WhatsApp brengt Communities-functie uit in Nederland en België

WhatsApp heeft de Communities-functie uitgebracht in Nederland en België. De functie moet onder meer de groepschats voor bijvoorbeeld scholen en verenigingen beter organiseren en beheerders meer mogelijkheden geven.

WhatsApp heeft Communities in veel meer landen uitgebracht en laat aan Tweakers weten dat de functie ook in Nederland en België beschikbaar zal zijn. Met Communities kunnen beheerders onder meer groepsgesprekken samenbrengen. Zo is het mogelijk voor beheerders om in één keer aankondigingen in meer groepen te zetten. Ook kunnen beheerders en gebruikers makkelijk wisselen tussen de groepen in een Community via een aparte interface.

Daarnaast is het mogelijk om polls in WhatsApp te zetten om gebruikers naar een mening te vragen over onderwerpen. Binnen Communities is het mogelijk om videogesprekken op te zetten met tot 32 personen, zo laat het Meta-dochterbedrijf weten. WhatsApp liet eerder dit jaar al weten te beginnen met testen van de functie.

WhatsApp Communities, november 2022WhatsApp Communities, november 2022

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-11-2022 • 08:55

61

Reacties (61)

61
60
27
2
0
9
Wijzig sortering
Scholen zouden überhaupt geen WhatsApp moeten gebruiken om met ouders te communiceren. Of hooguit als extra laag, waar niets in gezegd wordt dat niet ook via reguliere kanalen gezegd is.

Ouders moeten niet het gevoel krijgen dat ze wel WhatsApp moeten gebruiken, omdat ze anders informatie van de school missen.
Dit is dus het probleem met Whatsapp. Steeds meer informele en formele organisaties gebruiken Whatsapp en Meta doet zijn uiterste best om dit uit te breiden.School, verenigingen, werk, buurtgroepen etc, alles leunt op Whatsapp en als je dat niet hebt ben je een paria en mis je een boel.

Straks kun je in Whatsapp shoppen, boodschappen doen, restaurants boeken, betalen, bankzaken doen etc etc. Allemaal mooi en handig, maar NIET als gratis app van 1 commercieel amerikaans bedrijf (met slechte reputatie) die nog steeds ergens die 12 Miljard Euro aanschafprijs terug moet zien te verdienen.
Ach. In bijvoorbeeld Japan (Line) en China (WeChat) zijn dit soort alles omvattende apps al enige tijd ingeburgerd. Is het goed? Nee. Is het praktisch? Ja. Blijft men dat dus op die manier doen? Zeer waarschijnlijk.

Aan de andere kant, als je alles in losse apps hebt kan het nooit zo geïntegreerd zijn als deze all-in-one apps. En dag heeft ook z'n nadelen.
Ik heb ook geen probleem met 1 alles omvattende app, maar wel als het gesloten software is van een gesloten bedrijf dat voornamelijk geïnteresseerd is in jouw meta data om daar geld mee te verdienen. Het zou een open gedistribueerd systeem moeten zijn of in ieder geval een open protocol met meerdere aanbieders.
En precies hoeveel mensen geven daarom? Er zou liever zoveel moeten, maar lievere koekjes bakken we niet.
Daar geven veel te weinig mensen om (vind ik). En ik spring niet in het water omdat iedereen dat doet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 78415 op 23 juli 2024 06:09]

Scholen gebruiken daar toch apps voor die daar voor zijn gemaakt? Nog nooit gehoord dat er scholen zijn waar je ziekmeldingen en dergelijke via Whatsapp kan doen.

Bij sportverenigingen is Whatsapp wel de app die gebruikt wordt om te communiceren. Gebruik dat zelf ook voor het voetbalteam waar ik training aan geef. Gewoon het meest makkelijke, iedereen heeft het.
Ik schreef al dat wij daarvoor Parro gebruiken. Scholen MOGEN alleen maar communiceren met AVG proof applicaties, en Parro is er daar een van en WhatsApp juist niet. Veel informele zaken gaan dan wel via WhatsApp, maar dat is bijvoorbeeld tussen een aantal ouders van de Ouderraad en de collega's die daarin ook meedraaien.

Voor zover ik weet draait Parro op servers die in NL staan, dus dat is ook een van de (hoofd) redenen om Parro te gebruiken. Het is zelfs zo streng dat mensen die op meerdere locaties werken meerdere Parro accounts hebben en dat niet gemengd kan en mag draaien. Ook al vanwege de AVG.

Aanvulling:
Ook kunnen collega's niet in elkaars groepen kijken of muteren.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 23 juli 2024 06:09]

Het gaat niet alleen om ziekmeldingen en dat soort heel officiële informatie, ook meer informele informatie kan vrijwel onmisbaar zijn.

Niet iedereen gebruikt trouwens WhatsApp. Je kan ook op je sportvereniging een keer een lid tegenkomen dat daar niet aan mee wil doen. ;)
Ik ben een ferwente gebruiker van Telegram en Signal en wou daar bij mijn sportvereniging inderdaad niet aan meedoen. Maar als alle club communicatie via Whatsapp verloopt, dan moet je naderhand toch wel water bij de wijn doen.

Ik heb whatsapp dan maar geïnstalleerd voor alle clubcommunicatie.

Helemaal niet hoe ik het zou willen maar wat moet je anders?

Pffff
Vragen of ze belangrijke informatie per e-mail of sms willen sturen. Als iedereen mee blijft gaan in het WhatsApp-gebeuren, dan verandert er nooit iets.
Dat gebeurde in het begin ook. Toen ik geen whatsapp had.
Totdat vrienden na een tijd begonnen te vragen "doe je mee met dit, doe je mee met dat" terwijl ik van niks wist. Alles werd na verloop van tijd via whatsapp gecommuniceerd.

Ook (het gaat om een padel -en tennisclub) worden er door mensen uitnodigingen gestuurd via whatsapp voor wedstrijdjes. Heb je geen whatsapp... dan haal je sowieso minder uit uw jaarlijks lidgeld.

Dus mja.

Er zouden nog eens een paar grote storingen bij whatsapp moeten voorkomen om een grote beweging in gang te zetten vrees ik ;-)
Als trainer sta ik 3 x per week op het veld. Als een training even verplaatst wordt of er andere kleine wijzigingen zijn, ga ik niet 16 SMS`jes versturen hoor. Als diegene dat wil mag die dat zelf gaan organiseren voor het hele team.
Een e-mail naar een lijst met adressen of één groeps-sms sturen kost minder tijd dan je volgens mij denkt.

Bovendien kan je dan het gelukzalige gevoel hebben dat je niet helpt je bij het in stand houden van de greep van een immoreel, onbetrouwbaar bedrijf als Meta op onze dagelijkse communicatie. ;)
Denk je dat de wereld om jou draait? Die ene uitzondering. Natuurlijk gaat niemand dat doen.
In mijn ervaring zijn veel mensen best bereid een beetje mee te denken over alternatieven, als je het maar vriendelijk vraagt. ;)

Je moet er natuurlijk niet ingaan met een "jullie doen het verkeerd en ik kom wel even zeggen hoe het beter kan", maar met wat tact krijg je veel gedaan.
Gelukkig alle ouders van mijn team wel. Zou niet weten hoe ik het zou moeten doen als dat niet het geval was.
E-mail? SMS? Telefoon? Er zijn genoeg communicatiemiddelen die echt iedereen gebruikt.
Voor het communiceren (eigenlijk zenden) naar ouders wordt bij ons Parro gebruikt.
heb je dus geen Whatsapp voor nodig. Echter als ouders onderling om daar weer wat over te vinden, gebruiken we weer wel Whatsapp
Op de scholen van onze schoolvereniging communiceert iedereen via Parro. Ziekmelding, vervanging, nieuwsbrieven, bijeenkomsten en nog veel meer. Alles via Parro en dat werkt buitengewoon goed en veilig.
Ziekmeldingen bijvoorbeeld hebben bij ons het telefoonverkeer drastisch omlaag kunnen brengen. De leerkrachten kunnen altijd controleren als ze iemand missen via Parro of die leerling(en) ziek is/zijn gemeld.

Natuurlijk zijn er ook dingen die via WhatsApp gebeuren, maar dat is meer informeel.

Parro is dus min of meer verplicht (tenzij je dingen wilt en kunt missen 8)7 ) en WhatsApp mag je zelf weten.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 23 juli 2024 06:09]

Als je deze functies wilt kan je toch beter Slack of Teams gebruiken?
Voor vrijwel alles kun je beter iets anders gebruiken dan WhatsApp, maar zie je niet-technische vrienden/familie maar eens om te krijgen 8)7
Of Discord. Maar nee, ik ga toch niet aan m'n ouders/familieleden vragen "kan je even een Slack account aanmaken voor X en Y?"

"Slack wat?"
Of Element, als je meer van open-source en open standaarden bent.
Telegram heeft dit ook al jaren
De laatste tijd brengt Whatsapp wel vaker Telegram functies (halfgebakken) naar Whatsapp toe.
Inderdaad, ik kwam zo'n 5 jaar geleden voor het eerst in aanraking met Telegram. Toen liep het al lichtjaren vooruit op WhatsApp. Helaas blijft WhatsApp het medium waar het gros van de mensen opzitten, met beperkte mogelijkheden.

Ik denk dat WhatsApp het simpel wil houden zodat het gros erop blijft.
Mogelijkheden en een enorme lijst aan functies kan mensen ook afschrikken.
vooral dat laatste KISS.
Telegram doet dit veel, beter.

[Reactie gewijzigd door BramViking op 23 juli 2024 06:09]

WhatsApp is een app die in sommige landen een erg hoge marktpenetratie heeft. De drempel om die app te gebruiken is dus veel lager dan een aparte app zoals Teams.
Is het dan mogelijk om bestaande groepen onder te brengen in een community, of moet je alles helemaal opnieuw inrichten?
Groepen aan je community toevoegen:
Tik op Maak nieuwe groep of Voeg bestaande groep toe.
Ook bestaande groepen aldus WhatsApp.
Thanks! (Dat had ik zelf ook op kunnen zoeken natuurlijk... ;) )
Het artikel meldt dat de dienst is 'uitgebracht', maar dat is niet zo. In het persbericht staat dat het wordt uitgerold. Hoe dan ook, prima extra functies m.i.
Ik ben zelf beta tester maar beide functies hier nog niet beschikbaar
Ik mis vooral een datumprikker-esque idee in Whatsapp. Steeds maar uitjes plannen via een alternatief medium is erg vervelend. Hoop dat de polls-functie hiervoor gebruikt kan worden.
Datumprikker… vreselijk! Op een of andere manier resulteert dat bij mij altijd in een afspraak ergens in 2050. Ongeacht welke groep dit doet. En er wordt verwacht dat je alle door jou groen aangevinkte data beschikbaar blijft tot de uiteindelijke datum geprikt is, iets wat soms ook eventjes kan duren.

Nee, ik doe het niet meer. Gewoon met elkaar een datum afspreken en er meteen een klap op geven werkt veel beter bij mij.
Ik lees deze reactie altijd wel van iemand. Wat een onzin, de dag met de meeste mensen wordt het. De andere die niet kunnen mogen zich daar eventueel op aanpassen.
Precies, werkt uitstekend en is gewoon heerlijk transparant wat dat betreft.
Naar mijn idee moeten tools als whatsapp, signal, telegram en zo zich 'beperken' tot algemene communicatie.

Functies zoals datumprikker zouden zich moeten openen of laten koppelen aan al die communicatie paden. Wat mij betreft doet datumprikker het best aardig: Zelf werkt ze rechtstreeks met email (als jou mail provider het toe laat) en je kan de berichten zelf doorzetten naar je eigen communicatie paden.

Als je bedoelt dat de datumprikker 'accounts' niet meer op mail-adres maar op telefoonnummer moet baseren zoals ook whatsapp, signal en telegram dat doen, dan kan je dat natuurlijk gewoon aanvragen. Maar voorlopig werkt het met email-adressen, ook/vooral omdat je daarmee betrekkelijk eenvoudig mail kan versturen alsof je het zelf verstuurd hebt.
De tools die je noemt 'moeten' helemaal niks. Ze bouwen functionaliteiten waar ze denken dat behoefte aan is en/of waar ze geld mee kunnen verdienen en/of waarmee ze kunnen concurreren. Functies kopiëren van de concurrent zorgt dat je platform niet (als enige) achterloopt op de concurrentie.

Of jij als individu dat onprettig vindt, of er geen gebruik van maakt, daar liggen die bedrijven natuurlijk geen seconde wakker van.
Ik ben beniewd hoe dit er uit gaat zien. Persoonlijk denk ik dat polls een functie is die ik zo nu en dan ga gebruiken voor een groeps uitje oid.
Het verplaatsen van mensen in groepen zal wel onder de jeugd veel gebruikt gaan worden.
Die polls zouden inderdaad een vervanging van de loulouapp kunnen zijn. Ben benieuwd.
Nog steeds probeer ik volledig over te stappen naar signal met deels het gebruik van telegram. Maar de meeste blijven allemaal op WhatsApp. Het liefst zou ik signal en element alleen gebruiken, maar zie dit niet zo gebeuren denk ik..
Het liefst zou ik signal en element alleen gebruiken, maar zie dit niet zo gebeuren denk ik..
Element gebruikt Matrix. Via Matrix kan je een WhatsApp-bridge gebruiken. Wat je kan doen is ergens een oude smartphone permanent aan de lader leggen en verbinden met een (thuis) draadloos netwerk, die met WhatsApp als applicatie geïnstalleerd de verbinding voor je bijhoudt. Dan hoef je zelf op je dagelijkse toestel geen WhatsApp te draaien.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:09]

Die kan een tweaker gratis zelf hosten. Als je gebruik wilt maken van de dienst van een ander om zo jezelf te ontzorgen, dan kan het zijn dat je daarvoor moet betalen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:09]

Moet je wel een oude smartphone hebben :). Hier helaas niks meer liggen misschien dat mijn oude Android tablet nog wel iets doet.
Moet je wel een oude smartphone hebben :).
Zie Marktplaats of andere plekken. Neem iets goedkoops waar je een recente versie van LineageOS op kan zetten, en je loopt weinig risico.
Signal probeer ik niet eens meer. Ik heb iets over de 150 contacten op mijn telefoon. Bijna allemaal op WhatsApp. Inclusief een stel Aziatische instellingen.
Een stuk of 15 daar van zitten ook op Telegram. En 3 op Signal. Ik ga echt niet meer dan honderd mensen proberen over te hale
Telegram doet dit veel, beter. Je kunt onder elke post afzonderlijk (zie het als een Thread) een discussie voeren. Dit is totaal anders.
Inderdaad. En ook gewoon polls in normale groepen. Jaren geleden al...
Ondertussen horen we niets meer over de functie dat je je online status volledig kunt verbergen.
Wordt uitgerold as we speak. Dacht ik kijk weer eens en ik heb hem nu eindelijk ook. Onder account , privacy, laatst gezien en online
Ah ja super! Thanks. Ik heb hem ook :)
Als je update naar de laatste versie zou je hem moeten hebben hoor. Anders even deze versie installeren (web release, aka release candidate): https://www.whatsapp.com/android/
Werkt al weken prima hier, WhatsApp beta Android :Y)
Ik ben persoonlijk meer geïnteresseerd in de beloofde volwaardige versies voor tablet en computer, en die dus ook werken zonder aangesloten telefoon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.