Statcounter: 15 procent van alle Windows-computers draait Windows 11

Ongeveer 15,44 procent van alle pc’s die op Windows draaien, doen dat met Windows 11. Dat zegt Statcounter. In ongeveer 71 procent van de gevallen draait een pc Windows 10. Windows blijft wereldwijd het populairste besturingssysteem met 75,96 procent marktaandeel.

Uit de cijfers van Statcounter blijkt dat het marktaandeel van Windows 11 in oktober is toegenomen met 1,83 procent. In september bedroeg dat marktaandeel 13,61 procent. Het aandeel Windows 10-gebruikers is met 71,26 procent in dalende lijn, zij het licht. In oktober verloor het besturingssysteem 0,59 procent marktaandeel ten opzichte van september. Toen draaide 71,88 procent van de pc’s nog Windows 10.

Windows 7 is volgens Statcounter nog steeds goed voor 9,61 procent van het wereldwijde marktaandeel. Windows 8.1 haalt nog 2,45 procent marktaandeel en Windows 8 ongeveer 0,69 procent. In 0,39 procent van de gevallen wordt er nog Windows XP gedraaid.

Wat betreft de globale markt voor besturingssystemen, is Windows in zijn geheel goed voor 75,96 procent marktaandeel. MacOS is volgens Statcounter goed voor 15,7 procent van alle besturingssystemen, gevolgd door Linux met 2,6 procent. ChromeOS haalt 2,38 procent marktaandeel.

Update, 11.45 uur: in de inleiding van het artikel stond er een verkeerd percentage (71,26). Dat moet 75,95 zijn. Met dank aan remyblok.

Marktaandeel Windows. Bron: Statcounter
Marktaandeel Windows. Bron: Statcounter

Door Jay Stout

Redacteur

03-11-2022 • 10:41

154

Lees meer

Reacties (154)

154
153
70
0
0
64
Wijzig sortering
Welke statistiek ik dan er wel graag bij had gezien, hoeveel procent van de windows computers is in staat om Windows 11 te draaien. (of hoeveel procent van de computers in staat windows 11 te draaien is daadwerkelijk geupgraded) Ik heb bij vrienden en familie prima desktops draaien, die nog prima jaren mee kunnen, maar geen Windows 11 kunnen draaien omdat er bijvoorbeeld een 6e generatie i7 in zit.
Hier ook, op het werk een nieuwe laptop met windows 11, prive een oude pc welke voor mij nog prima voldoet maar niet instaat is naar 11 te gaan ivm oude processor. zou wel willen upgraden maar kan dus niet
Zo gek is het toch niet dat software niet backwards compatible is of support heeft voor alle oudere hardware.
Precies, je kunt er altijd nog een linux distro op zetten en dan is ie weer fris.
Scheelt heel wat processorproductie op schaal door de verlengde levensduur.
Ik ben ergens blij dat er soms een harde keuze gemaakt wordt. (Net zoals het droppen van een 32-bit versie van Windows 11)

Alleen is het jammer dat sommige systemen wel prima in staat zijn om Windows 11 te draaien, maar het onmogelijk wordt gemaakt.

Zo zie ik de noodzaak voor een TPM 2.0 niet echt in met als gedachte dat ze het nu ook niet gebruiken op hun huidige Windows 10 systeem. (Voor nieuwe systemen een verplichting vind ik prima)

Ik huig het toe dat zeker ontwikkelaars op een gegeven moment uit kunnen gaan van een bepaald minimum. Het was alleen prettig geweest als de overgang wat soepeler was gegaan.
Of men gebruikt het niet op Windows 10 net omdat de adoptie te laag is? Door het verplicht te stellen in Windows 11 kan men er zeker van zijn dat iedereen dezelfde ervaring heeft en dat security keys altijd veilig opgeslagen kunnen worden.

En als men moest wachten tot Windows 12 hadden we mogelijks weer meer dan 5 jaar verloren.
Ik huig het toe dat zeker ontwikkelaars op een gegeven moment uit kunnen gaan van een bepaald minimum.
Hoeveel voordeel hebben ontwikkelaars van het niet ondersteunen van oude CPUs?
Harde keuze ja, maar ik kocht net een laptop die nog met Windows 10 kwam, maar die ik per se moest updaten naar Windw0ws 11 (bij eerste opstart contacteert het de website voor een systeemupdate). Ik had graag de keuze gehad en bijvoorbeeld een dual-boot willen maken.De eerste update die ik voor mijn vorige W10 laptop kreeg naar Windows 11 was zo eigenaardig dat ik niet eens meer gewoon instellingen of een command prompt kon vinden, en daar kom je pas achter als de terugzet optie is verdwenen... :/
Wie heeft het over *alle* oudere hardware?
Niemand heeft het over het draaien van W11 op een Pentium 1..
Ja, het is wel gek dat W11 bepaalde vrije recente hardware niet ondersteund.
Nee, maar Windows 11 maakt het wel erg bont. Sommige processoren van 4 jaar oud werden al niet meer ondersteund toen het uitkwam. Terwijl die nog prima meekunnen. Tot eergisteren draaide ik als dagelijkse PC nog met een NUC van de 6e generatie (skylake).

Ik heb nu geupgrade naar een 10e maar niet vanwege deze beperking want ik draai FreeBSD :) Ik ben ook best een power user, een gewone gebruiker zou prima nog jaren door kunnen met diezelfde hardware.
Vanaf 8e generatie Intel CPU’s is natuurlijk wel erg kort. Zeker gezien de kleine sprongetjes in die generaties. Ken genoeg mensen die die nog een 6 of 7 generatie hebben die alles nog prima aan kan inclusief games.
die oude pc kan toch nog prima de nog ondersteunde Windows 10 draaien?
Jup, hier ook een "ik wil wel, maar kan niet scenario". De minder krachtige laptop is al over op W11, maar de krachtigere Desktop tower heeft een i7 6e generatie, die dus niet voldoet.... toch wel weer jammer.
Werkt prima, gewoon ff de regedit aanpassing doen tijdens de installatie.
Met geen garantie op succes en geen garantie achteraf, en mogelijk geen updates achteraf.
Nee dank je, het is een belangrijke desktop die wel moet blijven werken.

Bovendien zit er nog een onzekerheid in: ook de TPM voldoet niet bij die desktop (en die bypass je ook met de regedit truc), maar ik heb nog niet gelezen wat daar de gevolgen van zijn tijdens het draaien van W11

[Reactie gewijzigd door Get!em op 22 juli 2024 16:48]

Tot op heden zijn er nog geen echte gevolgen. Maar de kans is natuurlijk groot dat op een dag in de toekomst je daardoor net niet mee kunt naar een nieuwe release.
Ja dat is ook mijn zorg voor pa/ma's machines. Die adviseer ik op Win10 te blijven tot EOL.
EOL is onacceptabel dus dan toch maar naar Win11 en zien we wel hoe het gaat.
Wellicht dat tegen die tijd ook meer bekend is over de nadelen.
Interessante vraag inderdaad.
Hier ook veel vrienden en familie met Windows 10 omdat hun processoren "officieel" geen Windows 11 ondersteunen (maar het verder nog prima doen). Uiteraard is hier omheen te werken, maar een makkelijke "klik hier om te upgraden naar Windows 11" zit er voor hun niet in, dus doen ze het ook niet.
En Windows 10 kan gelukkig nog enkele jaren zonder problemen mee. Vraag me vooral af wat MS gaat doen in de laatste maanden voor het einde van Windows 10. Zouden ze voet bij stuk houden, of toch zwichten voor het grote aandeel Win10 gebruikers dat niet overkan door verouderde hardware?
En wat is 'verouderd'.
Het zou MS sieren als ze die TPM 'vereiste' er af halen om te upgraden. Vooral in de huidige aan-het-milieu-denkende maatschappij waarbij de weggooi maatschappij langzaam plaats maakt voor spullen die wél jaren lang(er) mee gaan.
Processoren gaan daar bij ook vrijwel nooit kapot en veel mensen hebben echt niet het krachtigste van het krachtigste nodig.
Mijn vader heeft een desktop PCtje met een 6e of 7e generatie i7. (via m'n werk gekocht). Dat is RUIM voldoende voor wat hij er mee doet. Maar kan dus niet verder naar Windows 11 omdat hij 1 klein dingetje mist? Terwijl de PC nog razendsnel is? Best bizar.
Wanneer Win10 out of support gaat spreken we over hardware van minstens 7 jaar oud. Er vanuit gaan dat vele hardware binnen de 5 jaar vervangen wordt is dat verouderd.

En waarom zou MS net die TPM vereiste eruit moeten halen? Het is toch absurd dat mensen altijd maar staan te klagen over veiligheid maar wanneer men dan hun best doet om de veiligheid te verhogen dat mensen er als de kippen bij zijn om te gaan melden dat het gebruiksonvriendelijk is en het zo snel mogelijk weer weg moet. Ik wil ze niet te eten geven, de mensen die standaard onmiddelijk UAC gaan uitschakelen bijvoorbeeld.
Haal het dan alleen van "Professional (en enterprise)" af bijvoorbeeld, als optie. (Met wellicht gewoon een waarschuwingsnota die je moet lezen alvorens je mag upgraden)
Je zou denken dat die mensen niet aan het handje hoeven te worden gehouden als het gaat om het besturingssysteem en wat ze er mee willen doen, hoe onveilig ook.

Ze willen mensen forceren nieuwe hardware te kopen terwijl ze 6 a 7 jaar oude hardware hebben die qua prestaties nog MAKKELIJK mee gaan.
Gelukkig is Windows 10 nog (lang?) niet uit support, maar een beetje coulance kan geen kwaad.

En wie weet, wellicht halen ze het zometeen er wel af als ze zien dat vrijwel alle nieuwe hardware al de nieuwe veiligheids normen en eisen hebben aanvaard.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 22 juli 2024 16:48]

Je moet zelf de vrijheid hebben om te kiezen voor veiligheid of onveiligheid+gemak.

Als mensen UAC willen uitzetten moet dat kunnen. Als ze TPM willen uitzetten moet dat kunnen. Als ze secure boot willen uitzetten moet dat kunnen. Als ze hun eigen password willen kiezen moet dat kunnen.

Ik word een beetje moe van al dat 'we moeten dit wel afdwingen omdat mensen te dom zijn om hun eigen kont te vegen'. Laat mensen lekker onveilig doen als ze daar een reden toe zien, en als die reden onbedachtzaam is dan is dat hun eigen probleem. /rant
Ik raad mensen ongeacht hun hardware af om W11 te gebruiken. Het enige wat ik ervaren heb is extra clicks voor standaard handelingen en bugs icm sommige software. het is niet dat ik conservatief ben, maar W10 is toch eigenlijk gewoon alles wat je wil. of zie ik dingen over het hoofd?
Voor power users die graag het beste willen van Windows en Linux in 1 OS is Windows 11 nog wel een interessante optie aangezien Windows 11 ook vrij vlekkeloos linux applicaties met een grafische user interface kan draaien. Dus met name mensen in de IT eigenlijk.

Voor de rest... ja Windows 10 werkt nog prima. Als je een halve dag spendeert met allemaal dingen uitzetten, maar dat zal bij een Windows 11 niet anders zijn.
ok helder. blijkbaar behoor ik niet tot die doelgroep
Ik vind het ook wonderlijk, ik heb nog geen één systeem met Windows 11 gezien of aangeraakt. N=1 maar toch! Met Windows 10 waren we hier één van de eerste. Geen van mijn 6 systemen komt in aanmerking voor de upgrade en op het werk zou het in theorie kunnen maar zijn we wat terughoudend omdat we niet twee Windows versies willen onderhouden en niet nu alle hardware willen vervangen. Gedoe.
Het is ook geen must om te upgraden naar W11, W10 wordt nog jaren ondersteund en blijft updates ontvangen.

Op mijn oude auto zit ook niet ineens Airco en Cruise control bij op omdat ik eis voor die nieuwe upgrade, mijn oude auto blijft ook updates ontvangen zoals nieuwe banden, geen nieuwe functionaliteiten.

Die 6e of 7e generatie computer/cpu is niet ineens compleet onklaar gemaakt doordat W11 uitkwam.

Onderhoud is geen upgrades, onderhoud zijn updates.
Edit: Een 6e generatie is van 2015 dat is inmiddels 7 jaar oud.

Blijft altijd leuk Microsoft bashen terwijl ze 1 van de weinige zijn met ontzettend lang support, bekijk de smartphone wereld eens waar je na 1a 2 jaar al geen upgrades meer krijgt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 16:48]

Je verwijzing naar smartphones is een whataboutisme. Ik vind 7 jaar te kort voor besturingssystemen en hardware. Hardware uit 2015 kan nog prima mee tot ten minste 2025 en daarna. Het is niet onzuinig. Het is onzinnig om oude hardware weg te gooien dat het nog prima doet. Het is duidelijk milieuonvriendelijk.

Vrijwel niemand heeft daadwerkelijk TPM nodig voor een thuiscomputer, die eis is zinloos voor Windows 11.

Microsoft doet nu weer wat ze bij de overgang naar XP/Vista naar Windows 7 en van Windows 7 naar Windows 10 deden. Terwijl Intel drivers in beta voor Windows 7 had besloot Microsoft+Intel dat die niet zouden worden uitgebracht. Dat is net zulke ongein als het niet beschikbaar maken van netwerkdrivers voor normale netwerkchips voor Windows Server terwijl dat technisch geen enkel probleem is.

Microsoft wil graag op Apple lijken denk ik: volledige controle, verdienmodellen in abonnementsystemen en softwarebibliotheken en vendor lock-in. Dit is niets nieuws, er zijn voldoende boeken die verhalen over hoe onethisch Microsoft handelde in het verleden.

Ik begrijp die goedpraterij van het handelen van een monopolist niet zo die ik bij sommige reacties zie.
Kun jij wel vinden maar in werkelijkheid is dat niet zo, Windows 11 is een upgrade en geen update, het product ofwel de PC blijft zijn werking behouden zoals je hem gekocht hebt en beveiligingsupdate,s worden nog lange tijd ondersteund.

Upgrade van XP naar Windows 7 is er nooit geweest doordat de hardware niet voldeed.
Ik heb niemand op Windows 7 zien werken met een Pentium 4 en 1gb ram.

Windows 7 kwam vlot na Vista en was een uitzondering doordat de naam Vista vervuild was door de media, Windows 7 is hetzelfde onder de motorkap als Vista, in begin toen Vista uitkwam hadden fabrikanten hun drivers niet op orde en de hardware was er nog niet helemaal klaar voor.

En Windows server is een heel ander product en functionaliteiten en totaal irrevant.

Als je poot stijf wil houden kan je alsnog Windows 11 installeren met een 6e generatie processor maar dan niet gaan klagen als de zaak onstabiel is.

Dit is echt weer een Microsoft bash maar niet weten hoe de zaak in elkaar steekt.
Microsoft is 1 van de enige met ontzettend lang support.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 16:48]

Ik zie op werk terug dat mensen hun privé apparaten wel naar W11 upgraden.

Echter doen wij dit zakelijk niet voor onze klanten. Wat natuurlijk in totaal een veel groter percentage is.

Langzaam zal het wel omhoog schieten, maar ik vermoed dat het nog wel een jaar of 2/3 kan duren.

edit: Ik was even vergeten dat veel apparaten natuurlijk buiten de boot vallen door de eisen. Dit zal het veel lastiger maken voor w11 om voet aan de grond te zetten.

[Reactie gewijzigd door hammo00 op 22 juli 2024 16:48]

Zo'n beetje alles bij mijn vorige werkgever was massaal ingekocht op de 8e generatie i5 en i7's. Zo'n 2 a 3 jaar terug. Mobo's ondersteunen geen W11. Dus upgraden ze er ook niet naar. Die zullen nog 2 jaar wachten alvorens ze naar apparaten overstappen die het wél ondersteunen.
Dus ergens snap ik dat de percentages dan laag blijven.
8e generatie wordt gewoon ondersteund. Ik vraag mij toch af wat voor hardware er gekocht is als je 8e gen intel CPUs hebt gekocht en geen TPM 2.0 chips hebt. Is het dan consumer grade hardware geweest?

De grote OEMs, Dell, Lenovo, HP leverden toen eigenlijk al alleen maar systemen die nu ondersteund worden door Windows 11.

Maar zoals ook door Sunnie gezegd wordt: Windows 10 heeft nog ondersteuning voor de volledige levensduur van machines die niet kunnen upgraden en zeker zakelijk mag je toch hopen dat de vervanging anders gaat dan thuis. Ikzelf heb nog steeds een Sandy bridge i7 desktop en sinds ik niet meer game hoef ik ook geen nieuwe. Dat is dus een oud bakbeest die op Win 10 vast blijft hangen. Prima.

Op de systemen die het kunnen draai ik Windows 11, wat wel echt wat stappen vooruit heeft in de UI en voor de eenvoudige gebruiker nuttige features heeft zoals het vensterbeheer. Dat is voor de huis-, tuin- en keukengebruiker op een groot scherm toch vaak een issue en die draaien alles full screen, onafhankelijk van het formaat scherm.

De UI is logischer gemaakt, maar voor ITers die alle paden onthouden is het anders en vinden dat eerder vervelend. Ik raad altijd aan om de shortcuts te onthouden en processen te starten door te typen.
Ik had in Windows 10 de taskbar aan de zijkant en dat is even 10 min wennen.

Icons in het midden zijn logischer, omdat je muis gemiddeld genomen gewoon dichter bij de knoppen staan. Notificatie centrum is logischer. Over het algemeen zie ik meer voor- dan nadelen met het OS.

Als je als bedrijf ook nog veel met O365 doet is het Start menu fijn omdat het meteen je recente files laat zien (ook als die zijn geopend op andere devices) Dat maakt de ervaring naadloos.

Ik zie op moderne system dus wel voordeel voor Windows 11 in zakelijke omgevingen die stevig leunen op O365, maar het grootste nadeel misschien wel de integratie van Teams voor persoonlijk gebruik wat een andere Teams is dan onderdeel van O365. Dit is echt heel knullig maar met GPO of CSP eenvoudig uit te schakelen. Wel een smetje.
Sterker nog, het zijn Dell machines, "marine certified" (omdat die certificering vaak lang duurt, konden ook niet de nieuwste PCs met processors gekocht worden) en missen om een 1 of andere vage reden de TPM module die nodig is om te upgraden.
Dat verklaart dan. We praten hier niet over de standaard professional devices, maar een zeer specifieke groep. Ik kan mij ook zo voorstellen dat je daar misschien sowieso niet een te snelle verandering van OS wilt. Dit is uiteraard wel een uitzonderlijke casus en niet breed probleem. Uiteraard wel in de org waar je werkt.
Werkt(e).
Maar las hieronder dat er een virtuele TPM mogelijk aan te zetten is op 8e gen processor machines.
Vorig jaar niet naar gekeken. Maar dat spreekt wel hoop voor ze.
Zijn immers 300 machines die dan wellicht naar W11 kunnen zonder problemen.

Maar inderdaad, zo maar upgraden mag óók niet bij die dingen, dus vallen sowieso wel een beetje buiten de boot (ha).
Van alle computers die ik thuis heb is er maar 1 die in aanmerking komt voor de upgrade naar Windows 11, en alleen vanwege een processor upgrade van Ryzen gen 1 naar Ryzen gen 3 eerder dit jaar. Verder vind ik het grootste nadeel aan W11 het verplicht moeten inloggen met een Microsoft account. Laat die nou heel makkelijk te blokkeren zijn: review: Account geblokkeerd. Wat nu?

Dat weegt voor mij niet op tegen een paar flashy GUI updates en ik ga dan ook wachten met updaten tot het allerlaatste moment.
Dat is ook een valide minpunt. Het grootste deel van de tijd gaat het bij mij om Windows in zakelijke omgevingen waarbij de inlog geen probleem is, maar ik vind de moeite die je moet doen om geen MS account te gebruiken wel erg groot. (Het kan nog steeds wel.)
Prima toch? In de tijd dat windows 10 uitkwam was er deels hetzelfde probleem (toen zag je veel hardware nog draaien op winxp en win7) en je ziet nu nog dat er een grote hoeveelheid windows 7 machines staan. Wat dat betreft is Windows 7 wel het nieuwe Windows XP zo te zien.

Windows 10 is ook nog een paar jaar in de ondersteuning. Dus ik zie het probleem ook niet voor de langzame overstap door bedrijven naar Windows 11.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 16:48]

Als er nu nog bedrijven zijn die Windows 7 gebruiken, mag ik hopen dat die in een apart non-internet-connected VLAN zitten, of dat ze vergevorderd zijn met het vervangen van deze OS installaties.

Extended support is op 14 januari 2020 al verlopen. Je zou dus (voor een stevige prijs) extended security updates kunnen aanschaffen bij Microsoft, maar ook dat gaat niet meer mogelijk zijn na 13 januari 2023.
Ja het ' probleem ' is dat de meeste nieuwe software nog steeds uitstekend werkt op Windows 7, en dat dit voor velen dan wel prima is, ook al lopen ze enorm achter qua beveiliging.
Met Windows 10 gaan we denk ik hetzelfde zien, en dan nu helemaal omdat er veel goedwerkende machines niet de mogelijkheid zullen hebben een upgrade te ontvangen naar W11 ( of desnoods W12 tzt )
2025 is ook al snel en gezien de gehele verdere ontwikkeling van W10 vanaf 2015 denk ik dat het tzt ook nog steeds wel een modern OS zal zijn, maar dan zonder beveiligingsupdates.
Wat? 8th gen is gewoon supported door 11 en kan je naar upgraden. Heb ik ook op mijn werklaptop.
Het mist iets op het moederbord (TPM) waardoor het niet 'mag'.
8th gen cpu's hebben virtuele TPM die gewoon genoeg is. Moet je wel eerst aan zetten ja.
Ik werk er al bijna een jaar niet meer, maar vorig jaar was er nog geen behoefte om Windows 11 te testen. :P
Maar als het klopt wat je zegt, dan zou dat dan geen probleem meer voor hun hoeven te zijn inderdaad.
2 tot 3jaar…Het is wel een heel andere wereld als bij Apple. Ze brengen jaarlijks een nieuwe versie uit met een nieuwe naam. Meestal wordt er wel een deel opgepoetst en komt het met extra functionaliteit en/of integraties. Je zit dan ik die flow van upgrades waardoor de meeste mensen wel meegaan en gemiddeld gezien hebben mensen een meer recent OS.

Wel raar dat de chart voor Apple niet klopt. 90% die nog catalina gebruiken klopt niet.
https://gs.statcounter.co...t-share/desktop/worldwide

Heb thuis een xps 13 laptop, maar die kan spijtig genoeg niet mee naar W11. En ook de desktop AMD 8 core van 2020 kon niet zomaar geupdate worden naar w11. Iets met bios en ueffi-instellingen. Je moet er wel wat moeite voor doen.

Edit: Xps13 is uit men hoofd een 9365, van 2017. Cpu wordt niet ondersteund. Maar W10 werkt perfect, laptop ook trouwens. Knap ding. Dell heeft voor w10 zelfs specifieke drivers om hem ‘snappy’ te houden. (Piekvermogen passieve cpu verhogen).

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 16:48]

Het is wel een heel andere wereld als bij Apple.
De nieuwste MacOS draait toch (ook) niet op hardware van vijf jaar oud?
Het verschilt een beetje per release en momenteel is Apple sterk aan het afknippen omdat ze de oude Intel modellen er uit willen krijgen (en zoveel mogelijk M1/2 modellen verkopen natuurlijk).

Maar over het algemeen heb je wel degelijk 5 jaar upgrades en meestal nog meer. Windows ging nog een stuk verder terug voordat ze met Windows 11 begonnen.
Maar over het algemeen heb je wel degelijk 5 jaar upgrades en meestal nog meer. Windows ging nog een stuk verder terug voordat ze met Windows 11 begonnen.
Een verschil tussen Windows en toekomstige macOS versies is dat je nieuwere Windows-versies niet ondersteund kan laten draaien op oudere hardware. Als Apple straks x86-64 afkapt, dan wordt het draaien van nieuwere macOS versies op oudere hardware een stuk lastiger.
Het is meestal een praktische overweging. Bijvoorbeeld bij de switch naar Metal als renderer werden oudere Intel GPU's gedumpt, maar er zijn ook releases zonder hogere eisen. Gemiddeld heb je het over een jaar of 7 volgens mij.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 16:48]

Dat is niet de lijst met computers die *niet* compatibel zijn. ;)
De 2017 Air staat er bijvoorbeeld niet op. Vijf jaar is sowieso veel te kort voor laptops.
Feit blijft dat er 2017 modellen tussen staan :).
Actually... MacOS 13 (24 oktober 2022) support verschillende modellen uit 2017 (5 jaar geleden).
iMac (2017 or later)
iMac Pro (2017)
MacBook (2017)

MacBook Air (2018 or later)
MacBook Pro (2017 or later)
Mac Mini (2018 or later)
Mac Pro (2019)
Mac Studio (2022)
MacOS 11 wordt zelfs nog ondersteund met devices uit 2013... Dat is bijna 10 jaar support, net als Windows (10).

@Coolstart Een XPS 13 zeg niet zoveel, je heb modellen uit begin 2012 maar ook modellen uit half 2022... M'n 4800U uit 2020 had inderdaad wat Bios updates en instellingen nodig, maar dat zou geen issue moeten zijn. We kunnen echter nog bijna 3 jaar lang W10 gebruiken voordat support ophoud...

Dit is puur de ondersteunde scenario's, er zijn bij zowel MacOS als Windows opties om het te installeren op oudere hardware...
MacOS 11 wordt zelfs nog ondersteund met devices uit 2013...
Je bedoelt dat sommige 2013 modellen nog ondersteund worden?
Want bijvoorbeeld een 2017 Air wordt niet ondersteund.
Weet je dat zeker?

MacOS 11 (Big Sir support):
iMac (Mid 2014 or later)
iMac Pro (2017)
MacBook (Early 2015 or later)
MacBook Air (Mid 2013 or later)
MacBook Pro (Late 2013 or later)

Mac Mini (Late 2014 or later)
Mac Pro (Late 2013 or later)
Dat is 2020 Big Sur, niet 2022 Ventura. En alleen de laatste major release heeft volledige security ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 16:48]

Jij doelt op dit stukje hier?
Because of dependency on architecture and system changes to any current version of macOS (for example, macOS 13), not all known security issues are addressed in previous versions (for example, macOS 12).
Bron:
https://support.apple.com...-updates-depc4c80847a/web

En is iets wat al langer lijkt te spelen tot op zekere hoogte:
https://arstechnica.com/g...-older-versions-of-macos/
In de nieuwste versie een security gat fixen en dan 234 dagen het ook patchen in een oudere OS versie...

Dat is inderdaad zorgelijk...
En over 3 jaar? Zitten dan miljoenen devices zonder veiligheidsupdates? Zelf een Dell Laptop uit 2013 en een HP Desktop uit 2015. Performance niks mis mee, ben echt heel benieuwd hoe lang we Windows 10 kunnen gebruiken wat ondersteund wordt. Als ik kijk naar de Steam statistieken dan zit 70% nog op Windows 10.
Yep, geen beveiligings updates en zelfs als je computer werkt, is er zat randapparatuur wat niet meer werkt omdat er geen (werkende) W11 drivers zijn. Maar dat wist je toen je een Windows computer kocht... 10 jaar lang support vanaf release. Dit is zo gegaan de afgelopen decennia. Je kan er trouwens W11 op draaien, maar dan moet je even wat rotzooien, je kan altijd overstappen naar een Linux distrubutie, maar ook die hebben geen ondersteuning tot het oneindige. Laatst nog de discussie over wel of geen 486 support in de Linux kernel voorbij zien komen...

Note: Mijn huidige PC stamt uit 2014 en gaat binnenkort met pensioen na 8 jaar, de nieuwe generatie die het vervangt doet het veel beter @ ongeveer 10% van het stroomverbruik... Ik zal naar verwachting de komende 3 jaar nog W10 gebruiken, net nog een labelprinter gekocht waarbij blijkt dat het geen W11 ondersteuning heeft in de drivers (Dymo 450 Duo)...
Ik zie dit staan op de Dymo US website:
Response from DYMO:
DYMO · 10 months ago
Hello, this is Vernie from DYMO Consumer Care. Thank you for providing your feedback for the LabelWriter 450 Duo. We sincerely apologize our products have not met your expectations and for the inconvenience caused. Please be informed that the LabelWriter 450 Duo printer is intended to be compatible with Windows 11 - but the operating system is experiencing early issues with printers like the Duo as with other brands. Should you connect the printer to a print server, the printer will function as normal which confirms that the drivers are performing as they should. Should you have a spare computer running a Windows 10 or earlier operating system, you may plug in your LabelWriter 450 Duo and it should have both the tape and label option available. We would be very happy to assist you in resolving any issues with our products. If you have any further questions, please do not hesitate to give our technical support team a call at 877-724-8324 Monday to Friday 9am-5pm EST and we will be happy to assist you. You can also find ‘Contact us’ option under the support tab on the DYMO website.
Beetje off-topic. Die 450 Duo doet het momenteel onder Windows 10 ook niet. Door een wijziging met een Windows update gaat het mis. Dit staat op de NL site van Dymo:
We zijn op de hoogte van een probleem met het tapecompartiment van de DYMO LabelWriter 450 Duo. Dit is gerelateerd aan de recente Windows 10 software-update (KB5015807).DYMO wil zich verontschuldigen voor het veroorzaakte ongemak en biedt deze stap-voor-stap gids aan met de meest gebruikelijke oplossingen. Als dit het probleem niet oplost, aarzel dan niet om rechtstreeks met ons contact op te nemen.
Alleen zo jammer dat hun “oplossing” niet werkt en support weet het ook niet.

[Reactie gewijzigd door justme256 op 22 juli 2024 16:48]

Ik had het in die quote over updatebereidheid van de gebruikers.

Windows 10 draait zover ik weet nog op 10jaar oude pc’s.mss zelf ouder. W11 was een uitzondering. Daar hebben ze een ondergrens getrokken zoals Apple dat doet. Op zich heb ik daar geen problemen mee. W10 werkt ook perfect.

Apple stopt idd na 5-6jaar met de nieuwste versie updates aan te bieden maar je krijgt nog wel beveiligings updates, gewoon geen nieuwe OS features.

Mijn ervaring is wel dat een Mac OS makkelijker te updaten met een nieuw OS.
maar je krijgt nog wel beveiligings updates, gewoon geen nieuwe OS features.
Is dat zo? Alleen de laatste major release heeft volledige security ondersteuning.
Ik had het in die quote over updatebereidheid van de gebruikers.
Van W10 zijn er ook tig 'versies' en veel gebruikers zitten ook gewoon op de laatste.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 16:48]

Hier nog gewoon BigSur (11) op een 2014 MBPtje, nog steeds beveiligingsupdates. Inmiddels 13 op de M1, maar voor mijn gebruik voegt dat niet toe. Bovendien vind ik de oude MBP lekkerder tikken en in Word of Excel merk ik echt nu verschil in comfort.
Zelfde geldt natuurlijk ook voor W10 vs W11. Voor normaal gebruik is er nul verschil, behalve dan nóg meer telemetrie data
nog steeds beveiligingsupdates.
Betekent af en toe een update dat alle lekken die in Ventura gedicht zijn ook in BigSur gedicht zijn?
tot nu toe wel als ik de security info lees.
Dat artikel is een jaar oud……
Dat artikel is een jaar oud……
En?
Als Big Sur toen al niet goed ondersteund werd..

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 16:48]

En dan… een perfect werkende i7 met 16 GB ram en 2TB ssd drive wegflikkeren? Een vergelijkkbare config mag ik niet eens bestelken voor mijn gebruikers.. die moeten het doen met een lenovo i5 en 8GB ram met 256GB ssd.

Als ik tijd heb ga ik wel een keer kloten met opencore legacy patcher
En dan… een perfect werkende i7 met 16 GB ram en 2TB ssd drive wegflikkeren?
Windows 10 installeren? Wordt nog wel ondersteund. ;)

Je hebt gelijk, niet meer gebruiken is zonde, maar dat betekent natuurlijk niet dat het beveiligingsprobleem ineens is opgelost.
De nieuwste MacOS draait toch (ook) niet op hardware van vijf jaar oud?
De eerste vijf jaar kun je sowieso wel het nieuwste macOS installeren, maar het hangt daarna van verschillende factoren af.

Ik kocht een Mac Pro 3,1 in het jaar dat hij uit kwam (2008). De nieuwste macOS-versie die daar op kon, was El Capitan / 10.11 waarvan de laatste uitgave 10.11.6 uitkwam in 2018. Dat was dus 10 jaar later.

Dan nog is het betrekkelijk eenvoudig de officiële beëindiging van de ondersteuning te omzeilen. Ik typ dit nog steeds op dezelfde Mac Pro uit 2008 :) Er draait nu 10.14.6 op, dus alweer drie versies nieuwer.

Dit gaat wel ten koste van wat snelheid, omdat de cpu bepaalde nieuwe instructies niet heeft, die nu geëmuleerd moeten worden, maar doordat het voor die tijd een betrekkelijk krachtige (quad-core) computer is, is het in de praktijk nog steeds goed te doen. Ook heb ik dussendoor de (zelfs voor die tijd) minimale GPU vervangen door een GT730 zodat ik 4K en 'Metal' ondersteuning heb, plus een SSD geplaatst, maar dat is nog steeds een heel bescheiden investering van in totaal € 150.

Ik hou er wel rekening mee, dat het een keer afgelopen is qua hardware, maar intussen heb ik er dan ook 14 jaar dagelijks mee gewerkt.
MSI heeft toen voor mijn moederbord letterlijk een update uitgebracht waarbij alleen maar die instellingen naar default aan gingen, vond het wel slim, scheelt zoeken.
Waarom zou dat niet kloppen? Ik vraag mij oprecht af waarop jij baseert dat er minder dan 90% op Catalina zit.
Omdat alle nieuwere versies uit de lijst ontbreken. Volgens mij klopt de meetmethode niet meer vanaf Catalina.
Het is wel een heel andere wereld als bij Apple
Apple heeft ook een compleet ander updatebeleid dan Windows, Apple brengt jaarlijks een vernieuwing uit terwijl Windows 1x in de x jaar een grote update krijgt (W11 is niet heel groot).

Ook ondersteund Apple hun versies maar 3 jaar, 1 jaar is het de nieuwste versie en dan 2 jaar beveiliging updates. W7 was 11 jaar ondersteund, W10 gaat 10 jaar lang ondersteund worden. W11 heeft een TPM 2.0 vereiste welke veel hardware achterlaat (kunnen nog 3 jaar door op W10 en die eis is heel makkelijk te omzeilen aldus Microsoft zelf) maar in principe ben je niet afhankelijk van Microsoft of je wel of niet door kan, Apple is daar veel stricter in.

Apple en Windows update beleid vergelijken is echt peren met appels vergelijken naar mijn mening, het is een compleet andere insteek.
Ik werk in de ICT maar mijn thuiscomputer bewust nog niet geupgrade naar W11, ik wacht altijd minstens 1 jaar voordat ik upgrade, vroeger was de regel na een servicepack.
Zakelijke gebruikers zijn altijd ongeveer rond 3 jaar later dan de rest. Dit is altijd het geval.
Je "edit" is belanrijk.
Zolang Microsoft niet die nodeloze systeemeisen weghaald,
zal het percentage W11 niet snel stijgen, alleen bij vervanging van hardware.
.
En het is daadwerkelijk nodeloos, want ik heb W11H2 draaien / geinstalleerd op 10+ PC,
waarvan meer dan de helft niet aan de eisen voldeed. De oudste 14 jaar oud... :-).
.
Mijn verwachting (hoop?) is dan ook dat MS na een jaar of 2 de effort van 2 Windows
versies te groot vind, en de (meeste) eisen stilletjes laat varen.
Een kleine configuratie aanpassing is hiervoor genoeg, het werkt dus al (nog) gewoon.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 22 juli 2024 16:48]

De upgrade lijkt bijna een update geworden bij Windows 11 waardoor er veel computers die officieel niet de hardware vereisten hebben wel verkocht worden met Windows 11.
Aangezien ik op zoek ben naar een upgrade (2e hands) kom ik ze veel tegen.
Of deze computers meegeteld worden in de statcounter vraag ik me wel af.
Ongeveer 15,44 procent van alle pc’s die op Windows draaien, doen dat met Windows 11.
Welk percentage heeft w11 omdat het fabriek af op de nieuwe pc of laptop staat?
Geen onredelijk vraag inderdaad. En welk percentage kreeg een laptop/PC met Windows 11 en heeft toen Windows 10 er zelf opgezet :)
En welk percentage kreeg een laptop/PC met Windows 11 en heeft toen Windows 10 er zelf opgezet :)
Niemand los van een paar zure Tweakers. Nog geen 0.5 procent zeker weten.
Leg eens uit, waarom ben je meteen 'zuur' als je liever Win10 hebt dan Win11.
Hmmm heb nog niet echt de buzz gevoeld om over te stappen, alsof het mij niet echt een nieuwe ervering gaat bieden. Wellicht is mijn inschatting verkeerd.
Ik heb de boot lang afgehouden, maar bij de bouw van een nieuw systeem (8700k -> 13700kf) vond ik het een ideaal moment om te upgraden. Ik had het eerder moeten doen - het voelt héél volwassen aan met een gestroomlijnde gebruikerservaring. De échte poweruser zal zich vast wel storen aan bepaalde wijzigingen, maar als advanced user vind ik alleen maar voordelen.
Daarbij, als je van je volledige processor kracht gebruik wilt maken, moet je wel overstappen naar Windows 11 met een 12e en 13e generatie Intel processor, omdat het BigLittle concept nog niet goed ondersteund wordt in Windows 10.
Voor €2 heb je StartAllBack en zijn de meeste van die irritante aanpassingen ook opgelost. Ik ben in ieder geval tevreden over de upgrade. De UX is in veel plekken verbetert.
Tja, weet ook niet wat het is met Windows 11, ik kan al een tijdje gratis upgraden, maar ze hebben t roer best omgegooid, dat ik niet erg enthousiast ben om over te stappen. Daarnaast hoor ik dat het kan voorkomen dat bepaalde drivers of programma's niet meer werken. Nu verwacht ik dat dat inmiddels wel is opgelost.
Ben wel benieuwd of ik nu eenvoudig een ESP32, Arduino, Quad FlightController met Betaflight nog kan connecten. Op een of andere manier wordt dat steeds lastiger met nieuwere versies van windows en USB3.
Weet niet of het toeval is, drivers of pech, maar na het updaten van mijn game-pc naar windows 11, heb ik het idee dat bepaalde games stutters hebben gekregen. Verder vind ik bepaalde GUI elementen een frustratie, maar dat is ook een beetje Microsoft eigen, configuratieschermen e.d. mogen nooit langer dan een jaar op een bepaalde manier werken ;)
Volgens mij was er een nieuwsbericht met dat, je bepaalde security features moet uitschakelen als je beter resultaat met games wilt hebben.
Ik twijfel ook over de upgrade. Ik lees gemengde reacties van mensen die reeds overgestapt zijn. Zijn er hier mensen die al (een aantal maanden) overgestapt zijn en het aanraden?
Jup, ik zou het aanraden. De meeste kritiek gaat voornamelijk over gewoontes en gewenning, maar ik ben op die 6 of 7 maand tijd nog geen issues tegen gekomen. Ik vind het een zeer volwassen aanvoelen en na wat zoeken de eerste dagen ben ik eigenlijk vlotter aan het werk dan met 10.
Sure, het kan wel eens 5min frustrerend zijn als een setting van plaats is veranderd, maar dat is de prijs van vooruitgang i guess. Dit is niet anders in andere besturingssystemen, en als we zouden luisteren naar die halsstarrige gebruikers, dan zag windows er nog uit zoals in 1995.
Die onvindbare setting vind je trouwens snel terug via de interne search, die steeds beter lijkt te worden.

Het meeste gezaag lijkt me voort te komen van users die wel willen updaten, maar niet kunnen wegens hardware requirements. Wederom, dit is ook zo bij andere besturingssystemen. Case & point: Ik typ dit op m'n 2017 macbook die ik gebruik voor het werk, die geen OS update meer moet verwachten.
Andere issues die ik gerapporteerd zag hadden eerder te maken met OEM's die hun drivers etc niet tijdig updaten maar waarvoor het OS de schuld krijgt :+

[Reactie gewijzigd door IskaRiot op 22 juli 2024 16:48]

Micro haperingen bij Youtube bv zijn issues waardoor ik terug naar Windows 10 ga. Win10 draait prima en in 11 zijn dat soort dingen om gek van te worden, en zonder oplossing.
Mijn uitspraak hierboven is op basis van enkele 100'den laptops en pc's die we de upgrade hebben gegeven, waarvan we slechts een 5-tal machines hebben moeten terugbrengen naar win10. Sneu als je daarbij zit met je persoonlijk device, snap ik best, maar dat is eigen aan de tech evolutie vrees ik.

Updaten is gelukkig niet verplicht en reverten naar 10 is altijd een optie bij issues... Dit lijkt me ook eerder een specifiek issue met drivers/software onder het nieuwe OS, en zeker geen algemeen probleem binnen win11.
Of dit de fout is van het OS, OEM, de software of de auteur van de drivers laat ik in het midden, maar om nu de hele wereld een upgrade te gaan afraden omdat mijn of jouw configuratie er minder goed op draait is een sterk staaltje anekdotische beargumentering.
Afgezien taakbalk en startmenu werkt het heel fijn.
Ja hoor, prive en sinds kort op werk over. De meeste kinderziektes waren in de eerste maand of 2 er wel uit gepatcht. Het werkt gewoon weer net allemaal iets soepeler en prettiger. Prima upgrade kan het alleen maar aanraden.
De enige echt goede reden om naar W11 over te stappen / upgraden is als je een recente intel cpu hebt met "p en e" cores hebt. W10 kan daar niet echt goed mee omgaan.
Exact dit. Veel mensen weten dit niet.
Of dat je gewoon met de tijd meegaat. Het is een prima OS.
Voor de technische mensen, hoe zien die dat?
Het zal alvast niet via de user agent string zijn want van al mijn browsers merk ik dat deze exact hetzelfde is onder Windows 10 als onder Windows 11. Hoe kan Statcounter dan uitmaken of iemand W10 of W11 gebruikt?
Of gebruiken ze andere parameters? Ben wel benieuwd want in hun factsheet verwijzen ze gewoon naar de user agent string (https://gs.statcounter.com/factsheet). Op hun eigen detectie pagina (https://gs.statcounter.com/detect) wordt mijn W11 Firefox en Edge (Chrome heb ik niet geïnstalleerd) fout als W10 gedetecteerd.
De user agent header geeft vooral compability weer. Windows 11 valt onder Windows NT 10.0. Vandaar dat je geen verschil zit in de UA header.
Wel implementeren sommige browsers user-agent client hints api's, waarmee Windows versie alsnog opgevraagd kan worden via extra HTTP headers en JavaScript.
Enigszins normaal dat Win11 nog niet zo'n groot marktaandeel heeft: je hebt relatief recente HW nodig om het te kunnen installen (officieel toch). Hier in huis kan enkel mijn desktop (Zen 2) en laptop (10th gen) upgraden van Win10 naar Win11. Mijn vrouw haar Skylake desktop en m'n 3 HTPCs kunnen niet upgraden.
Naast de HW beperking is er dan natuurlijk ook nog de groep mensen die Win11 gewoon niet wil. Snap ik ook, want ik heb toch ook wat frustraties.
Zelf draai ik geen Win11, Manjaro op een deel van mijn computers, Win10 op de rest. Hoogstwaarschijnlijk stap ik volledig over op Manjaro zodra Win11 harder gepushed gaat worden.
Wat mis je aan Manjaro dat je nog Windows 10 gebruikt als ik vragen mag?
Eigenlijk niets, het is voor mij vooral de moeite om elk project die ik lokaal draai om te zetten (oftewel ik ben lui)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.