Steam werkt vanaf 1 januari 2024 niet meer op Windows 7 en 8.1

Steam stopt op 1 januari 2024 met de ondersteuning van Windows 7, 8 en 8.1. Na die datum zal de software daardoor niet meer op die besturingssystemen werken; games starten dan ook niet meer. De besturingssystemen krijgen sinds januari dit jaar geen beveiligingsupdates meer.

De gamingsoftware zal vanaf januari volgend jaar niet meer op de oude Windows-versies werken, omdat nieuwere Steam-versies 'functies en beveiligingsupdates' vereisen die alleen in Windows 10 en hoger zitten. Daarnaast werkt de gamingdienst met een Chrome-versie die niet langer op oudere Windows-versies werkt. Google stopte vorige maand met de Windows 7- en 8.1-ondersteuning van Chrome.

Gebruikers die games of andere apps die via Steam zijn gekocht, willen blijven gebruiken, moeten volgens Valve updaten naar een nieuwere versie van Windows. Microsoft staakte al in 2020 met de ondersteuning van Windows 7-beveiligingsupdates voor particulieren, al konden organisaties tegen betaling nog tot dit jaar updates krijgen. Windows 8.1 kreeg nog tot januari jongstleden beveiligingsupdates.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-03-2023 • 09:50

97

Submitter: Xtuv

Lees meer

Reacties (97)

97
96
55
3
0
33
Wijzig sortering
Wat ik mij dan afvraag zijn er games die wel starten onder Windows 7 maar niet onder Windows 10/11? Zou Valve de ontwikkelaars aansporen om daar patches voor uit te brengen?
Wat ik mij dan afvraag zijn er games die wel starten onder Windows 7 maar niet onder Windows 10/11? Zou Valve de ontwikkelaars aansporen om daar patches voor uit te brengen?
Nee dat gaat niet gebeuren. Toen in 2019 de ondersteuning voor Windows XP staakte, was daarmee tevens het ook direct onmogelijk om Windows XP only games te kunnen spelen op nieuwere besturingssystemen. In veel gevallen gaat dit om anti-piracy software die niet geport is naar nieuwere besturingssystemen. Enige manier om alsnog je gekochte Windows XP games te kunnen spelen, is het installeren van de 2019 versie en deze te patchen:
[TUTORIAL] How to RUN STEAM on Windows XP : windowsxp. Zie ook How will you be able to play XP only games post-2019? :: Help and Tips - Steam Community.

Volgens mij was daar toentertijd nog een rel over, omdat je Windows XP only games nog wel kon kopen, maar dus niet meer officieel kan spelen. Steam Offline mode werkt in principe oneindig (How to have reliable offline mode on Steam. :: Help and Tips), maar daarvoor moet je de games wel eens een keer hebben opgestart in onlinemode. Dat is wel een groot nadeel van Steam t.o.v. GoG.

Interessante is dat veel van deze games wel runnen onder Linux via Steam. Omdat dat het dan via Wine/Proton draait.
De originele RollerCoaster Tycoon en RCT 2 werken beide niet onder Windows 11, ook niet met compatibility mode helaas.

Gelukkig is er nog open RCT2, die werkt wel. Maar die is dan weer niet op Steam.

Leuke tip voor wie het toch op steam wilt tracken, open RCT2 over de install dir van steam RCT2 heen schrijven.
Het lijkt me toch dat de games die je daar noemt ook kunnen werken in een virtual machine. Geen ideale oplossing natuurlijk, maar die games zijn zo licht dat het inclusief VM overhead nog wel te doen moet zijn. Ik heb het verder niet geprobeerd ofzo.

En anders kun je natuurlijk een retro bakkie maken. beetje oude hardware opgraven van een vorige PC of hier op de V&A voor weinig wat zoeken. Oudere windows versie erop en gaan.

Ik heb ook nog een (voor zijn tijd) hele dikke WXP desktop staan die onder andere dit soort dingen doet. Het ding kan niet meer aan internet, maar dat hoeft ook niet van mij.
Klopt, maar op die oude versies van Windows werkt steam dus weer niet en daar heb ik hem op gekocht.
Dus dat maakt het dan wel weer lastig :+
Tijd om op GOG over te stappen. Dan kan je gewoon DRM vrij games downloaden.
Niet via GOG Galaxy, want die doet het ook niet meer op Windows 7.
Maar GOG Galaxy is (in tegenstelling tot de Steam-applicatie) dan ook volledig optioneel. Je kan de game-installers net als vroeger gewoon vanuit je library downloaden op de GOG-website. Dat zijn trouwens volledig offline-installers, dus zelfs als GOG er ooit mee ophoudt kan je die installers nog steeds gebruiken.
Nou volledig optioneel is ook weer niet zo.

Er zijn een aantal games waar je galaxy moet hebben voor multiplayer.
Maar wel gewoon via GOG punt com.
Misschien niet, maar van elke game op gog kun je installers los downloaden. Je mist wel de cloud sync functionaliteit, maar met wat zoekwerk kun je doorgaans (zeker bij oudere games) zelf de savegame files veilig stellen.
Wel als je een Linuxdistributie draait in de VM. Beide games zijn mits een kleine tweaker goed speelbaar volgens protondb.
Linux my friend ;). Met proton kun je deze spellen best prima spelen.
Inderdaad, met XP lijkt het alsof eigenlijk alle spellen vanaf Windows 95 tot aan XP era gewoon prima draaien. Heb het zelf ook een tijd terug gedaan met 32-bit Windows 7 in XP compatiblity mode, op eerste zelfbouw PC met Athlon II CPU. Nu gebruik ik vooral Wine als casual gamer en dat goed, maar heb ook gelezen dat sommige spellen problemen geven, misschien toch niet ideaal.
3D acceleration is een ramp op VM,s omdat de videokaart niet rechtstreeks aangesproken kan worden.
dit kost best veel overhead.

De nog oudere games met software render gaat wel prima, games als Need for Speed III bijvoorbeeld viel toch wel even tegen met VM(ja ik weet dat ze deze game "opnieuw uitgebracht" hebben onder een mod dat het speelbaar is op Win10/11 en dan wel kan vanuit een grijs gebied gezien je van EA niks kan verwachten.

Maar als je steam op Windows 10/11 hebt werken deze game,s prima.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 16:19]

Vreemd bij mijn werken ze gewoon onder Windows 10. Weliswaar Steam versie
Moest inderdaad 11 zijn, excuus. Heb het aangepast :+
Ik gebruik inderdaad zelfs OpenRCT2 op mijn MacBook M2 met de nieuwste macOS :+ dus die game draait sowieso op alle architecturen :+

Op het werk multiplayer doen met een selfhosted servertje, hilarisch als iemand ineens verder opeen achterbaan heeft gebouwd en je de karretjes door je scherm ziet vliegen terwijl een beetje gazon aan het opknappen bent.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 22 juli 2024 16:19]

Gewoon een SteamDeck aanschaffen want onder Linux werken ze wel via Proton zo te zien ;)
https://www.protondb.com/search?q=RollerCoaster%20Tycoon
... of als minder dure optie "gewoon" linux installeren op je PC. Werkt ook, en kun je je bestaande hardware recyclen.
Ja op een gegeven moment is het ook gewoon klaar, ik bedoel Windows 7 kwam uit in oktober 2009.
bron: https://tinyurl.com/3m98ytaj, in 2024 is het dan 15 jaar geleden. Dat is toch meer dan genoeg? Ik denk dat Steam/Valve het ook uit veiligheidsoverwegingen niet meer wil ondersteunen. Aangezien Microsoft ook W7 en W8 niet meer voorzien van beveiliging updates is het voor Valve ook een risico geworden. Ik snap niet dat men toen niet overgestapt is op W10? Maar goed aan de andere kant wordt men nu verplicht om te upgraden, dus snap de frustratie enigszins wel.
Ik zou het begrijpen als Steam een branch zou genereren die op oude systemen werkt en 'legacy' zou worden. Die zou dan bevroren kunnen worden en alleen nog écht noodzakelijke updates krijgen.
Wie dan op windows 7 (of ME of XP) wil blijven, kan dat met alle risico's van dien, net als nu het geval is. Ik kan, als ik zou willen, prima een MS Dos machine maken en daar oeroude games (met floppy!) op draaien. Waarom zou dat niet met een Steam engine op een oude Windows kunnen? Gewoon helemaal offline, dus zonder verdere risico's.
Ja goed idee, maar wat is de meerwaarde voor Valve?
Ja goed idee, maar wat is de meerwaarde voor Valve?
Een stukje klantvertrouwen terugwinnen; en derhalve retentie van marktaandeel.
Vertrouwen komt immers te voet; en vertrekt te paard.

Een andere reden zou kunnen zijn het vermijden dat consumenten Valve aansprakelijk gaan stellen voor non-conformiteit. Ze hebben immers software aangeschaft die op het origineel daarvoor bestemde OS prima draait. Nog steeds. En Valve maakt die situatie onhoudbaar door aan het uitvoeren van die software een koppeling met hun platform af te dwingen, welke nu die oude OS-versie niet meer gaat ondersteunen.

Dat is breuk met materiële producteigenschappen - nl. de systeemvereisten.
En die zijn, vanuit de EU zo gesteld, een integraal onderdeel van het originele contract wat enkel gewijzigd kan worden door expliciet wederzijds overeenkomen tussen consument en verkoper. Dat kan niet eenzijdig via algemene voorwaarden afgedwongen worden. Ook niet voorwaarden die stellen dat het nodig is bij tijd en wijle updates af te dwingen vanwege veiligheid, onderhoudbaarheid, etc. Je bent als verkoper gewoon gehouden het product onder de orignele systeemvereisten in werkende staat te houden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 16:19]

Omdat niet iedereen nieuwere OS beter vind werken. Ik draai nog Windows 7 omdat ik dat fijner vind werken. Ik heb nog geen ervaring met Windows 11 maar als ik achter Windows 8(.1) of 10 moet zitten om mensen te helpen frustreer ik me vaak wel aan hoe dit werkt. Waarschijnlijk komt het ook omdat ik moeite heb met veranderingen maar persoonlijk vind ik Windows 7 gewoon veel fijner en sneller werken (ik kan sneller functies vinden, minder extra nutteloze troep). Het liefst zou ik qua werking/uiterlijk nog naar Windows XP willen als ik eerlijk ben. Daarnaast hoor ik dit ook gewoon van veel andere mensen die weinig kennis hebben op ICT gebied en een nieuwe laptop moesten hebben. Windows 7 snapte ze wel (voor hun doen) maar Windows 8/10 vonden ze ingewikkeld
Tja, als Tweaker kun je dit eigenlijk niet zeggen, vind ik. Windows 7 wordt gewoon gevaarlijk zonder updates.
Windows 11 is best mooi geworden hoor, en met StartAllBack heb je weer gewoon het startmenu en de taakbalk zoals ze altijd waren. Werkt echt prima.
Enige wat anders is, is dan het instellingen-menu eigenlijk. Maar ja, hoe vaak ben je daar nou echt in bezig?
Ik zou zeker Windows 11 een kans geven hoor, het is een heel stuk beter dan toen Windows 10 uitkwam in 2015. Ook de laatste Windows 10-versie is prima te doen, trouwens. Maar 11 is wel consequenter en overzichtelijker.
Windows 11 kan ik nog geen kans geven. Ik heb een 10 of 11 jaar oude laptop dus zelf installeren gaat het zeker niet worden.

Behalve de instellen menu zijn er ook gewoon andere kleine dingen die mij irriteren. Denk bijvoorbeeld aan dat in programma's de knop "deze programma's standaard maken" niet meer werkt. Dit moet je weer ergens anders instellen. Ja ik snap dat veel mensen tijdens programma's installeren vaak niet lezen en dat dus vaak onverwachts dingen veranderen en dat dit dus voor hun gedaan is.

Even een map delen vind ik tegenwoordig gewoon niet simpel. Bij Windows 7 is dit ook al ingewikkelder in vergelijking met bijvoorbeeld Windows XP maar bij Windows 8 en hoger heb ik meestal veel problemen. Bijvoorbeeld dat ik geen recht heb terwijl ik "iedereen" alle rechten heeft (ook na online tutorials volgen dat ik gewoon problemen heb). Waarom moet dit tegenwoordig zo lastig? Ik snap dat er genoeg situaties zullen zijn waar je ingewikkelde instellingen wilt hebben maar waarom geen simpele manier om even snel een bestand te delen van mijn laptop naar de computer van de persoon die ik moet helpen? Gewoon delen en dat dingen als netwerk detectie gelijk aan staan, iedereen gewoon lees (en schrijf) rechten heeft.

En zo zijn er gewoon meer kleine dingen waar ik mij aan kan ergeren. Bijvoorbeeld dat sommige dingen kunnen verplaatsen / uiterlijk er anders uit kunnen zien na een update. Vaak vind ik het minder handig of minder mooi (zal wel mijn probleem zijn van moeite hebben met veranderingen, heb ik bijvoorbeeld ook met de telefoon software of updates van programma's). Ik heb bijvoorbeeld voor het werk een handleiding gemaakt van hoe men een wifi netwerk kan wissen. Voor de helft van de laptops werkte die goed en voor de andere helft miste mijn handleiding een stap. Ik update dus eigenlijk ook nooit mijn software tenzij dit echt niet anders kan. Ondanks dat het veiliger is raad ik mensen dit vanwege de veranderen dus ook vaak af (wel met de waarschuwing dat updates het veiliger maakt). Veel mensen in mijn omgeving raken namelijk wel snel in de paniek dat als iets er anders uit ziet dat ze het niet meer kunnen vinden of het niet meer snappen.
en met StartAllBack heb je weer gewoon het startmenu
Voor mij persoonlijk zou een andere startmenu natuurlijk wel gaan. Maar mijn ervaringen zijn dus bij andere op de computer en daar ga je natuurlijk andere startmenu installeren.

Misschien als ik het zelf meer had gebruikt dat sommige dingen natuurlijker zouden aanvoelen omdat ik het sneller zou kunnen vinden. Maar voor nu ben ik toch blij met mijn Windows 7 ondanks dat het onveilig is.
Je weet wel mensen met goedkope printers van 10 euro ofzo, randapparatuur/software wat niet goed werkt op nieuwere OS en lui die niet willen upgraden omdat het zo functioneerd en wel best vinden, beveiligingslekken hebben ze geen boodschap aan.
Dat is wel echt een ultrakromme redenatie. Ten eerste kun je sommige games helemaal niet meer spelen op moderne Windows versies, maar kun je dat wél op Linux met Proton/Wine. De Linux ondersteuning zorgt er juist voor dat je het überhaupt nog kunt spelen. Ten tweede is het helemaal niet platform afhankelijk want Wine staat gewoon los van Steam. Met Proton is het gewoon een stukje makkelijker allemaal, maar ook daarvoor ben je wederom niet afhankelijk van Valve.
Dat platform werkt mee aan het opensourceproject Wine en zorgt er daarmee voor dat jij je oude games überhaupt nog kunt spelen.

Dat ga jij dan aanvallen, omdat ze dat niet meer doen voor ouwe OS'es? Ouwe gesloten OS'es die overigens prima te vervangen zijn door Linux.

De wereld moet inderdaad niet veel gekker meer worden.
Gewoon upgraden, Windows 7 is niet meer van deze tijd en is onveilig. Hier is niks geks aan, meer gezond boeren verstand.
Het is of was in Steam mogelijk om externe non-steam games te koppelen, overigens. Op die manier kon je ze toch gewoon booten vanuit de Steam interface. Ergens in het context menu was er een optie voor. Al lange tijd geen gebruik meer van gemaakt dus ik weet niet of het nog steeds kan.
Uhm, ik speel gewoon zonder problemen RCT2 via Steam op Windows 11?
Die zijn volgens mij hoogstens op 1 hand nog te tellen .... praktisch álles werkt gewoon onder Win10/11.
Voor zover ik weet (maar tweakers, voel je zeker vrij om mij te corrigeren) zijn er onderhuids geen significante dingen in Windows unsupported geworden waardoor je een game die op Windows 7 wél loopt, niet op een latere versie van Windows zou kunnen spelen. Op mijn langzamerhand 10 jaar oude Macbook was dat bijvoorbeeld wel het geval: na een update naar MacOs Catalina was alle support voor 32-bits programma’s verdwenen, en was er een klein aantal games dat onspeelbaar werd.

Alsnog vind ik het principieel redelijk gek dat je je games niet eens meer zou kunnen starten wanneer support verloopt. Dat de Store, achievements en betalingen etc. niet meer zouden werken kan ik nog wel bij (een oud OS betekent immers meer ongepatchte backdoors), maar wat voor risico geeft het Valve om de gebruiker nog offline games te laten launchen? (Oprechte vraag trouwens, als iemand er een idee over heeft!)
maar wat voor risico geeft het Valve om de gebruiker nog offline games te laten launchen? (Oprechte vraag trouwens, als iemand er een idee over heeft!)
Klopt, offline installaties worden tegenwoordig slecht tot niet ondersteunt. Alle software gaat uit van een always-on verbinding, en als dat er niet is: met regelmaat een always-on verbinding [1]. Steam misschien zelf niet, maar zal alsnog bepaalde statistieken proberen te syncen, en games krijgen ook software updates via Steam. Bepaalde DRM is dermate hardnekkig en low-level dat het VMs niet leuk vindt (Wine dus bijvoorbeeld ook niet), of dat je het niet op een PC zou moeten willen draaien waar je ook andere dingen op doet.

[1] Hier zit 'm de crux. Het aantal mensen met een volledig airgapped gaming machine is wereldwijd verwaarloosbaar. Daar zit geen interessante markt. Niet in de laatste plaats omdat ze toch al hebben betaald voor de games, en ze vanwege hun airgap ook niet makkelijk geld af te troggelen is.
Er is behoorlijk wat veranderd aan de graphics-API onderwater, en games zijn van die stukken software die voor een frame of twee extra graag nog wel eens de interne datastructuren van de Windows-API manipuleren.

Ik heb zelf gemerkt dat compatibiliteit met oude spellen al sinds Windows XP met elke release afneemt. Dat is niet zo gek, spellen die alleen werken op bepaalde platformen zijn doorgaans gewoon buggy of zitten met hun klauwen aan API's die nooit stabiel zijn aangemerkt, maar je kunt wel zien dat de compatibiliteitslaag voor oude spellen begint af te brokkelen.

Microsoft gaat ook geen developer meer betalen om LEGO Mindstorms uit 1999 op Windows 11 te laten draaien, op een gegeven moment is het klaar. Helemaal met de rondes bezuinigingen en tracking-first prioriteit die ze toepassen op hun besturingssysteemontwikkeling zullen we voor oude spellen ook niet te veel kunnen verwachten op dit gebied.

Het lastige van Steam is dat het programma moet praten met de servers van Steam om games te kunnen blijven spelen. Offline mode wil hierin wel helpen, maar als de API voor de laatste Windows 7-Steamversie uit gaat (of er gebruik wordt gemaakt van een nieuwere TLS-standaard dan Windows 7 ondersteunt) is het voorbij.

De Steam-DRM is gelukkig makkelijk te kraken (kwestie van een DLL in een mapje zetten) maar daarmee verlies je wel alle integraties met Steam.

Qua backdoors: Valve geeft niet zoveel om beveiliging, dat blijkt wel uit hoe lang ze kritieke lekken in hun spellen en software laten liggen. De stokoude versie van Chromium die de basis vormt van de Steam-interface (en de kwetsbaarheden die daaraan gerelateerd zijn) zegt ook genoeg over hun patchbeleid.

Ik doe niet zo extreem veel met native Windows development meer maar ik weet eigenlijk niet wat nou het voordeel is voor Steam om niet hun compatibility met Windows 7 te houden. Het is niet alsof ze Chromium nou wel ineens gaan updaten en Steam maakt ook niet echt gebruik van veel MetroUI/WinRT-API's voor zover ik kan zien. Wellicht dat ze niet meer testen op Windows 7, dat had van mij al lang niet meer gehoeven, maar qua API lijkt Windows 7 mij in elk geval meer dan goed genoeg voor wat Steam doet en hoe Steam werkt.
Voor oude games kun je terecht op de onderstaande website.

https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Home
Ik denk dat als je je zorgen maakt of je games nog op windows 7 draaien, je even de feiten moet gaan prioriteren, of zie ik dat nou verkeerd?
Anoniem: 221563 @yvo_duh28 maart 2023 10:12
Ik heb je comment nu 4x gelezen maar begrijp nog niet wat je wilt zeggen. Wat heeft een game die wel op windows 7 draait, maar niet op een latere windows te maken met zijn 'feiten prioriteit'? Er zijn zoveel games die niet meer op een moderne windows versie draaien. Zo vreemd is dat niet.

Dat je zoiets niet op de main machine draait ivm security updates is logisch. Maar dan moet je ze wel kunnen installeren. Ik snap de vraag prima.
Je draait zijn statement om (wat op zichzelf al een omdraaiing is van wat @sigmundfreund zei): @yvo_duh zegt indirect dat als je probleem is dat games niet meer onder Windows 7 draaien, je misschien eens moet gaan nadenken over een update naar bijvoorbeeld Windows 10. De originele vraag van @sigmundfreund was of er veel games zijn die juist WEL onder Windows 7 draaien, maar niet onder Windows 10 of 11, dus als je Windows zou updaten om Steam te kunnen blijven gebruiken, zou je die games niet meer kunnen spelen.

Met Windows 7 en een spel onder Steam dat onder Windows 10 of 11 niet draait, ben je nu dus sowieso f*cked, want ofwel je gebruikt Windows 7 en het spel doet het niet meer, want Steam wordt niet meer ondersteund ofwel je gebruikt een nieuwere Windows, Steam werkt prima, maar je spel ondersteunt Windows 10 of 11 niet.
En werkt compatibiliteitsmodus voor zulke games?
Yes, Ik lees mijn comment nu terug en die was inderdaad een beetje onduidelijk.
Het is mij, nu met een half uur zoeken, niet gelukt om een steam game te vinden die geen W10+ maar wel W7 support heeft
Als je nu nog W7 draait lijkt het mij een verstandigere keuze om te updaten naar W10 of zelfs 11, Er zit in W11 net als in vrijwel alle andere W versies een compatibility mode in, je zou dus (op W11) je game in W 7, 8 , en zelfs Vista kunnen runnen.

Dus mijn punt is, Ik begrijp niet dat er zo veel OS Kluizenaren zijn die zich vasthouden aan een - allang - niet meer ondersteund OS "WaNt HeT WeRKt nOG PriMA"
Waarom zou je nog W7 draaien als deze mogelijkheid er in zit, dan zit je en met een veilig(er) OS en je hebt geen gezeik met applicaties waarvan de nieuwste versie niet meer werkt.
Voornamelijk uit gemak en omdat die mensen geluiden horen van 'X OS IS BAGGER' of andere problemen. Of ze zijn er juist naar op zoek dat een ander/nieuwer besturingssysteem problemen heeft als excuus om niet te schakelen. :P

Ik beschouw mezelf wel als 'Easrly adopter' simpelweg omdat ik veel te snel gewend raak aan van alles. Ik probeer liever wat nieuw en neem met de koop af dat sommige/veel zaken totaal anders werkt of gewoon niet. Als het laatste het geval is, onderzoeken of meerdere dat hebben, omwegen vinden en dooorrrr.
Dit was vooral een probleem tussen Windows 3.1 > 95/98/2000 > ME > XP > vista > 7. Daarna is het volgens mee alleen maar een door ontwikkeling van dezelfde architectuur. Windows 95, 98 en 2000 hadden volgens mij dezelfde architectuur en Millenium Edition was gebaseerd op Windows NT, daarna werd er in XP een scheiding gemaakt tussen gebruiker en admin rechten in de kernel. Vista was natuurlijk een gedrocht. Maar volgens mij is het sinds Windows 7 dezelfe architectuur/kernel gebleven en alleen maar verder doorontwikkeld.

Ik zou dus verwachten dat software voor Windows 7 zonder trucs werkt op Windows 11, misschien even de compatibiliteit instellen.
Win 9x kernel zit in 95, 95 OSR, 98, 98SE en Me (Millennium edition)
Win NT kernel is gebruikt in NT3.x, NT4, 2000, XP, Vista, 7, 8.x en 10/11.
Dan is er nog wel een dingetje met bepaalde 16bit applicaties, die werken afaik alleen tm. WinXP en 7 x86 versie.
2000 was een doorontwikkeling van NT en ME was de doorontwikkeling van 98.
Verder kan je inderdaad een boel verwachten ( Een wijs man zei ooit "Assumption is the mother of all fuckups" :Y) ), maar de praktijk is soms anders. Sommige games en/of software werkt wél op 7, maar niet op 10.
Windows 7 bevatte onder andere nog kernelsupport voor bepaalde DRM en had bepaalde codecs aan boord die Windows 10 en hoger niet meer hebben. Compatibiliteitsmodus gaaf die niet terugbrengen.

Dit soort problemen zie je vooral in het nieuws als bedrijven er tegenaan lopen (bijvoorbeeld als Microsoft het printersysteem patcht en tien procent van de printers stopt met werken) maar er zijn ook OS-componenten die veranderd zijn puur doordat ze niet meer nodig worden geacht.
Ik zou zeggen van wel, sommigen houden nu eenmaal van oude meuk die niet per se bijgewerkt wordt tot 20+ jaar na release.

Ikzelf speel ook wel eens wat via een XP VM op een Macbook M2.
Ja. De sims 2. Mijn zusje heeft daar echt duizend uitbreidingen van en speelt die ook best vaak.

Ik heb nu een geïsoleerde mac mini c2d met windows 7 neergezet (zonder internet) zodat ze het wel gewoon kan spelen. Is puur en alleen voor dat spel verder niet.


Ubisoft heeft vroeger via support nog wel eens win10 versies uitgedeeld die je dan met uPlay kon spelen, maar dat doen ze al jaren niet meer.
Denk dat het voor bepaalde games wordt ondervangen door de al ingebouwde compatibiliteits modus in windows (ware het niet dat je ze niet meer kan starten met steam natuurlijk). Daarnaast weet ik vrij zeker dat als ontwikkelaars ze nu al niet compatible hebben gemaakt met nieuwere windows versies dat ze dat later ook niet gaan doen. Vaak is het personeel dat aan deze 10+ jaar games werkte al op een ander project of werkt zelfs alweer ergens anders.Dus naast de kennis die de deur uit is, is het ook voor de ontwikkelaar een kostbare onderneming. Vooral voor een windows versie die niet meer wordt ondersteund door Microsoft sinds10 januari 2023.
Nouja, bij genoeg wat oudere spellen is her vaak beter om de windows7 compatibiliteits modus aan te zetten. Die games krijgen echt geen updates meer.
Als retro-gamer (maar dan ouwe zut zoals ColecoVision, Atari, NES en dat soort spul) vraag ik me af of we over 20 jaar nog YouTube videos zien over games van nu. De servers zijn plat, de diensten niet meer beschikbaar en zoals dit draait 't dus niet meer onder het OS wat men gebruikte. Hoe wordt zoiets nog gepreserveerd voor de toekomst?
Piraterij is daarop helaas het antwoord. Dankzij piraterij zullen games waarvoor cracks beschikbaar zijn altijd gespeeld kunnen worden, zolang ze in ieder geval ergens nog te downloaden zijn.

Het is helaas voor behoud van games een noodzakelijk kwaad maar als de bedrijven het zelf niet doen moet iemand anders het maar voor ze doen.
De games van tien jaar terug zullen op die manier nog speelbaar zijn, maar de games van nu? Je kunt al jaren geen servers meer hosten bij de populairste multiplayergames. Een potje BF1 op een nostalgische LAN in 2030 gaat gewoon niet gebeuren.

Wat mij betreft hebben we wetgeving nodig die een houdbaarheidsdatum aan games toekent zodat de consument weet wat hij koopt. Gamebedrijven kunnen dan om de houdbaarheidsdatum heenwerken door een multiplayerserver te leveren zodat het spel nog werkt na het afsluiten. Nu gaat er na een jaar of twee nog wel eens de stekker uit een server omdat een spel flopte, en iedereen zie zijn zuurverdiende geld daaraan heeft uitgegeven heeft pech.

Het liefste zou ik nog veel verder gaan met softwareregels (bedrijf ondersteunt de software niet meer? dan gaat de servercode openbaar) maar zover zal het nooit komen. De spellen die nu verkocht worden, zijn over tien jaar (of nog veel sneller) gewoon onspeelbaar.
Eigenlijk moet het gewoon verplicht worden (of nouja, ik zou het ontzettend mooi vinden) dat LAN multiplayer beschikbaar moet zijn wanneer er uberhaupt multiplayer in de game zit. Dat virtuele lijntje aanleggen van huis naar huis, dat kunnen pc gamers dan zelf nog wel. Als de tooling er maar is.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 16:19]

Helemaal mee eens, maar wetstechnisch zal dat heel lastig worden als de overheid er überhaupt al iets om geeft. Onze eigen overheid is niet bepaald consumentgericht en de EU lijkt niet zoveel te geven over digitale zaken als Apple, Google en Facebook niet meedoen.

Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat veel games vanwege licenties niet met multilayerservers komen. Als je nooit de software levert, wordt GPL-code hergebruiken bijvoorbeeld ineens heel goedkoop. Zo zullen proprietary bibliotheken ook met restricties komen die verspreiding voorkomt. Het overgrote deel zal zonder server komen omdat microtransacties gratis geld zijn voor deze bedrijven natuurlijk, maar de weinige spellen zonder hebben vaak nog steeds geen servers.

Met wetgeving wordt dit natuurlijk vanzelf opgelost (je regelt je licenties maar of je verkoopt geen multiplayer) maar de markt zal hier nooit verandering aan kunnen brengen. Ook servers voor bestaande games uitbrengen zou bij zulke wetgeving flink in de kosten gaan lopen.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 16:19]

Daarom blijf ik het absoluut belachelijk vinden dat b.v. TPB hier gewoon geblokkeerd wordt. We laten onze culturele geschiedenis verdwijnen voor het grote geld. Kennis culturele ontwikkeling gaat verloren en dat is een verlies voor de mensheid.

Piraterij is alleen maar belangrijker aan het worden voor behoud van informatie. Wat gemaakt is door de mens, moet beschikbaar komen voor de mens. Informatie, kennis, ervaring is er om gedeelt te worden. Dat is zonde om verloren te laten gaan.

Niet om kapitalisme uit te spelen voor een klein select groepje mensen, ten koste van ons allemaal.
Dat zie je nu inderdaad best vaak. Populaire VR game Echo Arena gaat per 1 augustus uit de lucht. Studio weigert om een stand-alone server uit te geven en de game is multiplayer only. De hele game is dus in een keer totaal onspeelbaar.
Hier zat ik ook aan te denken. Als je (bijvoorbeeld) een computermuseum beheert, dan wil je misschien wel een rijtje pc's met verschillende versies van Windows. Dat die niet meer ondersteund worden is dan niet interessant. Maar als de fabrikanten beslissen dat die software dan niet meer draait (zonder dat daar echt een technische reden voor is) dan is dat een slechte zaak. Ik wil gewoon (oudere) Steam spellen kunnen spelen op oudere Windows versies. Zonder de klok te hoeven terugzetten.
Geen updates meer installeren dan. Maar heb jij dan nog een windows 7 / 8 bak draaien dan?
Retro en dan de DOS gebaseerde zoals win95 / 98 bakken snap ik. Zeker als je ook nog zoiets als een 3DFX hebt draaien. Maar heb jij hardware die wel op win 7-8 draait maar niet op 10/11?
Retro en dan de DOS gebaseerde zoals win95 / 98 bakken snap ik. Zeker als je ook nog zoiets als een 3DFX hebt draaien.
Glide kan ook gewoon geëmuleerd worden. Je hebt dus geen 3dfx-hardware en bijbehorend systeem nodig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:19]

Weet ik, maar das dan niet helemaal de bedoeling met een retro-bak.
Dan wil ik gewoon mijn voodo kaartje hebben draaien.
Mijn post ging meer over het gebruik van moderne computers. Ten tijde van de Riva TNT en opvolgers waren er ook Glide wrappers. Dus ook een retrobak kan Glide gebruiken zonder 3dfx-kaart. Het ligt er uiteraard wel aan hoe retro die bak is. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:19]

Nee, die heb ik niet, ik heb net mijn laatste server geupgrade van 8.1 naar 11. Maar ik kan me wel voorstellen dat een computermuseum dat wel zou willen. Een rijtje pc's met verschillende Windows-versies, zodat je de verschillen kunt bekijken.

Maar ik bedoelde het ook meer in algemene zin. Het is niet goed als een uitgever beslist dat software niet meer draait, terwijl dat technisch nog wel kan. Ik kan een (oudere versie van een) spel prima blijven draaien op Windows 8.1, maar nu beslist Steam dus voor mij dat dat niet meer kan. Een oudere versie van Steam blijven gebruiken lukt waarschijnlijk niet, want Steam is cloudbased en wil altijd meteen updaten als er een update beschikbaar is. Dus dan moet je alweer kunstgrepen gaan uithalen om te voorkomen dat hij die update ziet.

Ik vind dat Apple het dan toch beter aanpakt. Als je een oude iPhone hebt waar niet meer de nieuwste IOS op kan draaien, dan downloadt hij ook de laatste versie van de apps die daarmee compatible zijn. Dus vertaald: Je zou eigenlijk de laatste Steam-versie moeten krijgen die nog werkt op 8.1 en die zou de laatste versie van een spel moeten downloaden die nog werkt op die Windows-versie. Helemaal uitschakelen gaat te ver.
Er is wel een technische reden... In ieder geval voor Valve. Ze geven aan dat ze bepaalde zaken nodig hebben die alleen in Windows 10 en 11 beschikbaar zijn. Natuurlijk is het niet technisch noodzakelijk voor de game zelf, maar wel voor de drm. En het is niet aan Valve om die drm uit te schakelen maar aan de uitgevers.
Als er geen drm op de game zit dan kun je hem altijd nog downloaden op een nieuwere Windows versie en dan gewoon alles handmatig kopiëren naar je oude Windows 7 als dat ergens voor nodig is. Volgens mij kan dat best bij aardig wat steam games, het is niet dat Valve afdwingt dat hun drm er in moeten zitten. Maar als ze een contractuele verplichting hebben met de uitgever dan moeten ze wel.
Het is ook een probleem met mobile (cross platform) games die met grote regelmaat de nek worden omgedraaid. Ik heb een aantal dode games als Mobius Final Fantasy in mijn steam library staan. Dat je mmos etc niet makkeljik kunt archiveren is nog te begrijpen, maar single player games zouden toch ergens te bekijken moeten blijven imo.
Als retro-gamer (maar dan ouwe zut zoals ColecoVision, Atari, NES en dat soort spul) vraag ik me af of we over 20 jaar nog YouTube videos zien over games van nu. De servers zijn plat, de diensten niet meer beschikbaar en zoals dit draait 't dus niet meer onder het OS wat men gebruikte. Hoe wordt zoiets nog gepreserveerd voor de toekomst?
Over 20 jaar zal het spelen van spellen van nu net zo gaan als dat wij nu spellen van 20 jaar geleden spelen. Er zijn een aantal wegen (niet geheel exclusief aan elkaar)

• Compatibiliteitslagen. Valve timmert samen met de community hard aan Proton (Wine fork), waarmee veel (oude) Windows software steeds beter werkt onder Linux. Dit is een duurzame oplossing, omdat veel dat werkt ook blijft werken. Regressiebugs kunnen voor problemen zorgen, maar het is altijd mogelijk om een oudere Proton-versie te gebruiken.
• Emulatie.
• Cracks. Denk bijvoorbeeld single player-spellen die een 'hard' online verificatiecomponent hebben, zoals Denuvo. Die spellen koop ik dan ook niet. Ik ga dat soort keuzes niet belonen.

Spellen die een altijd online component hebben zullen mogelijk slecht tot niet meer draaien, afhankelijk van wat het online component doet. Een leader board dat niet meer werkt is niet zo spannend. Missende coop-functionaliteit is vervelender. Een online wereld die niet meer bestaat is vaak volledig verlies.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:19]

Als retro-gamer (maar dan ouwe zut zoals ColecoVision, Atari, NES en dat soort spul) vraag ik me af of we over 20 jaar nog YouTube videos zien over games van nu.
Alleen in het museum deel youtube, alle gameplay is dan weggevaagd door copyright claims.
Hoe wordt zoiets nog gepreserveerd voor de toekomst?
Niet, de industrie ziet het zelfs als feature dat ze oude games steeds opnieuw kunnen verkopen. Met minimale moeite kun je een oude game een nieuw verfje geven en dan als opnieuw verkopen tegen prijzen die hoger zijn dan toen de game nieuw was.

Wat dat betreft doet het denken aan hoe de muziekindustrie ons steeds weer dezelfde muziek weet te verkopen. Als je oude genoeg bent heb je dezelfde nummer op single, op LP, op band, op cassette, op CD, als MP3-met-drm én je betaalt ook nog per maand voor een of ander streamer. (En dan hebben we het nog niet gehad over videobanden (in verschillende soorten), CD-i's, DVD's, Bluerays, en andere vormen van video).

Nu brengen die nieuwe media ook wel verbeteringen in kwaliteit met zich mee en soms zijn nieuwe versies echt beter, maar dat neemt niet weg dat je steeds weer nieuwe licenties moeten kopen voor hetzelfde materiaal. Gelukkig wordt emulatie & virtualisatie steeds beter maar ook dat heeft z'n grenzen, zeker als er netwerkcomponenten aan zitten.
Dat is (helaas) aan het publiek zelf, en de organisaties die "we" daar zelf voor opstellen. Zoals deze laatst van The Completionist dat ten behoeve van de Video Game History Foundation gebeurt. Jammer dat er niet meer uitgevers actief meewerken aan dit soort vrijwilligers projecten.
Heeft dit implicaties voor Wine (of ReactOS)? Zou je eventueel met Wine alsnog Windows 10 of Windows 11 compatibiliteit kunnen verkrijgen?
ReactOS is nog lang niet bij het W7 tijdperk aanbeland. Dit heeft weinig complicaties voor hen gezien hoe ver ze nog achter de feiten aan lopen.
Op Linux kun je gewoon Steam native installeren en middels Proton de Windows games spelen.
Het is belachelijk dat steam dit doet. Ik heb er op mijn retro PC al last van met XP en nu kan het dus ook niet meer op de Windows 7 partitie.

Andere launchers als UPlay hebben gewoon een oudere versie voor XP beschikbaar en dit zou niet moeilijk moeten zijn. Ja, ik snap dat je geen oudere chrome wilt ondersteunen maar je kunt wel de oudere build overeind houden met beperktere functies. Al heb ik enkel de mini lijst om games te downloaden en te starten.

Nu ben ik volledig aangewezen op gekraakte games en heeft het geen waarde om die games op steam te kopen. Met oudere games staan ze dan gelukkig wel vaker op GOG maar anders is het nu makkelijker om even een torrent te downloaden van een game die ik al heb.

Echt een schande dat ze zo weinig om oudere systemen geven zeker omdat Windows 7 voor velen toch een van de laatste prettige versies van Windows was. Als ze dit straks met Windows 11 doen kan ik mijn Ryzen 1700X gaming PC op papier weggooien (Als ik geen toegang had tot zowel torrents, oudere versies van steam en truuks om Windows 11 toch te installeren).
Wellicht Linux een optie? Zorin OS is stable en lijkt identiek aan windows 7 op de meeste vlakken.
Met wine of emulators kan je heel veel retro games met gemak out of the box spelen

Ben het wel met je eens hoor, windows 7 was de laatste goede windows. Als het kon gebruikte ik dat ook voor windows gaming (Nu game ik exclusief op Linux want fuck w10 en w11)

[Reactie gewijzigd door matthijsvzetten op 22 juli 2024 16:19]

Linux is zeker geen optie, wel voor de Ryzen natuurlijk. Maar ga maar een goed werkende Nvidia driver vinden voor een 6800GT. Die PC draait op zijn Linux partitie Knoppix 4.0 uit 2005 want het is een retro PC.

Natuurlijk heb ik truuks om voor mijzelf steam werkend te houden op Windows 7. Dus ik ga hier nog jaren niet tegen aan lopen. Maar het gaat mij om een princiepe kwestie.
Eens, offline mode werkt toch nog wel? Anders is toch de enige manier om alsnog je gekochte Windows XP games te kunnen spelen, het installeren van de 2019 versie en deze te patchen?
[TUTORIAL] How to RUN STEAM on Windows XP : windowsxp. Zie ook How will you be able to play XP only games post-2019? :: Help and Tips - Steam Community.
Ah ja duidelijk. Nvidia support op Linux is helaas echt grote bagger. AMD is beter maar weet niet hoe ver de support terug gaat.

Ben erg blij met mijn AMDgpu op Linux op mijn vorige nvidia kaart was Linux huilen en schreeuwen tegelijk.
hoe belachelijk je kan toch de laatste versie houden, of kan je ook niet meer inloggen dan ?.
Anders alles downloaden en die download folder bewaren, kun je die altijd terug zetten in de steam folder op een andere pc.

Steam kan dan het spel lijkt mij gewoon herstellen op windows, aangezien je de hele gamefolder en alles al heb.
Verder is het nog steeds niet belachelijk want niemand kan garanderen alles overal op blijft werken, wil je dat wel moet je games fysiek zien te kopen.
Dan heb je hele eigen installatie schijf waarvan je eventueel een ISO kan maken, en altijd kan installeren en niet afhankelijk ben van een store.
Bij XP kon je inderdaad een tijd de oudere versie gebruiken tot ze hun login systeem hadden aangepast, toen was het klaar. Ik wil graag officiele ondersteuning van een minimale client. Steam community enzo snap ik, maar laat ons de spellen blijven starten.
Tja als je wil dat het blijft werken koop een spel zonder store, je koopt nu in feite in licentie zo lang het platform werkt.
Het is niet leuk en vervelend uiteraard, maar dit is het zelfde als met een console of handheld recentelijk de nintendo 3ds.

Volgens mij is dit voor de desktop wel wat lastiger ondertussen, ik weet niet hoever GOG het nog doet de website(Hier wel eens een spel voor klein bedrag gekocht).
Ik kreeg dan gewoon de ISO en heb gewoon spel zelf in bezit, zonder afhankelijk te zijn van een store.
Tja als je wil dat het blijft werken koop een spel zonder store, je koopt nu in feite in licentie zo lang het platform werkt.
Technisch gezien koop je niets. Valve heeft e.e.a. geformuleerd als het aangaan van een aanvullend abonnement voor onbepaalde tijd, middels een enkele betaling vooraf. Een abonnement op een licentie die zij voor jou aanhouden in jouw naam, zodat jij legaal de verstrekte content kunt consumeren.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 16:19]

Niet helemaal technisch juist. Juridisch gezien neem je een licentie af met onbepaalde tijd. Die licentie is beperkt en alleen voor eigen gebruik en aon niet doorverkocht worden enz..
Dan was ik toch te goed gelovig in steam.. Ze hebben het al eens gedaan bij windows xp..

En nou dit.. Steam is blijkbaar niet geschikt om als retro pc doel te gebruiken. Erg jammer.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 22 juli 2024 16:19]

Ik zag op Youtube nog een spel op steam activeren wat recenter was dan de versie op zijn xp pc. Je moet gewoon weten die sabotage terug om te keren. Zijn xp pc draait de recenste steam versie. Kan je ook met een windows 7 en 8x pc. Het is maar software matig gepruts bij Valve, heeft niks te zien met je hardware. Hoe oud of nieuw je pc dan ook. Zo heb ik windows 11 ook draaien op een atom met 2gb ram en een EMMC ssd op een surface 3. Je moet de duivel gewoon te slim af zijn. Als je van een xp pc een windows 11 bak kan maken zonder wijziging van de hardware is steam van nu op zon computer ook mogelijk.
Het kan best dat je middels handmatig overzetten van de mappen (bij oudere games) en/of steamCMD alsnog de games kan blijven installeren en spelen, het bericht lijkt specifiek over de normale client te gaan.
Bestaan er steam emulators? Steam wordt steeds meer bloated.
Bestaan er steam emulators? Steam wordt steeds meer bloated.
Voor piraterij-doeleinden bestaan er emulatoren die de DRM gedeelten van de Steamworks API nabootsen. Maar dat zal hopelijk niet zijn wat je bedoelt.
Jammer genoeg is er natuurlijk geen mogelijkheid om zulke systemen volledig offline te laten werken met enkel valide licenties, zonder dat er sprake is van eerst het systeem op de één of andere manier met een cryptografisch gezekerde sleutel te seeden die enkel geautoriseerde titels toestaat te gebruiken.

Technisch gezien zou Valve hier mss. een soort heel erg lichtgewicht client voor kunnen maken, die ongeveer doet wat de Steam Client doet wanneer je Steam in offline modus zet.
Maar ja... zouden ze die moeite willen nemen?
En wie of wat gaat hen dwingen als ze dat niet uit eigen beweging zouden willen?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 16:19]

"It's game over man, it's game over!"
beetje gek.
Jarenlang games gekocht ook als verzamelaar online maar ook op cd voor windows xp 7 en hoger.
mijn inziens mijn leukste games zijn voor windows 7 gemaakt en xp.
Houd dat in dat ik mijn retro computers en games van destijds niet meer kan gebruiken ?
ik speel graag de oude games met de oorspronkelijke hardware in de originele resoluties ?
Steam verkoopt momenteel heel veel oude games voor windows 7 of eerder hoort daar geen waarschuwing bij te staan iets van je koopt ze wel maar heel binnenkort kun je ze niet meer spelen..?
wat een pech je geld en je spel weg ?
Gezien Valve linux gebruik promoot en er hard aan werkt om het beter te maken vindt ik het toch een gemiste kans om linux in dit bericht niet te noemen.

Zeg niet dat windows 7 gebruikers en de windows 8 gebruiker per se naar linux over moeten stappen, maar de optie er bij vermelden kan natuurlijk wel.
Ah yes, legale consumenten het leven moeilijk maken en dan straks weer over piracy klagen.....
Beetje net als met al die proprietary launchers die uitgevers willen hebben in plaats van een centrale launcher die we al hadden (STEAM)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.