2012 lijkt lang geleden maar als je niet oplet vliegt de tijd.
Mijn dringend advies is om altijd de nieuwste OS-versie te draaien. Dat betekent dus dat je ongeveer eens per 2 jaar een major upgrade doet. Hoe vaker je upgrade hoe makkelijker het is. Hoe groter het gat dat moet worden overbrugd hoe groter de kans op vervelende problemen.
Dat lijkt misschien erg vaak voor software die 10 jaar ondersteuning krijgt maar dat is het niet. In praktijk gaan dingen namelijk niet altijd zoals het hoort. Als je 9 jaar wacht met upgraden en pas in het 10e jaar begint dan heb je geen ruimte meer voor fouten en mislukte projecten.
Dat is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar met veel minder kom je er niet. Stel dat je eens in de 4 jaar een upgrade doet (en er dus eentje skipt). Als dat goed gaat prima, maar stel dat het niet goed gaat. Dan moet je op zoek naar een oplossing en dat kan een tijdje duren. Dan is je systeem al weer vijf jaar oud. Windows krijgt misschien wel zo lang ondersteuning maar applicatiesoftware vaak niet.
Ook als de leverancier wel nog ondersteuning biedt is het maar de vraag hoe goed die nog is, na vijf jaar is de kennis daar ook weggezakt en het personeel vervangen door een nieuwe generatie. Trouwens niet alleen bij de leverancier maar ook binnen je eigen organisatie.
Je moet dan een migratie gaan doen vanaf een leverancier die geen motivatie heeft om je te helpen en je eigen personeel heeft de kennis ook niet meer of nooit gehad.
Ondertussen draait de rest van de wereld verder en wordt je probleem steeds groter omdat je vast komt te zitten door afhankelijkheden op oude of nieuwe versies. Zeker in een omgeving waarin meerdere applicaties samenwerken kan een enkele oude applicaties de upgrades van andere applicaties dwars zitten. Dan wil applicatie X dat je database versie 4 draait terwijl applicatie Y niet meer dan 3 snapt, dus kun je applicatie X ook niet upgraden.
Echt interessant wordt het als je een bewaarplicht hebt. Veel organisaties moeten gegevens een tijd lang bewaren, bv omdat de belastindienst dat wil. Dan heb je het al snel over 5 jaar of meer. Bewaren alleen is niet genoeg, je moet er ook bij kunnen. Soms is het genoeg om de rauwe data op te slaan maar meestal heb je ook de oude sofware nodig om die data te kunnen inzien. De software moet dus nog eens 5 (of 10) jaar mee. Als je software op dat moment al minimaal 5 jaar oud is dan wordt dat krap. En dat is dan zo'n beetje het meest gunstige scenario.
Vaak hoor ik dan de suggestie om de server (of de VM) dan maar uit te zetten en offline te bewaren. Men gaat er van uit dat je zo'n ding 5 jaar later weer aan kan zetten en alles werkt. In praktijk krijg je dan eerst een pop-up dat je licentie is verlopen, dat er updates geinstalleerd moeten worden en blijkt dat je network is veranderd waardoor je ip-adressen en firewall-regels niet meer werken. Daarbij zijn alle wachtwoorden, accounts en certificaten verlopen, als de wachtwoorden van toen uberhaupt nog bekend zijn. Documentatie is niet meer te vinden of is verwarrend omdat het over een andere versie gaat.
Dan heb ik het er nog niet eens over gehad dat de support op 10 jaar oude software over het algemeen nog al tegenvalt, wat de leverancier verder ook belooft, economisch gezien is dat gewoon niet te doen.
Sterker nog, wacht niet met nieuwe versies testen tot dat de software officieel wordt uitgebracht. Maak gebruik van test-versies als die er zijn, de leverancier biedt die niet voor niets aan. Door vooraf te testen kun je direct beginnen met upgraden als de software "af" is en heb je (ongeveer) 2 jaar om dat af te ronden. Als je wacht tot de software officieel wordt uitgebracht begin je pas maanden later aan je evaluatie en dat gaat af van de 2 jaar die je hebt tot de volgende major upgrade. Extra voordeel van testen is dat je problemen in de software kan laten oplossen als het nog makelijk is. Na de release wordt het veel moeilijker om veranderingen door te voeren.
Dus, installeer altijd zo snel mogelijk* de nieuwste versie. Ga er van uit dat je alles wat je hebt iedere 2 jaar een grote upgrade geeft. Het overslaan van upgrades spaart nauwelijks tijd maar verbergt problemen op het moment dat ze nog makkelijk op te lossen zijn.
* soms is het niet mogelijk of kan het niet snel, dat is prima.. als je nog 8 jaar over hebt om het probleem op te lossen.
[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 08:02]