Steam ondersteunt geen Windows 7, 8 en 8.1 meer

Valve is op 1 januari 2024 gestopt met de ondersteuning voor Steam op Windows 7, 8 en 8.1. Het bedrijf had deze beslissing vorig jaar al aangekondigd. De software zal nog een tijdje blijven werken, maar er komen geen nieuwe updates meer.

Valve schrijft op zijn supportpagina dat de Steam-software, -apps en -games nog enige tijd zullen blijven draaien, maar dat het bedrijf niet kan garanderen voor hoelang nog. Gebruikers met Windows 7, 8 of 8.1 zullen ook niet meer geholpen kunnen worden bij technische problemen.

Volgens Valve was deze beslissing noodzakelijk. Steam maakt gebruik van het Chromium Embedded Framework: een extensie van de Chromium-rendering engine. Dat framework zou volgens het bedrijf niet meer functioneren op oudere versies van Windows. Valve meent ook dat toekomstige versies van Steam gebruik zullen maken van functies en beveiligingsupdates van Windows 10 en 11. Het bedrijf raadt alle Steam-gebruikers met Windows 7, 8 en 8.1 dan ook aan om over te stappen op een recentere versie van het besturingssysteem.

Update, 10.15 uur: In het artikel stond aanvankelijk dat Steam een ingebedde versie van Google Chrome bevat. Dat is niet juist. De gamingsoftware maakt gebruik van het Chromium Embedded Framework. Met dank aan MaestroMaus.

Vernieuwde Steam-interface juni 2023

Door Jay Stout

Redacteur

02-01-2024 • 08:42

162

Reacties (162)

162
160
68
0
0
47
Wijzig sortering
Zijn er compatibiliteitproblemen met een aantal games waardoor mensen die die spellen willen spelen met de gebakken peren zitten? Hoe gaan die mensen dan in de toekomst hun spel spelen?
Door te upgraden naar Windows 10, 11 of 12 (zodra die laatste uitkomt?

Windows 7, 8 en 8.1 zijn inmiddels out of support bij Microsoft, soms al een tijdje (7 en 8 ), dus die krijgen al geen security updates meer. Eigenlijk moet je daar dus niet eens meer op willen zitten als het niet strikt noodzakelijk is. Je loopt dan alleen maar onnodige risicos.

Een game die nu nog geen Windows 10 support loopt inmiddels 8 jaar achter (Windows 10 kwam uit in 2015), dan mag de producent wel eens een update uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 21:02]

Kom zeg, er staan genoeg games van 20 jaar oud op Steam. Je kunt wel roepen dat de devs dan maar met een patch moeten komen, maar wie hou je voor de gek? Eigenlijk heb je hier natuurlijk ook GOG voor, maar daar heb je niks aan als je het spel pakweg 15 jaar geleden op Steam gekocht hebt ;).
Ik ken eigenlijk geen (Steam) games die niet onder Windows 10 draaien die dat wel onder 7 deden. De technische verschillen tussen die OS'en zijn voor games niet zo groot.
Daarnaast zijn er typisch voor dit soort dingen vaak community patches als een ontwikkelaar geen updates meer doet.

Edit: Steam games specifiek genoemd - omdat ze via Steam vaak toch updates krijgen die zaken fixen.

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 22 juli 2024 21:02]

Ik ken eigenlijk geen games die niet onder Windows 10 draaien die dat wel onder 7 deden. De technische verschillen tussen die OS'en zijn voor games niet zo groot.
Red Alert 2 en andere DirectDraw games hebben onder W10 toch een stuk meer problemen.
Volgens mij is Red Alert 2 nooit op Steam uitgekomen toch? Wel de moderne remake, die het prima doet.
Helaas niet voor Red Alert 2; wel voor Red Alert 1 en Tiberian Dawn (CnC Remastered).
Ahh ja goed punt; gelukkig is daarvoor wel het hele mooie CnCNet (cncnet.org) project. Met behulp daarvan speel ik nog regelmatig Red Alert 2 op Windows 10 zonder grote problemen.
Volgens mij is Red Alert 2 nooit op Steam uitgekomen toch?
Nope, ik dacht dat je games in het algemeen bedoelde.
Excuus, ik heb dat even verduidelijkt :)
Red Alert 2 werkt perfect na toepassing van de CnCNet patch (https://cncnet.org/red-alert-2); als hevige CnC fan, minus Age of Generals en de vierde game in de CnC wiens naam niet mag genoemd worden, en Windows 11 gebruiker, kan ik bevestigen dat dit probleemloos werkt. Vorige maand nog even alle campaigns uitgespeeld en heel wat gecomp-stomped met een vriend van mij (ook Windows 11 gebruiker), heden de CnC Tiberian Sun campagne nog aan 't afwerken.

Even ter verduidelijking, want @Olaf van der Spek --> uitgerekend jij, als ik even op jouw alter ego mag afgaan, zou dit toch moeten weten ;) ?

[Reactie gewijzigd door Mortov Molotov op 22 juli 2024 21:02]

Het was een voorbeeld van een spel dat niet zonder meer onder W10 werkt. Het is inderdaad fijn dat de community dat opgelost heeft, maar dat geldt niet voor alle games.
Ik ken er genoeg. Need For Speed Underground bijvoorbeeld. Je kan gelukkig homemade patches vinden online zodat je het op Windows 10 en 11 kan draaien maar dan moet er dus wel iemand zelf een patch hebben uitgebracht en gedeeld. Je kan em natuurlijk ook altijd virtueel in Windows 7 draaien als het lukt maar dat is wel weer minder snel toegankelijk.

Veel games die op Windows xp uitkwamen en wel op Windows 7 werken, werken niet meer op Windows 10 of later. De backwards compatibility van Windows is nooit echt goed geweest. Naar mijn mening zelfs nooit gewerkt. Kan weer een hele andere topic zijn haha. Wel een interessant topic
Veel games die op Windows xp uitkwamen en wel op Windows 7 werken, werken niet meer op Windows 10 of later. De backwards compatibility van Windows is nooit echt goed geweest. Naar mijn mening zelfs nooit gewerkt. Kan weer een hele andere topic zijn haha. Wel een interessant topic
De backwards compatibility van Windows is in principe uitstekend, Ik zou er in dat soort gevallen niet direct vanuit gaat dat het aan Windows ligt zonder dat je goed naar het programmeer werk kijkt. Genoeg game dev's die immers niet volgens geldende best practices van Microsoft hun Windows applicaties schrijven, en soms zelfs allerlei unsupported 'hacks' gebruiken om de boel werkend te krijgen.
Echter zal je die home made patches dus ook niet via Steam krijgen, dus dat is eigenlijk geen goed voorbeeld.
Mocht je pc geen Windows 10 kunnen draaien zou je het altijd nog onder Linux kunnen proberen, door de Steamdeck is er een hoop verbeterd voor gamessupport onder Linux.
Echter zal je die home made patches dus ook niet via Steam krijgen, dus dat is eigenlijk geen goed voorbeeld.
Technisch gezien staat de gebruikersovereenkomst van Steam niet eens toe dat je eigenhandig patches installeert. Dat is het ongeoorloofd aanpassen van bestanden behorend bij de content. Je moet hiervoor schriftelijk toestemming aanvragen en krijgen van Valve.

https://store.steampowered.com/subscriber_agreement
2. Licenses
[..]
G. Restrictions on Use of Content and Services

You may not use the Content and Services for any purpose other than the permitted access to Steam and your Subscriptions, and to make personal, non-commercial use of your Subscriptions, except as otherwise permitted by this Agreement or applicable Subscription Terms. Except as otherwise permitted under this Agreement (including any Subscription Terms or Rules of Use), or under applicable law notwithstanding these restrictions, you may not, in whole or in part, copy, photocopy, reproduce, publish, distribute, translate, reverse engineer, derive source code from, modify, disassemble, decompile, create derivative works based on, or remove any proprietary notices or labels from the Content and Services or any software accessed via Steam without the prior consent, in writing, of Valve.
Anoniem: 278217 @R4gnax2 januari 2024 13:28
Fairly certain dat dat alleen op de Steam software zelf slaat en niet op individuele games via dat platform. Die hebben allemaal weer een eigen EULA tho.
Dat heb je dus fout.

Content and Services is een in de overeenkomst gedefinieerde kapstok-term die slaat op alle software en andere digitale inhoud die je als accounthouder op Steam aan kunt schaffen; alle software geassocieerd met hardware die je via Steam aanschaft (zoals de Steam Deck; Steam Link; Steam Controller; of Steam Index) en alle virtuele items die je kunt bemachtigen of verhandelen op de marktplaats van Steam.
B. Hardware, Subscriptions; Content and Services

As a Subscriber you may obtain access to certain services, software and content available to Subscribers or purchase certain Hardware (as defined below) on Steam. The Steam client software and any other software, content, and updates you download or access via Steam, including but not limited to Valve or third-party video games and in-game content, software associated with Hardware and any virtual items you trade, sell or purchase in a Steam Subscription Marketplace are referred to in this Agreement as "Content and Services;" the rights to access and/or use any Content and Services accessible through Steam are referred to in this Agreement as "Subscriptions."
Heb je ook een voorbeeld van een Steam game die niet werkt op Windows 10/11? want de game die je opnoemt staat niet op steam en ook niet op de EA store zelf. Het spel dateert tevens ook uit 2003 en was een game voor Windows XP, Windows 7 kwam pas in 2009
Zie nu inderdaad pas dat er (Steam) games staat. Ik ging er even vanuit dat het over games in het algemeen ging. De games op steam die dateren voor windows 10 doen het over het algemeen heel goed.

De game dateert inderdaad uit 2003 maar was op Windows 7 toch nog goed speelbaar. Maar helaas niet meer op de opvolgende versies van Windows. Gelukkig kan je online het een en ander vinden en een makkelijke aanrader is Virtual Box of VMWare gebruiken met Windows XP.

Zou leuk zijn als er een complete topic komt over backwards compatibilty van games op Windows. Hoe het werkt en waarom (naar mijn mening) het meeste niet werkt en toch de optie er is. Lijkt mij erg interessant :)
Ik kan ook van NSF:Underground geen bron vinden dat die ooit op Steam beschikbaar is geweest helaas; op dit moment in ieder geval niet.
Is inderdaad ook niet op Steam geweest. Zou wel mooi zijn als je een keer een remaster uitbrengen. Reskins etc. Of (ik weet niet of het mogelijk is) iemand iets met RTX Remix doet :P. Hier hoor je ook niet veel meer over. Misschien dat Nvidia nog iets op 9 januari op de CES gaat aankondigen
EA games zijn hooguit op Origin (of tegenwoordig EA app) beschikbaar.

Zo te zien is NFS:Underground echter ook daar nooit op verschenen vanwege verlopen licenties op auto's en muziek. Dus puur en alleen op disc 2e hands te krijgen.

In dit geval kun je de game dus op een W7 machine blijven spelen.
Dat is niet mijn ervaring.
lk heb mn 400+ games games ooit gespeeld bijna allemaal ook aangeschaft via Steam, GOG, etc..
En de gevallen waarin het *niet* werkt op Windows 11 zijn op 1 hand te tellen.
.
En Windows 10 of 11 kunnen prima op oude PCs draaien. De oudste hier 15 jaar.
Hooguit een paar reepjes RAM er bij plaatsen / vervangen. Kost geen dr*l.
(Voor Windows 11 wel eerst even de CPU / TPM check uitschakelen in de setup natuurlijk :-)

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 22 juli 2024 21:02]

Nu misschien, maar dat probleem gaat wel groter worden. Kijk maar eens hoeveel moeite het kost om RCT1 of RCT2 aan de praat te krijgen op een moderne Windowsversie, om maar even een paar games te noemen. En dan bedoel ik puur, dus niet met FreeRCT of OpenRCT2. Games die voor 7 gemaakt waren en nu nog op 10 werken, werken misschien op 12 of 13 al een stuk moeizamer.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 21:02]

Psychonauts en Fallout 3
Kom zeg, er staan genoeg games van 20 jaar oud op Steam. Je kunt wel roepen dat de devs dan maar met een patch moeten komen, maar wie hou je voor de gek?
Ook voor de ontwikkelaars van oudere spellen die niet (meer) meewerken wordt hard gewerkt aan SteamOS en Proton. Dan heb je een OS wat wel ondersteund wordt en waarmee je je spellen kan blijven spelen.

Soms gaan er in nieuwere Protonversies wel eens zaken kapot waardoor een oud spel niet meer (goed) werkt. Dat geeft niets. Het systeem is zodanig modulair opgebouwd dat een oudere versie waar een specifiek spel goed mee werkt gewoon geïnstalleerd en gebruikt kan worden. Per spel kan geconfigureerd worden of de laatste (standaard) of een specifieke oudere versie gebruikt moet worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:02]

[...]


Ook voor de ontwikkelaars van oudere spellen die niet (meer) meewerken wordt hard gewerkt aan SteamOS en Proton.
Dit is wel heel erg kort door de bocht en een flinke sneer. Waarom zou een ontwikkelaar van een spel van 20 jaar oud nog moeten (mee)werken aan een spel die inmiddels obsolete is? In veel gevallen bestaat de studio niet meer of is de kennis allang vertrokken en verspreid over honderden bedrijven.

Nee, een spel die je nu koopt kan je nu spelen, wil je hem blijven spelen moet je ook de software/hardware vereisten van toen aanhouden. Dat wij nu werken aan het toch mogelijk houden van spelen van oude spellen op huidige OS/software/hardware is juist aan ons, niet de ontwikkelaar van toen.
Dit is wel heel erg kort door de bocht en een flinke snaar.
Waarom is het een 'snaar' (sneer)? Een ontwikkelaar dat een spel niet meer ondersteund werkt niet (meer) mee. Het is niets meer of minder, en geen waardeoordeel.
Nee, een spel die je nu koopt kan je nu spelen, wil je hem blijven spelen moet je ook de software/hardware vereisten van toen aanhouden.
Dit is wel heel erg kort door de bocht en een flinke 'snaar'. Waarom zou een ontwikkelaar een spel niet toekomstgericht ontwikkelen? Er zijn zat oude spellen die prima draaien op moderne systemen waar ze nooit op getest zijn. Die werken omdat de ontwikkelaars in hun tijd zich hielden aan aanbevelingen m.b.t. het schrijven van code.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:02]

Je kan toch niet verwachten dat je 20 jaar lang gratis support gaat geven op games. Er zijn heel weinig bedrijven die dit doen. Net hetzelfde als "levenslange garantie" op bijvoorbeeld peugeot pepermolens. Ik vind als een product 20 jaar meegaat, dat je niet meer moet afkomen van het is stuk, geef mij maar garantie. Software is nog wat anders, maar het principe blijft hetzelfde. Er is nergens enige garantie gegeven. Voor multiplayer games is dit natuurlijk niet leuk. Vorige week dacht ik ... laat mij nog eens cod Vanguard spelen. Moest lang wachten om te joinen. Dat spel is 3 jaar oud ? Er zijn natuurlijk games die wel populair blijven. Nu het is wel mooi als een uitgever dan de server vrijgeeft zodat je kan blijven spelen. Maar tenzij een uitgever/studio genoeg games heeft die geld in het laadje brengen, dan weet je dat de meeste games een "einddatum" hebben.

En vroeger (nu nog altijd) werden wel dikwijls via allerlei niet koosjere code dingen gedaan om toch maar meer performance te halen. En als dat nu niet meer werkt, tsja dan heb je gewoon pech. En dingen die ik 20 jaar geleden gemaakt heb, daar wil ik gerust nog support op geven, maar dat is wel aan de tarieven van nu. Maar ik blijf geen "gratis" updates van mijn eigen software voorzien. Onlangs kreeg ik zo een vraag van iemand, kan jij eens kijken naar onze applicatie en die upgraden ... Was nog access ... nee daar begin ik zelfs niet meer aan.

Dat steam nu zegt, we stoppen met Windows 7 en Windows 8 kan ik best wel begrijpen. Windows 10 is er sinds 2015. Als je gaat kijken zit er nog minder dan 1% (0.95% in december) van de windows gebruikers op een versie lager dan Windows 10. Als jij daar speciale dingen voor moet onderhouden, tsja dat is het dikwijls gewoonweg niet waard. Vroeger had je software specifiek voor Mac. Tegenwoordig is er al heel wat meer cross platform, gewoonweg omdat Mac aandeel toegenomen is. Maar begin jaren 2000 was het gewoon, voor die 1-2% mac gebruikers gaan wij de moeite niet doen. Dit is net hetzelfde. Er komt nu eenmaal een periode om te zeggen wij stoppen met X voor dat laag aantal gebruikers. Net hetzelfde als Internet Exploder 6 blijven ondersteunen bijvoorbeeld. Soms moet je ook gewoonweg eens vooruit. Enja dat kost je misschien een paar klanten, maar maandelijks X aantal tijd steken in die 1-2%, brengt dat op ? Ik vermijd zo een situatie zelf, het is gewoonweg financieël gezien niet rendabel. En als bedrijf moet er nog altijd geld binnenkomen. Niet iedereen heeft zo een diepe zakken als Microsoft, Google of Blizzard bijvoorbeeld
Je kan toch niet verwachten dat je 20 jaar lang gratis support gaat geven op games.
EU richtlijn 2019/770 inzake de verkoop van digitale inhoud en diensten stelt in artikel 11 inzake aansprakelijkheid dat een handelaar die digitale inhoud verkoopt waar de overeenkomst in zgn. continue levering voorziet, blijvend aansprakelijk is voor het correct blijven functioneren van die digitale inhoud voor zolang als de levering voortduurt.

Digitale distributieplatformen waar inhoud middels een bibliotheek aan een account gekoppeld zijn en waar inhoud op afroep geinstalleerd en/of geconsumeerd kan worden, zijn gevallen van continue levering.

Op Steam is het de standaard dat alles wat een consument aanschaft een aanvullende overeenkomst is op de hoofdovereenkomst voor gebruik van het platform, en dat deze allemaal voor ongedefinieerde tijd blijven lopen totdat de consument of Valve de overeenkomst opzegt.

Zolang dat niet gebeurt zijn zij dus wettelijk aansprakelijk en dienen zij weldegelijk gratis support te blijven bieden. Al duurt dat 20 jaar. Al duurt dat een heel mensenleven.


Als Valve de eisen van hun platform dusdanig aanpassen dat het eerder aangeschafte titels effectief niet toegankelijk maakt of anderzijds in bepaalde aspecten breekt; zijn zij zoals volgt uit artikel 14 inzake remedies bij conformiteitsgebrek, primair verantwoordelijk om deze weer werkend te krijgen. En als ze dat niet kunnen of als uit hun uitingen blijkt dat ze dat niet willen of niet zullen gaan doen, dan heeft een consument bij een niet-gering gebrek het recht die overeenkomst te vernietigen, waarna Valve hen de toegang tot de titel kan ontzeggen en verplicht is hen het aankoopbedrag terug te geven. Waarbij een consument ook niet genoegen met winkelkrediet hoeft te nemen.


Daarnaast is het ook nog eens zo dat Valve nooit oude titels terugtrekt tenzij de uitgevers dit zelf doen, bijv. vanwege verlopen rechten waar er sprake is van een titel gebaseerd op intellectueel eigendom van derden. Ze blijven ze gewoon verkopen.

En het verkopen van een product waarvan je als handelaar behoort te weten dat het defect is, daar heeft wetgeving ook nog wel e.e.a. over te zeggen...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 21:02]

Kijk al ik een product lever dat werkt op Windows 7 en dat werkt niet meer op Windows 11, dan heb je gewoon pech. Je mag mij voor de rechter slepen, maar dat ga je echt niet winnen hoor. Je kan je oude Windows blijven gebruiken, maar niemand gaat mij verplichten om mijn software te doen werken op Windows 11. En dit is een richtlijn, geen wet. Dit zou dus ook zeggen dat Microsoft nog windows 3.11 updates moet voorzien. Not going to happen

En wat is een defect ? Hier in België was een rechtzaak van ex medewerkers van een boekhoudpakket die zelf iets hadden opgestart. Was plagiaat zij het bedrijf ... Nee is in een andere taal geschreven dus geen plagiaat. En wie gaat in die code zeggen dat er een defect is ? Games maken is al een zeer aparte niche. Veel programmeurs verstaan al geen bal van C++, dus een defect, nee een slim trucje gebruiken om iets sneller te doen werken, dat is geen defect. Als ik gebruik maakt van ongedocumenteerde Windows Api calls, mag dat dan niet ? Ze bestaan, dat is toch geen defect. Als MS beslist om iets te wijzigen, moet ik mijn software aanpassen ? Dit zou ook willen zeggen dat alles wat ik maak tot in de eeuwigheid der tijden zou moeten support op leveren. Dan kan ik gelijk beter stoppen

Ik maak software omdat ik dat graag doe, maar er moet ook brood op de plank komen. Een bedrijf kan niet eindeloos support blijven geven op "oude" dingen. Ik doe al jaren geen Delphi of C# meer, je kan bij mij nog altijd updates krijgen voor je programma als je dat wenst, maar dat is wel betalend. Nu deze werken nog altijd op nieuwere versies. Dus dat is een non issue. Maar als MS nu beslist om X te wijzigen, dan ga ik dat niet gratis aanpassen hoor, omdat jij wilt blijven gebruik maken van een outdated applicatie, die eigenlijk al lang aan vervanging toe is.
Kijk al ik een product lever dat werkt op Windows 7 en dat werkt niet meer op Windows 11, dan heb je gewoon pech. Je mag mij voor de rechter slepen, maar dat ga je echt niet winnen hoor. Je kan je oude Windows blijven gebruiken, maar niemand gaat mij verplichten om mijn software te doen werken op Windows 11.
Je kunt je oude Windows niet blijven gebruiken; want Valve ondersteunt dat niet meer.
Software die via Steam verkocht wordt is impliciet qua systeemvereisten verbonden aan de Steam client die gebruikt moet worden om toegang te verschaffen tot die software.

Dat is het hele probleem. Als daarnaast software als minimale systeemvereistte stelt dat Windows 7 nodig is, terwijl blijkt dat alles nieuwer dan Windows 7 niet meer goed werkt - dan heb je een probleem.

Je kunt het niet geinstalleerd en geauthenticeerd krijgen op Windows 7, want daar werkt de Steam client niet meer. Je kunt het wel geinstalleerd en geauthenticeerd krijgen op een courante Windows versie die Valve (nog) wel ondersteunt, maar daar werkt de software zelf niet meer goed op.

Dat is een patstelling.
Effectief zorgt dan de platform-update van Valve er voor dat jij geen toegang meer kunt krijgen tot jouw aangeschafte inhoud, of dat deze niet meer goed werkt.
En wat is een defect?
Een conformiteitsgebrek is als de inhoud iets doet (of juist niet doet) wat niet conform de overeenkomst was. Dat heeft an sich niets te maken met theoretische vraagstukken of software goed en netjes geschreven is, maar met het observeerbare eind-effect: werkt het zoals een consument zou mogen verwachten, gezien de informatie over het product die voorafgaand aan de overeenkomst aan de consument verstrekt is; aangevuld met wat voor soortgelijke producten 'gewoon' is.
Ik maak software omdat ik dat graag doe, maar er moet ook brood op de plank komen. Een bedrijf kan niet eindeloos support blijven geven op "oude" dingen.
Dan moet dat bedrijf er voor kiezen om niet met partijen als Valve in zee te gaan die hebben bepaald dat iedereen eindeloos mee moet upgraden, maar ondertussen geen faciliteiten bieden om reeds aangeschafte inhoud op een oud systeem dat beter overeenkomt met de software in kwestie te blijven consumeren.
Daar staat tegenover dat er een redelijkheidsnorm is (46 en 47) er een soort va verjaringstermijn is (58), mogen de leveranciers technische eisen stellen aan de hardware van de consument, maar ligt de bewijslast bij de leverancier (59). Wel leuk dat de handelaar verplicht is een eventuele patch aan te leveren, niet de ontwikkelaar (63) maar is er een uitweg wanneer het echt uit de klauwen dreigt de lopen (64)
Kortom: een heel verhaal waar je niet zomaar kunt zeggen dat de handelaar tot in eeuwigheid oeroude configuraties moet ondersteunen. Al ligt de balans wel in het voordeel van de consument.
Daar staat tegenover dat er een redelijkheidsnorm is (46 en 47)
Het enige wat overweging 46 stelt is dat de redelijkheidsnorm, dwz wat redelijkerwijs door een persoon mag worden verwacht, op objectieve wijze moet worden vastgesteld, "rekening houdend met de aard en het doel van de digitale inhoud of digitale dienst, de omstandigheden van het geval, en de gewoonten en handelswijzen van de betrokkenen."

Dat is juist een gevolgstrekking van wat eerder al in overweging 45 gesteld wordt. Digital inhoud moet "de kwaliteiten en kenmerken bezitten die voor digitale inhoud of digitale diensten van hetzelfde type gebruikelijk zijn en die de consument redelijkerwijs mag verwachten, gelet op de aard van de digitale inhoud of digitale dienst en rekening houdend met publieke mededelingen die zijn gedaan door of namens de handelaar of andere personen in eerdere schakels van de transactieketen over de bijzondere kenmerken van de digitale inhoud of digitale dienst."
er een soort va verjaringstermijn is (58),
Die overweging stelt juist: "Dergelijke verjaringstermijnen mogen consumenten er echter niet van weerhouden om gedurende de gehele periode waarin de handelaar aansprakelijk is voor een conformiteitsgebrek, hun rechten uit te oefenen."
En in geval van continue levering, is de handelaar aansprakend zolang die levering voortduurt. Dus verjaring is effectief out-of-the-picture.
mogen de leveranciers technische eisen stellen aan de hardware van de consument, maar ligt de bewijslast bij de leverancier (59). Wel leuk dat de handelaar verplicht is een eventuele patch aan te leveren, niet de ontwikkelaar (63)
De bewijslast ligt bij de handelaar en niet de leverancier.
Er wordt gebruik gemaakt van omgekeerde bewijslast - dwz. de handelaar zal de claim van de consument dat er sprake is van een gebrek, moeten weerleggen - juist omdat de handelaar geacht wordt in een betere positie te staan om een technisch oordeel te kunnen vellen, of de connecties heeft met de uitgever en/of ontwikkelaar om dit te doen. Dit is om te zorgen dat je als consument en leek niet met een kluitje het riet ingestuurd kunt worden en effectief machteloos bent.

De handelaar is verplicht een eventuele patch aan te leveren, omdat enkel de handelaar partij is in het contract. Een consument heeft niets met de toeleveranciers te maken.
Dit is overeenkomstig eerder consumentenrecht voor fysieke goederen. Als consument heb je simpel en laagdrempelig één aanspreekpunt: de handelaar. Die is in alle gevallen aansprakelijk voor gebreken aan of met het verkochtte. En hoe de handelaar, handelend als professional waarvan aangenomen wordt dat die in een betere positie zal staan om zaken gedaan te krijgen, dat verder met toeleveranciers wil afhandelen is hun probleem.
maar is er een uitweg wanneer het echt uit de klauwen dreigt de lopen (64)
Overweging 64 is inzake de termijn waarbinnen conformiteitsgebreken opgelost dienen te worden en stelt dat hier geen vaste termijnen voor opgesteld dienen te worden, gezien de grote diversiteit aan digitale inhoud en de verschillen in de aard van de problemen die er kunnen optreden alsmede de complexiteit om deze op te lossen, waardoor zulke termijn vaak te lang of te kort zouden zijn.
Het is overweging 65 die daar overheen stelt dat waar een handelaar weigert om inhoud opnieuw conform te maken; of dit niet binnen redelijke termijn en zonder grote overlast voor de consument voor elkaar krijgt, de consument recht heeft op een prijsvermindering of ontbinding.
Kortom: een heel verhaal waar je niet zomaar kunt zeggen dat de handelaar tot in eeuwigheid oeroude configuraties moet ondersteunen.
De overwegingen die je hier aanhaalt vertellen een ander verhaal.
Niets houdt steam tegen ooit wel oude games te verwijderen uit hun aanbod als ze niet meer functioneren op een supported OS versie. Dan leveren ze het game niet meer en zijn ze niet meer aansprakelijk.

Volgens mij is dat nog niet eerder gebeurd en kan je games die zijn verwijderd van steam nog steeds van uit je library downloaden maar het zou ooit kunnen voorvallen.
Klopt. Dit is de enige andere uitweg voor Steam die ook in hun algemene voorwaarden staat:
C. Termination by Valve

Valve may restrict or cancel your Account or any particular Subscription(s) at any time in the event that (a) Valve ceases providing such Subscriptions to similarly situated Subscribers generally, or (b) you breach any terms of this Agreement (including any Subscription Terms or Rules of Use). In the event that your Account or a particular Subscription is restricted or terminated or cancelled by Valve for a violation of this Agreement or improper or illegal activity, no refund, including of any Subscription fees or of any unused funds in your Steam Wallet, will be granted.
Nee, een spel die je nu koopt kan je nu spelen, wil je hem blijven spelen moet je ook de software/hardware vereisten van toen aanhouden.
De minimale vereisten uit die tijd, bedoel je? Want dat is waar bijv. de minimaal vereistte OS versie bij stond. Vind voor mij eens een titel waar expliciet in de systeemvereisten bij staat dat deze mogelijk niet meer werkt op hogere OS versies.

En als dit niet zou zijn hoe zaken geinterpreteerd zouden moeten worden, moet je me eens uitleggen hoe Valve er mee wegkomt om tot op de dag van vandaag games op Steam te blijven verkopen die als OS-vereistte Windows XP stellen. Waar de Steam client die op Windows XP niet meer kan draaien, een onlosmakelijk onderdeel vormt om die games te kunnen installeren en authenticeren.

Handelaren mogen geen prut verkopen waarvan ze weten dat het niet langer geschikt is voor gebruik, heh?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 21:02]

Als die Windows XP-spellen nog gewoon werken, al dan niet met wat aanpassingen m.b.t. compatibiliteit, wat is dan het probleem? Kun je een voorbeeld geven van een spel dat nog op steam te koop is die niet werkt op recente (ondersteunde) besturingssystemen? Bovendien heb je op Steam twee uur de tijd om een spel te proberen waarbinnen je je geld terug krijgt. Dat is meer dan voldoende tijd om te achterhalen of je aankoop werkt of niet.

Valve is niet degene die het spul op haar platform zet, dat zijn de ontwikkelaars & uitgevers dus logischerwijs zijn dat de aangewezen partijen die de verantwoordelijkheid dragen voor de ondersteuning van een spel. Valve faciliteert enkel in de distributie van de spellen en het platform eromheen. Als het einde van de ondersteuning van een spel bereikt is dan is het niet aan Valve maar aan de ontwikkelaar/uitgever om de verkoop te staken.
Valve is niet degene die het spul op haar platform zet, dat zijn de ontwikkelaars & uitgevers dus logischerwijs zijn dat de aangewezen partijen die de verantwoordelijkheid dragen voor de ondersteuning van een spel. Valve faciliteert enkel in de distributie van de spellen en het platform eromheen. Als het einde van de ondersteuning van een spel bereikt is dan is het niet aan Valve maar aan de ontwikkelaar/uitgever om de verkoop te staken.
Volgens mij zou dit kloppen wanneer je contractueel bij aankoop op het platform een overeenkomst aangaat met een winkel die verkoopt op dat platform, zoals je bijvoorbeeld ook bij Bol.com ziet, je ziet een product, bijvoorbeeld een TV, op Bol.com. Echter de juridisch verkoper is niet Bol.com maar ElektronicaTVshop.nl, je gaat dan met die laatste partij de overeenkomst aan.

Echter voor zover ik weet hanteert Steam dat model niet, en ga je wel degelijk een overeenkomst aan met Valve. Kijk ik naar mijn laatste Steam factuur is mijn contractpartij Valve:

https://imgur.com/BnJZP4k

Valve faciliteert hier dus niet alleen een platform of distributie. Maar ze doen ook gewoon de verkopen, en dat maakt ze in EU normaliter gewoon verantwoordelijk voor wat ze verkopen, en dus ook de partij om te benaderen mocht er iets niet in orde zijn.
Valve is niet degene die het spul op haar platform zet, dat zijn de ontwikkelaars & uitgevers dus logischerwijs zijn dat de aangewezen partijen die de verantwoordelijkheid dragen voor de ondersteuning van een spel. Valve faciliteert enkel in de distributie van de spellen en het platform eromheen. Als het einde van de ondersteuning van een spel bereikt is dan is het niet aan Valve maar aan de ontwikkelaar/uitgever om de verkoop te staken.
Dat heb je fout.
Nog afgezien van het feit dat alle facturen onder de handelaarsgegevens de gegevens van Valve vermelden en Valve dus binnen elke EU lidstaat de facto de handelaar is en wettelijk aansprakelijk is, staat ook expliciet in hun eigen algemene voorwaarden dat alle contracten die jij afsluit op Steam voor de aanschaf van digitale content en services, contracten zijn met Valve, tenzij expliciet anders aangegeven is.
A. Contracting Party

For any interaction with Steam your contractual relationship is with Valve. Except as otherwise indicated herein or at the time of the transaction (such as in the case of purchases from another Subscriber in a Subscription Marketplace), any transactions for Subscriptions (as defined below) you make on Steam are being made from Valve.
Ook voor de ontwikkelaars van oudere spellen die niet (meer) meewerken wordt hard gewerkt aan SteamOS en Proton. Dan heb je een OS wat wel ondersteund wordt en waarmee je je spellen kan blijven spelen.
SteamOS en Proton bestaan niet "voor de ontwikkelaars van oudere spellen die niet (meer) meewerken". In feite heeft het niks met oude games specifiek te maken. Daarbij geeft Valve aan dat SteamOS uberhaupt geen desktopOS is maar een "living room experience" en dus niet een vervanging van Windows, en draait het aldus Valve slechts op een kleine selectie hardware (3.0 zelfs enkel op SteamDeck momenteel). Proton is in princiepe een extra gepatchde en verder ontwikkelde Wine en puur gemaakt om Windows spellen op Linux te draaien.

Dat oude spellen (vaak) makkelijker op Linux (en zeker niet enkel SteamOS) draaien dan op moderne Windows is een los punt, maar het "hard werken" aan SteamOS en Proton heeft daar echt niks mee te maken. Het is gewoon een side-effect van Linuxgebruik in het algemeen. Kun je ook elke andere Linux distro voor pakken.

Daarbij zijn lang niet alle spellen op Steam officieel "Proton compatible", maar alle niet officieel compatible titels kun je alsnog door Proton draaien in de hoop dat het werkt. Dat is echter niet anders dan een niet-Windows10 compatible spel op Windows10 draaien in de hoop dat het toch werkt.

In feite, games draaien in Linux is vrijwel altijd minder ondersteund dan op Windows, en als er wel bugs zijn is het eigen probleem. Bugs hoeven ook niet aan een Proton update te liggen, maar kan ook aan een update van het spel liggen. Zo werkte Planet Zoo prima, maar na een update van hun kant uit krijg je nu grafische glitches wat het ontspeelbaar maakt als je hem door Proton draait. Een oude Proton versie gebruiken fixed dat niet. En de developer zegt (terecht) wij supporten geen Linux, vraag maar in die communities of gebruik een door ons ondersteund systeem.

Om nog niet te spreken over hoe veel anti-cheat en dergelijke nekt op Proton/Linux gebruik. Nou speel ik vrij weinig online dus voor mij niet zo'n issue. Maar om nou te zeggen dat SteamOS "altijd supported" is voor alle games op Steam en dat je daarmee dus altijd "een OS wat wel ondersteund wordt" hebt? Nee.

Begrijp me niet verkeerd. Valve heeft veel goeds gedaan voor "gamen op Linux" in algemene zin. En als Linuxgebruiker ben ik ze daar erg dankbaar voor, zelfs als ik niet altijd blij ben met Valve. En daardoor draait er ook best veel op Linux. Maar "oude spellen werkend houden" is daar niet het uitgangspunt noch de focus van geweest. En die garantie dat het werkt is er ook zeker niet, ook niet voor (alle) oude spellen.
Dat geeft niets. Het systeem is zodanig modulair opgebouwd dat een oudere versie waar een specifiek spel goed mee werkt gewoon geïnstalleerd en gebruikt kan worden.
Dit heeft niks te maken met modulair bouwen, maar gewoon meerdere versies naast elkaar kunnen draaien. Het moment dat je oudere Proton versies gebruikt installeerd hij die gewoon. Dat ik Python 2 en 3 op een PC installeer en kan kiezen welke ik gebruik maakt Python ook niet modulair.

En nogmaals, bugs hoeven niet aan Proton's kant te liggen. En als ze aan de developers kant liggen heb je pech en is het hopen dat er een fix komt vanuit Proton die met de nieuwe update om kan gaan of dat de volgende update wel weer werkt. En niet altijd komt die er zo even, als ik ProtonDB check is Planet Zoo nogsteeds niet stabiel. Dus die "Dat geeft niets" is ook niet zo zwart-wit.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 22 juli 2024 21:02]

Vreemd genoeg zijn die oudere spellen vaak makkelijker aan de praat te kijgen (als die niet al zonder probelemen opstarten) op de Steam deck of op Linux. Ben laatst een paar spellen tegengekomen die het op windows 11 verrektte op te starten en deze werkte onder Linux welk gewoon zonder rariteiten.

Het speelbaar houden van spellen die nog steeds verkocht worden vind ik een taak van de publishers, anders moeten ze die zooi maar vrijgeven zodat de community het kan fixen... Als je er geld voor kunt vangen, kun je ook wel iemand inhuren die community fixes officieel implementeert oiod.

Ik denk wel dat het een goeie toevoging zou zijn aan Steam om (al is het door de community) per platform aan te kunnen geven of een spel wel of niet werkt, en wat de mogelijke issues zijn. Kunnen mensen er dan nog altijd voor kiezen om deze niet te kopen, of hebben ze iig een beginpunt om te kijken hoe ze het zelf kunnen fixen.
Ik merkte vooral dat veel games niet meer werkten nadat ik een upgrade deed van een GTX 770 (jawel) naar een RX 6900 XT. Zelfde systeem, zelfde installatie van Windows. Onbegrijpelijk natuurlijk dat AMD games van 20+ jaar oud niet allemaal test :9
Misschien voor de hand liggend, maar heb je de Nvidia-drivers volledig verwijderd met DDU (Display Driver Uninstaller) toen je ging wisselen van GPU? Zo niet, dan is er een kans dat jouw problemen veroorzaakt worden door 2 drivers tegelijk geïnstalleerd te hebben.
Jazeker. Volgens mij is het meer een RDNA-kwaaltje. Need For Speeds van rond de eeuwwisseling zijn grotendeels een no-go. Alles wat met nGlide draait denk ik zelfs, want de performance als ik het daarmee probeer is echt om te janken. Had ik net gedacht dat ik die ouwe meuk eindelijk in 4K kon draaien… :P
Niet helemaal waar, en misschien de tip van flip. De forums van GOG zijn ook een waardevole resource om oude games aan de praat te krijgen. Ik heb zo wel eens een paar keer wat steam games gepatched - zelfs met patchbestanden die ik via GOG had gedownload.

Knights en Merchants o.a. dat ik sowieso weet... :P
De development studio is er mogelijk niet eens meer, het zijn de publishers die de oude games in de verkoop houden. Er is niet eens een garantie dat ze de code nog hebben.
Bij die redernering zal je ook nog Windows XP ondersteuning moeten bieden.
Zolang het op Steam staat word het nog verkocht en je mag nu toch wel eisen dat zolang een product verkocht word dat het product nog ondersteund word?

Voor de rest is een game een software en de oplossing is daar toch eenvoudig? Ik neem een licentie af van jou software maar jij geeft eerst op voorhand aan hoe lang jij dat gaat supporteren met een verschil tussen gewone export en extended support. En uiteraard als die software langer in dienst blijft mag die datum opgeschoven worden.

Als ik vandaag Microsoft Windows 3.11 wil draaien moet ik daar uiteraard geen hulp meer van verwachten maar dat is ook duidelijk. Dat bij games er 0,0 word gecommuniceerd hierover, plots servers worden uitgezet of nog erger, games worden verkocht die maar half meer werken is toch echt wel een probleem van de devs maar ook van de gehele sector waar dat nog de normale gang van zaken is.
Als je op die toer wilt, prima, maar dan ligt de ondersteuning niet bij de developer, maar bij de verkoper. Dus als jouw game niet meer werkt moet je dan bij Valve wezen, want die is verkoper.
Want games van 15 jaar oud krijgen nog regelmatig updates?

Er zijn nog altijd mensen die graag eens een game uit de oude doos willen spelen. Sommige games zijn netjes geprogrammeerd waardoor ze, ondanks dat ze uitgebracht zijn in het Windows 95 tijdperk, prima blijven werken na de nodige nieuwe Windows versies. Andere games zijn niet zo netjes geprogrammeerd waardoor ze enkel op een oudere versie van Windows draaien.

Windows 7 schijnt een beetje een sweet spot te zijn voor bepaalde oudere games. Games die al heel lang niet meer geupdated zijn en ook zeker geen update meer zullen krijgen.
Uiteraard komt dat voor dat mensen een oud spel willen spelen, en dat is ook prima. Maar dat betekent natuurlijk niet dat Valve all Windows versie's maar moet blijven supporten, ook wanneer MS dat niet meer doet. En het is ook niet handig dat 'daily driver' systemen op veroudere OSén blijven draaien omdat anders een oude game misschien meer draait.

Op een gegeven moment is het in principe aan de developer of publisher van een game om te zorgen dat deze compatible blijft met nieuwere systemen, en als een dev / publisher daar niet in kan of wil voorzien, wat natuurlijk met de tijd steeds vaker zal voorkomen zal de gebruiker bijvoorbeeld moeten zorgen voor een 'retro gaming' systeem, waar deze dan, het liefst zonder verbonden te zijn met Internet vanwege de veiligheid, de spellen op kan spelen als ze Windows willen blijven gebruiken. Daarnaast kan je kijken naar Valve's eigen OS als alternatief.
Op een gegeven moment is het in principe aan de developer of publisher van een game om te zorgen dat deze compatible blijft met nieuwere systemen, en als een dev / publisher daar niet in kan of wil voorzien, wat natuurlijk met de tijd steeds vaker zal voorkomen zal de gebruiker bijvoorbeeld moeten zorgen voor een 'retro gaming' systeem, waar deze dan, het liefst zonder verbonden te zijn met Internet vanwege de veiligheid, de spellen op kan spelen als ze Windows willen blijven gebruiken. Daarnaast kan je kijken naar Valve's eigen OS als alternatief.
Ten eerste is het volgens de wet aan de handelaar om te zorgen dat aangeschafte digitale inhoud bruikbaar blijft conform de koopovereenkomst. Zij kunnen om aan die verantwoordelijkheid te voldoen druk uitoefenen op de uitgever of ontwikkelaar.

Ten tweede helpt een retro gaming systeem niet omdat je er ook een courante, werkende versie van de Steam desktop client op zult moeten kunnen installeren om je titels te downloaden, installeren, en in geval van DRM ook authenticeren.

Game heeft Windows 7 nodig en werkt niet meer goed op Windows 10/11 ?
Client heeft Windows 10/11 nodig en werkt niet meer op Windows 7?
Pat.

Proton is daarnaast een leuk speeltje wat aardig wat compatibiliteit bovenop Wine kan toevoegen, maar is nog lang niet volwassen en heeft de nodige kuren. Noch Valve noch veel uitgevers geven ondersteuning op zaken werkend krijgen en houden binnen Proton. Je wordt doorverwezen naar 'de community' - wat eigenlijk een chicque vorm van afpoeieren met 'zoek het zelf maar uit' is.

Je kunt niet van de gemiddelde consument die zijn/haar vintage titels laagdrempelig wil kunnen blijven spelen, ineens gaan verwachten dat ze computer-expert en tweaker gaan worden om dat voor elkaar te krijgen.

Daar is de wet het overigens ook mee eens:
elk gebrek of defect wat volgt uit incorrecte of incomplete installatie-instructies aan de consument of uit installatie uitgevoerd door de handelaar (aldan niet geautomatiseerd), wordt geacht een conformiteitsgebrek te zijn waar de handelaar voor verantwoordelijk is.

Als jij op 'install' drukt; wacht totdat Steam klaar is, en daarna je spel start. Dan moet het werken - zonder dat je daarna nog zelf moet gaan spitten om allerlei zaken te proberen handmatig recht te trekken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 21:02]

Ten eerste is het volgens de wet aan de handelaar om te zorgen dat aangeschafte digitale inhoud bruikbaar blijft conform de koopovereenkomst. Zij kunnen om aan die verantwoordelijkheid te voldoen druk uitoefenen op de uitgever of ontwikkelaar.
Ik bedoel daar niet direct een wettelijke verplichting mee. Maar dat de developer of publisher de enige is dieop termijn (anders dan community patches) de software courant kan houden. Een OS developer zal immers ooit bepaalde API's (of delen ervan) uitfaseren waardoor het spul simpelweg niet meer zal draaien op nieuwe OSén tenzij er geupdate wordt.

Dat wettelijk die verplichting in ieder geval hier in Europa ergens anders ligt is natuurlijk bekend, maar een verkoper zal niet gaan updaten daar hebben ze immers de kennis en kunde niet voor, en daarnaast natuurlijk de vraag, mag het wel? Ik kan me voorstellen dat een verkoper wettelijk gezien mogelijk ook niet zomaar in andermans code mag gaan rommelen, zouden ze al beschikken over die code. De originele developer / publisher onder druk zetten zal de meeste verkopers ook niet lukken (al zal Steam daar mogelijk een van de weinige uitzonderingen zijn), zijn ze veel te klein voor natuurlijk. Blijft over ontbinding, maar dat wil je natuurlijk als klant niet, je wil immers die game spelen.

Wat ik me daarnaast wel afvraag, is een game van 10-15 jaar oud non-conform wanneer er nooit geadverteerd is dat deze zal draaien op een modern OS of mogelijk zelfs hardware (er zijn bijvoorbeeld ook genoeg games die niet, of niet correct draaien met een moderne GPU, of CPU) en bij verkoop de systeemvereisten duidelijk zijn gecommuniceerd? Als de verkoper adverteert met werkt op Windows 10, en na installatie (bijvoorbeeld jouw voorbeeld) werkt het niet lijkt me dat duidelijk, er wordt iets beloofd en dat werkt niet. Staat er echter duidelijk 'Werkt alleen op Windows 7' of 'Windows 7 vereist', mag je dan als consument nog steeds verwachten dat je op 'Install' drukt in Steam en daarna werkt het, ook al draait jouw PC op Windows 11?

Ik ben best benieuwd wat de wetgever, maar ook rechters zullen vinden wat je bij zoiets mag verwachten als consument. Als jij als consument een 15 jaar oud goed koopt mag je immers normaliter daar ook minder van verwachten dan wanneer je iets nieuws koopt. Is dat bij software ook zo? Of heeft de wetgever daar andere richtsnoeren?

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 21:02]

Wat ik me daarnaast wel afvraag, is een game van 10-15 jaar oud non-conform wanneer er nooit geadverteerd is dat deze zal draaien op een modern OS of mogelijk zelfs hardware (er zijn bijvoorbeeld ook genoeg games die niet, of niet correct draaien met een moderne GPU, of CPU) en bij verkoop de systeemvereisten duidelijk zijn gecommuniceerd? Als de verkoper adverteert met werkt op Windows 10, en na installatie (bijvoorbeeld jouw voorbeeld) werkt het niet lijkt me dat duidelijk, er wordt iets beloofd en dat werkt niet. Staat er echter duidelijk 'Werkt alleen op Windows 7' of 'Windows 7 vereist', mag je dan als consument nog steeds verwachten dat je op 'Install' drukt in Steam en daarna werkt het, ook al draait jouw PC op Windows 11?
Als er aangegeven wordt dat Windows 7 een minimale systeem-vereistte is, dan mag je als consument dat wss. aannemen - ja. Doorgaans is Windows heel goed op het vlak van backward compatibility, dus mag je aannemen dat bij ontbreken van een expliciete duiding dat dit niet zo het geval is, als een stuk software stelt dat het dan Windows 7 'of nieuwer' betreft en gewoon zal werken.

Dit valt onder het feit dat je als consument bij ontbreken van specifieke informatie over een product mag aannemen wat er 'gewoon' is voor soortgelijke producten. En het merendeel van games wat onder 'minimaal Windows 7' werkt, werkt onder Windows 10/11 ook nog gewoon.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 21:02]

Alleen je eerste opmerking al, dan kan iedereen elkaar wel aanklagen, er zullen vast wel heel veel kleine lettertjes zijn.

Hoeveel 'online only' games zijn al wel niet offline gehaald omdat de servers uit staan. Als digitale inhoud altijd bruikbaar moet blijven... dat is in praktijk gewoon nooit realiseerbaar. En als er geen kleine lettertjes zijn dan moeten de wetgevingen uit 1990 eens bijgewerkt worden denk ik ;).

Snap het best dat uiteindelijk Windows versies die niet meer ondersteund worden uiteindelijk weg vallen. Hetzelfde dat browsers er ook niet meer op werken, en websites ook niet meer op oudere systemen juist functioneren. Je kan nooit, zeker niet voor een heel beperkte groep, al het oude maar blijven updaten en ondersteunen.
Alleen je eerste opmerking al, dan kan iedereen elkaar wel aanklagen, er zullen vast wel heel veel kleine lettertjes zijn.
Die zijn er dus niet. Lees de EU richtlijn er maar op na, als je me niet gelooft:
https://eur-lex.europa.eu...TML/?uri=CELEX:32019L0770

Krachtens artikel 11 lid 3 is een platform zoals Steam dat voorziet in continue levering, blijvend aansprakelijk zolang deze levering voortduurt. En moet nationaal recht dat voorziet in verjaringstermijnen zelfs expliciet zo ingericht zijn dat het altijd mogelijk blijft om de in artikel 14 gestelde remedies voor conformiteitsgebrek uit te oefenen gedurende die periode. (De verjaring van 2 jaren zoals we die hier in NL standaard kennen op conformiteitsgebreken, mag dus van de EU niet eens van toepassing zijn.)

De grote vraag is of het een conformiteitsgebrek betreft als software die verkocht werd met minimale systeemvereistte voor Windows 7, ineens onder Windows 10 of 11 niet meer helemaal goed werkt.

Tenzij bij aankoop onder de systeemvereistten andere versies expliciet uitgesloten worden, mag je als consument zeer waarschijnlijk aannemen dat dat gewoon zou moeten werken. Het betreft namelijk een minimale systeemvereistte; en Windows als operating system staat er om bekend uitermate backwards-compatible te zijn waarbij het merendeel van alle software, inclusief games gewoon werkt.

Als die ene titel dan net de uitzondering is, om wat voor reden dan ook, had dat kenbaar gemaakt moeten worden - want anders mag een consument aannemen wat er in de regel voor soortgelijke producten gewoon is. (Zie artikel 8 uit de richtlijn.)
Hoeveel 'online only' games zijn al wel niet offline gehaald omdat de servers uit staan. Als digitale inhoud altijd bruikbaar moet blijven... dat is in praktijk gewoon nooit realiseerbaar. En als er geen kleine lettertjes zijn dan moeten de wetgevingen uit 1990 eens bijgewerkt worden denk ik ;).
Binnen gaming is het vrij bekend dat online ondersteuning mettertijd vervalt. Dus, precies vanwege voorgaande zul je niet zomaar aan mogen nemen dat dat stuk voor altijd blijft werken. Dat is namelijk voor soortgelijke producten juist niet gewoon.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 21:02]

Dat zijn game,s die onder virtuele machine draaien binnen Steam want een 16 bit applicatie werkt niet met Windows 10.
Door te upgraden naar 11 of later 12 moeten mensen behoorlijk investeren met al dat TPM gedoe en veiligheids eisen.
In die zin er moet gelijk goeie hardware gekocht worden dat is het ultieme nadeel vindt ik persoonlijk.
Tenzij je gekraakte versies download en installeerd.
Dat behoorlijk investeren valt natuurlijk wel mee, op het moment dat Windows 10 geen support meer heeft (En MS heeft het zelfs nu zo dat ook consumenten straks support kunnen blijven afnemen, zoals voorheen alleen bedrijven met volume contracten konden doen), is die hardware die geen Windows 11 officieel support minimaal bijna 7 jaar oud (en zelfs dan heeft MS gewoon een pagina hoe W11 te installeren als je niet voldoen aan de eisen https://support.microsoft...c5-4011-868b-2ce77ac7c70e , waardoor zo'n beetje ieder systeem van de laatste 12-13 jaar gewoon W11 kan draaien).

Die hardware is tegen die tijd economisch gewoon afgeschreven, waardoor er normaliter allang rekening gehouden wordt met vervangen.
De pagina van Microsoft waarvan je de link geeft stelt duidelijk dat je aan de minimale eisen moet voldoen.

Bekijk je die eisen dan stelt Microsoft Uefi bios met secure boot en TPM 2.0 als minimale eisen.

Daarmee vallen veel systemen af, zeker als ze ouder zijn dan tien jaar.
Dan heb je vermoed ik alleen de kop alinea gelezen, en niet het hele artikel, onderstaande staat gewoon op die pagina:
Warning:

Microsoft recommends against installing Windows 11 on a device that does not meet the Windows 11 minimum system requirements. If you choose to install Windows 11 on a device that does not meet these requirements, and you acknowledge and understand the risks, you can create the following registry key values and bypass the check for TPM 2.0 (at least TPM 1.2 is required) and the CPU family and model.

Registry Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup

Name: AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU

Type: REG_DWORD

Value: 1
Vrijwel alle systemen sinds Sandy Bridge (en mogelijk zelfs de generatie daarvoor), AMD mogelijk wat later, niet zeker, zijn al uitgerust met een mionimaal een TPM 1.2 (OEM laptops e.d.) of gemakkelijk uit te rusten met een TPM1.2 of 2.0 header (afhankelijk van de generatie) voor een paar euro (DiY moederborden).

En als je zelfs daar niet aan wil voldoen, heeft MS zelfs nog wat andere opties, die echter normaliter door MS volgens mij alleen via developer / sysadmin kanalen worden gepubliceerd. Uiteraard lekt dat soort spul echter voor release natuurlijk al uit, en is ook dat vrij makkelijk te vinden: https://www.bleepingcompu...ws-11-tpm-20-requirement/

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 21:02]

Er staat toch duidelijk dat Microsoft het afraadt en dat de gebruiker erkent dat er risico’s zijn en deze risico’s begrijpt.

Lijkt me geen basis om dan toch door te willen gaan met Windows 11.
Daarmee vallen veel systemen af, zeker als ze ouder zijn dan tien jaar.
Als je een systeem hebt ouder dan 10 jaar, heb je imo niet het recht om te klagen dat Windows 11+ niet werkt
Ik snap prima dat computers verouderen en dat een nieuw OS niet zomaar werkt op een oude computer.

De discussie ging erover dat Dennism vond dat dat wel kan en dat je dan maar tegen het advies van Microsoft in truukjes moet uitvoeren om de beperkingen te omzeilen.

Waarmee je na een maandelijkse patch ronde ineens met een niet werkend systeem kan komen te zitten.
Oude games draaien naar mijn ervaring zeer goed door de standaard meegeleverde Proton heen. Dus, een Linux host bied mogelijk de oplossing om deze oude games te spelen.

Ik snap dat dat misschien niet helemaal het antwoord is dat je zoekt, toch is het op zijn minst goed hiervan op de hoogte te zijn.

[Reactie gewijzigd door timvisee op 22 juli 2024 21:02]

Door... ahem, gearchiveerde versies van het spel te spelen. Hoe je het wendt of keert, het spel zal aangepast moeten worden om te draaien op een nieuwer systeem (gepatchte executables) of aangepast moeten worden zodat het zonder online DRM draait op de toentertijd bedoelde target-systemen.
Dat wordt duidelijk uitgelegd in het artikel.
Toch wel handig een artikel te lezen voor je er vragen over stelt.
Ze kunnen steam OS installeren, daarop draait bij mij in ieder geval iedere game die ik heb probleemloos
Anoniem: 1883242 @Titan2232 januari 2024 12:57
edit: n.v.t.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1883242 op 22 juli 2024 21:02]

Je blijft dan toch gewoon op je huidige versie van Steam zitten? Of stopt die ook meteen met werken?
Voor zover ik weet is dat inderdaad een probleem bij Steam en doen oudere versie's het direct (of snel) na het uitkomen van een nieuwere versie het niet meer zonder te updaten.
Gezien valve niet het fatsoen kan opbrengen om voor oudere platformen een versie uit te brengen die enkel mijn games kan starten (Zoals uplay dat wel heeft gedaan) betekend ook direct het einde van mijn aankopen op steam.

Ik heb een retro PC waar het laatste 64-bit OS Windows 7 betreft. Nieuwer draait niet. Gog en torrent versies van de spellen werken prima op XP en 7 maar het legale stean aanbod heb ik dus niets aan zonder steam emulators of het locken van steam op een oude versie nu het nog kan.

Gaan ze dit met Windows 10 doen in de toekomst kan ik mijn game PC weggooien gezien de absurde situatie dat een Ryzen CPU niet voldoende is voor Microsoft. Daar zit ik niet op te wachten dus heeft het voor mij geen nut meer om steam games te kopen. Gelukkig voor mij is mijn smaak van games meestal ook op GOG aanwezig ook bij release dus dat is vanaf nu de winkel waar ik exclusief mijn spellen koop.
Linux kan een oplossing zijn. Via Proton zijn ontiegelijk veel Windows spellen aan de praat te krijgen. Ook hele oude. Je kunt Steam gewoon installeren op linux distro’s. Valve zegt ook nog steeds te komen met SteamOS voor desktops.

Ik speel bijvoorbeeld nog graag Settlers 2 Anniversary Edition, Heroes of Might and Magic V, Flatout 2, UT2k4, Settlers VI, … enz. op mijn Steam Deck via Proton.
Linux is geen oplossing op een PC uit 2005.
Update: Voor iedereen die vraagt waarom het gaat om een 6800GT uit het tijdperk waar nvidia driver ondersteuning slecht was. Moderne distributies werken niet goed op die PC.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 22 juli 2024 21:02]

Waarom is Linux geen oplossing dan? Je hebt een specifieke videokaart die niet goed word ondersteund?

Wat processorkracht en RAM betreft zit je eigenlijk altijd wel goed namelijk bij Linux.
Waarom niet? Linux werkt vaak beter dan windows op oude pcs in mijn ervaring.
Linux, een van de lichtste OSen is geen oplossing op een PC die Windows kan draaien?
Ik heb hier nog een werkende laptop uit 2005. En nadat ik de HDD met een SSD had vervangen, draait Linux Mint 21 (Cinnamon) daar nog prima op. Ware het niet dat het scherm steeds meer dode pixels begint te vertonen, dan was het nog altijd een laptop goed genoeg voor netwerk inspectie.
Linux is geen oplossing op een PC uit 2005.
Update: Voor iedereen die vraagt waarom het gaat om een 6800GT uit het tijdperk waar nvidia driver ondersteuning slecht was. Moderne distributies werken niet goed op die PC.
De 6800GT is ondersteunt door de opensource Nouveau drivers, dit was lang voor de GTX 10 series dus voordat Nvidia opensource linux drivers in de weg zat.

Linux distro's zijn juist de OS voor oudere PCs. De opensource community probeert zelf op niet langer ondersteunde kaarten, nieuwe(ish) features te krijgen. Recent nog had iemand een doorbraak met Vulkan stil aan werkende te krijgen op Radeon HD 6000 kaarten.
*kijkt naar aantal Dell laptops uit ~2006 die nog prima draaien met Fedora* Eeh?
Vergeet UT1999 niet! ;)
Heeft niks met fatsoen te maken maar minder dan 1% van de gebruikers zit nog maar op Windows 7, 8 en 8.1. De ondersteuning kost gewoon te veel tijd en geld.

Je kan niet voor altijd op een oudplatform blijven zitten.
Werkt steamcmd niet op Windows 7? Steam zelf bevat een (oude) fork van Chromium dus het houden van Windows 7-support kan daar best een uitdaging zijn, maar SteamCMD zou nog wel even moeten blijven werken.

Het gebrek aan een "geen overlay, geen features, alleen launcher"-versie van Steam voor oude PC's is inderdaad jammer, maar aan de andere kant is het percentage Windows 7-gebruikers zo klein dat zelfs macOS en Linux ze inhalen. Ik weet niet of de investering het waard is voor die mensen, zelfs als ze nooit meer in hun leven een spel op Steam kopen
Ik zie je probleem niet echt, dan blijf je toch lekker op die oude PC draaien? er staat nergens dat Steam stopt met werken, alleen dat je geen updates meer krijgt. Maar dat kreeg je OS ook al niet meer, dit is een beetje klagen om het klagen want er is geen probleem.
er staat nergens dat Steam stopt met werken
Er staat letterlijk "Steam will be unable to guarantee continued functionality of Steam on the unsupported operating system versions."

Het blijft niet werken. Het werkt voorlopig nog. Zodra Valve iets aan de backend van Steam gaat wijzigen waardoor deze en de oude client niet meer juist kunnen communiceren met elkaar zal het stuk gaan.

Het zal stuk gaan; je krijgt alleen geen exacte datum. Oude systemen zijn effectief vogelvrij.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 21:02]

Je hebt het over een OS uit 2009. Je kant niet verwachten dat dit onbeperkt ondersteund wordt, zeker nu Microsoft er al in 2020 de stekker uit getrokken heeft. Vind het heel wat dat je nog support had tot nu toe. Weet je wat het aan resources kost om oude software te onderhouden? Persoonlijk vind ik dat je ook niet met zo'n oud OS aan internet moet hangen. Je neemt risico's met malware en virussen die ook anderen last kunnen bezorgen.
Nouja, GOG galaxy ondersteund officieel ook geen Windows 7 meer, en zou me niets verbazen als ook zijn over niet al te lange tijd Windows 8(.1) gaan dumpen. Wil niet zeggen dat een nieuwere update niet meer werkt op dat systeem, maar wil zeker niet zeggen dat het wel werkt, en als het niet meer werkt dan krijg je er dus ook geen ondersteuning op.
Je moet zelf al niet meer willen zitten op zo'n oud OS eigenlijk. Best een risico. Daarnaast draait windows 10 gewoon op een ryzen CPU, alleen niet op oudere CPU's. En ook daar kun je het in principe gewoon zelf opgooien als je echt wilt.

Het is ook niet onlogisch dat Steam stopt met ondersteunen toch? Minder dan 1% zit nog Windows 7 & Microsoft ondersteund het zelf ook niet meer. Je kan zeggen dat je nu nog alleen bij GOG gaat kopen, maar ook GOG ondersteund geen Windows 7 meer. Het draait nog voor nu, maar word niet meer ondersteund. Net als Steam dus.
Zolang Steam blijft werken op die oudere Windows versies zie ik geen probleem.. Je krijgt alleen geen nieuwe updates meer, maar dat deden die Windows versies ook allang niet meer en voor oudere games heb je ook geen Steam updates nodig.. Het is mensen hun eigen keuze om te blijven hangen bij oude PC's en OS'en, waarvan je niet kan verwachten dat die eindeloos ondersteund blijven met nieuwe (software) updates.. Windows 10 is inmiddels bijna 8 jaar oud en Windows 8.1 meer dan 10 jaar oud, dat is in computer-tijd antiek.. Kan je straks op je "retro" PC met "retro" Windows de "retro" versie van Steam blijven draaien..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 22 juli 2024 21:02]

Bij XP hebben ze het wel echt geblokkeerd, dus dat zou nu zomaar ook kunnen gebeuren.

Er schijnen wel wat manieren te zijn om toch nog Steam op XP te gebruiken, maar je moet al gauw klooien met windows updates (TLS) en root certificaten die bijgewerkt moeten worden.
Daar zullen dan wel technische en/of veiligheids redenen voor zijn.. Naast dat het begrijpelijk is dat Valve vooruit wil met Steam en geen tijd en geld wil blijven steken in ondersteuning van zulke oude OSen die slechts een zeer klein gedeelte van hun klanten nog gebruikt..

Ik vind het een non-issue, aangezien mijn gaming PC waarschijnlijk nooit een zo'n oud OS zal draaien.. En als je dat wel (nog) doet is het probleem heel makkelijk op te lossen door een een nieuwer OS te installeren.. Nou zullen sommige mensen dat niet willen vanuit één of ander retro gevoel, maar de tijd van "retro" PC's die oneindig blijven werken met alle toenmalige software als games etc is sinds de introductie van online platformen als Steam toch echt verleden tijd geworden.. Je zal nu toch om de zoveel tijd moeten upgraden, en zolang de termijnen daarvan redelijk zijn (8-10 jaar) zie ik geen probleem.. Het is lang niet zo erg als met sommige mobieltjes waar er soms maar 3-4 jaar ondersteunt wordt..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 22 juli 2024 21:02]

Wil dit zeggen dat voor het eerst in de geschiedenis van PC gaming er mogelijks spellen zijn die vroeger functioneerden maar nu niet meer? Namelijk games die Steam nodig hebben (Steamworks) en dus niet op een retro machine kunnen draaien wegens Win10 nodig, maar die anderzijds zelf niet compatibel zijn met de recente Windows versies?
Wil dit zeggen dat voor het eerst in de geschiedenis van PC gaming er mogelijks spellen zijn die vroeger functioneerden maar nu niet meer?
Dit is echt niet nieuw hoor.
Hmm ik kan geen voorbeelden bedenken; meestal was dit op te lossen door een retro game PC op in elkaar te steken. Maar deze mogelijkheid is er nu mogelijk niet meer voor SteamWorks games.
Maar deze mogelijkheid is er nu mogelijk niet meer voor SteamWorks games.
Gaat prima.
Kende ik niet, thanks!
Hmm ik kan geen voorbeelden bedenken; meestal was dit op te lossen door een retro game PC op in elkaar te steken. Maar deze mogelijkheid is er nu mogelijk niet meer voor SteamWorks games.
Ja de Super nintendo cartridges werken ook niet in de Switch maar als ik de super nintendo gebruik wel...
Sorry maar een oude PC gebruiken voor oude spellen omdat het niet werkt op een nieuwe is niet een oplossing maar een workaround. Voorbeeld van een game "Nocturne" uit 1999 Totaal niet compatible met nieuwe besturinssystemen, uiteindelijk hebben fans van deze game zelf maar patches uitgebracht om hem werkend te krijgen. Maar ouderwets met de officiele CD's? vergeet maar. (als je van oude Resident Evil's houd raad ik hem aan, erg leuk spel)
Tot op heden ken ik geen spellen op Steam die niet meer werken (op degene na die online zijn en de servers offline zijn maar dat is niet een OS probleem)
Tot op heden ken ik geen spellen op Steam die niet meer werken (op degene na die online zijn en de servers offline zijn maar dat is niet een OS probleem)
Hoeveel ken je er die niet meer, of niet meer helemaal juist werken zonder dat je patches van derden gebruikt?

Third party patches zijn namelijk niet alleen net zo goed een workaround; maar daar overheen een workaround die niet zomaar te vereenzelvigen is met de servicevoorwaarden voor Steam.

Deze voorwaarden stellen namelijk dat je de inhoud die je op Steam aanschaft niet zomaar zelfstandig mag aanpassen. Voor alles dat valt buiten wat de platformovereenkomst en de specifieke overeenkomsten voor individuele inhoud stellen dat je met die inhoud mag doen, heb je daar eerst schriftelijke toestemming toe nodig van Valve.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 21:02]

Ik vermoed dat de paar zeldzame uitzonderingen waarschijnlijk prima draaien onder Proton
Zal zeker niet de eerste keer zijn. Fallout 3 is bijvoorbeeld jarenlang onspeelbaar geweest. Wie weet hoe het staat met minder bekende GFWL titels.
Zal zeker niet de eerste keer zijn. Fallout 3 is bijvoorbeeld jarenlang onspeelbaar geweest. Wie weet hoe het staat met minder bekende GFWL titels.
De gekraakte versie van Fallout 3 was in die tijd prima speelbaar. Om het in het grotere plaatje van PC gaming te houden: spellen blijven wel functioneren, maar je moet er mogelijk wat voor doen. Dat is de zwakte maar ook de kracht van PC gaming. :P
Er zijn al ontzettend veel games die officieel niet meer werken, maar wel door community leden patches/workarounds zijn gemaakt waardoor ze wel draaien.

En dit is eigenlijk al jaar en dag onderdeel van PC gaming, maar de kans is inderdaad aanwezig dat sommige games niet meer normaal te spelen zijn op huidige systemen. In sommige gevallen zijn deze dan weer via webpagina's online in de browser te spelen.
Maar worden die games dan op Steam momenteel nog wel verkocht als zijnde 'Werkend op Windows 10' of iets in die strekking, of is duidelijk wanneer je het koopt dat het een product is met ouderdomsverschijnselen en mogelijk dus gebreken. Dat maakt immers mogelijk wel uit voor de rechten die je hebt.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 21:02]

Het gaat hier alleen om de SteamClient. Maar wat mogelijk is, is dat als een 'oud' spel een update uitbrengt welke nieuwe functionaliteiten gebruikt van de recente SteamClient, dat je dus op de oude windows 7 het spel niet meer kunt spelen nee (tenzij je dus de update van het spel terugdraait).
Een logische keuze van Valve, gezien de afhankelijkheid van de ontwikkeling van Chromium en Windows.

De ontwikkelingen op het gebied van Linux zorgen voor steeds betere ondersteuning voor oudere spellen daarop, waardoor spellen die niet goed werken onder moderne Windowsversies nog steeds gespeeld kunnen worden op een ondersteund systeem.

Van spelers die een retrosysteem met een oudere Windowsversie erop nahouden mag verwacht worden dat die technisch vaardig genoeg zijn om een niet meer ondersteund systeem te gebruiken. Zij kunnen van veel spellen de afhankelijkheid van Steam strippen d.m.v. opensource dummy DLL's.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:02]

Een logische keuze van Valve, gezien de afhankelijkheid van de ontwikkeling van Chromium en Windows.
Het 'Chromium en Windows'-argument is alleen kul.

Als het daar om te doen was had Valve al lang en breed Steam kunnen bijwerken naar ten laatste Chromium versie 109, welke nog Windows 7 ondersteuning biedt. In plaats daarvan zit Steam nog steeds op Chromium versie 85.

Reden daarvoor? We kunnen er enkel naar raden.
Wel is het zo dat de courante versie van SteamOS voor desktop PCs, nog steeds SteamOS v2 is. Die is gebasseerd op een heee--l oude Debian Linux (Jessie, geloof ik) die nog van een series 3 kernel gebruik maakt. En laat nou net Chromium versie 86 de eerste versie zijn die schijnbaar niet meer out-of-the-box op een series 3 kernel kon werken.

Het zou me niets verbazen als Valve gewoon overal exact dezelfde set-up wilde blijven gebruiken en nul-komma-nul wilde investeren in SteamOS v2 terwijl v3 nog uitgebouwd werd. Ik voorzie nog wel dat het daadwerkelijke sneuvelen van Windows 7/8/8.1 ondersteuning gaat samenvallen met de general release van SteamOS v3.

Ben ik enkel benieuwd of ze daarmee ook eens een keertje met de bezem door hun code zullen gaan die Chromium binnen Steam optuigt. Maar ik heb daar een hard hoofd in. Ze starten ook nu al Chromium versie 85 op met flags voor experimentele features aan te zetten die al tientallen versies stable zijn, en met override flags om bepaalde stable platform features tijdelijk uit te zetten of te reverten waar de override flag al niet meer voor bestaat. (Stinkt eerlijk gezegd naar amateur-uurtje.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 21:02]

Zo ver ik weet was SteamOS V2 allang end of life en is zelfs volgens mij meer dan 1 jaar niet meer te downloaden (sinds de release van de Deck). De Repo's op deze V2 zijn sindsdien ook gestopt met werken (de valve sources) dus ik weet niet of de SteamOS V2 de exacte redenen is hiervoor.

Wel blijft je punt staan omtrent de Chromium versie nummer is hopeloos oud en moet worden aangepakt.
Maar of SteamOS V2 hier verantwoordelijk voor was, weet ik niet zeker aangezien deze gewoon al een tijdje end of life is.
Het gaat hier alleen om de SteamClient, niet om eventueel de spellen.
Microsoft ondersteunt zelf ook Windows 7 en Windows 8 niet meer, als je dat nu nog gebruikt wordt het wel eens tijd om te upgraden. Ik geef software developers dan ook groot gelijk dat ze ook de ondersteuning stoppen.
Er komt helaas wel een keer een einde aan een mooi tijdperk, dat je nu geen updates en nieuwe functies krijgt, kun je gelukkig wel nog je huidige Steam versie (nog) gebruiken en je oudere games nog gewoon spelen.
Voor zover bekend past Valve ook aantal oude games aan zodat ze werken op Windows 10.
Normaliter zou het niet probleem zijn, maar Steam bestaat al heel lang, en als je over oude games beschikt, zou wel fijn zijn als je kan spelen op oudere computers zolang eisen laag zijn.
Maar goed, ik ben al voor groot deel op Windows 10, dus zou niet echt probleem zijn.

Bovendien is VR beter ondersteund op Windows 10 dan Windows 7. WMR werkt ook alleen vanaf Windows 10.
Voor zover bekend past Valve ook aantal oude games aan zodat ze werken op Windows 10.
Bij mijn weten niet.
Volgens mij ben je in de war met GOG.
Ik snap wel dat bedrijven afscheid nemen, Windows 8.1 pffff we zijn al bijna bij Windows 12. Zal flink geld kosten om voor al die platforms te blijven updaten. Liever extra geld naar modernere hard en software.
Steam bevat een ingebedde versie van Google Chrome
Lekker voor je privacy dan :?
Was al bekend dat Valve je data naar Google doorspeelt? Dit is de eerste keer dat ik het lees
Volgens mij klopt dit niet. Steam gebruikt Electron/CEF, niet Chrome.

Ik denk dat de auteur (bij Valve) Chrome noemt omdat dit bekent is bij het 'grote publiek', maar het is niet exact hetzelfde.

Zie ook: https://developer.valveso...romium_Embedded_Framework

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 22 juli 2024 21:02]

Ik denk dat de auteur (bij Valve) Chrome noemt omdat dit bekent is bij het 'grote publiek', maar het is niet exact hetzelfde.
This change is required as core features in Steam rely on an embedded version of Google Chrome, which no longer functions on older versions of Windows.
Dus het is niet Chrome de Google browser die zij bedoelen, maar 'een geïntegreerde versie", dus Chromiumgebaseerd (Chromium Embedded Framework). Chromium kent het grote publiek niet, wat de reden is dat ze refereren naar Chrome.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:02]

Dat is precies wat ik zeg toch? :P
Klopt. Wat ik schreef is meer ter aanvulling met wat achtergrondinformatie (betekenis 'CEF').

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:02]

Dat staat verkeerd beschreven. Het bevat een ingebedde versie van Chromium. Dat zijn de open-source onderdelen van Chrome, maar dus zonder de closed-source Google-onderdelen van Chrome. Dit gebeurt overigens in een hoop applicaties.
Bedankt voor de toelichting ik had het al bijna verwijderd
Ze gebruiken CEF met hun eigen laagje om de hele store en library te laten werken.
De hele client UI tegenwoordig.
Zelfs het context-menu wat je vanuit de system tray kunt openen wordt gerenderd met Chromium.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.