Steam stopt in februari met ondersteuning voor laatste 32bit-versies van macOS

Valve laat weten dat Steam vanaf 15 februari niet langer macOS-versies 10.13 en 10.14, ook bekend als High Sierra en Mojave, zal ondersteunen. Dat waren de laatste versies die 32bit-applicaties en -games konden draaien.

Vanaf 15 februari krijgen Steam Client-installaties op macOS 10.13 en 10.14 geen updates meer, en dus ook geen beveiligingsupdates, laat Valve weten. Ook wordt er geen technische ondersteuning meer geboden. Volgens Valve is deze verandering noodzakelijk omdat 'kernfuncties' van de Steam-client gebruikmaken van een geëmbedde versie van Google Chrome, terwijl deze browser binnenkort geen ondersteuning meer biedt voor de twee macOS-versies. Ook zouden toekomstige versies van de gameclient macOS-functies en beveiligingsupdates vereisen die enkel aanwezig zijn in nieuwere versies van Apples besturingssysteem.

Games die geen 64bit-executables ondersteunen, blijven vanaf 15 februari vermoedelijk wel nog enige tijd speelbaar op deze besturingssystemen, al kan Valve de functionaliteit van de games dan naar eigen zeggen niet meer garanderen. Vanaf 'eind 2023' worden er geen Steam-games meer toegelaten die enkel 32bit-ondersteuning bieden. Volgens Valve maakt meer dan 98 procent van de Steam-gebruikers met een Mac al gebruik van OS-versie 10.15 of hoger.

De Mojave-versie van macOS was de laatste die ondersteuning bood voor de 32bit-architectuur. Met de Catalina-update, uit 2019, werd die ondersteuning stopgezet. Apple stopte zelf respectievelijk in 2020 en 2021 met de ondersteuning van macOS High Sierra en Mojave.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

30-11-2023 • 13:44

56

Submitter: Xtuv

Reacties (56)

56
56
18
2
0
30
Wijzig sortering
Ja, dat krijg je ervan als je je interface omgooit naar Electron/Chromium...

Wel jammer voor de mac gebruikers.
Gezien de MacOS versies tegen die tijd ook geen beveiligingsupdates meer krijgen, vind ik dit toch wel een prima reden om Steam dan ook niet meer te ondersteunen voor deze versies. Het kost voor hen ook geld om 32 bit support te blijven ondersteunen. Tja, jammer dan voor die enkele gebruikers die ervoor kiezen niet te upgraden.

[Reactie gewijzigd door Crownable op 22 juli 2024 15:13]

dat is natuurlijk wel een probleem van je games verplicht via de launcher te moeten spelen. Je oude games die je ooit op steam gekocht hebt kan je nu dus niet meer spelen op het toestel waarvoor je ze gekocht had, terwijl die spelletjes op zich nog perfect daarop draaien.
Dat is ook wel een beetje waar je voor tekent als je een Mac koopt. Microsoft zet zich hard in voor backwards compatibility. Apple doet dat niet, dus kan je erop rekenen dat applicaties af en toe stuk gaan op nieuwe OS versies.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 15:13]

Mwah dit is niet per se beperkt tot Macs, maar ik zie onder Windows ook wel een vergelijkbaar probleem ontstaan gezien hoe lang Steam nu al gebruikt wordt. nieuws: Steam werkt vanaf 1 januari 2024 niet meer op Windows 7 en 8.1

Steam bestaat op dit moment 20 jaar en het is niet uitgesloten dat de eerste generatie spellen welke Steam vereisen simpelweg niet allemaal meer volledig of helemaal niet werken onder Windows 10/11. De van oudsher gebruikte oplossing is dan bijv. een retroPC waarop je wel deze oudere games kunt spelen op een ouder OS, CD versies blijven immers tot het einde ter tijden werken zolang de CD-ROM leesbaar is op een ouder systeem.

Echter zodra Valve de ondersteuning voor de Steam Cliënt van oudere OS-en staakt dan ontstaat er of het nu Windows of Apple/Mac is een probleem. Je begrijpt dat er hierbij een soort paradox aan het ontstaan is waarbij oudere Steam games uitsluitend werken op een ouder besturingssysteem, echter de Steam Cliënt welke deze games vereisen werkt juist uitsluitend op de recente besturingssystemen. M.a.w. geen enkele legale manier om ze nog aan te gang te krijgen, en dat is gewoon zonde.

De oplossing zal hoop ik uiteindelijk zijn dat Valve voor dit soort oudere games ofwel stand-alone installatiebestanden beschikbaar gaat stellen welke je via een andere PC kunt downloaden, ofwel met een soort legacy cliënt komt voor oudere OS-en waaruit alle security risico's zoals de Winkel+social features verwijdert zijn.

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 15:13]

Echter al die Windows 7 / 8.1 systemen hebben een gratis upgrade naar Windows 10 gekregen, en draaien dat ook probleemloos.
Echter al die Windows 7 / 8.1 systemen hebben een gratis upgrade naar Windows 10 gekregen, en draaien dat ook probleemloos.
In het vervolg iets beter lezen.
Wat er geschreven wordt is dat er een spanningsvlak kan ontstaan tussen oudere aangeschafte titels die niet buiten Steam kunnen draaien, die onder moderne Windows versies niet juist meer functioneren; terwijl juist de Steam client enkel nog op die moderne Windows versies functioneert, omdat Valve geen down-level legacy client biedt.

Hiermee komen ze momenteel weg, omdat in de algemene voorwaarden vermeldt staat dat Valve carte blanche heeft om naar eigen goeddunken voor welke reden dan ook (er wordt een voorbeeldlijstje gegeven wat expliciet enkel indicatief is) de systeemvereisten van het Steam platform aan te passen.

De vraag is of als het echt puntje bij paaltje komt, ze hier binnen de EU ook mee weg zouden komen.
De Unfair Contract Terms Directive (UCTD) van de EU kan hier van toepassing zijn. Deze stelt grofweg dat elke vorm van eenzijdig opgelegd beding wat in strijd met goeder trouw de balans van rechten en plichten ten nadele van de consument verstoord, als oneerlijk aangeduid kan worden en daarmee de consument niet mag binden.

In het officiële richtsnoer van de EU Commissie inzake de toepassing van het EU consumentenrecht leggen zij uit dat zaken zoals de systeemvereisten van digitale inhoud of digitale diensten als essentiële producteigenschappen gezien moeten worden, waarvan de consument vooraf ingelicht moet worden en die als precontractuele informatie een onlosmakelijk onderdeel van het koop- of dienstverlenings-contract vormen en tussen het moment van verstrekken van deze informatie en sluiten van het contract derhalve ook niet gewijzigd mogen worden.

En nu komt het: aanvullend stellen zij dat bij het veranderen van deze eigenschappen na het sluiten van het contract, de UCTD van toepassing zal zijn. Deze specifieke aanvulling lijkt er sterk op te duiden dat de EU van mening is dat bedingen die het toestaan om deze specifieke zaken aan te passen, al heel snel als oneerlijk aangeduid zouden moeten worden.

Hierbij moet ook de kanttekening geplaatst worden dat Valve in principe de daadwerkelijke systeemvereisten voor de Steam Client niet publiceert richting consumenten. (Probeer ze maar eens te vinden. Gaat je niet lukken.) En dat Valve geen inzicht geeft in hun update-beleid of in hun beleid in zake ondersteuningsperiode, waar bijv. Microsoft vooraf wel duidelijk is tot aan welke datum bepaalde OSes volledig ondersteund worden; enkel nog security-updates krijgen; of ondersteuning volledig stopgezet wordt.

Noch de vereisten, noch het beleid waarbinnen zij van plan zijn deze te veranderen worden kenbaar gemaakt.

En daarmee is hun beding dat hen zou machtigen om eenzijdig wijzigingen door te voeren die mogelijk de systeemvereisten aanpassen, waarschijnlijk inderdaad oneerlijk. Dit valt namelijk binnen de kaders van een beding waarvan een consument niet redelijkerwijs vantevoren kan weten waarmee men akkoord zou gaan. En dat type beding staat in de annex van de UCTD op een expliciete lijst van bedingen die altijd als oneerlijk beschouwd moeten worden.


Dit zou betekenen dat het beding vernietigd zou worden, wat zou betekenen dat Valve sinds dag één het niet toegestaan zou zijn geweest de systeemvereisten te verhogen en iedere bestaande klant van hen zou mogen eisen dat de verbroken conformiteit met hun originele contract naar behoren hersteld wordt. Dus dat Valve ten minste de toegang tot het platform voor ook de oude systeemvereisten, weer deugdelijk zou herstellen.
Als ze dat niet zouden willen doen, zou dat betekenen dat de consument gerechtig is het contract te ontbinden. En aangezien alle aankopen op Steam officieel ancillaire contracten gekoppeld aan het hoofdcontract voor dienstverlening zijn, betekent dat dus ook dat die allemaal mee ontbonden worden. Wat betekent dat Valve bij ontbinding verplicht zou worden om de volledige aankoopsom van elke aanschaf te restitueren. Dat zou ze een aardige duit kunnen kosten...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 15:13]

Ik ben het met je eens omtrent de zorgen hierover.

Echter, het lichtpuntje wat ik zie: zolang het werkt op SteamOS/Linux, is er niets aan de hand.
Ik bedoel, ik heb 1600+ aan games, waaronder ook de echte hele oude (zoals Commander Keen, Duke Nukem, en andere oude classics) die het prima doen op SteamOS.

Dus eigenlijk, zolang de games het in SteamOS en Linux blijven doen, verwacht ik geen man overboord. Hooguit dat je dan moet schakelen naar Linux.

[Reactie gewijzigd door systemshock op 22 juli 2024 15:13]

Ja, maar naar Windows 11 wordt een ander verhaal. Mijn systeem is technisch nog prima maar kan niet upgraden naar Windows 11.
Ik ben het grotendeels met je eens, al zijn er geen heilige middelen.
Veel games die ik ooit op een schijfje kocht heb ik al lang niet meer (weggedaan of beschadigt), en los daarvan… ik heb geen lade meer voor cd’s of dvd’s.
Op een gegeven moment wordt de markt voor externe dvd lezers ook zo klein dat deze niet meer rendabel zal zijn en compleet zal uitsterven.

Ik ben het compleet met je eens dat het jammer is dat games op een gegeven moment misschien niet meer gestart kunnen worden, al heb ik wel het vermoeden dat Valve voor het Windows platform meer aandacht aan zal besteden. (Dit is tenslotte het gros van hun markt).

Mocht het aandeel 32-bit MacOS gebruikers zodanig groot zijn, dan hadden ze misschien wat anders verzonnen.
Maar ik betwijfel of er nou echt zoveel 32-bit Mac games waren op Steam, en dat deze userbase ook nog acht zo groot is.
(Het aantal retro gamers of Windows is aanzienlijk hoger)
Overigens is het zo dat er stiekem heel veel Steam-games zijn die geheel drm-vrij zijn en je ook gewoon zonder Steam kunt starten nadat ze eenmaal via Steam geïnstalleerd zijn.
PC's leven ook niet eeuwig en je breidt je collectie toch ook uit?
Het was maar om aan te geven dat er in een hoop gevallen in het scenario dat !mark schetste nog wel wat te redden valt. Je kunt ook gewoon een backup maken van deze games.
Ik speel al games sedert jaren 80 ver voor de tijd van PC en internet, en dus vanaf begin van pc tijdperk een PC gamer geweest, en probleem van oude games is juist veel minder als vroeger.

Ik heb dozijn games die, als ik een oude 5'25 inch floppy games, ladingen op 3'5inch en nog lading op tape die ik tegenkwam met opruimen die allemaal zo de vuilnisbak in kunnen.

A de mediums zijn zo oud, data erop is al vergaan, en B succes voor deze oude mediums nog iets van werkbare apparatuur te vinden. Met wat moeite misschien er nog wat te vinden is. Op modernere systemen vergeet het maar.

Ook software incompatibliteit heb ik al diverse malen mee gemaakt, van DOS naar Windows, 16 naar 32bits en nu weer 32 naar 64.

Sedert steam, waar ik in beginne best kritisch op was, ivm ontbreken fysieke schijfjes, nu behoorlijk tevreden mee ben.
Ik heb geen 20 jaar oude fysiek schijfje die nog werkt, alswel medium zelf als hardware die deze kunnen lezen.

Maar mijn eerste steam game kan ik nog steeds spelen.
Zeker paar games in mijn steamlib waar ondertussen OS te modern voor is, maar met wat kunst en vliegwerk nog werkende te krijgen.

Ik ben best blij met steam, al blijven er absoluut minpunten en onzekerheden, maar alles wat cloud is, heeft deze. Je blijft afhankelijk van derden.
Ik heb anders laatst nog een heel stel van mijn oude floppies ingelezen en de meeste waren nog helemaal leesbaar.

Gewoon met zo'n USB diskette drive van een paar tientjes.
Apple doet dat niet, dus kan je erop rekenen dat applicaties af en toe stuk gaan op nieuwe OS versies.
Pardon?! Wie nu in een Apple IDE een programma compiled, krijgt daar standaard een executable uit die op twee totaal verschillende CPU architecturen werkt. Dus zowel op Intels x86_64 als op ARM64 waar de M1/2/3 chips op gebouwd zijn. Tel daarbij op dat Apple relatief lang (beveiligings) updates blijft uitbrengen en dan kun je niet anders dan stellen dat ook Apple zich inzet om backwards compatible te blijven. Maar… Apple verlangt wel van je dat je je MacOS bij de tijd houdt. Op zich niet zo onredelijk toch?

En natuurlijk komt er een punt waarop het niet redelijk meer is om ouwe zooi nog te ondersteunen. En in dit geval is het Google die besloten heeft om Chrome ondersteuning in oudere MacOS versies te stoppen en volgt Steam logischerwijs omdat zij sterk op Chrome leunen. En als je goed leest dan verandert er niet zo veel.

Heb je een recente MacOS versie kun je nog steeds 32-bit games spelen, nieuwe 32-bit games worden alleen niet meer toegelaten. Heb je geen recente MacOS dan zijn er twee mogelijkheden:
1 - je MacBook is temoud en je kunt niet updaten. Ja dan is het zuur voor je, maar je kunt je 32-bit games blijven spelen. Je krijgt alleen geen updates meer.
2 - je kunt wel updaten maar je kiest er voor om het niet te doen. Zie punt 1, maar dan boeien die update je duidelijk niet.

Een storm in een glas water dus.
Niet Apple, maar Steam stopt met de 32-bit versie.

Daarnaast is de laatste 32-bit Mac-hardware als ik het goed begrijp uit 2007. De eerste 64-bit Macs zijn zelfs al uit 2003. Dus al 20 jaar van tevoren wisten ontwikkelaars dat 32-bit hardware uitgefaseerd zou gaan worden, want pas in 2021 is de 32-bit ondersteuning door macOS gestopt.

Dus om nou te zeggen dat Apple zich niet hard maakt voor backwards compatibility… Ontwikkelaars hebben 14 jaar de tijd gehad om hun applicaties naar 64-bit om te zetten.
Mijn probleem is niet 32-bits, maar Nvidia drivers.
Die zijn er niet voor MacOS nieuwer dan High Sierra.

Dat is het probleem voor mijn Mac met 12 cores, 32 GB RAM, GTX1080 en PCIe SSDs.
Het is ook niet omdat Valve stopt met de ondersteuning, dat Steam onmiddelijk gaat stoppen met werken. Het kan mogelijks nog 5 of 10 jaar mogelijk blijven om die games te spelen, we weten het niet. Vroeg of laat zal er ergens wel iets veranderen waardoor het niet meer werkt. maar tot die tijd is er geen probleem.
De nieuwe versies van de Steam Client zijn volledig Chromium.
Zodra ze Chromium updaten naar een versie die op die oude MacOS versies niet meer werkt, is het einde oefening. En laat dat nou juist de reden zijn dat de ondersteuning stopgezet wordt.

Je krijgt dus straks als legacy Mac gebruiker (of Windows 7/8 gebruiker) nog één update in het nieuwe jaar, en die brickt Steam voor je.

Kun je voorkomen door handmatig configuratie bestanden aan te passen en de auto updates van de Steam Client Bootstrapper stop te zetten. In dat geval kun je wss. nog een paar maandjes doorsukkelen totdat je oude client niet meer tegen de nieuwe server backend kan praten en alles alsnog stuk gaat.
SOmmige games kan je gewoon nog starten in de steam folder hoor, of vind je wel ergens een crack ervoor.
Sommige (bekende) spellen op Steam hebben al een no-CD crack erin zitten. Iemand anders heeft de DRM er al uitgesloopt en niet de maker/eigenaar zelf. DRM is voor de consument dus niet (altijd) handig. Het hele idee is juist dat Steam een vorm van DRM is, want zonder Steam zijn je spellen waardeloos (je kunt ze niet meer spelen). Je mag hopen dat ze die oude variant nog laten werken, om spellen te downloaden en te spelen. Anders geforceerd iedereen in Offline-modus zetten zodat ze nog hun geïnstalleerde spellen kunnen blijven spelen.
Maar je spellen in Steam ben je niet verplicht via de launcher draaien. Tenzij de ontwikkelaar van een spel dat afdwingt, maar de meeste van mijn spellen kan ik prima draaien zonder Steam. Niet alles is vol getimmerd met DRM :)
Nou ja, jammer voor de 2% van de Mac gebruikers die nog op deze oude versie zitten, voor het overgrote deel heeft deze verandering dus geen impact.
Het zal vermoedelijk zelfs minder dan 2% zijn want deze OSen zijn ook in 64bit uitgekomen en die opdeling wordt blijkbaar niet gemaakt. Toch niet in het nieuwsartikel.
Goed punt, Apple heeft eigenlijk maar heel kort (minder dan een jaar zeg ik uit mijn hoofd) machines uitgebracht zonder 64 bit Intel processor. Zelfs toen High Sierra uitkwam zal vrijwel iedereen al een 64 bit machine hebben gehad.

Ik heb hier nog een elf jaar oude MBP die ik regelmatig gebruik maar die niet verder kan dan High Sierra en dat is ook gewoon een 64 bit machine.
Ik heb een G3 Yosemite en daar verwacht ik eerlijk gezegd geen modene games op...
23 jaar oud ondertussen.
Daarna had je nog de G4, G5 en de eerste Intels, 2005 zat Apple op 64 bit.
MacOS in zijn geheel is maar 1,19% van de market share op Steam volgens de Steam Hardware survey en 0,40% daarvan zit op MacOS 14.0 en 2de grootste is MacOS 13.5.2 met een massale 0,10%.
De markt voor MacOS op Steam is dus gewoon al bijna helemaal niets, Deze discussie komt elke keer weer omhoog toen ook voor Windows XP support droppen.
Ik vind het geheel een beetje een nutteloze discussie want waarom zou Steam een zo'n kleine market share nog moeten ondersteunen terwijl dat de software waar ze dan de client op moeten compilen grof out of date raakt. Dit is ook gewoon slecht voor performance voor die ander 99% die wel in het huidige tijdperk leven. Daarbove op Steam is dan ook een winkel en ik vind het raar dat dit probleem bij hun wordt gelegd terwijl publishers gewoon de game op de winkel blijven houden vaak zonder waarschuwing van joh let even op dit werkt alleen op een ouwe OS. Ik vind het sowieso te gek voor woorden dat games door publishers nog steeds verkocht worden die gewoon vaak niet eens functioneel zijn juist omdat ze oud zijn.
Laten we eerlijk zijn: Zoveel valt er ook niet te gamen voor deze gebruikers. Verouderde machines op een platform wat al niet bekend staat om de games.
O ik game een hoop op mijn MacBook, maar daar gebruik ik gewoon Windows voor via Bootcamp. Bij games die voor beide systemen bestaan draait de Windowsversie vaak toch beter. Ik geloof wel dat ik Steam geïnstalleerd heb op High Sierra, maar ik zal het niet missen.
Kan aan mij liggen maar was het niet handiger om gewoon een Windows systeem te kopen? Wat is het voordeel om Windows te emuleren op een Mac?
Ja ... dat zie ik dus ook veel in het bedrijfsleven ... Moeten ze een mac hebben en gaan ze parallells ofzo draaien, want ze hebben een paar applicaties nodig.
Ik draai 'm liever om: waarom zou ik een windowslaptop kopen als ik mijn macbook zelfs onder Windows een erg prettig apparaat vind en daar ook MacOS bij krijg? Ik heb 'm ooit in 2015 gekocht voor €400 en het is nog steeds m'n dagelijkse laptop als ik een laptop nodig heb. Thuis staat wel gewoon een Windows desktop.

Overigens draai ik Windows native, niet via emulatie. Ironisch genoeg gaat dat zelfs op Windows 11 prima, maar iedere MacOS-versie boven High Sierra werkt voor geen meter 8)7. Het is niet eens traag. Ik heb gewoon een quad core i7 op 2,5GHz, 16GB ram en een 1TB 870 Evo (die laatste twee zijn natuurlijk niet origineel, maar dat kon toen nog bij Macs). De videokaart is hopeloos verouderd, maar who cares? Alles t/m DirectX 11.0 en h.264-decoding ondersteunt 'ie. Het is gelukkig geen Intel GMA of zo. Als je geen enorm zware dingen doet is het best bruikbaar. Zelfs Solidworks draait er nog prima op.

[Reactie gewijzigd door SterkeYerke op 22 juli 2024 15:13]

Als een spel het deed toen ze hun Mac gekocht hadden, is er geen reden om aan te nemen dat dat nu ineens niet meer kan. Nieuwe games kopen zal niet snel gebeuren, maar oude games op oude machines zou toch gewoon moeten lukken.

Plus, zo zwaar hoeven nieuwe spellen ook weer niet te zijn, 't is niet alsof Yes Your Grace of Vampire Survivors een 4090 nodig heeft.
Dat kun je net zo goed omdraaien: De keuze is al minder en dan valt deze bibliotheek ook nog weg.

Maar goed, geen ondersteuning meer wil niet zeggen dat het stopt met werken op de machines waar het al op staat.
Ik had https://store.steampowere...ics_Blades_of_the_Shogun/ aangeschaft, kwam er toen achter dat ie alleen op 32bit macOS draait. Daar baalde ik wel van.

Jammer dat er bij macOS geen ondersteuning is om 32bit te draaien onder 64 bit
Tja, het staat er nu ook bij, als je op die pagina kijkt. Ik weet natuurlijk niet of dat toen ook zo was.
Opmerking: Dit product is niet compatibel met macOS Catalina 10.15 en nieuwer. Klik hier voor meer informatie.
Tot en met Mojave / 10.14 is die 32-bits ondersteuning er overigens wel gewoon. Mojave kwam uit in 2018 en werd tot 2021 ondersteund. Dat is best lang als je bedenkt dat de laatste 32-bit hardware Macs uit 2007 zijn, dus 11 jaar. En die konden niet eens naar Mojave updaten. Dat spel is van 2016 dus eigenlijk is het best vreemd dat 9 jaar(!) nadat Apple stopte met 32-bit hardware iemand toch nog een spel in 32-bit maakt.

Ik heb een Mac Pro uit 2008 en die kan officieel niet voorbij 10.11 geüpdate worden. Met een hack heb ik hem op 10.14 gekregen maar daar wordt hij wel extra trager van omdat hij een deel van de chip instructie set moet emuleren.
Het kan zomaar zijn dat ik het toch wilde proberen / vanuit ging dat er emulatie mogelijk was, zoals Windows wel doet.

Ik heb het spel op m'n M1 MB Pro wel werkend via de ARM versie van Windows via Parallels. Het is best speelbaar, maar niet supervloeiend (al valt het niet tegen).

Het is dan best maf dat je op een M1 met Windows ARM versie wel een 32 bit spel kunt spelen.

Ik kan ook m'n MB uit 2015 eens resetten en de oude macOS installeren, maar heb die ook nog nodig voor werk momenteel (Ubuntu x64 nodig voor bepaalde software te bouwen)

[Reactie gewijzigd door Boy op 22 juli 2024 15:13]

Electron/Chromium is juist bedoeld om het cross-platform ontwikkelen en ondersteunen zo breed en makkelijk mogelijk te maken. Als je voor alles een native GUI moet gaan maken ben je een stuk langer meer ontwikkeltijd kwijt die je liever op andere vlakken inzet.

32-bit is al heel lang op z'n retour, al zo'n 20 jaar inmiddels, en OS ondersteuning voor 32-bit is zowel bij Windows 11 als bij MacOS als bij de meeste Linux distributies al weg.

Als 98%+ van je gebruikers er geen last van zullen ervaren, dan is het economisch gunstiger om die 2% af te snijden in plaats van dat je nog meer tijd en middelen steekt in deze slinkende groep. Doet mij een beetje denken aan zo'n ouwe vent op Kassa die stond te klagen dat z'n oude Android niet meer ondersteund werd door de ABN Amro. Je kan heel oud spul blijven ondersteunen en vervolgens klachten krijgen dat klanten hun rekening is gelekt vanwege een ongepatchte telefoon, of mensen die vinden dat je hun stenentijdperktoestel tot het einde der tijden blijft ondersteunen "want hij doet het verder nog prima" :+
32-bit is al heel lang op z'n retour, al zo'n 20 jaar inmiddels
Nouja, games op 64bit zijn wel iets korter dan 20 jaar echt de norm. De oorspronkelijke versie van Skyrim (ook wel Oldrim gedubbed) is bijv 32bit, en dat was niet heel gek toen. Pas in 2016 kwam de 64bit versie en dat was de eerste 64bit release van Bethesda. 7 jaar in dat geval, minder dan de helft. En Bethesda is daar niet uniek in.

Ik speel veel westerse RPG's, vaak kom je dan op oudere games omdat het nu wat minder populair lijkt te zijn en een groot deel van mijn Steam library is daardoor 32bit.

Nou snap ik dat ze niet eindeloos kunnen ondersteunen, en uiteindelijk zal de support verdwijnen. Dan krijg je mensen die oude systemen houden net zoals nu in de retrogaming. Maar zeker voor een gameplatform als Steam is geen 32bit ondersteuning meer toch wel een grote stap, juist door die late overgang naar 64bit in games.

Dat gezegd, dit is meer een OS issue. Een Steam client enkel 64bit die nog wel 32bit games kan opstarten is echt niks mis mee. En dat kán theoretisch wel naar mijn weten. Support voor 32bit software compleet weghalen is weer heel wat anders, maar dat ligt echter bij Apple in dit geval.
Ik geloof dat je een denkfout maakt bij je vergelijking met andere systemen. Op macOS is 32-bitsondersteuning in zijn geheel komen te vervallen, dus je kunt zelfs geen 32-bitsapps meer installeren. Op Windows en de meeste Linuxdistributies gaat het alleen om de images; het installeren van 32-bitsapps kan nog altijd.

Edit: inmiddels is bovenstaande reactie gewijzigd en de term “OS” toegevoegd bij “ondersteuning”.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 15:13]

Ik bedoelde dan ook op OS niveau, niet perse op applicatie niveau. Dat neemt niet weg dat de trend is gezet: 32-bit is op zijn retour en hoe minder legacy spul er ondersteund hoeft te worden, hoe meer tijd er in nuttige dingen kan worden gestoken. Apple is daar wat agressiever in dan de rest. Nu de Steam client zelf nog op Windows en Linux. Geen idee waarom die nog steeds 32-bit is
Dat komt waarschijnlijk door de overstap naar ARM. AMD64 emulatie gaat best rap in de meeste gevallen, maar als je bijvoorbeeld via Wine een 32-bit applicatie installeert op een M1 Mac dan is dat geen doen. Zelfde applicatie in 64 bit mode draait dan wel weer okee.
Ja, die ontwikkeling is eigenlijk heel opvallend gegaan. Linux was uiteraard het eerste mainstream OS dat als 64 bit versie uit kwam (vanwege het vele gebruik op servers), Windows kwam daarna, en macOS was relatief laat. Tegelijkertijd was macOS dan wel weer de eerste waar de 32 -> 64 bit migratie helemaal werd afgerond door 32 bit ondersteuning te stoppen.

Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom Apple bij de overstap van PowerPC naar Intel niet nog negen maanden kon wachten tot de eerste Core2Duo processor uitkwam. Dan hadden ze zelfs nooit een 32bit versie van macOS uit hoeven brengen.
De vorige interface van Steam was Windows WebView, ook wel bekend als Internet Explorer. Chromium was 100% verbetering.
Er zijn zo weinig mensen die nog 32 bit gebruiken en zo wel dan is dat hun probleem
Het feit dat ze die technologie gebruiken ligt dan ook weer helemaal niet aan de basis van deze beslissing lijkt mij. Eerder het feit dat het onderliggende OS niet langer ondrsteunt zal worden.

En wat is er spijtig voor deze Mac gebruikers? Hoe groot is het aandeel van 32bit gebruikers op de Mac nog? En is het nog te verantwoorden om daar voor te blijven ontwikkelen?

Wat vooral spijtig is, is hoe Apple is omgegaan met legacy software die op 32bit draait. Het feit dat je games in je catalogus hebt zitten die je nooit meer gaat kunnen draaien op een ondersteund systeem. Maar dat is geen keuze van Valve.
Mac...

"You have chosen... poorly."
Dat verklaart ook direct de lagginess van de Steam Client, wat een gedrocht is dat zeg.
Geld dit nu ook voor steam os?
Maarja alles is bijna 64 bit ook voor intel gebruikers.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 juli 2024 15:13]

Maar kun je games die reeds geïnstalleerd hebt op deze operating systems wel gewoon blijven spelen ?
Ik vermoed dat Steam voorlopig gewoon blijft werken, maar niet meer geüpdatet word. Zou kunnen dat dat in de toekomst gesloopt word.
Veel games implementeren Steam's DRM niet en kunnen gewoon los gestart worden, dus dat kan ook een workaround zijn.
Dan moeten ze hun FAQ ook gaan aanpassen:
Options to keep 32-bit Mac games playable on a Mac computer:
Consider not upgrading to macOS 10.15 or above. By staying on macOS 10.14 Mojave or older you will ensure that your 32-bit apps are still playable on your Mac computer.
https://help.steampowered.../view/5E0D-522A-4E62-B6EF
Op zich hebben ze soort van gelijk, alleen moet er inderdaad een caveat bijkomen dat de nieuwste versie van Steam ook niet meer werkt. Voor mensen die expres op een oud OS blijven dat niet alle beveiligingsupdates meer krijgt, lijkt me een verouderde versie van Steam ook niet zo'n probleem.
Alleen als het net zo gaat als voorheen met bijv. het laten vallen van de ondersteuning voor Windows XP en Windows Vista trekt Valve zich helemaal geen bal aan van het feit of het target systeem een nieuwere versie van de Steam client wel of niet zou ondersteunen en krijg je die gewoon middels de geforceerde automatische update check die bij opstarten van de client afgedraaid wordt, opgedrongen. En is daarna je client dus gebricked.

Mensen die nog langere tijd onder Windows XP / Vista door hebben kunnen blijven spelen met een oude client, hadden daarvoor extra stappen ondernomen door handmatig Steam zo te configureren met niet publiek ondersteunde commandline switches of config file opties om die updates uit geforceerd te houden.

Uiteindelijk kwam voor hen toch de ondersteuning te vervallen, simpelweg omdat de oude client op een bepaald moment op cruciale punten zoals de DRM of de login niet meer compatible was met het server backend.

Daarnaast is het technisch gezien ook een overtreding van de gebruiksvoorwaarden om de files van de client handmatig aan te passen; en kan Valve als ze dit detecteren overgaan tot het afsluiten van je account. Niet dat ze dat snel zullen doen, maar de mogelijkheid hebben ze.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 15:13]

We weten allemaal dat games op een MAC beperkt zijn, en ik vraag me natuurlijk ook af hoeveel mensen nog op een 32bit MAC draaien. Zeker is het niet leuk als je straks eventueel niet meer aan je aankopen komt en je eventueel hierdoor verplicht word om te upgraden, maar vanuit de kant van Steam snap ik het wel als ze een software moeten blijven updaten die misschien nog maar door 0.01% van de gebruikers gebruikt word.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.