Apple brengt macOS Catalina uit

Apple heeft de officiële versie van macOS 10.15 Catalina uitgebracht. Deze nieuwste versie van het besturingssysteem, dat naar het Californische eilandje Santa Catalina is vernoemd, was eerder al als bètaversie beschikbaar en voegt onder meer Sidecar en Apple Arcade toe.

Apple meldt dat gebruikers met macOS Catalina nu ook gebruik kunnen maken van de gameabonnementsdienst Apple Arcade, maar daarnaast introduceert versie 10.15 ook geheel nieuw Mac-versies van de apps voor Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV.

Een belangrijke vernieuwing bij de nieuwe versie van het OS is de ondersteuning voor Sidecar. Daarmee kunnen gebruikers hun bureaublad van bijvoorbeeld de MacBook Pro uitbreiden met de iPad als een tweede scherm, waarbij de Apple Pencil en de iPad ook te gebruiken zijn als een tekentool voor bepaalde Mac-apps die dit ondersteunen.

Verder voegt macOS Catalina ondersteuning toe om een Mac volledig met stemcommando's te bedienen. Dat is vooral gericht op gebruikers die door een fysieke beperking geen gebruik van de muis kunnen maken. Door stemcommando's te geven kunnen ze hun computer via Siri aansturen; dit kan overigens ook in iOS en iPadOS.

Andere wijzigingen zijn bijvoorbeeld het verdwijnen van iTunes en het toevoegen van een poortwachterfunctie die naar beveiligingsproblemen kijkt. Ook moeten alle apps in macOS Catalina om toestemming vragen als ze toegang willen tot de gebruikersdocumenten. De functie Schermtijd is een andere nieuwe functie en geeft gebruikers inzicht in de tijd die ze doorbrengen bij het gebruik van websites en apps, waarbij ook limieten zijn in te stellen. Apple kondigde macOS Catalina in juni aan; Tweakers schreef er eerder een preview over.

Apple macOS Catalina

Door Joris Jansen

Redacteur

07-10-2019 • 20:18

121

Submitter: WhatsappHack

Reacties (121)

121
119
65
13
1
49
Wijzig sortering
Goed om te vermelden: macOS Catalina laat volledig de 32-bit architectuur los. Ben je nog afhankelijk van 32-bit applicaties is het niet aan te raden om bij te werken. Via System Information > Applications kun je bekijken welke applicaties eventueel nog 32-bit zijn.

Dat betekent helaas ook dat 32-bit WINE niet meer werkt, en daarmee veel games die geport zijn naar macOS ook niet meer. Ook oudere applicaties (Adobe CS6!) zullen niet meer werken.

Een bittere pil, maar op zich goed dat de legacyarchitectuur losgelaten wordt.

Zelf ben ik minder te spreken over de eis van App Notarization. Ik heb nog genoeg (oude) ontwikkeltools die waarschijnlijk nooit gesigned zullen worden. Deze kun je nu nog vanuit System Preferences > Security alsnog openen, maar ik vraag me af of dat in 10.16 nog steeds gaat kunnen... Als het dan toch zo nodig moet, geef dan in ieder geval de optie om het uit te zetten, liefst selectief per applicatie. Verstop het voor mijn part ergens in een obscure plist waar je alleen met de Terminal bij mag. Ik wil gewoon zelf kunnen bepalen welke code ik wel en niet uitvoer op mijn pc, daar heb ik Apple niet voor nodig.

[Reactie gewijzigd door PostyMcPostface op 22 juli 2024 17:58]

Jammer. Juist support van legacy maakt een systeem aantrekkelijker. Door dit soort grappen is software snel onuitvoerbaar (letterlijk) of gaan mensen maar niet upgraden.

Nu zal het voor de meesten wel meevallen. Maar deze praktijken staan in schril contrast met hoe Windows het doet...

Ik begrijp eigenlijk niet waarom men niet een 64->32 bit vertaling kan maken zodat je altijd backwards compatible bent. Iemand enig idee?
Het probleem is dat een 64-bit binary niet zondermeer met een 32-bit binary kan praten. Daar kun je wel wat abstractie tussen zetten, een zogeheten Inter-Process Communication. Dergelijke IPC's zijn echter altijd diep verweven met je systeem als je ze generiek wil maken. In de praktijk lukt dat nooit volledig.

Dan krijg je al snel het alternatief en dat is om gewoon alles dubbel te compilen voor beide architecturen. Beetje lompe oplossing, maar werkt wel. Ook daar zitten natuurlijk nadelen aan, je moet alles dubbel distribueren, dubbel compilen, dubbel testen, heel veel moet je ineens dubbel doen. Ik kan me goed voorstellen dat je daar als OS-bouwer na enige tijd de ondersteuning van wil laten vallen.

Apple heeft natuurlijk al jarenlang de reputatie ondersteuning voor wat in hun ogen verouderd is al snel te staken. Dit verhaal past mooi in het rijtje van de seriele kabel, de CD-ROM, de 30-pin lightning kabel, de headphone jack, de USB-A poort. Ik denk niet dat enterpriseklanten, en die zullen het meeste nadeel nog wel ondervinden van deze beslissing, onbekend zijn met het beleid omtrent legacytechnologie van Apple.

Windows heeft wel een zeer goede track record wat betreft backwards compatibility. In Windows 10 kan ik nog altijd Win16-applicaties draaien, zelfs. Maar ook daar kleven nadelen aan, Windows is inmiddels een oerwoud van Win32, Win64 en UWP applicaties en daar zullen ze bij Microsoft ook echt wel last van hebben zo nu en dan.

Ik denk niet dat een van de twee filosofieën beter is dan de ander. Beide hebben hun voor- en nadelen. Het is goed te zien dat Apple zich vooral richt op de consument en het kleinere MKB waar het laten vallen van legacysupport minder een probleem is, en Microsoft zich nog altijd bekommert om de grootzakelijke omgevingen, waar het soms nodig is dat je oeroude Win16 applicatie nog gewoon functioneert.
In Windows 10 kan ik nog altijd Win16-applicaties draaien, zelfs.
Mag ik er dan ook vanuit gaan dat je Windows 10 een 32-bit versie is? Want al sinds er Windows 64-bit is kan Windows 64-bit geen Win 16 applicaties draaien. Hun compatibiliteits laag voor van 32 naar 16 kregen Microsoft niet goed omgevormd en wilden ze geen verdere moeite in stoppen voor die paar legacy applicaties die m'n oma nog draait.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Virtual_DOS_machine#NTVDM
Daar zijn ondertussen ook weer oplossingen voor:
https://github.com/leecher1337/ntvdmx64
https://github.com/otya128/winevdm

Over 100 jaar zijn 16-bit applications nog supported :)
Ah dank voor je reactie, dat verklaard een hoop. Ik zou inderdaad verwachten dat een zogenoemde IPC aanwezig zou zijn en dat dat 1 laag is wat je moet onderhouden. Mogelijk is dat veel ingewikkelder.

Zit ik opeens te denken, dat Java is dan toch niet zo gek met zn virtuele machines e.d. ;-)

Hoe dan ook. Je hebt gelijk mbt Apple's track record. Het is zonde aangezien het aantal 32 bit applicaties groter is dan de 16 bits van vroeger (lijkt me).

Bijvoorbeeld, ik speel nog wel eens een spelletje Counter-Strike (1.6) op de mac, dat is een 32 bits applicatie. Werkt moeiteloos onder Win10. Maar dat zal straks ophouden met werken als ik zou upgraden.

Nu wordt natuurlijk gewezen naar Valve om hun binaries te recompilen voor 64 bits. Wie weet zijn de wonderen de wereld nog niet uit... :)

Wbt filosofieen. Ik denk dat in die zin de mensen die Virtuele Machine's bedachten het bij het rechte eind hebben dat je minder last hebt van dit soort wijzigingen. Door de machine te abstraheren kom je met een hoop weg. Al is het ook niet allemaal rozengeur en maneschijn daar.
Apple heeft natuurlijk al jarenlang de reputatie ondersteuning voor wat in hun ogen verouderd is al snel te staken. Dit verhaal past mooi in het rijtje van de seriele kabel, de CD-ROM, de 30-pin lightning kabel, de headphone jack, de USB-A poort. Ik denk niet dat enterpriseklanten, en die zullen het meeste nadeel nog wel ondervinden van deze beslissing, onbekend zijn met het beleid omtrent legacytechnologie van Apple.
Apple kent maar één richting, en die is vooruit. Vaak is dat goed. De eerste iMac kwam met CD-R drive, zonder floppy drive. De floppy voldeed al jaren niet meer als opslagmedium, er pasten maar 10-20 3 megapixel foto's op, maar toch schreeuwde men moord en brand toen er een iMac zonder floppy drive uitkwam. Er werden vele USB floppy drives verkocht, die vervolgens alleen maar stof stonden te verzamelen. De floppy drive was misbaar!

Voor de optische drive geldt nu min of meer hetzelfde. Ik heb een iMac en MacBook Air zonder optische drive, en een goedkope DVD brander. Die gebruik ik heel af en toe.

Apple is ooit overgestapt van de Motorola 680x0 naar de Motorola PPC architectuur, en daarna van de PPC naar de Intel Core architectuur. Die laatste stap, in 2006, ging vrij vlekkeloos. De PPC code werd 3 macOS (toen nog OS X) versies ondersteund, toen was alles Intel (of Universal, zowel PPC als Intel).

Het stoppen van 32-bits support is jaren geleden aangekondigd, Apple heeft de ontwikkelaars nog een jaar extra de tijd gegeven (Mojave zou oorspronkelijk al 64-bits only worden), en nog zijn ze niet klaar. I zie dat niet als fout van Apple, maar meer luiheid van de ontwikkelaars, die het uitstel niet hebben aangepakt om hun zaken op orde te stellen, maar het noodzakelijke voor zich uit hebben geschoven.

Ik weet het, als Apple met een nieuw OS komt, dan hoef je dat niet meteen te installeren. Ook ik zal dat niet doen, ik laat anderen de eerste weken de problemen wel signaleren en oplossen. Hopelijk pakken de ontwikkelaars hun problemen dan wel op!
Snel onuitvoerbaar? De 64-bits transitie in ingezet met 10.4 Tiger in 2005, maar liefst 14 jaar geleden! Dit zorgt er juist voor dat libraries niet dubbel ingeladen hoeven te worden wat betekent dat je meer geheugen vrijhoudt, volgens mij wordt iedereen daar beter van!

Je kan niet verwachten dat je wel alle nieuwe features en de laatste beveiligingsnufjes krijgt, maar dat je tegelijkertijd moeiteloos een app kan draaien die al zo lang niet is bijgewerkt (of waarvan de developer al zo lang niet zit op te letten). Mohave zal nog minstens twee jaar beveiligingsupdates krijgen dus je kan nog twee jaar voort ;-)

[Reactie gewijzigd door pBook op 22 juli 2024 17:58]

Het is eigenlijk jammer dat Apple niet direct bij de overgang naar x86 voor 64 bit is gegaan, maar in eerste instantie een 32 bit versie heeft uitgebracht. Er is voor zover ik weet maar 1 Mac geweest met een processor die alleen 32 bit ondersteund.
Ik denk vooral dat dit komt omdat de Carbon API (om classic apps te porten naar OS X) nooit 64-bits compatible is geworden. Waarschijnlijk wilden ze destijds deze apps nog wel ondersteunen maar met het gebrek aan 64-bits support ervoor zorgen dat developers toch zouden overstappen naar nieuwere API’s.
Ik begrijp eigenlijk niet waarom men niet een 64->32 bit vertaling kan maken zodat je altijd backwards compatible bent. Iemand enig idee?
Dit is in alle voorgaande versies al actief geweest.. MacOS is al een aantal jaren standaard al 64-bit geworden. Het is nu de keuze van Apple geweest om deze compatibility-layer na jarenlange ondersteuning los te laten. Redelijk terecht imho gezien de eerste 64-bit OS'en 10 jaar geleden al gemeengoed waren.

Hoewel een optionele (installable) compatibility laag leuk zou zijn bijvoorbeeld, kan ik me (als developer) voorstellen dat je je wilt focussen op de toekomst en de performance daarvan. 32-bit compatibility zit tot diep in je kernel geworteld - zeker als applicaties direct informatie met elkaar moeten uitwisselen - en het onderhouden daarvan is een kriem.

[Reactie gewijzigd door KirovAir op 22 juli 2024 17:58]

Ik snap niet wat de tijd te maken heeft met het stoppen van een ondersteuning van 64->32 bits. In hoeverre het instabiel is zal ook wel meevallen. Sterker, na al die jaren zou ik denken dat het er alleen maar stabieler op wordt.

Als het op kernel niveau zit... begrijp ik dan goed dat er geen sandbox omgeving 'tussen' zit? Ik zou eerder verwachten dat 32 bits ala WINE gefaciliteerd wordt. Als het diep in je kernel zit klinkt het als een leaky abstraction.
Ik juich dit juist van harte toe. Hoe eerder we van 32 bit af zijn, hoe beter. Aangezien MacOS gebaseerd is op Unix, is die ook vatbaar voor het softwareprobleem van 2038. Dit lijkt nog ver weg, maar is toch korter dan het lijkt. Zie ook https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Softwareprobleem_jaar_2038

[Reactie gewijzigd door Ossebol op 22 juli 2024 17:58]

Euh?

BSD is gebaseerd op UNIX.

"The Berkeley Software Distribution was an operating system based on Research Unix, developed and distributed by the Computer Systems Research Group at the University of California, Berkeley. Today, "BSD" often refers to its descendants, such as FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, or DragonFly BSD"

En zover ik weet is Mac OS ook "POSIX compliant".

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 22 juli 2024 17:58]

Zowel BSD als NextSTEP, beiden waar Darwin mede op gebaseerd is, zijn gebaseerd op Unix.
De Mach kernel zelf is initieel ontwikkeld ter vervanging van de Unix kernel in de Unix versie van BSD; dus hoewel er niet direct naar Unix gewezen kan worden en letterlijke code mogelijk al lang weer herschreven is, zitten er wel veel invloeden van verweven in de (vroege) historie van macOS.

Het is waarschijnlijker dat er niets meer van Unix in zit. Al zou het best kunnen dat (een deel van) het gedachtegoed nog steeds de basis van het OS vormt.
UNIX is qua compliance een certificering betreft Mac OS X, geen product. Het UNIX product en trade mark is i.d.d. van AT&T. Vanaf 10.7 Lion is Mac OS (X) UNIX gecertificeerd.

https://images.apple.com/...NIX_Users_TB_July2011.pdf

[Reactie gewijzigd door Conzales op 22 juli 2024 17:58]

Unix is al heel lang niet meer van AT&T. In de jaren 90 is het verkocht aan Novell. Die verkocht het weer aan SCO (of alle rechten overgingen naar SCO is nog het onderwerp van rechtzaken geweest). Die hebben het weer verkocht aan Caldera (die zich later weer SCO ging noemen). Tegenwoordig is het trademark in handen van The Open Group, die de Single Unix Specification hebben gemaakt. The Open Group is geen vendor maar een organisatie die zich bezig houdt met standaarden en methoden (zoals Togaf en Archimate).

MacOS is wel degelijk een Unix versie overigens. Leuk linkje: een plaat met alle Unix versies tot 2015

http://www.unix-diagram.org
MacOS is inderdaad UNIX-compliant, zoals anderen al hebben gemeld. Daarnaast gebruikt MacOS de FreeBSD binutils, dat zijn de standaard UNIX-commando's zoals ls, sed, awk, mkdir, rm, etc etc.

Dus: de kernel is een Mach-kernel, de tools zijn van BSD. Daar bovenop hebben ze hun eigen grafische schil gemaakt.

De basis van MacOS wordt ook wel Darwin genoemd en is ooit open source gemaakt. Heb niet de indruk dat Apple nog veel met dat open source project doet overigens.
Oh please, alsof ik geen 64-bit int in 32-bit kan gebruiken.
Dat kan, maar waarom zou je? Als je al met 64-bit aan de gang gaat waarom zou je dan moeite doen om 32-bit pointers te gebruiken? Je hebt er dan namelijk twee nodig waardoor je sneller door je hoeveelheid mogelijke pointers heen bent.

Dat iets kan betekent niet dat je het ook moet doen. De enige reden waarom je nu nog 32-bit applicatie ontwikkeling zou moeten doen is voor echte legacy systemen. En dan wil je denk ik niet die performance opgeven voor 64-bit verwijzingen. Je moet dan namelijk wel extra code uitvoeren.

Maar ff serieus. Waarom zou je nu nog iets nieuws maken wat niet 64bit is?
Hoezo twee pointers nodig? Onzin. Eén 32-bit-proces kan (zonder trucs) wel een stuk minder geheugen aanspreken, maar dat is lang niet altijd een probleem.

Overigens gebruiken 64-bit-processen significant meer geheugen, juist omdat elke pointer dus twee keer zo groot is.

Niet om daarmee te zeggen dat we voor altijd maar 32-bit moeten blijven ondersteunen, maar je argumentatie rommelt 😉
Jammer. Juist support van legacy maakt een systeem aantrekkelijker. Door dit soort grappen is software snel onuitvoerbaar (letterlijk) of gaan mensen maar niet upgraden.
Snel onuitvoerbaar?

In 2006 kwam de eerste Mac met een 64-bits Intel Core CPU, een jaar later werd de laatste 32-bits Mac verkocht. Nu, 12/13 jaar later, stopt de support voor 32-bits software. Dit is al jaren geleden aangekondigd, het mag geen verrassing zijn voor softwaremakers.
Ik begrijp eigenlijk niet waarom men niet een 64->32 bit vertaling kan maken zodat je altijd backwards compatible bent. Iemand enig idee?
Deze support heeft er 13 jaar ingezeten. Echter, Apple moet 2 sets API's met code onderhouden. Security fixes moeten dubbel worden uitgevoerd. Uitbreidingen, aanpassingen, ..., moeten dubbel worden uitgevoerd. Alles is dubbel, inclusief testen. Dat kost geld, performance, ...
Ik heb hetzelfde gevoel met Safari. Safari 13, wat in Catalina standaard wordt meegeleverd, ondersteund geen externe extensies meer. Enkel die in de App Store, waar een lachwekkend laag aantal van welgeteld 76 extensies te krijgen zijn waarvan een deel nog aardig onzinnig is ook. Als je nog niet naar 13 was geupdatet maar je gaat wel naar Catalina updaten, dan krijg je ook 13 en ben je dus opeens al je extensies kwijt en moet je maar hopen dat toevallig de ontwikkelaar er een in de App Store heeft gezet. Gezien er daar maar 76 staan hoef ik denk ik niet uit te leggen dat bizar weinig ontwikkelaars dat hebben gedaan.
Hier gaat Safari er om die reden snel uit. Helaas, want vond het een zeer fijne browser.

Ook hier was het erg fijn geweest als je het side-loaden hiervan weer ergens kon inschakelen, inderdaad desnoods met een default/plist vanaf de terminal: als het er maar inzit! Maar nope. ;(
Ik hoop inderdaad niet dat ze dat agressieve beleid ook naar alle andere onderdelen van het OS brengen, je moet zelf het niveau van agressiviteit kunnen bepalen; net als je nu al kan instellen dat niets van buiten de Store erop mag draaien als je dat graag wilt. Ik denk alleen niet dat Apple dat zou doen op OS-niveau... Dan jagen ze echt teveel mensen tegen zich in het harnas. :P Wat ze nu ook al merken met Safari, er is heel veel kritiek op het nieuwe extensiebeleid.

Oh qua games zie ik inderdaad dat Descent 1 en 2 niet meer zullen werken hier, maar RedAlert 1 & 2 en Unreal Tournament '99 blijven zo te zien wel werken, joepie.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:58]

uBlock Origin is mijn nr 1 extensie, dus dit gaat inderdaad erg vervelend worden. Ook ben ik een fan van Downie.

Als ik eerlijk moet zijn, heb ik niet echt een goede reden om te updaten, terwijl ik normaliter altijd voor een day one clean install ga.
  • Ik heb geen iPad (Dus Sidecar kan me gestolen worden)
  • Ik game niet op de Mac (Dus heb Apple Arcade niet nodig)
  • Ik hou van iTunes (En heb geen zin om eerst een upgrade uit voeren, zodat mijn iTunes library kan wordt omgezet naar een Music Library, om vervolgens nog eens een clean install te gaan doen 8)7 .
Ik denk dat die iTunes linrary upgrade wordt gedaan bij eerste start van Music Applicatie dus dat je die wel van backup terug kunt halen na clean install.
Ik heb het in de beta getest, maar het probleem is dus dat de nieuwe Music app, zijn eigen naam en library indeling heeft.

Music kan dus de oude iTunes library niet uitlezen en daarom wordt er ook niks omgezet tenzij je een upgrade van Mojave naar Catalina doet.

Voor degene die dus elk jaar fris willen beginnen met een clean install, is dit super vervelend
Als je een beetje rondleest, je kan gewoon een clean install van Catalina doen en op een later moment je oude iTunes library naar Music omzetten door het op te starten met Option ingedukt en dan naar de oude .itl te verwijzen, dan wordt de boel geconverteerd naar de nieuwe .musiclibrary sparsebundle.

Erg veel anders is Music overigens niet, het is in principe de oude iTunes codebase maar dan met Video en Device Management eruit gestript.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 17:58]

Ik ben niet ontevreden met Adguard. Wel vóór de upgrade naar Safari 13.0 (of Catalina) je uBlock Origin custom config even in een textfile zetten.
Ik heb hetzelfde gevoel met Safari. Safari 13, wat in Catalina standaard wordt meegeleverd, ondersteund geen externe extensies meer. Enkel die in de App Store, waar een lachwekkend laag aantal van welgeteld 76 extensies te krijgen zijn waarvan een deel nog aardig onzinnig is ook. Als je nog niet naar 13 was geupdatet maar je gaat wel naar Catalina updaten, dan krijg je ook 13 en ben je dus opeens al je extensies kwijt en moet je maar hopen dat toevallig de ontwikkelaar er een in de App Store heeft gezet. Gezien er daar maar 76 staan hoef ik denk ik niet uit te leggen dat bizar weinig ontwikkelaars dat hebben gedaan.
Hier gaat Safari er om die reden snel uit. Helaas, want vond het een zeer fijne browser.
Probeer eens MS Edge Beta, deze heeft de Chromium engine (bekend van Chrome), heeft dus dezelfde roots als Safari (WebKit), en heeft niet de spyware phone home "features" die Chrome heeft.
Belt die ook niet naar Microsoft dan? Want met Windows en telemetrie uitzetten ook aardig wat gezeik gehad. :P
Ongetwijfeld, maar ook zonder twijfel veel minder dan dat Chrome naar Google belt!
System Preferences > Security is niet nodig, je kan ook gewoon rechtermuis knop en dan 'Open', heeft hetzelfde effect met een korteren route :)

De Mac is o.a. een development platform (daargelaten of je het fijn platform vindt) en daarom zal het altijd een grote mate van openheid houden. Voor niet-power users is dit volgens mij alleen maar fijn.

Edit: zie ook hier: https://developer.apple.c...ay/wwdc2019/701/?time=612
But it's important to keep one thing in mind. Our goal is to make every Mac user safe by default, but not to prevent you from running the software that you want to run on your Mac. And that means that there will always be a way to run a specific piece of software that you want to run on your system.

[Reactie gewijzigd door pBook op 22 juli 2024 17:58]

Je gaat er van uit dat iemand de muis (ehh, of touchpad) gebruikt om het programma te openen. Ik gebruik 24/7 Alfred om een applicatie te openen.
Ik ook, maar gelukkig hoef je dit maar 1x te doen :)
Adobe heeft de Mac ondersteuning schandalig tekort gedaan als je bedenkt dat ze juist op dat platform zo groot zijn geworden. 64-bit ondersteuning was al lang en breed beschikbaar voor Windows, en zij kwamen nog aanzetten met 32-bit CS6. Ongelofelijk dat mensen daar enorme bedragen voor wilden neerleggen.
ik heb daarom ook steeds meer klanten die overstappen naar PC..
Even snel je applicaties door:

system_profiler SPApplicationsDataType | grep -B7 "64-Bit (Intel): No"

[Reactie gewijzigd door The Milkman op 22 juli 2024 17:58]

Of wat overzichtelijker:
Appeltje -> Over deze Mac -> Systeemoverzicht -> Programma's
En dan op "Nee" (2x klikken) sorteren op "64-Bit' (laatste kolom, misschien moet je een stukje naar rechts scrollen of t scherm wat groter maken.). Krijg je ook netjes een overzichtelijk lijstje met incompatible apps.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:58]

Of, onder Software op "Legacy Software" klikken, krijg je alles te zien wat legacy is inclusief 32bit.
```
Rocksmith2014:

Version: 1,0
Obtained from: Unknown
Last Modified: 05/10/2018, 08:54
Kind: Intel
64-Bit (Intel): No

```
Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, oh gelukkig :) https://theriffrepeater.c...-update-for-mac-os-users/

[Reactie gewijzigd door BCC op 22 juli 2024 17:58]

Haha, die pagina blijft spinnen bij mij :)
Op mijn 8 jaar oude iMac geen 32-bits applicaties gevonden :-) Lijkt me dat je dan prima afscheid kan nemen van ouwe zooi.
Staat er nog wel iPhoto op? Deze 64-bits applicatie wordt ook niet meer ondersteund...
Ok gebruik ik nog veel, lijkt of je alles in the iCloud gepushed krijgt in de nieuwe Photo software..
maar op zich goed dat de legacyarchitectuur losgelaten wordt.
Wat is daar zo goed aan?
Ik denk zelf (zeg niet dat dit waar is.) dat:

- Minder onderhoud
- Kleinere Attack vector
- Minder code
- Meer controle

Zie Windows, je hebt verschillende "Configuratie" schermen, snelmenu's een weet ik het allemaal.
- Minder onderhoud
- Kleinere Attack vector
- Minder code
- Meer controle

Zie Windows, je hebt verschillende "Configuratie" schermen, snelmenu's een weet ik het allemaal.
Dat heeft natuurlijk weinig met 32- of 64-bits te maken, maar met een transitie van een oude naar een nieuwe UI
Dat hefet er alles mee te maken.

Nu heeft macOS zowel 32-bits als 64-bits libraries. Die moeten beide onderhouden worden.
Wat hebben de 32- en 64-bits libraries van eender welk OS te maken met de twee verschillende configuratieschermen/instellingenschermen in Windows? Aangezien je stelt dat dat alles ermee te maken heeft, ben ik benieuwd naar een antwoord.
Zolang die legacyarchitectuur niet wordt losgelaten, gaan developers er gewoon gebruik van blijven maken en nooit migreren naar de nieuwere architecturen. Wanneer iets werkt zonder effort te moeten leveren, waarom zou je dan upgraden? Ikzelf upgrade bijv. ook nooit libraries of frameworks wanneer er geen noodzaak voor is. Wanneer het kapot gaat (OS-upgrade), dan zal ik eens kijken naar nieuwere stuff.
Zo zat ik nog bij iPhoto, nu moet ik naar Photos. Had dat al lang gemoeten maar stelde het elke keer uit omdat het zo makkelijk is om het zo te laten. Zal eens tijd worden dus heb zojuist de migratie gestart. :-)

Oftewel iPhoto wordt ook niet meer ondersteund vanaf MacOS Catalina.
Ik ben geswitchd naar iMazing voor foto management, werkt imho prettiger
Veiligheid is één van de mogelijke voordelen, je hoeft immers minder code te onderhouden, welke mogelijk geschreven zijn in talen met minder-built-in veiligheidsverbeteringen. (Objective-C vs Swift). Een ander kleiner voordeel is dat het je extra schijfruimte oplevert.

Ikzelf vind het wat jammer dat de meeste Steam games hierdoor niet meer draaien, maar ik had toch al dual-boot naar Windows voor de meeste games, dus zo erg vind ik dat zelf nu ook weer niet.
Ik heb op begrepen van een post op Reddit dat Apple dit gewoon altijd toe zal laten. Hierbij hebben zij aangegeven hun best te doen de Security van MacOS te verbeteren voor de (simpele) gebruiker, maar de power users altijd de mogelijkheid te geven om dit soort dingen toch uit te blijven voeren.

Edit: excuses, hierbij een bron (of de Reddit post).

[Reactie gewijzigd door Byte op 22 juli 2024 17:58]

Kan je de Reddit post misschien linken?
Leuk als je MyHarmony nodig hebt om je afstandsbediening te configureren: https://support.myharmony.com/en-us/harmony-and-macos-catalina

De app was al bagger, maar uit die melding blijkt niet echt dat ze er iets aan gaan doen.
zit niets anders op dan een VM gebruiken
Ik had Logitech hierover een vraag gesteld. Mijn vraag was dat ik ervanuit ging dat ze al een nieuwe app zouden hebben (en dan ook zonder SilverLight, de MS versie van Flash). Dit was hun antwoord:
Geachte ikweethetbeter,

Hartelijk dank voor het contact opnemen met Logitech Harmony.

Mijn naam is Chris en ik ben hier om u te helpen met het beantwoorden van uw vraag over wanneer de nieuwe macOS app uitkomt. Ook ben ik hier om uw vragen erover te beantwoorden of er een antwoord op te zoeken voor u.

Mijn excuses dat u even een hebt moeten wachten op een antwoord van ons, dit komt door het hoge contact volume wat we op dit moment hebben.

Wij zijn ons bewust dat Apple het nieuwe besturingssysteem uitbrengt. Wij hebben inmiddels voor het nieuwe besturingssysteem ook een app. Die is uitgekomen op 4 Oktober 2019. Waar ik u wel op wil wijzen is het volgende. De Harmony App voor Catalina is alleen geschikt voor infrarode afstandsbedieningen en niet geschikt voor de Harmony Elite. Daar zult u dus helaas de mobiele app op uw smartphone van ons moeten gebruiken. U kunt het wel gebruiken als u over een Windows pc of een mac met een versie lager dan Catalina.

Voor meer informatie kunt u ook op onze website terecht over onze app en Catalina https://support.myharmony...armony-and-macos-catalina daar kunt u ook vinden waar u hem kunt downloaden. Houdt er alleen wel rekening mee dat hub gebaseerde afstandsbedieningen niet door de nieuwe Harmony app worden ondersteunt zoals u op die pagina ook kunt lezen.

U heeft wel opties. De opties die u heeft zijn of een Windows computer gebruiken of een Mac met versie 10.14 of lager. Dan kunt u gewoon de MyHarmony app blijven gebruiken als u dit wilt.

Ik hoop u hiermee dan ook voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben, dan verneem ik die uiteraard graag van u en zal ik die met veel plezier voor u beantwoorden. Of er een antwoord op zoeken voor u.

Verder wil ik u nog een hele fijne dag toewensen.

Met vriendelijke groet,

Chris
Met andere woorden: alleen voor de IR remotes (dus de niet-Hub remotes) is er een nieuwe app. Voor mijn Elite kan ik de iPhone app gebruiken. Daarmee kun je veel maar niet alles doen. Met andere woorden: het zijn prutsers. De MyHarmony app is nog maar een paar jaar oud, toch hebben ze die gebaseerd op een stukje niet meer onderhouden legacy (MS doet niks meer aan SilverLight sinds ze gestopt zijn met telefoons).
App Notarization: Je kunt het in de beta gewoon nog net zo uitvoeren als onder oudere versies (ik draai die beta een paar weken, heb geen enkel probleem ermee gehad, heb uiteenlopende software van Office / Adobe / Autodesk (Eagle / Fusion) / Arduino en ander programmeereditors etc.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 22 juli 2024 17:58]

Ik zit me af te vragen of daar geen VM laag tussen kan van een derde partij. Gewoon Parallels for Mac draaien met Mojave erop (dat kon met de beta las ik). Je zou dan over kunnen op je main computer en via VM dat handjevol legacy applicaties draaien welke (nog) niet 64-bit zijn. Een beetje hoe we dat ook met oude Windows/Dos applicaties doen...
Mojave VMtje draaien, en klaar. En ach, gamen doe je niet op een Mac.
Als het dan toch zo nodig moet, geef dan in ieder geval de optie om het uit te zetten, liefst selectief per applicatie. Verstop het voor mijn part ergens in een obscure plist waar je alleen met de Terminal bij mag. Ik wil gewoon zelf kunnen bepalen welke code ik wel en niet uitvoer op mijn pc, daar heb ik Apple niet voor nodig.
Kan dat niet met sudo spctl --master-disable ?
Als ik MAME niet kan spelen, dan houdt het op voor mij!
Ik heb mijn Macbook Air in het nederlands staan, en ik zie geen Applicaties staan. Ik zie onder het kopje Software wel Installaties staan, is dat wat je bedoelt? Ik zie daar alleen geen 64 of 32 bit staan bij de applicaties, of zie je dat alleen voor 32 bit applicaties?
Alt-appeltje
Systeeminformatie...
Software / Verouderde software

Daar staat een lijst van verouderde software, plus de reden waarom. Dat is meestal omdat het 32-bits software is.

Alt-appeltje
Systeeminformatie...
Software / Programma's

Hier vind je al je geïnstalleerde software. Er is een kolom "64-bits (Intel)", daarin staat "Nee" voor 32-bits programma's.
Die verouderde software had ik nog niet gezien, bedankt! Die programmalijst had ik wel gezien, maar daar zag ik dus geen kolom voor 64 bit. Nu ook niet, maar ik zie het wel in het onderste scherm staan na de update. In Mojave stond die er ook niet, maar ik wist dat alleen steam nog 32bit is.
De kolom staat helemaal rechts. Misschien helpt het als je je window wat breder maakt.
Ja dat had ik al, maar kan niet horizontaal scrollen, en heb het scherm dan al gemaximaliseerd.
Voor de macOS gebruikers in het NL: Systeeminformatie, Systeemoverzicht en dan Verouderde software

(ook Picasa dus, snif... ja, ik weet het)

[Reactie gewijzigd door xONet op 22 juli 2024 17:58]

Een verzameling frustratie over de armoedige implementatie van security en permissies die meer gericht zijn op meer macht bij Apple dan gebruikerservaring. Zeg maar dag tegen systeemutilities. Zeker voor bedrijven/scholen 1 brok ellende om dit in te schieten bij alle gebruikers. Lijkt wel alsof ze puur naar jip en janneke kijken die thuis facebooken. Safari is ook al hard onder handen genomen en het lijkt erop alsof plugin devs zeggen: fuck it, laat Safari maar voor wat t is.

https://mjtsai.com/blog/2...talina-security-features/

Apple breekt ook AppleScript (en meer generiek maakt Apple Events een PITA). Niet verwonderlijk gezien ze het hoofd daarvan buiten hebben geduwd nog niet zo lang geleden.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 22 juli 2024 17:58]

Voor mij ook de reden dat ik nog niet ga switchen. Zo kan ik geen bestanden meer overzetten via Android File Transfer, een 32-bit app. Ik werk vaak in afgelegen gebieden in het buitenland zonder internet; zonder dit programma kan ik geen grote files overzetten met een kabel van mijn telefoon naar mijn laptop en vice versa. Ik hoop dat Google (en Apple) hiervoor snel met een oplossen zullen komen.
Ik begrijp de hele opschudding niet over 64-bit. MacOS is al jaren volledig 64bit, ontwikkelaars hebben jaren de tijd gehad om hun programma’s aan te passen. Mojave zou eerst ook al enkel 64bit zijn, dit is uitgesteld geweest tot Catalina.
Maar dat wil zeggen dat je ook nieuwe applicaties moet aanschaffen zoals bv Adobe Creative Suite.
Niet iedereen zit op weer een abonnement te wachten.
Ik blijf nog wel even op Mojave
Adobe Creative Suite komt uit 2012 dus dat die op zijn einde loopt is niet zo heel raar. De keuze om hiervoor op Mojave is geen slechte, voor zover ik weet levert Adobe nog steeds bug fixes voor CS.
Apple levert meestal zo'n twee jaar support op "uitgefaseerde" OSen dus zou je nog zo'n twee jaar goed moeten zitten met Mojave.

Daarnaast is het trouwens Adobe die een abonnementsdienst voor deze (CC) software heeft geïntroduceerd, niet Apple.
Ooit gekeken naar Affinity? Zeer mooi en verrassend aangenaam alternatief :)

https://affinity.serif.com/en-gb/
Ik gebruik die inderdaad ook, werkt echt beter dan ik had verwacht. Ook veel soepeler. Echter zijn er wel beperkingen als je Adobe Photoshop echt gebruikt. Volgens mij ondersteunt de applicatie ook geen 10 bit (per kanaal), wat toch wel een nadeel kan zijn. Ik heb er zelf geen last van, want de Air ondersteunt sowieso geen 10 bit, maar de geavanceerdere gebruikers zullen dit wel als een obstakel zien.
Inderdaad ik ook niet zo blijven ontwikkelaars lui, en gaan nooit met nieuwe tools aan de slag.
Ik heb de update gedraaid en het draait als een zonnetje, mijn muziek Library van iTunes ook in de nieuwe Muziek app gewoon perfect.

Ja C&C generals doet het nu niet meer uit de App Store, maar die kreeg volgens mij nog een update.
Tot die tijd wacht ik wel en speel ik wel wat anders, voor die keer dat ik een spelletje wil spelen.
Ik neem aan dat je dan een update gedaan hebt en geen schone installatie, want anders werkt je iTunes library niet.
Ik heb een update gedaan ja ik doe nooit een schone Install van de MacBook, alleen met me iPhone elk jaar.
Inderdaad ik ook niet zo blijven ontwikkelaars lui, en gaan nooit met nieuwe tools aan de slag.
Ja, dat zou echt erg zijn, als alles wat sinds tien jaar werkt morgen ook nog zou werken. Als een programme waar niets aan veranderd moet worden, het onveranderd zou blijven doen. Zo een luiheid mag niet gefaciliteerd worden.
Citrix gebruikers op de Mac zullen de oude versie moeten deïnstalleren.
Een nieuwe (beta-)versie met support voor Catalina vind je hier:

https://www.citrix.com/en...space-app-tp-for-mac.html
Citrix moeten we wat mij betreft ook afschaffen. Qua productiviteit echt een ramp.
En op basis van wat beweer je dit?


Citrix is namelijk het bedrijf, niet het product... dus je opmerking slaat nergens op.
Lekker bijdehand man. You're fun at parties.
Wat heeft dit met bijdehand zijn te maken? :?
Omdat het overduidelijk is dat hij Workspace bedoeld, aangezien hij ook op een reactie over Workspace reageert. Als je dan de behoefte voelt om te melden dat Citrix een bedrijf is dan ben je bijdehand. MP3 is een muziekformaat, een app is geen bericht, een luxaflex bestaat niet want luxaflex is een merk en een USB is een standaard. Later!
Heel veel dank voor de tip !
Ik kan weer verder met Citrix onder Catalina.
Hier kan je de uitgebreide Ars Technica review lezen, altijd erg leuk!
https://arstechnica.com/g...-the-ars-technica-review/
Ben benieuwd of er support komt voor Radeo RX 5700 (XT) Graphics voor het bouwen van een Hackintosh. Zou zelf wel een Proxmox machine willen bouwen met een OSX main VM. Nu nog wat tijd vinden.
Ik las op reddit dat er een goede kans is dat support einde van het jaar komt.
Fijn! Ik zou wel eens een goede site willen volgen die dit bijhoudt, nog tips?
Volg voornamelijk de subreddit: https://www.reddit.com/r/hackintosh/

En voor tutorials en howtos vind ik https://hackintosher.com/ fijn
super, echt goede links in die reddit link: bijv deze: https://www.nicksherlock....alina-10-15-on-proxmox-6/
Cool!! M'n iPhone upgrade ik met gemak naar de laatste release, daar kan relatief weinig mis mee gaan. Met MacOS wacht ik toch altijd maar even, ik ben daar voor m'n werk knijters afhankelijk van. Laat iemand anders maar compatibility bugs in apps fixen :P
Voor degene die op de laatste beta zit of GM. un enrol je van het beta programma en upgrade naar de apple store versie. dan zit je op de laatste build. GM is 19A582a en apple store versie is 19A583.
Voor de (hobby-)producers hier is het aan te raden om (nog) niet to gaan updaten. De DAW en VST-plugin makers ROLI, Native Instruments, iZotope, Elektron, IK Multimedia, Steinberg, Soundtoys en vele anderen hebben aangegeven dat ze vooralsnog geen ondersteuning bieden voor Catalina. Dat komt met name door het droppen van 32 bit, maar blijkbaar ook door andere dingen.

Wellicht dat dat nu snel veranderd na de release, maar ik laat het in ieder geval nog even wachten. (vooral als grootgebruiker van NI Massive)

[Reactie gewijzigd door spasma op 22 juli 2024 17:58]

Anoniem: 5897 @spasma8 oktober 2019 00:47
Ja dat is echt zo kansloos.. elke versie weer hetzelfde gezeik..
Voor mensen met Little Snitch: ze raden met klem aan (wel een beetje aan de late kant -_-) om Little Snitch te updaten naar de nieuwste versie *voordat* je naar Catalina upgrade.
Anoniem: 474132 7 oktober 2019 21:05
Top, ben em al aan het downloaden!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.