Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Apple macOS 10.15 Catalina Preview

De iPad wordt Macs schermkompaan

12-07-2019 • 06:00

91 Linkedin Google+

Apple macOS Catalina

Begin juni kondigde Apple tijdens zijn Worldwide Developers Conference macOS Catalina aan, versie 10.15 van het besturingssysteem voor de Mac. Catalina volgt Mojave van vorig jaar op en Apple houdt strak vast aan zijn jaarlijkse releaseschema. Dat betekent dat de publieke preview inmiddels beschikbaar is en Apple het besturingssysteem in de herfst officieel vrijgeeft. Dat gebeurt in september, afgaande op Mojave en voorgangers High Sierra, Sierra en El Capitan.

De naam van de software verwijst dit keer naar Santa Catalina, een klein eiland in Californië, ter hoogte van Los Angeles. Zoals inmiddels traditie is, is de standaardwallpaper voor het besturingssysteem een afbeelding met betrekking tot de naam, oftewel een Californische regio, en in dit geval zien gebruikers dus standaard de kust van het eiland op de desktop.

Bij Mojave was de opvallendste vernieuwing de komst van de donkere modus, die Apple in de breedte van zijn besturingssysteem doorvoerde, dus ook bij zijn eigen geïntegreerde apps. Daarnaast markeerde Mojave de start van Project Marzipan. Dit is Apples project om iOS-apps naar de Mac te brengen. Bij Mojave bracht het bedrijf zelf vier iOS-apps naar macOS: Woning, Nieuws, Aandelen en Dictafoon.

Voor Marzipan moeten de iOS-apps zo worden aangepast dat ze scroll- en menubalken krijgen, evenals ondersteuning voor weergave op volledig scherm, notificaties en klikken met de rechtermuisknop. Wat interface betreft moeten de touch-eigenschappen van apps op basis van het UIKit-framework van iOS worden aangepast voor scrollen en klikken op basis van het AppKit-frame van macOS.

Wie macOS 10.14 Mojave inmiddels op zijn Mac heeft draaien, zal geen problemen ondervinden bij het updaten naar 10.15 Catalina. De specificatie-eisen zijn namelijk identiek. Volgens Apple draait het besturingssysteem op:

  • MacBook 2015 en later
  • MacBook Air 2012 en later
  • MacBook Pro 2012 en later
  • Mac mini 2012 en later
  • iMac 2012 en later
  • iMac Pro 2017 en later (alle modellen)
  • Mac Pro 2013 en later

Project Catalyst

Bij de WWDC 2019 maakte Apple bekend dat Project Marzipan voortaan door het leven gaat als Project Catalyst. Het grootste verschil is wel dat Apple bij de WWDC benadrukt dat hiermee iPad-apps naar de Mac komen en dat het niet de bedoeling is dat ontwikkelaars pure iPhone-apps voor macOS converteren. Apps voor de tablet zijn al ontwikkeld voor een groot scherm en nu Apple iPadOS losweekt van iOS, wil het de ontwikkeling van die apps verder stimuleren. De iPhone heeft veel meer gebruikers dan de tablet, maar er zijn in de afgelopen tien jaar wel meer iPads dan Macs verkocht, waarmee het voor ontwikkelaars een interessant apparaat is om apps voor uit te brengen. Gecombineerd is de aantrekkingskracht nog een stuk groter, hoopt Apple.

Dat omzetten moet eenvoudig zijn. Ontwikkelaars kunnen bij het ontwikkelingsprogramma Xcode simpelweg een vinkje zetten dat ze een Mac-versie van hun app willen genereren. Vervolgens kunnen ze het een en ander aanpassen voor een goede werking op de computer, maar Xcode draagt grotendeels automatisch zorg voor de conversie, claimt Apple.

Zo kunnen iPad-apps ondersteuning krijgen voor de mediabediening van macOS en voor de functie Split View, waarbij twee apps op de Mac naast elkaar draaien. Ook kunnen apps gebruikmaken van de semitransparante weergave voor menu-onderdelen die macOS biedt.

Volgens Apple verschijnen onder andere de iPad-apps Asphalt 9: Legends van Gameloft, Twitter, Jira van Atlassian, DC Universe en Fender Play voor het bespelen van snaarinstrumenten als desktopapplicatie in de Mac App Store. Die stonden daar op het moment van schrijven nog niet, maar op basis van door Apple zelf omgezette iOS-apps is te zien dat het simpelweg zal gaan om de mobiele apps met desktopvensterfuncties, zoals scroll- en menubalken.

Het gevaar voor Apple, en wellicht de vrees van powerusers, is dat ontwikkelaars voor gemak zullen kiezen en geen uitgebreide programma's specifiek voor macOS meer ontwikkelen, maar het simpelweg bij de iOS-versie zullen houden. Waarschijnlijk hoopt het bedrijf dat er juist een sterkere scheiding komt tussen apps voor de iPhone en uitgebreidere voor de iPad en de Mac. De iPad is in de afgelopen jaren een stuk krachtiger geworden en wat dat betreft zijn ook de geruchten over de komst van Mac-systemen met ARM-socs interessant. Dat zou de iPad en de Mac dichter bij elkaar brengen.

Sidecar: iPad als tweede scherm

De Mac en de iPad komen al dichter bij elkaar met de komst van Sidecar in macOS Catalina. Dat is de functie waarmee een iPad als tweede scherm voor de Mac is in te zetten. De functie werkt niet zomaar. Ten eerste moet de iPad iPadOS 13 draaien; die software is nu nog in bèta. De Mac moet natuurlijk macOS Catalina hebben, maar dan nog werkt het niet met elke Mac. Apple heeft niet bekendgemaakt met welke computers het functioneert, maar ontwikkelaar Steve Troughton-Smith stelde op basis van code de volgende lijst op‏:

  • iMac 27″ (eind 2015 of later)
  • MacBook Pro (2016 of later)
  • MacBook (begin 2016 of later)
  • MacBook Air (2018)
  • Mac mini (2018)
  • Mac Pro (2019)

De volgende iPads kunnen iPadOS draaien en ondersteunen daarmee Sidecar:

  • iPad Pro 12.9 (2018)
  • iPad Pro 12.9 (2017)
  • iPad Pro 12.9 (2015)
  • iPad Pro 11
  • iPad Pro 10.5
  • iPad Pro 9.7
  • iPad 9.7 (2018)
  • iPad 9.7 (2017)
  • iPad Air
  • iPad Air 2
  • iPad mini 2019
  • iPad mini 4

Daarnaast moeten beide apparaten op hetzelfde wifinetwerk zitten, bluetooth ingeschakeld hebben en op maximaal zo'n tien meter afstand van elkaar zitten om elkaar te detecteren. Ook is vereist dat de gebruiker op beide apparaten op iCloud is ingelogd en dat two-factorauthenticatie voor het account is ingeschakeld. Bij de eerste keer verbinding maken door de Mac met de iPad moet vervolgens één keer de pincode voor de tablet op de computer worden ingevoerd. Vervolgens is bij elke applicatie een vensteroptie 'Verplaats naar iPad' te gebruiken om het programma in volledigschermweergave op de tablet te tonen. Daarnaast zijn vensters en applicaties zijwaarts naar de iPad te slepen.

De iPad dient dus als tweede scherm. De Mac-weergave is op de tablet niet met vingers via het touchscreen te bedienen. Wel werken een op de iPad aangesloten toetsenbord en de Apple Pencil, waarover hieronder meer.

De bediening verloopt dus hoofdzakelijk via de Mac en de muiswijzer loopt naar rechts door naar de iPad. De tablet is meer dan alleen een ontvangend, 'dom' scherm. Op de iPad zijn aan de zijkant en onderaan menubalken aanwezig. De zijbalk of navigatiekolom bevat opties om de Dock en de bovenste menubalk van macOS op te roepen. Ook staan de virtuele toetsen voor command, control, shift en fn aan de zijkant, evenals als toetsen voor back, een virtueel toetsenbord en het verbreken van de verbinding met de Mac.

Als er verbinding is met een MacBook Pro met touchbar, toont de iPad onderaan een menubalk met touchbarweergave. Die weergave past zich dus aan aan de applicatie die op de Mac is geopend. Net als de menubalk aan de zijkant is de touchbar op de iPad wel met vingers te bedienen.

Wie een Apple Pencil en iPad met ondersteuning voor deze stylus heeft, kan daarmee de hele Mac-weergave op de iPad bedienen. Items aanklikken, vensters verslepen en tekenen met Mac-applicaties werkte bij ons zonder noemenswaardige lag of haperingen. In de toekomst moeten grafische applicaties speciale ondersteuning voor Sidecar krijgen, zodat de iPad als tekentablet is in te zetten met weergave van het resultaat op de Mac. Dit wordt mogelijk bij onder andere Adobe After Effects, Illustrator en Premiere Pro, Affinity Designer en Photo, Cinema 4D, CorelDRAW en Final Cut Pro & Motion.

Door vanuit de Mac-weergave van onderen omhoog te swipen is de balk met favoriete apps op de iPad op te roepen en door omlaag te vegen is het thuisscherm omlaag te trekken om terug te keren naar de iPad-weergave. Dit kan natuurlijk ook met de thuisknop. Een klik op het Sidecar-icoontje maakt dat je terugkeert naar de Mac-weergave.

Op de Mac is er bij de systeemvoorkeuren een eenvoudig Sidecar-menu met opties om de navigatiekolom links of rechts op de iPad te tonen, de touchbar boven of onder te zetten en dubbel tikken met de Pencil in of uit te schakelen. Bij het wijzigen van instellingen hadden wij regelmatig dat de verbinding met de tablet werd verbroken. Verdere instellingen zijn er bij het menu-onderdeel AirPlay-beeldscherm. Hier is synchrone weergave in te schakelen om het beeld van de Mac te spiegelen. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld op de iPad meekijken naar handelingen die op de Mac worden verricht. Ook is hier de volgorde van de schermen te bepalen. De muiswijzer kan zo naar links, rechts, boven of onder doorlopen, afhankelijk van waar de gebruiker de tablet heeft gepositioneerd.

Sidecar is een elegante functie die veel bezitters van zowel een Mac als een iPad zullen waarderen. Het is prettig je iPad naast een MacBook te zetten en daar tijdens het gebruik bijvoorbeeld browservensters, muziekweergave of notities naar opzij te zetten. Je kunt de bediening zo via alleen de Mac laten verlopen in plaats van twee verschillende apparaten te moeten bedienen, waardoor je meer focus houdt op wat je aan het doen bent. De werking is na het opzetten vlot en zonder lag, ook bij bijvoorbeeld het snel heen en weer schuiven van vensters.

Van iTunes naar Muziek, TV en Podcasts

Apple introduceerde in 2001 versie 1.0 van iTunes voor het afspelen van muziek. De app was gebaseerd op de mp3-speler Sound Jam MP, die Apple het jaar daarvoor had overgenomen van de makers. De software groeide uit tot een omvangrijk programma met functionaliteit voor video, synchronisatie van data met bijvoorbeeld iPods, en de mogelijkheid om media te streamen en kopen. De software was niet bij iedereen geliefd en critici zullen niet rouwig zijn dat Apple heeft besloten het programma bij macOS 10.15 op te splitsen in Muziek, TV en Podcasts.

Een van de gevolgen van het verdwijnen van iTunes als programma is dat het beheer van iOS-apparaten voor bijvoorbeeld software-updates, herstel, synchronisatie en back-ups nu via de Finder plaatsvindt. Zodra je een iOS-apparaat op de Mac aansluit, wordt het zichtbaar in de Finder en zie je de status en beheermogelijkheden. De Finder toont verschillende pagina's voor het synchroniseren van muziek, films, podcasts, audioboeken, boeken, foto's en bestanden.

Wie muziek wil luisteren, ziet het vertrouwde muzieknootlogo van iTunes, maar een klik opent nu de Muziek-app. Muziek biedt een overzichtelijke interface voor het afspelen en beheer van tracks. Bij de eerste keer openen stelt Apple je gerust dat je bestaande muziekcollectie en al je muziekaankopen uit de iTunes Store zijn behouden en beschikbaar zijn via dit programma. Ook zien we in Muziek dat de naam iTunes nog niet volledig verdwenen is; de iTunes Store is er nog. Deze zit in het linkermenu onder de bibliotheek, terwijl bovenaan Apple Music prijkt, de streamingdienst van het bedrijf. Hier is te zien waar het bedrijf de nadruk op legt; iTunes heeft zijn tijd gehad en het draait tegenwoordig om Apple Music.

macOS  10.15 Catalina Muziek

Muziek bevat vrijwel alle functionaliteit voor muziek die in iTunes zat, zoals de minispeler, visuele effecten en een equalizer. Ook zijn bestanden te converteren, zijn afspeellijsten op schijf te branden en is Genius aanwezig.

De TV-app is in Nederland en België een veel eenvoudiger programma dan Muziek en bevat een interface met alleen een overzicht van films gerangschikt naar bijvoorbeeld kijktips, nieuwe films, trending items en de bibliotheek. De software bevat nog wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld afspeellijsten, waaronder slimme, aan te maken, maar de mogelijkheden zijn vooralsnog beperkt totdat Apple zijn tv-dienst hier gaat uitbreiden.

De nieuwe app Podcasts is wat weergave betreft vergelijkbaar met Muziek en biedt linksbovenaan in de navigatie toegang tot de Apple Podcasts-dienst, met de optie nieuwe podcasts te ontdekken en hitlijsten te zien. Daaronder staan de Bibliotheek, en de mogelijkheden om losse en binnengehaalde afleveringen van podcasts waarop je als gebruiker bent geabonneerd, te beluisteren. De app is eenvoudig en biedt dezelfde functionaliteit als de iPad-app. Hij is dan ook met Project Catalyst omgezet.

Apple heeft het kunnen beluisteren van audioboeken geïntegreerd in de Boeken-applicatie en ook pdf's kunnen nu via dit programma worden geopend. Naast de Bibliotheek en de Book Store van Apple is via de Boeken-app dan ook de Audiobook Store te bezoeken.

Apple heeft er goed aan gedaan om de functionaliteit van iTunes op te splitsen in losse apps. Het aloude iTunes was toch wat log en onoverzichtelijk. Nu de verschillende onderdelen een eigen applicatie hebben, kan het bedrijf gemakkelijker functionaliteit toevoegen, vooral ook vanwege de link met de mobiele apps, waarvan de ontwikkeling bij Apple voorrang krijgt omdat deze meer gebruikers hebben.

Schermtijd

Op iOS-apparaten kun je vanaf versie 12 van dat besturingssysteem Schermtijd gebruiken en met Catalina komt die functionaliteit ook naar de Mac. Hiermee kun je inzicht krijgen in de tijd die je aan programma's besteedt en limieten stellen om dat gebruik in de hand te houden. Je kunt dat niet alleen voor afzonderlijke apps doen, maar met 'Apparaatvrije tijd' ook voor het hele apparaat. Daarnaast kan het voor categorieën van programma's en diensten, zoals 'games', 'social networking' en 'entertainment'. Er is een dagelijkse limiet voor gebruik in te stellen en gebruikers kunnen handmatig andere periodes invoeren. Uiteraard is het mogelijk om bepaalde applicaties uit te sluiten van de limieten, met 'Altijd toegestaan'. Als de limiet bereikt is, kun je bovendien na het invoeren van een code nog even snoozen en een minuutje of kwartier doorgaan. Wie echt niet wil stoppen, kan bovendien aangeven dat de limiet de hele dag moet worden genegeerd.

Verder kun je hier blokkades voor bepaalde inhoud in gang zetten en koppelen aan een leeftijd. Voor accounts van kinderen zijn communicatielimieten in te stellen, zodat ze FaceTime, Messages en Airdrop met niemand of alleen met bekenden mogen gebruiken tijdens de Down Time-periode van beperkt schermgebruik.

Schermtijd lijkt bij laptop of desktop minder urgent dan bij smartphones en tablets, die sneller 'ongericht' worden gebruikt. Toch is het een handige functie die past bij het streven van de techindustrie om schermverslaving tegen te gaan. Waterdicht is de functie niet; je kunt eenvoudig programma's waarop een schermtijdrestrictie rust, verwijderen en opnieuw installeren, maar voor wie verstandig genoeg is om te concluderen dat hij of zij de schermtijd moet verminderen, zal de drempel hoog genoeg zijn.

Safari

Safari krijgt bij deze release niet zoveel vernieuwingen, maar het startscherm is wel iets gewijzigd. Hierop staan nu, onder de favorieten en veelbezochte sites, suggesties door Siri op basis van bookmarks, links in Messages en iCloud Tabs die gesynchroniseerd zijn met iOS-apparaten.

Herinneringen

Apple heeft het programma Herinneringen wat uitgebreid. Dit is een eenvoudig programma voor takenlijstjes met items die je kunt delen en waarvoor je notificaties kunt opstellen. Met de vernieuwde applicatie kun je de lijstjes icoontjes met kleurtjes geven voor een beter overzicht, al konden wij op het moment van schrijven nog geen icoontjes selecteren, misschien doordat het een bèta betreft. De software rangschikt nu de herinneringen van de dag en geplande items, en er is een knop om alle herinneringen te tonen. Bovendien is er de optie om Siri suggesties te laten geven voor herinneringen op basis van Messages-conversaties. Wereldschokkend zijn de verbeteringen niet, maar wie het programma gebruikt, zal er blij mee zijn.

Notities

De app Notities laat je snel aantekeningen maken, al dan niet aangevuld met tabellen, lijstjes, afbeeldingen en documenten. Nieuw is de galerijweergave met een grafisch overzicht van notities met thumbnails. Bij alleen tekst wordt die tekst in de thumbnail weergegeven. Nieuw zijn verder een checklist en een uitbreiding van de zoekfunctie; die kan nu ook in toegevoegde documenten zoeken.

Foto's

Foto's toont voortaan standaard je collectie op basis van dagen, met de mogelijkheid dit direct bovenaan in de interface op maand- of jaarweergave te zetten. Bovendien rangschikt de app de foto's nu in die weergaven met grote, middelgrote en kleine foto's, wat een prettig uitziend overzicht biedt. Fijn is dat de applicatie dubbelingen filtert.

Beveiliging

Bezitters van een Mac met T2-beveiligingschip kunnen een Activation Lock inschakelen door hun Apple ID in te voeren. De bedoeling van dit activeringsslot is dat na activatie alleen de rechtmatige gebruiker het systeem kan wissen. Dit moet voorkomen dat een dief het systeem simpelweg kan wissen om de Find my Mac-functie te omzeilen. Verder heeft Apple de restricties voor apps wat aangescherpt, zodat ze alleen nog na toestemming bij bestanden in de mappen voor de desktop, de iCloud Drive en externe schijfvolumes kunnen. Ook krijgt de gebruiker een melding als een app toetsaanslagen of schermweergave probeert te registreren.

Zoek mijn

Een van de interessantere toevoegingen is de 'Zoek mijn'-app. De Mac heeft al de Zoek mijn Mac-functie, maar de Zoek mijn-app toont je de locatie van al je Apple-apparaten op een plattegrond, evenals die van vrienden die bereid zijn hun locatie te delen. De opvallendste eigenschap is dat ook vermiste iPhones, iPads en Macs die offline zijn, gelokaliseerd kunnen worden. Apple maakt gebruik van bluetooth om beacons van ze te maken, en alle Apple-apparaten in de buurt van de te zoeken apparaten ontvangen dit signaal en sturen het door. Dit gebeurt volgens Apple anoniem en versleuteld. Om de locatie te kunnen ontvangen, is wel een tweede Apple-apparaat nodig. Dat apparaat kan de versleuteling ongedaan maken, zodat de gebruiker zijn vermiste systeem kan lokaliseren. Met Zoek mijn kun je een geluid op het vermiste apparaat laten afspelen, een route ernaartoe bepalen, het als verloren aanmerken en op afstand wissen. Het is een prima toevoeging aan een beveiligingsplatform dat Apple goed op orde heeft.

Stembediening

Nieuw is verder onder andere de mogelijkheid om de Mac met stembediening aan te sturen. Dit is geen Siri-functie, maar toegankelijkheidsfunctionaliteit voor mensen met een beperking, te vinden bij Dicteren onder Toegankelijkheid. Er is een lange lijst van commando's, aan te vullen met eigen commando's op basis van een eenvoudige 'Als ik zeg...', 'Bij gebruik van...' dan 'Doe...'-procedure. De stembediening herkende de commando's goed en voerde deze uit, maar waren op het moment van schrijven nog Engelstalig.

Voorlopige conclusie

Apple is macOS duidelijk niet vergeten en versie 10.15 bevat weer een nette lijst verbeteringen en aanvullingen. Wel is duidelijk dat veel wijzigingen de veranderingen bij iOS volgen of in het verlengde daarvan liggen. Of powerusers nou zo blij worden van Catalina, is daarom de vraag. Aan de ander kant raken ze ook weinig kwijt, op het dashboard met widgets na. Juist omdat macOS al jaren niet meer de prioriteit bij Apple heeft die het ooit had - die rol is logischerwijs ingenomen door iOS - is het mooi om te zien dat Catalina Sidecar bevat, waarmee de iPad ook nog eens volgeling van de Mac is.

Reacties (91)

Wijzig sortering
Wat ik een beetje mis in het artikel is de enorme technologische jump die Apple probeert te maken met Catalina. Niet alleen 32-bit wordt aan de kant gezet, maar ook enkele oudere frameworks worden gedropt. Daarnaast zet Apple meer in op Swift met SwiftUI, een compleet nieuw framework dat het toch wel iets verouderde AppKit (macOS) en het daarop gebaseerde UIKit (iOS) op den duur moet gaan vervangen.

Catalina zal veel Mac gebruikers terug laten denken aan Snow Leopard. Hoewel het pas de 3e Mac OS X-versie was die op x86 draaide, was het een opeenstapeling van technisch vernuft en volmaaktheid. Wel is het te hopen dat Apple zijn standaard Mail-app eindelijk eens onder controle krijgt, dat is toch al een jaar of 10 één van de meest buggy en logge programma’s, zeker als je met heel veel mails moet werken, maar misschien is een rewrite van dit programma iets voor volgend jaar.

Ik ben nog niet helemaal verkocht door de iTunes-vervangers. Voor mij deed iTunes alles prima, zelfs apps synchroniseren doe ik nog met versie 12.6.5. Vooral de nieuwe UI is even wennen, maar alles werkt eigenlijk verder hetzelfde. Wel vind ik het jammer dat Apple zijn muziekstreamingdienst zo hard probeert te pushen. Sinds de meeste recente Developer preview is het niet langer mogelijk Apple Music in de Muziek-app uit te schakelen.

Apple heeft de public-beta naar mijn mening iets te vroeg uitgebracht. Ik vond DP1 en DP2 alles behalve klaar voor een grote test en ook DP3 had eigenlijk nog geen publieke broer moeten krijgen, maar toch was er bij DP2 al een publieke beta. Gelukkig werkt Apple hard aan het oplossen van alle bugs. Het verwerken vanuit de ‘Feedback Assistant’-app lijkt veel sneller te gaan dan vanuit Apple Radar. Mogelijk komt dit onder meer omdat nu automatisch een sysdiagnose wordt meegestuurd met elke bugreport. In Apple Radar kreeg je daar vaak naar 2 weken een mail over met de vraag of je dat nog even kon toevoegen voor bugs waarvan je dacht dat zo’n rapport complete onzin zou zijn.

Kortom: De Mac krijgt eindelijk weer de aandacht die het verdient en daar zou iedereen blij mee moeten zijn (zelfs Windows gebruikers). Als je Mojave draait dan is Catalina het eigenlijk alleen al waard voor de wallpaper, maar het geheel lijkt ook veel soepeler te draaien, dus dat is een mooie bonus!
Het schijnt dat deze publieke beta duidelijk meer problemen kent dan de vorige versies. Zo schijnt er o.a. een effect te kunnen zijn op je iCloud Drive, als ik de makers van Ulysses mag geloven:

https://ulysses.app/blog/...rd-about-apples-os-betas/
Voor de power users zit er ook genoeg in, o.a. dat Zsh nu de default is in plaats van bash, wat al veel gebruikt wordt trouwens in combinatie met ‘Oh My Zsh’: https://github.com/robbyrussell/oh-my-zsh

Verder ook interessant dat het OS nu op een read-only partitie staat en de toevoeging van DriverKit (kernel extensions in userspace). Hier nog een ander mooi overzicht (zie ook de artikelen onderin): https://www.macrumors.com/roundup/macos-10-15/

[Reactie gewijzigd door pBook op 12 juli 2019 07:08]

Ik vind het juist irritant dat Apple de default shell verandert. Nu is die hetzelfde als op Linux. De reden dat hij verandert wordt is dat Apple een hekel heeft aan de GPLv3 en daardoor niet kan updaten naar bash 4 (bash 3 was nog GPLv2). Er zijn genoeg redenen om een andere shell te willen maar laat de keus dan aan de gebruiker Apple will bash zelfs gaan verwijderen in de toekomst, daarom krijg je een waarschuwing als je hem zelf terugzet.

Gelukkig kan je hem zelf nog gewoon installeren natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 juli 2019 09:22]

Dit is ook de reden dat de meegeleverde rsync nog steeds antiek is en ze Samba eruit hebben gehaald. GPLv3 gaat gewoon niet zo goed samen met zakelijke belangen en met name met de manier waarop Apple de code beveiligt. Het hele principe van Gatekeeper code signing zou niet mogelijk zijn omdat volgens de GPLv3 iedereen maar alls moet kunnen aanpassen en opstarten, dan is de makkelijkste weg om dingen toch te kunnen beveiligen tegen aanpassingen het eruit slopen en allen software met een qua implementatie echt vrije licentie zoals BSD of MIT gebruiken.

Dit is ook de reden dat Sony een FreeBSD basis heeft gebruikt voor de PlayStation 4 omdat je dan wel aanpassingen mag doen zijn zonder opgelegde beperkingen.
Ja ik weet het.. Maar volgens mij valt Gatekeeper niet onder de GPLv3 omdat deze optioneel is. Je kan het gewoon uitschakelen en unsigned code toestaan. Wat GPLv3 wil voorkomen is helemaal dichtgetimmerde apparaten zoals bijvoorbeeld iOS. Dat illustreert ook gelijk het probleem hiervan, zat dingen die op iOS niet kunnen "want het mag niet van Apple". Denk aan dingen als een eigen browser engine bouwen. En dat beperkt het platform voor de gebruiker. Maar op macOS speelt dit probleem niet.

Volgens mij doet Apple het meer voor het geval dat iemand over randgevallen gaat klagen, en ook vanuit een veranderende focus die steeds minder op open-source gericht is.

Als je ziet welke kant Microsoft op gaat (die steeds meer open-source omarmt) vind ik het heel erg jammer dat Apple dit doet terwijl dit juist een van de grote krachten achter het platform was.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 juli 2019 10:35]

Ook Microsoft is niet blij met de GPL licentie. Ze vermijden die licentie zelf ook zo hard mogelijk. Je ziet hier ook niets van terug in Windows. Zelfs met het Subsytem for Linux, houdt Microsoft GPL buiten hun OS.

Hier kijken Apple en Microsoft juist niet zo heel anders tegen aan.

Ballmer's "Linux is a cancer" ging over GPL, en ondanks dat hij het uiterst bot brengt, klopt die anologie redelijk goed.
De WSL2 kernel is anders gewoon GPL gelicensed hoor. En Windows is vanaf het begin closed source geweest, dit is nog steeds hun strategie.
Daar zit inderdaad een GPL-licentie op, maar geen GPL 3 (de specifieke versie waar het hier om draait). Ik denk ook niet dat ze daarop over zullen stappen.
De keuze is er gewoon, en je kan in 1 regel de default shell veranderen. Ik snap heel je frustratie niet, het kan ook gewoon zijn dat Apple ziet dat Zsh veel meer toevoegt voor de standaard gebruiker.

Ik heb net even naar Zsh gekeken en ziet er best wel interessant uit (kende het niet, maar werk veel met de terminal)
Ja de keuze is er nog wel maar bash gaat verwijderd worden in een komende versie, heb ik gehoord. Iemand die ik ken had dat gehoord op WWDC. En de GPLv3 is wel de reden, dat werd er ook bijgezegd.

Ik vind dat irritant ja. Ja je kan het veranderen maar dat is weer extra werk, en als je scripts maakt die op meerdere Macs moeten kunnen werken dan moet je zorgen dat bash er op staat of alles omschrijven naar zsh. Het is vrijwel een industriestandaard geworden tegenwoordig. Daarom irriteert het me: Niet in deze fase maar omdat het doel is helemaal van bash af te komen.

Apple wordt steeds minder open-source gericht en dat vind ik jammer. Voorheen open sourceden ze nieuwe technieken die ze bedachten, zoals OpenCL. Nu wordt alles angstvallig dichtgehouden (Metal API bijv).

Apple ziet de shell sowieso niet als iets voor de 'standaard gebruiker'. Hij zit niet voor niets in de Utilities map verstopt. Ook zijn ze steeds meer bezig alles dicht te timmeren, zo kan je bijvoorbeeld al geen config files in /private/etc meer editten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 juli 2019 10:32]

De shell is niet aangepast omdat users het willen, maar omdat bash is overgestapt naar GPLv3 en Apple deze licentie wil vermijden in macOS.

Als Apple echt een grote stap zou willen zetten voor power users dan zouden ze eens moeten kijken naar het veel meer native kunnen draaien van Linux applicaties. Ik vind het bijv. best tegenvallen dat macOS straks het enige mainstream desktop OS is dat geen native docker performance kan bieden.
Volgens mij komt die tegenvallende Docker performance vooral door AppleFS. Best een aantal toffe features maar de performance is gewoon niet zo best.
https://dzone.com/article...-mac-performance-tweaks-1
Bij een klant zijn ze intern nu over gegaan op NFS. Gewoon lokaal een NFS server draaien en dat mounten vanuit Docker schijnt de beste performance te geven. Ik ben er zelf nog niet zo diep ingedoken omdat ik zelf op Mac nog vrij weinig Docker heb gedraaid, alleen op Linux, maar theoretisch zou NFS wellicht kunnen helpen omdat dat waarschijnlijk ook de 'sync' problemen oplost. Dan zou de fix die ik hierboven link en via een search heb gevonden nog een betere performance moeten geven.
Ik reageer nooit op flames of trolls, maar dit keer ga ik daarvoor een uitzondering maken.

1) wat claimt Tweakers wat niet waar is?
2) Dit artikel is niet eens geschreven door Arnoud Wokke
3) Een dedicated redacteur voor een merk is je reinste onzin en staat je onafhankelijkheid in de weg. Het is veel logischer om per productgebied (bijvoorbeeld computers, of smartphones) een redacteur te hebben.
4) er zijn genoeg websites die bieden wat jij zoekt. Ga dan Macrumours of iets dergelijks lezen. Dat soort websites hebben doorgaans redelijk betrouwbare info en ook een hoge kwaliteit van de artikelen.

Note: Graag deze comment niet hoger dan 0 modereren.

[Reactie gewijzigd door Johan9711 op 12 juli 2019 08:35]

Als je in-depth apple info wil, moet je misschien naar een specifieke apple site gaan voor je apple news. Volgens mij zijn die er in overvloede
Waarschijnlijk gewoon autocorrect. Bij mij werd "Wokke" gecorrigeerd naar "Sokken". Wellicht op de iPhone naar "Wokkel" :+
De volgende iPads kunnen iPadOS draaien en ondersteunen daarmee Sidecar:
  • ...
    iPad Air
    ...
Mja, de iPad Air (2019) that is. Niet de Air uit 2013 afaik.
Wat gek dat sidecar alleen op nieuwe Macs werkt. Er is al heel veel software die hetzelfde kan, ook op oudere Macs.
Je schijnt met dit commando het aan de praat te kunnen krijgen:
defaults write com.apple.sidecar.display AllowAllDevices -bool true; defaults write com.apple.sidecar.display hasShownPref -bool true; open /System/Library/PreferencePanes/Sidecar.prefPane
De reden waarom het "niet" mogelijk, is het gebrek aan HEVC encoding support op oudere machines/CPU's.
Ik geloof dat dit komt omdat HEVC wordt gebruikt en oudere Intel CPU’s hiervoor geen support aan boord hebben. Dit is toch geschikter voor hogere resoluties en lage latency (ivm Apple Pencil denk ik) dan H264.

[Reactie gewijzigd door pBook op 12 juli 2019 07:25]

Dat zou kunnen kloppen, ik zie het hier inderdaad niet in de lijst staan: https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-intel_core_i5_5257u-472

Ik vroeg me al af waarom het op mijn Macbook Pro uit 2015 niet werkt.
Er staat inderdaad een nieuwe laptop op het programma, maar het zal geen Macbook meer worden. De toetsenbordproblemen, de touchbar en de prijs voor de 15"-reeks doet mij afhaken.

Verder ben ik wel tevreden van het 2015-model: SD-kaartlezer en de magsafe-aansluiting voor de lader, knap scherm en een fijn toetsenbord. Ik heb een snellere processor en meer RAM-geheugen nodig en die kosten lopen bij de huidige reeks Macs toch wel erg snel op.
Hetzelfde hier. Ik heb een Surface Pro aangeschaft om te proberen. Alhoewel het een waardige vervanger zou zijn voor een macbook (als ik een snellere gehaald had), merk ik toch wel een kwaliteit-verschil tussen zowel de hardware als software.

De trackpad van de Surface-lijn (ook de grote jongens) is goed maar niet super. De Surface Pro is het meest krasgevoelige apparaat dat ik ooit heb gehad. Ik kan mijn macbook jaren lang overal overheen schuiven en heb amper krassen erop. De Surface Pro had het geen week volgehouden en je ziet het metaal door de zwarte verf heen op de hoekjes. Ieder krasje in de zwarte lak toont glimmend metaal, en krassen heb je er zo op. Belachelijk. Toetsenborden van de Surface-lijn zijn uitstekend, en de Surface Pro is niet vouwbaar zoals de iPad Pro die ongeveer zo breekbaar is als een chocoladereep.

Windows blijft... windows. Het is sterk verbeterd, maar soms... Met name geluid-instellingen en netwerk-instellingen verspreid over 4-5 schermen stoort me. Ook gaat wisselen tussen audio-apparaten nog steeds niet probleemloos. Soms gaat het goed, soms gaat het niet goed. Bluetooth audio is nog steeds onbetrouwbaar. Stotteringen/haperingen zijn gebruikelijk, terwijl dezelfde apparaten (Logitech Bluetooth receiver, Sony SRS-X77, & B&W PX) prima werken op ieder ander apparaat (Apple Watch, Macbook, iPhone). Koppelen bluetooth apparaten is een hel (of ik snap gewoon niet hoe het werkt). De "connect" knop verschijnt soms gewoon niet. Dat de Surface PRO komt met Windows 10 HOME zonder schijfencryptie is belachelijk.* Display-scaling werkt OK maar nog steeds buggy.

Windows werkt prima, maar het is niet zo verfijnd als macOS. Unlocken met je gezicht (Windows Hello) is wel heilig trouwens. WSL werkt ook redelijk en kan niet wachten op WSL2.

Maar goed, de prijzen daartegen... De Surface Pro was een goede deal, qua prijs/kwaliteit verhouding. Ik kreeg er zelfs gratis een Dock bij.

*Je hebt zakelijke releases van de Surface Pro die met Windows 10 Pro komen. Een apparaat van Microsoft zelf met "Pro" in de naam moet met een OS komen met de volledige feature-set, ook voor "consumenten". Ik vind de scheiding tussen Pro en Home maar twijfelachtig. Waarom mogen thuis-gebruikers geen schijf-encryptie? Is het beveiligen van je persoonlijke gegevens alleen belangrijk in bedrijfsomgevingen?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 12 juli 2019 12:04]

Wel een puntje over dat krassen: Een MacBook leg je meestal op zijn onderkant neer, die rubber voetjes heeft waardoor de behuizing niet krast.

Als je een surface dichtgeklapt neerlegt dan heeft die dat voordeel niet dus krijg je ook veel sneller krassen. Ik heb er zelf ook een tijdje een gehad (maar had er Linux op ipv Windows en dat werkte niet geweldig). Maar de lak vind ik inderdaad ook geen goed idee.

Persoonlijk gebruik ik eigenlijk alleen maar desktops (ik ben niet dol op de ergonomie en kan niet tegen Apple's nieuwe toetsenborden). Maar als ik nu een laptop zou kopen dan zou ik een Thinkpad T-serie nemen. Fenomenaal toetsenbord en prima bouwkwaliteit.

Overigens gebruik ik alles door elkaar, zowel thuis als op werk :) Mac, Windows, Linux, beide mobiele OSen..

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 juli 2019 14:34]

Klopt, ik leg 'm nu ook altijd neer met de "cover" naar beneden, maar alsnog: Doe dat 1 keer niet en je hebt een kras erop.
maar het zal geen Macbook meer worden. De toetsenbordproblemen, de touchbar en de prijs voor de 15"-reeks doet mij afhaken.
De 2015 MBP werkt nog prima. Te vroeg om in te wisselen. Ik zat wel te wachten op deze feature (sidecar). Balen. Ik koop pas een MPB wanneer Apple zijn keyboard issue onder controle heeft.

Dat toetsenbord-probleem is toch wel een dingetje. Brengt toch een hoop schade toe aan Apple. Wanneer ik alleen het probleem op Internet zou tegen komen zou ik eigenwijs zijn en gewoon een nieuwe MBP kopen. Maar ook echt mensen om mij heen hebben problemen.
Dat is wel erg spijtig inderdaad... ik heb het idee dat op technisch niveau mijn MBP 2012 dat prima aan zou moeten kunnen... ja de compressie en vooral de Bluetooth-connectiviteit zou de bottleneck kunnen zijn (ik kan m'n MBP ook niet unlocken met m'n Watch bijvoorbeeld, de requirement is Bluetooth 5.0 denk ik), maar als ik de iPad kan verbinden met een Lightning kabel kom je een heel eind. HVEC is ook zoiets inderdaad, de extra processing die dit kost zal er ook mee te maken hebben.

Daar gebruik ik op dit moment XDisplay voor van Splashtop. Werkt wel, maar wel met wat vertraging.

[Reactie gewijzigd door DigitalExcorcist op 12 juli 2019 07:47]

ik kan m'n MBP ook niet unlocken met m'n Watch bijvoorbeeld, de requirement is Bluetooth 5.0 denk ik
Het heeft te maken met support voor 802.11v, en dit wordt niet ondersteund door de wifi-chipset in MacBooks van vóór 2013. 802.11v biedt de mogelijkheid om nauwkeurig te timen wanneer iets over wifi binnenkomt, en Apple gebruikt dit om te bepalen of een Watch zich binnen 2 of 3 meter van de laptop bevindt. Als dit 10 meter zou zijn, zou het een stuk minder veilig zijn, iemand zou je laptop kunnen unlocken terwijl jij bij het koffieapparaat staat.

Interessant artikeltje hierover.
Ooh vet... dat wist ik inderdaad niet. Leuk weetje!
https://support.apple.com...atch-apd4200675b8/watchos

Het zou moeten werken met alle Apple Watches en Macs vanaf 2013. Dus Bluetooth 4.0 is het vereiste.
Ah... maar goed, ik heb een MBP 2012 .. dus die valt om een andere reden af denk ik.
Dit is de sellingpoint van Apple geworden. Nieuwe features in de software wat alleen op nieuwere modellen te gebruiken is. Wil je dit ook? Moet je upgraden, erg jammer, hier jaag je de “normale” gebruikers terug naar Windows.
Beetje kort door de bocht.

Hét sellingpoint van Apple is altijd de gebruikerservaring geweest en sommige features vereisen schijnbaar nieuwere hardware om die te kunnen garanderen.

Neemt niet weg dat ook Apple uiteraard graag nieuwe hardware verkoopt natuurlijk, maar ikzelf heb nooit een feature gezien die mij het upgraden of verlaten van de Mac waard was. Doorgaans meer van de categorie "nice to have", net zoals SideCar nu ; ik ga er echt geen nieuwe iPad voor kopen.
“Kort door de bocht” ben ik niet mee eens. Laat het duidelijk zijn, ik gebruik al 15 jaar Apple hard en software en zal het blijven gebruiken maar Apple implementeert nu met elke software update een feature die op oudere systemen niet te gebruiken is. Als ik een laptop uit 2010 pak kan ik daar gewoon Windows 10 op zetten zonder problemen, mijn 2012 iMac (bto van 2800 euro) krijgt nu waarschijnlijk de laatste update. Het zal deels ook aan de hardware liggen die bepaalde functies niet lekker laten lopen maar het valt mij op en blijkbaar mag je niks onaardigs over Apple zeggen.
Als jij een laptop uit 2010 pakt heb je ook moeite met DirectX 12.weetikhoeveel die standaard in Windows zit. Dat ligt niet zozeer aan 'de laptop', maar aan de hardware in die laptop. Out of the box ga je ook geen bluetooth 5.0 krijgen, usb 3.1 of wat dan ook.

Als je OS dan een feature inbouwt die voor een goeie ervaring BT5 of USB3.1 nodig heeft ga je dat ook op je oude laptop niet redden. Neem Windows Hello, dat werkt ook niet met alle hardware van 9 jaar geleden samen.
Dan heeft Apple er meer baat bij om dit met oudere iPhones te doen, zoals dat bij Android gebeurt; na 2 a 3 jaar niet meer ondersteunen, want aan iPhones verdienen (216 miljoen verkocht in 2017) ze heel veel meer dan aan die 5 miljoen macs die ze gemiddeld per jaar slijten. Dus er klopt iets niet aan je verhaal, of Apple heeft geen verstand van geld verdienen.....
Ga eens kijken hoe dat verliep met de iPad 3 (retina) en de IOS updates ...
Juist ja, had amper 3 jaar support.
En Airdrop was Alleen vanaf de iPad 4 terwijl de 3 met een Jailbreak ook gewoon Airdrop kon gebruiken.
Onzin dus dat van hardware want een simpele software truc zorgde ervoor dat het opeens wel kon.

Iedereen gaat prat op de 5S met mega lange support maar duik eens wat dieper in de functies en je ziet dat bepaalde features helemaal niet terug komen in oudere modellen terwijl ze wel het laatste OS hebben.

Kortom, ja ... Er wordt middels software wel degelijk hardware eruit gedrukt.
Ga je weer lekker oude cherrypicker? Hier heb je een overzicht van alle iPhones en iPads en wat de maximale iOS versie is:

https://everyi.com/by-cap...for-ipod-iphone-ipad.html

De iPhone 1, 3G, iPad 1 waren de eerste, qua hardware vrij zwakke iteraties van een nieuw product. De iPad 3 en iPhone 4 waren de eerste modellen die Retina kregen en zaten vanaf het begin al op het randje om zo veel pixels te pushen. Dat zijn de énigen uit deze lange, lange lijst die qua OS updates niet zo lang meegegaan zijn.
Jij snapt het niet ...
De ondersteuning moet niks te maken hebben met de kracht van de machine.
Mensen doen veel langer met tablets dan telefoons, dat is een feit.
Je hoeft niet steeds de nieuwste snufjes en updates erop te krijgen maar je moet wel de optie hebben om updates te kunnen krijgen van de apps die erop staan en goed werken !

Enig idee hoe IOS werkt mbt update van de apps ??
Juist ja, vaak wordt de app update niet toegestaan omdat men eerst moet updaten naar het hogere OS en die laatste bied men dus niet.
Kortom, je houd een prima werkende machine ansich waar je werkelijk niks meer mee kan doen vwb nieuwe apps of updates.

Snap dat jij het verwaarloosbaar vind omdat het maar om een paar devices gaat in de hele lange lijst maar je praat hier wel over miljoenen exemplaren.
Enig idee hoe IOS werkt mbt update van de apps ??
Ben al zeven jaar full-time apps aan het bouwen but school me
Juist ja, vaak wordt de app update niet toegestaan omdat men eerst moet updaten naar het hogere OS en die laatste bied men dus niet.
Je koopt die dingen niet nieuw na vijf jaar maar je hebt hem al langer in je bezit. En dat betekent dat je het gros van je applicaties en games al geinstalleerd hebt. Vaak zelfs games die op een nieuwere niet meer werken want 32-bit only. Ook ga je als je echt een populaire app hebt je support voor oudere versies ook helemaal niet weghalen. WhatsApp heeft het nog jaren gedaan op een iPhone 4 aangezien zo veel mensen nog op een oudere versie zaten. Idem dito voor iOS 5 support voor iPad apps omdat daar de eerste iPad op is blijven steken.

Pas als je in je statistieken ziet dat het echt 5% of lager is dan ga je overwegen geen support meer te geven. Dat lijkt me bij Android devices niet beter gaan, gewoon een kwestie van economie. En je oudere device staat nog steeds vol met alle applicaties die je er al opgezet hebt. Hij houdt niet ineens op met werken.
Met Android hangen de apps niet per definitie vast aan de OS versie. Bij IOS wel.
Heb een Android autoradio met een bejaarde Android 4.x erin. Gaat nergens meer over, echter ik krijg nog steeds updates van apps gepushed en dat houd de apps werkbaar en bij de tijd.
Zelfs YouTube music die ten tijden van Android 4.x nog niet bestond.

Als het met IOS niet zou kunnen dan heb ik er vrede mee maar als ik via een Jailbreak WEL Airdrop kan gebruiken dan is het voor mij heel simpel. Bepaalde functionaliteit is er bewust uit gelaten die niets te maken heeft met hardware beperkingen.
Dan hebben we het ook over een whopping 10% van alle Android gebruikers en dan zou ik die versie ook nog ondersteunen als ontwikkelaar.

Lager dan iOS 11 is maar 6% bij iOS en daarom ondersteun ik vanaf iOS 11 voor een nieuwe app en laat ik support voor iOS 9 en 10 meestal gewoon zitten als het er al in zit bij een lopende app die niet heel specifiek dingen uit iOS 11 of later moet gebruiken.
Met alle respect, maar dit is niet zo'n sterk voorbeeld. Wat voegt YouTube Music toe, wat eerst niet kon?

Apple gebruikt bij Airdrop en andere continuïteit-functies bluetooth en / of wifi functies die pas in een bepaalde chip-generatie aanwezig zijn. Het is gebeurd dat in de helft van de iPhones van dat nummer een andere leverancier chip zit, of dat het model halverwege overschakeld is. Dan kun je het met de hand soms forceren (op de Mac of op iOS met een jailbreak) maar dan is het dus maar afwachten of het echt werkt.

Overigens is het wat updates en compatibiliteit betreft op Android echt niet beter.

Ik heb bijvoorbeeld uitgebreid gekeken naar de mogelijkheden van een Android autoradio voor in m'n pre-CarPlay auto, omdat die betrekkelijk goedkoop zijn ten opzichte van een inbouw-CarPlay apparaat, maar hoe meer ik er over te weten kwam, hoe minder enthousiast ik werd. Daarom heb ik er na het nodige uitzoek-werk toch maar vanaf gezien.

Er zijn namelijk nogal wat beperkingen. Juist met updates zijn er nogal eens problemen. Daarnaast is Android Auto is nog steeds niet beschikbaar in de Store. [Android Auto] Is niet te installeren

De meerwaarde van een 'smart radio' met Android of iOS is voor een groot deel nou juist dat het via Android Auto / CarPlay naadloos aansluit bij de rest van het eco-systeem.
Ik wil ermee zeggen dat recente apps alsnog aan een stokoud OS zijn toegevoegd (YT music).
Je ziet dus dat zelfs een oud OS wat GEEN updates meer krijgt nog wel in staat is om updates te verspreiden voor de apps zelf zonder dat die apps gelocked zijn aan een OS versie.

Airdrop werkte prima tussen moderne devices en de jailbbroken Ipad3 en dat geeft aan dat de hardware geen enkele beperking was voor Airdrop, en toch zat het er niet in.
Lekker handig, toen ik mijn 64GB Ipad 3 verving door een Ipad Air 2 met 128GB en alle data (met name foto's en video's) wilde overzetten.
Zonder bokkesprongen was ik gewoon NIET in staat van de ene device alles over te zetten naar het andere.

Vwb car audio met een Android device. Nee, perfect is het niet maar ik hoef ook geen complete integratie. Het voorlezen van smsés en dicteren van een bericht hoeft voor mij niet.
Belangerijk voor mij is navigatie, spotify, Youtube en internet radio en dat werkt er prima op.
Voor 300 euro heb ik een veelzijdiger systeem als de infotainment in de meeste wagens waar men lachend 2K voor betaald.
Ik wil ermee zeggen dat recente apps alsnog aan een stokoud OS zijn toegevoegd (YT music).
Je ziet dus dat zelfs een oud OS wat GEEN updates meer krijgt nog wel in staat is om updates te verspreiden voor de apps zelf zonder dat die apps gelocked zijn aan een OS versie.
Dit zou je op kunnen vatten als: iOS apps op een iOS versie die geen updates meer krijgt, krijgen zelf ook geen updates meer. Dit klopt natuurlijk niet. Dat is aan de developer.

Daarbij: De YT Music app kwam uit in 2015. Android 4.4 is van 2013. Dus het is nou niet bepaald dat YT Music 'nog voor een stokoud OS' nieuw is uitgebracht. ;)


Maar ik begrijp wel waar je heen wil: Niet alle nieuwe features zijn via updates beschikbaar voor alle bestaande iOS apps. Er zijn beperkingen omdat Apple grenzen stelt aan welke functionaliteit op welke versie van iOS beschikbaar is. Bij Android lijkt die restrictie niet aanwezig.

Dit klinkt mooier dan het is. Het is natuurlijk niet 'zomaar' een willekeurige grens die gesteld wordt. Nieuwe functies vragen soms bijvoorbeeld meer rekenkracht en maken een iPad 3 onhandig traag en de accu gaat er ook sneller van leeg. Dat is nou net wat je als gebruiker niet wil. Daarnaast is er natuurlijk de hardware die simpelweg nieuwe functies biedt, die de oude nog niet heeft. Een aparte chip die over het ontsleutelen gaat bijvoorbeeld, of een nieuwere versie van Bluetooth ondersteund.

Dan kun je wel met alle geweld je apparaat toch updaten, maar je kan natuurkundige grenzen er niet mee oprekken. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor Android, alleen geeft Google meer ruimte aan devs om dat zelf op te rekken.


Als derde is er de wens voor uniformiteit, die ik al noemde: Als de iPhone 5 oorspronkelijk met Bluetooth 3 geleverd werd, maar nog 5 jaar leverbaar was, heb je kans dat de hardware van die latere iPhone 5's een chip heeft die toch al Bluetooth 4 aan boord heeft en dat Apple tóch dat niet laat gebruiken, om het overzichtelijk te houden. Dit apparaat valt in die categorie en die kan dat.
Airdrop werkte prima tussen moderne devices en de jailbbroken Ipad3 en dat geeft aan dat de hardware geen enkele beperking was voor Airdrop, en toch zat het er niet in.
Dit is een interessant voorbeeld. Wij hebben ook een iPad 3 (een originele uit 2010) en die ondersteunt ook geen AirDrop. Dat is ook niet zo vreemd aangezien dat al sinds de start van AirDrop is, een jaar later, in 2011.

Het is waar dat Apple soms hardware deels al eerder inbouwt en toch pas later vrijgeeft maar in dit geval niet.
Lekker handig, toen ik mijn 64GB Ipad 3 verving door een Ipad Air 2 met 128GB en alle data (met name foto's en video's) wilde overzetten.
Zonder bokkesprongen was ik gewoon NIET in staat van de ene device alles over te zetten naar het andere.
Bokkensprongen? Je kunt toch gewoon via je iCloud je Apple account overzetten? Ze hebben ook gewoon nog allebei een USB-connector dus het kan ook nog via de computer en er zijn ook nog speciale apparaatjes voor te koop. Mogelijkheden genoeg. Je hoeft je iPad niet te jailbreaken of zo.
Vwb car audio met een Android device. Nee, perfect is het niet maar ik hoef ook geen complete integratie. Het voorlezen van smsés en dicteren van een bericht hoeft voor mij niet.
Ik gebruik dat ook niet, maar ik rij dan ook weinig en meestal korte stukjes. Afgezien daarvan gaat die integratie verder dan alleen een verlengstuk van het (touch screen) scherm en speakers.
Belangerijk voor mij is navigatie, spotify, Youtube en internet radio en dat werkt er prima op.
Voor 300 euro heb ik een veelzijdiger systeem als de infotainment in de meeste wagens waar men lachend 2K voor betaald.
Het is heel verschillend. Bij een nieuwe Mercedes zit je vaak gelijk aan een heel pakket vast als je fabriek-af een betere 'radio' wil en dat kost al gauw een paar duizend euro. Onbegrijpelijk. Aan de andere kant is CarPlay bij het gros van de auto's mee te bestellen. Verder heb je nu een Pioneer avh-a3100dab met CarPlay en DAB+ voor € 250. :)
Als jij een Ipad 3 64GB ramvol hebt staan heb je weinig aan de standaard cloud met maar liefst 5GB.
Okay, upgrade tegen betaling maar 50GB volstaat ook niet dus moet je naar de 3 euro per maand constructie om dat mogelijk te maken.
Overigens zet de cloud NIET alles 1 op 1 over, zelfs bij een backup staan dingen in een andere volgorde en moet je gaan lopen downloaden voor allerlei apps voor de inapp purchases, moet je iedere app apart langs en het is dus niet zo dat je een backup terug zet en klaar bent.

Aan de computer met itunes heb ik slechte ervaringen mee (windows). Als je niet oppast en verkeerd synchroniseert ben je je bestanden ook op de computer kwijt.

Devices die je eraan kan koppelen zijn leuk, maar ook daar kan je niet alles overzetten. Heb een Sandisk Ixpand maar je kan bijvoorbeeld niet even muziek over zetten die je op de ipad hebt gezet.
Andersom kan jij mp3's NIET op de nieuwe zetten en ze dan ook native af te spelen zijn in IOS. Ze worden geparkeerd in de Sandisk app en daar kan je dan met een zeer matige player de boel afspelen.
Met foto's gaat dat wel goed en worden ze opgenomen in de fotorol (heen en terug).

Kortom, er is geen enkele oplossing die alles zo even over zet 1 op 1 naar de ander.
Overigens ben ik aan mijn 5e Ipad dus durf wel te zeggen dat ik redelijk wat ervaring heb mbt het gebruik ervan.
Ik kan alleen maar bevestigen dat backups maken, terugzetten en dergelijke van iPad en iPhones lang niet altijd 100% soepel verliep. De minder leuke kanten van Apple-spul zal ik nooit proberen goed te praten, want ze zijn soms best irritant :X

Alleen.. Als er van de 100 eigenschappen en opties bij wijze van spreken 1% ruk is – en die 1% is altijd wel te vinden, als je maar lang genoeg zoekt, bij elk product van elke fabrikant, dan wordt daar vervolgens alle aandacht op gericht.

OK, zo werkt de media nou eenmaal en dat heeft ook goede kanten. Maar er dan nog een schepje bovenop doen door te stellen dat het bij een ander systeem beter is.. Tja, dat heeft gewoon niets meer de realiteit te maken. Die 'andere' heeft juist meer nadelen, alleen niet altijd synchroon aan iOS.

Ik ben bij ons in de familie / kennissenkring / zakelijks sfeer 'de aangewezen persoon' om om technische hulp te vragen als het ingewikkeld wordt. Vandaar dat ik nog wel eens gevraagd werd de inhoud van een oude telefoon over te zetten op een nieuwe.

Ik gok dat je dat ook wel eens gedaan hebt. Soms valt het mee, maar soms kom je ook in een doolhof van software terecht, met vooral veel doodlopende paden. Bij de een wordt je apparaat niet herkent, bij de ander moet alles via een supertrage cloudfunctie. Dan verdwijnt er weer data of het telefoonboekje wordt compleet vernaggeld. Dan merk je dat het Apple nog niet zo slecht is allemaal. Dat mag ook wel eens gezegd worden.
Ik speel dezelfde rol in de familie en heb mijn ouders op een ipad (simpelweg de beste tablet die er is !) maar hun smartphones zijn Android.
Kan ik mbv van 1 email adres en ww alles weer installeren na een nieuwe phone of clean install.
Werkt stukken beter vind ik als met IOS al is het alleen maar op de meer bruikbare Cloud service van Google waar je sowieso meer data kan hebben, alles in de cloud kan trappen, beter zicht heb op de cloud inhoud en het je geen geld kost (voor hun is de gratis versie genoeg, terwijl IOS cloud niet bruikbaar is met 5GB, slaat nergens meer op).

1 ding moet je WEL doen. ALLES maar dan ook alles bij invoer standaard op Google.com aanvinken en klaar. Dus ieder nieuwe telefoonnumber, adres, etc. 1x Google default maken en het is in de hand.

Mooie is dat je heel makkelijk op de computer via Gmail alle adressen, nummers, agenda en alles kan beheren. Waar dan ook ter wereld.
Met icloud vind ik die inzichtelijkheid, bewerkbaarheid en ease of use een stuk minder.

Overigens zelf gebruik ik een Ipad pro, Android flagship, Windows Surface Pro en PC.
Macbook air geprobeerd maar kon er niet aan wennen, gevoel dat ik jaren terug in de tijd ging qua workflow en software, wellicht omdat ik te diep in Windows zit en er alles mee kan.
Ik had op de verkeerde persoon gereageerd, maar je gaat functies uit DirectX 12 voor Windows 10 ook niet krijgen op PC's van 10 jaar oud die ternauwernood nog Win10 kunnen draaien. Om een voorbeeld te noemen. En Windows Hello gaat óók niet met alle hardware zomaar werken.

Soms gaat een OS gewoon verder waar oude hardware stopt.
Heel logisch .. Als je hardware aan wilt spreken die een oude machine niet heeft dan houd dat idd op.
Maar als jij de nieuwste versie van een app die je al jaren gebruikt wilt hebben dan loop je soms tegen OS beperkingen aan. Heeft vaak NIKS te maken met hardware want de app maakt geen gebruik van extra camera's of wat dan ook maar heeft software matige updates en die hebben vaan niets met hardware te maken.
Dit ligt natuurlijk aan de dev van de app maar niet helemaal:

Apple gaat er altijd prat op dat een hoog percentage het laatste OS draait. Ze maken het devs lastig als hun nieuwere apps niet compatible zijn met het nieuwste OS (logisch).
Hierdoor zie je vaak dat een hoger OS nodig is terwijl de app maar kleine aanpassingen heeft maar vanwege het updatebeleid zich conformeert aan het laatste OS en je staat dus te kijken.

Vind het zonde dat een apparaat zoals een ipad3 die PRIMA te gebruiken is in weze door software gewoon de markt wordt uitgedrukt en men het gooit op verouderde hardware terwijl die hardware nog jaren simpele taken prima kan uitvoeren.
Kleine correctie: Apple verkoopt tussen de 4 en 5 miljoen Macs per kwartaal. Scheelt een factor 4.
Windows 10 heeft nu ook DirectX 12, en alle features van DX12 ga je ook niet krijgen met een laptop van 9 jaar oud die na de nodige aanpassingen (SSD schijf, RAM) Win10 kan draaien. Dus?
Ow, geen idee, ik gebruik Apple thuis en geen windows.
Ik beiden (privé Mac, zakelijk Windows) maar het gaat meer om het principe. Nieuwe hardwarefuncties op oude machines ga je bij geen enkel OS krijgen, Mac noch Windows.
Dat weet ik en dat vind ik heel normaal. Waarom ageer je tegen mij?
Hmm vreemd, ik had willen reageren op @Bomberman71 z'n relaas dat 'nieuwe functies soms niet naar oude devices komen'... niet op jouw verhaal. Je hebt gewoon 100% gelijk :)
Het is een technische limitatie in dit geval.
"...en blijkbaar mag je niks onaardigs over Apple zeggen"

Van mij wel hoor ;-)

Ik zal mezelf geen fanboy noemen, maar gebruik toch wel erg graag Apple producten, ondanks dat ik me steeds minder kan vinden in de prijzen en beslissingen als het waardeloze keyboard vd nieuwe MBP en het gedrocht van een USB-C lader (weg is de elegantie van de magsafe lader!), geklojo met adapters om een USB stick te kunnen gebruiken.

Wel blijf ik vierkant achter Apple's beleid omtrent gebruikerservaring staan, want dat is voor mij de reden om nog steeds Apple te kiezen ondanks de hoge prijzen.

/off topic
Ik kan me nog herinneren dat toen Windows met de Aero interface kwam, ik deze ook niet kon gebruiken door een te slechte videokaart bijvoorbeeld. Dat sommige features door technische limitaties niet gebruikt kunnen worden is spijtig, maar hoe ga je anders vooruit? Ergens moet je keuzes maken.

Als iets niet beschikbaar wordt gemaakt op een ouder model terwijl het technisch wel mogelijk is en goed performt, dan is het idd een kwalijke zaak. Maar dat is altijd de afweging.
Vaak zit er wel een technische reden achter. Hogere doorvoersnelheid van bt5.0 bijvoorbeeld wat oudere Macs simpelweg niet in de hardware hebben zitten. De onhebbelijkheid van Apple is dat het dan uitgeschakeld wordt voor oude(re) systemen omdat ze niet dezelfde performance kunnen halen tov. de nieuwere Macs. In plaats van je dan de keuze te geven het tóch te doen wordt het maar helemaal uitgeschakeld.

(Hoewel je altijd mensen hebt die hardop gaan lopen mauwen dat "de performance ruk is" en "Apple dus ondermaats presteert" wanneer ze die functie wél zouden gebruiken en het iets trager loopt. Vergelijk het met het geneuzel dat je nu al op de sociale media en fora ziet over beta-software: mensen draaien iPadOS Beta 1 of 2 en klagen hardop dat hun favoriete app niet meer werkt. Ja wat verwacht je... what part of "beta" don't you understand...)
Het is een beetje een kwestie van beiden.

In veel gevallen zit er inderdaad een reden achter. Zoals in dit geval de hardwareversnelling van HEVC.

In veel andere gevallen is er echt geen reden en is het puur om marketingredenen gedaan. Bijvoorbeeld: De eerste iPhone kreeg nooit MMS toen die op de iPhone 3G geintroduceerd werd terwijl dit puur en alleen een softwaredienst was. Mijn powerbook destijds kreeg geen 2-vinger scrolling terwijl de hardware het wel gewoon aankon.

En zo zijn er zat meer dingen geweest waar de reden niet technisch was. Vaak is er omheen te werken met softwarehacks of soms door een ander type netwerkkaart te installeren.
NIeuwere modellen? Mijn Macbook Pro van late 2013 wordt (6 jaar na dato) nog ondersteund. 2012 modellen dus ook nog, zo blijk uit het artikel.

Overigens blijkt dit dus te zijn doordat de hardware gewoon features mist.
"Er is al heel veel software die hetzelfde kan"

Tja, van een afstandje lijkt alles hetzelfde, totdat je dichterbij komt. Of in dit geval, totdat je het gaat gebruiken. Ik heb zelf ook verschillende tools geprobeerd (b.v. Duet) om mijn iPad als draadloos scherm te gebruiken, ronduit kansloos. Die lag, en de belabberde resolutie/compressie, vreselijk. Persoonlijk vind ik dat onwerkbaar.

Ik heb zelf Sidecar nog niet kunnen proberen maar op https://techcrunch.com/20...ife-after-apples-sidecar/ vind ik zinnen als "The latency is barely perceptible". Mocht dit inderdaad zo lekker werken dan komt er voor mij een nieuwe MacBook Pro, want mijn MacBookje gaat dit helaas niet meer ondersteunen. Daarnaast de volledige ondersteuning van de Apple Pencil zodat je je iPad gewoon als tekentablet voor je Mac kan gebruiken, daar heb ik nog geen andere tool voor kunnen vinden.

Ik heb wel begrepen dat de iPad binnen een straal van een paar meter van je Mac moet zijn omdat het een soort direct Wifi oid gebruikt. In die zin zal er nog wel een tijdje een (kleine) markt blijven voor een partij als b.v. Duet die over grotere afstand kunnen werken.
Catalina even geprobeerd maar al snel kwam ik er achter dat de Bitwarden Safari plugin niet werkte.
Nu niet en waarschijnlijk nooit meer.

Weer teruggegaan naar Mojave dus...
Als je het topic leest ligt het wel aan de developers die Safari niet meer ondersteunen. Niet zozeer Apple dus.
Ja maar het komt door een verandering van Apple in de manier waarop extensions werken. De nieuwe vereisen Swift of Objective-C waar de developer van bitwarden geen verstand van heeft.

Ik ben zelf al een tijdje over op Firefox omdat de password manager die ik gebruikte ook al niet werkte. En zo heb ik dezelfde ervaring op alle platformen die ik gebruik: Mac, Windows, Linux en zelfs Android (DeX desktop mode). Bovendien heeft Firefox container tabs zodat ik meerdere sessies tegelijk kan gebruiken (heel handig om bijv. in te loggen op mijn prive O365 cloud en die van mijn werk tegelijk).

Ik hoor alleen wel veel klachten over het accugebruik van Firefox vergeleken met Chrome of Safari. Voor mij geen issue want ik gebruik alleen desktop Macs.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 juli 2019 14:38]

FF gebruiken als iedereen? :)
Heb maar 1 vraag, een vraag die ik al sinds het begin van OSX heb.
Wanneer werkt externe scherm eens normaal? Dus dat ik een venster, kan uitrekken over 2 schermen heen. Dat is echt het enigste wat ik van Apple wil.
Wat is normaal? In Windows maximaliseer je ook op enkel je actieve scherm.
Als je wil stretchen kan dat volgens mij ook?
https://helpcenter.steinb...-across-multiple-displays
Merci, nu ben ik weer blij :)
Ben je er wel van bewust dat met deze versie van Mac OS, 32 bit echt verleden tijd is.

Al je oude games of software dus even checken of deze 64 wordt of al beschikbaar is voordat je overstapt.
Mocht je makkelijk willen kijken of dit bij jou zo is gebruik dan deze stappen.

Appeltje > Over deze Mac > Systeemoverzicht > Programma's (onder software).
Scroll even naar rechts done. (Alles met 'Nee' werkt dus niet standaard meer na de Upgrade.
Vaag wist ik dit, maar ik kon het inderdaad in het artikel niet terugvinden. Dus bedankt voor het alsnog melden. Zelf heb ik geen Apple Mac maar mijn vader wel en die is helaas voor foto- en bewerking gek op het oude allang niet meer ondersteunde Google Picassa. Maar ja met Catalina moet die toch echt over op een ander programma. Alleen voor zover ik iets kon vinden/zoeken heb ik niet echt een geschikt alternatief kunnen vinden. En de meeste oudere mensen hebben sowieso moeite met overstappen naar andere programma's
Music.app lijkt vooralsnog gewoon een gestripte versie van de oude iTunes codebase te zijn (dus met video en device management eruit) en geen compleet nieuwe app. wat op zich goed nieuws is voor de migratie (geen nieuwe app met minder krachtige management features of nieuwe bugs), maar nieuwe features zitten er dus ook niet echt in.

Je zal wel de applicatienaam in al je custom scripts moeten veranderen maar verder werken ze vooralsnog allemaal.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 12 juli 2019 08:43]

Weet iemand of je wanneer je sidecar gebruikt de iPad als tweede toetsenbord kan gebruiken?

Iets dat mij interessant lijkt als je in een andere keylayout iets wilt typen. (zoiets als Chinees of Russisch)
Dat kan niet, en gaat waarschijnlijk ook niet kunnen. Het werkt gewoon als normaal scherm en ondersteund geen touch als muis input (want niet precies genoeg voor MacOS) of virtueel toetsenbord (want dan zie je het beeld niet meer). Je kunt wel de Apple Pencil in Sidecar gebruiken, waardoor je het kunt gebruiken om te tekenen op de Mac.
Dank voor t uitleggen....
Het gevaar voor Apple, en wellicht de vrees van powerusers, is dat ontwikkelaars voor gemak zullen kiezen en geen uitgebreide programma's specifiek voor macOS meer ontwikkelen, maar het simpelweg bij de iOS-versie zullen houden.
Dit is mijn vrees ook. Apps lijken soms al simpeler te worden, neem Apple's rebrand van iWork en Photos. Ook is de Home app eigenlijk gewoon een bedieningspaneel zoals die ook op iPad draait.

Daarnaast ben ik ook wel bang dat meer standaarden die op de Mac (of desktop/laptop algemeen) werken, zoals drag and drop. Apple heeft met Photos al bewezen dat ze dit om zeep kunnen helpen.
Ik blijf het grootste pluspunt van de Mac vinden dat apps er doorgaans op 2 of 3 gestandaardiseerde manieren uit zien. Het is eigenlijk altijd logisch waar je bepaalde zaken vind. Iets wat bijvoorbeeld op Windows niet meer is.
Dat is een goed punt inderdaad. Ik hekel ook de UWP applicaties op Windows. Ze zijn gemaakt als tablet apps en dat werkt niet goed op een desktop. Apple heeft echter wel strikte eisen aan de over-te-zetten apps maar we zullen in het begin wel veel experimentatie zien. Ik hoop maar dat het allemaal goed bruikbaar blijft.
Ik bedoel niet alleen de UWP apps (die ik overigens heel erg vind inderdaad) maar ook apps zoals virusscanners met een bont UI die nergens opslaat en zeker niet in het standaard Windows venster design past.
Dat ligt toch echt aan de UWP applicatie zelf. Ondertussen gebruik ik meerdere UWP applicaties op mijn desktop. Als de apps gelijk zijn in features, heeft de UWP versie bij mij de voorkeur. Is toch een heel stuk zuiniger op de hardware. Windows kan hier ook veel zaken beter regelen, zodat ik mezelf weer een stukje minder bezig kan houden met basaal beheer van mijn OS.

Edge is -nog- UWP. Whatsapp werkt ook fijner dan web.whatsapp.com. De Xbox BETA app werkt ook prima. Skype ook. Netflix. Your Phone gebruik ik wel eens.Een aantal games die ik speel zijn daadwerkelijk geport naar UWP.

UWP apps hebben bij mij ondertussen de voorkeur over Win32. Ik kan niet wachten tot een paar andere apps ook over gaan.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Nederland

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True