Microsoft nam tien jaar geleden afscheid van Windows XP

Het is vandaag exact tien jaar geleden dat Microsoft is gestopt met de ondersteuning voor Windows XP. Het Amerikaanse techbedrijf trok op 8 april 2014 namelijk de stekker uit de Extended Support-fase voor het populaire besturingssysteem uit 2001.

Microsoft bracht op 8 april 2014 nog een allerlaatste beveiligingsupdate uit voor het besturingssysteem waarmee onder andere lekken in Internet Explorer 6, 7 en 8 en Microsoft Office 2003 werden gedicht. Het Amerikaanse techbedrijf had zijn klanten de maanden voordien nog gewaarschuwd voor de end-of-life-stempel van Windows XP en gebruikers ingelicht over de noodzaak om over te stappen naar Windows Vista, de opvolger van het besturingssysteem uit 2006. Het bedrijf deed dit onder andere via pop-ups en via servicepunten in elektronicazaken.

Windows XP kwam in oktober 2001 op de markt. Het besturingssysteem moest het geflopte Windows ME opvolgen. Het was het eerste volwaardige 32bit-consumentenbesturingssysteem van Microsoft en was gebaseerd op Windows NT. Windows 95 en 98 waren deels gebaseerd op MS-DOS. Windows XP werd bij zijn release goed ontvangen vanwege de verbeterde stabiliteit, relatief goede prestaties, multimediacapaciteiten, ingebouwde netwerkmogelijkheden, nieuwe taakbalkfuncties en ondersteuning voor ClearType. Windows XP werd met een opgefriste en kleurrijke gebruikersinterface uitgerust en bevatte een achtergrondafbeelding die ondertussen wereldwijd bekend is: Bliss. Deze foto van groene heuvels met blauwe lucht bleek overigens al in 1996 te zijn gemaakt. In 2023 publiceerde Microsoft een nieuwe 4k-versie van deze achtergrondafbeelding.

Windows XP

Windows XP kwam aanvankelijk in twee verschillende edities uit: Home en Professional. Die eerste versie was voornamelijk op consumenten gericht, terwijl Windows XP Professional voor zakelijke gebruikers en power users was bestemd. Microsoft bracht tijdens de levenscyclus van het product nog enkele afgeleide versies op de markt zoals onder andere Windows XP Media Center Edition, Windows XP Edition N, Windows XP for Embedded Systems voor kiosken, een versie voor tablets en een 64bit-versie.

Windows XP was populair bij gebruikers en bleef dat ook na de introductie van Windows Vista in 2006. Uit cijfers van statistiekbureau StatCounter blijkt dat meer dan 75 procent van alle Windows-gebruikers in 2009 nog steeds in de weer was met Windows XP. Toen Microsoft op 8 april 2014 de stekker uit de Extended Support-fase voor Windows XP had getrokken, maakten wereldwijd nog drie op de tien computergebruikers gebruik van Windows XP. Windows 7 was toen al vijf jaar op de markt en had dat jaar een marktaandeel van bijna 50 procent.

Microsoft stopte op 8 april met de Extended Support-fase van het besturingssysteem, maar het Amerikaanse bedrijf bracht de jaren daarna ook nog enkele noodpatches uit om nieuw ontdekte malware- en virusdreigingen tegen te gaan. Dat gebeurde onder andere in maart 2017 en in maart 2019.

Bootscreen - Windows XP
Bootscreen - Windows XP

Door Jay Stout

Redacteur

08-04-2024 • 19:56

134

Reacties (134)

134
134
94
0
0
29
Wijzig sortering
Apart dat nog niemand hier begon over Windows 2000 Professional, de "echte" voorloper van XP die zakelijk ook nog lang ondersteund werd, draaide veel lichter dan XP en had minder "startproblemen"(Windows XP werd vanaf SP2 pas ook zo bruikbaar dat je Windows 2000 ermee ging vervangen). En dan staat er ook een fout in dit Artikel, want de bewering dat "Het was het eerste volwaardige 32-bit besturingssysteem van Microsoft en was gebaseerd op Windows NT." was dat dus.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_2000

[Reactie gewijzigd door mjansen2016 op 22 juli 2024 19:20]

Ik zat ook aan 2000 te denken.
Die was toch ook al 32 bit?

[Reactie gewijzigd door freshy98 op 22 juli 2024 19:20]

NT 4.0 volgens mij ook. Windows 9x was nog een soort hybride, sommige dingen 16 bit en delen 32bit.
NT 3.1 zelfs: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Windows_NT_3.1
Dat gaat dus al heel ver terug!
Windows 9x was een hybride inderdaad, nog veel 16 bit MS-DOS applicaties die toen gebruikt werden en meestal niet werkten op de NT versies.
Het heeft dus nog best lang geduurd tot het voor de consument 100% geschikt was.

Hoewel de transitie van 32 naar 64bit ook lang geduurt heeft in mijn beleving.
De transitie van 32 naar 64 is nog steeds bezig bij sommige fabrikanten.... Er wordt nog steeds bakken aan 32 bits only software uitgebracht, onbegrijpelijk.
Waarom is 32-bit zo'n probleem in jouw ogen?

Compileer tijden van een applicatie in 32-bit liggen significant lager dan dezelfde applicatie compileren in 64-bit.

Ben je veroordeeld tot Embarcadero om je C++ applicatie in te maken c.q. te onderhouden, dan kom je er ook heel snel achter dat de 32-bit debugger beter/sneller/behulpzamer is dan de 64-bit debugger. Wat komt omdat deze niet door dezelfde maker zijn gebouwd. Goed, dat is een probleem dat minder groot is bij andere makers van software om software mee te maken.

En als je vantevoren al een heel goed idee hebt over hoe je applicatie gebruikt zal gaan worden, mede mogelijk gemaakt door in steen gebeitelde spec's (Scrummers zijn minder agile dan ze denken, want met de vorige opmerking heb ik ze toch echt tegen de schenen geschopt), passen de gestelde limieten in de range die 32-bit kan omvatten, dan is een 32-bit applicatie niet beter/slechter dan een 64-bit applicatie.

Natuurlijk, met een 64-bit applicatie kan je meer aanspreken. Voor een heleboel applicaties is dat ook beter. Nu dat 64-bit processoren al zo lang uit zijn en het aantal 32-bit processoren nu zodanig laag is, kan ik me wel voorstellen dat fabrikanten van processoren het 64-bit gedeelte van hun processor flink zijn gaan optimaliseren. Dat zal bij de meeste gebruikers de 64-bit applicatie variant ondertussen ook net wat sneller hebben gemaakt dan de 32-bit applicatie variant.

Vraag me daar wel bij af, Intel heeft een berg patenten met 32-bit processoren, terwijl AMD dat heeft met het 64-bit gedeelte van de intel processor. Intel en AMD hebben toen ooit eens afgesproken dat AMD niks vraagt aan Intel als het gaat om AMD patenten en Intel vraagt niets voor hun patenten aan AMD als het gaat om 32-bit. Nu dat 32-bit praktisch EOL is, welk nut heeft die afspraak dan nog?

Overweegt Intel om UEFI op 32-bit te laten hangen? Verwijderen zij moedwillig niet de 32-bit onderdelen om een computer uberhaupt te laten booten? Alles om die afspraak met AMD maar uit te kunnen blijven melken? Intel processoren zijn al duur genoeg met die afspraak. Zelfs al zou Intel FRAND tarieven voor AMD's patenten moeten gaan betalen, die prijsverhoging zal ze niet in dank worden afgenomen.
Als gebruiker heb je geen last van compileer- en debugtijden. Het gaat mij er gewoon om dat de 4 bits processor al meer dan 20 jaar op de markt is en er nog steeds ontwikkeld wordt op 32 bits. Met jouw redenatie zou je ook terug kunnen gaan naar een 16 of 8 bits architectuur. Ik weet dat er heel veel legacy is en dat het moeilijk/onmogelijk is om zo even vanaf scratch je product opnieuw te maken. Er zijn best wel wat zaken die in een 64 bits architectuur sneller/efficienter gaan dan op de 32 bits.

Ik vraag me af of de houdbaarheidsdatum van de door jou genoemde patenten niet inmiddels een keer verstreken zijn. 20 jaar klinkt lang, maar is ook zoweer voorbij.
Ik denk dat ze bedoelen dat XP het eerste volledige 32-bits OS voor consumenten was. Zakelijk waren er inderdaad al eerder opties, zoals 2000 en NT 4.0

Consumer
3.1 - 95 - 98 - Me - Xp Home

Business
Workgroups 3.51 - NT 4 - 2000 - XP Prof
Anoniem: 345323 @arjan19959 april 2024 13:25
Business moet zijn;

Windows NT 3.1, 3.5, 3.51, 4.0 Workstation, 2000 Workstation & XP Professional.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 345323 op 22 juli 2024 19:20]

Windows 2000 heette ook al Professional.
Ik snap je, ik wilde ook veel liever bij 2000 blijven met updates en servicepacks. Super stabiel. Niet meer meegemaakt tot Windows 10. Naja vooruit 7 was ook goed..

[Reactie gewijzigd door BasHouse op 22 juli 2024 19:20]

Hier ook, w2k was gewoon een goed en prettig no-nonsense OS, de omschakeling naar XP heb ik zo lang mogelijk uitgesteld, een soort van gedwongen omdat DirectX(8?) er niet meer voor werd ontwikkelt, maar toen werd XP ook bruikbaar met SP3.

W7 ging ook nog wel met de nodige register tweaks, maar daar werden de instellingen al ten treuren weggemoffeld met onnodig vervelende omleidende layers.
DirectX9.0c zal dat zijn geweest. Was ook een behoorlijke stap qua GPU techniek.
Windows 2000 was eigenlijk de opvolger van Windows NT. XP was de opvolger van Windows 98 SE. Met XP kregen de consumenten ook een windowsversie die gebaseerd was op Windows NT.
Niet helemaal, oorspronkelijk was het idee dat NT 5.0 zowel een consumenten versie, als een professionele versie zou krijgen rond 1999/2000, waardoor Microsoft de NT versie niet meer ging aanhouden als productnaam.

Dat is niet gelukt, want naast Windows 2000 als workstation en server OS, zou wat uiteindelijk Windows ME werd, een NT home release moeten zijn geweest. Maar men had die plannen geschrapt, en toch nog een laatste Win9x release in elkaar geflanst met het uiterlijk van Windows 2000 er boven op (en wat tweaks onder de motorkap om MS-DOS minder relevant te maken).

Uiteindelijk was Windows XP ook een nieuwe insteek, want waar Windows 2000 de workstation en server versie was, en er een aparte consumenten versie naast zou komen, is XP juist zowel de consumenten versie (Home Edition) als de workstation versie (Professional Edition), en werden de "jaargetal" releases de server versie (Windows Server 2003 en later). Dat is tot op heden ongewijzigd gebleven :-)
Volgens mij bedoel je hetzelfde als ik, maar in het artikel ging het om de eerste 32 bit consumentenversie van Windows. Windows 2000 was geen consumentenversie.
Eerste 32-bit voor consumenten dus....
Zelf ook de sprong van win98 naar win2000 gemaakt, die was toen veel stabieler en de benodigde "zwaardere" hardware begon net mainstream te worden.
Dat waren nog eens tijden....
Op 8 april 2014, trok Microsoft de stekker uit Windows XP, tot verdriet van velen :'( . Dit betekende het einde van een tijdperk waarin XP domineerde in een wereld van trage internetverbindingen, floppy-disks, en de doorbraak van 1 en 2 GHz processoren. Bij de lancering was XP voor thuisgebruikers een revolutie, ondanks de aanvankelijke weerstand door de ingrijpende verschillen met zijn voorgangers (voor de gebruikers die van de 9X/ME-serie kwamen). XP botste initieel met veel bestaande software en hardware maar verenigde (uiteindelijk) de stabiliteit en veiligheid van Windows 2000 met de thuisvriendelijke functies.

De adoptie begon langzaam, onder andere door klachten over systeemeisen en overbodige visuele elementen, maar naarmate het systeem evolueerde, won XP aan populariteit. Een belangrijk moment kwam met Service Pack 2, dat de beveiliging aanzienlijk verbeterde door onder meer een ingebouwde firewall standaard in te schakelen en de introductie van het Windows Beveiligingscentrum. Deze stappen markeerden écht een nieuw tijdperk van beveiligingsbewustzijn bij Microsoft.

In 2007 lanceerde Microsoft Windows Vista als de langverwachte opvolger van XP, maar het systeem kende een teleurstellende marktadoptie door hoge systeemeisen en compatibiliteitsproblemen, waardoor het al snel als log en onbruikbaar werd bestempeld. De introductie van de netbook (een betaalbare en draagbare laptop met beperkte hardwarecapaciteit) benadrukte Vista’s hoge systeemeisen, waardoor Microsoft gedwongen werd XP te blijven aanbieden voor deze categorie. Ondanks verbeteringen in Vista bleef het vertrouwen van de gebruiker bij XP, waardoor de overstap veel trager ging dan gehoopt. Pas met Windows 7 dat Vista zou opvolgen kwam de exodus van XP goed op gang.

Ik heb hier in 2014 nog een uitgebreid column over geschreven met (al zeg ik 't zelf) leuke terugblik en achtergrondinformatie, uitgebreider dan 't artikel van Tweakers:
https://www.nucia.eu/foru...is-het-ooit-zover-gekomen

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 22 juli 2024 19:20]

Het was de eerste volwaardige consumentenversie. Windows 2000 was voor bedrijven.
Vroeger was dat anders.

Je had:
Windows 95/98 en NT.
Windows ME en 2000

De consumenten en zakelijke variant, zelfde als Windows XP Home en Pro, XP was de eerste consumentenversie.
Windows 2000 was voor bedrijven ondanks in praktijk veel consumenten het wel thuis gebruikte.
Windows 2000 was het beste OS rond die tijd.

Kan mij nog herinneren dat 2000 en XP ontzettend zwaar was toen het uitkwam, PC,s hadden toen nog 64/128mb ram met Pentium II processor.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 19:20]

Zwaar gegamed met Windows 2000. Ik had iets tegen WinXP.
Ben altijd van mening geweest dat Windows 2000 met SP4 (met de hardware van toen) het meest stabiel heeft gedraaid van alle versies. Geen oogsnoep wat onnodige resources pikte, en niet de look and feel van een groep 6 kleurplaat.

Funfact: De achtergrond is een foto van de "Bliss" heuvel in Sanoma Californië. Het staat nu vol met wijnranken.

[Reactie gewijzigd door skaars op 22 juli 2024 19:20]

Nog steeds professioneel in gebruik hier omdat bepaalde toepassingen niet veranderd of hardware niet kan geupgrade worden.
Kan XP niet lossen. Nergens niet en veel bedrijven niet. Ben ermee opgegroeid en waarschijnlijk ga ik ermee op pensioen (ooit).
Toch vraag ik mij af of Linux met Wine intussen niet een betere optie zou zijn. Wine is erg goed in oude Windows software, vaak beter dan Windows zelf tegenwoordig.
Dan heb je in ieder geval weer een veilig up-to-date systeem.
Ondersteunt het custom drivers?
De software die ik nog op XP heb draaien, praat via een driver met externe hardware.
Wine zelf draait geen (kernel) drivers, maar mischien hoeft dat in dit geval ook niet. Ik ken de hardware natuurlijk niet maar wie weet zijn de drivers in de Linux kernel al goed genoeg en heeft het alleen de software nodig om het aan te sturen.

Kost niks om het te proberen in ieder geval, dat kan op een USB-stickje zonder de oorspronkelijke Windows XP aan te raken.
Niet in mijn ervaring met Wine. Toegegeven, deze is maar beperkt tot een aantal applicaties en alhoewel de applicaties werken en grotendeels doen wat ze moeten doen, er zijn nog altijd een grote verschillen die het gebruik van de applicatie in Wine zodanig bederven dat ik mer mweer mee ben gestopt.

Zoek wel een linux-native alternatief. Dat is uiteindelijk minder bezwaarlijk dan door blijven modderen met Wine. Maar goed , dit is alleen mijn n=1 ervaring en het aantal applicaties is beperkt. Misschien dat het met games wel goed werkt, maar gamen...dat is gereduceerd naar een 10-tal uren per jaar in een goed gaming jaar.

Alhoewel je zou verwachten dat de pandemie-jaren goede gaming-jaren hadden kunnen zijn, waren zij dat helemaal niet in mijn geval.
Ik heb toevallig eind maart eindelijk de laatste WinXP eruit gegooid bij ons door een applicatie te herschrijven. Maar ik had het geluk dat de rest al enkele jaren geleden uitgefaseerd was door mijn voorgangers en dat dit een vrij simpele applicatie betrof. Grote kans dat ook ik anders had besloten het te laten draaien as-is en hem enkel van internet af zou koppelen (was 'ie uiteraard al) of in een lokaal netwerk zou hangen. Reden was ook vooral dat ik het gewoon op de systemen wilde hebben die al draaiden en die losse bak weg wilde hebben. In grote organisaties waar dat soort beslissingen complexer zijn is het al helemaal een ander verhaal, zeker als andere processen afhankelijk zijn van wat er nog draait.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 juli 2024 19:20]

Of in een VM. Een applicatie kan tegenwoordig ook in een VM draaien op een moderne host besturingssysteem.
Dat is inderdaad ook een oplossing. Maar ja, als het ff kan dan toch het liefst native of op één van de VM's die al draaien. Ben zelf heel erg van het overbodige en verouderde uit je omgeving werken waar mogelijk, niet van het vinden van manieren waarop legacy kan blijven draaien. Maar ook in dit geval; soms moet je wel, en dan is zo'n VM inderdaad een prima oplossing.
Voor hele oude software maakt dat dus bijna niks uit. De hardware van tegenwoordig is zo krachtig dat je het bijna nauwelijks merkt. Hoe ouder hoe soepeler het kan draaien in een VM.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 22 juli 2024 19:20]

Klopt, maar die keuze was ook niet met het oogpunt op resources, meer op vervuiling van omgeving. Resources hebben we ook wel genoeg voor zware VM's.
Op zich geen probleem. Hopelijk heb je het wel goed afgedicht allemaal.
Ik heb het nog in een Oracle Virtual-Box achter de hand voor een aantal quick-basic programma's van heeeeel lang geleden, waarvoor ik nog geen zin had om ze over te schrijven in iets nieuwers (bijv. Python).
Er zijn zelfs nog DOS/Windows 3.1 embedded machine,s in omloop, die dingen blijven wel.
FCKGW-RHQQ2-... en verder weet ik het zo niet meer... ;)
Er begint weer iets te dagen ja... "fuckgewoon", dat was het ezelsbruggetje.
Bizar genoeg ken ik deze nog steeds volledig uit m'n hoofd en mijn geheugen is nou niet bepaald geweldig. Sommige dingen blijven hangen denk ik... ;)
YXRKT-8TG6W...en de laatste weet ik ook niet meer ...

Dit werkte overigens alleen met een vanilla Windows XP. Had je een cd met SP1 erin werkte het volgens mij niet meer... (Of was het vanaf SP2)
111-1111111 voor Windows 95
...2B7Q8. Dit was ook het eerste waar ik aan moest denken bij dit bericht :)
Hier nog steeds Xp draaien op 2 retro systemen.
Ze hangen niet meer aan het internet.
Sommige updates doe ik via usb sticks voor beide systemen.
Hoe heb je ze geactiveerd?
XP hoefde niet geactiveerd te worden. Die keek gewoon offline of de code geldig was.
Windows XP moest zeker wel geactiveerd worden. Regelmatig gedaan via de telefoon als het via het internet weer eens niet lukte. Inmiddels is er wel een offline tool voor.

[Reactie gewijzigd door Redepi op 22 juli 2024 19:20]

Dat was eenmalig, daarna kon je XP onbeperkt offline gebruiken.

W7 en later komen met een vage melding, dat ik een slachtoffer ben.
Je moest Windows XP alsnog een keer activeren. Dat dit niet hoefde zoals bytenaster 460 schrijft is onjuist.
Toen XP uitkwam hadden heel veel mensen op de wereld nog helemaal geen internet. Er zat gewoon een code bij en als je die intikte werd die geaccepteerd of niet. Ook als je computer helemaal niet aan het internet hing.
Alleen je product key die op de sticker stond was na 30 dagen niet meer voldoende met een reguliere versie van Windows XP. Dit was al sinds de release in 2001 het geval. Als je geen internettoegang had moest je dus een Microsoft hotline bellen, een lange code opgeven die in de activatiewizard gegeneerd werd en vervolgens kreeg je een code terug die je weer kon invoeren. Linksom of rechtsom moest een legale Windows XP-licentie geactiveerd worden. Lees het hier rustig zelf terug:

“A copy protection system known as Windows Product Activation was introduced with Windows XP and its server counterpart, Windows Server 2003. All Windows licenses must be tied to a unique ID generated using information from the computer hardware, transmitted either via the internet or a telephone hotline. If Windows is not activated within 30 days of installation, the OS will cease to function until it is activated. Windows also periodically verifies the hardware to check for changes. If significant hardware changes are detected, the activation is voided, and Windows must be re-activated.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP

En dit is hoe het eruit zag:
https://www.wikihow.com/Activate-Windows-XP

Uiteraard kwamen er op termijn methodes om de boel te omzeilen, maar die kwamen vaak met nadelen zoals geen Windows Update kunnen gebruiken. Wellicht dat er bepaalde Volume licenses waren waarbij (aanvankelijk) niet geactiveerd hoefde te worden.

[Reactie gewijzigd door Redepi op 22 juli 2024 19:20]

Krijg je dan niet elke 30 dagen een melding dat windows niet geactiveerd is?
Anoniem: 718943 @qbig19709 april 2024 10:54
Volgens mij kon via cmd de service die de activatie checkt gedisabled worden (of zoiets. Dat was ook het tijdperk dat ik Windows definitief achter mij liet).
Denk dat je dan een OEM systeem hebt ofzoiets. Laatst een systeem voorzien van XP, code van The Internet Archive geplukt en ingevoerd, direct geactiveerd.

Anders de 'XP telephone activation tool'. Hulde aan degene die het algoritme voor die codes heeft gekraakt.
Volgens mij kwam dat pas later, met een service pack. In 2001 waren heel veel computers nog niet op internet aangesloten. Je tikte gewoon de code in en je was vertrokken. Die code kon je op heel veel machines gebruiken. Lager kwam die Genuine Advantage update. Toen moest je via internet of telefoon activeren.
Zou kunnen. Al was dit een SP3 ISO, dus vrij recent.

Gedownload van massgrave, misschien hebben die er wat aan zitten knutselen? Geen idee.
Ik had altijd een coorperate edition, dit hoefde je niet te activeren, zelfs geen key bij in te vullen :)
FCKGW code erin en dan hoeft dat niet :Y)
Ik mis die tijden wel.. :(
Nou, hier: kijken of dit iets losmaakt.
Lol, wist niet dat Windows XP een installatie muziekje had.....
"That music that no one heard because the Sound Driver wasn't installed"
Haha toen (2001) een Windows installatie nog 4 uur duurde op een gemiddelde niet-splinternieuwe computer van die tijd. En dan moest je nog alle programma's installeren. Kostte me een hele dag.

[Reactie gewijzigd door Username3457829 op 22 juli 2024 19:20]

En hoeveel % marktaandeel heeft het nu nog?
Ik neem aan dat dit systemen aan het internet zijn? Ik bedoel, ik en velen met mij zullen ongetwijfeld nog een of meerdere offline xp pc's hebben voor bv oude spellen of programmas.
welke oude spellen werken niet op win 10 en wel op win xp? eerlijke vraag
Tijdje geleden "Lego Loco" geprobeerd te spelen, met compatibility mode en een geforceerde lage resolutie. Helaas zonder succes, ik hoor de gamesound wel, maar geen beeld en bij het geforceerd afsluiten liep ik tegen een bsod aan. Of dit direct gevolg op is weet ik niet, maar Lego Loco heb ik opgegeven.
Zoveel, ik weet dat bijvoorbeeld de oude gta's (3, Vice City, san andreas) niet lekker werken onder 10, ook de steam versies waren niet helemaal in orde.

En er zijn er veel meer, ik ben de titels vergeten. Maar ik herinner me in elk geval dat veel games wel werken onder 10, maar dat ze sneller vastlopen, of andere rare bugs.

En voor de echt oude spellen kun je het beste windows 98 se draaien. Emulators zijn klote voor games is mijn ervaring
had laatst weer wat jeugdherinneringen uit de oude doos gevist. onderandere de freddi fish games werkten niet op 10/11 (via steam nu wel maar dat draait op een virtualisatielaag). Verder the zoombinies wilde ook niet werken. en ik denk als ik verder ga graven in mijn oude stapel games ik er wel meer tegen ga komen.
Zijn er wel een lading. Fallout 3 draait stukken beter op XP,/7 dan op 10. Vooral wanneer het een 64 bits os en processor is.

Andere titels zijn space siege, bully, halo 1, gears of war, swat 3, sims 2, beyond good and evil en oudere Need for Speeds. Dit is even het eerste wat mij te binnen schiet.

Verder eigenlijk ook alle spellen met SecuROM beveiliging naar mijn weten.
Ja.
Statcounter is a web analytics service. Our tracking code is installed on more than 1.5 million sites globally. These sites cover various activities and geographic locations. Every month, we record billions of page views to these sites. For each page view, we analyse the browser/operating system/screen resolution used and we establish if the page view is from a mobile device.
Met andere woorden, het kan ook best een VM zijn dat ook internet toegang heeft, maar alléén draait wanneer dat nodig is.
Of ReactOS? :)

Het rare is dat men met deze machines gaat browsen. Absoluut onverantwoordelijk. Maar WWW is natuurlijk geen goede manier om te kijken hoeveel XP nog wordt gebruikt.

Want het kan ook een oude machine ergens in een kelder die dan zgn. afgeschermd zit van de rest (of zelfs helemaal van het internet) maar die je (als je weet waar deze staat) binnen een minuut vol hebt gezet met malware. Of zo toegang hebt tot de DC.

Vaak zijn dat dan machines die een speciale taak hebben, met out of date software voor (industriële) toepassingen.
Relax, zolang je de boel geen publiekelijk bereikbaar ip adres geeft valt het wel mee. Simpele router is voldoende. Dan moet je namelijk actief iets doen om ellende binnen te halen. En zelfs dan moet je hard je best doen zolang je in een redelijk veilig stukje web surft
Relax, zolang je de boel geen publiekelijk bereikbaar ip adres geeft valt het wel mee. Simpele router is voldoende. Dan moet je namelijk actief iets doen om ellende binnen te halen. En zelfs dan moet je hard je best doen zolang je in een redelijk veilig stukje web surft.
Ik schreef:
Want het kan ook een oude machine ergens in een kelder die dan zgn. afgeschermd zit van de rest (of zelfs helemaal van het internet) maar die je (als je weet waar deze staat) binnen een minuut vol hebt gezet met malware. Of zo toegang hebt tot de DC.
Volgens mij begrijp je de implicaties niet. Vaak is men wel verstandig genoeg om zo'n machine niet aan het internet te hangen. Echter als iemand met malware bij zo'n machine kan komen dan heeft diegene zo root op die machine. De stap naar root/admin op de DC is dan mogelijk ook klein, en dan is de aanvaller binnen op het netwerk.
Kan maar zo een headless Chrome zijn bijvoorbeeld dat het internet op gaat voor bepaalde zaken, genoeg dingen te bedenken waaro.zo'n machine zo nu en dan internet nosig heeft.
Die zitten aan het internet ja, alhoewel het nog maar 0,07% is als je op Nederland filtert.
Je hebt altijd nog wel een oud omaatje ergens, mogelijk zonder netwerk met enige digitale kennis, die zich er nog mee weet te redden.
Ik gok dat die mensen dan ook niet verder gaan dan even het weer checken op buienradar o.i.d.
Maar er is ook nog wel een aardige community die nog wat alternatieve browsers werkend weten te krijgen, die in zekere zin dan nog bruikbaar zijn op het moderne www.
Tenslotte zijn er machines met zogenaamde user agent changers, die doen zich voor als dat ze XP draaien maar doen dat in werkelijkheid niet.
Ik draai heden ten dagen macOS--fijn OS wat mij betreft. Maar desondanks komt het nog wel eens voor dat het handig is een Windows tooltje of retro game te draaien. Daarvoor gebruik ik UTM waarmee ik nog steeds Windows XP aan kan slingeren. Nu zul je wellicht denken "dat is toch onveilig," maar dat valt best mee; ik draai een handige versie genaamd Integral Edition." Omvat alle updates, inclusief alle extended support, maar ook veel van daarna geport naar XP, tot Windows 11 updates aantoe. Daarbij, het draait allemaal in een VM.

Ja, ik zou ook best Windows 7 of 11 kunnen draaien, heb er zelfs licenties voor, maar XP is toch lekker licht en doet eigenlijk alles wel wat ik nodig heb op deze manier. Kan het zeker aanraden.

Heb ook de gehele My Documents map gedeeld op het "netwerk", dus dat is zo in feite een gedeelde map tussen mijn native macOS en het virtuele XP, heel handig werken zo.

Qua browser gebruik ik overigens niet het met Integral meegeleverde MyPal (wat op zich overigens best ok is), maar Pale Moon.

Mocht je willen weten hoe het eruit zien, hier een screenshot. :)

(de wallpaper is een ai geupscalede Bliss, want ja, je kunt als je het wilt best XP in 4K+ draaien op deze manier...)

[Reactie gewijzigd door i7x op 22 juli 2024 19:20]

Is Wine niet een betere, en lichtere, optie voor dat soort applicaties tegenwoordig?
Ik ken Wine enkel als een Linux ding. Nooit gebruikt en kan er zo ook weinig over zeggen. Maar met UTM heb ik best een strakke configuratie gebouwd en eigenlijk niet te klagen. Maar wie weet heb je gelijk hoor.
Het werkt ook prima op macOS, ik raad aan om het eens te proberen 😉
Windows XP Professional x64 Edition kreeg nog iets langer ondersteuning omdat het gebaseerd was op de recentere codebase van Windows Server 2003. Voor die eindigde de extended support op 14 juli 2015.
Je had ook nog Windows PosReady 2009 welke was gebaseerd op Windows XP SP3 en ondersteuning had tot ergens midden 2019.
Het mooie hieraan was dat deze updates ook werkten op de normale XP en je met een kleine registry hack je deze automatisch via Windows update kon binnenhalen.
De echte diehard XP fan heeft dus nog wel tot 2019 beveiligingsupdates kunnen krijgen, zelfs nog voor IE8 :)
Inderdaad, daar dacht ik ook aan! Een simpele registry hack liet je die extended updates krijgen tot mei 2019(!). Dus tot de zomer van 2019 (toen XP allang de status dood en onveilig had) had je het nog wel kunnen gebruiken.

Ik herinner me zelfs de populariteit van het onofficiële SP4, wat door fanaten werd bijgehouden en dus al die updates en veiligheidsinstellingen ingebakken had. Dat was vooral fijn voor 'snelle' VM's met XP.

Maar sidenote is wel dat allerlei protocollen steeds minder lekker werkte. En waar het vaak juist een uitkomst was rond legacy software, was de ondersteuning voor XP tegen die tijd wel gestopt in de programma's van nu, waardoor die niet draaiden of geen updates meer ontvingen en dus bleven hangen op een versie. Dat was natuurlijk ook niet altijd veilig, met name rond browsers. Zo was Chrome al sinds 2016 gestopt met XP support en dat is maar een willekeurig voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 juli 2024 19:20]

Met een beetje wil en durf (en een snufje technische kennis) kan je oudere browsers gewoon het moderne internet laten bezoeken. Da's ook handig voor als je je 486 eens van een driver of BIOS update wilt voorzien. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:20]

Hilarisch, leuk om eens uit te proberen!
Toevallig gisteren nog geïnstalleerd incl updates tm 2019 ivm drivers voor oude hardware waar ik aan moest werken.
Was wel gelijk een wakeup call. Windows was toen nog wel echt een Operation System zonder teveel poespas. Windows van nu is geen OS meer, maar een compleet softwarepakket met van alles wat je nooit nodig hebt en niet uit kan zetten en onnodig hogere systeemeisen en energie vraagt.
Er is geen besturingssysteem te bedenken waar zo veel software voor geschreven is als voor Windows. En dat verdient gewoon een pluim! Het is dan ook niet gek dat er nog mensen zijn die ooit voor een godsvermogen software hebben aangeschaft en dat nog steeds gebruiken omdat er simpelweg geen updates meer voor zijn of dat die updates wéér een godsvermogen kosten. En zolang het allemaal offline is. Wat maakt het dan nog verder uit? Laat lekker draaien zou ik zeggen :)
Anoniem: 454358 @BasHouse8 april 2024 22:07
Ik heb nog een paar arcade kasten die xp draaien, gewoon offline, dus niks aan de hand, still going strong
Anoniem: 2080528 8 april 2024 20:39
Als je geluidskaart al was geïnstalleerd hoorde je het onderstaande deuntje tijdens de installatie

Windows XP Installation Music
Heb dat nog bij geen enkel systeem gehoord, en heb laatst toch wel aardig wat verschillende laptops voorzien van een XP installatie. Die drivers zijn meestal niet ingebakken in de image.

De dag komt vast nog wel. Oude rommel van de schroot redden vind ik een prachthobby en voorzie daarom ook veel van die oude laptops van een verse XP installatie, zodat andere liefhebbers hun retro-hart kunnen ophalen met hun oude games of iets dergelijks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.