Statcounter: Linux behaalt voor het eerst marktaandeel van 4,45 procent

Desktopbesturingssysteem Linux heeft volgens Statcounter in juli een wereldwijd marktaandeel van 4,45 procent behaald. Dat is het hoogste percentage sinds de metingen in 2009 begonnen zijn. Tussen maart en mei werd er nog een daling opgetekend; die trend lijkt voorlopig gekeerd te zijn.

Uit de cijfers van Statcounter blijkt dat het desktopbesturingssysteem in juli van 2023 nog op 3,12 procent wereldwijd marktaandeel kon rekenen. Dat is 1,33 procent minder dan tijdens dezelfde maand van dit jaar. In maart raakte bekend dat Linux voor het eerst een marktaandeel van 4 procent had behaald.

Het populairste besturingssysteem blijft nog steeds Windows. Dit besturingssysteem kon in juli op een wereldwijd marktaandeel van 72,1 procent rekenen. In dezelfde maand vorig jaar was dat nog 69,52 procent. MacOS haalde in juli een wereldwijd marktaandeel van 14,92 procent. Een jaar eerder was dat nog 20,42 procent. ChromeOS haalde vorige maand een marktaandeel van 1,41 procent, terwijl dat in juli van vorig jaar volgens Statcounter nog 3,24 procent was.

Wereldwijde marktaandelen desktopbesturingsystemen. Bron: Statcounter
Wereldwijde marktaandelen desktopbesturingssystemen. Bron: Statcounter

Door Jay Stout

Redacteur

25-08-2024 • 12:20

338

Submitter: TheVivaldi

Reacties (335)

335
331
167
2
0
122
Wijzig sortering
Die cijfers laten totaal geen trend zien en dit lijkt meer gewoon op ruis dan op veranderingen buiten de foutmarge.

Het idee dat in één maand MacOS een derde van zijn gebruikers zou kunnen verliezen laat zien dat externe factoren de meetmethode beïnvloeden. (Het is echt totaal onmogelijk dat van de tientallen miljoenen MacOS-gebruikers zonder duidelijke aanleiding 1/3 in een maand stopt. Dat kan best over een langere periode, maar niet in één maand.)

En het idee dat Windows al maandenlang twee procentpunten schommelt zonder duidelijke tendens laat zien dat de foutmarge waarschijnlijk groter is dan anderhalf procentpunt.

Die stijging van 3 naar 4,45% van Linux lijkt dan ook niet noemenswaardig — niet zolang de rest van de variabelen zo schommelen en de methodiek zo discutabel is.
Voor wie zie afvraagt waarom er blijkbaar in december 2023 ineens zoveel marktaandeel van MacOS naar anderen gaat: User Agent wordt al jaren gereduceerd.

Safari zegt sinds MacOS 11 al veel minder: https://bugs.webkit.org/show_bug.cgi?id=216593.

Chrome reduceert sinds v100 de UA string ook steeds meer: https://developer.chrome.com/blog/deps-rems-101?hl=nl en https://developers.google...ox/protections/user-agent.

Het wordt daarom voor statcounter steeds ingewikkelder om te bepalen welk OS er gebruikt wordt. Wat er specifiek in december 2023 heeft plaatsgevonden weet ik niet, maar we kunnen wel rustig aan aannemen dat deze gegevens met een behoorlijke korrel zout genomen moeten worden.
Klopt dit wel? Want die daling van Macos is wel erg groot.

Zou het iets te maken hebben met blokkeren van trackers? Dat daardoor de cijfers van statcounter niet representatief zijn?
Misschien te verklaren door de M1 arch, waardoor developers weer terug worden geduwd naar Linux-compatible hardware? Ik kan me voorstellen dat veel software stacks nog niet helemaal lekker werken op Rosetta (of native ARM).
Als developer, met een Apple Silicon, merk ik hier helemaal niks van. Tenzij je zware legacy gebruikt, kan ik mij niet echt inbeelden wat er nog niet native naar ARM werd geport.
Het enigste wat je eventueel mist is virtualisatie van x86. Maar das afhankelijk van je use-case.
Overigens niet de eerste keer dat er van die bokkensprongen zijn bij statcounter.
ARM is wel extra testwerk. Veel devs doen voor Windows developen, en gebruiken zo'n macOS wrapper om het compatible voor macOS te maken, en dat werkt nu dus niet meer met ARM.
Volgens mij gebruiken jullie niet echt mX chips/mac's want ik was 1 van de early adaptors van de m1 (en software developer) en heb de eerste maanden nog wel wat groeipijnen ontdekt. Maar die waren er voor de m2 zeker uit.

Het klopt dat testen natuurlijk tijd en/of moeite kost, maar het is de compiler die het naar ARM/x86 als multi biunary vertaalt. De testen kunnen dus op beide architecturen lopen, als het gedrag van ARM/x86 niet het geval is lijkt het mij vooral om bugs/corner cases te gaan die dus al lang verdampt zijn naar mijn ervaring.
Je moet er bij een andere arch vanuit gaan dat echt alles anders loopt, omdat het gewoon echt een totaal andere arch is en ARM dus met bepaalde instructies opeens heel anders om kan gaan.
Dat gaat op voor programmeurs die in assembly coderen. Zonder assembly is het je compiler die zorgt dat de juiste instructies voor de target architectuur gegenereerd worden in je binary.
En daar kunnen alsnog bugs in de compiler zitten waardoor de uiteindelijke code niet helemaal hetzelfde wordt uitgevoerd. Je kan er gewoon echt niet vanuit gaan dat alles precies hetzelfde gaat werken, daar zijn de architecturen gewoon te anders voor.
Voor NASA misschien belangrijk, maar in bedrijfssoftware (wat je op een server draait) is voor 99% van alle developers doelarchitectuur simpelweg een kwestie van een vinkje zetten.

Overigens zal elke developer die een beetje zijn vak waardig is alle testen via een (cloud) pipeline laten lopen. Als je duur wilt doen doe je alle testen herhaald voor de verschillende architecturen… probleem opgelost.
Bugs in compilers komen in deze tijd niet meer voor. Dat is echt iets van 15 jaar geleden of zo. Wat wel kan, is dat er een bug in je code zit die op de ene architectuur gevolgen heeft, maar op de andere je ermee weg komt. Als je code al op meerdere architecturen draait, zal dat minder een probleem zijn. Het oplossen van zo'n bug is sowieso een goed idee, wat met een nieuwe compiler kan die ook naar boven komen.
Niet helemaal waar, vooral als men wat meer low-level code schrijft. Endianness is een voorbeeld van code die per architectuur anders kan draaien. Ook zijn er bepaalde instructies waar men per platform voordeel uit kan halen.

Sommige C/C++ libraries gebruiken assembly snippets ter ondersteuning, en higher-level talen gebruiken die C/C++ libraries dan weer. Dan schrijf je wellicht high-level code, maar gooit zoals je noemde assembly roet in het eten - ondanks dat jij zelf geen assembly gebruikt.
Anders gezegd; het is echt anders ;)
Bij dockerization kom ik nog heel vaak problemen tegen op het werk. Soms moet Rosetta uit staan, bij anderen moet het aanstaan, bij nog andere werkt het helemaal niet. Een upgrade kan iets dat werkte kapot maken en vice versa.

Als je daarbovenop nog je werk op tijd moet afkrijgen en je zit te debuggen op de laag van je stack + je code, kan het pijnlijk lang duren vooraleer je een simpele bug opgelost krijgt en die veilig kan deployen. Bepaalde data mag je gewoon niet in een cloud dev environment hosten, waardoor die ARM chips we heel pijnlijk kunnen worden.
Er is een sterke daling zichtbaar in december 2023, 3 jaar na de introductie van de M1. Wat is er gebeurd in december 2023 dat die plotselinge daling verklaart? De meetmethode roept vragen op.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 25 augustus 2024 23:05]

Je moet in gedachten houden wat StatCounter doet. Ze maken een webserver plugin die statistieken van bezoekers bij houdt. Ze meten dus niet hoeveel desktop systemen Windows, Linux of Mac hebben, maar bepalen dat uit de bezoekers van websites.

Daarmee is de waarde indicatief maar geen vast gegeven. Een website als apple.com zal meer aanvragen van Apple apparaten ontvangen. Microsoft.com ziet weer bijna alleen maar Microsoft OSen, en Ubuntu etc ziet voor een groot deel Linux gebruikers.

Ze zullen dus meer naar general interest sites moeten kijken. Dat is nog steeds geen verklaring voor het inkakken van Apple overigens.
Mijn (door niets onderbouwde) gok is dan ook: De uptick voor Linux-gebaseerde website accesses komt door Linux-gebaseerde agents die websiten proberen te scrapen. Die zullen wel op een willekeurige cloud draaien en daar Chromium- of Firefox gescript hebben om websites af te grazen. Misschien dat die door statcounter als linux-users uitzien?

De grotere story lijkt me eigenlijk hoe Windows van 70% naar 75% kon gaan binnen een maand tijd, en dan stabiel bleef. Dat lijkt me moeilijk te verklaren vanuit veranderd menselijk gedrag. Heeft dat iets met de November 2023 Windows update te doen, waardoor Edge ineens websites meer dan een keer oproept en dat daardoor bij statcounter dubbel geteld wordt, of zo?

Hoe dan ook, zonder meer informatie (zoals de totale hoeveelheid accesses per maand, waar we hier de percentages van zien) is het niet zo veelzeggend.
Verklaring voor Linux is er wel. Windows 10 begint een beetje op zijn eind te lopen. Ik heb mijn installatie vorige week weer eens opgestart en je moet eerst door een paar schermen heen klikken om NIET naar W11 te upgraden. Wij hebben allemaal toegang tot redelijk moderne hardware, maar dat is lang niet overal zo. De einddatum voor W10 is bekend dus die oude hardware moet op tijd naar wat anders. Linux is een alternatief wat het zal blijven doen. India ging van 8 naar 15%.

Een andere factor is de Steamdeck. Met miljoenen verkochte apparaten die allemaal Linux draaien. Je zal ze lang niet allemaal terugzien in statcounter want lang niet iedereen gebruikt of installeert een browser op het ding. Maar het telt wel mee.

Wat ik niet kan verklaren is waarom Apple dan zoveel moet inleveren. Degenen die ik ken met een stukje Apple hardware blijven in het ecosysteem.
Dat was mij dus ook opgevallen. We zitten hier allemaal naar kleine verschuivingen te kijken aan de onderkant van het veld, terwijl Windows xxx aan de bovenkant een hobbel omhoog heeft.

Linux OS is heel verdienstelijk en het platform heeft veel goeds. Zelf denk ik bijvoorbeeld aan de hardware initialisatie bij start OS. Heb enkele Truenas servers draaien (in essentie een doelspecifieke Linux distro). Een van die servers had een hardwarerantsoen met hardware uit 2009. Truenas protesteerde voortdurend maar draaide wel. Omdat de situatie niet houdbaar was heb ik er een nieuw computerhart ingezet (mobo, proc, mem). Truenas startte op en draaide verder als er niets was veranderd. Daar neem ik mij pet voor af.

Linux heeft alle potentie. Maar ik kwam op Truenas terecht omdat ik was afgeknapt op een Linux installatie met een Nextcloud als doeltoepassing. Waar ik op afknapte was het onderhoud om alle randvoorwaarden nodig om Nextcloud goed te laten werken up to date te houden, en misschien belangrijker, in sync. Ik moest ondervinden dat dit niet zomaar aan het OS kon worden overgelaten omdat de componenten bepaalde versies van elkaar verwachtten. Dat werd voor mij te bewerkelijk en te ingewikkeld. Vooral omdat dat Nextcloud resultaat vertrouwd moest kunnen worden.

Linux heeft denk ik potentie genoeg om een kwart van de markt te pakken. Wel moet het zich dan als mainstream gaan gedragen, en laat dat nu net niet Linux DNA zijn. Het richtsnoer moet dan veranderen naar het garanderen van bepaalde basisfunctionaliteiten tegenover de voortdurende innovatie ervan. Want Windows is mainstream (denk ik) juist door niet te innovatief te zijn.

[Reactie gewijzigd door teacup op 26 augustus 2024 10:59]

Ik betwijfel dat, zie ook waar die drop is, november 2023 naar december 2023 na eerst ook een kleine piek. In een maand dus en helemaal niet in de buurt van de introductie van de M chips.. En precies daar heeft windows een enorme boost. Dit lijkt me eerlijk gezegd wel heel grof. Zulke bewegingen kunnen in het echt helemaal niet voor komen.. Denk eerder verandering van meten wat deze cijfers wel heel onbetrouwbaar maakt.
Volgens mij lift Apple juist altijd mee op de ontwikkelingen die in plaatsvinden bij het porten en optimaliseren van code voor Linux en BSD, omdat dezelfde code vrijwel onveranderd gebruikt wordt. Dus de platformen versterken elkaar juist.

Bij Windows heb je te maken met verschillende API's en calling conventions, waardoor het veel meer werk vereist om alles over te zetten naar een andere instructieset en waardoor het in de praktijk nauwelijks wordt gedaan of met een enorme vertraging.
Blokkeren van trackers heeft geen invloed op Linux, wel de groep "Unknown".
Het hele nieuwsbericht is wel wat overtrokken. Linux groeit, maar volgens de grafiek is de groei eigenlijk maar marginaal.
Dat zal ook er ana liggen waar statcounter hun data vandaan haalt. Als ze de server access logs analyseren dan hebben ze vrij accurate data (want browsers sturen in principe altijd de user agent door, maar dat kun je wel aanpassen). Als de data komt uit een tracker die in de websites geembed wordt dan heeft het disablen van trackers wel degelijk invloed pp de statistieken. Immers is er met het blokkeren van trackers ook geen aanvraag meer die de data naar statcounter doorstuurt.

En systemen als Google Analytics en Matomo werken juist alleen/primair op de tracker die je aan de website toevoegt. Als de bezoeker vervolgens trackers blokkeert is er dus simpelweg geen bezoeker in de tracking. Terwijl de access logs van de webserver (als die aan staan) wel een request heeft gelogd.
Deze pagina geeft inzicht:

https://statcounter.com/s...do-i-install-statcounter/

Normaalgesproken wordt er een externe Javascript aangeroepen, maar is Javascript uitgeschakeld, dan wordt er een plaatje 1 pixel ingevoegd. Ik denk dat deze methode redelijk robuust is tegen het blokkeren van trackers, alleen een blokker die het hele stuk HTML eruit sloopt zal zorgen dat Statcounter niets ziet.
Dat is absoluut niet robuust tegen trackerblokkade. De domeinen van statcounter staan al minstens vijftien jaar op de blocklist van iedere trackerblocker. Die 1x1 pixel wordt nooit geladen als je trackers blokkeert.

Wil je dit soort antitrackerbescherming blokkeren, dan zul je trucs uit moeten gaan halen met CNAMEs om per domein unieke tracking te doen (al kan uBlock Origin dat tegenwoordig voorkomen, geloof ik). Die "javascript of een pixel"-methode uit 2005 passeert geen enkele trackingblocker. Het screenshot van een tekstbewerker op Windows XP zegt mij genoeg.

Op zich goed van Statcounter dat ze geen wapenwedloop met browsers aan gaan natuurlijk, iedereen die trackers wil blokkeren vallen ze niet lastig. Die pixel is niet helemaal GDPR-compliant, maar dat kan ook niet met statische HTML zoals in hun handleiding.
Die pixel is niet helemaal GDPR-compliant, maar dat kan ook niet met statische HTML zoals in hun handleiding.
Wel als de website gewoon netjes vraagt of die mag tracken en de pixel dan laat zien en anders dus niet.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 augustus 2024 17:19]

Ja, maar dat is dus niet mogelijk met de manier dat hun eigen website instrueert om de pixel toe te voegen. Die vertelt je praktisch hoe je een snippet met een script en een afbeelding in de noscript moet copy-pasten naar ergens in de HTML.
Yep, ik kan de website van statcounter niet eens openen vanwege PiHole..

Bovendien is het stereotype Mac, Windows en Linux gebruiker best uiteenlopend. De gemiddelde Linux gebruiker die ik ken is over algemeen privacy bewust en wil zo min mogelijk data overal achterlaten. Iedereen die ik ken gebruikt tracking&ad blockers.

Het is ergens wel ironisch, want ik hoor ook wel eens geklaag waarom hardware XYZ tooltje niet gesupport is op Linux, maar tegelijkertijd wil men zo min mogelijk meedoen aan hardware/software survey tools, en willen fabrikanten er niet voor ontwikkelen. Ja, op die manier blijft het marktaandeel laag :)

En tenslotte is zo'n survey sterk afhankelijk van de doelgroep. Bvb: Linux aandeel op Steam is 2.08% (ondanks Steam deck), en Mac maar 1.37%. Dat terwijl op Stackexchange beide goed zijn voor ruim 30%
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @dmantione25 augustus 2024 17:34
Een DNS blocklist is al voldoende gezien de pixel van detecteerbare domeinen wordt geserveerd. Blokkeren van scripts en domeinen heeft direct invloed op de nauwkeurigheid van deze cijfers.

[Reactie gewijzigd door Bor op 25 augustus 2024 17:36]

Die groei is niet marginaal. Het is verdubbeld in een jaar.
De absolute groei is verdubbeld, maar het marktaandeel is nog steeds een marginale groei. Als men een correct artikel wil schrijven (inclusief titel), moet men dat over de absolute groei doen.
Nee, men stelt dat het marktaandeel voor het eerst meer dan een bepaald percentage is. Dat is feitelijk juist.

Jij maakt er zelf van dat de groei marginaal is. En dat is dus niet zo. De groei van het marktaandeel is 100% in een jaar. En dat is absoluut niet marginaal.
Je gebruikt getallen op een verkeerde manier om iets te bewijzen wat jezelf kennelijk graag wil geloven.

De groei in marktaandeel is in een jaar ongeveer 1%. Jij gaat doorrekenen met twee percentages (3.25 naar 4.44 (volgens https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide). Dat is een groei in marktaandeel is en blijft 1.19.
Jij probeert aan de hand van twee percentages een indruk te geven van de groei in het absolute aantal gebruikers. Aan de hand van alleen die twee percentages mag je dat helemaal niet doen, tenzij je ook corrigeert voor het totale aantal metingen. Die zijn echter niet gegeven. Ten opzichte van july 2023 zou de toename ongeveer 30% zijn. De groei noem je dan 130%.
Als je de lijn over een jaar bekijkt zie je deze schommelen. De trendlijn voor marktaandeel geeft een hele lichte stijging aan, maar als je naar de significantie kijkt is die beslist niet significant. De stijging is zo klein dat die binnen de foutenmarge zelfs nog negatief zou kunnen zijn.

Het interpreteren van getallen blijft moeilijk. Je bent zeker niet de enige die getallen gebruikt om iets te beweren wat meer bij je eigen mening aansluit. Bewerkte getallen (zoals percentages) mag je niet zomaar verder gaan bewerken. Hele volksstammen doen dat. Statistici (zoals ik) gruwen daarvan.

Statistici doen wel vaak een bewerking op een dataset (transformatie) om een dataset klaar te maken voor statistische testen. Je kan ook niet zomaar een willekeurige test gebruiken, want elke statistische test heeft specifieke eisen voor de dataset. Die transformatie, of uitkomsten van een reeks testen, mag je niet zomaar gebruiken voor een willekeurige andere berekening.
Veel woorden. Verandert niet het feit dat de groei van Linux fors is. En niet marginaal. Als ik op de kaart kijk, is het een verdubbeling. Dus fors.
Als ik op de grafiek kijk zie ik een toename van 3.27 naar 4.45, Dat is 1,18% verschil. Tov juli 2023 een toename van ca 45%. Met de beste wil van de wereld kan ik daar geen verdubbeling in zien. Berekeningen over het afgelopen jaar geven ook geen significante groei aan. Kijk is vanaf 2009, dan is Linux wel heel zeker met een opmars bezig. Van 0.87 naar 4.45% is zelfs een vervijfvoudiging!

Wellicht is de wens de vader van de gedachte. Prima als je daar in wilt geloven, maar ik geloof in getallen en het juiste gebruik daarvan.
Opnieuw, het gaat om de stijging van het gebruik van Linux. Die is niet 1,18% over een jaar bekeken.
Kwestie van oogkleppen?
4.45 - 3.27 = 1.18%. Dit zijn al relatieve getallen, dus mag je die maar heel beperkt gebruiken voor berekeningen. Daar mag je zeker niet ook nog eens een percentage uit berekenen.

Einde discussie.
Nee, het gebruik van Linux is heel fors gestegen.t.o.v. het jaar eerder. Niet 1,18%. Oogkleppen op?
De groei is tientallen procenten?
De groei is minimaal. Iets meer dan 0.1% over een half jaar. Statistisch gezien is dat gewoon niets. Toevallig passeren ze net een grens die StatCounter leuk vindt om te vermelden in een nieuwsbericht, maar eigenlijk is het is het non-nieuws.
Is er iets mis met jouw ogen of met de mijne? Ik zie een half jaar geleden, dus in januari, 3,77%, nu 4,45%.

445/377 = 1,18

18% groei zou ik over een half jaar gezien niet direct met tientallen procenten aanduiden, maar @PjotterP had het ook niet noodzakelijk over een half jaar.
Statistisch gezien is zo'n groei marginaal. Een verschil van 1% zit normaal gesproken dicht bij de foutenmarge. De waarde 3.77 van @PjotterP is ook Cherry-picking. In maart had Linux bijvoorbeeld nog een marktaandeel van 4.05%.
Gooi je alle getallen in een analyse, dan zie je zeker een oplopende trend, maar die is niet significant.
Voor een Linux-fan is de toename in marktaandeel misschien goed nieuws, maar voor een statisticus is dit uit zijn verband getrokken.
Als je statistiek kent dat weet je dat niet alleen de waarde telt, maar ook de variantie en het aantal datapunten. Nee, ik heb geen T-toets uitgevoerd, maar als ik het zo zie zijn er genoeg datapunten dat deze zou aantonen dat de stijging significant is.
Het aantal punten (13) is niet zo heel groot en er zit een flinke variatie in waarbij ook wel eens een daling is te zien. Vooral de daling van juli naar augustus 2023 (3.25 naar 3.02%) maakt dat trendlijn niet significant is. Laat je de eerste waarde weg, dan is de lijn wel significant, maar nog altijd zo goed als vlak. Van een duidelijke stijging in marktaandeel is absoluut geen sprake.
Hoe kom jij aan 13 datapunten?
https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide
Per maand juli 2023 t/m juli 2024 (inclusief) zijn 13 datapunten.
En klik eens op Edit Char, hoeveel datapunten wil je hebben?
Het artikel laat het laatste jaar zien, dus heb ik die periode ook aangehouden.
Ja, je kan ook een andere periode kiezen (mits niet meer dan 100 datapunten), maar als ik daar snel naar kijk zal dat de conclusie niet veel veranderen. Als het marktaandeel van Linux toeneemt is dat marginaal.
Marktaandeel heeft op sommige dagen overigens rond de 5.5% gelegen,

Dit hele artikel is misschien leuk voor de fanboys, maar getalsmatig slaat het helemaal nergens op. Je kan eigenlijk alleen concluderen dat elk weekend het marktaandeel van Windows zo'n 5% daalt en dat dat over de andere besturingssystemen wordt verdeeld.
Ik krijg toch het idee dat er iets mis met je ogen is. Het aandeel Linux is nog nooit boven de huidige 4,45 uitgekomen, al lijkt augustus het weer te gaan overtreffen, 5,5% is alleen in individuele landen gezien. Dan hier maar een linkje met de ruwe gegevens. Importeert het in LibreOffice en voer gerust een T-toets uit om de statistische significantie te bepalen, maar ik heb bij een stijging van 0,64% naar 4,44% over 188 meetpunten geen enkele twijfel over de significantie daarvan.
als je in de ruwe gegevens van de laatste drie maanden per dag kijkt, dan zie je een paar keer dat het aandeel Linux boven de 5% uitkomt.
Als je de berekening met maand vanaf 2009 uitvoert krijg je uiteraard een ander resultaat dan die van alleen het afgelopen jaar. Daar Linux in 2009 maar een markt aandeel had van 0,65% (wat mij erg laag lijkt) zal je inderdaad wel een significant stijgende lijn krijgen. Ik heb me aan de periode van het artikel gehouden. Als je berekeningen met elkaar wilt vergelijken, dan moet je wel dezelfde basis gebruiken.

Als ik de gegevens van de laatste drie maanden per dag kijk wordt ik eigenlijk alleen maar gesteund in mijn conclusie. Dit artikel is volledig gebaseerd op "statistische" chery-picking en toevallig heeft men een gekke grenswaarde gevonden waar het marktaandeel van Linux voor het eerst uitkwam.
De laatste maand zie je ook nog eens de klasse "unknown" sterk dalen, mogelijk is een deel hiervan nu als Linux herkend.

De enige conclusie die je uit de cijfers van het afgelopen jaar kan trekken is dat de veranderingen in marktaandeel marginaal zijn.

Een T-toets is overigens heel wat anders dan een trendlijn.
Ah op die manier, ik had niet door dat je naar de dagelijkse cijfers keek. Een T-toets stelt je in staat te bepalen of een bepaalde conclusie over gegevens gemaakt kan worden. Dus je kunt ermee vaststellen of een stijging aan ruis toe te schrijven kan zijn.

Als je met trendlijnen wilt werken: Maak een trendlijn, bijvoorbeeld met de kleinste kwadratenmethode. Je krijgt dan een stijgende lijn, maar de conclusie is dan wel dat het cijfer van juli boven de trendlijn ligt. Dat betekent dat er een kleine terugval te verwachten is, al zal dat in augustus in ieder geval niet gaan gebeuren, augustus zal nog verder boven de trendlijn uitkomen.
Zo zal het marktaandeel in Noorwegen en India ook wel als "marginaal" worden bestempeld.

Voor een bepaald soort Microsoft "insider" zal het marktaandeel voor Linux op de desktop "marginaal" blijven, zolang Windows nog bestaat en het grootste marktaandeel heeft. Maar de vraag is wie je dan voor de gek houdt. Het lijkt me dat dat je dat dan eerder zelf bent.
Dat IS tientallen procenten groei! 1,18 / 3,77 * 100 is ongeveer 50 procent groei.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 25 augustus 2024 20:18]

Ik en mijn omgeving zijn zeker niet representatief, maar een herkenbaar beeld is wel dat ik veel mensen heb zien overstappen naar de MacOs sinds de introductie van de M-chips. Wat een weergaloze werklaptops zijn het.

Hiervoor altijd de high-end surface pro laptops gehad van Windows, maar de batterij en werktijden waren om te huilen. En na amper het eerste jaar durfde ik al niet zonder de oplader uit huis. Het is wel jammer, want ben nog steeds niet helemaal thuis met MacOs en het wat gesloten systeem (downloaden en toepassen etc.) maar voor wat het moet doen, daarvoor stap ik echt niet meer terug naar Windows.
Ik en mijn omgeving zijn zeker niet representatief, maar een herkenbaar beeld is wel dat ik veel mensen heb zien overstappen naar de MacOs sinds de introductie van de M-chips. Wat een weergaloze werklaptops zijn het.
Dat ligt inderdaad aan je omgeving. Grote organisaties (vanaf duizenden gebruikers) werken gewoon met Windows op een zakelijke notebook van één van de grote drie (Dell, HP of Lenovo). Die stappen echt niet snel over op Apple. ;)

De getallen zijn een beetje gevecht in de marge. Plotse kleine stijgingen en dalingen zeggen eigenlijk niet veel als die een paar periodes later weer verdwenen zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 augustus 2024 19:43]

> Want die daling van Macos is wel erg groot.

En tegelijkertijd zie je een bump omhoog voor Windows. Dus lijkt wel te kloppen.
Als je het over een lange periode bekijkt, dan zie je dar er voor MacOS niet zoveel aan de hand is. De daling komt na een kortstondige stijging, en dan is die kortstondige stijging mogelijk aan meetruis toe te schrijven.
Op WWDC 2023 heeft Apple de laatste Intel Macs uitgefaseerd. M-serie Macs ondersteunen geen Bootcamp en hadden ook een tijdje geen Windows-virtualisatie ondersteuning via VMware / Parallels.
De daling die je bij Macs ziet gaat precies bij Windows omhoog. Dus het kan zijn dat best groot gedeelte van Mac gebruikers toegang tot Windows nodig had, en geswitcht is.

Aangezien consumenten niet zoveel van die twee opties gebruik maakten verwacht ik dat het antwoord ergens in de hoek van corporate ligt.

[Reactie gewijzigd door Halfscherp op 25 augustus 2024 13:43]

Wellicht, en ik zie je punt, maar macOS werd juist daardoor voor velen ook een aantrekkelijke optie—ben zelf bijvoorbeeld gewisseld sindsdien. Daarbij, ik heb nog nooit iemand bootcamp zien gebruiken voor Windows in de praktijk, hooguit Parallels, wat ook vandaag de dag nog werkt.

Als je verder terug gaat op de tijdlijn (hier niet te zien) vinden we ook eerder een ogenschijnlijk onverklaarbaar hoge stijging, die hiermee weer is verdwenen. Ik weet ook niet hoe dit werkelijk zit, maar mijn indruk is in ieder geval dat we de cijfers van deze partij niet al te letterlijk moeten nemen.

Nog een ander ding dat mij opvalt, is dat dit heel duidelijk wereldwijde cijfers betreft (dat is ook de bedoeling hier hoor, daar niet van), maar dat het gebruik in de meer ontwikkelde wereld heel anders ligt. In Nederland al, maar in Amerika al helemaal—zo is in ieder geval mijn ervaring. Overal en nergens kom je macOS tegen, veel meer dan 10-15%. Dus het is geen wonder dat deze algemene cijfers misschien raar aanvoelen met de realiteit die we dagelijks om ons heen ervaren.
De daling kan natuurlijk ook relatief zijn. Dat het marktaandeel procentueel krimpt zegt niks over de absolute aantallen.
Ik heb er ook mijn twijfels bij. Zeker gezien er een vergelijkbare daling te zien was in een eerder rapport over webbrowsers. Precies hetzelfde dipje, waar de verkoopcijfers totaal geen onderbouwing voor geven.

Ik denk eerder dat de “tracking” niet goed meer werkt en dat Apple toen iets gedaan heeft om fingerprinting lastiger te maken. De “other” categorie stijgt namelijk mee met de daling. Niet 1-op-1, maar wel significant genoeg om het in ieder geval een rare verschijning te vinden.
Klopt dit wel? Want die daling van Macos is wel erg groot.
Nee, Statcounter heeft vaker rare cijfers met enorm grote verschillen. MacOS is uiteraard niet in een maand 1/3 van z'n gebruikers verloren. Dat gaat niet zo snel.
Wellicht een drop vanwege de zomervakantie?
Van November op December is er ongeveer een derde af gegaan, en deze kwam ook niet meer terug. Ik vermoed dat dit eerder een verschil is in de manier waarop de data verzameld werd (of waar). Statcounter word niet veel gebruikt op websites.
Ik (en binnen het bedrijf waar ik voor werk hoor ik dit meer) ben wel een beetje klaar met MacOS. Het draait weliswaar soepel, maar voor productiviteit doet het door het brakke windowmanagement nog altijd onder voor zelfs het inmiddels 15 jaar oude windows 7. En het is niet alsof linux danwel windows niet soepel draaien tegenwoordig. Ik heb derhalve mijn werkdevice weer terug geswitch naar windows en ook privé is (door het relatief vroegge overlijden van mijn macbook air M1) weer een Windows device in gebruik.
Ik denk dat het wel kan kloppen gezien het feit dat OSX sinds 2012 al is hernoemd naar macOS :+
Klopt dit wel? Want die daling van Macos is wel erg groot.
Idd er heeft duidelijk een herberekening plaatsgevonden want Windows pakt plots marktaandeel en MacOS verliest plots. En dat op 1 maand tijd. Wat kan er op 1 maand gebeuren? @Swelson heeft het over de M1 architectuur maar waarom zou dat nu plots zichtbaar zijn in november 2023? Lijkt me niet realistisch dat alle devs plots (dus in een maand) hun macs omruilen voor windows pc's jaren na de introductie van de M1.

Het valt op dat het tegen het jaareinde is. Misschien werden er veel Xboxen verkocht en denkt stat counter dat dit windows machines zijn. Ik gok maar wat maar wat. Het is ook onduidelijk wat de reden is; Heeft Windows een boost gekregen of heeft Apple devices verloren?
Ik hoor in ieder geval onder ITers steeds meer die van Windows af willen en naar Linux zijn gegaan of zullen gaan.

Velen van hen, willen niet meegaan in de richting van veel grote bedrijven waarbij jouw data, hun data is en gebruikt wordt voor AI die je ook nog geforceerd aangeboden krijgt. Voor sommigen van hen is Windows 10 het eindpunt en voor een aantal andere Windows 11.

Ik vermoed dat dezelfde trend op tweakers ook te zien is. En voor de gamers: gamen op Linux wordt echt steeds beter, je blijft helaas over met een paar irritante games die op kernel niveau anti cheat hebben geimplementeerd.
Hier in huis langzamerhand alleen nog linux desktops. De aversie tegen Windows 11 spyware werd te groot. Enige Windows machine is nog de laptop van het werk.

Momenteel is Fedora favoriet: het werkt probleemloos en ziet er gewoon fijn uit.
Zelfs die Windows laptop voor werk is hier weg. De werkomgeving draait als een Windows VM bovenop Linux, in mijn geval Kubuntu.

Het is trouwens bizar om te zien hoeveel sneller die laptop op Linux draait. Met Windows bleef bijv het inlogscherm vaak even hangen ondanks de 8 Zen4 cores. De VM is 6 van de 8 cores toegewezen en zelfs met maar 2 cores draait Linux nog soepeler.

Nu heeft de organisatie alleen nog controle over de VM ipv de hele machine. En alles werkt gewoon dus bijv ook de webcam voor Teams gesprekken. Nu alleen nog even Windows uitfaseren in het bedrijf lol.
Ik heb dezelfde ervaring op de laptop.
Windows 11 retetraag. Debian retesnel.
Wat doet Window om het zo langzaam te krijgen.

Welk vm-systeem gebruik je.
Ik heb nu dual boot, maar in een vm lijkt mij veel mooier. En kun je ook p2v doen?
KVM is native en ingebouwd in Linux, echt een aanrader voor VM's.
Ik heb de VM in Oracle Virtualbox draaien. De VM gedraagt zich dan in feite als een normale applicatie binnen het host OS. Alleen bidirectional clipboard sharing werkt niet zo lekker. Maar de belangrijkste zaken incl het kunnen koppelen van bijv een USB stick in de VM werken vlekkeloos.
Klopt. Ook prima ervaring mee.
De belangrijkste uitzondering is dat je de hardware vanuit de VM niet direct kunt aanspreken. Bijv. je NVIDIA kaart. Een dd image maken van een USB stick werkt ook niet.
Maar voor "normaal" dagelijks gebruik OK. Ik draai Debian. Maar om mijn TomTom (een linux device NB) te updaten start ik W11 in VirtualBox en koppen de TomTom als USB apparaat.
Is t niet eerder wat IT allemaal verkloot waardoor je laptop zo traag word? Mijn dure werk laptop rete traag en de laptop van mijn vrouw hartstikke snel.
Windows haaft een soort halfwaarde tijd voor de snelheid. Met name de registry vervuilt snel. Opschonen daarvan levert dan ook vaak veel snelheidswinst op.
GNU/Linux distributies voor de desktop hebben dat niet. MacOS trouwens ook niet.
Dat inlogscherm kan blijven hangen als je veel tijdelijke bestanden hebt en niet dagelijks herstart (disk cleanup draaien)
Dat lijkt mij dus een WIndows probleem, niet een probleem van de gebruiker. Ik vind het raar dat je als gebruiker daar mee bezig moet zijn, dat is iets wat het OS voor mij regelt.
Ja is het ook. Ik postte alleen om aan te geven dat er een potentiele oplossing is.
Waarom moet Windows (specifiek de ProfSvc) de temp bestanden indexeren? Geen flauw idee.
Hier hetzelfde, zij het dat vrouwlief liever ZorinOS had. De rest draait Fedora :-)

Printen is nog nooit zo makkelijk geweest, kids hoeven niet meer te stunten met aparte software of gezeur over "hij ziet em niet". Linux is wat dat betreft een verademing, and then some.

Bye bye Microsoft, je hebt het echt aan jezelf te wijten...
Heb op een NUC ook Zorin staan, loopt verbluffend makkelijk en zeker ook een goed alternatief voor Windows.
Niet alleen antichrat maar ook randapparatuur zoals stuurtjes en andere dure hardware werkt niet altijd onder linux.
Vrijwel alle randapparatuur werkt gewoon op linux behalve als je er bepaalde software voor nodig hebt.
Heb je ervaring met bijv. simhub op linux en werkt dat?

Voor mijn werk/thuis en servers gebruik ik overal linux maar niet voor gaming gewoonweg omdat het niet (lekker) werkt.
Niet alles werkt, nee, maar wel veel meer dan je denkt, en soms ook nog eens makkelijker.

Corsair K95 RGB Platinum Keyboard: Werkt volledig, inclusief extra toetsen, macro's en RGB belichting. Ik gebruik de CKB-Next driver hiervoor. (Voor mij zijn de G1-G6 macroknoppen erg belangrijk).

HyperX Cloud Headset, weet even niet de precieze versie: Werkt volledig, zowel Microfoon als 7.1 Audio. Geen driver nodig, werkt direct. Al veel mee gegamed in ons vrienden groepje.

Logitech Momo Force Feedback Racing Wheel: Werkt volledig, inclusief force feedback. Ook geen driver nodig, werkt direct als ik hem aansluit.

Logitech Wingman Force: Goude oude Force Feedback joystick, werkt perfect, inclusief Force Feedback. Geen driver nodig, werkt direct. (Dat ding bleef tenminste staan als je ermee werkte en Force ondervond, erg lomp maar stabiel en goed).

Logitech Force 3D Pro: Andere Force Feedback joystick die ik hier heb, werkt ook perfect. En ook geen driver nodig, aansluiten en gaan.

HP Officejet 8600 Plus: De printer hier in huis. Werkt ook perfect, zowel printen als scannen. Zeker de scantool onder Linux is een pareltje: zo simpel en gebruiksvriendelijk, heerlijk. En ook geen drivers nodig om te installeren, Linux Mint zag hem op het netwerk en voegde hem toe. Vroeger onder Windows moest ik deze printer om de zoveel tijd een update geven, als hij hem weer eens niet kon vinden. Onder Linux geen probleem: Druk op Afdrukken en het papier komt eruit. (met tekst :) ).

Zelfs met een iPhone en een Android device gekoppeld aan de desktop is het makkelijk in gebruik, maar deze gebruik ik haast nooit gekoppeld aan de computer.

En hetzelfde geldt voor de losse controllers, USB Sticks, en andere apparaten hier in huis.

De enigste devices die ik hier heb die problemen geven als ik ze aan de Linux Desktop PC aansluit, zijn mijn Corsair Void Pro RGB Wireless en een Gyro controller in een RC Heli. De Headset werkt gewoon zonder drivers, maar voor communicatie emuleert hij in de achtergrond een keyboard voor controle van de knoppen, en onder Linux lijkt het dan alsof hij de hele tijd een knop induwt. En de Gyro controller heeft alleen Windows software, waarbij ik zelfs met een Windows 10 computer nog wat problemen had om dat ding met die oude software te benaderen. En die Gyro wordt binnenkort ingewisseld voor een device die gewoon Linux (en MacOS, Android en meer) ondersteuning heeft.

Ik zie het nut van Windows niet meer hier in huis. Alles wat ik met Linux kan doen, zowel hardware als software, werkt gewoon, en in sommige gevallen zelfs makkelijk en gebruikersvriendelijker als dat het me onder Windows vroeger ging. Ik ben nog steeds evenveel een gamer als dat ik was toen ik nog op Windows 7 zat, en speel nog steeds bijna alles wat in mijn pad komt. Nu bezig met een runthrough van Dyson Sphere Program, best leuke Factorio kloon, en het ziet er zo mooi uit als je de zon op ziet komen van de kromme aarde.
Hardware support is in het algemeen veel beter in Linux.
Ondanks alles wat hier en in alle reacties genoemd wordt, stijgt het marktaandeel van Windows gewoon. Vooral ten koste van iOS, maar Windows is bij 'de massa' populairder dan ooit. Overigens verwacht ik dat de groei van Linux vooral veroorzaakt is door de Steam Deck, hoewel ik dan weer niet weet of dat meetelt in 'dekstop'installaties.
Klik eens op Edit Chart en zet de startdatum op 2009. Kijk of je nog steeds van mening bent dat Windows stijgt.
Klopt, Windows neemt sterk af. Mac OSx, Linux en "Other" nemen daarentegen voor desktops flink toe.
Als je dan inzoomt op Windows, dan zie je dat vooral Windows 10 etxreem populair is en is geweest voor vele jaren en het marktaandeel Win11 bijzonder laag is. Die hogere cijfers worden enkel behaald door koppelverkoop en het TPM geneuzel.
Dan heb je hier je een ander verhaal van een IT-er. Ik dual boot Windows en Linux al jaren. En heb MacOS gebruikt enkel vanwege Logic Pro. Een OS is een tool, ik gebruik het beste gereedschap voor de juiste taak en dat varieert dus. Daarmee ben ik platform agnostisch.
jouw data, hun data is
"Mijn data" icm techbedrijven boeit me weinig. Dit betreft geanonimiseerde data die gebruikt wordt om gepersonaliseerde advertenties te verkopen. Niet het beste, maar ook niet het ergste dat in het digitale domein gebeurt. Niet dat ik het er niet uit sloop, na mitigatie merk ik er niets van, het stoort me om die reden simpelweg niet. Standaard doet vrijwel elke browser dit, fingerprinting (canvas, audio etc, etc). Dat is er uit te meubelen met adblockers enz, en dat kan op Windows zelf ook aanvaardbaar gemaakt worden.

Voor mij zijn andere zaken belangrijker op een PC, cybersecurity bijvoorbeeld. En dat is voor mij een grens, features als Windows Recall zullen mijn gebruik inperken. Maar ook als dat er niet uit te slopen blijkt te zijn dan zal ik Windows nog steeds als tool gebruiken. Alleen niet meer voor privé gebruik.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 25 augustus 2024 16:12]

Ja het OS is een tool, maar ik ben als ontwikkelaar echt nog nooit tegengekomen dat er een situatie is waarin windows een voordeel geeft. Is eigenlijk altijd alleen maar nadelig voor snelheid, stabiliteit en bruikbaarheid.

Maar misschien dat het met networking en hardware aansturing een ander verhaal is. Daar heb ik geen ervaring mee. Voor software ontwikkeling en devops is linux altijd beter en is macOS een mooie tussenvorm (onderliggende architectuur die lijkt op linux en gewoon goede hard en software).
Neem bijvoorbeeld compatibiliteit. Zou je als ontwikkelaar toch moeten weten. Niemand ontwikkelt een applicatie, game etc voor een platform dat wordt gebruikt door anderhalve paardenkop. Windows heeft al decennia lang de aantallen. Snelheid, meh als je PC nadrukkelijk sneller wordt door Linux dan is het een oud hok. Niks mis mee, een second life met Linux mint, maar dat is het een second life.

Op het HP laptopje van verleden jaar dat ik hier heb maakt het qua snelheid geen zak uit wat ik boot, Linux of Windows.
Wat wel uit maakt is dat bepaalde applicaties niet werken op Linux, en sommig spul dat ik voor werk gebruikt werkt veel makkelijker op Linux.
Snelheid, meh als je PC nadrukkelijk sneller wordt door Linux dan is het een oud hok.
Nou nee. Er zijn heel veel zaken waarin linux en macOS significant sneller zijn. Ook op gloednieuwe hardware. Vooral in development.
Neem bijvoorbeeld compatibiliteit. Zou je als ontwikkelaar toch moeten weten. Niemand ontwikkelt een applicatie, game etc voor een platform dat wordt gebruikt door anderhalve paardenkop.
Ja met specifiek game development kan ik er nog wel in komen ja. Dan is windows gewoon handiger.
Nou nee. Er zijn heel veel zaken waarin linux en macOS significant sneller zijn. Ook op gloednieuwe hardware. Vooral in development.
Nou ja, bij een fatsoenlijke PC is er voldoende overhead die de keuze van het OS vrijwel irrelevant maakt.
Dat denk je. In development zijn heel veel dingen juist expliciet ooit voor linux gemaakt en moet men door hoepels springen onder windows om het werkend te krijgen. Zo werkt NPM bijvoorbeeld met symlinks. Iets wat windows een hele tijd niet snapte.

Een beetje fatsoenlijk project kan er zo tientallen seconden langer over doen om op opgezet te krijgen met het bijwerken van dependencies en het aanslingeren van een devserver. Het is niet veel in absolute getallen, maar voor de experience is alles bij elkaar net matig.
Wow symlinks en dependencies icm een devserver. Allemaal niche en nvt op de gemiddelde gebruiker. Ik ben niet onder de indruk van je argument .

Symlinks werken overigens al meer dan een decennia uitstekend op Windows.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 27 augustus 2024 21:14]

Wow symlinks en dependencies icm een devserver. Allemaal niche en nvt op de gemiddelde gebruiker.
Dit hele draadje ging specifiek om dev zaken. En dan is dit absoluut geen niche dingetje.
Symlinks werken overigens al meer dan een decennia uitstekend op Windows.
Totdat het pad te lang wordt en daar had NPM heel snel al last van. Daar hebben ze serieuze workarounds voor moeten maken.
Ik snap dat je als Linux nerd desnoods alles wat kom is recht wil praten om zo 2024 het jaar van de linux desktop te maken. Wishful thinking noemen ze dat. Echter waar het draadje om draait is irrelevant, het artikel betreft Statcounter: Linux behaalt voor het eerst marktaandeel van 4,45 procent. Development, dependencies, symlinks het is en blijft niche. Ik ben niet onder de indruk van je argumenten.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 28 augustus 2024 19:37]

Het zal best zijn dat het op het totaal een niche is, maar daar hadden we het hier niet over.

WSL is niet voor niks een ding.
De snelheidswinst van Linux boven Windows op een fatsoenlijke PC is minimaal.
Blijf jij toch lekker daar in geloven maat? Dat de rest van het internet daar anders over weet en er zat zaken zijn die gewoon veel trager zijn (en ook meetbaar significant) kun je dan ook lekker wegduwen in een hokje.

https://stackoverflow.com...as-linux-for-compiling-c#

20 seconden vs 3 minuten is geen klein verschil en heeft zeker impact op productiviteit.

Dit geldt voor hele basale dingen in development en voor heel veel verschillende talen. Ook die talen die specifiek voor windows applicaties worden gebruikt.

Kun je hoog of laag springen, maar dat is gewoon een feit.
Web applicaties?
Die draaien doorsnee op Linux servers.
Adobe, CAD, Office, Ableton Live, FL Studio
Maar een klein deel van de mensen gebruikt die applicaties.
En voor de subgroep ontwikkelaars nog minder.

En die applicaties (oke mischien Office niet ivm MS) komen vanzelf naar Linux zodra de markt groot genoeg wordt.
En dan nog zet je die applicaties op een apart systeem dat geschikt is voor het draaien daarvan. Ik heb juist verschillende systemen voor verschillende doeleinden. Mocht ik deze applicaties willen draaien onder Windows, dan schaf ik daar een apart systeem voor aan. Maar volgens mij kun je met BricsCAD en Bitwig onder Linux tegenwoordig ook een flink eind komen.
Apart systeem? Te veel gedoe om dan Windows weer te herstellen wanneer het weer eens om valt.
AMD CPU's + virtualisatie. Verban Windows met de windows-only applicaties naar een VM 8-)
Ik dacht dat deze applicaties voor goede performance op de bare metal moesten draaien, maar wellicht is dat tegenwoordig niet meer nodig. Ik gebruik ook voornamelijk de VM oplossing voor die enkele gevallen dat ik Windows nog nodig heb :).
LOL Grapje zeker, Microsoft Office en de complete Adobe suite hebben een enorm aantal gebruikers.
Nouja, zo zwart-wit is het niet. Visual Studio is wat mij betreft als IDE nog steeds niet te vervangen door bijvoorbeeld VS Code zonder iets in te leveren. En als je software voor Windows (of wellicht Xbox) ontwikkelt is Linux echt geen voordeel.
Hangt toch echt af wat je met Visual Studio doet; ik heb het al een aantal jaar vervangen door Rider wat prima onder Linux draait (evenals dotnet). Wellicht als je Windows only GUI's maakt dat Visual Studio nog nodig is, dat weet ik niet want daar heb ik heel weinig mee gewerkt toen ik nog wel Visual Studio gebruikte.
Dat VSCode een niveau lager is geloof ik best, er is een reden waarom ik betaal voor Rider i.p.v. ik VSCode gebruik dat gratis is.
Tsja. VsCode is wat mij betreft ook echt geen vervangen voor visual studio. Maar een jetbrains rider wel.

Maar sure specifiek windows development dan is het handig om ook dat platform te gebruiken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @n00bs26 augustus 2024 10:29
Velen van hen, willen niet meegaan in de richting van veel grote bedrijven waarbij jouw data, hun data is en gebruikt wordt voor AI
Waarmee je indirect aangeeft dat dit bij Windows het geval is wat gewoon niet waar is. Ik zie graag objectieve onderbouwing voor dit soort claims.
"onder ITers"...is echt zo'n "trust me bro"-argument; het zegt niets.

Professioneel gezien ken ik maar weinigen die zich echt bezigen met alle geanonimiseerde datastromen binnen een OS. Dat is gewoon onderdeel van bedrijfs-beleid met alle bijbehorende analyses en afwegingen; not their issue. En de overstap van Windows naar Linux, als Desktop-OS? Ik ken ze niet. Veel verder dan Windows en MacOS voor het dagelijks gebruik komen ze in mijn omgeving niet. Ook niet de cyber-professionals...heck...sommige daarvan zijn best wel te spreken over Windows...

En gamen op Linux is nog altijd een niche. Van de Steam-gebruikers geloof ik zo'n 2%. Zolang dit het geval is zal de ontwikkeling daar gewoon niet significant vooruit gaan. En die sprong naar Linux zie ik niet zo snel gebeuren eerlijk gezegd.
"bro". (hekel aan dat woord).
Dus ik mag geen vrienden/familie/collega's in de IT hebben die die denkwijze hebben? ik ben het aan jou verplicht om met bewijsvoering te komen? dan kunnen we net zo goed reacties gelijk onder elk bericht uitzetten.

Ik zou toch eens beter naar de statistieken kijken en het verloop (afname) van Windows.
Ik heb daar tevens ook een hekel aan, maar het is een "bekend" gezegde in de online wereld..

Dat kan best, alleen als je dan specifieke uitspraken doet over "telemetrie" en "AI" als onderliggende reden dan wordt het wel een lastig verhaal zonder dat dit in een neutralere bron terug te vinden is.

Die statistieken, waar bij iedere significante daling in Windows de groep "Unknown" in eenzelfde stijl de tegenovergestelde beweging maakt? Heel betrouwbaar allemaal. Daarnaast zegt het niets over wie deze omslag maakt, waar dit voornamelijk gebeurt en waarom deze verschuiving plaatsvindt.

In het kort; dit is geen data om conclusies aan te verbinden of om een oorzaak mee aan te wijzen.
Ik heb zat collega's die Linux gebruiken. De meesten gebruiken ook Windows, er is weinig fanboyism bij ons op de werkvloer. Een OS is een tool, pak de beste voor de juiste toepassing.

Ik heb het idee het "I've switched to linux ... ago and never looked back" volk zich graag verzamelt onder deze Tweakers artikeltjes.
En gamen op Linux is nog altijd een niche.
Er zijn een paar miljoen Steam Decks verkocht. Een druppeltje op een gloeiende plaat maar allicht een redelijk stuk uit deze 4,5%
Zit nu een paar maanden op Linux. Draait over het algemeen een stuk sneller en beter dan Windows, dus ik vraag mij af waarom ik dit niet eerder heb gedaan.

Zeker nu wat Microsoft je afdwingt met Windows 11, heb ik geen reden om terug te gaan naar Windows.
Alle games die ik speel, draaien zo goed als native op Linux, en de rest draait met ProtonDB super.

Dusja, geen reden om terug te gaan naar Windows.
ik vraag mij af waarom ik dit niet eerder heb gedaan.
Heb je ook een serieus antwoord op die vraag?

Ik ken veel mensen die op een haast vijandige manier geen zin hadden om Linux te proberen, maar een relevante minderheid van hen gebruikt nu toch Linux als daily driver. Het zou interessant zijn van iedereen die ooit geen zin had in Linux maar het jaren later toch als hoofd-OS is gaan gebruiken te horen waarom ze het inderdaad niet eerder hadden gedaan (of waarom op een gegeven moment toch maar wel).

Volgens mij is het voor de meesten het idee dat Windows intuïtiever zou zijn. Maar mensen vergeten dat ze jarenlange vaak vanaf de basisschool opgedane Windows-kennis hebben, en kennen alle quirks en vreemde verborgen configuratietools uit hun hoofd. Dan proberen ze Linux twee uur, en bij de eerste de beste quirk gooien ze de handdoek in de ring. Ze geven Linux geen serieuze kans omdat het tijd en energie kost om iets opnieuw versneld van voren af aan te leren.

Maar iedereen heeft een breekpunt waarop ze de intrinsieke motivatie hebben om Linux wel een serieuze kans te geven. Voor de één is dat het free/libre open source verhaal: In Windows is elk klein tooltje een trial, adware of telemetrie-freeware; in Linux is elk klein tooltje pro deo. Voor de ander is het de steeds verder gaande verplichte telemetrie in Windows. Weer een ander vind Windows te inflexibel om naar de hand te zetten.

Tot die eerste en laatste groep behoorde ik, in eerste instantie. Toen mijn vader eens thuis kwam met Red Hat Linux 5.x of 6.x, toen nog gratis, ging er een wereld voor me open. Maar ik ben blijven dual booten, tot Windows 7, omdat ik "niet zonder" bepaalde software kon. Bijvoorbeeld Adobe Lightroom en Adobe Premiere voor mijn werk. Daarna heb ik het omgedraaid: Als bepaalde software niet op Linux draait, dan bestaat het voor mij niet en koop ik het niet. Na Windows 7 heb ik Lightworks for Linux gekocht als alternatief voor Adobe Première, en Alien Skin Exposure als alternatief voor Lightroom. (Inderdaad, die laatste is ook Windows software, maar zoals Linuxgebruikers weten draait bepaalde software perfect op WINE, en andere - kuch adobe - niet.)

Hoe dan ook, ik ben blij om te horen dat Linuxgebruik richting de 5% gaat. Want ik heb zo vaak gehoord dat er geen Linuxversie wordt gemaakt omdat er geen markt voor is, dat het nu misschien wel interessant begint te worden: Mac OS is niet langer 30 keer zo groot, maar slechts 4 keer zo groot.
Ik sta op het randje van overstappen vanwege telemetrie, traagheid van Windows en hoge systeemeisen van Windows 11. Maar een van de dingen die mij echt tegenhoudt is dat het updaten van een machine die een tijdje geen updates gehad heeft in mijn ervaring zelden goed gaat. Afgelopen weekend probeerde ik nog een C2D laptop te updaten die KDE Neon draait. Onder de motorkap nog Ubuntu 20.04, moest naar 22.04, met dus KDE Plasma nog op 5.22 en die moest naar ik geloof 6. En dat ging fout: updates wilden niet lukken en ik werd niet veel wijzer van de error messages en de oplossingen die ik online vond hielpen niet. Een paar jaar terug ook mijn hoofd desktop met dualboot de Neon installatie die ik een tijd niet had gebruikt proberen te updaten, en dat ging zo fout dat het OS gewoon kapot was na de reboot. Het login scherm was onleesbaar en ik kon ook niet meer inloggen.

Windows heeft zeker ook enorme problemen, maar het lukt me vaker om het te repareren. Kan ook eraan liggen dat ik dat vaker heb gedaan.
Het is een cliche, dat weet ik, maar probeer eens een andere distro; deze manier ervaring heb ik zelf bij *buntu ook altijd gehad.
Het is een cliche, dat weet ik, maar probeer eens een andere distro; deze manier ervaring heb ik zelf bij *buntu ook altijd gehad.
Dat is een deel van het probleem, er zijn er zoveel. Elk artikel en elke persoon raadt weer iets anders aan, bij elke distro zijn wel problemen aan te wijzen. Daarnaast geven zelfs de grootste Linux-adepten aan dat Linux "nog niet klaar is" voor gamen op de desktop (e.g. level1techs). De Steamdeck en het toenemende marktaandeel van Linux geven hopelijk een zet in de goede richting.

Ik zit ook in de groep die eigenlijk niet naar Windows 11 (en waarschijnlijk daarna 12) wil, en voorlopig dan maar op Windows 10 blijft door de toch grote drempel naar Linux.

Tijd voor een reeks achtergrond/how-to artikelen op Tweakers @JayStout :
- Wat zijn de "beste" distros en hoe kies je er een.
- Hoe werkt Linux, wat zijn de verschillen met Windows, wat moet je weten als nieuwe gebruiker.
- Wat is de status van gaming op Linux en hoe krijg je het aan de praat op je desktop. Welke hardware kan je het beste kopen (drivercompatibiliteit).
- Alternatieven voor Windows-only software.
Enzovoorts

[Reactie gewijzigd door AllesIsVoorbij op 26 augustus 2024 07:33]

Je kunt alvast beginnen met het lezen van het vorige nummer van het (onvolprezen) blad c't:

https://www.magazineshop....oducts/ct-magazine-8-2024

"..Microsoft begint bij steeds meer gebruikers op de zenuwen te werken door advertenties of nieuwe Windows-versies die niet werken op hardware die nog prima is. Je kunt aan dat alles ontsnappen door over te stappen op Linux. In c’t 8-9/2024 laten we zien hoe je die overstap makkelijk maakt...."

Naast achtergrond ook praktische hulp om over te stappen op Linux Mint of Fedora. Er staat ook een prachtig overzicht met software tips. Een aanrader dit nummer.
Grappig, ik ben ergens in 2003 definitief overgestapt naar linux als daily driver met behulp van een Knoppix cd die bij de c't zat :D
Dat blad is voor linuxbeginners zeker een aanrader!
Je zou eens kunnen kijken naar FerenOS https://ferenos.weebly.com/
De ontwikkelaar maakt de overstap redelijk makkelijk, het is compleet en overzichtelijk.
Als je met Ventoy https://www.ventoy.net/en/index.html een USB stick voorbereidt, dan kun je heel makkelijk verschillende OSsen live starten en uitproberen (alleen de iso naar een mapje kopiëren). Je hoeft dan dus nog niets te installeren (maar na een herstart ben je wel je settings weer kwijt).
- Als beginner is Ubuntu (als je Mac OS based wilt werken; met Gnome) of Kubuntu (meer Windows based; met KDE) wilt werken
- Als beginner is Fedora een goed alternatief (is Gnome based)
- Als je primair games speelt is Steam OS of POP OS een goed idee
- Geavanceerdere gebruikers raad ik meestal Arch aan (kennis / leercurve min of meer vereist)
- Expert gebruikers raad ik meestal Gentoo aan (meeste controle, leercurve vereist, maar hier kun je alles zelf kiezen wat je wilt gebruiken; zie het als een globale blokkendoos waar je zelf kiest hoe en wat).

Voordeel van Arch en Gentoo is tevens dat je verplicht wordt met de CLI te werken, waardoor je een begrip van kennis van het besturingssysteem en de omgeving krijgt en het jezelf zekerder maakt en leert hoe je zaken kunt troubleshooten en ondersteunen en leert hoe alles onderliggend werkt. Als je interesse echter niet primair in technische kennis ligt, dan is (K)ubuntu of Fedora de beste optie.
Ik ben al meer dan 25 jaar Linuxgebruiker. Jarenlang Mint DE, daarna Mint, nu Fedora. Ook bij die systemen ontkom je vaak niet aan het gebruik van de CLI. Je hoeft het (gelukkig) weinig gebruiken. Het enige wat je er m.i. van leert is dat de Linux desktop en de onderliggende software verre van geïntegreerd zijn. Laatst nog meegemaakt met grsync. Vanaf de desktop selecteer je met de muis bron en bestemming. Wil je bepaalde mappen uitsluiten moet je de syntax van rsync opzoeken ( --exclude 'map' ) en de extra commando's met de hand invoeren. Dat lijkt mij een brug tever voor de gemiddelde gebruiker. Linux vraagt teveel van de beginnende overstapper.
Het gebruik van rsync lijkt me niet iets van een gemiddelde gebruiker. Als ik naar een standaard gebruiker kijk, dan is dat de browser (Chrome / Firefox) waarmee ze de sociale media en YouTube bekijken of een bestelling online plaatsen, de e-mail, soms een document bewerken (LibreOffice) en af en toe eens een PDF document openen. Updates volledig op automatisch, in principe slechts 1x in de 5 jaar een upgrade aan (qua onderhoud) na een nieuwe LTS versie. De rest gaat automatisch en in principe geen onderhoud vereist.
Is een back-up maken te veel gevraagd voor de gemiddelde gebruiker? Gaat dat in Windows ook zo moeilijk?
Nog zoiets, Fedora kun je met een paar muisklikken de map /home/public sharen. Dat lukt wanneer de andere systemen ook Fedora draaien. Het lukt mij niet vanuit Android de share te benaderen. Dat probleem speelt al jaren, het interesseert de ontwikkelaars geen zier. Het probleem los ik op met behulp van een NAS via mij Fritz!Box modem/router en een (kleine) cloud share bij GMX.
Zijn publieke mappen in Windows ook zo slecht te benaderen vanuit een ander OS?

Zoals iemand anders al zei: Linux is niet af. Ik blijf bij Linux, geen gezeur met licenties, geen eindeloze installaties en updates. Ik adviseer het anderen niet, ik zou dan steeds moeten opdraven, nu wimpel ik een verzoek simpel af met 'ik gebruik al 25 jaar geen Windows'😁
Ik draai nu zelf zo'n 7 jaar dedicated (Gentoo) Linux en zeg zeker niet dat het perfect is.
- Een backup in Windows is inderdaad niet standaard en moet je tevens (via de GUI) instellen of je dient een sync met OneDrive in te stellen (waarna je na 1GB voor dient te betalen dacht ik)
- In Linux kun je een backup eenvoudig oplossen met NextCloud. Een andere oplossing is werken met BTRFS snapshots (wat ook weer geen echt backup is), waar GUI's voor beschikbaar zijn.
- Verder zijn er een tal van apps die backups naar de cloud kunnen maken of een externe disk. Zo heeft KDE KBackup ingebouwd (is wat simplistisch, maar werkt). wat een GUI app is of sbackup voor gnome ook heb je time shift en zo voldoende apps om een backup uit te voeren

Het delen van mappen is weer niet iets wat een gemiddelde gebruiker doet, maar heb ik hier toevallig draaiend vanuit KDE en werkt prima.
Goed idee, dat zou inderdaad leuk zijn op Tweakers. Ik lees altijd graag artikelen over Linux. :)

Tegelijkertijd zijn er al veel andere websites, YouTubekanalen, noem maar op die hier aandacht aan besteden. Ik vind zelf deze bijvoorbeeld wel leuk: https://www.youtube.com/c/TheLinuxExperiment

Daarnaast is Distrowatch een aardige site om een beeld te krijgen van verschillende populaire distro's.

Wat ik persoonlijk kan aanraden:
- Linux Mint: heb ik zelf gebruikt om de overstap te maken van Windows naar Linux, jaren geleden. En gebruik ik nu ook weer. Qua interface is het niet heel anders (gewoon een balk onderin, menu met een knop linksonder, etc.) en het is altijd stabiel geweest. (Men zegt vaak dat het zo stabiel is, dat het saai wordt.) Ik heb Linux Mint ook geinstalleerd bij mijn ouders en schoonmoeder en die kunnen er ook mee overweg. ;)
- Zorin OS voor als je iets wilt wat heel erg op Windows (of Mac OS) lijkt. Gebruikt dezelfde, over het algemeen stabiele, Ubuntu-basis als Linux Mint.
- Als je niet zo'n vertrouwen hebt ik Ubuntu en iets stabiels zoekt, kun je ook eens kijken naar de Atomic versies van Fedora. En ook OpenSUSE moet superstabiel zijn met snapshots die je systeem gewoon terugzetten naar een werkende versie als een update iets zou verknallen.
- Specifiek voor gaming schijnen Bazzite en Nobara supergoed te zijn.
- Tot slot heb ik me laten vertellen dat de distro voor experts nu NixOS is. Is (oorspronkelijk) een Nederlands project, dus extra leuk voor ons. ;) Alles werkt met configuratiefiles, dus je zult veel de command-line in duiken... Heeft trouwens ook zo'n rollback functie, waardoor je nooit een systeem dat niet opstart zou moeten krijgen.
- Wat zijn de "beste" distros en hoe kies je er een.
Dat is best interessant. Er is geen "beste" distro. De eerste stap is accepteren dat de vele keuzes die je kan maken en de developers die het permanent met elkaar oneens zijn juist een feature zijn, not a bug. En dan kan je gaan denken in schalen.

Je hebt verschillende funderingen. Die bepalen de package manager, een cruciaal onderdeel in Linux. De bekendste zijn Debian<Ubuntu<Mint (apt) en Rocky<RedHat<Fedora (yum). Welke is "beter"? Dat hangt van je ervaring af. Die eerste is gebruikersvriendelijker, die laatste is meer voor gevorderden en IT-ers. Dus in dit geval is die eerste fundering misschien beter.

Vind je het heel belangrijk dat je software vrij en open source is en je er alles mee mag doen zonder bang te zijn dat de kernel besmet (tainted) is met licentiedragende code? Kies dan bijvoorbeeld Debian. Die gaat zelfs zo ver om Firefox te forken en te rebranden naar IceWeasel omdat Firefox eisen stelde aan het gebruik van de naam.

Ik gebruik al een poosje geen Debian meer, maar vroeger zag je een waarschuwing tijdens het opstarten als niet-vrije code in het kernelgeheugen werd geladen: Warning: The kernel is tainted! Dat is geen idealistische troll, maar omdat Debian gaat voor stabiliteit en heeft gemerkt dat een instabiel systeem vrijwel altijd een closed source driver heeft geladen, maar hier geen support op kan verlenen, dus hoef je niet te komen met bug reports.

Vind je dat een klein beetje belangrijk? Ubuntu. Die doet niet zo moeilijk als Debian, maar installeert standaard geen gesloten media codecs. Vind je dat helemaal niet belangrijk? Linux Mint. Die installeert gewoon standaard "ugly" codecs (dat is in Linux de naam van restrictieve licentiedragende mediacodecs), waardoor alles out of the box werkt.

Een andere schaal is bijvoorbeeld tussen bleeding edge (ondersteuning voor de nieuwste hardware) en stabiel (je laptop is al twee jaar oud of "Linux Certified").

Als je er veel extra moeite voor over hebt dat alles bij jou net even wat sneller loopt, dan kies je Gentoo. Die distribueert helemaal geen binaries met brede ondersteuning van programma's, maar alleen source code die vervolgens specifiek voor jouw hardware wordt gecompileerd.

Maar nu draaf ik een beetje door. Verder ook interessante vragen.

[Reactie gewijzigd door Sando op 26 augustus 2024 20:49]

Even speciaal ingelogd voor een +3
Een of meerdere artikelen over Linux, zoals door jou aangehaald, is top!
Reacties van fans van een bepaalde distro kun je echt vaak minder mee helaas.

Vooral je tip "alternatieven voor Win-only software" spreekt mij bijzonder aan!
Zeker, ik probeer weleens wat rond :) ik heb recent nog Fedora + GNOME op een oude convertible gezet. We gaan zien hoe dat het uithoudt.

Ik ben destijds ook op KDE Neon gekomen na een zoektocht, en ben erbij gebleven omdat ik het mooi vond ogen, en het was snel en zuinig. Dat laatste is nu helaas al wat minder. Na de upgrade van mijn originele comment (maar dan via clean install) was het idle RAM-gebruik van 500MB naar 1.1GB gestegen… dus misschien pak ik de zoektocht weer op ;)
Wil je nou zeggen dat Ubuntu geen telemetrie heeft?
Dat is correct, en bovendien was de weinige telemetrie die er ooit in zat gemakkelijk en vooral volledig te verwijderen, in tegenstelling tot de telemetrie in Windows.

De meeste mensen die ooit deze klok hebben horen luiden doelen daarmee op de aanwezigheid van Amazon Search in het Unity Dash-menu, wat zo ongeveer het equivalent van het Windows Start-menu is. Dit voorval dateert volgens mij alweer van 10 jaar geleden en is kort na de introductie weer verwijderd. Sterker nog, de Unity desktop omgeving is al jaren niet meer de standaard op Ubuntu en de betreffende plugin zal in een andere desktop omgeving niet werken. Er was ook nog eens geen sprake van telemetrie, alleen van zoekopdrachten die, volledig geanonimiseerd, via servers van Canonical uiteindelijk bij Amazon terecht kwamen. Netjes was het niet want het was een opt-out in plaats van opt-in, maar als je het vergelijkt met de data die nu online verzameld wordt door Microsoft, Google, Meta en andere partijen stelde het niets voor.

Daarnaast heeft Ubuntu, maar ook Debian, jaren gebruik gemaakt van een stukje software dat "popularity-contest" heette. Dit stuurde met regelmaat wat basisgegevens over het systeem naar servers van Canonical of Debian, waardoor zij konden zien hoeveel installaties van hun OS er in het wild waren en op wat voor systemen deze draaiden. Dit was erg vergelijkbaar met de statistieken die Valve bij houdt over de hardware waar Steam op draait via de Steam Survey. Er werd geen data verzameld over de gebruiker, alleen over het systeem. Dit was echter eenvoudig uit te zetten, volgens mij kreeg je er een vinkje over voorgeschoteld tijdens de installatie van het systeem en was het een opt-in. Als je er niet op vertrouwde dat er geen data werd verzameld zelfs als je het vinkje uit had gezet was het een kwestie van het pakket "popcon" verwijderen van je systeem om er helemaal vanaf te zijn.
Heb je de gebruiksvoorwaarden van Conanical wel eens gelezen?

Als je een server draait zou ik ook geen Ubuntu Pro pakken als ik jou was.
In plaats van loze uitspraken, kom eens met een concreet voorbeeld uit de gebruikersvoorwaarden van Canonical of Ubuntu Pro waaruit blijkt dat ze enorme hoeveelheden telemetrie verzamelen, dan kunnen we het daarna hebben over hoe dat in verhouding staat tot wat Microsoft nu al met Windows 10 doet en wat ze van plan zijn met Windows 11. En voordat je dat (wederom) pareert met "lees zelf de voorwaarden maar": jij doet de bewering, dan is het ook aan jou om met de onderbouwing te komen.
een van de dingen die mij echt tegenhoudt is dat het updaten van een machine die een tijdje geen updates gehad heeft in mijn ervaring zelden goed gaat.
Als dat jouw ervaring is, dan is dat een legitieme belemmering. Het zal je niet helpen als ik zeg dat ik dat probleem al jáááren niet heb gehad.

Wat wel helpt is de tool "Timeshift" van Linux Mint (maar ook elders te gebruiken): Als de computer kapot is ga je terug naar een snapshot en probeer je het opnieuw. Mijn computer maakt elke dag op de achtergrond een snapshot. Als er iets fout gaat, dan boot je de Live USB Image en restore je de snapshot.

Onlangs nog zette ik een oude computer na 3 jaar aan, en die moest toen 4 point releases upgraden inclusief één major versie. Dus na elke stap een Timeshift Snapshot gemaakt. Maar het ging gewoon goed, wat me positief verraste.

Daarbij moet ik zeggen dat ik reeds lang geleden ben overgestapt op Linux Mint. Bij Ubuntu was het vaker problematisch. Vroeger was de tagline "Ubuntu how it should be". Ik heb vanalles geprobeerd, maar als je klaar bent met hacken, zweten en klooien, en gewoon productief wilt zijn, dan stap je over op Linux Mint.

Ik heb van alles geprobeerd en gebruikt hoor. Red Hat Linux, Ubuntu, Debian, Gentoo, Fedora, CentOS, opnieuw Ubuntu, toen Linux Mint en nooit meer iets anders. Het werkt gewoon.

Timeshift is echt heel handig, en eens in de zoveel tijd maak ik een CloneZilla image. Dat heeft me onlangs nog uit de brand geholpen toen na een blikseminslag de SSD kapot ging.

[Reactie gewijzigd door Sando op 26 augustus 2024 03:21]

Klinkt goed. Ik zal Mint eens een kans geven.

Overigens is het misschien niet eens altijd een probleem. Als ik volledig zou overstappen op Linux op mijn hoofdsysteem, zou ik namelijk ook de updates beter bijhouden, dan op een oude laptop die ik hoop iets van functionaliteit te geven.

Ik onderhoud namelijk ook twee thuisservers die Yunohost draaien. Eentje is al bijna een jaar up, en die gaat ook nog helemaal goed. Daarvan houd ik de updates natuurlijk regelmatig bij ;)

Een serie artikelen zoals je voorstelt vind ik wel alsnog erg aantrekkelijk klinken!

[Reactie gewijzigd door ShaSem op 26 augustus 2024 08:11]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Sando27 augustus 2024 10:03
Als dat jouw ervaring is, dan is dat een legitieme belemmering. Het zal je niet helpen als ik zeg dat ik dat probleem al jáááren niet heb gehad.
Toch komt het met enige regelmaat nog voor. Bij de laatste major Mint versie hadden veel mensen last van black screens. Bij Kali breekt er ook nog wel eens iets en zo zijn er meer voorbeelden.
Het is alleen zo jammer dat als je naar een winkel gaat, er nooit een computer met een linux OS staat. Verkopers kennen het niet en willen het niet en daardoor zal de meerderheid van de bevolking er nooit aan beginnen. Microsoft heeft hardwarefabrikanten nog flink in de tang (zoals telefoonfabrikanten aan Google vastzitten).
Als je dan een apparaat koopt waarop de eerste jaren Linux misschien niet goed werkt omdat de fabrikant geen support geeft en sommige hardwareonderdelen nog niet goed ondersteund worden, dan is de ervaring met linux niet heel goed. Ik help mensen graag met het in leven houden van hun laptop die niet meer fijn werkt met Windows door er een linux variant op te zetten. Eigenlijk werkt dat altijd naar tevredenheid van de gebruikers, totdat er iets specifieks moet worden gedaan waarvoor alleen een Windows handleiding is gemaakt.
Het is jammer dat mensen tegenwoordig alles het liefst 'gratis' willen (clouddiensten waarbij met persoonsgegevens wordt betaald) en ondertussen niet open staan voor een gratis OS waar geen addertje onder het gras zit.
Ik vindt het dus hoopvol dat het linux aandeel gestaag groeit, maar vrees dat het nooit echt iets zal worden voor de grote bulk gebruikers omdat er simpelweg geen reclame voor wordt gemaakt en marketingtruuks worden uitgevoerd.

Alien Skin Exposure ziet er trouwens interessant uit. Ik heb mijn Adobe abonnement ook niet meer verlengt (en ontdekte dat ik daarmee ook al mijn bewerkingen in Lightroom kwijt ben; de manier om je klanten te vangen en houden in je systeem). Inmiddels heb ik DigiKam en Raw Therapy ontdekt. De DigiKam database kun je ook op een server draaien en delen met meerdere computers (iets waar Adobe nooit aan wilde beginnen omdat ze je liever in hun cloud vangen). Beeldbewerking is wel omslachtig en daarvoor heb ik nu Raw Therapy, maar ook dat is best omslachtig. Als Alien Skin Exposure goed werkt in Wine ga ik daar ook eens naar kijken. Dus bedankt voor de tip.
Voor computers 1 woord: Framework
En kijk ook eens naar Capture One. Beter alternatief voor Lightroom.
Als Alien Skin Exposure goed werkt in Wine ga ik daar ook eens naar kijken. Dus bedankt voor de tip.
Zo heette het toen ik het kocht (ik heb t/m X4 gekocht) maar nu heet het Exposure Software en X7 is uit. Ik weet niet of dat nog steeds zo goed werkt in WINE, maar wat ik deed was gewoon de trial draaien in WINE om het letterlijk uit te proberen voordat ik de nieuwe versies kocht.
Het is alleen zo jammer dat als je naar een winkel gaat, er nooit een computer met een linux OS staat.
In mijn ervaring moet je een pc/notebook/workstation met Linux voorgeinstalleerd altijd online bestellen
bij b.v. Dell, HP of Lenovo. Niet dat ik dat voorgeïnstalleerde spul daadwerkelijk gebruik maar zodoende weet ik zeker dat alle hardware braaf werkt met Linux.

Het is soms alleen even zoeken op hun websites. Bijvoorbeeld bij Dell kun je sommige modellen zelf configurerern en heb je de optie om Ubuntu Linux te kiezen i.p.v. windows.
Hetzelfde is het geval bij HP (ik schrijf dit nu op een HP Z2 Tower G9 Workstation dat Opensuse Leap draait).
Ja, dat klopt. Mijn punt is dat de gemiddelde gebruiker dus nooit in contact komt met een recente computer waar een linux versie op is voorgeïnstalleerd (zoals ook nooit een mobiele telefoon treft zonder iOS of Google Android). Als dat niet gebeurt en er wordt geen reclame gemaakt dan zal de gemiddelde gebruiker er nooit naar omkijken (en het waarschijnlijk ook niet eens vertrouwen).
Weet je dat ik dit zelfde verhaal al decennia moet lezen in verschillende vormen en maten, de "ik heb een pistool op het kop van mijn vrienden gezet om ze te dwingen Linux te gebruiken en ze vonden het leuk" verhaal. Nee dat heb jij niet gedaan, niemand is omgeschakeld, in alle jaren is er helemaal niks veranderd.

Een computer is niks anders als een stuk gereedschap, als jij iemand een heel nieuw stuk gereedschap aan moet leren, succes ermee. En dat is dan ook het grote probleem van Linux.

Technische verhaal daar gelaten en alleen over de UI en UX praten. Dat is bij alle distro's een nagedachte. Je ziet dat er een verschil is tussen een UI/UX die is ontworpen door professionals, iets waar geld aan uit is gegeven en waar over nagedacht is en een UI/UX wat niks mocht kosten omdat er geen budget is en het zo even in elkaar is geplakt.

Linux is het gewoon niet, klaar! Accepteer dat gewoon en doe er wat aan.

De recente stijging in Linux gebruik is niks anders als mensen die een Steam Deck kopen. Dat is:
1. Een miljarden bedrijf als Valve die geld uitgeeft om een eindproduct te maken (niet een Linux distro).
2. Mensen die niet eens weten of er iets om geven dat ze Linux hebben.
Een computer is niks anders als een stuk gereedschap
Dat is een dooddoener. Een Porsche is niets anders dan een stuk gereedschap™. Een Gibson Epiphone is niets anders dan een stuk gereedschap™. Een vrouwenborst is ...
als jij iemand een heel nieuw stuk gereedschap aan moet leren, succes ermee. En dat is dan ook het grote probleem van Linux. [De UI] is bij alle distro's een nagedachte. Linux is het gewoon niet, klaar!
Als je denkt dat een computer alleen maar een stuk gereedschap is, dan mis je het punt van technologie een beetje. Gereedschap dat je creativiteit, macht en vrijheid geeft, is veel krachtiger dan iets dat je forceert op één manier te werken, bespioneerd te worden en er nog voor te betalen ook. Als het leren van een nieuw stuk gereedschap je tegenhoudt, dan is het probleem misschien niet Linux, maar je bereidheid om te groeien.

UX en UI verbeteren voortdurend dankzij de gemeenschap die er achter staat. Ik vind dat drukke startmenu en die ribbon-interfaces in Windows oprecht een verschrikking. Het is geen kwestie van 'Linux is het niet,' maar eerder van 'Windows kan het niet.'
Vertel dat maar aan Bep van administratie die Linux moet gebruiken.

Het is geen kunst, het is een gebruiksobject, voor 99% van de mensen op deze planeet. Dat het voor jou een passie is, is iets anders en jij bent niet iedereen. Net zoals een Porsche een prachtig apparaat is voor een fanaat, maar voor Bep is het niks anders als een object om van A naar B te gaan.

Een gitaar is ook niks anders als een stukje gereedschap waar je jezelf mee uitdrukt, sterker nog een elektrische gitaar is helemaal niks zonder de juiste versterker en de juiste effecten. Kwalitatief zal de ene beter zijn als de andere, meer aandacht in de afwerking, maar dat wil niet zeggen dat de ene gitaar beter is als de andere. Allemaal een stukje gereedschap, de vraag is welke het beste bij jou past.

Josh Homme heeft een Dot in zijn collectie, 2 nummers speelt hij met die Dot.

Heel toevallig speel ik zelf gitaar, heb er 5, elke met zn eigen unieke specialiteit en sound. Elke gebruik ik voor een andere uitdrukking.

1. Wat is een Gibson Epiphone? Is dat hetzelfde als een Mercedes Porsche?
2. Auto's zijn geen kunst en kunnen dat ook niet zijn.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 26 augustus 2024 05:52]

Volgens jou kan een goede UI/UX dus alleen worden ontworpen tussen 9 en 5, als de persoon die er aan werkt daar voor betaald krijgt? Als deze persoon met expertise in zijn/haar vrije tijd aan de UI/UX van Gnome, KDE of andere open source software sleutelt dan is het ineens per definitie bagger? Daarbij compleet voorbijgaand aan het feit dat het merendeel van de mensen die aan open source werken dat uit naam van een bedrijf doen waar ze gewoon betaald krijgen voor dat werk. Het wordt hoog tijd om de mythe dat de UI/UX van open source software wordt bedacht en gemaakt door techneuten die eigenlijk alleen code zouden moeten schrijven te begraven.
Je ziet dat er een verschil is tussen een UI/UX die is ontworpen door professionals, iets waar geld aan uit is gegeven en waar over nagedacht
Een professional, iemand die weet waar hij/zij het over heeft, die kwaliteit vakwerk aflevert, kost nou eenmaal geld. Dat jij er iets anders omheen verzint is een ander verhaal.

Als mensen geld hebben uitgegeven aan de UI/UX van meeste Linux distro's (en de UI is eigenlijk niks anders als een theme over de window manager, dus ik zou even niet weten waar jij het over hebt, of wil je mij wijsmaken dat elke distro zijn eigen window manager heeft?), dan zou ik geld terug vragen.

Maar ik had dit wel verwacht hoor, het is elke keer hetzelfde verhaal. Elke keer is er wel weer een Linux fanaat die het fijne ervan weet te vertellen. Maar feit blijft dat het percentage na decennia nog steeds extreem laag is en dat heeft 100% te maken met de community.

Niemand die even aan zijn achterhoofd krabt en gaat nadenken waarom er na al die decennia geen graantje vooruitgang in zit.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 26 augustus 2024 04:59]

De UI van Windows lijkt anders ook door een stelletje omgeschoolde Duitse wegwerkers en klusjesmannen in elkaar gezet te zijn: Al tien jaar WIP en zodra je ook maar ergens iets verder kijkt kom je direct de basis uit ‘98 weer tegen waarvan men toch echt stellig zei dat het helemaal nieuw en grondig gerenoveerd was.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 26 augustus 2024 10:01]

Het is anders wel te doorgronden door de meest simpele zielen plus het is consistent over de gehele breedte.

Jij vindt het misschien niks, dat mag, maar er is wel een reden waarom iedereen het kan en snapt.
kijkt kom je direct de basis uit ‘98 weer tegen waarvan men toch echt stellig zei dat het helemaal nieuw en grondig gerenoveerd was.
Nou ben ik benieuwd, laat eens zien.

Wat is WIP? Bedoel je WoW ofzo?

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 27 augustus 2024 02:30]

Work in Progress, net zoals de Duitse snelwegen. Ooit begonnen met een upgrade, wel elders een nieuw Baustelle openmaken terwijl er niemand is die er ooit iemand ziet werken op de andere locaties ;)

Verder heeft dit niks met mijn mening te maken, het zijn gewoon feiten.

Voorbeelden?
Je doodeenvoudige rechtklikmenu:
Het eerste menu is in de Windows 11 designstyle. Klik je op "more options" kom je ineens weer het oude menu tegen, meer optie, een kleiner menu, een andere volgorde. Het legacy menu zoals we het kenden.
Klik je op "properties" krijg je ineens een venster wat wederom uit de legacy stamt, welke voor een enkele manier geïntegreerd is in de huidige Windows-schil of design style, getuige het feit dat dark mode er geen grip op heeft.

Audio settings:
System --> Sound. De nieuwe schil.
Klik je op "More sound settings" kom je ineens in een legacy menu uit. Een menu welke tegelijkertijd wel de nodige identieke opties heeft als het System --> Sound --> All sound devices --> Properties menu.

Dus voordat je Linux wegzet als een halfbakken product waar de UI niks anders is dan "een theme om een window manager", zou ik eerst maar eens met een kritische blik naar Windows kijken.

Begrijp me niet verkeerd, dit is niet bedoeld om Windows als slecht weg te zetten. Sterker nog, ik gebruik het graag, ben er vaardiger in als Linux en zou willen dat Microsoft me geen reden gaf een deurtje verder te kijken. Maar als we operating systems gaan vergelijken is het wel zo fijn om bij de feiten te blijven.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 27 augustus 2024 09:06]

Dat is geen WIP, dat is legacy. Microsft zelf is het ook liever kwijt als rijk, alleen je komt er niet zomaar van af. En dat is iets wat je Microsoft wel mee moet geven, zelfs hun slechtste projecten die bijna niemand gebruikt blijven ze ondersteunen volgens aangekondigd, dus je kan er gewoon op bouwen dat als je nu een app maakt dat hij voor de komende 10 jaar sowieso werkt.
Noem het wat je wilt, is voor de discussie ook niet zo relevant.

Ik hoop dat je zelf ook inziet dat je argumenten t.a.v. Linux geen hout snijden, zolang je bij Windows dus voor een nieuw laagje slecht dekkende verf betaalt.

Al moet wel gezegd worden dat Microsoft behoorlijk soepel is wat upgraden betreft, ondanks dat het in de winkels natuurlijk als volledig nieuwe versie wordt neergelegd.
Jawel, want de reden waarom het zo is, is zeker relevant voor de uitleg van je vraag.

Waar bij Linux simpelweg een andere window manager wordt verzonnen en tegen devs wordt gezegd dat ze maar iets nieuws moeten bouwen, wordt er in Windows om de beperkingen heen gewerkt. Dat is iets totaal anders.
rhel, canonical,... zijn gewoon bedrijven met een pak werknemers hoor... ui/ux is niet het probleem. Waar de stijging vandaan komt daar heb ik het raden naar. De steamdeck lijkt het me niet te zijn want dat is niet echt het device waar ik browser gebruikt op verwacht...

Waaraan wel, geen idee. Ik deel wel je mening dat een OS een werktool is, Linux/Windows het maakt weinig uit voor 99.99% van de gebruiker. Die wil office en de browser.
De steam client is niks anders als een schil om Chromium.

De Steam Deck heeft een Desktop modus.

Er zijn genoeg mensen die de Steam Deck gebruiken als Gaming PC. Elke LAN party heb je er een paar die een scherm en toetsenbord/muis aansluiten op hun steam deck en gaan met die banaan.
Even mijn reden om geen Linux te gebruiken op mijn hoofdcomputer, het boeit me gewoon niet (meer). Windows draait vlot, ik ken het systeem door en door en software werkt gewoon. Het grootste voordeel aan Linux (de software manager) heb ik op Windows opgelost via Chocolatery.

Heb nog een Linux Mint draaien. Het duurde 1 dag om sharing op dat ding mogelijk te maken. Het is niet dat ik het niet wil leren, maar waarom? Om wat ik al kan op Windows te kunnen zeggen of dat ik het op Linux ook kan? Sorry dan is mijn vrije tijd aan tech nuttiger als ik met Home Assistent bezig ben. Daar doe ik dan iets mee dat ik werkelijk niet kan of dingen die mijn leven toffer maken ipv iets dat ik wel kan maar op een ander systeem.
Veranderen van OS, het is niet mijn hobby.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 26 augustus 2024 07:30]

Hey, grappig, ik heb nog lang aan Chocolatey meegewerkt, zowel als dev als core package maintainer! :) Van 2013 tot 2016 oid. Heb nog met Rob (founder) gedineerd. Hij liet toen een Chocolatey client voor Linux zien, op een Linux laptop, maar volgens mij is die nooit uitgebracht.

Ik gebruikte zelf al Linux, maar gebruikte Chocolatey om de rompslomp te automatiseren voor klanten die Windows gebruiken en zo veel tijd te besparen.
Het is niet dat ik het niet wil leren, maar waarom?
Nou, het hoeft niet! Ik was gewoon benieuwd naar waarom iemand die nu wèl enthousiast is "het niet eerder had gedaan". Want dan krijg je misschien interessante openbaringen.

Waarom Linux leren? Kennis is macht, en vrije software geeft vrijheid. Je kan het overal op installeren, gebruiken, misbruiken en je hoeft niet bang te zijn dat je een reepje teveel geheugen plaatst waarna je Microsoft moet bellen om te vragen of ze alsjeblieft je licentie op afstand weer willen activeren want het is echt jouw computer met een legale versie van Windows.

Ik denk dat ik namens klanten wel een paar dozijn keer aan de telefoon heb gehangen. Ik was er op een gegeven moment echt helemaal klaar met het idee dat ik een soort crimineel ben die steeds moet gaan verklaren geen crimineel te zijn. Het is alsof je bank je rekening na elke transactie blokkeert, en je de herkomst van je geld moet gaan verklaren.
Het duurde 1 dag om sharing op dat ding mogelijk te maken.
Waarschijnlijk omdat je SMB (samba) wilde gebruiken, iets dat Microsoft bewust steeds kapot maakt voor Linux, en wat constant met een packet sniffer ge-reverse-engineerd moet worden. Als je een Linux-native share ipv een Windows-native share maakt (NFS) dan heb je waarschijnlijk geen problemen, want die API is openbaar.
Bedankt voor je inzet in Chocolatery, zeer handig project!

Kennis is inderdaad macht, maar voor mij komt erop neer welke kennis mijn tijd krijgt en dan is Linux niet aan mij besteed. Ik heb mij erbij neergelegd dat Windows nu eenmaal het OS is waar ik niet onderuit kan en kan mij neerleggen bij de nadelen. Ik heb al meer miserie gehad met Linux dan met Windows. Mogelijk waren die Linux problemen op te lossen, maar daar moest ik dan een pak meer kennis voor hebben. Daarnaast vind ik de community vaak veruit onbeschoft.
Toen ik de vraag hier stelde om SMB, kreeg ik al snel de reactie dat ik eerst nog veel moest leren voordat ik ermee kon starten. Eerst een handleiding lezen van 300 pagina’s om iets simpel te kunnen als een Windows share aan te leggen is een beetje jaren ‘90 en misschien de reden waarom het decennia duurde om aan enkele procentjes gebruikers te geraken op consumenten computers.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Sando27 augustus 2024 10:09
iets dat Microsoft bewust steeds kapot maakt voor Linux
Ik zie graag objectieve onderbouwing bij dit soort sterke claims. Je gaat hier uit van opzet en het opzettelijk hinderen. Dat is nogal een uitspraak.
Volgens mij is het voor de meesten het idee dat Windows intuïtiever zou zijn. Maar mensen vergeten dat ze jarenlange vaak vanaf de basisschool opgedane Windows-kennis hebben, en kennen alle quirks en vreemde verborgen configuratietools uit hun hoofd. Dan proberen ze Linux twee uur, en bij de eerste de beste quirk gooien ze de handdoek in de ring
Dat speelt mij ook parten. Ik heb jarenlange ervaribg met Windows, ook professioneel, en snap daardoor de meeste concepten wel en weet hoe ik daar moet komen. Bovendien is het - ongeacht welke conputer ook - altijd gelijk, want er zijn niet zoveel smaken.

De kracht van Linux is dat er zoveel smaken en zijn, maar dat is m.i. ook meteen het grootste probleem. Iedere distro heeft weer een net andere oplossing nodig voor een probleem. Ja, community enzo, maar in de meeste gevallen is het een speurtocht om iets werkend te krijgen (wanneer het niet out-of-the-box hesupport wordt) en die speurtocht kent 35 potentiele oplossingen; afhankelijk van welke distro je precies gebruikt.

Ik draag Linux ècht een warm hart toe en een ingerichte desktop met alles wat ik nodig heb onder Linux is me net zo dierbaar als onder Windows, maar om daar te komen is een ander verhaal. Ik - door mijn Windows bril - weet dat ik met een next-next-finish installatie van een setup.exe of .msi meestal krijg waar ik naar op zoek ben, zonder dat ik eerst iets moet gaan bouwen op basis van de source en door 20 brandende hoepeltjes moet springen, afhankelijk van de distro in kwestie.

Gelukkig is er met flatpak en snap e.e.a. verbeterd, maar ook daar geeft de verplintering in smaken precies het probleem aan. Er is keuze in overvloed, met ieder zijn eigen voordelen en aanpak en daardoor zie je door de bomen het bos niet meer. En dan maar alles door elkaar gebruiken is ook niet heel overzichtelijk.
Ik heb het recentelijk ook ruim 2 maanden linux geprobeerd. Opzich werkte het beter dan verwacht en de meeste games doen het prima.
Volgens mij is het voor de meesten het idee dat Windows intuïtiever zou zijn. Maar mensen vergeten dat ze jarenlange vaak vanaf de basisschool opgedane Windows-kennis hebben, en kennen alle quirks en vreemde verborgen configuratietools uit hun hoofd.
Het decenia oude bla bla bla verhaal. Linux is niet perse moeilijker maar gewoon onoverzichtelijker.
Ja je kan met een console command alles doen maar dat geld ook voor Powershell.
De reden waarom niet iedereen dagelijks aan het klooien is met Powershell is omdat je toch niet alles kan onthouden van elke tool dat je gebruikt, Een control panel is toch echt een stuk makkelijker om bij te houden en er is geen enkel reden waarom beide niet beschikbaar zijn.

De reden waarom ik weer terug ben op windows is omdat ik helemaal klaar ben met het belachelijk X11 of Wayland desktop manager. Zelfs nu wat 20 jaar verder en het lijkt nog steeds op een hobby school projectje.
Ik vermoed dat er ook een grote component gebruikerservaring bij de "waarom"-vraag zit. De verschillende distro's hebben in de afgelopen 10 een behoorlijke inhaalslag gemaakt, qua UI en stabiliteit, terwijl bij Windows een groot deel van de veranderingen sinds Windows 7 wordt verguisd.
Mijn daily driver is Mac OS, maar dankzij de Steam Deck & proxmox home servertje heb ik toch Linux apparaten draaien. Wat mij opvalt in vergelijking met meer dan 10 jaar terug is dat er nu veel meer volgens het KISS principe kan. Er is vanuit de communities veel meer oog voor heldere instructies en simpele scripts voor veel voorkomende zaken. Mijn vroege ervaringen met Ubuntu waren dat waar je in Windows vaak een .exe kon installeren met een simpele wizard, je voor Linux nog best wat zaken in de terminal moest doen. Zeker niet voor alles, maar voor zowat de helft van de software moest ik er eerst een studie van maken hoe ik dat draaiende moest krijgen. Nu vind je best vaak een install script die je met 1 commando van Github kan laten halen en die je een wizard geeft.

Dit was 10-20 jaar terug ook wel mogelijk in Linux, maar het werd veel minder toegepast.
Met name het gamen houdt mij tegen. ProtonDB is dat niet minder dan native in Windows?
Sommige spellen werken zelfs beter met Proton maar de library is inderdaad niet zo groot als in Windows
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @skunkopaat26 augustus 2024 10:26
Sommige werken beter, andere slechter of helemaal niet. Voor veel mensen is het o.a. vanwege het niet ondersteunen van sommige anti cheat helemaal geen alternatief nog.
Klopt. Ik zou per direct volledig overstappen als al mijn spellen op Linux zouden werken. Het is zoveel intuïtiever en sneller dan Windows.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @skunkopaat26 augustus 2024 11:19
Wat is er dan exact intuïtiever? Dat hangt met name af van de gekozen distro. Ik vind het ondanks dat ik al langere tijd ook op Linux werk niet intuïtiever als ik eerlijk ben. Sterker nog, meerdere distributies kijken met een schuin oog naar Windows of doen openlijk hun best om er op te lijken.
Je hebt gelijk en hangt veel van de distro af. Maar de plek waar alles te vinden is vind ik gewoon logisch. Bij puppy Linux, Linux mint en opensuse vond ik het erg logisch.

Windows 11 doet het al beter, maar er zit nog veel verstopt en er is nog te veel legacy qua menu/instellingen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @skunkopaat26 augustus 2024 14:33
De GUI en inrichting van Mint is gebaseerd op Windows ;)
Maar dan minder versnipperd en onlogisch geplaatst :+
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @skunkopaat26 augustus 2024 15:44
Mwah, het is vooral iets anders. Sommige zaken vind ik in Mint ook onlogisch ingedeeld (of vanuit de default GUI te beperkt in te stellen). Nu heeft Microsoft met zijn configuratie mogelijkheden op meerdere plekken wel een beetje een potje van gemaakt.
Ik game elke dag, werkt prima op linux over het algemeen. Enkel kernel anti cheats zoals league of legends. Maar verder werkt zeker 90% out of the box, helemal met steam proton.

[Reactie gewijzigd door Yongshi op 26 augustus 2024 07:41]

Ik zou zeggen probeer het eens.

Je kunt er niks mee verliezen namelijk. Heb zelf recentelijk Fedora KDE geïnstalleerd, puur om het weer een poging te geven. Steam draait als een zonnetje en ik heb er als AMD gebruiker niet eens zelf drivers hoeven te installeren. Het was letterlijk een kwestie van OS installeren, Steam installeren, inloggen, game installeren en gaan.

Wel even in Windows een stuk schijfruimte vrij maken om dus Linux op te installeren.
Het OS zelf legde een keuzemenu aan wat me dus in staat stelt gewoon weer op Windows in te loggen wanneer ik wil (of moet).

Voor spellen is het in Steam enkel zaak per game even een vinkje te zetten dat Proton gebruikt dient te worden, al zijn er natuurlijk nog wel zo nu en dan wat issues. De demo van FF16 bijvoorbeeld toont bij mij grafische glitches die ik onder Windows dus niet heb. Alleen daarom al is een dual boot fijn. Qua performance heb ik met Proton geen nadelen ondervonden.

Er is overigens ook een distro, Nobara, die expliciet voor gamers gemaakt is. Die levert standaard zaken als RetroArch, Lutris en Heroic Games Launcher mee. Ook zou HDR middels GameScope ondersteund moeten zijn.
Inderdaad leuk om te proberen. Ben nog helemaal. Ik ga eerst eens uitzoeken welke versie van Linux het beste is voor mij. Daarna met Proton aan de slag.
Ik game elke dag op Linux en ervaar nooit problemen. Ik speel echter geen multiplayer games zoals nieuwere Battlefield games en of League of Legends (Battlefield werkte vroeger wel, maar nu niet meer vanwege een nieuwe anti cheat die ze gebruiken..). Deze werken namelijk niet op Linux. Verder werkt echter zo'n 90% van de games probleemloos. De website: https://www.protondb.com/ is een goede indicator van Steam games of deze werken waar mensen hun ervaring en eventuele optimalisaties om het beter werkend te krijgen delen.
Ik heb zelf wat problemen gehad met Ubisoft games omdat Ubisoft Connect er niet zoveel zin in had, maar alle andere games werken bij mij prima.
Heb hier ook Linux en Ubisoft. Wat ik erop wil spelen werkt gewoon, zolang het spel maar geen Kernel-level AntiCheat heeft. Ik speel Far Cry 3 t/m 6, Assasin's Creed, Prince of Persia, Rayman, Rainbox Six Extraction (let op: niet Siege), zonder problemen.
Ik ken echt niemand met of die ooit ChromeOS heeft gebruikt.
Chromeos is heel groot in onderwijs.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @iRobbery25 augustus 2024 21:59
In het onderwijs kom je het veel tegen maar daar buiten is het echt een uitzondering.
Ik vind het niks, want je zit aan Chrome browser vast. Ik vind Chrome waardeloos. Kan maar niet wennen aan Chrome.
Hoezo zit je aan de Chrome-browser vast? Je kunt gewoon allerlei browsers die beschikbaar zijn voor Linux installeren.
Je zit er wel aan vast, het is namelijk een core-component van ChromeOS.

Er zijn opties om het uit te zetten, maar volgens mij zijn ze daar bij Google mee gestopt.
Je zit er niet aan vast, want je kunt een andere browser installeren en gebruiken.
Je zit er wel aan vast, Chrome kan je niet verwijderen.

Het is mogelijk inderdaad om andere browsers te installeren, maar Chrome rendert de UI.
Ja oké, maar desalniettemin had het over vastzitten aan Chrome als browser en dat klopt niet. Chrome kan dan wel de UI renderen, maar de browser hoef je verder niet te gebruiken.

Overigens is dat van dat renderen ook niet helemaal waar, want daar heeft Google juist een einde aangemaakt, door de browser los te koppelen.
Dat laatste hebben ze dus weer teruggedraaid. Het was een experiment, en het leverde voor hun niet veel op gok ik.

Je gebruikt de browser onbewust. Bijvoorbeeld voor de webapps, volgens mij gaan die niet via je andere browser.
Nee, dat hebben ze nog niet teruggedraaid; ze gaan over op een nieuwe browserintegratie, namelijk op basis van Android.

En je kunt webapps wel degelijk in een andere browser gebruiken.
Je bedoelt de webengine selecteren?

Voor nu is het helaas nog niet mogelijk, maar begrijp wel wat je bedoelt. :)

Wanneer komt de eerste eigenlijk uit met Android als basis?
Nee, niet de webengine selecteren. Maar als je een webapp maakt in Vivaldi of Floorp, dan opent de webapp gewoon daarin.

Dat laatste is nog niet bekend.
Zelfs zonder Lacros zitten Aura en Exo nog steeds onder Chrome.

Wat mij wel benieuwt is wat ze daar mee gaan doen met de Android overstap. Surfaceflinger is niet echt makkelijk te verenigen met Wayland. Gaat heel Crostini bij het grofvuil? Dat is dan wel de doodsteek voor de ChromeOS toekomst.
Je ziet het veel in de zorg
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @fenrirs25 augustus 2024 21:58
Nee ook niet. Er zjjn een paar organisaties maar ook in de zorg is het een uitzondering ipv iets veel voorkomend.
Spreek voor jezelf, ik gebruik het op mijn tablet, en heb er bewust voor gekozen. :)
Hij zegt toch ook "ik ken echt niemand"?
Ik ken ook niemand, maar weet wel dat ChromeOS niet alleen in het onderwijs wordt gebruikt.
Heb ook een Lenovo met afklikbaar toetsenbord. 10 jaar ondersteuning, meeste Android apps draaien gewoon. Geen omkijken naar qua systeembeheer. Niets mis mee.
Hier 2 Lenovo Duet en 2 laptops met Chrome OS.
Deze stijging is vooral te wijten aan India, daar neemt het gebruik van Linux een steile vlucht omhoog. Tel daarbij de enorme populatie en je hebt een effect dat wereldwijd zichtbaar is. De enshitification van Windows 11 en het wereldwijde ongenoegen dat daaruit voortvloeit heeft minder invloed. Wellicht leeft dit bij een fractie van de bevolking die kleiner is dan dat ze online lijkt (in mijn echokamer althans).
Deze stijging is vooral te wijten aan India, daar neemt het gebruik van Linux een steile vlucht omhoog. Tel daarbij de enorme populatie en je hebt een effect dat wereldwijd zichtbaar is.
Raar want op de statcounter is daar niets van terug te vinden:
https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/india
Zet de tijdlijn eens op 2 jaar… het 16% marktaandeel verhaal is echt nog niet zo oud.
De stijging van afgelopen jaar zeker, maar deze maand is toch anders: Deze maand scoort Linux in de Europese grote economieën de hoogste cijfers ooit, kijk naar Duitsland, Italië en Frankrijk, terwijl India ietsje gedaald is.
Jammer dat de Windows cijfers niet uitgesplitst zijn in 10, 11, 7 en overig.
Nu moet je verder gaan graven in de cijfers.

Maar even van alle Windows bij elkaar (opletten, het is nu bv. 65% van de 72% voor Windows 10, dat zou dan 46,8% zijn van het totaal)
Windows 10: 65%
Windows 11: 30.82%
Windows 7: 3,04%
Windows Overig: 1,14%

Ik ben benieuwd hoe snel de grafiek gaat veranderen na oktober 2025, het einde van Windows 10 ondersteuning. Mensen met nog goede hardware (voor wat internetten, geen veeleisende games) die geen Windows 11 kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door Resistor op 25 augustus 2024 13:02]

Wat er bij uitfasering van een Windows altijd gebeurt is dat een hoop mensen zeggen op Linux te gaan overstappen. Er zijn mensen die dat ook doen, maar de meute doet uiteindelijk toch wat Microsoft wil. Dat zie je iedere keer, of het nu Windows 2000, XP, of Windows 7 was. De enige reden die ik zie dat het bij Windows 11 wellicht anders zou gaan is dat computers tegenwoordig lang meegaan en veel mensen geen Windows 11 kunnen installeren. Dat is wellicht een extra prikkel om naar Linux te gaan.
En dan nog is die “hoop mensen” die zeggen over te stappen een hele kleine groep techliefhebbers. Mijn buurvrouw, mijn moeder, mijn huisarts en de leraar van mijn kinderen hebben echt nog nooit van Linux gehoord…. Die kopen gewoon een nieuwe Windowslaptop zodra ze er achter komen dat iets het niet meer doet.
Grotendeels mee eens, maar let wel dat de nieuwe gebruikers die het onderwerp van dit artikel lang niet allemaal techliefhebbers zijn. De enorme groei in India gaat om strategische onafhankelijkheid, hier in het westen ontdekken veel mensen opeens Linux, bijvoorbeeld omdat ze het op de Steam Deck hebben ervaren en daarna op hun desktop installeren. Dat is de groep gebruikers die ook bereid is een programmaatje op een Windows-systeem te installeren en nog niet zozeer de gebruikers die alleen weten wat klikken is, en daarom zal de grote massa nog niet de overstap maken, maar Linux lijkt inmiddels wel een breder publiek aan te spreken dan het altijd gedaan heeft.
De meerderheid koopt gewoon een nieuwe computer als de oude niet meer kan. En daar zit standaard Windows 11 op.
Is echt belachelijk dat goede hardware dat nog jaren meekan door W11 zo'n beetje onbruikbaar wordt. Je gaat dat toch niet vervangen om alleen W11 te kunnen gebruiken?
Hoezo onbruikbaar, hardware werkt gewoon hoor.
Je hoeft niks te vervangen, je kan overstappen naar een ander os.
Werkt dan gewoon prima.
W11 draait toch niet op de meeste hardware die nu nog W10 gebruiken? Je hebt toch nieuwe hardware nodig om W11 te kunnen gebruiken?
Tijd om Linux eens te proberen. Volgend jaar, als Win10 standaard geen ondersteuning meer krijgt en veel mensen volgens Microsoft niet kunnen upgraden naar W11 op hun hardware, dan is Linux een serieuze optie om te overwegen. Gratis. En wel ondersteund.
Ik heb Windows al in Juni 2017 achter me gelaten en gebruik sindsdien Linux. Ben zeer tevreden met MX Linux Xfce.
Ja, het kan wel w11 erop en anders bv Linux erop.
Ik gebruik alleen maar Linux op een gereviseerde Dell 5050 Optiplex mini met i5, 256GSSD en 16G geheugen. MX Linux Xfce.
Ik heb nog nooit hardware vervangen, omdat het niet meer ondersteund wordt door een proprietair besturingssysteem. Er komt hoe dan ook een ander besturingssysteem op te draaien. En dat geldt ook voor mijn familie die dan meestal nog jaren verder kan met dezelfde hardware.

Als je echt Windows 11 wilt kunnen draaien, koop je een nieuw(er) systeem voor erbij. Dan is het niet gek, als het marktaandeel voor Windows in de loop der tijd afneemt. Dat is normaal, omdat Windows gewoon niet meer marktaandeel kan behalen dan het in het verleden heeft gehad en nu nog heeft.

Ik heb gisteren ook de laatste Windows 10 van mijn laatste laptop afgegooid, omdat ik de ruimte nodig had voor een backup van de data van de laptop van een familielid. Bovendien kan het dan ook niet mijn Linuxinstallatie om zeep helpen.

Mocht ik in de toekomst weer een fysieke Windowsinstallatie nodig hebben, dan koop ik een goedkope mini-pc erbij. Maar dat betekent dan wel dat het markaandeel op de deskop voor Windows bij mij iets van 0-10% wordt afhankelijk van hoe vaak ik Windows nog nodig heb.
Ik ook niet, maar ik heb begrepen dat huidige hardware met W10 niet geschikt is als je wil upgraden naar W11? Je krijgt dan toch een melding als het niet geschikt is voor W11.
Je zult inderdaad nieuwe hardware moeten aanschaffen, tenzij je het leuk vindt om via allerlei omwegen Windows 11 op je bestaande hardware te installeren. Ik heb daar de tijd niet voor, dus ik zal na de officiële EOL van Windows 10 nieuwe hardware aanschaffen. Ik krijg in ieder geval op mijn laptop(s) uit 2016 te zien dat de hardware niet geschikt is voor Windows 11.

Maar ik weet nog niet of dat voor Windows 11 dan nog x86 of toch ARM hardware zal zijn. Dat zal afhankelijk zijn van de aanschafkosten. Het liefst zou ik ARM hardware aanschaffen, omdat ik daaronder ook 32-bit en 64-bit Windows x86 software zou kunnen compileren en testen.
Dat bedoelde ik dus met goede hardware dat nog jaren meekan.
Persoonlijk kan ik wel W11 draaien qua hardware, maar kies ik ervoor om op W10 te blijven zo lang als mogelijk. Op het werk (zorg) een aantal keer een W11 pc moeten gebruiken, maar ik vind dat persoonlijk geen stap voorwaarts. Integendeel.
De titel mag eigenlijk wel met dikke letters "desktop" aandeel bevatten. Als je gaat kijken naar embedded etc dan is het aandeel schrikbarend groter.
Klopt, en dan zijn er nog de servers (70-80%?) en alle Android-telefoons ( >70%).

Ik denk dat het succes voor een deel te verklaren is door STEAM die hard aan Proton timmeren om gamen op Linux veel toegankelijker te maken.
Tja Linux is niet echt een OS. Ik denk wel dat Android goed geholpen is door Linux en vice versa (doordat door het grote marktaandeel op de telefoons Linux wel goed onderhouden moet worden), maar ik denk dat je vrij weinig aan de ideologie van een gemiddelde Linux distro ziet in een Android OS.

Weet dat het cheesy is, maar daar zie je dan toch wel verschillen tussen het systemd/GNU/Linux en AOSP+Google Play Services/Linux. Ik denk dat veel mensen bij "Linux" toch meer denken aan systemd/GNU/Linux.
Dat is gewoon niet relevant voor iets als statcounter.
Het gaat hier om os-en gebaseerd op de Linux kernel. Stats hebben niets te maken met de ideologie, het telt gebruik, niets meer en niets minder. Dat Android een aangepaste Linux kernel gebruikt, betekend dat een groot deel van de wereld een Linux kernel gebaseerd device heeft. Dat telt gewoon op, of mensen dat nou weten of niet, het veranderd niets aan het marktaandeel.
Zelfde met servers in de cloud, met je smart koelkast of wat dan ook. Allemaal plekken waar Microsoft heeft geprobeerd om Windows te introduceren en allemaal gefaald. Linux is overal.
Exact. Als we alleen kernels gaan meetellen, zou het landschap er heel anders uitzien. Net als bij auto's: als Nissan een auto op Renault-platform uitbrengt, dan mogen we het dus niet als Nissan tellen, want eigenlijk is het onderhuids een Renault. En een Suzuki met Toyota-motor is dan een Toyota. Stel je voor dat we alles zo zouden meten…
Tja Linux is niet echt een OS.
Linux is nu juist net wel het OS... De rest die het een compleet systeem maakt (wat dan ook) is nu net weer niet Linux... Al die andere spullen er omheen maken het een compleet systeem dat is niet Linux maar ook niet het OS. Het operating system, dus het onderdeel dat processen beheerd, over scheduling gaat, hardware resources managed, toegankelijkheid regelt, geheugen beheerd enz is eigenlijk het enige dat wel Linux is.

Maar als je het over een desktop systeem hebt is het vooral de grafische schil die de mensen zien, dus X11 en Wayland met daarop Gnome, KDE, Mate, Cinnamon, XFCe.

Overigens draag ik zelf niet bij tot de groei, ik gebruik nu al jaren Mint en daarvoor Ubuntu. Op mijn prive systemen kom ik nog hoogst zelden in Windows. Zelfs bij Windows only programma's lukt het vaak prima met Wine. En als ik dan toch een keer Windows nodig heb (bijvoorbeeld voor een TomTom update) dan moet ik vaak nog eerst voor maanden achterstallige updates installeren wat me meteen herinnert hoe lang het eigenlijk alweer geleden was dat ik het voor het laatst gebruikt heb. En natuurlijk ook weer het gezeur wegklikken of ik niet beter Edge zou willen gebruiken en dat ik gefeliciteerd wordt omdat mijn systeem Windows 11 ondersteund, wat ik eigenlijk meer zie als slecht nieuws want nu blijft hij zeuren. En nee, ik wil geen Windows 11, ik wil feitelijk helemaal geen Windows.

Vroeger gebruikte ik nog Microsoft Office maar sinds je dat niet meer kan kopen maar alleen 'huren' met een jaarlijks abonnement gebruik ik Libre Office en daarmee zit je ook meteen niet meer aan Windows vast. Ik heb nog wel ergens Office voor het geval dat maar dat is 2010 (en 2007 is ook prima trouwens). Maar ik heb het echt nooit nodig.

Ik denk dat daar ook het verschil zit. Veel applicaties werken via het web en zitten dus niet meer hard aan Windows vast. En voor veel toepassingen zijn open source alternatieven die net zo goed of zelfs beter werken. Het is heel anders dan 10 jaar geleden waarbij spullen alleen maar in Windows werkten.
Daar ben ik het zelf niet mee eens. Met een kernel alleen kan ik zelf niks. Het is wel een heel belangrijk onderdeel, maar ik kan met alleen de kernel niet een systeem besturen. Daarvoor heb ik verschillende (samenwerkende) programma's voor nodig zoals bootloader, initsysteem, CLI-tools, packagemanager, en daarom houd ik ook maar de definitie voor een OS aan zoals op Wikipedia staat: "Een besturingssysteem (OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten van een computer in het geheugen geladen wordt en de hardware aanstuurt. Het fungeert als medium tussen de hardware en de computergebruiker, met als opzet dat de gebruiker programma's op een gemakkelijke en efficiënte manier kan uitvoeren."

Android is misschien wel een Linux distributie, maar niet een gemiddelde Linux distributie waar mensen vaak aan denken als ze het hebben over 'Linux' als OS. Net als dat mensen wel een onderscheid maken tussen MacOS en iOS terwijl ze wel (zover ik kan lezen) dezelfde kernel draaien: XNU.

Verder vind ik het wel prima dat Android gebruik maakt van de Linux kernel hoor, maar als we dat hierbij zouden meenemen neemt dat nog niet weg dat Android eigenlijk voor de gebruiker extreem onderdrukkend is doordat Google Play Services of dergelijke nodig zijn om er een normale gebruikserservaring mee te krijgen. Of dat aandeel van Linux dan nog zo voordelig is? Vraag ik me af. Als ik positieve verhalen hoor over Linux hoop ik daarmee besturingssystemen die relatief 'vrij' zijn en waar de gebruiker vrij gebruik van kan maken op de manier zoals die wil, en niet zoals een bedrijf zoals Google dat wil.

[Reactie gewijzigd door Ebbez op 25 augustus 2024 17:03]

Niet alleen desktop, maar ook "mensen met tracking".
Want als elke gnu/linux gebruiker statcounter zou toestaan, dan is het percentage vast groter.
Ik ben inderdaad een van de Linux users die trackers als dit blokkeerd.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @DJMaze26 augustus 2024 10:40
Niet alleen desktop, maar ook "mensen met tracking".
Want als elke gnu/linux gebruiker statcounter zou toestaan, dan is het percentage vast groter.
Datzelfde geldt ook voor Windows waar anti tracking in browsers meer en meer gemeengoed is geworden. Dit soort overzichten zijn maar beperkt relevant doordat de data door o.a. anti tracking niet betrouwbaar is.

Kortom, wat je stelt geldt voor alle OSsen.

[Reactie gewijzigd door Bor op 26 augustus 2024 10:40]

Wij gebruiken in onze huishouding o.a. (Fedora en SteamOS) Linux, Windows 10/11 en MacOS, iOS, iPadOs en Android.
Op mijn M1 Air heb ik een dual boot met Asahi Linux Fedora met Gnome. God, wat is dat snel in vergelijking met MacOS! MacOS wordt ook steeds meer bloated met onzin dat ik niet gebruik, zoals die stage manager rommel, widgets en onzin.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Fedora Linux met Gnome. Super snel, minimalistisch, no-nonsense en het zit mij niet in de weg.

Goed om te lezen dat linux gebruik toeneemt, al heb ik mijn twijfels over de accuraatheid van deze cijfers. Ikzelf block ook zo’n beetje alles wat los en vast zit.
Ik vind de trend belangrijker dan of het percentage exact juist is. Statcounter gebruikt sedert 2009 dezelfde meetmethode, dus als je bij een meetmethode een significant hoger aandeel meet, dan is dat relevant. De stijging van Linux wordt ook door andere bronnen gezien, zoals de cijfers van Statista en de Steam-statistieken.
Al denk ik dan linuxers ook procentueel wel goed zijn in het blokken van van alles (ikzelf incluis :)) dus dat zou dan denk eenzelfde soort impact moeten hebben
Ik heb sinds juni 2017 geen Windows meer gebruikt. W10 was mijn laatste. MX Linux Xfce gebruiker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.