Statcounter: Linux had voor het eerst meer dan drie procent desktopmarktaandeel

Linux had in juni een marktaandeel van iets meer dan drie procent volgens de metingen van Statcounter. Het is voor het eerst dat het besturingssysteem in die analysetool zo'n hoge adoptiegraad haalt en het is het hoogste aandeel dat Linux ooit haalde.

Statcounter telde in juni van dit jaar een marktaandeel van 3,08 procent voor Linux-gebruik op desktops. Dat is het hoogste marktaandeel sinds in ieder geval begin 2009, toen Statcounter begon met het verzamelen van statistieken. Toen had Linux nog een marktaandeel van 0,64 procent. Precies vijf jaar geleden, in juni 2018, had Linux een aandeel van 1,64 procent. Het aandeel was begin 2023 opgelopen tot 2,42 procent.

In de cijfers van Statcounter wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende distro's. Daarmee is ook moeilijk te zeggen of het gaat om distro's voor alleen desktops of ook voor server-pc's.

Ook Chrome OS behaalde een recordmarktaandeel. Dat OS werd vorige maand gemeten op 4,13 procent. Dat is het hoogste aandeel ooit en ook voor het eerst dat Chrome OS boven de vier procent uit komt in de Statcounter-statistieken.

In de cijfers is vooral te zien dat Windows nog steeds domineert als besturingssysteem. Dat had in juni een marktaandeel van 68,23 procent. MacOS maakt wel een opmars; dat had in juni 21,32 procent marktaandeel, tegenover 14,61 procent begin dit jaar. FreeBSD en 'onbekende besturingssystemen' vormden samen 3,24 marktaandeel, maar FreeBSD staat op slechts 0,01 procent van de gemeten desktops.

Linux statcounter

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

13-07-2023 • 12:49

367

Reacties (367)

367
363
150
4
0
184
Wijzig sortering
Dit is het jaar van Linux op de desktop.
Met alle respect, maar ik zit nu 25 jaar in de IT, en ik hoor al letterlijk sinds 1998 dat "volgend jaar Linux écht gaat doorbreken", en 25 jaar later zitten we nog niet op meer dan 3 procent.

Ik word een beetje cynisch van die claims. Linux zie ik zelf nooit meer doorbreken op deze manier, voor de desktop. Op servers, ja, daar is het een ander verhaal, maar voor desktops zal het denk ik altijd een niche speler blijven.
Ik zie het eigenlijk steeds waarschijnlijker worden.

Steeds meer traditionele desktopsoftware verdwijnt naar de cloud, en werkt daardoor op ieder OS. Voor een flink deel van het kantoorwerk maakt het inmiddels niet meer uit waar je op werkt, dus zit je eigenlijk alleen maar op Windows omdat je het gewend bent.

Ondertussen begint een aantal professionele open-source softwareprojecten serieus volwassen te worden, en is het op gelijk niveau of zelfs beter dan de proprietary concurrentie. Combineer dat met een flinke prijsverhoging door het overstappen van oneindige licenties naar een subscription, en veel professionals zijn ineens bereid om naar alternatieven te kijken.

Zelfs gamen is niet meer het Windows-bastion dat het ooit was. Zowel AMD als Nvidia hebben inmiddels best prima drivers voor Linux, en door de inzet van Valve kan een groot deel van de games door middel van Proton vlekkeloos op Linux werken.

Het is natuurlijk lang niet zover dat iedereen overstapt, maar de redenen om niet over te stappen zijn langzaam maar zeker wel aan het verdwijnen.
Je werkt niet op Windows omdat je het gewend bent, je werkt op Windows omdat het overal standaard wordt meegeleverd als je een nieuwe laptop of desktop koopt.

Je werkt op Windows omdat industriestandaard software zoals Autocad, 3DS Max, Photoshop, Office etc etc nog Windows (en vooruit in sommige gevallen ook OSX) only zijn.

Je werkt op Windows omdat de meeste games alleen native werken op Windows.

Je werkt op Windows omdat je werkgever je apparaat levert met Windows omdat naast de Windows Only software voor zover ik weet ook veel betere management en deployment tools bevat. Linux op de desktop gaat nooit groot worden. Wilt men geen Windows dan kiest men voor OSX. Linux gaat daar echt geen voet tussen de deur krijgen.
Anoniem: 718943 @magnifor14 juli 2023 10:18
Ik werk (professioneel) op linux omdat ik het gewend ben (snap dat hele object gebeuren van windows niet).

Ik werk op linux omdat instrustiestandaarden zoals PyCharm, PHPStorm, VSCode en Android Studio ook gewoon onder Linux werken.

Ik merk op mijn prive Linux laptop dat eigenlijk alle spellen met proton gewoon goed werken en ik een hogere FPS haal met dezelfde spellen als op de laptop van mijn vrouw, die hetzelfde is, maar met windows 11. Zaken als de EA App, battle net en GOG zijn als non-steam spel toe te voegen zodat dat ook gewoon via proton ga, dus hoewel ik wel met regelmaat game (ook op LAN parties) heb ik windows permanent vaarwel gezegd.

Ik werk onder linux omdat mijn werkgever het akkoord vond dat mijn productiviteit het hoogst was met een OS waar ik bekend mee ben. In mijn taak als DevOps was routine op een OS wat hetzelfde werkt als de servers waar ons pakket op draait een bijkomend voordeel.
Valt mee, Linux desktop is de laatste jaren echt flink verbeterd. Sinds 22.04 zou ik het zowaar bruikbaar noemen. Zodra de gebruikers er zijn zie ik veel developers ook wel komen. Bijvoorbeeld game-devs voor de Steam deck.

Veel developers willen ook graag wel voor Linux developen maar hun bedrijf zag er (terecht) nog geen geen verdienmodel voor.
Versie 22.04 van wat? Van Ubuntu?
Alsof Ubuntu de standaard is van "Desktop" :o
De GUI van Ubuntu is Gnome, 1 van de 2 grote - de 2e is KDE.

Zowel KDE als Gnome zijn m.i. zeer volwassen en bruikbaar en hebben enorme sprongen gemaakt.
Ooit in 2020 geprobeert en de volgende conclusie getrokken; KDE is een berg troep die software bugs veroorzaakt door verouderde QT versies en andere missende libs. Ooit geprobeert te distrohoppen naar Kubuntu en andere distros. Een hoop drama. Fresh install ook. OpenCV werkt niet meer etc.

Vraag me daadwerkelijk af hoe developers dat soort distros dagelijks gebruiken. Alles behalve Ubuntu is gewoon drama om op te developen door alle missende dependencies. Al helemaal als APT niet de default package manager is.

Zoals ik ook al over Wayland zei, in theorie is het leuk maar als ik 50% van de tijd bezig ben met missende dependencies installeren omdat andere devs hun software nog niet geport hebben is het gewoon niet handig. Ik zou liever geen X11 gebruiken maar het andere werkt gewoon niet lief samen met alles.
Dit hele verhaal is gewoon onwaar. Out-of-the box werkt vrijwel elke distributie perfect op KDE. Ik weet niet wat jij voor obscuurs hebt geprobeerd hoor, maar dit geldt niet voor Arch/Artix/Debian/Slackware/OpenSUSE/Void (en ook niet voor Kubuntu) om een paar te noemen die ik de afgelopen jaren heb gebruikt - en de meeste daarvan hebben niet APT. Sinds KDE Plasma (5+) is het prima en die is er al heel lang (2014). Het dependancy verhaal komt me wel bekend voor, maar dan rond 2002 ofzo. KDE4 had zeker in het begin wel grote problemen, maar meer met stabiliteit dan dependancies. Wayland is wel een beetje een ander verhaal, zeker in combinatie met Nvidia, maar ook hier gaat het niet om dependancies, maar om stabiliteit. Op X11 kun je bijna geen problemen verwachten, al is het wat verouderd.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 23 juli 2024 17:14]

Ik weet niet wat jij voor obscuurs hebt geprobeerd hoor,
Gewoon programmeren. Installeer een library zoals Detectron 2 of ROS en heel het OS kreeg rare dependency errors. Via APT konden bepaalde libraries niet geinstalleerd worden etc.

Onderhand ben ik ervaren genoeg om zelf wel wat spul te kunnen compileren maar als beginner is alles behalve Ubuntu out of the box echt een drama. Zelfs nu blijf ik maar gewoon op Ubuntu omdat iedereen het gebruikt. Ik vind KDE ook wel mooi maar installeer het niet wegens al die rare QT bugs.

Misschien herinner je de LTT video waar Linus probeert PopOS te installeren https://youtu.be/0506yDSgU7M?t=601 dit is de Linux desktop ervaring van slechts 1 jaar geleden en wat er ongeveer gebeurt als ik iets anders dan Ubuntu gebruik.
Nou, die video was wel vermakelijk inderdaad. Vooral op PoP! ging het goed mis. Geen ervaring daarmee. Op Mint leek het beter te gaan, alleen geen geluid. Linux op de desktop heeft nog wel wat te verbeteren bij een aantal distro's, blijkt.
Volgens mij gaat dit nieuwsbericht erover dat Linux dus wél een voet (van 3%) tussen de deur heeft.. ;)
Helemaal mee eens met jouw betoog.
Je kan dit nog aanvullen met:
"Er moet een enorm aansprekelijke reden (voordeel) zijn om op iets anders over te stappen" voordat de massa het doet.
Het is niet genoeg voor een consument als het "bijna" net zo uitziet of "evengoed" is als Windows. Waarom zou je de moeite nemen? Psies, dat doe je dus niet.
De desktop is en blijft op Linux een versplinterd en ondergeschoven kindje. Echter de deploy,ent tools op Linux zijn mede door het filesystem in staat te updaten zonder te rebooten. Hele server farms updaten kan ook ,et enterprise oplossingen, maar ook met opensource tools. Nieuwe applicatie versie werkt op het moment dat je die opnieuw opent. Kernel patches kunnen bij een aantal distro''s ook zonder reboots. Bij Windows moet je helaas bij iedere scheet en zucht weer rebooten.
Je mist er eentje:
Wil men geen Windows en geen andere computer moeten kopen dan kies je voor Linux.

Voordeel is ook dat Linux veel minder zware hardware eisen kent. Je kunt jaren langer met je oude hardware toe. Dat is ook een heel fijn voordeel in deze duurzame en dure tijden. Wellicht is dat ook een reden van de stijging van Linux gebruik.
Je werkt niet op Windows omdat je het gewend bent, je werkt op Windows omdat het overal standaard wordt meegeleverd als je een nieuwe laptop of desktop koopt.
Dat was vroeger wel zo, maar er zijn steeds meer bedrijven die Linux voor geïnstalleerd leveren, dus dit stuk van je betoog is een tikkeltje achterhaald.
Je werkt op Windows omdat industriestandaard software zoals Autocad, 3DS Max, Photoshop, Office etc etc nog Windows (en vooruit in sommige gevallen ook OSX) only zijn.
Daar heb je wat mij betreft grotendeels gelijk in, maar er is professionele software die bewijst dat het anders kan. Om twee bekende voorbeelden aan te halen: Lightburn en Davinci Resolve werken prima op Linux.
Je werkt op Windows omdat je werkgever je apparaat levert met Windows omdat naast de Windows Only software voor zover ik weet ook veel betere management en deployment tools bevat.
Ja en nee. In theorie heb je hier 100% gelijk, maar in de praktijk blijken in elk geval in onze organisatie die tools regelmatig erg traag en gevoelig voor crashes. Wij hebben vaak problemen met inlogschermen, de MS Store en de Company Portal. Dat is vervelend als je nagaat hoe afhankelijk we er van geworden zijn.

Zolang Microsoft software blijft uitbrengen die onder presteert zullen er altijd gebruikers blijven die uitkijken naar alternatieven.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 17:14]

Dat was vroeger wel zo, maar er zijn steeds meer bedrijven die Linux voor geïnstalleerd leveren, dus dit stuk van je betoog is een tikkeltje achterhaald.
Tikkeltje achterhaald? Als ik in de pricewatch filter op Linux zie ik welgemeend 2 laptops die met Linux geleverd worden….
Maar de Pricewatch laat niet alles zien van wat er allemaal beschikbaar is, dus dat vind ik een slecht voorbeeld.
Ik vind van niet, er staan 4800 laptops geïndexeerd. 2 daarvan zijn Linux, vind dat heel veel vertellen. Er zullen vast en zeker wel ergens obscure webshops en merken zijn die Linux machines verkopen maar hoe mainstream is dat nou? Een doorsnee consument gaat bijvoorbeeld naar een Media Markt of Coolblue, hoeveel Linux laptops verkopen die nou?
Ik zeg niet dat het mainstream is, maar vroeger had je helemaal geen merken zoals System76 of https://laptopmetlinux.nl/ die desktops en laptops met Linux voor geïnstalleerd leveren. Dat zijn twee voorbeelden die je stelling dat Windows "overal" standaard wordt meegeleverd onderuit halen.
Je werkt op Windows omdat industriestandaard software zoals Autocad, 3DS Max, Photoshop, Office etc etc nog Windows (en vooruit in sommige gevallen ook OSX) only zijn.

Je werkt op Windows omdat de meeste games alleen native werken op Windows.
Sorry, maar dan ben je aan het zoeken naar selectieve voorbeelden die aangeven dat Windows daar beter is. Er is veel meer software te vinden die gewoon cross-platform is.

En je tweede argument klopt ook niet meer tegenwoordig. De console-like Steam Deck heeft al 10.000 games die 'gewoon' op de Steam Deck werken. En ruim 90% van de games werken 'gewoon' op een Linux PC, alleen de VR-games en AntiCheat-Drm game werken veel minder op Linux.
De meeste AAA games werken niet op linux ivm anti-cheats en DRM.
Voor bijna alle software-pakketten die je noemt zijn cloud-versies beschikbaar. Met webasm en webgl in opkomst is er weinig reden voor native apps, en softwareboeren hebben liever de zekerheid van een subscriptiemodel. Ironisch genoeg maakt dat de overstap naar Linux makkelijker de komende jaren, en zullen open source alternatieven misschien zelfs wel de enige abonnementsgeldvrije opties worden.
En: je ziet dat het aandeel klein is (3%), maar ook dat het stabiel groeit en niet afneemt (verdubbeling in de afgelopen jaren), en je zegt dat er geen voet tussen de deur is? Klinkt nogal dubieus.
Mijn belangrijkte struikelblok was dat fractional scaling in Linux vaak vrij gebrekkig werkt. Waar je op Windows makkelijk 125% of 150% fractional scaling kan instellen, en zowel de Windows UI en ook alle programma's best prima scalen, op Linux werkt fractional scaling maar deels en scalen veel programma's niet. Maar wellicht komt daar flinke verbetering in met Wayland komende jaren.

Edit: het is inderdaad fractional scaling, niet integer scaling

[Reactie gewijzigd door TheMaurice op 23 juli 2024 17:14]

Juist werkt in mijn ervaring scaling al erg lang veel beter op Linux dan op Windows. Het is wel erg distributie afhankelijk.

Maar zo draait het Linux systeem (Fedora) dat aan mijn TV hangt op 300% scaling.
Maar zo draait het Linux systeem (Fedora) dat aan mijn TV hangt op 300% scaling.
300% is nu net geen fractional scaling (3x) in tegenstelling tot bijv. 125% (1.25x).
Dat klopt, omdat fractional scaling redelijk wat rekenkracht vergt staat dit standaard uit. Op Ubuntu heb je hier bijvoorbeeld een 'checkbox' voor: Link
Op Fedora kun je dit aanzetten via Gnome Tweaks of command line: Link
Wou ooit heel graag fractional scaling gebruiken maar de implementatie was dramatisch. Hele GUI ging over zijn nek met sommige elementen die wel schaalden en veel die niet schaalden.

Zou zogenaamt beter worden met Wayland maar sinds niks werkt op Wayland zitten we nog steeds in hetzelfde x11 riedeltje.

Echt duizendmaal beter geregeld in Windows, was bijna teruggewisseld als Ubuntu niet de default programmeer omgeving is voor vrijwel elk Github project.
Fractional scaling is op dit moment nog experimenteel op Gnome, maar je kan het wel aanzetten.
https://wiki.archlinux.org/title/HiDPI#Desktop_environments
werkt perfect in wayland, ik werk al 2j met een 4k monitor op 125% en een ernaast op 100%

[Reactie gewijzigd door Keneo op 23 juli 2024 17:14]

Inderdaad , ik wou op 175 % in Zorin (4k screen) en dat gaf een soort van horizontale breuklijn 1/3 van het bovenste vh scherm. Hinderlijk bij het scrollen in browsers , of vensters horizontaal verplaatsen. Zou een GPU driver probleem kunnen zijn ? Ook in Mint was het niet goed op 175 % (maar beter). Op 200 % was het ok.
Er zijn nog zo veel issues die eerst gefixt moetennworden voor linux ook maar enigszins groot wil worden.

Er zijn nog te veel dingen die super omslachtig zijn op linux
Mag ik je vragen naar voorbeelden? Wat is er echt "superomslachtig" op Linux?

Ik werk er dagelijks op en heb ook bv m'n vader van 74 erop over gezet. Nooit meer gezeur mee.
Ik werk al 5 jaar elke dag op Ubuntu, en ik heb nog nooit een verse install gedaan zonder ik de terminal moet openen om alles werkende te krijgen. Dan is het voor bepaalde dependencies te installeren die hij zelf niet kon resolven, of dan moet ik voor Citrix Workspace certificaten gaan kopieren uit Firefox, het is altijd wel iets. Gelukkig heb ik zelden voor dat ik mijn probleem niet vind op askubuntu/stackoverflow.
Vaak ligt dat niet aan Linux maar aan gebrekkige ondersteuning van andere vendoren, zoals Citrix. De Icaclient onder linux is echt zeer matig en kon tot een paar weken geleden niet eens desktops gebruiken middels tls over udp (dtls).
Het resultaat is hetzelfde: Het werkt niet (meteen).

Ik heb hier Manjaro op een vm draaien en dat werkt best oke. Maar ik doe dan ook geennspeciale dingen.
Een document scannen bvb is bijna onmogelijk (voor mij met een Brother ADS-1700W) en printen is ook vaak een ramp (veel minder mogelijkheden etc)
Superomslachtig ? 1 voorbeeld : software installeren. Bij windows heel gemakkelijk een exe installer die je haalt van de software maker of mirror. Linux , verschrikkelijk grote snap , flatpacks or appImages , gewoon niet te doen. Natuurlijk zijn er de "gewone" bijgeleverde installers of in hun "store" , die zijn dan wel redelijk in size , maar dikwijls een oude versie die je niet kan updaten .
Ik neem aan dat je het hebt over de verschillende desktop omgevingen die draaien op de linux kernel. Linux zelf is al mega mega groot en draait op superveel devices. Van een koelkast tot aan vrijwel alle supercomputers :)
Je doelt waarschijnlijk op Android. Google wil dat closed source gaan maken. Net zoals IBM dat met Red Hat Linux heeft gedaan.
Nee ik doel op Linux :) . Het is niet dat een supercomputer of een cluster van servers draaien op Adroid.

[Reactie gewijzigd door scuzz op 23 juli 2024 17:14]

Android maakt gebruik van de Linux kernrl maar alles wat daarop draait is closed source.

Ik bedoelde niet dat supercomputers op Linux draaien.
Dan begrijp ik je niet denk ik, sorry :) .. Ik reageerde op :

"Er zijn nog zo veel issues die eerst gefixt moetennworden voor linux ook maar enigszins groot wil worden."

Linux is al heel groot. Ik weet dat Android op een aangepaste linux kernel draait maar wat dat nu te maken heeft met mijn post snap ik niet. Ik heb het nooit over Android gehad.
Sorry, maar Linux voor gebruikers (niet in server space) loopt enorm achter op de feiten.
Je zegt dat een groot aantal professionele open-source projecten volwassen beginnen worden, terwijl de markt volledig aan het overgaan is op cloud based platformen. Ze nemen een markt in beslag die aan het afbouwen is omdat de commerciële software bouwers er geen geld meer in zien en het aan hen overlaten.
Voor B2B is de focus op online collaboratie in de vorm van online tools als Figma, MS 365, Adobe creative cloud, OneDrive, Teams, Miro... Welk fatsoenlijk bedrijf gaat zich over enkele jaren nog bezig houden om documentjes door te sturen via mail?

Dat Jan met de pet LibreOffice gebruikt zal hen worst wezen en dan nog. Als Jan slim is en mee wil zijn, dan koopt die een OneDrive abonnement voor €100 / jaar voor het ganse gezin en hoor je de familie niet meer klagen dat hun iPhone 35 geen ruimte meer heeft voor die 1000000 foto's van de kat, kindje of selfie dat ze nadien nooit meer openen.
En leuk meegenomen, daar zit ook MS Office bij.

Over enkele jaren zal je als oer conservatie aanzien worden als je nog met USB sticks rondloopt of als je bestanden nog lokaal zit te bewaren.
Aan die persoon, daar is geen geld mee te verdienen en in het bedrijfsleven loopt die achter.

/just my thoughts
Je verhaal klopt helemaal. Alleen is dat ook de gedachte dat Linux voor gebruikers interessant wordt, want waarom heb je een PC/laptop nodig met Windows als alle software via een browser in de cloud draait.

Zelfs voor Microsoft zie je dat ze hard werken dat alles via die browser goed gaat werken en het OS onbelangrijk wordt. Alleen er is nog steeds wel een OS nodig om die browser in te draaien, eventueel data te cachen waar er geen internet verbinding is, en die data dan ook te beveiligen.

Of dat OS dan Linux, Windows, Mac, BSD of wat anders zal zijn, is de vraag die ik nog niet durf te beantwoorden. Als Tweaker gun ik het aan Linux vanwege de flexibiliteit en opties. Als Systeembeheerder geef ik de voorkeur aan Windows vanwege de uitgebreide integratie en beheersbaarheid. Als gebruiker wil ik gewoon iets wat werkt en zal het me aan mijn xxxx roesten.
De vraag is of het dan eigenlijk nog boeit. Windows is praktisch gratis en een middel om naar die could applicaties te gaan. Je ziet dit nu al met hoe MS nog omgaat met illegale Windows versies. Buiten een watermerkje en dat je je bureaublad niet kan wijzigen is er niets aan.

MS zal overgaan naar zoveel mogelijk (mis)bruiken van hun dominantie om hun eigen producten aan te bieden (W11 met Edge, Bing en MSN forceren is al het begin) en het gros van de mensen zal dit laten gebeuren. Er wordt massa's geld neergelegd bij dominante hardware verkopers als Samsung, Apple, Dell,... om hun producten als standaard te installeren.
Ik stel mij de vraag of de gewone gebruiker de moeite zal doen om die te formatteren en er iets anders op te zetten. Laat staan dat de fabrikant het toelaat want als ik zie hoe dichtgetimmerd Chromebooks, dan is dat gewoon een stuk e-waste zodra dat die geen ondersteuning meer krijgen.
Niet iedereen wil alles in de cloud.
Daarom draai ik Nextcloud voor zodat ik overal bij mijn eigen documenten en ben ik ook niet afhankelijk van een cloud provider.
Ik ben van mening dat Linux de komende 20 jaar hard zal groeien op de "desktop markt", maar niet in de hoedanigheid waar men de afgelopen decennia al over rept als het aankomt op Linux op desktops. De beweging naar SaaS ("de cloud") is de reden dat dit mogelijk maakt en hoe verder dat ontwikkeld, hoe minder we nodig hebben van het desktop OS.
Steeds meer traditionele desktopsoftware verdwijnt naar de cloud, en werkt daardoor op ieder OS
Bij mijn huidige opdrachtgever wordt sinds een tijdje met AVD gewerkt en juist de collega die op Linux werkt heeft er geen klap aan want er is geen client voor (of hij heeft 'm nog niet kunnen vinden), dus die mag lekker met een brakke implementatie (input lag e.d.) in zn webbrowser klooien :+
Ik gebruik voor mijn werk een 100% linux laptop en een Linux VM op een Windows desktop en ik kan inderdaad eigenlijk al mijn werk dingen prima doen vanaf Linux.
Dat is met name niet zozeer vanwege de 'cloud' maar een hoop reguliere software is (helaas, want het wordt er 75% van de tijd echt niet beter van) web based, zelfs als het on premise draait.
Als ik al naar een windows server moet dan gaat dat toch via RDP en dat kan ook prima vanaf Linux.

Maar Linux gaat gewoon niet doorbreken op de desktop markt voor bedrijven zodra dat bedrijf ook maar enige form van Microsoft licenties heeft.
De desktop volume licenties zitten over het algemeen vrij snel in elke MS bundel dus als je ze toch al hebt, waarom zou je dan moeite doen om over te stappen op Linux want je kan ze niet niet afnemen.

Er is gewoon geen drijfveer om over te stappen en die kan alleen maar vanuit een kosten oogpunt of wetgeving komen.
We zitten helemaal niet op Windows omdat we het gewoon zijn, maar als je naar de volledige management laag kijkt van de systemen, gebruikers en de eenvoud van authenticatie tussen alles dan ontkom je bijna niet aan Windows. Ja, met Linux is veel mogelijk, maar je hebt zoveel meer odnerdelen die je moet opzetten en onderhouden, veel meer werk en veel minder kennis die gewoon beschikbaar is.

Oneindige licenties hebben ook hun nadelen. Heel leuk dat je versie van IncredibleSoftware 2008 voor eeuwig een licentie heeft, maar die 178 kwetsbaarheden die er in zitten, waarvan 13 kritieke bugs met een RCE wordt nooit meer gepatcht. Daar sta je dan. Moet je alsnog investeren in een nieuwe versie omdat de oude geen updates meer krijgt.

De drivers van je GPU zijn nooit het grote probleem geweest, 20 jaar terug had je al games die native voor Linux beter presteerden dan op Windows. En Valva is leuk, maar is een pleister op een probleem, geen echte oplossing. Een vertaalslag komt altijd met een penalty.
FreeIPA directory opzetten en iedereen laten joinen kan je ook met sso en Kerberos tickets gaan werken en overal passwordless inloggen, windows/azure AD is niet meer nodig, het is er omdat mensen niet de moed hebben om eens naar de linux oplossingen te kijken.

De linux authenticatie stacks zijn vele malen veiliger dan die van windows bvb, ok sinds kort heeft Microsoft zelf ook NTLM hashes deprecated, maar er zijn nog steeds zaken die in Windows/microsoft by design insecure zijn die in linux secure zijn.
Tot vandaag was ik bij die 3%, maar dan komt de werkgever met verplichte microsoft tools en sta je daar 4x 2FA inloggen per 6u ... (want timeout)
Gisteren heb ik maar weer eens linux mint uitgeprobeerd omdat ik gestoord word dat je in windows niet fatsoenlijk lokaal docker kan gebruiken zonder dat ik soms BSOD’s krijg. En vanwege alle bloatware, tracking, nieuwe menu’s, het feit dat ie toch niet over kan naar w11 in de toekomst..

Maar waar ik me dan bij linux aan stoor is dat wpa 3 enterprise niet werkt, je kan dan niet op eduroam. Enhanced pointer precision is ook niet mogelijk. Multi-finger gestures, ho maar. En dan irriteert dat toch net genoeg om maar gewoon weer in windows te booten.

Het zijn die afwerking dingen waardoor ‘t er steeds bij inschiet voor mij bij linux.

MacOS ook 7 maanden geprobeerd. Ben nog steeds “chagrijnig” van die command key moeten aanleren. En weer afleren. En ik vind daar persoonlijk de menu’s, hoe finder is geïmplementeerd, alles.. te overdesigned / shiny.

Bah bah bah. 🌩️
Gamen blijft het beste op Windows, laatst nog een Manjaro install geprobeert om te kijken of proton al verder was gekomen. Maar krijg telkens de bekende "DX11 feature level 10.0 is required to run the engine" als ik Tekken 7 bijvoorbeeld probeer op te starten. Komt denk ik door Wayland maar niemand heeft hier blijkbaar een oplossing voor. AMD drivers geprobeerd maar willen niet installeren (gebruikte de Open Source drivers), drivers zijn meestal voor bepaalde distros en iets wat voor Arch based distros is kon ik niet vinden op de officiele site. Was een vrij oude GPU, R9 290 4gb. Nu Windows op gezet en elke game draait prima. Alhoewel AMD een flinke performance boost krijgt met Vulkan t.o.v. OpenGL, dat was dan ook de reden dat ik Linux wou draaien.
Ik heb sinds een paar weken een servertje met Desktop Linux. De gebruiksvriendelijkheid van Linux haalt het echt niet bij Windows. Zolang er nog steeds zó veel via de command line moet gebeuren ga je niet dichter bij komen bij Windows als ze nu zijn.

Bij Windows is vrijwel alles toegankelijk via een menu'tje of applicatie, bij Linux is dat het tegenovergestelde. Daarnaast is Linux beter dichtgetimmerd, wat stom genoeg ervoor zorgt dat je constant tegen muren aan loopt.
Zolang er nog steeds zó veel via de command line moet gebeuren
heerlijk juist. Alsof de registry zo'n fijne plek is...
Ik gebruik dagelijks Windows op m'n werk, en thuis draai ik een combinatie van Windows en Linux (Ubuntu & TrueNAS Scale). "sudo" gebruik ik regelmatig, terwijl ik iets van 2 keer per jaar regedit nodig heb.

Altijd weer teleurgesteld hoe snel je vage commando's vanuit stackoverflow oid aan het over typen bent, om een bv een touchscreen aan de praat te krijgen. Slechte support vanuit de fabrikanten is hier natuurlijk een belangrijke oorzaak, maar daar wordt de gebruikerservaring niet beter van.
En alsof PowerShell geen ding is. ;)
niet alles wat MS maakt is bagger. Er zitten gelukkig veel parels tussen
Als je nou had gezegd dat de Linux gebruiksvriendelijkheid nog niet goed genoeg was, had ik je eerder geloofd. Maar om te zeggen dat het er kilometers ver vanaf is, dan geloof ik je niet. Dan voelt dit eerder als het bashen om kijkcijfers te behalen.

Ik heb Linux Mint (20.3) als mijn Desktop omgeving sinds 2018. En het meeste wat ik doe is toch echt klikken op OK knoppen en schuifregelaars instellen op wat ik wil. Er is haast geen reden voor mij dat ik de commandline op moet om iets gedaan te krijgen, of in te kunnen stellen. Daar is Linux de afgelopen 5 tot 10 jaren enorm sterk op vooruit gegaan.
Hoe veel menutjes zijn er met instellingen bij windows. Ik ken 4 verschillende menus om gebruikers te beheren. En ze doen allemaal wat anders.

Heb je kde gebruikt? 1 settings menu panel voor alles.
Ik vind de command line ontzettend onvriendelijk. Ik moet constant opzoeken welk commando ik waarvoor moet gebruiken en welke parameters daarbij nodig zijn. Laat staan dat ik onthoud welke parameter waarvoor was.

Als de command line niet je daily driver is kom je echt in een oerwoud terecht van opties en verschillende commando's. Geef mij maar een menutje waarin ik zaken aan of uit kan vinken.
Probeer eens 200 bestanden te nummeren of hernoemen, er zijn dingen waar je echt beter af ben dan met klikken.

Het enige probleem dat ik heb op de terminal is dat niet ieder commando uniform werkt qua parameters en syntax, dat kan soms lastig zijn. Kan zijn dat ik het probleem gewoon ben. Buiten dat is --help en --verbose een prima hulp als het even tegen zit.
Niet iedere applicatie heeft hetzelfde doel. Dus natuurlijk wijken ze af.
Voor het hernoemen van zoveel bestanden gebruik ik Total Commander. Die ondersteund het hernoemen van veel bestanden tegelijkertijd, inclusief regular expressions (waar je uiteraard ook niet altijd vrolijk van word, maar het is er wel).

Ik besef me echter ook dat Total Commander een externe applicatie is, dus of dat telt weet ik niet :P. Ik snap ook dat de CL ontzettend krachtig is. Het is gewoon af en toe wat hoofdpijn werk voor als je de CL maar weinig gebruikt.
Ik zie het anders. Linux gaat nooit doorbreken op de desktop want de desktop is aan het verdwijnen.

Linux is al lang doorgebroken op alle gebieden behalve de desktop. Als ik Android en ChromeOS meereken helemaal. Maar de hele wereld gaat naar online, in de cloud, saas, etc... De desktop is steeds minder belangrijk. Zelfs Microsoft (dat enorm veel geld verdient heeft aan de desktop) zet in op de cloud en lijkt de desktop steeds minder belangrijk te vinden maar integreert tegenwoordig wel een hele Linux runtime.

Het is misschien een beetje de doelpalen verzetten maar de IT-wereld beweegt nu eenmaal snel.

Ik denk niet dat we snel een wereld zijn waarin iedereen KDE of Gnome draait, maar een tijd waarin je PC niet meer is dan een veredelde webbrowser is, is dichtbij. Als je toch niet meer doet dan een webbrowser laden en wat usb-apparaten aansturen dan heb je Windows ook niet echt meer nodig en is Linux goedkoper. Met een Chromebook ben je daar eigenlijk al.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 17:14]

Als je toch niet meer doet dan een webbrowser laden en wat usb-apparaten aansturen dan heb je Windows ook niet echt meer nodig en is Linux goedkoper. Met een Chromebook ben je daar eigenlijk al.
Klopt. De opkomst van Chromebook is m.i. ook het bewijs dat veel mensen prima zonder Windows kunnen. En Google heeft dit concept natuurlijk strak en goedkoop in de markt gezet.

Chromebooks zijn echter wegwerpspul. Ze zijn gemiddeld na 3 jaar EOL en dan kun je ze letterlijk weggooien (je kunt er namelijk meestal niets anders op installeren). In mijn geval bleek dat al na 2.5 jaar, want je koopt een CB meestal niet precies net nadat de fabrikant 'm heeft uitgebracht. De UAE datums van Google is een fopspeen pagina; zelfs wanneer je obv die pagina een Chromebook aanschaft blijkt de EOL bijv. toch niet 2027 te zijn maar 2025 (2 verschillende nieuwe Chromebooks geprobeerd).

Linux daarentegen draait lang, veilig en gratis op elke desktop of laptop. Als een zonnetje op zowel mijn 10 jaar oude Thinkpad als mijn nieuwe laptop. Eenvoudig te verrijken met duizenden gratis applicaties. En niet te vergeten zeer privacy vriendelijk vergeleken met Windows en ChromeOS.

Voor potentiele overstappers helpt de enorme defragmentatie in het Linux distro landschap helaas niet, met soms negatieve eerste ervaringen tot gevolg. Ook werken Long Time Support (LTS) versies niet altijd op spiksplinternieuwe hardware. Wanneer je overweegt over te stappen zou ik een robuuste distro aanbevelen die dicht bij de Windows desktop ervaring zit. Ondanks zijn populariteit zou ik daarom wegblijven bij Ubuntu. Kubuntu (Ubuntu met KDE desktop) zou mijn eerste aanbeveling zijn, KDE ondersteunt namelijk ook fractional scaling zoals hierboven is bediscussieerd, maar er zijn er natuurlijk veel meer geschikte distro's voor Windows overstappers.
Wil je wellicht eerst de "combat reports" van een heerlijk kritische maar humoristische IT blogger lezen welke voor zijn productie laptop geswitcht is van Windows naar Kubuntu, kun je bij dedoimedo terecht. Ook voor avondvullende Windows 10 tips trouwens :)

Ik proef in de reacties ook wel wat vooringenomenheid (ook van Linux gebruikers) en koudwatervrees. Ik zou zeggen probeer het, binnen een kwartiertje kun je experimenteren met Linux! Download een distro in .iso formaat, maak hiervan een bootable stick (op Windows gaat dat de laatste tijd het beste met Rufus is mijn ervaring, zoek je boot menu option key (F10, Esc, Enter, etc.), reboot, selecteer 'Try <linux distro>' en voila, je kunt aan de slag met Linux!
Voor bedrijven lijkt het mij ook het meest wenselijk dat hun data op centrale servers staat in plaats van alles en iedereen ze laptop. Alle bedrijfsprocessen waar Excel in de workflow zit zouden sowieso moeten worden aangepast
Alle bedrijfsprocessen waar Excel in de workflow zit zouden sowieso moeten worden aangepast afgeschaft
Zo is het beter ;)
We gaan eigenlijk terug naar af. Vroeger stond alle data op een mainframe en hadden gebruikers een (domme) terminal (en daarvoor een teletype) om in te loggen op hun account. Daarna kwam de personal computer en nu gaan we weer op servers werken alleen noemen we dat cloud ipv mainframe. Dit gebeurt trouwens al bij veel bedrijven en kantoren.
Behalve dan dat je data op iemand anders z'n server staat tegenover onbekende kosten
Linux is al lang doorgebroken op alle gebieden behalve de desktop. Als ik Android en ChromeOS meereken helemaal.
Android en ChromeOS worden toch vaak als argument gebruikt dat het jaar van de Linux desktop als lang gepasseerd is en niet meer een discussie punt van of en wanneer. Er is namelijk ook niet 1 Linux desktop, gaat om het OS met een set toepassingen en services die -desnoods- enkel een browser leveren om cloud diensten te ontsluiten zoals jij aangeeft... maar dat kun je in mijn optiek nog steeds als een desktop beschouwen zij het een minimalistische.

Wat ik bij klanten zie is dat er breed wordt gekeken naar "de moderne werkplek" waar juist weer naar een desktop wordt gemigreerd waar alles lokaal op staat. Applicaties maken dan gebruik van cloud diensten, maar niet allemaal in een browser. Browser zou wellicht wel de ideale wereld zijn, maar daar zijn we nog lang niet. Gebruikers willen daarnaast toch vaak bepaalde data offline beschikbaar hebben. Of het nu een telefoon, tablet, laptop of ander devices is er altijd een soort van desktop die benodigde functionaliteit moet kunnen bieden. Een discussie over Chromebook vs een "Linux deskop" gaat dan in mijn optie vooral over wie en op welke wijze controle heeft over het ecosysteem.
Linux is al lang doorgebroken op alle gebieden behalve de desktop. Als ik Android en ChromeOS meereken helemaal.
Vergeet de Steam Deck niet!!
Die is mogelijk voornamelijk de reden dat Linux op de Desktop markt gegroeid is, aangezien die door statcounter onder de Desktops valt.
Volgens mij meet dit bedrijf aan de hand van browsers. Ik denk niet dat veel mensen hun deck veel gebruiken om mee te browser en ik denk dus dat die weinig invloed op de resultaten zal hebben.
Mag ik dan de uitzondering zijn? Ik gebruik mij Deck wel in dock om mee te browsen omdat dat geen sporen achterlaat (ik gebruik andere browser) voor als de kinderen achter mijn pc zitten.
Cloud is prachtig, voor op kantoor....
Ga maar eens met je cloud documenten in een trein zitten. Theoretisch heb je in NL overal wifi in de trein, maar in de praktijk is het onwerkbaar en ergens tussen Ede en Arnhem is er zo weinig mobiel bereik dat je echt geen documenten in de cloud kan hebben. Over de rest van Europa zullen we het maar niet hebben.
25 jaar geleden was het minder dan 1 procent. Nu is het 3%. Dat is meer dan 200% toename. Dat is significant. Als de groeicurve ook nog 's exponentieel blijkt te zijn dan kan het best dat we over pakweg 10 jaar op 10% of meer zitten. Het is koffiedik kijken maar het biedt zeker wel hoop.
Je kunt je ook afvragen hoe belangrijk het marktaandeel van Linux is. Als het voor jou werkt, is het toch goed? Er is (heul) veel software voor en het werkt op heel veel hardware.

Sterker nog, binnen de Linux gemeenschap maakt men er een sport van allerlei bizar oude meuk te ondersteunen, zoals printers en gpu's die vaak niet eens meer rechtstreeks op een modern moederboord aan te sluiten zijn, omdat de connector al lang in onbruik is geraakt.
Persoonlijk hecht ik er veel waarde aan als open source groeit ten koste van closed source. De belangen van met name commerciële software ontwikkelaars liggen niet per se op 1 lijn met die van de eindgebruikers. Mensen worden onnodig op kosten gejaagd.

Daarnaast is Windows een inherent minder veilig systeem, niet in de laatste plaats omdat er geen centrale, veilige plek is waar mensen hun software vandaan kunnen halen. Vanuit het kader van een OS met een fatsoenlijk package management is het bijna barbaars dat je op Windows nog steeds uit allerlei krochten van het web obscure tools downloadt en ook nog installeert. Gewoon met je browser. En dan maar hopen dat je geen paard van Troje naar binnen haalt. Als mensen meer aan Linux gewend zouden raken dan behoedt je ze voor een boel ellende. Daarbij zit de open source wereld echt vol met pareltjes van software en het kost letterlijk geen cent.

Wat mij betreft zou open source het uitgangspunt moeten zijn in bepaalde settings bijv het onderwijs. Scholengemeenschappen die deals aangaan met Google of Microsoft en zich voor veel teveel geld inkopen in een ecosysteem zijn echt van het padje af. Dat kan allemaal veel beter.

Dus ja ik zie graag het marktaandeel van GNU/Linux nog flink oplopen. Ik leef niet op een eiland waar ik me alleen met mijn eigen belangen bezig hou.
Begrijp ik, maar veel mensen gebruiken Windows alleen maar omdat ze niets anders kennen. Omdat dat voorhanden is en ze aangeboden wordt. En er is zoiets als groepsdruk. Die werkt altijd in het voordeel van de meestgebruikte partij. Windows is voor veel mensen nog steeds dé 'logische keuze', terwijl die populariteit al decennia niet meer te verklaren is aan de hand van meer keuze qua software of zo. Daarom zou het goed zijn dat je op school ten minste eens een paar keer met Linux-varianten en macOS aan de slag zou moeten. Want zo anders is het allemaal niet en dat geeft meer vrijheid.

Ik snap enerzijds wel dat scholen, overheden en bedrijven het zo simpel mogelijk willen houden en om allerlei redenen niet zit te wachten op een klas of afdeling waarbij Linux, macOS, ChromeOS en Windows door elkaar gebruikt worden en dan ook nog in allerlei versies, maar anderzijds zijn er nu al jaren duidelijke standaarden zoals html, css, pdf en mp4 die op elk systeem werken. En aangezien ze allemaal hebben appstores hebben, kan iedereen voor een appel en een ei of zelfs gratis een scala aan veilige software krijgen.
Linux heeft nog altijd een hobbyistenimago. En dat het moeilijk is om er iets mee te doen. Dat je 500 commando's moet intikken alleen al om de webbrowser te starten. Daar helpt al dat gefröbel niet bij.
LoL. Dan denk ik dat dat heel persoonlijk is, welk imago Linux heeft.

Ik ken een stuk of vier Linux-gebruikers. Drie zijn programmeur van beroep en de vierde werkt bij een bedrijf wat software maakt voor Linux.

Stuk voor stuk bepaald geen hobbyisten. Ik ben zelf eh.. digitaal vaardig genoeg, maar zij zijn toch echt nog een stapje verder.

Het klopt wel dat het ooit een hoge instap-drempel had, 25 jaar gelden, maar dat is toch echt niet meer zo.
Als de groeicurve inderdaad exponentieel is (x3 in 25 jaar) dan zitten we pas in 2048 op 9%. En dat is niet onrealistisch.
En toch is Linux alleen maar gegroeid, nooit gekrompen. Wie over is gaat niet meer terug. Een overstap zoals dat de hele wereld in korte tijd van MS-DOS naar Windows overstapte zal Linux waarschijnlijk nooit kennen, dus die definitie van "doorgebroken" gaat niet passen, de vraag is volgens welk criterium Linux wel als "doorgebroken" kan worden beschouwd.

Daar kun je over van mening verschillen, maar mijn inziens ligt het moment van doorbreken al in het verleden: Linux op een desktop is tegenwoordig doodgewoon, je kunt computers in de winkel met Linux kopen, de meeste softwarefabrikanten ondersteunen Linux, het is een uitstekend spelplatform, dus eigenlijk is alles er.
Wie over is gaat niet meer terug.
n=1, ik ben terug naar Windows gegaan na jaren Linux gebruikt te hebben :+

Het heeft beide zo zijn voor- en nadelen, momenteel zit ik in de fase dat ik geen zin heb in gerommel en gedoe en werkt Windows gewoon. Daarnaast speel ik nog veel oudere games die in Wine niet lekker werken.
N=2, same here!
In Proton (Wine, maar dan vooral voor games) werken de meeste games gewoon. Soms beter dan op Windows 11, vooral oudere spellen.
Ik moet Linux op werk gebruiken maar het is een hel, tien jaar geleden werkte Linux beter dan nu. Heel erg pijnlijke situatie. De meest verkochte bluetooth headsets (Sony xm serie) werkt de microfoon niet eens.
Een hel.
Alleen vanwege die headset?
Heavy hoor.
Ik ben heel blij met de huidige situatie, ik zit al bijna uitsluitend op Linux sinds 2005 ongeveer en toen kon ik niet zonder dual boot. Nu werkt alles gewoon. Al moet ik wel zeggen dat ik in al die jaren steeds "werkt het met Linux" in het achterhoofd heb gehouden bij de aanschaf van hardware, de ThinkPad die ik nu voor het werk gebruik is zelfs Ubuntu certified. Ik heb wel een Windows VM voor het geval dat maar daar wordt het gebruik gemeten in minuten per maand, die is meer bezig met Windows updates dan met whatever het is dat ik wil doen.
Mijn ouders en partner gebruiker Linux en merken er niks van. Ze openen voornamelijk een browser, net zoals iedereen? Ze gebruiken Fedora Silverblue. Makkelijker kan niet. Alles wordt voor je onderhouden zonder dat de user er kennis van hoeft te hebben. Zelfs de Logitech USB dongle krijgt net zoals de firmware van de SSD pijnloos updates. Dat zie ik niet op Windows of Mac. Linux is gewoon mature. Maar men kent het niet, dus is het eng. De interface van GNOME is ook bijzonder eenvoudig. Printen en scannen kunnen mijn ouders ineens zonder dat ze in de war raken van de Windows menutjes en driver problemen.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 23 juli 2024 17:14]

Bij macOS en Windows rollen er ook updates binnen, dus ik zie het verschil niet.

Het grote probleem met Linux is de versplinterdheid, niet of het wel of niet geschikt zou zijn. Het is al heel lang voor heel veel dingen geschikt, al wordt niet alle hardware (goed) ondersteund en weigeren bepaalde hardware fabrikanten er drivers voor te maken. Kip-ei verhaal, omdat het marktaandeel "verwaarloosbaar" is.
Niet voor je firmware van alles wat je aangesloten hebt, als jij een USB dongle van Logitech in je Mac of Windows computer steekt krijg jij geen firmware update pop-up. Ook zijn de app stores ook niet zo integrated in het systeem als in Linux. Mac komt in de buurt though. Welke hardware problemen bedoel je dan? Ik heb juist in de 10 jaar tijd dat ik Linux heb totaal geen hardware driver issues. Maar wel bij mensen die ik moet helpen en Windows gebruiken. Windows heeft geen user-friendly out of the box experience. Ook de menu's zijn belachelijk complex. Ik vind het echt vreemd dat men nog steeds Windows ziet als een goed alternatief voor 'normale gebruikers'.
Ik heb geen dongles van logitech, dus dat probleem heb ik niet.

Jij vindt windows complex, dat kan. Veel mensen vinden dat niet. Ik kan met alledrie goed uit de voeten, omdat ik alledrie ook al heel lang gebruik.
Goed lezen natuurlijk :) Die dongles zijn een voorbeeld. Al je hardware wordt met fwupd in de gaten gehouden voor firmware updates, dat gemak heb je niet op Windows/Mac. En de Linux kernel maakt driver problemen iets uit het verleden. Windows is echt complex. Het settings menu is echt niet logisch ingedeeld. Heel druk menu met teveel opties die op dat moment niet nodig zijn. De search is ook niet compleet. In GNOME kan ik simpel en super snel een search doen en heb gelijk de settings voor mijn neus met een clean en modern UI. Windows lijkt nog steeds uit de jaren 2000.
Ik gebruik hier op Windows, macOS, en Linux topgrade voor. Maar topgrade kan inderdaad niet firmware van SSDs of Logitech producten op Windows updaten. Sommigen werken wel via Windows Update of Software Updates (macOS) maar lang, lang niet alles. Rest daar heb je dan Logitech G Hub of Samsung Magician voor nodig. Dat is altijd Electron troep :) enorm geestig, op Windows hebben ze daar dus een Electron applicatie voor nodig (een veredelde browser die je ook weer individueel up-to-date moet houden) terwijl je het op Linux met een CLI of een frontendje ervoor kunt gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 17:14]

Precies, fwupd is geweldig, met goede integratie met GNOME Software Manager. Werkt out of the box.
Maar… hoe vaak heeft een usb-dongle – of welk apparaat dan ook – een firmware update nodig? Ik heb het nog nooit meegemaakt bij een usb-apparaat, de afgelopen 30 jaar, op alledrie de OS'en.

Ik weet wel dat de Intel desktop Mac Pro modellen een keer een firmware update hebben gehad, tien, twaalf jaar geleden of zo, maar die werd meegenomen in een (grote) systeemupdate. Bij een grote systeemupdate, dus bijvoorbeeld van 10.8 naar 10.9, moet er sowieso systeem-herstart worden en wordt dat dus ook 'pijnloos' meegenomen.
Er zat netjes een changelog bij, het was een security update. Maar USB dongle is slechts een voorbeeld. Mijn keyboard, laptop firmware, SSD, etc. is allemaal mogelijk. Hieronder een lijstje, op basis van wat er nu aangesloten is. Sure, Mac update hun eigen firmware. Maar niet 3rd party stuff. Daar doet Linux het veel beter. Ook met package management. Met UI vind ik het ook beter, maar dat is subjectief, kwestie van smaak. Kortom, Linux is er al een tijd klaar voor. Maar mensen moeten het gebruiken natuurlijk en niet alleen vooroordelen hebben.

Devices with no available firmware updates:
• Bolt Receiver
• F32TU87x
• MX Master 3S
• Radio
• UEFI Device Firmware

Devices with the latest available firmware version:
• Launch Configurable Keyboard (launch 1)
• PM9A1 NVMe Samsung 512GB
• System Firmware
• UEFI Device Firmware
• UEFI dbx
25 Jaar geleden Linux proberen te installeren, lukte slecht. Mee gestopt. Dit jaar multiboot Ubuntu op een laptop gezet, draaide alles in 1x. Misschien dat ik nu de juiste computer had, maar ik ga het zeker vaker gebruiken.
Het is wel een stuk beter dan 25 jaar geleden, maar hangt idd ook wel van je hardware af.
Nog steeds is er veel hardware met issues, want ja hardware (+drivers) wordt meestal gemaakt zodat het iig goed op Windows werkt. Of het ook op Linux werkt houdt de fabrikant dan geen rekening mee.
Dus als je graag Linux wilt draaien, kan het helpen als je hardware koopt die goed op Linux draait.
Vaak denkt men daar niet over na, dan koopt/heeft men wat random hardware die voor Windows ontworpen is, die wellicht wel issues heeft met Linux. En dan krijgt niet de hardware/fabrikant maar Linux de schuld als het niet werkt.
Los van waar de "schuld" ligt, in de praktijk is het natuurlijk wel degelijk een nadeel dat je voor Linux meer onderzoek moet doen voordat je iets koopt. Maar zolang de realiteit is dat "alle" hardware voor Windows wordt ontworpen kan de Linux kant daar ook maar beperkt iets aan doen, dus is het niet anders.
Nouja zomaar wat gedachten.
Dat klopt en heel groot gaat het ook niet snel worden, omdat mensen alleen Mastodon al ingewikkeld vinden omdat er 2 stappen extra in zitten. Om aan te geven dat de meeste mensen gaan voor vertrouwd, gemak etc. meer niet. Ik vind Linux echter enorm verbeterd, jaren lang meer voor de enthousiasteling, tegenwoordig een mooi systeem met steeds meer bekende software (omdat het cross platform en web based is). Recent Linux Mint op een oudere desktop gezet met alles wat ik ken van Windows en het werkt soepeler en sneller dan mijn moderne laptop, dus ook de iets minder enthousiaste mensen komen nu steeds vaker kijken en dus groeit het.
Anoniem: 84997 @wildhagen13 juli 2023 14:50
Linux op de desktop zal klein blijven zolang je het zelf moet installeren. Als hardware bouwers het gaan inzetten zal het een kans maken. Ik ben benieuwd of vanuit China het gebruik gaat toenemen ivm handelsconflicten, en wat dat voor nieuwe producten gaat opleveren.

Op mobiel en servers is Linux volgens mij inmiddels de grootste. Steam Deck is ook een interessante mbt gaming.
Installeren zelf is een stuk gemakkelijker en sneller met linux . Een pak minder instellingen ook. Met windows is het altijd nog nodig om een hoop drivers te installeren, en een massa instellingen. Zels als hardware bouwers standaard linux installeren , valt linux toch door de mand aangezien het minder gebruiksvriendelijk is dan windows .
Anoniem: 84997 @FlorC15 juli 2023 18:29
Yes, zoals 't nu is wel. Maar bijvoorbeeld Android & ChromeOS zijn ook Linux-based. Steam Deck van Valve ook.

Naast het goed werkend systeem zijn er andere factoren nodig om iets tot een succes te brengen. Bill Gates gaf bv in een interview aan dat Windows Phone voornamelijk mislukt is door het uitblijven van deals met telefoonmaatschappijen, omdat ze toen een trust-zaak hadden en er daardoor te weinig focus op hadden.

Meestal komt er iets uit een onverwachte hoek, dus we gaat 't komende jaren zien of Windows dominant blijft of een ander OS :)
Sample size n=1 hier. Maar wij zijn twee jaar geleden op onze 4 desktops hier in huis overgestapt naar Linux. Nog nooit spijt van gehad. De meeste games spelen we via Steam met Proton en Minecraft draait op Java dus dat werkt ook vlekkeloos. Voor ons is er daarmee geen enkele reden meer om nog langer "vast" te zitten aan Windows. De kids hier groeien op met Linux op hun eigen PC.

Zeker nu we dus hardware upgrades doorschuiven is het voor ons bijzonder prettig om geen Windows te gebruiken. Geen gedoe met licenties en activeren als je zelf een upgrade doet en dan je mobo+cpu doorschuift naar de volgende.
De ironie van de post van SherlockHolmes is je blijkbaar ontgaan? :+
Ik geloof dat @SherlockHolmes het ook sarcastisch bedoelt... Zelf de meeste Linux-fans geloven er niet meer in. Sommigen vinden het ook prima een buitenbeentje te zijn, maar ik geloof dat een grote groep nog steeds erg graag zin OS wil promoten.
Met alle respect, maar ik zit nu 25 jaar in de IT, en ik hoor al letterlijk sinds 1998 dat "volgend jaar Linux écht gaat doorbreken", en 25 jaar later zitten we nog niet op meer dan 3 procent.
Je bent al 25 jaar ITer, dan zou je dit toch een stuk genuanceerder moeten kunnen stellen.

Sinds 1998 is Linux namelijk de standaard geworden op servers.

En als je al zo lang ITer bent, dan weet je ook dat de Linux desktop sinds Android van de grond is gekomen. Het is alleen geen GNU/Linux met X.org op de PC maar iets anders geworden.

De smartphone markt (de grootste handheld markt die er is) werkt bijna 100% op Unix(-like) OSen. Want Android en iOS zijn dat. PlayStation en Switch zijn FreeBSD-based; Xbox is Windows-based.
Ik word een beetje cynisch van die claims.
Het is een meme, en dat is het. Feit is wel dat VMS en de opvolger(s) van in de minderheid zijn voor de strijd om werelddominantie ;) zelfs voor de opkomt van de smartphone was Microsoft niet dominant in de handheld markt. Ja, ze hadden Windows Mobile en een marktaandeel, maar zo dominant als Windows op de desktop? Nee. En nu hebben ze dat marktaandeel ook niet meer. Lumia is immers RIP.
Geen volledige graphics support. Het hele verhaal. De oplossing tegen OSS: gesloten hardware.
Het moet ook geen doel op zich worden vind ik. Waarom zou Linux per se alles over moeten nemen?

Zoals het nu is: Linux is goed voor gebruikers die van Linux houden, is het ook best. DIe 90% van Windows + OSX gebruikers koopt toch gewoon wat er bij de computer geleverd wordt en die boeit het totaal niet of het commercieel is of open source. Als je gaat proberen om die groep te bemachtigen dan raak je helemaal kwijt wat Linux goed maakt. En wat is het doel? Geld verdienen immers niet echt. Zodra het te commercieel wordt zie je toch dat het open karakter wordt ingeperkt om de geldstroom te beschermen. Wat RedHat nu doet is een heel goed voorbeeld.
Ik zit ook al 20 jaar in de IT. Nooit gedacht maar toch installeer ik sinds KDE Plasma 5. Regelmatig Laptops / Desktops met Linux ( Ubuntu 22.10/23 KDE Plasma ). Zelf draai ik Debian 12 op een laptop en een pc.
Ik denk eerlijk gezegd dat we het jaar van de Linux desktop hebben gehad. Hier mee wil ik niet zeggen dat het achteruit zal gaan. Er valt te argumenteren dat 2022 het jaar van de Linux desktop was.
  • ]De gigantische succes van de Steam Deck
  • ]NVIDIA begint met open source drivers ontwikkelen
  • ]Anti cheat software support voor Linux
  • ]HP, Lenovo & Dell Linux laptops
  • ]Overstap naar Wayland
  • ]Raspberry Pi gigantische populariteit
Dit zijn maar een paar punten die het in mijn ogen het jaar van Linux heeft gemaakt. Voornamelijk de Steam Deck die mensen een voorproefje heeft gegeven van de Linux ecosysteem en zijn flexibiliteit. Als console en portable desktop computer. Geen enkel jaar in de geschiedenis van Linux hebben zo veel niet technische mensen Linux geprobeerd(+voornamelijk positief) en actief blijven gebruiken.
Het is wereldwijd gezien een niche, maar voor sommige markten zie ik desktop Linux wel veel groter worden - China en Rusland bijvoorbeeld.

Als je de cijfers van ChromeOS wat meer gedetailleerd bekijkt, zie je dat hun marktaandeel enorm daalt in de vakantiemaanden Juli-Aug, wat wel aangeeft dat ChromeOS voornamelijk op scholen wordt gebruikt. Het is dus niet zo gek dat voor je gevoel ChromeOS helemaal niet zo populair is, als je geen scholier bent.
Dit is wel het eerste jaar dat het bij mij vrijwel helemaal stabiel is. Ik upgrade altijd naar de meest recente LTS en dat gaf vaak veel gezeur met drivers maar lijkt nu prima te zijn! Dus ik ben blij! Wat een verademing is het tegenover windows...
Dus naar 25 jaar is het eindelijk stabiel en kan je weg van Windows... Maar het probleem met Windows is dus niet dat het niet stabiel was.
Als ik de de gemiddelde Linux fan moet geloven is dat juist altijd de grote pre van Linux, het is zo ontzettend stabiel.

Voor mij is Linux nog lang geen goede vervanger voor Windows. Veel applicaties komen helaas gewoon niet voor Linux uit, en dan heb ik niet over games.

Er is niet veel mis met Linux als software, kijk naar Android of naar MacOs (BSD based maar toch). Maar wel met de distributie, het landschap is zo gefragmenteerd met allemaal verschillende partijen die een OS aanbieden op basis van Linux met allemaal nog geen 1% marktaandeel. Geen software vendor die zich daaraan wil branden.
Dus naar 25 jaar is het eindelijk stabiel en kan je weg van Windows... Maar het probleem met Windows is dus niet dat het niet stabiel was. Als ik de de gemiddelde Linux fan moet geloven is dat juist altijd de grote pre van Linux, het is zo ontzettend stabiel.
Geen idee waar je het over hebt. Ik had wat hardware gerelateerde problemen onder ubuntu, kan laptop specifiek geweest zijn. Die zijn met de laatste LTS upgrade allemaal opgelost.
Voor mij is Linux nog lang geen goede vervanger voor Windows. Veel applicaties komen helaas gewoon niet voor Linux uit, en dan heb ik niet over games.
Dat kan. Maar waar een wil is is een weg, er is altijd wel een manier om het aan de praat te krijgen. Zo heb ik voor mijn werk weer applicaties die alleen onder linux draaien. Nu ben ik ook redelijk blij met WSL, dus dat komt meestal wel goed.
Er is niet veel mis met Linux als software, kijk naar Android of naar MacOs (BSD based maar toch). Maar wel met de distributie, het landschap is zo gefragmenteerd met allemaal verschillende partijen die een OS aanbieden op basis van Linux met allemaal nog geen 1% marktaandeel. Geen software vendor die zich daaraan wil branden.
Maar het is toch juist mooi dat je kan kiezen. Zo kun je de Dell XPS kopen met Ubuntu voor geïnstalleerd in plaats van windows 11, en zo is het steamdeck OS weer gebaseerd op Arch. Er is voor ieder wat wils.
Linux heeft alle software die je hart maar begeert. Alleen moet je bereid zijn om die ene tool die je zo gewend bent van Windows los te laten en in Linux iets anders te gebruiken. Ik gebruik al vele jaren Linux op de desktop en de open source wereld is zo enorm dat er altijd wel een tool is die doet wat je nodig hebt. En voor 99% van de tijd gebruik je dezelfde set applicaties, precies zoals in Windows. De overstap naar Linux vergt dat je uit je comfort zone stapt en aan een heel nieuw universum gewend moet raken. Dat vergt tijd en inspanning en doorzettingsvermogen. Ik heb er destijds een maand over gedaan om m'n oude stramien te doorbreken. Tegenwoordig als ik nog wel eens op Windows moet werken dan voel ik me gehandicapt.
Valt reuze mee tegenwoordig, software is vrij makkelijk te installeren op verschillende systemen. En met appimages is het helemaal simpel.

En Windows is prima stabiel tegenwoordig. Haalt bij lange na niet de uptime van mijn desktop, maar goed. Probleem is dat het verschrikkelijk werkt. 10000 meldingen en waarschuwingen als je opstart, dan pas kan je aan het werk. En een hoop software is niet beschikbaar onder Windows. Maar dat zal liggen aan wat ik nodig heb aangezien je dezelfde reden geeft
Ja kan jouw mening zijn. Ik heb een desktop met Windows 11 en een desktop met linux. En niets kan tippen aan een deftige tiling wm (recent van i3 naar Sway). Windows kan dat gewoon niet. Stabiliteit dat is nooit een gebrek geweest, op Windows daarentegen weer wel (explorer bug met te veel thumbnails, geheugenlek).

Wat applicaties betreft, sommigen komen niet voor linux uit, sommige linux applicaties komen niet voor Windows uit. Dan moet je overstappen voor die desktop, het is wat het is. Wil je dat niet dan doe je dat niet.
Ik werk al sinds 2008 met Linux. En op alle PC's en laptops die ik heb gehad is Linux (Kubuntu) bij mij nog nooit instabiel geweest.
Wel duurt het bij nieuwe hardware (cpu's en en videokaarten) soms een half jaar voordat deze ondersteund worden. Het is dan ook zinvol om op zo'n moment niet de LTS versie te gebruiken, maar tijdelijk over te stappen naar de halfjaarlijkse versies.
En het helpt ook om niet op dag 1 over te stappen naar een nieuwe versie, maar gewoon een paar maanden te wachten.
Ik stap ook niet direct over op de nieuwe LTS, zit wel een aantal maanden tussen.

Ff voor de beeldvorming, dit zijn de driver/hardware problemen die ik heb gehad de afgelopen paar jaar onder 16.04/18.04/20.04:
  • Ubuntu install crashte tijdens installatie, uiteindelijk pas werkend gekregen met expert hulp van het ubuntu forum
  • Gebruik iGPU/nvidia GPU, bekende problemen met optimus chip (ja dit)
  • Bij dichtklappen laptop shakelde alle communicatie HW (wifi, BT etc) uit op hardware niveau, alleen te fixen met restart
  • 4K monitor kon niet fatsoenlijk schalen dus alle UI was piepklein of veel te groot
  • Op mijn desktop kon ik maar 1 monitor gebruiken, de ander werd niet herkent wat ik ook probeerde
Al deze problemen waren niet aanwezig bij windows op dezelfde laptop en desktop :)
hahahaha jah dat :+ horen we al 20jr

ligt er beetje aan hoe je dit bekijkt; neem bijv. android = linux
dan ligt het aandeel linux gebruikers vele male hoger.

steeds meer software/diensten worden webbased (platform onafhankelijk)

Android wel/niet linux; https://www.androidauthority.com/android-linux-784964/

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 17:14]

Tja, dat horen we ook al 30 jaar, dat alles web-based dan wel server-side wordt, met thin clients :+

Dat heeft ook zo zijn nadelen. Als dan bijvoorbeeld even de verbinding hapert, ligt alles stil.

Linus Torvalds hele idee was nou net, om niet afhankelijk te zijn van een commerciële licentie en wat het leverende bedrijf aanbiedt… Dus nee, Android is niet hetzelfde als Linux en al helemaal niet op de desktop.
Windows gaat anders naar de cloud verdwijnen. Stond laatst een artikel hiervan op Tweakers.
Klopt. En dan kijk je naar de tijdslijn die Microsoft aanhoud en dan lijkt de oplossing van de Toeslagenaffaire dichterbij dan Windows in the Cloud.
Ja, dat in combinatie met telemetrie lijkt me nu juist een gedeelte van het marktaandeelgroei te verklaren.
Heel vroeger was alles thin client, in het AS/400 en andere mainframe tijdperk. Daarna kwam de jaren 80 met de "personal computer". En nu zitten we weer in een tijdvak dat alles weer elders wordt gehost, voor zover dat al niet gedaan werd met al die clients van o.a. Citrix etc.
Je bedoelt systemen zoals VAX. Dat is geen thin client, dat zijn puur 'domme' terminals met alleen toetsenbord en beeldscherm, totaal zonder eigen rekenkracht of opslag. Dan ben je in feite een computer cq server aan het delen met alle ingelogde gebruikers.

Maar dan heb je het wel over machines uit een tijd dat alles nog tekst-gebaseerd was. Het scherm was monochroom, dus het beeld was licht / donkergroen en liet ASCII-karakters zien. Dus alles in tekst, hooguit werden er nog grafieken geplot.

Ach, voor bijvoorbeeld kassa's en het inboeken van hotelgasten zou het nog prima bruikbaar zijn, maar youtube video's kijken en spelletjes spelen wordt al een ander verhaal.
Dit is het jaar van Linux. Kan ook het jaar van het Konijn zijn. Dat weet ik niet helemaal meer zeker. Nee, het is toch Konijn. :)
Als ik 5 euro kreeg voor ieder jaar dat dat geroepen is, zou ik nu minstens 100 euro hebben ;)
Het word volgens mij meer als meme geroepen dan het serieus bedoeld is.
Absoluut! :D

En zeker volgend jaar!
Misschien heb je gelijk aangezien er een week geleden werd aangekondigd dat China minder afhankelijk van Windows en MacOS wil worden met het uitbrengen van OpenKylin, een Linux distributie. Als fabrikanten dit vooraf geïnstalleerd met hun hardware gaan verkopen (eventueel met dwang van de overheid) op de Chinese markt kan het snel gaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 512620 op 23 juli 2024 17:14]

Idd, als naar de Statcounter cijfers voor Azie kijkt, zie je al 5% marktaandeel voor Linux.
Dit bedoel je vast sarcastisch of niet. Dan geef ik je groot gelijk.
Net als volledige autopilot op Tesla :+
Net als dat de huizenprijzen nu echt gaan zakken :+
Horen we al sinds dag 1 van Debian.
Tis Windows en OS X voor desktop
Servers is Linux. Vandaag morgen en overmorgen
Dit is het jaar van Linux op de desktop :+
fixed that for you....
Linux gaat pas echt door de massa geadopteerd worden als er voor niet tech mensen een goede GUI/Desktop gebouwd is.

Ja ik weet wat er allemaal is en ja ik vind vele ook goed en ja ik werk zelf ook prive op een linux desktop (al meer dan 25 jaar!) MAAR ik heb het nu meerdere malen geprobeerd bij mensen te installeren en elke keer merk ik dat het voor NIET tech mensen gewoon steeds net niet intuïtief genoeg is zoals Windows/MacOS wel zijn voor diezelfde mensen.

Ik heb bij mijn ouders zoveel moeten aanpassen steeds om het voor hun goed werkbaar te maken en dan nog steeds gaan er dingen fout bij hun. Echt dat blijft volgens mij dus de oorzaak dat het zo langzaam groeit.
Windows en MacOS zijn ook niet intuitief. Mensen zijn het gewend, en dat is legitiem natuurlijk maar wel heel iets anders dan dat het product intuitief is.
Dat is dus schijnbaar niet waar anders hadden het na maanden proberen niet opgegeven en ik kan je vertellen dat de overgang van windows 7 naar 10/11 een stuk makkelijker was voor ze. Wat is de overgang waard als je iets maanden moet leren en dan nog niet het onder vingers krijgt terwijl de overgang naar 10/11 in enkele weken eigen is gemaakt.
Van Windows A naar Windows B is natuurlijk minder ingrijpend dan van het ene naar het andere OS. Laat maar eens iemand die alleen Windows kent overstappen naar MacOS, dat is ook niet zo simpel als blijven binnen hetzelfde ecosysteem.
Toevallig heeft mijn moeder van 80 dat gedaan vorig jaar gedaan en dat ging redelijk makkelijk moet ik je zeggen.
Je moeder van 80 is natuurlijk even anecdotisch als mijn vader van 70 die zijn Mac de deur uit gedaan heeft omdat 'ie er maar niet mee kon leren werken. Net als mijn schoonmoeder die jaren geleden al is overgaan naar een Linuxomgeving en daar als een vis in het water is terwijl ze met Windows niets dan gedoe had.
Hier ging het ook voor geen meter. De enige overstap naar een ander OS die goed ging in mijn familie, was die van Windows naar ChromeOS (mijn moeder). Maar oké, als je alleen browsed en het op ChromeOS nóg allemaal niet lukt, dan ben je wel een aardappel...
Het ding is, Windows is ook niet intuïtief. Maar Windows wordt iedereen gewoon met de paplepel in gegeven op school. Het is niet voor niets dat Microsoft super voordelige tarieven hanteert voor educatieve doeleinden. De mensen zijn Windows van kinds af aan gewoon. Het is niets meer of minder dan dat.

En ook bij het gebruik van Windows gaat het vaak goed fout bij niet tech mensen, ook al zijn de mensen het gewend. Op dat gebied zie ik vrij weinig verschil.

Maar goed, stel dat we dit willen doorbreken.
  • Je moet je scholen (minstens deels) laten overschakelen naar Linux desktops.
  • De leerkrachten moeten overweg kunnen met Linux en moeten hier les over (en mee) geven.
  • Die leerkrachten zijn grootgebracht met Windows en kennen niets van Linux. Dus dan moet je al die leerkrachten opleidingen gaan geven over het gebruik hiervan.
  • Dat zal dan afgedwongen moeten worden op beleidsniveau. En ik denk niet dat er op eender welke manier politieke animo is rond dit topic. (Of er moet een stevige politieke wind gaan waaien dat we afhankelijkheid van Amerikaanse tech bedrijven écht willen afbouwen)
TL;DR: Ben helemaal pro-Linux desktop en gebruik het zelf dagelijks. Maar realistisch gezien gaat het niet snel de desktop markt overnemen. Hoe prettig ik zelf ook vind werken.
Windows wordt iedereen gewoon met de paplepel in gegeven op school.

Kinderen beginnen tegenwoordige met een tablet, op de lagere school kreeg mijn nichtje Chromebook en voor haar vervolgschool heeft ze een iPad nodig. Windows met de paplepel is niet meer zo vanzelfsprekend.
Ik zie linux pas doorbreken als windows zwaar in de soep draait.
En software en hardware fatsoenlijk ondersteund wordt.

Heb veel software die niet draait onder Linux, ook niet met Wine.
AutoCAD
Solid Edge
Nouja die kun je altijd nog in een VM draaien.
Waar zijn we dan mee bezig...
Tsja dat moet je aan AutoCAD en solid edge vragen. Het is minder praktisch, maar het kan wel.
Waarom zou ik dan voor linux kiezen als je in die linux dan windows moet gaan draaien??
Dan is even nuttig als het veld omploegen met een porche met tractorbanden op. 8)7
Waarom denk je dat beurs genoteerde bedrijven als VMware een waarde hebben van 70 miljard...
Wat gaat er dan precies fout? Ik ga een familielid ook helpen met overzetten van Windows 10 naar linux omdat updates niet meer geladen kunnen worden, de laptop zelf is verder prima dus zonde om daar e-waste van te maken.
Ik kan het zelf niet de vinger opleggen maar heb het nu echt al meerdere geprobeerd bij mijn ouders (rond de 80) maar ook bij andere familie leden (waaronder neef van 32) en het loopt gewoon niet bij ze. Misschien is het gewenning (allemaal windows gebruikers voorheen) maar dan is de leercurve dusdanig lang dat het meer frustreert dan het voordelen oplevert.
Het helpt wel als je vermeldt welke distributies en welke desktop-environments je allemaal geprobeerd hebt. Niet allemaal zijn ze namelijk even gebruikersvriendelijk.
Niks mis met i3 of bspwm.
In mijn ervaring is het gebruik van de bestaande software het grootste struikelblok. Mijn betere helft, bijvoorbeeld, werkt met adobe's bewerkingsoftware en dan is windows als hoofdsysteem toch echt een pré. Amusant detail is dat ze dan weer wel liever LibreOffice dan Word gebruikt.

Oudere familieleden kunnen bij mij prima overweg met Linux Mint. Die vragen dan ook meer naar "hoe scan ik een plaatje?" dan "waar is photoshop?"
Ik wilde eerst typen "wat dan " maar helaas denk ik toch wel wat struikelblokken te hebben die voor mij alleen een zucht zijn maar voor iemand anders een complete dealbreaker zou zijn.

Ik heb op mijn laptop een vanilla KDE omgeving met LibreOffice en Firefox. Het KDE pakketbeheer kan onder de motorkap yay aanroepen. En behalve dat een keer een pakket vanuit YAY niet wil compliren omdat er een bug in de laatste repository clone zit. Of die ene keer dat de laptop 3 maanden niet gebruikt is en alle keys stale waren geworden heb ik geen command line gezien. Werkt het opzich prima. Maar die twee situaties zouden een non techie compleet doen stranden helaas.

Misschien als ik geen arch maar gewoon iets met apt onder de motorkap had gedraaid waren ook die twee keer niet nodig geweest.

Neemt niet weg dat ctrl Alt t en yay -Syyu eigenlijk sneller is dan de pakketmanager openklikken en op alles updaten klikken. En dit is precies de rede dat sommige dingen in de gui zo weinig polish zien. Ze worden gemaakt door mensen die denken: "Tegen de tijd dat ik de muis bewogen heb om op het icoontje te klikken heb ik ook alle keystrokes al gedaan!"

Waardoor ze hun eigen product niet echt op die manier gebruiken en niet tegen problemen aanlopen.

Alles wat je met de GUI kan kan je met de commandline en vim sneller. Alle GUI is onder de motorkap een .config bestandje ergens aanpassen.
Je verwoord dus precies nu waarvoor de gemiddelde desktop/laptop gebruiker afhaakt. Zolang het niet zoals bij windows/MacOS simpele druk op de knoop is blijft het een beperkte groep.

Als mijn moeder van 80 iets vanaf de commandline moet gaan doen om te kunnen werken is het dus duidelijk niet iets voor haar.
MacOS groeit in een half jaar van 14.61% naar 21.32%. Oftewel een groei van 50%. En dat terwijl de kwartaalcijfers van Apple tegenvallen. Kan dat wel kloppen?
Als je kijkt verliest Microsoft ook 10% en is unknown ook hoog. Deze statistieken zijn niet relevant voor de korte termijn of precies. Dit is voornamelijk interessant voor trends op langere termijn.
StatCounter is wat dat betreft niet bepaald betrouwbaar. Die "Unknown" categorie is echter praktisch 100% gewoon Windows. Die categorie groeit door de jaren heen en crashed vervolgens weer naar bijna 0% terwijl iedere keer Windows met evenveel procent groeit (net zoals nu recentelijk is gebeurd zoals te zien in de screenshot hier boven).
StatCounter is dus niet altijd even goed in staat het juiste OS te identificeren. Hoe zeker kunnen we dan zijn dat die 3% Linux ook echt Linux is?
Wet van de grote getallen? Zelfde manier van meten over een grote populatie, geeft de trends weer.
Als mensen die Linux gebruiken vaak een andere user agent gebruiken, of extra privacy-bewuste browsers, heb je aan grote getallen niks. De trend klopt misschien wel maar Linux is misschien wel 2 x 3%.
Zelfs met die grote getallen gaat de aantal "unknown" in maart-april van 7 naar 14%, om daarna in juni weer op zo'n 4-5% terug te zijn. Nee, ik zie niet dat ze hier veel nut uit het grote aantal halen.
Misschien zit er een seizoenspatroon in?
Bovendien verzameld StatCounter informatie van bezoekers aan websites. Ik denk dat onder Linux gebruikers het aandeel onevenredig groot is dat nooit het internet op gaat, of dat uitsluitend doet op een manier waarop ze niet te identificeren zijn.
Daarnaast heeft StatCounter niet de data van alle websites ter wereld, maar waarschijnlijk vooral van grote commerciële bedrijven. Ook daar zal het aandeel Linux gebruikers niet geheel representatief zijn.
Het is vooral ook hoe er gemeten wordt.

Hoe meet je een server Os als die nooit aan het internet hangt. Waarom bij FreeBSD wel onderscheid tussen cliënt en server maar bij Linux niet?

Wat de groei in Mac misschien verklaart zijn mensen die een oude hebben liggen en er 1 keer per jaar belastingaangifte op doen.

Linux groei, mogelijk overstap nu Windows 7 echt niet meer ondersteund wordt.
De groei na de Win7 EOL wordt waarschijnlijk teniet gedaan door het afdanken van PC's die nog 5 jaar Linux hebben gedraaid na verkocht te zijn met WinXP. Dit soort tweede-leven percentages zijn redelijk stabiel.
Zou inderdaad kunnen. Waar denk jij dan wel dat de groei in zit aan Linux gebruik als die percentages stabiel zijn?
De groeijcijfers zijn van 1 naar 3% in 25 jaar. Dat wijst meer op generatie-effecten. Ik vermoed dat Windows gebruikers gemiddeld iets ouder zijn.
De kwartaalcijfers van Apple zijn niet 1 op 1 gekoppeld aan het aantal macs dat verkocht zijn toch. Volgens mij maken de macs maar ongeveer 10% van de totale omzet van Apple.
Misschien tellen ze iPadOS mee als MacOS?
Het zou me niks verbazen als dit nog gaat stijgen. De windows 11 requirment van TPM2.0 zal voor nog niet zo heel oude computers een beperking zijn.

Er zijn best redelijke alternatieven, ook voor de noobs onder ons
Het zou me niks verbazen als dit nog gaat stijgen. De windows 11 requirment van TPM2.0 zal voor nog niet zo heel oude computers een beperking zijn.
Voor iedereen die zichzelf of een ander thuis kan maken in Linux is het een koud kunstje om Windows 11 op een systeem zonder TPM te installeren. Windows 11 op een volledig ondersteund systeem is in de praktijk alleen nodig voor directe ondersteuning door Microsoft. Hoe groot is het aandeel consumenten dat daar ooit gebruik van maakt?

Tevens is de ondersteuning van Windows 10 nog niet gestopt, en het is ongebruikelijk dat een grote groep mensen vroegtijdig overstapt naar een nieuw besturingssysteem.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 17:14]

Waarom zou ik uitgerekend een OS, het fundament onder al het andere dat ik met een computer doe, willen installeren op een apparaat dat door de fabrikant willens en wetens wordt uitgesloten? Het kan dan wel mogelijk zijn om het te omzeilen, maar waarom zou je jezelf dat risico aandoen? Bij de eerstvolgende update kan de hele boel als een kaartenhuis in elkaar klappen en daar zit je dan, met je vernuftige truukendoos die gisteren wel maar vandaag niet werkt en een computer waarvan je nog maar moet zien dat je je data er nog netjes af krijgt. Nee bedankt.
Waarom zou ik uitgerekend een OS, het fundament onder al het andere dat ik met een computer doe, willen installeren op een apparaat dat door de fabrikant willens en wetens wordt uitgesloten?
Je bent hier op T.net. 'Omdat het kan' is een geldige reden. :+
Bij de eerstvolgende update kan de hele boel als een kaartenhuis in elkaar klappen en daar zit je dan, met je vernuftige truukendoos die gisteren wel maar vandaag niet werkt en een computer waarvan je nog maar moet zien dat je je data er nog netjes af krijgt.
Hetzelfde kan met volledig ondersteunde updates zonder 'vernuftige truukendoos [sic]'. Die kans neem je nooit volledig weg.

Zelf test ik zo nu en dan niet-ondersteunde Windowsconfiguraties. Oudste systeem is ergens uit 2007 en heeft meerdere upgrades overleeft, allen niet ondersteund. Gaat prima. Je moet uiteraard wel weten wat je doet. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 17:14]

Heb even gezocht op "windows 11 install with tpm" en voor een 'ervaren' computer gebruiker moet het inderdaad niete heel moeilijk zijn om windows 11 toch te installeren.

Maar als ik om me heen kijk (bv. mn boers, zus of mijn dochter), dan denk ik dat die al snel overvraagt zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat die meteen linux gaan installeren.
Hele volksstammen zullen inderdaad de workaround gaan toepassen. Maar zoiets heeft grenzen. Ik realiseerde me zelf al in 2005 dat ik bakken met tijd verdeed aan work-arounds voor alle problemen van Windows. Ik gebruikte toen al wel veel Linux, maar de desktop draaide nog veel Windows. Toen volledig overgestapt naar Linux en nooit spijt van gehad. Iets loslaten doet pijn, maar als je daar overheen bent telt alleen de verlossing nog maar.

Dus ja, velen zullen de work-around installeren, maar voor sommigen is het de druppel die de emmer doet overlopen en dat is toch weer groei voor Linux.
Anoniem: 454358 @dmantione13 juli 2023 16:46
Hele volksstammen zullen inderdaad de workaround gaan toepassen.
Een paar wel, de meesten zullen gewoon een nieuwe pc kopen. Zeker als er een melding van win10 komt dat je niet meer veilig bent etc.
Alsof er mensen zijn die zich daar iets van aantrekken? Als een computer niet werkt gaan de meeste gewoon een nieuwe halen. Ze gaan niet overstappen op een OS waar ze nog nooit van gehoord hebben, laat staan dat ze al ooit van een OS hebben gehoord.
Eens. Ik heb ook niet de illusie dat het zal groeien naar 10%.

Maar ik heb zelf een oudere laptop omgezet naar Linux. Wellicht had ik er Windows 11 op gekregen, maar de vraag is of het beestje dat nog trekt mbt benodige resources.

Zolang je niet gamed of specifieke windows applicaties gebruikt, is Linux een prima alternatief. Draait veel beter op oudere hardware, wordt lang ondersteunt en de basic taken (browsen, tekstverwerken, mail) doen het prima.
Vraagje: hoe zij jij op Linux een PDF free-hand editten ?
Je weet wel je handtekening cursief digitaal schrijven en dan de PDF bewaren ?
Geen flauw idee, niet iets wat ik dagelijks doe.

Maar ik zou mijn handtekening op papier zetten en die inscannen naar PDF. Zal zo eens kijken of er een linux driver is die dat kan.
LibreOffice of GIMP, afhankelijk van de situatie bekijken wat beter werkt. Als je een PDF in LibreOffice opent wordt hij geconverteerd naar een tekening en in die tekening kun je vervolgens heel eenvoudig een handtekening als afbeelding invoegen en dan opnieuw exporteren naar PDF.

Als je de PDF in GIMP opent, vraagt hij op hoeveel DPI je wilt renderen. Standaard is dat 100dpi, voor dit doel is dat te weinig; je wilt 300 of 600 kiezen, ik neem altijd 300. Vervolgens kun je een laag toevoegen en in de nieuwe laag je handtekening plakken.
Bijna exact dezelfde dingen die ik gisteren of is het al eergisteren gedaan heb voordat
ik toch maar heb afgedrukt, getekend en nu aan het uitstellen ben om ze terug in te scannen.

Want::
- LibreOffice renderde de layout van de PDF foutief.
- Gimp (en pdf2ps) gebruiken voor meerdere pagina's in een pdf is minstens irritant te noemen.
Je hebt importeer details en standaard importeerd hij een ps of pdf met meerdere pagina's als
1 tekening met meerdere lagen.
- Beide programma's zijn zwijnen en op deze oude bak (FX 8350) voel je dat wel.

Voor 1 of ander reden ben Ik er relatief zeker van dat dit in Office365 vlekkeloos zou gegaan zijn.
In zo'n geval één pagina in Gimp renderen en dan Ghostscript.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe je de gereedschappen moet kennen en wat ze kunnen om efficiënt tot je eindresultaat te kunnen komen: Jij kent de gereedschappen niet en geeft op zodra je de situaties tegenkomt die je beschrijft, als iemand die sinds 1996 Linux gebruikt ken ik de beschijbare gereedschappen meer dan goed en zie dus direct wat ik moet doen om wél handig die handtekening te kunnen plaatsen.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 17:14]

Dit is een mooi voorbeeld van hoe je de gereedschappen moet kennen en wat ze kunnen om efficiënt tot je eindresultaat te kunnen komen: Jij kent de gereedschappen niet en geeft op zodra je de situaties tegenkomt die je beschrijft, als iemand die sinds 1996 Linux gebruikt ken ik de beschijbare gereedschappen meer dan goed en zie dus direct wat ik moet doen om wél handig die handtekening te kunnen plaatsen.
Sorry hoor maar ik heb ook al genoeg Linux-fu onder mijn belt (Slackware 9 - anno 2003). Ik zit nu op Windows10 met WSL maar ik doe dit ook niet zo vaak. En als je op bedrijf Adobe Reader/Office365 had dan hoefde dat ook allemaal niet meer zo. Maar kom ik heb nog een poging gedaan
met pdftk (wat een ingewikkeld programma is dat) om de pdf te splitsen dan de pagina getekend die moest getekend worden om dan weer te collaten. Dus danku voor de tip om ... te importeren in gimp op 300 dpi ?
Tegenwoordig mag je gaming van dat lijstje af halen zelfs. Met het werk dat Valve in Linux gaming heeft gestoken voor hun Steam Deck is dit in 90% van de gevallen geen probleem meer. Ik game al enkele jaren prima op Linux.

Tegenwoordig is het enkel nog een probleem bij specifieke games en specifieke toepassingen.
Wat ik zelf "lastig" vind aan linux is de zoveel verschillende distro. Ik kan er zelf goed mee onderweg alleen is er niet 1 de "beste", voor ieders wil is er wel iets maar voor de gemiddelde gebruiker binnen mijn familie zou ik linux niet durven aan te raden.
Als je een linux distro heb geïnstalleerd, dan hoef je je eigenlijk niet meer lastig voor te maken. Toch?
Er zijn misschien 3-4 distro's die enorm populair zijn, maar als jij specifiek op zoek bent naar een niche product, sjah .. dan heb je wel veel keuzes ja. Maar een gebruiker binnen je familie die geen specifieke tools zoekt, dan is vaak een Ubuntu of Linux Mint gewoon prima.

Wat ik vooral merk is dat mensen keuzestress krijgen en FOMO omdat ze denken dat ze niet de "juiste" distro hebben. Ikzelf werk dagelijks in Linux en eerlijk, voor mijn use case, geef mij een terminal, een browser, spotify, vscode en ik ben blij. Gek genoeg zijn die 4 applicaties beschikbaar op 99% van de beschikbare distro's. ;)
Je moet 't ook niet aanraden denk ik, je moet éénmalig vragen of men een 'gratis veiliger en sneller besturingsysteem' wil gebruiken. En dan domweg gewoon Mint installeren of zoiets. Geef ze een paar icoontjes voor 'internet' en 'word' en fuggedaboutit. Mogelijk maak je eerst een dump van die schijf ergens voor een rollback als 't écht niet gaat om wat voor reden dan ook, maar vaak moet je mensen niet zelf laten nadenken maar gewoon directief aansturen.
Er *is* geen beste, net zo min als er een beste smaak chips of een beste auto is.

Als je wilt beginnen met Linux, gewoon een mainstream district als Ubuntu of Mint installeren.

Dan vind je het of wel prima, of je gaat als Tweaker een beetje research doen en komt aanbevelingen tegen en voor je het weet ben je een distronerd.

Full disclosure: ik ben nooit veel verder dan Ubuntu gekomen voor de desktop, maar val toch doorgaans weer terug naar MacOS.
Ik gebruik al Linux als main OS van voor er nog maar sprake was van Ubuntu en ik heb allerlei smaken geprobeerd en hoewel Ubuntu niet mijn persoonlijke favoriet is raad ik het wel aan voor iedereen die Linux eens wil proberen. Werkt gewoon, veel informatie te vinden, grote community, elk softwarepakket dat beweert Linux te ondersteunen bedoelt meestal Ubuntu en als je geluk hebt nog iets anders,... Ik gebruik het op mijn laptop voor het werk omdat het gewoon werkt, als je per uur betaald wordt wil je geen gezeik met je OS.

Ik heb een half jaar MacOS gebruikt en dan terug naar Linux gegaan :)
Ligt eraan, iedereen die een beetje youtube kijkt en een office documentje of email wilt tikken kan je zo overzetten op een pop os, mint of ubuntu, willen ze ook gamen (los van wat basics) etc. dan zou ik het ook niet doen maar dat is eigenlijk alleen omdat ik zelf geen zin heb om (nog meer) helpdesk te spelen.
De vraag "waarom" is ook legitiem; waarom zou je Linux aanraden? Ja, het is gratis en stabiel en werkt goed voor de doorsnee gebruiker. Maar voor diezelfde doorsnee gebruiker is Windows dat net zo goed. Windows is al tijden superstabiel, gebruikersvriendelijk en als je geen al te gekke dingen doet prima veilig (en daarmee bedoel ik niet allerlei dubieuze software installeren). Bijkomend voordeel van Windows is dat je het in 99% van de gevallen al hebt als je je pc of laptop koopt.
Mijn indruk is dat hardware veel langer mee gaat onder linux dan windows, die laatste lastiger 'lean and mean' te maken is, en ook dat linux veel minder info verzameld van gebruikers. Het is makkelijke te gebruiken zonder online accounts, is in de kern vaak veiliger, minder bloatware...

Dus, ik weet wel een paar redenen. Plus, ook om de OS markt minder eentonig te maken, het heeft wel iets gezonds juist niet de mainstream-dingen te gebruiken m.i.
Toch denk ik dat het verschil wel groter geweest is. Mijn thuis-pc is inmiddels tien jaar en draait prima Windows-10 zonder dat die traag aanvoelt. Er zit uiteraard een ssd in, maar de AMD-A8 kan hem nog prima vooruit trekken. Je moet het dan al hebben over écht oude apparatuur. En "in de kern vaak veiliger" vind ik inmiddels ook al discutabel.

Op de punten van minder bloatware en informatie verzamelen moet ik je wel een punt geven; dat is wel een dingetje met Windows.
Het werkt ook echt prima. Ik ben zelf niet zo'n CLI held, maar het werkt echt prima. Aangezien ik soms nog Windows nodig heb, voor gaming bijvoorbeeld, draai ik een VM in KVM met een videokaart via VT-d. Dit gaat serieus als de brandweer. En zo ben je dus van die telemetry zooi af in Windows, want de rest doe je natuurlijk gewoon in Linux. Kan het zeker aanraden!
Krijg je een performance penalty op je GPU met deze setup? En hoe zit het met driver issues, anti-cheat en dergelijke? Want vooral dat laatste las ik een tijdje geleden dat die niet aardig speelt met VM's
Het is volgens deze video zelfs het tegenovergestelde van een GPU penalty. Zie deze video op 5:45, oranje is de VM: https://youtu.be/w473rRf9aYA?t=345

Nog geen problemen gehad verder.
Maar ik heb ook een PS5 om met vrienden COD te spelen. De Windows VM is meer voor Flight Simulator en Forza van de Game Pass, ik weet niet of deze ook anti-cheat gebruiken? :)

edit: Dit is dus niet gewoon een VM draaien en dan werkt het zo goed, daar is nog wel wat werk aan vooraf gegaan zoals bijvoorbeeld CPU pinning. Op deze manier wijs je specifiek CPU cores toe aan de VM of aan de Linux host, zodat ze elkaar nooit in de weg zitten met rekenwerk. Uiteraard een losse videokaart alleen voor de VM. Check eventueel op Reddit r/VFIO en deze video is ook handig: https://www.youtube.com/watch?v=qaA7kxcnXaM

edit2: Ik zit nou op ProtonDB te kijken en zie dat bijvoorbeeld Forza gewoon speelbaar is op de Steamdeck, dus ik moet toch ook maar weer eens kijken of dit niet allemaal overkill is en het dus gewoon werkt op Linux... Toch maar weer eens native proberen binnenkort.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 23 juli 2024 17:14]

Als er al een performance penalty is dan is die absoluut minimaal, misschien dat je een paar (~5%) procent CPU inlevert maar dat is het wel. Als je alles goed configureert tenminste (inclusief vCPU threads op cores pinnen, juiste CPU topology instellen, hugepages, hyperthreading uit, USB controller passthrough, dat soort dingen).

Het kost even wat uitzoekwerk maar daarna werkt het als een zonnetje, ik heb op deze manier verschillende VM's voor games (1tje voor simracing waar ik niks anders dan strikt noodzakelijk voor racen wil installeren), 1tje voor W10 Steam (mijn 'oude' game VM), en 1tje voor Linux Steam (ik ben 'in transitie' naar Linux-only gamen voor alles behalve simracen :+). En dan nog een paar andere VM's voor Linux dev werk, en een VM met windows XP voor 1 specifiek programma dat niet op een nieuwere Windows versie werkt. Allemaal op 1 een dezelfde machine... :Y)

Het werkt zo goed allemaal dat ik net denk dat ik ooit nog een systeem zal installeren dat niet 100% als hypervisor voor VM's functioneert

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 23 juli 2024 17:14]

Moet je er dan voor zorgen dat VM's niet tegelijk aanstaan of maakt dat niet zozeer uit? En hoeveel cores heb je dan wel niet tot je beschikking?? :o
Ik start inderdaad nooit meer dan 1 VM tegelijk, alleen al omdat PCI passthrough devices niet gedeeld kunnen worden. Maar in principe zou je prima nog 1 of 2 VM’s erbij kunnen draaien die geen passthrough devices nodig hebben, als je maar genoeg RAM en cores hebt :+

Ik heb zelf een 5950X, dus 16 cores, de game VM’s gebruiken altijd maar 8 cores van 1 CCX, de Linux dev VM gebruikt er 14 (overige 2 zijn voor de host). Eigenlijk is dit al overkill hoor, met een 8 core CPU kom je ook een heel eind want nog steeds bijna geen enkele game heeft iets aan meer dan 6 cores.
Nice! Dank voor je aanvulling. Jij gebruikt je Linux host dus eigenlijk helemaal niet en doet alles in VM's? Net als QubesOS.
Ja de host is een minimale Arch installatie die alleen als hypervisor dient, en ook maar maximaal 2 specifieke cores mag gebruiken, alle andere cores zijn voor VM’s
Krijg je een performance penalty op je GPU met deze setup? En hoe zit het met driver issues, anti-cheat en dergelijke? Want vooral dat laatste las ik een tijdje geleden dat die niet aardig speelt met VM's
Dankzij VT-d zou performance geen probleem moeten zijn. Daarmee krijgt de VM directe controle over de hardware en die hardware is voorbereid op virtualisatie.
Echter ... je hebt 2 GPU's nodig en moet er 1 toewijden aan de VM. En niet ieder PCI-E x16 of x8 slot
is dacht ik gelijkwaardig. Sommigen zitten op de PCH/chipset enzo ?
Er zijn zoveel spellen die het prima doen onder Linux dat ik al in geen jaren meer een Windowsblik heb aangeraakt, en ik game er lustig op los. :-)
Inderdaad, als een spel niet werkt onder Linux speel ik gewoon iets anders al is dat nu al vele spellen geleden dat ik eentje had dat niet werkte.
Ben benieuwd hoeveel daarvan te danken is aan Steam Deck.

Ik ben wel licht verbaasd over het marktaandeel van MacOS, ik dacht dat deze fors lager zat, en ChromeOS juist hoger (maar niet zo hoog als MacOS hier vermeld staat)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 17:14]

Statcounter haalt zijn gegevens uit de bezoeken aan websites. Zouden er mensen zijn die met hun Steam Deck veel gaan browsen?
Er zijn mensen die hun Deck aan een dock aansluiten, en dan de desktop modus gebruiken.

Maar nee niet iedereen doet dat.
@Sternis Steam zelf is gewoon een app met browser, dus switchen naar desktop modus hoeft niet om ze mee te laten tellen denk ik.
Statcounter meet op basis van Page Views en niet op basis van Unique Visitors. Alleen via de browser een spel opstarten telt dus nauwelijks mee in de statistieken.
Ik denk dat hij doelde op de overlay browser die mensen wel eens gebruiken om iets op te zoeken.
@rikoos en @Tweakwondo
Jullie hebben bij elkaar het probleem van Linux mooi samengevat. Ik draai normaal gesproken een HTPC zonder scherm (headerless, behalve een interface om muziek uit te zoeken op een phone of PC) dus als het niet werkt mag je alsnog de TV aan gaan zetten en zoeken waarom Kodi vandaag niet wil .... Ik was het geklooi met een Windows HTPC en gebroken macros na zo ongeveer elke Windows update dermate zat dat ik ook eens geprobeerd heb naar Linux over te stappen. Het ging al mis met het installeren van Linux, ik moest iets met de partitioning doen, maar hoe wat en waarom staat natuurlijk weer ergens anders. Dan krijg je dingen als Kodi installeren:
https://kodi.wiki/view/HOW-TO:Install_Kodi_for_Linux?https=1

sudo apt install software-properties-common
sudo add-apt-repository -y ppa:team-xbmc/ppa
sudo apt install kodi

Sorry hoor, ik dacht toch echt dat we hier even na het MSDOS tijdperk, een jaar of 30 terug hier vanaf waren gestapt? Ik vond persoonlijk juist een grafisch interface eigenlijk best wel handig... Ja ik typ ook in Windows wel eens commando's in b.v. bij partitioneren, maar het liefst zo min mogelijk...

Draai nu Kodi op een Nvidia Shield.

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 23 juli 2024 17:14]

Het ging al mis met het installeren van Linux, ik moest iets met de partitioning doen ....
De meeste installers zetten standaard een optie aan om schijfruimte vrij te maken op een bestaande computer, of geven de optie om de gehele harddisk over te nemen, of geven je de expert optie, waarin je precies kan instellen wat je waar wilt hebben.

Kijk bijvoorbeeld hoe Linux Mint het doet. Als je naar dit plaatje kijkt, zie je de optie 'Erase disk and install Linux Mint'. Gewoon 1 knop die alles voor je doet. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.
.... Dan krijg je dingen als Kodi installeren:
https://kodi.wiki/view/HOW-TO:Install_Kodi_for_Linux?https=1

sudo apt install software-properties-common
sudo add-apt-repository -y ppa:team-xbmc/ppa
sudo apt install kodi
Ik moet wel zeggen dat ik vindt dat ze het hier beter uitleggen: https://linuxhint.com/install-kodi-linux-mint/.

Maar je hoeft helemaal niet de commandline in te duiken om Kodi te installeren. Als je de Software Center opent, (of programmabeheer of hoe dat in je distro ook heet), kun je gewoon in de App Store zoeken naar Kodi, en hem dan installeren door er op te klikken.

De reden alleen dat er naar wat commando's wordt verwezen, heeft vooral met gebruiksgemak te maken, hoe raar het ook klinkt. Het is gewoon makkelijker om uit te leggen hoe je het moet installeren, door die commando's in een terminal in te voeren, dan dat je moet zeggen welk programma je moet starten, waar je moet zoeken naar de programma's, en waar je dan op moet klikken om het daadwerkelijk te installeren.

Maar als je niet in de terminal wilt duiken hiervoor, ga dan gewoon naar de App Store op je device, en zoek daarin naar Kodi, en klik dan op installeren. Kan ook.
Klopt, zoiets als Linux Mint zou ook een variant zijn die een normaal mens zou kunnen proberen. Vanaf het Kodi forum werd me echter een andere variant aangeraden. Ik geloof direct dat het mij zou moeten lukken, maar wilde eigenlijk een functionerende muziek setup hebben, niet voor de lol een nieuw systeem aanleren. De commandline is nog steeds nuttig voor ervaren gebruikers die dan meteen ook een rits vlaggetjes kunnen zetten voor hun specifieke setup. Een ander probleem is ook direct die ongecontroleerde wildgroei aan Linux varianten, die voor kenners leuk en aardig zijn, maar voor beginners het terrein nog wat complexer maken. Zoals gezegd: de aankoop van een nvidia Shield heeft mijn probleem relatief elegant opgelost.
Klopt precies voor de normale gebruiker is het simpelweg onwerkbaar zonder hulp en ik heb geen zin om elke keer de helpdesk te moeten spelen ;-)
Partities kun je heel eenvoudig met GParted regelen als je geen `fdisk` of `gdisk` wilt gebruiken, alhoewel dat ook niet al te moeilijk meer is als je default partities wilt hebben.
https://wiki.archlinux.or...guide#Partition_the_disks
https://wiki.archlinux.org/title/GPT_fdisk

Ik heb ook eens die Kodi wiki link bekeken. Op Debian en Raspbian kun je gewoon `sudo apt-get install kodi` doen zonder met die repositories zitten te knoeien.

En daarom dat nu ook tools zoals Chocolatey op het Windows platform populairder aan het worden zijn. Je kunt je software gewoon installeren met 1 regeltje.
Voor mij is iets via CLI en package manager installeren nadat je een repo'tje toe hebt gevoegd echt eenvoudig en hélder. Je ziet precies wat er geïnstalleerd wordt, waar het vandaan komt, en waarom. Wanneer je een 1:1-kopie wil maken van partities, is het gebruik van CLI en 'dd' zoveel eenvoudiger en preciezer dan welke grafische interface dan ook voor mij, dat ik maar moeilijk begrijp dat je vindt dat het ouderwets is.
Ik wil graag in "de winkel" een "app" downloaden of desnoods een .exe Bestand draaien of op een install icoontje klikken of zo. Iets via CLI (OK Command Line Interface begrijp ik nog, maar wat sudo betekent weet ik al niet, laat staat dat ik de "grammatica" van de stappen zelf had kunnen verzinnen) en package manager (de wie?) installeren, uiteraard nadat ik de repo (de wat??) heb toegevoegd is voor mij ongeveer net zo helder als oud Koreaans.

Hier op Tweakers kan zoiets dan nog en met wat puzzelen zal ik wel uitvinden wat dat allemaal is en hoe het werkt... of ik draai Windows/Android en klik op een icoontje in de winkel..... maar raadt eens waar "de overige 99%" van de gebruikers echt never nooit aan gaat beginnen?
Dat is toch wel een bizarre wiki.

Kodi installeer je in ubuntu gewoon via de ingebouwde software center. Niks geen ppa's nodig (die je overigens ook via die software center kan invoeren).

[Reactie gewijzigd door emphy op 23 juli 2024 17:14]

Ik neig ook steeds meer naar Linux. Ik ben Windows enorm zat aan het worden. Iedere keer als ik terug kom na het weekend is mijn volledige workflow gebroken door de zoveelste update om te zien dat er een bing logo permanent in het startscherm staat en een link naar bing chat. Ik erger me hier zoveel aan dat ik liever Linux neem.
Kun je mij uitleggen hoe je iedere week updates krijgt op je productiemachine, als Microsoft maar eens per maand updates uitbrengt?

En voordat je nu zegt: "Ik gebruik een insider build" dan is het dus je eigen keuze om geen stabiele productie versie van Windows te nemen, maar een waarin dingen komen die productie met regelmaat niet behalen. Dan is het dus jouw eigen, bewuste en weldoordachte keuze en slaat dit klagen helemaal nergens op.
Dan zal er mogelijk een andere reden zijn voor reboots. Maar ik word er inmiddels gek van. Zover ik weet is het iedere keer een update.
Dan heb je een bijzondere Windows installatie.. Windows 95 misschien? /S
Windows 11. Wel met allerlei 'meuk' van Dell die ook nog wel eens wil updaten en herstarten. Maargoed, maandag duik ik de Event Viewer in.
Gooi die Dell meuk eruit (wel een hoop Dell rommel in register dat je er niet allemaal uitkrijgt). Er zijn maar 2 nuttige , afhankelijk van welke Dell je hebt natuurlijk. Voor mij is dat Dell premier color en Dell power manager. De rest komt er niet meer op na de clean install.
Week 1 op mijn eigen systeem, week 2 bij moeders, week 3 op het werk, dan ben je de maand al bijna door ;)
Voor Linux zijn er dagelijks updates. Maar meestal hoeft je computer niet herstart te worden. En functionaliteit wordt eigenlijk nooit aangepast met updates.
Plus Linux herstart niet uit zichzelf. Windows doet dit wel.
MS Defender update toch zeker 1x per week de virus definities?
Iedere 4 uur zelfs, bij een standaard instelling. Maar die zal echt niet voor reboots zorgen, of aanpassingen van workflows.
Zou het niet uitsluiten. Heb 't meegemaakt dat alles op de server werkte, behalve verwerken van journaalposten, kwam er een foutmelding. Bleek achteraf een systeembordje te zijn dat stuk was.
Zojuist even in de logs gedoken. Reboots deze maand door updates op: 2, 6, 11 en 18 juli. Vier keer dus tot nu toe. Zeker geen 'eens per maand'. Windows update client download bijna dagelijks updates. Niet alles leidt tot een reboot dus, maar elke week klopt dus echt wel.

Ook @bussie66
Daar moeten dan redenen voor zijn, anders dan Windows updates.
Want Windows updates die reboots vereisen komen echt alleen op de 2e dinsdag van de maand uit.

Ja, Windows Updates download inderdaad dagelijks gegevens, maar dat zijn Defender updates en die vereisen geen reboot.
Ik vind vooral de performance een reden om over te stappen. Mijn laptop gaat bij dezelfde use cases veel langer mee op een acculading, en zit tegelijkertijd niet de hele tijd te blazen. Bij Windows is hij altijd wel aan het scannen (defender), aan indexen en nog vanalles. Daarbovenop voelt alles gewoon veel snappier aan.

Tegenwoordig zijn desktopomgevingen voor linux ook wel ver genoeg geavanceerd dat je eigenlijk geen terminal meer nodig hebt. Enkel voor wat nvidia driver shenanigans.
Ik lees vaak van forums dat op Linux de accu juist minder lang mee gaat omdat het een ding is waar Linux minder goed mee om gaat. Ik gebruik zelf ook Linux maar grotendeels op een desktop systeem en heb nooit gelet op mijn laptop maar mijn huidige accu is vrij waardeloos omdat die niet lang mee gaat omdat ie denk ie door gebrand is of zo.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 23 juli 2024 17:14]

HP 820 met Ubuntu en Windows 10 Pro, denk dat Windows het toch net wint. Maar met een lichtere Linux versie zal het wel andersom zijn.
Ik heb op Linux veel geprobeerd op diverse laptops (tot aan aanpassen van cpu governors e.d.), maar nooit de accuduur onder Windows kunnen evenaren op dezelfde laptop.

[Reactie gewijzigd door vstrien op 23 juli 2024 17:14]

Eerlijk gezegd is 't voor mij niet echt een probleem. Draait prima stabiel op Win 10 en Ubuntu en die 3,5 a 4 uur batterijduur is genoeg voor zo'n oudere machine. Wil me Linux wat eigen maken, voordat Windows 11 'verplicht' wordt en ik met oude hardware blijf zitten. Zal denk ik altijd wel een actuele Windows computer beschikbaar hebben.
Anoniem: 396929 @Zenomyscus13 juli 2023 13:33
Mijn tip: enterprise intalleren en windows + edge dmv GPO naar wens aanpassen. Daarna nooit meer gedoe. Je kunt windows op die manier echt letterlijk naar jou hand zetten en ongewenste zaken komen niet meer terug ook niet na een update. Geen recommended section meer in startmenu, geen gezeur meer om een microsoft account, geen bing meer in edge, geen telemetery, dit zijn zomaar een paar voorbeelden. En je gpo kun je gewoon backuppen en meenemen naar een schone installatie indien nodig. Is eerste keer misschien even zoeken maar in ieder geval niet meer zoeken dan wanneer je een linux distributie naar eigen hand moet zetten of je apps op linux aan de praat wilt krijgen.
Daarna nooit meer gedoe
Daar ben ik het niet mee eens. Als MS een nieuwe 'feature' uitbrengt, zal je deze toch moeten blokkeren.
Ook verdwijnen er, zeker in Edge, nog wel eens policies...
Voordat je dat doet een kleine tip: https://www.opensourcealternative.to/. Kijk of je veel van je workflow kan vervangen voor FOSS of kijk bij de apps die je gebruikt ook op linux kan, dat maakt de overgang een stuk makkelijker dan cold turkey naar een linux distro te gaan.
Probleem is dat die apps het altijd net niet zijn...
Het kost beslist tijd om te leren hoe je werk gedaan kan krijgen, welk programma voor welke taak geschikt is. Dan blijkt dat net-niet reuze mee te vallen, ze zijn simpelweg net-niet hun Windows-variant, maar klussen die op Linux niet efficiënt te klaren zijn, zijn er haast niet.
Geef je helemaal gelijk in.
Ik was juist verbaasd hoeveel er is voor Linux. Uit nieuwsgierigheid jaren geleden een keer Lubuntu (Light Ubuntu) op een minimaal laptop afdankertje geïnstalleerd van een zwager.

Dat ging beter dan ik dacht dus toen ik een dual boot hackintosh / Window PC gebouwd had, daar ook Linux op gezet toen Windows voor de tweede keer instabiel werd.

Dat werkte prima. Ja, sommige dingen zijn anders dan je gewend bent in macOS of onder Windows, maar niet per se slechter en dat is ook weer interessant. :) Als je de moeite neemt om verder te kijken dan je neus lang is, zijn overal oplossingen voor te vinden. Zo bleek er van macOS Notities een Linux-variant te zijn :D die gewoon synct met iCloud. En zelfs een appje (Kinto) waarmee je de Mac toetscombinaties kunt blijven gebruiken op Ubuntu.
Cold turkey is toch het beste. Die Windows pleister moet je eraf rukken. Pijn verbijten en door. En nooit meer omkijken. Na een maand wil vrijwel niemand meer terug.
Ik denk dat het voor sommige mensen wel zal werken, maar ik ken genoeg (me familie) waarbij ik het LANGZAAM moet introduceren. Anders blijf support geven.
Masochistic behaviour lijkt inderdaad een Linux ding /s
Ik zie anders veel hardlopers op de weg die masochistischer zijn dan ik. Ik heb een hekel aan hardlopen. Maar die mensen zijn wel fitter dus misschien moet ik het toch maar eens proberen.

Met Linux ben ik productiever dan met Windows. Alleen al systeemonderhoud is met Linux een fluitje van een cent. Updates installeren in 1 minuut, op de achtergrond en vergen geen herstart. Dan Windows. Soms 2 reboots op rij en als je pech hebt word je uit de sessie gegooid en mag je een kwartier naar draaiende bolletjes kijken. Nog even geduld aub.. Wie is er dan masochistisch vraag ik me af.. :X
Ik vind het hele Linux idee altijd super leuk tot ik er daadwerkijk mee werk. Dan zit ik zakelijk ineens met software en hardware welke helemaal geen Linux support heeft en waar ook geen alternatief voor beschikbaar is. Ook zoiets als 2 usbc docks met 3 externe schermen via usbc dp werkend krijgen. Dat is plug en play op Windows maar op Linux een paar dagen zoeken en dan hopelijk terug komen met een half bakken oplossing welke je moet gaan zitten configureren via de terminal.

Dan staat windows er toch snel weer terug op en voelt het als een verademing.
Hmm apart want ik heb hier gewoon een standaard systeempje draaien op Kubuntu met een 4k scherm via usbc (dp alt mode) en nog een extra 1080p monitor via hdmi. Dat draait al jaren feilloos en ik heb daar niks bijzonder voor hoeven doen.

Als je precies dezelfde software die je van Windows kent voor Linux zoekt dan kom je inderdaad bedrogen uit. Maar voor elke Windows applicatie is een net zo goede Linux evenknie te vinden. Het kost alleen tijd en doorzettingsvermogen om de overstap te maken. Ik heb hem destijds gemaakt en als ik het kan dan kan iedereen het (althans dat denk ik wel want ik heb volgens mij geen super powers maar ik kan er naast zitten).

Fun fact: als je eenmaal aan het opensource software arsenaal gewend bent dan kun je plots wel op alle OS'en dezelfde software gebruiken.
Gewoon doen. Maak de overstap naar Linux Mint. Is heel makkelijk te doen. Ik gebruik https://www.alternativeto.net veelal en zoek altijd naar FOSS.

Nu al 2 jaar helemaal over op Linux. Ik heb mijn moeder (70+) zelfs zover gekregen dat ze het gebruikt. Werkt prima... geen vragen meer over updates en problemen met drivers.
Hier ook ja, ben echt dichtbij om naar Linux te switchen. Enige is nog de scaling, en het modden in games zoals Skyrim waar ik tegenaan loop. Verder is alles wel prima te doen op Linux, met name op een goede distro zoals Pop OS.
Praktisch alle games die ik had, en die gemod waren,en nu in Linux kan spelen, kan ik nog steeds gemod spelen.

Gaat het over Steam integrated mods, dan werken deze zover ik weet zoals ze vroeger in Windows ook werkte. En de overige Windows-Only games daar werkt modden zover ik weet overal waar ik de games in mijn Windows tijdperk ook had gemod. Een aantal spellen die ik gemod speel in Linux: SupCom-FA, Far Cry 3/4, Satisfactory, Factorio, Company of Heroes, Ready or Not, Deep Rock Galactic. Zolang je maar snapt waar de bestanden op je systeem zitten, is het haast hetzelfde als de bestanden van de spellen in je Windows installatie modden.
Hier nog één. Ik begin MS steeds meer zat te worden. Volgende installatie wordt sowieso Linux, de vraag is alleen nog welke...
Na jaren Ubuntu te hebben gebruikt, ben ik tijdelijk veroordeeld tot Windows. Ik kan er niet aan wennen, ik zoek me een ongeluk, vind het niet intuïtief, en heb de hoop mijn microfoon te kunnen gebruiken maar opgegeven. Nog een maandje, hooguit twee en dan kan ik weer Ubuntu installeren en verhuisd Windows weer naar een VM voor incidenteel test werk.
Kan niet kloppen wat je beweert qua updates ed.
Ik zal maandag de logs er bij pakken. Er moet een reden zijn waarom ik zoveel herstarts heb. Los daarvan ben ik de weg van Microsoft al langer zat. Ze blijven maar dingen door je strot drukken.
De manier waarop ze je steeds op slinkse wijze een bepaalde kant op proberen te duwen. Met name hoe ze je een microsoft account door je strot proberen te rammen. Het voelt alsof ze je aan het belazeren zijn. Wat feitelijk ook precies is wat ze doen.

Ga voor de gein eens een nieuwe lokale gebruiker aan je systeem toevoegen:
*) Stap 1 is dat ze proberen om je te laten inloggen met een microsoft account, waarbij je dan onderin ergens aan kunt geven dat je geen Microsoft account hebt.
*) Stap twee is dat ze je dan een nieuw microsoft account aan willen laten maken, waarbij je dan onderaan ergens aan kunt geven dat je een lokaal account aan wilt maken.
*) De laatste stap is dat je de gegevens voor een lokaal account op kunt geven. Echter, bij die laatste stap zijn de Vorige en Volgende knoppen van plek verwisseld, waardoor de argeloze gebruiker weer teruggaat naar stap 1. En in de meeste gevallen alsnog een Microsoft account aan zal maken.

Dit soort shady en manipulatieve truukjes maken mij echt woedend. Vooral als je bedenkt dat dit heel bewust gedaan wordt. Want in oude windows versies was dit namelijk niet zo. Je moet altijd op je hoede zijn en bedenken dat je allereerst als een product gezien wordt en niet als een gebruiker. Ik wordt daar echt moedeloos en chagrijnig van. In wat voor bedorven wereld zijn we beland?

Zo. Dat wilde ik even van me af ranten 8-)
Wordt een VM met Linux gezien als besturingssysteem?
Als je hiermee een website bezoekt wel.
Statcounter is niet veel meer dan een bezoersteller die mensen gratis op hun website kunnen zetten (of integreren met een API)

Iemand die een website scraped of bezoekt met een headless chrome of iets als auto-gpt gebruikt komt dus ook gewoon in deze statistieken
Maar dat is ook een tracker die Firefox met enhanced tracking protection blokkeert.

Aangezien firefox op de meeste Linux distros als standaard webbrowser wordt mee geleverd zou theoretisch het percentage dus een stuk hoger kunnen liggen?

Ietwat onzinnig bericht dus?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.