Wat kun je doen om afsluiting van accounts te voorkomen? Zoals altijd geldt dat voorkomen beter is dan genezen. WhatsApp-foto's automatisch back-uppen naar een clouddienst is daarom geen verstandig plan, omdat je dan ook foto's van anderen automatisch uploadt. Ook in bulk je foto's uploaden zonder er even naar te kijken, kan dus onverwachte gevolgen hebben.
Dat is ook wat thelion zegt. Gevraagd naar welke tips hij anderen wil geven, zegt hij: "Back-ups, back-ups, back-ups! Dus ook van je e-mail, licentiecodes, opgeslagen wachtwoorden, foto's en dergelijke. Het liefst offline op een externe schijf of anders bij een Nederlandse hoster. Wat ik nu zelf heb gedaan, is mijn eigen mailserver inrichten. Zo ben ik niet meer afhankelijk van een Amerikaans bedrijf. Eigenlijk zie ik het als een soort digitale bevrijding, want nu ben ik weer zelf baas over mijn data."
Bullet NL heeft dezelfde tip en voegt daar nog wat aan toe: spreid je risico's. "Koppel je accounts los, dus aparte accounts voor OneDrive, Microsoft 365 en Xbox Live. Juist omdat ze alles aan elkaar koppelen, levert het conflict in product A ook problemen op bij product B en C van dezelfde aanbieder. Realiseer je dat er onbewust koppelingen worden gemaakt. Eén account voor verschillende diensten is handig met inloggen, maar heeft ook een enorm risico."
Het is op zich goed dat grote bedrijven algoritmisch proberen om content die we als maatschappij niet door de beugel vinden kunnen, op te sporen en te verwijderen. Ongetwijfeld zijn veel van de blokkades van accounts terecht. Dat wil zeggen, op dat moment blokkeren ze accounts van mensen die bewust strafbare content zoals kinderporno proberen op te slaan of te verspreiden. Er is echter een groep die afgesloten wordt van accounts zonder bewust de regels te hebben overtreden. Zij vallen tussen wal en schip. Er is weinig uitleg over waarom ze de toegang tot hun account kwijt zijn, terwijl de gevolgen groot zijn. Naast toegang tot mogelijk dierbare foto's en video's zijn ook digitale aankopen weg, soms met grote monetaire waarde.
Wat opvalt, is dat techbedrijven weigeren om transparant te zijn over hoe deze beslissingen tot stand komen en wat er vervolgens gebeurt. Het blijft bij Microsoft, het bedrijf waarover de meeste klachten zijn, bij een statement van een paar regels. Waarom Microsoft geen redenen opgeeft, waarom het proces van bezwaar zo stroperig verloopt en waarom niemand makkelijk weer toegang kan krijgen tot een account, blijft vaag.
Het is extra wrang dat veel van de mensen die nu geen toegang meer hebben tot hun accounts, vaak juist groot fan zijn van dat bedrijf. Ze hebben allerlei diensten en apparaten van het bedrijf in kwestie. Bullet NL vat dat als volgt samen: "Ik heb het niet over een schuldvraag; ik heb het steeds over gebrek aan oplossingen. Er wordt geen rechtgesproken door Microsoft. Door een automatisch proces, schijnbaar zonder controle en/of herroeping, wordt mensen hun aangekochte diensten ontnomen. In zekere zin spreekt Microsoft recht zonder dat de aangeklaagde zich kan verweren. Dat stoort mij enorm, de macht die onterecht op deze manier slechts bij één partij ligt."
Een algoritme dat automatisch overtredingen van regels opspoort tussen miljarden bestanden, is uiteraard een goed idee. Maar een algoritme dat automatisch mensen de toegang kan ontzeggen, waarbij geen mens lijkt te weten waarom en geen beroep mogelijk is? Dat is van een heel andere orde en nu is te zien dat die mooie algoritmes een wrange keerzijde hebben.