Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Account geblokkeerd. Wat nu?

De keerzijde van algoritmes die mogen bannen

29-06-2021 • 06:00

420

Singlepage-opmaak

Tot slot

Wat kun je doen om afsluiting van accounts te voorkomen? Zoals altijd geldt dat voorkomen beter is dan genezen. WhatsApp-foto's automatisch back-uppen naar een clouddienst is daarom geen verstandig plan, omdat je dan ook foto's van anderen automatisch uploadt. Ook in bulk je foto's uploaden zonder er even naar te kijken, kan dus onverwachte gevolgen hebben.

Dat is ook wat thelion zegt. Gevraagd naar welke tips hij anderen wil geven, zegt hij: "Back-ups, back-ups, back-ups! Dus ook van je e-mail, licentiecodes, opgeslagen wachtwoorden, foto's en dergelijke. Het liefst offline op een externe schijf of anders bij een Nederlandse hoster. Wat ik nu zelf heb gedaan, is mijn eigen mailserver inrichten. Zo ben ik niet meer afhankelijk van een Amerikaans bedrijf. Eigenlijk zie ik het als een soort digitale bevrijding, want nu ben ik weer zelf baas over mijn data."

Bullet NL heeft dezelfde tip en voegt daar nog wat aan toe: spreid je risico's. "Koppel je accounts los, dus aparte accounts voor OneDrive, Microsoft 365 en Xbox Live. Juist omdat ze alles aan elkaar koppelen, levert het conflict in product A ook problemen op bij product B en C van dezelfde aanbieder. Realiseer je dat er onbewust koppelingen worden gemaakt. Eén account voor verschillende diensten is handig met inloggen, maar heeft ook een enorm risico."

Het is op zich goed dat grote bedrijven algoritmisch proberen om content die we als maatschappij niet door de beugel vinden kunnen, op te sporen en te verwijderen. Ongetwijfeld zijn veel van de blokkades van accounts terecht. Dat wil zeggen, op dat moment blokkeren ze accounts van mensen die bewust strafbare content zoals kinderporno proberen op te slaan of te verspreiden. Er is echter een groep die afgesloten wordt van accounts zonder bewust de regels te hebben overtreden. Zij vallen tussen wal en schip. Er is weinig uitleg over waarom ze de toegang tot hun account kwijt zijn, terwijl de gevolgen groot zijn. Naast toegang tot mogelijk dierbare foto's en video's zijn ook digitale aankopen weg, soms met grote monetaire waarde.

Wat opvalt, is dat techbedrijven weigeren om transparant te zijn over hoe deze beslissingen tot stand komen en wat er vervolgens gebeurt. Het blijft bij Microsoft, het bedrijf waarover de meeste klachten zijn, bij een statement van een paar regels. Waarom Microsoft geen redenen opgeeft, waarom het proces van bezwaar zo stroperig verloopt en waarom niemand makkelijk weer toegang kan krijgen tot een account, blijft vaag.

Het is extra wrang dat veel van de mensen die nu geen toegang meer hebben tot hun accounts, vaak juist groot fan zijn van dat bedrijf. Ze hebben allerlei diensten en apparaten van het bedrijf in kwestie. Bullet NL vat dat als volgt samen: "Ik heb het niet over een schuldvraag; ik heb het steeds over gebrek aan oplossingen. Er wordt geen rechtgesproken door Microsoft. Door een automatisch proces, schijnbaar zonder controle en/of herroeping, wordt mensen hun aangekochte diensten ontnomen. In zekere zin spreekt Microsoft recht zonder dat de aangeklaagde zich kan verweren. Dat stoort mij enorm, de macht die onterecht op deze manier slechts bij één partij ligt."

Een algoritme dat automatisch overtredingen van regels opspoort tussen miljarden bestanden, is uiteraard een goed idee. Maar een algoritme dat automatisch mensen de toegang kan ontzeggen, waarbij geen mens lijkt te weten waarom en geen beroep mogelijk is? Dat is van een heel andere orde en nu is te zien dat die mooie algoritmes een wrange keerzijde hebben.

Reacties (420)

420
418
344
48
1
33
Wijzig sortering
Ik ben wel geschrokken van dit thema moet ik zeggen. Ik heb net als velen OneDrive als opslag voor de ultieme back-up van alles. Sommige dingen staan zelfs alleen in de cloud. Maar nu blijkt dit toch wel een risico te zijn. Want je kan je duidelijk niet verdedigen. Dus als Microsoft met zijn algoritmes ineens besluit dat baby's eerste badje ineens niet meer door de beugel kan, dan ben ik direct toegang tot mijn totale fotoarchief kwijt en een deel van mijn freelancewerk.

Wat is nu een oplossing? Toch weer personal cloud? Ik zou voor het volgende Plus artikel wel daar een goed verhaal over waarderen. Welke NAS zou ik dan moeten hebben? Hoe regel ik dat veilig in? En kan de NAS synchroniseren met OneDrive?
Als je het veilig opgeslagen wil hebben, dan zal dat offline moeten. Geen enkele vorm van online opslag, thuis of bij een derde partij, is (absoluut) veilig.
De vraag is waarom je een derde partij je gegevens zou moeten willen geven? Heel zwart/wit genomen hebben ze geen belang bij wat er met je gegevens gebeurt. Ze willen je alleen het vertrouwen geven dat dat goed gebeurt, zodat jij voor hun product/dienst kiest. Alleen, zo blijkt dus nu: het vertrouwen blijkt ongegrond.

Dus wil je blijven geloven dat je gegevens in goed beheer zijn bij een derde partij (is ontkracht, blijkt in dit artikel), of wil je liever zelf het beheer in de hand? Jij hebt namelijk wél direct belang bij dat je gegevens goed beheerd worden.
Offline lokaal opslaan is ook niet altijd veilig. Je eigen hardware kan falen, je huis kan afbranden en als je back-up niet aan het internet hangt is deze ook niet altijd up-to-date. Juist om dit soort problemen af te vangen maakt men gebruik van dit soort diensten. Het probleem zit niet in het opslaan bij derden zelf maar in de manier waar deze derden met hun klanten omgaan. Hier moet dringend iets aan gebeuren.
Combinatie gebruiken, hier is de 3-2-1 regel voor:

Maak 3 kopieën van je belangrijkste data
Bewaar deze back-ups op minstens 2 verschillende media
Zorg voor 1 kopie buiten de deur
Ik heb zo een servertje bij ons oma neer gezet. Daar repliceert Hyper-V naar toe en bepaalde data waar ik altijd bij moet kunnen. Echter is dit niet automatiseren en er nooit meer naar omkijken. Het kost stroom en opslag die om de paar jaar, of eerder vervangen of geupgrade moet worden. Daarnaast zit je ooit met lange filenames die dan weer niet lekker gaan. Of er een bitje verkeerd valt waardoor het niet meer correct werkt. Zeker niet als de datasets regelmatig veranderen.

Maw. Backups maken is complexer dan vele denken. Dan kies je voor een makkelijke weg met meer risico. Dat gaat goed tot het fout gaat. Ik wil er niet meer aan terug denken. Een image trekken is ook niet alles. Die blijkt dan ineens weer niet te werken omdat het een totaal ander systeem is of er ergens iets is omgevallen, ookal was de intigrity check geslaagt.

Owja, je upload moet ook volstaan. De hele replica of backup moet gedaan worden binnen een bepaalde tijd. Word het te groot ga je weer achter feiten aan lopen.
Als het dan een aantal jaar goed gaat dan vergeet je snel de drama. Tot dat het weer zover is. Dat moment gaat namelijk komen. Maar wanneer.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 22 juli 2024 13:17]

Nouja met alle respect. Maar als je dit fatsoenlijk wilt doen moet je ook geen Hyper-V of uberhaupt een Microsoft product gebruiken. Dat is daar ook gewoon niet voor gemaakt.

Zelf heb ik lokaal alles geautomatiseerd. Dus al mijn VM's en storage staan sowieso op ZFS (Het meest robuuste filesystem voor storage dat er bestaat. Bit flips is daar geen issue). Elke nacht wordt er van alles een snapshot gemaakt, die bewaar ik altijd voor zeven dagen. Daarna gaat Duplicati aan het werk en die zet alles encrypted in Jottacloud (die toko staat in Noorwegen). Al die snapshots naar Noorwegen worden incrementeel gedaan dus zelfs met mijn 40 mbit upload lijntje is dat geen enkel probleem. Bim pa die boem, alles geautomatiseerd en veilig opgeslagen. En ik hoef er niet naar om te kijken :)
Je weet niet wat ik doe he. Misschien is Hyper-V wel the way to go. En microsoft ben ik mee getrouwd. Pipapow. Fijn voor jow.
Heel mooi dat het met andere systemen ook kan. Echter is hier de knowhow niet voor en hyper-v doet de truuk ook. Met alle respect.

Misschien heb ik je reactie helemaal verkeerd begrepen. Daarvoor zou ik sorry horen zegen.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 22 juli 2024 13:17]

Ik ben zelf ook blij met Hyper-V. Het verhaal over ZFS is ook redelijk irrelevant in deze discussie. Als je zorgt dat je niet van 1 storagesysteem afhankelijk bent is dat al geregeld. ZFS heeft verder weinig te maken met een virtualisatieplatform, daar zitten een paar lagen tussen. ZFS is zeker prima op een storageunit die je voor virtualisatie gebruikt of dat nu ESXi, Hyper-V of een van de vele andere oplossingen is.
Als advies, aangezien je zegt dat je een servertje bij je oma hebt neergezet. Misschien eens inlezen over Hyper-V replica’s. Dat is geen backup per definitie, maar helpt je wel tegen hardwareproblemen op je “source”-locatie. Aangezien je via snapshots ook nog wat in het verleden kunt gaan is dit best flexibel. Geen vervanging voor een pure file-based setup, maar als toevoeging.
Ik bedoelde het niet denigrerend maar wou gewoon uitleggen hoe ik het deed :)
Misschien is Hyper-V wel the way to go.
Nouja volgens je eigen comment niet :P
Ik heb zo een servertje bij ons oma neer gezet. Daar repliceert Hyper-V naar toe en bepaalde data waar ik altijd bij moet kunnen. Echter is dit niet automatiseren en er nooit meer naar omkijken.
Kut dag gehad. sorry voor de uitval. Dat moet ik zel zeggen.
Klinkt heel makkelijk, maar hoeveel mensen zullen dit echt doen? Of ook überhaupt weten hoe. Dan heb ik het dus ook niet over de gemiddelde Tweakers gebruiker. Eigenlijk is het gewoon te schandalig voor woorden dat ze het afsluiten maar dat er dan ook NIKS meer aan kan veranderen. Geen waarschuwing ook. Of blokkade om te uploaden misschien. Totdat je de problemen hebt opgelost. Ook geen gedeeltelijke blokkade van bv alleen Google drive, maar nog gewoon je email en apps kunnen gebruiken. Wie verzint zoiets eigenlijk? En wie denkt er niet na over onbedoelde slachtoffers? Praten ze het zichzelf soms allemaal goed in hun hoofd ofzo?
Combinatie gebruiken, hier is de 3-2-1 regel voor:

Maak 3 kopieën van je belangrijkste data
Bewaar deze back-ups op minstens 2 verschillende media
Zorg voor 1 kopie buiten de deur
Ja dat is het beste, voor belangrijke bestanden en zo, maar dat doet bijna niemand.

Tweakers: Veel mensen gebruiken een account bij Microsoft of Google om foto's op te slaan, om hun belangrijke documenten te bewaren.

Hoe stom moet je wezen om belangrijke documenten te bewaren op een Microsoft of Google cloud, dan ben je echt stom bezig, belangrijke documenten bewaar je absoluut niet in de cloud.
Vergis je niet, veel tweakers hebben een NAS waar de backup op staat die met een cloud dienst synced.
Vergis je niet, veel tweakers hebben een NAS waar de backup op staat die met een cloud dienst synced.
Ja en doe ik juist niet, ik heb niks synced met mijn NAS, alleen van binnen huis kan je op me NAS komen.

Ik maak van belangrijke documenten een backup op me USB Stick en NAS, en het staat op me computer, maar absoluut niet in een Cloud van Microsoft of Google, waar zij ook bij kunnen, en zogenaamd beweren dat ze dat niet doen, hoe vaak moeten die bedrijven in het nieuws wel niet komen dat ze weer wat geflikt hebben met onze gegevens, dat mensen eindelijk ze niet meer vertrouwen?!
maar absoluut niet in een Cloud van Microsoft of Google, waar zij ook bij kunnen, en zogenaamd beweren dat ze dat niet doen, hoe vaak moeten die bedrijven in het nieuws wel niet komen dat ze weer wat geflikt hebben met onze gegevens, dat mensen eindelijk ze niet meer vertrouwen?!
Eheum er zijn gewoon opties om al je bestanden te encrypten en ze dan naar de cloud te jagen. Dat doe ik zelf ook. Als je echt een NAS hebt kun je kijken of je misschien gebruik kan maken van Duplicati of als je enkel je desktop hebt met daarin Onedrive/Dropbox of whatever geintegreerd kun je kijken naar Cyrptomator.
Waarom, dan is een USB stick die encrypted is en altijd bij je hebt veel handiger, nooit gedoe als je geen internet heb, of ga maar zo door, maar ach het is maar wat je handig vind en beter.
We hebben het hier over offsite backups, daar is USB sowieso geen geschikt medium voor. En hem altijd bij je dragen is niet bepaald offsite :P
USB-sticks van 1 TB zijn niet goedkoop maar wel o, zo praktisch. Maak je incrementele backups telkens op twee daarvan, en je bent relatief veilig. Vertrouw geen enkele clouddienst en zeker geen Amerikaanse.
Ik heb het hier nu al meerdere keren aangegeven maar USB sticks zijn echt geen goed medium voor backups. Ooit wel eens intense workloads op een USB gedaan? Er is een reden waarom alle Server OSs aangeven dat het niet meer verstandig is om het daarop te installeren.
Ja en als je dan die cloud gegevens kwijtraakt ben je ook alles kwijt.
Net als met windows je schijf encrypten je windows opnieuw installeren bijvoorbeeld en zelfde accountnaam gebruiken en denken dat je hem dan kan decrypten aju gegevens, want onder de moterkap gebruikt hij een andere uid ook al gebruik je dezelfde naam dan moet je een ander account een bepaalde machtiging of certificaat geven om die schijf te kunnen decrypten voor de tijd al.

Beste is alle mogelijkheden.
Cloud, thuis en extern + goede backup strategie + testje uitvoeren met backup herstellen.

En toen kwam er een orkaan en was alles weg tja risico blijft.
Ja maar als je zo denkt dan houd het nooit op.
ALs je huis dus in de fik vliet ben je alles kwijt?
Neen dank U.

Wat maakt het uit dat de online backup van bepaalde documenten op onedrive staat. Denk je nu echt dat MS die 1 voor 1 gaat doorlezen in de hoop wat?

Had vroeger google als backup voor foto's. Weeral wat maakt dit uit? Wat denk je dat google met d foto's zal doen?
ALs je huis dus in de fik vliet ben je alles kwijt?
Neen dank U.

Wat maakt het uit dat de online backup van bepaalde documenten op onedrive staat. Denk je nu echt dat MS die 1 voor 1 gaat doorlezen in de hoop wat?

Had vroeger google als backup voor foto's. Weeral wat maakt dit uit? Wat denk je dat google met d foto's zal doen?
Maakt ook niet uit, als jij het niet erg vind gebruik je het, en het is handig dat is waar, maar ik vertrouw ze gewoon niet met belangrijke documenten.
Ik ook niet. Daarom raad ik je aan om een van mijn opties hierboven te gebruiken. Dan kun je toch gebruik maken van hun goede infrastructuur zonder dat ze in je data kunnen kijken.
Synced die dan de bestanden of de encrypted bestanden naar de cloud?
Want als mijn NAS moederbordje stuk gaat, heb ik niks meer aan mijn back-ups, aangezien die encrypted zijn. Wanneer de boel in de cloud ook encrypted is, dan heb je daar dus dan ook niks meer aan...

Sinds de cloud heb ik zelf echt totaal geen overzicht meer wat waar nu wel en niet staat van mijn bestanden, zeker de bestanden van de telefoon is echt een drama. Met mijn vorige Windows phone was het nog simpel: foto nemen, hop op onedrive een back-up en lokaal op de telefoon.
Maar ik heb echt moeite te doorgronden wat Android nu wel en niet waar opslaat en wat een sync en wat een back-up is. Ook staan er diverse folders tussen waarvan ik denk van 'wat is dat in vredesnaam en erger, waar haalt die het in vredesnaam vandaan'?

Ik zou het allemaal een keer flink op orde moeten brengen, maar als je er niet echt in zit, is dat echt een gebed zonder eind, aangezien je eerst maar eens uit moet zien te vogelen hoe alles in elkaar zit. En heb je alles op orde, schieten ze het weer lek door je account te blokkeren :P
Waarom heb je niks aan je backups ? De encrypted files kan je zelf decrypten op een willekeurig apparaat. (Moet je wel de key goed bewaren...)
precies dit.

Dus dan is er:
1)- een lokaal bestand op pc/mobiel
2)- een digitale kopie op de OneDrive
3)- een fysieke back-up in de NAS dmv synchronisatie tussen OneDrive en de NAS.
(ik had eerst synchronisatie tussen mijn mobiel en de NAS aanstaan, maar dat werkte toch niet altijd even lekker)

Dat is mijn persoonlijke back up plan. Benieuwd hoe anderen dit doen

[Reactie gewijzigd door arthur-m op 22 juli 2024 13:17]

1. Lokaal op NAS en/of PC.
2. Cold storage back-up ZFS.
3. Cold storage backup ZFS (mirror van punt 2)
4. Tape , buiten huis.

Misschien een beetje overdreven, maar ik gebruik zelf geen cloud,
Bovenstaande bericht van Navi is de manier om het te doen.
Persoonlijk implementeer ik de bovenstaande oplossing met één NAS thuis. Zelf werk ik direct op de NAS met documenten, van de computers van de rest in huis maak in continue backups met Synology Drive om ook version history te hebben van elk lokaal bestand op de computers. De NAS heeft twee schijven in RAID 1.

Deze NAS wordt vervolgens via een off-site via een VPN tunnel elke twee dagen naar één andere Synology NAS gebackupped. Elke maand maak ik ook nog een offline USB backup van de gehele NAS.

Iedereen hier thuis maakt via Wireguard of L2TP IPSEC een verbinding met VPN als er een bestand op de NAS geopend moet worden, werkt perfect en behoorlijk veilig.

Data is nooit helemaal veilig, maar op deze wijze doe je er wel zo veel mogelijk aan om het zo veilig mogelijk te maken.
Ik heb al jaren een Synology NAS + live sync naar Dropbox. Dan heb je een offline kopie van je online data die altijd up to date is. Daarnaast een dagelijkse sync van echt belangrijke bestanden naar een tweede NAS en externe USB schijf die je snel kunt lostrekken.

Dat is meer dan voldoende als failsafe en goed in te richten.
Een sync is geen backup. Als je bij de bron iets weggooit is dat ook zo verdwenen uit je remote kopie. Een sync is leuk en helpt tegen het letterlijk fysiek affikken van je primaire data, maar niet tegen accidental deletion (zal niet de 1e zijn) of ransomware.
Bij Backblaze B2 is een sync in te stellen m.b.v. een Synology NAS, waarbij de Backblaze bucket een retentie optie heeft voor iedere nieuwe kopie. Dus van een overschreven file wordt de oude kopie (en de kopie daarvoor etc.) een x aantal dagen bewaard. Op die manier kun je je data redudant houden met een sync, en toch jezelf indekken tegen een onverhoopte delete actie of gijzelmalware (in dat laatste geval zal restoren wel een werkje zijn, maar het kan in theorie wel)
Je kan ook nog snapshots maken van je buckets. Dus maak die elke maand en er verandert nooit meer wat aan. “Sync is geen backup” is echt achterhaald of in ieder geval deels achterhaald.
"Sync is geen backup" is nog steeds gewoon waar. Dat Backblaze toevallig wat extra features heeft om het een beetje werkbaar te maken betekent niet dat zoiets standaard mogelijk is bij elke aanbieder. En dus kun je er niet vanuit gaan dat "een sync" toereikend genoeg is als backup. Je kunt er natuurlijk bovenop bouwen wat je wilt, maar dan heb je meer dan "een sync".

Verder zeg je "maak 1 keer per maand een snapshot, dan verandert er nooit meer wat aan". Dus jij vindt het geen probleem om potentieel een maand aan data kwijt te zijn?

Aan de andere kant, het is leuk dat o.a. B2 versioning gebruikt maar dan heb je dus 2 systemen waar je wat moet doen voor recovery, in plaats van dat alles vanuit je backuptool te doen is.
Mijn punt is ook niet dat alle sync als backup telt maar wel als het voldoet aan de door jouzelf geformuleerde eisen: delete en ransomware protectie.

En nee ik bedoel dat versioning alleen per bestand werkt maar dat je met een snapshot een hele dataset kan bevriezen in de tijd. Dus gebruik het allebei als je goed wil kunnen slapen 😴

Je hebt zeker een punt dat het meer gedoe is om te restoren. Ik ga nog eens kijken of Synology Hyperbackup tegenwoordig goed werkt met Backblaze.
Bij Synology heb je sync zonder delete optie , dat werkt prima
Ik zal de tip van de 3-2-1-regel nooit vergeten:

"3 copies of each file on 2 devices of which 1 at a separate physical location"

oftewel: NAS in RAID1 (of hoger) + extra off-site backup. Dat kan dus een cloud backup zijn, of zoals een vriend van me deed: een FTP server bij zijn vader thuis.

Helaas heb ik zelf al een aardige route afgelegd voor foto-backups.
- Dropbox werd te beperkt
- Flickr werd verkocht, veranderde z'n voorwaarden en werd waardeloos
- Google Photos veranderde de voorwaarden

Sinds Google allerlei services beëindigde (Trips, Inbox, Play Music, Photo backup) ben ik steeds meer naar Microsoft gegaan, die veel voorspelbaarder te werk gaat. Vorig jaar een Office 365 abo genomen met OneDrive, wat ik nu ook als foto-backup gebruik. Hiernaast heb ik sinds een jaar of twee ook een NAS in RAID, om juist dit soort rare zaken te voorkomen. Het lijkt er alleen op dat ik intussen wat meer aandacht moet gaan besteden aan het goed onderhouden van de NAS, en echt automatische syncing moet in gaan stellen. Helaas is WD de laatste tijd ook aan het prutsen (OS3 --> OS5), dus dat wordt waarschijnlijk een volledige overhaul van mijn backups als ik naar Synology wil overstappen.
of zoals een vriend van me deed: een FTP server bij zijn vader thuis.
Kijk daar alsjeblief mee uit. Vooral als je echt FTP gebruikt want dan stuur je namelijk alles in plain text over het internet heen.
Huh maar sommige FTP servers zijn toch alleen beschikbaar binnen een bepaalde netwerk?
Klopt, maar uit de tekst van @Veneficus hierboven kun je concluderen dat die FTP server (in de situatie van zijn vriend) niet enkel intern werkt aangezien deze wordt gebruikt om de offsite backups te ontvangen over het internet.
Ik weet niet of die volledig open stond, of via VPN benaderd werd. Hoe dan ook is een offsite backup op privé hardware wel wat je wilt.
Hoe dan ook is een offsite backup op privé hardware wel wat je wilt.
Nou dat heb ik dus liever niet. Ik gebruik voor dat soort zaken liever de infrastructuur van een grote cloudprovider. En door tools zoals Duplicati weet ik dat mijn data daar niet wordt bekeken door iemand anders.
Het probleem ziet iet in het opslaan bij derden zelf maar in de manier waar deze derden met hun klanten omgaan. Hier moet dringend iets aan gebeuren.
Je hebt gelijk. Dit speelt al jaren en is nog nooit veranderd. Al jaren proberen bedrijven allerlei praktijken uit om maar geld te verdienen. Lees bijvoorbeeld de reviews over Mediamarkt. Aftersale service is niet bepaald waarvoor je bij Mediamarkt moet zijn. Maar niemand houdt ze tegen, want: we kopen er toch wel.
Dus ja, je hebt gelijk, maar het stopt niet. Ik trek zelf wel mijn eigen plan, koop producten niet waar ik het niet vertrouw. Maar ik lijk een roepende in de woestijn.
Maar daar heb ik nog steeds meer vertrouwen in dan dat bedrijven intrinsiek geneigd zijn ethisch juist te handelen (uitzonderingen daargelaten).
Cloud diensten zijn leuk voor de nitwits die van gemak houden. Zelf sla ik de data van al onze devices geautomatiseerd op naar twee NAS appliances (beiden in RAID-6) op verschillende locaties. Het moet wel heel gek lopen wil die data verloren gaan. Ik ken meerdere vrienden en collega's waarbij Google en/of Microsoft accounts zonder waarschuwing gesloten zijn, vermoedelijk doordat onder meer foto's afkomstig van WhatsApp/Telegram een algoritme hebben getriggered. Iedereen die na de Tweedenwereldoorlog geboren is en een sociaal leven heeft, zit wel in één of meerdere app groepen waarin de meest vunzige/onzinnige/schokkende dingen worden gedeeld. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar maakt het opslaan van dergelijke bestanden naar de cloud wel risicovol(er); je kunt zomaar alles kwijt zijn als je geen back-up hebt. Een falende HDD kun je nog naar een data recovery bedrijf brengen, maar met geblokkeerde cloud diensten ben je gewoon genaaid.
Nou nee, ik ben ruim van na de 2e wereld oorlog, maar ik zit niet in zuke app groepen. En misschien moet je mensen geen nitwits noemen...
Als je het veilig opgeslagen wil hebben, dan zal dat offline moeten. Geen enkele vorm van online opslag, thuis of bij een derde partij, is (absoluut) veilig.
De vraag is waarom je een derde partij je gegevens zou moeten willen geven?
Het is een beetje een open deur, maar: als backup.
Als ik het niet (alleen) thuis kan doen, daar zijn we het over eens, dan zal ik m'n data toch ook ergens anders moeten opslaan. Ik ga geen tweede huis kopen alleen om daar backups op te slaan ;)

"echte" offline backups zijn best wel onhandig als je meer wil bewaren dan een enkele simpele machine of directory. Zodra je ze wil gebruiken zijn ze toch weer online. Met tapes of cd-roms kun je nog wel iets bakken zodat je backups read-only zijn, maar dat gaat veel te duur en onhandig zijn voor thuis. En bij brand heb je nog steeds niks.

En als je het goed doet wil je backups natuurlijk ook versleutelen, maar dan heb je weer aparte backups nodig van de encryptiesleutels.

Het is een verhaal zonder einde. Daarom probeer ik maar meerdere backups te maken op verschillende locaties.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 13:17]

Offline opslag is helemaal niet veilig. Je huis kan afbranden, schijven kapot gaan, ... Een online opslag is echt betrouwbaarder, maar je moet er wel voor willen betalen en moeite voor willen doen. Bewaar de backup van je encryption key dus op meerdere USB sticks en leg die op verschillende plaatsen. Als je vervolgens upload naar AWS S3 en Azure Blob dan acht ik de kans heel klein dat je de data kwijt raakt.

Overigens encrypt ik mijn data helemaal niet. Mijn AWS S3 backup gaat unencrypted naar AWS en die scant mijn data helemaal niet. Als ik daar een hele collectie illegaal spul zou uploaden zullen ze het denk ik niet eens doorhebben. Het businessmodel van AWS is ook helemaal niet om die data te scannen...
Offline opslag is helemaal niet veilig. J
Niet in absolute zin, dat duid ik ook zo in mijn reactie. Wel veiliger dan bij opslag door een derde partij, omdat de intentie wat er met je data thuis gebeurt beter gewaarborgd is dan door een derde partij.
Wat een onzin. Wat versta jij überhaupt onder "offline opslag". Zelf sla ik de data van al onze devices geautomatiseerd op naar twee NAS appliances (beiden in RAID-6) op verschillende locaties. Het moet wel heel gek lopen wil die data verloren gaan. Het risico op een geblokkeerd cloud account is vele malen groter.
Persoonlijk wist ik hier al jaren van en ben toen direct met OneDrive gestopt omdat ik niet wil dat Microsoft gaat beoordelen of mijn prive documenten en bestanden wel ethisch zijn. Sinds dien ben ik overgestapt op een betaald Mega abbonement en dat bevalt erg goed. Heb heel veel opslag voor al mijn bestanden en een backup van diverse programma's zonder dat ik het risico loop dat Mega ineens besluit dat bestand X niet mag. Zo lang ik ze niet online deel kunnen ze niet zien wat er in mijn account staat en kan ik dus gerust bestanden als een P2P chat wallet veilig opslaan zonder dat mensen die mijn wachtwoord en 2FA hebben hier bij kunnen of ze bij een hack deze buit kunnen maken.

Wil je dus niet gebanned worden voor dergelijke acties kun je het beste betaalde diensten nemen als Mega of Protonmail/Protondrive. Dan is je data versleuteld en loopt de aanbieder niet mee te lezen. Voor online diensten als YouTube is Odysee een geweldig alternatief voor je video content en die staan een sync met YouTube toe. Voor facebook heb je alternatieven zoals Minds, etc.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 22 juli 2024 13:17]

Heb je al ervaring met protondrive? Ik gebruik protonmail op zich naar tevredenheid, maar dan de gratis versie en vooral voor sollicitaties e.d. Ik neem aan dat zij een minder mooi ecosysteem hebben dan onedrive?
Mja proton heb ik al eens bekeken, maar ik vind de opslag wel erg duur. 20gb mail opslag voor 30 per maand is erg veel imo. Als je net als ik eigenlijk nooit je mail opschoont, dan kom je al snel richting de 10+gb tegenwoordig en als je drive er ook nog bij wilt hebben, is het nog extra. 5gb is ook al vanaf 5 per maand. Ik kan niet zien wat protondrive straks moet kosten, maar het zal vast erbovenop zijn. En het is geen garantie dat ook daar nooit je account geband wordt.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 13:17]

Wat is nu een oplossing? Toch weer personal cloud? Ik zou voor het volgende Plus artikel wel daar een goed verhaal over waarderen. Welke NAS zou ik dan moeten hebben? Hoe regel ik dat veilig in? En kan de NAS synchroniseren met OneDrive?
Nou is het bij mij wel een familie van computer nerds, maar wij draaien een Router-to-Router VPN tussen mijzelf, mijn ouders, mijn broer en mijn zus. Ieder van ons heeft een NAS staan met een paar TB aan opslag in RAID1. Zaken als Mijn Documenten etc worden automatisch gebackuped naar de lokale NAS en die NASsen synchroniseren 's nachts onderling.

Eventueel kan je van buitenaf bij die NAS maar dan moet je wel eerst inloggen op een SSL VPN en dan is je toegang zeer minimaal.

Het kost wat om de boel op te zetten aan zowel hardware als een ISP, want niet elke ISP staat het gebruik van een eigen router toe of biedt een router aan die in Bridge mode kan. En je moet de boel goed configureren, maar dan is het in principe wel gewoon veilig.
Ik denk dat je even wil kijken naar de producten van Synology. Ik heb zelf een diskstation waar ik uiterst tevreden mee ben, en de software, DiskStationManager is echt heel uitgebreid en voorziet out of de box al in allerlei services. Succes.
Ik zou een NAS van Synology, en trouwens QNAP ook, alleen nooit direct meer aan het internet hangen.
Zelf ben ik een paar jaar geleden de Sjaak geweest met mijn QNAP die ineens met malware besmet was en ik had ook een lange blacklist met ip-adressen die erop probeerden in te loggen via SSH, FTP, of de webpagina zelf.
Van mijn QNAP kan ik zelfs het admin acount niet eens een andere naam geven zodat ze de username niet eens meer hoeven te raden (wel een nieuw administrator rechten account maken en default admin disablen als workaround).
Dan kun je beter een dedicated (virtueel) apparaat inrichten met NextCloud zonder daar networking protocollen actief te hebben, of in een apart VLAN vanwaar je niet bij jouw interne netwerk kan.
QNAP, helemaal niet veilig. Ransomware(hallo, Qlocker) infecties door gaten in de beveiliging.

Offline NAS kan natuurlijk wel, maar dan kun je vaak net zo goed een USB3 disk direct aansluiten. Scheelt weer een paar honderd piek.

Onversleutelde cloudopslag ergens op een server(in de VS meestal) is gevaarlijk, want de regelgeving is niet de Nederlandse.
Dat vraag ik me toch echt af.
Als je bijvoorbeeld pfsense draait in een vm daarop. En die alleen met een vritual nic verbind die niet met iets anders is verbonden. Dan lijkt het me sterk dat daar iets geks kan gebeuren. Je zit inprincipe achter de firewall.
In de 10 jaar dat ik een NAS heb gebruikt voor backups(meerdere systemen, ook bij klanten), was er toch teveel gedoe. RAID setups raakten van de rel en waren niet makkelijk te herstellen, updates hadden bugs, de standaardbeveiliging was niet op orde, er is geen goede ondersteuning, bergen vaak verouderde info op het web, om de haverklap werd software niet meer ondersteund, of kwam er wat nieuws.

Je zal vast wel een veilige netwerk thuisopslag oplossing kunnen bouwen, maar dan kun je beter niet met een consumenten NAS beginnen.

Om mij heen(en thuis) wordt er voornamelijk MacOS gebruikt, en dan lijkt een oude Mac als fileserver nog de beste oplossing.
Je kan bij QNAP ook andere usernames niet veranderen, het disablen van het admin account is dus inderdaad de juiste oplossing. Ik vermoed dat dit als id wordt gebruikt binnen de software.
Mee eens, ik vind het Microsoft platform fijn om mee te werken, maar vertrouw er absoluut niet mijn volledige leven aan toe. Voor dagelijkse bezigheden, zowel privé als zakelijk, gaan prima. Denk aan Outlook in de cloud, Windows en Office diensten. Echter wel met een lokale schaduw versie en wat ik verder niet aan cloud diensten toe vertrouw.

ik heb sinds jaren al Synology en met DSM 6+ laat ik mijn Office 365 account dagelijks back-uppen. Dat na een tip van een vriend die zijn agenda dat na een storing kwijt was uit Outlook 365. MS houdt blijkbaar geen backups bij om per individu te kunnen herstellen (wellicht is dat nu na een paar jaar veranderd).

Mijn eigen data laat ik naar Duitsland (C2 service) back-uppen met client-side encryptie, plus nog een backup naar mijn oude NAS die op ander adres staat, wederom met client-side encryptie. Voor het geval dat de NAS gestolen of op ingebroken wordt.

Nee ik heb geen aandelen in Synology, dit is allemaal eenvoudig met de "Hyper backup" tool te regelen en ik ben er blij mee. Geen idee hoe dit bij andere merken geregeld is, maar ik kan iedereen een dergelijke constructie aanraden die zijn of haar data lief is. :)

[Reactie gewijzigd door Xion op 22 juli 2024 13:17]

Hoe regel je die automatische backup van Office 365? Is dat met de account-exportfunctie (erg veel data iedere dag?) of iets anders?
Inderdaad wat @liosnel zegt, met de Active Backup tool. Plaatje. Je kan ook backups laten maken van je Google Drive en ik meen ook OneDrive (Cloud Sync), maar dat gebruik ik niet. Ik werk voornamelijk met de Drive Client van Synology zelf. Kortom, een lokale cloud oplossing. :)
Je kan toch ook cloud sync gebruiken? Dan heb je een kopie op je NAS staan van je onedrive
Klopt, van je drive! Deze functie neemt óók mailboxen, agenda’s, contacten en al wat er in O365 zit mee en maakt daar incrementele backups met versiebeheer van.

Niet helemaal de scope van dit artikel, toch fijn!
Kan ik die tool ook gebruiken (of een andere die dit ook kan) op mijn DS215j ?
Zie hem helaas niet staan.
Nope, je DS215j ondersteunt deze tool niet. Meer info hier
Deze functie heet Active Backup for Microsoft 365 en is beschikbaar op de duurdere modellen van Synology. Gebruik 't ook, heel fijn gevoel!
Active Backup for Microsoft 365 werk niet voor Personal O365 accounts jammer genoeg.
Ik heb nog geen enkele manier gevonden om mijn outlook.com mail/calendar/contacts etc te laten backuppen door een Synology NAS.
Mocht je weten hoe dit wel kan, hoor ik het graag.

Gewoon ter info, ik doe ook C2 backups naar Duitsland voor de echt 'belangrijke' data zoals documenten, fotos, docker-mounts, app-backups, muziek etc.
Daarnaast doe ik ook nog offline full backups naar een externe USB drive van 12TB, aangezien er zo'n 7 TB aan data op de NAS staat en dat me dat toch ietsje te duur is om dat volledige op C2 te backuppen, laat staan dat het zeeeeeeer lang gaat duren voor de initiele backup te doen (waarbij de Belgische data-caps ook nog eens een probleem vormen).
Ik denk dat voor velen de 'off-site' mogelijkheden van belang zijn. Dat kan je natuurlijk met (vrijwel) ieder NAS (e.d.) doen door hem elders neer te zetten, maar dan moet je wel iemand daartoe bereid vinden.
Als je zelf een NAS koopt en een vriend ook, kun je deze zo configureren dat je beide de helft van je eigen NAS gebruikt, en die volledig backupt naar de andere NAS (zonder dat je vriend bij jouw data kan). Op die manier moet het wel heel raar verlopen als je je gegevens kwijt wilt raken.
Zo doe ik het dus, elke dag gaat onze data heen en weer. En ik heb in huis nog een losse USB drive liggen waarop 1x in de maand mijn belangrijkste data komt.
Volgens mij zit ik redelijk save. Data verliezen is nog steeds mogelijk, maar ik heb de kans daarop behoorlijk verkleind.
Welke programma's gebruik je? Zat er zelf over na te denken met Truenas, vpn en replication of Truenas en syncthing.
De bakcups op de NAS worden verzorgt door de software van Synology, te weten Hyberback-up.

Die op de usb drive doe ik gewoon met de hand. Heb op mijn pc een D-drive met daarin een map Data.
In die map komt alle belangrijke data terecht. Die kopieer ik dus 1x in de maand, met de hand, naar de usb drive.
Dat is natuurlijk een prima oplossing maar waan jezelf niet direct helemaal veilig, b.v. t.a.v. cryptoware.
Je moet echt een goede backupstrategie uitdenken, ook als je externe opslag gebruikt. Alles waar je 'direct' verbinding mee maakt is ten aanzien daarvan niet veilig genoeg.
Je kunt toch én én doen? Ik heb én al mijn foto's op mijn NAS én ik heb ze in OneDrive én ik heb ze op mijn telefoon. Dat is het hele idee van backups (meervoud), dat je je spul minimaal dubbel hebt.
Natuurlijk! Dat doe ik ook, zowel lokaal backups als 'remote'. En dan nog liefst 'Grootvader-vader-kind' (moeder mag ook... :-) ) hoewel dat met versioning net even wat minder belangrijk is geworden, als het platform dat ondersteunt, uiteraard, want anders is G-V-K echt belangrijk als je data belangrijk genoeg zijn.

Ik heb nog wel wat meer eisen b.v.'delta-backups' (dus niet steeds een hele file) e.d. voor de 'remote' zijde, encryptie, etc. etc.
Het is een vrijwel onuitputtelijk onderwerp, al zo lang ik 'in de IT zit' (dus alweer zo'n 45 jaar.... :| ). Ponskaarten (of nog erger, ponstape), dat was nog eens lastig archiveren!
Anoniem: 306567 @Ulysses29 juni 2021 09:59
@SierraPapa aanvulling op @Ulysses je kan ook je nas gebruiken en die weer een backup laten maken naar Synology c2. Dat is een cloud oplossing in Frankfurt. Die valt dus ook onder de wetgeving van de Europese Unie. Dan heb je het op meerdere plekken staan:

https://c2.synology.com/en-us/storage#plan
Interessante tip. Houd ik in mijn achterhoofd. Ga in ieder geval van start met een NAS. Neig nu naar de goedkoopste DS120j met nog een kleine HD erbij. Ding hoeft verder niks te doen, ook geen media uit te serveren op het netwerk.

In de tussentijd OneDrive ingesteld op alles lokaal beschikbaar maken op mijn desktop.
Ik gebruik zelf sync.com Die laat, als je wilt, alles lokaal staan én in de cloud. Werkt ook prima met foto’s backuppen van mijn mobiel. Tenslotte is het een Canadees bedrijf, geen idee of dat goed is, maar iig geen US.
Ik gebruik (had dit soort problemen met dit soort backups al voorzien 2 jaar geleden) ook Sync.com.
Encryptie sleutel ligt bij mij en alles staat op een Canadese server waar ik alleen maar aan kan.
Er worden zowel op PC als op HDD's, die behalve tijdens het daadwerkelijke gebruik van het stroomnet losgekoppeld zijn, backups gemaakt.
Daarnaast heb ik een eigen domeinnaam en daaraan gekoppeld mailadres waarvan ik laatste alleen gebruik voor privé zaken.
Voor online aankopen gebruik ik dan diverse Gmail adressen die wanneer ze die zouden blokkeren geen pijn doen.
Enige wat nog overblijft is je Android telefoon waar je aankopen voor apps gekoppeld zijn aan het email adres waarmee de telefoon gekoppeld is. Als ze dat blokkeren dan kun je die betaalde apps wat werking betreft niet meer gebruiken.
Baby's eerste badje is dus precies waar het mis kan gaan. Die foto's zou ik snel weghalen...

Een mooie aanvulling aan dat artikel zou zijn hoe je achteraf accounts kan splitsen. Kan ik mijn game collectie, Windows licentie, e-mail en 365 nu nog scheiden?
Is dat echt zo? Ik volg de logica "naakt kind" wel, maar ik vraag me af of het echt zo simplistisch werkt.
Nou ja. Ik volg die logica niet eigenlijk. Naakt is niet hetzelfde als exploitatie in welke vorm dan ook.

Er zijn natuurlijk duidelijke zaken die inderdaad logisch zijn. Er zijn vast ook grijze gebieden te bedenken.

Maar zaken als baby’s eerste badje, of kind van drie in bad met een lading schuim op het lichaam of een peutertje dat bloot langs de branding rent?

Hetzelfde geldt voor foto’s op een naturistengebied. Als je foto’s hebt van je gezelschap waar de kinderen gewoon vakantie aan het vieren zijn, zouden mijns inziens geen probleem moeten zijn.
Uiteraard moet je zelf de foto’s filteren die per ongeluk ‘expliciet’ geworden zijn, maar die zou je waarschijnlijk toch al verwijderd hebben.

Ik snap dat big tech niet (makkelijk) het verschil kan zien tussen de kinderen van het gezelschap en willekeurige kinderen op diezelfde plaats, maar ze bieden/pushen een dienst voor het automatisch back-uppen van je foto’s en als je het gebruikt kan je account geblokkeerd worden omdat je toevallig een paar vakantiebillen op de foto hebt.

Het feit dat je dus redelijkerwijs er niet tegen in beroep kan gaan vind ik eigenlijk nog het meest idiote van het verhaal. Dat je foto’s geautomatiseerd worden vergrendeld bij een detectie is tot daar aantoe, maar het daadwerkelijk vergrendelen van heel je account zou wat mij betreft toch wel iets van een menselijke handeling tussen moeten zitten of dat je in elk geval een dialoog aan moet kunnen gaan.
Ik heb de eerste 4 jaar van mijn dochter erop staan. Daar zitten ook de eerste keer in de Tummy Tub bij.
De blote batsjes zullen er vast en zeker ook tussen zitten tussen de ruim 9000 foto's en filmpjes.

Owja de bevalling is ook gefilmd in 3 verschillende hoeken...
Owja de bevalling is ook gefilmd in 3 verschillende hoeken...
Wow, Vrouwlief was toch op de hoogte hoop Ik ? En als iedereen ligt te filmen wiens hand werd dan knijpbal ?
Ze was zeker op de hoogte, was haar wens zelfs :)

De go pro stond op de kast etc dus ik was er gewoon om haar hoofd te ondersteunen wanneer nodig en haar hand vast te houden.
Het feit dat je dus redelijkerwijs er niet tegen in beroep kan gaan vind ik eigenlijk nog het meest idiote van het verhaal. Dat je foto’s geautomatiseerd worden vergrendeld bij een detectie is tot daar aantoe, maar het daadwerkelijk vergrendelen van heel je account zou wat mij betreft toch wel iets van een menselijke handeling tussen moeten zitten of dat je in elk geval een dialoog aan moet kunnen gaan.
Dat probleem zag ik 25 jaar geleden al aankomen: Hoe groter een bedrijf, hoe minder de dienstverlening wordt. Ik heb dat destijds aan den lijve ondervonden bij het IT bedrijf waar ik werkte: De filosofie van de oprichter achter het bedrijf was dat een gekocht netwerkproduct niet alleen bij hem aangekocht kon worden, maar tevens alle bijkomende support ervoor van a tot z. Hoe groter het bedrijf werd, hoe meer het winstoogmerk begon te spelen. De afdelingen werden gesplitst, ondergebracht in verschillende bedrijven en moesten dan (eigenlijk intern) met elkaar concurreren :/ Toen ik bij een van de directeuren opperde dat de hele bedrijfsfilosofie van de oprichters eigenlijk teniet werd gedaan stond ik opeens op straat :|

Dus in zijn algemeenheid: Microsoft is een te groot bedrijf, teveel accounts om (handmatig) te checken, algoritme erover, support minimaliseren en de onchuldigen in het sleepnet voor lief nemen. Klagers vallen in het niet bij de talloze miljoenen tevreden gebruikers. De klachtenprocedures die teveel tijd in beslag nemen ook gewoon de prullenbak in. En de geblokkeerde gebruikers? Zoals in het artikel al vermeldt: Die komen gewoon weer terug... Het is mijzelf overigens nog nooit overkomen, alleen mijn Xbox account kwijtgeraakt vanwege verhuizing naar een ander huis en ISP (ook megaramp overigens) :'(

Alles om de kosten laag te houden |:(
Is dat echt zo? Ik volg de logica "naakt kind" wel, maar ik vraag me af of het echt zo simplistisch werkt.
simplisme is de reden waarom dit soort controles met algoritmes worden uitgevoerd. Dat is qua hoeveelheid content ook simpelweg niet met mensen te controleren. En dan krijg je dus dat een foto van een vrouw, in vooraanzicht gefotografeerd met opgetrokken (blote) knieën, wordt gedetecteerd als 'breasts' en zo wordt gemarkeerd als naakt of porno.
Dat ze het dan met een algoritme detecteren en blokkeren is tot daar aan toe, maar je zou daarna toch gewoon contact op kunnen nemen, waarna iemand middels menselijke handeling een controle uitvoert? Dat laatste lijkt echter compleet onmogelijk bij toko's als Google, die hebben daar blijkbaar geen mensen voor in dienst.
Ik vind ook dat er een menselijk component aan moet zitten. Maar ik moet het probleem ook kunnen herstellen. Aanstootgevende files verwijderd, dan je account weer terug, Het blokkeren van accounts zou gewoon niet moeten kunnen.

Bij verdenking van kinderporno vind ik dit lastiger. Je kunt niet vragen aan een medewerker van Microsoft of die de kinderporno wil beoordelen om te kijken of het kinderporno is. In dit geval moeten ze misschien gewoon aangifte doen. Is het kinderporno dan ben je strafbaar. Is de aangifte onterecht, dan gewoon je account terug.

Er zit voor veel mensen een behoorlijke investering in die je zonder vorm van proces kwijt kunt raken. Dat zou gewoon niet moeten kunnen. Ik begin er nu inderdaad over te denken om mijn accounts op te splitsen. Aangekochte games splitsen van office 365 zoals eerder genoemd vind ik een goed idee. En natuurlijk backups, backups, backups.
Ja en nee, Microsoft is niet verantwoordelijk voor wat JIJ upload. Als dat echt illegale content is, kiezen zij voor de actie. Dan had je maar beter moeten opletten met wat je upload naar HUN opslag…

Ik ben het overigens wel eens; als het om een twijfelachtige foto gaat moet je de kans krijgen daar bezwaar over te maken tegenover een persoon, niet een geautomatiseerd formulier…
Volledig mee eens, maar de techreuzen denken dan klaarblijkelijk toch liever in termen van 'winstmaximalisatie' en dergelijke. Dat daar dan onschuldige mensen het slachtoffer van kunnen worden is voor hen niet meer dan 'collateral damage', waarbij de absolute aantallen worden weggestopt in percentages om ze op die manier statistisch te maskeren,
Dat zo’n besluit om een account te blokkeren is geautomatiseerd is nog tot daar aan toe. Maar dat er geen enkel inzicht wordt gegeven waarom dat gebeurt én zonder effectieve mogelijkheid voor verzet is natuurlijk bizar.

Stel dat het Openbaar Ministerie voortaan verkeersboetes zou versturen zonder enige vorm van uitleg of je die boete krijgt voor te hard rijden, rijden met een verlopen APK of door rood rijden, laat staan zonder informatie waar en wanneer dat is geconstateerd. Zouden we dat acceptabel vinden? En stel dat er dan ook nog eens geen enkele mogelijkheid zou zijn om bezwaar te maken anders dan op eigen kosten een rechtszaak tegen het OM te starten. Hoe zouden we daar tegenaan kijken? Dat is precies wat Microsoft, Google en consorten nu doen.
Het is eigenlijk een soort van marktwerking. Het OM deed dit namelijk - in iets andere vorm - wel. Als je nu een flitsboete krijgt dan staat achterop een linkje waar je de foto kunt bekijken. In het schikkingsvoorstel staat al het ijknummer met geldigheidsdatum. Waarom?

Omdat iedereen bezwaar ging indienen bij het OM om maar die ijkrapporten op te vragen en de boete te betwisten en vragen om de foto waaruit de overtreding blijkt.

Het OM is dan verplicht dat te geven. Dus is het makkelijker om het standaard mee te sturen.

Dit is bij MS nu niet anders. Ze zijn verplicht het te geven, maar zoals ze zelf al zeggen 'Dan moet je ons maar aanklagen'. Maken ze zich bij 5 zaakjes niet druk om. Maar als ineens 1000 mensen per dag dat gaan doen, reken maar dat je dan binnen no-time online al die informatie kunt opvragen.

Microsoft moet hier dus eigenlijk gewoon aangepakt worden. De klant moet laten zien dat men dit niet slikt.
Of mensen mijden deze 'service' van o.a. MS. Ook een vorm van marktwerking...
Ik heb bewust alles op een NAS en een off-site NAS staan. Ik was al bijzonder huiverig, maar dit artikel bevestigt mijn vermoeden dat bij dit soort bedrijven mijn data niet veilig zijn. Ik ben eigenlijk ook niet van plan om bijv. de eerder geopperde combinatie OneDrive + NAS te doen want dan heb je weliswaar zelf toegang tot je data maar verdient MS alsnog aan je en is de prikkel om iets te veranderen weg.
Helaas is een nas alleen een oplossing voor opslag, niet voor je aangekochte diensten, games of gekoppelde zaken… alleen je opslag.

En mensen die een “eigen mailserver” adviseren; daar heb je geen Microsoft account mee voor je Xbox…

Dus het is gewoon een Tech gigant die aan het langste eind trekt… helaas
Maar als het anders ziet, dan is het wel een (soort van) oplossing. Als je je eigen data (foto's) opslaat op je eigen storage waar alleen ij er iets over te zeggen hebt, zal daardoor niet je MS (xbox) account geblokkeerd worden. Hetzelfde geldt voor de mail.
Door je data te spreiden en vooral door te weten dat je deze data simpelweg niet bij MS neer te zetten voorkom je dat (door deze reden) jouw account geblokkeerd wordt.
De vraag is of controle door menselijke medewerkers beter zou gaan als die medewerkers laag opgeleid zijn en in weinig tijd veel productie voor weinig geld moeten maken.

Ik heb ooit een documentaire gezien over moderators bij Techreus Inc., een ervan kreeg in een interview een foto van Abu Ghraib te zien.
Die zou ze afkeuren in verband met gewelddadige inhoud en mogelijke propaganda islamitische terroristen.
Zonder kennis van context of de ruimte om iets goed te onderzoeken ga je nooit dingen echt goed kunnen beoordelen.
(...)
Zonder kennis van context of de ruimte (...)
Zó belangrijk, dit. En ook zó lastig om d.m.v. algoritmes te bepalen (lijkt me). En dit is dus precies waarom het vaak fout gaat, met name bij social media, als er ook een verhaal achter zit.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 22 juli 2024 13:17]

Dat je als MS automatisch probeert te detecteren, is prima natuurlijk. Maar wat je dan behoort te te doen, is verdachte foto's eerst te flaggen, om ze vervolgens voor te leggen aan een mens ter beoordeling. Net als bij de Kindertoeslag affaire, zal dat laatste gemakshalve wel overgeslagen worden.
Ik denk dat daar wat andere consequenties aan zitten.. Zoals het neuzen door prive fotos door een medewerker. Dat zal niet zomaar toegestaan zijn.

Juist niet wanneer het fotos zijn die al door een algoritme als verdacht zijn gemarkeerd.
Ik ga binnenkort dan toch maar even checken of alle onschuldige blotebabyfoto's van onze zoon op onze NAS staan om ze vervolgens uit Google Photos te verwijderen.

Inderdaad beter veilig dan spijt :) .
Ik denk het wel, enkele jaren geleden was er toch ook zo'n ophef over die bekende vietnamfoto? Die had FB verwijderd omdat er naakte kinderen (vluchtend, in brand van de napalm) op staan.

Het is simpel, er is alleen een intentieverschil tussen naakt en porno, welke leeftijd dan ook. Intentie kun je echter niet zien in een PC, zodoende is alles kinderporno volgens de wet (lijkt het), zeker in de VS waar naakt uberhaupt al een taboe is.
De context van foto's is wel degelijk van belang, toevallig een aflevering op Danny's wereld over geweest. In die aflevering wordt uitgelicht waarom nudistenfoto's (ook van kinderen) wel op internet mogen staan volgende Nederlandse wetgeving omdat de context van de foto van belang is. Het lijkt erop dat Microsoft dus voornamelijk buiten de NL-wetgeving werkt.

Het is echter wel schrijnend dat diezelfde wetgeving ook dan weer op een andere manier gebruikt wordt.
Ik heb dit scheiden van gegevens achteraf natuurlijk ook geprobeerd... helaas.... constateren ze een overtreding in Onedrive, dan gaat alles onherroepelijk op slot en krijg je levenslang zonder zicht op vrijlating.

Hulp om verschillende diensten te scheiden wordt niet geboden.
Je kan beter zelf die techbedrijven veroordelen en verbannen voordat ze jou verbannen.
Gezien in hetzelfde artikel staat dat de accounts van de kinderen nog werken, is dus alleen het hoofdaccount geblokkeerd.
Het is absoluut niet duidelijk wat er is gebeurd. Het is nogal een aanname dat je denkt dat een van de kinderen expliciete naaktfoto’s heeft opgeslagen.
Als dat al zo zijn geweest, waarom zijn de accounts van de kinderen dan nog bereikbaar en niet het hoofdaccount? Iedereen krijgt zijn eigen OneDrive, dus dan zou je eerder verwachten dat het account van een van de kinderen wordt geblokkeerd.
Ik heb inderdaad echt mijn familieleden expliciet als family toegevoegd aan mijn Family abbo, zodat zij gebruik kunnen maken van de 5 Office licenties en voor het delen van OneDrive content
Het hoofdaccount is diegene die betaald en de onedrive abonnementen activeerd, die is dus verantwoordelijk. Tevens is het niet duidelijk of die kinderen met hun eigen logins ingelogd waren of met die van het hoofdaccount maar de onedrive was gedeeld dus de onedrive inhoud van de kinderen kwam ook op die van het hoofdaccount.

Wat ik zelf ook merk is dat ik foto's lokaal verwijder om ze later online nog terug te vinden, bij het lokaal deleten durft het wel eens fout lopen met de syncro.

Daarnaast zijn er andere mensen in hetzelfde topic die wel gedeblokkeerd zijn na contact op te nemen met MS, de accounts waar MS op weigert zijn nagekeken maar MS wilt er niet op ingaan, dan gaat het toch echt wel over meer dan een of andere naaktfoto.

Overigens weet ik dat sommige kennissen niet enkel gewone naaktfoto's maar een hele resem aan zelf gemaakte porno op hun cloud hebben staan dus dat idee dat je eraf vliegt omdat je een naaktfoto online hebt staan, dan ken je de huidige jeugd nog niet goed.

Het is uiteraard wel kut als het per ongeluk gebeurd en met name dat je geen info krijgt.
Ik heb zo’n zelfde familie account. Je deelt de OneDrive niet. Elk lid krijgt op dat moment 1tb aan OneDrive opslag op zijn eigen account. Ik kan onder mijn hoofdaccount niet zien wat er op de andere accounts staat.
Zover ik weet ben je nog steeds per account verantwoordelijk welke data daar op OneDrive komt te staan.
Persoonlijk gebruik ik al een paar jaar nextcloud met veel plezier. Wel een stuk lastiger op te zetten dan synology omdat je toch wat Linux ervaring nodig hebt, maar als het eenmaal loopt, dat is dit de ultieme onedrive/dropbox vervanger.
Ik heb dat ook een tijd gebruikt, en het werkt inderdaad voortreffelijk. Op elk OS/platform heb je wel dedicated clients, en de synchronisatie werkte voor mij ook prima. Verder heb je zaken als kalender, taken, contacten in de dienst gebouwd.

Als je het op Linux gebruikt, is het redelijk makkelijk te installeren met behulp van een snap, wat je redelijk veel werk scheelt als je nog niet veel ervaring met linux hebt.
Nextcloud werkt ook als docker container of als Synology package. Weinig issues, geen Linux ervaring nodig.
Ik ben hier ook op over, data gemigreerd en OneDrive leeg gegooid (ondanks dat ik via M365 betaal voor 1TB storage). Mijn Xbox account (met aankopen en Gamepass) hangt er aan, mijn primaire e-mailadres en de M365 family licentie. Kan het me niet veroorloven om die toegang te verliezen dus dan maar geen OneDrive….

Enige nadelen van NextCloud die ik ontdekt heb is dat automatische upload op iOS voor geen meter werkt (moet er echt regelmatig aan denken de app te openen zodat de Delta weer geüpload wordt), dat je je bestanden echt moet syncen (dus geen placeholders a la OneDrive of iCloud) en het feit dat Microsoft Office volhardt in het automatisch opslaan op OneDrive.
Toen ik het topic hierover las ben ik ook heel erg geschrokken.
Ik ben direct begonnen met het losmaken van de inlogacties van google.
De cloud gebruik ik niet omdat ik mijn eigen service draai (nextcloud).
Ik ga nu wel familie helpen met het stoppen van de services. Naar aanleiding van dit artikel zie ik dat je niets speciaals hoeft te doen om te worden geblokkeerd.
Hier hetzelfde, voor zover ik weet heb ik geen pornografische foto’s staan maar ik ga vanmiddag toch even tijd steken in accounts losmaken van inlogactie’s van Google, FaceBook en andere.
Ik ga ook direct mijn foto’s eens nakijken en niets meer van foto’s uploaden naar de cloud.
En toch maar eens kijken om de Nas te upgraden.
Apple doet dit niet. Tuurlijk blokkeert Apple ook iCloud accounts, maar niet automatisch. Het gaat altijd via een persoon, en je kunt met je vraag gewoon een Apple Store inlopen.
heb ik ergens beweerd dat Apple dit niet doet?
Ik zeg dat ik mij bezig ga houden met het losmaken van inlogactie's van Google, FaceBook en anderen.
Anderen slaat dus ook op Apple, Microsoft en welk ander bedrijf dan ook.
Met cloud opslag ook, foto's ga ik nu niet snel meer uploaden naar iCloud, Google drive, Onedrive, Dropbox en elke andere cloud service.
Toch niet meer automatisch sommige foto's ga ik wel nog uploaden zoals foto's van een evenement, maar vakantie foto's al zeker niet meer.

Alstublieft, lees de post nog eens na en reageer dan als je alles goed hebt gelezen.

[Reactie gewijzigd door AppleFan2007 op 22 juli 2024 13:17]

Klopt. Ook die "Log-in with Google's" zijn erg gevaarlijk, net zoals die van Facebook, Microsoft en in minder anekdotische mate Apple. Je kunt zo levenslange toegang tot website accounts verliezen als je enkel met deze diensten inlogt en ze geblokkeerd worden, vooral als de websites waar je inlogt totaal niet willen meewerken met het recoveren van je account.
Hierbij is het ook belangrijk dat je eigendom houdt over het domein van je mailadres. Als je alles met je gmail inlogt en je raakt toegang kwijt, kun je ook niet meer bij je mailadres om eventueel wat aan te passen. Is het je eigen domein, dan kun je die instellingen altijd nog verhuizen naar een andere mail-boer.
Cloud blijft ook de ultieme vorm van backup. Maar dan wel je bestanden in een geëncrypte container.
Blijft superieur aan een lokale NAS voor zowel betrouwbaarheid, veiligheid en beschikbaarheid.

Mocht je Onedrive gebruiken zonder containers wees er dan zeker van dat niets -alleen- in de cloud staat. Beste is je Onedrive volledig te synchroniseren met een lokale map.

Maar pas op, als je dit automatisch doet, zullen bij een infectie van ransomware je cloud bestanden worden overschreven met de versleutelde lokale bestanden.
Als je een Microsoft 365 abonnement hebt dan kan je in geval van ransomware-versleuteling je gehele OneDrive terugzetten naar een eerder tijdstip.
Dat is inderdaad een mooie feature als bijkomend voordeel bij je office licentie.
Maar de |MS screening is gevaarlijker dan de ransomware, die kan je afkopen . MS niet. :(
Ik heb alvast gekozen voor online storage die los staat van alle andere diensten. Daarnaast gebruik ik geen sync die enkel mijn meest gebruikte bestanden nog lokaal bewaard.
Tot slot kan je natuurlijk encryptie toepassen. Ik heb nog bestanden van mijn schoolperiode en daar zitten "illegaal" ingescande pagina's tussen van boeken. Om die toch te kunnen bijhouden, gooi ik ze in een archief met encryptie.

Verder gebruikte ik al nooit "inloggen met ...." om privacy redenen maar dit is net een even goede reden lijkt me.
Voor email heb ik mijn eigen domein al zit hier natuurlijk ook een risico in want mijn provider zou op zich ook kunnen oordelen dat een van de gebruikers iets "illegaal" zou doen.
Voor email heb ik mijn eigen domein al zit hier natuurlijk ook een risico in want mijn provider zou op zich ook kunnen oordelen dat een van de gebruikers iets "illegaal" zou doen.
Als je automatisch offsite backups maakt van je mailserver en DNS en registrar laat afhandelen door een andere partij, kun je relatief snel veranderen van mailprovider als er zich daar problemen voordoen.
Om deze reden maak van mijn cloud opslag dagelijks een download via https://rclone.org/ naar mijn Ubuntu machine met ZFS erop.
Ik gebruikte ook rclone maar het is met onedrive vrij traag. De onedrive client van abraunegg werkt een stuk sneller voor mij!

De vertraging lag trouwens niet aan rclone zelf maar aan irritante throtteling vanuit Microsoft. Op de een of andere manier weet die andere client dat te omzeilen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:17]

Het nadeel van een NAS is voor mij "common cause failure", dus blikseminslag, overstroming, brand, diefstal, gaat er dan toe leiden dat zowel de PC als de NAS pleite is én dus ik mijn data. Dan zit je met je data op een externe server toch een stuk fijner.

Ik hoor wel dat mensen elkaars NAS dan gebruiken als "Cloud backup", maar dat is toch wel serieus gedoe en dan heeft iemand anders dus mijn data. Ik heb wel nog een backup op de combi PC-OneDrive, dat is een harddisk waar de foto's en documenten op staan die op zolder ligt (lekker hoog ;))
Fout, die andere kant hoeft niet bij jou data te kunnen. Het is namelijk gecodeerd met jou gebruikersnaam + wachtwoord + key. Zonder dat kan niemand er bij. (Mits je het goed hebt ingesteld natuurlijk)
Heb een synology waar mijn foto’s en allerlei andere documenten op staan, die maakt een encrypted backup op onedrive. Alhoewel daar niks illegaals tussen zit kan MS de bestanden dus niet eens bekijken.
vandaar dat men ook een NAS neemt.

NetWorkChuck: https://www.youtube.com/watch?v=ZMsHCCyBqEQ&t=526s hij legt uit waarom je een NAS nodig hebt, je hoeft natuurlijk niet een Synology te nemen, genoeg andere zoals Qnapp etc. Maar het is wel belangrijk.

Synology is een meer vriendelijkere OS dan Qnapp die wat meer voor gevorderede is.
Reactie op verkeerde persoon. Was bedoeld voor ZatarraNL

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 13:17]

Belangrijke bestanden beveilig ik tegen onder meer dergelijke fratsen met Syncthing.
Ik had precies dezelfde gedachte als jij. Ik heb ook alles in OneDrive staan, lekker veilig toch? Toch ben ik hierdoor ook gaan nadenken over een oplossing. Ik zou eigenlijk gewoon een NAS in de meterkast moeten hebben met een one-way sync van mijn complete onedrive als backup. Maar goed, dat moet je dan ook weer monitoren enzo. Best wel lastig eigenlijk, maar ik zou wel heel erg verdrietig zijn als ik er niet meer bij zou kunnen komen.
Syncthing om te synchroniseren. En dan eventueel Nextcloud er bovenop voor een web interface of iOS ondersteuning.
Een optie is het versleuteld opslaan op OneDrive. Daarbij versleuteling door andere software laten doen (bijvoorbeeld rclone's Crypt filesystem). Dan kan dat algorithme niets vinden. Als off-site backup is het dan prima.
Draai voor nu alvast een backup op een usb-stick. Offline backup is soms ook fijn
Wat is nu een oplossing? Toch weer personal cloud? Ik zou voor het volgende Plus artikel wel daar een goed verhaal over waarderen. Welke NAS zou ik dan moeten hebben? Hoe regel ik dat veilig in? En kan de NAS synchroniseren met OneDrive?
Toen TransIP vorig jaar november de gratis variant van hun STACK-service stopte, zoekten medetweakers ook koortsachtig naar een alternatief. Wellicht helpt het jou om een kijkje te nemen in deze topics op GoT: [Cloud storage] "Stack" van TransIP en Het Online Backup Topic

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 22 juli 2024 13:17]

Nextcloud is een goede open source oplossing als je zelf kan hosten.
Om die exacte reden backup ik dan ook alles dat op mijn OneDrive staat :) Zowel lokaal als op een andere lokatie.

Microsoft heeft er ook een handje van om dingen te verwijderen omdat ze bang zijn dat je het gaat delen (denk aan films of copyrighted software). Het is een handig idee maar niet zo betrouwbaar als een eigen NAS waar je gewoon mee kan doen wat je wil. Fysiek betrouwbaarder wel ja, maar als er continu anderen in lopen te rommelen dan kan je er niet op vertrouwen.

Ik vind ook niet dat ze dat zouden mogen doen voor dat soort gevallen; in het geval dat je copyrighted spullen op je OneDrive zet zouden ze gewoon de sharing functie moeten uitschakelen daarvoor. De enige uitzondering vind ik wel kinderporno, daarbij vind ik het wel terecht dat ze je account blokkeren. Alleen dat zou wat mij betreft nooit moeten kunnen gebeuren zonder validatie door een mens.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:17]

On-site backup op een NAS. Als je niet afhankelijk wilt zijn van een van de grote bedrijven (Synology, QNAP, etc.) kies je voor een zelfbouw open-source oplossing (TrueNAS, Unraid, etc.).

Daarnaast off-site backup naar een Nederlandse hosting-provider (b.v. TransIP met Stack) waarbij je er voor zorgt dat je eerst al de data encrypt voordat deze wordt geüpload. Daarvoor kun je b.v. open-source software als Duplicati gebruiken.

Ik heb het zo ingericht, volgens mij heb je daarmee alles zo goed mogelijk zelf in de hand.
Je zou kunnen kijken wat de verschillen zijn tussen de gebruiksvoorwaarden van OneDrive (gratis versie) en OneDrive zakelijk (betaalde versie). Of je daar wat aan hebt.

Je kan bij Synology (NAS) een cloud backup functie aanzetten. Dan wordt (een deel van je) gegevens automatisch opgeslagen. Andere merken hebben vast ook wel zoiets.

Je kunt je OneDrive bestanden automatisch laten back-uppen op een Synology NAS. Dat doe ik bijvoorbeeld met foto's van de smartphone's. Die synchronseren automatisch met OneDrive, en dan neemt Synology dat over.

Veel oplossingen, maar vergen allemaal werk cq. kosten geld (voor niets gaat de zon op).
Dit is de reden dat ik een NAS heb staan. Deze verhalen zijn niet nieuw. De NAS kan gelukkig synchroniseren met praktisch alle cloud aanbieders. Maar kijk dan wel naar Synology of Qnap.
Als je alles encrypted opslaat in OneDrive en een dienst van een geheel andere provider, dan is de kans klein dat je van beide tegelijk afgegooid wordt (tenzij je een bekend iemand bent). Overigens zijn er ook online back-up diensten (ik gebruik Backblaze) waarbij je een online backup hebt van je laptop. Dan heb je alles lokaal en in de cloud. De kans dat je laptop defect gaat en je account tegelijkertijd geblokkeerd wordt is dermate klein dat ik dat risico wel durf te lopen. En anders zorg je dat je het ook nog in OneDrive hebt staan.
Wat is nu een oplossing?
Weet iemand of er (meer op de zakelijke markt gerichte) partijen zijn, die, ook bij afsluiting, nog de mogelijkheid geven om de data te downloaden (al dan niet zonder de afgekeurde bestanden?).

Oftewel: een commerciële partij die wel schappelijke voorwaarden heeft?
Ik ben wel geschrokken van dit thema moet ik zeggen. Ik heb net als velen OneDrive als opslag voor de ultieme back-up van alles. Sommige dingen staan zelfs alleen in de cloud. Maar nu blijkt dit toch wel een risico te zijn.
Zelf ben ik al sinds het begin van de eerste Kindle actief met ebooks, en ik ben klant bij gog.com sinds dag 1. Ik heb al vaak zat meegemaakt dat er ebookwinkels failliet gingen of werden overgenomen, waardoor de bibliotheek bij die winkel pleite was.

Lig ik daar wakker van? Neuh.

Ik download mijn (legaal gekochte) ebooks, sloop de DRM ervanaf, en ik sla die boeken zelf op. Hetzelfde met spellen bij gog.com. Die download ik ook allemaal en daar maak ik zelf backups van. (DRM verwijderen is daar niet nodig.)

Als ik een product niet zelf kan downloaden en zonder afhankelijkheden kan gebruiken, dan wil ik het niet. Ik zal nooit data uploaden naar een cloud-dienst en daar dan de enige kopie hebben staan. Ik koop niks waarvoor ik afhankelijk ben van een fabrikant of derde partij om het product te kunnen gebruiken.

Een uitzondering op die laatste regel is als het product extreem goedkoop is, zoals een spel van €5 euro op Steam, en/of als het me niet uitmaakt als ik het product of de data in de toekomst zou verliezen. Ik zal me van mijn leven lang niet afhankelijk maken van welke fabrikant, clouddienst, of product dan ook.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 13:17]

.... Dus als Microsoft met zijn algoritmes ineens besluit dat baby's eerste badje ineens niet meer door de beugel kan, dan ben ik direct toegang tot mijn totale fotoarchief kwijt en een deel van mijn freelancewerk.
....
Het werkt volgens mij met PhotoDNA, dus dan zouden eigen gemaakte foto's nooit een probleem kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Franckey op 22 juli 2024 13:17]

Wat is nu een oplossing
Niet al je eieren in dezelfde mand gooien, nogal wiedes...
Keigrote externe opslag met regelmatige, automatische back-ups zijn de enige waterdichte optie imo.
Sommige dingen staan zelfs alleen in de cloud. Maar nu blijkt dit toch wel een risico te zijn
Dat blijkt niet nu, want het is niet eens een backup. Je hebt gewoonweg data op een computer van Microsoft staan, zonder backup. Dat is wat je hier zegt. Bij OVH is laatst een brand uitgebroken in een DC. Zoiets kan altijd gebeuren. Nu heb je al 2 voorbeelden van vectoren. En er zijn er nog veel meer. Zoals stel je account is gehacked?
Is een zaken relatie overkomen verleden jaar. Duur zakelijk account voor een aantal jaar bij een van de meest gerenommeerde namen in de business, midden in nacht afgesloten op een woensdag. Heeft 3 weken gekost om een mens aan de andere kant te krijgen die enig inzicht in de motivatie van het besluit had.
De persoon in kwestie sloot echter de discussie na 2 minuten, omdat het zou gaan om een racisme kwestie. Dit was een van de onderwerpen waar niemand op zijn niveau bevoegd was om zich in te mengen, dit was al de max van de escalatie zonder tussenkomst van advocaten. Er werd hem toen aangeraden om zijn medewerkers beter te screenen en vervolgens werd het gesprek beëindigd.
Twee maanden en een heleboel juridische kosten later bleek het om twee fonetische namen te gaan van een aantal medewerkers uit een Afrikaans land.

Het overgrote deel van de kosten is vergoed om dit uit een rechtszaal te houden, hij is hier echter klanten door kwijt geraakt en de reputatie schade was aanzienlijk.

Als resultaat van dit incident is hij wel echter al zijn privé accounts bij dit bedrijf kwijt tot op heden. Er waren simpelweg geen procedures die de ene tak van het bedrijf kon doorlopen om de automatische gegenereerde reacties van de andere tak een halt toe te roepen.

Verwijderde data, verloren E-mails, back up van familie foto's en verwijderde documenten uit zijn studie tijd.

Ik heb dit als een inktvlek zien uitbreiden destijds en direct de beslissing genomen alternatieve E-mails te openen en andere cloud oplossingen te gebruiken. Ik raad mensen met klem aan lang en hard na te denken over het gebruik van Amerikaanse/Canadese bedrijven in deze, gezien de steeds extremere cultuur daar.

[Reactie gewijzigd door Ashilh op 22 juli 2024 13:17]

Dus het is een racisme kwestie omdat het om fonetische namen gaat van medewerkers uit een Afrikaans land? Wie is er dan racistisch vraag ik me af.....
Niets, dat was het gehele punt. Waren twee laten we zeggen familie namen, ligt net even iets anders daar, die automatisch getagged waren als aanstootgevend. 15 medewerkers met dezelfde familie namen genereerde dus ineens duizenden incidenten met terugwerkende kracht.
Genoeg om automatische maatregelen te triggeren, waarvan de gevolgen zowel zakelijke als privé accounts deden sluiten, gezien er een zekere overlap was.

[Reactie gewijzigd door Ashilh op 22 juli 2024 13:17]

Maar mijn punt is dus juist dat de dienstverlener van de klant racistisch is door uit te gaan van fraude of iets aanstootgevends op basis van buitenlandse namen.
Geheel mee eens. Dit is in mijns inziens een reëel nadeel van de verwatering van termen zoals racisme in de VS/CA.
Door steeds belachelijkere uitleg van termen zoals deze gepaard met een flinke dosis wereldvreemdheid voor zaken buiten hun stukje wereld loop je als klant een serieus risico.
Hier zou eigenlijk goede wetgeving voor moeten komen. Toegang blokkeren tot gekochte games of apps zou verboden moeten zijn. Zelfs al wordt er kinderporno gedetecteerd op 1 service dan is het nog steeds vreemd dat al je andere aankopen zomaar geblokkeerd kunnen worden.
Het grote probleem hier is dat de cloud aanbieder die data van de klant kan inzien en loopt te scannen, dit zou standaard versleuteld opgeslagen moeten worden zodat ze er zelf ook niet bij kunnen. Dat moet een wettelijke verplichting worden! Dan hoeft er ook niet meer gescand te worden en heb je ook geen verantwoording meer. Maar ja ze verdienen natuurlijk graag geld aan jou data.

Ja maar kinderporno bla bla bla... allemaal onzin! Als men werkelijk kp wil opslaan in de cloud doen ze dat zelf al wel versleuteld hoor. Dat betekend ook dat wat nu als kp aangemerkt wordt waarschijnlijk niet eens kp is, maar een onschuldige foto van je kroost in een zwembadje. Wat voor jou normale familie foto's zijn is voor een schijnheilig Amerikaans bedrijf kinderporno, compleet idioot natuurlijk.

Maar dat is dus het gevaar van de cloud, jou data is duidelijk niet veilig bij dit soort bedrijven. en mijn advies is dan ook om alles zoveel mogelijk te mijden.
Ja maar kinderporno bla bla bla... allemaal onzin! Als men werkelijk kp wil opslaan in de cloud doen ze dat zelf al wel versleuteld hoor. Dat betekend ook dat wat nu als kp aangemerkt wordt waarschijnlijk niet eens kp is, maar een onschuldige foto van je kroost in een zwembadje. Wat voor jou normale familie foto's zijn is voor een schijnheilig Amerikaans bedrijf kinderporno, compleet idioot natuurlijk.
Hier is wel wat nuancering nodig. Als jij de enige bezitter bent van die foto's van jouw kinderen in een badje is er inderdaad geen probleem. Allicht dat je zus ook wel een foto kan hebben, misschien een beste vriend 'ome Sjaak' voor de kinderen?. Het wordt wat anders als bijvoorbeeld ik al die foto's ook heb, en al die foto's van allemaal willekeurige andere kinderen. Dan ga je natuurlijk een bijzonder grijs gebied in.

Kinderporno bestaat niet alleen uit beelden die seksueel getint zijn. Het kunnen ook alledaagse foto's zijn, zoals foto's van een naturistengebied. Dat is precies waar dit soort bedrijven mee moeten dealen. Waar trek je een grens. Er zijn heel duidelijke foute beelden maar ook beelden die context vereisen.

En ja. Je hebt ook te maken met culturele achtergronden. Wat we in Nederland over het algemeen oké vinden, vinden ze in Spanje of Noorwegen misschien helemaal fout of minimaal 'ongepast'.
Laat ik het anders zeggen, zelfs al zou je hierdoor toevallig iemand met kinderporno ontdekken, zeg ik nog. Laat die kp maar fijn staan, het scannen en daarmee schenden van de privacy van je klanten is vele malen erger dan alle kp bij elkaar. Het wordt een ander verhaal als je iets publiekelijk publiceert.

Geen enkel bedrijf ter wereld zou het recht mogen hebben om hebben om je persoonlijke prive gegevens in te mogen kijken. En voor dat je daarop reageert DENK NA! Stel dat Microsoft in Windows 11 volgend jaar al jou schijven en usb sticks automatisch periodiek gaat scannen of jij bedenkelijke content hebt, zou je dat goed vinden, want dat is dan de volgende stap.

Nogmaals NIEMAND maar dan ook niemand heeft wat te maken met mijn persoonlijke data, al staan daar (voor hun) de meest verwerpelijke zaken in!
Laat ik het anders zeggen, zelfs al zou je hierdoor toevallig iemand met kinderporno ontdekken, zeg ik nog. Laat die kp maar fijn staan, het scannen en daarmee schenden van de privacy van je klanten is vele malen erger dan alle kp bij elkaar.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0001903/2018-10-16 artikel 160 stelt dat er verplichtingen zijn van aangifte bij het constateren van bepaalde misdrijven. De manier om je als bedrijf daartegen te wapenen is: niet kijken.
Geen enkel bedrijf ter wereld zou het recht mogen hebben om hebben om je persoonlijke prive gegevens in te mogen kijken. En voor dat je daarop reageert DENK NA!
Denk na voordat je dat recht aan MS geeft door accoord te gaan met de voorwaarden.

[quote]
Nogmaals NIEMAND maar dan ook niemand heeft wat te maken met mijn persoonlijke data, al staan daar (voor hun) de meest verwerpelijke zaken in!
[/quote[

Totdat je die data aan iets/iemand geeft met voldoende rechten tot inzage met het onder toepasselijke wetgeving een bepaald soort misdrijf is.
Daarom zeg ik ook als een bedrijf verplicht versleuteld zijn ze juridisch praktisch onschendbaar, maar tegelijk willen ze ook aan onze data verdienen maar wel schijnheilig doen alsof ze het zo goed met ons voor hebben. Die dingen gaan niet samen.
maar tegelijk willen ze ook aan onze data verdienen
Dat dus. De tech bedrijven zijn maar op 1 ding uit: _maximaal_ geld verdienen. Een gezonde (online) community creëren zijn ze absoluut niet mee bezig.
Of dat een volgende stap is, kan je niets over zeggen. Want met die redenatie zou de stap daarop zijn dat er periodiek een poppetje van Microsoft je huis in komt en alles gaat controleren. Ik weet het, het slaat nergens op, maar al die 'ja, maar dit doen ze nu en straks doen ze dat' raakt ook in 95% van de gevallen kant noch wal.

Maar dat terzijde.

Op de eerste plaats ga je ermee akkoord dat het gebeurd bij het aangaan van je overeenkomst. (algemene voorwaarden bla bla bla). Maar nog los daarvan: Zover ik weet is de hostingprovider verantwoordelijk te houden voor de data die er op hun systemen gezet wordt. Of dat nou publieke data is of niet. (publieke data is uiteraard makkelijker te vinden). Als jij en ik dus illegale zaken op het platform zetten dan kan in platformeigenaar daar dus verantwoordelijk voor worden gesteld. Aangezien zij die verantwoordelijkheid dragen moeten zij ook wel een manier hebben om zichzelf te kunnen beschermen daartegen. Het geautomatiseerd scannen van die data is redelijkerwijs de enige methode om dit te kunnen doen.

Je hoeft daar niet blij mee te zijn natuurlijk. En als je daar heel erg mee zit, moet je dus niet je data achterlaten bij die cloud provider. Als je zeker wil weten dat ik niet naar jouw foto's kijk, moet je dus niet je fotoalbums aan mij geven voor opslag. Zeker als we afgesproken dat ik dat wel ga doen.
Want met die redenatie zou de stap daarop zijn dat er periodiek een poppetje van Microsoft je huis in komt en alles gaat controleren.
Dat gebeurt nu al als je Windows gebruikt d.m.v. telemetrie en andere zaken.
Volgens mij heeft elke host (en dat is Microsoft in deze) een wettelijke verplichting om na te gaan of schadelijke data opgeslagen wordt op hun servers. Het is dus geen kwestie van willen, maar van moeten.
Allicht dat je zus ook wel een foto kan hebben, misschien een beste vriend 'ome Sjaak' voor de kinderen?. Het wordt wat anders als bijvoorbeeld ik al die foto's ook heb, en al die foto's van allemaal willekeurige andere kinderen. Dan ga je natuurlijk een bijzonder grijs gebied in.
Ik weet hier een oplossing voor:

1) Niet 24/7 naaktfoto's van je kinderen maken, maar uitzonderlijk. Dit doet vrijwel iedereen al, maar toch.

2) Deel ze nooit digitaal met een ander. Je weet dan immers niet wat er mee gebeurd (nee, ook niet met Snapchat of Signal...)

3) Je kunt zo'n foto of filmpje prima in een fysieke ruimte laten zien door even samen op je mobiele telefoon te kijken. Dat doe je alleen met mensen uit ring 1 (familie met goede band, en/of zeer goede vrienden). Dat doe je niet met willekeurig andere kinderen, andere ouders, of op een druk verjaardagsfeestje.

4) De vraag is of je alles (of in dit geval bijv een filmpje in een zwembadje) moet willen delen. Vergeet ook niet dat je kind zich kan generen. Zelfs als je het niet online gooit.

5) En je kunt het ook fysiek laten zien (of niet), en het dan weggooien. Als herinnering laten. In dit digitale tijdperk maakt iedereen continu foto's, wat de waarde van een foto eigenlijk ook doet dalen want we maken ze altijd al. Hou 't bijzonder.

Bovenstaande kun je ook doortrekken naar bijvoorbeeld naaktfoto's van jezelf. Maar ik persoonlijk heb toch al een vrouw en kinderen dus mij zal het jeuken als anderen mij naakt zien (hoewel ik het niet bewust op zal zoeken!).

Je kunt het ook doortrekken naar bijvoorbeeld een foto van je ID. Waarom moet die in Google Photo's of OneDrive staan? Nergens voor nodig. Less is more mensen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 13:17]

Een reden dat ik tegen Windows 11 of toekomstige versies op zie is dat een Microsoft (online) Account verplicht wordt met alle gevolgen van dien. Het moet bij wet verplicht worden dat een bedrijf aantoont waarom een account geblokkeerd is. Er moet een protest ingediend kunnen worden waarbij een menselijke medewerker de blokkade opnieuw beoordeeld. Vervolgens als laatste stap moet het mogelijk zijn om een rechter te laten beoordelen op kosten van het bedrijf als blijkt dat de blokkade ongegrond is.

Niet eerlijk voor het bedrijf zou je zeggen, maar die hebben veel minder te verliezen en kunnen dat ook wel betalen.
quote: Memori
Er moet een protest ingediend kunnen worden waarbij een menselijke medewerker de blokkade opnieuw beoordeeld.
Toen ik door Youtube gebanned werd kon ik dat (bij Youtube zelf) gelukkig wel doen: mijn account werd gelijk unbanned:
Hoi John Stopman,

We hebben je YouTube-account zorgvuldig beoordeeld en kunnen bevestigen dat het onze servicevoorwaarden niet schendt. We hebben de opschorting opgeheven, waardoor je account weer actief is en gebruikt kan worden.

We waarderen je geduld terwijl deze kwestie werd beoordeeld. Het is ons doel om ervoor te zorgen dat content onze communityrichtlijnen niet schendt, zodat YouTube een veilige plek voor iedereen is. Soms maken we daarbij fouten. We hopen dat je hier begrip voor hebt en we willen onze excuses aanbieden voor eventuele frustratie of problemen die hierdoor zijn ontstaan.

Neem hier gerust contact met ons op als je nog vragen hebt.

Met vriendelijke groet,
Team YouTube
Ik weet ook de reden waarom: ik had religieuze 'huilers' duidelijk gemaakt dat emotie (e.g. geëmotioneerd zijn) een keuze is en dat ik niet verantwoordelijk ben voor de keuzes die een ander maakt m.b.t. hoe zij zich [kiezen te] 'voelen'.

Sindsdien heb ik al weer heel wat verhitte discussies gevoerd en heb ik van Youtube's [soms bemoeizuchtige] algoritme geen last gehad: ook worden er veel minder van mijn posts verwijderd, maar dat zal met een veranderde beleidsvoering te maken hebben ;)

@Anoniem: 493355 hieronder: Stoa :)

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 22 juli 2024 13:17]

Hier kom je wel op een heel erg hekel punt: Als accounts onherroepelijk zonder opgave van reden kunnen worden dicht gegooid, dan kan dat ook als wapen ingezet worden door kwaadwillende personen. Gewoon een groepje trollen wat valse reports indient tegen je account, en tot ziens maar weer.

Ik bedoel... 10.000 valse reports kunnen het toch niet bij het verkeerde eind hebben, of wel? }>
Youtube's algoritme is helaas geen slimme jongen: maar 10.000 valse reports konden gelukkig niet op tegen de servicevoorwaarden van Youtube (ik zal op dat christelijke kanaal niet meer dan enkele honderden false flags hebben ontvangen).

Op Youtube was het false flaggen van accounts en kanalen aan de orde van de dag, gelukkig is dat nu minder :)

Nu is het te hopen dat Microsoft (et al) daar een voorbeeld aan neemt: je kunt niet mensen onherroepelijk bannen voor het plaatsen van foto's van hun eigen baby in bad wanneer een (dom) algoritme dat nodig acht, en is tussenkomst van een mens vereist om de zaak nog eens te beoordelen ;)

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 22 juli 2024 13:17]

In ieder geval in WoW kan dat inderdaad zomaar gebeuren ('silence ban')
Ik weet ook de reden waarom: ik had religieuze 'huilers' duidelijk gemaakt dat emotie (e.g. geëmotioneerd zijn) een keuze is en dat ik niet verantwoordelijk ben voor de keuzes die een ander maakt m.b.t. hoe zij zich [kiezen te] 'voelen'.
Wat?!
Dus als mijn kind voor mijn ogen wordt doodgereden dan zijn de emoties die ik voel iets waarvoor ik gekozen heb? En als jij dan toevallig ook nog de dader (veroorzaker) ben dan voel jij je alsnog niet verantwoordelijk voor mijn emotionele toestand omdat ik hier bewust voor kies? WAUW!

Ik ga er maar vanuit dat ik jou totaal verkeerd begrijp.
Wat?!
Dus als mijn kind voor mijn ogen wordt doodgereden dan zijn de emoties die ik voel iets waarvoor ik gekozen heb?
Dat is iets heel anders dan die 'huilers' die beledigd worden wegens het mogelijk krenken van iemand die al dik 1400 (of 2000) jaar dood is.

Maar dan nog zijn emoties nog steeds persoonlijk.

Iemand een kopje kleiner maken (letterlijk) triggerde in het kalifaat heel andere emoties dan hier. (om maar een luguber voorbeeldje te geven)
Anoniem: 493355 @LooneyTunes29 juni 2021 17:27
Ik ga niet hetzelfde stuk opnieuw quoten maar dat is niet wat ik lees ondanks dat hij verwijst naar religieuze huilers. Hij zegt letterlijk dat emotie een keuze is, lijkt mij heerlijk als je zelf kunt bepalen welke emotie je wel voelt of niet. Goed voor hem, bij mij werkt het helaas niet zo.
Hij zegt letterlijk dat emotie een keuze is, lijkt mij heerlijk als je zelf kunt bepalen welke emotie je wel voelt of niet.
Misschien maar goed ook.Spreekt voor je opvoeding en je empathie.

Maar in sommige reli-gemeenschappen is het geheel geen probleem om dochters over de kling te jagen (door zoonlief of die lieve vader). Daar gelden dus hele andere emoties.
Als jij in zo'n omgeving zou zijn opgegroeid had je waarschijnlijk ook hele andere emoties gehad. Dus wat dat betreft zijn emoties een "keuze" (al dan niet ingegeven door je omgeving).

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 22 juli 2024 13:17]

Als er geen dialoog mogelijk is, dan hoort het bedrijf bij verstek de schuldige partij te zijn.
Inderdaad, dan moeten ze daarvoor maar een servicedesk opzetten. Net als "echte" bedrijven.
En die schade? Die mag best fors bemeten. Niet puur op financiële schade bepaald. Zoals het betaamt als er sprake is van opzettelijke vernieling.
Ik zou nog een stap terug zetten en het grotere geheel bekijken. Wat is de reden dat een account geblokkeerd wordt en je een zaak moet starten om er überhaupt achter te komen wat de reden is?

De reden is tweeledig:
  • Het mag (juridisch gezien).
  • We zijn collectief incompetent: wat bedrijven ook doen, we slikken het toch wel.
Dat eerste is een kat en muisspel: de intentie van de bedrijven blijft toch om een situatie te creëren, dat er een ongewenste situatie ontstaat, maar wel mag. Kijk naar wat Apple (en legio andere bedrijven) heeft/hebben gedaan om belasting te omzeilen, maar ook naar de dieselgate.

Nu ik je vertel dat er bedrijven zijn die ethisch onjuiste intenties hebben, zou je dan nog bereid zijn producten/diensten af te nemen, wetend dat je dit gedrag in stand houdt?
We zijn als consument véél te zacht. Het maakt niet uit hoeveel Facebook of Google van onze privacy wegsnoept: we gebruiken het toch. Het maakt niet uit dat Volkswagen de hele wereld heeft bedrogen met vervuilende motoren: de winst lijdt er niet onder. Het maakt niet uit dat Apple de 3,5mm poort weglaat, geen uitbreiding van SD op iPhones ondersteunt (maar interne opslag wel een factor 5~10 duurder is), een monopoliepositie op reparaties probeert te realiseren en overprijsde monitorstandaarden te koop zet. Het maakt niet uit dat Samsung (en vele andere smartphonefabrikanten) benchmarks foppen door chips niet thermisch te laten throttlen, maar ook dat hun topman veroordeeld is (gevangenis) voor fraude (ik gok dat <1% lezers dit zal weten), dat ze sjoemelen bij het verbruik van televisies.

Het maakt állemaal niks uit. We blijven het gebruiken, we blijven de spullen kopen, we blijven klagen en kopen de volgende dag net zo hard weer hun producten. En dat noem ik collectief incompetent: we zijn niet in staat dit soort simpele wantoestanden op te lossen.
Niet alleen een beter milieu begint bij onszelf ;). Ben eens wat kritischer op wat je koopt. Daar help je niet alleen jezelf mee.

Wat betreft accounts: ik was daar allergisch voor, ik heb het nooit vertrouwd. Het voegt onnodig complexiteit toe aan de situatie. Als Windows me dwingt een account te gebruiken, dan weiger ik het te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 13:17]

Dat account wordt alleen verplicht op de Windows 11 Home versie gelukkig! Niet op de Pro.
Volgens dit topic zijn er veel medetweakers geblokkeerd omdat ze op hun OneDrive foto's hadden van hun eigen kinderen, zoals bijvoorbeeld hun eerste badje als baby e.d.

Hoewel het natuurlijk inbreuk is in de privacy, moet er toch een dieper onderzoek of zo gedaan worden waarom die foto's erop staan en wat de relatie is van die personen. In sommige gevallen valt dat gerust af te leiden, bijvoorbeeld als het om een gezinsaccount gaat. In plaats van het botte bloot = block + permban.

De hoofdvraag blijft of je dit soort diensten wil blijven gebruiken als je continu erop moet letten hoe je het gebruikt. Alsof je met een aardappelschilmesje geen appels mag schillen.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 22 juli 2024 13:17]

Ik vind niet dat daar verder onderzoek naar moet worden gedaan. Politie of justitie heeft onderzoeksplicht, een niet-verkozen of te controleren bedrijf niet. Eigenlijk zouden ze voor de data gewoon e2e moeten aanbieden, net als moderne berichtenapps. Dan hoeven ze er ook geen verder werk in te stoppen.

Heb lokaal nextcloud draaien, maar ben er nog niet uit hoe ik fatsoenlijk mn onedrive er naar toe kan krijgen en hoe ik goede backups moet draaien.
Standaard staat je data in /var/lib/nextcloud/data (op een linux server) Ik weet niet hoe de struktuur er op windows uitziet, maar zal ongetwijfeld ook iets in die geest zijn.
De datadirectory kan je backuppen naar welke lokatie dan ook (externe USB, Extern cloud...)
Ik heb zelf mijn nextcloud evenals mijn persoonlijke mail op een VPS draaien. En de data gaat via restic backup (versleuteld) naar stack van TransIP.

Ik heb gewoon alles in eigen beheer zodat ik geen problemen heb met dit soort fratsen en willekeur van grote internetbedrijven.

Zelfs mijn LineageOS telefoon wordt via Seedvault backup naar mijn nextcloud gebackupped (die nog een keer gebackupped wordt naar Stack) LineageOS gebruik ik zonder google account en zonder google services.

Microsoft gebruik ik al 10 jaar niet meer. Sinds 2011 heb ik na bijna 2 jaar dualboot Windows volledig van mijn laptop af gegooid en draai nu Fedora linux. Mijn servers draaien sowieso Linux.

[Reactie gewijzigd door michielRB op 22 juli 2024 13:17]

In zo een geval zou Microsoft op zijn minst dialoog moeten aangaan en vragen naar de reden van die foto.
Je hebt toch het volste recht om foto’s van je eigen kind op te slaan.
En dan nog, de algoritmes zijn dan toch wel zeer gevoelig als een foto van het eerste badje al niet mag.
Ze zouden ook gewoon een afdeling moeten starten waar je makkelijk een verzoek kan indienen om uit te leggen wie dat is op die foto en waarom.

Dit artikel heeft mij toch maar weer duidelijk gemaakt dat investeren in een goede Nas toch nog steeds beter is dan die cloud services van grote bedrijven.
Laten we niet vergeten dat de reden van iedereen een gok is geweest, omdat er niet is verteld waarom ze zijn geblocked.

Dit kunnen nog steeds perongeluk ontvangen foute foto's zijn, een filmpje of plaatje in een download, misschien wel nooit opgevallen. Eén enkele verkeerde synchronisatie.

Het kunnen ook beelden zijn van een filmpje wat later als misbruik is bestempeld online, maar eerder offline is opgeslagen van welke site dan ook en dus lijken op onschuldige porno, het gaat niet alleen om kinderen.
De hoofdvraag is natuurlijk eerder: wie wil er een dienst gebruiken die geautomatiseerd op zoek is naar foto's van hun blote kinderen? Waarom zou je willen dat iemand bij MS, Google, Facebook, etc, alle automatisch gevonden foto's van je kinderen gaat bekijken om te checken of ze wel of niet door de beugel kunnen? Ik zit in ieder geval niet te wachten op een of andere creep bij een multinational die door m'n persoonlijke foto's zit te struinen.
Ik kan mij goed voorstellen dat cloudproviders te maken hebben met 'conflicterende' wetgeving:
- ze zijn verplicht in te grijpen bij verspreiding van bijv. kinderporno
- ze mogen accounts niet zomaar blokkeren

In veel gevallen zal het eerste zwaarder wegen, en de kwaliteit van hun huidige processen kan (nu) niet volledig automatisch en is dus niet (sc)haalbaar.
Goed kinderporno is een extreem voorbeeld. Dat vind ik nog niet eens het belangrijkste punt. Er zijn ook andere voorwaarden die geschonden kunnen worden, bij games bvb.

Vooral die totale blokkering vind ik een kwalijke zaak. Zeker als de waarde van de aankopen en content wat aan een account is gekoppeld hoog is. Alsof je te hard rijd en je huis in beslag wordt genomen.

Tijd voor betere consumenten bescherming bij digitale aankopen en eigendom.

[Reactie gewijzigd door Bas Boss op 22 juli 2024 13:17]

Misbruik op service 1 zou inderdaad niet moeten leiden tot blokkade op service 2. Maar misbruik op service 1(games/app) zoals christen. Zou je best een blokkade op service 1 mogen krijgen. Alleen moeten ze er wel actiever mee bezig zijn. Nu kan je bijna niet onder je "straf" uitkomen ook al blijkt het niet te kloppen.
Dit is ook waarom ik het synchroniseren van mijn mappen buiten de onedrive map uit heb staan. Ik maak mij geen zorgen dat ik daar iets vreemds in zet, ik maak mij vooral zorgen om malware die dit zou kunnen doen. Natuurlijk kan dat ook meteen in de onedrive map, echter is dat risico een stukje kleiner.
Niet alleen toegang tot games/apps. Ook als een dienst gebruikt wordt als authorizatie. Bv je mailadres waar je overal mee inlogt, inlogpogingen bevestigd of herstelt en andere manieren waarmee je toegang krijgt. Dat je de autoriteiten signaleert is prima, maar het moet nooit zo zijn dat je er geen bezwaar tegen kunt maken en nooit iemand te spreken krijgt die daar iets aan kan doen. Het feit dat google medewerkers geen automatisch gevlagde account kunnen of mogen herstellen, is gewoon raar.
Ik zie dit als reden te meer om alles wat je in de cloud opslaat afdoende te versleutelen.
Daar kan ik wel meer redenen (en zeker in mijn ogen ook belangrijkere, b.v. privacy) voor verzinnen. Uiteraard betekent dat wel dat je die cloud-opslag niet zo makkelijk kunt gebruiken om data met derden te delen, maar daar zijn m.i. genoeg andere mogelijkheden voor.
Kortom: kijk eens naar producten als Boxcryptor of Cryptomator o.i.d. (voor een recente vergelijking zie b.v. https://www.hitechnectar....ryptomator-vs-boxcryptor/). Zelf al jaren een tevreden gebruiker van Boxcryptor, vooral omdat het voor niet-ingewijden ook erg makkelijk is.

Nog één ding: als je meer controle wilt over de opslag naar de cloud is een tussenstap met een goed backup-programma m.i. een goed idee. Natuurlijk is het soms handig als iets 'direct' wordt opgeslagen in een extern account, maar de kans dat je iets 'per-ongeluk' verwijdert is ook groter (versioning bestaat niet op iedere cloud oplossing). Hetzelfde voordeel kan van pas komen als je getroffen wordt door versleutelende malware, mits je niet constant de verbinding open hebt staan (niks mis met (S)FTP o.i.d.). Periodieke backups naar een cloudoplossing voor je off-site storage geeft alvast een beetje meer zekerheid. Veel backup-programma's bieden ook encryptie (ik gebruik zelf b.v. Duplicati en SyncBack Pro)

[Reactie gewijzigd door rikster op 22 juli 2024 13:17]

Ik heb ook al verhalen gehoord van mensen met de consumentenversie van OneDrive dat ze geblokkeerd werden na gebruik van crypto tools...

Op de zakelijke versie lijken ze dat nog niet te doen maar het is wel van de gekken als dat gebeurt.

Cryptomator is inderdaad super, ben er erg tevreden mee en er zijn geen maandelijkse kosten. Ik gebruik het niet voor mijn hele dropbox maar wel voor alle persoonlijke documenten enzo. En het kan foto's syncen net zoals de OneDrive app.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:17]

Ik heb ook DE oplossing niet, maar heb wel vanaf de eerste meldingen van MS's PhotoDNA mijn conclusie getrokken, om uitermate gecontroleerd gebruik te maken van de opslagdiensten.
Als Microsoft het heeft, en gebruikt, kan je er van uitgaan dat techreus B en C dit ook inzetten.

Persoonlijk heb ik onlinediensten nooit gezien als een vaste factor, om iets op te slaan, eerder als (virtuele) usbdrive, iets wat je zomaar kwijt kan raken.

Ik gebruik van bijna al deze diensten wel degelijk de mogelijkheden, maar zoals eerder al aangegeven 'gecontroleerd'
Onedrive heeft wat documentenopslag, maar het voornaamste zit in een Veracrypt container, met de moderne up/download is die relatief vlot aangepast bij wijzigingen.
De rest is via Rclone als drive mounted, dus daar kijkt niemand zonder de pass/salt in mee ;)
Googledrive vindt ik een draak, en daarom dus minimaal, zeker nu de foto's meegerekend gaan worden in de opslag ( deze moet ik dus nog leeghalen )
Dropbox gebruik ik met mijn keepass-container, 2GB is voldoende om mijn devices synchroon te houden.
Na dit artikel ben ik er echt van overtuigd dat investeren in een deftige Nas eigenlijk het beste is.
Je hebt geen last van algoritmes die je account direct blokken als er iets op staat dat mogelijks kinderporno is.

Als je dan ook eens wat meer geld geeft voor een grotere harde schijf of SSD dan ben je zeker voor de toekomst.
Ik zit hier ook naar te kijken, maar ik kan er nou niet uithalen of die apps ook automatische backups van je foto's kunnen maken op iOS.
Fijn dat Tweakers hier aandacht aan besteed. Alleen mis ik een beetje een verdieping waarom bedrijven zoals Microsoft hier zo fel op zijn. Heeft volgens mij te maken omdat ze fel optreden tegen de verspreiding van o.a. kinderporno en hiervoor een geautomatiseerde dienst gebruikt genaamd photodna, om foto's te classificeren.

In onderstaande podcast komt dit aan bod, waarbij de geïnterviewde ook toegang tot zijn Microsoft account verloor, en wel naar de rechter stapte. De uitspraak van de rechter is ook wel interessant, want die geeft Microsoft gelijk omdat de rechter vindt dat MS een belangrijke taak heeft bij het optreden tegen het verspreiden van kinderporno en het alleen verwijderen van de verdachte foto of tijdelijk sluiten van het account, zou daarmee veel minder effectief zijn om dit doel te behalen.
https://www.bnr.nl/podcas...enties-en-verloren-foto-s

Moraal van het verhaal: back-up je WA/Signal/FB foto's niet naar je Google/Microsoft account. En sluit anders een zakelijk account af, want die wordt niet gecontroleerd.

[Reactie gewijzigd door segil op 22 juli 2024 13:17]

Wat ook wel even informatief was geweest om te melden in het artikel is dat onder andere Microsoft PhotoDNA heeft ontwikkeld.

Microsoft besteed nog steeds veel aandacht aan de ontwikkeling ervan en tegenwoordig helpen zelfs Google en Facebook mee.

Het wordt gebruikt in hun eigen diensten en ze leveren het ook aan overheidsinstellingen. Zo hebben ze het twee jaar geleden aan de Duitse overheid geleverd.

Ditzelfde stuk software is ook het gene wat de accounts flagged en een ban oplevert.

EDIT:

Wat betreft de doorontwikkeling, wordt het geschikt gemaakt voor het opsporen van terroristische en gewelddadige content.

Één van gebruikte technieken is om een hash te genereren van het ongewenste beeldmateriaal, dit kan echter, zeldzaam, een hash collision opleveren. Wat er voor zorgt dat het onterecht wordt geflagged.

[Reactie gewijzigd door THETCR op 22 juli 2024 13:17]

Een onterechte match met een hash van een foto is volgens mij alleen theoretisch. Dus ik betwijfel of een account wel geblokkeerd kan worden door onschuldige eigen gemaakte foto's, wat door sommigen beweerd wordt.
Hash collisions zijn niet alleen theoretisch, het hangt er maar net vanaf welk cryptografisch algoritme je gebruikt en wat je input is.

Het is ook één van de redenen waarom MD5 niet meer veilig wordt geacht.

Hoe in meer sequenties bits random worden geshift en hoe gevarieerder de input wordt samen gesteld, hoe minder kans op een collision. Echter is de kans nooit volledig "0".
En sluit anders een zakelijk account af, want die wordt niet gecontroleerd.
Ik weet niet wat een zakelijk account kost, maar wordt deze niet gecontroleerd? Dat weet je zeker?
dat komt voorbij in die podcast.
Alleen mis ik een beetje een verdieping waarom bedrijven zoals Microsoft hier zo fel op zijn.
Ik gok geld/kosten, in het artikel spreken ze over 180.000 MS accounts als een handmatige controle een uurtje à € 50 kost hebben we het al over € 10 miljoen, dat is natuurlijk peanuts voor MS, maar als Google tientallen miljoenen accounts sluit..

Daarnaast bestaat het risico dat hetzelfde gebeurt als bij verkeersboetes: iemand zet een standaard bezwaarschrift/scriptje online, waardoor we ineens allemaal die € 9 adminimstratie kosten moeten gaan betalen. Begrijp me niet verkeerd, iedereen heeft het recht op bezwaar maken, maar er wordt vaker mis- dan gebruik van gemaakt volgens mij. Als een bedrijf dan juridisch niet verplicht is mee te werken is de keuze snel en makkelijk gemaakt.

En sowieso in deze tijd is een klant gewoon een melkkoe - één van de miljoenen/miljarden, er is geen enkele persoonlijke band met de aanbieder.
Mijn emailadres staat geregistreerd bij talloze instanties en diensten. Als mijn email geblokkeerd wordt dan sta ik echt met lege handen. Zie dan maar eens al je abonnementen te wijzigen naar een ander mailadres.

De bestanden op google drive zijn te auto-backuppen naar mijn synology. Mail en foto's?
Dat is de reden dat ik sinds 2008 mail gebruik onder een eigen domein. Sinds die tijd ben ik regelmatig van mail provider gewisseld, maar altijd mijn bestaande adres meegenomen. Dus al zou mijn huidige provider, Google, mijn account blokkeren, dan is mijn mail adres nog steeds hetzelfde.
Mijn emailadres staat geregistreerd bij talloze instanties en diensten. Als mijn email geblokkeerd wordt dan sta ik echt met lege handen. Zie dan maar eens al je abonnementen te wijzigen naar een ander mailadres.

De bestanden op google drive zijn te auto-backuppen naar mijn synology. Mail en foto's?
Google Takeout kan beiden voor je exporten uit je Google account. In het geval van je mail krijg je volgens mij een mbox bestand dat je kan importeren in een andere mailclient/provider. In het geval van foto's krijg je al je foto's, maar de datum etc zit wel in een apart exif-bestand. Je zult dat dus moeten mergen met een tool of programmeer scriptje.
Dat is een van de redenen waarom ik Google Apps gebruik (E-mail van Google met eigen DNS naam, dus pietje@puk.nl). Zo kan ik wel Gmail gebruiken maar bij gezeur is het een DNS record omzetten en kan ik een willekeurige andere mailprovider nemen. De domeinnamen zijn en blijven zo lang ik betaal, van mij.
Helaas, ondanks dat ik weinig mogelijkheden zie om mijn data/aankopen terug te krijgen heb ik me er in moeten berusten, ik wil door....

Het enige wat we kunnen doen ik elkaar op de risico's van cloud-storage wijzen: Daarom ook dit topic Microsoft account vergrendeld / geblokkeerd op GoT.

Helaas heeft Microsoft nog niemand willen helpen die zich in in het topic heeft gemeld.

p.s. Let er ook op dat een accountlock ook betekend (in het geval als dit een ouderaccount is) dat je niet meer bij family setting kan komen om juist je kinderen online te beschermen. In mijn geval kwam het er op neer dat ik ook voor mijn kinderen nieuwe accounts heb mogen maken. Ik had in de bewuste periode net mijn zoon beperkt in toegang i.v.m. een toetsweek ook school.

Leve de vooruitgang!

[Reactie gewijzigd door Bullet NL op 22 juli 2024 13:17]

Dit bericht komt net op tijd. Ga vandaag mijn Xbox aansluiten. En was al van plan om mijn oude vertrouwde account te gebruiken. Maar daar maak ik nu maar een eigen account voor aan. En zoveel mogelijk op disk kopen(ook al verkoop ik ze niet).


In ieder geval bedankt voor het delen van je ervaring en pijn.
En zoveel mogelijk op disk kopen(ook al verkoop ik ze niet).
Ik sta er nu pas bij stil, maar dit is inderdaad ook een argument om games vooral op disk te kopen. Het is het ultieme bewijs dat je die games gewoon niet bezit als je ze digitaal koopt, maar ze enkel leent van een bedrijf, soms voor oneindige duur, soms tot de DRM servers niet werken, en soms dus als je account geblokkeerd wordt. Fysiek is ook niet onschendbaar, maar biedt in dit soort gevallen significante voordelen. Nare ontwikkeling dan ook die digital only consoles dus.

Los van dat het soms goedkoper is, is het ook om dit soort redenen inderdaad wijs om games toch waar het kan fysiek te kopen.

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 13:17]

Hangt er vanaf natuurlijk. Als je bij gog.com je games koopt, kan je de hele installer v.d game downloaden zonder dat daar DRM in zit. Zelfs alle game patches die verschijnen voor je titel kan je los downloaden in een zipje en dus je eigen offline DRM-loze backups hebben voor als de winkel een keer offline gaat.

Bij steam is het altijd de mythe geweest dat ze een DRM nuke knop hebben mocht het ooit een keer misgaan bij Steam, maar dat is zo idealistish dat geloof ik niet :)
Hangt er vanaf natuurlijk. Als je bij gog.com je games koopt, kan je de hele installer v.d game downloaden zonder dat daar DRM in zit. Zelfs alle game patches die verschijnen voor je titel kan je los downloaden in een zipje en dus je eigen offline DRM-loze backups hebben voor als de winkel een keer offline gaat.
Jep, daar heb je natuurlijk 100% gelijk in.

Ook met steam is het inderdaad afvragen wat er nu echt gebeurt mocht het helemaal verkeerd gaan bij Valve. Beloftes blijken nu eenmaal niet zoveel waard meer jammer genoeg.
Dit is inderdaad een goed punt, maar ik ben bang dat het een eindige zaak is. Ik durf er m'n hand voor in het vuur te steken dat de volgende generatie consoles geen disk drive meer zullen hebben, waardoor je dus wel vast zit aan die online aankopen. Extreem kwalijk dat grote bedrijven als Microsoft niet gewoon fatsoenlijke support hierop geven, met name omdat ze je dus keihard die kant op duwen.
Een ding dat ik mis in dit verhaal.. Waar is de discussie over zero-knowledge cloud storage? En waar zijn de diensten die dit aanbieden uberhaupt?

Met andere woorden: End to End Encryptie maar dan voor cloud opslag, niet onderweg zoals Signal en Whatsapp dit doen. Met die diensten vinden we dat al heel normaal, maar met OneDrive/Google Drive enz accepteren we het nog steeds dat die bij al onze data kunnen.

Er zijn dan wel tools als Cryptomator maar soms worden mensen zelfs geblockt voor het gebruik van deze tools. En het is een stuk onhandiger in het gebruik.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:17]

Seafile had deze mogelijkheid (als je je library beveiligde met een wachtwoord), maar ze zijn jammer genoeg gestopt met zelf storage aan te bieden. Je kan nu enkel nog je eigen Seafile server hosten...

Geen idee of hier alternatieven voor zijn.
Ja ik heb ook een tijdje self hosted seafile gebruikt. Maar dit heeft echter bepaalde zwakheden waar nooit wat mee gedaan is: https://github.com/haiwen/seafile/issues/350

Met name het hergebruiken van IVs is een erg stomme fout. En de makers ervan waren nogal laatdunkend in de discussie hierover. Dat geeft weinig vertrouwen. Dit is echt een typisch voorbeeld van 'bouw niet je eigen crypto'.

Uiteindelijk was ik gestopt met een eigen mailserver en naar O365 overgegaan en nu gebruik ik maar OneDrive met Cryptomator er overheen (voor de dingen die prive zijn, een hoop is gewoon publiek verkrijgbaar spul dat ik gewoon handig bij elkaar wou hebben).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:17]

Oh, hier was ik niet van op de hoogte. Het feit dat ze pas in gang schoten toen er met CVE's gesmeten werd is nogal teleurstellend, inderdaad.
Box zegt dit aan te bieden: https://support.box.com/h...33-Data-Encryption-at-Box

Alleen heb ik weinig vertrouwen in de privacy die een Amerikaanse cloudopslagdienst biedt.
IK heb een paar jaar geleden gewerkt bij de helpdesk van Microsoft op de T2 afdeling van de technische dienst, en ik kan bevestigen dat de afdeling voor accounts voor de agents en klanten niet bereikbaar is via chat en telefoon.
De enige mogelijkheid is inderdaad het formulier en wij als agents waren het er ook niet mee eens.

De banter, het gescheld en abuse wat wij over ons heen kregen hiervoor was insane maar ook begrijpelijk.
Mensen waren hun foto's, documenten e.d kwijt zonder dat microsoft een reden opgaf.

Ik ben van mening dat dit vele maten beter kan en op z'n minst een gegronde en duidelijke reden kunnen geven waarom een account geblokkeerd is.
Interessant, wat kan de reden zijn dat Microsoft niet laat weten wat de reden van blokkade is? Dat zou veel speculaties voorkomen.

Nu kan de indruk ontstaan dat iedereen het risico loopt dat z'n account onterecht geblokkeerd kan worden. Dat klinkt zo absurd dat ik denk/hoop dat dat niet waar is.
Anoniem: 401186 @Franckey30 juni 2021 03:56
^+1

Precies en daarom heb ik na het lezen van dit artikel voor de zekerheid toch maar even mijn Foto's die op Onedrive staan naar mijn PC overgeheveld!
Ik heb geen idee wat er de reden is hiervoor, we hadden verder ook niet echt contact met andere afdelingen binnen microsoft, alles ging via een business unit manager uiteraard en alleen de cijfers waren belangrijk.

Dit wil niet zeggen dat microsoft het niks interesseert, maar hoe ze accounts blokkeerden en nog steeds doen, vind ik persoonlijk een beetje dodgy.
Het is ook ontzettend krom, ze vragen namelijk geregeld of je niet alles in de cloud wilt zetten om zo schijfruimte op je telefoon te beperken.

Verder is al uit eerdere verhalen gebleken hoe gevoelig die (semi-) automatische algoritmes zijn. TransIP is daarom niet zolang geleden gestopt met één partij en heeft om verbeteringen gevraagd. De andere techbedrijven gaan er voorlopig mee door.

Over het stuk van de juridische voorwaarden kan ik ontzettend kwaad worden. Waarom mag een techbedrijf bijvoorbeeld al hun diensten op één hoop gooien? Vervelend dat er iets misging in je OneDrive, maar wat heeft dat met je Xbox account te maken of de aankoop van producten? Die dingen staan los van de overtreding.

Als ik mijn rijbewijs kwijt raak, dan zou ik dus ook niet meer de weg op mogen te voet of überhaupt in een auto mogen stappen (niet om te rijden)?

Nee, techbedrijven moeten hiervoor worden aangepakt. Apple en Dropbox worden helaas niet genoemd in het artikel, maar ik dacht wel dat zij er beter mee omgingen omdat je daar wel eerder iemand te pakken krijgt, al kan ik het mis hebben.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 13:17]

Met betrekking tot je opmerking over het kwijtraken van je rijbewijs.... Dat werkt exact hetzelfde als deze gecombineerde diensten van Microsoft. Is je account bij Microsoft geblokkeerd, dan kun je ook niet meer bij je XBox, Office365, OneDrive.

Voor je rijbewijs geldt precies hetzelfde. Overal waar je een rijbewijs voor nodig hebt, mag je niet meer besturen. Dus geen auto meer besturen, geen motor, vrachtwagen, bus, brommer. Fiets dan wel weer want daar heb je geen rijbewijs voor nodig.

Het zou pas vreemd zijn als jij als bijvoorbeeld trein machinist met een vliegbrevet je rijbewijs kwijtraakt en daardoor ook geen vliegtuig meer mag besturen of beroepsmatig de trein van station A naar station B mag rijden als je in rijbewijs wordt ingevorderd door de politie.

Verder ben ik het helemaal met je eens. Die diensten zouden losgekoppeld moeten worden bij de aanbieder. Een verkeerde foto op OneDrive zou er niet voor moeten zorgen dat je niet meer op je XBox kunt gamen of niet meer kunt inloggen op je Windows 10 PC.

Is er al een topic op Tweakers waarin besproken wordt hoe je eea kan spreiden inclusief handig links naar sites van hoe je eea kunt opzetten om het zelf in beheer te hebben ?

Holland Casino had vroeg al zo'n reclame spot: Speltip 12: spreid je kansen !!!
Verder ben ik het helemaal met je eens. Die diensten zouden losgekoppeld moeten worden bij de aanbieder. Een verkeerde foto op OneDrive zou er niet voor moeten zorgen dat je niet meer op je XBox kunt gamen of niet meer kunt inloggen op je Windows 10 PC.
Waarom loskoppelen, je kiest er toch zelf voor om al die diensten bij één en dezelfde partij af te nemen? Niemand dwingt je dat te doen. Bedrijven stimuleren je wel door korting te geven maar dat is een beetje een sigaar uit eigen doos want je bent vrijwel volledig afhankelijk van zo'n partij als je daar in mee gaat.

Wat Bullet NL doet, meerdere accounts voor verschillende diensten bij dezelfde partij, is ook een optie maar dan kun je net zo goed je kansen spreiden en verschillende diensten van verschillende aanbieders gebruiken (per saldo heb je dan evenveel accounts). Overigens kan ik er met mijn verstand niet bij dat iemand, na zo te zijn behandeld door Microsoft, hen weer doodleuk gaat belonen door hun diensten te blijven gebruiken 8)7
Ik gebruik altijd zelf Android, want ik vind iphones kwa OS niks voor mij. Maar ik had sinds 2011 wel een apple ID want soms kwam ik bij bedrijven waarbij ik geen keuze kreeg tusen Android of Iphone.

Enfin. Ik had vorig jaar weer sinds 2015 een zakelijke iphone, apple ID ingevuld. Geblokeerd?
Met Apple gebeld en de conclusie was dat mijn account geblokeerd was omdat er een grote schuld op stond. Pardon ? Ik heb nooit en te nimmer een betaalmiddel (creditcard,paypal of otherwise) gekoppeld aan dat Apple ID. Ik kon alleen gratis apps downloaden en dat was prima, want ik had alleen de RSA app nodig of Outlook en that's it op die telefoon. Dus hoe kan ik een schuld hebben opgelopen ? Hoezo werd ik daar nooit over gebeld? Of gemailed ? Het e-mail address wat gekoppeld staat was los van m`n Apple ID immers. Geen antwoorden.

Dus mocht ik maar een nieuwe Apple ID aanmaken. Dus ja, bij zelfs Apple kunnen zulke vage dingen ook gebeuren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.