WhatsApp krijgt deze maand instelling om 'nu online'-status te verbergen

WhatsApp krijgt deze maand meerdere nieuwe privacyfuncties, waaronder de mogelijkheid om de 'nu online'-status te verbergen. Daarnaast kunnen gebruikers straks niet zomaar screenshots maken bij View Once-afbeeldingen en kunnen gebruikers groepsgesprekken stilletjes verlaten.

Gebruikers kunnen met de update kiezen aan wie ze de 'nu online'-status tonen, zegt Mark Zuckerberg op Facebook. Het verbergen van de 'laatst gezien'-status was al mogelijk, maar andere gebruikers zagen dan nog wel of iemand wel of niet actief was op WhatsApp. Volgens onder meer The Guardian kunnen gebruikers er straks voor kiezen dat iedereen de 'nu online'-status kan zien, of alleen bepaalde gebruikers, of niemand.

Dat WhatsApp het mogelijk wilde maken om de 'nu online'-status te verbergen, was al bekend. Via WABetaInfo was het ook bekend dat WhatsApp aan een functie werkt waarmee gebruikers groepsgesprekken kunnen verlaten zonder dat alle gebruikers hier een bericht over krijgen. WhatsApp zegt dat er deze maand een update verschijnt die dit mogelijk moet maken. De beheerders krijgen nog wel het bericht dat een gebruiker de groep heeft verlaten.

De derde privacyfunctie heeft met de View Once-afbeeldingen te maken. Met deze functie kunnen gebruikers afbeeldingen en video's naar anderen sturen, die eenmalig geopend kunnen worden. Deze bestanden worden na het openen verwijderd en worden niet in de galerij van de ontvanger opgeslagen.

Gebruikers kunnen bij het openen van een dergelijke afbeelding of video echter nog wel screenshots maken. WhatsApp wil dit met een update die 'binnenkort' verschijnt blokkeren. Het maken van screenshots blijft dan nog wel mogelijk voor bijvoorbeeld geroote telefoons.

WhatsApp krijgt nieuwe privacyfuncties, waaronder het verbergen van de 'nu online'-status

Door Hayte Hugo

Redacteur

09-08-2022 • 12:57

115

Submitter: molens

Reacties (112)

112
107
44
6
0
44
Wijzig sortering
De meest belangrijke zaken die ik aan Whatapp vind worden straks niet meer mogelijk...
Het verwijderen van berichten ( ook van de tegenpartij ) en nu geen screenshot meer kunnen maken.
Vind ik zelf toch wel balen, mede om dat ik vaak met mensen te maken heb , zo als werkgever die alles maar ontkennen
Ik maak nu altijd snel even een screenshot van als ik hun wat vraagt.
gebeurd me te vaak dat ze zeggen , heb nooit een bericht gehad of dat heb ik nooit gezegd of geschreven
Zelfs als er blauwe vinkjes staan.
Ik vind dit soort dingen juist wel belangrijk dat ik daar zelf de controle over kan behouden
En niet als iemand wat schrijft dat die het na het schrijven nog weg kunt halen.
Want dan kan iemand je gewoon beledigen of bedreigen , en na dat de blauwe vinkjes gezet zijn , dan maar even snel het bericht weg halen ..

Ik vind het nu veel meer te beschermd worden tegen over de fout willende

Zou graag eens willen zien dat er een melding komt als berichten langer dan een dag niet gelezen zijn.
Want na hoor je vaak mensen klagen dat pas na weken maanden hun bericht gelezen word.
dan vaak van ja was even in slaap gevallen ..... lees je bericht nu pas.
Met een melding geven dat bericht X nog niet gelezen is kan je dit soort onzin dingen ook weg halen.
Vaak lezen ze snel je bericht wel...... want ja ze lezen alles maar antwoorden terug is dan weer snel "vergeten"

[Reactie gewijzigd door ravw op 22 juli 2024 16:07]

Jij hebt geen whatsapp features nodig maar een nieuwe baan.
Hoewel waar, wat ik hierboven lees komt vaker voor dat ik zou willen weten.

Best triest, maar het is niet anders en wat jij zegt is eventueel een optie, alleen is het gras niet altijd groener aan de overkant.
Best triest, maar het is niet anders en wat jij zegt is eventueel een optie, alleen is het gras niet altijd groener aan de overkant.
Nee, dat wordt het helaas pas als we leren dit soort gedrag niet te normaliseren. Het is niet mijn bedoeling om een preek te geven aan de slachtoffers van dit soort onzin, maar het is misschien wel verstandig om dit niet (ongestraft) te laten gebeuren.

Instant messaging is in sommige opzichten een zegen, maar we zien ook veel sociale uitdagingen ontstaan als we er niet een fatsoenlijke gedragscode aan kunnen koppelen.

Uiteindelijk komt het vanzelf wel, op het moment dat mensen beseffen dat ze er klaar mee zijn om zo behandeld te worden.
Of je stelt als bedrijf de regel in dat WhatsApp gebruikt mag worden als aanvulling op bestaande communicatie, maar geen vervanger is van formele communicatie. Even een appje dat je in de file staat en later bij de vergadering bent is prima, maar ik accepteer zelf niet dat werknemers zich bijvoorbeeld ziekmelden, of belangrijke werkafspraken (over verlof of werkroosters) maken via WhatsApp. Als het belangrijk is dan BEL JE en dan voeren we een écht gesprek. Een bevestiging van een afspraak kan via e-mail. Dan hebben we beiden bewijs.
maar ik accepteer zelf niet dat werknemers zich bijvoorbeeld ziek melden, of belangrijke werkafspraken (over verlof of werkroosters) maken via WhatsApp.
Ik heb zoveel bedrijven gezien die zelf het invoeren dat men zich via WA ziek meld, dingen afspreken en ga zo door.

Ze behandelen WA als een soort van email tegenwoordig, erger nog ik heb zelfs paar voorbeelden gezien waarbij bedrijven DISCORD gebruiken om zaken te bespreken en dergelijke.

Persoonlijk vind ik dat er een grens moet zijn tussen werk en privé, probleem met de voorbeelden die ik noemde is dat die grens dan ook daar meteen weg is erdoor.
Instant messaging is in sommige opzichten een zegen
Ik zie het als een vloek sinds dag 1.

Toen dingen als ICQ of Skype door de meesten vooral op PC gebruikt werden, was de mentaliteit ook anders.

Hetzelfde met SMS op een telefoon, in 99% van de gevallen was het prima als ik paar uur later er wat mee deed.

Instant message apps als WA zijn een vloek in mijn ogen, omdat ze veel mensen verkeerde gewoontes hebben geleerd.

"Iedereen heeft een smartphone" en "iedereen heeft altijd internet erop" en zo niet "iedereen kan het zich veroorloven", het is een probleem dat een deel van de maatschappij zelf heeft gecreëerd, en dit werd alleen maar erger toen bedrijven er ook gebruik van gingen maken.
Uiteindelijk komt het vanzelf wel, op het moment dat mensen beseffen dat ze er klaar mee zijn om zo behandeld te worden.
In bepaalde landen misschien, maar de mentaliteit van de meeste mensen in nederland is anders en dus gaat deze ellende vrolijk door.

100 mensen gaan klagen, maar slechts 1 of 2 staan op, worden genegeerd want het zijn er zo weinig en de wereld draait gewoon verder door.

Het beste oplossing is als men dit soort dingen gewoon niet bedenkt. Maar dat gebeurt niet natuurlijk.
idd.
Want dankzij deze aanpassing lijkt 'what's app' dus meer op 'met elkaar praten' ("dat heb ik nooit gezegd") en als dat dus niet kan, dan is helpt een ander systeem ook niet meer.
Je zegt dat je graag "zelf de controle houdt" (parafrase).

Dat heb ik dus ook met mijn 'online'-status. Ik heb helaas geen werktelefoon en mijn privénummer is helaas bekend bij sommige collega's die dan de noodzaak voelen in de avond iets te appen.

Ik heb helemaal geen zin om dan als 'online' gezien te worden en wil gewoon ongegeneerd dat bericht kunnen negeren. Niet dat ik de moeite überhaupt nog moet nemen om te zeggen: "het was na werktijd / het is mijn privénummer (dus je hebt geen recht op directe reactie) etc." Dan voel je je altijd nog bezwaard of in de verdediging.

En als je echt zo'n wantrouwende relatie hebt met een formeel contact zoals een werkgever kun je altijd nog foto's maken of op een andere manier screenshots maken.
Ik negeer het gewoon ongegeneerd met laatst gezien én blauwe vinkjes aan, hoor. Ik open het zelfs nog eens bewust zodat m'n telefoon niet om de zoveel tijd een pop-up laat zien.

Niet dat ik het niet eens ben met deze functionaliteit, maar het niet kunnen nemen van screenshots e.d. zaken vind ik zelf ook kwalijk. Het geeft naar mijn mening inderdaad meer macht aan fout-willenden. Je dient in principe gewoon zelf stil te staan bij wat je stuurt. Zelf gebruik ik dan ook features niet zoals eenmalig kijkbare foto's enz.

Ik vind het ook enorm irritant hoe je b.v. geen screenshots meer kunt nemen van zaken als Netflix. Je kunt niet meer even een leuk pauzemomentje screenshotten of een screenshotje naar iemand sturen van "Hey, dit is X of Y" of wat dan ook. Dat is gewoon strontvervelend. Daarnaast zijn er ook veel bugs waarbij je een ander soort recording of stream doet met een streampje ernaast, maar je daardoor zwart beeld krijgt. Ook gaat het beeld uit met veel calibratiesoftware, waarbij je mogelijk júist dat beeld wil zien. Ook veroorzaakt het soms gewoon een zwart beeld waardoor je het venster even moet verslepen om het beeld terug te krijgen, dat soort zaken.

Om dingen maar éénmalig te tonen e.d. zijn apps als snapchat gemaakt. Deze specialiseren er zelfs in om te zorgen dat het erg veel lastiger is om dat soort dingen alsnog op te nemen.

Bij Whatsapp heb je bijvoorbeeld GBWhatsapp, waarbij al dat soort dingen tóch wel worden opgeslagen, dus kwaadwillenden kunnen dit tóch alsnog wel doen. Je naait met dat soort blokkerende features vaak enkel de goedwilligen. Kwaadwillenden vinden er altijd wel manieren omheen.
Feitelijk is het nu juist een berichtenbak omdat men niet altijd meteen antwoord wil of kan, geven. Als iemand een direct antwoord nodig heeft dan dient deze daarom te vragen (en bij voorkeur dan niet via hetzelfde 'post message and async response' systeem).

Of het nu een werk-telefoon of prive-telefoon betreft. Dat maakt niet uit.
Anoniem: 411179 @ravw9 augustus 2022 14:22
Zou graag eens willen zien dat er een melding komt als berichten langer dan een dag niet gelezen zijn.
Dat vind ik net niet. Mensen moeten het juiste communicatiemiddel voor de juiste urgentie leren gebruiken.
Als je snel reactie nodig hebt, is een Whatsappberichtje het foute communicatiemiddel.

Berichtjes zijn er om een boodschap te sturen die door de ontvanger gelezen kan worden wanneer die er tijd en goesting voor heeft.

Het laatste waarop ik zit te wachten, is een melding voor de verzender wanneer ik iets nog niet gelezen heb. Die leesbevestigingen zorgen nu al vaak voor een verkeerde mentaliteit op het werk. Dat ik tijd heb om iets te lezen, wil niet zeggen dat ik ook tijd heb om te antwoorden, je weet immers op voorhand niet wat er verwacht wordt.
Het verwijderen van berichten ( ook van de tegenpartij ) en nu geen screenshot meer kunnen maken.
Vind ik zelf toch wel balen,...
Een werk-communicatiemiddel (en in het verlengde daarvan een bedrijfscultuur) waar gebruik wordt gemaakt van berichten die zichzelf weer wissen, lijkt me ten allen tijde te mijden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 16:07]

Normaal wordt Whatsapp juist gebruikt voor zaken waar men redelijk snel antwoord op wil hebben. De blauwe vinkjes zijn heel handig om te weten of het berichtje gelezen is. Het lukt mij ook niet altijd om binnen een aantal uur een antwoord te sturen, maar dan stuur ik wel even een berichtje dat ik het uit zal zoeken en wanneer men een antwoord kan verwachten.

Het weghalen van berichtjes zal minimaal uitgeschakeld moeten worden, zodat je er ook zeker van kan zijn dat jouw berichten bij de ander blijven staan. Je eigen berichten moet je natuurlijk wel een tijdje kunnen verwijderen. Iedereen stuurt wel eens een bericht in een groep ipv persoonlijk, of naar de verkeerde persoon.

Dat de online-status uitgeschakeld kan worden is prima. Dat is gewoon een privé kwestie.
Normaal wordt Whatsapp juist gebruikt voor zaken waar men redelijk snel antwoord op wil hebben. De blauwe vinkjes zijn heel handig om te weten of het berichtje gelezen is.
Gevaarlijke aanname die je daar doet. Het wordt vaak daarvoor gebruikt misbruikt ja. Als het écht dringend is, dan bel je diegene toch?
@Anoniem: 411179
Als het dringend is, dan bel je. Als het minder haast heeft stuur je een appje, als het nog minder haast heeft stuur je een mailtje.
In mijn omgeving wordt de bovenstaande regel algemeen gehanteerd (althans voor vragen). Mijn omgeving is best uitgebreid en internationaal. Even bellen met New Zeeland, Korea of de VS is vanwege de tijdsverschillen niet altijd mogelijk of wenselijk.
Naast de vragen wordt whatsapp natuurlijk ook druk gebruikt voor allerhande memes en andere onzin. Daar reageer ik nooit op, maar dat wordt ook niet verwacht.

Ik weet niet hoe jullie met Whatsapp en Signal omgaan, maar de aanname dat je binnen een dag of hooguit twee een berichtje terugkrijgt lijkt in mijn omgeving over het algemeen goed gerespecteerd te worden.
Op vakantie lees ik lang niet alle berichten. Dan zien ze aan de grijze vinkjes vanzelf dat ik het bericht niet gelezen heb. De notificaties zet ik vaak (en zeker in de vakantie) uit.
Dit is inderdaad de ideale situatie, en ook hoe ik die hanteer.
Maar ik vrees dat jij niet met mensen werkt die jonger zijn dan pak en beet 25.
Want als je daarmee appt, en je reageert niet binnen afzienbare tijd (zeg een uur) dan krijg je het te horen.
Ook is die generatie te beroerd om te bellen als het dringend is, want ze zijn bang dat ze niet uit hun woorden komen aan de telefoon en hun kop eraf gebeten wordt.
Kortom, ben het helemaal met je eens, maar is wel een generatie ding.
Ik ben bepaald geen 25 meer maar ik snap heel goed de afkeer van bellen.

Als ik bel dan moet jij nu reageren, of dat nu uitkomt of niet. En misschien vind ik het wel dringend maar jij niet want jij hebt iets dat nóg dringender is. Daarom vind ik het onbeleefd om mensen te bellen als het niet echt heel dringend is. Bij tekst kunnen beide kanten meebeslissen over de prioriteit.

Omdat je direct moet reageren heb je geen tijd om zorgvuldige te formuleren of research te doen. Dan wordt er al snel een beetje wollig omheen gepraat waardoor de belangrijke details en nuances wegvallen.

Dan hebben we het nog niet gehad over de kleine verstoringen als dat je niet je huidige klus kan afronden voor je op de vraag van een collega reageert. De telefoon gaat dus je moet alles onmiddelijk uit je handen laten allen en hopen dat je na afloop nog weet waar je was. Als je met meerdere mensen een kantoor deelt wordt je ook door de telefoons van je collega's gestoord. Om het maar niet te hebben over de lolbroeken die 1 minuut voor je lunch bellen omdat je dan wel tijd voor ze zal hebben.

Doe mij maar een tekstbericht, dat gaat veel makkelijker naast en tussen andere activiteiten zonder alles in de war te gooien.
Ik weet nog dat ik op kantoor werkte, als iets dringend was liep ik gewoon langs. Of ik belde als het een pand verderop was (Chinese walls).
Bellen naar Londen werkte sowieso nooit, die namen nooit op.
Tegenwoordig is er jabber, mail, telefoon, WhatsApp (officieel niet toegestaan), het is altijd maar weer afwachten welke de ander in de gaten houdt.. ik vind het wel zo fijn om gebeld te worden, maar ben inmiddels wel al bijna 40..
Mijn kinderen vallen nog net in de klasse onder de 25. Die heb ik deels zelf opgevoed en die gaan wel mee in "mijn" manier van appen. De meeste mensen waarmee ik communiceer zijn zeker ouder. Onder jongeren merk ik wel wat minder geduld. Echt commentaar krijg ik zelden. Er komt wel eens een extra vraagteken, maar dat is meestal omdat het antwoord inderdaad snel nodig is.
Normaal wordt Whatsapp juist gebruikt voor zaken waar men redelijk snel antwoord op wil hebben
Nee. WA is een 'post message and async response' systeem.
Geen enkele garantie antwoord meteen volgt dus. Alleen dat je messages kan posten ook al is de ontvanger niet zelf on-line. En ook zegt WA dat de ontvanger on-line is. Wie zegt dan dat deze niet met een ander bericht bezig is? Of alleen kan lezen (omdat zijn/haar handen ergens anders mee bezig zijn bijv.?
Ik weet wat Whatsapp is en dat een (snel) antwoord nooit gegarandeerd is, maar dat is wat anders dan waarvoor ik (en veel anderen) Whatsapp (en Signal) voor gebruiken.

Dat de ontvanger niet online hoeft te zijn is juist een groot voordeel. Je kan daardoor iemand een berichtje sturen zonder die persoon bij zijn bezigheden of in zijn slaap te storen en een antwoord krijgen wanneer je zelf niet gestoord wilt worden. Heerlijk om iemand gewoon een vraag of berichtje te sturen zonder na te denken over tijdzones of vergaderingen.

Om niet continu gestoord te worden heb ik als meldingsgeluidjes "Stil", maar ik zet de meldingen ook wel eens een tijdje helemaal uit.
Anoniem: 411179 @WillySis9 augustus 2022 15:30
Ik weet dat dat tegenwoordig de vaak de verwachting is inderdaad, helaas...
Men verwacht dat je continu je Smartphone bij hebt en snel reageert als je iets gelezen hebt.

Ik probeer dan ook zoveel mogelijk niet per ongeluk op die notificaties te tikken om het blauwe vinkje te vermijden.
Anoniem: 411179 @ravw9 augustus 2022 15:10
Wacht, ik reageer op je stelling "...langer dan een dag niet gelezen zijn." en jij geeft voorbeelden over (maanden) niet reageren in de meest uiteenlopende contexten.

Het punt is dat je op voorhand niet weet of je gelegen belt/smst/...
Via de telefoon kan ik absoluut snel zeggen "sorry, het past nu even niet", of ik neem niet op als ik daar niet toe in staat ben.
Via sms/Whatsapp weet je ook niet of iemand in de gelegenheid is om op jou te antwoorden. Dat kan omwille van tijdsgebrek zijn, of omdat je nog moet nadenken over je reactie. Dat moet je als verzender op voorhand weten. Als het dringend is, stuur je geen geschreven bericht.

Als iemand me belt, doe ik meer moeite om ook effectief op te nemen. Omdat de kans groot is dat het relatief dringend is. Als ik een sms/Whatsapp krijg, laat ik mijn telefoon veel vaker liggen, ik kijk wanneer ik daar tijd / zin voor heb.

Ik heb het uiteraard niet over maandenlang niets van je laten horen, daar ging het niet over...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 16:07]

Anoniem: 411179 @ravw9 augustus 2022 15:25
Maar ik check van dan ook dubbel, even naar facebook pro gaan van die persoon , die heeft dan 2 a 3 leuke dingen geplaatst op FB , terwijl jou bericht dus langer staat te wachten.
Dat vind ik het schoolvoorbeeld van een erg toxisch verwachtingspatroon.

Ik like op m'n laptop iets op Facebook, en iemand die me net een bericht gestuurd heeft naar mijn Smartphone denkt te weten dat ik dus ook zijn bericht gelezen moet hebben, en vindt het vervolgens niet kunnen dat ik niet eerst op dat bericht reageer?

Ik pleit niet voor de 80's communicatie, maar dit is toch ook niet gezond...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 16:07]

Je kunt ook overstappen op SMS als je bang bent dat mensen hun berichten verwijderen. Dat iemand je bericht gelezen heeft, geeft natuurlijk geen recht op een berichtje terug. Dat is volledig de keuze van de ontvanger van jouw bericht.

Of de handelswijze ethisch is, is natuurlijk maar de vraag. Een bericht niet ontvangen op WhatsApp is onwaarschijnlijk en een zwak excuus om niet te reageren. Dan nog: het is geen recht om een bericht terug te krijgen.

Dat gezegd hebbende vraag ik me af of je zo maar screenshots mag maken. Communicatie zou je als vertrouwelijk kunnen beschouwen als dit 1 op 1 is, en is het verboden heimelijk gesprekken op te nemen. Of dat ook voor WhatsApp gesprekken geldt durf ik niet te zeggen.

[Reactie gewijzigd door D3F op 22 juli 2024 16:07]

Het gaat hier specifiek over de "eenmaal weergeven" foto's. Dat je daar geen screenshot van mag maken kan ik me wel voorstellen, want stel je voor je staat ineens met je leuter op het internet (vraag me af waar zo'n functie anders in godsnaam goed voor kan zijn, maar dat is een andere discussie). Een screenshot van en bericht kan je denk ik onmogelijk verdedigen, omdat je met het versturen ervan immers altijd een kopie van de inhoud op beide toestellen plaatst. In het verleden is schriftelijke communicatie via WA al eens gelijk getrokken met emails door een rechtbank, en mag je een afdruk ervan dus legaal als schriftelijk bewijs gebruiken.

Hoe dat zit in het grijze gebiedje van binnenkort 2.5 dag waarin je je geschreven bericht weer in kan trekken zal iemand zich nog eens goed over moeten bedenken.
Als je zelf deelneemt aan het gesprek mag je opnames maken. Mocht het tot een rechtzaak komen waarin je dit ‘bewijs’ inbrengt dan geeft dit wel weer grond tot ontslag wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Wil je er toch al weg dan is het een methode
Geldt uiteraard ook voor whatsapp gesprekken.
Je kan uiteraard ook altijd nog een foto maken met een tweede telefoon, daar kan whatsapp niets tegen doen
Het is niet verboden , maar kan wel als steun dienen bij een rechtszaak.
Het zal niet echt als bewijs mee genomen worden , maar kan wel degelijk bewijs dat wel rechtvaardig is ondersteunen , en dat maakt je als persoon toch sterker.
Persoonlijk vind ik het de grootste onzin .. dat je geen gesprekken mag opnemen , en dat je niet zo maar screenshots mag maken.
tenslotte behoud je werkgever ook een dossier over jou bij , waar van ik weet dat daar ook dingen in zitten die onjuist zijn.
En als hun het mogen dan mag ik ook een eigen dossiertje van hun bij gaan houden.
jobcoach van mij werk behoort elke week te komen , en ook te kijken naar de goede punten.
Ik heb zelfs schrijven van hem via Whatsapp/ mail dat hij zelf zegt dat hij maanden en jaren niet geweest is.
en zich behoorlijk negatief uitlaat over de directie ...
Dit ontkent hij altijd ... want zo zijn er geschreven stukken van mij weer een vervolg gesprek over loonindeling herberekend zou worden , onjuist groep.
Maar dan 2 maanden later zeggen dat ze me op de hoogte gesteld hebben dat mijn loon goed was.. ( bewijzen zeggen anders ) maar hij blijft volhouden dat alles is afgehandeld ...... Nooit meer een vervolg gesprek gehad.
Als ik daar over door vraagt word hij boos want er zouden nooit meer gevolg gesprekken zijn afgesproken. ( chat Whatapp bewijs toch het tegendeel)
En daarom wil ik niet dat de tegenpartij dus deze berichten weg kan halen
Dat kan met mail ook niet
waarom dan wel bij een programma waar 90% van de mensen communiceren dan wel in 1 keer?
Voortaan zaken via de mail bespreken en niet via WhatsApp.
Misschien moet je geen Whatsapp gebruiken maar mail of desnoods sms voor werkgerelateerde zaken.
Alleen geen screenshots maken van view once afbeeldingen...
In welke wereld leef jij (en je werkgever) dat de afhankelijkheid van een programma als whatsapp zo erg is?
dat word veel al gedaan door clienten en door medewerkers omdat de werkgever altijd ontkent , mensen hebebn vaak niet meer de intentie om face to face te praten , ivm de intimidatie en ander zaken die het dag licht niet kunnen zien
En daarbij gaan veel mensen dus via texten ( mail - Whatsapp) communiceren
Want mij al vaak genoeg overkomen dat ik vrij was en dit mondeling afgesproken had , ook ziekte melding gedaan had.
Maar dan en brief krijgen .. waar ik blijft want er is niets gemeld aan het bedrijf dat ik vrij of ziek was
Dus dan is het vaak dat ze dan maar je vrije dagen afpakken.
Maar deze zie je 9 van de 10 keer niet terug al lig je met zware griep op bed.
Voor dit soort praktijken gaan mensen liever via whatsapp of mail dingen melden ..
Ik zelf heb ook liever dat alles wat via een werknemer / werkgever gaat altijd gedocumenteerd moet worden.
en nooit mondeling gedaan moet worden.
Want je kunt de grootste problemen krijgen er door
Ja ik ben al meer dan 28 jaar bezig om een hele grote grove fout van mijn werkgever terug te draaien.
En niet alleen ik 10000 andere ook
Het verwijderen van berichten ( ook van de tegenpartij ) en nu geen screenshot meer kunnen maken.
Ook niet zo blij met dat, ik ken mensen die hun berichten vrijwel iedere dag volledig verwijderen van hun telefoon, en straks met die 2,5 dag de tijd verdwijnen ze ook van de mijne.

Maar ik screenshot al langer berichten bij specifieke mensen, vooral op PC dus ik ben benieuwd hoe ze dat willen blokkeren.

en mochten ze een manier vinden, dan maak ik gewoon voortaan foto's van mijn scherm

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 16:07]

word dan maar tijd dat ik whatsap er af gaat gooien , ze mailen me maar als het echt belangrijk is

9 van de 10 gesprekken is toch onzin ... hallo hoe gaat het ...... wat ben je aan het doen..........
het is dat het gratis is en veel mensen aandacht te kort komen
Je hebt op WA toch meerdere manieren van je gesprek verwijderen.

1: je kan je gesprek verwijderen uit je chat. eigenlijk wis je dan gewoon alleen op je eigen telefoon je gesprekgeschiedenis.

2: je kan in de chat met de persoon een specifiek bericht of meerdere verwijderen met de optie, alleen voor je zelf of ook voor de ontvanger. Dit wordt straks dus 2.5 dag.

als iemand dus gewoon het gesprek normaal wist, wordt het bij jou niet gewist toch.
Hoe die mensen dat doen zorgt daar wel voor.

Namelijk sommige van hun zijn ervan overtuigd dat er nu geen tijdslimiet op zit en dat het bericht verwijderen voor hun, voor mij dat ook doet zelfs na het verstrijken ervan.

Ligt aan die mensen zelf overigens, wat jij zegt wist ik wel maar de mensen waar is het over heb weten amper hoe die dingen werken, maar luisteren ook niet naar uitleg ervan (overigens is dat niet mijn probleem maar die van hunzelf)
Wellicht je WhatsApp niet gaan updaten.
Geen screenshot kunnen maken is voor gestuurde foto’s met eenmalige weergave en niet het hele gesprek.
Anoniem: 361276 @ravw9 augustus 2022 17:55
Je moet wattsapp ook niet gebruiken voor officiële werkgerelateerde zaken, stuur dan een email dan kan je de reactie daarop gewoon bewaren.
haha denk je nu echt dat mijn werkgever dat allemaal officieel wil doen ?
Nee die hebben veel te veel te verbergen.
Zelfs gesprekken waar je iemand mee wil nemen worden 9 van de 10 geweigerd.
Ook al is dit van de vakbond of advocaat.
Ze zeggen gewoon dat er een vergadering tussen door is gekomen , en wachten tot je weer alleen op je werkplek zit , en dan krijg je dus wel je gesprek waar twee van hun bij zitten.
Vragen om het uit te stellen kan niet want dan sta je er slecht op want ze willen een gesprek met je aan gaan maar dat heb je dan geweigerd.
Zelfs doodsbedreigingen van een voorman aan mijn adress was geen reden om zomaar ziek thuis te blijven.
terwijl ik dit al diverse keren had aangekaart, maar ook gewoon negeren.
zowel PZ als bedrijfsarts erkennen mijn trauma PTSS niet ( schrijven van frustratie en daar kunnen hun niets aan doen )
psychiater, psycholoog, huisarts hebben allemaal toegegeven dat mijn ziektebeeld over de 28 jaar beroepsmatig is en dit hebben ze ook zwart op wit gezet. ( burn out 4 keer ( is een beroepsziekte )
bedrijfsarts wil deze papieren niet erkennen , want hij zegt geen dossier van mij te hebben net zo als PZ ( wel vreemd na meer dan 28 jaar werken daar ( spontaan kwijt) twee weken later krijg je wel negatieve stukken uit dat zelfde dossier voor je neus ... dus hij is weer terecht aanvraag om het dossier op te sturen
is nog zowel mail als brief niet op gereageerd ... heb het ook maar 7 keer aangevraagd per jaar
Dit is dus een beetje de norm van het bedrijf waar ik dus bijna heel mijn leven mee te maken heb.
Weg komen kan je niet door de zeer grove negatieve dossier.
Chef: Dit is een verziekte werkcultuur.
Doe jezelf een plezier, ga lekker ergens anders werken. Ook als het je andere dingen kost.

Geen WhatsApp update gaat dit voor je fixen.
Dat is het al jaren , er zijn heel veel directie ook ontslagen om dit te herstellen ( al zo lang ik al daar werkt) , en ook zijn heel veel andere hoge lui ook de laan uitgestuurd .
Maar het probleem is dat ze zich zelf in de val hebben gezet.
Ze zetten mensen weg als zwaar gehandicapte en krijgen hier dus veel geld voor om deze mensen in dienst te hebben, maar nu het probleem als ze je dus gebombardeerd tot zwaar probleem geval en ook die nooit zonder zware begeleiding kan werken.
( mailtjes heb ik al dat ze toegeven mij jaren niet gezien te hebben) (alle functiegesprekken zijn goed)
Maar nu komt het als ik dus nu naar een andere baan gaat , en dat het in eens wel kan ,, je kan als zwaar gehandicapte dus niet in eens spontaan genezen zijn van al je kwalen.
En dat is dan juist ook het probleem, ze blijven je dus daarom ook steeds tegen werken , hier komt dus nog een nadeel bij kijken , je zal nooit in loon stijgen als dit dus volgens het CAO moet.
Het is bij mij uitgerekend dat ik tussen de 1000 a 1500 euro per maand al 28 jaar jaar misloopt door dit bedrijf
Ze blijven je tegenwerken tot je zelf opgeeft of dat de dood er opvolgt.
Hier zijn zelfs de vakbonden schuldig aan een

de SER , ze zijn op de hoogte dat bij veel van dit soort bedrijven dit speelt.|
Als je WhatsApp nodig hebt voor je werknemer/gever zou je een serieuzere baan moeten zoeken.
En whatsapp had ik toen wel nodig om dat veel cliënten / vrijwilligers dus wel wel whatsap gebruiken..
Zelfs gaven ze aan klanten ook op een gegeven moment mijn nummer door ... terwijl dit een geheim nummer is.
Klacht indienen daarover .. nee , het hoort bij me functie en prive recht wat is dat ?
dat heb ik niet geloof ik .. want ze gingen zelf met vrijwilligers mijn dossier inkijken.....
Ja dit is nadat die hele zooi over prive recht is ingegaan.
Ze hebben gewoon maling aan de rechten en regels van de clienten.
(gemeente - overheid )
Idd. Rechten en plichten, heeft amper zin om een klacht in te dienen. Telefoon nummers zijn al lang geen geheim meer. Mensen geven elkaars nummer uit alsof het chocolaatjes zijn.
Ik hou het liefst alles via officiële e-mail.
Tegenwoordig is dit ook een wettelijk en bindend
Dat verbaast mij dus ook heel erg dat veel mensen gewoon je whatsapp vragen , zonder dat je daar echt een binding mee heb.
ik zie het zelf ook vaak gebeuren bij mensen ... hier heb je me nummer voor whatsapp .. dan denk ik ben je ook zo makkelijk met je pincode :)

Ja mail doe ik zelf ook wel vaak zakelijk , zeker wet betreft PZ of directie
Pincode en wachtwoorden zijn ook niet meer het grootste geheim hoor 😬
Hier is men Netflix/Disney wachtwoord, pincode van de bank/tankkaart.
LOL ja dat hor ik dat mensen dat vaker doen ...
ik gebruik wel mijn oude pincode van vroeger die dus niet meer gebruikt wordt.
Mar mijn pincode ergens anders voor gebruiken , no way
Zeker niet op een digitale geberuiksvoorwerp
het word omslachtig ja.....maar met een 2de toestel maak je toch weer foto van het gesprek:)
En die lopen te ontkennen of bedriegen of bruine vinger ergens diep hebben.....block niet meer mee praten enz.
Zulke mensen heb je so wie so niks aan.
Je kunt "laatst online" uitzetten, "vinkjes" uitzetten, "nu online" uitzetten.

Dus eigenlijk kun je van WhatsApp een messaging tool maken zonder features? Soort van oldschool SMSen?
Nu nog dat verrekte irritante bellen uitschakelen... ik wil geen whatsapp calls!
Yep en dat hadden ze al jaren geleden zo moeten doen. Al die ‘features’ zijn onwenselijk en een inbreuk op je privacy. En voordat de betweters gaan reageren dat je wa niet hoeft te gebruiken etc.: je komt er niet echt omheen. Nu heb je tenminste de optie om die features uit te zetten, het is informatie die simpelweg niemand wat aan gaat.
Ik heb whatsapp begin dit jaar verwijderd. Geen enkel probleem mee gehad na afloop. Je hoeft het inderdaad niet te gebruiken. Ik kan nu praktisch iedereen via Signal bereiken. Daarnaast zijn steeds meer mensen bereikbaar via de chat functie in de SMS app. Ook gratis dus. Alleen iPhone ondersteunt dat blijkbaar niet.
Ik vind het persoonlijk wel handig.
Ik stel een vraag waar ik een antwoord op verwacht. Ik zie dat het bericht gelezen is en dat de persoon kort geleden nog online geweest is. Wanneer de vraag voor mij persoonlijk belangrijk is en ik er snel een antwoord op moet hebben, bel ik alsnog (ondertussen hebben ze even over de vraag na kunnen denken). Wanneer de vraag voor de ander belangrijk is, dan weet ik dat ze mijn vraag gelezen hebben en is het verder niet mijn probleem.
Bij mededelingen is het ook handig om te weten dat de boodschap is overgekomen.
Ik heb nooit de nut gesnapt van het uitschakelen van deze dingen.
Als ik niet op mensen reageer, dan weten ze dat ik elders bezig ben of druk in gesprek ben.

Sommigen hoor(de) ik dan zeggen 'Ja, maar dan is het lastiger om mensen te negeren'.
Ik negeer geen mensen. Als ik ze niet moet, zeg ik dat tegen ze. Niet er omheen lopen.

Dusja, grappige "feature", maar letterlijk nog nooit gebruikt.
Kijk anders even wat bijvoorbeeld deze tool doet met die informatie: https://chatwatch.net/

Zo kun je onder andere achterhalen of twee andere mensen met elkaar chatten. (onder "Chat Probability")

Als je bijvoorbeeld een stalkende ex hebt kan die precies zien dat je contact hebt met gemeenschappelijke kennissen.

Deze feature was in feite 1 groot privacylek.

[Reactie gewijzigd door pbruins84 op 22 juli 2024 16:07]

Ik heb nooit de nut gesnapt van het uitschakelen van deze dingen.
Als ik niet op mensen reageer, dan weten ze dat ik elders bezig ben of druk in gesprek ben.

Sommigen hoor(de) ik dan zeggen 'Ja, maar dan is het lastiger om mensen te negeren'.
Ik negeer geen mensen. Als ik ze niet moet, zeg ik dat tegen ze. Niet er omheen lopen.
Het is handig voor mensen die wel mensen willen negeren :) Niet iedereen denkt er zo over. Het hoeft ook niet meteen 'niet moeten' te zijn. Voor sommige mensen heb ik gewoon meer tijd dan anderen. Sommige mensen wil ik meteen beantwoorden, voor anderen heb ik 1x in de paar dagen tijd als ik het minder druk heb, omdat als je op ze reageert meteen een hele waterval opengaat. Daarom heb ik voor die mensen ook de notificaties uitgezet. Dat kan je wel uitleggen maar dat komt meestal niet aan. Bovendien geloof ik meer in technische oplossingen dan menselijke. O-)

Dit is overigens geen geweldige oplossing want je hebt alleen de keuze tussen "Iedereen" en "mijn contactpersonen". Het is pas handig als je het per persoon kan blokkeren. Net zoals notificaties.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:07]

Ik denk er net zo over, mijn kennissen en collega's weten dat als ze me whatsappen/teamsen/etc ze bericht terugkrijgen wanneer het mij uitkomt. Als ze nu contact willen moeten ze bellen. Omgekeerd ook; ik gebruik tekstberichten voor niet-urgente en niet-belangrijke zaken, en ik grijp de telefoon als het wel urgent en/of belangrijk is en ik snel antwoord verwacht. Is misschien ook een beetje een generatie-dingetje?

Maar bovenstaande geldt natuurlijk niet voor iedereen. Laat ze dit soort dingen maar toevoegen, ik vind het best. Als ik het niet gebruik hindert het me niet. Als het me wel hindert pas ik me aan, of laat WA eindelijk achter me (maar dat valt niet mee door het netwerk-effect).
Ik denk er net zo over, mijn kennissen en collega's weten dat als ze me whatsappen/teamsen/etc ze bericht terugkrijgen wanneer het mij uitkomt. Als ze nu contact willen moeten ze bellen. Omgekeerd ook; ik gebruik tekstberichten voor niet-urgente en niet-belangrijke zaken, en ik grijp de telefoon als het wel urgent en/of belangrijk is en ik snel antwoord verwacht.
EXACT dit. Als het écht belangrijk is, bellen ze wel.
Is misschien ook een beetje een generatie-dingetje?
Zou kunnen natuurlijk. Ik wil niet iedereen over 1 plank strijken, maar ik denk wel dat er wat mee te maken heeft. Ik ben zelf bijna 30, dus dat kan ook invloed hebben erop. Dat ik gewoon nog van de "jong-oude stempel" ben :P
Als je telefoon overgaat of trilt op je bureau kan ik me goed voorstellen dat mensen je roepen. Niets irritanter dan iemand die zijn telefoon niet opneemt/stil zet.

Verder fijn dat je zo oordelend over anderen bent.
Mijn telefoon heb ik altijd in mijn zak zitten , en het is geen oordeel , maar het ging hier over een piepje van een bericht niet over een herhaalde toon omdat iemand belde.
Nu gebeurd het steeds vaker dat ik me telefoon gewoon thuis laat .. want de behoefte dat ik voor iemand anders altijd maar bereikbaar moet wezen, terwijl ze vaak zelf je negeren.
Veel mensen vinden dat raar dat je geen mobile bij je heb.
Als je dan zegt dat je het doet om daar door niet afgeleid te worden en met belangrijke zaken bezig te zijn dan veel al onzin op die telefoon.
Dan vinden ze al helemaal niet meer normaal.
een Telefoon blijft voor mij altijd nog een gebruiksvoorwerp , en geen eerste levensbehoefte
Het is makkelijk , maar moet geen bezit van je gaan krijgen.
Daarnaast kunnen gebruikers straks niet zomaar screenshots maken bij View Once-afbeeldingen en kunnen gebruikers groepsgesprekken stilletjes verlaten.

Dit is dan en nu heel eenvoudig te omzeilen via Whatsapp web app op je laptop/pc
Of met een geroot toestel.
of heel simpel met een extra camera
niet zomaar er staat niet totaal niet.
Eens, maar juist hierom vind ik het persoonlijk kwalijk. Het is juist "Gerda om de hoek" die niet begrijpt dat dit soort zaken wél mogelijk zijn. Door dit soort features te introduceren stel je mensen op hun gemak om dingen te sturen terwijl ze beter zouden moeten weten. Juist de mensen die je probeert te beschermen, trappen er als schapen in omdat ze denken dat ze veilig zijn. Dit is puur en alleen illusie, natuurlijk, zoals iedere Tweaker wél begrijpt.
Wanneer ze het alleen gebruikt om schunnige memes met 'Theo van de overkant' te delen is er weinig aan de hand. Maar wanneer 'Marietje van hiernaast' een gewaagde foto deelt met 'Jonnie van de korfbalclub' zouden die foto's wel eens viraal kunnen gaan.
Of via een whatsapp bridge zoals ik nu doe. Hetzelfde met de statussen die je normaal ook niet op kan slaan :)
Anoniem: 1439850 9 augustus 2022 13:14
Dat ze een keer de optie geven om die brakke Snapchat (de status tab) kloon uit te schakelen inclusief die camera tab. Niemand gebruikt die optie.
Perfect, ik heb helaas wat ongeduldige mensen in mijn contacten lijst die dan steeds zeuren "maar je bent toch online?!"

Dat mijn WA zegt dat ik online ben, betekend niet dat ik tijd voor je heb.

Ik weet niet precies wat dit aan ligt, maar ik gok Whatsapp web aangezien als deze aan staat ik dat meestal wel hoor.

Sterker nog, sinds de update voor WA Web heb ik dit nog vaker ook, het lijkt wel alsof toen WA Web nog je telefoon nodig had dit niet zo vaak voorkwam, tenzij ik werkelijk in WA Web aan het typen was.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 16:07]

Dat van web whatsapp klopt wel, maar Whatsapp heeft ook al jaar en dag een bug met de online status, waarvan opvallend weinig mensen zich bewust lijken te zijn.

Wanneer jij een gesprek sluit en de laatst bekende status van deze persoon was "online", en je opent dat gesprek weer, laat whatsapp die laatst opgeslagen status zien. Als je telefoon er dan even over doet (soms wel tot 10 seconden) om de nieuwe status op te halen, staat er dus tot 10 seconden "online" voordat het weer verdwijnt. Dit heeft ook érg veel verwarring veroorzaakt bij wat van die zeurcontacten in mijn lijstje. Hoe dan ook heb ik ze lekker laten zeuren en er niet op gereageerd.
Met sommige mensen heb ik helaas die luxe niet, maar verder wel mee eens met dat negeer stuk.

Van dat bug had ik wel gehoord, maar ik dacht dat dit inmiddels na zoveel jaar opgelost was.
Ik snap dit soort zaken niet, voor mijn contacten heb ik geen geheimen over gelezen berichten en wel of niet online zijn op Whatsapp. Als iedereen dit gaat uitzetten dan krijg je straks hetzelfde als met email, Joehoee heb je het gelezen? Dat is net als op bedrijven waarbij je agenda's prive kan maken waardoor je geen meetings kan plannen, collega's niet kan vinden in het gebouw. Zo hebben we op werk nu ook Teams, maar je kan zelf de read receipts uitzetten, geweldig, nu weet je nooit of iemand iets heeft gelezen..
Iemand stuurt om 11 uur bericht. Laatst online: 12:00 het is nu 13:31 dan krijg je een reactie 'waarom reageer je niet?'

Gewoon net als sms en signal niets weergeven dan krijg je die vraag in elk geval niet.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 22 juli 2024 16:07]

"Prioriteiten"
"Was niet dringend, anders had je wel gebeld"

Korte metten maken met een dergelijke houding. Al staat laatst online hier ook gewoon uit, als ik daadwerkelijk online ben heb ik er geen moeite mee als men het ziet. Vind het zelf ook handige terugkoppeling. Mocht iemand na een bericht van mij online poppen en gelijk weer weg zijn, weet ik dat die persoon nu wellicht even geen tijd heeft.
hahaha dat denk je ?
Ik heb niet eens de tijd om de berichten te lezen of ze staan al te flippen.
Ben je vreemd aan het gaan?, o laat maar ik zie het al je wil me niet meer , je heb geen tijd voor me , bla bla
Dit is dan nog vaak binnen 5 min
terwijl dit dan vaak nog wel de personen zijn die dan na een half jaar pas reageren op je bericht met: sorry was even in slaap gevallen :o
ik schrijf dan wel vaak van wie bent jij , want ik zie alleen nummer staan terug.
want mensen die mij 3 maanden of langer niet spreken gaan er gewoon er uit
kan me tijd wel beter besteden dan aan mensen die geen tijd voor je hebben
Ik dacht de afgelopen jaren met WA vaak, geen privacy is het nieuwe privacy. Top update dit.
Screenshots zijn altijd te maken desnoods met een ander toestel een foto maken.
Wel handig online status verbergen, die blijft dan aan voor een paar personen en de rest uit.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 16:07]

Er staat ook niet dat het volledig niet meer mogelijk is; het wordt je hooguit een stuk lastiger gemaakt.

"As always, when you send a view once photo or video, WhatsApp will inform you that people may still get them by using a secondary phone or camera, so it is always important to be careful when using this feature: it’s up to you. "
https://wabetainfo.com/ma...hatsapp-privacy-campaign/
De groep stilletjes verlaten en toch krijgt iemand een bericht dat je weg bent. Niet stilletjes dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.