Apple Pay is beschikbaar bij ASN Bank en RegioBank, SNS Bank volgt binnenkort

De Volksbank brengt Apple Pay uit voor zijn klanten. Vanaf nu kunnen gebruikers van ASN Bank en RegioBank met die betalingsdienst overweg. De functie wordt 'binnenkort' ook ingeschakeld voor klanten van de SNS Bank.

De Volksbank schrijft dat ASN Bank- en RegioBank-klanten vanaf dinsdag 10 mei kunnen betalen via Apple Pay op een ondersteunde iPhone, iPad, Apple Watch of Mac. ASN Bank- en RegioBank-gebruikers kunnen de functie activeren via de recentste versie van hun Mobiel Bankieren-app. Gebruikers krijgen in hun overzicht te zien dat ze de feature kunnen activeren.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen gekozen voor een 'gefaseerde uitrol', zodat het bedrijf 'controle en overzicht op de livegang' kan houden. Apple Pay voor de SNS Bank volgt daarom 'binnenkort'. Een concrete datum daarvoor wordt nog niet genoemd.

De Volksbank werkt al langer aan Apple Pay-ondersteuning voor zijn banken. Het bedrijf liet in 2020 al weten dat het in gesprek is met Apple. In september 2021 werd officieel bevestigd dat RegioBank werkt aan Apple Pay-support, maar gaf toen geen indicatie wanneer die functie uitgebracht zou worden. De apps van SNS Bank, ASN Bank en RegioBank kregen vorige maand al ondersteuning voor Apple Wallet, een vereiste voor Apple Pay.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

10-05-2022 • 11:11

231

Submitter: nachtnet

Reacties (231)

231
223
87
6
1
112
Wijzig sortering
Eindelijk, heel erg benieuwd waarom het zo lang heeft geduurd!

Zou er samenhang zijn; nieuws: 'Europese Commissie klaagt Apple volgende week aan voor gesloten NFC ... ?
Denk het niet.

Dit zou (zie Android) kunnen betekenen dat je op een iPhone of Apple Watch het default NFC betaal systeem zou moeten kunnen configureren. Bank X of Apple Pay. Ik zou dan nog voor Apple Pay (willen) kiezen omdat dat ook gewoon in het buitenland werkt. Zelfs bank X zal nog steeds via het Visa/Mastercard systeem gaan, dus vraag me nog steeds af wat bv. banken denken te bereiken met het openstellen van NFC, behalve dan de bijdrage aan Apple.

Paypal is onzin in NL, amper/geen winkels hier gezien waar je met Paypal QR codes kan betalen.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 22 juli 2024 14:26]

Zelfs bank X zal nog steeds via het Visa/Mastercard systeem gaan, dus vraag me nog steeds af wat bv. banken denken te bereiken met het openstellen van NFC, behalve dan de bijdrage aan Apple.
Precies dat. Apple Pay is een payment gateway provider - zij communiceren alsnog met VISA, Maestro (Mastercard), enzovoort. Apple is geen financiële instelling; zelfs Apple's creditcard wordt uiteindelijk beheerd door Goldman Sachs (twijfelachtige organisatie :P). Apple's kosten liggen iets hoger dan die van VISA en Maestro, dus voor de banken is Apple Pay nadelig. Apple doet immers niets dat ze zelf niet al tientallen jaren doen.

En daar ligt ook meteen het grote pijnpunt. De reden dat Apple Pay in Nederland (en Europe in z'n algemeen) zo veel trager uitgerold wordt/werd is omdat wij hier al veel langer veel meer online kunnen doen - en omdat onze beveiliging voorheen veel beter was dan "hun" oplossingen. Om het heel grof te stellen: Noord-Amerika en tot op zekere hoogte ook het VK liepen hopeloos achter. Dat is waarom Apple Pay überhaupt bestaat - omdat ze in die landen eigenlijk nauwelijks iets hadden voor online betalingen. En zelfs dan werden niet alle kaarten overal geaccepteerd.

Telebankieren was hier eind jaren 80 al een ding en internetbankieren volgde eind jaren 90. Mijn ouders zijn al 30+ jaar geen bank binnen gelopen, behalve voor een hypotheek. De enige keer dat ik een bank van binnen heb gezien was met het opzetten van m'n zakelijke rekeningen en dergelijke. En zelfs dat zou nu al niet meer nodig zijn.

In de Engelstalige landen ligt dat anders. Online konden zij heel lang niets anders dan creditcards gebruiken; vandaar dat je overal ook heel lang geen andere betaalmethoden zag, die bedrijven wisten gewoon niet beter dan dat dat de norm was. Wij hadden daar hier geen noodzaak toe, dus veel mensen hebben hier niet eens een creditcard; of ze hebben er één puur voor die online betalingen. Vervolgens zijn onze betalingssystemen ook al heel lang veel veiliger dan die lullige creditcards. iDEAL heeft vanaf dag 1 al 2-factor bij alle banken.

Daar komt bij dat de banken in het VK hun omschakeling naar Maestro volledig verpest hebben. Zij gebruikten voorheen Switch en bij de omschakeling werden "Maestro" betalingen nog steeds door het bedrijf daarachter afgehandeld. Met als gevolg dat het "Maestro" logo op terminals in het VK volstrekt nutteloos was, omdat ze enkel Britse "Maestro" kaarten konden verwerken. Ik reis inmiddels zo'n 17-18 jaar heel regelmatig naar het VK (pre-corona 4-5 keer per jaar) en het is pas in de afgelopen 8 jaar ofzo dat ik m'n bankpassen (zowel privé als zakelijk) daadwerkelijk relatief betrouwbaar kan gebruiken. Begin deze eeuw werkte het helemaal niet, het zal rond 2008-2009 geweest zijn dat het een beetje begon te werken. Dat in tegenstelling tot de rest van Europa, waar je in de jaren 90 al vrijwel overal gewoon met je PIN kon betalen. Je had hier en daar wat terminals die enkel een specifieke lokale methode ondersteunden (Bancontact in België bijvoorbeeld), maar over het algemeen werken Maestro kaarten overal in Europa al 20+ jaar met de chip.

Waarom nu dit hele verhaal? Omdat dit het standpunt van "onze" banken uit legt. Er klopt een nieuwe speler op de deur, die met een heleboel beperkingen aan komt zetten en eigenlijk weinig nieuws biedt. De enige reden dat Apple Pay voor ons relevant is, is omdat Apple NFC zo gesloten houdt (en de banken zelf dus weinig kunnen) en omdat Pay aan de andere kant van de oceaan en in het VK beter ondersteund wordt dan andere oplossingen. Tegelijkertijd moeten de banken de betalingen wel authoriseren en integreren met Apple's API's.

Persoonlijk gebruik ik Apple Pay hier ook niet; ik heb al jaren geen cash meer bij me, dus m'n betaalkaarten zitten in zo'n mini-portemonnee. Ik heb die net zo snel klaar als m'n telefoon. Wellicht zelfs iets sneller omdat ik er niet naar hoef te kijken voor Face ID. Enkel in het VK heb ik het een enkele keer gebruikt, bij gare betaalterminals die "contactless" zijn maar in realiteit specifiek Apple en Google Pay doen.

[Reactie gewijzigd door Werelds op 22 juli 2024 14:26]

[...]
Apple doet immers niets dat ze zelf niet al tientallen jaren doen.
Vanuit de bank gezien heb je gelijk. Vanuit de consument gezien doen ze zaken die banken hebben laten liggen. Dus eigenlijk het standaard probleem van gevestigde platforms. Nieuwkomers zijn nodig om de boel open te breken.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 22 juli 2024 14:26]

Mijn rabo app werkt al jaren perfect op Android hoor. Enige verschil is dat je bij duurdere betalingen een pin moet invoeren in plaats van je van face id gebruik kan maken.

De bank moet zaken laten liggen, omdat Apple zijn chip gesloten houdt. Gelukkig gaat de EU hier eindelijk iets aan doet. Apple is namelijk juist al jaren bezig innovatie tegen te houden.

Persoonlijk heb ik sowieso liever niet dat al mijn betalingen langs nog een extra partij, het Amerikaanse Apple, gaan.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 14:26]

Ze gaan nu al langs het Amerikaanse Mastercard of het (ook) Amerikaanse VISA. Overigens is er op Android (volgens mij?) geen oplossing voor mensen die meerdere bankpassen van meerdere banken hebben? Of kan je per betaling gewoon selecteren welke pas je wilt gebruiken? Laatste keer dat ik het checkte kon je maar 1 bankapp koppelen. Dus als je dan een andere pas wilde gebruiken (van een andere bank), dan moest je dus eerst die bankapp koppelen.

Met Google Pay wordt dat allemaal wel handiger, maar dat is exact wat Apple Pay ook doet volgens mij. Ook al is de chip op een Android telefoon open natuurlijk.
Je kan in android een standaard betaal app kiezen, maar er is voor mij ook een optie om de betaalapp te kiezen die op dat moment geopend is. Dus een extra stap, maar werkt nog steeds prima!
Ik zeg ook niet dat het niet prima werkt, het is alleen omslachtig. Op mijn Apple Watch klik ik twee keer op het knopje aan de zijkant en kies dan gweoon welke pas ik wil gebruiken (als het niet mijn default pas is) en dat kan een pas van elke random bank zijn.
Aha duidelijk! Dat is inderdaad het nadeel van de manier waarop android het doet, ik geloof dat het wel mogelijk is om een soortgelijke functionaliteit te krijgen door google pay te gebruiken, echter ondersteunen weinig banken dat.

[Reactie gewijzigd door Raphire op 22 juli 2024 14:26]

Das niet helemaal waar GPay wordt vooral in Noord Amerika vanuit banken even goed ondersteunt als Apple Pay. Het is Europa waar GPay slechter wordt ondersteunt.
Klopt inderdaad, er is binnen Android een optie in de instellingen om de geopende app te gebruiken
vanuit de consument gezien doen ze zaken die banken hebben laten liggen.
Je bedoelt dat ze dit niet konden omdat Apple haar ecosysteem zo heeft afgesloten dat zoiets onmogelijk was om uit te voeren. Er was al een mogelijkheid tot NFC betalingen in de Android app van ING in 2015 terwijl de iOS moest wachten tot Apple en ING uit onderhandeld waren in 2019 over de kosten (zie Werelds in 'Apple Pay is beschikbaar bij ASN Bank en RegioBank, SNS Bank volgt binnenkort'). Terwijl de techniek zijn eerste werkende proof of concepts testproject had in 2007 met een Nokia in Rotterdam.

nieuws: ING gaat nfc-betalingen met smartphones ondersteunen
nieuws: ING maakt Bankieren-app voor iOS geschikt voor Apple Pay

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 14:26]

Zoals? Het contactloos kunnen betalen met je telefoon (en dan vooral Apple, want sommige banken doen dit wel op Android) en/of smartwatch? Want dat is het enige wat ik kan bedenken :)
Als actief gebruiker die hiervoor Android met Rabo Wallet heeft gebruikt vind ik Apple Pay zeker wel wat toevoegen. En dat is snelheid, gemak en betrouwbaarheid. Het is voor mij als gebruiker gewoon een hele vloeiende ervaring. Twee keer klikken, Face ID werkt gewoon meteen en betalen maar. Online of offline? Maakt niet uit. Ik heb nu al twee jaar praktisch geen bankpas meer gebruikt, omdat het zo ontzettend goed werkt. Met Rabo Wallet was het de halve tijd geklooi. App die traag laadde als je wilde gaan betalen en als je geen fatsoenlijk mobiel internet had, werkte het gewoon niet.
Waar de Android oplossingen onbetrouwbaar en slecht werken durf ik op Apple Pay te vertrouwen. Sterker nog, ik heb mijn bankpas 80% van de tijd niet eens bij mij en weet mijn pincode nauwelijks te herinneren.
Dit is inderdaad een probleem van de zelfgebakken betaal oplossingen van banken op android, de rabo wallet heb ik vanaf het eerste moment dat het beschikbaar was gebruikt, helaas besloot de app om af en toe gewoon te ontkoppelen waardoor je dus niet meer kon betalen. Erg onhandig als je in de winkel staat zonder pas. Maar ik moet gelukkig zeggen dat dit de laatste tijd flink is verbeterd, en de rabo wallet lijkt de laatste maanden voor mij in ieder geval erg betrouwbaar.
ABN doet op Android hetgene wat jij hierboven benoemd al meer dan een jaar probleemloos, ABN app nooit hoeven te openen. Rabo is ook niet de fijnste bank om bij te zitten m.b.t. technologische vooruitgang.

[Reactie gewijzigd door SkillZ4LollZ V2 op 22 juli 2024 14:26]

ABN Amro is op Android toch overgegaan naar Google Pay?
Sinds een paar maanden inderdaad, al had ik de app ook al voor de integratie.
Ja klopt, ABN AMRO is met hun wallet app gestopt, helaas. nieuws: ABN Amro stopt met Android Wallet wegens te weinig gebruikers
Nu kan je inderdaad wel Google pay bij ze gebruiken maar ik wil Google daar niet tussen hebben zitten.
Mooie uitleg, dank! Voor wat betreft snelheid van pasje pakken en Apple Pay: bij mij werkt Apple Pay sneller omdat ik betaal met mijn Apple Watch, dubbel klik op de Watch en Watch naast terminal houden. Is voor mij sneller dan pasje pakken.
Dan kan ik wel begrijpen dat je het wel gebruikt; een Apple Watch heb ik niet (niet mijn smaak; heb een Galaxy Watch maar daar kan uiteraard Apple Pay niet op). Hoewel ik met m'n winterjas m'n horloge waarschijnlijk alsnog lastiger "vrij" zou krijgen :')

Dat is overigens ook een andere barrière waar ik me denk ik niet snel overheen zal zetten: de lock-in. Zolang Apple Pay niet op non-Apple apparaten te gebruiken is, zal ik het nooit m'n primaire betaalmethode maken. Ik ben niet merkvast en schakel moeiteloos tussen Android/iOS of macOS/Windows. Het apparaat dat het beste bij mijn doelen past is wat ik gebruik, de software er op dicteert dat niet.
Er is geen lock-in. Het is zo dat je als je een Apple Watch hebt je een iPhone nodig hebt. Maar je bent vrij om een bank te kiezen. Die koppel je dan aan je Wallet. Ga je naar een Android wartch dan blijf je bij je eigen bank. Je hoeft niet specifiek een bank te nemen om de Watch.
Ik vermoed dat hier wordt gesproken over de lock-in van Apple. Om Apple pay te gebruiken he is a je geen keuze welke hardware je gebruikt. Dus kun je ook niet meer makkelijk uit het Apple ecosysteem weg als je dat zou willen.
Dit dus :)

Het is niet dat je niet zonder Apple Pay zou kunnen, maar als je eenmaal aan zoiets gewend bent wil je het ook houden. En in dit geval móet je dan ook bij de iPhone blijven. Om dezelfde reden zal ik m'n Galaxy Watch nooit vervangen door het huidige model, dat niet meer met iOS werkt (mijn originele Galaxy Watch werkt nagenoeg identiek op Android en iOS); of andersom, voor een Apple Watch, omdat dat niet/nauwelijks met Android werkt.
De bank blijft de provider in deze. Als je geen iPhone wil maar een Android telefoon kan je via de bankapp de kaarten toevoegen op je Android toestel. Waarom zou je dan ApplePay willen hebben?
Draai hem is om, waarom zou je geen Apple Pay kunnen gebruiken zonder iPhone. Of Google pay zonder Android.

Wellicht vindt je Apple Pay fijn werken maar de iPhone een gedrocht van een telefoon.
Omdat Apple niet de beveiliging van andere telefoons kan regelen.
Als dat echt de reden zou zijn dan zouden bank apps niet op zowel Android als Apple zijn. Die brengen geen app uit als de omgeving niet veilig genoeg is. Dus veiligheid is een drogreden.
Toch zit er een verschil tussen het betalen met Apple Pay en via een app op Android.
Er zit veel verschil in de technische implementatie.

Groot voordeel van Apple Pay in verhouding met de 'bank app' oplossingen is dat het ook werkt als je geen netwerk/internet hebt. Zolang ik mijn horloge om heb kan ik betalen, geeft rust als je 100% zeker weet dat het werkt.
Aan de andere kant het helpt de banken ook met meer transacties, waar ze zeker baat bij hebben natuurlijk. Het is niet alleen sneller betalen vaak, minder cybercrime rommel erdoor tevens, maar ook online via websites die voorheen geen betaalmogelijheid hadden voor sommige klanten, etc. Ik denk dat de extra kosten tegenover influx van geldstroom ergens wel meevalt voor de banken. Maar daarnaast moet ik zeggen gezien ik geen rente krijg onder 100k en rente moet betalen boven de 100k, en de bank gewoon mijn geld gebruikt om te investeren en winst te maken (maar niet deelt eigenlijk), en alles ondertussen kosten heeft (bankpas is net weer omhoog gegaan in kosten), lig ik er niet zo wakker van dat ze een kostenpost hebben die iets meer is dan bij concurrentie (of voorheen).

Hetzelfde voor mij, ik heb een leren lapje als het ware voor briefje cash, buskaart en bankpas, en vergeet het soms zelfs om het mee te nemen. Ik beweeg mijn hand langs de scanner en het is betaald. Ik ben nog niet een winkel tegengekomen waar ik niet met apple pay kon betalen.
Aan de andere kant het helpt de banken ook met meer transacties, waar ze zeker baat bij hebben natuurlijk. Het is niet alleen sneller betalen vaak, minder cybercrime rommel erdoor tevens, maar ook online via websites die voorheen geen betaalmogelijheid hadden voor sommige klanten, etc. Ik denk dat de extra kosten tegenover influx van geldstroom ergens wel meevalt voor de banken.
Hun transactiekosten zijn over het algemeen echter gebaseerd op de voorheen gangbare tarieven, dus Apple's tarieven vreet gewoon in hun marges. Ze zullen er echt geen verlies op draaien in de meeste gevallen, maar met kleine bedragen (<€2) zal er weinig tot niets over blijven.
Maar daarnaast moet ik zeggen gezien ik geen rente krijg onder 100k en rente moet betalen boven de 100k, en de bank gewoon mijn geld gebruikt om te investeren en winst te maken (maar niet deelt eigenlijk), en alles ondertussen kosten heeft (bankpas is net weer omhoog gegaan in kosten), lig ik er niet zo wakker van dat ze een kostenpost hebben die iets meer is dan bij concurrentie (of voorheen).
I know that feel, bro :P

Helaas is dat echter niet de schuld van de banken; althans niet de banken waar wij bij zitten. Dat komt door de ECB. Onze banken moeten de ECB betalen voor het geld dat ze daar stallen en dat is door de jaren heen flink opgelopen (lees: wij consumenten zijn verstandiger geworden en sparen fatsoenlijk :+). De ECB wil dat wij ons geld uit geven omdat dat goed is voor de economie, dus zij hebben door de jaren heen hun beleid en percentages aangepast met als doel ons zo ver te krijgen dat we ons geld uit geven.

Dit is één van de gevallen waar we onze banken helaas niet de schuld kunnen geven, ligt een stapje hoger :D
Ik zou dan nog voor Apple Pay (willen) kiezen omdat dat ook gewoon in het buitenland werkt.
Ik heb op mijn Apple Pay een virtuele ING Maestro-kaart. Maar op mijn Android telefoon heb ik ook een virtuele Maestro-kaart via de ING-app. Qua compatibiliteit in het buitenland moet dat dan niet anders zijn lijkt mij. Als de fysieke Maestro-pas niet werkt, dan ook niet de virtuele kaart op Android of iOS.
En andersom, ik doe bijna alles met Apple Pay in Nederland, maar was afgelopen maand in het buitenland waar Apple Pay niet werd ondersteund en was ik “blij” met mijn fysieke CreditCard.
Apple Pay hoeft in principe niet ondersteund te worden he. Als je met NFC kan betalen met Maestro of MasterCard, dan kan dat ook met Apple Pay; zelfs als de banken in dat land het zelf niet ondersteunen. Het probleem zit hem er vaak in dat andere landen geen Maestro ondersteunen. Je kan dan met je pasje niet betalen, maar ook niet via Apple Pay. Als je een MasterCard of VISA in je wallet zet kan je daar wél mee betalen.

Binnenkort wordt dit probleem opgelost trouwens, Maestro en VPAY zullen verdwijnen en iedereen zal overstappen naar MasterCard/VISA-debit voor wat nu hun debit Maestro/VPAY-"pinpasjes" zijn. Hoe dan ook is het alsnog een slim plan om een fysiek pasje te hebben hoor, daar niet van. Alleen al handig als je je telefoon of Watch kwijtraakt, kapot gaat, leeg raakt, de winkel geen NFC ondersteunt of wat dan ook. :P Ik heb altijd een backup mastercard mee met m'n rijbewijs/ID-kaart. :) (Al hoop ik dat rijbewijs ook binnenkort eens gedigitaliseerd wordt en in de Wallet gezet kan worden.)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:26]

Dat is iets waar mensen niet bij stil staan idd, overigens valt er wel een beetje omheen te werken door een kaart via Curve te nemen (gratis, Mastercard), en daar dan je eigen Maestro weer aan te hangen. De Curve-kaart werkt dan prima met Apple Pay, en omdat je je eigen Maestro daar weer aan gekoppeld hebt, gaat het geld alsnog van je normale rekening af. Wel even opletten bij evt fees als je boven bedragen uitkomt en wisselkoersen ff checken.

Overigens zijn er volgens mij wel plannen voor je ID in de/een Wallet (Apple, EU-breed los ook), maar rijbewijs mag er inderdaad ook bij, ideaal zou dat zijn!

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 22 juli 2024 14:26]

Je kan een Maestro kaart niet aan een Curve card koppelen. Alleen MasterCard, Visa en Diners Club/Discovery kaarten kunnen aan een Curve card gekoppeld worden.

https://community.curve.c...rve-wallet/2719?u=poeliev
Je hebt helemaal gelijk, ik was ernaast aan het lullen want mijn gekoppelde debitkaart is een Mastercard 8)7 Voorheen gebruikten Nederlanders wel Curve voor Apple Pay bij banken die dat nog niet aanboden, maar dat ging om creditcards dus Mastercard/VISA :)

Zal zo blij zijn als Maestro is opgezouten :P
Ja ik heb mijn fysieke kaart ook altijd bij. Ik ken die grappen: de dag dat ik hem niet bij heb is de NFC-lezer kapot van de kassa waar ik nét sta af te rekenen.

De laatste keer dat ik hem gebruikt heb kan ik me niet meer herinneren en het gaat ook even spannend worden bij het invoeren van de PIN-code (was het die ene of die andere?), maar ik vind het fijner om hem toch maar bij te hebben.
Ik hoor dat ook van mensen die hun boardingpas nog steeds printen. Want ja je telefoon zou maar leeg zijn. Als het voor jou werkt vooral doen uiteraard.
Ik was een maand of twee terug in Turkije, daar wordt Apple Pay vooralsnog niet ondersteunt. Ik kon daar echter wél “gewoon” met Apple Pay betalen via mijn Bunq Credit card. Gewoon met iPhone en Apple Watch.
Banken houden met het openstellen van NFC de klanten tevreden. De meeste aankopen door de gemiddelde Nederlander worden tenslotte toch in Nederland gedaan. Het is puur gemak voor de rekeninghouder. In het buitenland is het toch aangeraden een alternatief mee te nemen voor je betalingen. Ook met een Apple toestel.

Paypal in winkels is inderdaad enorme onzin in NL, maar daarin tegen wel weer een hele laagdrempelige manier om online aankopen te doen bij buitenlandse webwinkels zonder iDeal.
Nee, daar is geen samenhang mee. Het is namelijk vorig jaar september al aangekondigd. De implementatie heeft bij de Volksbank erg lang op zich laten wachten
Gewoon omdat Apple hoge kosten vraag aan de bank die dit wil ondersteunen. En RegioBank als relatief kleine speler gewoon geen zin had om te dokken. Daarnaast speelt natuurlijk ook mee dat door de beperkte grootte er ook minder ontwikkel capaciteit beschikbaar is.

Of is gewoon business case beslissing, hoe lang kunnen we het volhouden om het niet te ondersteunen zonder dat er mensen opzeggen omdat ze dit missen,
Klopt het dat alleen ING nu geen Apple Pay aanbiedt?

Edit: Duidelijk mensen! Ik verwarde het met Google Pay, waar alleen ABN AMRO en wat internetbanken het in Nederland aanbieden.

[Reactie gewijzigd door japie06 op 22 juli 2024 14:26]

Edit: Duidelijk mensen! Ik verwarde het met Google Pay, waar alleen ABN AMRO en wat internetbanken het in Nederland aanbieden.
Waarom zou je Google Pay willen gebruiken in Nederland?
Dezelfde reden als waarom je dat met Apple pay wilt?
  • Verschillende credit- en debitkaarten in één app
  • Makkelijk online en offline betalen
  • Iedere betaling te beveiligen met biometrie, als je wenst
  • Dus ook één duidelijk overzicht van je uitgaven
  • Betalen met telefoon of smart watch
edit:
N.a.v. de reactie van @mc_maarten; ik bedoel dus verschillende kaarten van verschillende banken en kaartaanbieders

[Reactie gewijzigd door pimsaint op 22 juli 2024 14:26]

dat kan ook bij de ING app. dus ik zij nog geen reden.
Betalen met de smart watch kan niet met de ING app.
dat kan ook bij de ING app. dus ik zij nog geen reden.
Dus via de ING app kan ik ook betalen met de betaalrekening van bv de Rabobank?
Nee, maar dat kan wel met Apple Pay. Je kunt van verschillende banken (via hun respectievelijke app) betaalpassen aanmaken in je Wallet en die kun je snel oproepen als je bij een kassa staat. Echt serieus veel handiger dan de app van de bank gebruiken.
Omdat het meer reliable is dan de betaal apps van de banken zelf.
Dat is nogal een statement, hoe kom je daarbij? Wat laat je die conclusie trekken?
Wanneer ik mensen in de rij bij de pin terminal van de kassa zie struggelen met de ing betaal app. Heb overigens zelf die apps ook op de telefoon gehad (Ing, SNS), en kan je vertellen dat de apple pay/google pay app 100% meer reliable is dan die in house made apps.
Ik weet niet wat je dan ziet, maar de ING betaal app gebruik je eigenlijk niet bij het betalen via NFC op Android, je gebruikt gewoon de native Android implementatie, dus iemand is dan iets doms aan het doen. Er is een kans dat je even je vingerafdruk moet gebruiken om te bevestigen, maar dat is bij Apple/Google pay niet anders.

Ik denk dat je op basis van wat je zag, de verkeerde conclusies hebt getrokken.
Correct me if I'm wrong, maar moet je bij NFC niet alsnog om de x aantal transacties je pincode opgeven? Wat ook gelijk het grootste verschil is met Google/Apple Pay?
Volgens mij wel. Wat ik ervan begrijp en gezien heb is het eigenlijk een vergelijkbare implementatie als de functionaliteit op de betaalkaart, maar dan als app op een smartphone.
All die bank apps zoals bij De ING doen zich voor als een fysieke pinpas als ze tegen een terminal worden gelegd. Vandaar die limiet. Bij Apple/Google pay doet de telefoon zich niet voor als een fysieke pinpas.
Ja, maar dat kan ook met je vingerafdruk en daar hoeft je telefoon niet voor ontgrendeld te worden. Het ging om het ontgrendelen van je telefoon.
Ik heb 3 verschillende Android high-end modellen gehad in 1 jaar tijd (Xiaomi Mi Mix 5, LG G8s en de Sony Xperia 1 II) en allemaal werkte de ING bankapp om te betalen waardeloos...
Minstens 40% van de tijd moest ik de pas uit mijn portemonnee halen..dus vanuit mijn ervaring klopt de bovenstaande bewering zeker wel.
Nu 1,5 jaar de iPhone 12 Pro Max met Apple Pay in ING en nog 0x een weigering gehad..!
Google pay/Apple pay wordt ook velen malen beter onderhouden dan al die andere betaal apps die 1 keer in de 6 maanden wordt geüpdate. Hoezo denk je dat ABN is gestopt met hun app en is overgeschakeld naar Google pay ;)
Ik betaal ondertussen al vele jaren met de Rabobank app, en alleen in de begintijd en paar keer gehad dat het systeem er even uitlag. Heb de laatste drie jaar meestal alleen mijn telefoon bij als ik ga winkelen.
Anoniem: 80922 @burgt10 mei 2022 12:57
Ik heb zoveel problemen gehad met betalen bij die Rabobank wallet app dat ik het niet eens meer gebruik. Pincodes die niet reageerden bij het indrukken, klantenservice die het eigenlijk ondanks goede bedoelingen nooit fatsoenlijk kreeg opgelost en het alleen maar kon melden bij het programmeerteam. Pas als men google pay introduceert bij Rabobank ga ik het nog eens proberen.
En bij mij werkt het prima op mijn Samsung Galaxy Note 20 en met de Galaxy die ik daarvoor had werkte het ook. In eerste instantie had ik op die Note een probleem dat veroorzaakt werd door de Vodafone SIM, maar toen ik overschakelde op E-SIM was dat probleem opgelost. Geen enkel probleem met de ING app.
Heel af en toe werkt het niet, maar dat ligt dan aan het apparaat van de winkel (op een andere werkt het dan wel). Er zijn blijkbaar meer factoren in het spel.
Herkenbaar. Heb afgelopen jaren vaak geprobeerd te betalen via NFC maar het ging zeker niet zo snel als men doet denken. Herhaaldelijk opnieuw moeten uitvoeren, zowel op mijn OnePlus 6 als nu op de Samsung S21 FE.
Wellicht ligt het aan de instellingen maar kan dat niet vinden. Gebruik dus NFC niet meer om te betalen.
De android implementatie doet niks anders dan de ING betaal app oproepen bij het naderen van een NFC field. De ING betaal app zorgt voor de uitwisseling van de token id's etc.
Ik kan dit ook wel beamen bij de Rabobank. De Galaxy Xcover 5 van mijn vader heeft een aantal keer vliegles gekregen in de winkel omdat het zo frustrerend werkt, “ik wil terug naar een iPhone!”

Ik dacht dat het aan zijn telefoon en ongelukkige locatie van de NFC antenne lag, maar als ik dit zo lees dan lijkt het een redelijk universeel probleem.
Ik gebruikte eerder de ING app op Android, regelmatig problemen met contactloos betalen. Bij sommige supermarkten werkte het gewoon helemaal niet, andere momenten moet je ineens een pincode invoeren, en daarna opnieuw je telefoon aanbieden, wat regelmatig misging.
Gebruik nu al een tijdje Google Pay (via Revolut Bank), en dat werkt altijd vlekkeloos en veel sneller ook dan de ING app.
Omdat ABN AMRO zijn eigen Wallet Android app waarmee je contactloos kon betalen heeft stopgezet enige tijd geleden?
Omdat Apple Pay op een Android niet werkt?
Van wat ik weet kun je betalen zonder je smartphone te ontgrendelen, met de ING-app kun je dat niet, heel vervelend.
Kan wel, maar is wel beperkt tot een laag bedrag in tegenstelling tot Apple en Google Pay.
Dat klopt niet. De opmerking ging over het ontgrendelen van het toestel en dat is bij Android nooit nodig. Bij Apple pay moet je altijd identificeren/bevestigen (touchID/faceID gebruiken) en bij NFC implementaties van banken op Android is een vingerafdruk alleen vanaf een bepaald bedrag nodig. Daaronder hoeft alleen het scherm aan te staan. Maar deze vingerafdruk ontgrendeld je toestel niet, deze bevestigd alleen de betaling.

Het ontgrendelen van je toestel speelt qua NFC betalingen dus geen rol bij Android.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 14:26]

Aanvulling: Met je Apple Watch hoef je niet te ontgrendelen voor Apple Pay, die zit al ontgrendeld om je pols en is dus direct bruikbaar.
Klinkt logisch, maar jammergenoeg is het helemaal fout.

Je kunt gewoon met NFC betalen via Android met ING zonder te ontgrendelen. Wel moet je scherm aanstaan.
U heeft gelijk, ik verwarde het met wat anders.
Ik zie eigenlijk maar één zwaarwegende reden, en dat is betalen met je Android smartwatch.
Met Android telefoon kan ik inderdaad betalen met Rabo app.
Met mijn Android horloge niet. Daar zit wel Google Pay op, maar daar kan ik mijn Rabo kaart niet aan koppelen.
ING was een van de eerste.
De eerste en had 3/6* maanden exclusiviteit volgens mij.

*doorhalen wat niet van toepassing is
Nee, dat hebben ze allang.
Volgens mij was ING de eerste in Nederland die Apple Pay ondersteunde.
ING was volgens mij een van de eerste banking in Nederland met deze functionaliteit.
https://www.ing.nl/privat...-juni-2019/apple-pay.html
Voor zakelijke rekeningen doet ING nog steeds geen Apple Pay (heel irritant).
Zelfde met Rabobank. Daar kun je zelfs op je priverekening geen Apple Pay gebruiken als je ook een zakelijke rekening hebt.

Dat was echt mijn snelste opzegging ooit toen ik een en/of rekening daar geopend had.
Ik heb van de Rabobank mijn priverekening + en/of rekening + zakelijke rekening in Apple Pay. Dus misschien hebben ze dat inmiddels opgelost.

ING Zakelijk zonder Apple Pay is inderdaad irritant. Niet genoeg animo om er moeite in te steken hoorde ik een keer volgens mij.
Dit was een paar maandjes geleden wel een probleem nog. Sterker nog, ik kon FaceID niet meer gebruiken in de app van Rabobank toen ik naast mijn zakelijke rekening de en/of rekening aanmaakte. (Dat was ook gelijk het probleem met ApplePay geloof ik)
Ik gebruik al ongeveer 3 jaar Apple Pay al bij ING.
ING was de eerste 'grote bank' in NL die heet ondersteunde :)
De SNS heeft er zo lang over gedaan en was zo slecht in de communicatie hierover, dat ik vorig jaar besloten heb om een overstap te maken. Snap ook niet waarom ze zo achtergebleven zijn tov andere banken.

[Reactie gewijzigd door m3gA op 22 juli 2024 14:26]

Toen Bunq de prijzen met 1000% verhoogde ging ik ook op zoek naar wat anders. Ik wilde graag naar ASN, maar wilde niet m'n Apple Pay kwijt. Uiteindelijk toen maar naar Rabobank gegaan en ik ga nu echt niet weer switchen...
Ik heb het juist andersom gedaan, ik wilde bij Bunq weg door het eindeloos gefrommel aan die abonnementen en het gezeur over CO2 en bomen dat erbij komt. Ik wilde ook naar ASN en ben er gewoon voor gegaan met de insteek van ik neem mijn pasje “zolang” wel even mee, tot de Apple Pay ondersteuning er zou zijn. Dit was na de belofte dat het er aan zou komen.

Dat heeft erg lang op zich mogen laten wachten maar uiteindelijk is het er toch! De communicatie had wel wat beter gemogen zoals anderen ook al aangeven.
Exact dit. :)

Heel blij met ASN nu ze ook Apple Pay ondersteunen. Verder een fijne, cleane huisstijl, dito app en prettige manier van communiceren. Veraderming t.o.v. het schreeuwerige ING en popi-popi en wispelturige Bunq!

Plus de bank doet geen beleggingen in bedenkelijke zaken als wapentuig en olie-industrie.

[Reactie gewijzigd door Cap op 22 juli 2024 14:26]

Meestal heeft het te maken met kosten.
Inderdaad, omdat het de bank geld kost. Bij Google Pay zijn de kosten voor de verkoper. Bij Apple Pay mogen de kosten niet voor de koper en/of verkoper zijn, die zijn voor de bank zelf. Per transactie met Apple Pay betaald de aanbieder (de bank) een klein percentage aan Apple. Dit mogen ze volgens de voorwaarde niet doorbereken aan de rekeninghouder of de verkoper. Aangezien het de bank dus geld kost, hebben de kleinere banken niet zo'n haast.

[Reactie gewijzigd door ThomasG op 22 juli 2024 14:26]

Aangezien het de bank dus geld kost, hebben de kleinere banken niet zo'n haast.
Dat vind ik een vreemd argument, want Knab is een kleine bank en die bieden Apple Pay al behoorlijke tijd aan. SNS is onderdeel van De Volksbank en alles bij elkaar genomen is De Volksbank de vierde grote speler van Nederland en daarmee dus ook een stuk groter dan bijvoorbeeld Knab. Er speelt dus meer mee dan alleen de kosten.
[...]


Dat vind ik een vreemd argument, want Knab is een kleine bank en die bieden Apple Pay al behoorlijke tijd aan. SNS is onderdeel van De Volksbank en alles bij elkaar genomen is De Volksbank de vierde grote speler van Nederland en daarmee dus ook een stuk groter dan bijvoorbeeld Knab. Er speelt dus meer mee dan alleen de kosten.
Knab is net zo goed een label onder een grotere organisatie, namelijk Aegon
Maar Aegon focust zich niet primair op bankzaken, i.t.t. De Volksbank.
Inderdaad, omdat het de bank geld kost. Bij Google Pay zijn de kosten voor de verkoper. Bij Apple Pay mogen de kosten niet voor de koper en/of verkoper zijn, die zijn voor de bank zelf.
Ook bij Google Pay zijn de kosten voor de bank en niet de verkoper/winkel.
Dit mogen ze volgens de voorwaarde niet doorbereken aan de rekeninghouder of de verkoper. Aangezien het de bank dus geld kost, hebben de kleinere banken niet zo'n haast.
En je denkt niet dat de algemene (transactie) kosten gewoon omhoog gaan, indirect betalen de verkoper en dus ook de koper ook gewoon hiervoor.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 22 juli 2024 14:26]

Dat begreep ik inderdaad. Apple stelt hoge eisen. Maar je kunt niet achterblijven op de markt.
En prioriteiten. Ook de Volksbank heeft geen onbeperkte voorraad mensen om het werk te doen. En als dan blijkt dat bijvoorbeeld de hoeveelheid klanten met een iPhone niet zo groot is kies voor andere zaken.
Nog even en je hebt heelmaal geen apple pay meer nodig om met je iphone mobiel draadloos te betalen.

nieuws: Europese Commissie: Apple misbruikt macht door NFC op iPhones te bepe...
Maar of je blij moet worden van de implementatie van je bank is dan weer een andere vraag. Apple Pay werkt perfect. Online en offline, gewoon 2 keer op de aan/uit knop, Face ID en klaar. Het werkt bij mij letterlijk altijd zonder gemor.

Mijn ervaringen met Rabo Wallet waren in zo'n mate negatief dat ik altijd een bankpas bij had en ik het op een gegeven moment gewoon verwijderd heb. Dus ja, ik ben er voorstander van dat Apple concurrentie moet krijgen en de NFC chip niet mag locken, maar nee ik denk niet dat ik per se blij ga worden van de implementatie van de bank.
Het is ook bijzonder vreemd dat je die chip locked en vervolgens commissie bij betalingen gaat vragen. Dat is echt wel een dikke combi vendor locking concurrentie vervalsing.Maar ik ben dan ook sowieso groot voorstander van dat je mobiel gewoon open behoort te zijn zodat externe partijen ervoor kunnen ontwikkelen.
Op Android met ING werkt dit (net zo) foutloos als jij zo beschrijft bij Apple Pay. Echter is dit gewoon een eigen implementatie. Sterker nog, voor de meeste betalingen hoef je niks anders te doen dan je telefoon er voor te houden.

Ik geloof inderdaad zo dat er banken zijn die dit niet kunnen of willen ontwikkelen. Maar dat er opties zijn betekend niet dat die gebruikt hoeven te worden. De bank staat nog steeds vrij om de Apple Pay implementatie te gebruiken.
Ik wil het zelfs zo sterk stellen dat de Rabo mij meteen als klant kwijt is als ze stoppen met Apple Pay. Of ze moeten een eigen implementatie bouwen die net zo gebruiksvriendelijk en betrouwbaar is als Apple Pay. Wat mij betreft moet Apple het zeker gewoon opengooien, maar ik hoop vooral dat de banken heel erg goed nadenken over hoe zij een eigen implementatie gaan doen als zij daarvoor kiezen en niet Apple Pay gaan vervangen door zoiets braks als Rabo Wallet. Als het bij ING net zo goed werkt als Apple Pay dat doet, heb ik er zeker geen moeite mee om een eigen implementatie van de bank te gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door daanb14 op 22 juli 2024 14:26]

Dat valt nog te bezien. Ook al moeten Apple straks wellicht de NFC openzetten voor anderen, zolang Apple zelf de beste optie blijft bieden is er bestaansrecht.
Ik vermoed dat het zo lang duurt omdat het voor een bank waarschijnlijk nogal een dure functionaliteit is. Ik kan geen goede bronnen vinden zo snel, maar volgensmij kost het 15ct / $100,- of een vergelijkbaar percentage per transactie. Banken zullen hierover ongetwijfeld over in gesprek willen met Apple. De banken die eerder zijn zullen dus waarschijnlijk gewoon betalen of sneller kunnen onderhandelen.
0,15% is nou ook niet een heel schokkend hoog percentage, het is niet zo dat regulier pinpas-gebruik kosteloos is, daar wordt achter de schermen ook een (minimaal) bedrag voor betaald.

ING was de eerste in NL, en voor hen was het wellicht de kosten waard om de eerste te zijn, ik denk dat het ze wel een aantal nieuwe klanten heeft opgeleverd.

Je zou ook kunnen beargumenteren dat de biometrische beveiliging van Apple Pay veiliger is dan een 4-cijferige pincode op een pinpas. Als dit de kans verkleint dat een gejatte pas geplunderd wordt (met alle bijkomende kosten zoals verzekering etc), is die 0,15% een hele kleine investering voor de verhoging van de veiligheid.
Je zou ook kunnen beargumenteren dat de biometrische beveiliging van Apple Pay veiliger is dan een 4-cijferige pincode op een pinpas.
Behalve als de eigenaar een stompzinnige code als "0000" instelt op de iPhone. :P Maar anders dan dat is het inderdaad veiliger. De Apple Watch checkt zelfs of je een hartslag hebt en blokkeert als dat niet het geval is. :+ Je hand afhakken en dan proberen te betalen met de unlocked watch kan dus niet.

Je kon trouwens via bunq al eerder dan ING in NL betalen met Apple Pay, paar maanden ervoor. Maar dat was niet officieel, dus in principe was ING wel de eerste officiele partij ja.
Dat is een beetje wazig en moeilijk te vinden. Voor creditcards is het inderdaad ongeveer 0.15%, maar voor debitcards lijken het fixed costs te zijn van 0.5cent.

Maar wat een bank betaald zul je niet vinden, en het verschilt per bank.

Van 9to5mac (en andere website had soortgelijke bedragen, niet verder gechecked):
The fee varies around the world and even by card issuer, but in the US it’s believed to be around 0.15% of a credit card transaction and 0.5 cents for each debit card transaction.
Ach. Ik heb geen medelijden met de gemiddelde bank (of diens bestuurders) .. het is niet alsof ze zo weinig reserves hebben dat ze geen miljoenenbonussen meer uit kunnen delen.
De Volksbank deelt al jaren geen bonussen meer uit aan de directie, laat staan miljoenen.
Ik heb niet de illusie dat ze daar wat tekort komen ;)
De banken die samen de Volksbank maken hebben in ieder geval wel een iets andere reputatie dan de ing en de abnamro. Over de kosten weet ik in ieder geval dat ze die niet zomaar over alle klanten uitsmeren of uit de grote pot halen, dat wordt in de regel redelijk doorbelast aan de gebruiker.
De gemiddelde IT-er (wij dus) hebben het financieel stukken beter dan de gemiddelde bankmedewerker.
Het ding is alleen dat dit op die miljoenenbonussen amper verschil maakt, de kosten worden gewoon opgetrokken voor de klanten. Kwestie van de bonussen veilig te stellen.
Weet iemand of je ook op twee toestellen Apple Pay kan activeren? We hebben een gezamenlijke rekening en zouden beide Apple Pay willen op onze telefoons
Ja, een en/of rekening cq gezamenlijke rekening kan gewoon door beide partijen gebruikt worden via Apple Pay.

Zou ook wel behoorlijk onhandig zijn als dat niet kon ;)

Aanvulling: Ik vraag me af of je dezelfde bankrekening ook op meerdere Apple-accounts kan instellen. Technisch gezien lijkt het me geen probleem maar omdat de Wallet rekeningen eerst checkt zou Apple / de bank dit in principe kunnen zien en tegenwerken. Kan het online niet duidelijk vinden of dit wel of niet zou kunnen. Weet iemand dit?

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 22 juli 2024 14:26]

Aanvulling: Ik vraag me af of je dezelfde bankrekening ook op meerdere Apple-accounts kan instellen. Technisch gezien lijkt het me geen probleem maar omdat de Wallet rekeningen eerst checkt zou Apple / de bank dit in principe kunnen zien en tegenwerken. Kan het online niet duidelijk vinden of dit wel of niet zou kunnen. Weet iemand dit?
Zit zelf bij ING, maar daarbij kun je alleen rekeningen aan Apple Pay toevoegen die ook in de app van de bank bekend zijn. Wij hebben ook een gezamelijke rekening (die in allebei onze ING apps bekend zijn) gewoon toe kunnen voegen op onze eigen telefoon (met eigen Apple ID).
Zit zelf bij ING, maar daarbij kun je alleen rekeningen aan Apple Pay toevoegen die ook in de app van de bank bekend zijn.
Je kan sowieso wel meerdere apparaten (telefoons / tablets) hebben, met daarop hetzelfde Apple ID en bijvoorbeeld dezelfde ING app met dezelfde rekening x. Maar kun je hetzelfde rekeningnummer ook gebruiken op meerdere apparaten hebben met verschillende Apple ID's?
Dat staat los van elkaar. Je kunt betaalpassen in je Wallet maken voor alle rekeningen die je in je ing-app ziet. Heeft niks te maken met je Apple account, want daar weet ing niks van. De ing-app is de entiteit die de betaalpas aanmaakt in de Wallet. Dus als je de ing-app installeert op verschillende devices en met hetzelfde ing-account inlogt, dan kun je voor dezelfde bankrekening passen aanmaken op meerdere devices.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 22 juli 2024 14:26]

OK, dat wil ik best geloven, maar hoe weet je dat? Uit ervaring of staat het ergens online?

ING weet inderdaad niet je Apple ID, tenminste dit lijkt me moeilijk te verdedigen in het kader van avg, maar dat hoeft ook niet om bijvoorbeeld een limiet op het aantal apparaten te stellen waarmee je een bankrekening kunt gebruiken. Want dat kunnen ze natuurlijk wel zien, op hoeveel / welke verschillende apparaten je inlogt.

Daarnaast zou ik me voor kunnen stellen dat Apple zélf wel een aantal zaken controleert voordat een kaart toegevoegd kan worden. Tenslotte beheren zij de Apple Pay infrastructuur.
Ik heb per ongeluk twee keer dezelfde ING betaalpas van dezelfde (niet en/of) bankrekening op 1 telefoon actief gehad. Dus de kans dat het kunt om meerdere telefoons te gebruiken op 1 betaalrekening (ook zonder dat het een en/of rekening is) is aanwezig.
Geen enkel probleem. Let wel op dat sommige banken min of meer verplichten dat elke eigenaar van een en/of CJ rekening hun eigen pasje gebruiken; inclusief in Apple Pay. ;) Maar hoe dan ook, dat is meer om risico af te schuiven.

Je kan een pas in ieder geval op meerdere devices toevoegen. Ik heb het zelf op 2 iPhone's, m'n Apple Watch en hád het op m'n Macbook Pro; maar de nieuwe MBP ondersteunt het niet met kernel extensions ingeschakeld. De gedeelde rekening staat op ons beider iPhone's.
Je kan een pas in ieder geval op meerdere devices toevoegen. Ik heb het zelf op 2 iPhone's, m'n Apple Watch en hád het op m'n Macbook Pro; maar de nieuwe MBP ondersteunt het niet met kernel extensions ingeschakeld. De gedeelde rekening staat op ons beider iPhone's.
Hoe moet ik dat voor me zien? Jij staat vrolijk met je MBP onder je arm in de rij bij de kassa en bij het betalen leg je je laptop even op de betaalterminal?
Nee. Apple Pay is meer dan dat pasje op je telefoon/watch voor bij de fysieke winkel.
Je kan er ook mee in webshops met 1 druk op de knop mee afrekenen EN alle NAW gegevens doorgeven. Zie het als een soort click and buy.
Ja kan, heb Apple Pay op 2 iPhones, iPad en op mijn MacBook.

Dus ja, als je meerdere apparaten hebt van apple die Apple Pay ondersteunt, zou je mits je wil op allemaal kunnen installeren (bij wijze van spreken).
Ja dat kan. No problem.
Ja hoor geen probleem. Bij ING doe ik dat door even in de app van ING met de gegevens van de vrouw in te loggen, pas toevoegen en weer uitloggen. Klaar is kees.
Dit betreft dan een gewone rekening en geen en/of rekening.
Ja,

Apple Pay is niet zo bijzonder als dat het overkomt.
Onder aan de streep maak je een virtuele betaalpas aan bij je bank, die via het Apple Pay mechanisme wordt geauthentiseerd (het komt dus wel 'langs Apple'). De ternimal ziet niet het verschil tussen je telefoon/horloge/betaalkaart.

Het feit dat je niet om een PIN wordt gevraagd bij de Terminal, is omdat de bank die kaart als zodanig heeft geregistreerd dat dat niet hoeft. (er is voldoende vertrouwen in het mechanisme van de telefoon (PIN op de telefoon of vingerafdruk/gezicht))

Lang verhaal kort. Technisch gezien kan je zoveel betaalkaarten/telefoons aan je bankrekening koppelen als je wilt. De enige beperking is wat je bank je oplegt :)
Enige wat ik onhandig vind aan Apple Pay, is dat je volgorde van de pasjes niet kunt aanpassen. Ook het uiterlijk niet.

Heb je bijvoorbeeld twee ING-pasjes en een AH-bonuspas dan zie je twee exact identieke oranje pasjes, want het enige waarop ze verschillen, is het 4-cijferige, laatste deel van het bankrekeningnummer, maar dat zit verscholen achter het volgende pasje.
Je kunt de volgorde wel aanpassen in Wallet. Uiterlijk niet, maar dat ligt aan je bank. Bunq geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid elke pas in Apple Pay een verschillend gekleurde rand te geven. Dat doe je in de Bunq app.
Klopt, je kunt de volgorde aanpassen, maar de onderste bankpas / die bovenop ligt wordt automatisch de pas die altijd geselecteerd staat bij het betalen / openen van je Wallet, de voorkeurspas.

Heb je daarnaast nog een niet-betaalkaart-pasje zoals een Airmiles-kaart, dan komt die altijd weer over het bankrekeningnummer van je bankpassen te liggen.
Heb je daarnaast nog een niet-betaalkaart-pasje zoals een Airmiles-kaart, dan komt die altijd weer over het bankrekeningnummer van je bankpassen te liggen.
Dat is niet alleen het geval bij die airmiles kaart hoor. 2 bankpassen en exact hetzelfde gebeurt.
Heb 3x een ING kaart, kwestie van zelf even volgorde onthouden, ze staan altijd op zelfde plek maar dit mag zeker anders ja.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 22 juli 2024 14:26]

Klopt helemaal. Op de Apple Watch zie je overigens wel de volledige pasjes zonder overlapping. Dit kan zeker beter.
Bij Bunq hadden ze daar wat op gevonden door zelf virtueel een eigen kleur pas te kunnen kiezen.
Goed idee. Mijn fysieke ING-pas van mijn privé-rekening is al tien jaar of zo van een gepersonaliseerde afbeelding voorzien. Het zou mooi, maar ook praktisch zijn als die ook op je virtuele kaart kwam te staan.
Ik heb dat destijds opgelost met een Siri shortcut. Open prive rekening en dan werd het specifieke pasje van de prive rekening geopend in de wallet. Open gezamelijke rekening resulteerde in dat de pas van de gezamelijke rekening werd geopend. Volgens mij heb ik dat toen ook beschreven in het Apple Pay topic hier op het forum. Geen idee of je het nog zo in kan stellen met de Opdrachten app icm de wallet.
Je kunt wel standaardkaart, die als eerste verschijnt, instellen: via instellingen, wallet enz
SNS volgt op 17 mei
Ik zie dit (nog) nergens... Wat is je bron?
gebaseerd op info vindbaar in de app bundels (.ipa), ik wist eind april daardoor al dat ze idd een stagger rollout zouden houden, lijkt me logisch dat er dan max 1 a 2 weken tussen ziteen.
Zo! Nu kan ik overstappen ASN :)
bij ABN AMRO kan je betalen met alles wat je maar wilt.
Zo kan je een sticker plakken op je hoesje en daarmee betalen.
- Je kan er pincode op stellen of niet etc..
- meteen bij de hand, altijd offline

De overzicht op de site is niet compleet - je moet naar LAKS gaan om daar alle mogelijkheden te bekijken van ABNAMRO.

Geweldig,ik gebruik een ring, sleutelhanger en sticker al jaren en elke cashiere zegt telkens: goh wat handig, wist niet dat dat bestond!
Behalve simpelweg met je mobiel betalen, dat kan bij de abn alleen via google pay. Maar als je geen derde partij ertussen wil hebben heb je dus niets bij de abn om gewoon mobiel te betalen.
Edit: ze hadden eerst een eigen wallet maar die optie hebben ze verwijderd een paar jaar geleden

[Reactie gewijzigd door Il 2 op 22 juli 2024 14:26]

neen hoor, voor die wearables heb je geen google pay nodig. Gaat via mijn rekening.

kijk even bij wearables bij abnamro
ja precies, via wearables kan wel, maar niet gewoon met je mobiel. dat was m'n punt :-)
Ach zo.
Dan plak je een LAKS sticker op je mobiel/hoesje... werkt functioneel gezien exact hetzelfde...
Hoe werkt Apple pay op een iPhone (bron: Apple.com)
Uw standaardkaart gebruiken:
  • Als uw iPhone beschikt over Face ID, drukt u tweemaal op de zijknop. Als u gevraagd wordt om te verifiëren, doet u dit met Face ID of voert u uw toegangscode in om Apple Wallet te openen.
  • Als uw iPhone beschikt over Touch ID, drukt u tweemaal op de thuisknop.
  • Om een andere kaart te gebruiken, tikt u op uw standaardkaart om uw andere kaarten te zien. Tik op een nieuwe kaart en verifieer.
  • Houd dan de bovenkant van de iPhone bij de lezer voor contactloos betalen totdat 'Gereed' en een vinkje op het beeldscherm verschijnen.
Het zal waarschijnlijk echt aan mij liggen.... Maar waarom vinden mensen dit makkelijker dan een bankpasje tegen hetzelfde pinapparaat te houden? Een pasje waarbij je geen risico loopt dat de accu leeg is.
Echt heel simpel. Geen pincode vereist. Bij betaalkaart wel, boven 25 euro, geloof ik.
Bij mij is het volgens mij boven de €50 (ik weet niet hoe het bij andere banken is), en pas na 3 transacties een keer een pincode. Een pincode van 4 cijfers lijkt mij op zich (ik word blijkbaar oud) niet veel moeilijker dan de toegangscode op een iPhone in vullen.
niet veel moeilijker dan de toegangscode op een iPhone in vullen
Met Face/TouchID/Watch hoef je dus geen code meer in te vullen :-) En ik vis sneller m'n telefoon uit de broekzak dan m'n bankpas die in een hoesje in de ander broekzak zit (samen met wat andere pasjes).

De omschrijving hierboven is wellicht iets té compleet. In de praktijk (met FaceID) is het telefoon uit de broekzak, ondertussen 2x op de powerknop drukken, er een keertje naar kijken tijdens het richting de terminal bewegen en erbij houden. Kan zo'n beetje in één vloeiende handeling na wat oefening. Met een Apple Watch gaat het nog makkelijker, da's alleen maar 2x op het knopje drukken en je pols bij de terminal houden.
nu niet echt een slecht alternatief voor een telefoon of horloge die je om de 1 à 2 dagen moet opladen
Een bankpas is ook geen "slecht" alternatief, maar 'gewoon' een alternatief. En daarnaast, een telefoon/horloge moet je toch opladen, of je er nu mee betaald of niet dus dat is imo niet echt een argument.

Waarom moet het één nu weer perse slechter/beter zijn dan het ander? Waarom niet gewoon allebei en gebruiken waar je zelf blij van wordt? (niet persoonlijk bedoeld ;-) )
Tja, pincode op iPhone? Ooit van touch-id of face-id gehoord?
gewoon omdat ik niet altijd mijn portefeuille mee heb maar wel mijn gsm
Hi! Goeie vraag, ik zie al een paar antwoorden, maar ik voeg er toch nog een paar aan toe.

- betalen via Apple Pay is veiliger. Niet alleen vereist de telefoon een veel sterkere authenticatie (als je FaceID of TouchID hebt ingesteld), maar als je je telefoon verliest, kwijtraakt of gestoken wordt, kan een dief niet zoveel met de telefoon. Dit in tegenstelling tot een pasje.
- De pincode van een pasje kan afgekeken worden, je pasje gestolen en dan ben je zuur. Bij een telefoon gaat dit niet (want je moet de betaling bevestigen met biometrische authenticatie). Ja, ook van je telefoon kan je code worden afgekeken, maar een telefoon kan weer niet geskimd worden.
- gemak! Veel mensen (zoals ik) hebben geen portemonnee meer mee, maar een telefoon wél altijd.
- Je hebt op die manier altijd een mogelijkheid om te kunnen betalen, vroeger móest je altijd je pasje mee hebben. Nu heb je vrijwel altijd een extra mogelijkheid.

En verder:
- het draagt bij aan het verdere terugdringen van cash. Ik weet het: de meningen zijn daarover verdeeld, maar ik ben er voorstander van.
En als je naar het straatbeeld kijkt lijkt het alsof een groot deel van, vooral jeugd, vergroeid is met hun telefoon. Deze hoeven ze bij het afrekenen niet meer uit een tas/broekzak te halen, ze hebben hem immers al vast.
En als je naar het straatbeeld kijkt lijkt het alsof een groot deel van, vooral jeugd, vergroeid is met hun telefoon.
Daar heeft u een punt (ik laat mijn telefoon thuis wel eens aan de oplader liggen, maar ik herken het straatbeeld dat u schetst). Maar dan nog, dan past een pinpas alsnog in het hoesje dat eventueel om de telefoon zit (moeten ze natuurlijk wel een hoesje hebben).

Maar het is wat ik in een andere opmerking al aangaf... Ik word blijkbaar oud. Ik vind een pasje dat zonder accu werkt, in het hoesje past, waarbij je incidenteel bij contactloos betalen een pincode moet intoetsen nu niet echt een slecht alternatief voor een telefoon of horloge die je om de 1 à 2 dagen moet opladen, en die je moet ontgrendelen.

Ik begrijp dat dit lucratief is voor Apple, ze hebben groot gelijk dat ze dit doen. Maar feitelijk (mijn inziens dan 8)7 ) is er functioneel geen meerwaarde tov wat er mogelijk was voordat je met je telefoon of horloge kon betalen.
voor mij: omdat het makkelijker is mn telefoon te pakken dan mn bankpasje uit mn portemonnaie te vissen.
Dit is een enkele beweging, daarom. Daarbij staan mijn klant kaarten ook in mijn telefoon. Als binnenkort 4G beschikbaar is voor mijn Watch laat ik mijn telefoon thuis en zit alles van muziek en bellen tot betalen om mijn pols tijdens het hardlopen.
Als binnenkort 4G beschikbaar is voor mijn Watch laat ik mijn telefoon thuis en zit alles van muziek en bellen tot betalen om mijn pols tijdens het hardlopen.
Dat is nu al mogelijk (is dus niet afhankelijk van 4G of van het in nabijheid zijn van je iPhone).

'Nadat je Apple Pay in de Apple Watch-app op je iPhone hebt geconfigureerd, kun je betalingen doen in winkels, ook wanneer je je iPhone niet bij je hebt.'

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.