Zelfs bank X zal nog steeds via het Visa/Mastercard systeem gaan, dus vraag me nog steeds af wat bv. banken denken te bereiken met het openstellen van NFC, behalve dan de bijdrage aan Apple.
Precies dat. Apple Pay is een payment gateway provider - zij communiceren alsnog met VISA, Maestro (Mastercard), enzovoort. Apple is geen financiële instelling; zelfs Apple's creditcard wordt uiteindelijk beheerd door Goldman Sachs (twijfelachtige organisatie

). Apple's kosten liggen iets hoger dan die van VISA en Maestro, dus voor de banken is Apple Pay nadelig. Apple doet immers niets dat ze zelf niet al tientallen jaren doen.
En daar ligt ook meteen het grote pijnpunt. De reden dat Apple Pay in Nederland (en Europe in z'n algemeen) zo veel trager uitgerold wordt/werd is omdat wij hier al veel langer veel meer online kunnen doen - en omdat onze beveiliging voorheen veel beter was dan "hun" oplossingen. Om het heel grof te stellen: Noord-Amerika en tot op zekere hoogte ook het VK liepen hopeloos achter. Dat is waarom Apple Pay überhaupt bestaat - omdat ze in die landen eigenlijk nauwelijks iets hadden voor online betalingen. En zelfs dan werden niet alle kaarten overal geaccepteerd.
Telebankieren was hier eind jaren 80 al een ding en internetbankieren volgde eind jaren 90. Mijn ouders zijn al 30+ jaar geen bank binnen gelopen, behalve voor een hypotheek. De enige keer dat ik een bank van binnen heb gezien was met het opzetten van m'n zakelijke rekeningen en dergelijke. En zelfs dat zou nu al niet meer nodig zijn.
In de Engelstalige landen ligt dat anders. Online konden zij heel lang niets anders dan creditcards gebruiken; vandaar dat je overal ook heel lang geen andere betaalmethoden zag, die bedrijven wisten gewoon niet beter dan dat dat de norm was. Wij hadden daar hier geen noodzaak toe, dus veel mensen hebben hier niet eens een creditcard; of ze hebben er één puur voor die online betalingen. Vervolgens zijn onze betalingssystemen ook al heel lang veel veiliger dan die lullige creditcards. iDEAL heeft vanaf dag 1 al 2-factor bij alle banken.
Daar komt bij dat de banken in het VK hun omschakeling naar Maestro volledig verpest hebben. Zij gebruikten voorheen Switch en bij de omschakeling werden "Maestro" betalingen nog steeds door het bedrijf daarachter afgehandeld. Met als gevolg dat het "Maestro" logo op terminals in het VK volstrekt nutteloos was, omdat ze enkel Britse "Maestro" kaarten konden verwerken. Ik reis inmiddels zo'n 17-18 jaar heel regelmatig naar het VK (pre-corona 4-5 keer per jaar) en het is pas in de afgelopen 8 jaar ofzo dat ik m'n bankpassen (zowel privé als zakelijk) daadwerkelijk relatief betrouwbaar kan gebruiken. Begin deze eeuw werkte het helemaal niet, het zal rond 2008-2009 geweest zijn dat het een beetje begon te werken. Dat in tegenstelling tot de rest van Europa, waar je in de jaren 90 al vrijwel overal gewoon met je PIN kon betalen. Je had hier en daar wat terminals die enkel een specifieke lokale methode ondersteunden (Bancontact in België bijvoorbeeld), maar over het algemeen werken Maestro kaarten overal in Europa al 20+ jaar met de chip.
Waarom nu dit hele verhaal? Omdat dit het standpunt van "onze" banken uit legt. Er klopt een nieuwe speler op de deur, die met een heleboel beperkingen aan komt zetten en eigenlijk weinig nieuws biedt. De enige reden dat Apple Pay voor ons relevant is, is omdat Apple NFC zo gesloten houdt (en de banken zelf dus weinig kunnen) en omdat Pay aan de andere kant van de oceaan en in het VK beter ondersteund wordt dan andere oplossingen. Tegelijkertijd moeten de banken de betalingen wel authoriseren en integreren met Apple's API's.
Persoonlijk gebruik ik Apple Pay hier ook niet; ik heb al jaren geen cash meer bij me, dus m'n betaalkaarten zitten in zo'n mini-portemonnee. Ik heb die net zo snel klaar als m'n telefoon. Wellicht zelfs iets sneller omdat ik er niet naar hoef te kijken voor Face ID. Enkel in het VK heb ik het een enkele keer gebruikt, bij gare betaalterminals die "contactless" zijn maar in realiteit specifiek Apple en Google Pay doen.
[Reactie gewijzigd door Werelds op 22 juli 2024 14:26]