Ik zie niet echt hoe, apple pay is maar heel beperkt qua betalingen en qua doelpubliek (hoeveel % heeft een apple phone van de bevolking en hoeveel daarvan gebruiken apple pay in belgie) .
KBC is vandaag live gegaan en op basis van de gebruikersaantal van één hele dag wil je beweren dat het product geen succes is? Naast Apple Pay is er ook Google Pay, al wordt dat wellicht nog niet door alle banken aangeboden. Samen kunnen ze al snel 80% van de bankklanten in de EU (dus inclusief BE en NL) van dienst zijn. En daarmee zijn lokale betaalsystemen zoals iDeal in NL en Bancontact in BE compleet overbodig.
Handelaars moeten nog steeds een terminal hebben en payconic is daar waar een terminal niet rendabel is (paar cent per transactie).
Nee dus, die zouden ook via een website zoals een webshop hun betalingen kunnen doen. Er zijn anno 2020 zoveel mogelijkheden om een POS in huis te halen, en dat hoeft echt niet duur te zijn. Maar of het té duur is, dat kan ik niet beoordelen, dat zal per winkel verschillen.
Maestro in het buitenland.
Buitenland? België, EU, wat bedoel je precies? Denk eens iets groter dan je eigen dorp: de EU of op zijn minst de Benelux, is toch wel het minimum wat een betaalsysteem zou moeten kunnen ondersteunen. En dat gaat niet met systemen zoals iDeal of Bancontact. Wanneer het voor jou onmogelijk is om goedkoop producten online in NL, DE of IT te bestellen, dan ben je min of verplicht om diezelfde producten duurder aan te schaffen in BE. En dat alleen maar omdat je geen e-comm-betalingen wilt doen? Dan ben je een dief van eigen portemonnee. Nog los van het feit dat één standaard (of eigenlijk twee, wanneer je zowel Meastro als V-PAY telt) goedkoper is dan deze standaard + alle lokale initiatieven. En jij als consument draait (indirect) op voor deze kosten.
Zoals ik al zei: apple is gewoon (voor belgie) jaren te laat en ik zie daar niks aan veranderen.
Apple en Google zijn vrij laat in Nederland en België, dat klopt. Maar gezien de omvang van die landen is dat niet zo gek: Samen hebben ze een 29 miljoen inwoners, dat is ongeveer net zoveel als de metropool Sao Paulo... Alleen zijn er dan in Brazilië nog een paar honderd miljoen anderen die ook Apple Pay of Google Pay of Samsung Pay willen en kunnen gebruiken. En dat allemaal bij een paar grote banken. Dat is dus veel eenvoudiger te realiseren dan het gepruts met al die kleine bankjes in NL en BE.
Kleine landen lopen wel eens voorop omdat ze als pilot worden gebruikt, maar daarna zullen ze al snel worden genegeerd omdat er te weinig omzet is te halen en bedrijven eerst voor het volume kiezen. Juist daarom is het voor landen zoals Nederland en België van belang om in EU-verband samen op te trekken. Doe je dat niet, dan ga je achter lopen, wat niet goed is voor je economie.