Apple Pay is beschikbaar bij Belgische KBC Bank

KBC Bank ondersteunt in België voortaan Apple Pay. De bank beloofde begin dit jaar al dat die integratie er zou komen. Inmiddels heeft de bank de feature geactiveerd en hebben de eerste klanten zich aangemeld.

KBC bevestigt op Twitter dat de betaalmethode is toegevoegd voor rekeninghouders. Klanten kunnen zowel hun Maestro-bankkaart als creditcards koppelen aan Apple Pay. Daarvoor is wel een KBC Plus-rekening nodig. Het gebruik van de dienst is verder gratis.

Al in februari van dit jaar kondigde KBC aan dat de bank Apple Pay zou aanbieden. Vorige maand had de bank het nog over 'deze herfst'. KBC is de tweede grote Belgische bank die Apple Pay ondersteunt. Eerder bood BNP Paribas het ook al aan. Ook kunnen klanten van enkele kleine onlinebanken gebruikmaken van de dienst. In Nederland wordt Apple Pay door de meeste grote banken ondersteund.

Apple Pay KBC Bank

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

03-11-2020 • 14:07

114

Submitter: Callandt95

Reacties (114)

114
106
47
12
2
49
Wijzig sortering
Met payconic en wireless bancontact zie ik niet echt het nut, aantal jaar te laat imho.
Payconic en Bancontact kunnen worden opgeheven, wat de bank (en alle webwinkels) kosten bespaart. Apple Pay maakt gebruik van de bestaande netwerken van Maestro en V-Pay, wat dus ook internationaal werkt. Dus of jij nou je token aanbiedt via Apple Pay of de plastic kaart, in beide gevallen wordt de transactie via Maestro/V-Pay verwerkt. En met Apple Pay (maar ook Google Pay wanneer je dat hebt) werkt het ook online en daarmee internationaal.

Voor Bancontact (maar ook iDeal en alle andere lokale betaalschema's) is Nederland al een grens te ver, wat anno 2020 binnen de EU wel een heel raar verhaal is. De euro bestaat (voor de consument) sinds 2002, maar anno 2020 kun je er online met jouw bankpas niet mee betalen zodra je de "grens" oversteekt. Grenzen op internet, dat is toch al een raar verhaal... Misschien een idee om de gulden en de franc weer in te voeren? :X
Payconic en Bancontact kunnen worden opgeheven
Ik zie niet echt hoe, apple pay is maar heel beperkt qua betalingen en qua doelpubliek (hoeveel % heeft een apple phone van de bevolking en hoeveel daarvan gebruiken apple pay in belgie) .Handelaars moeten nog steeds een terminal hebben en payconic is daar waar een terminal niet rendabel is (paar cent per transactie). Maestro in het buitenland.

Zoals ik al zei: apple is gewoon (voor belgie) jaren te laat en ik zie daar niks aan veranderen.
Ik zie niet echt hoe, apple pay is maar heel beperkt qua betalingen en qua doelpubliek (hoeveel % heeft een apple phone van de bevolking en hoeveel daarvan gebruiken apple pay in belgie) .
KBC is vandaag live gegaan en op basis van de gebruikersaantal van één hele dag wil je beweren dat het product geen succes is? Naast Apple Pay is er ook Google Pay, al wordt dat wellicht nog niet door alle banken aangeboden. Samen kunnen ze al snel 80% van de bankklanten in de EU (dus inclusief BE en NL) van dienst zijn. En daarmee zijn lokale betaalsystemen zoals iDeal in NL en Bancontact in BE compleet overbodig.
Handelaars moeten nog steeds een terminal hebben en payconic is daar waar een terminal niet rendabel is (paar cent per transactie).
Nee dus, die zouden ook via een website zoals een webshop hun betalingen kunnen doen. Er zijn anno 2020 zoveel mogelijkheden om een POS in huis te halen, en dat hoeft echt niet duur te zijn. Maar of het té duur is, dat kan ik niet beoordelen, dat zal per winkel verschillen.
Maestro in het buitenland.
Buitenland? België, EU, wat bedoel je precies? Denk eens iets groter dan je eigen dorp: de EU of op zijn minst de Benelux, is toch wel het minimum wat een betaalsysteem zou moeten kunnen ondersteunen. En dat gaat niet met systemen zoals iDeal of Bancontact. Wanneer het voor jou onmogelijk is om goedkoop producten online in NL, DE of IT te bestellen, dan ben je min of verplicht om diezelfde producten duurder aan te schaffen in BE. En dat alleen maar omdat je geen e-comm-betalingen wilt doen? Dan ben je een dief van eigen portemonnee. Nog los van het feit dat één standaard (of eigenlijk twee, wanneer je zowel Meastro als V-PAY telt) goedkoper is dan deze standaard + alle lokale initiatieven. En jij als consument draait (indirect) op voor deze kosten.
Zoals ik al zei: apple is gewoon (voor belgie) jaren te laat en ik zie daar niks aan veranderen.
Apple en Google zijn vrij laat in Nederland en België, dat klopt. Maar gezien de omvang van die landen is dat niet zo gek: Samen hebben ze een 29 miljoen inwoners, dat is ongeveer net zoveel als de metropool Sao Paulo... Alleen zijn er dan in Brazilië nog een paar honderd miljoen anderen die ook Apple Pay of Google Pay of Samsung Pay willen en kunnen gebruiken. En dat allemaal bij een paar grote banken. Dat is dus veel eenvoudiger te realiseren dan het gepruts met al die kleine bankjes in NL en BE.

Kleine landen lopen wel eens voorop omdat ze als pilot worden gebruikt, maar daarna zullen ze al snel worden genegeerd omdat er te weinig omzet is te halen en bedrijven eerst voor het volume kiezen. Juist daarom is het voor landen zoals Nederland en België van belang om in EU-verband samen op te trekken. Doe je dat niet, dan ga je achter lopen, wat niet goed is voor je economie.
KBC is vandaag live gegaan en op basis van de gebruikersaantal van één hele dag wil je beweren dat het product geen succes is?
Zeg ik dat? Nee toch.
Nogmaals gezien de lage beschikbaarheid van het platform (iphones met apple pay ingesteld) het verzet van mensen hiertegen en de makkelijke beschikbaarheid van alternatieven zie ik niet snel dit een effect hebben op de markt.
Nee dus, die zouden ook via een website zoals een webshop hun betalingen kunnen doen.
Dat kan ook via payconic/bancontact gezien welke volume je hebt van betalingen. Gewoon QR code inscannen. Zoals ik al zei alles wat apple aanbied bestaat nu al in een vorm die even gebruiksvriendelijk is zowel voor gebruiker als handelaar en voor veel meer potentieele klanten.
Buitenland? België, EU, wat bedoel je precies? Denk eens iets groter dan je eigen dorp:
Dergelijke opmerkingen hoeven echt niet.
En wat ik bedoel: vorig jaar in japan was maestro overal bruikbaar, bolivie 3 jaar ervoor ook.
Niet echt "mijn dorp" . Maestro alleen word in grote delen van de wereld gebruikt als debetkaart en dus met lage/geen kosten en dat is iets waar mensen mee vertrouwd zijn en wat ze al hebben.

De rest van je commentaar slaat gewoon nergens op, kreditkaarten kosten amper iets en genoeg alternatieven als je dat niet wil, weeral iets waar mensen vertrouwd mee zijn en dat ze veelal al hebben.

Ik herhaal: ik zie echt niet met dit iets van verandering brengen, dit zal de eerste jaren zeker een absoluut niche product zijn en blijven. Zelfs al zou elke bank in belgie dan aanbieden dan nog zal dat weinig gebruikt worden.
Het gebruiksgemak is echt ontzettend hoog. Je kan betalen met je horloge, waar je ook bent. Ik kan tal van situaties bedenken waar dat handig is. Na het sporten even stoppen voor een drankje, op het strand, zwembad, of algemeen geen pincode hoeven in te geven boven 50 euro, en het toch veilig houden. Als je geen fan bent, heb je het ongetwijfeld gewoon nog niet gebruikt.
Je bent in België verplicht je identiteitskaart op zak te hebben, dan heb je zowat altijd ook je bankkaart op zak. En kleine handelaars die een betaalterminal hebben blijven zeldzaam.
Tot je de eerste keer met je Apple Watch betaalt en je iPhone of portefeuille zelfs niet uit je zak hoeft te halen, dan zie je het nut 😉 Dubbelklikken op de sidebutton, watch tegen terminal houden en klaar. Het is een snufje, maar oh zo handig en snel.
Zo groot is het verschil dan toch niet met kaart uithalen? Tegen terminal houden en klaar. Of ik nu onder mijn jas naar naar mijn horloge moet grijpen of mijn portefeuille moet nemen lijkt me het verschil niet.
Geen idee hoe’t zit waar jij woont, maar in België is de limiet van contactloos betalen met de bankkaart 50 EUR nu door het COVID-19-verhaal en voordien was het 25 EUR. Alles erboven moet je je kaart in de terminal duwen en je pincode geven. Als ik naar het warenhuis ga, zit ik vrijwel altijd boven die 50 EUR dus het is geen zeldzaamheid dat het contactloos betalen met de kaart geen optie is.
Ik garandeer je dat de Apple Watch dan véél handiger is. Gewoon dubbelklik op de zijknop, watch paar seconden tegen de terminal houden en klaar. Geen codes, bevestigingen, etc.

En klein detail: een dief kan met je Apple Watch niets aanvangen want de seconde dat ze van je pols gaat, wil ze een pincode om terug gebruikt te worden. (Of je iPhone even unlocken, dat mag ook, en dan is het effectief de unlock doen, als de iPhone al unlocked is, blijft de watch vragen om een pincode)
Payconic en Bancontact kunnen worden opgeheven
Hoe? Apple pay is beperkt tot 1 merk van smartphone en beperkt toepasbaar.
EN hoe die betaling werkt kan mij gestolen worden , winkelaars hebben terminals nodig en die zullen altijd kosten, bancontact zal daar dus altijd zijn, payconic werkt voor die die geen terminal hebben en kost iets van een paar cent per transactie.

Ik zie dus echt niet hoe apple pay dat kan vervangen.

Internationaal is het gewoon maestro, zoals ik al zei apple had misschien iets gehad 5 jaar geleden maar nu heeft de markt zich al gevestigd zonder apple (toch in belgie) en ik zie dat echt niet veranderen.
Hij bedoelt eerder dat Bancontact weg mag omdat het iets is dat alleen in België bestaat / werkt. Dat kan je 1 op 1 vervangen door bv. Maestro.

De merken Bancontact en Payconiq kosten zowel de consument als handelaar onnodig geld. Zelfde voor iDeal. Zelfde voor corona-apps per land. Zelfde voor itsme.... meer Europa anyone? :)
Handelaars hebben toch nog steeds iets nodig om betalingen te kunnen doen , bij payconic kan een simpele andere smaphone maar voor apple pay heb je toch echt een terminal nodig.

En nogmaals er zijn mensen zonder iphone en mensen die niet via hun iphone willen betalen.
Hoe kosten die merken onnodig geld? Ze zijn eigendom van de Belgische banken en zijn goedkoper per transactie dan elk ander alternatief dat er is.
Dat extra stickertje voor op de deur :Y)
Maar inderdaad lijkt me ook, plus dat wat extra concurrentie, ook op het vlak van transactieafhandeling nooit slecht is.
Apple Pay of Google Pay zijn wel een heel stuk sneller dan Payconiq of Bancontact app, je moet gewoon je telefoon unlocken met je vingerafdruk of gezicht, deze voor de terminal houden en het is betaald.
Met Apple Pay kan je zelfs met je Apple watch betalen door 2 maal op de knop te drukken en deze voor de terminal te houden. Geen pincode of niets, sneller kan het niet.
Wireless bancontact is gewoon tegen de terminal houden.
Payconic is QR inscannen, er is echt geen verschil in tijd met apple pay qua betaling hoor. Die minieme tijd apple pay sneller of trager is dan andere systemen maakt weinig uit.
Persoonlijk vind ik het toch een verschil om de kaart uit mijn portemonnee die ik eerst uit mijn zak moet halen en daarna voor de terminal moet houden of 2 maal op de zijkant van mijn apple watch drukken en deze tegen de terminal houden.
Maar voor ieder natuurlijk wat die het fijnste vind :)

Edit: Ik wou er ook nog wijzen dat er bij NFC betalingen die je met de fysieke kaart doet een limiet is (50 euro tijdens Corona) omdat je hiervoor je pin niet moet ingeven en niet bij middelen zoals Apple Pay en Google Pay omdat je "pin" de ingebouwde authenticatie van je telefoon is (veiliger).

[Reactie gewijzigd door ThatGuyAndy op 23 juli 2024 23:53]

Weet ik is hetzelfde met de fibit die ik heb. En nee gebruik ik nooit bij het wachten of aanlopen pak ik gewoon bankkaart en hoe ertegen duurt echt maar even lang die tijdswinst is echt op zijn best minimaal.

Leuk als je het hebt maar voor 99% van de mensen echt niet nodig.
In België heeft wireless Bancontact een limiet van 50 EUR. Betalen met Apple Pay heeft de limiet van je bank. Ik zit in het warenhuis bijv snel boven de 50 EUR en daar hebben ze altijd terminals. Leve de Apple Watch! ;)
Leuk maar niemand gaat een apple watch kopen voor louter betalingen. Apple pay is niche voor diegene diep in dat apple eco systeem en niet voor 90% van belgen. Je kan er zelf niet overal mee betalen wegens louter wireless je hebt dus altijd "backup" nodg.

[Reactie gewijzigd door k995 op 23 juli 2024 23:53]

Ik hoop dat de dienst ook snel beschikbaar komt voor SNS. Heb dat eens nagevraagd bij SNS, maar schijnt dat Apple een en ander tegenhoudt.
maar schijnt dat Apple een en ander tegenhoudt.
Dat is niet meer dan een aanname...

Behalve een contract met Apple en Mastercard/VISA, zul je ook aan een heel aantal (veiligheid-) eisen moeten voldoen. Die eisen zijn bekend, en je hebt het volledig zelf in de hand of je hier wel of niet aan voldoet en wanneer je daaraan voldoet. Dit is door menig organisatie onderschat, waarbij men dan snel wijst naar Apple maar ondertussen de bal gewoon bij de eigen organisatie lag.

Ik ben nu een paar keer betrokken geweest bij zo'n implementatie en ik moet zeggen dat Apple het wel lekker strak heeft georganiseerd. Ook niet zo raar dat ze dat zo hebben gedaan, ze doen het in vele landen op vele continenten met nog meer culturen. Maar het resultaat moet iedere keer weer hetzelfde zijn: Een goed en veilig product waarin de naam Apple voorkomt.

Zodra je afwijkt van het traject, heb je een probleem. En daar heb je zelf voor gekozen.

Ik weet dat Volksbank (SNS) er mee bezig is, maar heb geen idee waar ze staan. Zelfs niet of er überhaupt wel een contract is met Apple.
Maar dan vraag ik mij af: waarom moet Apple weer heiliger zijn dan de paus? Een VISA en MasterCard geven al decennia kaarten uit op een veilige manier en banken weten echt wel hoe ze veilig met transacties moeten omgaan. Welke bijkomende eisen zou Apple dan nog kunnen stellen die het zo moeilijk maken? Zit het niet meer bij andere eisen die Apple stelt waardoor banken tegen werken? Zoals het feit dat ze de kosten niet mogen doorrekenen maar in hun algemene werkingskosten moeten verwerken?
Dat heeft voornamelijk te maken dat Mastercard en VISA de eigenaren van de kaarten van de rekeningen zijn en Apple Pay 'slechts' een payment broker is.
In de nieuwe PSD2-richtlijn van Europa is er een scheiding tussen de eigenaar van de rekening en wie de transactie afhandeld. De banken hebben al een regeling met Mastercard en VISA, maar Apple (en Google en al die andere payment providers) zijn voor de banken nog nieuwe spelers in het veld.

Heel erg versimpeld en het dekt de lading niet volledig:
In de huidige situatie heb je dus:
Bank <--> Mastercard

Met apple pay er tussen:
Bank <--> Apple Pay <--> Mastercard

Je kan je voorstellen dat daar wat extra haken en ogen aan zitten. Het is dus niet persé zo dat Apple hele vreemde eisen stelt, maar dat ze dat domweg moeten vanuit internationale regelgeving. Het feit dat Apple ertussen zit, wil niet zeggen dat Mastercard geen controles en verantwoordelijkheden heeft met de bank in kwestie (en andersom)
Extra haken en ogen... Én een partij ertussen die links om of rechtsom ook nog weer een stukjes van de taart wil. De spullen die je koopt gaan vaak al langs tig partijen die ook nog effe willen meepikken. Gaat met ons geld ook die kant op. En ergens moet dat door iemand opgebracht worden... En mag je raden wie...
Ja, dat klopt.
Ieder stukje service wordt uiteindelijk door de gebruiker betaald. Het feit dat de banken het niet transparant één op één doorbelasten aan hun klant maakt het alleen onzichtbaar voor de gebruiker van de kaart. Uit m'n hoofd ontvangt Apple 0.15% van iedere transactie af. Had ik is een keer ergens gelezen. Dus op een betaling van 100 euro, ontvangt apple 15ct. Dat is een goede bron van inkomsten in volume.

Het is het meest voordehandliggend dat de bank die kosten doorbelast aan de ondernemer die de transacties uitvoert (winkeliers enz) die het weer aan hun klanten doorbelasten.

Het is overigens goed mogelijk dat je mettertijd de optie hebt om geen bankpas meer af te nemen bij je bankrekening.

Dat gezegd hebbende. Ik weet niet hoeveel Maestro / VISA afromen voor het gebruik van hun dienstverlening. Mogelijk dat zij ook een bedrag ontvangen per transactie. Als dat ook ongeveer 0.15% is, dan is veranderd er vrij weinig qua kosten voor de winkelier.
er is ook nog zoiets als V-Pay wat je veel voorbij ziet komen, wat is dat dan?
V-pay is een productnaam van VISA. (de debetkaart (prepaid creditcard eigenlijk))
Maestro is van Mastercard.

Vroeger hadden we PIN.

Maar dat is een tijd geleden opgeheven. (effectief hebben we dus geen pinpas meer, maar een maestrokaart (of v-paykaart), maar de term is blijven hangen)

pin was een (succesvolle) poging van de banken om de grote Amerikaanse bedrijven buiten Nederland te houden. Mastercard en VISA kregen niet echt goed voet in Nederland. Totdat wetgeving het toeliet en Maestro en V-pay standaard werden.

Voor meer info hieromtrent:
https://www.pin.nl/consument/historie-pinnen/

[Reactie gewijzigd door lenwar op 23 juli 2024 23:53]

Prepaid credit bestaat niet. Debit kaart is de juiste naam. Kopen op krediet betekend dat je een schuld aangaat, geld uitgeeft dat je later gaat betalen. Betaal je dat op voorhand dan betaal je niet met krediet maar met saldo.

De term prepaid credit komt van 1 of andere marketing jongen omdat we visa en Mastercard alleen maar kennen van jun kredietkaarten.
Ik had het ook niet over prepaid credit (daar heb ik ook nooit van gehoord om eerlijk te zijn), maar over een prepaid creditcard als term. Een creditcard is een product (of dienst zo je wilt) welke je af kan nemen.

Men kent de term creditcard. Debetcard (als term) is een heel stuk minder bekend en wordt vaak 'bankpas' genoemd. Door de (foutieve ?) term 'prepaid creditcard' te gebruiken, snapt men wel in één keer wat er bedoeld wordt.
Dat is de Maestro (Mastercard) van VISA. Beiden worden door Apple Pay ondersteund, al ligt het aan de bank wat er is geïmplementeerd.
Maar dan vraag ik mij af: waarom moet Apple weer heiliger zijn dan de paus?
Veiligheid is hun unique selling point, zie de originele presentaties van Apple over Apple Pay.
Een VISA en MasterCard geven al decennia kaarten uit op een veilige manier en banken weten echt wel hoe ze veilig met transacties moeten omgaan.
Kuch! Heb je wel enig idee waar je het over hebt? Zie dit artikel uit 2019:
Card Fraud Losses Reach $27.85 Billion
Apple Pay is zwaar ondervertegenwoordigd in deze fraude cijfers, puur en alleen omdat het veiliger is. En dat wordt mede afgedwongen door Apple.
Welke bijkomende eisen zou Apple dan nog kunnen stellen die het zo moeilijk maken?
Er moet fraude detectie zijn, etc. etc.
Zit het niet meer bij andere eisen die Apple stelt waardoor banken tegen werken? Zoals het feit dat ze de kosten niet mogen doorrekenen maar in hun algemene werkingskosten moeten verwerken?
Dat zul je die banken moeten vragen, dat heeft op zich niets met Apple te maken. Apple biedt een product aan en daar horen voorwaarden bij. Wanneer die voorwaarden jou niet bevallen, neem je het product niet af. Heel simpel.

En dan ga je naar Google om Google Pay af te nemen, loop je tegen soortgelijke voorwaarden aan...
Apple Pay is zwaar ondervertegenwoordigd in deze fraude cijfers, puur en alleen omdat het veiliger is. En dat wordt mede afgedwongen door Apple.
Ook Europese chipkaarten zijn ondervertegenwoordigd in de cijfers, het is nu eenmaal gemakkelijk winnen van sommige VS kaarten die nog een simpele magneetstrip gebruiken.
Dat Apple Pay veiliger is dan andere chip-kaarten heb ik nog nergens iets van gevonden..
De UK is anders goed vertegenwoordigd! En dat is o.a. omdat ze daar veel meer de CC gebruiken dan bijvoorbeeld in NL of BE.

Dit verhaal van Forbes legt vrij aardig uit waar het probleem ligt: Bij de banken.
De UK is dan ook typisch een land met nog veel oude systemen waar je gewoon met kaartnummer en CVV code of handtekening kan betalen, dat is het nadeel van oude tech mee te slepen. Zoiets komt in België en Nederland gelukkig amper nog voor.

Maar het omvormen van oude tech naar een nieuwe (chip)standaard kost tijd en moeite. Het is voor Apple simpelweg gemakkelijker omdat hun niche klanten een heel erg gestandaardiseerde computer op zak hebben.
Wanneer die voorwaarden jou niet bevallen, neem je het product niet af. Heel simpel.

Leuk bij de plaatselijke elektronicawinkel, maar wat moeilijker als bankzijnde bij Apple he, de helft van de klanten heeft zo'n telefoon. Hier speelt hetzelfde monopolieprobleem als bij de app store. Alleen is dit nog gevaarlijker, commerciële bedrijven die eisen aan het publieke betaalsysteem gaan stellen. En als bank onderkom je er vroeg of laat niet aan, je zult wel akkoord MOETEN gaan met de voorwaarden uiteindelijk, anders lopen de klantjes wel maar de concurrent. Vergeet niet dat onderhandelingsruimte niet bestaat bij een bedrijf als Apple
Ik heb begrepen dat toen het in Nederland lang duurde voor de eerste banken overstag gingen het vooral aan de kosten lag.

Zie bijvoorbeeld volgend bericht van de Rabobank:
https://www.iculture.nl/n...pple-pay-duur-veeleisend/
Nee, dat is wat de Rabobank jou wil laten geloven. Apple was niet bijzonder geïnteresseerd in Nederland, en toen ze dat wel waren, hadden ze al een contract met de ING. En die had tijdelijk het alleenrecht in Nederland. Rabo stond gewoon buitenspel.

Daarnaast had Rabobank de nodige problemen om aan de voorwaarden van Apple te voldoen, maar dat waren gewoon fouten van Rabobank en had niets te maken met onredelijke eisen van Apple. Zo lukte het de Rabobank niet om gelijktijdig met ABN AMRO klaar te zijn, want ze zouden gelijktijdig lanceren.

Rabobank heeft wat moeite om de eigen fouten toe te geven O-)
Dit inderdaad. Vorige week een nieuwe credit card gekregen van de Rabobank, een Visa in plaats van de oude MasterCard, met daarbij een belofte dat er binnenkort ook Apple Pay i.c.m. de CreditCard aan zou komen, dus die eerdere klachten van de Rabobank zijn inmiddels als sneeuw voor de zon verdwenen, dunkt me.
Volgens mij niet. Bij een creditcard is Rabobank alleen maar de aanbieder, maar regelt Visa of MasterCard de betalingen. Dat Rabobank een creditcard levert met Visa, daar hoeven zij niets voor te doen, dat doet Visa. Wat dat betreft blijven de argumenten van Rabobank valide.

Dat ik in mijn vorige bericht Rabobank er bij haalde was trouwens maar een voorbeeld, dat was het eerste bericht dat ik er over kon vinden. Carolive komt met aannames en geruchten (die dan als informatief worden beoordeeld). Die neem ik voor lief en ga inderdaad gewoon dan maar af op wat PR mensen van de Rabobank zeggen.
Volgens mij niet. Bij een creditcard is Rabobank alleen maar de aanbieder, maar regelt Visa of MasterCard de betalingen. Dat Rabobank een creditcard levert met Visa, daar hoeven zij niets voor te doen, dat doet Visa. Wat dat betreft blijven de argumenten van Rabobank valide.
Ben ik niet met je eens en je kunt het zelf controleren: Blokker je pas maar eens, doe je binnen de Rabobank App en niet een app van VISA of Mastercard. Ook de fraudedetectie wordt volledig door Rabobank gedaan, bel de fraudedesk maar eens met de vraag waarom een betaling niet wordt goedgekeurd. Dat wordt allemaal binnen de (virtuele) muren van de Rabobank gedaan, komt geen VISA of Mastercard aan te pas.

Het uitgeven van de nummers, dát wordt door VISA of Mastercard gedaan, maar vervolgens ligt de bal volledig bij de Rabobank.
Carolive komt met aannames en geruchten
Uhh, never mind, ik weet dat ik goed werk heb geleverd en dat de klant er blij mee was. En dat zijn geen aannames of geruchten, maar staat gewoon zwart op wit :)
Apple is verantwoordelijk voor als er iets fout gaat bij Apple Pay. Ze zijn de primaire dienstverlener. Ondanks dat velen denken van niet, is de overeenkomst van de gebruiker voor de betaaldiensten met Apple en niemand anders. Als een ING op een Android apparaat betalen via NFC aan wil bieden, is de ING zelf verantwoordelijk en draagt het risico. Dat is bij Apple Pay niet zo, de banken dragen bij Apple pay geen tot weinig risico, dat risico ligt volledig bij Apple. Zoek maar de voorwaarden die de banken hanteren bij het gebruik van Apple pay op en vergelijk dat maar hoe dat is via (bijvoorbeeld) Android, dat geld als gewone betaalpas van je bank. Het is dus niet meer dan logisch dat Apple risico's wil afdekken door strikte eisen te stellen.
omdat er toevallig veel met een apple device rondlopen.

ik zie persoonlijk geen enkele toegevoegde waarde buiten het gebruik van gsm/watch als nfc

in totaal dus beperkte toegevoegde waarde, want je hebt al zoveel andere sw toepassingen waarmee je kan betalen die ineens een veel hogere integratie hebben met een mobile app (zoals KBC mobile) van de bank zelf dus. Er zijn natuurlijk banken die extreem achterlopen.

de bankkaart is toch het eerste produkt dat er uit gaat gaan, sneller dan cash.
omdat er toevallig veel met een apple device rondlopen.
Grappig, er wordt juist iedere keer gezegd dat het marktaandeel (dat is dus verkoop) van Android veel hoger is dan iOS. Ga je nu zeggen dat de installed base van iOS hoger is dan van Android?
Zo niet, dan blijft het punt van Delay staan en wordt Apple Pay dus meer gebruikt dan de vergelijkbare opties op Android.
maak ik ergens een vergelijk tussen android en apple dan? Nee ik vermeld gewoon dat er heel veel met devices rondlopen en dat zulke adoptie dan meer dan normaal is.

trouwens aangaande android, de sw en hw distributie is zoveel meer open met 101 providers die kiezen wat ze al dan niet in de HW steken dat het niet altijd van toepassing zal zijn om alle functies te gebruiken.
Zegt al genoeg, zie geen toegevoegde waarde, je hebt Apple Pay nog nooit gebruikt , de adoptie is er enkel bij IOS, niet bij Android...
Bij Android is het ook wel een gehannes vergeleken met Apple Pay, zelf heb ik het gebruikt in combi met drie Nokia's en SNS bank, erg vaak pincode opgeven, opnieuw bij terminal houden, betaling afgebroken, hele riedeltje weer opnieuw. Nee, dat was echt niks, dan liever een pas.

Nu (een jaar alweer) met iPhone en Watch, een zegen.

[Reactie gewijzigd door Mr. Freeze op 23 juli 2024 23:53]

Ik had inderdaad dezelfde ervaring. Cru gezegd durfde ik met mijn Android met Tap & Pay niet naar de winkel te gaan zonder mijn bankpas mee te nemen als back-up. Terwijl ik dat met de iPhone en Apple Watch gewoon standaard thuis laat liggen, want toch niet nodig.

Wat dat betreft hoop ik dat Google Pay (en eventueel Samsung Pay) ook eindelijk eens naar hier komt, het zou voor Android en Wear/Tizen gebruikers gewoon een hoop gedoe schelen als dat op OS niveau geregeld kon worden i.p.v. via de apps van de resp. banken.
als het van mij afhangt geen van beide. Dit is een slechte evolutie dat zulke spelers in de financiele economie op deze manier voet aan wal krijgen. binnenkort zit het mee in hun maandelijkse fee services.

en nogmaals, nee ik gebruik het niet en laat gerust eens weten wat de toegevoegde waarde is:
Apple Pay is easy and works with the Apple devices you use every day. You can make contactless, secure purchases in stores, in apps, and on the web. And you can send and receive money from friends and family right in Messages.

niets dat ik hierboven zie kan ik al niet met KBC mobile de enige integratie van de stores die er niet altijd al is is een payconiq als minimum. Hoef ik dus geen +4-500euro watch en +700euro gsm voor hebben om deze beperkte toegevoegde waarde te hebben.
Heb maar eens twee of drie creditcards en drie passen van verschillende banken dan is Apple/Android pay echt een uitkomst. Telefoon ontgrendelen, (al dan niet default) pas selecteren bij de terminal houden en je hebt betaald.
Zolang je bij 1 bank zit, en je hebt geen creditcard (of wel en dat die bij dezelfde bank is en ook in de app staat) werkt een bank app redelijk vergelijkbaar...maar zodra je meer passen gebruikt is Apple/Android pay zo veel simpeler...
Globaal gezien klopt dit ook wel, alleen als je kijkt naar de belangrijkste markt van Apple: de VS, is dit natuurlijk niet waar. Daar is het raar als je met een Samsung-device aankomt zetten.
Met Apple Pay (of eigenlijk: o.a. Apple Pay, maar ook Google Pay) kun je behalve via de NFC op de POS of ATM (staat dat al aan in Nederland?), ook wereldwijd online betalingen verrichten. Dat gaat je met lokale initiatieven van een bank niet lukken. iDeal werkt prima in Nederland voor klanten van Nederlandse banken, maar werkt van geen meter in welk ander land dan ook. Een klant van KBC in België kan ook in Nederland met geen mogelijkheid betalen via iDeal. Met Apple Pay kan ik gewoon met mijn rekening van Santander (Brazilië) in Nederland, Duitsland, Frankrijk of de VS betalen voor een e-commerce transactie. En gewoon met Face ID of Touch ID, net zoals bij de POS.
marginale toegevoegde waarde dus, om hier wederom een service tussen te plaatsen, die specifieke devices nodig hebben en garantie binnen de kortste keren extra service kosten toevoegen.

trouwens er is nog steeds iets als visa. nog steeds een ruimere acceptatie in alle landen.
Nee hoor, is een "service" die al heel lang bestaat. Het lift mee op de betalingen via de POS en de ATM opnames.

En VISA heeft V-PAY, wat ook door Apple Pay wordt ondersteund. Apple Pay werkt overigens met alle grote payments schemes. En voor Google Pay is het niet heel anders.

De toegevoegde waarde is voor jou wellicht niet direct zichtbaar, maar iDeal, Bancontact, Giropay, etc. kunnen op een gegeven moment worden afgeschaft. Zodra genoeg klanten over zijn op bijvoorbeeld Apple Pay of Google Pay, heeft het geen zin meer om deze platformen in de lucht te houden. En lagere kosten zijn ook goed voor de klanten van die banken.
En lagere kosten zijn ook goed voor de klanten van die banken.
Als er nu 1 ding is waar je niet voor bij Apple (Pay) moet zijn zijn het wel lagere kosten.
Er is voor gewone betalingen niets zo goedkoop als iDeal of Bancontact.
Apple is een extra partij in heel dat proces, en die willen dus ook betaald worden.
Waarom zou Apple dit tegenhouden? Apple heeft er immers baat bij dat dit toch breed beschikbaar komt?
Dat zou ik ook zeggen als bank als ik geen transactie geld wil betalen. Ik zou er niet op rekenen dat SNS Apple Pay gaat invoeren. Er zijn al vele vragen over gesteld en al meer dan een jaar is het antwoord van SNS: We zijn in gesprek met Apple. Als ze willen, was het allang geregeld.
Deze morgen al meteen toegevoegd op mijn iPhone, maar als ik KBC als optie koos kreeg ik te zien dat ik de koppeling moest opzetten in de KBC-app, zonder dat er in settings app een actie/knop stond. Ik kreeg in de app echter niks te zien. Ik had ook een melding dat iOS 14.1 klaar stond. Die update dan even gedaan en als ik dan opnieuw een KBC kaart wilde toevoegen zag in nu in de settings app een knop naar de KBC-app die dan de app opende op de juiste plaats om te koppelen met Apple Pay. Geen idee of het te maken had met de update of met de reboot, maar ik wil het maar meegeven mochten sommige hetzelfde probleem hebben.

[Reactie gewijzigd door rgeerolf op 23 juli 2024 23:53]

Hier is het ook gelukt. Daarna kreeg ik bericht op de iphone om het op de apple watch ook te activeren.
Dan kreeg ik een verificatie code via sms. En nu zou het moeten werken. Ik weet dat in de Aldi-winkels je met Apple Pay kan betalen.
Je kan in alle winkels Apple Pay gebruiken, zolang er maar een NFC betaal terminal staat.
In heel wat winkels lukt het niet. Bij Delhaize lukt het, ondanks dat ze zelf beweren van wel, niet. Heb dit in 2 verschillende Delhaize supermarkten getest. Bij mijn apotheek en een aantal andere winkels ook niet. Waar dit aan ligt weet ik niet maar de bewering dat zodra er een NFC terminal aanwezig is je Apple Pay kan gebruiken klopt voor heel wat (lokale) winkels niet.
zeggen aan de kassa dat je de betaling doet via kredietkaart (ook al is er een debet kaart gekoppeld). Probleem bij ons is dat er twee systemen in omloop zijn: het oude bancontact netwerk en het maestro netwerk en apple pay werkt enkel met maestro netwerken
Bedankt voor de tip!
hoe had je dan je Apple Pay opgezet? was de kaarten in je Apple Wallet een creditkaart of debetkaart?
ik ga er van uit dat het creditkaart is: dan is het logisch dat het niet overal werkt, want niet overal worden Mastercard en/of Visa aanvaardt.

als je nu met KBC uw debetkaart in de Apple Wallet steekt, ga je met debetkaart betalen aan de NFC terminal. dat zou wel overal moeten werken.
Heb enkel Apple Pay met debet kaart. Het werk in België op een heel aantal terminals gewoon niet.
Ik heb dit ook al voorgehad, de kassa moet kredietkaart selecteren, ook al is het debit via Apple Pay. Dan werkt het mooi in de Delhaize.
Ik gebruik het nu al een tijdje via Hello Bank van Fortis.
Excuses, mijn ervaringen tellen enkel voor Nederland. Hier kan ik de portemonnee altijd thuis laten, alleen de self service tankstations kan je weinig mee.
Ik vraag me ook af waarom het bij bepaalde terminals niet werkt. Heb dezelfde ervaring als jij
Bij Delhaize moet je "Creditcard" gebruiken op het scherm van de betaaalterminal, niet "Bancontact". Dan werkt het prima :). Ik gebruik het op die manier al een jaar of zo.
Je zou denken dat ze bij Delhaize dan gewoon een keer een knop met "Apple Pay" aan hun Terminal toevoegen?
Hey, lukt het ook om een bedrag hoger dan 25 euro te betalen ? Vaak lukt dat niet in Belgische supermarkten. Beperkt tot €25. In frituren geen probleem.
Apple Pay volgt de limiet van je bank, dus hoeveel je zou kunnen betalen door je kaart in de terminal te duwen met je pincode.

Ik heb er al vlotjes 600-700 EUR mee betaald.
Update van de KBC app zelf misschien? Of dat de app en Apple niet gelijktijdig een update hebben doorgevoerd waardoor het op de ene al wel aanstond maar op de andere nog niet.
Nope, ik zit nog steeds op versie 20.8.0 van 1 maand gelden (KBC-app). Ik denk dat de reboot (door de iOS update) er voor gezorgd heeft dat ik de setup heb kunnen voltooien. Maar mogelijk hebben andere dit probleem niet gehad. Ik zag dus KBC staan als optie bij Apple Pay maar kon pas na de reboot/iOS update de setup voltooien.

Voor alle duidelijkheid, het werkt dus he.

[Reactie gewijzigd door rgeerolf op 23 juli 2024 23:53]

Eindelijk. Meer dan 6 jaar na lancering hebben we het. Nu hoop ik enkel nog op eSim ondersteuning voor de Apple Watch, dan kan ik mijn iPhone thuis laten wanneer ik ga lopen.
Die financiële kennisquiz (zie bijgevoegd plaatje) is wel erg ingewikkeld. Mag hopen dat dit niet iets zegt over het niveau van de gemiddelde belg ;) (grapje natuurlijk)

Anyway, mooi voor de consument dat je meer en meer met je telefoon kan betalen. Zelf Android in combinatie met ING, amper meer dat ik m'n pas gebruik.
De quiz is een (ludieke) verwijzing naar de puzzelronde in de "de slimste mens ter wereld" quiz waar kandidaten verbanden tussen de woorden moeten zoeken.

Deze quiz is hier in België redelijk populair in tegenstelling volgens mij de Nederlandse variant. Volgens de kijkcijfers het 5de meest bekeken programma in België.

[Reactie gewijzigd door kluyze op 23 juli 2024 23:53]

Zou graag zien dat je in Nederland ook met je creditcard via Apple Pay kunt betalen.
Dat kan ook gewoon, via N26, Bunq of American Express bijv. Bij ING en Rabobank zit het er ook aan te komen volgens mij.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 23 juli 2024 23:53]

Ik woon nu wel in Belgie maar had een paar jaar terug een Monese account geopend voor Google Pay/Apple Pay maar dan krijg je een mastercard ipv een maestro kaart. Uiteindelijk kon ik op veel (had er zelfs geen gevonden) plaatsen hiermee betalen omdat ze geen mastercard accepteren zowel in NL als Belgie. Ben inmiddels wel bij KBC die een maestro kaart uitgeven die ik aan Google Pay en nu dus ook Apple Pay kan koppelen. Hiermee kan ik overal betalen waar NFC is.
Net de mijne gekoppeld.
Kan ik bunq eindelijk opzeggen.
Zie ik het over het hoofd of is er geen manier om een soort notitie toe te voegen aan de kaarten zodat je weet welke kaart bij welke rekening past? Enkel door te onthouden welke laatste 4 kaartnummers horen bij welke rekening?
Correct, dat kan niet. Vaker gehoorde klacht idd.
En wij hebben als Nederland zijnde nogstééds geen Google Pay.. *zucht*

Voel ons net een derdewereldland. Kan iemand die er ook maar iéts van af weet, geen speculering maar feiten, waaróm wij als Nederland dit nogsteeds niet hebben?

Voor degenen die beginnen met "maar wij hebben dat niet nodig, wij zijn een vrij klein land, bankieren app van de bank is meer dan genoeg bla bla bla...", is België 2 keer zo groot als ons en dubbel zoveel inwoners dat ik het niet weet?

Aub fatsoenlijke, beredeneerde terugkoppelingen, dank.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.