Western Digital introduceert WD Black-ssd met PCIe 4.0 en model met heatsink

Fabrikant Western Digital heeft nieuwe ssd's in de WD Black-serie voor gamers aangekondigd. De SN850 hebben nu ondersteuning voor PCIe Gen 4 voor hogere schrijf- en leessnelheden en er komt een model met koelelement en rgb-leds.

Het gaat om M.2 NVMe-ssd's met leessnelheden van 7000MB/s en schrijfsnelheden van 5300MB/s bij het 1TB-model, claimt WD. Dat is veel sneller dan bij voorganger SN750 van vorig jaar, die komt tot 3100MB/s bij lezen en 1600MB/s bij schrijven. De snelheden van de Samsung 980 Pro liggen wel ongeveer rond hetzelfde niveau.

De ssd's zijn alleen bedoeld voor gaming en niet voor servertoepassingen of NAS-opstellingen. De betere prestaties moeten kortere laadtijden mogelijk maken. Ook is de caching verbeterd, maar WD zegt niet precies hoe.

Er komen modellen voor 500GB, 1TB en 2TB, zo laat WD weten. Die kosten respectievelijk 150, 268 en 536 euro. De modellen zonder koelelement komen deze maand uit, terwijl de varianten met koelelement en rgb-verlichting begin volgend jaar moeten verschijnen. Daarvan zijn de prijzen nog niet bekend.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-10-2020 • 08:00

52 Linkedin

Reacties (52)

52
50
31
2
0
15
Wijzig sortering
Ook leuk feitje, over deze SSD's:
https://www.pushsquare.co..._first_ps5_compatible_ssd

Blijkbaar mist dat stuk in de Press Release. Qua snelheid zal de 980Pro ook moeten voldoen, maar is nog niet bevestigd dat hij PS5 Compatible is.
Met 2TB is de SN850 momenteel de grootste interne SSD opslagcapaciteit die je kunt toevoegen aan je PS5. Aangezien de 980 PRO ophoudt bij 1TB. Je bent weliswaar een PS5 aan geld kwijt (met 536 euro) :+ , echter hou je wel mooi een PS5 met 2,825 TB aan interne opslag over.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 9 oktober 2020 09:41]

Anoniem: 390145
@Ram-G-maN9 oktober 2020 12:02
De 980pro komt eind dit jaar ook in 2tb variant.
Ik wacht liever daarop maar is toch altijd even slikken dat je voor een uitbreiding van storage meer kwijt bent dan een heel apperaat :P
Als de PS5 bij release al te weinig opslag heeft, dan is er ergens een inschattingsfoutje gemaakt.
Ik neem aan dat je in ieder geval wel een paar maandjes vooruit kunt met de interne opslag van de PS5 en dat tegen die tijd de compatible SSD's ook wel in groteren getale (en misschien grotere capaciteit) aanwezig zijn tegen betaalbaarder prijzen.

Uitbreidingsmogelijkheden bij deze apparaten zijn voornamelijk bedoeld om de levensduur te verlengen.
De PS5 heeft wel de ruimte voor een heatsink, zou me niet verbazen als deze op het lijstje komt.
Kijk dat is een goede toevoeging. Geen idee of ik de enige ben maar met de focus op SSD snelheden voor games en hoe centraal dit gegeven staat in het ontwerp van de nieuwe consoles kijk ik juist nu even de kat uit de boom.

Ik zie het gerust gebeuren dat een zekere minimale snelheid gewenst kan zijn voor ports dus als een aankoop niet dringend is zoals in mijn geval, dan is het wel interessant even wat vergelijkende tests af te wachten.
Sony heeft in het verleden gesproken over een eisen pakket voor SSDs om te zorgen dat deze geen negatieve impact hebben op de ervaring. Het zou dan vreemd zijn als Sony SSDs goedkeurt/toelaat die niet voldoen aan de eisen.

Wat de eisen zijn heeft Sony helaas nog steeds niet officieel bekend gemaakt.
Wat een statement zonder enige onderbouwing. Nou ik denk dat die heatsink wel invloed heeft op prestaties in games!

SSDs kunnen erg heet worden als je ze voor langere tijd intensief gebruikt, dit komt omdat er steeds meer op een steeds kleiner oppervlakte wordt gezet. SSDs kunnen prima tegen wat hitte maar goed is het natuurlijk niet. Dus voor de levensduur van het product kan een beetje extra koeling zeker geen kwaad.
Als er ook compleet geen airflow is bij de SSD kan deze ook overhitten wat zorgt voor throttlen welke zorgt voor inconsistente performance. Ik vermoed dat Sony wel enige airflow hiervoor heeft ingebouwd maar heb daar niet naar gekeken.
controller*
t geheugen hoort juist warm te zijn.
Je hebt mijn complete reactie niet gelezen vermoed ik?

Ik heb je grotendeels gelijk gegeven dat die heatsink waarschijnlijk niet heel veel doet zolang er genoeg airflow is.
Het enige wat ik heb gezegd over minder performance is als deze gaat throttelen je inconsistente performance krijgt wat je zeker kan merken. Net zoals je niet de gemiddelde FPS merkt maar veel beter de laagste 1% merkt. Voor een goede ervaring heb je consistentie nodig, dat is veel belangrijker dan een inconsistente hoge gemiddelde framerate.
Het ging om prestaties in games... en dat merk je dus niet als mens zijnde met of zonder zo een heatsink.
Het gaat mij ook niet om de heatsink. Wél om de snelheden die men nu weet te halen die boven dat van de aanstaande consoles komt te liggen.
Je hebt zeker geen nvme ssd?
Maakt een heatsink heel veel uit qua performance? Ik bedoel, de mijne heeft dat niet en merk er niks van. Buiten dat, als je een gamer bent die online speelt, zal iedereen die in jouw spel zit zulke snelheden moeten hebben, toch? Als er een iemand een HDD heeft, zit je alsnog te wachten op hem of haar..?
Directe prestaties worden niet geraakt. Wel is het zo dat wanneer de chips te warm worden door veel lees en schrijf bewerkingen. De hitte er voor kan zorgen dat de chips eerder kapot gaan.

Voor prestaties niet nee levensduur wel ja.
Niet helemaal, onder sustained load (zoals video-editing) wil je inderdaad cooling op de SSD, voor al het andere, slechts de controller. Verderop in de reacties op het artikel heb ik een YT-link geplaatst die dit heel simpel en helder uitlegt, beter dan ik dat kan :)

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 9 oktober 2020 11:25]

Nand flash moet ook een beetje op temperatuur zijn, dus continu koelen is ook niet goed. Je wil het liefst een leuke heatspreader zodat je met de initiële energie van de controller het gheel een beetje warm kunt stoken. Daarna actief controller koelen en als het echt nodig is NAND ook.
Als ze te warm worden willen ze nog wel eens de doorvoer dichtknijpen tot alles weer onder een bepaalde temperatuur komt. Althans, dat is wel zo met Samsung Enterprise NVMe.
Tuurlijk wel. Kijk maar naar deze video van Jayz2cents die dit aantoont met een HyperX SSD. De SSD blijft meteen hangen omdat hij te warm heeft en met gevolg kan hij zelfs niet meer booten.

https://www.youtube.com/watch?v=vnST5rA64Oc
Ik heb een SN750 500GB in mijn foto workstation. Daar game ik ook wel eens wat op maar het meeste is die ssd aan het werk op mijn lightroom library dat zijn veel snelle en random acties. Ook daar is dit ding supersnel in. Maar je merkt het vooral bij laden van de library, sequential read. Dat hij echt heel snel is. Dat is ook het enige moment dat hij boven de 37 graden komt met heatsink. Verder is hij altijd rond de 35. Geeft mij wel een veilig gevoel voor de levensduur.
Anoniem: 1463186
@Hengst9 oktober 2020 09:35
Ik denk dus vooral dat dat laatste het verkooppunt is, het gevoel. Voor de meeste toepassingen is het echt niet erg als je SSD even iets warmer is. Het wordt pas een probleem als je echt de helft van de dag op full-load zit, dan gaat het misschien wat uitmaken.

Voor jou persoonlijk weet ik niet hoe veel foto's en hoe vaak je met lightroom werkt, dus het zou best kunnen dat het voor jou wel nuttig is. Maar ik denk dat de meeste consumenten helemaal niks hebben aan zo'n heatsink. Maar het staat wel beter, het ziet er meer luxe uit en het geeft het premium gevoel.
Voor mij was het op een Intel 660p wel een probleem. Zonder heatsink ging dat ding throttlen als een gek (transfer speeds gingen omlaag tot onder de 200MB/s voor simpele kopieerbewerkingen). Hij werd dan ook richting de 70 graden. Na het plaatsen van een heatsink zit hij lekker rond de 35 graden en kan ik weer genieten van de volle snelheid :D
De intel was toch 1 van de eerste met Quad-level cellen?
Het lijkt mij dat je SLC-cache volgelopen was?
Ik heb nu een Samsung 970 SATA SSD. Ga ik enorm veel verschil merken als ik de NVME versie hiervan neem in Lightroom? Ik werk met 45 megapixel foto's en het is soms nog steeds traag, ondanks 48GB RAM en een i7-8700.
In mijn opstelling is het eigenlijk niet eens zo heftig, mijn foto's zijn wel 24Mp. Ik heb de SN750 als bootdrive en opslag van de lightroom libraries. Dus ook alle previews staan daarop. De RAW files staan op een WD BLUE die worden namelijk sequentieel weggeschreven en sequentieel gelezen, ik schrijf verder bijna niets op de drive weg. Dus de volgorde van de library is gelijk aan de schrijfvolgorde van de foto's.
De library laadt supersnel als mijn computer geen andere gekke dingen doet. Is overigens een Ryzen 5 3600 met 16GB en die scoren in de lightroom benchmarks heel sterk.
De originelen worden pas geladen als ik ze nodig heb en dat duurt misschien een halve seconde per foto.
Ik merk in ieder geval dat de locatie en snelheid van de library drive veel belangrijker is dan die van de RAW storage.
Ik heb een zelfde soort opstelling. RAW files op twee HDDs in RAID 1, library op SSD, cache op andere SSD.

Misschien maar ff opnieuw 1:1 previews renderen. Ik weet niet wat het is hoor maar Lightroom heeft altijd traag gedraaid. De extra RAM heeft wel merkbaar verschil gemaakt (LR gebruikt nu rond de 30GB als ik flink bezig ben), maar perfect is het nog niet. Vooral het switchen van mappen en het opstarten van de applicatie is gewoon niet best.

[Reactie gewijzigd door Mr. Bourbon BBQ op 12 oktober 2020 01:18]

Ik heb een zelfde soort opstelling. RAW files op twee HDDs in RAID 1, library op SSD, cache op andere SSD.
Je zou zeggen dat dat prima moet lopen dan,maar NVMEs helpen hier wel want daarmee belast je op de meeste mobo's je SATA bandbreedte niet. Je zou ook je SSDs in RAID 1 kunnen zetten.
Misschien maar ff opnieuw 1:1 previews renderen.
heb ik ook gedaan toen ik naar de NVME overgestapt ben.
Ik weet niet wat het is hoor maar Lightroom heeft altijd traag gedraaid. De extra RAM heeft wel merkbaar verschil gemaakt (LR gebruikt nu rond de 30GB als ik flink bezig ben), maar perfect is het nog niet. Vooral het switchen van mappen en het opstarten van de applicatie is gewoon niet best.
Die ervaring heb ik ook, Lightroom is volgens mij nog steeds vooral ontworpen voor MACs en wellicht dat dat ook verschil maakt.
Je zou zeggen dat dat prima moet lopen dan,maar NVMEs helpen hier wel want daarmee belast je op de meeste mobo's je SATA bandbreedte niet. Je zou ook je SSDs in RAID 1 kunnen zetten.
SSD in RAID 1 vind ik niet echt nodig. Alle data op die HDDs worden ook gebackupped in de cloud. SSDs gebruik ik vooral voor de snelheid. Als de grote (2TB+) wat goedkoper worden ga ik al mijn harddisks wel vervangen, maar zover is het nog niet.
heb ik ook gedaan toen ik naar de NVME overgestapt ben.
Nu mee bezig. Duurt voor mijn gevoel veel te lang. Als ik kijk in resource manager is er niets gemaxed (CPU 30%, RAM 40%, SSD/HDD minder dan 10%), dus er zit ergens een bottleneck in de software op de een of andere manier.
Die ervaring heb ik ook, Lightroom is volgens mij nog steeds vooral ontworpen voor MACs en wellicht dat dat ook verschil maakt.
Het is volgens mij eerder het type database waarop het is gebouwd. Ik kan me vaag herinneren dat ik daar iets over heb gelezen. Dat is de reden dat ze die nieuwe versie van Lightroom hebben gemaakt; ze moeten het van de grond af aan opbouwen om dit probleem te fixen. Die versie is echter niet gelijk aan de classic-versie qua functionaliteit.

Ik heb echt een haat/liefdeverhouding met die software. Alle Adobe software, trouwens.
Herkenbaar, er is eigenlijk niets wat zo lekker werkt maar tegelijkertijd is het ook allemaal niet zo handig en kost al die software verschrikkelijk veel resources
Klik

Ik denk van wel. Al is het dan alleen al voor de levensduur van de SSD's. Ze kunnen naar mijn weten en bovenstaande bron ook thermothrottlen. Alleen door hun hoge snelheid merkt de gebruiker dat niet echt.

Afhankelijk van het spel wacht je inderdaad op de langst ladende :)
LoL wacht totdat iedereen klaar is met laden. CoD multiplayer deadmatch begint wanneer er "voldoende" spelers in de game zitten :)

[Reactie gewijzigd door Esso21 op 9 oktober 2020 08:12]

Gelukkig werkt het zo niet... Alle multiplayer games werken met client-side prediction, wat inhoudt dat de server probeert te voorspellen wat de client gaat doen... Vrijwel alles wordt op de server behandeld en alleen de server en client houden elkaar in sync... De laadsnelheden van andere gebruikers zijn alleen van belang bij het betreden van een nieuw level of deel wat ingestreamd moet worden. Maar dan alsnog is dat alleen van toepassing op het verschijnen in het gebied, daarna zouden die verschillen weg moeten vallen...

https://en.wikipedia.org/wiki/Client-side_prediction

[Reactie gewijzigd door Carino op 9 oktober 2020 08:17]

Een SSD werkt het best als het op temperatuur is, maar als het boven de 80 a 82 graden uitkomt, dan gaat het net zoals CPU's en GPU's throttlen, dus mindere performance. Daarom wil je juist een heatsink, dat ook bij constant read/writes de boel op temperatuur blijft en dus ook je performance op pijl.

Zie ook de performance verschillen op https://www.youtube.com/w...ab_channel=FullySilentPCs

[Reactie gewijzigd door Jism op 9 oktober 2020 08:42]

Een heatsink maakt wel uit die zorgt ervoor dat je nvme ssd minder heet wordt. En het zou wat zijn als iedereen moest wachten op diegene die nog eenn HDD heeft, alleen diegene met die HHD moet wachten, op zijn eigen frames.
...en er komt een model met koelelement en rgb-leds.
Ik zal wel oud worden hoor maar zijn er serieus mensen die rgb-leds op hun SSD willen? Ik wil die hele pc juist zo ver mogelijk uit het zicht hebben.
Iedereen heeft zo zijn eigen behoeften. Ik vind het wel mooi hoe sommigen hun PC 'verlichten' met al die LED's erin. Zo zijn er ook mensen die hun auto versieren als een halve kerstboom (zolang je niet overdrijft).

Trouwens als je het filmpje bekijkt, blijkt slechts 10% van het oppervlak verlicht te worden met die RGB-leds, dus het valt al bij al nogal mee.
Tja , waarom zou je vroeger ( of nog ) een discobol op je kamer willen...

Een showpc bouwen is al een hobby op zich en ik moet zeggen dat er aardige kunstwerkjes bij zitten....

Het hoeft ook niet altijd aan he !
Er is zat slimme software voor , kunt m zelfs aan je kamerverlichting koppelen...

Of biiv op de ssd aan de temp sensor, dan zie je aan de kleur wanneer hij t (te) warm krijgt om maar wat te noemen...

Maar inderdaad , kwestie van smaak en beleving 😀
Het mooie is dat dat deze dus prima is voor jou (want je ziet het niet als je kast verstopt staat) en hij is ook nog eens voor mensen die hun kast wel in het zicht hebben en een raampje er in hebben en wel RGB willen :)

En bij 99/100 RGB dingen kan je het ook gewoon uit zetten, enige waar je legitiem over kaan vallen is dan de prijs die vaak wat hoger ligt voor RGB-gear, maar dat doe je dan weer niet...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 oktober 2020 09:39]

Deze verdienen het wel om goed zichtbaar te zijn.
Ik vind ze erg mooi vormgegeven.
Misschien een aparte vraag. Maar ik lees dus heatsink/Koeling voor de SSD. Vervolgens lees ik RGB. De RGB komt af van LED lampjes? En die produceren toch hitte? Niet veel maar wel een beetje.

Dan vraag ik mij af wat doet een computer vol met RGB en dezelfde zonder RGB qua koeling. Zou je daar wat van merken?
Nauwelijks... Zo'n kast vol aan rgb is nog steeds maar een paar watt aan ledjes. Op een systeem dat honderden Watt trekt ga je dat niet echt merken.
Je zult het eerder merken doordat de rgb fans misschien niet de beste fans zijn (Noctua levert geen rgb fans).
Thanks voor de uitleg
het is echt volledig verwaarloosbaar, geen idee welke leds er precies op zitten dus even een dwarsstraat, 1 led verbruikt +- 70 mw, natte vinger gok dat de grootste kermis vol aan RGB uit 50 diodes bestaat(letterlijk ieder onderdeel geeft dan licht, inclusief de PSU), dat is 3.5 watt aan stroom.

led's zetten 50-60% om in hitte dus dat is 1.7 watt aan warmte.

Tenzij je in een lab werkt waar een 1000ste van een graad van belang is, nee, ga je niks van merken :P
Thanks voor de uitleg. :p
Fijn, concurrentie voor de 980 pro.
Ik vond die vrij prijzig in €/GB, zeker als je beseft dat dit eigenlijk een TLC ssd is. Hetzelfde 'goedkope' nand dat altijd op de Evo lijn heeft gezeten. Hopelijk dalen de prijzen van dit soort 1TB schijfjes snel naar <€200.
Is dit dan MLC? Want dan vind ik dit wel een goede tegenhanger inderdaad.
Volgens de pricewatch is dit ook TLC, wat me ook niet verbaast. MLC met deze opslagcapaciteit is er gewoon nog niet voor dit bedrag.
Ah wist niet dat hij daar al in stond, dank voor de opheldering!
Even een kleine link naar het nut van heatsinks op een SSD: https://www.youtube.com/watch?v=Z4-Tml7y1TM&t=35s. De controller wil je coolen, tenzij je consistent en constant gebruik zoals video-bewerking, wat ik eruit begrijp.

Uit enkele reacties hierboven merk je al het verschil in inzicht.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 9 oktober 2020 08:33]

Moet zeggen, vind die heatsink er lekker smooth maar industrieel uit zien. Heerlijk design.
Ben wel benieuwd naar het verschil in temperatuur tussen de heatsink van deze SSD en die van bv een Aorus Master X570 moederbord.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee