WD brengt firmware uit die bug in SN850-ssd verhelpt

WD heeft een firmware-update uitgebracht die een bug met zijn nieuwste generatie WD Black SN850-ssd's verhelpt. De bug kwam aan het licht tijdens testen voor een review door Tweakers: de ssd's crashten in een zware PCMark 10-benchmark.

WD leverde de firmware, versie 611110WD, aanvankelijk op twee ssd's aan Tweakers, zodat we voor de publicatie van onze review konden controleren of de nieuwe firmware het door ons geconstateerde probleem verhielp. Daarbij beloofde WD dat de firmware op een later moment ook via de Dashboard-software zou worden uitgerold. Inmiddels is dat het geval en kan iedere bezitter van een WD Black SN850 de firmware van de ssd updaten via Dashboard.

WD SN850: nieuwe firmware (versie 61110WD.fluf) beschikbaar

De fimware biedt primair een oplossing voor een bug die voorkwam bij het benchmarken met PCMark 10, specifiek de Storage Consistency Test daarvan. De oorspronkelijke firmware van de test was 611100WD. Die benchmark is extreem zwaar en de lees- en schrijfpatronen van de benchmark veroorzaakten een fout in de controller, waardoor deze een leesfout rapporteerde en de benchmark liet crashen. Controle van de Smart-data van de ssd's en de diagnose van de Dashboard-software wees uit dat er een 'Critical error' was opgetreden.

De nieuwe firmware moet voorkomen dat de fout op kan treden. Tests met de ssd's die WD opstuurde met de nieuwe firmware voorgeïnstalleerd bevestigden dat. Inmiddels is de firmware ook via Dashboard beschikbaar, meldt het bedrijf aan Tweakers. We hebben ter controle ook de ssd's waarbij de bug optrad van nieuwe firmware voorzien en de Consistency Test opnieuw gedraaid. Ook bij die ssd's trad het probleem niet meer op, zodat we kunnen bevestigen dat de bug naar tevredenheid is opgelost. Wel moeten we opmerken dat de waarschuwing over de toestand van de Health status in Dashboard niet verdwijnt. Navraag bij WD leert dat de firmware niet geconfigureerd is om die waarschuwing te resetten, maar dat de oorzaak van het probleem desalniettemin is verholpen.

De kans dat de door Tweakers geconstateerde problemen bij normaal gebruik van de ssd optreden is erg klein, maar toch zouden we eigenaren van de SN850 aanraden de firmware te updaten naar de nieuwste versie. De levensduur van de ssd wordt, ook al mocht de fout zijn opgetreden, niet verkort, aldus WD.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Willem de Moor

Redacteur

18-12-2020 • 19:21

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
En doet deze fix nog iets met de performance?
De prestaties zijn gelijk aan de prestaties die je in de review zag: die waren immers afkomstig van opnieuw gedraaid met nieuwe ssds's met de updated firmware.
Dat is natuurlijk niet de vraag :) Zat er een prestatieverschil tussen de eerdere firmware en de nieuwe firmware qua prestaties (die te meten zijn zonder een crash)?

[Reactie gewijzigd door Creesch op 18 december 2020 20:11]

Dat is dan eigenlijk alleen AS SSD en ATTO: die waren gedraaid voor de crashes met consistency en daar zit een variatie van 1 tot 2 procent in: de eerste batch drives met originele firmware was 1-2 procent sneller dan met de updated firmware, maar de tweede batch drives met dezelfde firmware was weer iets sneller dan de oude firmware. Met plus of min 1-2 procent valt dat wat mij betreft binnen de foutmarg (draai AS SSD maar 's 10 keer achter elkaar)
tldr: niet significant dus
Jullie hebben er vast geen geld (tijd) voor maar het zou grappig zijn om een deel van de tests opnieuw te doen met de firmware. Wellicht zijn in de originele firmware de kantjes ervan af gelopen voor performance.
Als ik het goed heb begrepen zijn de tests al gedaan met de nieuwe firmware. Tweakers kreeg de firmware eerder zodat ze hem voor de review nog konden testen.
hoop dat er eindelijk iets komt dat je vanuit de bios al je spul kan updaten waar firmware zit.
Nu zit je dus vast aan een bepaald os. Ik moet speciaal windows 10 op een ssd achterhouden voor dit soort klussen.
Kun je de firmware ook via Wine in Linux updaten?
Nee helaas niet. Firmware update software gaat tot de onderste laag in windows tot de hardware en die weg kan je dus niet vertalen met wine. Enige weg die ik weet is dus gewoon via windows die rechtstreeks op desbetreffende hardware is aangesloten of hardware passtrough. Helaas werkt dat laatste ook niet altijd. Andere optie die ik onderzocht heb is dus via PE versie van windows te booten en zo te updaten maar dat werkt ook niet lekker Laatste optie die ik nog ga onderzoeken is windows op een externe harddisk te installeren en zo daar van te booten. Denk dat het laatste word.

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 19 december 2020 02:43]

Zijn er praktische bezwaren om windows op een zo klein mogelijke aparte partitie te runnen voor dergelijk gebruik?
Denk het niet je moet er altijd wel op letten dat je schijf ruimte overhoud minimaal een gb of 40. anders kan windows ook weer vreemd gaan doen. Er zijn namelijk ook applicaties die hun zut op de C schijf planten als ze iets updaten. Wil dat dus allemaal gaan testen.
De vraag is natuurlijk hoeveel ruimte je werkelijk nodig hebt voor een Windows 10 OS partitie die je enkel zou gebruiken voor firmware upgrades, en verder Linux als daily driver.
250GB minimaal. WIndows eet nogal wat.
Challenge accepted 😉
Met de CompactOS optie houd je de bulk van het OS gecomprimeerd, en worden files on-the-fly gedecomprimeerd. Performance is niet zo'n issue voor een incidentele firmware update. De aanbeveling is dat je voor dat soort deployments tenminste een 32 GB SSD gebruikt in plaats van een 16 GB SSD, maar als je partities gebruikt dan kun je waarschijnlijk ook wel met 24 GB toe.
Vervelend dat updaten niet vanuit Wine kan. Virtual Box heeft wel USB passthrough onder Linux. Zou je dan wel kunnen updaten via een USB-naar-M2 PCIe adapter? Zoiets als deze: https://www.amazon.com/En...lt-External/dp/B08C2THR25 ?
Nee helaas. Je moet echt dicht op de hardware zitten wil je succesvol firmware van die hardware updaten.
Dat betekend dat je dus een hardware passtrough moet doen en dan zelfs lukt het niet altijd.
Ja idem. Ik heb geen idee hoe ik dit onder Linux moet doen. Zijn vendors die ondersteuning bieden vanuit fwupdate (Nice!).

Kan dit ook via UEFI toevallig?
ben hier op uit gekomen vanuit je antwoord. Ik ga dus even testen onder UEFI. https://fwupd.org/
maar denk dat de beste optie nog steeds windows 10 op een externe harddisk planten. Booten en dan updaten als je een linux bak hebt.
fwupdate is echt cool, ook iets waar Windows gebruikers jaloers op kunnen zijn! Mn Dell laptops kan ik met 1 commando geheel updaten qua firmware.

Ik let er tegenwoordig op of fabrikanten fwupdate ondersteunen en neem dat mee in mijn overweging.

WD dus helaas niet, maar ik wou zo graag die 850 hebben ;)
ik heb de 850 ondertusen en moet eigenlijk zeggen dat ik wat teleurgesteld ben...
zal nog wel wat moeten tweaken, maar het voelt absoluut niet sneller aan als mijn oude ssd.
zeker in real life scenario's al niet.
Met Rufus kan je Windows 10 to go op een USB stick installeren.
Moet je nog wel een licentie voor Windows 10 hebben.
Strikt genomen niet nodig, je kan Windows 10 zonder te registeren gebruiken. Buiten een watermark op je desktop en beperkingen bij aanpassen thema's en kleurschema's, is er in de praktijk geen restrictie. MS doesn't seem to give a damn
Voorheen kreeg je dan ook geen Updates. Is dat bij Windows 10 inmiddels wel zo?
No problem at all. Wordt in de clip hierna in een andere context geïllustreerd : https://youtu.be/M3bezYerYxQ
dat kan ik bevestigen
Windows To Go ftw!
Is bewust. Is ook meer dan alleen maar een os. Heeft bepaald doel
Of een batch file bij opstarten laten draaien die een rearm uitvoert.
Op de website van WD is alleen een Windows versie te vinden van Dasboard. Dit is nodig om de update te kunnen doen. Een usb ISO heb ik niet kunnen vinden op de site. Zie de volgende link voor Dashboard;
https://support-en.wd.com...etail/p/1457#WD_downloads

Bron: topic Tweakers op forum WD;
https://community.wd.com/...es-until-restart/260174/9

Edit: correcte link

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 19 december 2020 11:45]

Tof dat Tweakers een ssd onder de pijnbank legt, en er achter komt dat de schijf fouten genereert. Het gevolg is een update in de firmware. Ze hebben meer gewicht in de schaal te leggen dan een doorsnee gebruiker.

Zo wordt een gros consumenten heel wat ergernis bespaart. Dit soort items is een nuttige bijdrage voor een intotech website. En volgens mij gaat het niet alleen maar over WD en komen ook andere items en dus ook ander merken ook aan bod om getest en ‘getweaked’ te worden.
recentelijk nu Hiren's BootCD Pe https://www.hirensbootcd.org/ ontdekt want windows to go zit alleen bij de enterprise editie zover ik weet.
Omdat het hier staat. Wat is je punt?
Zie je steeds vaker, kritiek levert je een -1, maar ik deel je kritiek.

Leuk dat het "beloofd" om er op terug te komen, maar was misschien al de belofte vooraf, dus voordat de spulletjes test test waren aangenomen?
Tweakers test een product en zoals het hoort gebruiken ze 2 exemplaren die ze zelf kopen, men komt erachter dat het product niet deugd. Daarop neemt Tweakers contact met de fabrikant die een verhaaltje afsteekt het is firmware, we hebben een update maar we kunnen hem niet geven. Hier is een gouden exemplaar om te gebruiken in je test met de juiste firmware.

Sprak WD de waarheid? Was er behalve firmware iets anders aan dat gouden exemplaar? Zit er een probleem in de controller die niet met een firmware update opgelost kon worden? Niemand kon het met zekerheid zeggen. Tweakers kon besluiten de review uit te stellen maar de andere sites hadden al reviews de deur uit gedaan dat deze drives sneller waren dan de vorige best presterende drives zonder enige melding van een probleem in de controller.Tweakers besluit de review te publiceren en gewoon heel het verhaal mee te geven aan de lezers.

Dat er een firmware is uitgeven is niet de nieuwswaarde, de nieuwswaarde is

"We hebben ter controle ook de ssd's waarbij de bug optrad van nieuwe firmware voorzien en de Consistency Test opnieuw gedraaid. Ook bij die ssd's trad het probleem niet meer op, zodat we kunnen bevestigen dat de bug naar tevredenheid is opgelost. "

Dat wilt namelijk zeggen dat WD wel degelijk de waarheid sprak maar om niet gekende reden niet simpelweg de update gaf maar perse een ander exemplaar wou opsturen. Dat Tweakers niet zou melden in dit artikel waarom ze deze update melden, het staat al in de ondertitel en meermaals in het artikel vermeld.

Desondanks zou ik Tweakers aanraden om de originele drives goed aan de tand te voelen of er geen enkel verschil merkbaar is met het exemplaar dat ze hebben opgestuurd voor de review. Er blijft hier nog altijd een vermoeden zitten dat ze iets verzwijgen in de trend dat de drives op hardware niet identiek zijn en ze tijd nodig hadden om de firmware aan te passen waarbij het onderliggende probleem niet echt opgelost is maar de controller bijvoorbeeld simpelweg de test herkent en anders reageert zodat het lijkt alsof het opgelost is.

Het eenvoudigste zou zijn als je de firmware kan dumpen van beide drives, dan is het kwestie van een checksum vergelijken maar ik heb geen weet van tools die firmwares kunnen dumpen van drives.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 18 december 2020 22:52]

Is de bug opgelost. Of is er omheen geschreven. Benieuwd of het wel echt opgelost is
Niet helemaal mee eens, wat je steeds vaker ziet is dat er 'kritiek' wordt geleverd in de vorm van 'Ik wil dit niet zien dus het mag niet op de homepage'. Prima, maar de wereld is er niet alleen voor jou. Niemand dwingt je alle artikelen af te gaan, ik klik ook de helft niet aan omdat het niet interessant is.

En die kritiek waar je het over hebt is vaak niet meer dan 'waarom staat dit op de homepage', dat is niet kritiek, dat is ranten. Stel dat je baas komt 'je doet je werk slecht', kun je daar wat mee en denk je 'oh dit is goede kritiek' of denk je toch dat dat niet helemaal was hoe je communiceert. Ja het is het internet, maar normaal kritiek plaatsen moet ook kunnen, zelfs achter die computer lekker anoniem zijn alle mensen hier gewoon mensen.
Ik wil dit niet zien dus het mag niet op de homepage
Alleen dat laatste. Dit is een firmware-update, dat hoort tussen de andere firmware-updates thuis.

Dat er een review over geschreven is, moet daar los van staan. Er zijn zoveel reviews van zoveel producten, maar de meeste van de gereviewde producten worden niet ineens massaal gekocht, dus de meesten hebben letterlijks niets aan zulk "nieuws" (en dat is dus iets anders dan gewoon nieuws waar je geen interesse in hebt).

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 20 december 2020 03:49]

Dit is inderdaad nieuws omdat we dit issue tijdens een review van de SN850 tegenkwamen. Daar doen we niet geheim over: de review staat gelinkt en in de review hebben we een hele pagina aan de problemen met de ssd's, inclusief een Q&A met WD, besteed.
Reden om dit via nieuws onder de aandacht te brengen, is geen handreiking naar WD, of marketing, maar een handreiking naar onze lezers. We hebben in die review namelijk beloofd het te melden wanneer de firmware-update via Dashboard beschikbaar is, en dat doen we bij deze. We hebben twee dagen extra de tijd genomen om onze ssd's (die dus stuk waren) te flashen met de nieuwe firmware en de benchmarks opnieuw te draaien, om te bevestigen dat de problemen inderdaad opgelost zijn. Dat wisten we al aardig dankzij de drives met nieuwe firmware die WD opstuurde, maar we wilden ook checken of een een gekochte drive met oude firmware zich netjes laat updaten en _wel_ door de consistency test komt. Die test duurt een uur of 16, en is goed doorlopen.
Je kunt die review aanpassen.
Heb ik gedaan, gelijktijdig met dit nieuwsbericht (y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee