Gerucht: Google brengt binnenkort goedkope Nest-thermostaat uit met Soli-radar

Google zou in de komende weken zijn goedkoopste thermostaat uitbrengen onder het Nest-merk tot nu toe. De nieuwe Nest zou 129 dollar moeten kosten en leunen op gebarenbesturing met de Soli-radar, een techniek die ook in de Pixel 4-smartphone zit.

Soli op Pixel 4
De gebaren zijn onder meer op en neer vegen en naar de thermostaat toe of er vanaf bewegen met de hand, claimt financieel persbureau Bloomberg. De thermostaat zou ergens in de komende weken in de verkoop moeten gaan voor 129 dollar. De Nest Thermostat-E kost 179 euro, de Nest V3 staat momenteel in de Pricewatch voor 199 euro.

De lagere prijs zou onder meer komen door een plastic behuizing en past binnen de strategie van Google om hardware tegen lagere prijzen in de winkel te leggen, redeneert Bloomberg. De Pixel 5 kost met 629 fors minder dan voorganger Pixel 4, die 749 euro kostte. Bovendien kwamen er van Pixel-telefoons goedkopere modellen.

Google zei al eerder dat de Soli-radar uit de Pixel 4 terug zou komen in andere producten. Vorige maand was een nieuwe Nest-thermostaat te zien in een FCC-keuring en Droid-Life schreef toen al dat de documentatie laat zien dat er een 60GHz-zender en -ontvanger op zit. Dat is de frequentie die Google gebruikt voor Soli.

De Soli-radar werkt met radiogolven, in het geval van Soli tussen 57 en 64GHz. Google maakt daarbij gebruik van twee modulatiearchitecturen: frequency modulated continuous wave en direct-sequence spread spectrum. De radiosignalen echoën terug van een object of, zoals bij de Pixels de bedoeling is, je hoofd of hand. Het is onbekend of de technologie voor 3d-gezichtsherkenning, vergelijkbaar met Apples Face ID, terug zal keren op andere Google-producten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-10-2020 • 07:42

78 Linkedin

Reacties (78)

Wijzig sortering
Ik ben mijn huis dit jaar al flink aan het Smart Homen, een thermostaat had ik nog niet.
Nou vind ik €129,- niet echt goedkoop, maar ik heb geleerd dat je bij het Smart Homen vooral niet moet gaan vergelijken tussen wel en niet smart als het op prijs aankomt.

Maw, ik kijk uit naar meer Smart Home, en dus ook de nieuwe Nest Thermostaat.
Ligt er maar net aan wat jij wil smart homen. Bij een nieuwbouwhuis met LT vloerverwarming (icm een warmtepomp) heeft het smart maken van je thermostaat vrij weinig zin.
Kun je dit onderbouwen? Mijn ouders zijn bezig met een nieuwbouwhuis te laten neerzetten en ze hopen dat ik zoveel mogelijk inbreng kan doen wat betreft smarthome/elektronica. Ik heb mij alleen nog totaal niet verdiept in de thermostaat dus ben wel benieuwd waarom dit weinig zin heeft.
Hier een nieuwbouwhuis van 2 jaar oud. Dit was mijn 1e nieuwbouwhuis. Ik had VEEL voorbereid en toch wat missers gemaakt. Ik heb veel geleerd. Zou het nu nog beter aanpakken.

Mijn tips voor verwarming:
- Gebruik tasters (aan en uit knopjes) met een temp-sensor. Ideaal om per kamer te zien(en schakelen) hoe warm het is
- Veel zones in je vloerverwarming maken. Dan kun je elke (slaap)kamer op een vaste temp krijgen als je wil.
- Zorg ervoor dat je verwarming ook kan koelen(warmtepomp). HEERLIJK in de zomer.
- Onthoud wel: Even studeren op een 22graden warme slaapkamer en daarna in diezelfde kamer in 18 graden willen slapen is met LT vloerverwarming heeel lastig. Dan moet je bijverwarmen met een elektrische radiator en koelen door het raam open te zetten o.i.d.

Verder automatiseren:
- denk ook aan geschakelde wandcontactdozen. Dus een stopcontact die je aan/uit kunt zetten met je telefoon.
- vergeet niet om bij de achterdeur//poort ook kabels te hebben voor een eventuele achterom bel/camera. Heb ik niet gedaan en nu spijt.
- Wifi punten. Nu al tekenen en aansluitpunten regelen.
- Denk aan toegangscontrole. Een voorportaaltje of berging met een keypad is HEERLIJK voor mensen die pakketjes komen afgeven of iets op komen halen. Ook fijn op met een 'druppel' of je telefoon je voordeur te openen als je boodschappen in je hand hebt.
- Smart deurbel camera met microfoon: Doorbird kan als lokaal systeem werken
- integreer je alarm. Alarm wat afgaat: verlichting aan, cameras op stream naar externe locatie.
- Denk aan een knop bij je bed voor: Alles uit, Roofoverval(112), Alles aan, en scenes voor 'snachts naar de wc te lopen.
- Zorg dat je (KNX) dimmers geschikt zijn voor led verlichting. Ik heb dat niet en ongeveer alles wat je nu kunt kopen is led :(
- Weet waar de zon vandaan komt en neem elektrische zonwering op in je automatiserings-plan. Kan zomers veel hitte schelen
- zorg dat je systeem een klok heeft die weet wanneer het zonsondergang is. Schakel buitenverlichting daarop.
- zorg dat je nadenkt over wat je wil dat er gebreurt bij bepaalde gebeurtenissen zoals voordeurbel --> portaal verlichting 5 mins aan, dan weer uit. Dit soort wensen is eenvoudig te programmeren door je installateur maar bij voorkeur meteen de eerste keer goed.
- in de WC en badkamer: radar (!) voor aanwezigheidscontrole anders zit je 3 minuten op je telefoon en springt het licht uit. Of het wordt mistig en dan werkt infrarood niet meer - sta je in het donker te douchen.
- Sowieso: verlichting toilet met bewegingssensoren. Ook afzuiging op aansluiten. Corona proof :)
- Maak ook drukknopjes om luchtafzuiging aan en uit te zetten (naast allerlei automatische timers).
- en ik blijf het zeggen: Zorg voor loze leidingen. Niet 1 maar 100. Een hele dikke van de meterkast naar de huiskamer. Ook een dikke van de meterkast naar de zolder en de berging en de tuin. Je weet nooit wat je er nog doorheen wil duwen.
- Denk na over speakers. Denk groots, volledig Dolby Atmos 15 speaker setup. Zorg voor buizen naar een centraal punt bij een kast/tv o.i.d. Er moet stroom in en misschien ook geluidskabels door.
- Denk na over de toekomst. Wordt de garage ooit een slaapkamer als je oud wordt? Dan nu gewoon al een doos erin gooien voor de verlichting en de wastafel etc. Verkoopt het later beter als er voorbereid is op elektrische gordijnen? Dan nu die buizen erin.
- Ga je een deel van de woning ooit verhuren? Dan nu al electrische sloten en alarmsecties zo inrichten.
- verlichting: je moet er van houden, maar denk aan RGBA ledstrips in de keuken, portaal, slaapkamer, toilet en tuin. Niet veel duurder dan een gewone lamp, maar oh zo cool om wat kleur aan je leven te geven. Sneeuwt het? Ijsblauw. Ochtend? Zonsopgang wekker op je slaapkamer. Feestje? Disco modus.

En... maak foto's tijdens de bouw waar wat in de muur zit. Houd er evt een meetlat bij om juiste posities te bepalen. Kan veel hoofdpijn schelen bij boren als je later een schilderij wil ophangen.

/rant :)

[Reactie gewijzigd door Stranger__NL op 9 oktober 2020 14:58]

De CV onderverdelen in zones en die apart aansturen, doet veel voor comfort en energiegebruik beperken tot waar je het echt nodig hebt. Dat blijft toch lastig met één thermostaat, het hele huis is dan sterk afhankelijk van de temperatuur in één ruimte.
Ik heb zelf een huis met drie verdiepingen waarvan de kantoorverdieping (kantoor aan huis) in het weekend niet gebruikt wordt. Met drie circuits en een thermostaat per verdieping (elke thermostaat stuurt de ketel aan plus een klep die het circuit openzet) kan ik per verdieping een hoofdtemperatuur instellen en dan nog wat fijnregelen per kamer. Het kantoor blijft in het weekend dus koud, 14 of 15 graden, terwijl het in het woongedeelte behaaglijk is.
Bovendien vloerverwarming (reageert dus heel traag) op één verdieping en convectorverwarming op twee andere, daarmee dus heel andere opwarmtijden per verdieping. Met één thermostaat had dat echt niet gegaan. Verder niks smart, gewoon drie optimaliserende aan/uit klokthermostaten van Honeywell zoals die al decennia bestaan. De ketel moduleert uit zichzelf, en die twee optimalisaties (thermostaten mikken op een tijdstip waarop het warm moet zijn en passen aan wanneer dat niet zo is (lagere of hogere buitentemperatuur) werken prima samen.
Kortom: smart begint al bij de eerste opzet - als je ouders al aan het bouwen zijn, dan kun je hooguit achteraf nog wat zaken toevoegen, maar dan ben je te laat voor fundamentele zaken.

edit: aanvulling

[Reactie gewijzigd door jmmk op 9 oktober 2020 10:24]

Bij alle HR CV ketels haal je het meeste rendement als ze niet op vol vermogen hoeven te stoken. Het is dus gunstiger om een thermostaat te hebben die aan de 'volume' knop kan draaien dan een eenvoudige thermostaat die alleen maar aan / uit doet. Zo'n thermostaat die kan regelen heet een modulerende thermostaat. Een ander voordeel van een modulerende thermostaat is dat hij veel vloeiender de temperatuur kan regelen, dit wil je vooral bij vloerverwarming omdat dit heel traag reageert op veranderingen (te laat inschakelen = koud, te laat uitschakelen = heet).

Niet elke 'smart' thermostaat kan moduleren want dit is een techniek die niet wereldwijd verspreid is. De Nest thermostaat kon dit in 2016 bijvoorbeeld niet. Ondanks een software update zou je moeten uitzoeken of deze dat nu wel kan.

Een smart thermostaat kan wel iets helpen in energie besparen door elke avond de temperatuur lager te zetten. Deze besparing zal in een goed geïsoleerd huis klein zijn daarom hebben wij gekozen voor een directe besparing in geld door een simpele Honeywell Round thermostaat, niet smart. Deze staat altijd op dezelfde temperatuur behalve als we meerdere dagen weg gaan.

Een leuke besparing kun je nog maken door te kijken of de pomp van de vloerverwarming uitschakelt als er geen warmtevraag is. Dit kan een paar tientjes per jaar besparen en is belachelijk dat zelfs de dure pompen dit niet standaard ingebouwd hebben. Een losse pompschakelaar die dit doet kost 60 euro en heb je binnen 3 jaar terug verdient.
LT-vloerverwarming is een traag systeem, zodanig dat het niet logisch is de verwarming ‘s nachts of bij afwezigheid lager te zetten. Het duurt immers lang om hem vervolgens weer op temperatuur te krijgen. En in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning heeft het ook weinig nut, want zoveel warmte verliest zo’n huis niet in een nacht of als je overdag naar je werk bent.

Enfin, wij hebben een nieuwbouwhuis met 100% LT-vloerverwarming, en ik heb de thermostaat dag en nacht op een constante temperatuur staan. Alleen als ik langdurig weg ben (vakantie bijv.) dan zat ik hem lager.

De slimme thermostaat van onze vorige woning (Tado) was overigens ook niet compatible met onze installatie. Zo kun je met een warmtepomp vaak ook koelen, en kun je met de bijbehorende thermostaat ook de warmtepomp zelf en de bijbehorende boiler configureren. Dat lukt niet met Tado, en ik denk ook niet met andere generieke slimme thermostaten.

‘Omdat het kan’ heb ik de installatie overigens wel slim gemaakt, maar daar had ik een netwerkmodule van de producent van de warmtepomp/boiler voor nodig. Die heb ik vervolgens aan Home Assistant gehangen. Ik gebruik hem niet om de temperatuur in huis ‘slim’ mee af te stellen, maar wel om op afstand de warmtepomp uit te kunnen schakelen als hij veel lawaai maakt terwijl ik net in de tuin zit.
Yups ik heb hier vloerverwarming en zit zo een eco stand op, dan gaat deze verwarmen op basis van de buiten en binnen temperatuur ... Voor radiatoren kan ik dit verstaan, maar vloerverwarming, laat je gewoon best aanstaan. Ik doe het nu zo ... vanaf 4u in de ochtend springt deze aan en tegen 21u00 gaat deze uit. Hiermee spaar ik ongeveer 100 euro/jaar uit aan gasverbruik op deze manier. Als ik dit in eco stand zet, dan zitten er veel te veel schommelingen op, gewoon omdat dit zo traag gaat. In eco stand moet ik de pomp dan 36w laten gebruiken van 18w omdat dit anders te lang duurt. Ik zet mijn vloerverwarmin gop 17 graden en binnen is het er 23-24 ergens daartussen (jaja de vrouw heeft het altijd koud bij 22 graden, dus zit er niks anders op). Ik zou zeggen, leer eerst je systeem kennen en weet hoe je alles moeten regelen. Wij wonen nu in dit huis (bouwjaar 2007) en heb 2 winters van alles geprobeerd om dan uiteindelijk op deze configuratie uit te komen. Niet dat we kou geleden hebben ofzo, maar een maandje zo een maandje zo om het verbruik te zien in combinatie met buitentemperatuur. Aangezien die ook niet altid hetzelfde is, is het een moeilijke oefening. Ik kan alleen zeggen dat mijn gasverbruik me 15% gedaald is door trial & error
@EelcoG onderbouwd het inderdaad goed:
Wat betreft die LT vloerverwarming: Die is zo ontzettend langzaam (met opzet!) dat een "slimme" thermostaat geen enkel nut heeft. De traagheid van het hele systeem is zodanig dat "even" een graadje warmer gewoon helemaal niet gaat.
.

Bij een LT opstelling en goede isolatie is het idee dat hij zuinig is door alles steady te laten draaien. Dus dat is een andere filosofie dan zo’n smart thermostaat die continue wil aanpassen n.a.v. gedrag/aanwezigheid.
Ligt er maar net aan wat jij wil smart homen. Bij een nieuwbouwhuis met LT vloerverwarming (icm een warmtepomp) heeft het smart maken van je thermostaat vrij weinig zin.
Dat statement zie ik vaak tegenkomen en is zeer verouderd.

Vloerverwarming werkt door te berekenen hoeveel debiet er per kring of kamer moet zijn. Die kringen worden in 99% van de gevallen aangestuurd door 1 enkele thermostaat die ergens in huis hangt. Echter, kamers worden niet allemaal gelijkmatig warm en ook externe factoren hebben hier invloed op, 1 thermostaat in 1 enkele ruimte geeft gegarandeerd niet de gewenste temperatuur in ALLE kamers.

Hangt je thermostaat bvb in de living waar de zon schijnt, en is het daar een warmer dan de ingestelde temperatuur, dan gaat de warmptepomp niet draaien en wordt er geen enkele kamer verwarmd. Ook niet de kamer die op dat moment aan de noordkant ligt en waar de temperatuur te laag ligt.

Met een slimme thermostaat kan je de temperatuur sensors in de verschillende kamers gaan gebruiken om per kamer te checken of de temperatuur goed is, en dan kan je per verdieping of kring apart schakelen via motors op de kringen bvb. Die werken dan samen met de warmtepomp om bvb de living overdag niet op te laten warmen terwijl de warmtepomp draait, eenvoudigweg door de kringen van de living te sluiten.
Het gaat er niet om of het technisch kan maar of het echt zinvol is.

Ik heb daarnaast al thermostaten per kamer vanuit nieuwbouw die per ring dat al checken en aanpassen.

Een Nest gaat echt niks brengen met name omdat dit systeem is gericht op constante temperatuur icm goede isolatie. Toen ik het huis betrad is het systeem namelijk dagen in de weer geweest om het fatsoenlijk op temperatuur te krijgen. In het begin zette ik m ook een tandje hoger en lager in de nacht of weekendje weg maar dat werkt gewoon niet zo lekker als met radiatoren. Ook kostentechnisch maakt het allemaal geen snars uit dus ik laat m nu constant en systeem checkt zelf continue per ring.

Kijk als je graag je temp in je iPhone wilt zien moet je m vooral aanschaffen maar verder gaat deze home automation je weinig brengen in een nieuwbouwhuis.

Als het om geld gaat kun je daarnaast beter focussen op die pomp zoals eerder aangegeven in andere reactie, daar valt nog wel wat te verdienen.

[Reactie gewijzigd door Katseviool op 9 oktober 2020 13:27]

Opzich zou een goede thermostaat, smart of niet smart, toch prima met vloerverwarming om moeten kunnen gaan? Als ik het zo snel lees is het vooral een probleem dat de Nest geen modulatie ondersteund. Als een thermostaat alleen vol gas of uit kan geven is hij eigenlijk niet zo slim als je zou verwachten.

Modulerende thermostaten zijn over het algemeen al een stuk duurder dan niet modulerende. Dus mogelijk is het een besparing op de kosten van Nest. Zonde als je een apparaat koopt dat veel meer kan maar de basis niet ondersteund.
De Nest ondersteunt gewoon OpenTherm tegenwoordig en moduleren is daar onderdeel van. Mits je CV-ketel het kan/ondersteunt/implementeert uiteraard.

En een OpenTherm-compatible thermostaat hoeft tegenwoordig ook echt niet meer de hoofdprijs te kosten: een Remaha QSense is voor minder dan 50 euro te krijgen, een Honeywell Round voor net iets boven de 50 euro.

In het geval van de Nest (maar ook praktisch alle andere OpenTherm thermostaten) moet je wel aangeven dat de opwarmtijd heeeeel langzaam is en dan houdt je thermostaat daar rekening mee bij het stoken.

[Reactie gewijzigd door DJFliX op 9 oktober 2020 09:54]

Het feit dat het protocol gebruikt dat moduleren ondersteunt, betekent natuurlijk niet dat de thermostaat dat wel ondersteunt. Als ik de snelweg op fiets, gaat mijn fiets niet ineens 100 km/h.

Wat betreft die LT vloerverwarming: Die is zo ontzettend langzaam (met opzet!) dat een "slimme" thermostaat geen enkel nut heeft. De traagheid van het hele systeem is zodanig dat "even" een graadje warmer gewoon helemaal niet gaat. Daarom wordt dat soort verwarming vaak ondersteunt met bijv. radiatoren of warmtepompen (die de lucht verwarmen).
Dat moet zo'n slimme thermostaat dan wel ondersteunen.

Dat alles nog even afgezien dat ik een thermostaat die alles wat ik doe doorbrieft aan Google bij mij eerder onder "domme" of "spionage" thermostaat valt, maar zeker niet onder slim. Maar goed, ik zal wel ouderwets zijn.
Dat was in een artikel uit april 2016 inderdaad zo:
nieuws: Software-update voor Nest V3 lijkt modulatieproblemen op te lossen
Ik weet niet of, en hoe goed het opgelost is.
Anoniem: 1463186
@atacama9 oktober 2020 09:41
Ik ben wel benieuwd waar jij dat leest, de huidige Nest thermostaten ondersteunen namelijk prima moduleren, dus dat zou geen probleem moeten zijn.
Voor deze nieuwe is het inderdaad nog niet bekend, dus dan is afwachten want daar vooraf over speculeren heeft alleen als effect dat je niet weet hoe het zit. Het is een gerucht over een aankondiging, op basis daarvan zeggen dat hij het niet ondersteunt ziet er wat vrij extreem uit.
Nest ondersteund OpenTherm, daarmee kan zover ik weet, modulatie gewoon prima. OpenTherm is ook een van de standaarden tegenwoordig. De ketel in mijn woning uit 2013 heeft het al aan boord, dus zou het raar vinden als iets dergelijks in 2020 niet ondersteund zou worden door de Nest.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 9 oktober 2020 10:22]

als je een goed huis hebt (vaak wel moderne nieuwbouw, of forse renovatie) en je houd het huis warm met een warmtepomp.
dan raak je de thermostaat maar 2x per jaar aan.
1x in de herfst om het verwarmen te starten en 1x in de lente om dat weer te stoppen.
het huis is dan gewoon altijd op temperatuur.
en je doet dit tegen een absurde lage klosten.
dan heeft elke smart functie geen enkel nut meer.
het huis is dan al smarter als elk device maar ook kan zijn.
geld uitgeven voor een smart termostaat is dan gewoon onzinnig.
beter wat verder kijken en dat geld uitgeven aan iets wat echt slim is. ;)

(alles is wel altijd erg relatief, het moet maar net allemaal kunnen.
maar er is vaak meer mogelijk als mensen denken.)
Dat klopt, ik heb ook een nest thermostaat aangesloten op mijn vloer verwarming. Maar dat was een slecht idee, ookal kan je aangeven in de nest thermostaat dat je een vloerverwarming hebt. Moduleren deed de thermostaat niet, waardoor het soms gewoon veels te warm in huis was. Nu gewoon een simpele modulerende thermostaat die prima zijn werk doet. Sommige dingen kan je nu eenmaal niet smart maken.
Ik vroeg me net af of het voor onze LT vloerverwarming (met CV) het wel zin zou hebben om een smart thermostaat te kopen. We hebben nu een 10 jaar oude modulerende thermostaat.
Ik geloof sowieso niet dat je op prijs moet beknibbelen met smart Home producten maar dat ben ik misschien.
Naja, als dat starthome product claimed dat het je energie gebruik omlaag kan brengen is prijs toch wel redelijk belangrijk. Want hoe lang doe je er dan over om die investering terug te verdienen? Als je over 10 jaar nog steeds niet je geld eruit hebt kan je afvragen of er niet betere opties zijn.
Smarthome thermostaten zorgen vooral voor gemak. Energiebesparing is volgens mij marginaal.
Basis: het verkleint gewoon de kans dat je onnodig de verwarming laat loeien en dat bespaart energie. Maar mensen die zelf goed daar op letten, zullen inderdaad niet een heel groot verschil opmerken en is gebruiksgemak de voornaamste reden.

Uitgebreider: ikzelf heb een slimme Tado thermostaat en je kunt dus ook apart kamers laten verwarmen (als je Tado radiatorknoppen op de radiators hebt) i.p.v. het hele huis. Stel je werkt de hele dag in je thuiskantoor, dan wordt alleen daar verwarmd i.p.v. ook onnodig je woonkamer etc. En dan bespaar je natuurlijk wel veel energie.
Een vrij simpele (niet smart) thermostaat kun je gewoon instellen om in bepaalde periodes wel of niet te verwarmen. En mocht je willen afwijken van deze instellingen dan doe je dat met 1 knop. Ben wel benieuwd wat een smart thermostaat dan zou toevoegen aan gebruikersgemak?

En je gelooft het niet, maar ook met 1 (draai) knop kan ik ervoor kiezen om een ruimte wel of niet te verwarmen i.p.v. het hele huis. Dus ook daar bespaar je (natuurlijk) geen energie mee als je overgaat naar een "smart" thermostaat.

Daarnaast kost mijn thermostaat 3 tientjes en wordt er geen persoonlijke data ergens anders opgeslagen + ik betaal 0 euro abonnements kosten voor het gebruik van een simpele thermostaat....

[Reactie gewijzigd door Nopheros op 9 oktober 2020 11:28]

Een verschil in gebruikersgemak is dat ik al niet aan een knop hoef te draaien of in te drukken .
Een tweede verschil is dat ik op afstand de verwarming kan bedienen als het nodig is om af te wijken van een bepaalde periode of instelling.
En een derde verschil is dat als je meer smarthome producten hebt en bijvoorbeeld Home Assistant gebruikt, je automatiseringen kunt maken op basis van de staat of modus van de thermostaat(of ketel).
Mijn vriendin en ik werken wisselende tijden en op basis van geolocatie kun je dus ook bepaalde dingen automatiseren.
Daarbij heeft Tado ook een open raam detectie(die ik niet gebruik, want ik heb gewoon raam sensoren), houdt het de luchtkwaliteit bij etc. en krijg ik dat in een mooi overzichtje te zien op mijn telefoon of in Home Assistant.
Ook houdt de Tado bij of er geen problemen zijn met de ketel of binnen het verwarmingssysteem.

Ik merk in ieder geval dat het voor mij fijner werkt dan de vrij simpele thermostaat die ik hiervoor had(waar ik ook dingen op kon instellen).

En het argument over data, dat is voor iedereen persoonlijk of iemand dat wel of geen probleem vindt.
Abonnement betaal ik niet.

En last but not least: kies vooral op basis van je eigen situatie wat voor een soort thermostaat je wilt gebruiken. Als een "domme" thermostaat perfect werkt voor je is dat toch goed :)
Ik heb, net als veel mensen, vloerverwarming in mijn benedenverdieping. Daar hangt ook de thermostaat.
Het probleem van vloerverwarming is dat deze lang op temperatuur blijft en dus ook geen warmteaanvraag aan mijn verwarmingsketel doet met als gevolg dat wanneer er geen warmteaanvraag is, mijn radiator pas warm wordt wanneer die aanvraag wel gedaan wordt. Met slimme thermostaatknoppen op mijn radiatoren en een slimme thermostaat los ik dat probleem op. Wel moet er dan nog een terugslagklep op de vloerverwarming worden gemonteerd. Al met al een niet heel goedkope oplossing maar het is beter dan telkens een half uur of langer in een koude werkkamer te moeten zitten omdat de verwarming naar aanspringt.
Je hebt gelijk dat je met een normale thermostaat van 3 tientjes hetzelfde kunt bereiken. Echter moet je in dat geval altijd fysiek naar de radiator toe om de knop open of dicht te zetten. Via een slimme thermostaat knop kan dit op afstand. Dit verkleind ook het "risico" dat je vergeet in een bepaalde ruimte de knop weer dicht te draaien en dat deze onnodig staat te loeien.

Daarnaast kun je op basis van een set met regels net even een slimmer schema maken i.p.v. een thermostaat die elke dag om 17.00 aan gaat en kun je de thermostaat op afstand aanzetten.

Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf bepalen of dit inderdaad de meerprijs waard is maar over het algemeen verbeterd het dus zeker wel het gebruiksgemak.
De slimme thermostaat zet echter de verwarming uit wanneer je niet thuis blijkt te zijn. Dus waar zowel jouw als mijn thermostaat ingesteld staat op verwarmen naar 20 graden in de avond om een behaaglijke avond voor de tv te kunnen spenderen, schakelt de mijne uit wanneer ik die avond uit eten ga.

En tuurlijk, jij kunt je thermostaat uit zetten voordat je uit gaat eten, maar soms rij je meteen van werk door naar het restaurant. Bovendien hoef ik hier niet over na te denken, dat gaat automatisch! En dat dan ook nog eens zonder abo of cloud!
Allen bedankt voor de extra inzichten. Ik vind de bespaar argumenten wel een beetje ver gezocht, helemaal aangezien deze smart thermostaten flink duurder zijn waardoor je wel erg vaak moet vergeten je verwarming uit te zetten ;)

Verder begrijp ik dat het "smart" maken van je huis natuurlijk ook leuk speelgoed kan zijn dus verder helemaal prima natuurlijk.

Persoonlijk zit ik te wachten op een echte AI, dan wordt je huis pas echt smart :P

[Reactie gewijzigd door Nopheros op 9 oktober 2020 14:07]

Er zijn weinig praktische voorbeelden waarin je significant/relevant kan besparen op je energiekosten.
Het voorbeeld met de radiatorknop is wel iets waar je mee kan besparen. Normaliter triggert je woonkamer of je ketel gaat stoken en dan kun je de kamer waar je zit, meeverwarmen. Daar is concreet winst te behalen, zeker nu mensen bijvoorbeeld vanuit thuis werken en voornamelijk in één kamer (niet de woonkamer) zitten.

Alleen dan de aanschafprijs: negentig euro. Dat is wel écht een hoop geld voor een knop met draadloze verbinding. Een goedkope thermostaatknop kost nog geen €10 en een alternatief die op afstand te bedienen is €40 (en dan heb ik nog geen 3 minuten gezocht).

En ik vind thuisautomatisering heel interessant, maar als ik zie wat eenvoudige dingen moeten kosten, schrikt me dat heel snel af.
Prijzen zijn ook duur, vind ik ook. Maar goed, ik kan het betalen en dan is het minder een issue. Wilt overigens niet zeggen dat ik zomaar de hoofdprijs voor alles betaal.

Mijn meeste smarthome producten zijn goedkoop. Mijn sensoren zijn van Xiaomi/Aqara besteld op AliExpress en Home Assistant is open source en draait op een Raspberry pi 3 b+. Mijn slimme lampen zijn hoofdzakelijk van Ikea en Action. Mijn slimme ledstrips komen van AliExpress. Mijn slimme stofzuiger is niet de duurste en dan ook nog eens gekocht in een aanbieding. Mijn Google Home, Mini en Home Hub allemaal gekocht met kortingen enz. enz.
Ik heb de afgelopen jaren bijna al mijn apparatuur (wasmachine, droger, keuken, tv e.d.) een upgrade gegeven naar een (minimaal) A+ label. Puur op basis van mijn Toon geschiedenis bespaar ik echt gigantisch hiermee. Volgende stap is inderdaad smarthome. Te beginnen met verlichting en de thermostaat.
Die besparing kost zeker een aantal jaren om daarmee de investering van je hele wit/bruingoed teniet te doen en in die periode zal er allicht wederom iets worden vervangen ivm defect, zuiniger of omdat het kan. Alles is relatief

Daarbij is de besparing helemaal relatief als je kijkt wat er aan resources verspilt is aan het recyclen van je oude spullen en het creëeren van je nieuwe spullen.

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 9 oktober 2020 13:14]

Nou vind ik €129,- niet echt goedkoop, maar ik heb geleerd dat je bij het Smart Homen vooral niet moet gaan vergelijken tussen wel en niet smart als het op prijs aankomt.
Maar een beetje "domme" thermostaat koop je ook niet nieuw voor €50 lijkt me dan... Indertijd hadden wij zo'n gewone thermostaat, die was kapot gevallen en toen we keken om dit model nieuw te kopen kwam dit ook op minstens €160.
Dan zijn we maar meteen overgeschakeld op een Nest. Zoveel gebruiksvriendelijker en niet eens zo belachelijk veel duurder.
Een Honeywell Round modulerend kost 52,50 euro, niet programmeerbaar.
Programmeerbaar zijn ze inderdaad een stuk duurder, maar dan is het ook niet meer een 'domme' thermostaat.
Het is dan persoonlijk wat je slim en dom vindt, maar enkel programmeerbaar zijn vind ik niet bepaald voldoende om van een product te spreken waarmee je een smart home bouwt.

Los van de terminologie, qua functionaliteit gaat de Nest een stuk verder dan de Theben die hij verving en hij is ook nog eens een pak gebruiksvriendelijker.
suggestie; eneco toontje (20-30euro marktplaats) ding rooten = full control en geen remote afhankelijkheid.
Dat is eigenlijk precies wat ik zoek! Ik wil graag een locaal gestuurde thermostaat die ik kan verbinden met mn home assistant server. Zou dat daar ook mee kunnen?

Ik ben over producten als nest e.d. een beetje sceptisch omdat het altijd afhankelijk van hun servers is. En je weet hoe het gaat met services, die vallen gegarandeerd een keer weg...
ding kan je (na rooten) aan je domoticz/home-assist of whatever hangen. voor prijs verschil is het misschien een overweging.

rooten is geen eenvoudig proces, maar daarna ben jij de owner van het device :P

@DePruus
https://ehoco.nl/rooten-van-enecos-toon-thermostaat/

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 9 oktober 2020 10:25]

Leuk als een hobby projectje. Ga eens V&A in de gaten houden. Thanks!
Wat himlims al zei... Via Marktplaats. Vaak kom je ze dan ook wel ge-root tegen.
Let wel: er is verschil tussen de Toon 1 en z'n opvolger(s).
marktplaats/rommelmarkt vind je ze nog wel voor 20-30euro
Da’s interessant en duurzaam, hergebruik. Vertel, vertel, vertel.....hoe en wat. Ik ben benieuwd.
Heb zelf de V3. Heb wel echt gemerkt dat ik me nu nooit meer hoef bezig te houden met de thermostaat.
Als ik thuis ben volgt hij precies het profiel wat ik heb ingesteld.
Ga ik het huis uit gaat ie automatisch naar de rust temperatuur. Kom ik terug/in de buurt start het verwarmen weer.

Verder werkt hij ook modulerend met de cv zodat deze het water temperatuur aanpast op vraag. Bespaard ook weer gas
Ik heb lichtknopjes met temperatuursensoren erin. I.c.m. vloerverwarmingszones weet ik dan precies per kamer hoe warm het is.
De aansturing doe ik +- 1x per seizoen. In de zomer zet ik alles koel, en in de winter wat warmer.
Verder totaal geen controle nodig over de verwarming.

Fancy stuff(beter dan wat ik heb, maar geeft goed idee):
https://knxgroothandel.nl...uursensor-zuiver-wit.html

En,... cloud onafhankelijk. Als Google de Nest niet doorontwikkeld werkt je verwarming straks niet. Dit werkt gewoon op een lokale bus.
Ik zit een beetje in dezelfde situatie, heb nu een Nest Hub en Nest Mini, e.e.a. aan het automatiseren dmv Home Assistant met de apparatuur die ik al had, maar nog geen thermostaat. Waarom zijn deze zo belachelijk duur? Een domme thermostaat is niet duur, een schermpje is niet heel duur, een Nest Mini is inmiddels helemaal niet meer zo duur, maar alles bij elkaar ben je toch heel wat geld kwijt
Zelf vond ik Nest ooit een heel aantrekkelijk product. Maar na me er iets in te hebben verdiept besefte ik me dat Nest (, Toon, Anna en E-thermostaat) allemaal best dom zijn. Uiteindelijk vond ik de Honywell EvoHome, Eve en Tado mooie oplossingen. Doordat Honeywell er geen Siri/Apple Homekit ondersteuning had en Eve alleen aan/uitschakeling (niet modulerend) ben ik voor Tado gegaan.

Het voordeel van deze systemen is dat je niet alleen een slimme thermostaat krijgt die je huidige termostaat vervangt. Maar dat je ook radiatorkranen kan kopen of thermostaten op NC valves van je vloerverwarming kan aansluiten. Zo kan je elke kamer onafhankelijk verwarmen.

Bij mij betekend het dat
-onze werkkamers tijdens kantooruren verwarmd worden
-de douche iets na de ochtend verwamd wordt (om deze te drogen)
-de slaapkamer 2 uur voor het slapen verwarmd wordt
-de huiskamer en keuken worden 's avonds verwarmd

Sommige mensen zeggen overigens dat zoiets met vloerverwarming geen zin heeft. Maar als jij 8 uur lang niet thuis bent, of slaapt dan kan de energieinput gewoon uit tot een paar uur voor je weer thuis bent. Dat is juist het mooie van een slimme thermostaat, dat die de opwarmcurves leert kennen en bij het verwarmen rekening kan houden met de weersvoorspelling.
Kijk vooral ook eens naar Tado, ik heb zelf slechte ervaringen met de Nest gehad i.c.m. een Remeha ketel. Moduleren mijn hoela. Nadeel bij Tado is de 2,50 euro per maand, maar hij werkt wel!
Nou is 129 niet per se weinig geld maar thermostaten zijn gewoon best duur. Bij onze blauw/oranje vrienden is de goedkoopste 65 euro. Dat is een simpel dingetje, niet smart. Dan valt 129 wel mee moet ik zeggen.
Iets met over-engineering?! Waarom een thermostat met gebaren bedienen?
Zorg nu eerst maar eens voor een fatsoenlijke API zodat ik vanaf mijn HomeAssitant kan bedienen!
Die is er weer! Google device console API, kleine maand terug open gezet.
Als ik daar op zoek krijg ik weinig resultaten? Heet het misschien net iets anders?

En kan ik hiermee apparaten die zijn gekoppeld aan mijn Google Home bedienen ?
Er is nog geen integratie met Home Assistant, maar ze zijn er mee bezig!
Pull request: https://github.com/home-a...e-assistant.io/pull/14855

Edit: Nevermind, dit is de documentatie. Maar er zit beweging in dus.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey v. Hees op 9 oktober 2020 11:54]

Hier wil ik ook wel meer van weten.

Het wegnemen van de Works with Nest API heeft mij een reden gegeven om nooit nog Nest smarthome producten te kopen.

Naast basis bediening via de API, had ik graag mijn eigen temperatuur sensoren gebruikt om multi room bediening mogelijk te maken (iets zoals Evohome, maar dan met Zwave of Zigbee thermostaatkranen op de verschillende radiatoren). Ipv de veel te overpriced sensoren van Nest te gebruiken die daarbij ook niet uit te lezen zijn voor andere toepassingen.
Van mij mogen ze nu eindelijk wel eens geofencing implementeren aangezien dat niet op de V3 zit. Als ik had geweten hoe slecht dit werkte dan was ik voor de Tado gegaan, ook al moet je daar maandelijks betalen voor de functie.
Iets met over-engineering?! Waarom een thermostat met gebaren bedienen?
Dit was precies de eerste vraag die bij mij in me bovenkwam. Voor hygiëne hoef je het niet te doen in je eigen huis. Kans komt daar ook nog eens bij dat het niet zo goed werkt als met het huidige draai systeem.
De gebaren module kan ook gebruikt worden om te zien of er iemand thuis is (bewegingsradar). Een extra spionage mogelijkheid is nooit weg ... (mijn alu hoedje 8)7 )

Door een beter profiel van jouw huis (+huisgenoten) kan dit tegen een meerprijs verhandeld worden.
Accessibility, daar stuur Google nu veel op.
Staan jullie wel eens stil bij zo iets als dit:
https://www.vpro.nl/progr...20/de-grote-dataroof.html

Of is het gewoon klakkeloos alles 'smart' maken?
Lees ook dit onderzoek van Northumbria University - Zuboff verwijst er ook naar in haar boek - dat uitlegt hoe je Nest data echt overal terecht kan komen:
http://nrl.northumbria.ac...27910/1/450-2397-2-PB.pdf
Vroeger kon je TV kijken zonder dat de halve wereld wist waarnaar je keek, nu niet meer. Zo'n thermostaat kan er ook nog wel bij.
Je hebt je wel heel erg uit het veld laten slaan.

Jouw gedragsdata wordt gebruikt om allerlei voorspellingen over je te maken(hoe laat ga je naar bed, wanneer kom je thuis, is het druk thuis, etc). Zo kan het zijn dat jouw gedragspatroon overeenkomt met dat van mensen die neurotisch zijn. Het zijn dezelfde soort Inferences die Cambridge Analytica en elke andere databroker maakt. En die profielen over jou, vol voorspellingen, krijgen op steeds meer dingen invloed - veel meer dan alleen welke reclames je ziet. In sommige apparaten zitten de derde partijen ondertussen al in de software verweven.

En het gaat daarbij niet aleen om jou, maar ook om anderen. Jouw digitale schaduw krijgt ook steeds meer invloed op de kansen van je vrienden en familie.

Kortom, ik zou het niet zo bagatelliseren.
Dit ligt voornamelijk ook aan hoe je het smart wilt maken. Ik persoonlijk maak gebruik van Homeassistant, hiermee kan ik alles lokaal houden (tenzij ik producten aanschaf die via de cloud zouden werken, wat ik probeer te vermijden). Dus ja zodra je gebruik van google producten kan je ervanuit gaan dat je data gebruikt wordt, Als je goed kijkt wat je aangeschaft kun je het delen van data vermeiden.
Als je een smarthome wilt hebben zeker geen Nest thermostaat kopen.

De API is afgesloten dus intergratie met platformen zoals Home Assistant, Domotica is er niet. Google roept al jaren er komt iets nieuws van een API maar hoe of wat is onduidelijk, er bestaat een derdemhalve intergratie waarbij je je cookie regelmatig moet afvangen en moet kopiëren ook geen solide oplossing.

Als het om intergratie in je smart home gaat laat deze links liggen.
Ja precies, ik had ooit ook de Nest maar die weggedaan omdat ie oa niet meer met Homey werkte. Sinds die tijd een Honeywell Lyric T6 hangen en die bevalt prima.
Waarvoor je moet betalen en waar maar plek is voor een x aantal mensen.
129 dollar.... Zal dus wel weer 180 euro worden hier
Ik ben vooral benieuwd naar de eerst reviews van deze nieuwe nest thermostaat. Ik wil er al heel lang een, want ik vind het met afstand de best ogende thermostaat die er te koop is. De reviews hebben mij tot dusver altijd tegen houden omdat er een aantal issues zijn die voor mij showstopper zijn.
Eerst was dat het gebrek aan modulatie, dat is inmiddels opgelost. Echter is er volgens mij nog steeds een issue met de offset in temperatuur. Omdat het display warmte genereert, en de thermostaat daardoor altijd denkt dat het warmer is dan het werkelijk is.
Erg blij met de Nest Thermostat E die in mei voor 100 euro werd verkocht via MediaMarkt. De enige wens die ik had van een slimme thermostaat is op afstand inschakelen, zowel buitenshuis als boven in de woonkamer (thermostaat hangt beneden in de woonkeuken).
Heb me altijd afgevraagd hoeveel zin dit product heeft als je huis meerdere kamers heeft. Het is niet dat je de thermostaat even kan verplaatsen naar de kamer waar je het warm wilt hebben lijkt me en zover ik weet zijn er geen extra voelers waarmee meerdere kamers gemanaged kunnen worden?
Heeft dit nut in combinatie met een warmtepomp en heeft iemand hier daar ervaring mee?
Regelt maar met 1/2 graad, en als je vloerverwarming hebt, wat het beste is icm de warmtepomp, is dat veel te veel.
Daar komt bij dat er vaak? 24/7 gestookt word.

[Reactie gewijzigd door hrt op 9 oktober 2020 23:09]

Een soliton radar, hmm een google nest met een soliton radar, zijn de patriots eigenlijk google. ?of anders om.

Huh..? what is that noise.

Who Footsprints are these ?


waarom staat er een kartonnen doos voor de deur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee