Gerucht: Google wil radartechniek gebruiken om slaap te tracken in slim scherm

Google zou de radartechniek die het heeft ontwikkeld onder de naam Soli willen gebruiken om slaap te tracken met een slim scherm die naast het bed staat. De radar zou bewegingen van gebruikers bijhouden om te kijken hoe diegene slaapt.

Soli op Pixel 4
Het gaat om een product onder de naam Nest Hub, meldt 9to5Google. De huidige Nest Hub is een slim scherm met speaker dat een paar jaar geleden uitkwam onder de naam Home Hub. Google heeft in de tussentijd al zijn producten met de Home-naam in de Nest-serie van smarthome-producten gezet.

De nieuwe Nest Hub zal vermoedelijk ook dienst kunnen doen als alarmklok naast het bed om bijvoorbeeld 's nachts gedimd de tijd weer te geven en 's ochtends gebruikers te wekken. De Soli-radar zou het apparaat volgens de site gebruiken voor het bijhouden van beweging om daarin patronen van slaap te herkennen.

Google zei al eerder dat de Soli-radar uit de Pixel 4 terug zou komen in andere producten. Dat gebeurde al eerder in een goedkopere versie van de Nest-thermostaat. De Soli-radar werkt met radiogolven, in het geval van Soli tussen 57 en 64GHz. Google maakt daarbij gebruik van twee modulatiearchitecturen: frequency modulated continuous wave en direct-sequence spread spectrum. De radiosignalen echoën terug van een object om zo beweging in 3d waar te nemen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-01-2021 • 11:25

58 Linkedin

Reacties (58)

Wijzig sortering
Ik word misschien oud, maar ik zet 's avonds een wekker, doe het licht uit en ga pitten. Van mij hoeft al die techniek niet zo. Fijn dat het er is en dat het mensen helpt of een goed gevoel geeft, maar ik vind het allemaal wel best!
Ik ben gezond, waarom zitten ze allemaal medicijnen te ontwikkelen. Ik vind het allemaal wel best.
Dit dus eigenlijk, ik word nooit uitgerust wakker, altijd brak. Heb een CPAP apparaat, helpt wat, maar nog steeds problemen. Ik zou best willen inzien of hier iets uit kan komen of er toch nog iets verbeterd kan worden.
Ik ga nogal off-topic hier:
Drink je bij het wakker worden meteen een groot glas water? Zo niet probeer dat eens. Een niet uitgerust en brak gevoel kan ook vochttekort betekenen.
Idem... Maargoed, misschien moet ik ook eens wat eerder op bed, meer sporten, minder drinken, gezonder eten, etcetera...
Als je een cpap apparaat hebt dan heb je al 1 of meerdere geavanceerde medische slaaponderzoeken gehad waarin:

Beweging van ledematen en oogleden, zuurstof in het bloed, ademhaling, beweging van borst en buik, hartslag, hersenactiviteit etc wordt gemeten. Is er iets dat je verwacht dat dit consumentenproduct kan 'opmerken' bij jou, wat niet opgemerkt is bij de medische onderzoeken?

Oprecht benieuwd.

Ps. Als je nog steeds problemen hebt dan zou je daarmee richting de medische zorg moeten gaan. Het lijkt er namelijk op dat dit apparaat je alleen kan vertellen of je beweegt in je slaap.

[Reactie gewijzigd door headphoneguy op 8 januari 2021 15:18]

Dit had ik ook. En kwam puur door te veel suiker. Dronk toen veel frisdrank.

Ben met de frisdrank gestopt en slaap nu als een roos en word vaak voor de wekker wakker.
Misschien een Philip hue kopen en instellen als een wake up light? Dat doe ik altijd.
Verder kan je misschien je apparaat bekijken met de software “sleepyhead” dit heb ik ook vaak gebruikt om mijn moeder haar Cpap apparaat uit te lezen.
Zijn die twee dingen wel te vergelijken met elkaar?
Is het hetzelfde? Nee. Maar het is makkelijk praten over dingen die je niet aangaan.

Ik gebruik slaap applicaties. Hierdoor weet ik dat ik er iets aan moet gaan doen voordat het zo erg wordt dat ik serieuzere stappen moet ondernemen. Natuurlijk hoor je elke dag een half uurtje licht te sporten. Alleen maar gezond eten en nooit alcohol te drinken. Maar dat doet bijna niemand. Dus tools om je meer inzichten te geven in je gezondheid zonder naar de dokter te hoeven zijn altijd welkom. Dit soort technologieën kunnen ook de basis vormen voor andere toepassingen of de grondlegger zijn van iets beters.

Ja privacy is belangrijk en google is daar de boef. Maar je kan niet ontkennen wat voor een enorme waarde Google levert aan technologische innovaties.
Tja,de mens is een mooi verdienmodel. De wereld verandert langzaam in een compleet netwerk van sensors overal en altijd. AI (Artificial Intelligence) gaat daarin een super grote rol spelen . Het lijkt er op dat de mensheid voorspellingen gaat doen a.d.h. van AI en techniek (soort van vroegere waarzeggers , maar dan wel accuraat). De volgende generaties gaat alles er anders uitzien, maar goed dat is altijd zo geweest.

Take it or leave it , bepaald moment heb je geen zin meer om mee te doen en dan ….. tja dan ben je oud ;-)
Ik ben het zeker met je eens dat de wereld (hard) aan het veranderen is, dat is ergens wel positief te noemen. Keerzijde is het afhankelijk worden van al die nieuwe technologie; veel mensen kunnen nu al absoluut niet meer zonder hun mobiele telefoon!
Het grote issue is is dat er constant van alles gemeten MOET worden. Ook voor dit zal straks een excuus gevonden worden om het altijd aan te laten staan. Net als met GPS, net als met de microfoon, net als met de webcam, net als op de achtergrond meedraaiende apps. Ze willen zo diep mogelijk in jouw privéleven spioneren als maar kan.

Het begint nu met slaap meten, maar de bijvangst is straks bijvoorbeeld dat ze meten hoe vaak jij jouw telefoon in de buurt hebt liggen. Zodat vervolgens getest kan worden op welke interval van geluid meldingen jij wel snel reageerd en welke jij negeerd, ook al ligt het ding binnen handbereik. Welke zaken jij leest voor het slapen en hoe dit jouw slaap vervolgens beïnvloed.

Dit kan allemaal wel legitiem wetenschappelijk nut hebben. Maar ik wil graag zelf aan de knop draaien of ik proefkonijn wil zijn.

[Reactie gewijzigd door BenVenNL op 8 januari 2021 13:10]

Je noemt op zich een terecht punt, smartphoneverslaving is een flink probleem. Er is alleen wel een probleem tussen verslaafd zijn aan je mobiele telefoon, en de technische features gebruiken om bijvoorbeeld je slaap te tracken. Dan ben je wel 'afhankelijk' van de technologie, want zonder kun je je slaapritme niet bijhouden - maar niet verslaafd aan.
goed voorbeeld is: ik heb last van slecht slapen, en ik track of ik veel heen en weer rol in de nacht en of het snuiten van mijn neus/het raam open doen helpt.

Ik hoef geen AI, maar ik wil wel data zelf. En het heeft mij geholpen meer op mijn slaap te letten.
Ik slaap ook slecht, tot totaal niet, (ben soms 48 uur wakker) en ik weet precies waarom ik ook niet slaap.
Tech zal mij niet helpen, rubberen hamer wellicht stukken meer om mijn vreselijke brein eens tot rust te brengen, kan gewoon niet slapen doordat ik niet kan stoppen met overpeinzen van dingen in mijn leven, zowel prive als werk gerelateerd.

Wellicht heb ik gewoon te veel zorgen aan mijn kop op dit moment om gewoon tot rust te komen.
Paar jaar geleden lag ik al te slapen voor mijn hoofd het kussen raakte, stress, onzekere tijden en familie leden die elk moment kunnen overlijden en allemaal tegelijk is gewoon funest voor je nachtrust
Probeer dan eens Headspace (of een andere app). Ik ken het probleem en sinds ik als mistiger Groninger ben gaan mediteren/mindfullnessen voor het slapen, kan ik gedachtes veel makkelijker negeren.

Ideale skill om jezelf aan te leren in deze wereld vol schreeuwende notificaties die allemaal een deel van je brein willen confiskeren.
hey! Het wordt beter. Ik heb dit ook gehad, (alhoewel nooit 48 uur wakker), en headspace/mediteren heeft voor mij geholpen. Ik heb ook nachten staren naar het plafond gehad.

Ik voel veel wanhoop in je comment. mediteren helpt. En sleep hygiene
Onze wifi was uitgevallen dus de deurbel deed het niet meer.. 8)7
Niks met ouderdom te maken maar met de pragmatische instelling van ouderen. Als het donker is en ik ben moe, dan ga ik slapen. Als ik wakker word en het is licht, en ik ben niet meer moe, dan sta ik op. Als ik wakker word en het is donker kijk ik voor de zekerheid op de wekker en beslis dan.
Een telefoon was volgens mij om te bellen. Slapen en bellen gaan slecht samen. ;-)
Goed punt, maaruh, hoe oud denk je eigenlijk dat ik ben? :P
38

Ik weet dan ook niet op welke leeftijd dit is gericht, mijzelf kijkende zit ik zelfs niet op de socials (ben 32), gebruik ik een mobiel om mee te bellen en soms wat te whatsappen en heb ik zo'n ouderwetse PC staan, niet om te gamen maar op te werken... Geen laptop (ik zeg niet dat een laptop geen handig middel is, maar ik ben ik de desktop fase blijven hangen, meer power, en ben programmeur, dus hou niet van wachten).

Mij ontgaat al die smart ellende, waarom een smart wasmachine die een ping geeft op je mobiel als hij klaar is, die van mij geeft gewoon een piepje.

Ik was laatst bij mijn broer en zijn elektrische kookplaat had complete instel menu's (kleuren LCD), ik vind het uren kloten voordat je eindelijk kan gaan koken, hij vind het prachtig om hem op de visstand te zetten (door langs eindeloze menu's te scrollen) en dan zijn vis te gaan bakken. Een vaatwasser die de tijd projecteert op de grond en via de app laat weten dat hij klaar is, en de genoemde wasmachine die je op afstand aan kan zetten. En allemaal nutteloze opties op de koelkast en de oven.

Misschien ben ik niet lui genoeg, kook ik liever op een ouderwetse manier en hou ik mijn huis (op mijn HUE lampen na) gewoon lekker ouderwets dom :). Stel mijn oven gewoon zelf in op 200 graden en stel een tijd in en ben klaar...

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 8 januari 2021 12:30]

Mijn wasmachine is misschien dom, maar hij speelt tenminste nog wel 'die Forelle' van Schubert ipv een piep :9

Ik weet niet of je een technische achtergrond hebt, maar in het algemeen zijn technische mensen juist wat terughoudender met hun huis volproppen met allerlei technologie, of ze vinden een manier om volledige controle over hun hardware te verkrijgen.

Denk dat het te maken heeft met dat je bewust bent wat voor sensoren allemaal data verzamelen in bv een fitness- of slaapapp terwijl de ongewissere consument alleen de functie van de app ziet.

Wat ook niet meehelpt is dat fabrikanten het blijkbaar nodig vinden om alles over internet te laten lopen ipv een privéverbinding tussen je eigen apparaten. Technisch gezien geen enkele noodzaak ervoor, maar ja, data binnenharken eh...

Daarnaast kun je je inderdaad afvragen hoeveel interactie je nou werkelijk met je koelkast wil hebben naast preiodiek dingen erin kwakken en er weer uithalen. Dat zeggende zal ik vanavond 'm maar 's een knuffel geven dan...omdat ie zo dom en schattig is.
Mijn wasmachine is misschien dom, maar hij speelt tenminste nog wel 'die Forelle' van Schubert ipv een piep

Een man van cultuur heeft inderdaad een wasmachine van Samsung ;)
Nog lang niet op de helft, hoop ik!
Ik heb hetzelfde! Ik ben moe, ga mn bed in en lekker slapen. 😌

Eerlijk gezegd snap ik al dat gedoe’s niet zo heel erg. Natuurlijk heb ik wel eens geprobeerd mijn slaap te tracken maar ik zag er de toegevoegde waarde niet zo heel van. Daarnaast lag de telefoon toen onder mijn kussen wat ook niet zo heel erg lekker lag.

[Reactie gewijzigd door Krulsprietje op 10 januari 2021 09:20]

Ben benieuwd hoeveel mensen bereid zijn dit te doen, of je het nu wel of niet vertrouwd, of je privacy nu wel of niet hoog in het vaandel hebt staan, het zou me toch een ongemakkelijk gevoel geven.
Er zijn genoeg mensen die een tap Google Nest ook geen probleem vinden, dus dit gaat echt wel verkocht worden.

Wat interessanter is om over te discussiëren is waar het plafond voor Google ligt en wat de reden van die plafond zal zijn.
Denk dat sommige mensen er ook geen moeite mee hebben om google in hun lichaam te hebben
https://about.google/intl/ALL_nl/

>Het is onze missie om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.
Camera's wil ik niet naast mijn bed hebben staan. Daarnaast zijn er prima oplossingen die wel privacy vriendelijk zijn. Zo heb ik lange tijd de withings sleep tracking mat gebruikt. Die leg je onder je bed en meet alles (inclusief je hartslag).

Ik ben nu overgestapt op een Apple watch met Autosleep. Deze werkt erg fijn en is zeer accuraat. De data staat enkel lokaal en ontwikkelaar verzamelt geen data (thanks, Apple privacy labels!). De data synced ook met Apple health (als je wat wilt) en dat is versleutelt waardoor alleen jij die data kan inzien (ook Apple kan dit niet inzien, end to end encryption)

Geen camera's, geen onzin en privacy inbreuken, gewoon alleen wat je wilt (inzicht in slaap data).
Lijkt me een goed product in feite, maar waar ik zelf behoefte aan heb bij zo'n slaaptracker is dat je bij bijvoorbeeld 8 uur diepe of REM slaap, langzaam aan wordt gewekt. Een standaard wekker houdt bijvoorbeeld geen rekening mee of je diep of licht slaapt. Waardoor je alsnog met te weinig slaap wordt gewekt. Of zijn er al producten die daar rekening mee houden?

Edit: Uiteraard is het wel handig om een uiterste wektijd in te kunnen stellen.

[Reactie gewijzigd door Argonath op 8 januari 2021 11:40]

Je hebt daar in ieder geval apps voor, op Android sowieso Sleep as Android en iOS (al was dat voor mij wel 8 jaar oid. terug) Sleep Cycle. Die houden je slaapritme bij door middel van bewegingen in je telefoon, waarbij je je telefoon dus wel op bed moet hebben, of bijvoorbeeld via een smartwatch. Heb je nog wat geld over dan hebben ze tegenwoordig zelfs een apparaatje voor naast je bed die je slaappatronen meet, maar ik kan daar zo snel even niks over vinden.

Bij Sleep as Android kun je een range instellen waarbinnen hij een ideale tijd kiest om je wakker te maken, met je wekker tijd als uiterste tijd.
Thanks! Heb 'sleep as android' even uitgeprobeerd, maar deze houdt geen rekening met je uiteindelijke totale slaappatroon, alleen met je wektijd tijdens een lichte slaap op basis van een rage.
Je (mijn) biologische klok loopt tamelijk synchroon met de gangbare wekkers.
Omdat ik niet hou van wekkerherrie wordt ik doorgaans vlak voor dat die af zou gaan al wakker...

Wat ik verwacht is dat zo'n slaaptracker in de toekomst "geïntegreerd" gaat worden in de thuiszorg.
Je hoeft de client geen persoonlijke aandacht te geven, behalve als de tracker ernstige onregelmatigheden constateert.
Scheelt een hoop kosten, wordt een goudmijn in de zorgbusiness.
Ik heb een pixel 4xl en dat is inderdaad een van de redenen waarom ik het jammer vind dat de radar verdwenen is van de pixel5. Je zet je 's nachts ff recht en de gsm springt op en laat het uur zien. Superhandig.
Ik heb mij daarvoor nen wekker gekocht. Nu hoeft ik mij 's nachts niet meer recht te zetten om de tijd te kunnen zien. Ik kan het u van harte aanbevelen.
Ik heb geprojecteerde laser tijd van zo'n 15€ atomklok op plafond, kan ik blijven liggen
Daar heb ik een wekker voor, mijn telefoon ligt in een ander kamer.
+1Anoniem: 417179
@oomske8 januari 2021 11:48
Op aanraden van @arnoudwokke heb ik daar een projectiewekker voor gekocht. Dan hoef je alleen maar je ogen open te doen om de tijd te zien als je op je rug ligt. Ideaal en geen radar voor nodig.
ik heb mijn wekker weggedaan, dan kan je altijd de illusie hebben dat je lekker lang door kan slapen (vooral in de winter)
De feature die beschrijft gebruikt de tilt sensor, niet de soli radar.
De solo radar zorgt dat het beeld aan gaat zodra je naar de telefoon reikt en voordat je het op pakt. Ook het slippen van een muziek nummer door je hand boven de telefoon te bewegen is een soli feature.
Dus dan krijgen we reclame banners voor slaappillen? :P
Of juist voor wekkers op steroïden, allemaal heel persoonlijk!
De vraag is denk ik vooral waarom dit een apart apparaat moet zijn en niet gewoon in de Pixel lijn verwerkt kan worden. Ik snap dat Google graag wil dat je een heel circus aan Nest-spullen hebt staan, maar de consument moet dat ook wel willen. :+
Google sees you when you're sleeping
Google knows when you're awake
Google knows if you've been bad or good
So be good for Google's sake!


So! You better watch out..

[Reactie gewijzigd door Frag1le op 8 januari 2021 11:57]

Eerst invoeren als gezondheidsfunctie, later inbouwen in elk scherm om werknemers, klanten in winkels, etc. in detail te volgen? Of gebruiken om een 3D-model te maken voor VR-videobellen. Nooit meer de deur uit...
Als persoon die snurkte en die door slaap apneu een bradicardy kreeg, kan ik elk toestel aanraden wat maar even zou kunnen helpen bij het detecteren van slaap problemen, ook als dit ten koste zou gaan van de privacy. Men is totaal niet op de hoogte van hoe slaapproblemen van invloed kunnen zijn op uw gezondheid! Nu ik een Philips dreammachine heb, slaap ik door en wordt in e nacht NIET meer wakker, wakker worden tijdens de nacht kan een oorzaak zijn van slaap apneu!
Ik ben gestopt met slaaptracking in apps, fitnesstrackers toen ik kinderen kreeg :+

Heel leuk en interessant maar het advies dat ik vaak te laat ga slapen, vaak wakker word, slecht en weinig slaap heb ik geen hi-tech middelen voor nodig dat voel ik zo ook wel.
Enige grappige was dat ik toen we een periode in survival-modus draaide door te weinig nachtrust we op de slaaptracker konden zien hoe laat en vaak onze zoon wakker werd want onthouden daarvan lukte niet meer :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee