Google Nest Hub 2 krijgt volgens uitgelekte specificaties Soli-radar

Een Amerikaanse retailer heeft de specificaties en features van de Google Nest Hub 2 online gezet. De opvolger van de Nest Hub, die bij release Home Hub heette, lijkt daarmee snel op de markt te verschijnen. In de Nest Hub 2 zit onder meer een Soli-radar.

De Soli-radar is er voor Motion Sense, vermoedelijk gebarenbesturing van de smarthomespeaker met ingebouwd scherm, schrijft retailer B&H. De Soli-radar zat in de Google Pixel 4-telefoons van 2019 om gebruikers gebaren te laten maken boven het scherm, maar keerde niet terug in de Pixel 5 van 2020. Wel zit Soli ook in een Nest-thermostaat die Google vorig jaar aankondigde.

Daarnaast zit er een kleurensensor in voor de verbetering van Ambient EQ, een functie om de kleurtemperatuur aan te passen op het omgevingslicht. Die functie zit al in de Home Hub uit 2018, die na de release de naam Nest Hub kreeg.

De Nest Hub 2 heeft verder een thermometer aan boord. Het 7"-touchscreen heeft een resolutie van 1024x600 pixels. Dat is dezelfde diagonaal en resolutie als de voorganger uit 2018. Het is nog onbekend wanneer Google het apparaat gaat aankondigen. B&H heeft geen foto's online gezet van de Nest Hub 2. Het apparaat staat voor 100 dollar in de webwinkel.

Terugkijken: videoreview van de Google Nest Hub, voorheen Home Hub, uit 2018

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-03-2021 • 11:49

64 Linkedin

Reacties (64)

Wijzig sortering
Ik denk dat dit vooral interessant kan zijn voor mensen die het in de keuken hebben staan, en dan voornamelijk tijdens het koken. Zo kun je het apparaat toch besturen terwijl je vuile handen hebt tijdens bijv. het volgen van een recept :-)

[Reactie gewijzigd door klepje op 16 maart 2021 12:02]

Klopt inderdaad. Dat is ook één van de redenen waarom wij hier een (geïmporteerde) Nest Hub Max hebben staan.
Middels handgebaren is het in de keuken erg eenvoudig een (instructie)video te pauzeren. Ook wel handig als je je even wil concentreren tijdens een spannend stukje film of serie.
...Of als de kookinstructies je allemaal te snel gaan, zoals bij mij...
Ik denk dat, voor de $99.99 waarvoor die in Amerika uitkomt, ik schat even in ook 100 euro in Nederland, dit een goed alternatief was geweest voor ons, hoewel het scherm wel kleiner is dan met de Max.
De Hub Max is hier te koop met Europese stekker. Tevens geregeld in de aanbieding voor 180-185 euro (afgelopen half jaar al 4-5x gezien, dus echt regelmatig). Houd dan nog wel rekening met circa 12 euro verzendkosten.
Want je stem werkt dan niet meer? "Ok Google, volgende pagina" (of instructie). Ik zie nog steeds het voordeel niet.
Het lijkt mij ideaal voor doven (en/of stommen), die zijn gebaren(taal) gewend.
Ik acht de kans dat de apparaten Nederlandse gebarentaal kan herkennen vrij klein is. Elke land of regio heeft zijn eigen gebaren, dit telt dus al snel op tot vele duizenden gebaren.
Voor de fabrikant heeft gebarenbesturing wel voordelen. Hoeft hij maar één taal te ondersteunen. En die klinkt altijd hetzelfde, ook als je verkouden bent. Of een accent heb.

Ik kan me ook voorstellen dat je niet wilt dat de besturing de hele tijd meeluistert (zeker niet in een privé omgeving). En ook dan kan gebarenbesturing een uitkomst zijn.
Terwijl je aan het koken bent even met je vette handen voor het scherm langs vegen is handiger dan met vette saus vingers?
Je hebt situaties waarbij je stem niet (goed) werkt of je je stem niet wil gebruiken, dan zijn gebaren gewoon een extra manier om het apparaat te besturen.

Denk bijvoorbeeld aan als er iemand TV zit te kijken, kinderen aan het spelen zijn, muziek aan staat of er gewoon een gesprek gaande is waar je niet steeds doorheen wil praten met "Hey Google, volgende pagina/scroll naar beneden/etc".
Ik denk dat tijdens het koken, wanneer er nog familieleden in huis zijn gebaren practisvher zullen zijn dan telkens hey Google te moeten roepen 😅
Dit is idd een goede. swipen in de lucht. Of tijdens het klussen. Zijn idd tal van, eenvoudige, mogelijkheden te bedenken met swipen. Muziek harder/zachter.

beetje Harry Potter spelen
Ja, de gebaren UI zoals dat gedaan werd in Minority Report, en tegenwoordig in de Marvel films.
Ik heb een oude hp envy 17 inch liggen die dat ook heeft. Leap Motion heet dat, uit m'n hoofd. Werkt alleen voor geen meter dus gebruikte het nooit...
Ik ben benieuwd naar het percentage van bezitters die effectief met gebaren werkt.

Imho is dat een marginaal percentage, maar ik kan hier natuurlijk ook naast zitten. Ik gebruik het alleszins helemaal niet, daarom misschien subjectieve perceptie van me.
Het kost tijd voordat dit soort interfaces echt doordringen, maar ik moet zeggen dat ik 't nu ook makkelijker vindt om "Ok Google, lampen uit" te roepen ipv alle lichten in huis uit te zetten voordat ik vertrek. Dat had ik een paar jaar geleden echt niet gedacht.

Als het werken met gebaren weer nét wat makkelijker is dan via een app of via voice-commands, dan kan ik me volledig voorstellen dat je er snel meer gebruik van gaat maken.

[Reactie gewijzigd door RSP op 16 maart 2021 11:57]

Vind je het niet handiger dat Google Home ook automatisch kan detecteren dat je niet meer thuis bent en op basis daarvan alle lampen uitdoet? Dat vond ik zelf nog wel weer een verbetering extra.
net zoals bij ons op toilet, als je stil zit gaat het licht uit..
Ik heb op mijn toilet nog steeds WiFi, dus het scenario ken ik niet. Wel als ik daadwerkelijk uit huis ben dat de boel keurig uit gaat.
Hoe krijg jij die aanwezigheidsdetectie op basis van wifi verbinding dan? Google home doet dat bij mij alleen op basis van GPS data van mijn telefoon en denkt dan meerdere keren per dag dat ik niet meer thuis ben...
Ik heb zelf overal slimme verlichting behalve in de badkamers. Als zou je er makkelijk een ruimere timer kunnen zetten, zijn tegenwoordig toch zuinig met stroom de lef lampen.
we hebben (op werk een bewegingssensor, als je 30sec oid niet voldoende beweegt gaat licht uit
Veel te krap geïnstalleerd bij jullie om het werk, vind een minimum van 2 a 3 minuten heen luxe
Met de thermostaat is dit wel handig, zodat ik niet vergeet de verwarming uit te draaien, maar voor de lichten heb ik tot nu toe voldoende aan het voice commando.

Ik heb nog niet heel veel gedaan met van die custom commandos, vooral omdat we nog niet zo lang in het huis wonen en ik nog spullen aan het kopen was, maar ik ga er zeker eens naar kijken.
Heb jij ook problemen dat 'aan' en 'uit' vaak verwisseld worden? Wij hebben via de Sonos google Assistant maar regelmatig worden deze verwisseld. Die weet ik dat ik niet heel duidelijk spreek, maar bij mijn tiener kinderen en mijn vrouw (juf in basisonderwijs) gaat het ook regelmatig fout.
Mijn ouders hebben ook hun Google Assistant via hun Sonos (soundbar) en die lijkt een stuk kritischer op voice commandos in vergelijking met mijn (GEN 1) Google Hub.

Misschien komt het omdat ze vaak radio hebben, maar het is niet alsof het bij ons thuis altijd stil is (3 kids).

Mijn voice commandos worden met een >95% accuracy opgevolgd. Bij de kids is het eerder 50-50. De herhaling is echter enorm groot;

- Temperatuur naar X
- TV aan / uit
- Lampen aan / uit
- Lamp X naar <kleur Y>
Ok thanks voor de info .. misschien weer eens de oude mini opsnorren, orobeer ik die weer eens.
Vond ik wel handig ja, maar voor de oppas is dat dan weer minder handig :)
Het kost tijd voordat dit soort interfaces echt doordringen, maar ik moet zeggen dat ik 't nu ook makkelijker vindt om "Ok Google, lampen uit" te roepen ipv alle lichten in huis uit te zetten voordat ik vertrek. Dat had ik een paar jaar geleden echt niet gedacht.

Als het werken met gebaren weer nét wat makkelijker is dan via een app of via voice-commands, dan kan ik me volledig voorstellen dat je er snel meer gebruik van gaat maken.
Tot je met een hele familie zit, die allemaal aparte dingetjes, en tijden hebben.
Als wij hier gebruik van maken, moeten we echt scenes of duidelijke namen gebruiken.
"alles aan" is ook de slaapkamers en buiten een aantal dingen.
Alles uit, is ook een leuke, aangezien er een tweetal PC's op 'slimme stekkers' staan :+
Ja idd. Als ik bij m'n ouders roep "OK GOOGLE, ALLES UIT" dan is instant alle licht, tv en radio uit en gaan de screens voor 't huis naar beneden. Bunker mode.
Mijn ervaring was dat het helemaal niet werkte. Geen idee waar het mis ging maar de tutorial faalde al.

Verder zijn gestures naar mijn mening verborgen bij-effecten en volkomen onwenselijk, helaas lijkt het UI design steeds verder te gaan in het verstoppen van de daadwerkelijk UI.
Voor zover ik weet bestaat er maar 1 gebaar... Uw hand ophouden om de pauzeren.
Ik gebruik het af en toe wel als mijn handen vuil zijn, maar je moet dicht genoeg staan, en spreken werkt sneller. maar als het zeer luid staat, en je hebt vuile handen is het dus een optie die werkt ja :-)
Denk dat ik het 1 keer per week gebruik
Je kan swipen om liedjes te skippen en naar de phone reiken om hem wakker te maken.
Toch niet op de hub...
Ik heb zo'n ding thuis en wist niet eens dat dit kon 8)7
Ik heb een Nest Hub op mijn bureau staan en gebruik 'm eigenlijk alleen als klok, voor herinneringen, en soms om de camera boven de oprit te bekijken als ik een pakketje verwacht.
Als ik meer smart apparaten had zou ik die misschien ook wel bedienen, maar ook lang niet allemaal en niet vaak.

Gebaren lijken me niet heel nuttig. Ik heb liever een versie met een betere speaker erin en/of een iets groter scherm voor een vergelijkbare prijs, want ik vind de Nest Hub Max toch wel wat te duur voor wat je krijgt. Zo zat ik er aan te denken om de Nest Hub Max en twee Nest Audio-speakers te kopen voor op mijn thuiskantoor, maar voor die prijs staan er vaak hele nette speakersets van Logitech e.d. in V&A
Hoop dat dit ook effect gaat hebben op het verwerken van stemcommando's (kleine kans), want ik vind dat bij de eerste variant soms dramatisch. De ene keer verstaat ie je perfect als je op een afstandje fluistert en de andere keer lukt het niet ook al ben je aan het schreeuwen van ergernis. (DOE DE LAMPEN UIT!)

Er is nog veel werk aan de winkel.
Beter articuleren :)

Daar ben ik wel achter. Als je slordig praat, is de kans groot dat 'ie je niet begrijpt, of iets anders denkt te begrijpen.

Altijd leuk als je een album op spotify wil spelen... (Aan de andere kant, het is wel een soort 'discovery' mode voor andere muziek!)
Beter articuleren? Ik zie hem perfect de tekst op het scherm tonen om dan iets later toch te veranderen of een woord te laten vallen. Heel vervelend als je roep. Lichten terras uit en dat je even het woord terras ziet verschijnen om dan iets later te verdwijnen. Resultaat ik sta dan in het donker in de ruimte waar de google hub staat.
Ook heb ik de indruk dat de herkenning van het hot word "hey google" de laatste weken verslechterd is.
Juist, zelfs die "hey Google" verstaan lijkt soms onmogelijk voor dat ding. De ene keer kan je het bijna fluisteren, de andere keer zeg je het gewoon luid en duidelijk en reageert ie niet.

Ik vind het een redelijk onbetrouwbaar apparaat geworden helaas. Is ook wat ik in de auto (Android Auto) merk. Voorheen werkte het allemaal stukken beter qua herkenning van woorden (artiesten in dit geval).

De ene keer werkt: "Ok Google, speel Rammstein" wel, de andere keer opeens weer niet? En dat is zelfs na een paar keer geprobeerd te hebben, zeg maar. Ik vraag me soms af of er niet een alternatief is dat wel werkt (Siri ofzo), want het is enorm frustrerend soms.
Juist, zelfs die "hey Google" verstaan lijkt soms onmogelijk voor dat ding. De ene keer kan je het bijna fluisteren, de andere keer zeg je het gewoon luid en duidelijk en reageert ie niet.

Ik vind het een redelijk onbetrouwbaar apparaat geworden helaas. Is ook wat ik in de auto (Android Auto) merk. Voorheen werkte het allemaal stukken beter qua herkenning van woorden (artiesten in dit geval).

De ene keer werkt: "Ok Google, speel Rammstein" wel, de andere keer opeens weer niet? En dat is zelfs na een paar keer geprobeerd te hebben, zeg maar. Ik vraag me soms af of er niet een alternatief is dat wel werkt (Siri ofzo), want het is enorm frustrerend soms.
Siri is nog dramatischer, omdat dat lokaal verwerkt.

Maar de herkenning van al die apparaten moet ( tegenstijdig ) wel een stuk beter gaan worden.
Al bijna 2 jaar werkte "OK google, speel 100%NL" prima
Ineens kreeg je gewoon iets heel irrelevants te horen, toen moest je echt de hele naam duidelijk articuleren, met toevoeging "op intune"

En sinds een paar weken ..... werkt het weer gewoon :|
Ik snap alleen niet waarom dat nodig is. "vroegah" toen ik nog een non-smartphone mobiel had kon je ook al via een voice commando zeggen "bel bert", alleen belde hij dan bart, of gewoon opeens Angelique. in 2021 zou je denken dat dit er wel uit is.
In die tijd kon mijn vrouw niet eens de aandacht trekken van die apparaten. Op alle manieren de trigger proberen uit te spreken, en niets werkte. En ik gelijk met de 1e poging wel succes. Slecht voor de WAF.

Ik praat blijkbaar erg netjes; ik heb bijna nergens last van. (Bijna, want ik heb regelmatig ruzie met wat ik voorgeschoteld krijg door Spotify, maar dat komt ook doordat er meerdere albums zijn met dezelfde titel, of de vraag 'Hoe zou je "Albedo 0.39" moeten uitspreken om het te laten begrijpen. (Volgens google heet dat album 'Albedo negen over half één' overigens 8)7 )
Ik vraag me dan af of dat met taal nog verschilt. zou het in het Engels gewoon "albedo zero dot thirty-nine" zijn?

(goed album trouwens :P )

[Reactie gewijzigd door Drunken_Bear op 16 maart 2021 16:38]

In het nederlands maakt 'ie er 'Albedo nulpunt 39' van, als ik terugkijk naar de parser. Als je de punt weglaat (speel het album albedo nulnegenendertig) werkt het. (zonder 'album' ervoor krijg je alleen het nummer)

Als je trouwens zegt 'Hey google, ben je achterlijk ofzo?' dan verontschuldigd ze zich :D
hahahah ik moet nog even een dagje wachten tot mijn Nests binnenkomen, maar zo te horen ga ik er zowel lol als hele lichte frustratie bij krijgen :+
Het is vooral belangrijk dat je eerst duidelijk 'Hey Google' zegt. Als de hub dat niet oppikt, kun je vervolgens articuleren wat je wilt, maar gebeurt er niets.
Dat zie ik vaak verkeerd gaan, omdat het anti-intuïtief is. Als je mensen aanspreekt, mompel je vaak de naam, en spreek je de boodschap vervolgens duidelijk uit. Bij de hub is het eerder andersom (hoewel de boodschap natuurlijk nog wel verstaanbaar moet zijn).
Het stomme is, dat dit eerder beter werkte dan de laatste maanden heb ik het idee.
Dat idee heb ik dus ook. Ik heb 2 Home Max speakers in de huiskamer, maar sinds een paar maanden reageren ze veel slechter heb ik het idee!
Zelf heb ik een Nest Hub. Ik vond het toch nodig de microfoon uit te zetten. Hoe vaak hij niet zomaar aansloeg terwijl ik rustig zat te werken of televisie te kijken vond ik niet normaal. Het geeft me geen goed gevoel dat terwijl ik geen 'OKÉ Google' zeg hij toch op iets aanslaat.
Dat is voornamelijk omdat het apparaat niet persé naar "OK Google" luistert, maar naar variaties hiervan, EN in verschillende talen ook nog eens, ondanks de "Nederlands" instelling.

Ik vind mijn iPhone nog irritanter, want als iemand op de radio wat slist, of het over "tvseries" heeft, begint mijn telefoon ineens te babbelen :|

Er is nog duidelijk veel verbetering nodig, maar vooralsnog is het prima te doen ;)
Lijkt me leuk om per ruimte zo'n ding te plaatsen, lekker makkelijk en kun je een mooie basis bouwen voor eventueel een smart-home.
Mwoa, in de huiskamer en eventueel slaapkamer is een hub leuk, maar verder zou ik lekker nest-jes pakken. Dat gaat een stuk minder in de papieren lopen. :P
Mooi met zo'n scherm erbij, beetje handig integreren in de muur. Ziet er meteen chique uit.
Er hangt een speaker achter, zou mooi zijn als ze die tabletjes zonder speaker verkopen. En dan de speaker ingebouwd in de tablet. Want voor muziek afspelen gebruik ik gewoon wifi speakers.
Dan is dat wel een optie ja.

[Reactie gewijzigd door H.Boss op 16 maart 2021 12:13]

Zou je eventueel zelf dan eigenlijk moeten maken, lcd schermpjes van 7inch kosten tegenwoordig ook niet veel meer. Raspberry Pi erachter of kijken of je via VM's een GUI kan plaatsen zal zoiets misschien beter mogelijk zijn.
Ik was enthousiast met deze functie in m'n Pixel, maar Google heeft er vrij weinig mee gedaan behalve de launch opties. Ben bang dat ze het hier ook gewoon als marketing gebruiken en dan een stille dood sterft. Beter richten ze zich op het verbeteren van Google assistent, of het ontwikkelen van nieuwe formfactors. De Alexa klok vond ik echt een heel goed idee bijvoorbeeld! Een spiegel zou ook niet misstaan!
Leuke update maar nog steeds zwaar teleurgesteld dat (andere) nest (producten) en hue niet meer makkelijk samenwerkt.
"De Nest Hub 2 heeft verder een thermometer aan boord."

beetje groot om in te brengen...
"De Nest Hub 2 heeft verder een thermometer aan boord."
beetje groot om in te brengen...
Waarom u bij een thermometer aan 'inbrengen' denkt ... :X
Ik moest zelfs 2x lezen om het door te hebben 😂
ben denk ik wat ouder:) :)
Ik wacht op een privacy-friendly alternatief die net zo goed werkt, maar ik betwijfel er of die er gaat komen. Ik weet dat er alternatieven zijn, maar die werken lang niet zo goed als de Google Home/Assistant.

Zou er zelfs geld (maandelijks) voor willen neerleggen bijvoorbeeld, maar ik ben het beu dat als ik en mijn vriendin over <random onderwerp> praten, we vervolgens daar advertenties van krijgen op YouTube bijvoorbeeld.

Ja I know ad-blocker of YouTube Vanced, maar dat werkt niet op alle apparaten/mediums ;)
Ik wacht op een privacy-friendly alternatief die net zo goed werkt, maar ik betwijfel er of die er gaat komen. Ik weet dat er alternatieven zijn, maar die werken lang niet zo goed als de Google Home/Assistant.

Zou er zelfs geld (maandelijks) voor willen neerleggen bijvoorbeeld, maar ik ben het beu dat als ik en mijn vriendin over <random onderwerp> praten, we vervolgens daar advertenties van krijgen op YouTube bijvoorbeeld.

Ja I know ad-blocker of YouTube Vanced, maar dat werkt niet op alle apparaten/mediums ;)
Een VPN naar India -> Premium ( family ) en je bent voor zo'n 2€ per maand ook daar van af :P
Goed punt! Thanks.

Neemt niet weg dat ik geen Google Home (meer) heb vanwege de afluisterpraktijken van Google.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee