Nieuwe Google Nest Hub kan slaap tracken met Soli-radar

Google heeft zijn tweede generatie van de Nest Hub aangekondigd. De nieuwe versie heeft een ingebouwde Soli-radar voor gebarenbediening en slaaptracking. Dat gaat op den duur werken met een abonnement.

De vernieuwde Google Nest Hub lijkt veel op zijn voorganger, die oorspronkelijk als de Home Hub uitkwam. Het gaat wederom om een smarthomehub met een ingebouwd 7"-touchscreen, met een resolutie van 1024x600 pixels. Het nieuwe model heeft een grotere speaker, met een diameter van 43,5mm en daardoor zouden lage tonen beter moeten klinken.

Verder krijgt de nieuwe Nest Hub een derde microfoon en een chip voor machinelearning. Dat zou het apparaat beter moeten laten reageren op stemcommando's. Volgens de specificaties zit er een quadcore-soc met Arm-cores op 1,9GHz in de Nest Hub. Verdere details over de soc zijn niet bekend.

Volgens The Verge heeft de vernieuwde Nest Hub een Thread-radio aan boord voor communicatie met andere smarthome-apparaten die Thread ondersteunen. Aanvankelijk is dat echter nog niet actief, maar Thread-ondersteuning zou later ingeschakeld worden.

Soli-radar en Sleep Sensing

Net als de voorganger heeft de nieuwe Nest Hub geen ingebouwde camera, maar door de Soli-radar kan het apparaat bewegingen waarnemen. Dat wordt gebruikt voor gebarenbediening en voor de nieuwe functie Sleep Sensing. Als gebruikers de Nest Hub naast hun bed zetten, kan het apparaat statistieken bijhouden over slaap.

Volgens Google kan de Nest Hub ook kleine bewegingen zoals adempatronen waarnemen. Er is een optie om het apparaat zo te configureren, dat het enkel de bewegingen van één kant van een tweepersoonsbed volgt. Vooralsnog geeft de Nest Hub geen details over slaappatronen, iets dat slaaptrackers die op het lichaam worden gedragen, wel doen.

Google schrijft dat Sleep Sensing een abonnement nodig heeft, maar nu gaat het om een preview die gratis is tot volgend jaar. De techniek moet onderdeel worden van Fitbit en Fitbit Premium, maar details daarover zijn nog niet bekend. Het is dus nog niet duidelijk wat een Sleep Sensing-abonnement gaat kosten.

Google werkt al jaren aan zijn Soli-radar. De techniek zat in de Pixel 4 en 4 XL en er is een Nest-thermostaat met Soli. De radar zit niet in de Pixel 5, maar Google gaf eind vorig jaar al aan dat die wel weer in andere producten zou terugkomen.

Of en wanneer de Nest Hub in Nederland en België verschijnt, is nog niet bekend. Google heeft het apparaat aangekondigd in de Verenigde Staten en brengt het daar op 30 maart uit, voor een adviesprijs van 100 dollar.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-03-2021 • 08:49

120 Linkedin

Reacties (120)

Wijzig sortering
Ik vraag me af wie dit zou verliezen ipv een nestini in de slaapkamer om eerlijk te zijn.
Bij mij staat de hub in de keuken om het eilandje, handig omdat het mijn stem oppikt vanuit de keuken,woonkamer en eetkamer.
Ik heb er 1 in de keuken en 1 naast mijn bed.

Het jammere is dat je er geen Apps op kunt zetten, bv. die van Hello Fresh. Dat is wat ik als enige mis op dat ding.

De Hub MAX is het grotere broertje, kan ook geen Apps aan en dus zie ik daarvan niet de toegevoegde waarde.
OK, misschien als muziekspeler, maar daarvoor gebruik ik Sonos.
Als je via de nest hub muziek afspeelt, doet hij dit dan automatisch op je Sonos? En als je met het touch screen of spraak commando's stop/pauze/volgende doet, gebeurd dit dan allemaal op de Sonos ipv op de Hub?
Je kunt aangeven per Assistant apparaat waar die de muziek op moet afspelen en met welke dienst.

Als ik in de woonkamer tegen mijn Google Home mini zeg "speel mijn muziek af", dan opent die mijn persoonlijke Spotify library op mijn Android TV die via de receiver de muziek afspeelt.

Als ik de badkamer vraag naar muziek dan speelt die dit af op het apparaat zelf.

Als er eenmaal muziek afspeelt kun je gewoon via stem / touch commando's de muziek besturen (volume, volgend nummer, shuffle, repeat, etc).

Ik weet niet zeker of Sonos ook de 'cast' mogelijkheid van Google support maar ik geloof van wel.
Ik zeg "OK Google, speel Spotify playlist <name-playlist> af op Sonos Slaapkamer.

Via het scherm kan ik dan volume etc. regelen.
Geen idee of ik het skippen etc. ook op Voice kan doen, de Google staat naast me dus nooit geprobeerd. :+
Er zijn een aantal tablets met een "ambient mode"
Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar het concept klinkt aantrekkelijk.
Bedankt!

Eens kijken of dat wat is voor in de keuken!
Er zijn geruchten dat er ook een thermometer in zit. Das veel leuker voor in de keuken of woonkamer

En je hoeft de nest niet in je slaapkamer te zetten.
En je hoeft de nest niet in je slaapkamer te zetten.
De meeste mensen hebben hun nestje in de slaapkamer hoor ;)
Of in vogelhuis :')
Geen idee waarom Nest naam "nest" heeft gekozen... Ik weet nog dat in het begint Nest een elektronische temperatuur (of zo) was. Misschien is het een afkorting van een lange naam???
Google knows :Y)

The Nest brand name was originally owned by Nest Labs, co-founded by former Apple engineers Tony Fadell and Matt Rogers in 2010.[3]

Why is it called Nest?
And the detail doesn’t stop there. The name itself is designed to be synonymous with the company’s mission to make, as they put it, simple, human, delightful things for a thoughtful home. They create modern, eco-friendly, and hi-tech machinery for the place, where we, well, nest.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 17 maart 2021 11:24]

Naast slaap kunnen ze hier ook andere activiteit mee tracken en meten hoe gezond je relatie is :+
Ongelooflijk.
ik ben benieuwd wat de tweakers van de nieuwe Nest Hub vinden en ik beland in een discussie over de coronavaccinatie en over het al dan niet meebetalen aan sociale voorzieningen...
Wat had je verwacht dan? Dit is de nu.nl van 'tech' sites... ;)
Google tracking tot in de slaapkamer..

Prachtige techniek, alleen zou "stand alone" moeten werken. Eventueel met een programma op een in huis PC.
Gezien Google nu veel stuurt op on-device processing (dus Google krijgt je gesnurk en andere... data niet rechtstreeks in handen) is de kans dat die ruwe data op het apparaat blijft redelijk.

Wat er met de verwerkte data gebeurt - dat zal wel naar Google gaan - wellicht enkel binnen je eigen accounts.
Jazeker, en allerlei slaapproducten en/of viagra aanbiedingen ;)
Google hoeft inderdaad je gesnurk niet te horen, maar reken maar dat het apparaat wel bijhoudt hoe vaak, hoe lang en hoe hard je snurkt, en of je er nog andere rare geluiden bij maakt. Het resultaat daarvan vind je dan binnenkort terug in de advertenties die je voorgeschoteld krijgt.

Die Soli-radar functioneert natuurlijk ook gewoon vanaf dag 1, en stuurt alle (mogelijk) relevante data naar de Google-server. Mensen die een Fitbit-abbo afnemen kunnen een gedeelte van die data dan weer terugvinden in hun account.
Kan Google meteen mijn slaapkameractiviteiten een cijfer geven. O-)
En de benodigde consumables bestellen :P
Wordt je na je volgende one night stand om een review gevraagd 8)7
Mijn vrouw zou daar vast geen goede review voor geven... :X
Dat kan de Fitbit dan weer meten...
En ik maar denken dat de hardpoints een spellfout was van hearthpoints.
Tweakers bezoekers: privacy is super belangrijk, alles van de overheid is slecht
Also tweakers bezoekers: wow Google kan mij tracken en afluisteren in mijn slaapkamer en bijhouden wanneer ik slaap, hebbon!
Mensen vertrouwen democratisch gekozen overheden minder dan multinationals die alleen geïnteresseerd zijn in zoveel mogelijk geld verdienen. En kiezers vinden dat de regering asociaal is maar stemmen vandaag gewoon weer massaal VVD. De domheid van de massa is de ergste pandemie.
Mensen die hard schreeuwen vinden de regering asociaal. Waarom ga je er van uit dat die mensen vandaag VVD stemmen? Uiteindelijk is het maar een klein groepje dat actief laat weten wat ze vinden. Als je de wat extremere types op Twitter ziet, is het een heel klein groepje dat overal op reageert. Met enkele tientallen heb je het wel gehad.
Ben benieuwd wat Google nog met je gegevens doet als je daadwerkelijk dat abonnement afneemt.
Of als je er mee stopt.
Wordt het dan echt "verwijderd"?
Ik kan niks vinden over een nieuwe Google Nest Hub MAX. Komt deze er ook? Of slaat google deze over?
Kan het apparaat dan ook meten of een signaal sturen als iemand in zijn slaap overlijd?
Weet niet hoe het apparaat meet als iemand in slaap is, want dan kan hij misschien ook meten als er in eens een ander patroon ontstaat waarbij er bijvoorbeeld geen (slaap) bewegingen meer wordt geconstateerd of misschien wel een hartslag ofzo van een sensor?
dat dan er een signaal wordt gestuurd naar een familielid of een ander contact die ingesteld staat als persoon die gebeld moet worden bij calamiteiten bij de betreffende persoon.
Het heeft dus wel enig sinds potentie denk ik als dit zou kunnen. :)
Zolang dit soort producten verkocht worden snap ik niet waarom iedereen loop te zeuren over de privacy van een corona app.
A zeurt over privacy, B koopt producten die privacy te grabbel gooien. Dus je snapt niet waarom A zeurt over privacy?
Solid point. Ik moest 'm even twee keer lezen (het is nog vroeg hè).

Maar ik denk wat @Ivolve bedoelt, is het fenomeen waarbij men massaal op (bijv.) Facebook gaat klagen over de privacy van de corona-app. Of, zoals in dit geval, dergelijke tooling van de firma Google, die als bedrijf ook wel een iet wat discutabele reputatie heeft omtrent privacy en ethiek van hun verdienmodel.

Ik zoek nu een woord. Het lijk op 'hypocriet', maar dat dekt de lading niet (en hey, dat rijmt!).

Maar, eerlijk is eerlijk, wanneer ik hele dagen ga lopen janken over privacy (wat ik ook doe, overigens), dan is het oneerlijk om me (al oordelend en wel) te verbazen over anderen die daar minder moeite mee hebben. Kort zinnetje van je, superduidelijk en het zet me wel aan het denken :+
Momenteel wordt ie nog niet in Europa verkocht. Wie weet krijgen ze hier wel nooit de goedkeuring, of moeten er dingen significant anders wat betreft EULA e.d.

Het is hoe dan ook een opt-in, je kunt niet ongemerkt dit apparaat naast jouw bed krijgen, dat is altijd een vrije keuze.


Wel gave technologie, contactloos slaap tracken. Bij medisch slaaponderzoek worden er vaak nog allerlei sensoren op het lichaam vast gemaakt, die geven veel data over de slaap, maar beïnvloeden de slaap ook negatief. De sensoren kriebelen en voorkomen dat je lekker kunt liggen in elke houding etc.
Zeker wel, DE en UK in ieder geval
Dit wordt onderdeel van een premium abonnement. Google is weg aan het gaan van gepersonaliseerde advertenties dus het valt nog te bezien wat ze met die data doen.
Denk dat je daar de spijker op z'n kop slaat.
Er zijn nu zoveel initiatieven om Google te pakken op alles met tracking en advertenties dat het ze wellicht te warm onder de voetjes wordt op dat gebied en er moet toch geld verdiend blijven worden.
Ik snap sowieso de hele hype niet zo om alles te willen meten. Je kunt wel meten dat je slecht slaapt, maar hoe ga je dat verbeteren? En om slecht slapen te verbeteren moet je dat eerst uitgebreid meten. Volgens mij voel je dat 's ochtends wel.
Ik denk ook dat als je je aan goede slaaphygiëne houdt, je je slaap helemaal niet hoeft te meten. En alles willen meten is leuk, maar ik heb het idee dat je er op een moment afhankelijk van gaat zijn, of er teveel waarde aan gaat hechten. Iets wat je aandacht geeft dat groeit. Begin gewoon met:

- Niet te actief zijn in de avond
- Geen koffie in de avond, en beter ook geen groene/zwarte thee (zit ook cafeïne in)
- Geen/weinig elektronica in de avond en al helemaal niet voor het slapen gaan. Een uur of zo
- Niet te laat gaan slapen en elke dag om dezelfde tijd naar bed gaan en de zelfde tijd opstaan
- Overdag actiever zijn zodat je werkelijk lichamelijk moe bent in de avond
- Niet te veel kleding aan in bed (afkoelen is voor je lichaam belangrijker in de nacht dan het warm hebben. Uiteraard moet je het niet koud hebben.)
- Niet te veel suiker in de avond
- Met je raam open slapen

Deze dingen pas ik al jaren toe, en op een geven moment had ik geen moeite meer met slapen en was ik in de ochtend uitgerust. Natuurlijk kan het ook andere oorzaken hebben, maar ik denk dat de helft van de slaapproblemen zich oplossen door je consequent hier aan te houden.
En vooral: genoeg slapen al dit breng niet op als je maar 5 uur per dag slaapt.
Als google dat weet hebben ze data over je en komen ze vast met een leuke oplossing. Reclame voor nieuw matras in je emailbox bijv ?
Anoniem: 310408
@Ivolve17 maart 2021 09:55
Zolang dit soort producten verkocht worden snap ik niet waarom iedereen loop te zeuren over de privacy van een corona app.
Tjee, ben je ook zo bang voor een bewegingssensor in je home automation system?
Het is natuurlijk wel een keuze die je hebt. Je wordt bij wijze van spreken niet aangekeken met de nek omdat je dit niet in huis hebt. De corona app is totaal iets anders en wordt geadviseerd te gebruiken. Moest de overheid me adviseren Nest in huis te installeren dan zou ik toch ook echt nee zeggen.
Als die regelegeving er inderdaad komt, ben je natuurlijk niet verplicht die app te gebruiken. Echter zonder app mag je alsnog geen restaurant bezoeken, je kan immers niet aantonen dat je gevaccineerd of negatief getest bent. Ook ben je niet verplicht je te laten vaccineren of testen, maar dan kan je ook geen gebruik maken van de faciliteiten die alleen voor gevaccineerden en negatief getesten mogelijk worden gemaakt. Vergelijk het met het wel of niet hebben van een rijbewijs. Zonder vorm je een gevaar op de openbare weg door een motorvoertuig te besturen, als je niet gevaccineerd of negatief getest bent geldt hetzelfde. Gelukkig is deze situatie echter niet permanent zoals bij het rijbewijs.

Volgens mij is dit een manier om totdat iedereen gevaccineerd is eea weer mogelijk te maken zonder al te grote risico's op verdere verspreiding. Er kan ook gekozen worden om alles dicht te houden totdat een insignificant gedeelte van de bevolking nog niet gevaccineerd is (om welke reden dan ook). Daar zit volgens mij ook niemand op te wachten.

Ontopic: Ik ben wel benieuwd of en hoe dit werkt wanneer je in de winter met relatief dikke dekens over slaapt. Dat zijn behoorlijk kleine bewegingen die opgemerkt moeten worden.
Ontopic: Ik ben wel benieuwd of en hoe dit werkt wanneer je in de winter met relatief dikke dekens over slaapt. Dat zijn behoorlijk kleine bewegingen die opgemerkt moeten worden.
Je hebt infrarood detectie en radar detectie. Met beide detecteer je beweging, echter warmteverschillen (infrarood) worden geïsoleerd door dekens en kleding of de massa van een wand. Met radar kijk je daar doorheen. Het is zelfs zo dat radar door muren heen kijkt, al dempt muren het bereik van radar wel enorm.

[Reactie gewijzigd door Wichert H op 17 maart 2021 10:30]

Wat ik oprecht niet begrijp is dat als mensen gevaccineerd zijn, en dus beschermd (even zwart-wit gesteld), zich in bijvoorbeeld een restaurant bevinden, maar toch niet 'willen' dat ongevaccineerden binnen 'mogen'. Ze zijn toch beschermd en dus zijn de enigen die risico lopen de ongevaccineerden? Gaat het enkel om de angst voor de marge qua werking van het vaccin? Of is het een principe kwestie?
Jij snapt het volgens mij niet helemaal. Als ik gevaccineerd ben en ik ga uit eten en Jantje gaat naast me zitten terwijl hij niet gevaccineerd is maakt het voor mij niks uit dat hij besmet is. Het wordt dan een probleem als Pietje, Klaasje en nog 10 anderen die niet gevaccineerd zijn ook in hetzelfde restaurant gaan zitten. Deze mensen kunnen dan allemaal worden besmet door Jantje, behalve ik natuurlijk omdat ik gevaccineerd ben. Zo wordt het virus alsnog verspreid en daar gaat het uiteindelijk om. Dit kan alleen worden opgelost door alleen mensen in het restaurant toe te laten die gevaccineerd zijn of kunnen aantonen dat ze op korte termijn niet besmet zijn. Het gaat dus niet om angst of principe, maar om de verspreiding tegen te gaan.

EDIT: Uiteindelijk zullen er dus zoveel gevaccineerde mensen in het restaurant zitten dat het niet meer uitmaakt dat Jantje die besmet is ook gaat uit eten, dan is er bijna geen mogelijkheid meer om andere mensen te besmetten -> groepsimmuniteit.

[Reactie gewijzigd door BootlegNL op 17 maart 2021 10:07]

Volgens mij ben ik niet duidelijk geweest. Mijn stelling hierboven is, nogmaals, zwart-wit, hypothetisch als het ware.
Laten we skippen naar de toekomst; daar zijn de mensen die gevaccineerd willen worden allemaal gevaccineerd. Het vaccin biedt 99% bescherming. Zou jij dan bezwaar hebben dat er een grote groep niet gevaccineerden in het restaurant komen zitten?
Ja want nogmaals : je kan nog steeds ziek worden en elke zieke is er een teveel want die kan zorgen voor mutaties van het virus.
Je wordt minder hard ziek, vaccins bieden geen 100% totale bescherming én ...minder ziek is ook minder verspreiding. Genoeg redenen om jou er weg te houden dus ... }>
Ik denk dat de gevaccineerden in het restaurant niet het probleem zijn in deze. Als je in een restaurant (om dit voorbeeld even aan te houden) 20 gevaccineerden hebt en 1 ongevaccineerde is er volgens mij weinig aan de hand, want iedereen is immers beschermd tegen die ene potentieel besmette persoon. De marge van de werking van het vaccin daar gelaten, ik zou niet weten hoe dat werkt. Het wordt een probleem als er meerdere ongevaccineerden/niet geteste mensen in één restaurant zitten en de daaraan voorafgaande reisbewegingen maken. Je weet niet wie van hen besmet is en potentieel die andere ongevaccineerden kan besmetten. En altijd maar één ongevaccineerde toestaan lijkt me niet zo handig werken in de horeca of waar dan ook. ;)

@BootlegNL was me voor, maar dat ongeveer dus! :)

[Reactie gewijzigd door Sundown89 op 17 maart 2021 10:12]

Maat waar trek je dan de lijn met het weigeren van personen in publieke ruimtes die niet willen vaccineren? Weigeren an sich kun je inderdaad voor pleiten, alleen zou het dan natuurlijk wel scheef zijn om deze mensen mee te laten betalen aan de kosten van deze sociale elementen.
Radar kan perfect sneeuwdiepte meten dus ik ga er nu vanuit dat deze radar zijn frequenties zo heeft uitgekozen dat textiel kan genegeerd worden en zo lichaamsbewegingen kan meten. Het zou ook extreem nauwkeurig werken met een zeer hoge sample rate.

Dit filmpje is al 4 jaar oud maart toont wel aan wat de mogelijkheden zijn van deze technologie. Ze meten hier ook door een glas.
https://youtu.be/B6sn2vRJXJ4

Wat uw app betoog betreft zou ik toch niet zo naïef / iets kritischer zijn. Dat virus is niet ‘tijdelijk’ waarom is de app dan wel tijdelijk? Of tijdelijk zoals het leven tijdelijk is?

De vaccinaties zijn immers ook vluchtig van aard vanwege de jaarlijkse mutaties en om 70% vaccinatiegraad continu te halen is heel veel werk. Voor je het weet gaat men zich op ouderen en risico groepen focussen en gaat de rest verplicht moeten inchecken met zijn ID + corona app connectie. Ik schat de kans vrij groot in.

Ik zie in de app nog wel een blijvertje en het stoort me dat men niet over dat gevaar in debat gaat. Ze verkopen het als zoete koek ipv de pro's en de con's te beschrijven.

Eens grote databases zijn opgezet en hele systemen zijn gekoppeld graak je er vaak niet meer vanaf. Dat is vaak met ecosystemen van de overheid. Dat is de nuchtere werkelijkheid. Het hellende vlak, feature creep. Met regelrechte inbreuken op onze verworven basisrechten met kans op blijvende schade. Het gaat verder dan het recht op privacy. Ik denk dat we hier toch maar beter over waken.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 17 maart 2021 12:47]

Vergelijk het met het wel of niet hebben van een rijbewijs. Zonder vorm je een gevaar op de openbare weg door een motorvoertuig te besturen, als je niet gevaccineerd of negatief getest bent geldt hetzelfde. Gelukkig is deze situatie echter niet permanent zoals bij het rijbewijs.
Los van mijn mening over wel/niet vaccineren vind ik dit argument apart.. Als ik geen rijbewijs heb mag ik nog steeds in de auto zitten bij iemand die dat wel heeft. Ik kan nog steeds gebruik maken van de weg en daarmee heb ik een vorm van mobiliteit. Of ik kies een andere vorm van mobiliteit.

In het geval van het vaccin/test bewijs lijkt dit anders te liggen... want die sluit deelname uit. Geen restaurant of andere sociale aangelegenheid zonder bewijs.

Of begrijp ik je verkeerd?

[Reactie gewijzigd door Delblanco op 17 maart 2021 11:14]

Het is ook geen argument, maar een vergelijking. Natuurlijk gaat die vergelijking één op één niet helemaal op. Maar ik probeer de richting aan te geven.

Buiten dat maak je het bij jouw vaccinatie voorbeeld heel zwart-wit, terwijl je als niet gevaccineerde natuurlijk gewoon naar buiten mag, boodschappen kan doen en eten kan afhalen bij een horeca gelegenheid om wat voorbeelden te noemen. Vergelijk dat met het naast iemand in de auto zitten zonder rijbewijs. Bij mijn rijbewijs voorbeeld maak je het juist niet zwart-wit, maar haal je er ineens andere vormen van mobiliteit bij. Daarmee maak je de vergelijking zelf anders.

Ik hoop dat dit mijn vergelijking iets duidelijker maakt.
Je mag ook geen restaurant bezoeken als je weigert om kleren aan te trekken - tenzij een restaurant daar toestemming voor geeft. Dus als er maar genoeg mensen zijn die om onduidelijke redenen zich niet willen laten testen (of vaccineren), dan kun je vast met elkaar specifieke oplossingen als horeca starten.
Als jij het even normaal vindt om je te laten testen voor ieder uitje als kleding aantrekken dan snap ik je logica helemaal.
Normaal is het niet maar je vergeet wel dat dit vrij bizarre omstandigheden zijn.

Wat vrij asociaal is, in deze tijden, is dat je helemaal niets wilt bijdragen maar wel overal recht op meent te hebben. Bij dat soort types ben ik wel benieuwd hoe dit in tijden van oorlog of andere vorm van meer zichtbare dreiging reageren. Als net zo'n mega mega Karen?
Hoef zeker geen recht te hebben op bepaalde dingen, zelfs de zorg kan mij afgenomen worden, er zijn mensen in hun 30 die niet bang zijn om dood te gaan en nuchter in het leven staan. Daar tegenover staat dan wel dat ik niet mee wil betalen aan de sociale lasten en publieke ruimtes, zorgpremie idem dito.
Daar tegenover staat dan wel dat ik niet mee wil betalen aan de sociale lasten en publieke ruimtes, zorgpremie idem dito.
Dat lijkt me de definitie van asociaal. We hebben in dit land namelijk een solidair systeem waarbij onze gezondheidszorg goed geregeld is.
Daarnaast als je niet mee wilt betalen aan "publieke ruimtes" (wat is dat eigenlijk, bedoel je dan ook belastingen? Want dan zou je dus ook geen gebruik mogen maken van de straat of de kliko in je gemeente).

Ik ben overigens ook wel benieuwd wie de kosten gaat betalen als je tóch wel zorg nodig hebt en je geen zorgverzekering hebt. Wil je dan zoals in Amerika moeten kiezen tussen je linker of je rechter gebroken been? Of jezelf failliet laten verklaren om ze beide te laten fixen? En als dat niet gebeurt omdat jij wel veel geld hebt... zou je dan iemand die dat niet heeft dood laten gaan, omdat jij zonodig geen solidair persoon bent? En hoe denk je dan dat de samenleving er uit gaat zien?
Verklaring dat ik af zie van enige vorm van zorg, met als back up cash/digitale betaling als ik er zelf voor zou kiezen toch gebruik te willen maken. Heel simpel concept. Verder zou ik rekeningen zoals die van het water of afval wel betalen, dingen waar ik geen gebruik van wil of kan maken niet. Ik heb tijdens deze pandemie al gezien hoe "goed" het systeem geregeld is, als mensen willen contributeren aan verrijking van derden binnen het geprivatiseerde uitbuitsysteem hier in Nederland hebben zij daar recht op, ik wil daar niet aan mee doen. Praat je over echt goed geregelde zorg, dan kan Nederland niet op tegen bijvoorbeeld Duitsland, hoe solidair je ook claimt dat het hier wel niet is. Heeft niks met asociaal zijn te maken, van der zotte dat je zou betalen voor een dienst waar je geen gebruik van maakt.

[Reactie gewijzigd door SkillZ4LollZ V2 op 17 maart 2021 13:08]

...niet bang om dood te gaan...
Dus u krijg géén : pijnbestrijding of AB bij infectie/botbreuk (alle andere ziektes)
De eerste beste schram aan roestige spijker gaat een mooie ziektebeeld opleveren. }>
Verklaring onderteken waarin ik verklaar geem beroep te doen op de zorg in wat voor vorm dan ook. Zo een lastig concept is dat niet, en desnoods een optie om een behandeling cash of digitaal te bekostigen. Waarom zou ik dit niet mogen als ik daar zelf voor kies? Of bepaalt een ander dat ik geen pijn mag lijden?

[Reactie gewijzigd door SkillZ4LollZ V2 op 17 maart 2021 13:05]

Natuurlijk is het niet normaal. Maar dat is juist het hele punt: de huidige situatie is niet normaal, dus zijn de oplossingen ook even niet normaal. Want alles wat we normaal deden, is op dit moment een te groot risico.

Totdat alles weer normaal is, doordat de vaccinatiegraad voldoende is. Dan zijn de abnormale regels ook niet meer nodig. Heel ingewikkeld is het gelukkig niet, dus er is ook geen reden om het ingewikkelder te maken.

[Reactie gewijzigd door millerman_sf op 17 maart 2021 09:34]

Als je gevaccineerd bent hoef je je niet te laten testen. En totdat de vaccinatiegraad hoog genoeg is vind ik het uitermate logisch dat je zowel kleding aan moet hebben als een bewijs bij moet hebben dat je geen risico voor de rest van de mensen in het restaurant bent.
Nee, je mag totdat de vaccinatiegraad hoog genoeg is dan geen restaurant bezoeken als je niet de moeite wil nemen mensen om je heen te beschermen. Het bezoeken van een restaurant is nu niet echt een eerste levensbehoefte en je hebt vrije keus om je niet te laten vaccineren of testen. Je hebt echter niet het recht om anderen ernstig ziek te maken.
Ok daarna is het nog steeds onwenselijk dat mensen zich niet laten vaccineren. Virussen muteren en het is een kwestie van tijd tot er een variant komt waar de huidige vaccins niet tegen werken. Als dat gebeurt, begint het hele circus weer opnieuw.

Antivaxxers zijn een bedreiging voor de maatschappelijke gezondheid. Je ziet door antivaxxers weer ziektes terugkomen die we al jaren onder controle hadden.

Het gaat me -1 opleveren, maar ik ben inmiddels van mening dat de beslissing over vaccineren tijdens een pandemie, niet bij het individu hoort te liggen. Ik vind het a-sociaal en ik vind het individuele ego niet boven het maatschappelijk belang staan.

Maar goed, enkele Nederlanders vinden het belangrijker om de overheid aan te klagen als ze proberen het virus onder controle te houden. Ik was altijd trots op Nederland, maar ben de afgelopen jaren zwaar teleurgesteld over hoe een groot deel van de Nederlanders zo egocentrisch blijkt te zijn dat ze het sociale aspect volledig aan de laars lappen.
Het ligt wel degelijk bij een individu, dat is een van de rechten van de mens. De overheid kan en moet ook niet naar de stok grijpen met zaken zoals een vaccinatieplicht en/of een app die je meer rechten geeft dan zonder.

Waar de overheid, maar ook jij en ik, wel een plicht hebben is mensen aan hun verstand krijgen dat het verstandig is om je in te enten om jezelf en je naasten te beschermen. Als de groep die zich wel laat inenten groot genoeg is maken die paar anti-vaxxers niet uit.

Dat is lastig. En dat verleidt sommigen tot het terug grijpen naar maatregelen die passen binnen een volledig gecontroleerde samenleving. Wat weer leidt tot een tegenreactie bij de mensen die hun rechten wel belangrijk vinden, uit principe. En terecht.

Als het vaccin om ons heen veel bijwerkingen had gehad waar ik gevoelig voor zou zijn, dan wil ik dat de keuze om te weigeren bij mij ligt. Niet bij een overheid.

TLDR: good will is belangrijk, vaccineren is belangrijk, dreigen met inperking rechten is ontzettend dom.
Anoniem: 22438
@CEx17 maart 2021 12:51
Ik geef toe dat ik het eng vind als de overheid dit soort dingen gaat opleggen. Ik ben het met je eens dat de overheid de plicht heeft om mensen correct voor te lichten. De praktijk is echter dat de overheid niet tegen de samenzweringstheoriën en social media is opgewassen. Er zijn drommen met mensen die ondanks alle ontwikkelingen, ervan overtuigd zijn dat de aarde plat is.

Het probleem is dat de antivaxxers wel de vruchten plukken van onze sociale samenleving (scholing, zorg, sociale uitkeringen etc.) maar niet bereid zijn om de basis van deze sociale samenleving te beschermen.

Een individu kan of wil soms het grotere plaatje en het algemene belang niet inzien, en in dat geval hoort naar mijn mening een beslissing hieromtrent niet bij het individu thuis. Ik weet dat dit eng is, en je moet er zeker voor waken dat je vrijheid gewaarborgd blijft. Maar op sommige vlakken is dit nu eenmaal niet mogelijk. We kiezen de overheid om het algemene belang te bewaken. Zo is het niet aan het individu om te bepalen dat je niemand mag vermoorden. Het is niet aan het individu om te bepalen hoe hard en waar je mag rijden met je auto. Het is niet aan het individu om te bepalen wat de regels zijn. We hebben daar een democratie voor.

Het is een compromis dat we sluiten, en in ruil daarvoor krijgen we sociale bescherming en welvaart terug.

Enfin, in de praktijk zal de overheid niet zomaar overgaan tot verplichtte vaccinatie. Maar mocht het merendeel van de bevolking het vaccin weigeren, dan zou een verplichting niet ondenkbaar zijn.
Ik blijf dit toch moeilijk vinden. Antivaxxers zijn iets waar ik ook absolute afkeer van heb en iedere keer als een van mijn vrienden richting antivax praat gaan m'n haren overeind staan. Toch is geforceerd vaccineren iets wat mij ook niet gewenst lijkt.

Het uitsluiten van niet-gevaccineerden is voor mij de enige acceptabele methode.

Het egocentrische van de mensheid (niet alleen wij Nederlanders) is iets wat me de laatste jaren steeds meer is gaan tegenzitten. Nu met de Covid crisis is het me nog meer duidelijk geworden dat zelfs familie en hoog opgeleide vrienden moeite hebben om zich aan de (uiterst simpele!) maatregelen te houden omdat het "te veel werk" is of het ze gewoon niet uitkomt. Ik vrees dan ook dat andere zaken die impact op de mensheid hebben (ongelijke verdeling welvaart, klimaat) niet aangepakt gaan worden voordat het echt veel te laat is.
Misschien moet je leren accepteren dat de mens niet perfect is en dat deze imperfectie de mens maakt tot wat we nu zijn. We kunnen ook wachten op de AI mens om samen borg collectief te worden.
Theyve adapted! Lijkt me meer dat het covid virus de Borg nadoet en voor een "collectief" gaat zorgen :+
Misschien moet je leren accepteren dat de mens niet perfect is en dat deze imperfectie de mens maakt tot wat we nu zijn. We kunnen ook wachten op de AI mens om samen borg collectief te worden.
1 virus en daar gaat je collectief }>
Of 1 borg virus maakt het collectief ;)
Als vaccinatie helpt zal ik onmiddellijk meedoen. Helaas, met al die mutaties is dat een illusie.
Het is een illusie om te denken dat vaccineren corona de wereld uit zal helpen. Dat vaccineren helpt om de druk op de zorg te verlichten en het ziekteverloop minder ernstig maakt is gewoon bewezen. In een aantal landen waar de vaccinatie graag al hoog is lopen de ziekenhuizen langzaamaan leeg en in Nederland zie je het aantal gevallen in verpleeghuizen ook enorm afnemen. Volgens mij een duidelijk signaal dat vaccineren wel degelijk helpt.

Als je nu roept dat je wel mee zou doen als het helpt, vraag ik me serieus af wat er voor jou nodig zou zijn om toch een prik te halen...
Je hebt helemaal gelijk. Ik mag er geen andere mening op na houden. Ik moet de kudde volgen.

Er is sinds vaccinatie is uitgevonden nog niemand in staat geweest een vaccin te ontwikkelen tegen griep of verkoudheid. En laat het SARS-CoV-2 virus dat covid-19 veroorzaakt tot de familie rhinovirussen behoren die bij mensen griep of verkoudheid veroorzaken. Daardoor is het zeer onwaarschijnlijk, dat de farmaceutische industrie nu plotseling wel iets heeft kunnen ontwikkelen. Reden: mutaties. En als je dan de bijwerkingen er nog eens bij optelt....

[Reactie gewijzigd door Tantrum op 19 maart 2021 10:08]

Dit is het enige juist antwoord. Als de vaccinatie graad hooggenoeg is, kan het normale leven weer doorgang vinden en hoef je niet te selecteren op mensen die wel of niet gevaccineerd zijn. Voor die tijd wel omdat het een risico is dat je de zorg en de economie weer platlegt. De vaccinatiegraad is dan het kantelpunt
Er is wel een fundamenteel verschil hierin. Als iedereen de kans heeft om een vaccinatie te krijgen ben ik het met je eens. Maar om nu al te selecteren terwijl de normale Nederlander nog maanden moet wachten geeft een verkeerd signaal en sterker nog, laat blijken dat ze de verkeerde keuze hebben genomen. Maar als mensen daarna zelf ervoor kiezen om geen vaccin te nemen, dan mag je ook zelf de gevolgen dragen of minder mogen.

(begin gewoon met de groep welke in het ziekenhuis ligt ipv die ouderen)
Maar waarom zou iedereen moeten lijden totdat iedereen de kans heeft gehad om gevaccineerd te worden? Moeten restaurants nog maar een half jaartje langer verpieteren? Winkels, musea, etc. dicht. En moet iedereen die wél een vaccin heeft gehad maar verplicht nodeloos thuis blijven zitten omdat het anders niet eerlijk is voor de rest?

Ik ben zelf nog láng niet aan de beurt maar wat schiet ik er persoonlijk mee op als onze gevaccineerde opa's en oma's thuis moeten blijven zitten?
Het etappe van economie bescherming zijn we al ver voorbij, alle leningen en subsidies die onze regering weg heeft gegeven gaan we de komende 50 jaar nog niet af betalen, en dat komy bovenop de bestaande schuld die we binnen 50 jaar ook niet hadden afbetaald.
Laatste zin.
"Je hebt echter niet het recht om anderen ernstig ziek te maken. "
Er vanuit gaande dat iemand besmet is: Omgekeerde bewijslast.
Er vanuit gaande dat doordat je niet getest of gevaccineerd bent er een zeer reele kans is dat anderen een risico lopen door jouw aanwezigheid. Met de huidige besmettingscijfers is een omgekeerde bewijslast zeer terecht als groepen mensen bij elkaar willen komen. Als je gewoon thuis wil eten hoef je uiteraard geen wattenstaafje in je neus.
Cheetah_777
@Tassadar32 • 17 maart 2021 09:16
Laatste zin.
"Je hebt echter niet het recht om anderen ernstig ziek te maken. "
Er vanuit gaande dat iemand besmet is: Omgekeerde bewijslast.
Waarom bij een vliegreis preventief fouilleren? Er van uitgaande dat iemand een mes of pistool bij zich heeft? Omgekeerde bewijslast.

[Reactie gewijzigd door Philos31 op 17 maart 2021 09:36]

Sinds wanneer gaan we er in onze maatschappij vanuit dat mensen ziek zijn, tenzij je zelf aantoont dat dit niet het geval is?

Als tijdelijke maatregel vind ik een vaccinatie-/testbewijs aanvaardbaar op niet-essentiële plaatsen (op scholen -die lijken mij toch zeker essentieel- mag dit op basis van de komende wet evenwel ook verplicht worden!). Echter, de politiek kan doorgaans niet zo goed overweg met tijdelijke maatregelen. De avondklok zou er als eerste maatregel afgaan, maar lijkt inmiddels onder op de stapel te liggen.

Wie zo met de vrijheden van burgers omgaat vertrouw ik niet op voorhand meer. Je geeft één vinger en men neemt je hele hand.
Sinds er een pandemie is vind ik dit geen onredelijke aanname.

Ik ben het met je eens dat de overheid zwabbelt en moeite heeft met het terugdraaien van tijdelijke maatregelen. Ook de volgorde is niet helemaal wat er eerst aangekondigd was, al snap ik wel dat de impact van het terugdraaien van de avondklok mogelijk te groot is en er dus gekozen word voor iets kleiners om toch iets te kunnen doen (al duwt dat het terugdraaien van de avondklok weer verder van ons af).
Nee, je mag totdat de vaccinatiegraad hoog genoeg is dan geen restaurant bezoeken als je niet de moeite wil nemen mensen om je heen te beschermen.
Ik KAN niet eens de moeite nemen om dit te doen omdat ik helemaal achteraan het lijstje wordt gezet. Maar nee, wat fijn dat de oude mensen waar ik letterlijk wekelijks aan de deur kom en die hun huis toch al nauwelijks buitenkomen omdat ze in een verzorgingstehuis zitten weer straks naar het restaurant kunnen en ik ondertussen mijn mentale gezondheid naar de tering help door les te krijgen vanachter een beeldscherm en mijn hele klas nog niet eens ken.

Daarnaast is nog helemaal niet duidelijk of je anderen beschermt door middel van de vaccinatie. Je kan het virus nog staan "aan je hebben kleven" ook als je gevaccineerd ben.

[Reactie gewijzigd door glennoo op 17 maart 2021 09:58]

Het aantal besmettingen van mensen >70 daalt in Nederland. Daarnaast lijkt het in Israel ook de goede kant uit te gaan door de massavaccinnatie daar. Qua bescherming lijkt het dus wel te helpen.
Dat hij nu toevallig weer is gedaald zegt helemaal niks. Als je naar het coronadashboard kijkt zie je dat ie al de hele tijd op en neer schommelt (bron: https://coronadashboard.r...lijk/thuiswonende-ouderen) goede kans dat het vandaag of morgen weer een stukje omhoog schiet.
Zie de cijfers in isreal, waar een veel groter percentage gevaccineerd is en het land grotendeels weer open is. De coronagevallen dalen al weken. Vaccineren werkt.

Neemt niet weg dat het hier veel te traag gaat, dat had echt wel beter gekund.
In Israel was in FEB al de helft gevaccineerd...
Wat is het percentage hier?
Maar totdat je aan de beurt bent met vaccineren heb je dan alsnog de optie om te testen.

Als je mentale gezondheid afhankelijk is van restaurantbezoeken moet je je misschien afvragen of je andere problemen hebt.
Als je mentale gezondheid afhankelijk is van restaurantbezoeken moet je je misschien afvragen of je andere problemen hebt.
Als je serieus denkt dat dit alleen om restaurantbezoeken gaat dan heb je toch wel echt onder een steen liggen slapen de afgelopen tijd. Je kunt zelf ook wel bedenken dat er veel meer beperkingen zijn.
Prima dat je het er niet mee eens bent, maar wat is dan wel een goeie oplossing? Een die:
- De zorg niet laat overlopen
- Eerlijk is voor iedereen
- De economische schade zoveel mogelijk beperkt (zeker voor getroffen sectoren zoals horeca, cultuur, etc.)

Je kan ook zeggen dat je 'geluk' (niet echt geluk, iedereen verliest hier) hebt dat jij in de leeftijdscategorie valt waar de effecten van het virus over het algemeen meevallen. Veel van de mensen die nu gevaccineerd worden hebben met angst voor hun leven een jaar lang in isolement geleefd.

Er zal altijd een compromis gemaakt moeten worden met (relatieve) winnaars en verliezers. Dus nogmaals: Wat denk jij dan dat een goede oplossing is?
Alleen een reactie op wie je beschermt: je beschermt jezelf met een prik en of je mensen om je heen beschermt moet nog blijken.
Verder ben ik het wel gewoon eens met je beroep op het common sense van mensen.
Net als de avondklok, wordt echt als eerste afgeschaft.

Je kunt je op dit moment helemaal niet laten vaccineren als je wilt, alleen als je mag. Ernstig ziek is relatief. Ik ben sceptisch of het, nu al dit soort dingen worden verzonnen en gebouwd, het binnen normaal tijdsbestek (zeg max een jaar) weer echt open gaat. Vorige zomer zijn we ook gewoon open geweest en dat ging ook goed, totdat de herfst eraan kwam.

En verplicht testen is geenszins proportioneel vergeleken met een vaccinatie, het een is gratis en eenmalig (tweemalig soms), het ander hoogstwaarschijnlijk betaald en moet je voor ieder pand wat je binnen wilt gaan doen als deze plannen doorgaan.
Weer zo een.
Je doet nu net of iedereen die niet gevaccineerd is een constante bron van covid virussen is.
Dat je als in de buurt komt of zelfs maar naar ze kijkt je al ziek zou worden.
Ik ben het hele jaar nog niet ziek geworden en ik werk met veel mensen in de zelfde ruimte.
Wel zo veel mogelijk volgens de regels maar besmetting ontkom je niet aan.
En jij bent dan toch gevaccineerd dan kun jij toch niet meer ziek worden of slechte heel licht.
Waar maak je je dan zo druk om?
offtopic; +3 :F Hypocriet gepraat, niemand weet dit, je neemt het maar aan wat de politiek zegt en je laat doen,oftewel klapvee.
Vaccin biedt geen 100% dekking en je kan, terwijl je ingeënt bent, het toch krijgen en aan wie geef jij het dan door met je briefje dat je bent gevaccineerd en je zit lekker hypocriet te eten in een restaurant?

Maar het gaat hier om Google en zijn Nest en je privacy.
Maar als jij gevaccineerd bent en ik niet. Hoe kan ik jou nog ziek maken dan? Als anderen ervoor kiezen om niet te vaccineren dan kiezen ze er ook voor dat er een kans is dat ze ziek worden. Plus er word nergens vermeld dat het een plicht is tot de vaccinatiegraad hoog genoeg is.

Ik vind het maar raar.
Als ik een griepprik ga halen doe ik dat echt niet om anderen te beschermen maar om mezelf te beschermen tegen de gevolgen daarvan.
Als ik naar Afrika ga en een prik haal tegen gele koorts doe ik dat echt niet om de Afrikanen te beschermen tegen gele koorts maar om mezelf te beschermen er (niet te veel) negatieve gevolgen van te hebben

Zo zou het ook moeten zijn met Corona vaccin. De mensen die het kwetsbaarst zijn halen de prik om de negatieve gevolgen van Corona voor hen te minimaliseren.

Corona is geen onveranderlijk virus zoals Polio waar vaccinatiegraad helpt, maar een virus vergelijkbaar met influenza wat constant verandert. vaccinatiegraad is dan per definitie nooit mogelijk. (zie griep)

Dus in basis kan het gewoon niet anders dan dat je jezelf vooral beschermt tegen de gevolgen van een mogelijke infectie helaas.
Lekker on topic +3... Typisch Tweakers.

Maar om er op in te haken maak je een grote redenatiefout. Het nemen van een vaccinatie beschermt namelijk jezelf, niet anderen (het is onbekend of je covid19 alsnog kunt doorgeven). Het niet nemen van een vaccinatie heeft dus helemaal niets te maken 'mensen om je heen te beschermen'. Voor zover op dit moment bekend is, bescherm je buiten jezelf namelijk helemaal niemand.

Typisch voor het haatzaaiende internet deze tijd... "Jij neemt als slank jong persoon geen vaccinatie dus je vormt een grote bedreiging door anderen "ernstig" ziek te maken!!" :+

En zelfs met een hoge vaccinatiegraad zal covid blijven muteren, dat is van alle tijden.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 17 maart 2021 10:18]

Je mag nu ook niet naar een restaurant, straks is er een mogelijkheid als je gevaccineerd of getest bent. Als de vaccinatiegraad hoog genoeg is mag iedereen weer (zonder app).

De app is niet verplicht om buiten je huis te leven, je gaat niet spontaan dood als je buiten de deur stapt zonder app.
Rare jongens in de politiek
Blijf dit vooral lekker herhalen.
Wees blij dat Willem Engel gepoogd heeft de overheid terug te fluiten. De rechter heeft gesproken. De rechtstaat werkt. Ik begrijp echt niet dat mensen in deze uitzonderlijke situatie zo egoïstisch kunnen zijn. Fuck iedereen, als IK maar mijn normale leven kan leiden |:( En het dan vreemd vinden hoe de wereld er nu bij ligt...

En begrijp me niet verkeert. Ik vind die Engel een eikel. Ik ben niet voor allerlei apps waarmee dee overheid je in de gaten kan houden. Maar we moeten wel zo snel mogelijk naar een nieuw post-corona leven. En ik hoop dat er groepen activistisch genoeg zijn om dergelijk apps ook weer terug te draaien als dat kan.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee