'Nvidia is dicht bij overname Arm voor meer dan 40 miljard dollar'

Nvidia zou volgens geruchten dicht bij een overname van Arm zijn. Eigenaar Softbank zou de chipfabrikant voor meer dan 40 miljard dollar van de hand willen doen. Een eventuele deal zal nog wel door de autoriteiten goedgekeurd moeten worden.

Dat meldt het doorgaans goed ingevoerde The Wall Street Journal, op basis van bronnen die bekend zijn met de zaak. Nvidia zou een bedrag op tafel hebben gelegd dat als 'laag in de 40 miljard dollar' wordt omschreven; een precies bedrag werd niet genoemd. De deal zou mogelijk begin volgende week al aangekondigd kunnen worden. Geen van de betrokken partijen heeft op de berichtgeving gereageerd.

Deze zomer kwamen de eerste geruchten naar buiten dat Softbank van plan zou zijn om Arm te verkopen, iets dat later werd bevestigd. Er kwamen ook al geluiden naar buiten dat Nvidia plannen zou hebben, waarna kortgeleden al geruchten kwamen over 'vergevorderde gesprekken'. Het ging toen om een bedrag van 'meer dan 27 miljard euro', het bedrag dat eigenaar Softbank voor Arm betaalde. Als de berichtgeving van The Wall Street Journal klopt, heeft Nvidia nog een aanzienlijk hoger bod gedaan.

Mocht er overeenstemming worden bereikt tussen Softbank en Nvidia, dan is nog niet zeker of de overname uiteindelijk ook doorgaat. Nvidia en Arm zijn actief in dezelfde branche en Nvidia is momenteel klant van Arm. Veel bedrijven zijn momenteel afhankelijk van de licenties die ze bij Arm afnemen om chips te maken, en de overname zou Nvidia een van de grootste chipbedrijven wereldwijd maken. Daarom zullen autoriteiten waarschijnlijk kijken naar de concurrentieverstorende werking van de deal.

Door RoD

Admin Mobile

13-09-2020 • 09:27

169 Linkedin

Reacties (169)

Wijzig sortering
Risc-V to the rescue
Ik heb het Risc-V opgezocht, maar ik snap niet precies hoe dit in het verhaal past.
Er wordt gewerkt aan een open source alternatief voor GPU's en CPU's:
nieuws: NLNet steunt opensource risc-v-soc en gpu voor mobiele apparaten

ARM was tot nu toe beschikbaar voor iedereen, met deze potentiele overname kan dat wellicht moeilijker worden in de toekomst.

Kijk ook naar nieuws: Europese Arm-cpu voor supercomputers krijgt 72 cores, ondersteunt hbm...

En hier:
nieuws: Arm wil internet-of-thingsdivisies onder eigen beheer verzelfstandigen
Softbank heeft al eerder onderdelen van ARM overgenomen.

Zie ook nieuws: Arm biedt start-ups kosteloos toegang tot chipontwerpen

Maar samengevat: Risc-V krijgt slechts 50k subsidie waar ARM miljoenen steun van de EU krijgt. Dus als je het politiek bekijkt, wordt Risc-V in het leven gehouden als zoethoudertje - muiterij voorkomen - en focust de politiek gewoon vrolijk op ARM.

[Reactie gewijzigd door djwice op 13 september 2020 10:17]

waar ARM miljoenen steun van de EU krijgt.
Jij leest je eigen artiekelen niet. :D

Het is niet ARM die de subsidies krijgt, het is een bedrijf (SiPearl) dat een ARM core modificeert en implementeert voor de EU.
ARM krijgt dus helemaal geen EU steun maar krijgt enkel betaald voor de core licentie.
Het is niet ARM die de subsidies krijgt, het is een bedrijf (SiPearl) dat een ARM core modificeert en implementeert voor de EU.
Jep klopt, en waar heeft SiPearl het geld voor die licentie vandaan ..

Hier is het originele persbericht https://www.sipearl.com/press/PR_SiPearl_ARM_Contract_EN.pdf en in endnoot 4 wordt gemeld wie dit project (aanschaf licentie) betaald.

[Reactie gewijzigd door djwice op 13 september 2020 22:05]

Dat is nog steeds totaal iets anders dan ARM die miljoenen subsidie krijgt.....
Er is een ding aan het veranderen, ''Brexit'', de UK heeft een heel stuk minder invloed op EU-subsidies, en de kans bestaat zelfs dat nu de UK een concurrente economie is/wordt, men wel geld in een nu eigen Risc-V architectuur wil steken, zeker nu Engeland geen subsidie handje-klap meer kan doen met de rest van de EU.
Het is een alternatief op ARM. Als Nvidia de prijzen omhoog zou gaan gooien van ARM licenties, dan kunnen bedrijven daarop gaan overstappen. En aan de ene kant is Nvidia natuurlijk een bedrijf wat in het verleden heeft laten zien niet vies te zijn van een dominante marktpositie te misbruiken/gebruiken. Aan de andere kant vermoed ik dat exact dezelfde angsten er al waren bij de overname door Softbank.
Vergeet niet dat vaak een investering/overname op zo snel mogelijke manier terug verdient moet worden.
Dat gaat vaak met drastische stappen.
AMD heeft al CPU + GPU, maar de CPU heeft een Intel licentie.

Stel je kunt binnenkort én CPU en GPU bij NVidia kopen, dan valt Intel wellicht weg.
Bedenk dat zowel Amazon als Microsoft bij Intel aan het weg gaan is ten voordele van ARM.

Wellicht gaat het NVidia meer om markt overname t.o.v. Intel en AMD.
Het kan dus juist zijn dat de ARM licenties omlaag gaan, om zo altijd een sneller en goedkoper alternatief te zijn t.o.v. de concurrentie.

Structureel een groter marktaandeel is vaak meer waard omdat dit de lagertermijn winst zekerder stelt, dan korter termijn hogere prijzen met continue verlies in markt penetratie. Krimp zal investeerders afschrikken.

[Reactie gewijzigd door djwice op 13 september 2020 11:48]

Stel je kunt binnenkort én CPU en GPU bij NVidia kopen, dan valt Intel wellicht weg.
Daar zit hem volgens mij de kern: NVidia is bang!
Hoezo?

Veel computers tegenwoordig, o.a. supercomputers / AI-taken, is de bandbreedte tussen CPU / GPU de limiterende factor. GenZ, OpenCAPI en CXL - protocollen + industriegroepen proberen dit te verbeteren met 'coherente interfaces', waardoor CPU en GPU van dezelfde geheugenpoule gebruik kunnen maken; en daarnaast zijn er de interconnects.

* NVidia had samen met IBM de NVLink interconnect, wat voor een hoge doorvoersnelheid zorgde tussen Power 8 / 9 CPU's van IBM, en NVidia kaarten.

* AMD heeft Infinity Fabric; hierover kunnen al twee videokaarten samen geheugen delen. AMD kan dus de communicatie tussen de CPU en GPU optimaliseren. De 'roddel' is, dat in de toekomst AMD CPU's / GPU's over IF met elkaar communiceren.

* Intel gaat discrete GPU's laten maken bij TSMC om enigszins bij te kunnen blijven bij AMD; en gaat daarmee behoorlijk concurreren met NVidia. Dus Intel kan ook de communicatie tussen CPU en GPU optimaliseren. O.a. het door hun van CCIX gejatte geinspireerde 'CXL - protocol' moet dat mogelijk maken.

* ARM biedt one-stop-shopping voor CPU + GPU. Voorheen voor mobiele telefoons, maar de CPU's zijn nu doorgebroken tot de snelste supercomputer ter wereld. Er wordt ingezet op Corelink / AMBA om GPU / CPU snel met elkaar te laten communiceren.

Echter, nu komt Power 10 van IBM, en die heeft geen NVLink meer, omdat IBM zegt dat PCIe5 goed genoeg is. Dus daar kan in de toekomst misschien ook een videokaart van AMD of Intel op aansluiten!

Dus, als NVidia controle wil houden over de doorvoersnelheid tussen CPU en GPU, en daarmee concurrerend willen blijven met AMD, Intel en ARM, moeten ze wel een eigen CPU maken. Door ARM over te nemen, ruimen ze 1 concurrent uit de weg, en kunnen ze beter met Intel en AMD concurreren.

En, om terug te keren op de RISC-V discussie: Dat is vervolgens ook de reden, dat voor het server-segment RISC-V voorlopig geen bedreiging voor ARM zal zijn; RISC-V is vooral een bedreiging voor het kleine lage-marge spul. Het lijkt goedkoper om gratis RISC-V te pakken dan te betalen voor ARM; maar de kosten om gratis RISC-V ontwerpen (als je ze zelf als niche-bedrijf wil specialiseren) te valideren zorgen er vaak voor dat het niet goedkoper is dan om te betalen voor ARM. Of een bestaande gevalideerde kern af te nemen bij een 'gevestigd' ontwerp-bedrijf zoals Andes.

Althans, dat zeggen "wij van WC-eend" ARM en degenen die gevalideerde onwerpen voor RISC-V proberen te verkopen.

[Reactie gewijzigd door kidde op 13 september 2020 21:25]

Hoe kom je bij dat AMD CPU's een Intel licentie hebben?

Hebben Intel CPU's niet een AMD licentie vanwege de AMD64 instructie set?
klopt.

Origineel moest AMD gaan aankloppen bij Intel, maar nadat ze de x64 architectuur hadden (en Intel daarvoor bij hun moest aankloppen), zijn de twee een cross-licensing akkoord aangegaan
amd/intel kruislicenties zijn misschien leuk voor nu maar voor de toekomst betekend het gewoon een duopoly op de chipmarkt, of toch niet? als ARM voor eens en altijd een ECHTE concurent wordt

voor nu lijkt ARM vooral een soort 'building block for diy' te zijn, je koopt een licentie en vervolgens kun je je eigen cpu ontwerpen naar je eigen wensen en ideën zie ook de sucessen: van huawei en apple.

Het is maar de vraag of het ARM ecosysteem niet in zal storten onder nvidia. goed voor ARM als alternatief tegen x86 maar slecht voor de de huidige licentiegebruikers.
Leuk dat er alternatief is, maar zitten we hier echt op te wachten? Naar mijn mening krijgt ARM nu duidelijk voeten aan aarde. Ik zou het zonde vinden dat deze overname ervoor zorgt dat we naar een alternatief moeten kijken (met daarbij weer een stap achteruit).
Wellicht na injectie van vele miljarden en een paar decennia...

Ze zijn al 10+ jaar bezig en lopen ver, ver achter op ARM en x86 'concurrentie'.
Risc-v is eigenlijk alleen een instructieset, niet een compleet hardware architectuurdesign. En is zeker verre van een complete set, en de vraag is ook nog dat het nog niet 100% is dat het ook echt geen patenten schendt.
Voor de aandeelhouders van NV zeker een goede zaak. Maar voor de rest van de mensheid? Dit kan alleen tot monopolistengedrag leiden (iets waarvan nVidia nu alleen al niet vies van is).

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 13 september 2020 09:43]

Daarom moet de overname ook goedgekeurd worden de verschillende instanties.

Wat een mogelijkheid is, is dat deze goedgekeurd wordt met bepaalde voorwaarden, zoals dat nvidia dezelfde licenties moet blijven aanbieden als dat ARM nu doet.
Wat een mogelijkheid is, is dat deze goedgekeurd wordt met bepaalde voorwaarden, zoals dat nvidia dezelfde licenties moet blijven aanbieden als dat ARM nu doet.
Ja want die 'bepaalde voorwaarden' werkte ook zo goed bij de overname van WhatsApp door Facebook.
Facebook heeft daarmee toch geen monopoliepositie op het gebied van chatsoftware gekregen?
Niet? Facebook messenger en Whatsapp hadden in juli 3300 miljoen actieve gebruikers. De eerst volgende westerse concurrent is telegram met 400 miljoen gebruikers. Dat is natuurlijk geen volledige monopolie, maar wel een (onwenselijke) dominante marktpositie.
Da's wel een punt ja.
Ja want die 'bepaalde voorwaarden' werkte ook zo goed bij de overname van WhatsApp door Facebook.
als je 'dat' als voorbeeld kiest om sarcastisch te doen over antitrust maatregelen dan heb je echt niet door hoe dat wereldje om zijn ster draait.

Er zijn echt wel wat antitrust debacles geweest waarover je in deze context je beklag kunt doen: denk maar eens aan Intel's duistere handeltjes met HP en andere OEM's toen AMD de vorrige keer superieur bleek.

Maar laten we dan direct niet vergeten dat juist DIE periode debet is geweest aan de huidige regelgeving en de manier waarop men tegenwoordig toetst of bedrijfsovernames wel of niet door de beugel kunnen.

Als nVidia ARM over wil nemen zullen er keiharde garanties gegeven moeten worden over het voortbestaan van arm, de 3rd-party licenties en de verdere ontwikkeling van het platform. Maar als je kijkt naar de belangen van nvidia om een echte intel/amd concurrent te worden dan denk ik niet dat dat zo'n issue zal zijn.
Die voorwaarden zijn altijd een momentopname en daarom eigenlijk nooit goed genoeg. Op dit moment zou de voorwaarde die jij suggereert inderdaad een belangrijke zijn maar over 5 jaar? Over 10 jaar? Tegen die tijd heeft NV een manier gevonden om er onderuit te komen en heb je gewoon een veel te machtige speler.
Tja, wat is de kans dat de Chinezen - die zeer veel ARM gebruiken voor al hun meuk - het goed zullen vinden dat het eigenaarschap van Japan naar de VS verhuist...

De kans dat ik met mijn stramme lijf heelhuids door 13 stuiterende brandende hoepels bungeejump lijkt me groter, maar wie ben ik. De Chinezen hebben al de overname van NXP (NL, op papier) door Qualcomm (VS) tegengehouden, dus het zou niet voor het eerst zijn.
(iets waarvan beide bedrijven alleen al niet vies van zijn).
Wat heeft Arm gedaan op dit vlak?
"De rest van de mensheid"? Die houdt zich niet bezig met grafische kaarten.
40 miljard voor een bedrijf dat als ik zo de omzet bekijk van afgelopen jaren zo goed als niet groeit en net iets meer als anderhalf miljard omzet geeft. Waarvan alle kosten dus nog af moeten.
Oftewel dat geld word NOOIT meer terugverdiend. Bizar als dit goedgekeurd word.
Zelfs met 70% netto winst uitgaand van de 418 miljoen in Q1) zou dat nog 34 jaar duren. En groei hadden ze zo goed als niet.

Nvidia producten zullen wel fors duurder worden om deze slechte grap te kunnen betalen.
De verwachting is dat ARM flink gaat groeien. Apple gaat de macs er mee uitrusten, huawei heeft hun datacenter platform op basis van ARM, en zo zijn er nog veel meer.
Tja, kopen op speculaties dus. Zelfs als ze 4x zo groot worden is 40 miljard nog absurd.
"Nvidia is momenteel klant van ARM"
Ze besparen dus ook direct op de inkoop en dat waarschijnlijk voor vele jaren.
Investering in de toekomst.
40 miljard is veel geld, maar in de wereld van big business niet een uitzonderlijk groot bedrag.
https://en.wikipedia.org/..._mergers_and_acquisitions

Overigens is alles bijna wel speculatie, of er wordt een hedgefundachtige truuk gevonden om toch alle geld er uit te halen ( aburde lenining op kosten van het aangekochte, zodat het bedrijf dat aangekocht is meteen met een enorme schulden berg start, en als de cijfers in het zwart komen dan wordt het verkocht.) Of belasting technisch het aankoop bedrag voor jaren als verlies in de boeken te zetten zodat er geen winstbelasting betaald hoef tte worden. En tevens controle over de markt te krijgen die een potentiele concurent kan zijn, of juist de markt positie te versterken door nu ene sterke spele op CPU markt te worden.

dus vele mogelijkheden.
Als de aankoop door gaat dan gaat NVidia het de komende tijd moeilijk krijgen. Het zou me dan ook niet verbazen als Nvidia binnen 3-5 jaar overgenomen wordt door een van de andere grotere partijen (Intel/Amd/Apple/Google).
Die 40 miljard is want Nvidia in de toekomst levend gaat houden,als je kijkt naar Nvidia halen ze bijna alle hun omzet het x86 gpu verkopen.
X86 heeft zijn langste tijd gehad. De game industrie is naar mobiele apparaten aan het verschuiven met een geïntegreerde gpu. Microsoft en apple zijn amd cpus kei hard aan het pushen en ik verwacht ook dat Chrome books die kant op gaan. De markt waar je een product kan verkopen wordt steeds kleiner, maar de GPUs die je ontwerpt steeds groter en duurder dus is er minder winst tevens heb je ook nog een concurrent die super goede APUs bouwt een deals maakt met Sony en Microsoft consoles en jij moet het doen met Nintendo en de shield tv veel veel kleinere markt dus.
Tevens je vriend Intel wil ook nog een stukje van jouw taart hebben .dus de Nvidia Intel combo wordt low-end ook steeds méér buiten spel gezet op de laptop markt.
Je moet dus iets doen Nvidia en softbank zijn goede vrienden, je goede vriend heeft geld nodig omdat hij een paar domme beslissing heeft gedaan en heeft arm dat de blauw drukken heeft voor de komende 10 jaar in de mobiele industrie dus wat ga je doen? Nieuwe markten aan boren. Nvidia wil dadelijk natuurlijk de mobiele arm chips markt op met eigen cpus met geïntegreerde nividia gpus . En misschien later ook in de laptops van Google en Microsoft Lenovo HP en dell zitten en de grootste concurrent voor x86 worden toekomst plannen zien er goed uit voor Nvidia.
Worden de huidige Nvidia pci-e gpus massaal gebruikt op systemen die niet x86 zijn?
Natuurlijk zouden ze op Risk v7 of arm kunnen draaien maar daar zijn geen gemakkelijke tools of drivers voor.

Nvidia heeft wel socs met een Nvidia gpu nintendo switch en Nvidia shield maar dat zijn kleine Nice markten.
Strategisch wel een logische stap. Intel en AMD maken beiden zowel gpu 's als cpu 's.
Hmm, geen idee of u de beurs volgt, maar het volgende is aan de hand:

-De laatst bekende winst van ARMH die ik kan vinden, 2020, was £125 miljoen voor 1 kwartaal. Laten we zeggen $500 miljoen / jaar; dat is conservatief.

-NVDA P/E* ratio is nu 90. Dat is nog laag, die was recent nog >100.

-De P/E waarvoor NVDA nu ARMH wil overnemen, is dan 80.

Maw, voor Nvidia-begrippen en voor hoe hun behypte, AI-sprookjes gelovende aandeelhouders bij wie het digitaal gecreëerde monopolie-geld tegen de plinten omhoog klotst ernaar kijken, is 40 miljard voor ARM een lage waardering.

*P/E: Noormaal (prijs van het aandeel) / ('earnings per share') . Maar kan ook berekend worden als winst / ("Market cap").
Ik kan me ook niet voorstellen dat Europa dit wilt. ARM is juist een Europese fabrikant. Het zou Europa goed doen om de high-tech industrie in Europa te houden, zodat we minder afhankelijk zijn van de grillen van de VS/China.
Het is nu eigendom van een japans bedrijf.
Je zal even meerdere dingen uit elkaar moeten halen.

ARM is Brits met Japanse eigenaren met IP in oa. ontwikkeld in de VS.
Europa vs. de EU. Europa is een geografische locatie, de EU is een politieke entiteit die ergens wat van kan vinden en daar op acteren.
Engeland (waar ARM primair is gevestigd) is juist uit de EU gestapt en is al veel langer veel nauwer geallieerd aan de VS dan aan de rest van de EU. Deel daarvan is natuurlijk de taal, maar dat vertaald naar allianties op oa. spionage.

Met andere woorden, de EU heeft er helemaal niets over te vinden, het is immers niet een bedrijf dat primair is gevestigd in de EU, noch heeft het EU eigenaren.
Hij noemt de EU ook niet, ik neem aan dat hij Europa als continent bedoeld. Maar inderdaad, noch het VK noch Japan noch de VS liggen in de EU dus dat heeft er weinig mee te maken.

Het enige waar de EU bij komt kijken is de anti-trust afdeling van de Europese Commissie die hier haar goedkeuring aan zal moeten geven.
De EU kan wel een verbod op ARM in kritische technologie zoals mobiele telefoons en computers introduceren.
Dit moeten ze wel doen vanwege de echte reden: "Verdenking van mogelijke spionage"
Dat ben ik met je eens maar zo makkelijk is dat nog niet.

Kijk, 40 miljard bij elkaar halen hoeft nog niet zo’n probleem te zijn. Maar, als je zoveel geld uitgeeft heeft het alleen zin als het daarna toegevoegde waarde heeft voor jouw bedrijf. De som moet meer zijn dan het geheel der delen anders wordt het lastiger om aan die 40 miljard te komen.

Dat betekent dat het een Europese techgigant moet zijn voor wie het kopen van ARM duidelijk toegevoegde waarde heeft. Wellicht STMicroelectronics of Siemens?
Ik ben samen met de familie voor 53% eigenaar van de firma Siemens. Ik kan u wel namens de familie melden dat wij ons richten op audio.
Interessante ontwikkelingen in de chipmarkt de laatste tijd.
- Amd is competitief geworden met intel cpu’s.
- Apple lanceert waarschijnlijk dit jaar nog de eerste pc met eigen cpu/gpu, en wil over twee jaar volledig over op apple silicon
- nvidia investeert in arm zodat ze ook kunnen toetreden in de (server) cpu markt

In korte tijd van 1 monopolist naar 4 grote leveranciers

[Reactie gewijzigd door lastlong op 13 september 2020 10:12]

Apple silicon dat wel gebasseerd is op ARM..... overigens gezien Apple waarschijnlijk de grootste hardware leverancier op aarde is qua systemen (Iphone, IPAD, Iwatch en dan wat apple laptops en desktops). Is de overname door Nvidea een strategische, want ze kopen zichzelf direct in bij Apple, en hoewel de huidge AMR licenties niet veel om handen hebben, zal dat met de nieuwe generatie meteen veranderen.
Slechte zaak, tevens vermoed ik dat de huidige markt voor ARM, op Apple na, direct afgeknepen gaat worden.
Apple zijn geen grote vriendjes van Nvidia volgens mij. Ben benieuwd of Apple dit leuk gaat vinden.
Apple Silicon is ‘gebaseerd op ARM’
Wat houdt dat in?
En wie bouwt de nieuwe Apple CPU’s eigenlijk? Als dat ARM is zou dan Apple niet een veel waarschijnlijker overname kandidaat zijn?
Apple heeft een oneindige licentie op de ISA voor ARMv8. Pas als er ooit een ARMv9 komt zo er iets kunnen veranderen, niet waarschijnlijk in de komende 10-20 jaar. Deze overname maakt dus niet veel uit, er is geen enkele logische of zakelijke reden waarom Apple ARM over zou moeten nemen. TSMC en Samsung maken de CPU's.
apple is zeker niet de grootste. Wel eventueel op consumenten gebied maar in de gehele markt is Apple een gemiddelde speler
Ach spreek voor jezelf. Ik vind het interessante zaken, grote overnames in de techwereld. Wat is er mis met de titel, die exact is overgenomen van WSJ.

Volgens mij heb je gewoon een algemeen gevoel van ongenoegen over de site of een bepaalde groep mensen en uit je dat onder artikelen die volgens jou niet belangrijk zijn, zogenaamd omdat het geruchten en roddels zijn.

Maar wel op geruchten over Sony inhoudelijk commenten. Man kom op.
Er staat duidelijk 'volgens geruchten'. De titel tussen aanhalingstekens geven ook aan dat je even verder moet lezen. Jij kan toch niet bepalen wie gediend is van dit soort nieuws? Spreek dan voor jezelf en niet voor een ander of 'de gemiddelde tweaker'. Nofi. Jij hebt er toch geen recht om mee te beslissen wat er op deze site komt aan nieuwtjes, zelfs niet als het geruchten zijn. Lijkt mij.
Het lijkt misschien allemaal wat overdreven, maar ik denk dat het té makkelijk is om van echtheid, inhoud en intrinsiek gemotiveerd af te glijden naar financiële motivatie, clickbait en nepnieuws. Alles om de financiële belangen te behartigen.
Heftig. Hier stel je vast dat het Tweakers (of de eigenaren van) alleen om het geld te doen is... op basis van een vermoeden. Niet echt feitelijk of betrouwbaar ;).

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 13 september 2020 20:49]

@We.are.cake @Jack Flushell
Ik geloof niet dat ik mij hier nog uit kan lullen :p Jullie hebben gelijk: mijn reactie is te heftig, ik liet mij meeslepen door de grote hoeveelheid reacties, betreft de titel die bovenaan het artikel stonden, en mijn allergie voor clickbait achtige praktijken.

Dat ik echter dit zou doen? "een algemeen gevoel van ongenoegen over de site of een bepaalde groep mensen en uit je dat onder artikelen die volgens jou niet belangrijk zijn, zogenaamd omdat het geruchten en roddels zijn." denk je werkelijk dat ik zo geraffineerd op artikelen reageer? Iets met: Man kom op.

Verder stel ik nergens dat ze al zijn afgegleden, maar dat dit "..té makkelijk is..". Ik zou het namelijk erg jammer vinden als dit gebeurt gezien ik graag op tweakers kom voor de oprechte passie voor techniek.
Slechte zaak. Benieuwd of bedrijven weer meer naar MIPS gaan kijken of zelfs RISC-V

Kan me ook niet voorstellen dat FTC, EU, China en Japan dit goed gaan keuren.

Afhankelijk zijn van je concurrent voor je roadmaps, succes.
De enige direct concurrent van Nvidia is AMD, en die hebben al een x86 licentie. Nu gebruikt AMD ook nog wel wat ARM licenties, maar dat is enorm beperkt als je het vergelijkt met de complete ARM markt. Als bijvoorbeeld een Apple, of een Texas Instruments, ARM zou kopen, zou het een veel groter probleem zijn.

Het zal vast zorgen dat bedrijven weer wat meer naar alternatieven gaan kijken, maar Nvidia geeft geen 40 miljard uit om AMD een klein beetje dwars te zitten, daarvoor zijn goedkopere methoden.
Denk dat het vooral om server en automotive te doen is, waar Nvidia ook actief is.
Echter er zijn concurrenten met ARM chips ook actief in die markten... bv Qualcomm of
Cavium.

Ben wel benieuwd of Apple z’n eigen richting op gaat met de v8 instructie set nu we Apple Silicon krijgen, Apple heeft een architectuur license en is niet gebonden aan de cores van ARM, eigen tools (LLVM based).
Hoe kom je er bij dat enige directe concurent van Nvidia AMD is? Als we het over ARM hebben dan is AMD net geen concurent maar heb je bedrijven zoals Apple, Qualcomm, MediaTek, ... .
Want Apple is een concurrent van Nvidia? Die gaan GPUs voor de gaming en datacenter markt maken? Of gaat Nvidia telefoons maken? Met bijvoorbeld Qualcomm kan er een kleine overlap zitten in de markt voor aansturen van zelfrijdende auto's, maar die overlap is behoorlijk klein. Sinds Nvidia zich effectief totaal heeft teruggetrokken uit de mobiele GPU markt kan je ze geen concurrent van Qualcomm meer noemen.
Het gaat hierboven niet om de GPU’s (die gebruiken geen ARM-technologie), maar de Tegra vs Apple A-socs
Het marktaandeel van Tegra SoCs is zo verschrikkelijk klein, dat dit mij nou ook niet het grootste probleem lijkt op gebied van concurrentie.
Ik betwijfel dat NVIDIA doorgaat met Tegra als SOC, ik denk dat ze het als IP blok licentie gaan verkopen. Dan is de situatie niet veel anders als nu.

Zelfs nu zit Tegra grotendeels in een ander segment dan het gros van de SOCs van die bedrijven.
benieuwd hoeveel moeite Intel en AMD gaan doen om dit tegen te houden, laat staan de "kleineren" zoals Samsung, Texas Instruments en Apple
Kleiner bedrijf en je noemt Apple.... Apple is het grootste bedrijf in de wereld, die zouden als ze willen Nvidia, AMD en Intel kunnen overnemen.
Met die logica zijn ze het grootste schoonmaakbedrijf ter wereld: ze zijn het grootste en ze hebben schoonmakers in dienst. Ze zijn een bedrijf wat groot is en chips maakt. Maar die maken ze niet zoveel als Intel en AMD.
In dit geval afzet > omzet.
Mijn vermoeden is dat na deze deal er wat meer ontwikkeling gaat zijn op Risc-V gebied.
Ik denk het niet. RISC-V is leuk voor kleine projectjes, maar loopt decennia achter op ARM.
Daarom, dat was precies wat ik bedoelde.
Maar er valt weinig te ontwikkelen aangezien een hoop zaken gewoon al gepatenteerd zijn en je dus niet kunt gebruiken als je echt opensource wilt houden.
R&D kosten zijn geen kattepis, het is gewoon goedkoper om dan licenties aan te schaffen dan zelf gaan te liggen hannessen en hopen dat je geen bestaande patenten gebruikt.
En zo gaat het door groot, groter en grootst todat een bedrijf te groot is. De bedragen die je leest zijn ook niet meer normaal, 40 miljard...
Zolang de wereldbevolking blijft groeien en steeds meer met elkaar in verbinding staat, zullen ook globaal-opererende bedrijven steeds groter worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee