Nikon Z5-systeemcamera met fullframesensor kost 1599 euro

Nikon presenteert de Z5-systeemcamera, een goedkoper alternatief voor de Z6 en Z7. Het nieuwe model heeft net als de Z6 een 24-megapixelsensor van het fullframeformaat, maar het is een andere sensor en geen bsi-cmos. Nikon komt ook met een compact 24-50mm-objectief.

De Nikon Z5 heeft dezelfde Z-vatting, ingebouwde beeldstabilisatie en autofocus als de duurdere Z6. Ook is de behuizing grotendeels vergelijkbaar. De nieuwe Z5 heeft een chassis dat deels van kunststof is gemaakt en aan de bovenkant zit geen schermpje, maar alleen een draaiwiel. Net als de duurdere modellen is de Z5 wel afgedicht tegen stof en vocht. Nikon geeft de camera een oledzoeker met 3,7 miljoen beeldpunten en een 3,2"-kantelscherm. Er zitten twee sd-kaartsleuven in de camera. De Z6 en Z7 gebruiken xqd-kaarten en hebben maar één kaartslot

In de camera zit een 24,3-megapixelsensor van het fullframeformaat. De Z5 heeft een reguliere cmos-sensor, terwijl de duurdere modellen van een bsi-cmos zijn voorzien. Ook ligt er ligt minder nadruk op de filmfunctie van de Z5. Het toestel kan wel filmen in 4k-resolutie met maximaal 30fps, maar daarbij wordt een 1,7x-crop gebruikt van de sensor. De duurdere modellen kunnen de hele sensor inzetten bij het filmen in 4k.

Samen met de camera presenteert Nikon een compact zoomobjectief; de Nikkor-Z 24-50mm f/4-6.3. Nikon bundelt die in een set met de camera voor een adviesprijs van 1899 euro. Deze kit is vanaf 27 augustus te koop. Het 24-50mm-objectief verschijnt ook los voor 479 euro. Een prijs voor de losse camerabody noemt Nikon niet, maar winkels bieden hem aan voor 1599 euro. De hoger gepositioneerde Nikon Z6 is op het moment van schrijven te koop vanaf 1649 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-07-2020 • 19:10

68 Linkedin

Submitter: 84hannes

Lees meer

Reacties (68)

Wijzig sortering
Geen BSI-sensor, een vrij zwakke lens - wat ben je met een 50mm in lengte op een full-frame sensor? Niet veel. En dan nog 's f6.3 op 50mm! Tegen die kleine meerprijs lijkt de Z6 mij veel aantrekkelijker te zijn. Een gewone sensor tegenover een BSI-sensor dat verschil kan heel groot zijn.
Het is onvoorstelbaar dat Nikon zo slecht zijn huiswerk gemaakt heeft.
Er zit quasi geen verschil op de BSI en non-BSI versie. Misschien een halve stop betere ISO prestaties. Ten tweede, de 24-50mm lens is niet neergezet als lichtsterke superzoom, maar wel als compacte kitlens. Beoordeel het dan ook op het laatste.
50mm is de meest gebruikte lengte op een full frame camera (of equivalent), jarenlang werden spiegelreflexcamera’s uitsluitend met 50mm objectieven verkocht. Maar f/6.3 is Inderdaad beroerd. Zelf mijn oude analoge minolta had al een f/1.4.

Het prijsverschil vertekent natuurlijk wel, de introductieprijs van de Z5 vergelijken met de actuele prijs van de Z6. Je zult zien dat de Z5 heel snel veel goedkoper gaat worden, anders zullen ze er niet veel verkopen vrees ik.

[Reactie gewijzigd door Sietse Vliegen op 22 juli 2020 12:16]

Maar f/6.3 is Inderdaad beroerd. Zelf mijn oude analoge minolta had al een f/1.4.
Was die Minolta lens een breedhoek tot standaard telezoom? Ik dacht het niet.
Opnieuw, waarom vergelijken met een lichtsterke vaste lens? Waarom niet vergelijken met quasi alle kitlenzen van de afgelopen jaren, die consequent een diafragma hebben van F5.6 op het langste eind? Het verschil met F6.3 is een halve stop. En geen 5 stops zoals bij een 50mm F1.4.

Nikon heeft momenteel voor Z mount een 58mm F0.95 en een 50mm F1.8. En een 50mm F1.2 komt er aan dus geen reden tot klagen.
Ik reageerde op mutley69’s opmerking “wat ben je met 50mm op FF”.

Daarnaast vind ik een grootste diafragma van f/6.3 op 50mm onbruikbaar, maar dat is mijn mening. Gelukkig heb ik een prachtige collectie primes van 20 tot 800mm, dus ik zou dit soort objectieven nooit kopen.
Waarom zou je in godesnaam deze kopen ipv de Z6. Welke trouwens in Duitsland nog goedkoper is.

Ik heb trouwens zelf een Z6.

[Reactie gewijzigd door icecreamfarmer op 21 juli 2020 19:25]

Enige voordeel op dit moment zijn - als je het mij vraagt - de dual SD slots. XQD is qua performance fijner, maar ik word niet vrolijk van het bijbehorende prijskaartje.

Het is een beetje een gekke situatie. Nikon wil hun Z50 niet uit de markt prijzen door de Z5 maar iets duurder te maken, maar aan de andere kant zou dit model de instap full frame moeten zijn. Nu hoef je als je vanaf 0 begint geen dure XQD kaart te kopen voor de Z5, wat wel iets in de kosten scheelt. Maar is dat het waard als je voor een fractie meer een Z6 kan kopen? Voor dit prijspunt denk ik niet. Maar de Z5 zal vast nog wel in prijs verlaagd worden het komende jaar.
De Z6 kun je in Duitsland krijgen voor €1464 plus ze hebben vaak deals met een gratis 64 gb xqd kaart.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook schrok van de prijs van de kaart maar ook daar heb je vaak goede aanbiedingen.
Daar komt bij dat XQD nu feitelijk opgevolgd wordt door CFexpress - die zijn momenteel nog niet noemenswaardig voordeliger maar dat is denk ik een kwestie van tijd.

[Reactie gewijzigd door Metten op 23 juli 2020 17:11]

Met de laatste firmware kan de Z6 die ook aan.
je bent nu een adviesprijs aan het vergelijken met een straatprijs van een ander product.

Ik heb laatst een oven gekocht met een adviesprijs van 1799 euro. Ik kocht hem voor 855. Als ze nu een nieuw model uitbrengen met een adviesprijs van 1699 euro, dan ga ik dat niet zomaar vergelijken met die 855. Ik verwacht dan dat hij goedkoper gaat worden dan het model dat ik heb gekocht.
De Z6 is ook niet geïntroduceerd op €1649 (al is hij ook al goedkoper geweest). De Z5 zal waarschijnlijk snel onder de introductieprijs zakken richting €1300-1400, misschien zelfs nog minder. Dat moet ook wel, want vooralsnog lijkt de Z6 een veel betere aanbieding, al biedt het we ruimte voor een vernieuwde Z6 (Mark II?) rond de €2000.
Mark II? Tsss, dat is Canoniaans 😉 - Maar ja goede kans dat er een Z6s aankomt.
Dat is inderdaad de verwachting, maar hoe zou je de Z 6s opvolgen? Z 7 en Z 5 zijn al bezet. Z 6-ii of iets in die trand ligt dan wel voor de hand. Of Z 6, Z 06, Z 006. Niet heel relevant maar je hoopt dat Nikon daar beter over nagedacht heeft dat destijds met de DX0-reeks. Ik weet nog dat de D60 de D40x opvolgde terwijl de D40 bleef bestaan en de D90 een iets hoger segment bediende, maar de D50 en D70 waren volgens mij een heel ander verhaal. Ondertussen waren de D300 én de D3 hogere segmenten. Er viel pas wijs uit te worden toen de hele DX0-lijn hernoemd werd naar DXY00.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2020 10:45]

Tja, ik zou me er niet al te veel zorgen over maken. Er zijn sterke geruchten dat dit najaar een Z8 op de markt komt (oktober/november). Misschien ook een Z9 in 2021. Ik hoop dan vooral op een AF 70-200 F4 Z lens die samen met zo’n nieuwe Z op de markt komt. Want die 70-200 2.8 is een beetje al te gortig voor op mijn Z6
Z10 Z12 Z14, generate daarna Z15 Z18 Z21 :)
Ze brengen een lager model uit om de prijs van de z6 te beschermen, zodat deze niet verder naar beneden zakt. 🙂

Panasonic deed dit ook met de intro van g90. Sinds die introductie blijft de prijs van de G9 stabiel rond 1000+ euro. En de g90 zakte juist in prijs.
En ondertussen biedt Sony full frame camera’s aan voor 700 euro. Mijn a7r2 met 42 MP en BSI sensor vorig jaar aangeschaft met de 28-70mm lens voor 1647 (na cashback).
Zo ga je geen marktaandeel winnen.

Edit: was zelfs inclusief votrox adapter voor mijn Canon lenzen

[Reactie gewijzigd door TPar op 21 juli 2020 22:26]

Inderdaad mijn eerste gedachte, wat proberen ze hiermee te bereiken. Zelfs de lokale ‘dure’ fotoboer kon de z6 voor 1650 leveren, incl F2Z adaptor.

Deze ‘versie’ zou max 1199 moeten zijn en dan is ie eigenlijk nog te duur Voor de doelgroep
Voor die prijs mag je een Z50 kopen.
Dan liever een A6500 met een redelijk lens-aanbod.
Hangt er vanaf. Wanneer je nieuw koopt, heb je zeker een punt. Wanneer je al een verzameling Nikon lenzen hebt, kun je beter de adapter erbij kopen en bij Nikon blijven.
Er zijn volgens mij niet veel APS-c fotografen die én veel lenzen hebben, én van goede kwaliteit én het gedoe met adapters willen. Ik heb destijds toen ik overstapte een familielid blij gemaakt met die oude meuk. Kan ze zelf ervaren waarom je geen DSLR meer wilt in 2020...
Het is niet zo'n gedoe met de Nikon adapter. Je zet hem erop en klaar is Kees. Zowel autofocus, metering als aperture wordt voor bijna alle lenzen ondersteund.
Been there, done that. De nadelen van adapters zijn uitgebreid besproken. Vele daarvan doen de voordelen van mirrorless weer teniet. Een aantal voorbeelden:
- niet alle lenzen werken met adapter
- DSLR-lens + adapter is onnodig groot en zwaar
- IQ van oudere en goedkopere lenzen valt op een nieuwe camera vaak tegen
- DSLR-lenzen hebben andere focusmotoren, soms niet stil en niet geschikt voor video AF
- wisselen van lenzen is voor veel mensen al vervelend, laat staan met een adapter
- principieel wil ik niet betalen voor een adapter om vast te houden aan een achterhaalde lenzenset
- meeste mensen hebben slechts 2-3 lenzen en de kitlens wordt sowieso meegeleverd
Allemaal valide argumenten (we kunnen over technische details gaan debateren, maar dat leidt af en maakt je punt niet minder valide). Maar in een keer al je lenzen vervangen (ik heb er 7, en geen kit lens) is een dure grap. Dus ik zal sowieso iets met een adapter moeten, of ik nu naar Sony ga of bij Nikon blijf. En dan gaat die Nikon adapter gewoon beter werken dan die Sony adapter.

Zoals ik zijn er velen met een D7xxx of D400 of D500. En vaak zijn dat weer fotografen die veel met tele lenzen werken (vogelfotografie) en dan speelt het hele argument van compactheid en gewicht niet. Zo'n telelens blijft enorm groot en zwaar, of je er nou een adapter op zet of niet.
Het zal de bedoeling zijn dat deze (later dan, neem ik aan) significant goedkoper neergezet gaat worden t.o.v. de Z6 (DPreview):
Nikon has announced the Z5, an entry-level full-frame camera that uses the Z-mount. The Z5 has much in common with the Z6 (priced $600 higher), including its in-body image stabilizer, autofocus system, and a lot of design aspects.
De straatprijs zal idd wat moeten zakken om voldoende differentiatie met de Z6 te bieden.
Even geduld aub :)
Dan toch wel behoorlijk.
Want de Z6 kun je in Duitsland krijgen voor €1464 (daar heb ik hem ook vandaan, loont sowieso om altijd in Duitsland te kijken).
https://www.guenstiger.de/Produkt/Nikon/Z6_3.html.
De Z6 is al bijna een jaar oud en die zal ergens in de komende 6 maanden wel een update krijgen. Dus je vergelijkt de prijs bij introductie met een prijs voor een uitloper. Appels en peren dus. Over 3 maanden dan zal er een net gat ontstaan zijn.
Kan maar blijft de betere camera. Sony houdt ook zijn Mark 1 in de verkoop.
waarom zijn er gedicteerde prijzen door Nikon bij dealers ?
met dealers bedoel ik de matige kennis bevattende dozen schuivers. stel een vraag en ze weten het vaak niet. is overigens al ruim 20+ jaar zo.
Generalisatie. De zaken waar ze wel fatsoenlijk adviseren vind je zeker te duur?

[Reactie gewijzigd door Khil op 22 juli 2020 07:16]

je doet aannames en projecteert je eigen mening.
definieer "fatsoenlijke adviseren" ?
definieer "te duur" ?

Gedicteerde prijzen zijn al om bekent en beperken zich niet tot alleen Nikon of de camera markt.
Gedicteerde prijzen zijn er niet (dat is in NL verboden), wel inkoopprijzen en adviesprijzen. Wat verder speelt in NL is dat het aantal specialistische aanbieders zeer beperkt is. Kamera-Express heeft een heel groot marktaandeel t.o.v. de anderen na de overname van Foto Konijnenberg, Foka, Foto Klein, Verschoore, etc. De prijzen op al die websites zijn dus gelijk.

Dozenschuivers als mediamarkt hebben geen enkele kennis van zaken en kunnen hooguit op prijs of gemak (bereikbaarheid, assortiment, etc) concurreren.
als ik jouw redenatie volg. discriminatie is ook bij wet verboden. omdat het verboden is komt het totaal niet voor in Nederland. geen enkel bedrijf discrimineert.

Je hebt nikon erkende dealers en die het niet zijn. die het wel zijn doen mee in onder andere kortingsacties, zie actie voorwaarden. en die houden ook allemaal de zelfde prijs aan. ook bij erkende dealers werken mensen die minder kennis bekwaam zijn en er alleen maar werken voor de centen. ook bij een grote erkende dealer heb ik een niet kloppend advies gekregen in het verleden.

Generalisatie, je scheert alle verkopers van bedrijven zoals mediamarkt over een kam. alle verkopers zijn ondeskundig en geven slechte adviezen en hebben geen enkele kennis.

maar beantwoord mijn vragen eens?
zou je jouw stelling dat alle verkopers van "dozenschuivers" geen enkele kennis van zaken hebben ?
Op 18 miljoen Nederlanders zitten er altijd wel een paar die discrimineren, maar de meesten doen dat niet.
Bij de mediamarkt lopen mensen rond die van goede wil zijn, maar 99% is geen fotospecialist, ook niet als ze op de afdeling fotoapparatuur staan. Hun assortiment is zeer beperkt, en hun kennis is daar ook naar.

Bij fotowinkels is 99% specialist, dat is hun bestaansrecht en daar betaal je voor. En ja, ook daar loopt wel eens een sukkel rond, maar meestal niet erg lang. Een kwestie van verhoudingen dus. Dat mag je rustig generaliseren noemen.

De markt van aanbieders van fotoapparatuur is zeer overzichtelijk. Dat daar prijsafspraken gemaakt worden is *totale* onzin. De ACM houdt daar zeer scherp toezicht op - daar zijn ze voor.

Mocht jij werkelijk denken dat het anders is, dan zou ik dat vooral melden bij de ACM. Maar ik denk dat ze je heel hard uitlachen.
en hij doet een 180 graden draai maar beantwoord geen vragen.
je doet generaliserende uitspraken, onderbouwd werkelijk niets en brengt hersenspinsels als feiten. daarnaast zet je ook nog een enorme hoop mensen weg op een lelijke manier. goed bedoelende hardwerkende verkopers. ook bij cameranu en kameraexpress lopen mensen rond die geen antwoord hebben op elke vraag. overigens heb ik met beide ervaring, ik koop liever bij de laatste. oh maar wacht even, dat is ook maar een electronica dozenschuiver die van camera's tot oordopjes verkoopt.

prijs afspraken zijn er wel degelijk. zijn ook veel voorbeelden van. het buiten de handel houden van webwinkels, stunters etc.

linkje

linkje2


ga je moeilijk doen of trek je je mond open dan heb je op eens geen handel meer. ik hoef jou immers niets te leveren of je als klant aan te nemen. en voor de winkelier is het ook in zijn belang dat hij hoge prijzen krijgt. dus waarom zou een winkelier zijn leverancier verraden? hoe ga je dit bewijzen? ik heb 25 jaar retail alsook groothandel/distributeur ervaring achter mij. ik heb de tent in 2015 verkocht, ik ken de spelletjes. je wil als distributeur dat je netwerk goeie marges maakt en onruststokers hou je buiten de deur en daarmee ook concurrentie.

op basis van je posts heb ik het vermoeden dat je nog erg jong en weinig ervaren bent.

even kijken welke draai je nu gaat maken,.
Ben erg benieuw hoeveel verschil er gaat zitten tussen de BSI sensor en deze. Verder een prima camera om voor weinig de FF markt in te stappen. Die kitlens is niet echt de snelste en zal ook niet rete-scherp zijn (gok ik) maar een mooi begin met prima upgrade mogelijkheden.

En ook de gebrekkige video-features vind ik een plus. Ik baal er van dat elk merk denkt dat 4K60 een verplicht nummer is. Ik geef geen moer om filmen en zou graag een camera hebben die gewoon hele goeie foto' schiet zonder als die dure (en voor mij overbodige) film features.
Worst case scenario, is de non-BSI waarschijnlijk dezelfde als uit de D750 - die is ook 24.3MP. De BSI versie in de Z6 (en D780 dacht ik) is een 24,5MP exemplaar.

Ik werk als sinds de Z6 launch met een Z6 en twee D750's. Ik kan echt wel zeggen dat er quasi geen verschil in zit tussen beide sensor (qua DR & hoge ISO). Wat alleen maar positief is. De D750 24MP is (nog steeds) een pareltje. Als ik er een cijfer moet opkleven, is de Z6 sensor een halve ISO stop beter. Dus ISO 6400 op een Z6 heeft quasi evenveel ruis als ISO 4000 à 5000 op een D750 (en Z5?)

Als het een getweakte D750-sensor is of toch de Z6 sensor is in een "kale" versie: nog beter nieuws. Maar er is weinig echt waarneembaar verschil.

Ivm de video. Dat begrijp ik, ik doe ook weinig video. Maar vergeet niet dat de innovaties in video (AF tracking, eye-tracking, snelle FPS, snelle CPU....) ook altijd doorsijpelen naar verbeteringen voor het foto-gedeelte.
Voor instappen heb je er van Sony voor 700 euro...
De A7 was toen hij uit kwam echt geweldig maar inmiddels voorbij geschoten door alles en iedereen.

AF van dat ding is niet bepaald denderend en ook de ergonomie laat best te wensen over (shutter knop boven op body bv). En ook de sensor is niet meer van deze tijd. Dan kun je toch beter even wachten tot deze Nikon naar 1200 gezakt is.
Vorig jaar een a7r2 gekocht voor 1299. 42MP en BSI. Dus zelfs dat vind ik weinig concurrentieel. Tenzij je al mooie collectie lenzen hebt natuurlijk die er op past.

Edit: toch even voor de volledigheid, die is zeker niet perfect. Traag naar kaart schrijven, geen tweede kaartslot

[Reactie gewijzigd door TPar op 21 juli 2020 22:45]

Dan neem je de Sony A7II van 1050 euro. Nog steeds goedkoper en betere AF dan de Nikon.
(dus je moet het niet letterlijk nemen, zijn punt is dat er goedkopere alternatieven zijn)
Deze prijs is echt belachelijk. Voor enkele tientjes meer heb je de veel snellere en betere z6 (1649) Dat ene voordeel van 2 USB kaartjes kan niet op tegen zo een klein prijsverschil. Met de specs zou de camera z5 op circa 1100 € moeten zitten. Een gemiste kans om een echte instap full frame mogelijk te maken voor vele DSLR fans.
Matt
+1Anoniem: 1350842
21 juli 2020 20:19
Ik vind die laatste zin alleen wel een beetje missen aan enig inzicht vanuit Tweakers, het vergelijken van een huidige verkoopprijs met een adviesprijs zonder enige nuance is iets wat je verwacht van NU.nl Tech, niet van Tweakers.

Dat gezegd, ik ben wel benieuwd wat de verkoopprijs van de Z5 doet. Het is duidelijk dat het niet zo hoog blijft (zoals bij de Z6, die ook hoger geprijsd was dan 1650 en als adviesprijs nog steeds geen 1650 is, hint redactie). Maar hij zal wel redelijk wat zakken, en dan wordt het natuurlijk wel aantrekkelijker. Stel dat deze op 1350 oid komt, 300 euro is best een bak met geld waar je wat voor kunt doen.
De Z6 kostte bij introductie 2299 euro. Dit najaar komt de Z6s uit en die zal minstens net zoveel kosten. Dan wordt de Z6 vermoedelijk uit de handel genomen en daalt de Z5 naar 1200/1300 euro. Ik vind het allemaal niet zo gek, maar als je nu een camera wilt kopen is de Z6 natuurlijk wel een betere keuze.
Gezien de reacties van velen. Deze camera is vooral gericht op fotografie, minder op video. De Z6 is vooral ook gericht op video. Prijs van de Z5 hier in Azie zal vrij snel zakken (geen idee in de EU)

De Z6/Z7 zullen (medio september) een update krijgen. Ga er vanuit dat het in ieder geval een dubbel kaartslot zal krijgen en een ander type batterijhouder (met functieknoppen.)
Mooie tijden voor de liefhebber dat graag wil instappen op de fullframe markt. Een maand geleden nog diverse aanbiedingen gezien van een Z6 + 24-70 f4 + Gratis xqd kaart voor 1999. Verder is een Canon EOS RP ook voor erg leuke bedragen te vinden.
ik hoef de z5 niet want hij is te duur tozv de z6. ik had de z6 en heb die terug gestuurd. ik schiet nog met een D750 en D850. ik stap wel over op de Sony mirrorless systemen. de nikons lopen in mijn optiek achter. ik schiet overigens al heel veel jaar met Nikon en baal. maar sony loopt nu eenmaal voor op de rest. overigens wel goed dat ze nu 2x Snelle SD kaarten hebben inplaats van 1 xqd.
Gek eigenlijk, ik krijg nooit te horen op m'n werk dat Nikon achter loopt, zelfs niet als ik afbeeldingen uit de 'oude' D3S aanlever.
op mirrorless vlak, lopen ze achter op sony. op stills kies ik nikon boven sony. reden daarvan is dat ik al heel lang met nikon voor stills schiet en het systeem dus beter ken dan sony. maar de sony sensor is ook enorm goed. zit niet voor niets in nikon, sony en ik dacht phase one.
Het is een hardnekkig fabeltje dat er een Sony sensor gebruikt wordt door Nikon. De sensor is volledig ontwikkeld door Nikon zelf en wordt door Sony geproduceerd. De sensor in Sony camera's is dus niet hetzelfde als de sensor in Nikon camera's.

Daarmee zeg ik niets over eventuele kwaliteit(sverschillen). Ik geloof meteen dat het beide goede sensoren zijn.
ik sta gecorrigeerd maar dit is wel wat ik bedoel, ik had het anders moeten verwoorden.
ik denk dat het fout gaat bij " produce" produceren komt in wolkje van manufactur/design wat op zich twee verschillende dingen zijn. maar het valt wel op dat de sensoren vaak vergelijkbaar zijn in prestatie. ik ben dol op mijn Nikon's en ze voelen als echte camera's. voor video werk kan ik vooralsnog niet om sony heen.
Maar wat mis je echt op D850? Dat is eigenlijk gewoon de beste DSLR ooit gemaakt..

En zeker met foto’s... en zijn zoveel meer factoren die de kwaliteit van de foto bepalen dan de sensor...
de D850 is enorm goed, bizar goed zelfs met prime's. als ik zie wat er uit komt met mijn Sigma Art lenzen dan wordt je gewoon heel erg blij. wat ik mis is het video deel en eye AF, daar ligt sony dus voor op nikon. ik vond de Z serie tegenvallen.
Even geduld hebben. De tweede generatie Z komt eraan. En eye AF is natuurlijk leuk, maar voordat dat werd uitgevonden lukte het velen toch om de focus op de ogen te leggen. Dus het is natuurlijk wel een beetje marginaal, al dit soort technieken.

Wanneer heb je de Z6 trouwens gebruikt? Want vrij recentelijk is met een firmware update Eye AF geintroduceerd op de Z6 en Z7.

https://camerajabber.com/...on-af-on-the-nikon-z7-z6/
ik wacht ook op de tweede generatie.
ik heb er een getest begin dit jaar met firmware update 2.0 dacht ik zo uit mijn hoofd. ik had er een met FTZ adapter en mijn primes. met mijn 200-500mm vond ik de z6 tergend langzaam en kon gewoon de shots niet krijgen. met primes was het ook merkbaar veel langzamer. met de Z lenzen hoor ik dat dat veel beter gaat.

ik wil naar een opstelling toe met 1-2 lampen in portret opstelling, met eye af kom je sneller tot resultaat. de keepers liggen hoger. het doel is rap portretten te schieten waar tijd een ding is. 20 man in een uur. ik hoor dat dit bij sony hoger ligt. maar omdat ik overweeg de stap naar mirrorless te maken ligt er dus ook een heroverweging voor platform.
Ik ben zo blij dat ik mijn spullen vorig jaar verkocht heb en ben overgestapt. Nikon is helemaal de weg kwijt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee