Psyonix en Epic maken Rocket League free-to-play

Ontwikkelaar Psyonix maakt bekend dat zijn game Rocket League vanaf later deze zomer gratis is te downloaden. Nu kost het spel nog 20 euro. De gratis versie komt ook naar de Epic Games Store, maar verschijnt niet op Steam. Epic Games nam Psyonix vorig jaar over.

Rocket League is vijf jaar oud en de makers zeggen in een aankondiging dat ze het spel nog groter willen maken door het gratis beschikbaar te stellen. Volgens Psyonix blijft de game hetzelfde als nu, maar worden menu's aangepast zodat het spel gemakkelijker is te ontdekken. Ook gaat Psyonix belangrijke features als Tournaments en Challenges verbeteren. Daarnaast krijgt het spel crossplatformprogressie. Spelers kunnen zo de game op diverse platforms spelen en hun progressie meenemen.

Vanaf wanneer het spel gratis is te downloaden en wanneer de andere vernieuwingen doorgevoerd worden, is nog niet bekendgemaakt. Psyonix zegt dat het ergens deze zomer zal gebeuren en gaat daar later meer over bekendmaken. Zodra het spel free-to-play is, verschijnt het ook in de Epic Games Store. Rocket League zal vanaf dan voor nieuwe spelers niet meer te vinden zijn op Steam. Bestaande spelers kunnen wel de Steam-versie blijven gebruiken en ook nog updates ontvangen.

Spelers die Rocket League online gespeeld hebben voor de introductie van de gratis versie krijgen een aantal beloningen met Legacy-status. Spelers krijgen zo alle eerder uitgebrachte dlc en een Est. 20XX-titel, die aangeeft in welk jaar de speler is begonnen met het spel.

Psyonix werd vorig jaar overgenomen door Epic Games. De 130 medewerkers van de studio gingen daarbij allemaal over naar Epic. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-07-2020 • 20:17

99 Linkedin

Submitter: TweetCu

Reacties (99)

99
95
37
4
1
41
Wijzig sortering
Daar gaat de support voor de steam workshop :(
Is dat bevestigd? Voor zover ik weet blijft de Steam-versie gewoon supported, je kunt het spel straks alleen niet meer via Steam kopen. Overigens geloof ik dat Epic ook werkt aan mod-support voor de Epic Games Launcher, dus hopelijk blijven custom maps en dergelijke gewoon bestaan.
Is dat bevestigd? Voor zover ik weet blijft de Steam-versie gewoon supported, je kunt het spel straks alleen niet meer via Steam kopen. Overigens geloof ik dat Epic ook werkt aan mod-support voor de Epic Games Launcher, dus hopelijk blijven custom maps en dergelijke gewoon bestaan.
Je kunt in het artikel al lezen dat de gratis versie wel op Epic maar niet op Steam te krijgen zal zijn en dat de huidige betaalde versie van Steam gaat verdwijnen voor nieuwe spelers.

Het nieuwe verdienmodel gaat free to play worden. Ofwel, ze gaan je in-game meuk verkopen. Dat is niet echt compatible met gratis content die je in een workshop kan downloaden. Nieuwe spelers krijgen dan ook geen toegang tot de workshop. Dit betekend dat Epic de spelers gaat splitsen tussen Steam en non-Steam. En ik geef je alvast op een briefje dat ze op termijn de Steam spelers als tweederangs burgers gaan behandelen omdat ze spullen via hun "free" to play versie willen verkopen.

Probeer ondertussen maar eens voorbeelden te zoeken van populaire games die free to play zijn geworden en die er op vooruit zijn gegaan. Dat zijn er niet veel, als ze er al zijn. Dit is puur een manier voor Epic om meer mensen naar hun winkel te lokken en het succes van Rocket League te cashen. Maar dat gaat wel ten koste van de community die Rocket League groot heeft gemaakt.
Wat te denken van het origineel? Valve is met Team Fortress 2 is zo'n beetje de uitvinder van loot-boxes en het verkopen van cosmetics, nadat ze het spel Free-to-Play hebben gemaakt. Het is een van de spellen waar de steam workshop voor uitgevonden is. En daar komen nog steeds regelmatig nieuwe wapens, cosmetics en maps naartoe die gemaakt zijn door de community (en waar de makers een deel van de opbrengts van krijgen).

Gratis mods zijn leuk, mods waar de maker nog iets aan verdient zijn in mijn opinie niet direct verkeerd. Wellicht dat Epic diezelfde kant op gaat; ik betwijfel het, maar het is in principe mogelijk :+
Fout, fifa was eerder met lootbox systeem. De wilson lootbox.
En daarom schreef ik ook "zo'n beetje". De Wilson lootbox was ook niet de eerste; die dubieuze eer gaat naar de Gachapon tickets in MapleStory in 2004, en daarna werd het ookal veel gebruikt in mobile games en Facebook spelletjes.

TF2 was het eerste online spel waarbij je items uit lootboxes voor veel geld kon verkopen (een beetje unusual brengt zo vijftig euro op), en dat werd met CS:GO nog veel extremer. TF2 was ook het eerste populaire spel hier wat free-to-play was en middels lootboxes gefinancierd werd (er zijn eerdere spellen in vooral de Aziatische markt die een soortgelijk systeem hadden, maar het concept F2P + Loot boxes werd hier pas populair met TF2).
Dan kun je nog verder terug naar pokemon en magic kaarten.
Fout, fifa was eerder met lootbox systeem. De wilson lootbox.
Found Dwight Schrute ^
TF2 is waarschijnlijk wel de uitzondering op de regel.
Eens, dat is precies waar ik het over had.
Jammer, dit betekent slecht nieuws want nu moeten ze geld gaan verdienen via andere manieren om de game te supporten. Dit betekent vast hogere microtransacties.
Daar waren ze helaas al mee bezig. Daar waar we vroeger de crates hadden die je kon openen met een key van +- 1 euro, hebben ze dat kort nadat epic rocket league heeft overgenomen veranderd. Nu betaal je voor sommige single items toch al gauw rond de 20 euro.
Tja, alleen wat dingen voor de mooiigheid.. Uiteindelijk draait het toch om je skills, en hoe hoger je komt, hoe meer mensen in een standaard wagentje (octane) rijden.
Klopt, maar wat blijft er dan (naast progressie in rank) over om te behalen in de game? :)

Vrij jammer voor de mensen die het spel ooit gekocht hebben, de manier om gratis gave items vrij te spelen wordt ontnomen en in principe eigenlijk daarvoor in de plaats regelmatig 'advertenties' ontvangen zodat er meer verdient kan worden? Eigenlijk hetzelfde met het battle-pass idee wat plotseling in elke game wordt toegepast.
Klopt, maar wat blijft er dan (naast progressie in rank) over om te behalen in de game? :)
De gameplay?
Klopt, maar dat neemt niet weg dat beloningen kunnen motiveren om door te spelen en in dit geval de eentonigheid verminderen; denk je niet? O-)
Ik ben van mening dat dit soort beloningen, of het soort progressiesystemen zoals in vele singleplayer games niet nodig zijn als de gameplay in orde is.

Een voorbeeld is Shadow Warrior 1 (de moderne versie) vs 2. De eerste was een ouderwetse lineaire game zonder echt progressie mechanics en dit is echt 1 van mijn favoriete singleplayer games van de laatste jaren omdat de gameplay gewoon top is. In de 2e hebben ze wat RPG elementen toegevoegd waardoor je allerlei items en skills moet "managen". Voor mij voegde het niks toe en het feit dat je wel hiermee bezig moet zijn zorgt ervoor dat ik de 2e helemaal niet zo leuk vind.

Misschien niet echt een goed voorbeeld voor Rocket League, ik snap wel dat je het leuk vind als je cosmetics kan unlocken, maar het is voor mij geen reden om een spel wel of niet te spelen.
Niet meer sinds de Fennec :) Maar buiten dat wordt er in de horere ranken nog weinig gepimpt.
hebben ze dat kort nadat epic rocket league heeft overgenomen veranderd. Nu betaal je voor sommige single items toch al gauw rond de 20 euro.
Komt dat door Epic of eerder of omdat eu regels lootboxen verbieden?
Er is geen EU regel dat zegt dat 1 item 20 euro moet kosten.
Er zijn wel regels (in o.a. Belgie en Nederland) voor kansspelen waar lootboxes onder vallen.
Ik zie Epic er nog wel voor aan om de hele game dan gewoon onbeschikbaar te maken in België en Nederland. Laten we eerlijk zijn, we zijn een niche markt. Als we wegvallen merken ze dat amper. En Epic is nu echt geen bedrijf die bekend staat om hun voorliefde voor niches. Van een kleine doelgroep meer of minder liggen ze niet wakker.

Gelukkig is er vanuit veel andere landen ook wel ophef om lootboxes, dus het kan wel eens gebeuren dat het uiteindelijk onmogelijk wordt om wetten zoals de onze te negeren.
Naja gelukkig zijn die items alleen cosmetisch.

Maar idd de blueprints zijn een stuk slechter dan crates en heb er ook nog nooit 1 geopent maaar mis er ook niks aan.
Dankzij die verandering ben ik nu juist minder geld kwijt voor de leuke items die ik wil. Ik ben nooit met traden bezig geweest omdat dat me te lang duurt, uiteindelijk koop ik toch het spel voor de gameplay, dus was ik met maandelijks een set Keys kopen op termijn meer kwijt dan nu, want nu kan ik gewoon spelen tot ik de juiste BP krijg of het item in de store is.

Maar had leuker geweest als ze het systeem met crates hadden gehouden en dat je gewoon het item kan zien na openen en daarna kan kopen.
Dat is niet door de overname, maar doordat de EU graag wil dat geen enkele game meer lootcrates bevat. Nu weet je wat je koopt ipv dat het een lotterij is.
Of dit betekent dat de microtransacties voor zorgen dat de game langer wordt ondersteund. Uiteindelijk ben je (hoop ik) niet verplicht om extra te betalen om een game te kunnen winnen en is het een vrije keuze om iets te kopen.
Dit geldt ook voor de consoles hoop ik? :-D
Ik kreeg net de melding op mijn PS4, dus ik ga ervan uit dat dat ook naar de consoles komt.
Zo dat is snel in elkaar gezet, ik had die artikel ongeveer 10 minuten voor jou artikel ingestuurd ;).

Oh, en inderdaad jammer wat er met deze spel gebeurd, Linux en Mac ondersteuning zijn ook beëindigd, omdat ze zeggen alleen wilde focussen op DirectX11 in plaats van Vulkan erbij.

Zoveel features en ondersteuning wordt weggesneden en binnenkort is de game gratis, volgens mij zou het niet eens iets kosten om de game op Steam te houden, something smells Epically fishy...

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 21 juli 2020 20:38]

Alsof team fortress 2, CS:GO ook ergens anders te spelen is dan via steam.
Nouja, dat komt allemaal uit de keuken van Valve en was altijd al alleen daar te spelen.
Epic koopt een uitgever over en joinkt het uit alle andere winkels om zo alle nieuwe spelers naar de eigen digitale winkel te lokken.

Dat mag en is zeer logisch vanuit standpunt van Epic, maar toch voelt het niet erg netjes.
Maarja, daar heeft Epic games natuurlijk maling aan want die gaan voor eigen winst.
Epic is de uitgever dat een ontwikkelaar van indiegames overnam. ;)
tja, valve gaat ook voor eigen winst, het zijn beiden geen liefdadigheidsinstellingen.
Het spel schijnt erg goed te werken via Proton. Maar de Epic Games Store ondersteunt natuurlijk geen Proton, dus dat is ook weer ruk.

Maar ja, uiteindelijk is het gewoon een verschuiving naar microtransacties en een volgende poging om hun eigen game store populairder te maken door er steeds meer exclusives op te forceren.
als het gratis wordt, betekend dat je geen psn+ meer nodig hebt toch?
nee, want dat is een sony service voor online matchmaking (waar ps3/ps4 gebruik van maken voor alle games), heeft epic niets mee te maken.
Maar F2P games hebben geen PS+ nodig voor online gaming. Dus ja je zou het dan zonder PS+ kan spelen.
"Certain free-to-play games do not require a PS Plus subscription. Contact the publisher to confirm if PS Plus is required for the online play."

https://support.playstati...PS%20Plus%20subscription.

Niet altijd, informatie direct vanaf de sony website.
https://support.playstati...quirements?language=en_US

En hier geven ze weer wat anders aan.

Exceptions for Online Multiplayer
Free-to-play games are exempt from this requirement and can be played online with no PS Plus subscription.

Please contact the publishers for specific games to see if PS Plus is required for online multiplayer.

En tot nu toe ben ik er geen tegen gekomen die dat niet had.
"Please contact the publishers for specific games to see if PS Plus is required for online multiplayer."

Heb je tot nu toe geluk gehad :)
Ja dat gaat dus over de betaalde games.
Die microtransacties waren er toch al?

Heb er zelf eigenlijk ook al een paar op m’n naam staan, maar dat ik het veel speel rechtvaardigt het ook voor me.
klopt, daarom zei ik ook: hogere microtransacties.
Point taken! *hier heb je een ‘gratis blueprint’ :+ :+

[Reactie gewijzigd door HyperTrophy op 21 juli 2020 23:21]

Ik denk dat ik inmiddels 1500 uur erin heb zitten en totaal met aankoop van het spel misschien hooguit 50 euro erin heb zitten met wat crates. Heb met 6 rocket pass (5 gratis), season rewards en drops ruim voldoende items om mijn auto's wat op te fleuren

Ik hoop dat free to play niet veel extra trollen met zich mee brengt, verder is een grotere serieuze spelersbase wel goed natuurlijk.
Tgoh. Als je 1500 uur hebt zal je wel ergens in de hogere rangen circuleren. Die nieuwelingen ga je dan niet snel tegenkomen.

En idd. Je kiest zelf hoeveel geld je erin steekt. Maar het werkt wel blijkbaar als je ziet hoe populair dit verdienmodel is tegenwoordig.
Zou het wel tof vinden als de inventories ook op alle platformen hetzelfde worden. Vind het toch altijd een beetje jammer dat ik mijn gold beta nugget niet kan showen op de PC.

Prima dat ze het spel free to play maken. Echter jammer dat ze dit doen net nadat ze de MacOSX ondersteuning weg hebben gehaald.
Op zich toch nog wel netjes dat ze mensen die het spel gekocht hebben freebies geven. Hadden ze natuurlijk ook niet kunnen doen.
"Daarnaast krijgt het spel crossplatformprogressie. Spelers kunnen zo de game op diverse platforms spelen en hun progressie meenemen."

Dit is fcking nice, ik zit namelijk op de PS en heb heel veel uren ingestoken en ik ben er ook bij met mijn dilemma en dat is "koop ik een PS5 of ga ik weer terug naar PC", dit is voor mij de beslissing dat ik weer naar PC ga :D

En ik hoop dat dit ook om de items gaat en niet alleen om je ingame rank en stats etc.

Dit is ook heel nice moet ik zeggen :D Je krijgt er tenminste wat voor!

Spelers die Rocket League online gespeeld hebben voor de introductie van de gratis versie krijgen een aantal beloningen met Legacy-status. Spelers krijgen zo alle eerder uitgebrachte dlc en een Est. 20XX-titel, die aangeeft in welk jaar de speler is begonnen met het spel.

Nice.

[Reactie gewijzigd door WildemanM op 22 juli 2020 09:43]

Ik zit hier ook naar te kijken. Crossplatform progressie.
Heb het spel al langere tijd op de pc en daar wat dingen vrij gespeeld.
Voor de Switch toen ook gekocht en hoop eigenlijk dat ik die twee kan gaan linken. Op de Switch heb ik uiteraard de Nintendo items. Zou wel leuk zijn om in ieder geval te koppelen met elkaar. Maar ben bang dat dat hem niet gaat worden, maar wie weet.
Maybe toch items, maar dan wel general items en geen console bound items. Daar zou ik ook heel erg tevreden mee zijn!
Is ook wel weer zo. Zolang je bij het koppelen aan elkaar maar behoud. Daar zou ik ook inderdaad content mee zijn.
Ben benieuwd wat voor invloed het gaat hebben op de in-game economie wanneer er items meegenomen kunnen worden van console naar PC, aangezien de waarde voor dezelfde items nogal kan verschillen tussen verschillende platforms (dat is bijvoorbeeld ook de reden dat cross platform trading nooit is geïntroduceerd). Het zou me eerlijk gezegd weinig verbazen als hier een addertje onder het gras zit, dat ze de items untradable maken op het moment dat je ze naar een ander platform meeneemt of iets dergelijks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee