Rocket League vergt geen PS Plus- of Nintendo Switch Online-abonnement meer

Rocket League wordt op relatief korte termijn gratis om te spelen en in aanloop naar die situatie heeft ontwikkelaar Psyonix bekendgemaakt dat er geen PlayStation Plus- of Nintendo Switch Online-abonnement meer nodig is. Voor Xbox Live Gold lijkt dit niet op te gaan.

Deze stap betekent dat spelers op de Nintendo Switch en PlayStation 4 niet langer een van de bijbehorende abonnementen nodig hebben om Rocket League online te kunnen spelen. Deze abonnementen zijn doorgaans nodig om games online te kunnen spelen op deze platforms.

Psyonix geeft verder geen toelichting op deze stap en geeft ook geen nieuwe informatie over wanneer Rocket League precies gratis wordt om te spelen. Dat moet deze zomer gebeuren. Het spel verdwijnt op dat moment uit Steam om te verschijnen in de Epic Games Store. Epic Games nam Psyonix vorig jaar over.

Deze verandering, het schrappen van een verplicht abonnement om online te kunnen spelen, lijkt niet te gaan gelden voor Xbox One-gebruikers. Voor deze console bestaat een soortgelijk abonnement: Xbox Live Gold. Psyonix zegt daar verder niets over. Het lijkt er dan ook op dat Xbox One-spelers nog altijd een Xbox Live Gold-abonnement nodig zullen hebben om het voetbalracespel online te kunnen spelen.

Wellicht hangt dat samen met het feit dat Rocket League nu al ruim twee jaar deel uitmaakt van de Xbox Game Pass. Bij de reguliere versie van de Game Pass is het abonnement voor onlinespelen niet inbegrepen, maar dat is wel het geval bij het duurdere Xbox Game Pass Ultimate-abonnement.

Het kan er ook mee te maken hebben dat Microsoft is gestopt met de verkoop van Xbox Live Gold- jaarabonnementen. De abonnementen voor een maand of kwartaal zijn nog wel beschikbaar, maar deze stap lijkt de voorbode voor een aanpassing in de Live Gold-abonnementen. Er zijn geruchten dat Microsoft met de komst van de nieuwe generatie consoles zijn strategie wijzigt en zich meer op het Game Pass-abonnement gaat richten. Wellicht komt Live Gold in zijn geheel te vervallen of wordt het een standaardonderdeel van het Game Pass-abonnement.

Door Joris Jansen

Redacteur

03-09-2020 • 10:14

57 Linkedin

Reacties (57)

Wijzig sortering
Rocket league wordt dus gratis. De mensen die in het verleden de game gekocht hebben krijgen daarom allemaal een cadeautje.
Anyone who has played Rocket League online before the launch of free to play will be rewarded with Legacy status, which includes:
 • All Rocket League-branded DLC released before free to play
 • "Est. 20XX" title that displays the first year you played Rocket League
 • 200+ Common items upgraded to "Legacy" quality
 • Golden Cosmos Boost
 • Dieci-Oro Wheels
 • Huntress Player Banner
In addition, if you've played online before this announcement, you will also receive the Faded Cosmos Boost. Legacy rewards will be granted once the free to play version launches later this summer.
bron: https://www.rocketleague....free-to-play-this-summer/
Twee varianten. Mensen die het vóór dit bericht hebben gekocht krijgen nog iets extra, maar mensen die het kopen voor het gratis wordt, krijgen ook wat in-game spul.

Als je dan toch de game gratis maakt, best slimme zet, zo pak je toch nog wat last-minute game verkopen voor het gratis wordt. Mensen die het lezen en denken: "hé die dingen wil ik ook!" en nu nog even snel de game kopen, want dan krijg je dat gratis.
De game zelf wordt gratis in 'aanschaf'. Dus ja, wel gratis. Maar mensen die 'm gekocht hebben krijgen exclusieve gear.
Ik heb ongeveer een maand geleden gekocht en nog nooit gespeeld....?
Dan krijg ik niks?
Als je nooit online gespeeld hebt dan krijg je inderdaad niks. Als je binnen nu en het moment dat het free to play gaat nog gaat spelen dan krijg je wat avec_style opnoemde, behalve de Faded Cosmos boost, want dan had je een keer online moeten spelen vóór de free to play announcement.
Mooi gebaar! Als PC speler van Rocket League (toevallig weer actiever gaan spelen twee maanden terug) maar bezitter van een Switch lijkt het me mooi ook daarop gewoon te kunnen spelen.

Ben benieuwd of alle DLC en bonussen die ik nu op Steam heb & ga krijgen ook gesynchroniseerd worden naar de Switch versie. Ik vermoed van wel, maar bevestiging heb ik nog niet gelezen.

Edit: het wordt zo goed als bevestigd in hetzelfde artikel als in de reactie hierboven aangehaald: :)
You may be wondering what will happen to the hard-earned inventory that you've unlocked over the years. Don’t worry, it will still be available to you when free to play goes live! Plus we’re introducing cross-platform progression with free to play, and you'll be able to bring items, Rocket Pass progress, and your Competitive Rank to every platform where you play Rocket League, thanks to an Epic Games Account. There's a lot more to share about that, so stay tuned in the coming months.

[Reactie gewijzigd door Evest op 3 september 2020 11:28]

Ik ben benieuwd of dat zo is. De game wordt namelijk exclusief gratis gereleased in de Epic game store..
Klopt, maar als je het spel op Steam hebt gekocht kun je het op Steam blijven spelen, inclusief alle nieuwe content. Dat was al aangekondigd toen ze zeiden F2P te gaan.

Er lijkt overigens wél sprake van het door mij genoemde, in het stuk dat @avec_style aanhaalt staat dat er cross-platform progression komt. :)
Voor mij nog een goede reden het wel eerst op steam te kopen. Vind epic store niet vervelend ofzo, maar heb het liever in 1 lib.
Houd er wel rekening mee dat het goed mogelijk is dat op termijn workshop support verdwijnt, dat is naar mijn idee momenteel het grote voordeel om hem op steam te hebben. Als mod support in de toekomst alleen via epic wordt kan je wel altijd nog overstappen.
True. Maar is dan hoe dan ook f2p. Dus dat kan altijd nog ;)
De mensen die in het verleden de game gekocht hebben krijgen daarom allemaal een cadeautje.
Neen, nog beter: mensen die in het verleden de game gespeeld hebben (staat er letterlijk). Want er zijn ook miljoenen spelers die de game gratis hebben van PlayStation Plus en het dus ook niet gekocht hebben.
Je betaalt voor psplus, dus ook voor de maandelijkse games. Die zitten in hetzelfde pakket als toegang tot online multiplayer. De marketing term is “gratis”, maar voor niks gaat de zon op.
Tuurlijk, maar het is in elk geval niet zo dat ik Rocket League gekocht heb, en daar ging het over.
Meestal komt dit door de overstap van PlayStation Servers naar AWS (of een andere clouddienst). Bijvoorbeeld Fortnite en Apex Legends maken ook gebruik van AWS, daarom zijn ze gratis te spelen online.

[Reactie gewijzigd door tweegroenethee op 3 september 2020 10:22]

Sony gaat alle cloud diensten overzetten naar Azure, niet AWS.

https://www.engadget.com/...zure-cloud-streaming.html
Rocket League gebruikt helemaal geen servers van Sony, hebben ze nooit gedaan.
Free-to-play online games vereisen nooit een PS Plus abonnement. Daar zijn Fortnite en Apex ook voorbeelden van. Dat is de reden waarom je geen abonnement nodig hebt, niet welke servers je gebruikt.
De game maakt nog altijd gebruik van PlayStation Servers (Game downloaden, update, enz..). Voor Free-to-Play Games maakt Sony een uitzondering en kunnen buiten PS Plus multiplayer aanbeiden. Het maakt niet uit welke achterliggende technieken ze gebruiken, dat is ook niet de rede waarom ze gratis speelbaar zijn.
Naar Free2Play met loot-boxes met veel content (cosmetics en nieuwe maps)?
Het kostte ook al maar een tientje in veel gevallen en voor het aantal uren dat veel mensen erin steken is dat geen geld. Ze verdienden ook al veel aan DLC, dus als je het gratis maakt zullen nog meer mensen het gaan spelen en zullen de inkomsten uit DLC wel omhoog gaan. Hoeft dus niet te betekenen dat dit agressiever wordt gepusht.
Loot boxes zitten er nu ook al in, dus dat zou niet direct een verschil maken.
Lootboxes zijn al een tijdje uit de game.
Ah, ik heb al een tijd niet meer gespeeld, toen zat het er nog wel in.
Nu zijn het blueprints, oftewel loot boxes waarvan je de inhoud kan zien, maar waarbij de prijs om het te openen wel afhangt van de inhoud. Loot boxes kostte 1 key (~€1) maar je kon in principe alles krijgen. Als je nu een blueprint met een black market decal hebt dan mag je minimaal 2000 credits (~€20) betalen om het te openen.

En we hebben een item shop met dezelfde (belachelijke) prijzen, maar dan met elke dag andere items.
Epic heeft er wel zin in om bij iedereen de fees te omzeilen. :9
Er zijn al meerdere spellen die op eigen servers draaien en F2P zijn. Zodoende kun je die spellen zonder PS Plus abonnement spelen.

Ik hoop dat dit er in de toekomst voor zorgt dat Sony online spelen helemaal gratis maakt en dat je alleen nog voor Plus betaald als je de gratis games wilt + online opslag.

Die geruchten voor de Xbox zijn er al, nu Sony nog. :P
Dat zou mooi zijn, dat weerhoud mij nu namelijk van om multiplayer op de PS4 te spelen, ik weiger daarvoor te betalen. Multiplayer en 3 "gratis" games
De weinige games die ik multiplayer speel zoals rocket leauge speel ik dan ook op de PC.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 3 september 2020 11:02]

Dat is inderdaad een keuze. Ik speel heel veel games online, en koop PS Plus altijd tijdens Black Friday voor €40. Met de gratis games vind ik het het meer dan waard, zoals bijvoorbeeld vorige maand nog Fall Guys. Die is de €20 die het spel normaal kost al meer dan waard en die had ik nu voor niks. :)
Er komen af en toe echt wel goede AAA games voorbij als je PsPlus hebt. Als je het niet speelt is het het niet waard, maar als je toch al veel speelt is het het zeker waard. Ik heb in al die jaren al een redelijke 'gratis' collectie opgebouwd.
Er komen af en toe echt wel goede AAA games voorbij als je PsPlus hebt. Als je het niet speelt is het het niet waard, maar als je toch al veel speelt is het het zeker waard. Ik heb in al die jaren al een redelijke 'gratis' collectie opgebouwd.
Helemaal mee eens, vooral het opbouwen van een gratis game collectie is erg prettig.... ik heb het geld er al dik uitgehaald door de paar spellen die ik hierdoor gratis hebt gespeeld.

Ik heb er absoluut geen problemen mee, zeker niet met de soms scherpe aanbiedingen die ze hebben.
Daarvoor heb ik Xbox gamepass (PC) ultimate. Direct toegang tot een hele bibliotheek games inc de MS first party releases op dag 1. Niks zelf toevoegen dus. Kostte me 121 Euro voor 3 jaar. Mijn beste gaming "koop" sinds jaren. De PS plus dienst van Sony is hopeloos verouderd, het is hoog tijd dat Sony weer eens wat last krijgt van concurrentie.
Ik hoop dat dit er in de toekomst voor zorgt dat Sony online spelen helemaal gratis maakt en dat je alleen nog voor Plus betaald als je de gratis games wilt + online opslag.
Dus we gaan terug naar hoe PS plus was op PS3? :P
Ik zou het graag zien, maar zie het niet zo snel gebeuren. Ze zijn immers overgestapt naar het huidige model voor een reden en doen het na al die jaren nog steeds zo.
Het gaat niet om eigen servers, het gaat er om dat die games gratis zijn om te spelen. Bij Warzone, Fortnite, Apex etc. heb je ook geen Ps Plus nodig, omdat de game zelf gratis is en alleen online te spelen is.
Ze zijn deze weg ingeslagen om een terugkerend inkomen te hebben, daar gaan ze echt niet meer van afstappen nu iedereen er aan gewend is.
Volgens mij is de enige reden waarom deze online te spelen zijn zonder abo omdat ze inderdaad niet via de server lopen van de consolebouwer maar rechtstreeks verbinding maken met de server van de game maker. Niet omdat een spel gratis is. Nintendo kiest er namelijk niet voor dat RL gratis wordt aangeboden in de store dat doet epic. Een console bouwer gaat echt niet zeggen:" ok je biedt de game gratis aan? Dan hoeven de spelers ook niks meer te betalen". Dat staat hier echt los van
Eindelijk! Vroeger speelde ik nog wel eens graag Rocket League op mijn Switch maar sinds dat de aanschaf van Switch Online verplicht werd heb ik het links laten liggen. Zo maar weer eens afhalen en kijken of we er nog wat van bakken. :)
De game is nog niet f2p hé.

Pas ongeveer eind van de maand als ik de geruchten mag geloven. Over 2 weken een grote patch en daarna ergens word het f2p
De meteorologische herfst is al begonnen, mogen ze wel op gaan schieten....
Zoals sommige al hadden aangegeven. Voor f2p games op de PS3/4 heb je nooit een PS Plus abbo nodig gehad. Ook de reden waarom games als Fortnite of Apex of velen andere f2p games populair zijn op de PS4 omdat ouders alleen een console hoeven te kopen, en zich niet druk hoeven te maken om een abbo.
Er is toch niet gestopt met de XBOX Live Gold Abbo's . (jaar) dit was toch ontkracht door Microsoft 24 uur nadat dit rond ging in de Hoax kanalen?
Ik vind dit wel leuk, van mij mogen ze gewoon het online game zelf helemaal gratis te maken, tenslotte betaal je er voor de PC ook niks voor. Natuurlijk een betaling voor extra service als cloud saving en maandelijkse games vind ik verder ook dan prima, want daar kies je dan ook voor.
Rocket League wordt op relatief korte termijn gratis om te spelen
Kan je deze informatie niet beter in de titel zetten in plaats van de huidige titel? F2P vind ik groter nieuws.
Dat is al een tijdje bekend.
Ah check. Dat artikel moet ik gemist of alweer vergeten hebben :) Ik vond dit artikel al zo vreemd geschreven.

Ik zie de link nu ook in het artikel staan, de eerste keer was hij mij helemaal niet opgevallen door de manier waarop de zin is geformuleerd.
En er is ook niets bekend over hoe het gaat op de xbox. Als die nog steeds een pas moeten kopen is het nog niet helemaal gratis voor hun. Dus had de titel eerder free to download moeten zijn ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee