Microsoft stopt verkoop van Xbox Live Gold-jaarabonnementen

Microsoft is gestopt met het aanbieden van jaarabonnementen op Xbox Live Gold. Het is nog wel mogelijk om per maand of per kwartaal de dienst af te nemen. Volgens geruchten wil Microsoft zijn Live Gold-abonnement wijzigen met de introductie van de Xbox Series X.

Via de officiële kanalen verkoopt Microsoft enkel nog Xbox Live Gold-abonnementen voor één maand of drie maanden. De optie om in één keer voor een jaar te betalen en zo geld te besparen, is verdwenen. Volgens website TrueAchievements heeft Microsoft bevestigd dat het niet om een fout gaat, maar om een bewuste keuze. Die keuze is verder niet toegelicht.

De wijziging lijkt erop te duiden dat Microsoft binnen een jaar zijn Live Gold-abonnement aanpast. Er gaan geruchten dat met de komst van de nieuwe generatie consoles Microsoft zijn strategie wil wijzigen en meer op het Game Pass-abonnement wil focussen.

Microsoft zou ervoor kunnen kiezen om het Live Gold-abonnement dat nu vereist is voor multiplayer te laten vallen, om zo spelers over te halen om voor nieuwe Xbox te kiezen. Een andere mogelijkheid is dat Microsoft de functionaliteit van het huidige Live Gold-abonnement integreert in een Game Pass-abonnement.

Vorige week maakte Microsoft bekend dat de functie om games te streamen via xCloud onderdeel wordt van het Game Pass Ultimate-abonnement. Dat dertien euro per maand kostende abonnement geeft toegang tot honderden games voor Xbox-consoles en pc en bevat ook de Xbox Live Gold-voordelen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-07-2020 • 07:56

92 Linkedin

Submitter: Schuurdeur

Reacties (92)

Wijzig sortering
Ben benieuwd wat ze met de ongebruikte codes gaan doen. Die kaarten verlopen namelijk niet na een bepaalde datum. Ik heb bijvoorbeeld mijn consoles al een tijdje aan de kant geschoven wegens tijdsgebrek, maar ik heb nog wel een ongebruikte 12 maanden Xbox Live Gold code liggen.
Anoniem: 562971
@Psyveira20 juli 2020 08:13
[...] maar ik heb nog wel een ongebruikte 12 maanden Xbox Live Gold code liggen.
Die wordt omgezet in een Ultimate 12 maanden Gold = 4 maanden Ultimate
Ik denk eerder in reguliere GamePass, betalen voor online gaming zal denk ik compleet gaan verdwijnen.

GamePass = Console games
Ultimate = Streaming, PC- en Console games

Dit zou ik logisch vinden en dat online gaming volledig gratis wordt, ook als USP tegenover PlayStation.
Er is al een GamePass PC, dus zullen er waarschijnlijk 3 versies zijn, console, PC en ultimate.
Ja klopt, heb zelf op dit moment GamePass voor PC, dus hoe ik die nou kan vergeten. :+
Gratis online gaming (los can mmo's) is een must als ze gaming platform onafhankelijk willen maken.
Dat is nog de vraag. Als je nu al ultimate hebt en je voert zo'n 12 maanden kaart in dan wordt het inderdaad 4 maanden ultimate, maar dan ben je ook wel met de voorwaarden akkoord gegaan. Zou zomaar kunnen dat ze de resterende codes gewoon direct als 12 maanden gamepass ultimate gaan zien, net zoals je nu live gold kunt stacken en dan 1 op 1 omzetten naar ultimate.
Waarschijnlijk horen we daar donderdag meer over (met de presentatie van Microsoft, wellicht in de preshow al als ze het uurtje zelf puur op games gericht willen houden).
Gelukkig heb ik tijdig gebruik gemaakt van de promo om mijn huidige 2 jaar Gold om te zetten naar een gelijke duur van GamePass Ultimate.
Ja ik heb ook net vorige maand 3 jaar gestackt en omgezet dus ik zit ook gebakken voorlopig :)
Indien Xbox Live Gold zelf verdwijnt als product, ben je met die codes niet veel meer lijkt me. Al is het wel te hopen dat ze zoiets tijdig aankondigen zodat je ze alsnog ten gelde kunt maken.
Ik denk dat de overige maanden worden omgezet in GamePass en dat ze gestopt zijn met een jaar Gold om te voorkomen dat mensen goedkoop GamePass gaan scoren na 23 juli.
Dit waarschijnlijk. Je kunt tot 3 jaar gold 1 op 1 omzetten in gamepass.
Die blijven gewoon werken. Het schijnt zelfs dat nu je nog steeds oude Xbox Live Gold kaarten kunt redemeen uit het Xbox 360 tijdperk (die 48 uurs kaarten van Halo 3 bijvoorbeeld).
En waarom ook niet? De code, de duur, dat het niet verloopt en de status van gebruik is allemaal bij Microsoft bekend. Zij kunnen die codes simpelweg blijven ondersteunen zonder veel moeite.
Klopt. Zelfs codes die al lang verlopen zouden moeten zijn volgens de tekst op het kaartje werken nog :).
Zelfs codes die al lang verlopen zouden moeten zijn volgens de tekst op het kaartje werken nog :).
Het is makkelijker om een "gebruikt/niet gebruikt" functie te implementeren dan een "is deze code verlopen" functie. Ik denk dat Microsoft eieren voor hun geld heeft gekozen, ook omdat ze mogelijk niet van elke code weten wat er op de fysieke kaart staat qua officiële verloopdatum (als dat er al opstaat).

De kosten van het ontwikkelen van de extra functionaliteit is het niet waard ten opzichte van de gemiste inkomsten door het gebruik van wat oude codes waarvan een deel mogelijk verlopen was.
Zo moeilijk kan het niet zijn, gratis webwinkel software (zoals Magento) heeft het zelfs al ingebouwd (voucher code gebruikt/niet gebruikt + verloopdatum). Sommige Microsoft codes verlopen namelijk wel op de datum die op de voucher geprint staat (veel codes uit het originele Xbox tijdperk bijvoorbeeld). Het lijkt erop dat bij Microsoft de codes waarvoor betaald zijn in de regel niet verlopen en dat gratis codes wel verlopen (maar ook niet altijd) op de datum die op het kaartje staat. Halo 2 Xbox Live Gold trial codes verliepen namelijk wel allemaal op X datum maar Halo 3 Xbox Live Gold codes dus weer niet.
Waarschijnlijk behandelen ze die op dezelfde manier als hoe ze nu een upgrade naar ultimate behandelen.

https://www.xbox.com/nl-NL/live/gold/upgrade
Let op: Als je het Ultimate-abonnement koopt, wordt je bestaande Xbox Live Gold- of Xbox Game Pass-lidmaatschap automatisch opgewaardeerd naar Ultimate met een conversieratio die altijd gebaseerd is op de resterende dagen. Ontdek hoe dit werkt op www.xbox.com/gamepass. Toekomstige codekortingen zijn ook onderworpen aan een conversieratio. De conversieratio kan wijzigen. Alle conversies naar Ultimate zijn definitief: eenmaal geconverteerd, kun je je Ultimate-lidmaatschap niet meer terugzetten naar een vorig lidmaatschap. Maximaal 36 maanden Ultimate in te wisselen per account per keer, inclusief de geconverteerde tijd van Xbox Live Gold en/of Xbox Game Pass (voor pc of console).
——overbodig——

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 20 juli 2020 13:03]

Ik denk dat ze meer willen toeleggen op streaming met de keuze om de game ook te downloaden op bijvoorbeeld je console. Het kan best wel zijn dat ze zich hiermee ook meer gaan richten op de xcloud service die ze al een tijdje testen en moet zeggen die is goed met hier en daar wat glitches, maar zekers perfect te gebruiken op je surface tablet of android tablet naast je xbox.

Als de xcloud aanslaat met de game aanbod qua streamingsdienst dan verwacht ik dat wellicht nog draagbare console's gaan verschijnen alleen heb je dan wel onbeperkt internet nodig en daar zit dan weer een abonnement aan vast of ze kunnen games qua resolutie downgraden . Op een klein scherm heb je geen 4K of ultra HD nodig.

Ik heb overigens nog 32 maanden xbox ultimate :)
Microsoft zou ervoor kunnen kiezen om het Live Gold-abonnement dat nu vereist is voor multiplayer te laten vallen, om zo spelers over te halen om voor nieuwe Xbox te kiezen.
*O* *O*

Dat is voor mij momenteel de enige reden om mijn XBLG abonnement steeds te verlengen. De "games with gold" doen mij niet zoveel en cloud saves zijn nu toch al volledig gratis. Als dit waar is scheelt het voor mij weer een abonnement.
Een andere mogelijkheid is dat Microsoft de functionaliteit van het huidige Live Gold-abonnement integreert in een Game Pass-abonnement.
Diensten waarbij je games huurt zoals Gamepass interesseren mij niet zoveel, dus dit scenario zie ik liever niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 20 juli 2020 08:05]

Dat ligt maar net aan de prijs, sommige games speel je 1 keer of maar een week... Gezien de prijzen van games richting de 70 euro gaan , wil ik best een tientje uit geven om bepaalde games een week of maand te huren.
Lijkt me heel erg onwaarschijnlijk dat ze gamepass verplicht maken voor multiplayer, dan zouden ze echt een heleboel mensen richting Sony jagen want gamepass is veel te duur voor de vele mensen die eigenlijk alleen maar FIFA of cod of zo online spelen.

Lijkt mij dus ook dat ze het juist gratis maken en dat zou best wel eens een gouden greep kunnen zijn. Dan is het weer de vraag wat Sony doet, kunnen zij daarop antwoorden?
Ja dat is bij mij juist omgedraaid bij Sony, de gratis games soms ook niet iedere maand. en de savegames online bewaren.
Het online gamen kan mij echt gestolen worden, als ze savegames gratis maken zal ik wellicht geen ps plus meer nemen.

Die gratis games zijn leuk maar meestal zijn het ook al weer ouwe spellen, en kan je die met leuke actie online ook goedkoop aanschaffen.
Xbox Live Gold zou toch GRATIS worden?

Tenminste dat waren de geruchten die ik had gelezen, zodat iedereen gratis online multiplayer heeft.

Mogelijk zonder de gratis games. Zou wel veel extra gebruikers aantrekken.
Dat is één van de mogelijkheden die in het artikel genoemd word.
Kun je citeren waar dat staat? las het zojuist opnieuw, maar lees er blijkbaar overheen oid.
Microsoft zou ervoor kunnen kiezen om het Live Gold-abonnement dat nu vereist is voor multiplayer te laten vallen, om zo spelers over te halen om voor nieuwe Xbox te kiezen.
Dus gratis online spelen, en voor 'gratis' games moet je Game Pass aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 20 juli 2020 14:12]

Aha, dat was niet wat ik bedoelde.

Ik bedoelde dat online gamen zonder verdere kosten mogelijk zou worden voor iedere bezitter van een Xbox. Eventuele abonnementen zijn dan optioneel en/of noodzakelijk voor bepaalde content.
Dat is toch precies wat er staat? Het Gold abonnement komt te vervallen en online gamen word gratis.
Ooh inderdaad, mijn fout. Totaal overheen gelezen.
Dit zou natuurlijk op een paar manieren geimplementeerd kunnen worden. Je ziet langzaam steeds meer f2p games overgaan naar gratis MP, ook zonder XBL of PS+, wellicht dat dit meer zal voorkomen. Of dat MP idd gratis is, maar dan zonder alle andere extras. Zou een flinke stab naar Sony, dit dat juist vóór PS+ als verkooppunt gebruikte (welliswaar zonder partychat, maar goed. ;) ). Zou wel echt mooi zijn als MS dit zou doen.
Als er voor dertien euro p.m. ook multiplayer inzit, dan count me in. :)

Ik ben een casual gamer, dus heb een beetje spijt dat ik altijd spellen van MS zelf kocht, zoals Forza. Met GP heb je dit spel en hoef ik enkel* de uitbreidingen/extra's te kopen die ik wil. Er blijven altijd nog spellen over die niet of nooit in GP zitten, dus die enkele koop ik dan wel los. Tevens speel ik nu ook andere games, die ik normaal nooit zou kopen wegens de prijs.

Met gamestreaming zoals naar mijn telefoon en PC, zit je eigenlijk prima. De nieuwe console zal ik waarschijnlijk toch wel kopen, maar dan hoef ik mijn huidige PC niet meer te upgraden met een dure GPU en allemaal extra's zoals goede koeling. :)

Voor MS is het een vast inkomen p.m. en veel mensen lijken het Netflix-model te waarderen. Voor mij geld dat dus ook, al begrijp ik ook wel dat de echte hardcore gamer liever alles zelf in huis wilt hebben en de max. FPS wilt aantikken.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 20 juli 2020 10:47]

Ik ben een casual gamer, dus heb een beetje spijt dat ik altijd spellen van MS zelf kocht, zoals Forza. Met GP heb je dit spel en hoef ik enkel* de uitbreidingen/extra's te kopen die ik wil.
Maar al die spellen in GP rouleren, toch?
Dus na een tijdje kan je op GP ook geen Forza meer spelen.
Maar al die spellen in GP rouleren, toch?
Dus na een tijdje kan je op GP ook geen Forza meer spelen.
MS heeft gezegd dat alle first party titels (dus ook Forza) altijd in GP zitten.
Xbox Live Gold ís toch juist al geïntegreerd in een Gamepass-abonnement? Dat is het hele idee van Gamepass Ultimate. Het kan zijn dat ze Xbox Live Gold dan vervangen voor xCloud (wat al op de planning staat voor september) om het Ultimate abonnement aantrekkelijk te houden.
Xbox Live Gold zal waarschijnlijk vervallen en ze zetten volledig in op Gamepass. En Gamepass Ultimate (dus Gamepass voor PC en Xbox) krijgt straks ook xCloud geïntegreerd.
Ik heb zoontjes die alleen maar Fortnite spelen. Die redden 13,- per maand echt niet met hun zakgeld EN ze hebben nauwelijks interesse in andere games. Ik weet dat dat geldt voor de meeste vriendjes van hun. Die spelen 1 of 2 games heel veel. Een keuze van Microsoft voor alleen ultimate en de Xbox vliegt er hier gelijk uit, en zo bij velen. Dat zullen ze echt niet doen.
Ik weet niet hoe het op Xbox werkt, maar op Playstation heb je geen abonement nodig voor multiplayer van gratis spellen. (fortnite,apex,warzone etc.)
Dat is het verschil tussen de PS en Xbox - voor de Xbox heb je (bijna?) overal Live voor nodig als je online MP wilt doen. Heb net even gekeken, en het voorbeeld wat @mrkoetje aanhaalt van Fortnite klopt. Net zoals voor een boel andere spellen (zoals bv ook Apex)
Anoniem: 702616
@mrkoetje20 juli 2020 13:42
Ik denk zelfs dat je zoontjes gaan besparen haha maar we wachten even af op meer info.
Ik heb vorig jaar een tijdje Apex gespeeld en had toen geen abo nodig. Dat zal dus geen probleem zijn, vermoed ik.
Als je straks maar niet een game pass abbo nodig hebt voor online gamen. Daar heb ik echt geen trek in.
Gamepass zal alleen voor games zijn, multiplayer wordt gratis. Iets anders kunnen ze niet doen als je naar hun strategie kijkt.
Ander gerucht gaat dat de gold live wordt geintegreerd in zilver en iedereen dus gratis online gaming krijgt. Daarmee komen wel de gratis games te vervallen. Je houdt dan dus het gratis zilver over (met online gaming), gamepass voor games of ultimate waarbij je gamepass (pc+console)+xcloud krijgt.

Ben dan alleen benieuwd wat ze doen met de xbox one x gold games die je hebt gekregen.
De x360 games van gold worden daadwerkelijk op je account weggezet als 'gekocht'. De xbox one x games daarintegen 'huur' je zolang je gold hebt. Ben benieuwd of ze die dan verhuizen naar Ultimate abo om er nog bij te kunnen.

edit: owh.. dat staat blijkbaar ook min of meer in het artikel :)

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 20 juli 2020 09:31]

Balen dit, kun je niet meer 3 jaar live omzetten naar Gamepass.

Komt erop neer dat ze je straks dus gaan "verplichten" om Gamepass af te nemen. (niet dat het een slechte dienst is, maar €13 per maand tikt nogal aan, naast alle andere diensten).
1 jaar Xbox live Gold wordt omgezet naar 4 maanden Xbox Live Ultimate waar dat voorheen 1 jaar was.

Wees gewaarschuwd indien je denkt dat de oude conversion nog geldt. ;(
Heb gisteren 2x een jaar abonnement gekocht via cdkeys Brazilië, dmv de vpn op Brazilië te zetten en in te loggen ( incognito ) op microsoft redeem .com de codes geactiveerd en hierna gamepass voor €1 ... Werkt nog blijkbaar nog steeds prima. Game pass is geactiveerd voor de duur van mijn gold abonnement

[Reactie gewijzigd door pielle007 op 25 juli 2020 18:37]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee