Opnemen in 8K geeft aan dat de resolutie minimaal 7680x4320 moet zijn, dus 33,2 megapixel. Vrijwel alle full-frame camera's gebruiken sensoren in een 3:2, waarmee 5120 verticale pixels uit komt, wat 39,3 MP geeft.
DCI 8K is ook niet onwaarschijnlijk, waarmee we in een 3:2 verhouding op minimaal 8192x5462 pixels oftewel 44,7 MP uit komen.
Met de verticale grip lijkt dit richting actie/sport gepositioneerd te worden, zoals de Nikon
D6, maar Nikon heeft het
zelf over "first flagship model for Z-mount" en "professionals in a wide range of genres", waarmee het een allrounder lijkt te worden.
Dus welke mirrorless camera heeft een resolutie van 45 MP of meer, een stacked-sensor, schiet 8K en is gepositioneerd als een all-round flagship? Precies: De Sony
Apha 1 (of α1). De 50MP-stacked sensor in deze camera maakt 8K tot 30 fps mogelijk voor langere tijd en 50 MP foto's in bursts met 30 FPS totdat de buffer vol zit.
Een stacked sensor zijn eigenlijk gewoon twee chips: Als eerst de gewone back-side illuminated (BSI) CMOS chip die al jaren in camera's terug te vinden is, plus een extra chip waar de logic heen is verplaatst. Denk aan de ADC (analog-digital convertors) die het analoge elektrische signaal uit de pixels omzet naar een digitaal signaal. Soms wordt er in de stack ook nog een DRAM-chip opgenomen, dan heeft de stack dus 3 lagen: Pixel, DRAM en logic.
Historie
Doordat kleine chips veel goedkoper zijn en de markt voor smartphones veel meer schaalvoordeel biedt, zien we ze al veel langer terug in dat segment. De eerste aangekondigde sensor was de IMX135
in 2012, een Type 1/3.06 formaat sensor met 13.13 megapixels (1.12 μm pixels). Deze sensor is vanaf 2013 ook in
tal van smartphones terecht gekomen, waaronder de Samsung Galaxy S4 en Note 3, de LG G2 en G3, Motorola Moto X en Sony Xperia Z en ZL.
Na de kleine Type 1/3"-smartphone sensoren werden ze steeds groter, naar Type 1/2.3" voor de IMX220 eind 2013 in de Sony Xperia Z1 en langzaam sijpelde de stacked sensor door naar het kleinere, duurdere camera-segment. In juni 2015
kondigde Sony de RX100 IV and RX10 II aan, met een Type 1" Exmor RS sensor, met dus 3 keer de diameter en 9 keer het oppervlak. En nu dus, in 2021, zien we ze voor het eerst op full-frame formaat., met wederom bijna 8x het oppervlak van die 1" Type sensor uit 2015.
Voordelen
De voordelen van stacken zijn groot: Op de pixel-laag is alle ruimte beschikbaar voor de foto-gevoelige laag, nog meer dan bij enkel BSI waar ADC's nog steeds ruimte in namen, een aparte DRAM-chip biedt gigantische mogelijkheden qua buffer, waardoor we vanaf 2017 tot 960 fps slow-motion
konden opnemen, voor een paar seconden. De logic-laag biedt veel meer processing-power, waardoor ISP-functies als noise reduction als direct achter de sensor plaats kunnen vinden, als op een aparte chip.
Verder kunnen verschillende lagen op verschillende nodes geproduceerd worden: de pixel-laag is nu vaak op 65nm geproduceerd (lekker goedkoop), DRAM vaak ietsje lager en logic nu rond 28nm, hoewel Samsung ook al de eerste 14nm logic-lagen
in ontwikkeling heeft.
Naast die technische voordelen kan je ook je stack voor elk markt segment differentiëren, een budget-sensor zal een kleinere of geen DRAM-buffer hebben een langzamere (gebinde) logic laag, maar wel de zelfde sensor. Zo hoef je minder verschillende chips te ontwikkelen om toch een breed productaanbod te kunnen hebben.
Om dit ongestructureerde onverwachte epistel tot een einde te brengen, stacked sensoren hebben veel van de moderne functionaliteit die we nu verwachten van een high-end smartphone mogelijk gemaakt: Burst-fotografie, hoge resolutie en super slow-motion video, dynamisch toepassen van binning (met
quad-bayer e.d.), hoge resolutie low-latency live-view en nog veel en veel meer. De laatste product segmenten, zoals APS-C en Micro 4/3rds moeten nog beginnen nu aan de transitie, dus daar valt nog veel te halen. Ook zullen we misschien wel meer dan 3 lagen gestapeld zien worden, met 2 DRAM-lagen voor grotere buffers of meerdere logic-lagen met neural processing e.d.
[Reactie gewijzigd door Balance op 10 maart 2021 09:07]