Nikon brengt Z6 II- en Z7 II-fullframecamera uit voor 2199 en 3399 euro

Nikon heeft de opvolgers van de in begin 2019 uitgebrachte Z6 en Z7 geïntroduceerd. De belangrijkste vernieuwingen zijn de toevoeging van een tweede beeldprocessor en de aanwezigheid van een tweede kaartslot. De Z6 II kost 2199 euro en de Z7 II kost 3399 euro.

De Nikon Z6 II en Z7 II behouden de sensoren van hun voorgangers, te weten een 24-megapixelsensor en een 45-megapixelvariant. Een belangrijke vernieuwing is dat de twee camera's nu niet meer een enkele, maar over een dubbele Expeed 6-beeldprocessor beschikken. Dat geeft de camera extra rekenkracht, wat enkele praktische verbeteringen met zich meebrengt. Zo is volgens Nikon de buffercapaciteit van beide camera's meer dan drie keer zo hoog geworden en is de buffer ook sneller. Daarnaast kan de Z7 II nu fotograferen met 10fps in plaats van 9fps en bij de Z6 II is dat 14fps tegenover 12fps bij zijn voorganger.

Nikon Z7 IINikon Z7 II

De toevoeging van de tweede beeldprocessor leidt ook tot de mogelijkheid om intern beelden met 4k-resolutie op te nemen met 60fps. Deze framerate was eerder nog niet mogelijk; de Z6 en Z7 bleven steken op 4k30 of 1080p met 120fps. Deze mogelijkheid van 4k60 is bij de Z7 II vanaf de release aanwezig en gaat gepaard met een kleine crop van 1,08x, terwijl deze optie bij de Z6 II in een toekomstige firmware-update wordt toegevoegd en gepaard zal gaan met een aps-c-crop van de sensor. Die update wordt verwacht in februari volgend jaar.

De autofocus van beide camera's is iets verbeterd, waarbij het gaat om de toevoeging van gezichts- en oogdetectie bij de Wide area AF-modus, terwijl die autofocusopties voorheen alleen bij de Auto Area AF-modus beschikbaar waren. Bij die laatste modus bepaalde de camera waarop werd scherpgesteld, maar bij de Wide area AF-modus is het gedeelte waar de camera moet scherpstellen te bepalen. Daarnaast zouden de camera's nu ook in iets donkerdere omstandigheden moeten kunnen scherpstellen, tot -4,5EV met een f/2.0-objectief.

Nikon Z6 IINikon Z6 II

Met name voor professionele gebruikers heeft Nikon bij beide camera's de mogelijkheid toegevoegd om een verticale batterijgrip te gebruiken. Zo is de nieuwe MB-N11-grip te gebruiken, die over een ontspanknop en bedieningselementen voor verticale opnamen beschikt. Ook heeft deze batterijgrip een USB-C-aansluiting, zodat twee accu's na elkaar zijn op te laden als deze grip is losgekoppeld van de camera. Verder zijn er twee kaartsloten aanwezig, waarbij de ene CFexpress- en XQD-geheugenkaartjes ondersteund, terwijl de andere bedoeld is voor UHS-II-SD-kaartjes.

De Z7 II en Z6 II hebben een nieuwe EN-EL15c-accu gekregen, waarmee respectievelijk de 420 en 410 foto's zouden zijn te nemen als de lcd op de achterkant wordt gebruikt. Als de verder ongewijzigde zoekers worden gebruikt, daalt dat naar 360 en 340. Nikon heeft het ook mogelijk gemaakt om firmware-updates via wifi door te voeren via de Snapbridge-app. De Z6 II komt begin november uit voor een adviesprijs van 2199 euro en de Z7 II volgt eind dit jaar voor een adviesprijs van 3399 euro.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-10-2020 • 09:15

112

Reacties (112)

112
110
30
3
0
72
Wijzig sortering
Nice, goede iteratie van de Z6 en Z7. Veel van de kritiekpunten zijn aangepakt:
  • Dubbel kaartslot
  • 4k@60 FPS
  • Batterijgrip met bediening
Maar geen reden om mijn Z6 op V&A te zetten.

Hopelijk geeft dit de verkopen een extra impuls, zodat het lenzenaanbod snel uitgebreid kan worden.
het lijkt op de Z6 fixed edition, zelfde sensor in de zelfde body en pijn punten die lijken opgelost maar echt het reclame geld niet waard.
oh 4k@60 FPS, met 1.5 crop. laat maar.
Wat is het nadeel van 1,5x crop bij het filmen op 4k? Ik begrijp dat je zonder crop de volledige beeldhoek van een FF lens kunt gebruiken, maar wat heeft croppen voor effect op de beeldkwaliteit?

Als dat zo belangrijk is kun je een Z7 kopen, die heeft maar 1,08x crop. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.
Beeldkwaliteit kan minder zijn in situaties met weinig licht omdat er minder sensoroppervlak wordt gebruikt en dus minder licht wordt opgevangen voor het signaal.

Vergeet niet dat die 1,5x crop enkel geldt voor 2160p60, want 2160p30 kan wel de volledige sensor gebruiken.
Is dat wel zo? De Z6 vs Z7 hebben dezelfde grootte van sensor maar de pixels van de Z6 zijn groter, dus vangen meer licht. Het gaat toch om de hoeveelheid licht dat op een pixel valt en niet op een sensor?
Euh ja, onafhankelijk van de echte resolutie van een sensor gaat het vooral om het oppervlak van de sensor dat gebruikt wordt om te downsamplen naar UHD of een andere resolutie. Meer oppervlak betekent meer opgevangen licht betekent een betere signaal-op-ruis-verhouding dan een kleiner oppervlak.

Dus neen, licht per pixel is uiteindelijk niet van belang als je gaat downsamplen.
Grotere pixels = minder ruis, dat klopt. Maar een goede rescaler kan van meerdere kleine pixels ook weer een goed signaal extraheren met weinig ruis. Dat heft het nadeel van minder licht per pixel weer (deels) op.

Overigens is licht maar een aspect van de crop, er zijn nog andere:

Als je wide-angle wil filmen moet je heel wijd glas gaan aanschaffen. Dan hebben we het over bv 16mm of nog wijder. Daar zitten vaak wat compromissen aan op gebied van beeldkwaliteit, bovendien zijn goede ultrawide lenzen vaak vrij prijzig.

Daarnaast is het ook gewoon klote dat als je van foto's naar video switch dat de camera dan ineens 'inzoomt'. Dat betekent dat als je zowel foto's als video wil schieten je al snel met twee lenzen aan de gang moet voor effectief dezelfde field-of-view.
Daarnaast is het ook gewoon klote dat als je van foto's naar video switch dat de camera dan ineens 'inzoomt'.
Ik heb daar het afgelopen uur over nagedacht en eigenlijk zou je zelfs het omgekeerde willen. In een foto wil je misschien je zoontje die de voetbal en trap geeft, in een film wil je ook zien waar de bal heen gaat. Een foto van een close up is vaak mooi maar op een video wil je meer overzicht om de beweging in zijn context te zien.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 24 juli 2024 15:26]

Dan gebruik je toch gewoon een zoomlens om uitgezoomd te filmen en ingezoomd foto's te trekken?
heb je hier zelf onderzoek naar gedaan ? heb je dit al gevraagd op een forum? wat doet jou de mening hebben dat dit niet slecht zou zijn ? waarom denk je dat de Z7 de oplossing is ? waarom neem je Sony niet mee in je overweging ?
Ik heb er op googled, maar kon geen eenduidige antwoorden vinden. Hoopte dat jij het me uit kon leggen.
waarom neem je Sony niet mee in je overweging ?
Welke Sony body kan wél UHDp60 video full sensor width opnemen, behalve de A7S III die nog niet uit is?
Wat doet jou de mening hebben dat dit de reclame niet waard is? Heb je hier zelf onderzoek naar gedaan? heb je dit al gevraagd op een forum?

Persoonlijk vind ik de nieuwe versies een grote verbetering. Ik zou nooit een camera met 1 kaartslot kopen. Dat probleem is nu opgelost. Ben blij dat ik gewacht heb. Kijk even op cameraforums zoals DPReview en je zult zien dat dat voor heel veel mensen geldt.
Waarom stel jij zulke rare passief agressieve vragen.
Overigens ergens wel raar want de Z6 kan 4k wel croploos filmen.
Wel jammer dat de resolutie van de electronische zoeker niet is verhoogd.
Jammer inderdaad, maar ze moeten ergens hun kosten beperken, zeker?

Los daarvan toont de EVF te allen tijde een signaal van volledige kwaliteit, dus volledige resolutie en met hoge refreshrate. Sony daarentegen heeft de reputatie om hun EVF-signaal (los van de reeds lagere resolutie van de EVF in bv de A7 III) nog lager te samplen dan wat de EVF theoretisch aan zou kunnen.

Men heeft reeds aangegeven dat de Nikon EVF het dichtst in de buurt komt van een OVF als het op gevoel en perceptie aankomt, en dat is volgens mij het belangrijkste.
ik haat kosten beperken in een pro apparaat. ik heb nu een d810 en wil een nieuwe, en moet nog weer een jaar wachten.
Ik zelf gebruik nog steeds 2 D850 camera's plus regelmatig nog een D3S, met nu inmiddels al ruim boven de 200.000 opnames. :)

Ondanks een dag vol uitproberen, plus heerlijke lunch vanuit nikon hebben ze veel collega's en mijzelf nog niet kunnen 'omkopen.' Houd het nog voornamelijk om de reden van OVF bij spiegelreflex.
wat is jou voornaamste reden? had gister toevallig een z7 in mijn hand en vond het wel een mooie camera. merkte alleen dat mijn oog het lastig vond zo dichtbij scherp te stellen op het kleine schermpje. gebruik zelf nu een d810 maar hoop stiekem nog op een d880 ofzo hehe...
Ik kan niet goed wennen aan de Electronische zoeker (EVF) al best met gewenning te maken hebben. Daarnaast vind ik de body net wat te klein, zeker met zwaardere of met F vatting lenzen. Moet je krampachtiger vasthouden.
Hier nog zo eentje. D850 eigenaren zitten in een unieke situatie.

De consensus is dat de D850 in feite de beste DSLR is die ooit gemaakt is. Sommige trekken dat nog verder en stellen dat het de beste camera ooit is. Maar goed, dat laatste is subjectief, maar alsnog niet ver van de realiteit. Het is een zeldzaam success in een sterke neergaande lijn.

Als je dat nu al in handen hebt, en een mirrorless alternatief is niet eens op gelijke hoogte, dan wordt het best lastig om even 10K uit te geven (als je ook een paar nieuwe lenzen wil).

En voor wat? Kortere batterijduur? Matige ergonomie? Nog belangrijker, er is geen overtuigend optisch voordeel.

In feite heeft Nikon de D850 te goed gemaakt.
Geen idee of de D850 de beste DSLR is die ooit is gemaakt. Ze doen net zo goed hun werk als al mijn vorige Nikon camera's. :)
Mijn Canon collega's vinden het Canon systeem of de camera's waar ze mee werken het beste wat er is. En die ene collega die ik af en toe zie met een Sony camera die zal dat ongetwijfeld het beste vinden :)

Ik vind het idd ook de investering niet waard, zeker als het niet hoeft. Als video een primair onderdeel van iemands werkzaamheden zou zijn zou een spiegelloze camera nog een voordeel kunnen zijn.
Ik heb ze alle 3: D800, D810 en D850.

Omtrent een eventuele D880, er gaan betrouwbare geruchten rond dat die er wel degelijk gaat komen. Ergens in 2021. Het zal de DSLR tegenhanger zijn van een nieuwe pro level Z camera, die waarschijnlijk de Z9 gaat heten.

Het gerucht is realistisch, aangezien het jaren kost om een dergelijke camera te ontwikkelen, en Nikon alsnog de DSLR markt bedient, het is en blijft voorlopig een belangrijke inkomstenbron. Die hard nodig is, want het gaat slecht met ze.

Mocht het gerucht niet kloppen, dan is de D850 alsnog een aanrader. Een van de beste camera's ooit, en op geen enkele wijze achterhaald. Als er geen D880 komt, koop ik gewoon nog een D850. Het is een alleskunner, met uitzondering van video.
De tegenhanger van de D850 zal een Z8/Z9 zijn, die nog niet uit is.

Een Z7-2 komt echter echt wel in de buurt, het is allesbehalve een slechte camera. Echter, als je al een D850 hebt, ga je er niet op vooruit, eerder achteruit.
Mijn uitleg was vooral gericht naar de Z6 II die "maar" ~€2k kost. Uiteraard moeten in die prijsklasse dingen beperkt worden om binnen het budget te blijven, cf. allerlei specs van de Sony A7 III die eigenlijk niet zo goed zijn zoals EVF-resolutie, schermresolutie, etc.

Voor de Z7 II is er natuurlijk minder reden om niet te gaan voor een betere EVF, zeker omdat zo goed als alle prijsconcurrenten een EVF met hogere resolutie hebben.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 24 juli 2024 15:26]

vind het nog steeds een laggy low res schermpje.. van de z7ii. dan betaal ik liever 4k voor een goed product.
Low res misschien, maar laggy? Zou denken van niet.

En aan ieder de vrijheid om zijn geld te spenderen naar wens.
Ik denk dat je in de verkeerde thread zit, want de EVF's die hier meegeleverd worden behoren tot de top in het veld.
Nou helaas! Kan op dit moment tot de top behoren, maar iedere x als ik het huur voor een opdracht vind ik dat het scherpje een soort ghosting heeft en gewoon niet perfect is naast een dslr. Maakt verder niet uit, mar jammer dat het niet te koop is, zal er graag willen kopen.
OVF vs EVF is inderdaad hele andere ervaring. Ik heb er aan moeten wennen, en het zal van je toepassingen afhangen wat de beste keuze is. Voor donkere ruimtes en met manual focus is EVF onovertroffen, en daar is een klein beetje lag wel voor te verteren.
Men heeft reeds aangegeven dat de Nikon EVF het dichtst in de buurt komt van een OVF als het op gevoel en perceptie aankomt, en dat is volgens mij het belangrijkste.
Men? wie, van Nikon? :) Weet niet of dat zo is. Wat ik wel weet dat *ik* de EVF van de nieuwe Canon R5 en Panasonic S1R het prettigs vindt. En dat is het vaak bij EVF's, persoonlijke voorkeuren spelen een veel grotere rol dan bij een OVF, waar het vaak blijft bij formaat/helderheid/vergroting.
Neen, mensen op forum en in de nieuwscomments van DPreview en tevens mensen op reddit.

Zoals je zegt is persoonlijke voorkeur naast pure specs ook belangrijk, dus voor de mensen die graag echt het beste willen kan ik maar een ding zeggen: probeer ze allemaal eens en besluit zelf welke EVF je aangenaamt vindt en welke niet. Dat ga je niet kunnen aflezen uit de specs.
Als de APS-C crop voor 4K/60 op de Z6 geen probleem voor je is, is het zeker een mooie upgrade.
Voor mij echt te duur. Anno ‘21 (effectief dan) ga ik echt geen 2.2k aan een camera uitgeven. In de praktijk wordt dat batuurlujk 1999, maar toch, de d750 blijft nog even doorknorren.
Ik zou ook nog een paar jaar met je D750 blijven fotograferen. Zeker als je voldoende lenzen hebt.

Ik kwam van een D300s, dat maakte de keuze voor de Z6 een stuk gemakkelijker. Ik kon het niet aan mezelf verantwoorden om op dat moment nog zoveel geld uit te geven aan een D750.
Persoonlijk vind ik het toch een gemiste kans voor filmmakers. Nu zal die markt niet voornamelijk bij Nikon liggen maar ze zorgen er naar mijn idee toch voor dat ze zichzelf buiten spel zetten door de wensen te honoreren maar een cropfactor in te brengen :?
In feite zijn deze camera’s een soort update die je doorgaans na interne feedback zou doorvoeren voordat je een product op de markt brengt. Vooral de dual card slot is iets wat ze verkeerd hebben ingeschat terwijl het geen nieuwe kritiek is op camera’s. Daar voegen ze dan 4K/60 aantoe, halfbakken met een APS-C crop dus meer voor de specs op de doos. De tweede processor voegt wat rekenkracht toe met andere woorden, de eerste generatie had niet genoeg rekenkracht zoals ook uit de reviews bleek, vooral de autofocus was zwak (oog autofocus onder andere). Al met al lijkt het een fix voor een gerushde eerste generatie.
Precies dat idee heb ik ook, een gevalletje D600, 800 > 610, 810. An sich natuurlijk een prima camera en feitelijk (aannemend) beter dan de voorgangers maar een upgrade niet waard wanneer je met Nikon schiet en graag bij Nikon wilt blijven.

Voor foto's doet een camera zoals de D750, D800 het nog prima. Een van de USP van systeem is dat het ook goede opties bied voor filmen. Dat doen ze nu dan tekort. Daarnaast zijn de lenzen duurder dan de concurrentie en third party is dankzij reverse engineering nog lang niet aan de orde....

Nu heb ik zelf nog Nikon, in de hoop dat er wat nieuws zou komen. Uiteindelijk na lang wachten stap ik eind dit jaar dan toch volledig over op Sony. Werken met FTZ, F & Z is omslachtiger dan alles de verkoop in gooien en overstappen op een nieuw systeem.

Jammer!
Je gaat aan een aantal punten voorbij.
Denk ook aan de ergonomie. Die is bij de Nikon Z superieur boven alle camera's in z'n soort.
Denk aan de robuuste bouw van de body. Duurzaam. Gebouwd voor het buitenwerk. Kan tegen waterdruppels (bij Sony loopt je batterijklep direct vol)
Denk aan het fijne menu en functiemogelijkheden en bediening.
Denk aan het dual display (OLED schermpje bovenop de camera als 2e info display)
Denk aan de Nikkor objectieven die echt vele malen scherper en kwalitatief beter zijn dan die van Sony. En daarbij ook weather sealed!!
En ook compacter en lichter dankzij de mooie grote Nikon Z vatting. Grootste vatting die er momenteel is.
Denk juist aan de kracht van Nikon die er altijd voor zorgt dat je oude spullen compatible zijn en blijven (objectieven en accesoires!)
Je wordt echt niet gelukkig met een Sony. Maar it's up to you!

[Reactie gewijzigd door BlikjeCola op 24 juli 2024 15:26]

Nou ik ben wel gelukkig met een Sony, het is maar wat je gewend bent en wat je wensen zijn. Luister vooral niet naar de onzin van sommige hier in de comments maar ga zelf testen wat bij je past. Ik kom van Canon DSLR en had nooit aan Sony FF gedacht. Na uitgebreid testen in de winkel was ik overtuigd dat die (A7R3) aan mijn wensen voldeed. Menu en bediening stuk minder dan de Canon die ik gewend was. Maar na een tijd is ook de Sony eenvoudig te bedienen. En de voordelen waren voor mij een grote vooruitgang. De lenzen van Sony zijn goed, kijk zelf maar in de lenzen database https://www.dxomark.com/Lenses/ daar staan (veel) meer andere merken dan Nikkor in de top. Succes met je upgrade,

[Reactie gewijzigd door RHF op 24 juli 2024 15:26]

Ook hier een blije Sony gebruiker, eerder zowel Canon als Nikon gehad.

De aangehaalde punten kloppen ook niet allemaal.
*Grip, misschien, ik heb hem niet lang genoeg getest om daar een goed oordeel over te vellen.
*Batterijhouder die volloopt? ik gebruik ze in de zeikende regen, nooit last gehad.
*Menu? is persoonlijk, ik vind het juist fijner dan die van Nikon. Canon is nog net wat makkelijker naar mijn smaak.
*Dual display, handig wellicht, had ik ook op mn vorige canon en nikon's, nooit naar gekeken.
En met alle gegevens in de zoeker bij mirorles nog minder behoefte aan. Erg persoonlijk punt weer.
*Lensen? Ga maar even op DXO mark kijken, vooral de GM serie is briljant. Doet echt niet onder voor de andere merken, sterker sommige zijn beter. Elk merk heeft zo zn pareltjes. Rendering van lenzen is dan weer veel persoonlijker en minder goed je vinger op te leggen. Kan zijn dat dat je smaak niet is.
*Die grote vatting? ja dat zou potentieel heel interessante objectieven op kunnen leveren. ben benieuwd.
*Bij Sony is oud sony materiaal ook compatible, maar of daar wat interessants bijzit? meh. Dus daar heb je een punt. Zeker als je al lenzen bezit. Aan de andere kant met verloopje werken is ook niet fantastisch, maar het geeft wel de mogelijkheid rustig over te stappen. Sony heeft echter vele native lenzen voor spiegelloos, Nikon nog amper.
Voor Sony is er ook een verloop van Nikon/Sony, maar werkt niet echt zoals je zou willen. Die van Canon naar Sony gaat al een stuk beter. Maar nogmaals, niets is beter dan Native lenzen.

Ik vind dat hele merken discussie vaak zo'n onzin. Voor elk merk is wel wat te zeggen, zeker als je veel objectieven hebt is een overstap ook moeilijk. Maar om nu te zeggen dat iemand die je amper kent niet gelukkig wordt van een Sony, puur merk BIAS.

Edit, iets verduidelijkt.

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 24 juli 2024 15:26]

Ik wilde dit ook doen maar heeft geen zin, zulke reacties zijn geschreven door faboys die niet kunnen omgaan met een nieuwe (dominante?) speler op de markt. Lekker laten gaan want het komt toch niet binnen.
Goed verhaal. Met je eens.
Koop wat je mooi vindt en waar je je lekker bij voelt.
Ben ongelooflijk blij met m'n Nikon en jij met je Sony. Prima toch! Heb vooral veel plezier bij het maken van mooie foto's. Daar gaat het om.
Ik heb ooit fotografie les mogen geven aan jongeren met een beperking. Budget letterlijk nul, dus krijgertjes ala Canon 300d, nikon d50,70,3100 , oude Sony A’s en een enkele Pentax.

Elke keer was ik weer verbaasd over de kwaliteit van de foto’s en met name de creativiteit van de cursisten. Eén cursist heeft er zelfs z’n beroep van weten te maken. Merk camera doet er “echt niet” toe.
Klopt helemaal!
Mooi dat je het zo hebt ondervonden!

Ga maar eens in bladen naar mooie foto’s kijken. En vertel maar met welk merk het is geschoten. Dat zie je echt niet terug in de foto op een uitzondering daargelaten (zeer specifieke lens zoals een STF oid).
Hele goede lijst plustpunten. Ik heb nu een D810, maar het enige wat me nog tegenhoudt om de overstap te maken, vooruit, naast het feit dat de D810 echt een hele puike camera is, is de accuduur van de Z serie, of om het even welke mirrorless. Die valt echt tegen vanwege de EVF en LCD. Als ik de LCD gebruik van de D810 om bijvoorbeeld echt scherp te stellen, dan vreet het evenveel accu natuurllijk, maar het fijne is dat de OVF geen batterij vreet, en je daar dan nog altijd op terug kan vallen om je accu te sparen, mocht je het onverhoopt zover krijgen dat je al je accu's leeggetrokken zijn en je op je laatste bezig bent. Ik heb nu al vier volle accu's bij als ik er op uit ga, maar, dan kan ik denk ik net als rambo een of andere battery munition belt gaan aanschaffen :+
Ik heb gekeken naar de overstap van Nikon naar Sony, maar als ik over zou stappen en mijn 70-200 f2.8 VRII, 24-70 F2.8, 16-35 F4 VR, Sigma 105mm Macro, 2x Speedlight moet vervangen door Sony equivalenten, dan moet ik toch echt weer een hele berg geld meebrengen. De waarde van deze lenzen t.o.v. de nieuw prijs van de Sony (de Sony 70-200 f2.8 kost ook gewoon 2500 euro) is toch echt nog een groot verschil.
Dat klopt, maar Sony heeft vooral van Tamron goede alternatieven. Nikon heeft die niet beschikbaar voor de Z mount en daardoor vind ik het persoonlijk toch een stuk minder gebruikersvriendelijk.
Waarom zou je een Tamron/Sigma alternatief nemen en niet gewoon de objectieven van Nikon zelf?

Ja, alternatieven zijn vaak iets goedkoper (maar voor mij geen issue - ik gebruik mijn apparatuur vooral zakelijk) maar meestal ook minder goed.

Met uitzondering van bepaalde Sigma Art objectieven heb ik nog niets gezien dat ik interessant vind, en zelfs dan gaat het om een marginaal verschil dat je in het eindresultaat zelden of nooit terug ziet.

Persoonlijk vind ik het dan veel belangrijker dat ik op die objectieven kan vertrouwen. Anders loop ik (zeker bij zakelijk gebruik) veel te veel risico. Met Nikon in de afgelopen jaren slechts 1x een probleem met een objectief gehad. Die werd ter plekke omgewisseld voor een nieuwe.

[Reactie gewijzigd door Sietse Vliegen op 24 juli 2024 15:26]

NPS is zeker een meerwaarde maar Nikon is geen garantie voor beter glas. Zo heb ik destijds de 15-30 F2.8 aangeschaft in plaats van de 14-24. Je hebt een hogere kostenpost voor filters gezien het voorste element. Maar je krijgt er wel stabilisatie en een naar mijn idee beter ontwikkelde lens voor terug.

Nu is stabilisatie op een Ultra wide wellicht overbodige luxe maar het kan genoeg uitkomst bieden. Dan laat ik de 24-70 van Nikon nog daarbuiten..... De 70-200 2.8 van Tamron is ook een prima lens, zeker wanneer je hem vergelijkt met de versie voor de E FL.

Voor niet zakelijke gebruikers is het een makkelijke keuzen, dan is het gauw het goedkoopste, al helemaal wanneer het even goed of beter werkt.

Voor mij persoonlijk, ook zakelijk, is het ook een makkelijke keus. Je tarief laat meer winst over óf je kan er juist op concurreren doordat je minder kosten hoeft te maken. Gaat het kapot 'on-duty' - wat hopelijk niet snel gebeurt ongeacht merk - bestel je een nieuwe of raadpleeg je een verhuurtoko. Het blijven gebruikersvoorwerpen ;) (met een trouwerij is dit natuurlijk wat moeilijker, maar je hebt dan waarschijnlijk meerdere lenzen)

Enfin, we gaan nu natuurlijk redelijk off-topic. Punt wat ik in de eerste plaats wilde maken is dat het jammer is dat ze er niet alles uitgehaald hebben naar mijn idee. Een goed begin is al de helft :)


EDIT: typo

[Reactie gewijzigd door Inoble op 24 juli 2024 15:26]

Nog niet, komt waarschijnlijk begin volgend jaar, zelfde geldt voor Sigma. Meer koopvriendelijkheid :)

[Reactie gewijzigd door litebyte op 24 juli 2024 15:26]

Ook Sigma komt met zoomlenzen voor E-mount, de 100-400 is er al en is een stuk aantrekkerlijker geprijst dan de Sony 100-400 G Master.
vooral de autofocus was zwak (oog autofocus onder andere). Al met al lijkt het een fix voor een gerushde eerste generatie.
Ja, op launch scheen de AF niet enorm top te zijn (maar zeker niet onbruikbaar) Als je de reviews ook bijhield, was de AF met FW 3.0 verbetered. Ik heb zelf geen Z camera, maar de Z6 in September een paar dagen gehuurd voor een opdracht, en ik kan je zeggen er was niks mis met de eye-AF snelheid in portret sessies, ook met veel beweging (interpretive dance) op 12 FPS. Performance in eye-AF is veel beter dan mijn Fuji X100V of X-Pro 3.

Daarnaast word de extra image processor gebruikt voor ook andere zaken, als je de volledige Nikon video had gezien en niet alleen dit artikel met wat niet correcte feiten (het is -4.5 EV performance en de battery grip getoond is niet de juiste) - namelijk dat de buffer depth van 40 -> 120 is gegaan. Best significant voor sport, birding etc. En verbeterde high-iso/low-noise performance.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 24 juli 2024 15:26]

Los van het feit dat je dol bent op aannames, moet je zelf weten hoor, geeft niks. De AF is nog steeds niet op het niveau van de andere, want ook die andere camera's hebben AF updates gehad, zijn genoeg vergelijking video's online te zien met de nieuwe firmwares en dan alsnog waren de Z camera's niet geweldig, beter dan launch inderdaad. En de defenintie niks mis is onzinnig natuurlijk, heb je ervaring met de andere camera's die dit kunnen? Want zonder die ervaring heb je geen enkele referentie, ik vraag het maar, want wil het niet voor je invullen ;).

FPS verhaal is onzin en puur een spec booster, alles hangt samen dus ook de autofocus, again, genoeg videos online die aantonen wat de 'echte' FPS van camera's zijn icm autofocus, en dit verschilt per scenario en lens dus een feitelijk oordeel over hoeveel FPS een camera daadwerkelijk haalt blijft heel lastig maar wat op de doos staat is vaak niet realistisch voor de praktijk.

De buffer boost is mooi meegenomen maar dit kan net zo goed door meer intern geheugen komen, de CFexpress zou makkelijk een (praktisch) oneindige buffer moeten kunnen realiseren zoals Canon heeft gedaan.

Verbeterde high-iso/low-noise prestaties komt vanuit de toegenomen rekenkracht aangezien het dezelfde sensor is, is nog maar de vraag hoeveel je daar aan hebt als je RAW schiet.
Want zonder die ervaring heb je geen enkele referentie, ik vraag het maar, want wil het niet voor je invullen ;).
Aannames? Lezen is ook een vak. Ik heb duidelijk geschreven dat de Eye-AF in de Z6 die ik heb gehuurd veel beter was dan de Eye-AF in de X100V en X-Pro 3 die ik heb. Ja die 2 camera's hebben ook Eye-AF. Voor het geval je dat niet wist, en daar is mijn vergelijkings materiaal. Ik heb zelfs Eye-AF op m`n telefoon (Sony 1 II). Maar dat tel ik even niet mee uiteraard. Ik heb daarnaast pak en ebet 8x8 uurtjes gewerkt met een A7R3 die ik kosteloos kan gebruiken bij een studio die ik vaak huur als ik studio werk moet verrichten.

De AF in de Z6 is gewoon prima, niks mis mee. Ja. Een Sony A73 bijvoorbeeld is veel beter. Dat weerspreek ik niet. Maar dat een ferrari sneller is dan een Peugot heb je in de binnenstad ook niks aan. Op een gegeven moment is iets gewoon goed genoeg voor je doeleinden. En die doeleinden zijn voor iedereen anders. Een sport fotograaf is beter uit met een Nikon dSLR met 3D tracking dan een Z camera, of een Canon of Sony in Mirrorless land. Maar voor mijn doeleinden, voornamelijk dus portretten, is Eye-AF van de Z series meer als goed en snel genoeg, en duidelijk beter dan wat Fuji op dit moment heeft in de ervaring die ik heb opgedaan.
Lezen is inderdaad een vak aangezien je niet begreep dat het een referentie was aan iets dat ik eerder schreef na aanleiding van jouw aannames in je eerste post, _/-\o_

Maar thanks voor de toelichting.
Eens.
Op een gegeven moment zijn de specs goed genoeg inderdaad. Al is de AF wellicht iets minder dan bv Sony, het zit er vlakbij. Dan komen ook andere zaken kijken die minstens zo belangrijk zijn. Met name ergonomie en gebruikerservaring.
Een goede EVF met een fijn oogpunt is er zo een. Instellingen die bruikbaar zijn voor jouw werkwijze, menu-items op plekken waar je ze verwacht.
De meeste topics zijn op het mierenn**kerige af en blazen verschillen op tot enorme proporties.
Ik zie dagelijks og prachtig werk voorbijkomen dat gemaakt is op een X-Pro1 bijvoorbeeld, wat volgens velen een totaal onbruikbaar ding zou zijn.
de eerste generatie had niet genoeg rekenkracht zoals ook uit de reviews bleek, vooral de autofocus was zwak (oog autofocus onder andere).
Spijtig dat dit blijft hangen, want de Z-line heeft twee firmware updates gehad die telkens de AF-prestaties significant verbeterden. Ze zijn nu min of meer gewaagd aan de AF-prestaties van moderne Sony bodies.
Dan hebben wij vast verschillende video's gezien, of een kwestie van open minded denken, wie weet, maakt voor de rest ook niet uit joh, als we maar plezier hebben met fotograferen/filmen :)
De meeste serieuze reviewers op fotografiewebsites hebben hun reviews al lang aangepast en de AF scores naar boven bijgesteld. Natuurlijk kun je op Youtube nog wel oude reviews vinden waar dat niet gedaan is, maar persoonlijk vind ik dat niet zo interessant. Het gaat mij erom wat ik nu ervaar.

Ik heb een paar maanden met een gehuurde Z6 en Z7 gewerkt, nooit het gevoel gehad dat de AF veel minder is dan mijn D850 en D5. Maar goed, voor actiefotografie gebruik ik de D5, en nooit de Z7, dus misschien merk je het daar.

Belangrijkste obstakel voor mij was dus niet AF, maar wel de single card slot beperking.
De meest serieuze YouTube kanalen hebben ook hun review herzien met nieuwe video’s op basis van de nieuwe firmware(s).
Persoonlijk vind ik het toch een gemiste kans voor filmmakers
Welke filmmakers?
Professionele films worden niet met dit soort camera's gemaakt volgens mij.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 24 juli 2024 15:26]

Het zal je nog verbazen als je ziet hoeveel professionele opnames nog met dit soort camera's wordt gemaakt. Zo is er een scene in 1 van de Sherlock afleveringen gefilmd met een array van Nikon camera's. En heel veel bedrijfsfilms e.d. worden ook gewoon met dit soort camera's gemaakt tegenwoordig. Valt ook in de categorie professioneel.
Alle personen die d.m.v. een systeemcamera promo's etc. schieten en daar dus mee verdienen.
Goed dat Nikon de grootste pijnpunten van de eerste Z serie verbeterd heeft. Persoonlijk ben ik het meest geïnteresseerd in de performance verbeteringen, want daar loopt de Z serie nog achter op de DSLRS en dat is voor mij de reden dat ik mijn Z6 nog niet vaak voor wildlife photography gebruik en ik daar terug val op mijn D7200. Ik ben ook benieuwd naar hoe goed deze bodies gaan performen met de nieuwe Z telezoom lenzen die nu op de roadmap staan (200-600 en S-line: 100-400,400,600), want nu is er in dit bereik alleen nog F-glas te gebruiken in combinatie met een FTZ adapter.

In de videopresentatie zag ik ook een aantal softwarematige verbeterpunten die volgens mij ook back te porten zouden moeten zijn naar de oude Z serie. Ik hoop dan ook dat ze nu niet stoppen met het ontwikkelen van firmware versies voor de oude Z serie.
Chiron Moderator Discord @baldido14 oktober 2020 13:26
Er komt inderdaad nog een firmware update aan voor de oude Z's met verbeteringen aan de AF.
Ik lees mbt water dat het ruwe weersomstandigheden kan weerstaan. Ik ga er nu dan vanuit dat de camera's tegen een plensbui kunnen. Ik de praktijk merk ik dat met name de camera dan wel tegen een buitje kunnen maar dat de reguliere lenzen dat niet fijn vinden.
Ik neem aan dat Nikon ook een reeks van weather sealed objectieven beschikbaar heeft.
Ahum, *alle* pro lenzen van Nikon (met de gouden ring) en *alle* Z lenzen zijn weather sealed, minimaal op hetzelfde niveau als de body, en vaak beter.
Tja... pas op met water, en vooral zout water, zie ook Lensrentals.
Of beter: "Weather sealing, door consumenten gelezen als 'waterdicht', wordt door de fabrikant beter omschreven als 'de garantie dekt geen waterschade' "...
Dat klopt.
Toch ga ik met regen gewoon rustig op stap met mijn weather sealed camera en objectief. Zonder verdere bescherming.
Ik ga zelfs met mijn niet-weather sealed camera op pad als het regent. Gewoon een beetje uitkijken en je komt een heel eind. Nog niet zolang geleden bestonden er helemaal geen weather sealed camera's en werd er ook gewoon gefotografeerd.
Dat geldt voor hobby fotografen die bij een bui gaan staan schuilen, maar als ik als professional 2 uur in de regen buiten sta bij een event, voetbalwedstrijd, etc, dan gebruik ik toch een extra rain cover. In theorie misschien niet nodig maar het voorkomt dat je na de bui alles droog moet gaan maken.

Dat doen de jongens van de TV overigens ook, terwijl ook die camera's volledig weather sealed zijn.
Ik heb inmiddels genoeg gezien van pro's die met 'mijn' merk werken die gewoon hele dagen de camera onbeschermd laten ongeacht het slechte weer.
Waarom zou je aanmodderen met regenjasjes als het niet nodig is. Dat doe je enkel als je er toch niet zo'n vertrouwen in hebt. De camera droogt wel weer.
Dat moet je zelf weten. Maar ik ga mijn dure 500mm f/4 en 800mm f/5.6 echt niet urenlang in regen, natte sneeuw of stuivend zeewater houden als dat niet nodig is. Kleine moeite om een raincover te gebruiken, al is het maar omdat je dat soort objectieven toch vrijwel altijd op een statief of monopod gebruikt.
Dat kunnen ze zeker. Maar het is niet zeker dat ze 100% beschermt zijn tegen allerlei soorten weersinvloeden, Vandaar dat Nikon en andere fabrikanten er geen enkele vorm van klassering/rating aan geven.
Alle z-vatting lenzen weather sealed. Daarin is dus een flink aanbod te vinden. Dat is bij de F-vatting lenzen zeker niet altijd het geval.
De definitie weather sealed is niks anders dan een rubberring bij de lensvatting. Je zult toch wat meer in de specs moeten duiken per lens om de exacte plekken te vinden waar er weather-seals zijn aangebracht, dit kan ernorm verschillen per lens. Kortom, pas op voor de marketingterm 'weather sealed'.
Klopt. Zover ik heb kunnen vinden, hebben Nikon Z-lenzen ook rubber seals op andere plekken waar water binnen zou kunnen dringen. Maar het is wel goed om dit per lens goed te bekijken.
Ik denk dat het bij vele merken het geval is maar de term is heel simpel toe te kennen aan een lens helaas waardoor iedere fabrikant dat graag op de doos zet. Wat ik heb gezien van de Nikon Z-lenzen zien ze er indrukwekkend goed uit, iets wat Nikon altijd al goed kon natuurlijk. Ben benieuwd naar de vergelijkingen wanneer er een vergelijkbare lens is van Nikon, Canon en Sony, en wellicht Sigma ook met hun eigen mount.
De Z6 II wordt dan toch eindelijk de opvolger van mijn trouwe D300. Nu nog even wachten totdat de prijzen zakken en er een mooie aanbieding is samen met de FTZ adapter. Wel nog even wachten op de reviews uiteraard.
En bij mij de opvolger (grote broer) van mijn trouwe D750 !
Daarnaast zouden de camera's nu ook in iets donkerdere omstandigheden moeten kunnen scherpstellen, tot -3EV met een f/2.0-objectief.
Op Nikonusa staat echter dit:
-3 to +19 EV (-4 to +19 EV with low-light AF)
Detection range (ISO 100, f/2.0 lens, 20 °C/68 °F)
Bron
Zwakste punt van Nikon Z/S op dit moment is dat er geen andere lenzen anders dan de Nikon op kunnen worden gebruikt. Sigma en Tamron lenzen bv. De camera is prima en ook de sensor.
De S- lenzen zijn ook prima, echter de keuze vrijheid is beperkter.
Sigma en Tamron lenzen.... Dat is feitelijk hetzelfde als je ipv Pirelli banden onder je ferrari naar goedkope eco bandjes gaat. Kun je inderdaad mee rijden. Maar geen grip en controle meer op het wegdek. Maw de complete performance van de auto/camera wordt teniet gedaan. Gewoon doorsparen voor the real deal zou ik zeggen!
Tamron levert zeer goede lenzen, de 90 mm macro is een van de beste lenzen in dit segment en een heel stuk goedkoper dan de "eigen" merken.
Het is ook mooi om te zien dat Tamron innoveert qua zoombereik om tot een compactere lens te komen zoals de 70-180 2.8. Ik wacht nog even om te zien wat Sigma gaat doen maar die Tamron is toch aardig intresseant.
Als die Nikon de mount specs gewoon zou vrijgeven voor lens/adapter makers zou het een stuk makkelijker voor die derde partijen worden. Uiteindelijk schieten ze hun eigen body gebruikers in de voet want er practhig Sigma/Tamron glas te krijgen voor andere systeemcamera's. Dat je voor het beste wilt gaan snap ik wel maar laat andere hun eigen kunnen maken, niet iedereen heeft het budget of wilt zoveel geld uitegeven voor een lens.
Onder welke steen heb jij geleefd? Sigma & Tamron produceren de laatste jaren een hele reeks lenzen die beter presteren dan Nikon varianten. The real deal is voor mij de scherpste en beste lens voor het geld en dat was nu al heel vaak Tamron (bijv 85 F1.8 en 35 f1.4) en Sigma Art (f1.4 primes) reeks. Op beide had Nikon geen enkel antwoord - Sigma's F1.4 Art lenzen waren stuk voor stuk beter dan Nikon's F mount F1.4 lenzen. En bijvoorbeeld de Tamron 24-70 G2.8 & 70-200 F2.8 G2 zijn onklopbaar qua prijs-kwaliteit. Minder dan helft van de prijs van de Nikon versie en quasi dezelfde beeldkwaliteit. Dan is de keuze snel gemaakt.

Pas bij de Z lenzen kwam daar verandering in, die scherpte is klinisch. Maar ik heb geen behoefte om mijn perfect functionerende Sigma Art lenzen te verkopen met verlies en te investeren in (voorlopig uitsluitend) Nikon Z F1.8 lenzen. De Sigma lenzen presteren qua autofocus beter op mijn Z6 met FTZ adapter, dan op mijn D750.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 24 juli 2024 15:26]

“Geen enkel antwoord op Tamron en Sigma” is wel een tikkeltje overdreven. Ik heb de 35mm f/1.4 van Nikon. Die is op papier qua scherpte misschien nét ietsje minder dan die van Sigma, maar ik ben er super tevreden mee en ik vind de kleurweergave mooier bij de Nikon dan bij de Sigma.

Ik heb overigens in het verleden ook wel Sigma objectieven gehad, bijv. 10-20mm. Die was niet beter dan de Nikon tegenhanger, maar ik had toen een wat beperkter budget dan nu.

De Tamron 85mm f/1.8 ken ik niet. Ik heb al jaren de 85mm f/1.4 van Nikon, eerst de AF-D, later de AF-S versie. Beide hebben een fantastisch mooi bokeh en ik gebruik ze enorm vaak. Ik hoor wel eens dat de Tamron scherper zou zijn, maar dat vind ik op 85mm niet interessant. De Nikons zijn zo al scherp dat ik voor portretten vaak een ‘soften’ filter gebruik in de nabewerking, verscherpen is nooit nodig. Stabilisatie zou overigens wel welkom zijn.

[Reactie gewijzigd door Sietse Vliegen op 24 juli 2024 15:26]

De Tamron 85/1.8 heeft stabilisatie, bijvoorbeeld. Dan was de keuze tussen de Nikon (F versie) zonder VR en de Tamron natuurlijk snel gemaakt.

Persoonlijk zou ik nooit het dubbele willen betalen voor een lens die optisch iets minder is, maar origineel Nikon. De Sigma 35 Art 1.4 was tot voor kort de best in zijn genre qua beeldkwaliteit en dat is niet alleen mijn mening. En de perikelen qua autofocus verdwenen helemaal als ik de Art lenzen gebruik op m'n Z6.

Ik heb ook de Sigma 20mm F1.4, die ook zeer bijzonder is. Hoewel de bruikbaarheid heel specifiek is.

De recente Tamron 35 F1.4 is trouwens ook heel goed - nog iets beter dan de Sigma. Helaas alleen voor F mount.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 24 juli 2024 15:26]

Chiron Moderator Discord @donut14 oktober 2020 13:39
Onzin. F-mount lenzen van Sigma en Tamron werken gewoon met de FTZ adapter. Voor de autofocus heb je wel lenzen nodig met een eigen focusmotor, maar ook degenen zonder passen prima op de F-mount van de FTZ adapter ;)
Wat mis je dan bij Nikon wat Sigma/Tamron wel biedt?
Sigma heeft een 35mm F1.2 voor Sony mirrorless. Bijvoorbeeld.

En verder, voor F mount zijn de Sigma Art primes nog steeds beter (en goedkoper) dan de Nikon varianten.
Die Sigma 35/1.2 is inderdaad erg fraai, hopelijk gaat Sigma er nog een keer een Z-mount variant van maken. Het blijft wel een compromis omdat de lens in principe ontworpen is op de kleinere mountdiameter van Sony. Als ze hem ontwerpen voor de grotere Canon en Z mount, zouden ze geen Sony variant meer kunnen fabriceren.

Ben wel benieuwd naar een test tussen die Sig 35/1.2 en de native Nikkor 35/1.8.

Of een lens beter is hangt af van wat je er precies mee wil doen. Als je degelijke weathersealing wil kan je beter de Nikkor lenzen nemen, en qua QC zit er bij Sigma toch wat variatie in, als je een 'goede' te pakken hebt is ie vooral heel scherp. (Scherper dan Nikkor). Echter scherpte hoeft niet het enige criterium te zijn. Er zijn ook nog dingen als de snelheid van de focusmotor, en andere optische eigenschappen als flare gevoeligheid, scherpteverval in de hoeken en de kwaliteit van de 'bokeh'.
Kijken allemaal. De lauch begint nu wereldwijd om 14.00 live

https://www.nikon.nl/nl_N...ess/the_next_chapter.page
Wederom miniscule verbeteringen.
Ze maken verschil.
Je zou bijna zeggen dat het te goed gaat met de business.
Niets is minder waar, het gaat matig tot slecht, ze geven je bijna niets.
Tijd voor een frisse wind.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.