'Staande PlayStation 5 is hoogste console van recente generaties'

Een Redditgebruiker heeft aan de hand van standaardmaten - usb-a-poorten en schijfsleuven - een idee kunnen geven van hoe breed en hoog de PlayStation 5 is ten opzichte van zijn soortgenoten. Het lijkt de hoogste console van de afgelopen generaties en op een haar na ook de breedste.

Redditgebruiker GREB07 heeft het huiswerk gedaan. Aan de hand van de afmetingen van de Xbox Series X, die al bekend zijn, kan men zich zelfs wagen aan een vergelijking in centimeters. Dat hebben gebruikers op het ResetEra-forum gedaan en kwamen uit op een hoogte van 38 centimeter exclusief het voetstuk. Op zijn breedste punt is de console 9 centimeter breed.

Inclusief de voet wordt dat echter aanzienlijk breder. Tien millimeter op de ResetEra-afbeelding lijkt 12 pixels, wat betekent dat de console maximaal 144mm breed en 382mm hoog is met voet. De versie zonder schijflade heeft weliswaar niet de 'wang' die de andere versie heeft, maar heeft door de aanwezigheid van dezelfde voet een even grote voetafdruk en dus een even groot breedste punt.

Voor de context: de Xbox Series X wordt een balkvormig apparaat met een voetafdruk van 151mm bij 151mm en een hoogte van 301mm.

Men dient hierbij wel kanttekeningen te zetten: Sony heeft officieel geen afmetingen bekendgemaakt, dus zekerheid is er niet. Daarnaast zijn usb-a-poorten en optische schijven wel van een standaardmaat en valt er daardoor wat te zeggen over de beelden, maar of de beelden van de PS5 definitief zijn, is ook niet zeker. Gezien de bekendmaking van de Xbox Series X-afmetingen, lijken die wel min of meer vaststaand.

Sony onthulde het hardware-ontwerp van de aankomende console afgelopen donderdagavond in een livestream die iets meer dan een uur duurde. Daarbij werden naast de hardware ook legio games getoond.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

13-06-2020 • 13:41

360 Linkedin

Lees meer

Reacties (360)

360
342
262
12
0
52
Wijzig sortering
Dit gaat niet eens in mijn IKEA kalax kast passen. Waarom zo'n groot formaat kiezen. Ik zal het niet begrijpen.
De PS5, net als de nieuwe XBox, kan nogal warm worden. De development kit had 6 ventilatoren er in.
Om alles goed koel te houden zijn beide consoles dit keer een stuk groter geworden.
Wat is er dan anders dan de PS4? Zwaardere voeding en CPU/GPU en een SSD die ook gekoeld moet worden.
Is er een reden waarom de voeding niet gewoon een externe baksteen kan zijn als het de console anders te groot maakt?
Waarschijnlijk een mix tussen gemak en het vermijden van een erg grote externe voeding. In dit geval had dat misschien wel geholpen, het is iets dat ze bij andere consoles ook gedaan hebben. Mogelijk dat deze voeding actieve koeling nodig zou hebben en het daarom alsnog beter is om hem intern te hebben.

Aanvulling:
In dit filmpje kun je de losse voeding zien: https://youtu.be/4cmclCjS5jg?t=308
Als je dit vergelijkt met de XBox One X zie je dat deze componenten net wat kleiner zijn: https://youtu.be/OL3n2dFwk6U?t=576

De One X / PS4 Pro hebben een verbruik van 180W, verbruik is afhankelijk van het spel dat je speelt.
Het verwachte gebruik van de Series X is 300W of mogelijk meer.
https://www.tweaktown.com...-up-300w-power/index.html
https://www.eurogamer.net...-series-x-reveal-analysis
Toch even rondgeneusd, maar inderdaad. Als de XSX >= 300W trekt ga je toch een vrij dikke voeding nodig hebben die koeling nodig hebt, tenzij je iets als dit als voorbeeld neemt pricewatch: Seasonic Platinum Series 400 Watt Fanless

De oorspronkelijke 360 (Xenon) had een externe PSU van 203 watt, wat er al uit ziet alsof het tegen de grenzen van externe fanless voedingen aan zit (de Seasonic gaat er vanuit dat je elders in je systeem wel luchtkoeling draait), terwijl de dikke PS3 (waarschijnlijk noodgedwongen) begon met een interne voeding van 400 watt.
De voeding van de oorspronkelijke Xbox 360 heeft wel degelijk een kleine fan ingebouwd. Zie de airflow gaatjes boven de power connector zitten. Zelfs de voeding van de laatste iteratie van de Xbox 360 (Slim E) heeft een dergelijke fan ingebouwd.
Waarschijnlijk willen ze de voeding zo dicht mogelijk op het moederbord hebben zitten
Wat zou de reden hiervoor zijn? Geen kritische vraag, maar heb daar geen verstand van.
Vaak geeft een externe voeding maar 1 spanning en die moet dan nog omgezet worden naar meerdere spanningen intern. Als je een connector hebt met meer aders worden deze vaak fragiler en kan het wellicht de gevraagde stroomsterkte niet aan. Daarnaast zit een 230V stekker/snoer vaak goed vast terwijl je een adapter snoer makkelijker los trekt (per ongeluk).

De afstand lijkt mij niet zo relevant. Op die kleine afstanden zijn spanningsverliezen verwaarloosbaar.
Vaak geeft een externe voeding maar 1 spanning
Dat is natuurlijk onzin want een voeding voor een apparaat als deze is een custom design wat prima meerdere spanningen kan geven.

Belangrijker is denk ik dat klanten externe voedingen, en al helemaal grote, heel kut vinden.
[...]
Belangrijker is denk ik dat klanten externe voedingen, en al helemaal grote, heel kut vinden.
Dat is een aanname en erg persoonlijk.

Ik zou liever een externe PSU willen die ik achter de kast kwijt kan en uitzicht en dan een kleine console hebt, die niet klinkt alsof deze zal opstijgen, omdat deze zijn warmte moeilijk kwitj kan.

Overigens is het logisch dat de consoles veel warmer worden ivm de prestraties die de console moet leveren.
Tuurlijk, achter de kast op de grond onder het stof. De optimale omstandigheden voor goede warmteafgifte… En vervolgens die goedkope Chinese apparatuur de schuld geven want dat spul vliegt spontaan in brand.
Dat laatst vooral ook omdat je die veelal alsnog gewoon op het apparaat zet. Achter de kast is vrijwel nooit voldoende ruimte om dergelijke units kwijt te raken. Zeker in het geval van deze apparaten (die toch al gauw in de buurt komen van zware laptop powerbricks) heb je dat liever niet.
Dit is precies wat ik dacht, ik vond het bij mijn 360 ook niet erg dat er een externe voeding was. En als de voeding stuk gaat is het makkelijk te vervangen voor een nieuwe.
De voeding van de 360 was met gemak achter het tv-meubel te leggen. Helemaal geen problemen mee gehad.
Jij misschien. Maar er zijn genorg mensen die hem strak tegen de muur aan hebben staan. Zij het niet zwevend (dus direct aan de muur), dan wel gewoon recht er tegenaan. Als ik dan nog 5 cm nodig heb voor een voeding dan is dat gewoon irritant.
Anoniem: 562971
@field33P14 juni 2020 10:21
Voor een mij een reden toen om de (voorbeeld) Xbox One niet aan te schaffen, want meer en meer is het al een "kabeltroep" echter je audiomeubel. Door deze externe voeding komt je audiomeubel al wat verder van de muur, en het mensenlijk oog wil natuurlijk ook wat.
Als je een audio meubel van de muur moet zetten vanwege een voeding lijkt me dat geen goed ontworpen audio meubel..
PS5 gebruikt nu constante stroom ipv variabel zoals met PS4, dus zou in theorie beter te koelen moeten zijn. Vandaar de variabele clock speeds van CPU/GPU. Zoiets was verteld in voorgaande event door M. Cerny meen ik mij te herinneren.
Hoe is constante stroom beter te koelen dan variabel? Wat is überhaupt het verschil tussen constante en variabele stroom? Sorry dat ik het vraag maar ik volg even niet wat je zegt, maar ben wel benieuwd.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 14 juni 2020 12:02]

Als ik het goed heb begrepen, dan gebruikt de PS4 nu dus aan de hand van CPU en GPU gebruik een steeds verschillend stroomgebruik. Hoe meer stroom er wordt gebruikt door de componenten, hoe meer warmte en dus hoe harder de fans moeten draaien om de boel koel te houden. Bij de PS5 zou er dus een constante waarde zijn van het stroomgebruik en past de hardware zich hierop aan. De CPU en GPU hebben dus variabele clock speeds, zodat het verbruik altijd gelijk is. Hierdoor blijven de fans nagenoeg altijd op constante snelheid (in theorie).

Tweakers zelf heeft hier ook nog zelf iets over geschreven https://tweakers.net/nieu...den-in-playstation-5.html.

Maar hoe het precies uit gaat pakken weet ik niet, maar ik neem aan dat het ze wel een beter resultaat gaat opleveren dan wat nu wordt gedaan bij de PS4.
Nee zo werkt dat niet. De cpu en gpu kunnen samen meer verbruiken dan de totale tdp van de chip. Daardoor als bijv de cpu iets meer nodig heeft kan de gpu wat downscalen en andersom. Ze wisselen elkaar af om nooit boven de totale tdp uit te komen. Uiteraard als ze beide minder nodig hebben zal het stroom verbruik gewoon omlaag gaan zoals normaal. Anders zou het echt een belachelijke energie slurper worden.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 14 juni 2020 15:18]

Maar dit betekent dus effectief dat games nooit de volledige kracht van de CPU en GPU tegelijkertijd kunnen benutten? Wat een domper.
Dat klopt! De totale tdp van de chipset is bijvoorbeeld 300 watt maar de individuele tdp van de cpu en gpu zijn 200 watt elk. Als de gpu op de volle 200 watt will draaien moet de cpu dus terug naar 100 watt. En andersom. Je kan het ook juist als iets positiefs zien, dat in plaats van elk gelimiteerd op 150 watt er juist nu meer vrijheid is voor de developer welke meer power krijgt.
Er zijn nog bijna geen games die de totale prestaties uit zo wel de cou als gpu halen... De meeste games zijn gpu limited, maar er zijn ook games die cpu limited zijn...

het is voor een developer enorm lastig om alles uit de cpu en gpu beide tegelijkertijd te halen... Daar is enorm veel optimalisatie nodig en dat kost bakken met tijd...

Console games worden wel beter geoptimaliseerd dan pc games, maar ook daar zullen ze de games denk ik nooit het maximale uit de cpu en gpu tegelijkertijd kunnen halen...
Later in een generatie worden games vaak wel gebouwd om de hardware maximaal te benutten. Denk maar aan GTA 5 en Gran Turismo 6, die beiden dusdanig veel kracht van zowel de RSX als Cell vereisten dat verzwakte condensatoren op launchmodellen door het hoge stroomverbruik aan het licht konden komen (door een YLOD).
Ik denk dat het ook is om te voorkomen dat die externe voeding ergens achter een tv kastje wordt weggedrukt waar de voeding alleen maar warmer wordt, als deze in de console zit kan hij wat minder makkelijk weggedrukt worden.
Ik verdenk beide MS en Sony ervan, dat ze graag meer zichtbaarheid willen in de woonkamers. Door 'm dan raar of groot te maken, waardoor ie vaak niet in een kast past, forceer je de gebruiker om de console meer zichtbaar te plaatsen.

Natuurlijk zit er ook een boel elektronica in en moet alles goed gekoeld worden, maar een beetje logisch nadenken zou de consolemaker moeten realiseren, dat het ook een beetje in een kast moet passen.
Ik denk eerder dat Sony nu meer op safe speelt in verband met koeling. De eerste PS4 was namelijk nogal een heethoofd.

Aan de andere kant kon je wel eens gelijk hebben, waarom anders zo’n spacy en opvallend uiterlijk..
Valt wel mee in mijn kast is het een straaljager op mijn kast zeker de helft stiller.
Denk dat het geluid dan in je kast niet versterkt wordt...

Als ik CoD:MW opstart in de 'MP' view dan stijgt de echt op hoor. Ongeacht wat ik doe of waar die staat.
De ruimte in de kast voelde ook warm aan, was grenen dus misschien hielt het kast materiaal de warmte vast. CoD:mw multiplayer geeft geen problemen. Heb nu een Ikea kast waar hij op staat.

[Reactie gewijzigd door Bintzak op 13 juni 2020 18:53]

Echt te hoog, Als ik hem nu op mijn TV meubel plaats staat hij dus letterlijk voor het beeld van de TV.
De Xbox Series X is prima. Maar gelukkig kan de PS5 ook liggen.
Ik ga echter zelf eerst voor de Xbox en wacht op de zwarte PS5 want wit staat niet bij mijn interieur en de rest van mijn media apparatuur.
Maar dat ligt aan CoD:MW. Op de PS4 (Pro) is de frame rate in het menu uncapped. Dus de animatie van de lopende soldaat in het menu zorgt hiervoor. Op de PC hebben ze een FPS limiter in de opties, zou op de PS4 Pro ook fijn zijn.
Valt wel mee in mijn kast is het een straaljager op mijn kast zeker de helft stiller.
Precies dit.

Hoor dit sentiment ook vaak in gaming podcasts "my PS4 sounds like its taking off man!"
Blijkt dat die gast de console in een gesloten kast heeft staan. No shit dat je PS4 het niet meer trekt als je er een oven van maakt......

Anderen hebben weer cooling in het meubel gemaakt (als ik me niet vergis)
Ik heb mijn PS4 in een meubel staan, maar blijkbaar ademt het voldoende want zo extreem als sommige het doen overkomen? Vliegtuigen die opstijgen en weet ik wat allemaal... Beetje ovedreven.

Maar... als de PS5 een mooi doordacht koelsysteem heeft en dit de formfactor dicteert -> prima. Daarnaast vind ik het wel een cool design. Lekker uitgesproken.
Omdat elk nieuwe console er meer futuristischer uit moet zien dan de vorige. Aesthetic appeal is erg belangrijk.
Als de verhalen qua specs/kunnen kloppen dan is er wel flink wat koeling nodig. Kan me niet voorstellen dat zowel Sony als Microsoft met opzet een extra grote kast gaan maken. Denk aan alle extra kosten met transport, opslag, winkels etc. Daarbuiten zullen genoeg TV meubels dit niet kunnen huizen.

Het design doet mij een beetje denken aan de PS2 -> PS3 "shock" (saai vierkant naar speels) maar het formaat lijkt me puur een noodzaak verhaal. Denk ook niet dat ze meer weg kunnen komen met een lawaaibak bij de verkoopprijzen die de ronde gaan.
Dat valt ook wel weer mee, nooit problemen mee geweest, in tegenstelling tot de 1e lichting XB360's... En die waren nog niet eens groot omdat de koeling dus al minder belangrijk was en toch ging ht mis juist met de koeling....
Ik heb de 1ste generatie PS4 ook in een tv kast staan maar bij sommige momenten in een game gaat die opstijgen. Het beste is om je PS4 helemaal vrij te zetten bijv. op je tv kast. Ik ben blij dat die niet wit is.
Inderdaad, op safe spelen. Waarschijnlijk mede door dit:
nieuws: Sony geeft uitleg over variabele kloksnelheden in PlayStation 5

Heter betekent langzamer. Dus zo veel mogelijk wapenen tegen diverse scenarios.
Ik hoor iedereen altijd wel kritisch zijn op het geluid van de PS4, maar als ik heel eerlijk ben maakt mijn Xbox One X amper minder geluid dan mijn PS4 hoor. Vooral met nieuwe games merk je bij beide consoles gewoon echt dat de hardware tot z'n uiterste wordt gedreven en dan zijn ze beide luidruchtig. Ik denk inderdaad dat het een goede move van Sony is om een wat grotere behuizing te gebruiken. Van mij mogen de consoles zeker wel wat stiller worden. De maten vallen nog steeds binnen de norm om in de meeste normale meubels te passen.
Dat is zodat er een liftoff kan plaats vinden na t-60 :+
Microsoft heeft met Xbox Series X daar beter over nagedacht dan Sony met de PlayStation 5. Het is echt enorm knap hoe Microsoft al deze componenten in een aardig kleine behuizing heeft kunnen stoppen.
Ik denk dat ze door de klachten over het geluidsniveau bij de PS4 Pro. Nu extra aandacht hebben besteed aan koeling en daarmee ook meer ruimte hebben genomen.

Ik zie bij dit design niemand iets op je Playstation leggen. Bij de XSX kan het met een niet oplettend persoon zo gebeuren. Waardoor je systeem over verhit kan raken. (al zijn de duurdere chips tegenwoordig goed beschermd).
Microsoft claimt dat de XSX nog warmte kan afvoeren als de bovenkant bedekt is, lijkt mij ook dat ze zoiets meenemen in het design.

[Reactie gewijzigd door field33P op 14 juni 2020 00:16]

Naar mijn mening is Microsoft idd zeer slim geweest ongeacht uiterlijke persoonlijke smaak voorkeuren met hun design formaat en koeling, wat dat betreft vrees ik ondanks dat de PS5 een heel stuk groter is deze meer koelings problemen (geluid/throttling) zal kennen. Maar we kunnen pas oordelen als beide daadwerkelijk uit zijn en aan tests onderworpen hebben.
Grotere designs hebben bijna altijd betere koeling, niet slechtere.

Overigens vind ik het jammer dat consoles na de 'phat' 360 overgegaan zijn op ingebouwde voedingen. Ja, een losse voeding moffelt ietsje moeilijker weg, maar in ruil daarvoor is er een stuk minder hitte in de behuizing.

[Reactie gewijzigd door Halfscherp op 13 juni 2020 18:59]

Typisch dat dan juist de 360 last had van oververhitting en uiteindelijk een RROD. De 360 is één van de weinige consoles met een externe voeding wat dat betreft.
Dat lag aan het feit dat MS het pushte om ze zeer veel op te leveren binnen een veel te kort tijdsbestek waardoor dus de assemblage een faal was en het design! Zoek het maar eens op.
En omdat ze nog niet echt heel veel ervaring hadden met loodvrij soldeer wat onder de RoHS-richtlijn van de EU verplicht gesteld werd. Dat in combinatie met een warm draaiende chip bleek geen goede combinatie.
Doe koeling was gewoon niet goed genoeg, met een externe voeding heeft t geen ak te makenn want Sony heeft altijd al de voeding intern gehad en die had dat ook niet.
Groter design heeft niet veel te maken met betere koeling. De warmte moet er uit kunnen. Gezien we niet weten hoe de PS5 dit afhandelt kunnen we daar weinig over zeggen. Echter de fan bovenin de XSX is een stuk groter dan in de PS5 überhaupt zo kunnen, dus hoeft minder hard te draaien om dezelfde warmte weg te nemen. Ook daar houd de conclusie ook verder op. We gaan het zien. :)
Groter design heeft niet veel te maken met betere koeling
Dat ben ik niet met je eens. Hoe groter de kast hoe verder de warme weggeblazen kan worden. Waardoor de wamte meer ruimte heeft om te verspreiden en dus een grotere afkoel gebied heeft. En doordat de warmte verder weg is zal de ventilator minder snel weer de warme lucht gebruiken om te koelen. Uiteraard is er natuurlijk wel een limiet waarop de grote geen effect meer zal hebben en zal het natuurlijk ook uitmaken hoe de kast is opgebouwd (als er bijvoorbeeld veel kabels of andere hardware de luchtstroom verstoord). Ook zal het geen effect hebben als je al gelijk de warme lucht uit het apparaat kunnen halen maar ik verwacht dat dit moeilijk is omdat je dan waarschijnlijk warme en koude lucht stromen gaat mixen.

Zet maar een een computer kast open en kijk hoe de temperatuur veranderd als de computer druk bezig is omdat de kast dan ineens simpel gezegd kamer groot is.
Meer ruimte hebben betekend niet dat de ruimte beter benut is. Als er een pcb voor de airflow zit of de aanzuiging te veel weerstand heeft of er gewoon veel loze ruimte is dan houd het al snel op met de koelprestaties.
Het team achter de Surface lijn is betrokken geweest. Ook de Xbox One X is een bijzonder knap design. Ze hebben 6TF aan rekenkracht weten te proppen in een console die kleiner is dan een One S!
De surface lijn staat nu niet echt bekend om goede koeling, eerder extreem lage power limits en power limit throttling. Hopelijk zit de xsx beter in elkaar.

En de xsx is niet echt klein een m-itx build waar een full size dgpu in kan hoeft maar een beetje groter te zijn.
De xbsx is een stuk dikker, ik denk dat ze wat betreft inhoud niet echt van elkaar onderdoen.

Alleen Sony heeft gekozen voor de lengte, waardoor de console mogelijk makkelijker liggend in een TV meubel past met wat speelruimte voor koeling. Waar Microsoft heeft gekozen voor dikte. Zal minder makkelijk liggend in een meubel passen, maar valt wat minder op bovenop een meubel. Beide hebben voor en nadelen.

Klein is de nieuwe console van Microsoft echter toch echt niet in ieder geval. Ze groeien alleen een andere richting op.
Niet alleen liggend in een TV-kastje. Ik heb de PS4 achter de tv op de muur "geplakt". (staat op een balkje, overeindgehouden door tyrips) en was echt bang dat ze naar vorm van Xbox gingen. Dan had ik moeten verbouwen. Maar de PS5 lijkt wel te gaan passen op dat plekje gelukkig.
Klein zou ik de XSX anders niet noemen. Als ik me niet vergis is het een vierkant dus die neemt zeker ook wel wat ruimte in beslag.
Tja compact is niet alles. voor mijn pc heb ik een xxl kast genomen zodat er meer loze lucht in zit en er een betere airflow langs onderdelen is. Resultaat ik haal bijna waterkoel tempeperatuur met lucht koeling en ook nog eens met betere gpu en vrm temps.
We hebben nog geen teardown van de PS5 internals gezien, dus een aardige statement. En kleiner is relatief, de PS5 is hoger maar de Xbox veel breder.
Lol Xbox heeft sinds de one s al geen externe voeding en überhaupt het is al getoond dat die intern zit...
Dat is al zeker 4 a 5 jaar niet meer.
En natuurlijk ruimte laten voor de PS5 Slim
Helaas kwam de ps4 slim pas na 2 jaar.
Precies op tijd, en mooi alle titels mee pakken in de uitverkoop (hopelijk wel dmv. fysieke media).

Als je helemaal -slim- (pun intended) bent tik je nu voor de komende winter een PS4 op de kop met een paar leuke titels.

Ik snap sowieso niet alle day 1 mensen. Een game die nu goed is, is over 2 jaar ook gewoon nog goed.
Helemaal mee eens. Maarja als je vooral online titels speelt werkt dat niet.

Ik heb iets van 2 jaar geleden een Xbox One S aangeschaft. 2e hands voor iets van 100-150€.
Dan heb je me toch een berg spellen om te spelen als je zelfs alleen maar de toppers wilt spelen (y) !

Ga ik met de komende generatie weer doen. Nu nog een paar jaar mijn ‘achterstand’ inhalen met deze generatie en straks gewoon weer achteraan mee hobbelen met de nieuwe generatie :) !

Gelukkig past de nieuwe generatie Xbox en ps5 sowieso bij mij in het kastje ;)
"Helemaal mee eens. Maarja als je vooral online titels speelt werkt dat niet."

Ligt er wel aan welke titels dat zijn. De grootste online games zijn vaak de eerste twee jaar nog wel cross-generation titels, dat wil zeggen: die verschijnen (met minder grafische pracht) ook nog op de XB1 en PS4.

En met de focus op cross-platform online gaming zou je dan waarschijnlijk ook gewoon mee kunnen spelen met mensen die wel een next gen console hebben.
Oh jij ziet je huiskamer als kastje :9
:+
Reddit.com/r/patientgamers voor het delen van ervaringen met gamers met dezelfde instelling ;)
De PS4 op dag 1 kopen is de grootste fout die ik heb gemaakt (console-wise dan :P). Het heeft eigenlijk 6 jaar geduurd voordat die serieus werd gebruikt. Richting het einde van zo'n console zijn er altijd zóveel goede games zó goedkoop verkrijgbaar. Heerlijk :).

[Reactie gewijzigd door ksborg op 13 juni 2020 14:47]

6 jaar??? Ik heb zelf 2 jaar gewacht, vooral omdat ik mn handen vol had aan de WiiU (had in het begin echt veel meer toffe games), maar toen werd het echt hoog tijd Bloodborne, Dark Souls 3, U4, LoU R, Witcher 3 en many more op te pakken.

Voor het geld hoef je console koop niet echt uit te stelleb. Wat heeft het me gescheeld toen? 50,- korting op de PS4?? Switch ook jaar later... 30,- eraf ofzo?

PS4 kwam wel traag op gang, Xbone is eigenlijk nooit gestart, Switch ging als een trein (gewoon de GOTY en runner up in 1 jaar, sweet mother)

Maar 6 jaar wachten?? Wat heb je in godsnaam gedaan dan??

PS5 wordt gewoon pre order, al zou ie 700,- kosteb (geld boeit me ook echt niet zo).
Zodra ik Last of Us 2 en Ghost of Tsushima erop kan spelen -> sold. In de stream van afgelopen week al een bak games gezien die ik sowieso ga halen. PS5 gaat wel beter van start denk ik.
De PS3 en de Vita hadden genoeg te bieden. Plus dat ik na een half uur pijn in de handen kreeg van de PS4 controller. Dus ik heb nu een fatsoenlijke controller gekocht van Nacon. En nu zijn games als SnowRunner en Persona 5 Royal uitgekomen. Recent ook Dragon Quest XI gekocht, dus kan er nu wel even tegenaan.

Doordat er op eerdere platforms nog zoveel goeds was en door tijdgebrek ben ik de PS4 pas heel laat gaan gebruiken. Dus direct de eerste generatie kopen is voor mij gewoon niet handig meer (altijd wel gedaan, tot aan de PS3, maar dan verkocht ik altijd de oude console om geld vrij te maken. Dat had ik nu niet gedaan. En omdat ik de PS3 beter vond in vrijwel alle opzichten kreeg de PS4 simpelweg geen aandacht :+.

One thing to note: visuals maken me echt heel weinig uit. De game moet leuk zijn.

[Reactie gewijzigd door ksborg op 14 juni 2020 07:55]

Ja dat snap ik ergens wel hoor. PS3 had tot einde generatie een ijzersterke line-up. Game support bij Sony is echt insane. Als je kijkt hoe lang mensen op PS2 bleven spelen en daar nog games op uitkwamen.

Ik was overigens groot fan van de Dual Shock 4. Eerste Sony controller die mij echt lekker in de handen viel.
Speel toch alleen maar singleplayer games dus zo een gek idee is dat niet.
En ondertussen kan ik mooi mijn PS4 backlog wegwerken. Ik denk er ook zo over.
Tja, als je graag een game speelt en er komt een nieuwe game uit die je graag wilt spelen waarom zou je dan in hemelsnaam 2 jaar wachten? Voor die paar euro die bespaart?
Zelf wel van plan de PS5 direct te halen. Console zelf duurt vaak toch wel een tijd voor die goedkoper wordt.

Dan gewoon lekker de PS4 games nog uit spelen erop. Erger mij nu soms zo aan lange laadtijden in games. Als alles toch backwards compatible wordt dan speel ik ze lekker uit op de ps5.

Speel nu bijvoorbeeld The Outer Worlds en die laadtijden zijn echt niet leuk meer. Is oprecht ook mijn enige echte probleem met de game.
Helaas zegt dat niet alles. De Pixel 3a bijv. kwam ook 7 maanden na de 3 uit, maar waar is nu de Pixel 4a? Dus de PS5 Slim kan later komen, maar eerder is ook niet uitgesloten.
Ja maar zo kan je heel lang blijven wachten totdat er iets beters uit komt, waarom wachten op de slim over 2 jaar als je ook kan wachten op de pro over 4 jaar of de ps6 over 7 jaar
Dat ben ik met je eens.
Lijkt me sterk dat Sony nu een apparaat expres groot maakt (met bijbehorende shippingkosten) om al onder de tafel een kleiner ontwerp te hebben (met alle bijbehorende kosten voor retooling en marketing)
Nee zeker, en als dat ontwerp er toch is dan zijn de componenten nog niet leverbaar.
Kun je beter meteen een high end mini itx build bouwen :P :P
Anoniem: 708439
@DennisH8213 juni 2020 14:42
Voor €500,-? Fijne wedstrijd dan heb je niet eens een i3/ryzen 3 + 1650 super.
Amazon heeft de prijs per ongeluk online gezet een paar dagen terug, ze noemden een prijs van 600 Pond, omgerekend toch bijna 670 Euro. Het zou gaan om de prijs van een 2 TB variant en kwamen hier wel op terug, de geruchtenstroom draait in ieder geval weer op volle toeren :-)

offtopic:
Zeker wel... Voor dat geld (500 Euro) heb je een Ryzen 3,1650 Super, 16GB RAM, 120GB SSD, 1TB HD en een Seasonic PSU :p

[Reactie gewijzigd door ijscobar op 13 juni 2020 18:06]

De prijzen zijn nog helemaal niet bekend en er komt al helemaal geen 2tb versie uit bij launch. Over een maand ofzo komt er een nieuw ps5 event, waar waarschijnlijk de UI en prijs bekend gemaakt zal worden
Dat zeg ik; geruchtenstroom ;-)
Het blijft nu alleen nog maar speculatie maar kan me voorstellen dat er wel een 2TB bij launch is, en dan specifiek de digital only variant. De tijd zal het leren!
Inderdaad, maar ik meen mij te herinneren dat M. Cerny tijdens “the road to ps5” event iets had gezegd over dat ze speciaal voor 825gb gekozen hebben voor bepaalde redenen... Maar we gaan het zien en hopelijk snel :D
En voor 670 nog betere hardware :) :) :) :)
Zijn er al prijzen bekend ?
Heb je een link naar de prijzen? Ben benieuwd
Het voornaamste voordeel van een console is dat games gedurende de levensduur op zijn minst geoptimaliseerd worden voor dat apparaat (al blijft het altijd maar de vraag op welke framerate dat gebeurt)
Ik denk eerder aan de thermals. Er zit aardig wat power in de kleine kastjes. De huidige Xbox en PS hebben al aardig wat problemen met geluidproductie onder load dat wil Sony denk ik voorkomen.

Mijn i7 9700k en 2080ti hebben ook echt flink wat koeling nodig in de Ghost S1, en onder load is ie goed hoorbaar. De PS5 heeft qua inhoud minder liters en zal dus veel moeten koelen.
ik vind de ps4 slim behoorlijk stil, je hoort het wel maar is vrij stil, zeker als je het vergelijkt met de ps4 phat (oude versie)
Ik vind de Xbox niet erg opvallend met het design. In tegenstelling zelfs.

De PS5 komt met dat witte gamer design niet in mijn woonkamer te staan. Er zal ongetwijfeld nog een zwarte versie komen, maar dit kinderachtige game design zorgt er denk ik eerder voor dat volwassenen twee keer nadenken.

Misschien ben ik te oud inmiddels voor dit gedoe. Soms vraag ik mij dat af.
Prima voor in de game room, maar niet de woonkamer. Het ligt wellicht aan de smaak en inrichting van de woonkamer natuurlijk. Het blijft subjectief.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 13 juni 2020 15:06]

Anoniem: 390145
@Mit-4613 juni 2020 16:05
Misschien geef je gewoon te veel om bepaalde zaken. Ik ben meer functioneel ingesteld. Als het mijn games kan afspelen kan het me werkelijk waar niets uitmaken hoe iets eruit ziet langs mijn tv. Het enige waar ik om geef is dat ik het makkelijk kan schoonmaken aangezien dat wel regelmatig moet. Dat wordt natuurlijk een ramp met al die hoeken en bochten, ook fijn dat er weer glossy zwart plastic gebruikt wordt. Daar stoor ik me meer aan. Ik ga hem wel halen maar ik denk dat ik wel bij dbrand wat vynil skins aanschaf voor op zijn minst het pianozwarte deel. Vindt de series x wel oke maar had liever gezien dat ze zoals de x1x hadden gedaan, in mijn opinie nog steeds een van de mooiste consoles samen met de ps3 fat.
Iemand kan dat niet bepalen voor een ander. Beetje een vreemde uitspraak.
Jouw wensen zijn die van mij niet en andersom ook niet. Prima dat jij enkel geeft om hoe het apparaat schoon te maken is. Dat vind ik weer een non issue.

Ik geef daar enkel mijn point of view aan en ben vooralsnog blij dat er een vergelijkbaar apparaat is welke meer naar mijn wens lijkt te zijn aangezien die op optisch gebied het andere uiterste lijkt van de PS5. Niet dat die Xbox mooi is en daarom graag in mijn woonkamer mag staan. Helemaal niet.

Het is alleen geen opvallend, naar mijn mening, lelijk ding.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 13 juni 2020 17:28]

Ik ben 55, en ik vind het design van de PS5 juist erg mooi.Het is meer een kwestie van smaak, dan van leeftijd. Ik moet natuurlijk een beetje rekening houden met de W.A.F., maar ik zie de witte zo in mijn huiskamer staan.
De XoneX vind ik toch een wat fantasieloze zwarte doos.

[Reactie gewijzigd door Tripledad65 op 13 juni 2020 17:54]

Het is subjectief. Dat gaf ik al aan.
Een kwestie van smaak is het zeker.

Ik vind de Xbox ook saaie doos. In mijn geval is dat alleen niet negatief.
Je kunt hem zelf ook zwart maken. Je zal vast die witte panelen er af kunnen halen en kunnen spuiten.
Ik ga zelf denk ik voor donker grijs, dat lijkt me juist heel mooi.
Ik ben het met je eens.... maar wil ook VR games spelen, dus neig naar de PS5. Maar die wordt dan wel in een kast gestopt, dit ding komt ook bij mij de woonkamer niet (zichtbaar) in! Jammer, vindt de XBox veel beter geslaagd.
Los daarvan ben ik ook benieuwdheel beter de nieuwe generatie nu echt is, d.w.z. wat zie je terug op je scherm t.o.v. De vorige generatie. Vooral bij de Xbox is het verschil maar een factor 2; dat ga je nauwelijks zien. De nieuwe consoles moeten het dan vooral van de SSDs hebben, een grote stap voorwaarts maar zien we dat ook ?? De vorige generatie kopen en een jaartje wachten is ook een mogelijkheid. En dan is er nog Stadia...
Waar slaat dit nu weer op ...geen enkele onderbouwing en anderen af zeiken

Goed positief bezig voor de mede gamers ....hoeveel console gamers waren er ook al weer ?
Ze proberen een vrij krachtige gaming PC nu in een zo'n kleine mogelijke box te plaatsen. Zelfs de kleine SFX gaming cases zijn niet kleiner dan de PS5. LIjkt mij dat ze de ruimte vrij goed geoptimalieerd hebben.
Ik denk dat je het onderdeel koeling niet moet onderschatten.

We zien al dat 'de heatsink' in gewone PCs vaak niet de bottleneck meer is. De bottleneck voor koeling is ambient en case temp. Gaat die omhoog dan komen hedendaagse CPUs en GPUs al rap in de gevarenzone, of in elk geval: ze verliezen hun turbo of boost een stuk sneller. Want die zijn temp-gerelateerd, naast voltage/verbruik/load.

Waar het om gaat is hoe snel je warmte weg kunt trekken bij de die en een console is en blijft een vrij gesloten plastic doos. Die ook nog eens vaak in een gesloten of deels gesloten kast wordt gezet. Maar.... dat doen we met onze PC's toch ook niet? De console is nu gewoon een high end PC - min of meer - geworden, er zal een redelijk TDP aan zitten en die warmte-afvoer was ook in de voorgaande generaties al niet helemaal vlekkeloos. PS3's die gingen loeien als een gek, bijvoorbeeld.

Dus ja, zichtbaarheid zal een factor zijn... maar koeling moet haast wel de primaire zijn geweest. De hele wereld wil namelijk compactere apparaten...
Anoniem: 159816
@RVervuurt13 juni 2020 15:12
Ik denk oprecht dat MSFT voor deze vorm gekozen heeft voor de beste koeling, de hoger geklokte chips hebben meer koeling nodig dan die van Sony. Bij Sony is het denk ik het gevolg van dat ze een slank ontwerp willen, maar toch genoeg moeten kunnen koelen.
Denk idd ook meer de koeling. Hopen dat ze ook een beetje stil zijn en pas draaien wanneer het echt moet.
Anoniem: 562971
@RVervuurt13 juni 2020 17:19
Ik verdenk beide MS en Sony ervan, dat ze graag meer zichtbaarheid willen in de woonkamers.
Fabrikanten van electronica gaan (denk ik) alles juist kleiner maken, met minder ruimte kun je ook meer versturen (export) en zo ook de kosten drukken.
Hoezo, je kunt ze beide gewoon platleggen? Past dan toch wel in een kastje. Ik zal ze waarschijnlijk beide kopen ivm exclusives, maar vooral de PS5 heeft (wat mij betreft) een playmobil look die ik echt niet op mijn kastje wil hebben staan. Ik hoop vooral dat je ze kunt stapelen.
Ik ben in ieder geval wel benieuwd naar de koeling.
De Xbox Series X heeft meer power, is kleiner, en de heatsink lijkt ook niet zo groot te zijn volgens de teardown videos.
Of de Xbox heeft warmte problemen, of de PS5 heeft hele goede koeling ingebouwd.
Bij mij gaat de PS5 niet passen in de IKEA kast helaas.

De Developers Edition van de PS5 zag er ook uit alsof de koeling dik in orde was.
Xbox lijkt mij wel makkelijker schoon te maken van binnen. De PS5 moet je waarschijnlijk weer helemaal uit elkaar halen om het stof weg te krijgen.

[Reactie gewijzigd door TweakJunior op 13 juni 2020 14:36]

Ik denk dat het met de xbox wel goed gaat komen. Het zijn 2 compleet andere designs en Microsoft heeft er goed overna gedacht.

Goede video is deze https://youtu.be/7Fjn4GRw8qE rond 10 minuten zet hij de xbox in elkaar en zie je alle koel componenten. Dat zijn er best veel en lijken logisch ontworpen te zijn. 2 boards gescheiden van elkaar, grote fan bovenin. Erg interessant.
Goede video is deze https://youtu.be/7Fjn4GRw8qE rond 10 minuten zet hij de xbox in elkaar en zie je alle koel componenten.
Austin Evans, met zijn team af en toe de nodige onderbroeken-lol maar echt de moeite waard om een abo te nemen op zijn kanaal. Komt met nieuws als er ook ECHT iets nieuws is te melden, en niet ...... vul deze zelf maar in ;)

Hij was inderdaad ook de eerste die de Xbox series X ook echt liet zien, wellicht is hij ook de eerste met de PlayStation 5
Van buiten zijn het misschien compleet andere ontwerpen, Maar beide gebruiken AMD spul en zijn eigenlijk bijna identiek, net zoals de huidige generatie, behalve dat de Xbox een krachtigere versie heeft van de chip.
Dus de ruimte die de componenten innemen zou eigenlijk niet veel moeten verschillen (behalve het koelblok).

Omdat de Xbox krachtiger is met dezelfde AMD technologie, betekend het dus dat de Xbox meer stroom verbruikt en dus ook meer warmte creëert, maar toch is de Xbox aanzienlijk kleiner.

Dus wat ik probeerde te zeggen in mijn vorige comment, is dat er 2 mogelijkheden zijn: Of de Xbox heeft moeite met het continu blijven draaien van hun geadverteerde snelheden, of SONY is helemaal overboord gegaan met de koeling in de PS5.
Wat je wellicht mist is dat door het blok ontwerp van de xsx Microsoft gewoon een grote fan bovenin heeft kunnen stoppen (135mm als ik me niet vergis) die heel efficiënt (qua geluid) heel veel lucht door het hele systeem kan trekken. Sony neemt wel redelijk wat plek in door al die curves in het ontwerp, maar bij hun past zo'n fan eigenlijk nergens (of in ieder geval niet zo dat de lucht niet direct 90 graden moet draaien).
De xsx heb ik dus eigenlijk meer vertrouwen in dat die vrijwel altijd het hoofd koel zal kunnen houden zonder een jet engine na te doen dan de PS5 (maar we zullen het zien, de enige echte test is er pas als die dingen uit zijn).
Inderdaad de enige manier om er achter te komen is om ze in het echt te zien.

Maar ik had ook gelezen dat sony een "constant power gebruik" aanhoud bij de ps5. dus elke Watt die niet gebruikt wordt door de CPU naar de GPU sturen, voor die kleine beetje extra performance voor de GPU ookal gaat de power/performance ratio omlaag, zolang het maar onder de power limiet blijft.

Bij de PS4 was het zo dat als de cpu minder aan het werk moest dat het verbruik dan ook omlaag ging, omdat die Watt's niet naar de GPU gestuurd werden, maar gewoon niet gebruikt werden. Maar je krijgt dan ook verschillende energieconsumpties en temperaturen. Dus soms moest de fan aan de slag en heel hard blazen en soms niet. Omdat de koeloplosing is ontworpen voor gemiddelde temperaturen, kan het dus ook voorkomen dat de temperaturen hoger uitkomen en ze harder aan de slag moeten.

Bij de PS5 is dat dus anders omdat die ontworpen is om constant op een bepaalde "Thermal Limit" te blijven. Dus onder gebruik blijven de fan snelheden dan ook constant (tenzij er geen zware workload is neem ik aan).
Dus die constante fan snelheid zou dus ook de maximale fan snelheid moeten zijn. En ik ga er van uit dat sony de PS5 niet heeft ontworpen om constant als een straaljager te laten klinken (na alle klachten die mensen hadden over de ps4's koeling).

[Reactie gewijzigd door TweakJunior op 13 juni 2020 16:47]

Wellicht dat dat meespeelt inderdaad... Maar er zal toch altijd een redelijke variatie in blijven zitten. Zo kan de omgevingstemperatuur flink verschillen, zowel door klimaat als dat iemand hem toch in een kast gekregen heeft (;)), zal er met de tijd stof in raken, en moet je ook nog met wat variatie in de kwaliteit van fabricage rekening houden.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 13 juni 2020 17:23]

De GPU in de PS5 is echter aanzienlijk hoger geklokt (uit mijn hoofd ~1,8 tegen ~2,3 ghz). Het kan best zijn dat de PS5 daardoor meer verbruikt dan de Xbox.
En mogelijk meer warmte produceert.
De breedte is iets smaller dan een audiocomponent als een dvd-speler of een stereoversterker of een receiver. Deze zijn meestal 43 cm breed. :+
Tot medio jaren 80 waren alle componenten 42 cm breed en de kasten waren ook daarop aangepast.
En nu zijn de componenten 43 cm breed. De kasten uit de jaren 80 konden gelijk bij het grofvuil. 8)7

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 13 juni 2020 14:10]

Hier zouden ze eigenlijk zoals bij serverracks gewoon harde standaarden in moeten maken, met hardware die vergelijkbaar gestapeld en bevestigd kan worden.

Dat zou menig TV-kastje er een stuk netter uit laten zien, en dan krijg je niet dit soort rare fratsen.
Volgens mij kan het wel, Je moet alleen nog een bijpassende rack mount kit halen.
Als je een keer bij een een collegezaal van een hogeschool of universiteit gaat kijken, dan zie daar een kast staan met bijv. microfoon-versterker en een DVD-speler. Dit zijn gewoon audio-componenten die bij een hifi-zaak kan halen. De kast zelf misschien niet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Amp_rack

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 14 juni 2020 11:55]

Is die grootte gebaseerd op een LP?
Geen idee, wel is het zo dat de breedte (33cm) van een Kallax kast van Ikea gebaseerd is op LP (30cm). Maar een LP leg je nooit plat neer. :+

Edit: 19 inch (met lippen) was te breed voor in de woonkamer (te industrieel uiterlijk) en toen kwam de richtlijn voor 17 inch=43,18 cm (zonder lippen). Wel kunnen in een 19 inch rack-kast componenten in van 17,7 inch. De 19 inch slaat alleen op de breedte inclusief de lippen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Amp_rack

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 14 juni 2020 11:55]

Een LP leg je plat neer op de pickup, daarom nam ik aan dat de oude electronica daar op gebaseerd was.

Bedankt voor de info verder!

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 16 juni 2020 01:22]

Ah, zo had ik het niet gezien. _/-\o_
Ja indirect wel, een LP is 30cm en je had bij de meeste platenspelers een paar cm extra nodig links en rechts voor de arm en de kap.
Denk dat het ook wel iets te maken heeft met de afvoer van warmte. De PS4's van mijn zoons stijgen zowat op als ze aan het gamen zijn, dus ik vermoed dat men een groter oppervlakte wilt hebben om het geluid wat te reduceren.
Dan heb je wellicht de normale PS4. De slim versie die ik heb hoor je nauwelijks.
Ik heb een gewone PS4 gehad die was ook al heel stil (1TB disc versie) en heb nu een PS4 pro die wel wat luider is, maar nog steeds niet storend. Je hoort hem niet over de muziek/geluid van een game heen.

Ik snap echt niet wat voor model mensen hebben die klagen dat het een straaljager is. Misschien tijd om even te controleren of hij wel stof vrij is van binnen of dat hij in een hoekje staat met slechte airflow ofzo.
Het verschilt ook heel erg per game. Zeker bij zware games als God of War heeft mijn PS4 Pro het moeilijk, dat is wel een CUH-71 model trouwens. Bij The Last Guardian gaf ie geen krimp, en bij Horizon: Zero Dawn stond ie soms op momenten te loeien dat je het niet verwachtte, bijvoorbeeld op het (toch nogal statische) map scherm wel, maar tijdens een zwaar gevecht weer niet 8)7 Zou ook weleens zo'n uncapped frame rate issue kunnen zijn net zoals al eerder hier opgemerkt bij een CoD game.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 13 juni 2020 21:28]

Ik weet dat het verschilt, zal nog eens jouw voorbeelden bij mij uitproberen.
Liever te groot met ruimte voor betere koeling en grotere fans dan straaljager die gaat opstijgen zoals PS4 :'(
Anoniem: 562971
@Amdwarrior13 juni 2020 17:25
Dat was de Playstation 4 pro CUH-7XXX serie.

Als het 2e cijfer een 2 is heb je het laatste en nagenoeg stille model, de series CUH-70XX en CUH-71XX zijn al heel lang uit productie.
Video kaart lengte is de boosdoender daarom hou ik het lekker bij een kleine pc die betere presentaties leverd, het is mooi ao een console maar het ken niet op tegen een pc , en een pc ken je naar je wens maken wat je niet ken met een console
Volgens mij weet je niet helemaal hoe een videokaart in een console eruit ziet. Maar dat is totaal anders dan in een PC zit. Dit is de Xbox Series X GPU ( https://tpucdn.com/gpu-specs/images/g/924-default.jpg )

Stukje kleiner dan een PC.
Tijd om een echte kast te kopen dus :+
Ik ben juist blij dat hij groot is, want hopelijk krijg je dan ook een goede koeling.
Ik denk dat een van de grootste redenen is dat de hardware (vergeleken met de 'huidige' generatie consoles) een relatief stuk krachtiger is. Iedereen is inmiddels helaas bekend met het feit dat de PS4/PS4 Pro in veel gevallen erg luidruchtige machines zijn. Het zal mij dus niet verbazen als men nu ook het zekere voor het onzekere heeft genomen en gekozen heeft voor een wat groter formaat in verband me de koeling.

Ik ben wel benieuwd naar de teardown video waar Mark Cerny het in zijn presentatie over had; hij benoemde namelijk het koelingsprobleem en merkte al op dat men een innovatieve oplossing had gevonden.
omdat koeling ruimte kost., Vooral de vorige generatie was relatief luid en wat zwakker qua koeling. Den kdat zij dit nu willen voorkomen, je ziet ventilatie over de gehele rand van de console.

Niet alleen de krachtigere CPU en GPU maar er zit nu ook een soort van ultra SSD in wat lijkt alsof ze 3 nvme achtige SSD's gestacked hebben voor meer bancdwith met een vrij uitbundige controller. Dit zal allemaal ook warmte genereren.
Ik stel mij voor dat die krachtige hardware heel heet wordt, dus misschien maken ze hem zo groot om te voorkomen dat je hem ergens kan wegproppen in een gesloten kast. MIjn PS3 kreeg niet voldoende koele lucht tijdens een hete zomer waarroor hij red ring of death verschijnselen kreeg. Omdat het apparaat al zo lang in die kast had gestaan zonder problemen, legde ik niet direct het verband met de slechte ventilatie.

Door de behuizing rechtop te laten staan, heeft het apparaat meer oppervlakte om contact te maken met koelere lucht.

[Reactie gewijzigd door ABD op 13 juni 2020 15:40]

omdat mensen steeds snellere consoles willen, steeds betere koeling want anders... dus dan dit :) plus je wil nog een design enz enz


het zal vast allemaal de reden zijn voor een groter formaat anders hadden ze het vast niet gedaan.
Omdat sony een gpu heeft met uiterst hoge clocksnelheden... dus veel warmte
Omdat meer Power over het algemeen meer koeling behoeft.

De Ps4 pro heeft 1 enkele ventilator die een dermate herrie maakt dat spelen zonder headset bloedirritant is.

Wat mij betreft hoe groter hoe beter.
Heb je enig idee hoe groot deze upgrade is deze generatie ten opzichte van de vorige?

Ze zijn bij current gen destijds uit gegaan van oude hardware al toen de consoles uit kwamen. Bij Next Gen dus PS5 en Series X pakken ze hardware wat flink van deze tijd is. Dat is gewoon veel groter en koeling is daarom een groot issue.

Microsoft heeft de box shape heel slim bedacht omdat met enkel 1 grote ventilator die vanaf boven de hele box koelt top to bottom. Ook hebben ze rekening gehouden met situaties waarbij de bovenkant toch belemmert wordt als mensen er spullen op leggen of een boek ofzo. Dit leggen ze heel goed uit in deze video op precies 17 min zie je heel duidelijk de binnenkant en hoe superieur dit design eigenlijk is gezien het toch de onderdelen compact houd.

PS5 is gewoon lomp gedesignd en hebben ze de gehele buitenkant als het ware als ventilatie gemaakt maar hierdoor is de console een heel stuk groter en onhandiger voor in de kast maar toch minder krachtig dan de Xbox. Ik vind het er knullig uitzien en afschuwelijk lelijk persoonlijk gezien ik meer hou van een stealth boxshapped design. Maar dat ben ik. Ik vind hem teveel uitzien als mijn router en vond de PS4 veel meer sleek. Dat deze 2 consoles opvallen in de huiskamer is slechts bijzaak gezien efficientie en een zo compact mogelijk design meer voordelen geeft dan een lomp en groot design voor een fabrikant die hier miljoenen van gaat verkopen en shipping en productie minder efficient gaat bij grotere producten.

Het is niet toeval dat er in de toekomst wanneer technologie er klaar voor is er "slim" varianten beschikbaar komen. Men wilt liever een slim design dan een grote als dit hen geen verlies van kracht oplevert.

Ondanks dat design zal ik ze uiteindelijk beiden halen gezien ik niet afhankelijk wil zijn van onspeelbare exclusives. En ik er zat speelplezier mee ga beleven de komende 7 tot 10 jaar tot de generatie erna.

Ik zou absoluut niet weten waar ik de PS5 in mijn kamer kwijt zou moeten zonder dat het voelt alsof ie in de weg staat.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 13 juni 2020 19:08]

Misschien omdat er een mega gpu in zit die nogal groot is en gekoeld moet worden. Ze maken hem niet voor de lol zo groot :o
Is toch logisch waarom hij zo groot is...

With great power, comes great cooling, comes great size..
Daarnaast als console sneller moet, wordt de voedingsgedeelte groter, en koeling gedeelte wordt zo breed mogelijk gemaakt dat stof ophoping kans klein blijft. Dan wordt ie natuurlijk stuk groter.
De gemiddelde AVR is ongeveer 43 cm breed en daar blijven ze ruim binnen.
Als devices krachtig worden is een koeling zeer belangrijk en dat de wamte dus goed afgevoerd kan worden. Denk ook niet dat iemand op een RROD zit te wachten... Dus dat het groter wordt kan niet anders... Maar is dat een probleem? Denk het niet want zoveel groter dan de rest issie nu ook weer niet volgens mij... Gaat heel hard meevallen.... Alleen dat ie standaard verticaal geplaatst dient te worden vind ik wel kwalijk want de meesten willen m toch horizontaal hebben lijkt me...
De hardware is in verhouding(tot PCs) veel sneller dan alle vorige consoles. Dus meer ruimte nodig, meer warmte etc.
Wacht gewoon op versie 2 of 3. Die gaat nog de helft zo groot worden.
Chip moet erin, koeling moet erin etc. Het is niet dat zo'n ding hol en leeg is he.
De Xbox is 15 cm breed en stuk lager. Die heeft ook al de componenten die je noemt. Maar hebben gewoon iets beter nagedacht hoe je al deze componenten in een kleinere behuizing plaatst. PlayStation kiest voor het oude inrichting van de behuizing zoals al jaren gebeurt. Maar er zijn meer en grotere componenten nodig en dan krijg je zo'n enorm hoge toren.
Maarja kan ook zijn dat ze niet zo goed bij MS hebben nagedacht en dat straks blijkt dat de X toch koel problemen heeft. We zullen het zien.
Ze hebben zelf al aangegeven dat er 70 procent meer airflow tegenover de andere ontwerpen is door gebruik te maken van één axiale ventilator. Ze hebben ook de onderdelen van het moederbord gesplitst en hierdoor is er volgens de ontwerper ook betere distributie van de warmte.
Ze hebben zelf al aangegeven dat er 70 procent meer airflow tegenover de andere ontwerpen is
Dat trucje hebben we ook gehoord van Sony met de PS4, dat ze speciale technieken hadden gebruikt om meer airflow te krijgen. en toch had de Xbox one betere koeling.
Apple heeft ook dat trucje gebruikt met de Mac Pro.
"Dat trucje hebben we ook gehoord van Sony met de PS4, dat ze speciale technieken hadden gebruikt om meer airflow te krijgen. en toch had de Xbox one betere koeling."

Dat weerspreekt echter niet dat de speciale technieken alsnog hebben gewerkt en ik weet ook niet of de koeling zelf in de Xbox One beter was. De PS4 had namelijk 30-40 procent meer GPU-kracht, had een interne power brick (prop die van de Xbox One maar eens in hun behuizing en kijk wat dat doet met de koeling) en was zelfs nog een stuk kleiner dan de originele Xbox One. Er was dus ook gewoon veel meer te koelen in minder ruimte. Dus theoretisch kan de koeling zelfs beter zijn geweest, maar alsnog onvoldoende om de console stil te laten functioneren.

Vanaf de Xbox One S was het pas dat Microsoft echt veel focus legde op de koeling zelf, meen ik.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 13 juni 2020 17:03]

Je hebt gelijk, maar in mijn ervaring is het, als een fabrikant adverteerd met "innovatieve koeling" dan bedoelen ze eigenlijk "goed in vergelijking met andere koeling van dezelfde grootte maar alsnog teleurstellend".
Een mier kan ook tientallen keren zijn eigen lichaams gewicht dragen, maar toch kan ik er 100 tegelijk verpletteren met 1 voet.
De Series X lijkt niet minder inhoud te hebben dan de PS5 hoor. Niks trucjes, gewoon één gigantische fan.
Dat betekent alsnog niet dat het ontwerp van MS even goed of beter is dan dat van Sony. Er komt nogal wat kijken bij zo'n ontwerp en Sony ontwikkelde al hardware toen MS nog niet bestond. Dat is geen garantie dat ze het altijd goed doen, maar als je bedenkt dat Sony altijd wel iets gehad heeft met miniaturisatie dan verwacht ik een beetje dat ze een goede reden hebben om een console uit te brengen die niet veel kleiner is dan een PC.
Lijkt me sterk, ze zijn enorm open geweest met hun koel oplossing (letterlijk) en het ziet er gewoon solide uit. Zo solide dat het bijna saai is. En gezien hun prestatie met de One X lijkt het mij zeer aannemelijk dat ook voor de Xbox Series X het ook gewoon dik in orde zal zijn.
Ja met computers is het niet hoe kleiner hoe beter. Die dingen worden warm. Kijk maar naar gaming laptops.
Met computers is het wel hoe kleiner hoe beter, kijk naar 7nm ZEN 2 vs 14nm Intel xxxx lake. :+
er zijn wel een paar verschillen natuurlijk. De costum SSD word waarschijnlijk wel iets warmer en je kunt er nog extra NVMe SSD bij plaatsen die ook warmte produceert
Bij de Xbox doe je dat extern (aan de buiten kant). Daar staat wel weer tegen over dat de CPU op Xbox op hogere clocksnelheden draait.

Ik denk dat door dit design de PS minder hoorbaar zal zijn dan de Xbox maar is puur speculatie van mijn kant.
Tja, kan dys zijn dat de ps designers gewoon niet zo goed in het ontwerpen zijn geweest om deze koel te kunnen houden in een kleinere formfactor.
Het volume van de Xbox is juist groter dan dat van de PS5. Niks mis met het formaat van de PS5, als die niet in je meubel past heb je duidelijk geen geschikt AV meubel.
Even kijken hoor. Mijn Xbox One X, Playstation 4 en Nintendo Switch passen prima in mijn meubel. Laatste keer dat ik keek zijn dat ook audio video apparaten. Oftewel meubel heeft een gangbare maat voor AV producten. De Playstation 5 is gewoon veelte hoog. Volume van Xbox Series X is inderdaad groter, maar wel stuk lager.
Nee die kan je niet onder AV scharen, dat zijn enkel consoles die nooit afmetingen hebben gehad van AV apparatuur. Een AV meubel biedt ruimte aan apparatuur met een breedte van 43cm. Kallax is meer een ruime boekenkast dan dat het een AV meubel is.
Anoniem: 1174190
@Wolliebolly13 juni 2020 15:17
Zodat ze over een paar jaar weer een slim model kunnen uitbrengen om te cashen?
een nintendo switch is ideaal
Bij mij gaat die ook niet in de kast passen, geen Kallax kast, maar wel vierkante vakken, 37 cm zijn. Ik was al niet van plan om de PS5 voorlopig te kopen (ga voor de Series X), maar nu weet ik ook dat ik zal moeten wachten tot een nieuw model.

Vreemde keuze van Sony, want dit is toch wel echt heel groot.
Dan is het wachten op de ps5 slim :-)
Oeh, dat zou een goede co-op zijn! Een console maken die precies (inclusief ruimte voor koeling) in een frame in de Kallax schuift! :D
Ik denk zomaar dat dit zowel voor Sony/Microsoft/Nintendo als voor IKEA een goede deal zou zijn. Hoeveel huishoudens hebben wel niet een IKEA kast in huis, wereld wijd...

En dan natuurlijk ook gelijk een RGB TRÅDFRI verlichting erop aansluiten, een laatje voor je controllers, etc.

Edit:
Ik weet niet waarom je nu ineens in de aanval gaat? :?

[Reactie gewijzigd door Tjolk op 15 juni 2020 13:04]

Xbox One Series X... kuch kuch....

Houd je bijdehante comment gewoon lekker voor je.
Nieuwe generatie is alles rechtop staande consoles, mijn ervaring is toch dat consoles beter plat kunnen liggen, tenminste die met een disk drive. Want zodra ene systeem beweegt dat eet hij je de disk op.

Ook vraag ik me af of veel mensen hem zo wel in te woonkamer willen zetten, maar goed, afwachten wat het gaat doen.
Hierboven staat bij de "Lees meer" een foto van een horizontale PS5.
Blijkbaar mist iedereen die het heeft over het verticale ontwerp de horizontale foto?
Het is namelijk niet de enige plek waar die foto voorbij komt, in de presentatie zelf komt het (heel snel) voorbij.
Dat is waarom in mijn ogen het volume van de console belangrijker zou zijn.
Maar volume zegt niets over HxBxD.
Of begrijp ik je verkeerd?
"hoogste van recente consoles" zegt niets over breedte en diepte, en erg weinig over hoogte.
Bij eenvoudige primitive wel
Bij organische form niet.
In plastic zak water dicht in bak met bekende afmetingen de waterverplaatsing meten.
Hardware en koeling oplossing en vermogen is deels volume bepalend.
Liggen of staand met aktieve koeling is minder belang.
Airflow en fan diameter wel niet voor koeling maar wel voor geluid.
Organische form zou de airflow intern ook kunnen verbeteren kwa geluid mots intern ook smooth is.

Zelf vind functionaliteit belangrijker en als dit design ook grotere aandacht aan functie zoals koeling. Geluid is voor mij van minder belang. Mijn PC en console hoek is in de woonkamer. Waar tijdens ook TV wordt gekeken.
PS3 kon toch ook zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden ondanks de diskdrive..
Je kan deze natuurlijk wel plat leggen, maar zo is ie natuurlijk niet gebouwd. Het voetstuk zit dan ook aan de zijkant en zal ie nooit plat op z'n zij liggen (concludeer ik vanuit de foto's).
De PS is sinds de PS2 zowel voor verticaal als horizontaal gebouwd afaik.
Er was voor de PS2 zelfs een extra voet verkrijgbaar voor verticale plaatsing en het logo kon zelfs gedraaid worden.
De kleine PS2 was naar mijn idee alleen horizontaal.
Hij (PlayStation 5) is echt een STUK groter dan de PlayStation 4 Pro console zeg, hij is hoger en een stuk dikker, blijkbaar kunnen ze het niet maken in een kleinere behuizing.
De release PS4 is ontwikkeld met minpunten van PS3 Cell + BR te duur en plus punten geleerd van andere concurrent Wii wat prijspunt belangrijk maakt en de aim ook op casual gamer. Laagdrempelig voor massmarket en toegankelijk voor dev. Ook MS.

De PS4 Pro is refresh met VR en 4K wat geniet van dieshrink en dus TDP voordeel waardoor VR en 4K binnen design TDP budget past en tov release PS4. Die nog kleiner kwa volume kan zijn.

Xbox X series en PS5 genieten wel van dieshrink maar moeten naast VR en 4K ook 8K en Raytracing ondersteunen wat uiteraard de nodige extra compute power vergt om op acceptabel niveau te krijgen. Dat vergt wat dikkere console. En moet dus ook de VR& 4K huidige gen overklassen en 8K en Raytracing power leveren.

Ze kunnen niet toveren MS & Sony dus er zal altijd een compromis zijn.
Kwa compute intensieve features RT, TDP en prijs. Naast developer gemak of toegankelijkheid.

Ze kunnen het kleiner maken en met compromie lite versie zonder RT en krijg je een PS4pro achtigs. En die is er al de vorige gen. Refresh van de pS5 de “slim” zou kunnen genieten van 4 of 5nm procede. En dus kleiner design footage. Door lagere TDP budget.
Dat wist ik al allemaal, en bedoelde ook niet dat ik niet wist dat het een heel nieuw systeem is, maar het viel me op hoe groot hij is vergeleken met de PS4 (Pro) en wat daarvoor kwam.
En dat terwijl in SAN apparaten de disks gekanteld in het apparaat gaan, waardoor de platters alsnog verticaal zijn. Als het werkelijk zo'n issue zou zijn, zouden ze niet dergelijke dingen doen voor massa opslagruimte.
Een disk cabinet in een rack heeft wel een iets kleinere kans om ineens te bewegen/om te vallen, vergeleken met een console in een huiskamer.
Een console zal vast ook niet zomaar omvallen. ;)
Stuk grotere kans dan in een datacenter hoor. Daar vind je meestal geen katten/andere huisdieren, worden over het algemeen geen oplaadkabeltjes voor controllers in de hardware geprikt en wordt de boel ook niet afgestoft. ;)

Heb het helaas zelf zien gebeuren met een staande xbox 360 die (wel op een lan party, dus niet heel permanente plaatsing) om viel en poogde van de nog draaiende DVD een LP te maken... 8)7

[Reactie gewijzigd door citruspers op 13 juni 2020 14:38]

Je vergeet in een datacenter zit apparatuur veelal vast gemonteerd in een rek en daar nog een deur voor, ook al zou je een goede trap tegenaan geven dan nog valt er niks om...
Idd, apparatuur zit gewoon vast in een tray en die zitten weer vast in een rack.
Kleinere kans zeker, reeele kans dat het gebeurd, mwah denk het niet...
De vorige Playstations werden ook gewoon staand geintroduceerd.
Vanaf PS2 toch echt met verticale stand: https://youtu.be/8ppPZtm6yOo?t=196
Hele PS4 generatie werd liggend geintroduceerd
Nee hoor, ook gewoon staand.
Vanaf de PS2 staan ze eigenlijk allemaal overeind. Sony had hier namelijk een handvol goede redenen voor. De CD draait in veriticale positie namelijk een stuk stabieler. Minder kans op beschadiging, minder error correctie of leesfouten, minder stress op de hardware want minder trillingen, betere airflow.
Grappig want de psx had juist zijn beveiliging te danken mede aan het trillen van de cd.
PS2, PS3, XBOX 360, XBOX One X, One S waarschijnlijk ook. Die konden allemaal verticaal. Ik heb momenteel een PS2 en One X verticaal in mijn woonkamer staan.

De PS2 had zelfs een roterend logo op de disk tray zodat je PS logo altijd rechtop stond :)
Nieuwe generatie kan ook horizontaal worden geplaatst, ik snap je punt dus niet.
PS5
Staand Behuizing PS V design.
Liggend behuizing PS > design.

Gezien organische form zou voor liggend ook voetstuk nodig zijn of twee smalle in de breedte.
Er is dan ook een voetstuk voor liggend ;)
Mijn PS3 (phat) staat al sinds de dag dat ik em heb rechtop, en werkt nog steeds perfect, gebruik deze dagelijks.
Ik denk dat bij zowel de Xbox als de PS5 gekozen is voor een standaard staande console om de airflow te verbeteren.
Het is ook niet de bedoeling om deze in een bijna volledig afgesloten kast te plaatsen.
De Series X is toch echt ontworpen om zo rechtop te staan. (Ja hij kan ook plat maar is niet de base case in het ontwerp.)

[Reactie gewijzigd door Kapitein187 op 13 juni 2020 15:24]

Kan ook gewoon plat.
Ja kan idd. Maar hij is ontworpen als basis om recht op te staan voor de koeling.
Dat is gelukkig onjuist:
But don’t worry: according to Xbox head Phil Spencer, Microsoft “designed Xbox Series X to support both vertical and horizontal orientation.”
https://www.theverge.com/...-tv-space-vertical-design
"The first thing I wanted to say is the [Xbox Series X's] design works vertical or horizontal, just like the Xbox One S and Xbox One X," he said. "We think that it's not our job to dictate the orientation of our console in your home. That is up to you."
https://www.gamespot.com/...ries-x-flat/1100-6472232/

De Xbox Series X is dus ontworpen om zowel verticaal als horizontaal gebruikt te worden.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 13 juni 2020 16:24]

Ik zou hem gewoon achterstevoren en dan op z'n kop neetzetten, er van uitgaande dat de fan outlet aan de achterkant zit en de cpu aan de onderkant.
Het zou mooi zijn dat je het logo een kwartslag kan draaien.
Wat? Het is geen kubus, hij is bijna 2x zo hoog dan hij breed is.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 13 juni 2020 15:07]

Ja Korte balk met vierkante doorsnede.
Eerder rechtop voor betere koeling lijkt me.
Aktieve koeling is positie van minder belang tenzij liggend of staand de ventilatie opening of flow ervan belemmeren. Zoals rechte onbelemmerde flow ipv haaks of gereduceerde doorgang.
Staand is van belang bij meer passieve koeling.
In geval van dat aktieve koeling bij lage temperaturen uitvald speeld het deels wel mee.

[Reactie gewijzigd door SG op 15 juni 2020 07:20]

Ja nou precies dat laatste dus. Je wilt altijd al je apparatuur zo min mogelijk laten variëren in temperatuur tov kamertemperatuur, want zo gaan je apparaten het langst mee voordat er een onderdeel stuk gaat. En ook des te makkelijker de passieve koeling zijn werk kan doen (rechtop staand), des te minder de fans hoeven te spinnen, des te langer die ook meegaan en scheelt ook weer een beetje lawaai.
Máár er wel van uit gaande dat de fans niet pas beginnen te spinnen bij een hele hoge temperatuurs-treshold, alleen maar voor noisereductie of zo.
Lijkt mij toch geen probleem voor de gamer, een console die prominent aanwezig is? Kan die gebakken lucht ook ergens heen :Y)

On-topic/serieus: ik vind het een mooie console, beter dan de voorgangers. Nu maar hopen dat we ook wat mooie games gaan krijgen die voor de verandering niet eens 99.9% leunen op eye candy.

Vraag me alleen af of een BR station nog wel bestaansrecht heeft in deze breedband tijden?
Sony heeft een wat ingewikkelde relatie met retailers. De retailers zijn belangrijk om de mensenmassa de hardware te laten kopen, maar die verkopen ze met minimale marge om klanten binnen te krijgen. De marge komt voor de retailers vooral van de games en accessoires.

Sony heeft echter ook een eigen online store waar ze meer geld per game op pakken.

Ik denk dat de optische drive belangrijk is voor een deel van de doelgroep die nog niet klaar is voor digital only (en ik ben daar 1 van), maar nog belangrijker voor de relatie met retailers.
Ik denk namelijk dat de optische schijf gewoon pure noodzaak is in een groot deel van de wereld. Niet iedereen woont in een land met gemiddeld 100Mbp/s op een aansluiting.

Veel landen, ook rijke westerse landen, hebben xDSL snelheden van 8Mbps met geluk. Dan kom je gewoon nergens met je digital store. De updates zijn vaak al een probleem die bij een spel komen.

En dan heb je ook nog datalimieten op thuisverbindingen. Voor de NL Tweaker iets uit een museum, voor verreweg de meeste op aarde, en ook een flink deel van de Vlaamse Tweakers een harde realiteit. Dan wordt je niet vrolijk van een spel van 200GB.

Denk dat dit de reden is dat de optische variant er is. En niet zo zeer dat retailers het niet leuk vinden anders.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 13 juni 2020 19:11]

Er zijn genoeg mensen die nog fysieke PS3 / PS4 games hebben en als PS5 ook backwards compatibel is, komt de optische drive mooi uit.

En je kan PS5 gebruiken als Blu-Ray speler, net als voorgaande consoles. Vandaar die media controller. Minder randapparatuur nodig en alles kan met 1 console. Er worden nog steeds Blu-Ray speelfilms verkocht. Nog altijd.

We zullen later meer horen over de specificaties.
Fysieke media zijn vaak veel goedkoper en retailers kunnen daar zelf betere aanbiedingen mee doen. Kijk maar eens op een MS of PS store hoeveel games daar nog voor launch-prijzen staan.
Ik hou te veel van PlayStation exclusives om geen PS5 te kopen dus voor mij zou het geen dealbreaker zijn maar het zou zeker wel een hele grote teleurstelling zijn. Niet alleen zijn er meer dan genoeg verzamelaars die heel graag fysieke schijfjes en doosjes wil, een heleboel mensen willen ook 4K Blu-Rays kunnen afspelen, omdat dat veel hogere kwaliteit is dan streaming. Dat is zeker niet de mainstream maar je passeert niet de 100 miljoen verkopen als je belangrijke groepen geen aandacht geeft. Verder is de tweedehandsmarkt ook belangrijk voor veel mensen en dat is wel de mainstream.
Het is beetje een rip off style van dell alienware , niks speciaals ,
echte gamers spelen op een pc niet op een console , consoles zijn voor mietjes die niet een pc kunnen bedienen net zoals ik mijn ipad pro niet ken bedienen, daarom hou ik het bij windows en android
Niet zo heel veel groter dan de PS3. Ik kan er mee leven :)
Voor wie het wil weten, heb even gekeken:
PS5 is 5,5cm hoger dan de original PS3 en 9cm hoger dan de (super)slim PS3.
Aparte titel en tekst qua maten, want het is maar net hoe je de console oriënteert.

Als de console ligt dan is hij, vergeleken met de rest op de afbeelding, dus de breedste van allemaal.
Hoogte 38 cm wordt dan breedte 38 cm.

Sinds ik gelezen heb dat een staande console schijfjes kan slopen, leg ik de console altijd neer (zodat de schijflezer/speler horizontaal staat).

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 13 juni 2020 13:58]

Dat was inderdaad zo. Of dat nog zo is?
Ik heb jaren een staande Xbox 360 S gehad en nog nooit een kapotte disc gehad. Bij de originele Xbox 360 kwam het staand inderdaad wel eens voor.
De klachten waren toen ook dat een bepaald type discdrive (Microsoft gebruikte meerdere leveranciers) geen pads had waardoor de disc de lens en andere metalen stukken in het binnenwerk kon raken. De andere leveranciers hadden die beschermpads wel.
Klopt, dit had je vooral als iemand stampte of tegen het meubel aan stootte. De draaiende schijf kon die minimale vibratie opvangen en door het draaien zo hard versterken waardoor er een serieuze wobble voortkwam in de drive.
Originele 360 liggend ook.
Houten vloer en dan 10 mensen die constant door de ruimte bewegen om om de beurt dan weer te kunnen drummen, dan weer te kunnen gitaren of zingen ofzo met Rockband. Al die schijfjes gingen stuk. Toen maar om laten bouwen en steeds kopietjes erin gestopt. Dure spellen steeds kapot was niet grappig.
De drives misten rubbertjes, die dezelfde drives voor in de pc wel hadden. Bij een beweging van de console (lopen op een houten vloer) klapte dan de draaiende disc op de lens laser volgens mij, iets wat normaal dus niet kan bij de meeste drives, omdat het dan alleen wat rubbertjes zou raken.
De discs worden tegenwoordig niet meer gebruikt om de game te installeren/af te spelen. De discs bevatten meestal alleen maar informatie voor de console zodat hij weet welke game hij van het internet moet plukken/af moet spelen.

De kans dat een disc beschadigd raakt in de console is tegenwoordig heel erg klein, omdat de console tegenwoordig gewoon niet meer alle data van disc hoeft te halen.

De discdrive van de originele 360 stond er over het algemeen wel bekend om dat hij niet de betrouwbaarste is.
Precies dat is ook wat de makers bedoelen oa met “next generation”
Wel top idee, je koopt een leuk hoesje in de winkel met een digital code inside. Nintendo doet het ook al. Mijn voorspelling is dat in de toekomst fysieke schijf consoles voor de meeste continenten verdwijnen en voor wat betreft die paar landen waar internet te traag of geen internet beschikbaar is. Compenseren ze dat met regio gebonden drives consoles en regio lock schijfjes.
Naar mijn mening blijft er ook het voordeel dat discs over tijd vaak goedkoper worden, terwijl digitale versies van games vaak op de standaard prijzen blijven hangen bij xbox en playstation.
Voordeel van digitaal is geen verpakkingen rondslomp en disc jocky gedoe en zoektoch waar je optical misplaatst heb. Dat is de meerprijs mij wel waard.
Op de PS4 ben ik helemaal omgegaan naar PSN store aanschaf.

Winkels hebben rekken limiet dus als er noeuwe titels komen moeten oude minst pupulaire eruit dus in barginbin sales gezet worden. Online speeld dit niet mee. Maar eerder met Server opslag. Wat makkelijker uitbreidbaar is dan Pand vergroten cq verhuizen. Of andere product groep reduceren om de ene groep te vergroten . Gezien retail krim is het eerder reductie in gereserveerde rekken voor optical drager games.
Ik vraag me nu ook af, aan de hand van de vorm (dit is de eerste keer dat ik een PS5 pic zie en/of me hier mee bezig hou) of dat deze console wel kan liggen i.p.v. staan?

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 13 juni 2020 13:56]

De console kan ook liggend gebruikt worden ja. Er is een afbeelding waarbij hij liggend te zien is (ik geloof op een voet).
Oriëntatie maakt helemaal geen donder uit, want de grootste dimensie blijft de grootste dimensie. De afmetingen van het apparaat veranderen niet.
Het is in zoverre wel van belang dat we de hoogte van de liggende PS5 niet weten. Als hij staat dan zorgt de voet er voor dat het geheel vrij breed blijft, maar die voet wordt anders geplaatst lijkt het op als je hem plat wil zetten. Het is dan de vraag hoe hoog de plat liggende PS5 wordt.
Uhm ligt eraan wat je bedoelt, als je naar de hoogte bekijkt dan wordt de afmeting behoorlijk anders als je hem neerlegt.

Maar het totale volume van het apparaat verander niet nee. :+
Een staande console sloopt niet zomaar je discs, mijn PS3 phat staat al sinds de dag dat ik hem heb, en er zijn nog geen discs verpest. Bij een liggende console kan het net zo goed gebeuren.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 14 juni 2020 21:49]

Het was toen een probleem bij de Xbox 360 (oude versie), bij sommige drives (met name drives die in het begin gebruikt werden).
Bij mij zijn er serieus veel games gesloopt als iemand stampte of stootte. Die vibratie werd door de schijf opgehangen en ging over in een snerpende krassende geluid en je had een hele mooie diepe ring in je schijf.

(Liggend was dit minder, maar zeker mogelijk toen. Komt omdat een staande Xbox 360 veel gevoeliger was voor vibraties. Door de drive bovenaan)

[Reactie gewijzigd door xoniq op 14 juni 2020 16:06]

maar dat gebeurde dan dus ook bij een 'liggende' variant.
Als je maar genoeg vibratie hebt. Iets verticaal gaat veel meer wiebelen, een disk die verticaal spint ook. Iets wat horizontaal ligt gaat veel minder snel wiebelen en ligt veel stabieler.

Daardoor kwam dit veel meer voor bij de verticaal geplaatste X360 units, en was voor mij de reden om 'm plat te leggen.
RIP Kallax eigenaren
Altijd wel een ander smakeloos meubel te vinden toch? :)
Maar daar zijn geen kattenhuisjes voor
Je kan hem nog altijd voor wijn en LP's gebruiken...
aangezien standaard audio apparatuur 43cm is zal het voor de meeste nog wel passen verwacht ik.
Wat is standaard audio apparatuur? Ik heb een versterker en een cd-speler staan van een degelijk hifi merk en die tellen welgeteld 14cm als ze op elkaar staan :+
Wat is standaard audio apparatuur?
Normale avr's en aanverwanten bijvoorbeeld. Allemaal tussen de 43 en 44 cm breed.
Ah, ik dacht dat je het over de hoogte had! Bij mij inderdaad 44cm breed ;)
Mijn receiver is in zn uppie al hoger dan 14cm...
Een receiver is dan ook een ander product dan een losse versterker en cd speler..
Receiver is imho een versterker...
Dat klopt, laat ik het zo zeggen; producten met totaal verschillende ontwikkel-filosofieën.
Hmm.. Ik wacht wel weer op de PS5-slim-versie.
Daar zat ik ook aan te denken bij de xbox maar geef het weinig kans. Puur omdat ze nu al zoveel moeite hebben gedaan om het grootste probleem te elimineren “warmte afvoeren”
Tenzij Sony en Microsoft er in slagen om het toch voorelkaar te krijgen maar wordt zeer lastig. Je weet het maar nooit!
Zolang AMD de chips blijven verbeteren krijgen ze vanzelf een lagere TDP.
Het is ook de witste!!!

Nog meer interessante info? :P
De Wii is het meest wit. (Geen zwarte accenten die er zo uit springen.)
Damn je hebt gelijk. :)
Ik zou de huiskamer van die designer wel eens willen zien en de CEO van Sony. :9
(Zeg maar een in kijkje in hoe iemand zoiets bedenkt.... :+ )
Tja, het is maar wat jij mooi vindt. Misschien wat jij zou hebben bedacht IK weer niet in mijn huiskamer zou willen.
Zijn huiskamer zal mega groot zijn,niet te vergelijken met die van de consument.
haha, zijn gang is ongeveer net zo groot als 18 studentenkamers...., nu heb je ongeveer een idee hoe groot zijn woonkamer is ;-)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee