Google: Maps heeft satellietfoto's van 98 procent van bewoonde wereld

Google heeft 98 procent van de bewoonde wereld vastgelegd op satellietfoto's, zegt het zelf. Dat komt neer op meer dan 93 miljoen vierkante kilometer. Daarnaast heeft het meer dan 16 miljoen kilometer aan Street View-beelden.

Volgens CNET is het de eerste keer dat Google cijfers geeft wat betreft de dekkingsgraad van Google Maps. De meer dan 16 miljoen kilometer aan beelden in Street View is in ieder geval meer dan de wegen in de VS en de Europese Unie samen, hoewel Street View over heel de wereld verspreid is. Over de precieze verdeling van de Street View-beelden, wordt niet gerept in het CNET-stuk.

Google Maps bestaat sinds 2005 en Street View werd in 2007 daaraan toegevoegd. De beelden daarvoor worden vastgelegd via auto's met 360-gradencamera's op het dak of, in minder herbergzame gebieden, door wandelaars met een camera-rig op hun rug. De satellietbeelden haalt Google bij derde partijen en zijn nooit meer dan drie jaar oud. Maps is een van de populairste diensten van Google en heeft meer dan een miljard maandelijks actieve gebruikers.

Street View is echter beduidend minder aanwezig in Duitsland. Daar stuitte de dienst op veel privacybezwaren, waardoor Google besloot om een opt-out-mogelijkheid te geven aan Duitsers die hun huis niet op Street View wilden hebben. Daar maakten 244.000 mensen gebruik van, waardoor Google ervan afzag om de dienst daar verder te ontwikkelen. Google probeert de dienst echter weer 'gewoon' aan te bieden.

Hoewel Google Maps gratis is, wordt de dienst natuurlijk betaald door middel van advertenties. Die worden toegespitst op hun publiek met behulp van de gegevens die Google over ze verzamelt. Concurrenten van Google Maps zijn Apple Maps, Bing Maps en OpenStreetMap.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

14-12-2019 • 10:35

165

Reacties (165)

165
149
60
2
0
67
Wijzig sortering
De streetview beelden hier in de straat zijn nog van 2009. Dekking mag dan hoog zijn, aktueel zijn ze niet altijd ;)
De streetview beelden hier in de straat zijn nog van 2009. Dekking mag dan hoog zijn, aktueel zijn ze niet altijd ;)
Het is ook haast niet te doen een land bij te houden. Maar je kan altijd kijken wanneer ze wel bij je langs komen: https://www.google.com/streetview/explore/

In dit geval zijn ze alleen met Amsterdam bezig. Maar omdat ze afhankelijk van het weer zijn kunnen ze waarschijnlijk niet altijd rijden. Dat maakt het voor Google niet makkelijk om een land als Nederland bij te houden gezien het hier op jaarbasis vaak regenachtig weer is.
Regenachtig is het in ieder geval zeker niet in Nederland op jaarbasis. Het regent maar 7 procent van de tijd. Nederland kent gemiddeld 125 dagen per jaar zonder neerslag.
Maar dat is wel over 24 uur gezien. Zo’n auto ka. Bijvoorbeeld in de winter al minder lang rijden. Dit omdat de zon dan laag staat en je dan niks hebt aan de beelden. Ook maakt het dan niet uit of er ‘s nachts sneeuw of regen is gevallen.
Het verschilt natuurlijk per land. In moderne landen en opkomende economieën zal er binnen korte tijd veel kunnen veranderen. Dat is waardevolle informatie.

Die ene verlaten weg in niemandsland of een zandpad in de rimboe zal er over 10 jaar nog hetzelfde bijliggen. Overigens ook zat plekken in ons land waar de tijd al 25 jaar stil lijkt te staan 8-)
Hmmm... ik zag vorige week een karretje rijden met een 360 camera op het dak, maar geen Google aanduidingen. Op die site staat "North Holland". Is dat dan Noord Holland of het noorden van Nederland? =)

Ik woon zelf in Friesland...
Het is niet alleen Google die rondrijdt met camera’s op de auto. Concurrenten ook, en bijvoorbeeld de gemeente. Bijvoorbeeld ihkv handhaving van parkeren.
En er zijn bedrijven die wegen scannen, die worden vaak ook aangezien voor camera auto’s. Overigens is dat hele dure apparatuur die inderdaad niet werkt als het wegdek nat is.
Er zijn meer bedrijven die met auto's rondrijden. Vaak ook beter dan Google. Probeer Streetsmart maar eens uit. (Wel betaald, maar je kan het met een gratis testlicentie uitproberen)
In Leeuwarden was het Cyclomedia die deze week rond reed in een witte auto met rode strepen en gele zwaailichten. Ook over fietspaden trouwens…

Zou wel fijn zijn als je bij al die bedrijven je huis kon blurren. Bij Google kan dat via de report a problem link bij de streetviewbeelden.
Het nut van je huis blurren ontgaat mij een beetje, dat zou mij juist de aandacht trekken mocht ik dat zien op google maps van wat heeft hij allemaal te verbergen, een wiet kwekerij misschien?

Iedereen kan een foto maken of op de openbare weg gaan staan "loeren" zul je die ook allemaal moeten wegsturen.

Een ander zal het echt niet boeien of je bloemetjes gordijnen hebt of knal roze gordijnen.
Personenen/gezichten worden gewoon geblurred.

Worden er "spannende" zaken gedaan dan zal menig mens eerst de gordijnen sluiten.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 16:17]

Bij Cyclomedia kun je wel 'blurfouten' aangeven, of zo mogelijk een blur aanvragen. Je kunt echter niet zomaar de beelden bekijken om bijvoorbeeld je eigen straat of huis af te gaan om een blur aan te geven.

Maar goed, je kan wel bij elke dienst een blur willen aanvragen, er wordt vanaf de openbare weg een foto gemaakt (en zelfs LiDar beelden gemaakt, daar is Cyclomedia recent mee bezig) en daar kun je vrij weinig tegen doen.

Google is openbaar, Cyclomedia is achter een paywall, en diensten van nog andere partijen of overheden (zoals gemeenten) zijn publiekelijk misschien niet eens toegankelijk. Dat laatste beperkt de 'inkijk', maar er zijn nog steeds genoeg mensen die daar toegang toe hebben.

Hoe dan ook zal je altijd wel ergens op de gevoelige plaat worden vastgelegd, om je bij al die diensten aan te melden als 'ik wil mijn eigendom geblurred hebben' is gewoon niet te doen.

Cyclomedia heeft bijvoorbeeld ook obliek foto's, dan zijn zeg maar 45 graden luchtfoto's die behoorlijk gedetailleerd zijn. Wil je daar dus alles geblurred hebben dan ben je nog wel even zoet. Ze houden ook een geschiedenis bij, dus je kan ook alle beschikbare jaartallen af.

En dan nog heb je 1 partij van de mogelijk 10-tallen gehad. Het is ondoenlijk.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 22 juli 2024 16:17]

Mijn zus pakte laatst onopgemaakt in haar pyjama even een pakje aan, kwam er precies een streetview auto opnames makend langsrijden, ze heeft haar ipad maar even voor haar gezicht gehouden :+

@mercapto Tja, soms denk ik idd wel eens dat hij chirurgisch aan haar arm bevestigd is, onderweg naar voordeur waarschijnlijk haar T&T aan het checken of ze een pakje verwachte ;)

[Reactie gewijzigd door zion op 22 juli 2024 16:17]

Gezichten worden toch sowieso geblurred
Ik ben altijd onopgemaakt.
In haar pyjama, zonder make-up, met haar ipad...
Ach ja, ik neem altijd pakjes aan met m'n keukenschort om en een grillpan in de hand... :Y)
Gezichten worden toch altijd wazig gemaakt zoals je kunt zien.

En: Dekking van 98 procent van de bewoonde wereld zeggen ze zelf. Maar wat is de bewoonde wereld.
Regio District Tijd
Flanders West Flanders, East Flanders, Flemish Brabant, Limburg, Antwerp 03/2019 - 11/2019
Walloon Hainaut, Walloon Brabant, Namur, Liège 03/2019 - 11/2019
Brussels Brussels 03/2019 - 11/2019
Dan zijn ze toch te laat in ieder geval.. woon zelf in Limburg, maar heb toch nog zeer oude beelden (8+ jaar oud)

Flanders West Flanders, East Flanders, Flemish Brabant, Limburg, Antwerp 03/2019 - 11/2019
Lees het artikel 😊
Dat zou betekenen dat een overheid keer op keer wanneer iets nieuwe aangelegd wordt. Ze Google moeten contacteren om het opnieuw te updaten.

Is vrijwel niet te doen.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 16:17]

Nederlandse overheden en een groot deel van de (civiele) aannemerij gebruiken CycloMedia StreetSmart. Deze brengen elk jaar weer elke straat, voetpad en fietspad en rijksvaarweg in kaart met 360-wagens/schepen en vliegtuigen (side view en top view). Dat doen ze sinds 2009 volledig landelijk, maar er zijn plekken waar je in het systeem tot 1996 terug kunt kijken.

Zij meten alles ook in, waardoor de tool ook te gebruiken is om GPS en RD-coördinaten te pakken, afstanden te meten, hoogtes te meten, kadastrale grenzen te controleren enzovoorts enzovoorts. Kwalitatief heel hoogstaand spul

[Reactie gewijzigd door Tralapo op 22 juli 2024 16:17]

Ze meten het niet in maar ze hebben door middel van het toepassen van photogrammetry het mogelijk gemaakt om afstanden en oppervlaktes te meten in de foto's en inderdaad dus ook de locaties op te vragen van bepaald punten in RD-coördinaten.

Inmiddels is dit zelf nog ver uitgebreid, ze maken niet alleen foto's ze maken zelf LIDAR Scans Voorbeeld plaatje of meer info. Ze hebben op dit moment een groot gedeelte van NL al dekkend met LIDAR vanuit de straat en zijn nu bezig om dat aan te vullen vanuit de lucht.

Meer weten wat je met die LIDAR data zou kunnen roep gerust :P dat is namelijk waar ik mee bezig houd!
Brand los zou ik zeggen!
Op basis van de LIDAR scan data kunnen een groot aantal zaken worden geanalyseerd of bekeken. Zo is het mogelijk om in verschillende soorten software de puntenwolken te gebruiken als basis voor een ontwerp van bijvoorbeeld infra en gebouwen. Omdat je namelijk al een waargetrouwen basis van hebt van de bestaande bebouwing/omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het (her)inrichten van een straat.

Daarnaast kun je uit de LIDAR data allerlei informatie halen die niet beschikbaar is of te vinden is en ontbreekt in openbare data zie dit voorbeeld!

Dus voegt wel veel nieuwe opties en kansen toe voor ontwerpers van bijvoorbeeld openbare ruimte.
Staat op de site; bijvoorbeeld overstromingssimulaties
Gebeurt ook bij bestaande straten hoor. Echt niet alleen bij nieuwbouw.

Mijn straat ligt er echt al sinds 1962, toch zijn de nieuwste (en ook enige) beelden uit 2009. De straat ernaast heeft 3 momenten in de laatste 5 jaar. Een paar straten verderop heb je zelfs 5 momenten in 5 jaar die beschikbaar zijn (waarvan 2 in hetzelfde jaar).

Wat ik in StreetView zie is dus 11 jaar oud, en totaal niet meer realistisch, in werkelijkheid ziet het er inmiddels compleet anders uit. Straat is compleet heringericht, andere bomen, meer verlichting, huizen in andere kleuren beschilderd, bestrating is anders (van klinkerweg naar sierbestrating) etc etc.
Is best wel goed te doen aangezien onze overheid dit heeeeel goed bijhoud. Het kadaster weet de positie van ieder bankje en putdeksel. En zelfs ondergronds hebben we zeer gedetailleerde informatie.

Het kadaster heeft met NLmaps een veel betere kwaliteit aan luchtfoto’s (met vliegtuigen geschoten dus veel beter inzoombaar).

Deze kun je als applicatiebouwer ook integreren met google maps overlays.
Waarom worden er dan toch geregeld kabels beschadigd, terwijl we gedetailleerde info hebben?
KLIC is relatief nieuw. Er liggen dan ook nog heel veel kabels in de grond die niet of slecht gedocumenteerd zijn. Daarnaast kun je ook last hebben van verschuivingen en verzakkingen waardoor kabels na een aantal jaar niet meer op dezelfde plek liggen.
verschillende situaties.

Toevallig ken ik een grondwerker.
Blijven mensen regelmatig gaat het fout, een kabel ligt 15 meter verderop of er helemaal niet of er liggen opeens 2 kabels.

Niet alleen verschuivingen of verzakkingen maar ook gewoon menselijke fouten iets wordt verplaatst maar niet doorgegeven etc etc.
Dat geloof ik direct, maar ik snap dit statement dan niet helemaal: best wel goed te doen aangezien onze overheid dit heeeeel goed bijhoud. Het kadaster weet de positie van ieder bankje en putdeksel. En zelfs ondergronds hebben we zeer gedetailleerde informatie.
Hier zijn de satellietfoto's van voor 2007 de boom van de vorige bewoners staat nog in mijn tuin.
Mjah, ik vraagme af waarop de claim gebaseerd is dat satellietbeelden niet ouder dan 3 jaar zijn. Het kan wel daar de resolutie van satellieten niet zo hoog is en de detailfotos op de hoogste zoom niveaus meestal per vliegtuig gemaakt zijn.
Als je de boom herkent kijk je niet naar een satellietfoto maar een luchtfoto. Die worden in het artikel niet benoemd maar zijn voor veel gebieden inderdaad (veel) ouder.
een grote populier herken je ook al op dorpshoogte hoor ;)
Dat is nog niet alles.
Bij mijn adres geeft de map straatnaam A (Correct) aan, als ik het stuk weg voor mijn huis aanklik geeft hij straatnaam B (Incorrect) aan met een incorrect huisnummer.
En streetview geeft straatnaam B aan, ipv straatnaam A.
8)7
Je kunt hier gewoon melding van maken, vaak binnen paar dagen verwerkt en geactualiseerd. Doe ik vaak met geldende verboden etc.
Hier stuurt Google je met de fiets nog steeds doodleuk over een onverlicht wandelpad door de polder, terwijl er al tientallen jaren een perfect verlicht fietspad door datzelfde stukje polder loopt. Dat heb ik al een aantal keren gemeld met specifieke omschrijving, nog steeds is het niet veranderd. Dus dat heb ik inmiddels opgegeven, ik meld mensen gewoon dat ze Maps niet moeten vertrouwen voor dat stuk. Het is alleen een beetje jammer dat je als wandelaar met regelmaat fietsers en scooters op het wandelpad tegenkomt omdat sommige mensen blind vertrouwen op wat Maps aangeeft als de kortste route...
Het kan toch best zijn dat het onverlichte voetpad een kortere route is dan het nieuwe verlichte fietspad.
Wandelpad - Fietspad. Waar mag je met fietsen en scooters?
Dat weet google niet..

Helaas zijn fietspaden bij Google maps nog steeds een verwaarloost kindje en ik verwacht er binnenkort niet veel verandering in zal komen.
Ik heb diverse keren fouten gemeld en ik krijg dan dood leuk een antwoord terug dat ze "wegens technische beperkingen" het niet kunnen veranderen. Dus er zijn nog steeds plekken waar je als fietser gevraagd word om over 3 meter hoge geluidsmuren te klimmen en een snelweg over te steken.
Dat maakt het wel lekker spannend.
misschien een soort standaard qr code op de weg, zodat Google ziet welk verkeer er over de weg mag. Ook handig voor autonome electrische auto's.
Die herkennen gewoon de verkeersborden ;)
Tja, het is niet duidelijk over welk pad Ari het heeft. Maar blijkbaar mogen er (vroeger) fietsers over dit pad rijden. Toen was de alternatieve route er niet. Dat er een alternatijve route komt wil niet zeggen dat de oude route niet meer mag
Tja, het is niet duidelijk over welk pad Ari het heeft. Maar blijkbaar mogen er (vroeger) fietsers over dit pad rijden. Toen was de alternatieve route er niet. Dat er een alternatijve route komt wil niet zeggen dat de oude route niet meer mag
Het is echt een voetpad met bijbehorend bord, fietsers niet toegestaan. Dat is ook al minimaal 10 jaar zo. Hoe het daarvoor was weet ik niet, maar bijwerken hiervan doen ze dus niet. Zelfs niet als je het handmatig meldt en daarbij heel specifiek de stukken aanwijst (netjes via hun meld-interface) waar het over gaat.
Ik betwijvel of Google maps daar wat mee te maken heeft en niet gewoon de mentaliteit van de scooterrijder/fietser, als er geen handhaving is pakken ze een route die korter is ook al is het maar 5 meter.

Je ziet ook genoeg fietsers door het rode licht rijden of geen lampen aan in het donker...
Je ziet ook genoeg "shortcuts" door de bermen.
Toen ik hier net kwam wonen kreeg ik met enige regelmaat van fietsend en scooterend bezoek te horen dat ze het zo lastig konden vinden. Navraag leerde dus dat het blind Google Maps volgen de oorzaak was. Er zal ongetwijfeld iemand tussen zitten dit over het voetpad rijdt omdat die denkt dat het korter is. Dat klopt, maar het is zeker niet sneller. Dus als Google nu de adviesroute voor fietsers gewoon over het fietspad laat lopen, dan zou dat al een pak schelen...
Hier stuurt google me altijd op hetzelfde stuk door een muurtje over een treinrails van een brug af... Ook erg interessante keuze. De bedoeling is dat je een rondje maakt en eronderdoor rijdt. Dus nee, google is niet altijd perfect.

Maar hey, je moet inderdaad ook wel zelf kunnen bedenken wat handig is. Paar weken terug moest ik ook oversteken en langs een smal weggetje langs het water, terwijl er een prima fietspad was.
Of ze weten het wel maar doen het bewust omdat het korter is...
Zie ik hier in het centrum ook wel plekken waar je met een fiets niet mag komen gebeurd gewoon omdat er geen handhaving is.
Ja hier idem, de meest recente beelden in mijn straat stammen uit 2009. De situatie is nu echt 100 procent anders.

Dit terwijl andere straten in dezelfde stad wel 5 verschillende momenten in de laatste 5 jaar hebben. Ze mogen wel eens gaan updaten voor alle straten in mijn optiek. Dat ze niet elke straat elk jaar kunnen bezoeken snap ik, maar 11 jaar oude beelden is dan weer het andere uiterste.

Ook heeft bijvoorbeeld Azië (China, Vietnam, India etc) of Afrika nog namelijks Streetview beelden, en ook Zuid-Amerika heeft nog grote blanke gebieden. Het zou fijn zijn als ze die ook eens zouden opnemen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 16:17]

Goed idee, miljoenen uitgeven om de Street view van China te maken.... Zal vast ook veel gebruik van worden gemaakt
Hier in de straat is het nog een een stapel stenen en groot materiaal. Vind het eerlijk gezegd wel prima. Hoef geen Google auto door mijn straat heen.
Zolang de stapel stenen en groot materiaal jouw straat blokkeren kunnen ze er toch niet door.... Of bedoelde je dat niet?:-)
je kunt wel gratis lucjtfoto's van Nederland downloaden, jaarlijks nieuw 20cm resolutie. via PDOK, www.pdok.nl (evt in QGIS)
Yep hier idemdito.
Dan zullen ze binnen korte tijd ongetwijfeld weer een keertje langs komen in jouw straat.
De beelden bij ons in de straat waren eerder dit jaar ook nog van 2009 maar zijn laatst aangepast en nu staat er dat ze uit 2019 zijn, gek genoeg zie ik de oude auto van mijn pa voor de deur en ik dacht toch echt dat hij de nieuwe al ruim anderhalf jaar had.
Van onze vorige straat hebben wij al twee versies/jaren voorbij zien komen. Van beide hebben we de auto op de dag zelf door de wijk zien rijden.
Streetview =/ satellietfoto’s.
"Hoewel Google Maps gratis is, wordt de dienst natuurlijk betaald door middel van advertenties. Die worden toegespitst op hun publiek met behulp van de gegevens die Google over ze verzamelt. Concurrenten van Google Maps zijn Apple Maps, Bing Maps en OpenStreetMap."

Als je Google Maps in andere applicaties wilt gebruiken moet je er (na een bepaald limiet) voor betalen. Dus het is zeker niet alleen advertenties waardoor ze inkomsten krijgen. Zo krijgt Here maps ook zijn inkomsten: gratis app, maar als je het wilt gebruiken in je eigen applicatie betaal je er voor.
Ehm volgens mij heeft Google met streetview genoeg verdiend en 'onbetaalbare' data verzameld.
april 2011 nieuws: Google Nederland riskeert dwangsom met in kaart brengen wifi-routers
Privacywaakhond CBP heeft Google Nederland een tik op de vingers gegeven, omdat het mac-adressen en locaties van wifi-routers in kaart bracht met zijn Street View-auto's. Het bedrijf kan een dwangsom van een miljoen euro krijgen
Google moet binnen drie maanden een opt-out-mogelijkheid introduceren, waarmee mensen zich kunnen afmelden van het verzamelen van informatie over hun wifi-netwerk. Ook moeten mensen zowel online als offline worden geïnformeerd over het verzamelen van informatie over hun netwerken door Google. Bovendien moet Google het melden als het weer gegevens gaat verzamelen. Doet het bedrijf dat niet, dan kan het een dwangsom van maximaal 1 miljoen euro opgelegd krijgen.
.
mei 2012 nieuws: CBP: Street View-aanpassingen Google zijn voldoende
Het College Bescherming Persoonsgegevens gaat akkoord met de aanpassingen die Google heeft doorgevoerd bij het in kaart brengen van wifi-netwerken. Google introduceerde in november een wereldwijde opt-out-mogelijkheid.
Met de aanpassingen voldoet Google aan de eisen die het CBP aan de zoekgigant stelde, zo heeft de privacywaakhond officieel bekendgemaakt.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 16:17]

Inderdaad, verbaasde mij ook toen ik dit las. De eerste 20.000 views zijn gratis waarna je gewoon gefactureerd wordt.
Voor een contact pagina is dit nog wel te doen maar op dit moment zijn we met een applicatie bezig dat live-tracking van voertuigen doet en dit gaat waarschijnlijk redelijk in de papieren lopen.
Al overwogen om openstreetmap te gebruiken?
Als je street view of satellietbeelden wilt gebruiken loopt die optie direct dood.
Lijkt me een prima alternatief, behalve dat een klant voor wie ik een website ontwikkel liever Google Maps wil. Reden: dat gebruikt 'bijna iedereen' en geeft handige integratie, zoals dat routebeschrijvingen direct naar de telefoon gestuurd kunnen worden.
Op welk niceau wil je die tracking doen? Europees/globaal of alleen nederland?

Anders zou je eens naar NLmaps kunnen kijken. Wordt vanuit het Kadaster geleverd.
Kan je gebieden niet op een of andere manier cachen? Lijkt mij bijvoorbeeld niet dat de omgeving die je wil dekken elke 5 minuten (of elke dag/elke week)veranderd van situatie.
Ik gebruik Offline maps "gratis versie" van Sygic. Maar goed je moet akkoord gaan met de voorwaarden (gerichte advertenties of niet gerichte) ondanks dat heb ik vaak een speciale auto gmail account, dus zoveel vleit het me niet. Maar het is dan niet te vergelijken met maps, die je alles laat zien van restaurants etc tot aan een wc om de hoek.
Bestaat er in Nederland ook een opt-out mogelijkheid?
Als ik dit artikel mag geloven is het inderdaad mogelijk, de methode is ook op die site vermeld.

Wellicht is in dit verband ook dit artikel nog relevant c.q. interressant.
Deze mensen hebben hun huis met streetview weg laten blurren ;)
Mja dan vraag ik mij af wat hebben ze te verbergen dat dit nodig is, zo belangrijk is je huis niet.
Lijkt eenvoudig, zal eens een poging wagen. Thanks.
In België kan het allesinds wel.
Openstreetmap heeft geen satellietbeelden en is in deze geen concurrent van Google. Nederlandse satellietbeelden zijn ook te vinden op https://www.satellietdataportaal.nl/ Voor een concurrent van Streetview kun je naar https://www.mapillary.com/ gaan.

Edit: url werkte niet

[Reactie gewijzigd door Geim op 22 juli 2024 16:17]

Openstreetmap mag dan weliswaar geen satelietbeelden hebben, maar is wel veel accurater en bovendien veel beter afleesbaar op de mobiele telefoons. Ook op een gewoon beeldscherm is het contrast veel beter en duidelijker leesbaar.
Zolang Google maps zo slecht en onduidelijk beeld vertoont gebruik ik dat niet meer. Tenzij iemand daarvoor een goede remedie weet. :?
stateliet laag uitzetten?
Hoe doe je dat in Android en in de browser?
Staat standaard uit in zowel Android als de browser.
Hieronder de beschrijving hoe het asn te zetten.
als je de switch op "uit" zet dan is de weergave met satelietfoto's uitgeschakeld.

[quote]See satellite view all the time
Open the Google Maps app Maps.
In the top left, tap Menu Menu and then Settings.
Next to "Start maps in satellite view," turn on the switch.[/qoute]

https://support.google.co....Platform%3DAndroid&hl=en
Ik denk dat Noord Korea er niet opstaat, streetview dan.

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 22 juli 2024 16:17]

Niet alles, maar er zijn wel wat plekken waar je tegenwoordig het poppetje kan droppen en om je heen kan kijken. https://goo.gl/maps/h28bv1YfhcD3WuYx5 bv.
Wat fijn dat de Grote Leider dit mogelijk heeft gemaakt!
*pinkt een traan weg
Maar Zuid-Korea wel, zowel satelliet as Street View.
Street View is ideaal indien je op zoek bent naar een woning in een andere stad of dorp en je vooraf wil weten in wat voor buurt dat is.

Ik zou niet langs een drukke weg of in de buurt van speel- of sportveld willen wonen. Met Street View bespaar je jezelf de moeite om erheen te rijden, hoewel je wel op de datum van de foto's moet letten. Er kan tenslotte weer een hoop zijn veranderd.
Euhm, als je op zoek bent naar een woning, dan ga je toch gewoon ter plaatse kijken mag ik hopen.
Ja hehe, maar voor een eerste indruk van de omgeving kan je dus prima streetview gebruiken.
"ik heb een huis gekocht schat"
"heb je op StreetView gekeken"
"oeps vergeten" :P
Als de eerste indruk van Street View positief is wel. Als er bijvoorbeeld een school om de hoek is wil ik er niet wonen; veel te druk en te veel kabaal. Dan hoef ik ook niet voor niets op en neer te rijden.
Mocht ik een huis gaan kopen dan zou ik toch echt even gaan rondrijden in de buurt en mij niet blind op streetview vertrouwen.

1e blik kan maar is totaal niet betrouwbaar, streetview hier klopte ook voor geen kant, de woning wat ik kochte hadden de buren een caravan in de tuin staan volgens streetview dus behoorlijk tokkie, dat was toevallig net de dag dat ze op vakantie gingen ermee, het leek alsof hij daar al een tijd stond(zijn nette buren en nee die caravan staat er 1x per jaar op 1 dag).
Op het linkje van @Luchtbakker , kun je trouwens ook zien waar Google streetview allemaal beschikbaar is voor degene die dat willen zien.
https://www.google.com/streetview/explore/
Ik zit regelmatig op Google maps.

Ze mogen dan wel 98% van de bewoonde wereld in kaart hebben gebracht heel vaak is er geen street-view. Trouwens ook hier in Nederland ontbreekt het aan Street-view vooral in kleine dorpjes.

Street-view dat vind ik nou juist het leukste van Google maps. Het leuke van street-view is dat je een land kunt zien zonder dat je er ooit bent geweest.

Je kunt zelfs digitaal op vakantie gaan digitaal een land verkennen.

Zag een comment over het Privacy item zolang er geen huisnummers en namen in beeld zijn dan moet het toch geen probleem zijn. Bovendien kunnen ze zoon huis onherkenbaar maken.

Ik hoop dan ook dat Google maps ook de street-view gaat uitbreiden naar 98%

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 22 juli 2024 16:17]

Ik ben zelfs eens digitaal verdwaald na een voorverkenning van een reisje naar Parijs. |:(
Dan kan ik je een oculus go met de Wander app aanraden. Dan sta je er ook ‘echt’.
Een oculus go met de Wander app?

Wat is dat kun je hier wat meer over vertellen interessant.
Street View is echter beduidend minder aanwezig in Duitsland. Daar stuitte de dienst op veel privacybezwaren, waardoor Google besloot om een opt-out-mogelijkheid te geven aan Duitsers die hun huis niet op Street View wilden hebben. Daar maakten 244.00 mensen gebruik van, waardoor Google ervan afzag om de dienst daar verder te ontwikkelen.
Dus Google weet dat wereldwijd veel mensen privacybezwaren hebben. Maar zolang de wet geen opt-out-mogelijkheid afdwingt, negeert Google de mensen met bezwaren.
Tot zover de nieuwe slogan van Google "Do the right thing".
Je interpreteert de slogan ook niet door de ogen van Google. De volledige slogan luidt: do the right thing for the shareholder.
20 jaar geleden was er al een bekende website waarop je satellietfoto's kon bekijken: Terraserver van Microsoft en enkele andere bedrijven. De dekking was toen 40% van de USA en 1% van de wereld. Het heeft dan toch nog heel veel tijd gekost om bijna 100% dekking publiek te krijgen, terwijl de foto's al meer dan een halve eeuw gemaakt worden door bedrijven en landen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.