Qualcomm Snapdragon 865-soc heeft geen geïntegreerd 5g-modem

Qualcomm heeft zijn Snapdragon 865 aangekondigd. De soc heeft geen geïntegreerd 5g-modem, maar kan wel gecombineerd worden met een los 5g-modem. Ook presenteert Qualcomm de Snapdragon 765, een midrange-model waar wel een 5g-modem in zit.

Qualcomm presenteert het Snapdragon 865 Mobile Platform wel als een 5g-platform. Dat bestaat echter uit een soc met een los 5g-modem. Op die manier kan ook de huidige Snapdragon 855 van een 5g-modem voorzien worden. Qualcomm combineert de Snapdragon 865 met de X55-modem. Die modem werd al begin dit jaar aangekondigd.

Volgens Qualcomm bevat de Snapdragon 865 een image signal processor die twee gigapixels per seconde kan verwerken. Dat maakt opname van 8k-video met 30fps mogelijk. De isp kan camera's met een resolutie van maximaal 200 megapixel aansturen. Verder claimt Qualcomm dat de gpu van de nieuwe soc 25 procent sneller is dan zijn voorganger.

De Snapdragon 765 en 765G krijgen wel een geïntegreerd 5g-modem, maar de exacte details daarvan zijn nog niet bekendgemaakt. Het is niet duidelijk op welke frequenties de socs 5g ondersteunen. Ook andere details over de opbouw van de nieuwe socs heeft Qualcomm nog niet bekendgemaakt. De komende dagen vertelt de fabrikant daar meer over tijdens zijn Tech Summit.

Ook Samsung voorziet zijn nieuwste high-end soc niet van een geïntegreerd 5g-modem, maar doet dat wel bij een lager gepositioneerde chip. De Exynos 990 is Samsungs topmodel voor volgend jaar, zonder 5g-modem. In de Exynos 980 zit wel een geïntegreerd 5g-modem.

Huidige socs met geïntegreerd 5g-modem ondersteunen 5g maar beperkt. Zowel de Dimensity 1000 van MediaTek als de Exynos 980 van Samsung kunnen alleen overweg met 5g op frequenties lager dan 6GHz. Er zijn nog geen socs met ingebouwd modem die ook 5g op de hoge mmWave-frequenties ondersteunen.

Qualcomm presenteert ook de X52-modem, als goedkoper alternatief voor de X55. De nieuwe variant ondersteunt ook 5g op lage en hoge frequenties, maar doet dat met een maximale snelheid van 3,7Gbit/s. Het duurdere topmodel gaat tot 7Gbit/s.

Tijdens de keynote van de Qualcomm Tech Summit vertelde Xiaomi dat de komende Mi 10-smartphone voorzien zal zijn van de Snapdragon 865. Meer details over dat toestel gaf de fabrikant echter nog niet. Een aankondiging zou binnenkort volgen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-12-2019 • 21:19

31 Linkedin

Reacties (31)

31
30
20
0
0
8
Wijzig sortering
Lijkt me op zich prima, optioneel is 5g mogelijk met een extra modem maar het hoeft nog niet verplicht in de soc ingebouwd te zitten; de technologie is er nog vrijwel niet.
Lijkt me op zich prima, optioneel is 5g mogelijk met een extra modem maar het hoeft nog niet verplicht in de soc ingebouwd te zitten; de technologie is er nog vrijwel niet.
Inderdaad, de levensduur van een high end smartphone is vaak toch 3-4 jaar tegen dan zal de technologie waarschijnlijk toch pas echt beginnen in te burgeren, dus waarom zou ik als consument moeten betalen voor iets wat ik niet kan gebruiken, en optioneel is het beschikbaar dus die paar mensen die het willen/kunnen gebruiken, kunnen ervoor bijbetalen en er toch gebruik van maken.
Maar optioneel is het voor de foon fabrikant, niet de consument die kan kiezen om wel of niet een 5g modem kan bijprikken. Tis niet alsof je een pcie kaartje op je mobo bijprikt.
En Soc zonder 5g modem + los 5g modem gebruikt ook vast meer prik (accu) dan wanneer het in 1 combi SoC zou zijn
Maar dit is ook voor de fabrikanten om er op in te spelen.
"Model A" & Model A 5G"
Het zit er wel rap aan te komen. De MediaTek Dimensity 1000 heeft bijvoorbeeld prima 5G-mogelijkheden met beide SA en NSA modules ingebouwd. Los van de MTK prestaties -weet ik zo niets van- maakt dit inbouwen dat er weer een chip minder nodig is. Dat zou het toestel goedkoper moeten maken.
De strategie bij de meeste bedrijven lijkt:
 • Mid-range SoC: Geïntegreerd sub-6GHz 5G-modem (dus geen mmWave)
 • High-end SoC: Los sub-6GHz + mmWave 5G-modem
En daartussen zit dan de Snapdragon 765 mét geïntegreerde mmWave 5G-modem.
snapdragon 865 met ufs 3.0 opslag tot 512GB, een shitload of camera's en 5G.

Zo, nog vragen over de telefoons van 2020?
Ja waar blijft LPDDR5? :P
Samsung heeft het al een tijdje in productie..
Een beetje jammer, nu kan je er niet standaard vanuit gaan dat je high end telefoon met 865 chip 5g ondersteuning heeft.

Voor mij een goed excuus om nog even bij mijn oneplus 5 te blijven.
Want een vinkje zetten in de pw is je teveel werk? Om in 1 keer alle 5G toestellen te tonen?

PS het vinkje is nog niet zichtbaar omdat er (denk ik) nog geen 5g telefoons te koop zijn oid?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 december 2019 08:07]

Dan ga je er al vanuit dat pricewatch alles heeft en dat alles wat in de pricewatch staat klopt.

Het "probleem" bij de huidige 855+ is vooral dat fabrikanten wel pronken met dat ze een high end soc hebben maar vervolgens relatief weinig modellen uitbrengen met daadwerkelijk een 5g chip erbij.
Daar ga ik van uit ja, maar ik ga er weer niet van uit dat als een SoC met modem wordt gelevert ook alles in dat modem actief is en antennes voor aanwezig zijn. :9

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 december 2019 08:08]

Ik vraag me af in hoeverre deze gaan presteren in vergelijking met de exynos 990.
Op dit moment is de snapdragon versie van de s10 toch iets "snappier" dan de exynos variant. Batterijduur lijdt hier ook minder onder zo blijkt.
Xiaomi heeft al gezegd dat zij de 865 gaan gebruiken in de Mi 10: https://www.xda-developer...-qualcomm-snapdragon-865/
Mja, dat alle nieuwe smartphones van begin 2020 en daarna de S865 gaan gebruiken vind ik niet echt nieuws... Veilige voorspelling: er komt ook een S865 versie van de Samsung S11! De high-end Sony Xperia 11 ook. En de nieuwe Razr. En de nieuwe OnePlus. En nog 100 andere merken!
Volgens Qualcomm zelf gebruikt een integreerd modem minder vermogen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de mid-range chips van Qualcomm in de praktijk een betere ervaring bieden dan hun overhaast ontwikkelde high-end chip (ik denk aan de 810 die je batterij 2x zo snel leegtrok dan de 600 series).

https://www.qualcomm.com/...rocessor-and-battery-life
5G is vooral nog hype. 700MHz is wereldwijd vooral in gebruik voor LTE. 3.5 GHz is geveild in een groot deel van Europa, maar de dekking is nog te meten in meters. New Radio is vooral nog een idee van hoe het ooit zal zijn. Jammer maar helaas nog een jaartje (of twee) wachten
Ik heb nu ook geen 5G nodig, maar aangezien mn telefoons tot nu toe >7 jaar meegaan, is het wel handig dat mn volgende op die toekomst is voorbereid.
Ook al heb ik er zelf geen behoefte aan, geheid gaat "de consument" en daarmee de telecoms daarop overstappen, met als gevolg dat uiteindelijk steeds meer 2/3/4G bands (waaronder 700MHz!) worden opgeofferd aan 5G. Dat gaat dan ten koste van je bereik als je zelf niet aan die ontwikkelingen hebt meegedaan.
Beperkt bereik van 3,5GHz is ook een voordeel, dan kunnen de torens dichter bij elkaar staan, zodat in een druk gebied (station oid) de devices daarover kunnen worden verdeeld.
Meer dan 7 jaar? Hoe wil je dat doen met smartphones? Na een jaar of 4-5 is alleen het OS al zo outdated dat je belangrijke apps (bijv bankieren) niet meer kunt draaien en is het echt wel klaar.

En kom er nu niet mee aan dat je Apple gebruiker bent, die ontwikkelen hun eigen hardware en daar gaat dit artikel niet over.
Voor mij is milieu/duurzaamheid belangrijk, en ik vind het dan ook enorm kwalijk dat fabrikanten geen security gaten verhelpen van prima werkende hardware. Zulke nalatigheid ga ik dan ook niet zitten belonen door hun braaf elke 3 jaar mijn geld te geven en mn telefoon weg te gooien.
(Of als je m niet weggooit maar weggeeft/verkoopt (met overigens lage restwaarde ivm verlopen support), dan heeft de nieuwe bestemming hetzelfde probleem, dus is geen oplossing voor het grotere plaatje).

Alle apps die ik wil gebruiken, werken ook nog op Android 4.2 geloof ik, of hier en daar mss 5.
Mocht een app niet werken, dan is dat per definitie een nieuwe app waar ik (tot dan toe) altijd zonder mee heb gekund, dus kan ik ook wel langer zonder. Maar vaak is er wel een alternatief, of kan ik een oudere versie gebruiken.
Dus dat is heus niet zo'n ramp, ik mis niks momenteel.
En ja dat zou mss een probleem kunnen zijn voor bank apps, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Mede omdat ik (vooral ongepatchte) Android niet 100% vertrouw, doe ik dat liever met PC/pinpas.
Of het zou een probleem kunnen zijn met andere monopolistische cloud diensten die alleen werken met 1 nieuwe app, maar mede vanwege dergelijke beperkingen heb ik zulke diensten altijd al gemeden, dus is voor mij ook geen probleem.

De support is iig vaak nog op te rekken met custom roms; zo is mn vorige Galaxy S1 iets van 6 jaar ondersteund geweest. Momenteel een S4 Mini op 8.1 9 die nog prima voldoet.
Niet ideaal maar works for me :)

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 6 december 2019 00:02]

5G is al uitgerold in oa de UK en Zwitserland, daar wordt het nu ingezet als concurrent voor breedband internet voor thuis. Het is dichterbij dan je denkt, al loopt NL inderdaad ietwat achter.
In Korea zijn er al miljoenen 5G gebruikers. NR wordt al gebruikt dus het is echt geen idee meer. Alle 5G netwerken die tot nu toe live zijn, gebruiken NR voor de payload en (nog) LTE voor de signalering. De standaardisatie voor 5G SA is dit jaar afgerond en gaat volgend jaar uitgerold worden. Dan gaat ook de signalering via NR (en 5GC) zodat je alle voordelen van 5G gaat krijgen (hoge througput, lage latency, network slicing etc.
Hij zegt ook niet dat 5g niks wordt, simpelweg dat het nu nog te vroeg is voor het grote publiek en dat we nog een aantal jaartjes moeten wachten voor dat het echt interessant wordt.
Ik vind het nu al razend interessant, ik kan niet wachten. Eindelijk van mijn loeitrage DSL lijn af.
4g gaat ook al tot 200+ mbit ik zie helemaal niet de meerwaarde van 5g.. althans niet in mobiele oplossingen. Ping is nu 20 en wordt straks 10 met 5g? Ik zie nog niet wat je daar aan hebt bij het starten van facebook of een youtube video. Maar misschien word ik oud...

Wat ik me veel meer af vraag is waar ligt momenteel de performance op GPU gebied van deze chips ten op zichte van desktop gpus. Iedere generatie opnieuw zie ik staan 25% sneller dan de vorige. Ik ben zeer benieuwd op welk niveau de huidige snelle snapdragon chip ligt in vergelijking met een nvidia GPU. Ik begin namelijk te denken dat het het tussen die 2 steeds kleiner wordt. Als ik zie hoe mooo games nu al zijn op 2k schermen op smartphones en hoe goed deze draaien dan doen ze in mijn ogen al niet meer onder voor een doorsnee videokaart in een pc. Zijn er tests gedaan in dit opzicht? Het is natuurlijk altijd lastig vergelijken zeker omdst de technieken totaal anders zijn. Maar er zou toch wel een soort van vergelijk mogelijk moeten zijn in bijvoorbeeld een game als pubg of fortnite
Dus: een 5G modem is voorlopig niet al te relevant.
Ook hier weer de vraag: 5G NSA of ook al 5G SA support?
sort of off topic

is het niet "geïntegreerde" en "losse" ipv "geïntegreerd" en "los" ? Of is dit een "Hollands Nederlands vs Vlaams Nederlands" verschil?
Ik viel meer over "die modem" volgens mij is het "dat modem".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee