Er zijn in het algemeen twee niveau's om iemand op te bannen. In de eerste plaats kun je de account van die persoon blokkeren. Elke game tegenwoordig vereist een online account en dit geeft de uitgever de mogelijkheid om een cheater eenvoudig te blokkeren. Op de tweede plaats wordt er bij de eerste keer opstarten vaak een hardware key gemaakt. een soort van vingerafdruk, gebaseerd op de hele hardware stack.
Om het eerste te omzeilen zou je gewoon een nieuwe account kunnen aanmaken met een nieuw (wegwerp) email adres maar punt twee is iets lastiger. Je kunt de account natuurlijk aanmaken in een internet café, maar ook het maskeren van hardware e.d. is een optie. Succes hierin varieert, en is een hele wapenwedloop tussen de makers van anti cheat software en de makers van cheat software. Je zou theoretisch ook gewoon elke keer een nieuwe netwerk adapter kunnen kopen als je wordt gebanned (kosten een tientje) maar die stap is vaak lastig genoeg dat de meeste hackers er niet aan doen.
Technisch werkt anti cheat software, welke je ook anti-temper software kunt noemen aangezien singeplayer games die tegenwoordig ook hebben, best dubieus. Er zit geen technisch verschil tussen een anti cheat oplossing en een rootkit virus. Beide nesten zich diep in het besturingssysteem, krijgen praktisch complete toegang tot alle applicaties en data stromen, en zijn vaak niet eenvoudig te verwijderen. Eenmaal in het systeem kan de anti cheat software het video geheugen uitlezen om te zien of je niet aan het wallhacken bent, maar het kan ook kijken welke applicaties er nog meer draaien... en wat je browsergeschiedenis en bankgegevens zijn. In het verleden heeft dit ook beveiligingsrisico's geïntroduceerd op geïnfecteerde machines met o.a. PunkBuster en SecuRom die exploiteerbare risico's hebben.
Maar hoe dat intern werkt... is vaak een goed bewaakt geheim. Er zijn plekken te vinden waar mensen druk bezig zijn met het ontrafelen van deze anti cheat software, maar dit zal vast niet binnen de Tweakers Algemene Voorwaarden vallen dus deze zal ik je niet linken. Zie de wapenwedloop rond Denovu om een indruk te krijgen van de systemen die er in anti cheat software zitten.
Even over een andere boeg. Easy Anti Cheat is trouwens de nummer 1 rede waarom games zoals Fortnite, Rainbow Six Siege, Apex lagends, Paladins en Battlegrounds het niet doet op Linux. De games draaien technisch vaak prima, maar omdat EAC in de weg zit kunnen gebruikers vaak niet meer dan tien seconden spelen. De achterliggende rede hiervoor is het beveiligingsmodel van Linux. Over Linus Torvalds' lijk dat er een systeem komt welke willekeurige applicaties totale systeemtoegang geeft. Om games met anti cheat software te draaien op Wine en Steam Proton, is het nodig om ondersteuning van EAC te krijgen in het maken van een uitgeklede versie, of de complete anti-cheat moet gehacked worden zodat deze in Wine te draaien is. Valve schijnt met EAC om de tafel te zitten om zo Linux ondersteuning in Proton te krijgen, maar tot dusver is het draaien van die games op Linux geen realistische optie omdat deze games zich zo kwaadaardig gedragen op het systeem.
Uiteindelijk een twijfelachtig stukje code, dat EAC. Draait niet op mijn machine en enerzijds is dat jammer Apex Legends ziet er best goed uit, maar ergens ook wel een geruststelling om te weten dat de beveiliging van mijn systeem niet zo eenvoudig ongedaan te maken is. Speel in de tussentijds wel
die andere 50% van de games die het prima doen op Linux.