Tv-fabrikanten vormen organisatie om ecosysteem voor 8k-tv's te ondersteunen

Paneelfabrikant AU Optronics en verschillende televisiefabrikanten hebben de 8K Association opgericht. Dit is een een non-profitorganisatie die bedoeld is om 8k-content te promoten, de minimale eisen voor de 8k-tv's vast te stellen en een logo-programma te introduceren.

Het startschot voor de oprichting van de 8K Association werd gegeven op de CES-beurs in Las Vegas. De oprichters van de organisatie zijn AU Optronics, Panasonic, Hisense, TCL en Samsung. Ook paneelfabrikant Samsung Display zit volgens de organisatie in een proces om zich bij de associatie te voegen. De fabrikanten hebben onlangs een memorandum van overeenstemming getekend, waarmee de 8K Association is opgericht. In de lijst met deelnemende bedrijven missen een paar grote namen, zoals LG, LG Display en Sony. Ook ontbreken er vooralsnog contentmakers zoals Netflix of Amazon.

Het doel van de organisatie is het ondersteunen van het ecosysteem voor 8k-tv's. Zo is het de bedoeling om 8k-tv's en 8k-content voor consumenten en professionals te promoten en hen voor te lichten over het 8k-ecosysteem. Verder is het de bedoeling dat er aan 8k-content wordt gewerkt en dat serviceproviders worden aangemoedigd om 8k-content te gaan ontwikkelen. Ook moeten er technische eisen worden ontwikkeld voor de 8k-inputsignalen, evenals 8k-televisiecategorieën en minimale specificaties voor de beeldkwaliteit. Het is vooralsnog niet bekend welke specificaties onderdeel worden van het logo-programma voor 8k-tv's.

De website FlatpanelsdHD meldt dat Chris Chinnock, de directeur van de 8K Association, tijdens een persconferentie zei dat er nogal wat uitdagingen zijn en dat het wellicht langer duurt om 8k-tv's aan de man te brengen dan 4k-tv's. Dat heeft volgens hem onder meer te maken met het feit dat er grote tv's nodig zijn om van 8k te profiteren. Ook tonen distributeurs zich nog twijfelachtig en is er nog weinig content. Alleen in Japan is er nu relatief gezien een redelijke hoeveelheid aan 8k-content; de Japanse publieke omroep heeft in december vorig jaar een zender opgestart die uitsluitend beeldmateriaal in 8k uitzendt.

In het kader van de CES-beurs hebben meerdere fabrikanten 8k-tv's geïntroduceerd. Zo toonde LG 8k-oled-tv's met verschillende beeldformaten en Sony toonde een 8k-tv met een beelddiagonaal van 98". Samsung heeft vorig jaar al 8k-tv's uitgebracht voor consumenten en maakte onlangs bekend daar een 98"-model aan toe te voegen.

Door Joris Jansen

Redacteur

11-01-2019 • 17:43

102 Linkedin

Reacties (102)

Wijzig sortering
Dat heeft volgens hem onder meer te maken met het feit dat er grote tv's nodig zijn om van 8k te profiteren
Groot? Dit is de eeuwige discussie over kijkafstand vs diameter vs resolutie.

Ik denk dat de allergrootste winst erin zit, qua adoptie van hogere resoluties in schermen: content en dan voornamelijk wijdverbreid, gratis/goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Voor NL geldt dat dus (nadrukkelijk) voor Ziggo en KPN als groothandelaren in "internet & TV".
De grote van de schermen is nog het minste probleem denk ik. De hele infrastructuur is er nog niet....

* Zijn er al 8K camera's voor opnamen? En worden deze al gebruikt om films en series op te nemen? Zover ik weet worden in films nog geen 8K sources gebruikt en gedownscaled naar 4K.
* Studios van TV zenders moeten 8K ready gemaakt worden
* Pas dan moeten TV ontvangers 8K geschikt worden.

* Hebben UHD blurays genoeg ruimte om een film in 8K erop te hebben?
* UHD spelers moeten 8K geschikt gemaakt worden

* Wat is de minimale throughput benodigd voor 8K voor fatsoenlijk beeld boven 4K?
* Kan Netflix dit leveren?
* Hebben gebruikers wel genoeg bandbreedte om die downloadsnelheid te halen?
* Is er dan nog genoeg ruimte over om 1 a 2 andere tv's op 4K te bedienen?


Bij 4K hadden tv fabrikanten het geluk dat bijvoorbeeld films al werden opgenomen in resoluties >2K waardoor er al materiaal was om te tonen. Zover ik nu weet zijn de meeste sources bij films nu 4K en soms iets hoger dan 4K, maar zeker nog geen 8K.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 11 januari 2019 18:00]

worden sommige films ook niet gewwoon in 2K opgenomen, of hun special FX worden in 2K gerendered dacht ik? dus zelfs 4K is niet altijd 4K in je film.
Klopt, zie deze lijst.
Ik heb een tijdje terug een UHD blurayspeler gekocht, omdat ik niet geloof dat dit (HDR) op de pc binnen aanzienlijke tijd goed gaat komen. Nu weet ik dat niet alles écht 4K is en het liefst zou ik dolby vision als HDR techniek hebben, aangezien dat wat beter is dan HDR10 (non plus).
Ik kan gewoon HDR films kijken op mijn PC hoor. Of wat bedoel je?
Wat heb je daarvoor moeten doen?
Ik bedoel wel dat het goed werkbaar moet zijn als mediaspeler onder de telvisie (hooguit twee afstandbedieningen, geen muis bijvoorbeeld).
Ik gebruik zelf MPC-HC + Madvr en muis om HDR te kijken op mijn PC. Werkt uitstekend.
Maar je kan ook Kodi DSplayer + Madvr gebruiken en dan met een PS3 controller of de Kodi android app. Dat is wat ik geprobeerd heb een keer. Misschien kan je ook een AB als een Harmony voor Kodi programmeren.
Er is zeker wel content in 8K maar nog zeer minimaal. Als voorbeeld heeft Youtube al 8K.

Heb ook ergens ooit gelezen dat ze sommige sport evenementen willen uitzenden in 8K.
Red heeft wel een 8K camera iig, maar verder weet ik niet zoveel van filmtechniek.
Ik heb recent bij twee van de (technisch) betere youtube-channels gezien die een 'achter de schermen'-video deden. Beide gaven aan in dubbele resolutie (dus nu 8k) te filmen, zodat ze achteraf veel makkelijker met het beeldmateriaal aan de slag kunnen... Wel met als doel om er dan 4k of minder van te maken, dat geeft ze dan effectief allerlei mogelijkheden zoals o.a. gratis "2x zoom" en het kunnen verschuiven van uitsnedes (versimpelde uitleg, er was veel meer mogelijk).

Maar als ze datzelfde zouden willen doen voor 8k, dan moeten ze uiteraard met 16k-video aan de slag...
Wat ik heb begrepen is dat er wel al heel wat in 8K wordt geschoten, alleen gebruikt men slechts een deel van het frame, voor 4K wordt er dus driekwart van het frame weggeknipt.
Lees het laatste deel v.h. artikel nog eens:
" Alleen in Japan is er nu relatief gezien een redelijke hoeveelheid aan 8k-content; de Japanse publieke omroep heeft in december vorig jaar een zender opgestart die uitsluitend beeldmateriaal in 8k uitzendt."
Dat beantwoord impliciet de helft van je punten.
De meeste films worden tegenwoordig in 6k of 8k opgenomen zodat er “headroom” is bij de productie. Maar voor zover ik weet worden er geen special effects gerenderd in 8k.

Ik vermoed ook dat ze die headroom niet kwijt willen in de productie en geloof daarom ook dat er pas 8k content zal komen als er camera’s komen die een resolutie hebben van meer dan 8k (zoals minimaal 12k of 16k)
Om een paar vragen te beantwoorden. Er zijn al een paar jaar zelfs 8K camera's van bijvoorbeeld RED, Panasonic, Arri en Canon, maar dit is bedoeld voor bioscoopfilms met een groot budget. Voor de rest van je vragen moet je je eigenlijk afvragen zit de consument op 8K te wachten. Ik krijg mijn vriendin al met moeite aan een 55inch en ook vrienden vinden 55 of 60inch wel het max wat ze in huis willen. Dus los van de nerds zoals velen hier, denk ik dat de meeste consumenten voorlopig genoeg hebben aan een max van 60 inch. Ik denk dat verkoopcijfers mij daarin ook gelijk zullen geven. Het heeft immers ook te maken hoe groot je woonkamer is en hoe belangrijk de TV daarin in de nabije toekomst nog zal zijn. Dan dus de vraag is 4K voldoende voor dit soort beeldformaat of heb je daarvoor 8K nodig. Hogere framerate, perfecte HDR en misschien weer 3D lijkt mij belangrijker dan nog meer pixels. Misschien denkt de industrie dat ze niet genoeg nieuwe TV's kunnen verkopen als het bij 4K blijft. Vreemd want PAL met 625 beeldlijnen was meer dan 50 jaar voldoende voor de meeste mensen.

[Reactie gewijzigd door millenarian op 12 januari 2019 17:19]

ik heb al moeite om een 46" aan te schaffen met inbreng van het thuisfront; laat staan 55/60"
Zijn toch weinig mensen die ik ken, die een 55 inch tv of groter hebben. Meeste zitten nog op 40/43/48 .
Moet je nagaan als je nu naar de winkel met je tante gaat om voor een 98 inch tv te kijken of 88 :)

Er zijn maar weinig mensen die het kunnen betalen en die zo groot apparaat willen.
Dat komt wel met de tijd. 10 jaar geleden hadden mensen zelfs nog een HD Ready (dus geen 1080P maar 720P/1080I) en werd hier ook geopperd dat je niet meer nodig hebt want je tv signaal is 1080I.

Uiteindelijk leest iemand dit over 10 jaar en lacht ie je uit omdat je dan 4K 49 inch voor een prikkie bij de action kan kopen.
Ja en nee, ik heb nog steeds een HD ready plasma tv en als ik eerlijk ben doet ie het prima, en heb ik helemaal geen HD of 4k nodig laat staan 8k. Al vind ik het best mooi z'n oled scherm. Grootte wordt ook steeds idoter. Ik vind 55'' voor thuis toch eigenlijk genoeg.
65 of 75 hebben er maar weinig. Dus dat "pushen" dat het allemaal maar groter moet, komt echt van de fabrikant. Niet dat de consument dat nou zo graag wil.

[Reactie gewijzigd door trisje op 11 januari 2019 18:26]

Klopt, komt van de fabrikant... omdat het op schermen <65 totaal geen zin heeft om 4k of 8k te gaan. Als consument is 42 tot 55 prima en dan kan je met "full hd" of zelfs "HD ready" prima toe (persoonlijke noot: en helemaal als je 50+ bent).
JIJ vindt 42" tot 55" prima, maar IMHO vind ik 55" echt tegenwoordig het minimale voor in een normale huiskamer.
Inderdaad, onze 55" (4K) is eigenlijk gewoon klein, maar kan het niet verantwoorden om nu 'al' een nieuwe aan te schaffen, hij is net 4 jaar oud en gewoon perfect.

Maar ik zou graag 65, 70 of 75" willen.. :9~
55" is niet klein ook al heb je een grote huiskamer. Het is gewoon dat het door je strot wordt geduwd dat het te klein is. Maar eigenlijk is het groot. zeker als je ziet dat iedereen vroeger 32" had of nog wel kleiner. je bent het gewend en wilt gewoon meer.

Ik geef zelf toe het verschil tussen HDready en full HD of 4k is goed te zien en niet alleen als je jonger dan 50 bent. Maar het verschil tussen full HD en 4K zien de meeste jongeren en oudere op normale afstand ook niet. Laat staan dat je het verschil tussen 4k en 8k ziet.
Eh, ok ok, ik vind de 55" te klein. Ik zit op een redelijke afstand van de TV en hij is te klein om lekker op groot formaat TV en films te kijken.

Wat maakt het uit wat vroeger de standaard was ? We leven toch in het nu.
Onzin dat men het klein zou vinden omdat men het door de strot geduwd zou krijgen. Zeldf vind ik een 55" wel klein, en alleen hooguit nog interessant bij een kijkafstand van 1-2 meter.
Dat JIJ het groot vindt is een ander verhaal, het feit dat je aangeeft 'door je strot geduwd' zegt mij al genoeg.
Wat zegt het jou dan ? We worden door de commercie toch echt aangespoord dat het groter moet en vele gaan daar mee mee. Ik denk er ook aan, maar reëel gezien is het echt overbodige onzin. Zeker als je 55 al klein vindt. En een 55 inch is echt niet bedoeld om er 2 meter vanaf te zitten.
Misschien doet commercie het omdat de vraag naar grotere tv's groot is, zeker nu het steeds verder niets meer dan een schilderij begint te worden qua dikte en dus makkelijker te plaatsen is. Dingen als 4k en zeker nu 8k zijn eerder marketing gimmics, 4k is bij een relatief groot scherm nog wel te verantwoorden, maar 8k is bij een doorsnee tv echt overkill.
Een normale huiskamer verschilt nog altijd, het ligt er nog altijd aan hoe ver je van de tv vandaan zit.
Doel je met de 55+ op staat van de ogen ? Tegenwoordig hebben prima brillen of lenzen die dat voor je oplossen. Ik begrijp dus niet helemaal waar je het over hebt.
Ik heb nu nog een 40" HD tv staan in de woonkamer, maar ik wil graag een 65". Ik heb een grote woonkamer waar dat makkelijk past en juist mooier staat dan de huidige tv. Die oude tv kan ik boven wel weer kwijt :P

Ik ben wel een filmliefhebben, en sommige films wil je gewoon op een groot scherm zien. Lord of the Rings op 40" is het net niet zeg maar.

[Reactie gewijzigd door macnerd op 11 januari 2019 20:31]

Ik probeer voor me zelf ook alle excuses op een rijtje te zetten om de grote van de tv te rechtvaardigen. :)
Maar reëel gezien is het eigenlijk overbodig.
Ach, het past , ik wil er eentje en ik kan 't betalen. Alhoewel ik er geen erg hoog bedrag voor over heb. 3000 euro zal ik er zeker niet voor betalen (hooguit de helft). Daarbij heb ik nog een aantal andere dingen op m'n wishlist staan die ik liever wil. Kortom, dit jaar komt er nog geen nieuwe tv :)
Voor nu lachen we wel lekker om mensen met hun 60inch tv's waarbij je de pixels kan tellen bij de doorsnee youtube video ;)
Groter is niet altijd beter.
Rond de eeuwwisseling zagen de meeste tweakers wel brood in progressive full HD. Helaas heeft dat toen nog lange tijd geduurd. 4K is voor de gemiddelde huiskamer echter bijzonder twijfelachtig, laat staan 8K. Ik kijk series zelfs nog standaard in 720P en daar mis ik echt niks aan. De grootste stap destijds was het afschaffen van PAL en de bijbehorende slechte kleuren en lage resolutie. 720P is voor mij vaak al meer dan voldoende en anders is 1080P dat zeker. 4K boeit mij in het geheel niet omdat ik totaal geen behoefte heb aan een scherm van anderhalve meter. 8K registreert niet eens meer in mijn belevingswereld. 8)7
De enige reden dat ik een 1080p tv heb is omdat de 720p tv's er simpelweg niet meer waren.

Wij zitten op 3.5m van een 42" tv en groter kan gelukkig niet. :P

Dus ik zal over 10 jaar vast een 4k tv hebben maar niet omdat ik daarvoor gekozen heb hoor. Kwaliteit van de getoonde meuk wordt niet beter van een hogere resolutie.

En het herkauwen van de zoveelste Marvel superhero film is ook niet echt een aansporing om te gaan investeren.

De enige reden dat er überhaupt een tv in de woonkamer staat is dat mijn vriendin zo'n beetje alles op Netflix wil zien.

Als het aan mij had gelegen was er enkel een projector opgehangen die 1x in de week aan zou gaan voor een verdwaalde goede film.
Dat jij weinig mensen kent wil nog niet zeggen dat dit een globale trend is. De realiteit wil namelijk dat grote TV's juist wél heel goed verkopen en de maten van 49" en kleiner beginnen te dalen in verkopen. 55" is het meest populair en ook 65" en 75" beginnen beter en beter te verkopen.

Bron: https://www.flatpanelshd....on=showfull&id=1546444400
Tja, maar zelfs bij een 75" moet je niet verder dan pakumbeet een meter ervanaf zitten om nog pixels te zien op 8k.
Daar had ik het toch niet over? Het probleem met al dit soort in twijfel trekken van nieuwe ontwikkelingen is dat wanneer fabrikanten naar dit soort gewauwel hadden geluisterd, we nu nog steeds naar een zwart/wit TV of maximaal een 4:3 kleuren beeldbuis van 37cm hadden gekeken. Op dit moment is 8K zeker nog discutabel, maar dat zeiden er veel eerst ook van 4K en daarvoor van FHD. Wanneer het écht zo zinloos is, bloedt het vanzelf dood zoals 3D en curved TV's.
Op een gegeven moment is het doel bereikt en heeft het geen zin meer om nog door te ontwikkelen. Het wiel is rond, ronder kan niet.

Waar wel winst is te halen, zijn andere beeldoptimalisatie technieken. Kleiner maken van pixels doet er, iig voor huiskamer TV;s niet meer toe.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 11 januari 2019 20:43]

Maar zo ver zijn we natuurlijk nog lang niet. Het doel is pas bereikt als we schermen hebben die zo groot zijn dat ze je volledige blikveld beslaan (maximum immersion) met een resolutie zo hoog dat je zelfs op 1cm afstand geen pixels kan zien, en met een kleurbereik en dynamische range die 100% bedekt van wat het menselijk oog kan waarnemen.
Wanneer het écht zo zinloos is, bloedt het vanzelf dood zoals 3D en curved TV's.
En zijn er weer een hoop resources nutteloos verspild... ik dacht dat we de wereld duurzamer moesten maken. Goed bepalen waar je resources in steekt helpt daar goed bij.
Nou ja, op een gegeven moment ben je qua resolutie gewoon klaar natuurlijk (ik zeg niet dat dat nu is). Dan is het beter voor ons consumenten als ze hun onderzoek richten om binnen die resolutie verbeteringen zoals HDR en oprolbare tv's te brengen.
Kijk naar de stofzuiger, de zuigkracht is nu wel klaar, dus moet er gekeken worden naar dingen als zakloze stofzuiger en rumba dingen.
Helemaal eens. Bovendien gaat de kwaliteit van Netflix en Youtube er zichtbaar op vooruit in 4K modus door de hogere bandbreedte van de streams. De gemiddelde consument kan daar echter weinig mee, dus daar is streamen in 4K synoniem met hogere waargenomen kwaliteit. Datzelfde zou met 8K streams opnieuw kunnen gebeuren: nog hogere bandbreedte (~60 Mbps?) met dynamische HDR en Atmos geluid. Dan zal 8K streaming en het daarvoor vereiste 8K paneel bij de consument de voorkeur krijgen, ook al zie je zelfs van een 4K paneel de beeldpunten al niet meer in een typische woonkamer opstelling.
Fabrikanten kijken alleen naar hun omzetcijfers en om die te verhogen moeten ze innoveren. Bij gebrek aan fantasie gaan ze dan maar meer pixels in een scherm stoppen in plaats dat ze de huidige schermen verder verbeteren. Bijvoorbeeld energiezuiniger schermen met rustiger beeld in perfecte HDR kleuren. Dat is moeilijker dus proberen ze de consument maar meer pixels door de strot te duwen om toch weer zoveel mogelijk nieuwe TV's te kunnen verkopen. Dat het zinloos is zullen ze nooit toegeven aan hun aandeelhouders. Ook al kost het miljarden en verspillen ze er onnodig veel energie, innovatie en grondstoffen voor. 8K dus niet omdat het moet maar omdat het kan en het gemakkelijk is. En daar rennen alle fabrikanten dan achteraan, want dan kun je niet achterblijven immers. De consumenten zijn al overtuigd dat 4K beter is dan HD, dus dan zal 8K nog wel beter zijn is de gedachte.
Volgens mij wil je juist géén pixels zien als je tv kijkt.
Volgens mij wil je ook niet op 1 meter afstand tv kijken op zo'n groot scherm. Met als gevolg; 8K is nutteloos voor de huiskamer.
Is het niet slecht voor je ogen om een meter van de tv te zitten ?
Dat komt omdat ze goedkoper worden en het milieu dat graag zo'n lomp groot lelijk ding in de woonkamer wil hebben ze steeds beter kunnen betalen. :P
Ik iig niet. 2 meter aan tv in huis, moet er niet aan denken.
tja, ik moet er niet aan denken om nog tv te kijken op iets kleins als 55"-65", ben nu al meer dan 10 jaar gewend om 118" te kijken (op +/-3.5m afstand) en zou hooguit nog over een 100" tv denken, maar kleiner echt dus niet.
Maar van mij hoeft ik ook op 118" geen 8K, geniet nog perfect van 1080p, en zelfs (fatsoenlijk gemasterde) dvd's etc zien er IMHO ook goed uit, zeker oudere 4:3, dan irriteren die zwarte balken aan de zijkant in iedergeval niet omdat het beeld toch al zo mooi groot is.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 11 januari 2019 20:42]

118"? Welk model heb jij dan?
Projector met spanscherm.
118 inch? Is een projector tv zeker??
55 inch tv zijn niet zo duur meer hoor.
Net zo goed als een auto van 4,20 meter. De maat alleen zegt niet zoveel ;-)
M.i. niet KPN en Ziggo die de infrastructuur verzorgen maar de aanbieders van beeldmateriaal: NPO, RTL, SBS.
Als de invoering net zo gaat als bij Full HD dan duurt het nog wel een jaar of 10 voordat 4K aangeboden wordt.
Diameter -> diagonaal
En wanneer brengen nl (npo, sbs6, rtl4 etc) 4k content uit op de nl kabel? Hier in NL hebben we er nog niets aan met 4/8k tvs behalve voor bepaalde streaminservices. Ik wacht wel op de 16/32k TV voordat we hier dat soort content echt hebben.
#sarcasmeon
4K content verwerken op broadcasterniveau (editing, storage, ...) is een stevige uitdaging en gaat gepaard met een stevige investering. Ik zou er niet op rekenen dat dat voor snel is.
De editing en storage is relatief goedkoop voor een TV station. Ja, je moet een fikse editing workstation hebben om comfortabel met 4K formaten te werken, maar 5000 euro per werkplek is niet bepaald een grote investering voor een TV station. Storage is ook relatief goedkoop. Vrijwel alle opnamen worden al (jaren) gedaan met camera's van 4K of meer, dus voor zover mijn kennis van de TV wereld is werken zij al jaren met 4K format.

De kosten en uitdagingen zitten hem vooral in het transport, dus hoe krijg je die 4K beelden tot aan de televisie in de woonkamer. Dus het is de kabelaanbieder, niet de studio, die de bottleneck vormt door adoptie van 4K of hoger.
Er zijn vrijwel nog geen regiewagens of studio's in Nederland die op 4K draaien.. Meeste camera's zullen ook gewoon HD zijn. (Grass Valley LDK8000, LDX80/82/86, Sony HDC1500/2400).. Langzamerhand komen er meer 4K meercamera camera's (Grass Valley LDX86N, Sony HDC4300) maar ze zijn nog in de minderheid.

Ook is de meeste infrastructuur binnen de broadcast wereld op 1080i (1.5G) gericht en niet op UHD (12G) of zelfs progressive (3G).
Voor programma's die je met enkele camera's los opneemt (Films, series, ENG programma's) kan je makkelijker UHD draaien omdat je maar een paar dingen hoeft te upgraden. In een regiewagen of studio zit je met veel meer infrastructuur..
Ik denk dat de huidige zenders verdwijnen voordat ze 8K aanbieden.

Ik snap ook nog niet waarom de zenders niet via Netflix zijn te streamen...
Heeft het aanbieden van meer pixels van een tv zender echt significante beeldverbetering??

Mijn ouders hebben een goedkopere versie van een Panasonic 4K tv, maar mijn hoger kwaliteit Panasonic full HD tv geeft op alle fronten het betere plaatje..
Heeft het voor tv zenders echt wel meerwaarde om voor meer pixels te kiezen? Ik denk juist dat bij de tv fabrikant de zwakste schakel ligt qua eye candy betreft en niet bij NPO, SBS, RTL etc.

Waarom die focus op pixels pixels en nog meer pixels??
4K, 8K en ga zo maar door bekt verder natuurlijk wel lekker.
Het zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld bij OLED TVs top emission, 10% meer brightness en duidelijk langzamer aging in vergelijk met het nu gebruikte bottom emission, alleen in 8K TVs komt. Wil je dan dus de betere OLED TV hebben dan moet je wel een 8K OLED TV kopen, die waarschijnlijk pas begint bij 65 inch.

Dat is even afwachten.
top emission, 10% meer brightness en duidelijk langzamer aging in vergelijk met het nu gebruikte bottom emission
En nu in het Nederlands? :?
https://www.oled-info.com...ssion-oled-tv-panels-2019

google is your friend...
Bottom or top distinction refers not to orientation of the OLED display, but to the direction that emitted light exits the device. OLED devices are classified as bottom emission devices if light emitted passes through the transparent or semi-transparent bottom electrode and substrate on which the panel was manufactured. Top emission devices are classified based on whether or not the light emitted from the OLED device exits through the lid that is added following fabrication of the device. Top-emitting OLEDs are better suited for active-matrix applications as they can be more easily integrated with a non-transparent transistor backplane. The TFT array attached to the bottom substrate on which AMOLEDs are manufactured are typically non-transparent, resulting in considerable blockage of transmitted light if the device followed a bottom emitting scheme.[57]
Laat ze eerst maar eens aan betaalbare full HD led-projectors gaan werken haha. En daarna 4k. Ik snap de beweegreden voor 8k televisieschermen maar op projectorgebied loopt men ver achter. Een goede 4k projector is niet te betalen voor de consument. Bovendien is er op game console gebied ook nog niet genoeg ondersteuning voor zelfs 4k output.

Ik denk dat de schermen nu te snel ontwikkelen en de randapparatuur niet, je hebt dan ook een hele goeie videokaart nodig en een datastream van hebikjoudaar.
mwah, voor 1000 euro koop je al een goede 4K projector, JA deze heeft geen native 4K, maar is wel gewoon pixelperfect 4K, en jij zult het verschil niet zien, hooguit als je ze naast elkaar toont.
Grootste probleem met de 4K projectors vind ik dat ze geen fullhd 3D support hebben (in iedergeval ik weet niet welke dat wel heeft), het hoeft van mij geen 4K 3D te zijn (zou natuurlijk wel heel vet zijn), maar mijn collectie van 3D blurays is te groot om geen projector met 3D te hebben.
Ik loop ook al sinds 2006 te zeuren dat je 24P ondersteuning moet hebben op je apparaat omdat je dan films ziet zoals ze bedoeld zijn. Zet uit dat motion interpolation. Soap effect haalt je uit de film. Die schokjes die je ziet horen erin te zitten.

De chromecast maakt gewoon vrolijk 60 hz van je 24p beelden met 3:2 pull down. Is dat irritant? Ja dat is irritant. Maar veel vrienden van mij storen er zich niet aan terwijl ik moedeloos wordt van die haperingen. Whatever.

We gaan 8K krijgen en we zullen en moeten meegaan. Of niet. Ik zit gewoon rustig ook met mijn 55" 4K 720p te kijken. Ik zit op drie meter. Ik zie het verschil wel met 1080p maar het verschil is veel kleiner dan tussen SD en HD. Volgens de opticien zit ik op 20/20. Dus dat is oke. Er zijn natuurlijk (ik ben al de veertig gepasseerd) jongere mensen die betere ogen hebben en wel van 4K kunnen genieten op die afstand. Ik hoor helaas niet bij die groep (de zintuigen hebben hun beperkingen). Ja dan moet ik op een halve meter gaan zitten en dan krijg ik een stijve nek van het draaien van mijn hoofd.

Geluid boeit me ook niet echt. Normale DTS (1,5 megabit) is voor mij al goed genoeg. Beter dan dat aftandse Dolby 5.1 (640kb max). Lossless vind ik overdreven. Moet ik nou weer een verhaal gaan ophangen over psychoakoestiek en maskering? De cochlea (het slakkehuis) is te vergelijken met een serie van niet overlappende bandpass filters de zogenaamde kritische banden. Sorry maar het is niet anders. Science bitches. Hier is MP3 en co op gebaseerd. Er zijn wel individuele verschillen. Ik zit hier ook nog met achtergrondgeluid en aangezien ik in de randstad woon zou het mij niet verbazen als ik rond de 40 db zit. Ik heb geen zin om allemaal dure geluidsweringsdingen te kopen om dat ene dbtje nog te horen.

Ga maar lekker met je FLACjes spelen hoor mensen (doe ik ook maar dat is meer voor de archivering) en we hebben toch spotify? oh ja en dan heb je Tidal met MQA (Master Quality Authenticated). Ze geloven het zelf. Ik vind die subjectivisten echt geweldig. Speakerkabels van $45.000 per twee meter (1) Tuurlijk man. Buizenversterkers met een paar procent THD (total harmonic distortion). Klinkt zo lekker warm. Whatever rocks your boat.

Ik ga mijn Audiophile weer verder lezen.

(1) https://www.thecableco.co...n-speaker-cable-pair.html
Zoveel zakgeld krijg ik niet :)
Zoveel zakgeld krijg ik niet :)
Dan wordt het tijd voor een andere vrouw..
Heel leuk en aardig dit soort idee'tjes.(en ik zou graag zien dat het allemaal zo snel mogelijk gebeurd. Maar laten we eerst lekker iedereen een 4k televisie kopen en 4k content op de wereld zetten :D?


Zo beetje mijn halve familie zit nog met oude Full HD schermen in woonkamer. ( oud) van 3-4-5 jaar geleden) Iedereen die nu een televisie koopt , koopt waarschijnlijk (hopelijk ) een 4k televisie.
De 8k panelen zijn ook weer voor de enorme gadget freaks die het niet kunnen laten het nieuwste van het nieuwste te hebben en die mensen moeten ook ongeveer minister salarissen hebben :D

Heel veel mensen stoppen ook met het vergroten van hun tv nadat ze 55 inch hebben gezien. omdat ze het groot genoeg vinden voor in woonkamer van 3/4/5 meter afstand en weinig mensen hebben grotere huizen.

als ik op netflix 4k intikt krijg je wel een aantal series en films, maar zo spannend is het allemaal nog niet.
Nederlandse televisie verwacht ik zelf ook pas over 5 dat ze 4k zenders streamen.
Voor mij persoonlijk, als ze eerst 1080P op 60hz of hoger kunnen en 4K op progressive met 60hz of hoger en zonder noemenswaardige reductie in kwaliteit op compressie en HDR er in hebben zitten, dan zal ik eens na gaan denken of het zie zitten weer eens in resolutie omhoog te gaan.

Maar zelfs dan zou ik graag zien dat ook de geluidskwaliteit omhoog gaat
EN
we OLED of een andere aanverwante techniek hebben waarmee echt zwart mogelijk is en betaalbaar is,
zodat je ook echt wat hebt aan je HDR.
Ik ben wel positief over dit initiatief. Eerlijk gezegd zijn TV zenders al jaren in een neerwaartse spiraal dus uit die hoek moeten we niet meer hopen dat ze ooit naar 8K gaan (tenzij met enorme subsidies). De content op hoge resolutie komt van streamingdiensten met fictie (Netflix, Amazon, ...) en creative content (YouTube).

RED camera's ondersteunen al een tijd 8K maar het gebrek aan schermen maakte dat eerder een theoretische oefening. Nu de TV's HDMI 2.1 hebben zal de content tussen de verschillende device kunnen gedeeld worden.

Hoewel we met 8K meer details kunnen zien is op afstand ook nog voordeel te halen uit 8K. Het ziet er smoother uit zonder dat je de individuele pixels kan onderscheiden. Upscaling van lagere resolutie (480, 720p) ziet er wel niet altijd geweldig uit maar de hogere resoluties krijg je nog wel degelijk op 8K.

Ik vrees wel dat services zoals Netflix te lage bitrates blijven gebruiken zodat de 8K er slecht uit komt, je ziet nu al artefacten op 4K en dat heeft niets te maken met de schermen maar de slechte streams.
Geen idee waarom ik 8K zou willen hebben, mijn ogen kunnen het niet eens aan, Stukje uit al 2014:

Farhad Manjoo van de Wall Street Journal zei het in 2014 al: “Niemans ogen zijn goed genoeg om resoluties boven 4K waar te nemen.” VSauce, de veel te enthousiaste man die de resolutie van het menselijk oog in één korte video haarfijn uitlegt, geeft hier een simpele verklaring voor. In principe passen er 576 megapixels in ons blikveld, maar onze ogen kunnen maar op 7 megapixels scherpstellen. De rest maken we wazig, zodat ons brein het allemaal aankan. 4K heeft een resolutie van 3840 x 2180 pixels, wat ongeveer neerkomt op de uiterste grens van wat wij normaal gesproken met het blote oog kunnen waarnemen.
Wat een geluk toch dat die tweakers reageerders niet verantwoordelijk zijn voor innovatie. Met de mentaliteit van de doorsnee forumbezoeker hadden we niet kunnen klagen over nieuwe dingen via een internetforum. Dan hadden we dat per brief kenbaar gemaakt...Blijkbaar geven de meeste er de voorkeur aan om eerst een wildgroei van non-compatible zaken te krijgen alvorens er een standaard komt. En mocht er dan een niet-gestandardiseerde oplossing een defacto standaard worden, dan zijn de bedrijven die dat verzonnen hebben weer boeven...
Wacht, vergelijk jij nu 8k TV's met de impact die het internet heeft gehad?
Serieus? :D

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee