Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Panasonic 2019 oled-tv's Preview

Met ondersteuning voor alle hdr-formaten

20-02-2019 • 11:58

64 Linkedin Google+

De 2019-modellen ondersteunen alle hdr-formaten

Op televisiegebied begon dit jaar erg goed; op CES kondigde LG namelijk de allereerste oprolbare televisie aan. Deze zeer innovatieve tv biedt naast een oprolbaar scherm, zoals we van oled-televisies gewend zijn, een zeer goede beeldkwaliteit en een prima geluid. Toch heeft deze televisie op het gebied van hdr-weergave een belangrijk nadeel, waar tot nu toe eigenlijk alle hdr-televisies last van hebben; niet alle belangrijke hdr-formaten kunnen weergegeven worden. Gelukkig onthulde Panasonic een paar dagen later al het nieuwe 2019 topmodel, de GZW2004, die wel alle belangrijke hdr-formaten kan weergeven.

De onthulling van de vier nieuwe oled-televisies voor 2019

Afgelopen maandag, op een eigen evenement in Frankfurt, waren we bij de onthulling van de rest van de nieuwe modellen voor 2019. Naast het topmodel wat op bovenstaande foto is aangeduid als GZ2000, maar wat bij ons als GZW2004 verkocht zal worden, komen er nog drie nieuwe oled-tv's. Hiermee komt het totaal dus op vier; een record voor Panasonic. Al deze televisies zullen naast hlg en hdr10, wat zo'n beetje alle hdr-televisies kunnen weergeven, ook hdr10+ en Dolby Vision ondersteunen.

Helaas voor de consument is er een hdr-formaat-oorlog aan de gang tussen de twee hdr-formaten die dynamische metadata ondersteunen. Tot nu toe waren er geen televisies die zowel hdr10+ als Dolby Vision ondersteunen, waardoor je gedwongen werd om partij te kiezen in deze oorlog. Panasonic maakt de keuze voor consumenten nu dus makkelijker door alles te ondersteunen zodat je niet het risico loopt dat je bepaalde hdr-content niet kan afspelen. Daarnaast kunnen de Panasonics nu ook het nieuwe hdr-fotoformaat hlg-photo weergeven.

Het eten op de foto ziet er lekkerder uit in HLG Photo-modus

GZW954

Het oled-instapmodel, wat op de foto bovenaan is aangeduid met GZ950, zal bij ons worden verkocht onder de naam GZW954. Vanaf juni zal deze tv beschikbaar zijn in de beeldmaten 55 en 65 inch. Hij kan Dolby Atmos-geluid weergeven, maar beschikt over een gewoon audiosysteem met twee kanalen. De luidsprekers zijn onderin de behuizing aangebracht en zijn naar beneden gericht. Alle nieuwe oled-tv's kunnen samenwerken met de spraakassistenten van Google en Amazon.

Panasonic GZW954

GZW1004

Qua modelnummer is de GZW1004 boven het instapmodel geplaatst, maar veel prijsverschil zal er niet zijn want het betreft hier precies dezelfde televisie. Alleen het design van de voet is anders; in plaats van een centrale smalle verbinding tussen de grondplaat en de tv is er aan de achterkant van de voet een breed stuk metaal aangebracht. Hierdoor lijkt de tv, van de voorkant bezien, boven de voet te 'zweven'. Ook de GZW1004 zal vanaf juni verkrijgbaar zijn in een 55" en 65"-versie.

Panasonic GZW1004

GZT1506

Boven de instapmodellen is de GZT1506 geplaatst, welke uitkomt in 55 en 65 inch. Deze tv heeft een wat afwijkende naam meegekregen. De verklaring hiervoor zit in het feit dat we in Nederland eigenlijk modellen voor de Duitse markt hebben en dat de GZT1506 bij onze oosterburen bedoeld is voor een ander retail-kanaal. De modelnamen hebben overigens in België een 0 in plaats van een 4 of 6 aan het einde en dit model heet in Vlaanderen dus GZT1500. Dit model is uitgerust met een soundbar onder het scherm. Door de naar voren gerichte luidsprekers is het stereobeeld mooier en zijn stemmen duidelijker te verstaan.

Panasonic GZT1506

GZW2004

Het topmodel van Panasonic is de GZW2004 en deze hebben we zoals gezegd al op de CES kunnen bekijken en beluisteren, maar in Frankfurt zijn we nog wat meer te weten gekomen over deze tv. Zo hebben we het Dolby Atmos-luidsprekersysteem, wat voorzien is van twee omhoog gerichte luidsprekers, nu ook kunnen beluisteren in combinatie met een losse subwoofer. Je kunt namelijk de 3,5mm-koptelefoonaansluiting gebruiken als een line level-subwooferuitgang door in het menu een instelling aan te passen. Panasonic verkoopt zelf geen losse subwoofers en dus kun je een willekeurige actieve subwoofer aansluiten en daarmee de basweergave net zo goed maken als je wil. Het geheel klinkt natuurlijk niet zo goed als een av-receiver met losse speakers, maar voor een tv zonder zichtbare luidsprekers klinkt het behoorlijk indrukwekkend.

Panasonic vertelde ook iets meer over de verhoogde helderheid van het oled-paneel van de GZW2004. Het paneel wordt, net als bij alle andere oled-tv's, ingekocht bij LG Display, maar door het scherm beter te koelen kan het wat harder worden aangestuurd. Door de betere koeling wordt het scherm niet warmer dan bij andere oledtelevisies waardoor er volgens Panasonic geen grotere slijtage van het paneel optreedt. Men wilde niets vertellen over de werking van het koelsysteem, maar veel meer dan een warmtegeleidende plaat achter het scherm, van bijvoorbeeld aluminium, zal het volgens ons niet zijn.

Colour grading demonstratie met colourist Dado Valentic

Er is officieel niets meegedeeld over de maximale helderheid van deze tv, maar volgens colour grading artist Dado Valentic, die tijdens de bijeenkomst demonstreerde hoe hdr-grading werkt in DaVinci Resolve, haalt de GZW2004 1000cd/m². Hiermee zijn de beeldprestaties ruwweg vergelijkbaar met Sony's BVM-X300 professionele mastering-monitor die tijdens de colourgradingdemonstratie naast de GZW2004 stond opgesteld. Uiteraard presteert deze meer dan dertigduizend euro kostende referentiemonitor nog net wat beter, maar bij verreweg de meeste beelden waren de verschillen inderdaad niet groot.

Panasonic GZW2004

Het is nog even afwachten welke maximale helderheid de oledtelevisies van de andere merken halen, maar als de GZW2004 inderdaad de hoogste maximale helderheid haalt, zou deze tv wel eens de ultieme tv voor liefhebbers van (hdr-)films en series kunnen zijn. Mensen die veel gamen kunnen wellicht beter bij een ander merk terecht want de 2019-modellen van Panasonic moeten het doen zonder hdmi 2.1. Dat beteken1 dus geen 120fps weergave en ook vertelde het Japanse merk niets over variabele frame rates. Op de oled-tv die echt alles kan moeten we waarschijnlijk nog een jaartje wachten. De GZW2004 komt in juli in de winkels te staan in de maten 55 en 65 inch. Er zijn nog geen prijzen bekend gemaakt.

Reacties (64)

Wijzig sortering
Jammer dat er in dit artikel wat onbenullige zaken worden genoemd en maar heel kort iets over HDMI 2.1 gezegd wordt. Laat dit nu juist een onderscheidende nieuwe feauture zijn bij de 2019 modellen.
LG heeft aangekondigd alle 2019 OLED TV’s te gaan voorzien van HDMI 2.1.
Ik had gehoopt dat Panasonic dit ook zou gaan doen, in ieder geval de high end modellen.
Niet dus. Een gemiste kans en die HDR10+ mogen ze houden. Dolby Vision is belangrijker.
Een formaten oorlog zal er dus niet komen.
Mensen die veel gamen kunnen wellicht beter bij een ander merk terecht want de 2019-modellen van Panasonic moeten het doen zonder hdmi 2.1
Nou ja, wat is dan precies de "killer feature" van HDMI 2.1 volgens jou? En dan heb ik het over de praktische toepasbaarheid de komende 5 jaar.
VRR kan nuttig zijn (in ieder geval bij de volgende generatie consoles die daadwerkelijk ook meer dan 30fps kunnen produceren op 4k), maar voor de rest ga je weinig missen met 2.0b. Hoor mensen altijd roepen over eARC, maar je kan nu al Atmos via HDMI 2.0 transporteren naar m'n receiver. Het enige voordeel is dat dat dadelijk "uncompressed" kan. Ik vraag het me serieus af of dat hoorbaar gaat zijn, zelfs op audiofielen-level audioapparatuur. En hoe goed is het(en waar haal je het vandaan) bronmateriaal"?

Misschien mis ik iets, maar ik snap niet waarom mensen al jaren wachten op HDMI 2.1. :)

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 20 februari 2019 15:15]

Je weet precies te noemen wat HDMI 2.1 kan. Kortom, er zijn voordelen dus waarom zou je als fabrikant dit niet inbouwen? Ook al benut je nu nog niets alles dan kan dit over een jaar (of langer) heel anders zijn. Een TV gaat gemiddeld toch 8-10 jaar mee dus zijn toekomstige feautures meer dan welkom.
Zoals bekend gaat LG dit wel ondersteunen daarmee hebben ze een streepje voor.
Als je daarmee een goedkopere tv kan leveren voor features die slecht zichtbaar zijn voor de gebruiker, snap ik dat Panasonic voor HDMI 2.0 kiest.
Als Panasonic een goedkopere OLED had willen maken hadden ze beter een TV zonder luidsprekers en audio kunnen maken. Mensen kun er dan zelf voor kiezen deze op hun audio installatie aan te sluiten of er een soundbar aan te hangen.
HDMI chips moeten er toch in verwerkt worden het prijsverschil tussen een HDMI 2.0 of 2.1 chip is te verwaarlozen. Er is uiteraard meer dan alleen de chip het gaat ook om de software en het gebruikte OS van de TV zelf.

[Reactie gewijzigd door HoppyF op 21 februari 2019 13:23]

Wat voor onzin is dat. Een speaker hoort in elke TV te zitten. Ik weet zeker dat 99% van de mensen geen externe geluidssysteem heeft.

Eerst zeg je dat het alleen maar een chippie is en daarna geef je aan dat het meer is dan alleen dat en dat het ook draait om software en het OS zelf. 8)7
Ik ben het wel eens met Hoppy; ik denk dat er een markt is voor mensen die in 100% van de tv kijk momenten hun audio systeem gebruiken en nooit die van de tv. Dat zijn over het algemeen mensen die graag investeren in beter beeld en geluid, en het kunnen waarderen dat een fabrikant laat zien dat ze dit snappen en de overbodige zaken weglaten zoals een intern geluidsysteem.
Wat voor onzin is dat. Een speaker hoort in elke TV te zitten. Ik weet zeker dat 99% van de mensen geen externe geluidssysteem heeft.
Dat er in elke tv een (eenvoudige) speaker dient te zitten , inderdaad.
Dat 99 procent van de mensen geen extern geluidsysteem heeft durf ik echter wel in twijfel te trekken. Er zijn toch wel een hoop mensen met surround systemen of die gebruik maken van soundbars. Dit is niet bepaald beperkt tot tweaker gebruikers. Zelfs mijn ouders van richting 70 hebben een eenvoudige, externe soundbar aangesloten. Wanneer je nog zou stellen dat de meerderheid van de mensen gewoon de interne tv speakers gebruiken dan zou dat best wel eens correct kunnen zijn, maar 99 procent? Nee dat geloof ik niet. Dat zou betekenen dat al die geluidssystemen home cinema sets ook geen bestaansrecht zouden hebben.
Vooral van mensen die het geld voor een OLED over hebben zullen velen ook goed geluid willen. Met slecht geluid stellen die films ook niet veel voor.
Bij OLED-bezitters zullen denk ik eerder >50% een soundbaar hebben, maar in elke geval >>1%.
Inderdaad. Ik heb een Sonos soundbar, ik heb geen speakers nodig op een TV.
Ik vind atmos over eARC zeker een pre. Ik verwacht dat netflix en peers steeds meer atmos films gaat releasen en momenteel moet dat via een grote omweg. Het maakt het allemaal wat makkelijker.
Netflix geeft al Atmos door, gewoon via arc. Niet lossless, maar dat gaat ook nog wel even duren vrees ik ivm bandbreedte.
Het is maar de vraag hoeveel extra bandbreedte je nodig hebt als je lossless audio zou willen streamen.
Gaat het dan om een paar Mbits? Ik weet het niet.
VRR maakt een TV ineens een stuk meer capabel voor PC gaming dan voorheen. Ik zit nu met lag of met tearing in games die ik graag vanaf de comfy couch speel. Daarnaast zal een TV dus de volgende console generatie volledig meekrijgen, en mogelijk ook nog een goed stuk van die daarop volgt.

Zeker als je een jaar of 10 of meer met een TV denkt te doen, dan is enig vooruitdenken qua connectors wel aan te raden. Vandaar dat ook ik tot één van de mensen behoor die zeker geen nieuwe TV zal kopen voordat dit er door is.
Door de hogere handbreedte van HDMI 2.1 is het mogelijk het beeldscherm/de TV vanaf een PC op 60hz+ met HDR zonder chroma subsampling (4:2:0). Met HDMI 2.0 is HDR + 60hz (of hoger) alleen mogelijk met choma subsampling, in films e.d. is dat praktisch geen probleem (zeker aangezien die toch meestal maar 24 fps zijn), maar voor gebruik met een PC zorgt de subsampling ervoor dat bijv. kleine tekst er heel naar uit gaat zien. HDMI 2.1 is dus voor 4k HDR pc monitoren een welkome vernieuwing.

Maarja, om dat nou een 'killer' feature te noemen. Een nieuwe HDMI versie bevat haast nooit echt 'killer' features tenzij je het toevallig nodig hebt denk ik :P

Overigens; dat Atmos doorsturen via HDMI 2.0 ARC; was dat niet een specifieke LG-only implementatie?

[Reactie gewijzigd door landcross op 20 februari 2019 20:14]

VRR IS de killer feature en meer dan genoeg reden om op te willen wachten, als je console gamer bent. Nextgen consoles komen waarschijnlijk in 2020 op de markt. Als je een beetje futureproof wil zijn (en een stabiele framerate waardeert) is het ab-so-luut een gamechanger en dus dé killer feature.
Dus mensen die wel veel gamen kunnen het best bij LG terecht, of is dat het andere uiterste?
Inderdaad. LG is naar mijn weten enige OLED fabrikant die in 2019 met HMDI 2.1 (incl. VRR) Tv's op de markt komt.
TY, ik zal tzt nog wel wat reviews checken, moet zeggen dat ik toch al lichte voorkeur voor lg heb omdat die zelf de panelen ook maken, maar was/ben ook erg happy met mijn good old (very old ) plasmatje van panasonic, dus die reviews kijk ik ook even met net wat meer interesse.

Maar als Sony of zelfs Samsung (waar ik compleet ongebaseerd dan toch een lichte antipathie voor heb :? ) als beste uit de reviews zal komen is dat ook helemaal prima. Ga hem ook zo goed als zeker bij een webshop halen zodat je in de 1e week ook nog altijd kan terugsturen mocht het om wat voor reden dan ook tegenvallen.
Quote:
Het is nog even afwachten welke maximale helderheid de oledtelevisies van de andere merken halen, maar als de GZW2004 inderdaad de hoogste maximale helderheid haalt, zou deze tv wel eens de ultieme tv voor liefhebbers van films en series kunnen zijn.

Kan iemand mij uitleggen waarom dit is? Ik heb zelf ook een OLED tv en bij mij staat de helderheid op 30 van 100. Films en series worden toch juist in een donkerdere kamer gekeken?
Als ik de helderheid hoger zet en ik kijk een film, dan heb ik binnen een uur pijn aan m’n ogen.

[Reactie gewijzigd door tilburgs82 op 20 februari 2019 12:07]

"Peak Brightness" beïnvloedt hoe goed je TV is in HDR content tonen, als ik het goed begrijp. Het gaat dan vooral om felle lichtbronnen die beter weergegeven worden. Zie ook deze uitleg van RTings.

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 20 februari 2019 12:14]

Ik heb na mijn sony XE93 een LG C7 gekocht. zoals je in de tabel ziet staat mijn oude sony XE93 op de 1e plek met HDR peak brightness, MAAR..

in de werkelijkheid is mijn oled feller met HDR materiaal, dit komt komt omdat het geen backlight gebruikt. de getalletjes in de tabel kunnen je daarom een verkeerde beeld geven. de lagere nits bij een oled oogt feller dan een hogere nits op een lcd-tv.

ik vind het daarom ook niet terecht dat deze tv technieken met elkaar vergeleken worden met peak brightness,

[Reactie gewijzigd door Hamazaki op 20 februari 2019 13:32]

Kleine aanvulling op wat je bedoelt te zeggen, maar net niet zegt: om HDR (high dynamic range) te krijgen, gaat het om het verschil tussen de uiterste lichte en donkere pixels. Als de peak brightness dus zeer hoog is, heb je nog steeds een zeer donkere pixel nodig om het HDR te maken. En daar is de OLED natuurlijk uitstekend in, want zwart is zwart. De meeste LCD's (het gaat de betere kant op met FALD) hebben geen mooi zwart meer als de backlight vol aan staat om de peak brightness weer te geven, en hebben daardoor een lager contrast, en minder goede HDR weergave.
Goed gezien! :)
Meer is niet altijd beter.
Jammer dat veel mensen die nog steeds niet lijken te begrijpen.
Net zoiets als meer MP’s op je smartphone niet automatisch betekent dat je betere foto’s kunt maken.
google je model tv + optimal settings of calibrated settings..
Alleen de backlight aanpassen op een willekeurig profiel kan idd minder lekker uitpakken - en elke input heeft zijn eigen settings...
Zijn de OLED panelen al beter bestand tegen inbranding? of is dat nog steeds wel een probleem?
Heel leuk dat er meer OLED televisies uitkomen, maar inbranding is voor zover ik het weet toch wel een (groot) nadeel. Wat je op lange termijn anders gaat krijgen is dat fabrikanten verwachten dat consumenten elke 3 jaar een nieuwe televisie zullen aanschaffen. Gaan we dus mooi niet doen, maar met OLED paneel wordt je als het ware gedwongen.. want ingebrand scherm is natuurlijk heel storend en geen gezicht.
Er worden wel veel functies ingebouwd om dit tegen te gaan.

Maar veel is te voorkomen door niet te lang stilstaande/zelfde beelden te hebben.

Panasonic: “Het burn-in effect is niet opgenomen onder de garantie. Commercieel wordt er geval per geval bekeken welke de oorzaak was en in functie een voorstel gedaan ook na de garantie periode van 2 jaar.”
Panasonic: “As a fact, latest generation OLED panels have much endurance against burn-in than PDP and old OLED. Thus, it would not happen in the typical home use. Furthermore, our OLED TVs have pixel refreshing function which runs in standby mode (background) when long-time use is detected.”

https://www.homecinemamag...ar-op-inbranden-bij-oled/
Ha! Dat is te gek voor woorden... dus ze willen de consument beperken op de functie van het apparaat wat ze verkopen? Wat roken ze daar bij Panasonic?

"typical home use" wat mogen we hier onder verstaan? Gaan ze ons straks ook vertellen hoe lang we de TV aan mogen houden? Dit vind ik toch echt heel vreemd... Als ik een TV koop is het van mij, en kan ik er gebruik van maken hoe lang, en hoe vaak ik wil. Daar hoeft Panasonic niet als een strenge ouder boven op te zitten. Dus in principe brengen ze een prototype OLED TV de markt in.


Stel je voor.. je koopt een nieuwe BMW, maar je mag de motor niet belasten..

[Reactie gewijzigd door D.Demirel op 20 februari 2019 13:31]

Bij auto's vervalt de garantie ook als jij die extra zwaar belast, door b.v. mee te gaan racen.. Denk dat je het daarmee kan vergelijken.. Typical home use bedoelen ze denk ik mee, niet 24/7 met hoge brightness naar een zender als b.v. CNN kijken, die logo's gebruikt die kunnen inbranden.. Maar het blijft wel een vaag iets inderdaad, want waar leg je de grens, hoe lang per dag mag het dan wel? Ik denk dat het voor een fabrikant heel lastig wordt om te bewijzen dat jij de TV niet juist gebruikt hebt als je binnen de garantieperiode een probleem krijgt met inbranden.. Maar mensen die OLED al langere tijd gebruiken hoor je maar heel weinig van dat ze problemen daarmee hebben, dus zal het bij "typical home use" wel meevallen.. Ik ken ook niemand die z'n TV de hele dag heeft aanstaan op 1 zender..
Ik denk dat het voor een fabrikant heel lastig wordt om te bewijzen dat jij de TV niet juist gebruikt hebt als je binnen de garantieperiode een probleem krijgt met inbranden..
Het is wellicht een 'privacy-dingetje', maar men zou de software misschien kunnen laten registreren hoelang de tv op dezelfde zender heeft gestaan. Inclusief instellingen.
De discussie blijft wel, want waarom zou ik niet de hele avond naar CNN mogen kijken en luisteren..
Dan toch alleen als je een CI module gebruikt.
Extra zwaar kan ik begrijpen... maar een TV wordt niet ''extra'' belast door simpelweg 10/12 uur per dag aan te staan. Daar is het voor gemaakt. Denk ik...
Hier haak ik even op in...10/12uur per dag zou ik dan weer wel veel vinden.
Even realistisch gezien heb ik met woon/werkverkeer erbij meestal een werkdag van 9,5uur.
Tel ik bij die 9,5 even 10uur op heb ik 19,5...dus ik slaap maar 4,5uur (even als voorbeeld)
De tv zou het wel moeten kunnen hebben als er zo'n dag tussen zit maar 10/12uur per dag en dat 7 dagen in de week...is iets te veel van het goede lijkt mij.
Klopt ook helemaal maar ik naam iets meer dan "normaal". De TV zou het toch gewonn moeten doen zonder mankementen op te lopen.
Lijkt mij ook wel ja maar goed alle oled schermen komen bij lg vandaan dus elk merk zal er wel last van hebben.
Het is ook maar net hoe de helderheid ingesteld staat en welke content naar gekeken wordt.
Mijn 2012 panasonic plasma heeft al heel wat kijkuren erop zitten maar 0,0% inbranding ;)
Plasma... ik mis het nog steeds.
Kwalitatief toch veel beter dan LED vind ik.
We wilden een groter formaat in de woonkamer en hebben de 50" plasma naar de slaapkamer verhuisd...veels te groot maar goed.
Nu een 58" panasonic led tv in de woonkamer en moet zeggen dat die het heel goed doet.
Bij consumentenrecht ligt de bewijslast altijd bij de fabrikant, dus niet zo paranoia. Gewoon je rechten kennen.
Dat klopt niet (helemaal). De eerste 6 maanden ligt de bewijslast bij de verkoper (niet de fabrikant). Na die 6 maanden ligt de bewijslast in principe bij de consument. Veel verkopers/fabrikanten zullen hier echter van afwijken en binnen de eerste 2 jaar niet snel moeilijk gaan doen.

Dat de bewijslast, binnen de garantie, altijd bij de verkoper of fabrikant ligt is een misverstand. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van deze garantie. Net zoals de 'wettelijke 2 jaar garantie' waar mensen het vaak over hebben. Die is er niet in Nederland. Er is een Europese Richtlijn die een minimumtermijn van 2 jaar voorschrijft aan de lidstaten, maar bij het omzetten naar Nederlands recht is deze termijn niet overgenomen.

In Nederland geldt een wettelijk recht op een 'deugdelijk product'. Afhankelijk van het product betekent dit dat je na die 2 jaar ook nog steeds recht hebt op reparatie/compensatie (zeg maar: 'garantie').
Autofabrikanten doen nochtans net hetzelfde: bv Toyota geeft 5 jaar garantie, beperkt tot 200000km.
Dan zou je toch denken dat het allemaal wel meevalt als ze er geen garantie voor geven. al had ik met mijn Panasonic plasma wel burn-in garantie, en krijg het aankoop bedrag terug.
Zijn de OLED panelen al beter bestand tegen inbranding? of is dat nog steeds wel een probleem?
Real Life OLED Burn-In Test on 6 TVs met enige regelmaat een up-date dus een goede indicatie mocht je een OLED aan willen schaffen
Die test is het absolute worst case scenario.

Ik ken tot nu toe eigenlijk geen praktijk verhalen van gebruikers die daadwerkelijk last hebben van burnin. Nou zijn de oleds ook nog niet zó lang grootschalig op de markt. Maar ik denk dat inmiddels wel is aangetoond dat in de meeste praktijk scenario's de risico's minimaal zijn.

Zeker als je enig gezond verstand gebruikt en niet 8+ uur per dag, 7 dagen per week bijvoorbeeld dezelfde zender aan zet met een fel wit statisch logo ofzo.
OLED 2017 met Windows 10 pc eraan hier al meer dan een jaar nu. Wordt ook landurig gebruikt voor browsing en office werk. Geen inbranding te zien tot dusver en die UI heeft toch best veel statische herkenbare elementen. Hangt wel altijd aan de stroom, niet op een master switch. Paneel kan dus netjes steeds de panel refresh en zo doen.
De maximale helderheid op een OLED is niet echt van belang door de contrastwaarde. Daarnaast zorgt het er alleen maar voor dat je scherm sneller gaat inbranden als je de oledlight op 100 zou zetten (tenminste op een LG). Weet alleen niet of andere merken ook zo'n optie hebben.
Is wel van belang want als er een zonsopgang of een zaklamp in de film zit dan wil je niet nep overkomen met 30 brightness.
Als je het over HDR hebt is dat ook niet noodzakelijk, de huidige OLED televisies zijn licht genoeg en het effect zie je toch wel. Overdag kun je ook prima een oledscherm gebruiken. De huidige oled-panelen zijn daarin ook goed genoeg.
Die maximale helderheid is zeker wel relevant. Het HDR effect is zelfs bijna evenredig met de maximale helderheid. Hoe hoger die is, hoe spectaculairder het oogt. Daar zit natuurlijk wel een maximum aan, maar de huidige generatie OLEDs zitten nu op het gebied dat HDR net leuk begint te worden.

1000 nits is de laagste standaard waarop HDR content gemasterd wordt. Heb je lager dan dat, dat zijn dus alle huidige OLEDs, dan zit je niet optimaal.
In een echt donkere kamer doet het nu al soms pijn aan de ogen als het snel van heel donker naar heel helder beeld gaat. Iets meer helderheid op maximaal maakt het altijd wat fijner op een zonnige dag naast een raam, maar HDR zal dan toch al nooit echt spectaculair zijn.
Is er over de 1506 ook iets te melden behalve hoe de naam tot stand komt?
Waarin is hij iets hoger gepositioneerd?

Dank je voor de toevoeging!

[Reactie gewijzigd door jopie op 20 februari 2019 13:49]

Het verschil zit hem in het geluid; er zit een soundbar onder het scherm..

Hier zijn per ongeluk een paar regels weggevallen.. Ik heb het artikel even aangepast..
Dit is van toepassing op de HDR-weergave. De GZ2000 krijgt speciale koeling waar er dus langer meer helderheid kan toegepast worden met HDR-content. Je gaat dus geen zonnebril moeten aanzetten bij deze tv's aangezien deze helderheid niet constant is. Dit is iets waar FALD-LCD's erg goed in scoren aangezien bv. Sony en Samsung dit al een tijdje doen met betere resultaten als OLED's. Nu dat dit model dit ook gaat kunnen gaat de brug tussen beide technologieën kleiner worden qua maximale helderheid. Voor mij is de grote vraag of enkel het topmodel deze tech krijgt of de lagere modellen mogen meegenieten van deze innovatie. Iig een interessant jaar voor de tv-markt.

[Reactie gewijzigd door SolarGlider op 20 februari 2019 12:23]

Leuk dat ze nieuwe modellen uitbrengen, maar steeds minder winkels voeren Panasonic, zowel Mediamarkt, als BCC, als de lokale HiFi zaak verkoopt geen Panasonic meer, of hoogstens hebben ze 1 á 2 modellen (vaak alleen de goedkoopste).
Ik ben niet super op de hoogte van de tv markt, maar ik ken Panasonic enkel van de plasma tv's. Dat was volgens mij toch een beetje een niche markt. Merken als Samsung, Sony, LG, etc zijn mogelijk eerder en op grotere schaal op de LCD markt bezig geweest, waardoor meer bekendheid en daardoor betere beschikbaarheid?
Pffffff, die glasplaten worden bovenin steeds dunner.
Van mij mogen ze over het hele oppervlak van de tv dezelfde dikte hebben.
Nu worden ze wel erg fragiel.
Zou als de doods zijn dat als je met schoonmaken of iets even tegen het beeld stoot of te hard drukt met afstoffen dat het scherm breekt.
Zie het nu er ook niet van in waarom zo dun.
Ja zogenaamd dat als je hem tegen de muur monteer je dichter tegen de muur aan zit.
Boeiend.
ja ik zie het nut van een ultradunne TV ook niet zo..
Panasonic maakt zelf geen subwoofers en dus kun je een willekeurige actieve subwoofer aansluiten en daarmee de basweergave net zo goed maken als je wil.
Panasonic maakt wel subwoofers. Er zitten al jaren draadloze subwoofers bij hun soundbars. Als ze die los zouden verkopen en ervoor zorgen dat de TV ermee kan praten zou dat zelfs een betere oplossing zijn dan weer prullen met een draad.
Klopt.. ik heb de tekst aangepast naar 'losse subwoofers'...
Prettig om te zien dat de zwarte voet weer terug van weggeweest is. Al sinds 2012 niet meer verder gekeken na kopen van een LG met mooie zwarte platte voet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True