Sony kondigt 98"-tv met 8k en oled-tv met Imax Enhanced aan

Sony heeft tijdens de CES zijn nieuwe tv-line-up in de Bravia-serie aangekondigd. Het bedrijf komt onder andere met de ZG9-lcd's met 8k-resolutie en de AG9-tv's met oledpanelen en 4k-resolutie. Beide hebben een Imax Enhanced-certificering.

Sony schaart de beide nieuwe tv's onder de Masters-series, waarmee het probeert de beeldkwaliteit te bieden zoals de makers van films en series die bedoeld hebben. Daarvoor moet onder andere de Imax Enhanced-certificering zorgen. Imax kondigde dit certificeringsprogramma vorig jaar aan. Apparaten komen in aanmerking als ze 4k-hdr-weergave van Imax Enhanced-video correct weergeven, volgens Imax. Bij deze video's heeft Imax postproductietechnieken toegepast die voor een getrouwer beeld zouden zorgen. Volgens Sony komt nog dit jaar een streamingdienst van Rakuten in de Benelux beschikbaar, met Imax Enhanced-video's waaronder Sony's eigen film Venom.

De nieuwe Sony Bravia's ondersteunen daarnaast Netflix Calibrated Mode, een optie om automatisch de kleuren en het dynamisch contrast aan te passen voor Netflix-weergave. Enkele tv's van vorig jaar hadden deze modus ook al. De ZG9 en de AG9 bevatten de Picture Processor X1 Ultimate-soc en draaien Android TV, met de Google Assistent voor stembediening via geïntegreerde microfoons.

De ZG9-serie bestaat uit 85"- en 98"-modellen met full array local dimming-backlight voor hdr. Het zijn Sony's eerste 8k hdr-tv's. De soc van de tv maakt opschalen van video's naar de 8k-resolutie mogelijk. De processor werkt in combinatie met de 8K X-Reality PRO-beeldengine aan het opschalen, waarbij het gebruik kan maken van een 8k-beeldendatabank. Veel details hierover geeft Sony nog niet. De ZG9 heeft twee speakers in de bovenkant van de schermrand en twee in de onderkant. Ondersteuning voor Dolby Atmos is er standaard niet, maar deze komt op een later moment via een software-update.

Sony Bravia ZG9

Het AG9-aanbod van 4k-tv's met oledscherm komt beschikbaar in 55"-, 65"- en 77"-modellen. De processor biedt bij dit model opschalen van sd- en hd-video's naar 4k hdr-weergave. De tv beschikt over een nieuwe generatie van het Acoustic Surface-audiosysteem, dat het volledige scherm van de tv laat trillen om geluidsgolven voort te brengen. De tv ondersteunt het hdr-formaat Dolby Vision en Dolby Atmos.

Sony Bravia AG9

Naast de ZG9 en AG9 maken ook de AG8, XG95/XG90 en XG85 deel uit van Sony's nieuwe Bravia-lijn. Bij de AG8 gaat het om oled-tv's van 55" en 65" met 4k en hdr, de XG95-modellen zijn 55"-, 65"-, 75"- en 85"-lcd's met 4k, hdr en full-array led-backlight en de XG85-lcd-tv's bieden 4k en hdr met schermformaten van 55". 65, 75" en 85". De prijzen en beschikbaarheid maakt Sony later bekend.

Sony Bravia AG8

Sony Bravia X85

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-01-2019 • 10:06

76 Linkedin

Submitter: theduke1989

Reacties (76)

Wijzig sortering
Wat een beest van een tv, zo'n groot scherm past niet in de gemiddelde woonkamer :9
Het diagonaal is 2,5 meter. De breedte iets minder. De gemiddelde woonkamer is in Nederland echt wel groter dan 2,5 x 2,5 meter.
En ander kan die er ook nog diagonaal in }>

[Reactie gewijzigd door The Anarchist op 8 januari 2019 10:11]

Alleen hoe krijg je hem thuis....
thuis laten bezorgen, mag de bezorger uitzoeken hoe die dat voor elkaar krijgt. gevalletje "Not my problem"
nouja als je niet op de begaande grond woont is dat toch echt wel jou probleem. bezorgers mogen vaak niet de trap op, en de meeste liften in appartementen zijn niet 2.5 bij 2.5 meter.

[Reactie gewijzigd door t link op 8 januari 2019 11:36]

In een gemiddeld appartement wil je ook geen scherm van 2.5 bij 2.5.... Vanzelfsprekend heb je ook appartementen met grotere woonkamers, maar in 90 procent van de gevallen neemt een 65" al een erg groot deel van je muur in beslag. Je zou ook niet op 2 a 3 meter van een 98" willen zitten in de regel.
3 meter op 100" is een prima kijkafstand hoor. Zelf zit ik op 3,2 meter van 104". Kleiner dan 90" (m'n vorig formaat doek) zou ik op die afstand niet doen als je een bioscoop gevoel wilt.

[Reactie gewijzigd door pirke op 8 januari 2019 12:30]

Ik heb geen bioscoop ervaring nodig in mijn huiskamer. Als ik een bioscoop ervaring wil , dan ga ik naar de bioscoop.

Persoonlijk vind ik 55" op 3 meter al behoorlijk fors, al zou ik 65" nog overwegen. Daar is bij mij de grens wel bereikt.

Daarnaast is projectie nog wel een groot verschil met een televisie. Je zit dan ook nog met een groot object in je huiskamer...

[Reactie gewijzigd door morten op 8 januari 2019 12:40]

uhh... ik zit nog geen 4 meter af van een 118" scherm, en kan je zeggen dat dat heerlijk kijkt zonder problemen. dus 98" bij 3 meter moet geen probleem zijn.
Als je nu zo’n formaat TV kunt betalen is dit denk ik niet je primaire zorg...
nouja het moet toch geregeld worden, hoeveel geld je ook hebt.
Ik denk ook niet dat de doelgroep van deze TVs in appartementen woont.
ik weet vrij zeker van wel. niet allemaal natuurlijk, maar een flink gedeelte wel. in een grote stad wonen dicht bij je werk kan niet als je niet in een appartement wil wonen.
Natuurlijk wel jouw probleem, kortzichtig antwoord.
LG heeft er over nagedacht! :+
Alleen hoe krijg je hem thuis....
Dat kan bij sommige huizen wel... langste raam van woonkamer verwijderen, tv erin en raam terugplaatsen.
Niet zo'n leuke karwei lol.
We hebben een lange raam... zo'n 5 of 7 meter. Dan kun je met gemak grote tv naar binnen sturen, we zijn future proof :P
Nou ja... in de toekomst gaan ze zeker voortaan oprolbare tv's verkopen.

Maar ik heb het liever: "Scotty, beam TV naar binnen!!!"
Hij past er wel in maar is gewoon zwaar overkill... De meeste Nederlandse huiskamers zijn veel te klein wil je er profijt uithalen. Want e moet er gewoon verder vanaf zitten dan. Wat dat betreft is 4K eigenlijk al discutabel en zeker onder de 55 inch....
Ik denk ook niet dat de TV binnen het budget valt van de bewoners van zo'n gemiddelde woonkamer :P
Dat denk ik ook niet :p
Nou, ik heb het budget voor zo'n tv niet, woon in een normaal huis, maar bij mij zou ik hem zonder problemen de woonkamer binnenkrijgen, hoor... iedereen die een deur naar de achtertuin heeft krijgt hem de woonkamer wel binnen. Apartementen zijn soms een ander verhaal...
Enige probleem, hoe krijg je hem in de achtertuin? Wij hebben ook wel een dubbele deur naar de achtertuin, maar de achtertuin grenst dan weer aan een weiland.
Effe aannemer bellen om een grotere woonkamer te laten bouwen 😁
Hahaha ik hang al aan de telefoon :P
Draait deze wel Kodi?
Uiteraard, Sony gebruikt al jaren Android TV en je kan daardoor dus ook standaard Kodi installeren. Ik hoop alleen dat de nieuwe tv's meer ondersteuning bieden voor surround sound formaten, dit was in de oude modellen niet het geval.
Nee, dat is niet juist. Kodi werkt niet op de meeste recente Sony Android TV's, de devs hebben al aangegeven hier geen tijd meer in te investeren. Wil je Android en Kodi, blijf dan weg van Sony EN MediaTek SOC's.
Ik heb een redelijk recente 65AF8 en daar draait alles nog als een zonnetje hoor... Sony maakt echt heel gave tv's, mooi gebouwd, goede menu's en een soc die tot nu toe niet hapert...
Dat is jou mening :). Als we het specifiek over Kodi in combinatie met Sony/MediaTek hebben zijn er gewoon issues die niet opgelost gaan worden. Ook op de AF8 kan je bijvoorbeeld geen Audio passthrough doen (lossless via ARC). Er is ook nog steeds geen Oreo update voor de AF8 volgens mij.

De AF9 is een stuk sneller met Oreo. Echter is LG's WebOS nog steeds veel vlotter.

AndroidTV kan een grote plus zijn, met de huidige implementatie op zowel Philips als Sony is dat mijn inziens echter niet het geval.
Hmm, daar was ik niet van op de hoogte. Blijbkaar blokkeert Sony de installatie van Kodi's package ID. Sideloaden van de APK zou dan ook niet mogelijk zijn. Indien je de app al geinstalleerd hebt dan blijft het gewoon werken (vermoed ik).

Blijkbaar heeft de film divisie van Sony dermate veel invloed op andere divisies dat ze zelfs Kodi blokkeren. Zou Sony dan zo bang zijn voor piraterij? En dat terwijl Kodi v18.0 DRM toevoegt...
Misschien was er wel ergens een probleem, maar ik denk niet dat het een echte boycot is. Heb dit weekend nog een XF90 gekocht, installatie van Kodi verliep probleemloos.
Dat is wel heel kort door de bocht.
Gebruik gewoon een externe speler. Zal altijd sneller zijn dan een installatie op het systeem van de TV zelf.
Niks mis met Sony zelf...
Nope, is niet in Sony's belang.
Misschien, maar desondanks wil je dat eigenlijk niet. Het probleem is dat MediaTek de standaard API's van Android niet gebruikt waardoor Audio passthrough bijvoorbeeld niet werkt. Alleen whitelisted apps hebben toegang tot private API's waardoor eigenlijk alleen een handjevol meegeleverde apps de Audio netjes doorsturen naar je receiver.

Met de recente praktijken waarin Sony bewust applicaties zoals Kodi tegenwerkt, hun slechte update trackrecord, de slome SOC en de waardeloze stabiliteit zou ik hier maar ver van weg blijven :-).
Dikke tv's, maar geen bevestiging voor hdmi 2.1 en waarschijnlijk ook geen support voor VRR.
Geen melding van HDMI 2.1. Ik veronderstel dat dat wel het geval gaat zijn gezien ze ook met 8K TV's komen. Ik vraag me af of ook de XG95 en AG8 een HDMI 2.1 poort ontvangen en in welke mate adaptive sync beschikbaar wordt gemaakt. Voor de rest zien de TV's er goed uit maar vooral evoluties van de 2018 modellen.
En nu maar hopen dat ze dit jaar geen €10,- hebben bezuinigd op een fatsoenlijke SoC voor het smart gedeelte. Zou fijn zijn als dit iets meer tot z'n recht zou komen.
En nog steeds zijn de panelen 100% van LG en komen deze waarschijnlijk uit de nieuwe LG Display 10.5G oled-fabriek, de 8k hoeft voor mij niet (er is gewoon simpelweg echt geen content voor, misschien een mooi scherm als photoframe). Goede HDR dan weer wel.
En nog altijd zit er een zeer dikke marge op tv's ondanks dat alle oled panelen bij LG besteld worden.
Natuurlijk zit er een dikke marge op, of moesten ze de tv's gratis weg geven?
Niet zo gek, Sony OLED is namelijk een stuk duurder dan LG.
Waar is 8K content dan?
ik volg uw vraag wel. Maar iemand moet wel een 8K TV uitbrengen om de kip-of-het-ei te doorbreken.
8K op de markt, 4K low budget? Hoe met 1080P... verledentijd?
Verleden tijd zeker niet, al was het maar omdat 1080P zelfs nog niet overal de standaard is voor de klassieke digitale TV.

[Reactie gewijzigd door houwimmie op 8 januari 2019 13:24]

Klassieke digitale TV is op de terugweg, VOD en streamingdiensten worden alsmaar belangrijker. Het zijn vooral die diensten die 4K aanbieden en het zullen dus ook zij zij die met 8K zullen beginnen.
8K high end
4K mainstream
1080p low end
Grootste argument van de leverancviers is dat het kan upschalen.
8K is overigens voornamelijk een manier om marges van de leveranciers op peil te houden, het voegt weinig tot niets toe, vooral op de meest gangbare panelen van 55" en 65" op dit moment.

Zelfs als er 8K uitzendingen zouden zijn dan nog zou dit -voor mij althans- weinig bijdragen. Zie liever een goede ondersteuning van HDR, HDMI 2.1 en een goed werkend OS voor de smart-functies. Gelukkig zijn ze bij LG op de goede weg. Tevens waren ze bezig met een betere beeldverwerking in de nieuwe 2019 modellen. Ben benieuwd hoe in de praktijk eruit gaat zien.
In Japan is er al een zender met 8k uitzendingen. (zie: https://www.engadget.com/2018/12/01/8k-japan-tv/ )
Verder worden de Olympische Spelen van 2020 (ook in Japan) geheel in 8k opgenomen.
Dus er is een begin.
Ik heb een projectiescherm van 100" met een 4K beamer (Acer H7850). Het is elke avond een genot om mijn eigen thuis bioscoop te hebben. Na het kijken rol ik het scherm weer op.
Met zo'n TV zit je als je 'm uit hebt staan met een gigantisch zwart vlak in je kamer.
Even wachten tot LG met een OLED variant komt, dan kan die zich zelf oprollen.
Precies waar ik aan dacht. Een elektrisch oprolbaar OLED scherm, weggewerkt in een zwevend meubel. Geen last van projector fan noise en plaatsing.
Probleem bij projectie blijft toch de zwartwaarden. In de bioscoop is dat ook nog niet opgelost. Pikzwart kan gewoonweg niet worden weergegeven met alle gevolgen voor dieptewerking, etc. van dien.
Heb je ook wat foto's van de 4k kwaliteit? Ik ben zelf ook in de markt en heb nu een goeie Sony fhd. Maar neig stiekem toch naar 👌4k
Nu niet paraat, maar ik kan morgenavond wel wat foto's maken. Zit nu op mijn werk en heb een etentje vanavond.
https://drive.google.com/...qIJy3NyRYaFZc?usp=sharing

Het valt niet mee om goede foto's te maken. Kan aan mijn compactcamera liggen, maar bewegend beeld is ook niet ideaal. Je bent van harte welkom om het met eigen ogen te zien. Ik woon in Amsterdam en dan kun je ook mijn opstelling zien. Beamer hangt niet in mijn woonkamer, behalve mijn scherm maar dat valt opgerold niet op.
Ieder zijn meug, maar ik heb toch liever gewoon een OLED TV.
Van wat ik lees heeft die 4K beamer en redelijk grote inputlag. Zou hem niet willen gebruiken voor gamen iig.
Donkere waarden kan die beamer ook minder weergeven. Scherm oprollen elke keer is ook niet voor iedereen iets.

Aan de andere kant heb je met zo'n projector natuurlijk weer niet het risico van inbranden. En inderdaad 100" is natuurlijk wel weer een stuk leukere kijkervaring dan die 55"..
Ik kijk alleen films/series en game nooit.
En anders heb je een wit vlak? Wat is het probleem dan?
Het scherm rolt elektrisch op en neer, dus nooit een wit scherm, als ik niet een film/serie kijk.
En weer geen wall tv zoals LG al 3 jaar heeft, jammer.
Geen markt voor, anders had elk ander merk het ook.. (Maarja ze verdelen natuurlijk ook gewoon de markt met elkaar)
Concurrentie is een mythe in bijna elke sector in de tech industrie..

[Reactie gewijzigd door stewie op 8 januari 2019 10:26]

Op een of andere manier betwijfel ik of er meer markt is voor een 98" 8k tv.

Vrees dat beide apparaten een vrij hoog "kijk eens wat wij kunnen" gehalte hebben. Dat werkt natuurlijk beter als je niet datgene wat de concurrent heeft namaakt, maar zelf iets nieuws doet.
Zodra dit betaalbaar wordt is dit voor bedrijven een super alternatief voor projectie...
Dat geld natuurlijk net zo hard voor LGs wall tv, zodra dat betaalbaar wordt verwacht ik dat er ook genoeg markt voor gaat zijn.

Ik verwacht niet dat deze tv echt betaalbaar gaat zijn. De voornaamste reden om dit soort producten alsnog voor astronomische prijzen uit te brengen, lijkt mij de aandacht die ze ervoor krijgen.

Verder heeft projectie ook een aantal voordelen, zoals het feit dat je het scherm, wanneer je het niet gebruikt, gewoon netjes kan opbergen.
Ik vind de vormgeving van Sony tv's altijd prachtig, maar dit jaar zeker niet.
Vooral de ronde vormen van de voet (AG8/9) vind ik veel minder mooi dan de strakke voeten (of geen voet) van voorgaande series.
Ook de ZG9 had wel een flitsender onderstel mogen hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee