'Sony geeft sommige recente tv's geen upgrade naar Android 9'

Sony geeft sommige recente tv's geen upgrade naar Android 9, zo lijkt naar voren te komen uit posts op Reddit. Er lijkt geen manier te zijn om Android 9 snel en stabiel te draaien op de oude MediaTek-soc in de apparaten.

Veel nieuwe apparaten staan niet in de lijst met compatibele apparaten die Sony heeft vrijgegeven en iemand die zich al enige tijd Sony-medewerker in Europa noemt op Reddit, bevestigt dat de upgrade voor veel modellen niet zal komen. De meest recente daarvan is de AG8, die Tweakers twee weken geleden reviewde.

De reden zou zijn dat Sony Android 9 niet snel en stabiel draaiende kan krijgen op de MediaTek MT5891. Sony gebruikt die soc sinds medio 2016 en noemt die ATV2. De soc heeft vier Cortex A53-processorkernen van ARM en een Mali T860-gpu van dezelfde Britse processorontwerper. Volgens de Sony-medewerker heeft de fabrikant meer aandacht voor beeldkwaliteit dan voor software en is dat de reden voor de oude soc in relatief nieuwe tv's.

Diegene claimt bovendien dat er nog updates zullen komen voor de tv's, maar dat de upgrade naar Android 9 er niet in zit. De upgrade komt wel uit voor onder meer de in de Benelux verschenen lcd-tv XG95, die draait op een nieuwere MediaTek MT5893 met veel meer processorkracht.

Update, donderdag 12 december: Sony heeft inmiddels een lijst online gezet met compatibele modellen in de Benelux. De AF9 en AG9 krijgen de upgrade wel. In dit artikel stond, op basis van info van Sony, in eerste instantie dat de upgrade niet zou komen.

Sony AF9

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-12-2019 • 08:16

279

Reacties (279)

279
276
148
19
0
122
Wijzig sortering
Nu snap ik iets niet: https://flatpanelshd.com/...on=showfull&id=1575352656

Staat duidelijk dat het voor de A9G, Z9G, X950G, en X850G series uit komt.
Is de AG9 dan nu eruit gehaald of wat?

[Reactie gewijzigd door tcviper op 24 juli 2024 16:27]

De ZF9, AF9 en AG9 hebben dezelfde processor dus volgensmij is er iets aan het mis gaan met de communicatie. Ik weet zeker dat ik op de product pagina stond van de AG9 en AF9 waarop de Homekit update, Android 9.0 interface werd aangekondigd. Deze pagina's waren van 6 dagen geleden. Ik probeer ze nu terug te vinden maar het is niet mogelijk (support pagina is inhoudelijk aangepast). Het artikel waar nu naar verwezen is van 3 dagen geleden en daar staan enkel de LCD TV's in benoemd.

De AG9 en de AF9 zijn beide OLED TV's die dus ontbreken van de eerder beschreven lijst dus misschien dat het daaraan ligt. Het is wel duidelijk dat er nog wijzigingen kunnen gebeuren en TV's worden toegevoegd maar jammer is het wel. Hopelijk dat ze gewoon Tegra X1 processors steken in nieuwe generatie televisies want in 2019 kunnen sommige processors (zoals in de AG8) eigenlijk niet. Of breng gewoon een dumb TV optie uit. Dan gebruik ik mijn eigen Shield ofzo.
@arnoudwokke
Kan er misschien een update van dit artikel geplaatst worden aangezien er nu velen een bepaald beeld hebben gevormd maar de AG9 en AF9 krijgen dus wel de update:

https://www.sony.nl/electronics/support/articles/00236430
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Elazz12 december 2019 11:04
Ja, idd! Thanks, update geplaatst!
Tegra X1 of iets in die trend kunnen we denk ik vergeten. Het zal helaas nog lang met die trager CPU's blijven ben ik bang, van wat ik zo hoor via via.
In mijn ervaring met slimme Sony televisies is dat de updatepolicy toch met enige regelmaat veranderd. In mijn geval zou mijn televisie eerst een bepaalde update krijgen (naar Android 7 geloof ik), maar daarna toch weer niet. Om de update dan plots toch wel uit te brengen 8)7. Maar dan wel vol met bugs en ontbrekende functies. Dat voelde voor mij heel erg verwarrend, maar ook vooral vervelend. Een televisie die een aantal keer per week spontaan reboot is bijna onbruikbaar...

Dat is ook de reden dat ik een Philips Android TV heb aangeschaft, aangezien hier het updatebeleid een stuk duidelijker is. Ook was de software vele malen stabieler en heb ik nog maar weinig wazige issues meegemaakt.
Dit kan ik beamen.

Ik heb een jaar lang niets als narigheid met een Sony XE9005 TV en daarna een vervangende XF9000 gehad. Maar de aanhouder won, en uiteindelijk heb ik met een kleine bijbetaling een OLED903 van Philips aangeschaft.

Op een kleine tuner issue na -- die eerlijk gezegd wss. aan Ziggo ligt en niet aan Philips -- werkt die TV heerlijk. Wat een monumentaal contrast met de absolute puinhoop van Sony. Man, oh, man.

Philips heeft met hun nieuwere lichtingen TVs laten zien dat Android TV wel degelijk stabiel kan functioneren, zelfs op een gelimiteerde MediaTek SoC - zolang je maar niet aan de absolute bodem gaat zitten en je de tijd neemt om de integratie goed te doen.

In mijn optiek zijn Sony's mensen simpelweg incompetent.
(Op meerdere lagen. Want after-sales nazorg bakken ze ook niets van.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

De af9 en ag9 hebben ook een MediaTek MT5893 processor. Zou raar zijn dat deze dan geen update zouden krijgen en andere tv's met dezelfde processor wel...
A9G is volgens mij de Amerikaanse aanduiding voor AG9
Yes i know, maar die zou de update ook moeten krijgen.
Vreemd inderdaad. De AG9 heeft ook een andere (betere) soc dan de AG8 waardoor de update daar wellicht nog wel op door kan komen.

Android TV is ondertussen een fijn, stabiel platform geworden maar het blijk dat de fabrikanten wel, in tv land, flinke hardware moeten gebruiken om de ondersteuning te kunnen bieden met grote updates.
In een tijd dat het aantal smart apparaten in woningen blijft stijgen wordt het gevaar van dit soort nagenoeg per definitie slecht beveiligde apparaten natuurlijk des te groter. Ook al zijn het geen krachtige systeem. Botnets van tientallen miljoenen TV's en andere smart apparatuur gaan toch voor problemen zorgen.

Om dit te voorkomen zouden fabrikanten eigenlijk verplicht dienen te worden, willen zij de Europese markt kunnen betreden, beveiligingsupdates te blijven voorzien gedurende een te verwachten lifespan van het product, voor een TV een jaar of 10.
Dit. We zien nu al jaren dat zelfregulering niet werkt in deze markt. En Europa is de enige grote afzetmarkt die genoeg geeft om zijn consumenten om zulke wetgeving überhaupt te overwegen.
Om dit te voorkomen zouden fabrikanten eigenlijk verplicht dienen te worden, willen zij de Europese markt kunnen betreden, beveiligingsupdates te blijven voorzien gedurende een te verwachten lifespan van het product, voor een TV een jaar of 10.
Die wetgeving is er met de herziene richtlijn (EU) 2019/771 inzake verkoop van goederen. Deze zal uiterlijk midden 2021 in wetgeving omgezet moeten zijn en gaat uiterlijk start 2022 in.

Daarmee gaan 'smart' goederen vallen onder "goederen met digitale elementen" waarmee ook de software onder de conformiteitsbepalingen van het fysieke goed komt. Dat wil in Nederland zeggen dat je voor de strekking van de te verwachten levensduur mag verwachten dat het goed conformeert aan verwachtingen - waarbij uiteraard geldt dat het, bij een internet-verbonden apparaat, veilig moet zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

Ik en velen met mij roepen al jaren dat we het onbegrijpelijk vinden dat er zwakke mediatek socs in dure tv's worden gestopt. Gebruik gewoon een midrange snapdragon, en je hebt deze problemen niet, gebruikerservaring wordt alleen maar beter, zelfs als dit zou betekenen dat de dure tv 2 tientjes duurder moet worden.

Dit is voor mij de reden om nooit aan de smart TV te gaan. Ik maak mijn tv zelf wel smart met een pc(stick) of goede setupbox.
Ik vraag me af of zo'n tv te rooten valt zodat je werkelijk alle smartmeuk eruit kunt breken met hooguit nog een dlna en een chromecast app.

Minder troep >> minder issues

[Reactie gewijzigd door i-chat op 24 juli 2024 16:27]

Bij Samsung TV's kun je alles uitzetten via het Hotel menu en Settings Menu.

Zorg dat je een Zwarte IR afstandsbediening hebt van Samsung.

Terwijl de TV uit staat:
Op de afstandsbediening richting de TV de volgende knoppen combi uitvoeren Info > Menu > Mute > Aan/uitknop.

Hotel Mode:
MEnu > Mute > 1>1>9 > Enter toets.
Bedankt voor de tip! Echter, mijn paar jaar oude Samsung Smart TV heeft geen menuknop op de afstandsbediening (wel een settingsknop en homeknop, maar dat werkte niet met jouw trucje). Hoe krijg ik dat hidden menu alsnog tevoorschijn zonder menuknop?
https://files.hifiklubben...700&height=700&quality=85

Er zijn een paar verschillende afstandsbedieningen van Samsung in de verkoop.
Deze gebruik ik zelf om in alle "Verborgen"instellingen te komen.
Maar het moet toch ook mogelijk zijn met mijn eigen afstandsbediening? Jij zegt dat het op Samung-tv's werkt, dus dan neem ik aan dat je álle tv's bedoeld, dus ook die van mij...
Met deze knoppen combinatie kan ik van TV's van 7 jaar terug tot nu (inclusief de Qled 8k Modellen) met deze knoppen combi in het menu komen.

Met de RF Afstandsbediening is dit (zo ver ik weet) niet mogelijk.
https://www.askvg.com/sec...codes-for-sony-and-lg-tv/
Probeer de bovenstaande website de verschillende codes, wie weet kom je hiermee verder :)
Dank je wel! Info + Settings + Mute + Power deed 't hem! :) Nu alleen nog uitvinden wat de verschillende opties in dat hidden menu doen (sommige zijn duidelijk, andere niet) :P
Laatst kwam er een TV voorbij die van alles ontdaan was (was volgens mij crowd funding campaign). Basically een monitor met TV paneel. Van zoiets hoop ik dat ze over niet al te lange tijd ook naar de high end gaan.
https://ironcast.tv/

zonder smart en tracking meuk. Als de OLED gebacked kan worden schrijf ik in!
Tof! Ik vind weinig info over in hoeverre kleurcalibratie mogelijk is, maar het idee is sowieso interessant.

Wat het voor mij perfect zou maken is een smart module die je erin kan prikken, en dus verwisselen/upgraden.
Ik verwachtte van mijn stoel te vallen m.b.t. de prijs, maar dat is een verassend nette prijs! :)
Om die reden gebruik ik al een aantal jaren een Humax "domme" tv. Mooi 4K beeld en geen gedoe met meuk.
Helaas worden ze vziw hier in NL niet meer officieel verkocht. :'(
Of een Philips Momentum monitor gebruiken...
Alle smart meuk eruit, puur de (DVB) tuner, meer niet.
Vooralsnog ben ik nog geen methode tegengekomen om Sony TV's te rooten. Of je dat moet willen is ook een ander verhaal.

Ik vind het allemaal weer bijzonder jammer. Het hele ATV platform is performance-wise op elke AndroidTV versie al dramatisch geweest. ATV1 en ATV2 in het bijzonder. ATV3 draait, maar daarmee is ook alles gezegd. Ik snap niet zo goed waarom consumenten dit blijven pikken. Sony heeft al flink wat verlies op mij gemaakt, want ze hebben mij tot twee keer toe een nieuw model op moeten sturen. Ik heb zelfs gratis een upgrade van ATV1 naar ATV2 gehad omdat mijn ervaringen zo slecht waren. Als iedereen dat nou gaat doen, maken ze hopelijk zoveel verlies dat ze snappen dat ze toch wat meer resources (of in ieder geval gangbaardere chips) in de televisies moeten stoppen.

[Reactie gewijzigd door geeMc op 24 juli 2024 16:27]

Sony heeft al flink wat verlies op mij gemaakt, want ze hebben mij tot twee keer toe een nieuw model op moeten sturen.
Hallo lotgenoot. :)
Jij ook dus?

Ik heb niets dan gezeik gehad met een XE900 series model. Tijdens een mainboard-swap was zelfs nog een kras op het scherm achtergebleven waarvan Sony nog gepoogd heeft om de verantwoordelijkheid op mij af te schuiven, alvorens in te binden. Daarna een XF900 model gehad met hetzelfde gezeik.

Uiteindelijk nu een OLED-903 van Philips. En? Geen rare problemen meer.
Vreemd heh? Philips kan het kennelijk wel. :)

Ach ja; hoe ging die slogan ook al weer?
"Only Sony," inderdaad...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

Zijn er nog tv's te koop die niet smart zijn? Ik koos onze huidige tv niet uit op het smart gedeelte maar we kregen het er toch bij.
Ja, dan heet het een monitor. :+
Nee, een monitor heeft geen TV tuner en/of CI+ slot, dus dat gaat ook niet op,
Klopt, maar deze kun je er of aanhangen of je kunt via de apps van de providers casten of airplayen
CI+ slot ok, maar bijvoorbeeld met de Ziggo NEXT box heb je helemaal geen CI+ slot nodig. Alles gaat via de STB. Dan heb ik liever dat dan een bij aanschaf achterhaalde "slimme" TV module.
Er zijn mensen die gewoon behoefte hebben aan een simpele TV met een tuner zonder dat ze daar weer een extra los kastje voor nodig hebben, met weer een extra afstandbediening. Gewoon een simpele TV met goede tuner en CI+ slot lijkt me toch niet zo moeilijk? Gewoon dat je je TV aan kunt zetten en dat je meteen TV beeld krijgt en niet moet gaan kutten of je TV wel op HDMI staat en je afstandbediening wel op de goede stand zodat je niet met zappen weer van de HDMI af zapt ipv de kanalen van je extra settop top box.

Sowieso is de Ziggo NEXT ook weer een onding. Had prima via Android TV of Apple TV gekund, maar ze willen je afhankelijk maken van hun hardware.
ik neem aan dat je dan ook geen guide wilt en andere van dat soort dingen?
want dat zijn ook al gewoon "apps" dus behoren dat het smart gedeelte.

Nu heb ik totala geen probleem met het smart gedeelte zolang je bv maar geen sony koopt want dan is het dramatisch

Maar LG ik heb de B6 van 2016 en het smart gedeelte werkt nog prima, ik zou het verschrikkelijk vinden dat ik dat weer met een 3rd party ding moest doen ipv met 1 afstandbediening de tv + guide + netflix + youtube + amazon prima + disney plus te kunnen starten en bedienen..
Ik hoef inderdaad geen guide. Dat kleine beetje dat ik TV kijk daarvan weet ik hoe laat het begint en op welke dag, zoals vaste programma’s of F1. Ik kijk geen TV ‘om te zappen’.

Dus een TV die prachtbeelden weer kan geven, met een simpele CI+ slot voor simpel TV kijken, en verder enkel een Apple TV en een PS4, dat ja genoeg.
ik neem aan dat je dan ook geen guide wilt en andere van dat soort dingen?
want dat zijn ook al gewoon "apps" dus behoren dat het smart gedeelte.
De gids-informatie zelf is ook onderdeel van het DVB-C signaal. O.a. Philips biedt op haar Android TVs de mogelijkheid om de gids te vullen vanaf internet, of direct uit het TV-signaal te plukken.

Het hoeft dus niet een speciale app te zijn die met internet verbindt.
De data is gewoon onderdeel van een standaard en die kan geimplementeerd worden als simpele ingebakken user-interface.

(Hoe denk je dat oudere set-top boxes zoals die van Humax, die geen internetaansluting hebben, alsnog aan gids-informatie kunnen komen?)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

CI+ slot ok, maar bijvoorbeeld met de Ziggo NEXT box heb je helemaal geen CI+ slot nodig. Alles gaat via de STB. Dan heb ik liever dat dan een bij aanschaf achterhaalde "slimme" TV module.
Ik heb liever een CI+ module en 1080p/i content met 1:1 hardware pixel remapping zodat het hagelscherp blijft terwijl ik 4K uit andere bronnen consumeer, dan die ruk-implementatie van Ziggo waarbij je de NEXT voor 4K content altijd 4K moet laten outputten en deze voor 1080p/i content van een armzalige upscaler gebruik maakt waar de honden geen brood van lusten.
Maar die hebben ook steeds minder mensen nodig. Geef mij maar een kaal paneel met enkel een HDMI input. De rest loopt toch via mijn versterker en zaken zoals Youtube en Netflix doe ik toch via mijn console / chromecast. Zeker als je je bedenkt dat nieuwere apps binnen no time al niet meer voor veel TVs te downloaden zijn, zoals bv Disney+. En de meeste mensen die ik ken kijken zelfs al TV via een externe decoder.
Ik wil juist van die externe decoder af. CI+ is puur voor als je gewoon TV kijkt, verder gebruik ik een Apple TV, en thats it. (Als Ziggo nog voor 2025 een app lanceert zoals ze jaren geleden beloofden voor de Apple TV, dan is de CI+ poort ook overbodig.)
Maar die CI+ reader maakt het paneel weer dikker. Net als @lars_jj heb ik ook liefst een dom paneel met enkel HDMI (evt met geïntegreerde voeding) zodat je het paneel plat tegen de muur kan hangen en zowel geluid als randapparatuur via een receiver regelt.

[Reactie gewijzigd door KlaasjeNL op 24 juli 2024 16:27]

Iets dikker maakt me niet zoveel uit. Heb nu een 55” LG paneel uit 2011, dus ben wel wat gewend. Werkt vooralsnog prima, smart functies zijn in 2013 ofzo al gestopt, maar nooit gemist.
Tha je word ge-0ed maar je hebt gewoon gelijk. Een dumb TV bestaat bijna niet meer en grote monitoren worden de laatste jaren steeds goedkoper. Het is een kwestie van tijd totdat >40 inch monitoren goedkoper worden dan TV's.

Zelf heb ik ook een monitor als Tv het werkt perfect. Chroomekast en consoles er aan met een soundbar(etje) van AliExpress en TV heb ik toch via een KPN box (hoewel ik het amper gebruik, maar mijn ouders hebben het dus tja....)
De reden dat die niet meer bestaan is omdat er rond het "smart" gedeelte een enorme business is ontstaan. Zo tracken álle Smart TV's je kijkgedrag in meer of mindere mate en zit er bijvoorbeeld een Amazon Prime en Netflix knop op LG remotes. Daar wordt gewoon voor betaald. En blijkbaar is dat over de levensduur van een TV verspreid afgezet tegen de software ontwikkeling en de SoC (die er toch al in moet vanwege alle ingewikkelde codecs etcetera die aangestuurd moeten worden) genoeg om een TV honderden zo niet duizenden euro's goedkoper te maken dan een gelijkwaardige monitor.

Het smart gedeelte leveren Sony en de rest dus geld op onder de streep in plaats van dat het geld kost om te ontwikkelen.
Ook met "domme" tv's wordt je kijkgedrag getracked.
Ik zou niet weten hoe zo lang ik hem niet aan een netwerk hang.
Ik zou niet weten hoe zo lang ik hem niet aan een netwerk hang.
Technisch gezien kan je kijkgedrag bijgehouden worden als je van retourgeschikt CI+ gebruik maakt. De CI+ module zelf kan ingeprogrammeerd worden via kleine applets die per zender aan het signaal toegevoegd worden en deze kunnen signaal terug naar huis sturen.

Normaal gesproken wordt die troep ingezet om interactieve TV gidsen en zo te bouwen, maar spyware lukt er dus ook prima mee. De carrier zelf kan deze zaken gewoon aan de zender stroom toevoegen...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

Hahah dat is toch ook wel weer ziek en het zou me ook weer niks verbazen.
Domme TV zelf doet dat niet, je doelt dan op apparatuur die je ermee gebruikt zoals een tv kastje.
Niet alleen dat
Ze brengen elke iteratie weer "nieuwe" features waardoor er mensen zijn die elke 2 jaar ofzo een nieuwe tv kopen.

Zou je met een "domme" tv waarschijnlijk niet doen
Klopt. Ik heb ook een C9 ipv een C8 gehaald voor in principe een langere ondersteuning en 120Hz.
Ik zou het wel handig vinden als je bij tv's op een of andere manier een spec toe kon voegen zodat te zien is hoe makkelijk het hele smart deel te negeren valt van een bepaald type tv. Dan bedoel ik dat als je hem aan zet dat hij automatisch op HDMI 1 gaat en ik niets van de smart rommel hoef te zien of aan te klikken, mijn tv niet aan het internet hoef te hangen en ik niet wordt lastig gevallen met update gezeik. Eigenlijk precies wat mijn huidige 10 jaar oude tv ook doet.
Nope, ik heb ze meegemaakt die altijd naar een smart menu gaan en bleven zeiken om updates.
Hoe zouden die dingen moeten weten dat er een update is als ze niet aan het internet hangen?

Al mijn TV's (Momenteel, Sony, Samsung en Salora) gaan gelijk naar hdmi1 als ik ze aanzet en mijn vorige Sony's en Samsung deden hetzelfde.
Ik heb een aantal jaren geleden wel eens gelezen over smart-tv's die de initiële installatiestappen (ja, waarom is dat nodig...) niet wilden volbrengen zonder een internetverbinding. Die is natuurlijk achteraf gewoon te verwijderen (zelfs als je daar je wifi wachtwoord voor moet veranderen omdat ie de instellingen hardnekkig blijft onthouden), maar is wel irritant als je er niets mee te maken wilt hebben.

Nou is mijn tv ondertussen 10 jaar oud, gelukkig van voor de tijd van smart tv's, maar wanneer ik ooit een nieuwe nodig heb zou ik van tevoren goed research doen of je het smart gedeelte uit kan zetten of niet. Ik betaal graag iets meer als ik niet met smart-onzin lastig wordt gevallen. Voor mij heeft "smart" een heel andere betekenis dan die tegenwoordig gangbaar is, namelijk die van vroegah.
Hoe zouden die dingen moeten weten dat er een update is als ze niet aan het internet hangen?
Dan heb je de keerzijde: TVs die elke keer als je ze aanzet naar het home-screen gaan en klagen dat ze geen actieve netwerk-verbinding gevonden hebben.

(Ja; ik heb ze werkelijk waar meegemaakt.)
Ja, dan heet het een monitor. :+
Een 43" monitor is veel duurder dan een 43" tv en bevat geen tuners.
Een 43" monitor is veel duurder dan een 43" tv en bevat geen tuners.
Maar ook geen smart :+
Zie mijn post hierboven over Humax.
Dat had ik beter kunnen verwoorden: ik negeer het gehele smart gedeelte als ik tv's vergelijk. De speakers trouwens ook ;)
Deze is me ietst te duur maar man man achter een htpc of andere mediaplayer en wat zul je genieten.

https://www.coolblue.nl/p...orKQTlo_geBsaArQNEALw_wcB
Ja, recent nog een Philips TV gekocht die niet smart is. Tip: gebruik het filter in de Tweakers Pricewatch. ;)

Nadeel is wel dat je dan ook geen ethernet poort hebt voor updates en afspelen van media, dus dat kan dan alleen via een USB stick.
Ik los dat op met een Xbox. :)
Ik heb al jaren een smart TV maar heb er geen netwerkkabel op zitten en heb Wi-Fi uitgezet.
Laat het smart gedeelte voor wat het is, gewoon negeren en kijken naar alle andere specs.
Als die andere specs zijn wat je zoekt, dan koop je die TV gewoon.
Deze zomer een nieuwe tv gekocht (85” Sony) en tijdens de set-up niet aan het internet gehangen, is hij behoorlijk dom (lees: niet smart) van geworden.

Ik zie daarom niet echt in waarom je een tv zonder zou moeten kunnen kiezen als je het gewoon kunt negeren, want goedkoper gaat hij er echt niet van worden.
Ik wil niet 2 tientjes meer betalen voor smart meuk en al helemaal niet om Android te draaien (weg met Google). Ik wil alleen een goedkope monitor die het beeld van m'n receiver weergeeft. Afspeelapparaten regel ik zelf wel. Dus liever een goedkope Mediatek en een toggle om het gehele smart gedeelte uit te zetten.
Vooral de switch om het smart gedeelte uit te zetten! _/-\o_

Dan heb je dit upgrade probleem ook niet.
Leuk dat jij dat wil, ik wil zoiets ook, maar het bestaat niet, want we zijn in de minderheid. Voor alle mensen die wel graag een smarttv willen is de huidige situatie ruk, en het kan beter als er gewoon een wat betere chipset in zou zitten.
Ik weet niet of we zo in de minderheid zijn. Ik hoor in alle sectoren om heen mensen het zelfde roepen. zoals @BikkelZ al aangeeft:
De reden dat die niet meer bestaan is omdat er rond het "smart" gedeelte een enorme business is ontstaan. Zo tracken álle Smart TV's je kijkgedrag in meer of mindere mate en zit er bijvoorbeeld een Amazon Prime en Netflix knop op LG remotes. Daar wordt gewoon voor betaald.
Dat kijkgedrag monitoren kun je op Philips en Sony TVs weigeren. Met de kanttekening dat de Sony implementatie op tenminste hun ATV2 platform daar maling aan heeft en op de achtergrond toch nog lekker periodiek een set gegevens over blijft sturen.

Vraag me eerlijk gezegd af hoe lang het gaat duren voordat een paar consumenten-autoriteiten eens wakker worden en ze daar voor op hun kloten gaan geven...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

Ik doelde er meer op dat best veel mensen lieve domme panelen wil maar dat de industrie gewoon te veel bij verdienste hebben op smart om domme televisies te willen aanbieden.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 24 juli 2024 16:27]

Ik doelde er meer op dat best veel mensen lieve domme panelen wil maar dat de industrie gewoon te veel bij verdienste hebben op smart om domme televisies te willen aanbieden.
Dat klopt inderdaad. Top-bobos in dat wereldje hebben jaren geleden al eens op beurzen en conventies in interviews afgegeven dat zonder de extra inkomsten uit profilering, advertering, bundled offers, promotions, etc. die bij smart TVs om de hoek komen - het niet meer rendabel zou zijn om TVs met de nieuwste beeldtechnologie nog op de markt te zetten tegen prijzen waar consumenten nog voor te porren zijn.
Ook ik sluit liever gewoon m'n Apple TV aan.
Maar liever dan helemaal geen smart TV, dan een oude smart TV.
Dus mogelijkheid om smart TV helemaal van het platform af te halen, zou wel fijn zijn.
Vind je dat echt onbegrijpelijk? Ik begrijp het heel goed. De fabrikanten bouwen een televisie niet om lang mee te gaan. Ze willen graag dat je hem vervangt na enkele jaren. Aangezien 4K content nog steeds niet breed beschikbaar is, moet er een andere upgrade reden worden gezocht. Een trage televisie is voor veel mensen een reden om een nieuwe te kopen, net als met telefoons.

Het is zeer triest, maar in zo'n consumptiemaatschappij leven we helaas.

Ik heb al jaren een Nvidia shield aan mijn smart TV. De TV zelf is nu niks meer dan een domme monitor. De Shield kan nog zeker jaren mee
Klopt helemaal.

Indien Sony klantvriendelijk was, zou dit allemaal mogelijk moeten zijn:

- Consument laten kiezen: geen smart-gedeelte, low-end SOC, high-end SOC.
- De SOC zo integreren dat vervanging/upgrade mogelijk is, mogelijk door hen zelf tegen enige kosten

Maar ze tonen geen enkele interesse in dergelijke dienstverlening. Bizar om zo'n enorm groot stuk hardware al zo vroeg af te danken.
De SOC zo integreren dat vervanging/upgrade mogelijk is, mogelijk door hen zelf tegen enige kosten
Zonder geintje; dat is wss. al goed mogelijk.

Bij mij is in een XE900 series Sony TV ooit al eens het mainboard vervangen. Dat is gewoon een generiek bordje wat met een paar (letterlijk; 2) flat-cables aangesloten wordt op de rest van het systeem. Deze worden tijdens het initiële installeren eenmalig geflashed met een serie bitflags die bepaald welke features er 'aangezet' zijn.

Mijn monteur was vergeten wat de code was voor mijn model en stond deze in zijn naslagwerk op te zoeken. De lijst aan modellen voor dat ene bordje was letterlijk meerdere A4tjes lang. Een stuk of 4~5, geloof ik.

Gewoon een kwestie van een vervangend bordje met een stevigere processor; wat meer RAM en verder dezelfde custom video- en audio processing chips. (Voor zover laatstgenoemde al niet buiten het mainboard geplaatst zijn.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

Anoniem: 457607 @R4gnax9 december 2019 22:06
Waarom niet dat bordje laten zitten en de SOC pluggable maken?

Wat is er toch gebeurd met het idee om hardware component-based te maken? Waarom een compleet moederbord vervangen als een enkel onderdeel vervangen moet worden? Zeker in een TV moet daar de ruimte voor zijn.
Het is niet alleen het smart gedeelte. Sony heeft er een hand van om goedkope componenten te gebruiken. Zelfs hun 4k projectoren hadden tot ik geloof vorig jaar geen volle bandbreedte hdmi chips. Die deden geen 18gbps. Verkeerde besparing als je het mij vraagt .
Het is niet alleen het smart gedeelte. Sony heeft er een hand van om goedkope componenten te gebruiken. Zelfs hun 4k projectoren hadden tot ik geloof vorig jaar geen volle bandbreedte hdmi chips. Die deden geen 18gbps. Verkeerde besparing als je het mij vraagt .
Ze hebben een lange geschiedenis aan dat soort schandalige besparingen. Slechte condensatoren in diverse modellen discmans schiet me al snel te binnen. En ook slechte soldeer en koelpasta in batches van de PS3 en PS4.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

Gelukkig heb ik een LG, de B6 van 2016, en daar werkt het smart gedeelte prima.

Alles met 1 handige afstandsbediening, TV + Guide + Nextflx + Youtube + Prime + Disney alles werkt snel en vlot.

dus ga nu niet alles maar afschieten omdat er bepaalde fabrikanten zijn die het gewoon echt slecht doen en op de verkeerde dingen beknibbelen op hun duizenden euro's kostende TV's (als dit nu gewoon de low end tv's van een paar honderd euro waren...)

Ik ben echt niet geïnteresseerd in een 3rd party apparaat die dus een aantal van die dingen overnemen (puur tv kijken + guide gaat denk ik altijd wel via de tv dus zit je plotseling met 2 dingen)
Nee gewoon een goeie smart tv zoals WebOS van LG is helemaal niks mis mee.
Er zijn geen domme tv's meer. En je hoeft zoals je zegt de smartfunctiesook ook niet perse te gebruiken.
Een snapdragon is een stuk duurder en ook niet zaligmakend hoor, genoeg telefoons met zo'n snapdragon die ook niet hogere versies van android support krijgen.

En zelf ben ik dus van mening dat mijn nieuwe tv dus gewoon smart moet zijn, zodat ik geen extra kastje meer onder de tv hoef te hebben, TOT die opties van de tv niet meer voldoen aan mijn eisen, DAN koop ik wel OF een nieuw kastje (want ook die moet je toch ook om de paar jaar dan vervangen) OF een nieuwe TV.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 24 juli 2024 16:27]

Zolang qualcomm de drivers support op een nieuwe android versie kan er een upgrade komen. Dat niet alle telefoons die krijgen ligt vrijwel altijd aan de fabrikant, niet aan de driversupport.

En hoe veel duurder kan het zijn. Een high end chipset zoals de snapdragon 855 kost 53 dollar, heb ik even snel gegoogled. Heb je meteen een chipset met langdurige driversupport, gooi je desnoods die tientjes bij je tv prijs op, niemand gaan een tv wel kopen bij 2200 euro en niet bij 2250 euro, zeker niet als er dan in alle reviews staat hoe snel en goed het smart gedeelte wel niet werkt.
Misschien handig om de review(s) van Tweakers te updaten, zodat dit wordt meegenomen? Zo kunnen mensen die deze tv overwegen direct zien dat ze nooit kunnen updaten naar een nieuwere android versie.
Tegen de tijd dat die data beschikbaar is zijn er al weer 3 nieuwe modellen en is het originele model niet beschikbaar (en het is natuurlijk niet handig een 3 jaar oud model te kopen als je langduriger support wil).

Eigenlijk zouden fabrikanten een soort reputatiescore moeten krijgen. Maar dan nog: ik ken 1 fabrikant uit Cupertino die wel z'n spullen jarenlang onderhoudt en daarvan klaagt iedereen dat het spul zo duur is...
Eh... heb het artikel goed gelezen? We hebben het over de OLED TVs van Sony, de AG9 staat eronder voor de vriendenprijs van € 2280,- .... dit is wel degelijk een schandaal!
Tuurlijk, de gemiddelde Tweaker hangt er een Extern apparaat aan, maar de gemiddelde consument heeft een peperdure TV met een zo slome duikelaar van een processor dat die niet de volgende versie van Android kan draaien... ben op zoek naar een OLED voor als mijn plasma het begeeft en Sony valt hiermee voor mij af - tenzij ik er een voor zo’n prijs krijg dat ik een dergelijke miskleun voor lief neem.
Natuurlijk is het wel zo dat Netflix, Youtube en andere apps gewoon blijven werken en hun updates automatisch doorgevoerd krijgen. Zolang Android 9 geen vereiste is voor een app om te functioneren kan men nog heel lang door met de apps. Op zich boeit de Andoid versie op m'n Sony TV eigenlijk niet, maar laat ze op z'n minst wel de beveiligingsupdates uitrollen, want mogelijk risico.

Zelf gebruik ik ook een ATV 4K, en als de beveiligings-updates voor TV nog lang uitblijven (wat ik wel vermoed) dan gaat de hele tv gewoon helemaal van internet af.
dan gaat de hele tv gewoon helemaal van internet af.
En wat ga je dan doen met je Netflix en Youtube waar op de doos voor de TV mee gepronkt wordt?
Juist ja...
Mibox s van 5 tientjes. Problem solved.
Des te meer reden voor Sony & Co. er een iets serieuzere Chip in te bouwen: als jij dat ding voor €50.- koopt, kost het Sony maar een fractie daarvan... en daar gaan de kosten van die brakke electronica nog vanaf!
De consument mag bij een dergelijke TV verwachten dat die op zijn minst een paar jaar meekan... als je dan na een jaar of 5 er een kastje aan moet hangen om mee te kunnen
Die maken geen tv's. ;)
Jarenlang onderhoudt... Krijg je een nieuwe update, werkt je apparaat ineens een stuk trager en kun je niet meer terug, waardoor je eigenlijk genoodzaakt bent om gewoon maar een nieuw apparaat te kopen. Of onnodige eigen aansluitingen te creeeren waardoor je peperdure accesoires moet kopen om er gebruik van te kunnen maken.. Tuurlijk als je er blij moet bent moet je vooral bij dat merk blijven, maar ga niet doen alsof zij wel altijd zo goed zijn terwijl ze dat niet zijn.
Jarenlang onderhoudt... Krijg je een nieuwe update, werkt je apparaat ineens een stuk trager en kun je niet meer terug, waardoor je eigenlijk genoodzaakt bent om gewoon maar een nieuw apparaat te kopen. Of onnodige eigen aansluitingen te creeeren waardoor je peperdure accesoires moet kopen om er gebruik van te kunnen maken.. Tuurlijk als je er blij moet bent moet je vooral bij dat merk blijven, maar ga niet doen alsof zij wel altijd zo goed zijn terwijl ze dat niet zijn.
De binnenkant van die Sony TVs waar alle poorten opzitten en waar het smart OS op draait is een simpel (bijna hot-)swapbaar board waar een paar flat-cables in gaan. Deze boards zijn grotendeels generiek en de daadwerkelijk te unlocken en beschikbaar te maken feature-set wordt bepaald door in een speciale service modus, voordat het OS de eerste keer geinstalleerd wordt, een aantal bitflags of codes correct in te stellen.

Ik heb het ze hier na een mobo-swap zien doen. De lijst aan beschikbare en programmeerbare modellen voor dat ene type board wat in een XE905 ging besloeg letterlijk meerdere A4tjes.

Je gaat mij niet vertellen dat het onmogelijk is om een vervangend bordje te maken wat monteurs er in kunnen schroeven. Bij TVs waar een 2000 EUR of meer prijskaartje aan hangt is dat toch een niveau service wat je wel mag verwachten. Zeker bij modellen die pas dit jaar op de markt gekomen zijn!

Het feit dat Sony hier haar klanten in de kou laat staan is puur een kwestie van knaken besparen. En ook totaal in lijn der verwachting van het Kwalitatief Uitermate Teleurstellende niveau aan nazorg wat zij keer over keer bewezen hebben te handhaven.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

Hee, ik ben helemaal voor universele bordjes voor in een TV hoor, maar in het verleden hebben enkele merken dat wel eens geprobeerd dat je het bordje kon vervangen, maar helaas was dus niet universeel. Dat zou tegenwoordig toch echt beter kunnen. Enige dat eigenlijk als aansluiting zou moeten zijn is bv een Virtuallink (usb-c) waarbij dan zowel stroom als video geregeld kan worden, en dan een standaard size voor het 'bordje', een VESA standaard. DAT is waar we naar toe moeten.. Maargoed, dat soort dingen is natuurlijk wel weer wat lastiger als men zo'n plat mogelijke tv wil, dan zul je toch echt moeten inbouwen. Maar alsnog zou het om een insteekkaartje kunnen gaan.
En je vraagt je altijd af waarom ze niet gewoon een iets betere chip gebruiken, want die kost maar een paar euro meer (maarja, dan is weer, waarom niet dit beter, kost ook maar een paar euro meer, waarom niet dat beter, en zo ben je al gauw weer heel wat euro's verder. Zo'n tv wordt gebouwd met een bepaald budget, want vergeet niet dat zij een hoop moeten inkopen, dus wat voor jou misschien een paar euro extra is, is voor hun miljoenen euro's extra op de balans, en DAAR zit vaak het hele eieren eten...
En je vraagt je altijd af waarom ze niet gewoon een iets betere chip gebruiken, want die kost maar een paar euro meer (maarja, dan is weer, waarom niet dit beter, kost ook maar een paar euro meer, waarom niet dat beter, en zo ben je al gauw weer heel wat euro's verder. Zo'n tv wordt gebouwd met een bepaald budget, want vergeet niet dat zij een hoop moeten inkopen, dus wat voor jou misschien een paar euro extra is, is voor hun miljoenen euro's extra op de balans, en DAAR zit vaak het hele eieren eten...
Daar heeft het in dit geval niets mee te maken.

Wat er hier voornamelijk speelt is dat MediaTek bovenop hun gare chipsets een soort van totaal-oplossing specifiek voor Android TV geeft. Dus incl. hardware en software (firmware; drivers) voor HDMI aansluitingen, DVB tuners, etc. wat allemaal al samen werkt. (Of althans; zou moeten werken.)
Ik ken er ook weinig die met een software update een apparaat trager maken omdat ze er zelf tegen de volle mep spotgoedkope batterijen in hebben gedaan die het dan toch nog misschien een dagje lang uithouden.

Lange ondersteuning is niet zaligmakend, goede ondersteuning wel.
Apple staat er ook bekend om dat hun devices na een update ontzettend traag worden. (Tenminste de oudere modellen) Het is mooi dat ze zo lang supporten, maar je hebt er weinig aan als je iPad onwerkbaar traag wordt.
Er zijn een aantal modellen geweest waarvan het discutabel is of de OS upgrade wat toevoegde, mede omdat de snelheid van nieuwe hardware zo snel omhoog ging en mensen daadwerkelijk meer features wilden. Maar dit is echt iets wat meer dan 5 jaar terug speelde met de oudste generaties Apple hardware. Er ontstaat geen 'onwerkbare' situatie als je een iPhone SE (bijna 4 jaar oud) of iPad Air 2 (5 jaar oud) update naar de laatste iOS versie.
In ieder geval was ik laatst bij een klant met een iMac uit 2013 en die was na de update naar Catalina echt onwerkbaar traag. "t was gewoon een iMac met 8GB RAM en een i5, snellere hardware dan in mijn HP Eltiebook 2570p. Ja, een SSD zal 't vast oplossen, maar blijkbaar is er toch nog een vertragende factor, want Mojave werkte nog prima.
Een SSD lost een hoop i/o problemen op vergeleken met een stuk draaiende roest, maar het kan natuurlijk zomaar zijn dat je zoveel rommel op het systeem hebt (wat een beetje krap in z'n geheugen zit voor 2019 begrippen) dat een kleine vergroting van de requirements van macOS zelf het ding al over de rand gooit qua werkbaarheid.

Meestal is de oorzaak van performance problemen (geheugen, i/o, cpu) prima te vinden met activity monitor.

Daarnaast: als het een commerciële klant is: is een desktop van 6 jaar economisch niet al lang afgeschreven en kan/wil je het je veroorloven te wachten tot het spul helemaal uit elkaar valt?

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 24 juli 2024 16:27]

Die iMac was prima in orde. Alleen dus erg traag. Geen vage opstartprogramma's, geen virussen en geen onnodige meuk. Zoals ik het begrepen heb, deed de iMac het prima op Mojave, maar meteen na de installatie van Catalina werd de iMac aanzienlijk trager.

Goed een iMac kun je nog redelijk upgraden, maar dat brengt aardig hoge kosten met zich mee als je het niet zelf kan (zelfs ik zou het alleen zelf doen, als de iMac opgegeven is). Maar in het geval van een tablet is er weinig te upgraden en daardoor het einde van de levensduur bereikt.
Eigenlijk zouden fabrikanten een soort reputatiescore moeten krijgen. Maar dan nog: ik ken 1 fabrikant uit Cupertino die wel z'n spullen jarenlang onderhoudt en daarvan klaagt iedereen dat het spul zo duur is...
En welke is dat?
Daar gaan we weer. Is er eigenlijk een fabrikant die wel fatsoenlijk langere tijd support levert op de software? Of gooien ze er allemaal met de pet naar?
Ik zit sowieso niet op smart features in mijn tv te wachten, maar ik heb het gevoel dat ik er wel voor betaal als ik een tv koop. En dan levert Sony dus een wanprestatie door achterhaalde hardware te gebruiken die nauwelijks een enkele software update overleeft.
Maar hoe kun je dat als fabrikant doen? Je produceert een TV met een processor, geheugen, etc die op dat moment voldoet aan de specificaties om Android te draaien. Dan bedenkt Google dat iedereen snellere processor nodig heeft voor de nieuwe Android.

Goed, dan kun je als fabrikant zeggen, met dat soort scenario's gaan we rekening mee houden. We stoppen er een zwaarde processor en meer memory in, zodat in het geval dat de volgende Android zwaardere specs nodig heeft we iedereen kunnen upgraden.

Maar dan komt de volgende Android versie, en de volgende, etc. en ze hebben allemaal weer zwaardere specs nodig, etc, etc. Het lijkt mij redelijk onmogelijk om daar als fabrikant op te plannen, bijv 5-10 jaar support, tegen een betaalbare prijs. Techniek gaat gewoon te snel.

In dit geval lijkt Google mij eerder de schuldige, die zou eigenlijk backwards compatible moeten maken.

(Maar ja waarom zou Google en de TV fabrikanten dit doen? Hoe het nu gaat is goed voor business. De oplossing is volgens mij terug naar de 'domme' TV met zelf media centre er naast oid.)
Maar hoe kun je dat als fabrikant doen? Je produceert een TV met een processor, geheugen, etc die op dat moment voldoet aan de specificaties om Android te draaien. Dan bedenkt Google dat iedereen snellere processor nodig heeft voor de nieuwe Android.

Goed, dan kun je als fabrikant zeggen, met dat soort scenario's gaan we rekening mee houden. We stoppen er een zwaarde processor en meer memory in, zodat in het geval dat de volgende Android zwaardere specs nodig heeft we iedereen kunnen upgraden.

Maar dan komt de volgende Android versie, en de volgende, etc. en ze hebben allemaal weer zwaardere specs nodig, etc, etc. Het lijkt mij redelijk onmogelijk om daar als fabrikant op te plannen, bijv 5-10 jaar support, tegen een betaalbare prijs. Techniek gaat gewoon te snel.
Het gaat hier om TVs die dit jaar zijn uitgekomen die geen update krijgen naar Android 9, dat vorig jaar al is uitgekomen (met een developer preview in Maart 2018). De SoC uit de televisies stamt uit 2016.

Dat 10 jaar volledige updates bieden voor software die je zelf niet in beheer hebt (Android) niet realistisch is, daar zullen de meesten het wel mee eens zijn. Maar dat een TV, die niet eens super-low-budget is, geen update krijgt naar een versie die een jaar voor lancering van het model al beschikbaar was, dat kun je de fabrikant toch zeker wel kwalijk nemen.
Ik snap wat je zegt; maar dat gaat niet helemaal op bij dit artikel. Namelijk zelfs de high-end TV's van Sony die dit jaar op de markt zijn uitgekomen; zijn uitgerust met een zeer trage, verouderde soc uit medio 2016.
En om eerlijk te zijn, zelfs toen was deze SOC al hopeloos traag. Terwijl Android 9; waar deze TV's niet mee uitgerust zijn; al in 2018 is uitgekomen. Dus er is bewust gekozen om een SOC in een 2019 TV in te bouwen die nieteens een Android versie van 2018 kan draaien.

Deze praktijken gebeuren nou eenmaal vaak in TV land.
Je geeft zelf al antwoord, houd er rekening mee.

Dit is een fonkelnieuwe TV die zo laag gespecced is dat de boel al omvalt bij de eerste de beste upgrade. Ultiem bewijs dat men de absolute onderkant heeft gepakt. Wat je dus niet doet bij een high-end TV, en beseffende dat een TV een langere levensduur heeft dan een smartphone.

We moeten de eisen van Android niet overdrijven. Zo hard gaat het niet. Verder krijgt Apple het voor elkaar om een smartphone inmiddels 4 OS versies te ondersteunen. In een minuscuul apparaat. En dat zou dan niet kunnen in een apparaat van bijna 2 meter in omvang? Kom op zeg.

5 jaar zou haalbaar moeten zijn en als men echt van goede wil is, zou de SOC vervangbaar moeten zijn.
Ik zou zeggen: zorg ervoor dat het 'smart' gedeelte een module is die uitgewisseld kan worden met een nieuwere versie als de oude niet meer voldoet.
En dan net als Samsung brakke modules uitbrengen en hier 300 euro voor vragen

Ik heb bewust mn LG niet op het internet aangesloten. Een Nvidia Shield doet wonderen:)

[Reactie gewijzigd door SYQ op 24 juli 2024 16:27]

Ik gok dat je de evolution kits bedoelt? Die heeft samsung een paar jaar uitgebracht en ik denk dat het geen succes was. Op zich was het idee niet onaardig maar het was enkel voor de high end modellen en wie heeft er zin om voor zijn dure tv na een jaar nog eens 400 neer te leggen voor een smart hub van de huidige modellen. Ik vind het smart gebeuren tegenwoordig goed werken. Bij samsung en ik verwacht bij lg ook, kun je tegenwoordig je smart gebeuren zelf inrichten waardoor netflix opstarten een handeling van 3 keer een knop indrukken is en netflix is opgestart.
Op mijn twee jaar oude LG OLED is dat 1 knop op mijn afstandsbediening :)
Yup, evolution kit. Ik had er namelijk interesse in (es8000) alleen waren de reviews erg negatief en de prijs werkte ook niet echt mee.
Dat is inderdaad de oplossing!
Was dat niet het idee achter Samsung's "Connect box", waarbij het smart gedeelte in een losse unit zit. Kan mij alleen niet herinneren of Samsung hier ooit daadwerkelijk upgrades voor aangeboden heeft.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 juli 2024 16:27]

Als je nu het absolute minimum aan hardware in een tv stopt kan je er donder op zeggen dat het met een jaar te weinig is.
Zonde, want ze maken wel de beste oleds. Mede door de software support ben ik toch maar voor LG gegaan.
Als iedere nieuwere Android versie alle hardware die op de vorige draait volledig ongeschikt maakt, dan heb ik heel wat twijfels over het Android platform. Dat is geen planned obsolence van de fabrikant maar van de OS leverancier. Mijn iPhone 6S draait niet heel soepel meer (alhoewel bruikbaar) met iOS13, en dan hebben we het toch alweer over 5 jaar oude hardware.
Misschien is Android dan ook niet het meest geschikte platform voor een televisie. Uiteindelijk worden daar toch weer andere eisen aan gesteld dan aan een telefoon. Apple heeft zijn iOS al vrij snel afgesplitst naar een eigen OS (tvOS) voor de Apple TV, en je ziet dat ze daar op hele andere features richten. En de hardware van de eerste Apple TV4 (uit 2015) gaat nog prima mee. Inderdaad, geen 4K voor de allereerste modellen, maar de huidige iteratie kan dat wel, samen met Dolby Atmos. Voor mensen die dat niet belangrijk vinden of geen 4K/Atmos apparatuur hebben, die kunnen nog jaren met een ATV4.
Als iedere nieuwere Android versie alle hardware die op de vorige draait volledig ongeschikt maakt, dan heb ik heel wat twijfels over het Android platform. Dat is geen planned obsolence van de fabrikant maar van de OS leverancier.
Dat is dus ook niet het geval. De chipsets in bijv. de ShieldTV kunnen perfect omweg met nieuwere AndroidTV versies. Het probleem is enkel en alleen de MediaTek chipsets die TV-fabrikanten gebruiken. Zij gebruiken deze omdat MediaTek hen een totaal-bundel biedt; ready-to-go, zonder dat hen zelf nog heel veel anders resteert te investeren in het OS en de drivers.

Echter is de ondersteuning van MediaTek op driver niveau crimineel bedroevend en implementeren zij in veel gevallen nog steeds zaken al dan niet bewust incorrect en op manieren die al vele jaren tegen richtlijnen van Google in druisen.

Verder vallen veel van de chipsets die Sony in recent verleden nog gebruikt heeft al vele jaren buiten ondersteuning vanuit MediaTek, omdat deze op het moment van aankopen al end-of-life waren.

(Dat zijn waarschijnlijk letterlijk bulk restpartijen geweest die super-goedkoop opgekocht zijn.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

Dat denk ik al jaren dat smart geïntegreerd in TVs eigenlijk niet gaat werken. Van een TV verwacht je dat ie 6 à10 jaar mee kan, misschien wel langer. Dat zie ik geen enkele smart oplossing op dit moment halen eerlijk gezegd. Daarom vind ik dat die functies eigenlijk gewoon weer losgekoppeld zouden moeten worden van elkaar.

Gewoon toegeven dat het een slecht plan was en een nieuwe oplossing bieden: desnoods een standaard waarbij er een gestandaardiseerd bevestigingspunt achter op de TV zit waar vershillende merken hun smart kastje kwijt kunnen, zoals apple TV, amazon fire stick, google chromecast, noem maar op. Zo'n slot zou een HDMI aansluiting, internet en een voeding van b.v. 12V 2A kunnen hebben, eventueel een USB verbinding om input van een keyboardje met touchpad door te sturen enz. Scheelt een berg kabels en los slingerende kastjes..

Ik denk eerlijk gezegd dat er wel meer tweakers zijn die een dumb TV met groot scherm (groter dan een flinke PC monitor) en mooie specs voor beeldkwaliteit wel zouden zien zitten. Is er niet ergens een lijst met dit soort toestellen?
Ik denk dat security-updates voldoende zijn, mits goed gecommuniceerd. Je TV heeft dan tot een app een oudere versie van een OS niet support, dezelfde functionaliteit als bij aankoop.

Als de app het niet meer doet én de TV nog in z'n levensduur zit, kun je gewoon één OS-versie hoger gaan. Android 7 werkt niet meer? Mooi, gaan we naar Android 8, want die werkt wel. Niemand die zegt dat je op Android 12 moet zitten tegen die tijd.
"Ik heb het gevoel dat ik er wel voor betaal......" Daar sla je nou de spijker op zijn kop.

De meeste consumenten gaan er maar van uit dat ze upgrades krijgen. Terwijl in dit geval Sony, buiten de VS, nooit beloofd heeft dat je een nieuw os zou krijgen op je smart-tv.

Dan kunnen velen hier de fabrikanten wel de schuld geven, maar het is toch echt de consument die zich niet verdiept in wat hij nou eigenlijk koopt.
Hoe hadden consumenten op voorhand kunnen weten dat ze geen support meer krijgen? Ik heb het geintje nu wel door, dat het altijd slecht geweest is en echt niet beter gaat worden. Ook niet met out-of-the-box OSen voor televisies. Dat zou de redding moeten zijn en dat is het niet geworden.
Het is nooit beloofd, maar er is ook niet gezegd dat ze updates met spy-features uit gingen brengen, of updates die bestaande features verwijderen. Ik neem aan dat jij ook niet staat achter het "ik heb het niet verteld, en dat is iets anders dan liegen" . Nou, daar kwam ik vroeger niet mee weg en ik hoop dat dat nog steeds de norm is anno 2019.
1) Sony heeft helemaal niks gezegd.

2) Die bron op Reddit zegt alleen dat er geen nieuw os op hun tv's met bepaalde socs komt. Heeft het woord support niet genoemd.

3) "Ik heb het niet verteld" Ik neem aan dat een consument de specificaties van zo'n prijzig product doorleest voordat ze iets kopen. Als daar niet in staat of je in de toekomst een nieuw os krijgt koop je het niet of je stuurt een mail naar die fabrikant om dat te vragen.
Anoniem: 457607 @Qwilo9 december 2019 20:21
Nee, fabrikanten dienen waar te maken wat ze zo luidruchtig beloven. Ze staan immers vooraan om alle voordelen breed uit te meten, een TV vol stickers te hangen, en app knoppen op een afstandbediening.

Daarmee doe je een belofte. Als je eigenlijk wil zeggen: "geen idee hoe lang het blijft werken, zie het als een extraatje", dan moet je dat zeggen.

Dat geld voor meer dingen, zoals HDR. Zie de TV vergelijking van vandaag op Tweakers. Allemaal HDR TVs, echter geen enkele kan daadwerkelijk een HDR ervaring bieden. Dat is gewoon misleiding.

En daarvoor hadden we "HD ready" en tegenwoordig "QLED". De hele TV sector hangt van oplichting aan elkaar. Misleiding, verwarring en valse beloftes.
Leuk hoor, dus jij vind dat alles de schuld is van die domme consument?
Tuurlijk schroeft mijn tante even hier nieuwe TV open om even te kijken welke processor er nou precies inzit....
Als je een TV van over de €2000,- koopt die zelfs een OS wat al uitwas tijdens de verkoop niet kan draaien dan is er gewoon sprake van oplichting, ik ben benieuwd of een rechter niet zou oordelen dat de kopers van dat wanproduct recht hebben op compensatie. Voor een TV van €200.- mag je natuurlijk ook minder verwachten.
Ik ben best onder de indruk van de support van LG, en bovendien is WebOS best goed en snel. M'n c7 krijgt nog gewoon updates. Mocht LG er ooit mee kappen, en de Netflix app ook niet meer werken, dan heb ik een goede tv, met een goede, snelle instel en input interface. Bovendien met een goede media player die via dlna elke file tot hdr bluray zonder transcode afspeelt. Het kan dus wel, en ik deel de mening dat Sony best knullig is... Hun software is overal legendarisch tweede plaats

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 24 juli 2024 16:27]

Dumpt LG niet de gehele lijn ieder jaar opnieuw? Dat was in 2014 en 2015 althans zo. Ja, die toestellen kregen nog patches, maar grote updates kwamen er niet meer. Dat is exact hetzelfde als wat Sony hier doet.
Ik begrijp niet helemaal die nul-score die je krijgt. LG doet idd precies hetzelfde als wat Sony doet? Er komen wel firmware-updates uit maar de WebOS versie blijft gelijk. LG heeft in het verleden wel beloofd dat deze zouden komen voor diverse toestellen, maar in de praktijk is het er ook niet van gekomen. Zo zou er voor de 2015 Oled 4k toestellen ook een WebOS update volgen, is er echter nooit gekomen. Vraag me ook af of dit bij latere Oled modellen wel eens is gebeurd, een update van het geïnstalleerde WebOS bedoel ik dan, niet een (standaard) firmware update.
ik deel de mening dat Sony best knullig is... Hun software is overal legendarisch tweede plaats
Als je die vergelijking wilt maken kun je beter stellen dat ze de startstreep niet eens halen. :+

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

Er verschijnen regelmatig berichten dat hier iets aan moet gebeuren, maar even doorpakken is er voorlopig nog steeds niet bij nieuws: EU-wetsvoorstel geeft consumenten recht op 'nodige updates' elektronica
De EU wil consumenten meer bescherming geven wanneer ze apparaten kopen die afhankelijk zijn van software. Een wetsvoorstel moet recht geven op updates die 'nodig zijn' gedurende een 'redelijke' periode.
Volgens het wetsvoorstel zullen consumenten recht hebben op de nodige updates gedurende een periode die als redelijk geacht kan worden, afhankelijk van het soort en doel van de producten en hun digitale elementen. Een richtlijn om die periode vast te stellen, is er op dit moment nog niet. Ook is niet duidelijk wat er precies onder nodige updates wordt verstaan.
Maar zelfs dat voorstel betekend niet dat een fabrikant je de laatste versie van Android moet aanbieden. Alleen maar dat er updates moeten komen om het product veilig en werkend te houden.
Dat zeg ik, even doorpakken is er net bij. Maar er wordt wel necessary updates genoemd...
voor wat het waard is... https://www.europarl.euro...hose-sold-faulty-products
Consumers buying these products will be entitled to the necessary updates during a period of time the consumer may reasonably expect, based on the type and purpose of the goods and digital elements.
En Android 9 is natuurlijk geen 'necessary update'. Dat zou een minor release zijn met alleen security patches.

Ik snap wel dat op een gegeven moment de nieuwste versie van Android niet meer draait op tragere processors. Nu had Sony snellere procs in hun TVs kunnen stoppen, maar ja dat hebben ze dus niet gedaan... Vooralsnog ziet het er naar uit dat men op een hardware limiet is gestuit en niet per se dat men de 'oude toestellen' gewoon negeert. Dat vorig jaar gereleased spul nu al 'te traag' is, daar valt ook wel wat over te zeggen natuurlijk...
Ik snap het ook wel, maar dat begrip is hier niet van belang. Ik denk dat het roer om moet. Straks zijn bijvoorbeeld ook al onze auto's continu online en hebben ook necessary updates nodig. Vaag begrip helaas en het lijkt mij dat een auto wel een jaar of 15 mee moet kunnen. Hoe ze dat goed soft/hardwarematig gaan regelen weet ik niet, maar het is/wordt wel een dingetje ;)
En Android 9 is natuurlijk geen 'necessary update'. Dat zou een minor release zijn met alleen security patches.
We zitten nu op Android 10. Als een apparaat geen update naar Android 9 krijgt, houdt dat in dat hij nog op Android 8 zit. Dat een apparaat dat nog geen jaar oud is op een (voor IT begrippen) oud OS draait en niet naar een nieuwer OS kan is triest.
Ja echt triest, als ik een nieuwe TV gaat me TV ook niet op het internet en gebruik ik dus niet de slimme mogelijkheden, gebruik gewoon me Mini Media/Console PC met Windows 10 Pro die wel teminste 10+ jaar updates krijgt, en niet dit onzin heb.
En Android 9 is natuurlijk geen 'necessary update'. Dat zou een minor release zijn met alleen security patches.
Het valt met de herziene richtlijn voor de verkoop van goederen - waarbij dit soort producten te boek staan als 'goederen met digitale elementen' - gewoon onder het conformiteitsbeginsel.

Een necessary update is niets anders als een update die noodzakelijk is om het product te laten functioneren conform verwachtingen op het moment van aanschaf. Als bij aanschaf aangeprijsd werd dat je YouTube, Netflix, etc. op zo'n TV kon kijken - en de support voor alles voor Android 9 vervalt waardoor dat niet meer kan, dan voldoet de TV simpelweg niet meer aan de verwachtingen en is het aan de verkoper/leverancier om te regelen dat deze opnieuw gaat voldoen; er een andere door de consument goedgekeurde oplossing komt; of dat de koop ontbonden wordt en de consument de aankoopsom gerestitueerd krijgt.

En nee; als consument hoef je dan niet genoegen te nemen met "dan neemt u maar een Chromecast" want dat is een compleet andere beleving die niet voldoet aan het idee van één nette geintegreerde oplossing met één afstandsbediening; kortom een totaal-systeem.


Dit gaat hopelijk uiteindelijk het einde van de smart-onzin inluiden. Zodra consumenten bekend worden met deze nieuwe regeling gaat het bij de verkopers klachten en koop-ontbindingen regenen, wat zal uitmonden in enorme verliezen op de smart producten.

Verkopers zullen vanwege het hoge risico die producten niet langer in hun assortiment willen aanbieden tenzij fabrikanten garant gaan staan. En als fabrikanten garant moeten gaan staan, zullen zij deze producten niet meer op de markt willen brengen.

Daarnaast zal de tegenbeweging waar consumenten weer terug willen naar simpele 'dumb' goederen enkel toenemen en zullen verkopers uiteindelijk weer aan die vraag willen gaan voldoen, mede dankzij het lagere risico op defecten en daaraan gelieerde verliezen.


Calling it now.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

of dat de koop ontbonden wordt en de consument de aankoopsom gerestitueerd krijgt.
De leverancier mag sowieso een flink bedrag inhouden door waardevermindering over de tijd en na een paar jaar kan de leverancier al beargumenteren dat het hoort bij normaal gebruik. Zie het als digitale slijtage; het is niet in lijn der verwachtingen dat apparaten steeds maar naar de nieuwste versie van alle software kan gaan. Dus sterk zul je niet staan.
De leverancier mag sowieso een flink bedrag inhouden door waardevermindering over de tijd
Denk je?
Richtlijn (EU) 2019/771 schrijft voor:

Article 16 - Ontbinding van de koopovereenkomst

(...)

3. Wanneer de consument een koopovereenkomst in haar geheel of overeenkomstig lid 2 slechts ten aanzien van een deel van de krachtens de koopovereenkomst geleverde goederen ontbindt:

a) zendt de consument de goederen terug naar de verkoper op kosten van de verkoper, en
b) betaalt de verkoper de consument de voor de goederen betaalde prijs terug bij ontvangst van de goederen of bij ontvangst van het door de consument verstrekte bewijs dat hij de goederen heeft teruggezonden.
Dit stelt "de voor de goederen betaalde prijs," en zegt niets over waardevermindering.
Ontbinding is dus gewoon aankoopsom terug.

Ook bij vervanging hoeft een consument niet op te draaien voor de kosten van slijtage van normaal gebruik:
Artikel 14 - Herstelling of vervanging van de goederen

(...)

4. De consument hoeft niet te betalen voor normaal gebruik van de vervangen goederen in de aan de vervanging voorafgaande periode.
In het geval een verkoper geen reparatie of vervanging kan of wil bieden, mag deze inderdaad wel een prijsreductie aanbieden als oplossing. Hierbij krijgt de consument een gedeelte van de aankoopsom terug, maar hoeft deze ook niet het goed terug te geven. Dat blijft eigendom van de consument. Deze kan dan bijv. alsnog kiezen om dit tweede-hands door te verkopen voor een zachte prijs en zijn verlies nagenoeg geheel te compenseren.

Dit laat overigens onverlet dat de consument altijd de eindkeuze behoudt tussen ontbinden of akkoord gaan met zo'n prijsreductie. Als er dus onenigheid over de hoogte van de reductie is, dan heeft de consument het eindwoord en kan deze alsnog kiezen de overeenkomst te ontbinden en het volle pond terug te eisen.

De consument heeft enkel dan niet de mogelijkheid om een koop te ontbinden in het geval dat de impact van een mankement slechts 'klein' is. De bewijslast hiervoor is echter omgekeerd, en ligt bij de verkoper.

En als jij een non-conformiteitsclaim neerlegt waarin je aangeeft: "de software op dit apparaat wordt niet meer bijgewerkt en bevat publiek bekende beveiligingsgaten waardoor deze niet meer veilig verbonden met internet te gebruiken is en daarmee gebruik van browser; Netflix; YouTube en andere verbonden applicaties wegvalt," dan zal een verkoper verdomd weinig poten hebben om op te staan als hij wil gaan bewijzen dat dit een "klein" mankement is.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

Als het nou een TV met een nieuwwaarde van 200-250 euro zou zijn, kun je nog zeggen dat je voor z'n lage prijs weinig kunt klagen. Maar deze TV kost even 1700 euro. Ja, er zit een OLED in, maar dan nog is 1700 niet goedkoop.
Neem zelf het initiatief, koop bv een Apple TV, de versie uit 2015 draait nog steeds het nieuwste OS.
En volgens mij kan je met een ATV3 uit 2012 nog steeds Airplay gebruiken, Netflixen en Youtube afspelen.
Dat klopt. Zelfs op een ATV uit 2010...
Als netflix or NPO gemist over 2 jaar beslist android 8 niet meer te ondersteunen maar je TV nog wel economische waarde heeft vind ik dat best wel een probleem. Dan houden ze namelijk de TV niet meer werkend. Je verwacht wel 6 of zelfs 10 jaar met een TV te doen in veel gevallen. Ik denk dat er geen enkele smart TV is die daar op dit moment ook maar in de buurt komt.
Ja de wet loopt hier gewoon op achter. Via software kan je nu gewoon nog hartstikke bruikbare apparaten compleet nutteloos maken. Wat dat betreft de droom voor elke hardware fabrikant. Vroeger moesten ze aan de haal met soldeer punten en zekeringen om deze zo te maken dat ze dan ongeveer een paar jaar mee konden. Nu is het gewoon geen update doorvoeren en even wachten tot het ding nutteloos is geworden.
Er verschijnen regelmatig berichten dat hier iets aan moet gebeuren, maar even doorpakken is er voorlopig nog steeds niet bij.
Er is al doorgepakt en die nieuwe wetgeving is er al.

Als onderdeel van richtlijn (EU) 2019/770 inzake contracten voor de levering van digitale content -- ookwel bekend als de Digital Content Directive (DCD) -- wordt specifiek een uitzondering opgenomen voor software die een onlosmakelijk geheel vormt met een fysiek goed.

Dit staat formeel te boek als zgn. goods with digital elements en wordt wettelijk dus gezien als onderdeel van dat fysieke goed en vallende onder de nieuwe richtlijn voor de verkoop van goederen (EY) 2019/771.

Daarop is dus gewoon het confirmiteitsbeginsel van toepassing, wat in Nederland wil zeggen dat ook de software op zo'n product correct moet blijven werken gedurende de normaal te verwachten levensduur van het fysieke product. En dat zal voor een degelijke kwaliteit LCD televisie inderdaad zo'n 8 tot 10 jaar zijn. Wss. wel korter voor OLED, vanwege het verval wat inherent is aan die scherm-technologie.

Deze nieuwe richtlijn moet uiterlijk halverwege 2021 in nationale wetgeving omgezet zijn, welke uiterlijk start 2022 van kracht moet worden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

tja, zelf heb ik dus liever dat alles in mijn tv zit, koop na een aantal jaar dan wel een kastje (want ook dat kastje zul je na verloop van tijd toch ook weer moeten vervangen). En voor je tv blijft voorlopig Android 8 toch gewoon geschikt (geen idee of er overigens customroms zijn voor deze tv's).
Een aantal jaar is in veel gevallen dus (veel) minder dan 2 jaar. Dan koop ik dat kastje liever meteen, en dan ook eentje die stabiel is, gebruiksvriendelijk voor iedereen in het gezin, en voor meerdere jaren ondersteund blijft. Hoef ik ook niet eerst iedereen te helpen wennen aan de ene interface en dan weer aan de andere. Iedereen weet intussen hoe de Apple TV werkt want die lijkt op hun iPhone, en ik hoef me jarenlang nergens mee te bemoeien. ideaal.
Dat de tv geen upgrade krijgt naar Android 9 zegt helemaal niets over dat die helemaal niet meer verder ondersteund wordt. Android 8 wordt nog steeds gewoon ondersteund. Mijn nexus 5 heeft ook al lang geen nieuwe android upgrade gehad, maar deze werkt nog steeds naar behoren zonder problemen.
En niet iedereen heeft een iPhone...... Misschien jij en jouw naasten, maar ik ken meer mensen zonder een iPhone dan 1 met.
Prima werken != aan veilig. Elke smartphone met Android 5 of hoger, werkt nog prima. Alle apps kunnen er namelijk op. Maar ga er maar van uit dat een dergelijke telefoon vol exploits zit.
Zelf ben ik nog niet achter het nut van de aanwezigheid van 'smart' functies op een smart tv. Knoop een Chromecast aan je tv en je kan jaren vooruit. TV zelf is zo onnoemelijk traag...
Met een Chromecast moet je browsen op je mobiel. Daar zit lang niet iedereen op de wachten.
Browsen op een tv heb nog nooit handig gevonden. Ik heb geen compleet toetsenbord + muis aan mijn tv hangen. En op een afstandsbediening websites in kloppen... Heb ik het nog niet eens over de belachtelijk lage snelheid van een tv.
Ik gok dat die niet enkel browsen als in een website bezoeken bedoeld.

YouTube kijken, Netflix, NPO, Commercieel etc... Alles moet via je mobiel. Niet ideaal.

Maar daarom kan je ook een Android tv box kopen. ~60 euro ben je klaar en zit je niet aan de trage socs van tv's vast.

Maar het probleem ligt hier toch echt bij Sony. Stop dan niet die oude rommel in je tv's....
Browsen op je tv is niet handig. Maar dat bedoelt XanaduNL volgens mij niet. En volgens mij weet jij dat ook wel, maar wilde je gewoon een bijdehand antwoord geven!

Wat je wel direct op je tv wil doen, is door je Netflix en andere contentbronnen heen bladeren. En met "direct op je tv" bedoel ik "schijnbaar direct op je tv", dus dat kan ook een Apple TV of Nvidia Shield zijn, het liefst bediend met dezelfde afstandsbediening waar je ook je tv mee bedient. Bijvoorbeeld met een Logitech Harmony.
De twee apparaten die je noemt kunnen gewoon worden bediend door de ab van de TV, mits hdmi cec aanstaat.
Vooral kinderen zonder een telefoon niet, die willen gewoon Pepa Big kunnen opzetten binnen de Netflix app op de tv.
True, maar je kan ook dingen tegen een slimme speaker roepen en dan werkt het als vanzelf. Totale kosten misschien 70 euro of zo.

Dat niet iedereen dat wil snap ik, en dat is prima. Maar het kán een stuk gemakkelijker als je er voor open staat.

Los daarvan, ik zie persoonlijk niet veel verschil tussen kiezen wat je gaat kijken met een afstandsbediening of een telefoon.
Onzin je betaald er voor dus moet het in orde zijn.
Ik had een sony besteld maar geretourneerd te traag.
LG WebOS werkt super
LG WebOS is inderdaad stukken beter, simpel en er komen nog regelmatig updates zelfs voor tvs van 4 jaar oud met WebOS
Dat zijn geen updates van het WebOS zelf, dat blijft op dezelfde versie hangen. Daardoor komen er ook meestal geen nieuwe apps, zoals Disney+ als voorbeeld, meer beschikbaar (voor WebOS 2 en lager). Ik verwacht dat de Sony's ook nog firmwareupdates krijgen, echter geen OS updates, en daar gaat het artikel over?

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 24 juli 2024 16:27]

Alle in 2015 gelanceerde LG's met WebOS 2.0 hebben een update naar WebOS 3.0 gekregen. Daarmee kunnen ze ook de Disney+ app draaien.
Ik weet niet waar jij je uitspraak op gebaseerd hebt? Aangezien ik een 2015 4k Oled tv heb en deze is nooit naar een versie hoger dan 2.0 gebracht. Dat is ook de versie waar deze mee is uitgebracht. Dus graag een linkje naar de info die jij hebt?
Kijk, zoiets dacht ik al ;)

Wel beloofd, echter nooit uitgebracht. Je moet niet alles zomaar voor waar aan nemen wat later niet in de praktijk is bevestigd. LG had er een handje van om dit soort beloftes te doen, om ze vervolgens niet na te komen. Dus ben voorzichtiger met wat jij voor waar aanneemt?
ik heb de B6 uit 2016 en Disney+ werkt prima
ik ben nog niks tegen gekomen wat niet werkt, Netflix, Youtube, Prime, Disney, NPO Start, (Videoland, Pathe thuis, Google Play Movies) alles werkt (tussen haakjes heb ik de laatste tijd niet meer geprobeerd maar de apps zijn er nog gewoon)
B6 heeft standaard WebOS3, daardoor heb jij die app nog wel gekregen ;)
Zelf toch wat minder tevreden met LG. Ik heb een 2017 model met webOs 3. Ten tijde van koop was webOs 3.5 aangekondigd en mijn tv zou die update ook krijgen, update werd gecanceld. Inmiddels werkt de npo app niet meer en Netflix werkt vaker niet dan wel. Op de Engelse fora zijn ook veel klachten over webOs 3.0. Nieuwe apps,zoals kpn, komen niet meer op oudere modellen. Nee LG heeft hetzelfde beleid als de andere fabrikanten, wil je een nieuwe app, koop maar een nieuwe tv.
Ik heb een 2016 model met WebOs3 en eigenlijk werkt alles prima. Nog nooit problemen gehad met Netflix en er verschijnen gewoon nieuwe apps voor, dus dat de kpn app niet komt ligt waarschijnlijk aan kpn en niet aan LG. Verder werk WebOs 3 gewoon super, snel en geen gezeik. Overigens wel met je eens dat het jammer is dat 3.5 niet uitkomt voor deze modellen.
Inmiddels werkt de npo app niet meer en Netflix werkt vaker niet dan wel.
..
Nieuwe apps,zoals kpn, komen niet meer op oudere modellen.
Onze budget LG 2017 (WebOS 3.5) in de slaapkamer draait KPN en Netflix zonder problemen (ook ondersteuning voor Disney+ maar daar hebben wij geen abbo op). NPO durf ik niet te zeggen, daar kijk ik niet naar maar vriendinlief wel dacht ik, dacht dat onze 2015 woonkamer LG WebOS 2 ook nog NPO ondersteund (wederom durf ik dit niet met zekerheid te zeggen).
Zelf toch wat minder tevreden met LG. Ik heb een 2017 model met webOs 3
Welk 2017 model heb jij? Bij mijn weten zouden alle 2017 modellen WebOS 3.5 out-of-the-box moeten draaien.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 juli 2024 16:27]

Ik heb de UH850V, dit lijkt een 2016 model te zijn maar gekocht vlak voor de nieuwe modellen uit kwamen begin 2017. Ten tijde van koop heb ik uitgezocht of dit model de update naar 3.5 zou krijgen en zowel LG als de verkoper bevestigde dit.
Het probleem wat ik heb met de apps is deze error "this app will now restart to free up more memory"
Dit is totaal random maar 1 keer per 2 dagen, een factory reset verhelpt dit voor een week, hierna begint het weer. Buiten de software heb ik ook al een aantal dode pixels welke helaas buiten de garantie vallen. Mijn volgende tv wordt dus geen LG meer.
huh?
ik heb de B6 van 2016 en daar werkt de nieuwe NPO Start app prima op, mijn vriendin heeft al vele uren "Heel Xxxx Bakt" er op zitten..
Netflix werkt altijd geen enkel probleem mee, lekker vlot.
Klopt, als het erop zit, dan moet het goed zijn. Maar dat is het niet, op een enkele uitzondering (LG's WebOS: licht OS en SoC is krachtig genoeg) na.
Hang helemaal niets aan je TV en gebruik de *snelle* smart, zo veel handiger...

Ik gebruik nu een recente LG OLED en er is geen enkele reden om daar nog iets extras aan te hangen. De interface is snel, opstarten is snel, alle apps die ik nodig heb zijn aanwezig. Waarom dan nog gaan zitten rommelen met een Chromecast met alle incompatibiliteits problemen, gerommel op je telefoon of tablet en snelle veroudering er gratis bij.....
Behalve dat 2 maand na aankoop 1 dienst niet meer ondersteund werd en een andere was al niet aanwezig. Dat was zon 50 procent van mijn smart tv gebruik. Dus nu toch maar een chromecast
Mijn LG tv uit 2014 doet alles nog met Webos versie 1. nog wat, geen Chromecast nodig.
Alleen is die OS zelf zo extreem traag (persoonlijke mening) dat ik nooit een smart TV van LG zou kopen.

Mijn ouders hebben zo'n ding, en toen ik in de settings moest duiken en dat had doodleuk een laadtijd ging ik een kopje koffie maken (het was maar 3 seconden of zo dus het valt mee, maar kom op een laad tijd voor instellingen menu?)

Wij thuis hebben wel een domme TV van LG en daar ben ik wel tevreden over, die blijft nog ondanks dat ik hem te klein vind puur vanwege het gebrek aan smart gedeelte en de aansluitingen achterop (wij hebben veel oude consoles thuis, vandaar)
Ja Webos 1 was inderdaad wat traag klopt, dit is met versie 3 of 4 tegenwoordig al stuk beter.
Ik heb een LG tv van vorig jaar nu ondertussen in de huiskamer met de laatste software, en Webos is wel een stuk sneller geworden ondertussen.
Ik heb geen flauw idee welke versie hun TV draait, ze kochten het 2 jaar terug maar voor hetzelfde geld was het misschien een ouder model.

Persoonlijk ben ik een tegenstander van al die smartmeuk in een TV, het valt mij op dat het weinig goeds toevoegt tegenover losse alternatieven (zo moesten mijn ouders alsnog een Chromecast hebben omdat de YouTube casting op de TV buggy is en ze wilden ook dingen casten die niet konden tenzij via een Chromecast)

Het concept van een smart TV an sich is prima, het is alleen dat het nooit echt goed uitgevoerd is naar mijn mening.
Dat kan in mijn ogen werkt het meer dan prima ook alle apps, ook Youtube doet/deed prima op mijn tv met 1ste versie van WebOS.
Ik heb juist hekel aan Chromecast constant mobiel pakken vind ik maar irritant, ook CI+ module voor de tv dus 1 afstandsbediening van LG die alles doet(Die in mijn ogen goed werkt Magic Remote Wii achtige afstandsbediening).
Snap ik, ieder zo z'n voorkeur.

Ik ben ook niet echt een fan van hoe je de Chromecast bedient, maar dat heb ik simpel opgelost met een oudere LG G3 die en de afstandsbediening is voor de Chromecast en voor de TV.

Maar dat oplossing terzijde, wat ik het liefst zie is dat de smart gedeelte van een TV net als een Chromecast een los iets is, zo kun je het tenminste vervangen voor een nieuwer en sneller model indien noodzakelijk, of helemaal achterwege laten.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 16:27]

Ligt eraan welke apps je gebruikt. Kwam er vorige week met verbazing achter dat Ziggogo niet naar een Sony tv te streamen is, terwijl de tv wel de ondersteuning bied. Hiervoor heb je dus alsnog een Chromecast o.i.d. nodig. Naar een Nvidia shield werkt het namelijk prima.
Als je een Sony tv met android tv hebt zou dit gewoon prima moeten werken, althans voor mij wel.
NPO, Netflix, Disney+, Amazon, Youtube, YT Kids. Het is maar net wat je gebruikt. Ik vind de Netflix, Youtube, NPO en Disney+ interface prima werken, en dat doen ze al sinds mijn aankoop, 2 jaar geleden. Het zal een keer stoppen, maar dan ga ik verder met een Chromecast, die gebruik ik nu ook al omdat ik het soms toch handiger vind om dingen via mobiel of pc aan te zetten (zoals videostream).

Edit: En ook wat betreft het 'laat het smartTV deel toch weg, geef me een monitor'. Ik knoop alles aan m'n receiver en met HDMI-CEC gaat mijn televisie gewoon aan door bijvoorbeeld op de PS-knop op de PS$-controller te drukken. Op die manier zie ik niks van het smart-deel (het enige is dat LG niet onderstuent dat HDMI-CEC ook de tv UIT kan zetten, anders heb je de AB helemaal niet meer nodig).

[Reactie gewijzigd door HellFury op 24 juli 2024 16:27]

Je kritiekpunten slaan op kant noch wal.

Je TV veroudert net zo snel als een Chromecast, qua techniek. Al wordt die laatste al sinds 2013 ondersteund en krijgt zelfs zes jaar later nog (security) updates. De kans dat je LG TV dat doet is vrij klein.

Qua App-ondersteuning is de Chromecast uiteraard mijlenver vooruit. De mobiele app zal 100% de prioriteit hebben bij de streamingdienst en als eerste de nieuwste updates krijgen. De TV-apps voor specifieke televisies komen pas ergens na de mobiele en dedicated streaming-box apps.

Compatibiliteitsproblemen zullen er vast zijn bij hele oude TV's, maar voor de rest volstaat toch echt slechts het criteria dat je een vrije HDMI poort op je TV hebt.

Natuurlijk snap ik dat je nu nog heel tevreden bent met je smart-TV functionaliteiten. Je geeft zelf toe een recente TV te hebben. De meeste mensen vervangen echter niet na 3 jaar hun TV, en dat is zo ongeveer de limiet aan ondersteuning die je tegenwoordig van een TV-fabrikant mag verwachten. Die Chromecast kun je eventueel nog vervangen voor een paar tientjes als er iets snellers nodig is.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 24 juli 2024 16:27]

Veroudering:
Google brengt een nieuwe dienst uit en per onmiddelijk zijn alle voorgaande Chromecasts veroudert.

Compatibiliteit:
Met m’n apple apparaten continu gezeik. Iedereen beweert dat het werkt en toch werkt het niet. Hetzelfde met het netwerk: Goed beveiligd en daardoor werkt de Chromecast plots niet meer (en dan zeg ik nog niets over wat Google met je data doet.....)

App ondersteuning:
Ja, mobiele apps hebben voorrang op TV apps. Nee, chromecast compatibiliteit heeft blijkbaar geen voorrang. Nog sterker; chromecast compatibiliteit heeft vaak niet eens voorrang op de TV app.

Mijn 2018 LG krijgt dezelfde ondersteuning als de 2019 en de 2020 (aangezien de 2020 low-range dezelfde SOC hebben als mijn 2018). Je hebt gelijk dat er een redelijke kans is dat het SMART deel van mijn TV niet up-to-date zal blijven. Maar tot die tijd werkt het enorm veel beter dan welk aanplak-apparaat dan ook, of dat nu Apple TV of Chromecast is (of de XBox die ik er naast heb staan).
Ik moet wel zeggen dat wij de 1st gen Chromecast gaan vervangen, die van ons heeft heel veel issues sinds de laatste paar updates van paar maanden terug, de 2nd gen werkt overigens wel prima.
Mijn 2015 TV met WebOS (+ LG's magic remote :9~ ) werkt anders nog steeds prima :? Een Chromecast kent ook zo zijn nadelen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 juli 2024 16:27]

Klopt mijn LG tv met Webos 1. zoveel uit 2014 doet het ook nog, Netflix enzo deden ook nog tijdje geleden volgens mij(Staat niet vaak aan heb een nieuwere/ grotere gekocht in de huiskamer).
ChromeCast is heel goed in casten, maar dat is ook het enige dat-ie kan. Het heeft een telefoon of tablet nodig. Kan ideaal zijn voor de alleenwonende nerd, voor een gezin is het niks.
Ik heb een LG oled tv met webOS en dat werkt echt super goed. Ik vind persoonlijk de combi mobiel+chromecast helemaal niet zo handig. Moet je telkens weer je mobiel erbij pakken, zelfs om het even op pauze te zetten etc.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 24 juli 2024 16:27]

"zelfs om het even op pauze te zetten etc"

Neehoor, dat werkt gewoon met de tv zapper (via CEC).
Moet je tv dat wel ondersteunen uiteraard. Maar goed zik vind het persoonlijk gewoon prettiger om alles op mijn tv te doen. Wat dat betreft doet LG het met hun WebOS echt heel netjes. Ik heb ook een philips TV met Android en dat is echt een drama. Daar heb ik onlangs een chromecast ingestoken omdat in het geval van die TV dat inderdaad de betere optie is.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 24 juli 2024 16:27]

Mijn huidige Samsung TV uit 2011 ondersteund dat al. Maar goed om te horen dat de apps op de LG Oled TV's goed werken! Ik heb er een besteld (de 55 inch C9) :) Krijg hem als het goed is eind van de week binnen... Ik heb momenteel een 4k chromecast in mijn receiver zitten maar het is altijd fijn om de keuze te hebben.
Die chromecast gaat denk ik snel eraf. Netflix, Plex etc. Het werkt allemaal echt super fijn. De Magic remote is gewoon een soort wii afstandsbediening waarmee alles prima te besturen is. LG lijkt iig wel echt de moeite te nemen om er ook echt gewoon een goed systeem van te maken. Hoe lang ze dat zullen blijven volhouden is natuurlijk maar weer afwachten. Maar voorlopig ben ik voor lof over hun smarttv systeem.
Inderdaad. Een TV moet langer mee dan een PC, nog niet halverwege de lifecycle is zo'n smart TV al zwaar verouder. Componenten voor smartfuncties horen modulair te zijn zoals Apple TV of een Chromecast.
Heb zelf een LG OLED E8, heb er één dag een Chromecast Ultra aangehangen en snel er weer afgehaald omdat de beeldkwaliteit van de apps op de TV een stuk beter was dan wat de Chromecast produceerde.
Een klein weerwoord.
Dat "onnoemelijk traag" valt erg mee tegenwoordig. Ik heb dit jaar een goedkope Samsung TV van 600 euro gekocht met smart functie, een functie waar ik niet op zat te wachten, ik heb m'n PC aan m'n TV hangen, dus dat is mijn 'smart' gedeelte. Maar de snelheid van de TV smart functies niks op aan te merken. Omschakelen en menu scrollen, bovendien 4k youtube filmpljes geen probleem ook.

Verdere voordelen, de smartTV bevat niet alleen chromecast, maar ook oa. Roku, Netflix, Amazon,Plex en menig andere apps. Als je er geen PC aan hebt hangen ga je ook niet tig stickies er in steken.

Het werkt zelfs zo goed dat ik mezelf betrap youtube en netflix vaker via de smart-tv SoC bekijk dat via m'n PC.
Ben zelf in bezit van een Samsung Q80 en de smart functies werken allemaal erg vlot.
Gebruik zelf Netflix, Videoland, Apple TV app, YouTube, NPO en AirPlay.
Het wisselen gaat super snel en de apps worden ook niet afgesloten op de achtergrond.

Ik ben juist positief verrast erover :)
Ja die chips die ze in smart TVs doen zijn niet de beste.
Zelf ben ik nog niet achter het nut van de aanwezigheid van 'smart' functies op een smart tv.
Een tv gaat met gemak 10 jaar mee, het smart deel van dezelfde tv maximaal 2 jaar. Dus maak het modulair (en vervangbaar), of stop het nieuwste van het nieuwste in je tv (zodat het ook jaren meekan) of laat het weg. Dat laatste heeft mijn voorkeur.
Knoop een Chromecast aan je tv en je kan jaren vooruit. TV zelf is zo onnoemelijk traag...
Dat werkt alleen als je alleen woont, of wanneer je een dedicated iPad of ander mobiel apparaat altijd thuis op de salontafel hebt liggen. Mijn advies is een Apple TV of Nvidia Shield.
Je hebt gelijk, echter is er 1 reden waarom ik de ingebouwde (inmiddels zwaar verouderde) netflix app op mijn Panasonic tv gebruik: 5.1 surround. Mijn tv kan geen sorround via hdmi doorgeven naar de digital audio out (als de chromecast überhaupt al 5.1 doorgeeft?) en dan is best een probleem met mijn sonos setup
Voor mij heel simpel: native apps, geen gemuts met andere afstandsbediening. Ik heb een Sony uit 2015 met een gare soc, maar Kodi, Netflix en Disney+ draaien prima (op Android 8 ). Weinig gedoe, dat vind ik winst.

[Reactie gewijzigd door Bundin op 24 juli 2024 16:27]

Chromecast vind ik dus echt een gedrocht om mee te werken, ja leuk om af en toe eens wat te casten, maar de hele tijd je mobiel moeten gebruiken om iets te kunnen doen vind ik echt niet fijn. Als jij dat wel fijn vindt, dan is het zeker wel een perfecte oplossing. Maar ik heb zelf gewoon liever een appart device waar de app lokaal op draait. Merkte het gister weer eens goed bij gebruik van Amazon Prime video, eventjes pauzeren werkt gewoon niet fatsoenlijk.
Zelf ben ik nog niet achter het nut van de aanwezigheid van 'smart' functies op een smart tv. Knoop een Chromecast aan je tv en je kan jaren vooruit. TV zelf is zo onnoemelijk traag...
Dat hangt van je tv af. Op mijn nieuwe Samsung qled uit 2019 werken de apps prima (volgens mij zit daar een aardige cpu in) Netflix app werkt zelfs beter dan op mijn Shield tv omdat de framerate op de Samsung app wel automatisch aan de content wordt aangepast itt de Shield. De Shield gebruik ik alleen nog voor Kodi aangezien de Samsung media app niet alle codecs ondersteunt.
Alles zit geïntegreerd, geen onnodige kabels geen moeilijke instellingen. Een RPI kan bijna hetzelfde, maar probeer daar maar eens Netflix op te krijgen. Ik snap dat er markt voor is in ieder geval.

Z'n AppleTV lijkt mij dan weer prima. Lang ondersteunt, voldoende goed weg te werken en geen lastige instellingen. Een console lijkt me ook een prima optie, al moet je tegenwoordig volgens mij PS+/xbox-live hebben voor online. Een RPI is gewoon geklooi. Altijd eerst bezig om het misschien werkend te krijgen.
De AG9 draait op dezelfde nieuwere chip als de XG95. Die hoort dus waarschijnlijk niet thuis in het rijtje.
Inderdaad: de Mediatek MT5893.

De update was reeds beschikbaar voor de A9F en A9G.

https://www.reddit.com/r/...elease_for_2018_and_2019/
https://www.avsforum.com/...ead-104.html#post58911492

AF8/A8F en AG8/A8G lijken sowieso uit de boot te vallen.
Zolang er security updates uit blijven komen is er weinig aan de hand toch? O-)
Oude Android >> oude kernel >> oude patches

Geloof maar niet dat ze pakketten zoals %SSL en andere componenten zullen backporten

Die lekken blijven dus zitten
Oude Android > huidige security updates... Ik snap je punt niet.
Zolang er security updates uit blijven komen is er weinig aan de hand toch? O-)
Daar loopt Sony gemiddeld ook een half jaar mee achter.
Daarnaast zijn bij Sony de security updates altijd gekoppeld aan quality updates die vaak meer stuk maken dan ze fixen, waardoor de update weer ingetrokken moet worden en pas weer meerdere maanden later beschikbaar komt.

In de praktijk mag je van geluk spreken als je TV na drie-kwart jaar eindelijk die -- op dat moment vaak al weer twee-maal achterhaalde -- kernel security update eens binnen heeft. En je mag $deity$ op je knietjes danken als deze dan niet willekeurige andere features alsnog om zeep geholpen heeft.

Het update beleid bij Sony is echt vreselijk, vreselijk, vreselijk.

Elke update-ronde die je speelt is Russische roulette met het functioneren van je 2000 EUR toestel. En elke update-ronde die je weigert te spelen is Russiche roulette met een exploit die je 'pwned'. Het is een catch-22.

Als de features van de TV die je gebruikt op dat moment gewoon goed werken, is het slimste wat je kunt doen alle netwerkverbindingen verbreken en à 150-200 EUR een ShieldTV aansluiten.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 16:27]

Anoniem: 457607 @PD2JK9 december 2019 20:28
Nou ja, het andere punt is dat app support ook kan stoppen.
Ik heb een sony XF9005 da tis het topmodel (lcd) van 2018 ... Dat je na nog geen 2 jaar geen updates meer krijgt kan toch niet meer. En de wetgeving zou zo moeten zijn. Als je de productielijn stopzet ben je nog verplicht om 2-3 jaar updates te geven. Dus niet bij introductie ofzo. Maar als een fabrikant productie stopzet van een bepaald model. Met een meldingspunt. Dan weet iedereen perfect hoelang je nog updates krijgt
Wees blij, android 8 bracht niets anders dan ellende en Sony sloopte er een hoop functionaliteit uit. Mijn tv ( ook een xf9005) Zit weer op Android 7 en met Android 7 is het een bijna perfect werkende tv.
Hoe ben je terug gegaan? Volgens mij had ik dus out the box android 8 te pakken..
Ik out the box android 7, ik heb de fout gemaakt te upgraden naar 8 en raakte veel functionaliteit kwijt (dst, 4k, hdr foutloos afspelen vanaf nas of USB) en kreeg er bootloops kado bij. Na 3 moederbord wissels kreeg ik mijn gelijk en kreeg ik een moederbord met Android 7.

Downgraden van 8 naar 7 kan niet helaas.
Bedankt de tip. Heb net gezien dat ik op 7 zit. Ga absoluut niet upgraden als ik het zo hoor. Dankjewel!! O-)
Graag gedaan!

Sowiezo automatisch updates uitzetten op je tv, en als je helemaal op save wilt spelen ivm met acties die je zelf niet in de hand hebt zoals bijvoorbeeld nieuwschierige huisgenoten, alle communicatie van je TV naar sony blokkeren, dat doe je met dit lijstje en bijvoorbeeld een raspberry pi met pihole, of misschien heb je een router waarin je de volgende adressen voor je TV kunt blokkeren.

ad8641f3cff742de893d919add74c2bb.ssm1.internet.sony.tv

ad8641f3cff742de893d919add74c2bb.ssm2.internet.sony.tv

api.erabu.sony.tv

applicast.ga.sony.net

bravia.dl.playstation.net

call.me.sel.sony.com

cdn.meta.ndmdhs.com

metadata.erabu.sony.tv

reg.biv.sony.tv

service.biv.sony.tv

ssm1.internet.sony.tv

ssm2.internet.sony.tv

update.biv.sony.tv

www.sony.net

www.sony.net(domain netwerk)

[Reactie gewijzigd door Chrisje1983 op 24 juli 2024 16:27]

Ik blijf het absurd vinden dat televisies doorgaans 2-3 jaar updates krijgen en dat het daarna stil valt en zo langzaam maar zeker features wegvallen (en kwetsbaarheden misbruikt kunnen worden).

Nog altijd blij met de aanschaf van de Chromecast; inmiddels hangen er 4 in ons huishouden, iedere tv eentje, en het ding doet wat het moet doen, is stabiel, kost net niks en heeft bergen aan functionaliteit. Als je spreekt over een goede aankoop en prijs/kwaliteit verhouding.
Ik blijf het absurd vinden dat televisies doorgaans 2-3 jaar updates krijgen en dat het daarna stil valt en zo langzaam maar zeker features wegvallen (en kwetsbaarheden misbruikt kunnen worden).
Tja..., krijgt je TV een update of krijgt de 'mediaspeler' die tegenwoordig in de TV ingebakken zit onder de noemer smart een update.
Het liefste zou ik een TV hebben die niet meer is dan een monitor met fatsoenlijke ingebouwde speakers (en eventueel standaard bruikbare 'tuners')...
Vroeger kreeg je TV ook nooit updates.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.