Sony brengt volgende maand Dolby Vision-update uit voor enkele duurdere tv's

Sony heeft bekendgemaakt dat het een update uitbrengt voor enkele van zijn duurdere televisies. Het gaat daarbij om een oled-model en een paar lcd-televisies. De update met de hdr-standaard van Dolby Laboratories komt beschikbaar vanaf het einde van januari 2018.

Het gaat om de Sony Bravia A1 OLED-, ZD9- en XE94/E93-toestellen. Alleen de A1 is een oled-televisie; de andere twee modellen zijn lcd-tv's. Sony kondigde in januari 2017 tijdens de CES-beurs al aan te komen met een firmware-update die Dolby Vision zou toevoegen. De tv's ondersteunen op dit moment al hdr10 en hlg.

Aanvankelijk zou deze update eind 2017 beschikbaar komen, maar die is nu uitgesteld tot halverwege of eind januari, zo meldt Forbes. Dat betekent dat de update gedurende februari geleidelijk aan beschikbaar zal komen voor gebruikers. De update komt zowel uit in de VS als in Europa.

Dolby Vision biedt ten opzichte van hdr10 een betere hdr-weergave, met name doordat bij Dolby Vision dynamische metadata wordt gebruikt. Hierdoor kan bijvoorbeeld het contrast en de helderheid per frame of per scène worden geoptimaliseerd, in plaats van dat dit statisch is voor de gehele film. Verder ondersteunt Dolby Vision 12-bits kleurenweergave en een maximale helderheid van 10.000 cd/m²; bij hdr10 gaat dit tot 10 bits kleurenweergave en maximaal 4.000 cd/m².

De Sony ZD9.

Door Joris Jansen

Redacteur

19-12-2017 • 11:18

43 Linkedin

Reacties (43)

43
43
15
1
0
25
Wijzig sortering
Komt dit op meerdere 'duurdere' LCD tv's van Sony dat iemand weet? Ik vond die van mij al duur zat. HDR10 is echter helemaal niks op die tv dus ben wel benieuwd of DBV beter is.

Bij mij gaat het om dit model:

Sony Bravia KD-43XD8305
Ik heb de 55x9305C dat was het topmodel samen met de x94 van 2015. Voor mij nooit geen android tv meer. Zolang ik die tv hen eea bugs. Mailen naar Sony krijg je niet eens antwoord. En dat HDR gebeuren is ook niet om naar huis te schrijven. Enige wat perfect is als het niet kraakt en bromt is het geluid met bijpassende subwoofer. En bij elke software update netjes terug naar fabriek instellingen. Dan nieuwe software installeren. En nog steeds sub vervormen regelmatig. Of als ik m'n shield opstart regelmatig dat de tv reboot. Of div meldingen midden in een film dat weer eea gestopt is echt een ramp. En zeeeeeeer traag met update als het gaat van Android. Gekke is de shield tv en m'n neef z'n xiaomi box werken fijloos
Android werkt bij mij ook niet optimaal terwijl je, zou je zeggen, meer ruimte hebt voor goede hardware als op bijvoorbeeld een telefoon. Nou heb ik geen last van random crashes of spontane reboots maar soepel is anders. Het had zoveel kunnen zijn maar helaas koos Sony voor slechte hardware.

Shield werkt inderdaad stukken beter.
Kwestie van volhouden, ik spreek namelijk uit ervaring. Ik had een 55XD8599 en dat model was zodanig buggy dat ik o.a. de TV moest rebooten om van input te wisselen of dat de televisie zelf bedacht wanneer hij (dus ook 's nachts) aan ging. Communicatie met Sony heeft vanaf dag 1 stroef verlopen. Maanden op de zaak doorgegaan en nadat een replacement TV van hetzelfde model dezelfde kuren gaf (overigens op verschillende gangbare setups), zeiden ze dat ze niets meer met het probleem konden. Je kunt je voorstellen hoe boos ik was. Maar na nogmaals aandringen en blijven volhouden boden ze me dan eindelijk het 2017 model, de 55XE8599 aan. Ik moet zeggen dat de 2017-lijn tot nu toe best prima bevalt. Maar waarom ze inderdaad voor zulke low-end SoC's gaan blijft ook mij een raadsel.
Nee dit komt alleen op de versies die vermeld staan. Ik heb zelf net een 55XE9005 gekocht, maar volgens mij heeft het te maken met de beeldbewerking chip die er in zit. Wij hebben de gewone versie en die modellen de extreme variant.
Ookal heb je een X1 Extreme zonder goed blacklight systeem ervaar je HDR niet echt. U hebben alle modellen met de Extreme chip wel aardige of goede Local Dimming.
De XE930 heeft edge maar met meerdere layers waardoor het net wat beter werkt dan het FALD systeem van de XE900 (die heeft niet zo veel zones)
De XE940 is de beste van dit jaar met 288 zones. De ZD9 heeft er nog meer. Maar dat is een 2016 model ook erg goed voor HDR en krijgt ook de DVD update.
En de A1 oleds zijn er natuurlijk ook heel geschikt voor.

Tv's zoals de X850 série en lager zonder local Dimming geven maar een heel beperkt HDR effect of moeten het hele scherm dimmen waardoor dingen die feller hadden moeten zijn te donker worden of heb je slechte zwart waardes.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 19 december 2017 16:52]

Moet toch zeggen dat ik op de XE9005 HDR wel degelijk ervaar hoor, zal misschien minder zijn dan de nog duurdere modellen, maar het spat zeker van het beeld af :).
Ik heb het over de X850. C, D en E die hebben geen local dimming.
De X900E heeft wel Local dimming dus kan zeker Prima HDR weergeven alleen het is geen fijnmazige blacklight qua zones dus je hebt meer blooming dan met de XE940 Of ZD9.
Ja okay maar er is altijd wel wat beters haha :) maar goed daar zal het ook wel aan liggen of je dolby vision krijgt of niet.
De beeldprocessor is bepalend in het geval van Sony. DV heeft volgens mij hardware support nodig kan niet zo maar met alleen een software update.
En volgens mij moeten er ook licenties betaald worden.

Dus opzich logisch dat je de X1 Extreme en dus DV dan alleen bij de duurdere tv's ziet.
De XE9005 heeft wel degelijk local dimming (maar vraag me niet naar het exacte aantal dimming zones).
Edit: je had het dus over X850E en niet XE... excuses.

[Reactie gewijzigd door Mamoulian op 19 december 2017 13:44]

Dat geeft hij later ook aan dat hij het over de 850 variant heeft. En om je vraag te beantwoorden hij heeft 48 zones (voor dimming).
Ik zie dat auto correct het ea aangepast had (900 en 940 naar 930) heb het nu goed aan gepast.
Er staat toch duidelijk "Het gaat om de Sony Bravia A1 OLED-, ZD9- en XE94/E93-toestellen".
Het zou zo kunnen zijn dat Sony er voor kiest later meer toestellen hier van te voorzien, maar dat hebben ze tot nu toe niet bekend gemaakt.
Nee alleen de toestellen met een X1 Extreme beeldprocessor krijgen de Dolby Vision update. Maar normaal. Zonder goed blacklight systeem heb je daar toch niets aan. HDR ziet er dan toch al amper beter uit dan SD laat staan dat je het verschil tussen HDR10 en DV gaat zien.
vandaar ook dat ik het vraag 8)7
Fijn toestel :-) maar ben benieuwd of we die update gaan krijgen.

Best apart dat er zoveel verschil zit in het binnenwerk
Een tv zonder goede local dimming kan eigenlijk niet fatsoenlijk HDR weergeven. (of nog beter oled welke per pixel kan dimmen)
Mijn oude 75X850C kon ook HDR volgens de specs maar dat ging nergens over als ik het vergelijk met mijn huidige 75XE940 die een goed FALD blacklight systeem heeft. Verschil is gigantisch. Contrast is ook 3x hoger en dese kan ook veel feller + zwart is nu wel zwart ipv grijs.

Daarnaast heeft jou XD misschien een IPS paneel die hebben al een 3-4,5x lager contrast dan een VA scherm (900-1300 vs VA met 2500-4900 zonder local Dimming)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 19 december 2017 11:37]

Hier prijkt een Sony 65XD7505 aan de muur, voor mij ook een duur scherm dik 1500 Euro :)

Maar dat is dus een koopje in vergelijking met de duurdere modellen :P
Het klinkt klote en ik bedoel er niks persoonlijks mee maar tv's van ommenabij 1000,- vallen echt in een mid-range en daar kan je geen dure licenties bij verwachten. Ik zie het wel eens om mij heen dat mensen verwachten dat een tv van 500,- alles kan wat een tv van 2000,- ook heeft en dat is niet de realiteit. Tegenwoordig al helemaal niet. De dikbuikjes van vroeger waren gewoon super maar dat is niet meer.

Ik vind het jammer dat ze elke keer weer iets proberen, zo ook HDR, HDR10 en HDR+. Hiervoor hadden we curved, daarvoor Smart, 3D en zo gaat het maar door en door. What's next?

Ik ben het zeker met je eens dat 1000,- veel is en eigenlijk hoor je daar genoeg voor te krijgen. Omgerekend is dat 2000,- gulden en daar kon je vroeger de dikste dikbuik van halen. Persoonlijk: ik kijk altijd naar de display leverancier en de elementen die erom heen hangen. Stel dat Sharp een display zou leveren voor Philips en Philips levert met die tv alleen Ambilight (ik heb hue in huis) maar de software wordt geleverd door Android, dan neem ik hem persoonlijk niet. Brengt Sharp een eigen display uit met een licentie van Ambilight en er zit eigen software in, dan neem ik hem weer wel. Ook al is de service van Philips wel beter. Als het een onbekend merk is van een bepaald product, dan check ik zelfs het bedrijf waar het vandaan komt. I know, het is triest dat je eigenlijk zo moet kijken maar je haalt daarmee wel waar voor je geld en je kan het maar 1x uitgeven. Ik merk echt dat ik daar een voordeel mee heb.
TV's van 1000 euro zitten in het lage segment, niet in het middensegment.

(en het is om en nabij, ipv ommenabij)

Eigenlijk mogen wij blij zijn dat bij bepaalde (duurdere) modellen functionaliteit kan worden toegevoegd middels een firmware update.
Volgens mij is dat in tv-land nog niet eerder voorgekomen. Of in ieder geval niet zo'n 'grote' feature.

Overigens wil het toevoegen niet zeggen dat dit ook een groot verschil gaat maken.
We zullen het gaan zien als hopelijk al deze tv's opnieuw worden gereviewed. Dan zetten ze hopelijk een model met én zonder de firmware naast elkaar voor een goede vergelijking :)
Ik weet nog dat mijn ouders in de jaren 90 een Sony Triniton 32" breedbeeld tv met PalPlus kochten voor 7500 gulden, dus denken dat je vroeger voor 2000 gulden het topmodel had is pertinent niet waar. Dan is de 1.500 Euro die je nu voor een LG 55" OLED tv neer telt met daarbij het beste beeld dat er te krijgen is peanuts.
Dat is helaas niet een van de “duurdere” modellen nee.

Heb zelf de 49 inch variant, prachtig ding! Echt waar. Maar de HDR functionaliteit vind ik zelf ook maar matig. Is ook niet gek, de zwartwaardes zijn gewoon niet goed genoeg helaas.
Ben benieuwd of ze de UBD ook update krijgen de x800ES en de X1000ES. Zelf twee 800 staan en zou een welkome update zijn ;-)
Wat ik begreep uit de review en discussie op Avforums, is het helaas pindakaas.
Dat had ik ook gelezen, maar zou niet de eerste keer zijn dat het alsnog een update komt. Zou mooi zijn als deze ook komt.
Ach, ik heb een LCD TV met 'HDR' en heb het uit gezet.

De TV schakeld in verticale banden gewoon de achtergrond verlichting wat hoger of lager, vooral in een nacht scene met ondertitels geen pan.

Wellicht als ik ooit OLED geld heb dat ik me druk ga maken over HDR.
Waar jij het over hebt is niet HDR maar local dimming. Een techniek die vaak samen gebruikt wordt maar niet hetzelfde is.
Tja, mijn TV noemt het HDR, dat is moderner denk ik ;-)
Is HDR op LCDs niet soort van nep HDR?
Hoe kom je daarbij?
Ligt er aan welke verlichting het LCD panel gebruikt. Met local dimming verlichting kan LCD HDR beelden zelfs beter weergeven dan OLED. De Sony ZD9 is daar een goed voorbeeld van. Die kan 1800+ lumen weergeven terwijl OLED niet verder komt dan ~1000 lumen.
Denk eerder 700 op een OLED. 1000 zou mooi zijn :)
Beter is twijfelachtig, helderder beslist wel, maar of daarmee de algehele HDR beleving ook werkelijk verbetert? Iedere moderne LCD "spuugt" meer licht uit dan een Oled, zonder twijfel. Een brandende kaars op een geheel zwarte achtergrond geeft toch iets meer beleving dan op een bijna zwarte achtergrond?
Het lijkt mij eerlijker en realistischer om het met hdr10+ te vergelijken.

https://en.wikipedia.org/...ynamic-range_video#HDR10+
Weet je ook of hdr10+ naar deze tv's komt?
Durf ik eigenlijk niet te zeggen. Ik denk dat je hdr10+ vooral bij Samsung, Panasonic en Philips TV's gaat zien, aangezien deze merken nogal pro hdr10+ zijn.
Anoniem: 687358
19 december 2017 15:37
Koop zelf in ieder geval geen tv met Android meer. Heb een jaar geleden een kd-55xd8577 gekocht en ontvang nu al geen updates meer. Android loopt vaak vast en de tv start vaak opeens opnieuw op.

Ontwikkelaarsmodus aangezet. Animaties uitgezet en aangezet dat Android 4 processen tegelijkertijd moet kunnen draaien maar dan krijg ik vaker meldingen dat apps zijn vast gelopen. Dan kan je zeggen van ‘dan kan je dit en dit proberen zoals ik al heb gedaan’ ik verwacht van een product en al helemaal een televisie dat het gewoon werkt’ prima dat je af en toe een hapering hebt of een heel enkele keer een vastloper. Software is software. Echter is dit gewoon triest.

De tv zelf is prachtig en het beeld uitstekend maar de software of de processor is echt vreselijk.
Hier zelfde probleem al 2.5 jaar. Ene bug naar de andere. En idd. Android updates in 2.5 jaar van Android 5.1 naar 6.0. Terwijl m'n shield al 10 maanden op Android 7 prima werkt
Gezien de reacties hierboven, kan het wellicht geen kwaad dat iemand met echt verstand van zaken eens de verschillende standaarden verder toelicht?

Dat ben ik zeker niet, op TV gebied kan de gemiddelde Mediamarkt verkoper mij namelijk alles wijsmaken...

Wat ik bijvoorbeeld interessant vind om te weten is wat per scenario de beste optie is.
Zo kan ik mij voorstellen dat voor iemand die graag 4K content van Netflix wil kijken andere eisen aan een TV zou moeten stellen dan iemand die via een console in 4K wil gamen. Of sla ik daar de plank mis?
Heb een A1 en die doet het prima met Android TV (versie 7). Krijg nu Dolby Vision erbij, maar het beeld is eigenlijk ook al perfect zonder HDR. De update naar DV was al bij uitkomen van de TV beloofd, als dat voor jouw model niet zo was, dan hoef je er denk ik niet op te rekenen.

[Reactie gewijzigd door p88l2 op 19 december 2017 21:06]

Anoniem: 336157
19 december 2017 19:44
Kun je geen coppie films afspelen die blokkeert die .dus troep
Ik heb de Sony a1 hdr is een drama veel te donker. Dolby vision zal hier het zelfde zijn. Oleds hebben te weinig lichtopbrengst! Al het hdr aanbod op Netflix kijk ik met chromecast 1080p dan is het nog enigszins goed. En dat voor een tv van +/- €4000,-

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee