Je gaat van het verkeerde idee uit. In een democratische rechtsstaat is het het bestuur dat transparant moet zijn niet de burger. Journalisten mogen zeker selectief informatie verspreiden (Dat noemen we signatuur van een krant, tijdschrift, nieuwsbron). Journalestiek heeft altijd in dienst gestaan van verschillende maatschappelijker stromingen met eigen visies. Democratie bestaat nu juist bij de erkenning dat er niet zo iets bestaat als een objectieve maatschappelijke visie. Assange is niet meer gericht op het genereren van sensatie dan andere media. Media leven nu eenmaal bij het interesse wekken bij het publiek. Echte sensatiebladen kennen we als roddelbladen en die worden ook gewoon toegestaan.
Het laatste wat je zegt vind ik erg naief. De VK kan gemakkelijk beloven dat ze Assange niet uitleveren aan de VS, ze leveren hem uit aan Zweden die hem vervolgens weer uitlevert aan de VS. Ze verzinnen wel iets. Juist de werkelijk idiote aanklacht die in elkaar is gedraaid om Assange in problemen te brengen vertelt ons dat de overheden helemaal niet volgens de regels wensen te spelen. De VS en ook VK wil van Assange af omdat hij hun bestuur in verlegenheid brengt.
Maar nogmaals de juiste reactie in een democratie is niet de boodschapper doden maar de stal uitmesten. Als je dat niet onderschrijft ben je geen democraat. Wij begeven ons op de weg richting Noord Korea. Daar heb je een bestuur dat volledig intransparant is, en een bevolking die volledig transparant is gemaakt. In vrije samenleving is het net andersom. De Bestuurders moeten alles in het openbaar doen, zodat het controleerbaar is voor de bevolking, maar moet burgers toestaan dingen voor haar verborgen te houden. En dat geldt in de hoogste mate voor de journalestiek anders kan die gewoon zijn werk niet doen.
Het is belangrijk dat wij deze principes helder op het netvlies hebben.
Want het gaat echt de verkeerde kant op nu onze machthebbers zich achter het zelfde staatsbelang gaan verschuilen als ook dictators zo graag doen. De staat, dat zijn niet zij, dat zijn WIJ. De overheid is "The common good". Zij zitten daar alleen maar om ons te dienen, niet zichzelf. Zodra ze staatsbelang gaan gebruiken om hun eigen criminele, zelfs ongrondwettelijke handelen te verbergen is er iets grondig mis. We zien een steeds kleinere bereidheid bij het bestuur in landen als de VS om nog volgens democratische principes te handelen, schoon schip te maken als dingen uitkomen, en de daders te bestraffen en een voorbeeld te stellen. Dat is heel zorgwekkend.
Kan een bestuur transparant zijn en toch effectief handelen? Zeker wel!
Neem eens het voorbeeld van Koning Lodewijk de IV. Dat was een alleenheerser die een volledig publiek leven leiden. In zijn paleis van Versaille waren zo een vijftienduizend mensen aanwezig en iedere burger kon er op bezoek komen mits hij juist gekleed was. Daarvoor moesten mannen verplicht een sabel dragen, maar die waren te huur bij de ingang. In het paleis zijn alle kamers doorloopkamers zonder deuren.
De Koning deed alles onder toeziend oog van het publiek of hij nu zat te eten of kakken (op kakstoel die daarvoor werd gebracht) of zijn dagelijkse wip maakte met een jonge maagd, steeds waren drommen mensen aanwezig om het te bekijken. Dit was weer belangrijk voor aanspraken, zo kregen zwanger geworden maagden een staatstoelage. Iedereen mocht de Koning in het voorbij gaan aanspreken en hij luisterde dan aandachtig, maar hij zei nooit iets terug.
Was deze koning impotent. Nee, meer dan enige andere Koning heeft Lodewijk de IV Frankrijk op de kaart gezet en haar macht enorm uitgebreid. Niet dat dit een ideaal systeem was want de Koning en zijn hofhouding verbrasten een kwart van de het nationaal inkomen van Frankrijk met hun feesten waar de bevolking honger leed. Maar niettemin, de moraal van het verhaal is dat men al in die tijd het belang van openheid onderkende en de bevolking toestond direct mee luisteren.
Transparantie/Openheid hoort bij "Openbaar" bestuur. Het heet niet voor niets OPENBAAR bestuur. Hoe kan je bestuur verantwoording laten afleggen als je niet weet wat ze uitvoeren? Als ze alleen los willen laten wat ze kwijt willen? Nee, niet alles hoeft op straat te liggen, maar juist als dingen gebeuren die niet deugen
moet dat naar buiten komen. Een overheid die dat niet doet faalt. En als ze haar klokkenluiders dan ook nog gaat afstraffen, dan faalt ze nog veel harder.
Als wij onze samenleving niet langer willen inrichten naar hogere waarden dan verandert het vanzelf in een steeds asocialere, corrupte, zelfs misdadige bende. Wat dat betreft is het verontrustend te zien hoe weinig zorgvuldig veel leden van de grootste regeringspartij zijn geworden. Daar schijnt list en bedrog en misachting van wetten nu deel van de cultuur geworden te zijn. En als een leugenaar wordt ontmaskerd zoekt onze premier nog een vet baantje voor hem als dank voor zijn inzet.
Wij hebben klokkenluiders keihard nodig! Het zijn hele dappere mensen die vaak zwaar moeten betalen voor hun eerlijkheid. Het maakt niet uit welke politieke signatuur je bent, dit soort waarden zou elke democraat hoog moeten willen houden. Het wordt tijd dat we deze mensen wettelijke bescherming gaan geven. Als zelfrespecterend land zouden wij iemand als Assange juist asiel moeten aanbieden. Die verdient het heel wat meer dan de opportunisten die uit Afrika komen overwaaien.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 24 juli 2024 09:13]