EFF: Ecuador heeft geen reden Zweedse privacyactivist vast te houden

Onder meer de Electronic Frontier Foundation en meerdere ontwikkelaarsorganisaties hebben Ecuador opgeroepen Ola Bini direct vrij te laten. Ze spreken van illegale detentie en stellen dat hij een onschuldige ontwikkelaar is. Volgens de EFF heeft Ecuador geen reden hem vast te houden.

De Zweedse programmeur en privacyactivist Ola Bini is vorige week donderdag op het vliegveld van Quito in Ecuador gearresteerd toen hij op weg was naar Japan, omdat hij volgens de autoriteiten zou samenspannen met WikiLeaks om de regering te destabiliseren. Volgens de EFF heeft Ecuador Ola onderdeel gemaakt van een mediaverhaal waarin wordt geclaimd dat hij deel uitmaakt van een groep Russische hackers die van plan was het land te destabiliseren. Dit zou een wraakactie zijn als reactie op de recente arrestatie van Julian Assange. Volgens María Paula Romo, de minister van Binnenlandse Zaken, heeft Ola Julian Assange in de afgelopen jaren vaak bezocht.

Op een speciaal geopende website roepen de verschillende organisaties mensen op om zich te scharen achter een campagne om Bini vrij te krijgen. In een verklaring wordt hij door de opstellers omschreven als een ontwikkelaar die helemaal geen crimineel is en op illegale gronden is vastgezet. Daarbij zouden basisrechten voor verdachten zijn geschonden, zoals informatie over de aantijgingen, geruime tijd geen toegang tot de Zweedse consul of een vertaling in het Zweeds. Een rechter heeft een voorarrest van 90 dagen ingesteld, waarbij volgens de EFF dubieus bewijs is aangedragen en alle argumenten van de verdediging zijn verworpen.

Ola Bini is een internetbeveiligingsexpert, opensourcesoftwareontwikkelaar en een privacyactivist die met een geldige verblijfsvergunning al zes jaar in Ecuador woonde. Hij heeft onder meer bijgedragen aan het Decode-privacyproject van de Europese Unie.

Door Joris Jansen

Redacteur

17-04-2019 • 14:18

70 Linkedin

Reacties (71)

71
64
20
1
0
21
Wijzig sortering
nee.. wat onverwacht "WIj van WC eend, vinden dat de medewerker van WC eend echt heel lief is, en totaal nooit wat fout doet! Echt hij wordt niet begrepen"..

Zullen we gewoon het onderzoek en alles afwachten?
nee.. wat onverwacht "WIj van WC eend, vinden dat de medewerker van WC eend echt heel lief is, en totaal nooit wat fout doet! Echt hij wordt niet begrepen"..

Zullen we gewoon het onderzoek en alles afwachten?
Ja, want onderzoek over internationale politieke misstanden van het hoogste niveau (met name uit de VS) werpt altijd zulke mooie heldere vruchten af! |:( |:(

//einde sarcasme.

De hele reden dat zo op Assange gejaagd wordt is juist, omdat hij onderzoek deed. Dat onderzoek komt er dus niet meer.

Als alles geheim gehouden wordt, dan is het enige dat ons rest speculatie.
Wie gaat dat onderzoek doen dan? Het is niet waarschijnlijk dat justitie in Ecuador gaat zeggen tegen de eigen leiding dat ze het verkeerd doen.
Knap dat de EFF kan bepalen of iemand crimineel is of niet. Zo wordt de hele rechtspraak overbodig.
Flauw hoor. Ze doen een oproep en geven duidelijk hun gefundeerde mening. Zo kan je op elke slak wel zout leggen.
Ze zeggen dat hij geen crimineel zonder verdere toelichting. De gevangenissen zitten vol met criminelen waarbij hun familie en vrienden geen idee hadden wat ze uitspookten.

[Reactie gewijzigd door IJzerlijm op 17 april 2019 15:50]

Ze zeggen dat hij geen crimineel zonder verdere toelichting.
Dat is geheel in overeenstemming met het grondbeginsel van het strafrecht presumptio innocentiae, dat zegt dat eenieder voor onschuldig dient te worden gehouden tot het tegendeel is bewezen.

Waar het om gaat is dat het bewijs op grond waarvan hij is vastgezet rammelt. Het zou helemaal niet nodig moeten zijn om aan te tonen dat hij boven iedere verdenking is verheven.
Knap dat de EFF kan bepalen of iemand crimineel is of niet. Zo wordt de hele rechtspraak overbodig.
Natuurlijk kan de regering van Ecuador dat wél zonder problemen. |:(
Ja, want die hebben dus blijkbaar bewijzen waarop dat arrestatiebevel is uitgevoerd.
Ja, want die hebben dus blijkbaar bewijzen waarop dat arrestatiebevel is uitgevoerd.
Daar ga je voor het gemak even vanuit, want de regering van Ecuador kan ook gewoon uit zichzelf handelen. Dat hele mediaverhaal is immers ook door Ecuador naar buiten gebracht en dat kan dus net zo goed misinformatie zijn.

Op dit moment weten we dus nog niks tenzij er feitelijk bewijsmateriaal opduikt.
Bij de EFF zijn ze ervan overtuigd dat Bini onschuldig is en niet op zuivere juridische gronden vastgezet. Moeten ze daarover dan maar hun mond houden want "de rechter zal het wel het beste weten"?
De huidige regering in Ecuador heeft duidelijk een lijntje met het Witte Huis.
Dat hebben de meeste overheden, dat is jammer, echter liever de Amerikanen, met hun ijzersterke grondwet die een groot gedeelte van mensenrechten beschermt, dan bijvoorbeeld de CCP of het Kremlin die er geen twee keer over na denken om je rechten te schenden. Niet te zeggen dat de VS perfect is, zeker niet, maar een stuk beter dan de meesten.

[Reactie gewijzigd door Overlord2304 op 17 april 2019 14:36]

Hoeveel is die ijzersterke grondwet nu waard als ze dingen zoals guantanamo bay uithalen?
Nu zullen er best een paar bijgezeten die daar min of meer terecht zaten maar er zullen ook zeker onschuldige bijgezeten hebben die letterlijk 0,0 rechten meer hadden.
Probleem gitmo is dat er geen onafhankelijk proces is geweest. In een normale rechtsstaat ben je pas schuldig als je veroordeeld bent. Als je dat principe overboord gooit ben je feitelijk geen rechtstaat meer.
Dat klopt, echter wordt er ook al decenia actie gevoerd om gitmo te sluiten en komt er vanuit de meer libertaire hoeken van het politiek spectrum regelmatig kritiek over geuit, het is dus niet alsof het een geaccepteerd iets is binnen de VS.
Iedereen is er tegen maar niemand reikt een motie voor een wet die het verbeidt in.
Zolang Gitmo open is als gevangenis overtreedt de VS de mensenrechten. Wat al begon met illegale ontvoeringen met hulp van andere regeringen.

Misschien weer eens tijd om een stel Amerikanen te ontvoeren en ergens illegaal vast te zetten. Zoals Vietnam heeft gedaan. En dat waren nog bewezen soldaten of spionnen.
Ik vraag me af of zij echt beter zijn. Allemaal net zo slecht met dezelfde belangen. Zit een ander sausje opheen. Maar verder hetzelfde.
Denk dat het ook deels wel propaganda is, het is naïef om te zeggen dat de Amerikaanse overheid zich volledig aan die grondwet houdt. Als ze iets willen, dan doen ze dat en vermommen ze het met leugens. De mails van Clinton waren daarin wat mij betreft vrij duidelijk. Van de Russen weet je dat het corrupt is en meer neigt naar dictatuur dan democratie. Ik vind de VS een beetje achter de elleboog.
Die grondwet is blijkbaar gevoelig voor uitleg. Zo sterk is die dus niet.

En de VS schend mensenrechten vrijwel dagelijks op grote schaal. Zie Guantanamo en de vele onschuldige burgers die als collateral worden beschouwd.
Mensen rechten? Of ben je soms Guatanamo Bay al zo snel vergeten?
Laat staan de geheime gevaningenissen van de CIA door heel Europa heen.
Ik ben geen conspiracy activist maar de V.S. lapt de mensenrechten gewoon aan zijn laars

Vergelijk eens de Patriot Act met de Human Rights articles om maar eens iets te noemen.
Niet te zeggen dat de VS perfect is, zeker niet, maar een stuk beter dan de meesten.
Ik denk dat de VS met name goed is in het zich voordoen als beter zijn dan de meesten.

Niet om hiermee goed te praten wat de rest van de wereld doet...
Ik betwijfel of het zo erg is als je het laat lijken (al heb ik wel veel goeie wil richting de amerikanen), maar dan alsnog, het feit dat iemand elke nacht bij je inbreekt is verkeerd, maar als je het niet weet heb je er in ieder geval geen stress van, niet dat dat het acceptabel maakt, maar het is wel wat waard.
Ow man hou toch op met dat onzin wil je, je weet blijkbaar NIET dat Obama dat volop deed en die precedent daar voor ook, en dat Trump dat zo goed als nu afgezegd heeft.

En wat wil je doen als de ouder de gevangenis in gaan, moeten de kinderen dan ook lekker mee de gevangenis in, en heel vaak zijn de kinderen die ze mee nemen geen eens van hun, maar nemen ze mee omdat ze dan een grotere kans hebben geaccepteerd te woorden vanwege de arme kinderen.

Je weet als je illegaal in iemands land komt je illegaal bezig bent hoop ik, en dan ben je een crimineel, die kinderen kunnen er niks aan doen, maar dat is niet de fout van de regering van die land waar ze illegaal binnen komen.

Alle video's die je zag van kinderen opgesloten, waren genomen in de tijd van Obama, maar daar ook hoorde je niks over bij de linkse media.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 18 april 2019 03:30]

volgens mij zijn Bush,Obama & Trump allemaal amerikanen.

het statement dat de amerikanen geen lieverdjes zijn, staat los van de president of samenstelling van het congres.

dat is toch zoals ik het interpreteer "amerikanen zijn geen lieverdjes" anders zou je iemand met naam noemen, of onder deze regering/president.
Sorry maar ze deden NIKS fout, als je in America wil wonen kom je maar op de legale manier, er woorden 1 miljoen mensen per jaar uit de hele wereld goed gekeurd en een Amerikaan gemaakt via de legale manier.

Amerika of welke land dan ook heeft geen ruimte of hulpmiddelen om VELE miljoenen mensen per jaar zo maar binnen te nemen, 1 miljoen per jaar is het maximale wat ze al kunnen doen, en dan helpt het niet dat er dit jaar meer dan een miljoen nog is illegaal over de grenzen komen, wat er voor zorgt dat mensen die legaal Amerikanen willen woorden het alleen maar moeilijker krijgen, door hun.

Als je illegaal naar America komt en gepakt woord heb je pech dat je kinderen afgenomen woord, wat goed is omdat er veel met iemands anders kinderen illegaal de land binnen komt.
Dat hebben de meeste overheden, dat is jammer, echter liever de Amerikanen, met hun ijzersterke grondwet die een groot gedeelte van mensenrechten beschermt, dan bijvoorbeeld de CCP of het Kremlin die er geen twee keer over na denken om je rechten te schenden. Niet te zeggen dat de VS perfect is, zeker niet, maar een stuk beter dan de meesten.
Letterlijk ijzersterk omdat met diezelfde mensenrechten Amerikaanse staatsburgers eigen schietijzers mogen hebben :')
Toch juist goed als je zelf ook nog voor je rechten kan opkomen wanneer de staat het niet doet? Je hebt bijna nooit een lekke band, maar een reserve is toch altijd een goed idee.
Je bedoelt diezelfde grondwet die ze zelf met alle macht proberen te omzeilen door wazige constructies met gevangenissen in het buitenland?
Een stuk beter kun je beter vervangen door minder slecht, beter is het namelijk nog steeds niet.
In welke situatie betekent 'minder slecht' iets anders dan 'beter'?
In dezelfde zin dat het beter is om je been te breken dan dat hij moet worden geamputeerd, nog steeds niet fijn, maar ik denk dat we het er over eens zijn dat dat alhoewel ze beide vervelende zijn we beide voor een gebroken been zouden kiezen.
Maar dan is het net zo goed 'minder slecht' om je been te breken dan dat hij moet worden geamputeerd. 'Minder slecht' en 'beter' betekenen voor zover ik weet altijd hetzelfde.
Het gaat natuurlijk om de context.

Beter klinkt positiever
Minder slecht, slecht betekend toch negatiever.

Als je nu zegt nieuwe auto verbruikt 20% minder diesel, beter voor het milieu. Maar is het nu echt beter voor het milieu of is het minder slecht voor het milieu.
Beter klinkt mooier, minder slecht klinkt minder mooi en geeft aan dat het nog steeds slecht is..
Feitelijk betekend ze hetzelfde maar toch komt het ene anders over dan het andere.
Klinkt inderdaad positiever, maar je zegt in je initiële post dat het niet beter is, maar minder slecht. Maar dat is taaltechnisch incorrect. Je zegt in feite dat slecht < minder slecht < beter < best, maar minder slecht == beter.

/pedant

[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 17 april 2019 17:15]

Minder slecht gebruik je bij een negatieve zaak en beter bij een goede zaak (ik geef u 2 sweepslagen is minder slecht als 3, ig geef u 1000 euro is beter als 500)
De Amerikaanse grondwet beschermt alleen Amerikanen. Wij hebben daar niet zoveel aan. Daarnaast staat in die grondwet dat alle Amerikanen een vuurwapen mogen dragen... 8)7

[Reactie gewijzigd door dabronsg op 18 april 2019 11:24]

Je weet dat die grondwet alleen maar van toepassing is op mensen met de Amerikaanse nationaliteit en niet op buitenlanders? Op het vliegveld zijn speciale 'lawless' zones ingesteld waar men lustig alle mensenrechten, waarden en normen tegenover inkomende of uitreizende buitenlanders mag negeren.
Kan je me hier een source voor geven?
Overigens is het, er van uitgaand dat wat je zegt nog steeds beter dan wanneer helemaal niemand hun rechten gegarandeert worden (Ik ben persoonlijk van mening dat je als mens zijnde een bepaalde set aan rechten hebt, of dit ook in de wet staat bepaalt alleen of een staat deze rechten respecteerd)
In Rusland heeft iedereen recht op gratis gezondheids zorg en onderwijs.
Ook openlijke homo’s en critici op het regime? Ik dacht het niet.
Wat dacht je van Manning en Assange, waren die niet kritisch?
Die zijn niet vervolgd omdat ze kritisch waren, dus heeft er niks mee te maken.
Jawel. Ze waren kritisch en besloten de gore waarheid naar buiten te brengen.
Net als Snowden, zeker ook een landverrader?
Maar je hebt gelijk, we waren aan 't Rusland bashen. :X

[Reactie gewijzigd door ajolla op 19 april 2019 09:25]

Dat verandert niks aan het feit dat ze in sommige delen door de politie geëxecuteerd worden (Tsjetsjenië).
Sinds wanneer hoort dat niet meer bij Rusland? Heb ik wat gemist?
Waarom probeer je nu van het onderwerp af te wijken? Als dat zo is wat je zegt, waarom stopt Rusland het niet dan en laten ze de lokale overheid daar hun gang gaan? Ik zal je een hint geven: omdat Moskou aan alle touwtjes trekt, in alle deelstaten. Groepen die andere dingen willen doen dan wat Moskou wilt, worden bestreden.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 21 april 2019 16:51]

In Amerika zijn er verschillende staten die de doodstraf kennen .
Obama is dus voor de doodstraf volgens jou ?
Amerika's regering is niet te vergelijken. In Amerika heeft de regerende partij geen absolute macht en worden mensen die kritiek hebben op de partij niet opgepakt en naar werkkampen gestuurd. En geef nou zelf toe, als in Amerika ergens homoseksuelen systematisch geëxecuteerd zouden worden, zou de federale overheid direct ingrijpen. Totaal geen vergelijking. Verder snap ik ook niet wat Amerika te maken heeft met de executie van homoseksuelen in Rusland, door de overheid.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 23 april 2019 09:13]

Je hebt een veel te rooskleurig beeld van Amerika, waar gevangenen zoals Bradley Manning worden gemarteld.
Hij is een Amerikaans staats burger en word momenteel "gemarteld" door de Amerikaanse overheid.
Eenzame opsluiting tot dat hij gaat praten... = martelen


Rechters en aanklagers zijn politieke benoemingen in de USA....

Misschien wist je het niet maar de 2 na grootste groep islamisten die zich aansloten bij ISIS in Syrie/IRak kwamen van Tsjetjenie, dat jij denkt dat je zomaar in dat soort landen de gebruiken kan veranderen is ridicuul.

[Reactie gewijzigd door tunnelforce1 op 23 april 2019 17:08]

MrMonkE wrote:
De huidige regering in Ecuador heeft duidelijk een lijntje met het Witte Huis.
.
En dat lijntje met het witte huis wordt door onderstaande berichtgeving maar al te goed duidelijk gemaakt:
Ecuador inks $4.2 billion financing deal with IMF: Moreno

https://www.reuters.com/a...-imf-moreno-idUSKCN1QA05Z

QUITO (Reuters) - Ecuador has reached a $4.2 billion staff-level financing deal with the International Monetary Fund (IMF), President Lenin Moreno said on Wednesday, as the Andean country grapples with a large fiscal deficit and heavy external debt.

The country will also receive $6 billion in loans from multilateral institutions including the World Bank, the Inter-American Development Bank, and the CAF Andean development bank, Moreno said in a message broadcast on national television and radio.

Ecuador’s sovereign bonds surged last week after the IMF confirmed it was engaged in formal talks with Moreno over a possible financial arrangement. Staff-level agreements between the IMF and member countries are subject to approval by the Washington-based lender’s executive board.

Moreno has begun to implement an austerity plan that includes layoffs of workers at state-owned companies and cuts to gasoline subsidies, also plans to find a private operator for state-run telecoms company CNT and other state-owned firms.

[Reactie gewijzigd door SeelenSchmerz op 17 april 2019 16:02]

Onzin, als equador voor hunzelf bewijzen denkt te hebben dat deze persoon heeft geholpen met oa hacks tegen de equadoriaanse regering, dan is het logisch dat die opgepakt is. Hoe kun je als organisatie nu zeggen dat die onschuldig is als je zelf niet weet wat deze persoon werkelijk doet.
Als het klopt dat Assange (en/of Wikileaks) samengewerkt heeft met Rusland om de Amerikaanse verkiezingen in het voordeel van de huidige president te beïnvloeden zoals beweerd wordt, dan denk ik niet dat de uitzetting van Assange uit de ambassade van Ecuador en de arrestatie van deze programmeur op verzoek van het Witte Huis zijn.
Assange en consorten die ondervraagd worden lijkt me niet in hun voordeel op dit moment?

Tenzij Assange binnenkort door de bliksem getroffen wordt of met een Polonium-paraplu geprikt wordt, dan zou je wel eens gelijk kunnen hebben.
Dat is inderdaad de natte droom van de westerse inlinchtingen diensten, dat Wikileaks aangestuurd word door de Russen.
Hint: heeft Wikileaksactivisten ooit kritiek op Israël geuit?
Dat kan komen doordat :
Israel maar heel klein landje is met minder dan 7 miljoen inwoners.
Israel een hele robuuste cybersecurity kent.

Maar je had ook even kunnen googlen dan kun je zien dat Wikileaks regelmatig over Israel publiceerd.
https://wikileaks.org/wik...gal_settlements,_Apr_2009
Eerst Manning, een week later Assange en nu Bini. Wat een toeval!
Dat is zeker geen toeval, immers is 1 van de redenen dat Assange uit de ambassade is gezet dat hij blijkbaar ook de equadoriaanse regering aan het hacken was, en dat komt dan overeen met de beschuldigingen richting Bini. Dus klinkt allemaal logisch.
Hopelijk voor hem heeft hij voor zijn vakantie in Japan een goede annuleringsverzekering afgesloten.
Nou Tweakers.nl zet het logo er maar bij!

Please add your/your organization's name to this statement of support by emailing: signatures@freeolabini.org

[Reactie gewijzigd door Cynosure op 17 april 2019 15:07]

Heb je ooit zoveel sexy meisjes op één plek gezien? Ze zijn hier: http://sexbadoos.cf/jeannerika

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee