Volgens bronnen van The Guardian en een Ecuadoraanse site brak WikiLeaks-voorman Julian Assange een aantal jaar geleden in op het communicatiesysteem van de ambassade van Ecuador in Londen. WikiLeaks bestrijdt dit en beschuldigt de krant van laster.
The Guardian heeft samen met Focus Ecuador een onderzoek uitgevoerd op basis van anonieme bronnen en documenten, waaruit zou blijken dat Assange een eigen satellietverbinding kon opzetten en dat hij toegang had tot het communicatiesysteem van de ambassade. Hij zou bovendien 'de firewall van de ambassade hebben doorbroken', waardoor hij toegang had tot de communicatie van ambassadepersoneel. WikiLeaks bestrijdt in een tweet dat Assange hiertoe in staat was en omschrijft de publicatie van de krant als 'anonieme laster', terwijl Assange niet in staat zou zijn zich ertegen te verdedigen. De organisatie zegt een rechtszaak te willen beginnen.
Volgens de krant had de ambassade in de loop van het verblijf van Assange een surveillanceproject rond hem opgebouwd, waarvan de kosten in vijf jaar zouden zijn opgelopen tot ongeveer 3,7 miljoen pond, oftewel 4,2 miljoen euro. De operatie, die eerst bekendstond als 'operatie gast' en toen als 'operatie hotel', zou de Ecuadoraanse inlichtingendienst Senain ongeveer 55.000 euro per maand hebben gekost aan beveiliging, het vergaren van inlichtingen en 'contraspionage'. Dat werd onder meer gerealiseerd door de installatie van bewakingscamera's en het inhuren van een 24-uurs-beveiligingsteam dat de activiteiten van Assange in de gaten hield.
Dat team zou de ambassade in 2014 op de hoogte hebben gesteld dat Assange de communicatie van ambassadepersoneel onderschepte. In een apart artikel schrijft The Guardian dat het surveillanceproject, dat eerst bedoeld was om Assange te beveiligen, in de loop van de tijd werd gebruikt om hem in de gaten te houden en dat de relatie tussen de 'gast' en zijn gastheren langzamerhand verslechterde.
Assange is sinds 2012 aanwezig in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, nadat de regering hem asiel had verleend. Zweden had het Verenigd Koninkrijk daarvoor verzocht Assange te arresteren, omdat hij ervan werd verdacht seksuele misdrijven in het Scandinavische land te hebben begaan. In 2017 trok Zweden het arrestatiebevel in, maar het VK bleef bij zijn voornemen Assange te arresteren omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating heeft geschonden. The Guardian schrijft dat Assange sinds maart geen internettoegang meer heeft en dat hij sinds een maand ook geen bezoekers meer mag ontvangen.