De Ctivd, die toezicht houdt op de Nederlandse geheime diensten, heeft een reactie gegeven op de voorgestelde wijzigingen aan de Wiv 2017, ofwel de 'sleepwet'. Zo is de toezichthouder onder meer van mening dat de term 'zo gericht mogelijk' niet goed gedefinieerd is in de wet.
Bij de voorgestelde aanpassingen aan de wet, die werden opgesteld naar aanleiding van het Sleepwet-referendum, is een poging gedaan om een motie van voormalig PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt op te nemen in de wet. Die motie stelt dat de inlichtingendiensten hun bevoegdheden 'zo gericht mogelijk' moeten inzetten en dat deze eis dan ook bij het verlenen van toestemming voor de inzet van de bevoegdheden moet worden bekeken. Dit was een van de maatregelen om te voorkomen dat er sprake zou zijn van een 'sleepnet'. Volgens de Ctivd is echter onduidelijk wat de vermelding van 'zo gericht mogelijk' in de aangepaste wet nu precies betekent.
Zo stelt de toezichthouder dat dit vereiste niet nader wordt omschreven in de memorie van toelichting of de parlementaire behandeling van de nieuwe Wiv. Daardoor is het onduidelijk hoe de inlichtingendiensten dit vereiste moeten invullen. De Ctivd raadt dan ook aan een toelichting op te nemen in de memorie van toelichting en schrijft: "Het begrip 'zo gericht mogelijk' houdt in dat de mate van gerichtheid in het gehele proces van gegevensverwerking een rol speelt bij de rechtmatigheid daarvan. Zo gericht mogelijk behelst dat de inzet van een bevoegdheid zoveel als mogelijk wordt beperkt tot die targets, informatiedragers en gegevens die bij kunnen dragen aan de onderzoeksopdracht, de specifieke onderzoeksvragen en de doeleinden waarvoor de gegevens worden verwerkt."
De toezichthouder heeft ook op andere punten aanbevelingen. Zo zou de eis van gerichtheid door zijn huidige plaatsing in de wet alleen slaan op een bepaald aantal bevoegdheden, maar zou het juist van belang zijn dat deze voor alle bevoegdheden van de diensten geldt. Daarnaast zou de gewijzigde wet een lager beschermingsniveau voor advocaten en journalisten tot gevolg hebben door een bepaalde waarborg met betrekking tot het stelselmatig verzamelen van gegevens omtrent personen uit open bronnen te verwijderen. De Ctivd wil dan ook dat die verwijzing wordt hersteld. Een derde aanbeveling is dat er een 'eenduidige regeling' komt met betrekking tot een melding die nodig is als ongeëvalueerde gegevens met buitenlandse diensten gedeeld worden. Ten slotte vraagt de toezichthouder of het onderscheid tussen gegevens van de Ctivd en gegevens van de diensten met betrekking tot de Wet open overheid kan vervallen.
De internetconsultatie over de voorgestelde wijzigingen aan de nieuwe Wiv is inmiddels gesloten. Het is de bedoeling dat de wijzigingen vanaf 1 januari 2019 ingaan, zo stelde de regering eerder. De nieuwe wet is al sinds 1 mei van kracht. Een kort geding om het ingaan van de ongewijzigde wet tegen te houden, had geen succes.