Verschillende maatschappelijke organisaties, zoals Privacy First, Bits of Freedom en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, stappen mogelijk naar de rechter om de inwerkingtreding van de aftapwet of 'sleepwet' te voorkomen tot deze is aangepast.
De coalitie van maatschappelijke organisaties verzoekt het kabinet om de invoering van de nieuwe Wiv, of in ieder geval 'de meest privacyschendende onderdelen', uit te stellen totdat alle wetswijzigingen in het parlement zijn behandeld. Mocht het kabinet hier geen gehoor aan geven, dan proberen de organisaties door middel van een kort geding de inwerkingtreding van de wet te voorkomen.
Privacy First stelt dat de wet zal leiden tot een massale privacyschending en vindt daarom dat latere wetswijzigingen niet kunnen worden afgewacht, omdat de schending van het recht op privacy dan al heeft plaatsgevonden. Het kabinet is voornemens om de wet per 1 mei te laten ingaan, waarbij de toegezegde wijzigingen pas later worden doorgevoerd. Het gaat daarbij om een aanpassing van de gerichte interceptie, het delen van data met buitenlandse inlichtingendiensten en de bewaartermijn van opgeslagen communicatiegegevens.
Woensdag overhandigt de coalitie een brief met deze eis aan meerdere leden van het Nederlandse kabinet. Daarin geven de organisaties het kabinet tot vrijdag de tijd hierop te reageren. Doordat het aanstuurt op een inwerkingtreding op 1 mei moeten het eventuele kort geding en de uitspraak binnen twee weken plaatsvinden. Een kort geding is een korte procedure bij de rechtbank die alleen openstaat voor spoedeisende zaken.
De nieuwe Wiv, ook wel de aftapwet of 'sleepwet' genoemd, wordt aangepast op basis van de uitslag van het referendum dat in maart plaatsvond. De Kiesraad meldde dat 49,44 procent van de kiezers tegen de wet heeft gestemd, terwijl 46,53 procent zich een voorstander toonde. Volgens het kabinet zijn de aanpassingen van de wet genoeg om recht te doen aan de uitslag van het referendum.