Het Israëlische bedrijf Cellebrite adverteert met een dienst om in te breken op iPhones met iOS-versies van 5 tot en met 11. Het is onduidelijk of daarmee alle versies van de nieuwste iOS-variant bedoeld worden. Onder andere de iPhone 8 zou te ontgrendelen zijn.
Forbes wijst op een document van Cellebrite waarin het zijn dienst adverteert en melding maakt van de iOS-versies. Daarin refereert het bedrijf aan 'advanced unlocking and extraction services'. Daaronder valt het uitschakelen en vaststellen van de pin, passcode en wachtwoordbeveiliging van iPhones, maar ook Android-toestellen van onder meer Samsung, Google, HTC, LG en andere fabrikanten. De extractiediensten maken het mogelijk om zonder roottoegang of zonder dat een jailbreak is vereist, gegevens te verkrijgen van toestellen.
Een van de bronnen van Forbes, werkzaam op het gebied van forensisch politieonderzoek, zegt dat Cellebrite claimt een iPhone 8 te kunnen ontgrendelen. Of dat ook voor de iPhone X geldt, is volgens de bron onduidelijk, maar zou voor de hand liggen omdat dezelfde beveiligingsmaatregelen worden gebruikt. Forbes schrijft over informatie te beschikken dat het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid in november in staat was om gegevens van een iPhone X af te halen, zonder te vermelden in welke staat het toestel verkeerde. Een juridisch document maakt alleen melding van een iPhone X die door een Homeland Security-specialist is onderzocht, waarbij gegevens werden onttrokken aan het apparaat. De specialist had training van Cellebrite ontvangen, aldus het document.
Uit de claims van het bedrijf is niet op te maken of het om alle versies van iOS 11 gaat. Het mobiele besturingssysteem kwam uit in september en sindsdien zijn er meer dan tien updates verschenen. Niet in alle gevallen dichtte Apple daarbij kwetsbaarheden in zijn software. Forbes merkt bovendien op dat de claims van een commercieel bedrijf met een korrel zout genomen moeten worden.
De toegang tot iPhones kwam in 2016 in het middelpunt van de belangstelling te staan, toen de FBI toegang wilde tot een iPhone 5c. Apple weigerde daaraan mee te werken. Een rechtszaak kwam er uiteindelijk niet, omdat de FBI er op het laatste moment toch in slaagde om toegang tot het toestel te verkrijgen met behulp van een externe partij. Het is nooit naar buiten gekomen welke partij dat was, al gingen er destijds geruchten dat dit Cellebrite was. Die informatie was afkomstig uit een Israëlische krant. De FBI hoefde van de rechter niet te onthullen welke partij was gebruikt.