De site Misdaadnieuws is in het bezit van documenten waaruit blijkt dat het NFI met PGP versleutelde e-mailberichten heeft ontsleuteld. De berichten waren opgeslagen op een BlackBerry-telefoon en werden met speciale software uitgelezen. Het NFI had fysieke toegang tot het apparaat.
Uit de documenten, die dateren uit 2014, zou verder blijken dat het NFI in staat was 279 van de 325 aangetroffen berichten te ontsleutelen. Dit gebeurde met gebruik van de software UFED4PC, ontwikkeld door het bedrijf Cellebrite. De gegevens zouden zijn uitgelezen uit versleutelde bestanden die aanwezig waren in het flashgeheugen van het apparaat.
De lengte van het gebruikte wachtwoord zou volgens het NFI niet uitmaken bij de decryptie. Wel is het nodig dat er fysieke toegang tot het apparaat is, uitlezen op afstand zou niet mogelijk zijn. Een woordvoerder van het NFI laat aan Tweakers weten dat het in 2014 niet de eerste keer was dat de software van Cellebrite ingezet werd.
Er wordt in de documenten niet ingegaan op de precieze methode die is gebruikt voor het ontsleutelen van de bestanden, bijvoorbeeld een dictionary attack. De woordvoerder van het NFI wilde tegenover Tweakers ook niet verder ingaan op deze vraag.
Een soortgelijk onderzoek werd ook door het NFI uitgevoerd in het kader van een zaak tegen een verdachte die op 3 december 2015 voor drugsdelicten is veroordeeld door de rechtbank Oost-Brabant. De rechtbank merkte de door decryptie verkregen berichten aan als wettelijk bewijs.