De FBI heeft in een Amerikaans kinderporno-onderzoek het gezicht van een verdachte gebruikt om via Face ID toegang te krijgen tot zijn iPhone X. Het zou de eerste zaak zijn waarin deze methode is gebruikt. In eerdere zaken werd al wel gebruikgemaakt van vingerafdrukken.
De huidige zaak is aan het licht gebracht door Forbes. De site heeft een rechtbankdocument geüpload waarin is beschreven op welke manier toegang tot de telefoon werd verkregen. Daarin staat dat de verdachte op het moment van het doorzoeken van zijn woning thuis was en dat 'hij op basis van het verleende doorzoekingsbevel zijn gezicht voor de iPhone X moest houden bij de uitvoering van het bevel'. Verderop staat: "De telefoon werd ontgrendeld met behulp van de gezichtsherkenningsfunctie op de iPhone X en [de FBI-agent, red.] was in staat om kort de inhoud van de telefoon te doorzoeken."
Volgens Forbes was het op deze manier niet mogelijk om alle informatie van het toestel in handen te krijgen, omdat de passcode niet bekend was bij de onderzoekers. Deze is vereist om de telefoon aan een computer aan te sluiten en bestanden te kopiëren. De iPhone werd later nog wel onderworpen aan forensisch onderzoek, maar het is onduidelijk wat de uitkomst daarvan is. Het zou om de eerste zaak gaan waarin een opsporingsdienst gebruik heeft gemaakt van Face ID om toegang te krijgen tot een iPhone X, die deze functie introduceerde.
Een jurist van de Legal Aid Society zegt tegen Forbes dat het 'traditioneel gezien rechtmatig is om het gezicht van een persoon te gebruiken voor bewijs of om bewijs te vergaren'. Het zou echter voor het eerst zijn dat een gezicht toegang kan geven tot een grote hoeveelheid persoonlijke informatie. De site schrijft dat er tot nu toe geen gevallen bekend zijn waarin bezwaar is gemaakt tegen het gebruik van Face ID door onderzoekers. Een advocaat zegt dat de wet op dit gebied nog niet volledig duidelijk is en dat er een kans bestaat dat de praktijk in strijd is met het vijfde amendement. Dat moet voorkomen dat mensen tegen zichzelf moeten getuigen. Deze bescherming strekt zich uit tot passcodes of wachtwoorden, maar niet tot biometrische informatie.
Eerder bleek al dat de Amerikaanse politie in bepaalde zaken de vingerafdrukken van overledenen gebruikte om toegang te krijgen tot telefoons. Volgens een bron van Forbes is dit ook geprobeerd bij Face ID, maar lukte dit niet door het gebruik van liveness detection. Zo controleert de functie aan het hand van verschillende eigenschappen of het gezicht toebehoort aan een levend persoon.