Intel bevestigt dat nieuwe Core i5 en i7 niet werken op huidige moederborden

Intel heeft renders van productverpakkingen van nieuwe Core i5- en i7-cpu's van de achtste generatie online gezet. Op de verpakking staat dat een moederbord met een Intel 300-chipset is vereist. Dit bevestigt eerdere berichten van moederbordfabrikanten.

Misschien werken de nieuwe Core i5- en Core i7-cpu's niet op moederborden met een chipset uit de 200-serie doordat de Coffee Lake-cpu's van zes fysieke cores zijn voorzien. De processors gebruiken wel dezelfde lga1151-socket als hun Kaby Lake-voorgangers, maar doordat ze meer cores hebben, is vermoedelijk een nieuwe chipset vereist.

Eerder zei moederbordenfabrikant ASRock al dat de Coffee Lake-cpu's niet compatibel zouden zijn met bestaande moederborden, maar een officieel bericht van Intel daarover was er nog niet. Het is nog niet duidelijk of voor de komende Core i3-processors in de 8000-serie ook een nieuw moederbord nodig is. Die modellen krijgen vier cores en hoewel dat het dubbele is van de vorige serie i3-cpu's, is dat niet meer dan de Kaby Lake-cpu's in de i5- en i7-serie, die op de moederborden met chipsets uit de 100- en 200-series werken.

Verpakkingen van achtste generatie Intel Core i5 en i7Verpakkingen van achtste generatie Intel Core i5 en i7

Dat een moederbord met een nieuwe chipset is vereist, is te zien op de verpakkingen van de Core i5 en Core i7 van de achtste generatie, merkte de Duitse website Golem op. Intel heeft de afbeeldingen op zijn website gezet, maar uitgebreide informatie en specificaties van de Coffee Lake-cpu's voor desktops zijn nog niet bekendgemaakt. Misschien zegt Intel daar maandagmiddag meer over in zijn presentatie, die om 17.00 uur begint met een live-uitzending op Facebook. Via een eerdere presentatie zijn de specificaties al uitgelekt.

In de Facebook-presentatie gaat Intel in ieder geval producten tonen die met zuinige 15W-quadcores zijn uitgerust. De eerste cpu's van de achtste generatie werden vanochtend aangekondigd. Dat gaat om de zuinige U-modellen met vier cores voor laptops. De tdp van de nieuwe quadcores is 15W en daarmee gelijk aan die van de zuinige laptop-cpu's van de zevende generatie, die maar twee cores hebben. Tweakers publiceerde een preview met benchmarks van de nieuwe laptop-cpu's.

Processor Cores/threads Kloksnelheid Turbo Turbo (1c) L3 Tdp
Core i7-8700K 6/12 3,7GHz 4,3GHz 4,7GHz 12MB 95W
Core i7-8700 6/12 3,2GHz 4,3GHZ 4,6GHz 12MB 65W
Core i5-8600K 6/6 3,6GHz 4,1GHz 4,3GHz 9MB 95W
Core i5-8400 6/6 2,8GHz 3,8GHZ 4GHz 9MB 65W
Core i3-8350K 4/4 4GHz - - 8MB 95W
Core i3-8300 4/4 4GHz - - 8MB 65W
Core i3-8100 4/4 3,6GHz - - 6MB 65W

Intel Coffee Lake-specificaties volgens geruchten en Intel-slide

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-08-2017 • 16:12

188

Reacties (188)

188
186
85
4
0
55
Wijzig sortering
Heel frappant dat Intel heeft gekozen om dit zo te doen want als we een artikel van PCworld (http://www.pcworld.com/ar...-todays-motherboards.html) mogen geloven dan hadden de partners graag ondersteuning voor Coffee Lake aan hun Z270 borden toegevoegd middels een Bios update. Nou weet ik niet of Intel het de partners ronduit zal verbieden dat te doen of zulke updates niet officieel zal ondersteunen maar ik blijf het raar vinden dat Intel dit doet.
De partners gaan liever bredere support leveren op oude meuk waar ze niks meer aan verdienen, dan dat ze hetzelfde product opnieuw uitbrengen en opnieuw kunnen incasseren terwijl ze dezelfde support moeten leveren?

Die mag je me nog eens logisch uit gaan leggen...
Misschien zijn ze bang, met de dalende pc verkopen, dat veel mensen juist bij de 7 series blijven zitten.
Ze moeten dan veel geld uitgeven aan het ontwikkelen en op de markt brengen van een nieuw MB (+ alle series e.d) die geen enkele verbetering in features brengt. Denk dat er ook voor MB's een verkoop aantal bestaat waarnaar het voor de fabrikanten winstgevend word.

Ik begrijp het niet echt verder.. zelfde socket maar andere chipset en dan nog een chipset die niks aan features toevoegt. Zelfs USB3.1 zit er niet in.

Aan de andere kant als je de laptop Coffee lake review bekijkt dan zit er toch een behoorlijke prestatie winst in. Dus misschien is er toch weer een horde HW freaks die dit nieuwe platform willen.

Ben benieuwd of de 300 series hierna nog een processor upgrade gaat ondersteunen...
Mensen die nu een 7-serie CPU plus moederbord hebben zullen op enkelingen na ook echt niet gaan upgraden. De winst is minimaal, het kost te veel geld.
Winst is zeker niet minimaal. Op basis van deze specs verwacht ik een behoorlijke performance jump. Als ik de i5 7400 vergelijk met de i5 8400 dan valt mij op:

Turbo +500 MHz (= pm 20% winst)
6 ipv 4 cores (= pm 50% winst)
basisclock -200 MHz (= pm 10% verlies)

Winst komt vooral door de extra cores, en de real world performance hangt af van jouw gebruik. Maar je krijgt heel veel meer ruwe rekenkracht. Een veel grotere performance increase dan de afgelopen 5 jaar!

(Ik ga er voor het gemak even vanuit dat de i5 7400 en i5 8400 gelijk geprijsd zijn, dat blijft afwachten)
Heb je wel applicaties nodig die dus multithreaded goed werken.

Veel games gebruiken dit niet optimaal
Veel games? Dit blijft keer op keer op Tweakers terugkomen.

De meeste games zijn tegenwoordig goed multithreaded.

Multithreaden van games is al begonnen met Unreal Engine 3.0 en Supreme Commander. En het is al een jaar of 2-3 de standaard bij veruit de meeste games. Vooral sinds Unity 7 eindelijk ook bij is.
Toch valt dat ook wel weer mee, er zijn inderdaad een stuk meer games dan voorheen er goed mee omgaan. Toch zijn er nog steeds genre's, vooral MMO, Moba en RTS heb ik het idee waar multithreading nog steeds niet je van het is in de meeste games, vaak kunnen ze wel wat offloaden naar andere cores, zoals audio en dat soort zaken maar blijven de belangrijkste zaken (die de gameplay bepalen) hangen in de main thread.

Om nog maar de zwijgen van oudere games die nog steeds populair zijn en single thread performance belangrijk blijven houden.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 14:44]

Veel games hebben het niet nodig. DotA en LoL deden toen ik het die paar weken een beetje speelde vrij goed aan multithreaden op mijn destijds zeer zwakke single threaded FX 4100. Was wel een paar jaar geleden, misschien dat het slechter geworden is.

Smite doet netjes aan multithreaden, gebruikt alle 8 mijn cores als het soms nodig is. Unreal Engine 3.5.

RTS, geen last van gehad. de titel die ik noemde, Supreme Commander was een "gamechanger". Met zijn -destijds- geweldige multithreaded performance (schaalt ook netjes tot 4+ cores, terwijl destijds dual net een beetje de norm begon te worden) en dual display battlefields. De enige andere -goede- RTS die ik de afgelopen jaren tegen gekomen ben, welke zwaar afhankelijk was op 1 main thread, was Sins of Solar Empire Rebellion. En die heeft een paar maanden geleden een nette patch gehad die dat weer een stuk verbeterd (draait nu tot late game in grote maps met 8 spelers en high fleet size gewoon soepel). Civ's sloomheids probleem ligt elders, de game zelf is wel netjes multithreaded.

Audio wordt al jaren gethread. Battlefield 3 had audio al multithreaded.

Voor de oudere games, AMD had met de higher end FXjes al voldoende single threaded performance voor alle oudere games behalve zo'n beetje ARMA en de wat oudere Idtech engine of Unity pre 7.

Als er nu nog games uitgebracht worden die ruk met multithreaden zijn, dan ligt dat echt aan de developers. Tenzij het niet nodig is, maar zelfs dan is threaden niet overbodig. Calculator is al multithreaded.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 14:44]

Je noemt een groot aantal spellen die multi-threaded zijn. Maar het gaat er ook om hoeveel procent van de last nog steeds bij de hoofd-draad blijft liggen: als dat b.v. 80% is, dan zul je niet veel kunnen profiteren van meer dan 2 kernen, lijkt mij? Is natuurlijk lastig te quantificeren.

Wat betreft Civ, heb jij toevallig enig idee waar daar dan wel de flesehals in zit? Geheugen en opslag lijken mij niet waarschijnlijk als flessenhalzen?
De hoofdthreads kunnen op een beetje FX, Ryzens en Intels makkelijk gedragen worden door de single threaded performance.

Je zult altijd wel uitzonderingen hebben, maar ik kom ze nog maar zelden tegen.

De meeste games doen al jaren 4 cores, en sinds deze console generatie is 8 al vrij default.
Ik was aangenaam verrast op hoe netjes No Mans Sky bv mijn resources gebruikte. Echt 1 van de weinige games die op momenten tijdens de gameplay echt tegen de volle 100% aankwam te zitten.

Het heeft verder ook te maken met dat games vaak toch niet meer performance nodig hebben. Kan zijn dat er genoeg niet meer dan 4 cores kunnen gebruiken, maar als er toch maar 2 nodig zijn. Who cares.

In Civ is het deels te engine, oude engine waar threaden aan toegevoegd is, game kakt gewoon wat in als je marathons op grote maps houdt, maar ook dat onder andere turns niet multithreaded plaats kunnen vinden. Het moet gewoon 1 voor 1. Gelijktijdig was/is mogelijk (heb Civ6 nog niet, wel even "gedemoed"), maar dat was ook infeite 1voor1, maar dan door elkaar heen.

Tenminste dat had eens ik van reddit dacht ik. Het zat wat gecompliceerder maar uiteindelijk heeft multithreaden heeft ook zijn grenzen. Voordat je bv sommige onderdelen echt netjes kan threaden moeten we nog voorbij de threadrippers aan coreaantallen. Maar sommige zaken moeten gewoon 1 voor 1 door de cpu heen.

Singlethreaded performance is dan ook maar van beperkte invloed. Mijn vaste Civ maatje heeft een high end i7 (jaar of wat oud), die heeft iets minder last van de slowdown in civ5 bij de echt lange games op grote maps met veel gasten, maar misschien valt het ook amper op als je 95% van de tijd aan het wachten bent op anderen. Ik had er op mijn FX4100 wel een stuk sneller last van, maar dat is ook maar een dual core in disguise met wat bonus features. Denk ook niet dat daar de single threaded performance het probleem was, maar gewoon de totale performance van de hele chip.
Hmm.

Wat betreft oudere spellen, zijn die nog relevant? Wat ik bedoel is dat die sowieso wel soepel draaien op een nieuwe processor, dus dat je om die reden niet voor een processor hoeft te kiezen die inlevert op het aantal kernen (b.v. ten bate van de kloksnelheid). Het meest relevant zijn spellen waarbij de huidige processoren het zwaar hebben of zullen hebben: als die spellen kunnen profiteren van meer kernen, dan loont het om b.v. een processor met meer kernen maar een iets lagere kloksnelheid te kiezen.
Wat is soepel draaien, neem een game als World of Warcraft, vrij oud, beperkte multithreading, wel vaak voorzien van engine updates maar bijv. zelfs een 7700K @ 5Ghz heeft niet genoeg performance om 1080P altijd 60 fps te hebben. En zo zijn er meer MMO's die hier last van hebben. En dit soort games zijn zeker nog relevant, ik zou zelfs zeggen op lange termijn relevanter dan het meeste AAA gepeupel die nu uitkomt
Hmm en je weet zeker dat daar daar de processor de flessenhals is? Wel raar, dat het spel zo slecht draait op hardware die tien jaar nieuwer is dan toen het spel uitkwam!
Dat is wel zeker ja zijn genoeg tests naar gedaan, probleem daar is gewoon dat hoewel ze van geen multithreading naar enigzins multithreaded gegaan zijn (o.a. sound effecten gaan nu op een andere thread en zo zijn er nog een paar zaken) dat alles dat in het spel gebeurt en invloed heeft op de spelwereld (acties van jou zelf, acties van anderen die jij ziet, combat, zaken die jij ziet e.d.) allemaal in de main thread afgehandeld moeten worden in zeer specifieke volgorde om er zo voor te zorgen dat de spel ervaring consistent is tussen de verschillende spelers en de server. Hierdoor krijg je situaties waarbij des te meer spelers / NPC's er op de zelfde plek aanwezig zijn (vooral tijdens combat) dat de prestaties inkakken als je niet genoeg single core performance hebt wat dan weer lage FPS / vertragingen veroorzaakt.
Oké, ik begrijp het. Lijkt me wel lastig. Maar niet alle multiplayer-spellen hebben hier last van, toch? Dus in theorie zou het op te lossen zijn door het spel heel anders te programmeren maar zonder aan functionaliteit in te leveren?
Niet per se aangezien de turbo snelheid wel hoger ligt dan zijn voorganger. Deze snelheid wordt makkelijker gehaald wanneer niet alle cores belast worden en er dus meer marge is om de overige cores sneller te laten lopen.
Singe core performance neemt ook met 20% toe toch? Dat is alweer 2x zoveel als de gebruikelijke toename.
Lekker dan, geen feature updates voor de chipset.

En dan kan ik mij deze nog herinneren
nieuws: Microsoft vereist Windows 10 voor ondersteuning nieuwe generatie proc...

BTW ik koop voorlopig toch geen nieuw systeem met die achterlijk hoge memory prijzen.
voor veel mensen zullen gpu prijzen eerder een probleem vormen dan de ram prijzen.
Ook SSD's zijn duurder, maar door de mininghausse zijn de prijzen van GPU's inderdaad flink gestegen.

In ieder geval is het nu niet het beste moment om iets te bouwen, daarvoor is er nog te veel op komst in de nabije toekomst.....
Mwa, ik ga deze serie kopen (mits de reviews goed zijn) en dan maakt het mij echt niet uit op welk moederbord het wordt uitgebracht, ik draai momenteel een i7-3770 met een Asus P8Z77-M, ten tijden van de i7-7700K vond ik een upgrade nog niet nodig, toen heb ik een hele tijd gewacht op de i7-7820X maar wegens slechte reviews (en ook de kosten van het totaalpakket) heb ik die laten liggen en nu dus aan het wachten op een betrouwbare CPU en ik vond het dan weer zonde om er een i7-7700K in te stoppen aangezien de nieuwe serie meestal voor dezelfde prijs wordt verkocht en er toch weinig korting te halen valt op de oude serie.

Dan ligt het er natuurlijk aan hoeveel mensen er zoals mij denken, maar ik denk dat er toch een aardig aantal mensen upgraden van een al iets oudere PC.
Ik zou in jou geval ook nog heel even wachten en kijken wat die 300-serie doet. Misschien dat de i7-7700k hierdoor nog wat in prijs dropt....

Voor content creation lijkt Ryzen een logische en betaalbare (bang 4 the buck) keuze, maar met de Threadripper en de i9 op komst is het weer even kijken.

Voor gamen is de i7-7700k op dit moment de verstandige keuze, alles erboven (i7-7820X) is veel te duur t.o.v. de geringe prestatiewinst in games (die in sommige games zelfs nihil of negatief is).

Ik ben wel blij dat er weer echte keuze en concurrentie is tussen Intel en AMD. Mijn handen jeuken om weer iets leuks te bouwen....
Hmm ik zit op mijn stoel te wippen, mijn computer is van 2008 en ik ben wel toe aan iets nieuws. Hebben we al enig idee wanneer de desktop-varianten van de i3, i5, en i7 te koop zullen zijn, inclusief bruikbare moederborden?
De 8e generatie U-series zijn al gelanceerd https://ark.intel.com/pro...ation-Intel-Core-i7-Intel is meestal vrij snel, dus ik vermoed met 1-2 maanden....
Een deel van de x-serie is er al wel:
https://ark.intel.com/pro...-Core-X-series-Processors

edit:
...en als je zo lang met een systeem doet, kun je beter maar iets stevigs bouwen.
Ik heb in mijn verzameling ook nog een i7-990X die nog prima meegaat... Was destijds wel een hele uitgave....

[Reactie gewijzigd door slb op 22 juli 2024 14:44]

Kan ik me voorstellen! Ik heb mijn computer toentertijd gebouwd voor iets van €600.
Ik zou voor Ryzen gaan.
Ik denk dat als het zo makkelijk is dat we snel custom bios gaan vinden eigenlijk
Er zal toch iets meer aan verschillen lijkt me ?
Zoals hieronder ook aangegeven, dit is wel de eerste socket waarop een 'upgrade' nog wel interessant is omdat Intel de hierarchie verandert en cores toevoegt op de oude prijspunten.

Tegelijkertijd kun je je afvragen hoe stabiel een bord is dat is afgemeten op een quad core en nu aanzienlijk hogere TDP CPUs moet ondersteunen voor bijvoorbeeld een 6 core. Daarbij zijn de TDPs ook bij de quadcores weer gestegen tov Kaby Lake. Dus om die reden snap ik er nog minder van. Als gebruikers opeens een rokend bordje hebben sta je als fabrikant ook niet direct te springen van geluk, slecht voor het imago.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:44]

Heel simpel. Als je nu iets wilt gaan kopen en je hoort dit nieuws dan wacht je tot de release van de z370 borden. M.a.w. in die tussentijd zal de verkoop lager liggen en je dient als fabrikant ook nog van je voorraad z270 af te komen. En vergeet ook niet de retailers, zij hebben ook nog een grote voorraad z270 waar ze niet vanaf komen op deze manier.

Dus ja, voor een fabrikant is het ook interessant als er backwards compatibiliteit is.

[Reactie gewijzigd door Dukey op 22 juli 2024 14:44]

Dit is precies de reden die het artikel aangeeft. De partners zijn nu bang dat ze hun Z270 stock niet meer kwijt kunnen raken omdat Coffee Lake heel snel verschijnt en niet backwards compatible blijkt. Dat terwijl er best veel geld gestoken wordt in het maken van die dure Z270 borden.
Hoezo zouden ze niks verdienen aan moederborden die nu nog in de schappen liggen?
Dat is vooral een kwestie van reputatie/support-imago. Als maar een of twee van de fabrikanten dit doen hebben ze een streep voor op de andere.
En een produkt van een paar maanden oud is nu niet echt oude meuk....
Z370 wordt ook niet echt van de daken geschreeuwd trouwens. Zocht trouwens eerst verkeerd maar begon uiteindelijk iets te vinden(site). Als kenmerken worden ook behalve de support van de achtste generatie geen veranderingen aan het moederbord aangegeven waar een 7e generatie Core-i Intel zich niet comfortabel bij zou voelen, Gigabit ethernet, usb3.1 gen 2, op een ander site vond ik support voor 24 lanes. De killer feature waardoor alleen deze chipset de achtste generatie core-i kan ondersteunen moet dus nog boven water komen.

Met jou denk ik dat dit met een Bios update van eerdere z-borden te regelen moet zijn. Gaat misschien ook nog wel gebeuren om de verkopen te stimuleren.

Edit: Ongeveer 4 edits en geknoei door zoeken naar verkeerde chipset.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 14:44]

Er zal waarschijnlijk geen killer feature zijn, de chipset is vrijwel gelijk aan de Z270 chipset. Echter lijken de Z370 moederborrden een andere fysieke pinout in de socket te hebben dan de huidge Z270 moederborden zodat de nieuwe 6 core cpu's werken. Hierdoor zal een nieuwe cpu in een moederbord van de huidige generatie niet werken, simpelweg omdat bepaalde pinnen in de socket daar of niet verbonden zijn, of een andere functie hebben.

Als ze dan op de Z370 moederborden alleen pinnen die in de vorige iteratie van het 1151 socket geen functie hadden geactiveerd hebben zou het nog kunnen zijn dan de huidige generatie cpu's wel werkt in de nieuwe Z370 moederborden. Zijn er echter ook pinnen van functie veranderd dan zal ook dit niet het geval zijn.
Een heel domme vraag, maar hoe zit het met de B-moederborden? Zou Cofee Lake wel op bestaande B350's werken? Ik vermoed van niet?
In bestaande B350-borden? Dat lijkt me een heel slecht idee, die hebben namelijk de neiging AMD's AM4-socket te hebben ;)

Maar hiermee is inderdaad wel gelijk een potentieel volgend probleem blootgelegd, verwarring tussen AMD B350 en Intel B350. Dat kan alleen maar goed gaan, natuurlijk.
Oo dom, ik nam door de nummering (150, 250) zomaar aan dat dat ook Intel was, maar nee dus. Heb het even gegoogeld, en ik las ergens dat Intel het daarom 360 gaat noemen, lekker overzichtelijk...
B350 is een AMD chipset, voor socket AM4
Haha, ben er inderdaad achter gekomen, dom.
Oke, een fatsoenlijker scherm voor mijn neus. LGA1151 V1 (formerly known as LGA 1151) en de Z370 LGA1151 V2. Intel gaat de sockets ook zo van elkaar onderscheiden om verwarring te voorkomen. De logica ontgaat mij nog steeds. Dit lijkt mij alleen voor upgraders een reden minder om bij het Intel platform te blijven, het verlaagt de drempel om over te stappen naar AMD. Een technisch inhoudelijk argument voor de verpinning heb ik niet kunnen vinden, maar ook een strategisch argument laat zich zoeken. Dit gegeven is trouwens al rond begin augustus in de media te vinden.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 14:44]

Als je toch een nieuw moederbord nodig hebt, wordt het dus een keus tussen Intel en AMD.
Waarom zou het een keuze tussen Intel en AMD worden? Genoeg mensen die gewoon bij hun favoriete merk blijven.
Dan maak je toch een keuze?
Anoniem: 105188 @Tim201021 augustus 2017 17:47
Intel zal UEFI drivers en microcode aan moeten leveren, zonder dat kunnen fabrikanten updaten wat ze willen, maar de ondersteuning zal er niet zijn.
Intel zal die UEFI drivers en microcode toch al aan moeten leveren voor de 300 series moederborden....
Anoniem: 105188 @Zer021 augustus 2017 20:02
Wat wil je hiermee zeggen?
Exact wat ik zeg, dat de fabrikanten de UEFI en microcode toch al in handen krijgen, en als support voor de 8e generatie daar van af hangt zouden ze die in de 200 series biossen kunnen gebruiken,
Anoniem: 105188 @Zer021 augustus 2017 20:07
Jah, zo werkt dat.
Er zijn toch ook al genoeg 7de generatie Core processoren met 6 cores? Lijkt me dat het al dan niet hebben van 6 fysieke cores niet de doorslaggevende factor is.
Vanaf de eerste generatie al. pricewatch: Intel Core i7 980X Boxed

Toen was het alleen meer de stap tussen i7 en Xeon. Wel 6 cores en deftiger socket met iets meer functies op de chipset, maar lang niet alle dure functies die de xeons wel hadden.
Zijn er ook van die die functies waar je als eenvoudig burger ook wat aan hebt? Misschien meer stabiliteit door ECC?
Nee valt wel mee. Ecc heb je als consument vrijwel niets aan daar de softwarematige ecc en afrondingsonnauwkeurigheid van de CPU (floating point vs integer) in principe goed genoeg zijn. Geheugen fouten zijn nou niet echt zo erg veel voorkomend. Bij ECC machines gaat het vaak om hele grote hoeveelheden berekeningen die met hige precisie uitgevoerd moeten worden en dan zet het zoden aan de dijk.
Nja ik dacht al zoiets. En blijkbaar zijn de andere extra functies van Xeons ook niet interessant voor een niet-server?
De 7de generatie 6 cores zijn er niet op socket LGA1151, maar op FCLGA2066. De 6e generatie 6 cores op socket 2011-3.
https://ark.intel.com/#@Processors
Een 4core i3, ik koop m wel voor mijn Z170 moederbord wanneer dat erop past.
Tja, dit probleem heb je niet zo vaak met AMD, daar gaan een aantal generatie CPUs met dezelfde socket.
Het is toch niet de socket die hier het probleem is, maar de chipset? Zou dat bij AMD ook niet kunnen gebeuren? Als is nu met de Ryzen CPU alles vernieuwd en zou het de komende jaren vooruit kunnen.Maar zeker weten doe je het nooit.
Dat zou kunnen, alleen lijkt het mij niet heel waarschijnlijk dat de chipset bij AMD het probleem wordt.

De Ryzen CPUs (en Threadripper en EPYC) zijn SoCs die via PCI-E 3.0 x4 connecties aan de chipset gekoppeld zijn.

Interessanter is dat er nu blijkbaar 1 geheugen kanaal per CCX aanwezig is. Dat leidt to dual channel bij Ryzen (2x CCX van 4 cores), Quad channel bij Threadripper (4x CCX) en 8 channels bij Epyc. Wat gebeurt er als AMD een CPU met meer dan 8 cores/16 threads wil uitbrengen op AM4? Ik vermoed dat dat niet kan.
Dan zou er bij 2 CCXen de de geheugencontroller actief zijn en bij de 3rde kan deze uitgeschakeld worden. Dit geeft wel extra latency voor de 3rde CCX maar het is denk ik wel mogelijk.

Toch moet ik zeggen dat dit wel echt een domper is voor Intel, mijn systeem ga ik in ieder geval niet meer upgraden totdat ik het echt begin te merken dat games er onder lijden (heb nu 6700k) en dan is hopelijk Zen 2 uit met een hogere IPC en kan ik eindelijk eens een overstap naar AMD maken, het lijkt mij gewoon hartstikke leuk om weer eens wat van de andere fabrikant te hebben.
Verkoop die 6700k nu nog even en koop met wat bijbetalen een Ryzen als je het echt graag wilt. Niets mis mee toch? Wachten tot games te lijden hebben onder een 6700k kan rustig 5 jaar duren...
6 cores/12 threads per CCX? Ik zie ze dat in de toekomst wel doen.
AMD is alleen van plan om om een Ryzen refresh uit te brengen, en vervolgens Zen 2 & 3 op 7nm uit te brengen, volgens hun roadmap. Ik denk inderdaad dat deze nieuwe generaties niet meer cores gaan brengen, maar je weet het nooit, misschien lukt het ze wel op 7nm.
Dat is de aanname dat elke CCX 4 cores blijft houden.

AMD heeft het opzich slim gedaan. Elke chip die ze maken hebben 2 CCX's, die ze kunnen inzetten als R3, R5 en R7 adhv binning. Vervolgens combineren ze meerdere chips om hun HEDT en server proccesors mee te bouwen.

Je hebt (in theorie) 1 silicon ontwerp nodig voor CPU's varierend tussen 100 euro en duizenden euro's. Aangezien juist dat silicon prototypen super duur is, vooral op de nieuwste procedes, slimme wijze van kostenbesparing om weer competitief te worden in deze high tech markt.

Ik verwacht met Zen 2 dat ze deze lijn doorzetten, eventueel met meer cores (bvb 6 per CCX) en hogere IPC's. Echter met dezelfde modulaire systeem heb je meer cores op dezelfde socket.
Op een gegeven moment zullen er wel bottlenecks ontstaan in de chip, maar aangezien infinity fabric goed genoeg is voor 16 or 32 core parts zal dat hopelijk voor de consumenten AM4 socket nog lange tijd goed gaan.
De socket is hetzelfde ( lga1151). De chipset is anders. Ik gok dat AMD voor een nieuwer model met meer sockets een andere chipset nodig heeft, maar daar heb ik dan weer geen ervaring mee.

[Reactie gewijzigd door justme256 op 22 juli 2024 14:44]

AMD doet in de regel dubbel zo lang met een moederbord dan Intel (gemeten in generaties). Bij Intel gaat een moederbord in de regel 2 generaties meer, bij AMD is dat 3 á 4. Een mooi voorbeeld is socket-F: Ontworpen voor de Santa Rosa-processoren met 2 kernen. Op dezelfde socket kwamen later Barcelona, Shanghai en Istanbul, waarbij de laatste 6 kernen had. Chipsetupgrades waren nooit nodig, bij socket F konden alle processoren bijvoorbeeld met de Nvidia MCP55 werken. Er is later nog wel een ATi RD870S uitgekomen met enkele broodnodige verbeteringen, dat had geen gevolgen voor de ondersteunde processoren.
Daarbij is het ook mogelijk dat de pinlayout verschilt. De socketvorm kan heel goed hetzelfde zijn, maar als bij de 7000-serie de bovenste rij pinnen voor PCIe-communicatie is en bij de 8000-serie de bovenste rij pinnen is voor geheugencommunicatie (ik noem maar wat), dan werkt het natuurlijk ook niet.

Het zal vast iets simpeler zijn dan enkel de chipset, anders is Intel echt de consument aan het uitmelken :P

AMD heeft de belofte gedaan dat ze AM4 tot 2020 de socket blijven ondersteunen. In theorie zouden ze inderdaad dezelfde truc als Intel uit kunnen halen en inderdaad dezelfde interface behouden, maar met een andere pinlayout en/of chipset. Maar juist omdat AMD het specifiek heeft benoemd vermoed ik dat AM4 voorlopig AM4 blijft zoals het is. Zo moeilijk hoeft dat ook niet te zijn :) het is gewoon een kwestie van goed uitgewerkte en universele standaarden.
Of krijg je net als met S939 (Asrock) naar AM2 uitbreidings board / printplaat, Als ze maar willen kan er veel. :D
Vroeger had je wel vaker van dat soort converters, ik heb er ook eens een gehad voor een Intel Slot1(?) (Asus P2B met BX chipset) naar socket (366?). Dat was nadat mijn Celeron 300a niet meer toereikend was. nieuws: Celeron 300a @ 600MHz !
Those were the days ;)

Met mijn Abit BP6 (BX met 2 sockets) heb ik heeeel lang gedaan, die heeft heel wat OS-en gedraaid. Alleen die Highpoint-controller was ruk.
Ik geloof er niet in dat ze zomaar de pinlayout veranderen van de socket.
Wat wel kan is dat AM4 pinnen heeft die nu nog niet gebruikt worden en dus ook niet op het moederboard zijn aangesloten (want waarop dan?) en bij een nieuwe versie wel gebruikt worden. Zo blijft de socket hetzelfde maar de compatibiliteit gaat om zeep.

Als er duidelijkheid zou zijn dan word een keuze voor AMD toch met de dag mooier. Met dit soort acties maakt Intel zich niet populair bij de mainstream gebruiker. Zeker als je er niet vanuit kan gaan of je PC nog future proof is tot het volgende jaar.
LGA 2011 vs LGA 2011-3 ?
Ik denk dat iNtel meer richt op de veel grotere OEM markt waar men complete systemen verkoopt.
Voor iNtel is kiezen of de veel grotere OEM nieuwe moderne platform te bieden. Die bij next CPU past.
De Retail sletjes rennen snel weg als gras iets groenere schijn heeft bij de concurrent. En dat nekt AMD al jaren gezien hun afhankelijkheid van die groep.
Hoewel er kennelijk mensen zijn die een probleem hebben met je reactie, klopt hij wel. Dit zijn typisch processoren die instromen in het OEM-gebeuren. De zelfbouwmarkt komt er vlak achteraan maar de upgrade-markt is zo klein dat ze er geen probleem mee hebben om die met andere processoren te bedienen die voorlopig ook nog wel leverbaar zullen zijn.
Dat is heel leuk, maar in de praktijk doe je met een moederbord net zo lang als met een CPU en 'upgraden' op hetzelfde socket is in 95% van de gevallen vrij onzinnig en 100% zeker zonde van je centen (want 1,5x betalen voor de performance die je in eerste instantie al had kunnen hebben).

Kan er net zo min van wakker liggen als de TIM onder een Intel IHS.
Wat is er tussen ivy bridge 3770k en kaby 7700k nou verandert? Van ddr3 naar ddr4? En dit met drie verschillende sockets?
Zo uit mijn hoofd: DDR3 > DDR4 inderdaad, veel betere GPU (hardware decoding e.d.), veel efficiënter (vooral low voltage sku's), +-15% meer IPC, veel snellere stocksnelheden (zowel baseclock als boost), chipet PCIE lanes van 2.0 naar 3.0 en van 8 naar 24, M.2 NMVE support en nog wat kleinere zaken als meer / snellere USB poorten e.d.
Meer iets als 20% ipc exclusief de potentiele memory performance increase (Unofficieel 3600+ DDR4) wat in CPU bound games ook soms nog 5/10% extra fps er uit kan melken.

Vond het toch een lekkere upgrade imho :)
dus zo goed als niets dat een andere socket nodig heeft...plus dat een deel van hetgene je aanhaalt via de chipset wordt geregeld.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 22 juli 2024 14:44]

Zoveel sockets zijn er nu dan ook weer niet geweest na de 3770K's socket 1155, Socket 1150 (Haswell en Broadwell), uit mijn hoofd vanwege het feit dat de voltage regulatoren van het moederbord naar geïntegreerd in de cpu gingen waardoor oudere cpu's niet zouden kunnen werken op deze mobo's.

En nu zitten we op Socket 1151 sinds de release van Skylake.in Q3 2015 maar de voltage regulatoren weer verwijderd zijn uit de CPU en weer terug op het moederbord + overgang DDR3 > DDR4, al met al valt het aantal verschillende sockets best mee, al krijgen we nu dus een variant op socket 1151 die het aansturen van 6 cores mogelijk maakt.
Yup en de sockets zijn ook echt wel samengegaan met veranderingen in pin-layout die te herleiden zijn tot werkelijke architectuur tweaks bij Intel, zoals het verplaatsen van functies naar/uit de chipset > SoC.

Dat is nu niet zo, dus ik snap de gefronsde wenkbrauwen, maar kan er niet van wakker liggen.
Klok voor klok is er weinig verandert. De IPC is maar 4% tot 6% per generatie verbetert. Dit is niet heel veel. De desktop is ook een niche geworden voor gamers en "enthusiasts" zoals de doelgroep zo mooi heet. Nu AMD weer dicht in de buurt komt zal Intel misschien wat meer zijn best gaan doen.
Maar Coffeelake gaat hem niet worden.

Advanced Vector Extensions 2 (AVX2) zijn nieuw sinds Haswell. Maar daar heb je alleen wat aan bij gespecialiseerde (wetenschappelijk, multimedia, financieel) software die veel floating point berekeningenmoet uitvoeren. Moet die software wel met een compiler die dit ondersteunt zijn gecompileerd.

Skylake had al native H265 video decoding (10% cpu belasting ipv 40% yay) en Kaby lake heeft dus wat dat betreft weinig nieuws onder de zon. Hogere memory snelheden hebben meestal weinig nut alhoewel het bij de nieuwe Threadripper AMD CPUs wel belangrijk is. Als je betere prestaties wilt in games kan je beter in een duurdere videokaart investeren.

Kaby lake werd in Januari gelanceerd? Nu al Coffee Lake. Gaat wel heel hard zo?
M.2 NVME/SATA support, USB 3.1, meer dan twee native SATA 600 poorten, SATAe support. Dat zijn een paar features van Panther Point (de chipset voor Ivy) die Union Point (de chipset voor Kaby) niet heeft, in mijn ogen genoeg redenen voor een upgrade van een moederbord.
Als je niet meteen het geld hebt om een i7 te kopen kan je een i3 of i5 kopen en dan later een 2e hands i7 kopen.
Je eigen i3 of i5 verkoop je weer.
Dan heb je ten eerste al niet de volle mep betaald en ten tweede krijg je een deel van je eerste investering weer terug.
Koop dan gelijk een tweedehands i7.... dan betaal je niet de volle mep en hoef je geen investering te doen waar je maar een deel van terug krijgt.
Ligt eraan welk model je wil.
Vlak na introductie zijn er nog niet veel 2e hands modellen en de prijzen zijn dan ook nog niet heel veel lager dan de retailprijzen.
Na een jaar of 2 jaar zijn die 2e handsprijzen een stuk meer gedaald dan de retailprijzen gedaald zijn.
Vlak na de introductie van een nieuwe generatie zal er een redelijk aanbood zijn van CPU's van de vorige generatie, en in dit geval, waarschijnlijk met moederbord, dus ben je ook daar goedkoper mee uit.
Maar met de introductie van de nieuwe socket en DDR4 geheugen had het ook weinig zin om te "upgraden" naar een EOL socket en "oud" geheugen.
Ik heb bijv zelf m'n Phenom II X4 940 ge-upgrade naar een i5 6600K met de gedachte dat ik later nog naar een i7 kan upgraden.
Stel ik zou een 2e hands oudere processor gekozen hebben dan zat ik meteen al aan de beperking van de socket vast (LGA1150) en DDR3 geheugen valt ook weer niet mee te nemen naar een nieuw systeem.

AMD had z'n nieuwe platform ook nog niet uitgebracht toen ik m'n nieuwe systeem kocht dus ook daar zou je aan een oude socket en geheugen vast zitten, valt er weinig meer te upgraden.

Als ik nu een snellere PC zou willen hebben dan kan ik de processor nog upgraden.
Als ik nu zo'n nieuwe i7 met 6 cores zou willen moet ik weliswaar m'n moederbord (nu z170) vervangen maar dan kan ik in elk geval nog het geheugen meenemen.
Of je hebt even geduld? Zo dringend is zo een nieuwe processor niet.
Destijds was 't voor mij wel dringend, die Phenom II van me gaf echt constant crashes in combinatie met Windows10.
Ik moest wel upgraden om weer een stabiele PC te krijgen.
Intel had de Skylake net op de markt, AMD moest ik nog anderhalf jaar op wachten voor de Rhyzen kwam.
Een AMD die ik later niet meer zou kunnen upgraden en waarvan ik wéér mobo, geheugen én CPU zou moeten vervangen had ik geen zin in.. Intel dus.
Ik heb bijna al mijn moederborden verpesten met een cpu upgrade. Meestal koop ik een goedkope processor van de nieuwe generatie (snel genoeg) en na een paar jaar kan ik weer goedkoop de high end processor in mijn al wat oudere moederbord steken maar blijf zo wel up to date qua processing power.
De socket zelf lijkt het probleem ook niet te zijn. Dit is niet zo ideaal :(.
De socket kan in veel gevallen dan ook prima herbruikt worden, maar als je een aantal pinnetjes anders uit de CPU laat komen, dan moet de boel intern gewoon anders worden doorverbonden.
Socket 1151 bestaat ook al sinds 2015, dus al 2 jaar.
En ik zou verwachten dat je ook oude generatie CPU's in een nieuw mainboard kunt stoppen.

Andersom is altijd al een probleem geweest ivm. BIOS/UEFI ondersteuning voor nieuwe CPU's in oude mainboards.
Hoewel ik sinds half jaren 90 moederborden met sockets koop met de intentie om te upgraden naar een snellere processor als ze goedkoper worden, heb ik het in de praktijk in 20 jaar slechts 4 keer gedaan, moederbord+cpu upgrades tegelijk al zeker 12 keer, kun je je oude setje wegbouwen in je tweede systeem of bij familie.

Vroeger upgrade ik op zeker 1 keer per jaar om de nieuwste games te kunnen spelen.. in het "XP-tijdperk" stagneerde die wedloop flink, op een athlon64 uit 2006 met 4GB en een Radeon X800XT kon je nog prima gamen in 2011...

[Reactie gewijzigd door mjansen2016 op 22 juli 2024 14:44]

hier ongeveer hetzelfde, buiten de laatste pc er al niet meer naar gekeken.
Daarvoor slechts 1 keer een nieuwere CPU er in gestoken, en dat was wegens een defect aan de oude.
het enigste dat overgaat van pc naar pc zijn de schijven en de geluidskaart.
Valt wel mee toch? Bulldozer AM3+ werkte niet op een AM3 bord. En nu de nieuwe CPU's vereisen de AM4 socket.

Valt allemaal wel mee dus.
AM3 ging 3 jaar mee. Daarna volgde AM3+ die 5 jaar 'mee' ging (voor zover Bulldozer 'mee' ging :P) en bij AM4 staat opnieuw een belofte van 3 jaar.

Intel zit ieder jaar een nieuwe generatie te lanceren, gecombineerd met een nieuwe chipset. Je moederbord moet dan eerst maar een BIOS-update krijgen om de nieuwe chips te ondersteunen. De socket zelf houden ze maar liefst 2 jaar hetzelfde.

Ik vind het zelf nogal onzin, want wie gaat nou binnen 3 jaar z'n CPU vervangen (en wil tegelijkertijd op hetzelfde platform blijven). Maar imho heeft AMD hier wel degelijk een streepje voor op Intel.
Vergeet niet dat AM3+ ook werkte op sommige AM3 borden en AM3 processoren gewoon werkte op AM3+ eigenlijk het zelfde als met AM2 en AM2+
Er is zeker wel ondersteuning dat Bulldozer werkt op AM3. AMD heeft zelf nog een statement hierover uitgelaten.
Het resultaat van die strategie is vervolgens dat een Ryzen 7 1700 op 1 core net zo snel is als een i5-4670 van 4 jaar oud.

De enige reden dat die Ryzen cpu uiteindelijk sneller is, is het dubbele aantal cores.
Prijs is in dat soort situaties ook een argument. Verder hangt het ook erg van de toepassing af hoe snel hij op een gegeven processor is.
Valt vies tegen hoor, veel AM3+ CPU's waren niet compatible met AM3 bordjes.
Tja, dit probleem heb je niet zo vaak met AMD, daar gaan een aantal generatie CPUs met dezelfde socket.
Ja, echter heb ik ook het idee dat de chipset na verloop van tijd achter de feiten aan gaat lopen met de features, dus dat lijkt me de andere keerzijde.
En na een aantal jaar ga je toch wel redelijk wat achterlopen in features (een termijn dat tegenwoordig makkelijk gehaald wordt met een systeem), want de nieuwe technologie volgt zich vrij snel op.

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 22 juli 2024 14:44]

Maar wat is de zin van de nieuwste CPU architectuur als de rest van de architectuur oud is? Dan haal je nooit alles er uit wat er in zit (en als de chipset er om heen zo geavanceerd is dat deze jaren voorop loopt op de CPU is er ook niet echt sprake van een evenwichtig ontwerp).
Is de 300 chipset wel compatibel met de oudere generaties?

Edit: dank voor de reacties, klinkt logisch

[Reactie gewijzigd door Iruk1981 op 22 juli 2024 14:44]

Hoewel nog niet bevestigd zou ik er niet direct op rekenen, gerucht gaat namelijk dat de pin out anders is om de 2 extra cores in de nieuwe cpu's aan te kunnen sturen. Is dat daadwerkelijk het geval ligt het niet voor de hand dat oudere generaties zullen werken op deze nieuwe mobo's.
Als je inderdaad (vind het nog niet 100% duidelijk) een 8th gen met 300 chipset moet combineren dan kun je geen 7th gen gebruiken. Ze veranderen namelijk dan de pin layout (aantal pins blijft hetzelfde). Bleef de pin layout hetzelfde dan had je een 8th gen cpu ook op een 100/200 chipset moederbord kunnen plaatsen. Engiste wat een 100/200 chipset moederbord dan nog kon beperken is stroomlevering, echter een highend bord zou dan altijd moeten werken.
Had het socket dan anders genoemd. 1511-2 ofzo
De socket blijft hetzelfde dus waarom zou die een andere naam moeten krijgen? Het gaat hier om de oude chipsets die niet gaan werken met de nieuwe CPU's.
Wat heb je eraan om dezelfde socket te hebben als de cpu's niet uitwisselbaar zijn?
Waarschijnlijk was het niet nodig om die te veranderen.
Je hoeft het socket ook niet fysiek te veranderen. Mijn suggestie was om de socket een andere naam te geven, en deze evt. backwards compatible te noemen (de oude 1511 CPUs kunnen erop). Verder totaal geen technische wijzigingen maken.

Mensen die "onwetend" zijn, zorgen ervoor dat het socket nummertje matcht met die op hun CPU staan. Zij hebben altijd een passend moederbord met chipset.
Mensen die "wetend" zijn, weten dat 1511-2 backwards compatible is met 1511 CPUs.

Iedereen blij?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 14:44]

Ook lekker dat Intel wel dezelfde sockets blijft gebruiken. Maakt het er niet duidelijker op. Het uitzoeken van een geschikt moederbord wordt op deze manier een stukje lastiger.
Hoezo, je weet toch dat je een 300-chipset nodig hebt? In de Pricewatch kan je prima filteren op dergelijke zaken.
In de pricewatch wel, maar op Amazon niet, op Ebay ook niet. Maakt het voor n00bs ook lekker duidelijk.

Intel heeft in het verleden een extra dummy pin toegevoegd met hun LGA 1151 toen de Hasswel generatie (dacht ik) niet meer meekon op LGA 1150 bordjes. Dat was voor mensen tenminste duidelijk.

Echter is er nog hoop. Er zijn in het verleden AM3 bordjes geweest die AM3+ sockets aankon (Asrock Deluxe 4 bijvoorbeeld) Dus ik denk dat de i3's en Pentiums wel passen op een mobo met een oude chipset.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 22 juli 2024 14:44]

N00bs bouwen dan ook zelf geen computers, laat staan dat ze deze zelf samenstellen.
Lijkt me dat dat meestal in samenwerking gaat met iemand die er verstand van heeft..
Nou, de stortvloed van mensen die Intel 7xxx cpu's op H110 moederboarden prikken en niet snappen dat het niet werkt op het forum impliceert anders.
nou als ik deze item niet gelezen had wist ik het ook niet, moet ik wel zeggen dat ik me ook nog niet verdiep in een nieuw systeem. dus je hoeft er echt geen NooB voor te zijn
Het is toch gewoon logisch dat je je goed informeert voor je iets koopt...zeker in de prijsklasse van een pc

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 22 juli 2024 14:44]

ja maar dat doe ik dan op prestatie van de chipset en mogelijkheden en niet snel of deze ook compatibel is met de cpu waarvan de socket dezelfde is. kans is dan wel groot dat je dit tegen komt bij de voordelen wat de 300 tegenover de 200 reeks
ja maar dat doe ik dan op prestatie van de chipset en mogelijkheden en niet snel of deze ook compatibel is met de cpu waarvan de socket dezelfde is. kans is dan wel groot dat je dit tegen komt bij de voordelen wat de 300 tegenover de 200 reeks
Dat vind ik dan best wel weer vreemd. Het lijkt me basisonderzoek voor als je een nieuw systeem gaat samenstellen.
Mensen die er geen bal verstand van hebben, of niet de tijd in willen steken of direct mee klaar willen zijn kopen kompleet systeem. Dat is de grootste groep. En daar is mobo soap niet relevant.
Op heel klein deel daarvan die ook upgrade pad wilt. De Retail markt is kleiner dan OEM. Daar wwegt men heel zwaar aan.
Onze eerste PC was kant en klaar 80386 vanaf de 80486 zelfbouw. En ook veel AMD.
Die upgrade pad vind ik als AMD fan juist een handicap. Betaal liever meer voor CPU zonder handicap.
En koop liever een krachtige CPU in 4 jaren dan midrange of low budged om jaar of twee te upgraden.

Vaak lag performance meer aan te weinig geheugen. Of ouwe hardeschijf waar stream sandbox game het te langzaam voor ging.
Phenom2-X4-965 & i920 met 8GB en 12GB.
Met voldoende mem futureproof. Dan de SSD upgrades.
Hebben paar gen Gkaarten gezien.

AM?+ ja oude gen past wel, werkt ook maar bepaalde fearures mis je dan. Zelf ook bij Elke AMD CPU nieuwe mobo.
De vraag is natuurlijk hoeveel cores de 300 chipset dan ondersteund. De volgende generatie zal wel 8 in plaats van 6 cores hebben. Zou nogal beschamend zijn als dan weer een nieuwe chipset nodig is.
Dat is bij Intel wel redelijk gebruikelijk, meestal 1 tot 2 generaties per chipset (vaak ook met een ander socket, deze keer niet) en daar de volgende generatie ook nog eens van 14NM naar 10NM gaat zou het mij eigenlijk totaal niet verbazen als ook daar een andere chipset / socket aan te pas gaat komen.
Waarschijnlijk wel ja, extra verkoop...
.oisyn Moderator Devschuur® @faim21 augustus 2017 16:49
Of juist minder verkoop omdat men niet meer hun CPU kan upgraden zonder ook een nieuw moederbord te kopen?
Mensen kopen het toch wel, kijk maar naar de afgelopen jaren, de sockets en chipsets zijn veel vaker gewijzigd ten opzichte van 10 jaar geleden. Ook mede te danken aan dat de techniek veel sneller gaat, geef het een nieuwe naam, hype het een beetje en mensen willen toch weer graag het nieuwste hebben.
of juist meer. OEM zet grotere marjetings getallen die de platform geeft. De hogere chipset nummer op de doos. Features met hoger getal. OEM vinden dat hogere marketings waarde. Chipset marketing.
Bij GPU is dat vanuit OEM de vraag naar rebranding. Hogere getalletjes marketing.
Win winnvoor OEM markt.
Je mist dan wat whiners in Retail.

Dus minder of meer , nou ik zou daar niet zo zeker over zijn.
Naast dat voor iNtel OEM zijn grootste afzet markt is.
Intel is weer lekker consument vriendelijk. :|
De gemiddelde consument koopt gewoon een kant en klare PC.
Eigenlijk maakt het mij weinig uit dat een chipset upgrade verplicht is.
Ik heb in mijn hele leven (en heb met 35 jaar toch al heel wat PCs versleten) nog nooit een CPU upgrade gedaan zonder moederbord.
Zeker de laatste jaren gaat die hardware zo lang mee (5 jaar en meer) dat er toch al 3-5 CPU generaties tussen zitten en die chipsets zo oud zijn dat het tijd is om alles te upgraden. Zo heb ik zelf na 5 jaar ook geen DDR4, M2, USB3.1 ed, dus grote kans dat je moederbord toch vervangen moet worden.
Wellicht dat het voor die-hard tweakers nut heeft een CPU upgrade te doen, maar ik kan me slecht voorstellen dat je winst over één generatie dan zo groot is dat het de prijs rechtvaardigt, die mensen liggen denk ik ook niet wakker van een nieuw moederbord...

Mij lijkt een upgrade in cores (eindelijk) een valide reden om een nieuwste chipset te verplichten.

Voor mezelf is de Core i5-8600K het moment waarop ik wachtte met een upgrade, de twee cores rechtvaardigen dat wel. Maar ook dat is meer omdat ik mijn huidige PC elders wil inzetten dan dat ik dringend nieuwe hardware nodig hebt, want met mijn i5-3550 kan ik nog steeds alles.
Of het ook echt deze wordt is een beetje afhankelijk van de prijs.

Voor de gemiddelde consument denk ik dan ook dat het ze weinig uitmaakt, dus dat consumenten onvriendelijk vind ik wel meevallen. Idem over die sockets die onduidelijk zouden zijn, de gemiddelde consument bouwt zelf geen PC, degene die dat wel doet moeten gewoon zich even inlezen.
Als oudere tweaker ben ik ook niet meer op de hoogte van alles, zelf heb ik meer moeite met die DDR snelheden kiezen en alle SATA, m2 slots, dan een correcte CPU bij een moederbord eerlijk gezegd.
Ik heb 3 AM3 upgrades gedaan. Eerst onderschat hoeveel CPU ik nodig had (met ook een tiener budgetje) waarbij ik van basis quadcore naar phenom II x6 ging en later klapte m’n moederbord eruit toen ik een klus aannam en bestelde voor de zekerheid maar een heel nieuw setje met een fx8350.
Met de rest waarde viel elke upgrade goed te overzien maar het is nu enkele jaren verder en heb alleen sterk de behoefte aan een stiller systeem en een nieuwe DisplayPort standaard maar dat is m’n 5 jaar oude GPU die tegen een Pixel limiet aanloopt (frames zat want CS:GO maar 1440p 144hz hadden ze niet aan zien komen bij AMD toen dus krijg er maar 100 over de kabel).

Edit: ik lees het nu terug en ik hoop dat jullie van lange zinnen houden.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 22 juli 2024 14:44]

Persoonlijk vind ik dit nog geen definitief uitsluitsel dat het niet gaat werken. Tuurlijk zet Intel "Requires Intel 300 chipset motherboard" op een nieuwe processor doosje. Ze willen immers hun partners tevreden houden.

Houd gewoon de bios updates van je moederbord bij tijdens de launch van 8th gen cpu's. Als je ineens "cpu microcode update" ziet als update is er toch nog een kans.
De partners zullen echt niet blij zijn dat z270, h270 en b250 *binnen een jaar* alweer EOL mogen, en dat ze in deze periode haast moeten maken met ontwerp en het produceren van nieuwe moederborden. Zelfde geldt voor de OEM partners, die nu als de wiedeweerga van hun oude OEM pcs af moeten.
en dat ze in deze periode haast moeten maken met ontwerp en het produceren van nieuwe moederborden.
'
Daar zijn ze al lang aan begonnen. Het is niet zo dat Intel van te voren geen informatie met ze deelt, de tweet van Asrock over de chipset compatibiliteit bewijst dat.
Ik vindt nog niet echt dat ik gebottleneckt wordt door mijn huidige cpu ( i5 2500K)
Maar misschien toch wel tijd voor een nieuwe. Ben wel benieuwd of de huidige moederborden dan goed zijn of dat er idd voor de nieuwe chipset ook een nieuw soort moederbord nodig is.
Ik heb zelf nog een i7 2600k op 4,5 Ghz runnen, gaat al meer dan 7 jaar mee en speelt games nog steeds top in combi met een r9 290. Het stroomverbruik is wel om te huilen daarentegen :+ , maar voor die paar keer dat ik hem tegenwoordig gebruik is dat te overzien. Voorlopig ga ik nog niets vervangen. Wat performance betreft gaan ze nog goed mee imo. Ben het met je eens dat het nog geen bottleneck is.
En overclock jij jouw cpu?
En overclock jij jouw cpu?
Ik heb zelf nog een i7 2600k op 4,5 Ghz runnen,
8)7 8)7 8)7 8)7
Logica ontgaat me zo af en toe hahah
Zelfde hier. Ik ging er vanuit dat de 8e generatie mijn volgende upgrade ging worden, maar het ziet er naar uit dat ik ga toch nog eventjes ga wachten op de 9e (10nm) generatie eind dit jaar / begin volgend jaar.
Bedoel je Cannon Lake? Die wordt namelijk ook als ix-8xxx ('achtste generatie') uitgebracht.

Bron: https://tweakers.net/revi...van-15w-voor-laptops.html
Ik heb nog een i7-4770 non K en dat bevalt me nog uitstekend, doet zeker niet onder icm een GTX780. Ik zou zeggen: upgrade pas als je CPU echt niet meer kan en bewaar je centjes en geef het uit aan wat je wil/nodig hebt.
Ik zit met bijna dezelfde combi:
i7-4770 non k + MSI GTX770

Ik moet zeggen dat ik vooral veel ontwikkel tegenwoordig en niet echt veel meer game, maar het gaat nog prima mee. Totaal geen last van een traag systeem oid.

Laatst nog The Witcher 3 gespeeld op prima FPS en settings op High/Ultra.

Ik heb wel 'slechts' 1080p, maar dat is meer dan prima voor mij.

Ook voor mij is een update dus nog helemaal niet nodig :)
Precies! Waarom upgraden als de huidige systeem nog voldoende is. Hier ook 1080p en daar heb ik geen probleem mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.