Tja, ook dat laatste punt is natuurlijk een kwestie van opinie. Je kan zeggen, dat nieuws uit Nederland relevanter is, maar is het echt belangrijker dat mensen dat weten?
Die keren dat het mij opviel dat VRT het wel bracht en NOS niet was het dus wel iets dat relevant en belangrijk is. Het toonde in ieder geval aan dat de overheid niet op alle vlakken te vertrouwen is en de huidige NL-politiek al helemaal niet. Maar dat is natuurlijk iets dat de NOS niet wilt dat de Nederlanders weten.
Bovendien is dat stukje nieuws misschien al een aantal keer langgekomen en nu komt er een beetje nieuwe informatie bij (en dus plaats je het helemaal aan het einde) terwijl vooruitgang in het proces in Colombia waarschijnlijk sinds de zomer met geen woord meer genoemd is maar er nu een keer iets belangrijks gebeurt.
Ik heb een tijdje geluisterd naar een radiozender waar bepaalde items die in het nieuws van 9:00 verteld zijn niet meer in dat van 10:00 herhaald worden. Als je dan een deel van dat item om 9:00 gehoord hebt, en een deel niet vanwege omgevingslawaai
(het was op het werk, daar draaien soms machines en er wordt soms luid geouwehoerd.) en het is een onderwerp dat je interesseerd
(en de rest van je omgeving niet omdat die zo´n 40 punten in IQ lager zitten als jij, en nee, dat is niet overdreven PB als je me niet gelooft) dan wil je dat het graag nog eens herhaald wordt.
Is dat direct relevant voor alle Nederlands in de zin dat het hun persoonlijk beinvloed? Nee, maar dat is met vrijwel elk news-item het geval. Het verschil is dat het enorm veel mensen raakt en iets is wat straks ook bij ons in de geschiedenisboeken terecht zal komen.
Er zijn veel dingen die je niet persoonlijk beïnvloeden maar die je wel kunnen interesseren, ook nieuwsfeiten. Het vredesakkoord zal wel in geschiedenisboeken terecht komen (vooral die over Colombia), maar zal over 5 jaar geen een scholier meer moeten leren en is buiten Colombia en directe omgeving iedereen het vergeten. Ja nu is het actualiteit en zal het ook in de klas wel behandeld worden.
Hoe dan ook, is de keuze voor een nieuwsprogramma altijd erg lastig. Want want wil je ook bereiken? Dat je kijkers weten er speelt in de wereld? Of heb je liever dat ze weten wat er lokaal is gebeurt dat hun direct beïnvloed?
Zo simpel is het niet. Zoals boven al aangehaald wordt Syrië en Irak breed uitgemeten en Jemen niet. Is dat omdat Jemen alleen een Arabisch onderonsje is en in Syrië en Irak Rusland en het westen meedoen? Is dat omdat Jemen geen olie heeft? Is dat omdat er van daar geen vluchtelingen naar hier lijken te komen?
Als je wilt dat kijkers op de hoogte blijven met wat er in de wereld gebeurd moet je beide brengen. Als je alleen wilt dat kijkers er mee akkoord blijven gaan dat we daar blijven bomdarderen alleen het andere. Er steekt veel meer achter als dat wij (mogen) weten.
Wat mij betreft zijn beide belangrijk, maar moet je bij verschillende bronnen terecht voor de twee. De NOS en consorten hebben een uitgebreid netwerk aan internationale verslaggevers en contacten in nieuwsorganisaties over de hele wereld. Zijn kunnen je dus meer en beter nieuws uit de hele wereld brengen, dan een SBS6 of een VRT, die dus voor het makkelijker te vinden en verifiëren nieuws gaan (wat dus gewoon van dichter bij komt)
Volgens mij ken jij de VRT niet echt. Ja net als de NOS brengen ze landelijk nieuws maar ze hebben net als NOS ook internationale verslaggevers (vaak dezelfde als je beide nieuwsbulletins volgt).
In ieder geval maakt VRT duidelijk andere keuzes. Milieu-items staan bij NOS altijd boven, bij VRT niet.
Wat dat betreft is ook het verschil in de presentatie van de begroting in Nederland en België anders. In Nederland gaat het alleen over de cijfertjes. In België moet er nu nog harder bezuinigd worden, maar daar gaat het in de presentatie dus wel over de mensen en de consequenties voor hen. Andere keuzes.
Wat SBS betreft heb je gelijk, die kunnen hooguit wat lokale items oppikken en missen eigenlijk zelfs daarvoor een voldoende netwerk.