Facebook heeft veranderingen aan de tijdlijn doorgevoerd die het zogeheten 'click-baiting' moeilijker moeten maken. Daarmee treedt het Amerikaanse bedrijf harder op tegen posts die enkel het doel hebben om verkeer naar een site te leiden.
De aanpassingen volgen nadat gebruikers klaagden dat ze last ondervonden van de 'prikkelende' headlines in statussen. Door de aantrekkelijke omschrijvingen klikten velen op een linkje bij een bericht, terwijl de gelinkte websites mogelijk niet interessant genoeg waren. Toch verschenen zulke berichten door het aantal clicks hoger in de tijdlijn, omdat het algoritme dacht dat het om een populair bericht ging.
Facebook laat maandag weten dat het voortaan gaat bijhouden hoe lang het duurt voordat iemand terugkeert op de netwerksite na het bezoeken van een link. Zodra veel gebruikers na het klikken op een link en het bezoeken van een site weer snel terugkeren, gaat het volgens Facebook nu om een minder interessante post. Hiermee wil het Amerikaanse bedrijf click-baiting minder interessant maken; onder andere nieuwsorganisaties passen dit toe om extra verkeer naar hun sites te lokken.
Volgens Facebook is deze methode effectief. Uit eigen onderzoek concludeerde het namelijk dat circa tachtig procent van de gebruikers aan de hand van de beschrijvingen bepaalt om op een link te klikken. Verder let het algoritme nu ook op hoe vaak een statussen worden gedeeld en worden besproken door de gebruikers die ze zien. "Als velen op de link klikken, maar relatief weinig mensen daarna op de like-knop klikken of reageren op het verhaal zodra ze terugkeren bij Facebook, dan houdt dit mogelijk in dat ze naar een website gingen die niet waardevol genoeg voor ze was."
Tot slot past Facebook in de nieuwe iteratie, die inmiddels is uitgerold, het weergeven van links aan. Sommige gebruikers plaatsen namelijk een foto en een verkorte link, maar dit is volgens Facebook niet gebruikersvriendelijk. In plaats daarvan zal het actiever aanmoedigen om een link direct in een status te plakken, waardoor er een korte omschrijving van de website verschijnt. Zo zouden gebruikers beter kunnen beslissen of ze naar de gelinkte site willen gaan.
Een voorbeeld van click-baiting op Facebook