'Facebook wil automatisch afspelende reclamevideo's in newsfeed plaatsen'

Facebook zou voornemens zijn om advertenties in de vorm van videoclips in de newsfeeds van zijn gebruikers te gaan plaatsen. Bovendien zouden deze reclamefilmpjes automatisch beginnen te spelen zodra deze zichtbaar worden.

Dat meldt de website AdAge. In een poging om zijn reclame-inkomsten te vergroten, zou Facebook uiterlijk april 2013 een advertentievorm willen gaan aanbieden waarmee videoclips in newsfeeds geplaatst kunnen worden. Deze reclamespotjes zouden niet langer dan 15 seconden mogen duren, maar zouden wel automatisch afspelen. Bovendien zouden de commercials zowel op de desktop als op het mobiele platform zichtbaar moeten zijn, en er gaan geruchten dat Facebook het ook mogelijk wil maken om de spots ook te tonen aan gebruikers die een bepaalde adverteerder niet 'ge-liked' heeft.

Facebook zou zelfs overwegen om audio mogelijk standaard in te schakelen bij het tonen van autoplay-advertenties. Hoewel een besluit daarover nog niet is genomen, heeft het standaard inschakelen van geluid bij bijvoorbeeld Flash-advertenties de afgelopen jaren al veel kwaad bloed gezet bij internetgebruikers. Adverteerders kiezer er daarvoor vrijwel altijd voor om het geluid in commercials standaard uit te schakelen.

Met het aanbieden van videocommercials wil Facebook meer reclamegeld opstrijken van bedrijven die traditioneel hun spotjes op televisie uitzenden. Maar volgens AdAge zouden adverteerders de nodige twijfels hebben over de plannen van Facebook, omdat met name de autoplay-functionaliteit gebruikers snel kan irriteren en de betrouwbaarheid van de statistieken zouden afnemen. Facebook wilde niet reageren.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

19-12-2012 • 14:26

184 Linkedin

Reacties (184)

184
179
105
5
0
42
Wijzig sortering
Zelf begrijp ik de reden dat er geld verdient moet worden aan het facebook concept. Alleen filmpjes afspelen tijdens het door bladeren van je newsfeed lijkt mij toch een brug te ver.

Ben dan bijna instaat een oud toestel te nemen, omdat de app die movies niet kan draaien, in plaats van een high- end toestel die wel de filmpjes kan afspelen.

Daarnaast hoop ik dan maar dat de facebook applicatie ook soepeler wordt gemaakt dan het nu is. Want van deze applicatie wordt je niet echt getrakteerd op snelheid. En dat zal het toevoegen van filmpjes niet ten goede komen, denk ik.
Tja, wederom een stap richting van de afgrond, dat zal iedereen eens zijn hiermee. Dit is eigenlijk ontstaan na de beursgang. Facebook heeft zichzelf in enorme problemen gebracht. De aandeelhouders willen winst en Facebook zijn verdienmodel is gebaseerd op reclame via gebruikersgegevens.

De manier voor winst bepaald door Facebook is vrij liniear dat het alleen maar kann via reclame en verkoop van privacygegevens. Meer gegevens harvesten, meer gegevens verkopen meer reclame voorschotelen. Dit zal alleen maar erger worden omdat Facebook door de aandelen meer winst moet maken per jaar.

We kunnen stellen dat Facebook binnen 5 jaar door een groot deel van gebruikers is vervangen. Zelfs ik, als Facebook gebruiker ziet dat in.
Ze beginnen nu wel heel erg door te slaan, geld geld geld is het enige waar het om draait. Toch wel jammer maar enigszins ook wel logisch nu ze beurs genoteerd zijn. Ik ben wel benieuwd wanneer het grote groepen gaan overstappen naar andere social media.
Facebook doet in ieder geval haar best om het platform steeds minder interessant te maken. Is er al een adblocker die ook goed op facebook werkt?

En beursgenoteerd betekend niet automatisch content-generator pesten (klant ben je sowieso niet, je bent het product bij facebook). Dit kan ze geld gaan kosten.

Audio automatisch inschakelen is helemaal van het zotte, stel je voor dat je in een studieruimte zit (student) en je audio opeens aan gaat. Wordt niet gewaardeerd.

Als dit waar is dan hoop ik dat Facebook dit serieus gaat heroverwegen. Voor mij zou dit zeker de druppel zijn. Alleen alternatieven zijn er niet echt....

[Reactie gewijzigd door kjast op 19 december 2012 14:31]

FB purity doet alles wat je wilt op facebook, normaal gezien ook de reclame blocken. Echter is facebook deze addon liever kwijt dan rijk en daar doen ze ook alles aan: http://www.facebook.com/f...y/posts/10151343764432559
Of je download Chrome en dan ADblock addon. Dan heb je nooit last van reclames, zelfs niet bij Youtube. :D
mee eens, heb Adblock geinstalleerd en nooit meer ergens last gehad van reclame, mocht er een website zijn waar je ze wel inkomsten gunt kun je het per domein of per pagina uitschakelen.

Eventueel kun je zelfs andere pagina elementen verbergen (bijvoorbeeld facebook game-requests)
Ik gebruik ook AdBlock, maar heb nu al een paar keer een flash advertentie gehad die hij niet zag als een blokeerbaar item, die dan ook nog eens een keer in een loop met geluid aan afspeelt, genoeg om me in 20 seconden weer van de site af te krijgen GRRR
Ik weet niet of het je probleem oplost, maar je kan ook andere contentblokken van de website blokkeren dmv een rechtermuisklik -> AdBlock -> Blokkeer deze advertentie.
Dat is het probleem juist, het verschijnt niet als een blokkeerbaar object::-( Dan krijg je met rechtsklik alleen maar flash eigenschappen..
Gewoon het div-element waar je flash-object in staat blokkeren. That should work.
Ik heb nooit last van reclame op Facebook. Ik weet niet of er alternatieven zijn voor Chrome, maar ik gebruik in Firefox:

- AdBlock plus
- NoScript
- Ghostery

AdBlock blokkeert de meeste standaard ads en NoScript blokkeert standaard alle java en flash troep tenzij ik specifiek aangeef dat ik iets wil zien. Ghostery is meer voor de trackers. Als ik dan soms op Facebook kom met internet explorer word ik compleet gestoord van alle idioterie die men aan je opdringt. Ik wil niet meer zonder die extensions!

Ik begrijp ook wel dat het een gratis dienst is die geld wil verdienen, maar op het moment dat het irritant wordt gaan mensen zich er toch tegen wapenen of ze gaan naar een alternatief. Ik denk dat Hyves daar het perfecte voorbeeld van is.
Mja, ik heb ook nooit "last" van reclame op facebook, ik kijk er gewoon overheen. Het spul moet toch ergens van betaald worden, zaken als adblock gebruik vind ik gelijk staan aan software piraterij.
Als ze dit plan door gaan voeren dan zullen we zien of het te iritant wordt of niet... Als het alleen video is en hij doet het niet over 3G (ivm dataverbruik) dan zal het wel goed gaan. Als hij gelijk geluid gaat maken en/of wel video over 3G binnen gaat trekken dan denk ik dat ik heel wat minder op facebook te vinden zal zijn.
Hoe is het software piraterij als ik op mijn scherm besluit bepaalde dingen niet weer te geven ????
Het is gewoon een openbare dienst, ik heb zelf het recht te bepalen wat mijn scherm weergeeft, en zolang het geen irritante bewegende zooi is of het geen geluid heeft tolereer ik het.

Het is toch ook niet zo dat als ik een winkel inloop dat ik verplicht ben naar _alle_ schappen te kijken, en dat ik bijvoorbeeld niet een stel lenzen mag dragen wat alle schappen filtert die mij te duur zijn?!?

Nee piraterij is het absoluut niet. Het is ook aan een bedrijf zelf, op het moment dat je als bedrijf je je te schofterig gedraagd heb je het aan jezelf te danken.
Als iedereen adblock zou installeren zou 90% van het internet niet kunnen bestaan.
als reclames niet zo ongelovelijk irritant waren geweest zouden adblockers ook niet hebben bestaan ;)

En begin 2000 was er ook niet of nouwelijks reclame op het inernet, toch was het internet toen al leuk en goed.
Of sites zoals wikipedia, die doen het ook prima zonder reclame.
Nee, dan zouden ze gewoon een ander business model bedenken. Trouwens, vertel mij eens, kijk jij altijd volledig de reclame op tv af?.. Inderdaad. Dat is exact hetzelfde.

Ze moeten in de eerste plaats het product goed genoeg maken zodat het zichzelf bijna verkoopt ipv ons te bombarderen en te manipuleren via ingenieuze reclame berichten die inspelen op ons gevoel.
Ik gebruik al jaren Adblock. Helaas herkent adblock de timeline ads (nog) niet.
Werkt die addon goed in combinatie met BetterFacebook? (Socialfixer). Of maakt dit socialfixer overbodig?
Als het gebruik van fb zo veel moeite kost dan is het het niet waard.
Anoniem: 201824
@kjast19 december 2012 14:47
Als student moet je natuurlijk sowieso je boxen muten. In de les heb je geen geluid nodig. Het lijkt mij niet dat FB je geluid systeembreed weer aan gaat zetten, hooguit de audio op de video zelf die niet gemuted begint, zoals bij veel ads wel het geval is.
Als student moet je natuurlijk sowieso je boxen muten. In de les heb je geen geluid nodig. Het lijkt mij niet dat FB je geluid systeembreed weer aan gaat zetten, hooguit de audio op de video zelf die niet gemuted begint, zoals bij veel ads wel het geval is.
Niet alleen als student

Maar gewoon, s'avonds in bed ...
niets zo irritant om een game op te starten die de soundsettings overruled, en maar vrolijk begint te blêren met zo'n k-tmuziekje ( angrybirds doen het bij elke update weer )

Ligt je partner al in rust, of te lezen, is het weer gedaan met de rust.

Als ze dan te pas en te onpas ook nog video's gaan afspelen met geluid, dan is het vlot gedaan
( het hangt toch al bij mij ... wel weg / niet weg ... de hyvesrommel komt oprukken, gelukkig heeft FB nog geen ani. gif's )
Als student moet je natuurlijk sowieso je boxen muten. In de les heb je geen geluid nodig.
Een behoorlijke aanname. Als student Interactieve Media had ik vaak genoeg geluid nodig. Bovendien moet je gewoon kunnen Facebooken wanneer je wilt. Ook op je werk wil je gewoon af en toe kunnen Facebooken zonder elke keer iedereen op te schrikken. (gebeurd nu ookal met ads soms)

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 19 december 2012 14:53]

In Windows 7 kun je ook alleen je browser (of any programma) apart muten, zodra deze op enig moment geluid heeft geoutput.

Wat natuurlijk niets verandert aan autoplay van geluid waar je niet om gevraagd hebt. Het is moeilijk om aan de indruk te ontsnappen dat Facebook z'n eigen graf aan het graven in de hoop om winst te kunnen gaan maken.
Bovendien moet je gewoon kunnen Facebooken wanneer je wilt
Pardon? het is maar social media hoor. Bij mij zou excessief FB gedrag (en dat is het toch meestal) reden zijn voor ontslag.
Ja pas maar op, voor sommigen lijkt het onderhand een recht te zijn geworden waar ze claims op leggen.
Voorkomen kun je het niet, maar het in de gebruiksvoorwaarden benoemen helpt al een goed deel.

Goed, het zou natuurlijk beter zijn tegen dit soort mensen te blijven roepen dat het geen recht is, dat je baas je hardware tot beschikking stelt om je werk te doen en niet om je sociale contacten tijdens werktijd warm te houden.
Maar goed, verbied je het op de pc, dan gaat het wel door op de smartphone, dus het is en blijft een puntje "user-schooling". Kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, want ten tijden van een van de grote netwerkstoringen van Vodafone was een tv-ploeg op een middelbare school rond gaan vragen en je wilt niet weten wat ze daar hoorden/aantroffen. De jeugd ging nog net niet massaal dood omdat ze een dagje zonder FB/whatsapp moesten doen, maar een drama dat het was!
Dit soort gebruikers zullen later in de kantooromgeving zonder dat ze duidelijk wordt gemaakt hoe relatief dat online gebeuren allemaal is hetzelfde gedrag gaan vertonen, met alle gevolgen vandien.

Ontopic: heel vervelend die video's als ze dat zo gaan doen. Ik gebruik zelf (ook) FB purity icm. Adblock Plus, maar vrees dat die laatste weinig helpt (kom nu, vooral op flash"tubes" van die overlays tegen die Adblock niet weet te blocken). Mijn hoop is dan ook niet groot dat dit bij deze Facebook-aanpassing wel gebeurt. Facebook zal er immers alles aan doen om reclame in je mik te douwen. Hell, ze kunnen dit niet eens verkopen als nieuwe feature voor de gebruiker ("check dit nou, je facebook geeft je vanaf nu automatisch-afspelende-reclame, net zoals bij Hyves waarvandaan je zo hard kwam rennen").
Nou zit je natuurlijk ook wel op een studie waar geluid belangrijk is. Net als een muziekopleiding zul je er bij die studies wel last van hebben ja, maar voor de meeste studies is het prima om je laptop al standaard te muten. Ik doe dat zelf ook altijd om de opstartgeluidjes en diverse handelingen waar ik thuis wel audio voor wil hebben, niet te hoeven horen.
Bovendien moet je gewoon kunnen Facebooken wanneer je wilt.
Dat doe je maar lekker in je eigen tijd. Na 2 waarschuwingen mag je je spullen pakken en je geluk ergens anders gaan bebroeven.
Hoezo moet je gewoon kunnen facebooken wanneer je wilt? Lijkt mij nogal situatie afhankelijk of dit wel gewenst/toegestaan is.

Zou lekker zijn als je tijdens een vergadering (of voor studenten een les) zit te faceboeken. Hoef je bij mij niet meer op te dagen voor de vergadering. (en het mooie is, sinds we die regel hebben zijn vergaderingen veel effectiever en korter).

ontopic:
Facebook komt vaker met soortgelijke ideeën. Meestal is het een balletje opgooien waar flink wat commentaar op komt en vervolgens voeren ze alleen de dingen door waar niet teveel commentaar op is geweest.

Dan komen ze een volgende keer wel weer met de dingen die ze nu niet doorvoeren.
Heh, zat ik ook aan te denken, maar dan richting werknemers. Als je kijkt naar onderzoeken voor (oneigenlijk) gebruik van FB op de werkvloer dan stel ik toch vraagtekens bij het nut van het automatisch afspelen van video's. Dat soort irritaties veroorzaken lijkt me niet nuttig. Zeker, mensen kunnen hun gedrag en instelling aanpassen, toch is het bij het verstoren van gebruikerspatronen altijd slimmer vanuit een marketing perspectief om dat niet te doen op manieren die dat patroon op al te harde manier verstoren. Dat is iets waar toch een prijskaartje aanhangt.

Ik moet zeggen, ik ken een paar bedrijven waar het ook wel weer een positieve bijdrage zou kunnen leveren. In de vorm van verminderd gebruik van FB tijdens het werk :P
Ik denk niet dat een webapplicatie jouw geluid systemwide weer kan aanzetten.
Alternatieven zijn er niet?

Prima alternatief. Google+, geen reclame, schone interface. Meer mogelijkheden voor gebruikers. Perfecte integratie met Google en supergoede snelle apps voor telefoon.
En toch ben ik het ook bij Google niet eens met de "Do no evil" slogan. Daarnaast is het leuk als alternatief.. maar dan ben je wel de enige en dan heb je nog geen drol aan je social network.

Facebook wordt helaas teveel gebruikt voor groepsinvites, verjaardagen etc.

Google gebruik ik helemaal niet meer. (nou ja, wel als developper, maar niet voor mail, zoeken etc.).
Google+ was stil, maar dat was Facebook voor twee jaar terug ook nog (altans in Nederland). Ik heb een hele tijd alleen vrienden uit Engeland als vriend gehad, omdat er nog vrijwel geen Nederlander op FB zat.

Nu zijn de meeste Nedelanders van Hyves naar FB gestapt. Waarom? Omdat Hyves veel te rommelig was en Facebook zo'n mooie cleane uiterlijk had.

De activiteit op Google+ neemt wel snel toe. In het begin gebeurde er werkelijk helemaal niet op mijn startpagina, nu krijg ik meerdere keren per dag updates binnen..en geen reclame.

Groepsinvites, verjaardagen kun je juist heel leuk regelen met Evenementen of een Hangout. Sinds kort zijn er Communities, waarmee mensen met dezelfde interesses met elkaar in contact kunnen komen.

Sinds kort heb ik mijn FB account vaarwel gezegd. De vele reclames en 'Kettingbrieven' werden echt om gek van te worden.

wat Google+ betreft, de enige ben je al lang niet meer en als er één schaap over de dam is volgen er meer. ;)
Precies. Ik zit nog wel op FB, maar de stap om naar Google+ over te stappen wordt kleiner naar mate FB irritanter wordt en er meer mensen op Google+ zitten.

Persoonlijk heb ik meerdere plugins om al het vuilnis van FB te verwijderen. Ik heb al tijden geen irritante pokes of ads meer gezien :).
Mjah, zou idd waar zijn ware het niet dat Google meer wil dan een goede zoekmachine zijn en diensten aan bied/gaat bieden die via Google's zoekmachine voorgetrokken worden. Los van hoe goed die diensten zijn vind ik het wel een zorgelijke ontwikkeling.
Zie liever meerdere onafhankelijk bedrijven die doen waar ze goed in zijn dan een partij, die alles naar zich toe wil trekken.
Het lijkt er langzaam op dat ze een soort wetenschappelijk onderzoek doen. Waar ligt de "pijngrens" van de gebruiker. Interessant onderzoek; tot hoever kun je trouwe gebruikers treiteren en tergen tot ze weglopen. Elke keer een tandje meer, tot nu toe blijven gebruikers nog zitten dus er kan weer een tandje bij.

Wel een nadeel, als je de pijngrens over bent is er geen houden meer aan en kun je de deuren sluiten (hoewel het misschien ook van wetenschappelijke waarde is wie er ondanks alles blijft zitten...). Ik snap ook niet dat aandeelhouders hiermee akkoord gaan, of zouden dat allemaal gedragswetenschappers zijn? Ik ben in elk geval blij dat ik geen Facebook aandelen heb!

Qua sociale studies is het wel interessant hoe dit gaat aflopen. Misschien dat de Facebook casus gegevens van onschatbare waarde gaat opleveren voor de liefhebbers.
Het lijkt er inderdaad op alsof ze de grens zoeken. Op zich is dit ook gezond voor een bedrijf, maar natuurlijk irritant voor een gebruiker.

Waar ik me meer zorgen over maak is het dataverbruik op de mobiele telefoon. Sowieso gaat alle innovatie richting cloud wat resulteert in een hoger dataverbruik en nu dus Facebook reclamefilmpjes. Youtube heeft tegenwoordig ook al bij vrijwel ieder filmpje een reclame vooraf. Sommige kun je skippen, maar de ING-reclame die je 50.000 keer per dag ziet is niet skipbaar. Alle ontwikkeling op mobiele telefoongebied leidt tot meer dataverkeer. Echter, de providers staan daar haaks op. Data wordt steeds duurder, oftewel voor hetzelfde geld wordt het datalimiet steeds lager. Deze twee ontwikkelingen stroken totaal niet met elkaar en gaan geheid tot problemen of vreselijk hoge abonnementen leiden (wat de providers natuurlijk erg graag hebben).

On topic: als het de spuigaten uitloopt, dan maar eens kijken naar Google+. Facebook makt het op deze manier te bont. Als ik vreselijk veel reclame wil zien, ga ik wel naar Youtube of kijk ik naar de Nederlandse TV.
Zo blijft het toch met alles gaan?

Feit is gewoon dat deze diensten geld moeten verdienen om hun dienst draaiende te houden en nu FaceBook beurs genoteerd is moeten ze ook winst maken.

Als nu iedereen massaal over stapt op Google+ kun je er donder op zeggen dat ook Google op den duur meer en meer advertenties gaat weergeven, want ook zij zijn een beurs genoteerd bedrijf met als hoofddoel winst maken.

Voor niks gaat de zon op en zodra jij een gratis dienst gebruikt weet je dat jij het product bent dat 'verkocht' wordt?
De helft van de wereld* gebruikt ook GMail en de Google zoekmachine. Daar is de hoeveelheid reclame ook nog beperkt.

*overstatement
Anoniem: 474132
@Joolee19 december 2012 14:52
Kan zijn, maar Google heeft maatschappelijk een veel grotere vinger in de pap dan Facebook, het is overal aanwezig op Internet dmv javascriptjes, Search Engine en Android telefoontjes.

Facebook is een closed garden waar je uit weg kunt blijven, Google is bijna niet meer te ontlopen.
Facebook is een closed garden waar je uit weg kunt blijven, Google is bijna niet meer te ontlopen.
Tuurlijk kun je Google ontlopen als je dat wilt.
Gebruik geen Gmail, google search of net welke google app.
Blokkeer standaard alle google analytics troep en je moet eens zien hoe weinig je nog met google te maken hebt.

Facebook wordt ook steeds opdringeriger, ik bedoel, zelfs op tweakers heb je die facebookrommel tegenwoordig. Maar gelukkig kun je ook dat allemaal blocken waardoor je er in principe niet veel mee te maken hoeft te hebben.
Maar hoeveel sites ik al wel niet ben tegengekomen waarbij je (ook) kunt/moet inloggen met een facebookaccount kan ik niet meer op 2 handen tellen.
Kan zijn, maar Google heeft maatschappelijk een veel grotere vinger in de pap dan Facebook, het is overal aanwezig op Internet dmv javascriptjes, Search Engine en Android telefoontjes.
Google is inderdaad vele malen diverser dan Facebook, die zitten echt in elke 'big data' markt: search, maps, mail, mobile, video, social, foto's, online docs, blogging, financial, discussiegroepen, enzovoorts. Facebook is 'alleen maar' een social network waar je ook nog wat spelletjes op kunt spelen.

Een ander verschil is dat Google zijn business veel geleidelijker heeft op- en uitgebouwd en er altijd inkomsten uit heeft gehaald om nieuwe ontwikkelingen te financieren. Facebook is altijd gratis geweest en heeft nooit ene rode cent opgeleverd, tot het moment dat het naar de beurs ging, allerlei grote overnames deed, en ineens een verdienmodel nodig had. Op dit moment kost elke gebruiker Facebook geld, ik geloof ergens rond de $30 per account, en die moet nu terug verdiend worden. Ik weet niet hoeveel Google ads opleveren maar ik denk dat je als Facebook gebruiker heel veel ads moet zien voordat Facebook iets aan je verdient.
Toch moet Facebook voor deze reclameboom ook iets hebben opgeleverd. Die Zuckerberg kan toch niet smerig hard miljardiar zijn geworden door het investeringsgeld van inversteerders in te klauwen denk ik dan.. Nu ze beursgenoteerd zijn hebben ze natuurlijk wel hun ziel verkocht en gaat hun originele businessmodel niet meer op. Nu is alles erop gericht om overal zoveel mogelijk geld uit te persen.
Daar zit dan weer een ander businessmodel achter. Ik gok iets met een gebruikersprofiel op stellen ivm interesse en adverteerders. En wellicht zijn sommige diensten verliesmakend om een andere draaiend te houden. Niet alles is direct in zichtbare reclame meetbaar, maar er wordt wel degelijk aan je verdient.
Anoniem: 264902
@Joolee19 december 2012 15:53
Google Search is toch meer en meer ah evolueren naar een gesponsorde en gefilterde stream. Ze hoefen daar trouwens geen advertenties te tonen, in deze diensten ploetert men door je data om je via andere diensten advertenties te tonen.
Voor niks gaat de zon op, nog wel. Wat we ons af kunnen vragen is of we niet teveel gaan betalen cq betaald hebben. Een knul of een paar hebben een leuk idee, zetten het op de "markt", tegen relatief weinig kosten. Het word populair en voor je het weet, worden ze overladen met bergen geld. Geld van investeerder etc. Geld dat uiteraard weer terugverdient moet worden. Dan begint de ellende.

De "uitvinders" zullen er niet om malen, die kunnen ondertussen leven als god in frankrijk.
"We" hebben ze nml. al goddelijk beloond. Met "geleend" geld.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 20 december 2012 03:02]

Eerst waren het de flash filmpjes. Daarna kwamen de gerichte advertenties die ze zowel in de nieuwscategorie als ook op je eigen tijdlijn komen te staan.

Hoe durven ze het in hun hoofd te halen om nu ook nog reclamevideo's te embedden ??

Ik zal Adblock Plus wel moeten aanpassen zodat alle .swf en andere film- en audiocontent geblokkeerd wordt op Facebook, want aan dit soort waanzin doe ik niet mee.
Via mijn Safari browser gebruik ik AdBlock+, Social Cleaner & Facebook Fixer om Facebook zo veel mogelijk vuilnis vrij te houden. Werkt prima :)
@xelfer : Ik maak me wel zorgen om de nieuwe EULA die Facebook vanaf 2013 zal na gaan leven. Wat ik heb gehoord wordt alles hun eigendom wat jij upload. Je account verwijderen zou dan niet meer mogelijk zijn. Ik ben er sterk over aan het denken om mijn account voor die tijd op te heffen...
Anoniem: 382158
@jostefa19 december 2012 16:43
Ze draaien inderdaad door. Ik vind die advertenties die er nu tussen staan al irritant, want ze nemen, zeker op het mobiele platform, een hoop ruimte in. Wat ik eraan kan doen is er gewoon niet op klikken, maar als ze ook nog eens automatisch videos gaan afspelen wordt het wel erg vervelend. Mensen, bedenk even zelf. Je kan zonder Facebook en daar zal Facebook ook snel achter komen als ze dit soort onzin gaan doorvoeren. Op Photobucket heb je ook al die irritante videos die automatisch afspelen en geluid aan hebben. Zeer vervelend maar daar kom ik eens in de zoveel tijd op. Bij een dagelijkse activiteit ga ik toch goed zoeken naar een alternatief en wel meerdere mensen. My 2 cents.
Tja, dat lijkt me toch een logische stap als je een beursgang doet, zeker in de states. Dan moet er elk jaar meer winst gemaakt worden.
Hoe zouden ze anders moeten bestaan, zonder geld?
Nog een mooie reden om te stoppen met facebook.

Een van mijn goede voornemens voor 2013,
- Facebook verwijderen
Das dan mooi zuur, want je facebook account is vanaf 2013 niet meer jouw eigendom volgens de ULA wijziging die eraan komt ;-) Dus je kunt hem niet verwijderen.

Het enige wat je kunt doen is al je informatie aanpassen dat het niet meer klopt, en dan je account uitschakelen ( hij blijft dan _wel_ bestaan )
Anoniem: 201824
@Dakreal19 december 2012 14:50
Ze zorgen er wel voor dat ze er veel werk aan hebben om het later weer terug te draaien, of het is even om te rekken en te fucken... want de EU gaat hier ook vast tegen in dat een account niet meer je eigendom is. Persoonsgegevens kun je niet tot je eigendom rekenen als bedrijf lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 19 december 2012 14:50]

Ze zorgen er wel voor dat ze er veel werk aan hebben om het later weer terug te draaien, of het is even om te rekken en te fucken... want de EU gaat hier ook vast tegen in dat een account niet meer je eigendom is. Persoonsgegevens kun je niet tot je eigendom rekenen als bedrijf lijkt mij.
Sterker nog, ik geloof dat er in de EU wet een regel stond dat bedrijven verplicht waren om (op jouw verzoek) je persoonsgegevens te verwijderen.

Als die nieuwe EULA doorgaat dan is ie per 1 januari 2013 dus in Europa helemaal niet meer rechtsgeldig.
Dan verander je toch je naam in een duidelijke fake? Dan verwijdert Facebook de boel voor je. Of zouden ze hem dan terugveranderen omdat ze je naam toch nog wel weten?
Ik speel ook al langer met de gedachte, mijn timeline is veranderd in een stroom van reclames met namen van mijn "vrienden/ familie" erbij. Soms zie ik niet meer of iets reclame is of een echte like. Het gevolg is, dat ik nergens meer op klik.

Liever zou ik X euro per maand betalen, dan al deze rot reclame voorgeschoteld te krijgen.
Als ze dit plan doorzetten is voor mij de maat ook wel vol.
Krijg de laatste maanden in toenemende mate reclame en blijf maar zaken uitzetten.

Jammer hoe een goed idee uiteindelijk toch in een money machine verandert en daarmee usability op de 2e plaats komt.
Hoewel ik niet alles toejuich wat ze de laatste tijd hebben toegevoegd, ga ik wel gewoon mijn account daar laten staan. Misschien dat ik er minder actief op ga zijn, maar helemaal weghalen vind ik ook weer overbodig. Ik heb er (zodra ik er niet kom) eigenlijk geen last van, dus zie geen probleem waarom ik niet gevonden wil worden op facebook.

Zo heb ik ook gewoon mijn Hyves nog staan, maar doe er gewoon niets mee. Dat is niet omdat ik daar te lui voor ben, maar omdat ik het prima vind dat als mensen zoeken op Martinspire, dat ik daar dan sta en ze niet 20 social networks langs hoeven om te zien waar ik nou eigenlijk ben.
Anoniem: 100386
19 december 2012 14:30
Ik vraag me af tot hoe ver gebruikers van facebook de reclame, de spam-achtige mails en de privacyschendingen van facebook accepteren, voordat ze ophouden met het gebruik ervan'.
Tot iemand met soort gelijke / beter werkend sociaal media aankomt.

Wordt tijd als je het aan mij vraagt!
Google+. Schone interface, geen reclame. Meer mogelijkheden voor gebruikers, WEL goede native snelle apps (ook zonder reclame). Perfecte integratie met alle Google diensten welke steeds beter wordt.
Google's relatie met provacy kan ik ook niet positief beschouwen hoor ...
Helaas weet je dan bij voorbaat dat het in begin leuk is maar uiteindelijk net zo eindigd als FB. Ze gaan allemaal voor het grootte geld :( Dus ja er komt waarschijnlijk snel wat anders met +/- een houdbaarheidsdatum van max. 5 jaar. En dan is die ook weer verpest...
Ik weet niet of je ooit van de site wikipedia gehoord hebt?
Eén van de belangrijkste sites ter wereld, met user generated content en géén reclame!
Ja omdat de site loopt op donaties.
Ik vraag me af tot hoe ver gebruikers van facebook de reclame, de spam-achtige mails en de privacyschendingen van facebook accepteren, voordat ze ophouden met het gebruik ervan'.
Ik krijg nooit mail van facebook anders en elke ad rapporteer ik per definitie als spam ( which is it :P )
Offtopic: Vanwege van die automatisch startende ads (eigenlijk ook ads in 't algemeen) ben ik een tijdje terug ghostery gaan gebruiken, sindsdien heerlijk rustig in m'n browser...

On-topic: vraag me af wat naast geld de motivatie is voor deze actie, aangezien het 't "genot" van de gebruiker aanzienlijk verlaagt, ik bedoel, ik vind 't zelf altijd hooglijk irritant als iets automatisch begint af te spelen zonder dat ik ergens op klik. (niet alleen ads, ook van die achtergrondmuziekjes op een website bijvoorbeeld).
vraag me af wat naast geld de motivatie is voor deze actie, aangezien het 't "genot" van de gebruiker aanzienlijk verlaagt
Er zijn geen andere motieven. Facebook heeft hard geld nodig. Wat me opvalt is dat het aandeel FB vandaag een flink dalende lijn laat zien(bron) maar die kan natuurlijk nog stijgen. Denk dat ze zelf ook nog wel een persbericht of iets dergelijks komen.
Denk dat iedereen wel weet dat die aandelen (al een redelijke tijd) in een daling zitten.

Maar of dit nou zou moeten betekenen dat facebook zich zo gaat gedragen richting klant?
Dat valt mee hoor de laatste tijd.

Als je bij de beursnotering ingestapt bent heb je idd nog steeds ruim 26% verlies.

Maar er zijn tal van momenten geweest waar je nu op winst staat.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 19 december 2012 16:16]

Offtopic:
ghostery, nog niet eerder van gehoord maar nu ga ik het zeker ff testen. Bedankt voor de tip ;)
Ontopic:

Advertentie's moeten idd inkomsten verzorgen en okay in beperkte mate is dat acceptable. Maar zoals ze nu van plan zijn dat is gewoon TE en dan steek ik er op mijn pc een stokje voor. Alles met mate maar zoals wel vaker wint the money mind het hier van de common sence. Kwestie van tijd todat ze echt mensen gaan weg jagen...
Dan zal het gebruik van Facebook de komende periode ook wel gaan afnemen als dit soort rare fratsen uitgevoerd gaan worden. Zal er dan een Exodus komen van Facebook naar Google+ misschien?
Zie ik best gebeuren als de reclame de spuigaten uit gaat lopen. Alleen bij Google ben jij net zo erg een product als bij Facebook alleen zal het op de site zelf minder evident zijn. De reclames op andere websites en Google zoek zullen sterker gepersonaliseerd worden maar ik vind een tekstblokje reclame een stuk minder erg dan Flash en filmpjes.
Het voordeel wat Google/Google+ heeft zoals Bradley al zei: Google hoeft geen (directe) winst te maken met Google+.
Ik snap dan ook niet dat niet meer mensen Google plus proberen. Het werkt echt geweldig. Ik daag mensen uit eens te vertellen wat er nou precies beter is aan Facebook behalve dat er iets minder mensen op zitten.

Voor interesses is het veel beter. Je hebt communities wat echt leuk is. En Hang out is geweldig met een groepje mensen.

Maarja, de mensen moeten het zelf ff ervaren denk ik.
Google+ gaat z'n tijd nog wel krijgen, daar zorgt Facebook ironisch genoeg zelf wel voor ;)
Wat mij opvalt aan al die vulles reclame op die websites is dat het laden ervan langer duurt dan het bufferen van het filmpje. Dan kan er wel staan dat de advertentie weg geklikt kan worden na 15 sec. maar als hij dan vast blijft staan op 14 sec. is dat toch wel erg irritant. Zo heb ik dat ook al meerder malen op Tweakers gehad en op welke andere site dan ook die reclame met of in filmpjes gebruikt.

Dus alstublieft facebook, maak een uit knop!
Dus alstublieft facebook, maak een uit knop!
Die is er al hoor, die uitknop :

http://www.hoemoetje.com/facebook-verwijderen/
Dat is geen uit-knop zoals bedoeld. ;)
Je was me net voor, ik had onderin het topic op een verwijdervraag gereageerd.

FB verwijderen is wat ingewikkelder dan daar uitgelegd.
Er is zelfs een site voor opgericht; facebookverwijderen.nl

Quote ander bericht; mbt Instagram
Ze blijven je namelijk gewoon vriendennotificaties sturen via mail (stalken), en open je die binnen 2 weken na opzeggen van je account dan "gebruik" je Facebook in hun ogen gewoon nog en wordt je account gewoon geheractiveerd.( zo moet je inloggen om je vrienden alleen maar te kunnen zien)
Zo ook met likes plaatsen, fototags en per ongeluk (automatisch) inloggen (al dan niet via een andere site die deelt met FB).
Daarnaast krijg je de melding dat "out is out, dat account is nooit meer te gebruiken/heractiveren" (net zoals bij Instagram nu)...... dus think twice.

Je moet dus eigenlijk eerst al je content verwijderen (dat is namelijk FB bezit en blijft anders staan) iedereen ontvrienden tegen de vriendennotifications in je mail (mailtje terug van je vrienden waarom ze geen vriend meer zijn en leg dat maar eens uit aan je moeder ;) ), alles de-taggen en de likebutton nergens meer gebruiken (op geen enkele site).
En daarna pas je account verwijderen (en voor de zekerheid 2 weken offline gaan...) ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 19 december 2012 18:56]

"Hoe jaag ik een goed functionerend concept over de kling in 12 maanden?" Zou dat de titel van de necrologie uit 2014 kunnen zijn? |:(
Goed functionerend concept? Het is vanaf het begin al commercieel gericht. De gebruiker kon verwachten dat dit zou gebeuren, geld verdienen met een gratis dienst kan alleen met bakken ads of met verkoop van spullen. Het meerjarenplan moet ook geweest zijn: eerst mensen trekken, en dan alle adspace verhandelen tegen een goede prijs, want er zijn dan veel "prospects" waar bedrijven aan kunnen verdienen.
Ik zie hier veel mensen beweren dat als dit er komt, ze hun account verwijderen. Ik vraag mij af hoeveel dat ook daadwerkelijk doen als het gebeurt. Iets zeggen is 1, het daadwerkelijk doen is heel wat anders.
Heb je wel eens geprobeert een facebook account te verwijderen?

Ik wel namelijk, in den beginne zelfs! Toen kon dat nog.
Sinds 6 maanden wordt ik ineens veelvuldig lastig gevallen per email door FB en blijkt mijn account iets van jaren geleden geleden of zo helemaal niet verwijderd te zijn..

Dus denk je echt dat het wat uitmaakt of je hem "verwijderd"? Maak jezelf geen illusie, het enige waar je zoals ik blij om kan zijn is dat ik er nooit iets in heb gezet, vroeg of laat gaat er iets tegen je werken en is de het ineens niet meer zo sociaal en leuk!
Het kan nog steeds, dat het moeilijk is gaf ikhieral aan in een reactie op Instagram.
Dan heb je toch ergens die klik gemaakt......Mark wist dat je dat ging doen. :9~ ;)
En is jouw account weer geactiveerd, je moet hem dan eerst weer verwijderen, en twee weken niets wat met facebook gerelateerd is aanraken.
Etcetera......... tot je besluit maar twee weken helemaal overal offline te blijven. ;)

(Via de link in het bericht kom je ook bij facebookverwijderen.nl)

On topic,
Wat ik me afvraag is of jouw vrienden ook te zien krijgen ".......luistert nu naar`(veel te hard)reclamefilmpje van ...." tussen je eigen muziekkeuze door. :9~

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 19 december 2012 16:44]

Anoniem: 201824
@BAMMER19 december 2012 17:12
Nee, ik was zo slim (of ouderwets? :> ) om er nooit een te openen.
Bestaat er niet ergens een teller van FB accounts? En dan een officiële, niet zo'n adsite.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee