Door rechtszaken te voeren tegen fraudeurs en spammers heeft Facebook een bedrag van bijna 2 miljard dollar, omgerekend bijna 1,6 miljard euro, op weten te halen. De sociale-netwerksite zegt vooral hinder te ondervinden van zogenaamde 'nep-likes'; likes die niet door echte personen worden geplaatst.
Met een blogpost over zijn activiteiten om fraude en spam aan te pakken hoopt Facebook een signaal af te geven; het bedrijf stelt dat het fraudeurs desnoods met juridische maatregelen aanpakt; er is inmiddels met het voeren van rechtszaken een bedrag van bijna 2 miljard dollar opgehaald. Facebook maakte niet bekend hoeveel rechtszaken er precies zijn gevoerd en gewonnen.
Fraude op de sociale-netwerksite concentreert zich met name rondom nep-likes. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld likes voor hun bedrijvenpagina op Facebook kopen bij instanties die deze laten plaatsen door accounts van niet-bestaande personen. Ook worden accounts gebruikt om voor bedrijven te spammen op het sociale netwerk; volgens Facebook worden hiervoor soms ook accounts van echte personen gehackt.
Volgens Facebook is er in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in anti-spamtechnologie. Via algoritmes worden like-spammers ontdekt en worden maatregelen genomen zoals het blokkeren van accounts of het verminderen van het aantal likes dat met een account geplaatst mag worden. De ontwikkelde algoritmes zouden eveneens beschikbaar zijn gesteld aan wetenschappers. Veel details hierover geeft het bedrijf achter de sociale-netwerksite echter niet.
Binnenkort wordt het voor bedrijven verboden om winacties te organiseren waarbij gebruikers kans maken op prijzen in ruil voor een like. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat likes 'echt' zijn. Facebook wijst er in zijn blogpost nogmaals op dat bedrijven 'zich moeten focussen op hun bedrijfsactiviteiten' in plaats van zoveel mogelijk likes. Promoties van bedrijvenpagina's via likes of shares, die vervolgens verschijnen in de tijdlijn bij vrienden, is veel gebruikers een doorn in het oog.